EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Knihy

 
Nikdy není pozdě, učit se jazyky - chorvatština
Když už tu máme recept na chorvatské boloňské tortily, a venku tak krásně svítí sluníčko, určitě si vzpomenete na svoji dovolenou. A nemusí to být dovolená u moře v Chorvatsku, ale třeba návštěva Řecka nebo Itálie. Neříkali jste si někdy, že by se vám shodlo, kdybyste se v daném místím jazyce alepsoň trošku orientovali? Co třeba zrovna chorvatština? Právě Chorvatsko bývá nejvíce navštěvované a nejen pro jeho finanční a dopravní dostupnost, ale i pro vynikající místní kuchyni a můžeme také konstatovat, že se zde domluvíme, ačkoliv někteří z nás chorvatsky téměř neumí, nebo neumí vůbec. Pojďme se připravit na někeré situace, které nás na dovolené potkávají, a naučme se pár užitečných frází. Něco málo k výslovnosti: Samohláska /i/ nezměkčuje souhlásky, které stojí před ní. Tudíž /d/, /t/, /n/ ve slovech div, nikad, tisuća ap. se čtou tvrdě: [dyv], [nykad], [tysuća]. Souhláska /ć/ je mezi "tvrdým" /č/ a českým /ť/, např. kuća, doći, većina. Souhláska /đ / vyslovujeme měkčeji než /dž/, např. ve slovech đak, rođak, doviđenja. Souhláska /h/ odpovídá českému /ch/, např. ve slovech hrvatski, hvala, zahvaliti. Souhláska /g/ odpovídá českému /h/, např. ve slovech glava, grob, drugi. Souhláska /nj/ se vyslovuje jako české /ň/, např. ve slovech njemački, ranjenik. Dobrý den!     Dobar dan! Dobré ráno!     Dobro jutro! Dobrý večer!     Dobro veče/dobar veče/dobra večer! Dobrou noc!     Laku noć! Vítejte!     Dobro došli! Ahoj!     Zdravo! Ćao! Dovolte/Promiňte prosím.     Dozvolite/Izvinite molim. Ráda tě vidím.     Radujem se što te vidim. Na shledanou.     Dovidjenja. Brzy na shledanou.     Uskoro se vidimo. Pane!     Gospodine! Paní!     Gospodjo! Slečno!     Gospodjice! Dámy a pánové!     Dame i gospodo! Vážení přátelé!     Štovani prijatelji! Děkuji (Vám).     Hvala (Vam). Děkuji pěkně.     Hvala lijepo. Velika hvala. Není zač.     Nema na čemu. Prosím.     Molim. Nemusíte se ihned zapisovat na placené kurzy, zkuste v pohodlí domova nebo na cestách vlakem či autobusem získat počáteční povědomí o chorvatštině a zkusit se pomaličku učit slovíčka a gramatiku, které si poté procvičíte v daných cvičeních. K učebnici je přiložen klíč a CD.
Zobrazit článek >
 
Zeleninové koktejly pro štíhlou linii
Hledáte zdravé a ještě chutné nápoje? Nějaké zázraky, které vám ještě pomůžou udržet si štíhlou linii? Pak čtěte dál a naučte se mixovat tyto tři výtečné drinky. Červená královna Řepa výborně působí na oběhový systém a pročišťuje krev. Přidejte k ní do páru salátovou okurku a vytvořte si domácí čistič organismu. Namixujte celou okurku a k ní přidejte dvě řepy. Opět rozmixujte. Toto zeleninové smoothie výborně působí na unavený organismus. Posílí funkci celého těla do dalších dnů. Zázvor a mrkev Zázvor je blahodárný téměř na všechno. Jeho funkce se hodí i při hubnutí. Rozmixujte pět mrkví s dvěma centimetry zázvoru. Vytvoříte tak kouzelný lektvar, který vám pomůže shodit nějaká ta kila dolů snáz. Tento nápoj dokáže organismus taky prohřát. Posílí celkovou imunitu těla. Celerová bomba s rajčaty Celer má v povaze uklidňovat. Působí proti nervozitě a strachu, taky proti nespavosti. Podporuje vylučování. Nakrájejte celerovou nať, rajče, zelené jablko, smíchejte suroviny dohromady a následně je rozmixujte. Do připraveného nápoje kápněte pár kapek olivového nebo mandlového oleje, který podpoří trávení. Tak na jakém koktejlu si pochutnáte dnes vy? Vyzkoušejte jeden ze zeleninových zázraků. Vyzkoušejte nové smoothie, které jste ještě nepila, s knihou 36 Smoothies pro duši. Publikaci najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Tréma a jak ji překonat
  Znáte to, čeká Vás pohovor nebo prezentace a Vy se dostáváte do stavů, kdy o sobě začnete pochybovat, třese se Vám hlas, potí se Vám ruce a nebo dokonce začínáte koktat. Ano, to vše jsou projevy spojené s trémou. Jsou nepříjemné, omezují Vás a někdy se i vzdáte něčeho co jste kdy chtěla. V čem je zakotvená tréma: strach, který v nás zasadili například rodiče, když nám vštěpovali, že nejsme dost dobré,... nízké sebevědomí nedostatek asertivity osobní labilita s tendencí nechat se tzv. vyvést z míry Ale už se nechcete tímto nepříjemným pocitem omezovat? Kniha : TRÉMA A JAK JI PŘEKONAT se tak stává pomocníkem, se kterým se Vám zaručeně podaří postupnými kroky trému zdolávat. Kniha je založena na bohaté kazuistice, přináší analýzu chování, popisuje všechny mechanismy trémy, s humorem nabízí podněty k jednání. Čtenář se naučí jednoduché metody k uvolnění, jak ovládat hlas, kontrolovat gesta, osvojí si způsob krátkého slovního vystoupení a to, jak se důvěryhodně prezentovat před posluchači. Autor pomáhá čtenáři nově si uzpůsobit život, aby se v dříve obávaných situacích odvážil prosadit. Gilbert Garibal získal doktorát z filozofie na pařížské univerzitě, studoval psychosociologii a věnoval se psychoanalýze, zabývá se poradenskou činností, pořádá semináře a školení v oblasti profesní komunikace. Je autorem mnoha studií na téma stresu, kontroly trémy, sebedůvěry a desítky publikací jak odborných, tak populárně naučných (např. o emocích, transakční analýze Erika Berna). Tuto knihu zakoupíte v našem e-shopu: ZDE  
Zobrazit článek >
 
Dovolená na Sicílii aneb co musíte vidět I
Sicílie je turisticky poměrně snadno dosažitelná, můžete na ní strávit třeba část prázdniny pracovního volna. Chystáte se na tento největší ostrov ve Středozemním moři? Pojďme se podívat, co italská Sicílie nabízí! Taormina Výhled na Etnu, staré památky, poměrně zachovalé římské divadlo. Jsou zde však taky nádherné písečné pláže, a proto je toto centrum nejdražší a nejprestižnější lokalitou na celém ostrově, ale vlastně i v celé Itálii.  Etna Zmínit musíme samozřejmě i Etnu samotnou. Na nejvyšší činnou sopku Evropy se dostanete pouze s průvodcem ve speciálním vozidle. Pojedete přes rozlehlé pláně, údolí, dále lávovými poli a borovým hájem. Pod horou je možné se projet taky jeepem nebo na čtyřkolce.  Palermo Palermo je pátým největším ostrovem v Itálii. Jedná se zároveň o největší a nejlidnatější město Sicílie. Najdete zde několik památek, zvláště katedrálu z dvanáctého století, pod kterou se skrývají hrobky sicilských králů, dále renesanční kašnu na náměstí, kapli Cappella Palatina a další kostely. Centrum města je turisticky aktivní, ale pokud se dostanete do postranních uliček, trochu se možná vyděsíte. A není se co divit, na česká naleštěná města tato oblast nemá, všude se válí odpadky. Místní ulice nejsou značeny, najít cestu bez navigace je poměrně umění.  Caltabellota Tradiční sicilská vesnice na skalnatém útesu vám ukáže, jak žijí praví Italové a ostrované. Vydejte se do výšin města a užijte si velkolepý výhled do krajiny. Vesnička není plná turistů, a tak je zde poměrně klid. Níže po sešlapu se pak můžete vykoupat na jedné z blízkých pláží.   
Zobrazit článek >
 
Kniha: To je Mnichov
Miroslav Šašek se narodil v Praze na Žižkově. Po absolvování reálky studoval  ČVUT v Praze (škola architektury a škola kreslení a malování, prof. Oldřich Blažíček). V letech 1938 a 1939 podnikl studijní cesty do Anglie, Francie, Německa, Belgie, Holandska, Anglie a Skotska. V lednu 1946 se v Jablonci nad Nisou oženil s Jindřiškou Tumlířovou, zvanou Dynda, která pocházela z Loun. V Jablonci krátce žili a navrhovali loutky. Ve třicátých a čtyřicátých letech Miroslav Šašek ilustroval řadu knih, kreslil karikatury a vtipy do Svobodného slova, Českého slova a Večerníku, byl stálým spolupracovníkem nedělní přílohy Českého slova „Kvítko“, dělal i grafickou úpravu několika týdeníků. V roce 1947 odešli Šaškovi do Paříže, kde Miroslav začal studovat na Ecole des Beaux Arts, dokončoval ilustrace pro české vydání Chevallierových Zvonokosů. Začal zde také pro Kuncířovo nakladatelství kreslit turistického průvodce městem pro děti, ale zůstalo jen u přípravných prací. Po únoru 1948 zvolil emigraci a tři roky se v Paříži zkoušel živit jako grafik a architekt. V letech 1951 – 57 byl Miroslav Šašek změstnancem rádia Svobodná Evropa. Nastoupil jako produkční spolupracovník, ale prakticky přes noc se zde stal hlasatelem, hercem, recitátorem i zpěvákem. S Františkem Smrčkem pro své spolupracovníky vydávali cyklostylovaný časopis Škorpion. Do Mnichova a redakce Svobodné Evropy svého manžela následovala i Dynda, která tu pracovala jako asistentka režie. Pro Svobodnou Evropu kreslil Miroslav Šašek i obrázky na letáky, které byly v padesátých letech prostřednictvím balónů dopravovány na území Československa. Spolupracoval také s exilovými časopisy a nakladatelstvími, je autorem grafických úprav, obálek a ilustrací řady titulů. Po rozvodu s Dyndou strávil Miroslav Šašek v roce 1956 několik měsíců u rodiny Ladislava Čerycha v Bruggách. Na podzim roku 1957 ukončil zaměstnání v rádiu Svobodná Evropa, a vrátil se do Paříže k přerušené práci na turistickém průvodci pro děti. V Mnichově měl v tomto roce výstavu obrazů. Zahajovala provoz instituce Haus der Begegnung (Dům setkání), která měla sloužit ke kontaktu uprchlíků ze zemí za železnou oponou a místních obyvatel. Kniha This is Paris se Šaškovými ilustracemi i textem vyšla v roce 1959 v nakladatelství Allen v Londýně, brzo poté i v nakladatelství McMillan v New Yorku. Následovaly knihy o Londýně, Římě, New Yorku, Edinburgu, Mnichově, Benátkách, San Francisku, Izraeli, mysu Cape Canaveral, Irsku, Hong Kongu,  Řecku, Texasu, OSN, Washingtonu D.C., Austrálii a historické Británii. Neuskutečnily se plány na knížky o Bombaji, Dillí (nabídka Air India), Bermudách, Kanadě (návrh přišel od Canadian Pacific), Riu de Janeiru, Kodani, Stockholmu, Vídni, Amsterdamu… Knihy z řady This is byly přeloženy do mnoha jazyků, vycházely ve Francii, Itálii, Německu, Španělsku, jižní Americe, Japonsku i ve Skandinávii v desetitsícových nákladech. Přinesly svému autorovi několik ocenění, podle čtyř z nich (New York, Izrael,  Benátky, Irsko) byly natočeny filmy, motivy z Šaškových ilustrací se objevily na pohlednicích, plakátech a užitkových předmětech. Kromě ilustrovaných průvodců po městech a zemích Šašek vydal další dvě autorské knížky: Stone is not Cold a Mike and the Modelmakers, a několik dalších titulů ilustroval. Pro rádio Svobodná Evropa v šedesátých letech pravidelně psal a namluvil fejetony a postřehy z cest po světě. V únoru roku 1961 se Miroslav Šašek oženil s Annou Molkovou, která v rádiu Svobodná Evropa pracovala pod jménem Anka Dušanová jako hlasatelka. Anna a její syn Pedro Dušan se mu stali rodinou, za níž se ze svých četných cest do Mnichova vracel, ale i toto manželství se po deseti letech rozpadlo. Ani během práce na knihách Miroslav Šašek nepřestával malovat. V posledních patnácti letech života uspořádal řadu výstav svých obrazů v Německu, Švýcarsku, Velké Británii, Austrálii a USA. Zemřel 28. května 1980 ve Wettingenu u Zürichu u své sestry Věry. Obrazový průvodce Miroslava Šaška po nám blízké metropoli doplněný o sešit Mnichovská oklika současné autorky Magdaleny Rutové. Knihu klasika a světově uznávaného ilustrátora doplňuje vtipný a aktuální pohled o několik generací mladší výtvarnice. Kniha: To je Mnichov Autor: ŠAŠEK Miroslav Nakladatelství:Baobab Tohoto obrazového průvodce zakoupíte v našem e-shopu: ZDE
Zobrazit článek >
 
Dovolená na Sicílii aneb co musíte vidět II
Cefalú Úzké uličky, kavárny a místní Gelaterie, zmrzlinárny, na každém rohu, to je váš styl? Pak do města Cefalú rozhodně musíte zavítat. Místo mírně připomíná Benátky nebo uličky v centru Říma. Nachází se na severu ostrova mezi skálami. Ve městě se můžete vykoupat u krásných pláží. Výlet je hezký ve dne, ale ještě krásnější v noci, kdy se celé město rozsvítí. Turisty zde láká středověká prádelna Lavatoio Medievale a nebo dóm Duomo di Cefalú.  Monreale V Monreale se nachází hora, na kterou se dostanete i autem a můžete si vyfotit skvělý výhled na město Palermo a právě i přilehlé městečko Monreale. Kromě výšlapu můžete navštívit krásnou katedrálu a klášter s bohatou a unikátní mozaikovou výzdobou. Naskytne se vám taky pohled na více než dvě stě mramorových sloupů umístěných v klášteru. Údolí chrámů Agrigento Údolí chrámů je přirozeně jednou z nejváženějších a nejnavštěvovanějších památek ostrova. Zajímavé je, že tento komplex nebyl vybudován italským obyvatelstvem, tj. Římany, ale řeky. Pozůstatky několika velkolepých chrámů se zde nacházejí dodnes. Nejzachovalejší památkou je Tempio dellla Concordia aneb Chrám svátosti.  Syrakusy Matematik, fyzik, filozof, astronom, který pobýval část svého života v Syrakusách? Jasně, Archimedes! Na východním pobřeží Sicílie se dochovalo velké množství starých památek, například řecké divadlo pro patnáct tisíc diváků a další zajímavosti. Bez průvodce na Sicílii nevyrážejte, prozradí vám mnohem víc než náš článek. Vybavte se dobře na cestu, ať vám na ostrově nic neuteče!   
Zobrazit článek >
 
Před dovolenou do kondice II.
Začnete-li s novým životním stylem už dnes, vězte, že za 21 dní si vybudujete návyk na pravidelné cvičení a zdravé stravování. Po 66 dnech se dané návyky stanou automatickými, a vy nad nimi nebudete nijak přemýšlet, jednoduše je budete konat. Pokud nově zahájený životní způsob života vydržíte po uvedenou dobu, máte velkou šanci si jej dlouhodobě udržet a dočkat se příjemných změn. Praktikujte prkno Prkno nebo-li "plank" je vhodným cvikem pro posílení středu těla. Můžete jej provést téměř kdekoliv. Přesné provedení je uvedeno například na www.youtube.com. Vzdejte se kouření! Pokud jste kuřačka, přestaňte s kouřením. Bylo a je mnoho neúspěšných lidí, kteří se rozhodli s tímto nezdravým zlozvykem skoncovat, ale nezvládli to. Některým to trvalo delší dobu, ale zvládli to! Protože to má obrovský smysl! Zlepšíte si funkci plic a snížíte si riziko infarktu na polovinu. Buďte připravena! Naplánujte si Váš den dopředu. Můžete si sepsat do diáře věci, které musíte vyřešit a čas, který budete věnovat pohybu. Večer si také připravte jídlo na druhý den. Nejen pohybem si zajistíte krásnou postavu a přimějete své tělo k odbourávání tuků. Pokud nevíte, jak změnit dosavadní jídelníček, zalistujte v knize KETODIETA PRO ZAČÁTEČNÍKY. Tato dieta s nadbytečnými kily dokáže pořádně zatočit! Je založená na sníženém obsahu cukrů, naopak je zvýšený příjem bílkovin. Touto dietou přimějete Váš metabolismus k zásadní změně, tedy k přirozenému spalování uložených tuků. Výsledky se brzy dostaví.             
Zobrazit článek >
 
ZATLOUKALOVÁ Jana F., HOVORY S ŘEZNÍKEM
Jana Florentýna Zatloukalová je máma čtyř dětí a vydala čtyři úspěšné kuchařské knihy. Prostřednictvím svých knih učí všechny ženy, které se obávají toho, že to nesvedou, vařit. Jak sama říká: "Věřte mi, výjimky neexistují. Zvládnou to i ty, které si zatím myslí, že se nenarodily proto, aby strávily kus života v kuchyni." Toto tvrzení dokládá vlastní zkušeností. Popis knihy: Kuchařka Hovory s řezníkem Kuchařka pro dceru z masa a kostí oceněná v prestižní světové soutěži GOURMAND COOKBOOK AWARDS 2012 jako nejlepší kuchařka na jedno téma.. Kuchařka pro dceru je tu potřetí! Tentokrát vychází vstříc všem nesmělým dcerám, sestrám, snachám, vnučkám či přítelkyním, které pokládají maso za velkou kuchařskou výzvu. Jak se zbavit ostychu z pultu s masem a jak si vybrat ten správný kus na guláš? Jak překonat obavy z nevyzpytatelného masa a poznat, které je vhodné na pánev, zatímco jinému to bude víc slušet v troubě? Knížka Hovory s řezníkem vás prostřednictvím 200 vyzkoušených receptů z české i světové kuchyně tohle všechno naučí. Jako nejlepší kamarádka vás však nejdřív vezme za ruku a odvede do nejbližšího řeznictví. Tam vás seznámí s tím záhadným mužem se zmijovkou na hlavě a sekáčkem v ruce, vybere s vámi maso a teprve potom se s vámi pustí do vaření. Stejně jako Kuchařka pro dceru a Vánoční kuchařka pro dceru vás obejme, pohladí po duši a odhalí všechno, co jiné kuchařky tak rády tají. I s ní máte jistotu, že díky podrobným, laskavým a vysvětlujícím receptům zvládnete vše hned napoprvé, ať už jsou to rychlé masové kuličky, vepřová čína, slavnostní kachna na dva způsoby nebo dech beroucí bramborová kaše k sekané. Autorka po vás nebude chtít dušení doměkka ani středně rozpálenou troubu, naopak vás upozorní na všechny důležité okamžiky a odpoví na otázky: jak a proč? A až jednoho dne Kuchařku pro dceru z masa a kostí dočtete a dovaříte až do konce, celý svět bude sedět u vás v kuchyni a volat po nášupu. Název: Hovory s řezníkem Podnázev: Kuchařka pro dceru z masa a kostí Edice: Kuchařka pro dceru Autor: Jana Florentýna Zatloukalová Jazyk: čeština Nakladatelství: Smart Press Značka: Smart Press Druh: Kniha Vazba: Pevná bez přebalu matná Počet stránek: 352 V prodeji od: 11/2012 Rozměry (výška x šířka x tloušťka): 127x127x25 mm ISBN: 978-80-87049-53-2 Knihu zakoupíte v našem e-shopu Eiffel Optic: ZDE
Zobrazit článek >
 
Živé kameny
ŽIVÉ KAMENY - pocházejí z jihoafrické pouště. Rostlina je tvořena párem listů, které jsou srostlé. Jedenkrát do roka se obměňují, to znamená, že v původní rostlině se vytvoří rostlina nová. Pěstování v domácích podmínkách je docela složité. Špatně snášejí závlahu aplikovanou z vrchu a ta se jim stává osudnou. Nejlepší zavlažování je technikou vzlínání. Povrch zeminy by měl být trvale suchý. Živé kameny mají nehluboké kořeny a umí využít i mírné zvlhčení zeminy u dna nádoby, kam přivádí vodu knot ze spodní nádoby. Ovšem i ve spodní části nádoby nesmí být voda trvale. Větší množství vody je nutné rostlinám zajistit v období, kdy začínají kvést. V domácích podmínkách je to především září a říjen. Květy se otvírají až odpoledne a to jen při zvýšené závlaze. Během roku vodu téměř nepotřebují. Pouze v období kdy rostliny sesychají (od května do září) a v době kvetení.  Živým kamenům vyhovuje slunečné stanoviště. Avšak zabraňte zahřívání květináče. K tomu Vám postačí například pruh silného papíru, kterým květináč obalíte.  Teplota v zimním období by měla být nižší (cca 15oC). Při obměně rostliny, v období kdy "svléká kůži", se rostlina nezalévá.    V našem e-shopu si zajisté vyberete z nabídky velmi dekorativních obalů na kytky: KVĚTINÁČE Ukázka naší nabídky:        
Zobrazit článek >
 
Kuchařka: BRAMBORY
Brambor obecný, nebo-li lilek brambor či brambor hlíznatý, je víceletá hlíznatá rostlina z čeledi lilkovité, pěstovaná jako jednoletá plodina. Pro jejich výběr se nejčastěji řídíme dle jejich varného typu. Známe: varný typ A = vyšší obsah vody a minimum škrobu. Mají lojovitou strukturu a nerozpadají se. Vhodné do salátů, příloh či na opékání. varný typ B = střední obsah škrobu. Jsou tedy univerzální k použití např. na: pečení, smažení, vaření. Hodí se též do kaší a na těsto. varný typ C = nejvyšší obsah škrobu (nejmoučnatější). Po uvaření se rozpadají. Vhodné na bramborové kaše a těsta. Brambora obsahuje polysacharidy (složité sacharidy, které dodávají mozku sílu pracovat a jsou důležité i při hubnutí), bílkoviny, vlákninu a esenciální aminokyseliny. Ani o vitamíny není v bramboře nouze – najdete v ní vitamíny C, E, B, A, K, stejně tak i minerály jako hořčík, železo, vápník, zinek, měď, fosfor a kyseliny jablečné a citronové.   Kniha: BRAMBORY vám nabídne přes 100 receptů z brambor, které jsme pro vás uvařili a vyzkoušeli v redakční kuchyni časopisu Apetit. Mají milion podob a chutí. Jsou základní potravinou. A připravíte z nich vše od polévky po dezert! Ochutnejte nejlepší bramborové pokrmy z jednoho hrnce, křupavé placky, lahodné kaše, úžasné knedlíky nebo třeba vláčné pečivo. S našimi recepty se vaše vaření stane potěšením. Vařte, pečte, zapékejte a smažte s námi BRAMBORY! 160 stran pečlivě vybraných a redaktorkami Apetitu vyzkoušených receptů je rozděleno do 9 kapitol: Z jednoho hrnce, Pečené & zapečené brambory, Bramboráky, placky & omelety, Bramborové těsto, Bramborové saláty, Bramborové kaše, Chuťovky, Bramborové pečivo, Na nákupu & v kuchyni. Inspirujte se těmito velmi chutnými recepty, které povznesou vaše všední vaření na nevšední gurmánský zážitek. Tuto skvělou kuchařku zakoupíte v našem e-shopu: ZDE
Zobrazit článek >
 
Devět důvodů, proč jíst polévky I
Proč jíst polévky? Přečtěte si, k čemu je konzumace polévek dobrá. Máme pro vás nejméně devět důvodů.  Dalo by se říci, že polévky jsou dobrým zdrojem jídla při hubnutí. Pokud opomeneme ty smetanové, mají poměrně málo kalorií. Navíc skvěle zasytí. Lepší kombinaci byste si zkrátka nemohla přát, že? Ne nadarmo je dobré jíst polévku před hlavním jídlem. Tato porce vás zasytí a pak sníte mnohem menší porci jídla hlavního. Jestliže jste zvyklá konzumovat minimálně pět porcí jídla denně, můžete si oběd rozdělit. Polévku si snězte třeba už v jedenáct, hlavní jídlo klidně o několik hodin později. Pokud máte za cíl zhubnout, jezte zejména masové vývary a zeleninové polévky.  Polévka je dobrou volbou i tehdy, pokud se snažíte ušetřit nějaké peníze. Náklady na její přípravu nejsou vůbec vysoké a ještě vám polévka vydrží i na několik dní. Každá polévka obsahuje velké množství vody, to je samozřejmé. Málokdo si však uvědomuje, že i právě díky konzumaci polévek si zvyšujete svůj denní příjem tekutin. Lidem, kteří zanedbávají pitný režim, polévka přijde přinejmenším vhod.  Blíží se zima, bude třeba něco na zahřátí. Polévka je skvělou volbou nejen po tom, co se vrátíte z procházky v sychravém počasí. Připravujete si do práce jen studené svačiny? Pak si klidně dopřejte k večeři vaši oblíbenou polévku. Člověk by měl zkonzumovat alespoň jedno teplé jídlo denně.  Polévka obsahuje velké množství živin. Samozřejmě záleží na tom, co do polévky dáte a z čeho ji bude připravovat, každopádně většina z nich obsahuje spoustu důležitých antioxidantů, vitaminů a dalších výživných látek.  Příprava polévek může být ještě snazší díky našemu speciálnímu kalendáři. 
Zobrazit článek >
 
Slané pečení: Pizza placičky
U nás doma milujeme pizzu na všechny možné způsoby. Proto ráda experimentuji nejen s různými druhy těst, ingrediencemi, které pokladu na těsto, ale s různými tvary pizzy. Minulý týden jsem měla zadělané těsto na pizzu, ze kterého měla být klasiky kulatá pizza s ingrediencemi takzvaně "co dům a zahrádka dají". Avšak pro nečekanou návštěvu jsem si chtěla zaimprovizovat. Dobrůtky na náplň, jako jsou zelenina, sýr či vajíčka, jsem nechala beze změny. Chtěla jsem docílit toho, aby si každý vychutnal svoji pizzu. Ač malou, ale celou svoji. Proto mne napadly pizza placičky, které si teď můžete připravit i vy. RECEPT: Pizza placičky Ingredience - těsto: 500 g hl. mouky 10 g suchého droždí 5 g soli 5 g cukru olivový olej 320 ml vody Ingredience - náplň: 2 pol. lžíce másla 2 pol. lžíce hl. mouky 250 ml mléka sůl pepř 100 g měkkého ovčího (kozího, kravského) sýru 2 žloutky 1 hrnek hrášku cherry rajčátka 2 hrsti špenátových listů nebo polníčku 200 g sušené šunky bazalkové listy 1 stroužek česneku 60 ml olivového oleje Postup: Těsto: v míse smícháme všechny suché ingredience. Přilijeme vodu pokojové teploty a promícháme. Uhněteme těsto, které necháme kynout zhruba 2 hodiny při pokojové teplotě. Po vykynutí rozdělíme těsto na potřebný počet kousků, ze kterých vytvoříme placičky. Povrch placiček potřeme olivovým olejem. Rozehřejem troubu na 200oC. Náplň: nejprve si připravíme bešamel. V hrnci necháme rozpustit máslo a pak přidáme mouku. Mouku musíme řádně v másle rozmíchat. Zhruba dvě minuty ji opékáme. Poté za stálého míchání do máslové mouky přilijeme mléko. Vaříme zhruba pět minut. Pak odstavíme z plotny. Nakrájíme si měkký sýr, který vmícháme do bešamelu. Bešamel dle chuti osolíme a opepříme. Následně do bešamelu vmícháme žloutky. Bešamel naneseme na placičky těsta. Na povrch bešamelu rozdělíme hrášek a cherry rajčátka. Pizza placičky položíme na plech a vložíme do trouby, kde je pečeme zhruba 8 minut. Po upečení na každou placičku položíme plátek sušené šunky, špenát nebo polníček. Bazalkový přeliv: rozmixujeme bazalku s česnekem a solí. Směs zředíme olivovým olejem. Tímto přelivem pokapeme každou pizza placičku. Ingredience náplně mohou být změněny podle vaší chutě. Kdyby vám však chyběla inspirace na jiný druh pizzy, nechte se indpirovat kuchařkou SLANÉ PEČENÍ, kde najdete i spoustu jiných a velmi chutných receptů na slané dobrůtky.  
Zobrazit článek >
 
Naďa Urbánková - kniha
  Naďa Urbánková - rodným jménem Naděžda Balabánová se narodila 30.června 1939. Studovala na zdravotní škole a v roce 1957 se stala diplomovanou zdravotní sestrou. Po studiích se rozhodla věnovat svému koníčku a tak se zdokonalovala ve své pěvecké i herecké profesi. Její debut byl v roce 1959 v divadle v Pardubicích. V roce 1964 ji režisér Ján Roháč angažoval do filmové produkce Kdyby tisíc klarinetů i do divadla Semafor. Pěveckou kariéru započala úvodními nahrávkami s Country Beatem Jiří Brabce: "Skála", "Já záhadou se trápím" a zejména duetem s Jiřím Grossmannem "Drahý můj". V roce 1973 se poprvé představila právě s Country Beatem anglickému publiku na koncertech country festivalu ve Wembley a o rok později odjela poprvé do Nashvillu. V následujících letech spolupracovala s orchestrem V. Hybše, působila v Hudebním divadle v Karlíně a ke spolupráci s Country Beatem se pak ještě vrátila v roce 1983. V roce 1990 se provdala do Švýcarska a odmlčela se na čas úplně. Po velkých problémech v osobním životě, krachu v podnikání a nezdarech v politice se po létech vrátila zpět ke zpěvu a veřejnému vystupování...   Kniha: A PŘÍŠTĚ LÉPE ... Klasický titul memoárové literatury, v němž známá zpěvačka provází čtenáře svým uměleckým i soukromým životem. Kniha vypovídá nejen o její životní a umělecké cestě, ale i o době, kdy Semafor a jemu podobné scény byly odrazem společenských změn. Tuto knihu zakoupíte v našem e-shopu: ZDE    
Zobrazit článek >
 
Christian Jacq a jeho díla ze slunečního Egypta II
Neferititi: Sluneční stín: Neuvěřitelný osud nejkrásnější egyptské královny Tento příběh bude o královně. Jak žila legendární královna Nefertiti, která zůstala v lidské paměti díky své kráse i mnoho let po své smrti? Spisovatel jakožto egyptolog odhalí mnohá fakta a tajemství ze života královny, které propojí s fascinujícím příběhem.  Čeká vás milostný příběh, intriky, nebezpečí a taky tajemství, které možná odhalí, jak královna předběhla svou dobu tak, až to vlastně skoro není možné.  Podíváte se do Slunečního města, zahrad a honosných staveb. Milostný příběh Achnatona a Nefertiti vás dostane.  Pokud jste milovnice romantiky a milostných příběhů, avšak toužíte taky po nových poznatcích, jsou pro vás díla tohoto autora tím pravým potěšením.  Tuto knihu, tak jako většinu jiných, lze považovat za takzvaný beletrizovaný životopis. Román na motivy skutečných událostí vás bude bavit i vzdělávat.  Živá moudrost starověkého Egypta Kdo má rád starověký Egypt, ten si knihu užije. Autor do ní vsunul spoustu překladů krátkých textů. Většinou se jedná o moudra, poučení nebo chvály božstev. Součástí jsou však i kousky příběhů a vzkazy. Jedná se o texty vkládané do hrobky, které byly vytvořený již před stovkami let. Čtenáře jistě zaujmou úryvky mnohem víc, když si uvědomí, že jejich tematika stále je a jistě ještě bude aktuální.  Všechny knihy zmíněné v článku si můžete pořídit v našem e-shopu. Pod jménem autora na vás čekají i další zajímavé publikace. Neváhejte, užijte si románové dobrodružství a vzdělávejte se. 
Zobrazit článek >
 
Kniha: Brno a okolí
nabízí a doporučuje:   Plánujete v brzké době nějaký výlet např. do Brna? Zajísté se Vám bude hodit turistický průvodce: Kniha: BRNO A OKOLÍ Autor: VÍŠKOVÁ Anna Průvodce se zaměřuje na nejvýznamnější přírodní i historické památky. Výlety jsou navrženy tak, aby začínaly i končily ve větším městě s možností hromadné dopravy i občerstvení, možnost občerstvit se nechybí ani v terénu. Trasy, jejichž počet se vždy blíží třiceti, jsou rozděleny na pěší a cyklo, u nich je uveden vhodný typ kola s ohledem na povrch cest. Náročnost výletů se pohybuje ve čtyřech stupních, o výškovém profilu informuje u každé trasy graf, ze kterého je patrné i uvedené celkové převýšení. Podrobná přiložená mapka zobrazuje vždy příslušný úsek, trasa je v něm barevně zvýrazněna. Jako doplnění popisu trasy je součástí průvodce i kapitola Zajímavosti, kde se dozvíte o historii i významu míst, kterými budete procházet. U rozhleden, hradů, zámků a muzeí je zmíněn i kontakt a návštěvní doba. U každé trasy naleznete i Tip, jenž vám doporučí, kdy nejlépe trasu absolvovat, co nezapomenout navštívit nebo jak si trasu zkrátit či prodloužit. Na konci každého průvodce je uveden seznam tábořišť, cykloprodejen a informačních center oblasti. K výběru jednotlivé trasy vás určitě budou inspirovat i fotografie, které zachycují atmosféru kraje a vybrané cíle výletu. Název: Brno a okolí Ottův turistický průvodce Autor: Anna Víšková Jazyk: čeština Nakladatelství: Ottovo nakladatelství Značka: Ottovo nakladatelství Druh: Kniha Vazba: Brožovaná bez přebalu lesklá Počet stránek: 120 V prodeji od: 10/2010 Rozměry (výška x šířka x tloušťka): 127x127x10 mm ISBN: 978-80-7360-873-6   Tuto knihu zakoupíte v našem e-shopu Eiffel Optic: ZDE
Zobrazit článek >
 
Připravte se s námi na pracovní pohovor a hned máte větší šanci na úspěch! I
Chystáte se na důležitý pohovor a jste čím dál víc nervózní? Hoďte paniku za hlavu a připravte se podle našeho článku. Jdeme na to! Ať už s pohovorem máte zkušenosti nebo ne, mohla jste alespoň z doslechu zjistit, jaké otázky jsou obvykle lidem ucházejícím se o místo ukládány. Připravte si ty očekávané dopředu, ať vás nezaskočí. Vypište si všechny své klady a naučte se pohotově jimi reagovat. Není snadné udržet v napjaté situaci chladnou hlavu, a tak by se vám mohlo stát, že během přijímacího procesu nebudete schopna ani přemýšlet nad tím, v čem jste dobrá. S pozitivy to nepřehánějte. Mělo by z nich být vidět, jak jste v práci dobrá, avšak ne přespříliš. Ještě hůř než klady se samozřejmě podávají naše slabiny. Každý z nás nějaké má, nebojte se před majitelem firmy přiznat barvu, pokud nebude příliš nežádoucí. Základem dobrého dojmu je správně zvolené oblečení. Volte neutrální formální kostým nebo třeba business šaty. Snažte se vypadat hezky, aby ve vás budoucí šéf viděl brzkou ozdobu firmy. Na pohovor dorazte včas, nejlépe ještě chvíli předem. Nezapomínejte na úsměv nebo alespoň příjemný výraz. Buďte přirozená. Jistě sama vycítíte, zda jste si s druhou stranou padla do oka či nikoliv. Zdolejte přijímací pohovor v anglickém jazyce. Naučte se pořádně mluvit s naší publikací Přijímací pohovor v angličtině. Tuto výbornou knihu najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Zdává se vám o sexu?
Máte někdy žhavé sny spojené se sexem? Jak si tyto sny vykládat? Naznačují vaše skryté touhy a nebo vás spíš před něčím varují? Sny o sexu patří zpravidla do snů příjemných. Mohou odrážet vaši náladu, dojmy z nového vztahu, které jste dosud nevyslovila, nebo taky psychické rozpolcení, které vás dlouho tíží, i když si to třeba ani nepřipouštíte. Nejdůležitější pří výkladu těchto snů jsou dvě otázky ,,S kým?‘‘ a ,,Kde?‘‘. První sex Pokud se vám zdá o vašem expříteli z prvního intimního vztahu, není třeba panikařit. Tyto sny neznamenají, že jste stále tajně zamilována do osoby, se kterou jste strávila noc a prožila s ní první velkou lásku. Naopak vám sny dávají najevo, že se současným přítelem se vám děje to samé, že opět nastaly ty krásné chvíle, které jen tak neodejdou. Sex s celebritou Vaše oblíbená filmová postava se ocitne v posteli vedle vás? Prožijete spolu žhavou noc? Takovéto sny naznačují váš osobní úspěch a odhodlání. Buďte na sebe pyšná, asi jste něco dokázala. Sex s neznámým Sen o sexu s neznámou osobou vám naznačuje, že byste měla přestat pospíchat. Zastavte se na chvíli a užívejte si každý moment života naplno. Sex na veřejnosti Tento sen značí to, že se nebojíte lidem svěřovat a ani ve svém vztahu nemáte tajnosti. Pokud se v době aktu na vás lidi dokonce dívají, snaží se vás sny varovat, že byste si měla dávat pozor a ne všem vyprávět úplně každou důvěrnost. Pokud se sex opakuje stále na stejném místě, mozek se vám snaží naznačit, že byste měla toto místo více opouštět. Sex s přistižením Pokud vás ve snu při sexu někdo přistihne, je to důkaz toho, že i ve skutečném životě nemáte dostatečné soukromí a svobodu. Rozhodujte se podle sebe a své úvahy. Nenechte si jinými mluvit do života. Velký erotický snář najdete zde. Další knihy najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Zlatý syn
Láska a přátelství navzdory tradicím. Zatímco on se prosadí v USA, kde vystuduje univerzitu, ona svádí boj s předsudky a domluveným sňatkem na indickém venkově. Anil Patel je nejstarším a nejnadějnějším synem zámožné rodiny z indické vesnice. Jako první z celé komunity vystuduje univerzitu a odchází na lékařskou stáž do texaského Dallasu, kde svádí boj s tvrdou konkurencí místních elit i s novým prostředím. Po otcově smrti se stane hlavou rodinného klanu a zdědí také roli smírčího soudce pro celou vesnici. Musí zvládnout jak život v nové kultuře a vyčerpávající zaměstnání, tak udržet na dálku staré rodové tradice, jejichž záporné stránky poznává až s odstupem. To vše otřese Anilovou vírou v sebe i ve své schopnosti. Zatím na indickém venkově Lína, Anilova nejbližší kamarádka z dětství, s vypětím všech sil přežívá v nové rodině, do níž ji přivedl sňatek domluvený rodiči. Hned první den manželství zbaví Línu všech romantických iluzí a kruté týrání a ponižování ze strany manžela i celé jeho rodiny ji nakonec donutí k zoufalému rozhodnutí, kterým na sebe i své rodiče přivolá hanbu a prokletí celé komunity. Třebaže Anil i Lína svádějí každý svůj boj tisíce kilometrů od sebe, jejich životy se ještě jednou protnou - a toto setkání navždy promění Línu, Anila i všechny jejich blízké. Knihu Zlatý syn koupíte v eshopu knihy.eiffeloptic.cz
Zobrazit článek >
 
Knihy od Jane Austen III
Sandition Knihu Sanditon můžete znát ze starších vydání pod názvem Romance u moře. Román se zabývá kouskem života dívky Charlotty. Ta přijíždí do přímořského městečka Sanditon, ve kterém se nic zajímavého neděje. Jediným povyražením jsou pro ni čajové dýchánky a návštěva lázní. V románu hrají roli lidé povrchní a majetničtí, ale taky dobráci od srdce. A že Charlotta dokáže i z toho nejnudnějšího prostředí vykouzlit dramatické místo se můžeme přesvědčit hned za úvodem. Vyhlídne si totiž muže, který přijel do městských lázní z lékařského hlediska. Její srdce tuší výbuch. Mladší sestra Pan Watson je ovdovělý vikář s početným potomstvem - dvěma syny a čtyřmi dcerami. Nejmladší z nich, Emma, byla vychována v rodině své bohaté tety, a je tudíž vzdělanější a jemnější než její sestry Elisabeth, Margaret a Penelope. Když však ovdoví i zmíněná teta a uzavře nerovný sňatek z lásky, je Emma nucena vrátit se do otcovského domu. Setkává se tam nejen s hypochondrickým a milujícím otcem, ale i s bezuzdným hledáním manžela, jímž své okolí obtěžují Margaret a Penelope. Tíhne tedy k nejstarší sestře Elisabeth, nepříliš inteligentní, avšak upřímné a oddané zbytku rodiny. V sousedství Watsonových žije šlechtická rodina Osbornových. Emma si získá nevítanou pozornost mladého lorda Osborna, zatímco Margaret doslova pronásleduje jeho bezohledného nohsleda Toma Musgravea. Ten se ovšem předvádí spíše před její švagrovou, urozenou a snobskou Jane, která přijela k Watsonovým na návštěvu, doprovázena manželem, hrubým Emminým bratrem Robertem. Blízké okolí však není prosto ani jiných mužů, a tak můžeme sledovat austenovské zahájení velké hry, při níž autorka i její následovnice pohybují figurkami na šachovnici děje s ironií i humorem. Rozum a cit První dílo, které bylo vydáno a způsobilo velký boom. Tento román je věčný. Nachází stále nové spisovatelky, které touží po přečtení této knihy. Ve zkrate román popisuje více hrdinek, které se musí smířit s tvrdým světem a najít rovnováhu mezi životem rozumovým a citovým. Nejde o tradiční románek, nýbrž o povedené dílo s poutavou zápletkou. Znáte filmové zpracování knihy? Knihy Austenové najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Před heřmánkem smekni, před bezem klekni!
Roste-li vám na zahrádce nebo poblíž domu černý bez, máte po ruce celou přírodní lékárnu. Bez černý (Sambucus nigra L.) - je hojně rostoucí keř s intenzivně vonícími květy. Kvete od května do června a jeho plody dozrávají během měsíců srpna a září. Kromě označení černý bez se můžete setkat i s názvy: bezinky, kozičky, smradinky nebo psí bez. Je to velice ceněná léčivka. Ve farmacii se používají především bíložluté květy, ze kterých se připravují čaje a nálevy. Z bezinkových plodů se vyrábí chutný likér a z květů lze připravit vynikající osvěžující perlivý nápoj. Květy obsahují glykosidy, organické kyseliny, slizy, tříslovinu, silice aj. Působí potopudně, mírně protizánětlivě a mají močopudný účinek. Plody obsahují antokyanová barviva, organické kyseliny, kyanogenní glykosidy, vitamíny B, C, A, pektin aj. Šťáva z čerstvých plodů působí projímavě. Sušené květy se přidávají do čajových směsí, které působí proti horečkám při nachlazení. Taktéž podporují pocení a snížení teploty. Příznivé účinky mají i proti kašli a zahlenění. Přečtěte si více o tomto bylinném záraku v knize "Černý bez". Kniha vás provede historií a botanikou, dozvíte se zde o síle, která se ukrývá v černém bezu, co vše lze z této byliny využít k léčitelství, jak využít černý bez v Kneippově terapii a mnoho zajímavých a užitečných receptů.  
Zobrazit článek >
 
Vyrobte si domácí rajčatové nudle do polévky
Můžete si zakoupit různé druhy těstovin, od vaječných či bezvaječných, celozrnných či špenátových až po různé tvary. Také si lze zakoupit nudle a jinak tvarované těstoviny, které jsou vhodné jako zavářka do polévkových vývarů. Ale zajisté mi dáte za pravdu, pokud jste měli možnost někdy ochutnat, že domácí jsou chuťově lepší. Zkuste si vyrobit nudle do polévky podle následujícího receptu: RECEPT: Rajčatové nudle do polévky Ingredience: 1 vejce 1 pol. lžíce studené vody 5 pl. lžic domácího kečupu (může být kupovaný) polohrubá mouka Postup: V míse rozkvedáme vajíčko s vodou a s kečupem. Postupně budeme přidávat mouku. Tolik množství, aby vzniklo pevnější těsto na vyválení. Na vál nasypeme hladkou mouku a vyválíme na něm těsto - co nejvíce do tenka. Těsto si průběžně poprašujeme, aby se nelepilo jak na vál, tak i na váleček. Vyválený tenký plát necháme oschnout, aby se dal krájet a nelepil se. Nejprve si plát nakrájíme na 3 cm široké pásy. Pásy naskládáme na sebe a krájíme tenké nudle. Nudličky ještě necháme na talíři, rozsypané, doschnout, tak aby se lámaly - pro účel skladování. Takto lze připravit i široké nudle, záleží jen na vás, jaký jim dáte tvar a příchuť. Vyzkoušejte zajímavé a velmi chutné recepty, které se týkají těstovin. Kniha TĚSTOVINY z nakladatelství APETIT bude skvělým průvodcem v návodech na nezapomenutelné těstovinové menu.
Zobrazit článek >
 
Jayne Ann Krentz alias Amanda Quick II
Až na popel Raine vyniká zvláštními schopnostmi. Dokáže díky nim pomoci třeba dívce, které hrozí, že bude zavražděna. To by bylo velké plus, jenže její dar je jí i na obtíž, neboť díky němu zatím zkolaboval každý vztah, který doposud měla. Najednou se však zjevil Zane, který jak se ukázalo, vyniká podobnými schopnostmi. Dokáží spolu žít? Jejich příběh se obrátí v děsivé scény. Najdou nakonec jeden druhého? Tajné sestry Madeline a Daphne si byly kdysi blízké jako sestry – dokud je nerozdělilo tajemství, které by je teď mohlo přivést do hrobu. Znaly jeho jméno, jméno muže, který brutálně napadl dvanáctiletou Madeline v hotelu její babičky. Myslely si, že znají i jeho osud. Že už jim nikdy nebude moci ublížit. Přesto už jejich životy nikdy nebudou stejné.  Madeline se vrací do Washingtonu po záhadné smrti své babičky. A ve starém, opuštěném hotelu – v místě, jež už nikdy nechtěla spatřit – obsahují poslední slova umírajícího muže varování: tajemství, o němž se s Daphne domnívaly, že je pohřbené navěky, bylo odhaleno. Nyní, po téměř dvaceti letech, musí Madeline a Daphne opět spojit své síly. Madeline nedůvěřuje policii, a tak zavolá Jacka Raynera, odborníka na bezpečnost. Navzdory tajemstvím a záhadám, jež ho obklopují, je Jack jediný, komu může věřit. Spolu s Jackovým bratrem Abem uzavřou čtyři mladí lidé spojenectví proti vrahovi, který se nezastaví před ničím, aby skryl pravdu. Město iluzí Jak se může jedna žena probudit provdaná za muže, kterého sotva zná a vůbec si ho nepamatovat? Jak se Hannah ,,popere‘‘ se svým novým manželem. Pamatuje si jen, že před něčím utíkala, on také. Teď jedou na líbánky a najednou se Hannah ocitne v katakombách. On také. Pouštní město Iluze je výjimečné a záhadné. Jaká všechna tajemství skrývá? Publikaci město iluzí si můžete zakoupit zde.
Zobrazit článek >
 
Jablečné hraběnčiny řezy
Na zahradkách vše pozvolna dozrává a začínáme sklízet i jablka. Pokud zrovna jablka nevyužijete na sušení, zavařování, nebo z těch méně kvalitních nevylisujete velmi chutný mošt, můžete si upéct sladké jablečné dobroty. Kromě dosti známého jablečného štrůdlu, který známe už od našich babiček, si můžete také upéct: RECEPT: Jablečné hraběnčiny řezy Ingredience na těsto 4 žloutky 140 g moučkového cukru hrubá mouka na vysypání plechu  450 g polohrubé mouky 200 g změklého másla + na formu  1/2 sáčku kypřicího prášku 2 lžíce mléka Ingredience na náplň 600 g jablek, oloupaných 1 vanilkový cukr 200 g vlašských ořechů 1 lžička mleté skořice 50 g rozinek, propláchnutých (nemusí být) 4–6 bílků 100 g krystalového cukru 1 lžička vinného či jablečného octa 1 lžička kukuřičného škrobu Postup: Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky dáme do robota a utřeme je s cukrem a máslem až do světlé pěny. Přidáme prosátou mouku smíchanou s kypřícím práškem do pečiva, mléko a vypracujeme hladké těsto. Vyložíme si plechech (20x30 cm) pečícím papírem, nebo vymažeme tukem a vysypeme hr. moukou. Troubu si rozehřejem na 180°C. Jednu třetinu těsta vložíme do mrazáku. Zbylé těsto rozválíme na dno plechu. Jablka oloupeme a nastrouháme do misky a ochutíme skořicí s vynilkovým cukrem. Směs promícháme a nasypeme na těsto. Jablka posypeme ořechy a rozinkami. Bílky našleháme na řídkou pěnu, přimícháme cukr a škrob a vyšleháme na pevný, lesklý sníh. Zašleháme ocet. Rozetřeme na jablka. Navrch nastrouháme zbylou třetinu těsta z mrazáku Pečeme asi 45 minut dozlatova. Vyzkoušejte další chutné jablečné recepty, které naleznete v knize: "JABLEČNÁ KUCHAŘKA". 
Zobrazit článek >
 
Zajímavosti z příběhů Indiana Jonese I
Znáte tradiční filmové klasiky režiséra Stevena Spielberga s názvem Indiana Jones? Viděla jste film Indiana Jones alias Dobyvatelé ztracené archy? Jakých zajímavostí a pozoruhodností jste si ve filmu určitě nevšimla? Jaké události provázely nejen herce natáčením? Čtěte dál tento článek. V hadí scéně si zahrálo celkem 7000 hadů a dalších 2000 umělých hadic. Letadlo, kterým odlétá Indiana Jones je totožné letadlo, včetně popisného čísla, jako ve Hvězdných válkách. Bič Indiany Jonese byl vydražen za 43 tisíc amerických dolarů. Bič měří tři metry, avšak pro některé scény, musely být vytvořeny zkrácené repliky. Pro vytvoření dokonalého dobového prostředí muselo být z domů odstraněno přes 300 antén. Na nebezpečné scény byli pouze jen za Indiana Jonese najati tři různá kaskadéři. Každý měl jinou funkci. Natáčení trvalo 73 dní. Toto číslo je vzhledem ke kvalitě filmu velmi malé. Ve filmu zemřelo celkem 84 lidí. Indianu Jonesovi ani v těch nejnebezpečnějších a nejméně praktických scénách nespadne klobouk, jež provází Indyho i v dalších dílech. Měl ho k hlavě přilepen oboustrannou páskou. Ve scéně, kdy René Balloq promlouvá s Indianem Jonesem, herec omylem spolkne mouchu. Větu ,,Jdi do hajzlu.‘‘, kterou vysloví Indiana Jones na náměstí, původní a originální znění vůbec neobsahuje. Tu si do filmu čeští dabéři přidali. Během natáčení v Tunisku postihla nemoc téměř všechny filmové tvůrce i herce. Nad nemocí zvítězil jen sám režisér Spielberg. Nemoc byla způsobena otravou z jídla a on jedl celé natáčení pouze konzervy s těstovinami. Tento díl filmu Indiana Jonese se stal nejvýdělečnějším filmem roku 1981. Knihu Indiana Jones Dobyvatelé ztracené archy najdete zde. Další dobrodružné a westernové romány najdete zde.  
Zobrazit článek >
 
Cvičením proti bolesti zad
Bolest zad sužuje čím dál více mladší a mladší populaci. Přispívá k tomu hrbení se u počítače, nevhodná poloha při sledování televize a vůbec celkový nezájem o sportovní aktivity. U starších lidí pak můžeme hovořit o jednostranném zatížení pátěře v zaměstnání. Nejvíce se bolest soustřeďuje do oblasti bederní páteře. Sedavý způsob života a nedostatek pohybu tu hraje významnou roli. Abychom této části našich zad ulevili, můžeme praktikovat následující cviky. Lehněte si na záda. Pokrčte nohy, chodidla položte celou plochou na zem. Nohy jsou v širší poloze než kyčle. Upažte ruce dlaněmi vzhůru. Klidně se nadechněte a s výdechem položte nohy vpravo. Hlavu s výdechem otočte vlevo. Stáhněte levou hýždi a opatrně zatlačte levý bok dopředu. Levé rameni a lopatka leží na zemi. Dýchejte do břicha. Dalším cvikem na bederní část zad je takzvaný most z ramen: Lehněte si ke stěně s koleny do úhlu 90o. Bérce dejte rovnoměrně se zemí a chodidla opřete o stěnu. Kyčle, kolena a kotníky udržujte v jedné linii. Paže položte mírně od těla. Ramena a lopatky stáhněte od uší, dlaně položte směrem vzhůru. Podsaďte pánev. Zapojte břišní svaly. Zatlačte chodidla do zdi a s výdechem pomalu zvedejte páteř od podlahy. Nejdříve jde nahoru pánev, poté bedra a naposledy hrudní část páteře. V konečné pozici stáhněte pevně hýždě. Kontrolujte, zda máte ramena a lopatky stažené dolů. Nadechujte se do břicha a s výdechem pomalu pokládejte páteř na zem.   Zajímavé informace, které jsou spojené s bolestí zad si přečtěte v knize BOLEST ZAD I.
Zobrazit článek >
 
Nebojte se Azbuky - naučte se ruský jazyk
Ten, kdo už nezažil výuku ruského jazyka na škole, ať už na základní nebo střední, nemá buď potřebu se tento cizí jazyk naučit, nebo se obává toho, že by nezvládl Azbuku. Pravdou je, že se psaný styl od tištěné formy liší. Ale rozdílnost v psaní a v tiskací formě je i v češtině. Pokud se chcete naučit ruský jazyk, odhoďte všechny obavy a jděte do toho! Znaky z Azbuky si můžete rozdělit do následujících skupin: ty, které se píší a čtou stejně jako v češtině => A, К, M, O,Т ty, které vypadají jako čeština, ale čtou se jinak => E = Je, B = V, 3 = Z, H = N, P = R, C = S, Y = U, ч = Č, X = Ch  ty, které znějí jako naše písmena => б, г, д, ё, ж, п, ф, и, й, л, ц, ш, щ, ю, я, э 3 béčka => Ы = Y, Ъ = tvrdý znak, Ь = měkký znak Nebojte se neznámého a berte to jako velmi zajímavou výzbu, kterou když zvládnete získáte mnohem více, než toho promarněného času, kterého jste ztratili tím, že jste se neodvážili k prvnímu kroku. Skvělou pomůckou, která Vám pomůže proniknout do Azbuky je kniha od Pavla Pařízka AZBUKA. Podle tété knihy se snadno a lehce naučíte nejen azbuku číst, ale také psát. Získáte tak prakticky použitelný základ pro vycestování, studium, aj. Budete moci například vyplnit formulář na hranicích, v hotelu ..., zapsat si jméno, adresu... , přečíst jména ulic, obchodů, jídelní lístek ... nebo se začít učit rusky.
Zobrazit článek >
 
Nejkrásnější města České republiky II
Kroměříž Takové zahrady byste leckde jinde těžko hledala. Město Zlínského kraje patří do UNESCA, pyšní se nádherným zahradním komplexem, o který se starají opravdoví umělci. V Kroměříži navštivte zámek a samozřejmě celý komplex zahrad, který je rozdělen do dvou areálů. Kroměříž je typická taky pro své speciální domy, které si můžete prohlédnout například při obchůzce náměstí. Olomouc Olomouc je jedním z nejoblíbenějších měst, co se týče svátečních trhů. Lidé z celé republiky se sjíždí právě sem, do moravské oblasti, aby si připomněli tradiční jarmarky s řemeslnými výrobky či domácí zeleninou. Trhy proslavily taky ojedinělé nápoje, především mnohé druhy punčů. Nejoblíbenější částí Olomouce je asi náměstí se sloupem Nejsvatější Trojice, které je od tohoto tisíciletí součástí světového dědictví UNESCO. V Olomouci by vás mohl zlákat Svatý Kopeček, dále Klášterní Hradisko a samozřejmě procházka po Dolním i Horním náměstí. Jindřichův Hradec Jindřichův Hradec jistě dobře znají českobudějovičtí obyvatelé, kteří to sem mají blízko, avšak do Jindřichova Hradce se vyplatí dojet, ať jste odkudkoliv. Zabavíte se zde na celý den, klidně i prodloužený víkend. Určitě se musíte vypravit na zámek, dále vás jistě zláká zámecký pivovar, kde můžete ochutnat tamní vařené alkoholické i nealkoholické nápoje. Poutavé je taky Masarykovo náměstí nebo místní vyhlídková věž. 
Zobrazit článek >
 
Upečte si pravý frgál z Valašska
Nalákali jsme vás na jednu z valašských specialit? Máte chuť na sladkou dobrotu? Pak se seznamte se skvělým receptem na jedinečné valašské frgály. Prozradíme vám, jak upéct základ, jako náplň již můžete využít cokoliv vás napadne. Povidla, mák, tradiční hrušky, jablka se skořicí nebo třeba ostružiny? Budete potřebovat: Polohrubou mouku (500 g) Cukr moučka (60 g) Droždí (1 ks) Vanilkový cukr (1 sáček) Mléko (300 ml) Máslo (50 g) Olej (40 ml) Žloutek (2 ks) Citronovou kůru (1 vrchovatou lžičku) Sůl (špetka) Postup: Nejprve tradičním způsobem připravte z části cukru a mléka kvásek. Ten nechte ležet v menším hrnci, aby vystoupl. Mezitím smíchejte všechny suroviny, na závěr přidejte kvásek, promíchejte a nechte kynout. Doba kynutí by se měla pohybovat okolo dvou až třech hodin, uvidíte sama podle situace. Vymažte si plech(y) máslem a vysypte trochou mouky nebo jednoduše plech vystelte pečícím papírem. Vytvořte tenké těsto a vykrájejte z něj libovolně velké kruhy, podle toho, jak plánujete mít velké frgály. Okraj každého koláče by měl být o trochu vyšší, aby z něj nevytekla náplň. Nyní na koláč skládejte či natírejte suroviny dle chuti. Při přípravě myslete na to, že během pečení každý koláč trochu vystoupne, do šířky se taky mírně zvětší. Koláče pečte na 180°C asi třicet minut. Po deseti minutách pečení přidejte na koláč drobenku z másla, cukru a mouky. Dobrou chuť. Tyto skvělé frgály provoní celý váš byt. 
Zobrazit článek >
 
Pokojové rostliny II. - Orchideje
Pamatujete si onen malý květinový zázrak, který se prodával v průhledné krabičče? Někteří z mých spolužáků jej nosili paní učitelce k předávání vysvědčení na konci školního roku. A oč se vlastně jednalo? Jeden květ orchideje byl vsazený do plastové krabičky a byl obložený různými zelenými listy. Ano, tenkrát byla orchidej zázrakem, který se v dnešní době stává klasickým zahradnickým spotřebním zbožím. Patříte mezi milovníky orchidejí a nevíte, jak je pěstovat? Všechny pokojové orchideje lze rozdělit do tří skupin podle jejich teplotních nároků. V tomto článku si uvedeme orchideje, které spadají do těch nejteplomilnějších. A jsou to právě ty, které se nejvíce prodávají a tím je rod Phalaenopsis. Tento druh roste v tropech na zastíněných místech korun stromů. Celoročně zde panuje teplé a vlhké ovzduší. Proto je důležité, abyste této orchideji zajistili vlhčí vzduch. Jakmile si Phalaenopsis přinesete domů a bude krásně nakvetlý, nespěchejte s odstraněním celofánového obalu. Slouží nejen na okrasu, ale také jako ochrana při transportu. S odstraněním celofánového obalu sečkejte až tři týdny, kdy si bude rostlina přivykat na domácí klima. Občas můžete rostlině narosit listy. Rostlinu neumisťujte do míst, kde hrozí studený průvan. Jak už bylo uvedeno, tyto orchideje rostou v korunách stromů, proto je nevystavujte přímému slunci, a to především v letním období. Zálivku provádějte nejlépe dešťovkou nebo převařenou vodou. Avšak v době květu dbejte na střídmou zálivku. Rostlinu přesazujte až se Vám bude zdát, že původní substrát ztrácí svoji funkci: je zhutnělý přestal být vysychavý Kvalitní substrát si můžete namíchat z 1 - 3 cm velkých kousků borové kůry, z běžného bílého polystyrenu a nastříhaného molitanu. Směs namícháte v poměru 1:1:1, kam ještě přidáte nepatrné množství rašeliny, zahradnický perlit či kokosovou drť. Další skvělé rady pro pěstování orchidejí naleznete v knize ORCHIDEJE.
Zobrazit článek >
 
Mražené ostružinové suflé
Máte chuť na něco mraženého i v podzimním čase? Není pravidlem, že si můžete mražené dezerty dopřávat pouze v létě. Následující dobrotu si můžete vychutnat se svým partnerem u dobrého šálku kávy nebo čaje, taktéž potěšíte své děti nebo návštěvu. RECEPT: Mražené ostružinové suflé Ingredience: 200 g ostružin 3 bílky 100 g krupicového cukru 300 ml tučné smetany Postup: Připravíme si malé zapékací misky (6 porcí), které kolem dokola obalíme pečícím papírem. Ten pevně přivážeme ke každé misce. Rozmixujeme ostružiny na kaši. Ušleháme pevný sníh z bílků a cukru. Ušleháme šlehačku, ale ne příliš tuhou. Opatrně promícháme všechny ingredience. Směs rozdělíme do misek. Necháme zamrazit nejméně na 2 hodiny. Před podáváním odstraníme papír a necháme chvilku povolit při pokojové teplotě. Zlákala Vás tato mražená laskomina? Zkuste i jiné mražené pochoutky. Návod na jejich přípravu Vám dá kniha: Mražené dezerty. Kniha obsahuje originální nápady na kopečkové zmrzliny, koktejly, pěny, poháry, sendviče a různé další speciality. Ať už máte rádi klasickou kuchyni, nebo raději experimentujete a sledujete nejnovější trendy, tato kuchařka mražených dezertů vás pohladí po duši. Recepty jsou rychlé, jejich ingredience snadno dostupné. Najdete zde i tipy na servírování, skladování a různé sezonní variace. Mražené dezerty potěší jak začátečníky, tak zkušené kuchaře všech věkových kategorií.
Zobrazit článek >
 
Život bez pšenice
Život bez pšenice je podnětná kniha, která vám pomůže zhubnout a vyřešit celou řadu zdravotních problémů tím, že přestanete jíst pšenici a výrobky z ní. Napsal ji lékař kardiolog William Davis, jehož metoda má výborné výsledky. William Davis je preventivní kardiolog, který propaguje život bez pšenice a tímto svým unikátním postojem přispívá nejen k prevenci, ale k úplnému odstranění srdečních chorob. Je zakladatelem Track Your Plague, internetového programu prevence srdečních onemocnění, a často přispívá do odborných i populárních periodik. Žije se svou ženou a třemi dětmi ve Fox Pointu ve Wisconsinu a v jeho spíži nenajdete žádné buchty ani koblihy. Život bez pšenice rozhodně není jen kniha pro lidi, kteří trpí celiakií. Je pro každého, kdo má nadváhu, vysoký tlak a krevní cukr a kdo chce jednoduchou úpravou jídelníčku zlepšit své zdraví. Proč bez pšenice? Protože se tato plodina v průběhu staletí velmi změnila. Byla postupně geneticky upravována tak, aby přinášela co nejvyšší výnosy s vynaložením co nejnižších nákladů. Lidské zdraví bylo v tomto případě na druhé nebo až na třetí koleji. V praxi to vypadá tak, že krajíc pšeničného chleba vám zvedne krevní cukr víc, než celá polévková lžíce cukru.Život bez pšenice představuje opravdové příběhy lidí, kteří začali dodržovat plán stravování MUDr. Davise a po pár týdnech bez pšenice zažili na vlastní kůži pozitivní změnu na svém zdraví a kondici. Kromě plánu stravování naleznete v knize Život bez pšenice i mnoho inspirativních receptů, které vám usnadní přechod k novému životnímu stylu. Kniha pomůže každému, kdo chce zhubnout, zbavit se nepřiměřené únavy, žít zdravě a vyřešit vleklé zdravotní problémy např. s pomalým metabolismem. Úryvek z úvodu: Mezi zdokumentované účinky pšenice na lidský organismus patří stimulace chuti k jídlu, vliv exorfinů (jež jsou protikladem vnitřně produkovaných endorfinů a působí rušivě na mozek), nárůst hladiny krevního cukru, jenž spouští cykly, kdy se nasycenost střídá se zvýšeným apetýtem, proces měnící účinky, které oslabují šlachy a poškozují kosti, a aktivace nežádoucích imunitních reakcí. Konzumace pšenice má za následek širokou škálu nemocí, počínaje celiakií (těžká porucha zažívání vsyvolaná pšeničným lepkem) až po dlouhý výčet neurologických onemocnění, cukrovku, srdeční choroby, artritidu, neobvyklé vyrážky a ochromující schizofrenii. Pokud tahle věc zvaná pšenice představuje takový problém, pak by její vyloučení z jídelníčku mělo mít obrovské a velmi nečekané přínosy. Je to opravdu tak. Jako kardiolog, který denně prohlíží a léčí tisíce pacientů na srdeční nemoci, cukrovku a destruktivní účinky obezity, mohu osobně dosvědčit, že vypouklé, převislé břicho po prvních pár měsících zmizí, jestliže pacient ze svého jídelníčku odstraní pšenici. Rapidní a přirozený pokles hmotnosti v řádu deseti, patnácti i pětadvaceti kilogramů obvykle přivodí takové zlepšení zdravotního stavu, že nad ním žasnu ještě i dnes, po tolika letech praxe a tisících úspěšných případů.  
Zobrazit článek >
 
Poznejte nejkrásnější evropská města – Paříž I
Pojďme si udělat výlet na jedno z turisticky nejnavštěvovanějších míst světa. Kam? No přece do města Paříž. Paříž je nejen hlavní město Francie, ale taky je největším městem ve státě. Hospodářsky je ze všech měst nejaktivnější. Paříž je domovem pro celou polovinu mezinárodních francouzských firem a společností. Počet zde trvale žijících obyvatel se blíže ke 2,5 milionům. Jméno hlavního města Francie prošlo dlouhým vývojem. Při založení města název Paříž ještě neexistoval. Místo kultury a obchodních cest neslo dlouho latinský název Lutetia. Později bylo město přejmenováno na Parisii, pravděpodobně podle galského kmene Parisů a nebo taky kvůli bohatému osídlení řemeslníků, neboť v galštině znamenalo slovo parisis v překladu pracující muž. Později se z Parisie stala Paříž (tedy Paris nikoliv Parisis). To však nebyl ještě konec vývoje názvu. Ve dvacátých letech byl vznesen nový návrh na pojmenování již hlavního města Francie. Paříž měla dostat jméno Paname. Nakonec však z tohoto pojmenování sešlo a město Paříž Paříží zůstalo. Pojmenování Paname však můžete najít v mnoha dílech známých francouzských autorů. Nezapomeňte si pořídit jednoho z nejlepších pařížských knižních průvodců. Průvodce Paříž najdete zde. Hledáte něco speciálnějšího, než je průvodce? Pak si musíte přečíst knihu Třicet dní v Paříži, která vás po městě provede dokonale. Objevte pařížské kouzlo s touto publikací. Najdete ji zde. Paříž je gastronomickým rájem, není však snadné se v něm vyznat. Tato knížka je pozvánkou do třiceti vybraných restaurací a bister se zajímavou historií, zvláštním šarmem a záhadnou mystikou. Vyznejte se v pařížské gastronomii Tento ideální průvodce vám pomůže orientovat se ve spletitých gastronomických uličkách francouzské metropole. Navštívíte s ním maličké rodinné podniky, kde se najíte za velmi příznivé ceny, i vůbec nejlepší restaurace z celé Paříže s hvězdičkami Michelin. Všechny mají svůj příběh a všechny autor osobně prošel, aby nám je spolu s radami sommeliera a gastronomického experta Zlatka Míčky doporučil. Vychutneje si jednotlivé perly pařížské gastronomie Ke každé restauraci v knize najdete „návod k použití“. Co si objednat, a hlavně jaké víno se k vašemu výběru hodí, aby byl váš zážitek ještě umocněn. Rada autora na závěr „Odpoutejte se od dnešní doby, kdy je posezení v dobré restauraci pro mnohé z nás běžnou věcí. Listujte touto knihou, nasávejte atmosféru a vyberte si ten pravý podnik vašemu srdci a žaludku blízký; podnik, jejž jednou navštívíte. U toho stolu, který už vlastně dobře znáte, pak proměňte své sny ve skutečnost. Potom budeme i my, autoři, spokojeni – vy se skvěle najíte a náš cíl tak bude splněn.“
Zobrazit článek >
 
Vyrobte hnojiva ze zbytků z kuchyně
Máte v plánu pořídit si ekologickou zahrádku a tím se vyhnout používání chemických hnojiv? Zkuste si vyrobit kvalitní hnojivo ze zbytků z vaší kuchyně. Ekologické zahradnictví znamená vyvážené hnojení z přírodních zdrojů, bez ohledu na to, zda jste si přípravky zakoupili nebo jste si je pořídili doma. V následujícím článku vám představíme některé z ingrediencí, které jsou běžnou součástí každé domácnosti a kuchyně. Slupka z banánu - už naše babičky věděly, jak naložit s banánovou slupkou. Opatrně ji zakopaly k růžím. Banánová slupka obsahuje velké množství draslíku, což růžím vyhovuje. Zaručíte si tak bujný růst a kvetení. Dostatečné množství draslíku zlepšuje odolnost rostlin proti zamrznutí a zároveň je činí méně náchylnými k různým chorobám a škůdcům. Draslík je také zodpovědný za tvorbu chlorofylu, který hraje důležitou roli při tvorbě květů a ovoce. Nedostatku draslíku způsobuje to, že rostliny mají slabé stonky, a listy jsou často zarudlé až červenohnědé, nebo jsou listy jsou suché. Lógr z černé kávy - jednoduše z šesti šálků turka odeberte lógr, který protřepete ve 20 litrech vody. Nechte tuto směs bobtnat po dobu dvou až tří dnů. Zrnková káva obsahuje hodně dusíku, který podporuje růst rostlin. Skořápky z vajec - v každé domácnosti jsou k dispozici vaječné skořápky. Pokud jste nenalezli způsob, jak je využít, zkuste je využít jako výživu pro rostliny. Před použitím skořápky umyjte a poté je romačkejte na maličké kousky. Takto připravené skořápky vložte do půdy pod rajčata, papriky či špenát. Skořápky obsahují vápník, který tyto rostliny potřebují k vytvoření krásných a zdravých květin a plodů.   O hnojení půdy a kompostování se více dočtete v knize HNOJENÍ PŮDY A KOMPOSTOVÁNÍ V ZAHRADĚ.
Zobrazit článek >
 
Markéta Harasimová: Vůně noci
Markéta Harasimová je českou spisovatelkou, autorkou detektivní a dobrodružné literatury, jejíž tematika zaujme víc ženy než muže. Autorka již na střední škole věděla, že se stane spisovatelkou. Psala detektivky, thrillery a krimi příběhy, které někdy propojovala s dávkou erotiky. U knihy Harasimové se rozhodně nebudete nudit. Čeká vás napětí, akce, trocha té ženské romantiky a hlavně neočekávané originální scény. Spisovatelka má na svém kontě už skoro dvacet knih, z jedné se dokonce tvoří filmový scénář. Dnes se podíváme blíž na román Vůně noci. Jedná se o detektivní knihu z lékařského prostředí. Obsahuje erotické vsuvky. Kniha se hodí pro odpočinkovou četbu, při které se chcete bavit. Vanda, mladá lékařka, je špičkou v oboru neurochirurgie, její soukromí však za zářivou kariérou pokulhává. Vandra přije o sestru i rodiče, neboť je chladnokrevně zastřelil neznámý vrah, který po sobě nezanechal jedinou stopu. Major Hons se svým týmem pracuje s několika vyšetřovacími verzemi a v hledáčku kriminalistů se postupně objevuje víc podezřelých. Není ovšem vůbec jisté, zda se zaměřují na správné osoby. Stále totiž nedokážou připadnout na pachatelův motiv. Navzdory těžkým okolnostem se o mladou lékařku, která nedávno ukončila neperspektivní vztah, začínají zajímat hned dva muži. Současná konstelace však lásce příliš nepřeje. Zachová si hrdinka lidskou i lékařskou čest, anebo se rozhodne pomstít milovanou rodinu i za cenu, že ztratí vlastní budoucnost? Harasimová vás odbourá neobvyklým koncem, který určitě nebudete čekat. 
Zobrazit článek >
 
Amfiteátr v Pule
Pokud jste ještě nikdy nenavštívili město Pulu, které je součástí Istrijského poloostrova, vřele vám tuto exkurzi městem doporučuji. Ač je konec měsíce srpna a děti se pozvolna připravují na nový školní rok, věřím, že září nebude až tak hektické a budete moci navštívit Chorvatsko i po letních prázdninách. Nejen měsíce červenec a srpen jsou plné sluníčka a příjemných letních teplot. Dominantou města Pula je amfiteátr, který je nejrozsáhlejší římskou stavbou ve městě. Je elipsovitého půdorysu, kde delší osa měří 112 metrů a kratší je v délce 105 metrů. Stavbu zahájil císař Augustus a dokončil ji císař Vespasianus (69-79. n. l.). Amfiteátr se nachází ve svahu, proto má k moři obrácená strana tři podlaží a odvrácená strana má podlaží dvě. Během uplynulých století bylo mnoho kamenů z amfiteátru odneseno a použito na jiné stavby. Dnes už se projdete téměř zrekonstruovaným amfiteátrem. Pořádají se zde mnohá operní představení nebo koncerty. A víte, co znamená slovo amfiteátr? Mnozí z vás budou vědět, že teatrum znamená v řeckém jazyce divadlo. Význam předpony amfi- je dvoj-. Ale proč je amfiteátr dvojité divadlo? Starověké divadlo mělo polokruhovité jeviště. Diváci seděli kolem něj také v půlkruhu. Jelikož se nepoužívaly kulisy, uzavírala vzadu jeviště nějaká budova, stěna, stromořadí nebo výhled do krajiny. Tvar amfiteátru je tvořen jakoby dvěma jevišti obrácenými zády k sobě, čímž vznikne kruhové nebo eliptické spojení jeviště a na něj navazujícího hlediště, kde je dvojnásobně velká plocha jak pro účinkující, tak pro diváky.  
Zobrazit článek >
 
Knihy Rosie Thomasové
Janey King je britská spisovatelka, která vydává svá díla pod pseudonymem Rosie Thomas. Vystudovala Oxford, nyní se živí výhradně spisovatelskou činností. Autorka si libuje v cestování. Baví ji horolezectví a cestování v horských oblastech. Zajímavé je, že ačkoliv se zabývá převážně tvorbou knih pro ženy, má poměrně mužské koníčky. Ráda se kochá auty, účastnila se dokonce automobilových závodů Peking-Paříž. K jejím životním zkušenostem patří rozhodně taky doba strávená na Antarktidě, kde pobývala ve výzkumné stanici. Napsala zde dílo s názvem Kašmírový šál, o kterém se již za okamžik dozvíte něco víc. V českém překladu je u nás k dostání více než deset autorčiných knih. Podíváme se na alespoň dvě z nich. Kašmírový šál Nerys, čerstvě vdaná žena se vydává z velšského domova do Indie, místa, kde je její manžel na misii. Poznává kouzelný venkov u jezera, kde každý zná nejen svého soused a, ale vlastně celé město. Vypukne válka. Nerys si prožije období strachu a utrpení. Po válce se vrací do Walesu. Uběhne velké množství let. Nerys už nežije a její děti také ne. Vnučka Nerys Mair vyklízí dům a najednou v zásuvce objeví orientální šál. Tím začíná neuvěřitelný příběh po stopách nejen orientu. Příliš jednoduchý život Dina si až doposud užívala poměrně klasického života. Žila s manželem a se svými dvěma syny. Jednoho dne se jí však zmocní touha navštívit své třetí dítě, které musela zanechat v Anglii. Rozhodne se se svou dcerou znovu setkat. Tím obrátí život nejen sobě, ale i celé své rodině. Knihy Rosie Thomasové najdete zde.  
Zobrazit článek >
 
Kniha: Aristokratická sídla v českých zemích
  Prof. PhDr. Jiří Kuthan, DrSc. - se narodil 13. 7. 1945 v Písku. Je to český historik umění a též vedoucí Ústavu dějin křesťanského umění na katolické teologické fakultě Univerzity Karlovy. Odborně se zabývá především architekturou a uměním doby posledních Přemyslovců, Lucemburků a Jagellonců. Napsal nesčetně publikací a za některé z nich získal ocenění: 2006 Herderova cena za příspěvek k zachování a rozmnožení evropského kulturního dědictví v intencích mírového porozumění národů 2016 Cena města Havlíčkův Brod za nejkrásnější knihu veletrhu - za knihu Karel IV. - císař a český král, spolu s Janem Roytem   Z jeho tvorby Vám nabízíme knihu: ARISTOKRATICKÁ SÍDLA V ČESKÝCH ZEMÍCH Výpravná monografie o aristokratických sídlech v českých zemích – velkolepé rezidence předních aristokratických rodů i menší a nenáročné zámky vystavěné nebo přestavěné v letech 1780–1914. První část knihy zahrnuje sídla, jejichž podobu ovlivnil klasicismus. Setkáme se u nich s ohlasem francouzských stylů či anglického klasicismu, ale i s odezvou architektury Berlína či Drážďan a samozřejmě s výraznými vazbami na vídeňskou metropoli a její kulturu. Druhá část svazku představuje stavby doby romantismu, inspirované britskými vzory či středověkou architekturou, později se přidaly i vlivy renesanční a barokní. Nejstaršími stavbami tohoto druhu byly venkovské rezidence vysoké aristokracie, jako je zámek Hrádek u Nechanic rodu Harrachů a přestavby zámků rodu Schwarzenbergů v Hluboké nad Vltavou a rodu Liechtensteinů v jihomoravské Lednici.  Tuto nádhernou knihu zakoupíte v našem e-shopu: ZDE
Zobrazit článek >
 
E. L. James – Grey
Jistě znáte ságu o Christianu Greyovi, která se dostala na vrchol světového žebříčku nejčtenějších knih pro ženy. Víte něco o autorce E. L. James? Jakými publikacemi se může ještě pochlubit?  Rodným jménem Erika Mitchell se narodila v roce 1963 v Londýně. Po středoškolských studií se přesunula ke studiu historie na University of Kent, vždy však snila jen a jen o psaní. Autorka na sebe prozradila, že napsat román bylo jejím snem již od mládí. Toužila stvořit něco neobvyklého a nakonec si vybrala téma červené knihovny. V hlavě držela příběh již déle, ale se psaním počkala, až její synové trochu poporostou. Fifty Shades od Grey byla její prvotina. Původně se jednalo o fanfiction ságy Stmívání. Své dílo nahrála na internet a poté, co sklidilo neuvěřitelný úspěch se autorka rozhodla o jeho přepracování do podoby, jakou znáte dnes.  V současné době se Erika živí jako televizní produkční a spisovatelka. Veřejnosti se však autorka vyhýbá, jak může. V jednom z mála rozhovorů přiznala, že by na větší míru komunikace s fanoušky přešla ve chvíli, když by se její knihy přestaly prodávat. O čtenáře však nemá nouze, u ženských čtenářek sklízí samé úspěchy.  Mezi nejčtenější knihy autorky samozřejmě patří zfilmovaná trilogie počínající již zmíněnou knihou Padesát odstínů šedi a končící publikací Padesát odstínů svobody. Mezi její další díla patří například Darker – Padesát odstínů temnoty pohledem Christiana Greye nebo kniha s prostým názvemGrey. Ta se zaměřuje, jak už název naznačuje, zejména na popis a charakteristiku osoby Christiana Greye, která je v jejích knihách dosti záhadná. Co na sebe Christian prozradí? Dozvíme se zajímavosti z jeho života? Zajisté ano. Zjistěte, jaký je doopravdy Christian Grey. Publikaci najdete zde: eshopeiffel.cz/knihy.  
Zobrazit článek >
 
Cestujeme po Istrii IV.
Od města Rovinj se dostáváme, směrem na Pulu, do městečka Bale Valle. Toto městečko má zhruba 1000 obyvatel. Je to typické istrijské, zemědělské městečko, které je obklopené olivovníkovými sady. Dvě řady nejstarších domů jsou postaveny v kruhu. Skoro všude se budete procházet po tři sta let staré dlažbě. Při procházce starými uličkami si všimnete domků, které mají jedno až dvě podlaží. jejich okna jsou hustě lemovaná květinami a stěny domů pokrývají popínavé rostliny. Zde pocítíte jakoby se zastavil čas. Na náměstí Tomaso Bembo stojí radnice se sloupovým portikem. Naproti radnice stojí dominanta náměstí - čtyřpatrová budova paláce Scardo-Bembo. Tato stavba pochází ze 14. století. Zdobí ji krásná gotická okna. Na bráně pod bočním křídlem si prohlédnete benátského lva, který zdobí také bránu ve městě Rovinj. Dále směrem na jihovýchod se dostanete do města Vodnjan. Už z dálky spatříte věž tamní zvonice. Vodnjan je ze dvou stran ohraničený státní silnicí. Určitě se zasavte, nejen kvůli velmi zajímavému seskupení, více jak tři let staré, zástavby. Některé z tamních uliček se nezměnily od jejich vzniku, který se datuje od 15. století. Uvidíte zde krásná gotická okna a balkony, které jsou nádherně zdobené květinami. Na náměstí na vás dýchne pravá italská atmosféra. Dodnes zde bydlí mnoho Italů. Náměstí bylo vystavěno Benátčany, až na kostel sv. Blažeje. Ten byl postavený v 19. století na místě starokřesťanské baziliky. Na západní straně náměstí stojí palác Bettica. Byl postavený v 15. století ve stylu benátské gotiky. Vedle něj stojí palác Brandamente ze 17. století. Mnoho dalších paláců najdete při toulkách starými uličkami. Čeká-li vás v červenci nebo srpnu dovolená v Chorvatsku, naučte se něco málo nebo více z chorvatského jazyka. Určitě se vám budou hodit některé výrazy, jako pozdravy, jak si o něco říci v hotelu či restauraci apod. Učebnice CHORVATŠTINA NEJEN PRO SAMOUKY bude vašim skvělým učitelem.
Zobrazit článek >
 
Hubneme s Katchabou
Vše na nás hlásá, abychom byly fit do léta a vytrénovaly jsme si dokonalou postavu. Zajisté, pohyb je vlmi důležitý a podpoříte tím rychlejší spalování tuků a formování postavy. Ale také strava tu hraje velmi důležitou roli. Na každou z nás působí něco jiného, a proto by bylo velmi troufalé, naordinovat všem stejný jídelníček. Avšak některé z nás ani neví, jak svoji stravovací dietu započít. Nechte se inspirovat RECEPT(Y) NA ZHUBNUTÍ, které sepsala Karolína Katchaba Hrubešová. Karolína Katchaba Hrubešová je jednou z nejúspěšnějších foodblogerek, které se na objevily na sociálních sítích za poslední rok. Během té krátké doby se armáda kačabek , jak si říkají členky její převážně ženské facebookové skupiny Jíme a hubneme s Katchabou, rozrostla na 54 tisíc. V současnosti do ní každý den přibývá víc než stovka dalších. RECEPT(Y) NA ZHUBNUTÍ se zabývají nejen velmi chutnými recepty, ale i potřebami mozku a nervové soustavy z hlediska stravy. A také tím, co lze pracovně nazvat psychologií obezity a optimálním laděním psychiky lidí s nadváhou (s čímž má autorka, která se zbavila nadváhy 40 kilogramů, vlastní bohaté zkušenosti). Fakt, že „všechno začíná v hlavě“, je totiž někdy mnohem tvrdším oříškem k rozlousknutí než nové stravovací návyky a KATCHABA zábavnou a srozumitelnou formou vysvětluje, jak toho dosáhnout.
Zobrazit článek >
1 2 3 4 5 6 7 8 9