EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.CZ Pro ženy Pro muže Slevy a akce

Knihy

 
Odstraňte negativní myšlení
Znáte ten pocit, když večer ulehnete do postele a začnete přemýšlet nad nepříjemným zážitkem nebo jiným problémem? Vaše myšlenky jsou negativní a s tím přichází i špatná nálada. Dostáváte se do stresu a na to, že byste měla usnout a dopřát si zasloužený odpočinek nemáte vůbec pomyšlení. Sama moc dobře vím, že večer nebo v noci se zdají být i malé problémy velkými, a přemýšlením nad nimi lze probdít i několik hodin namísto spánku. Takovéto stavy nás mohou dostat až do depresí. Avšak existuje východisko, jak se těmto pocitům nepoddávat. Špatné a negativní myšlenky přicházejí samy od sebe a my se jim můžeme bránit: Choďte spát brzy a v pravidelnou dobu - doba a délka spánku silně ovlivňuje míru prožívaného stresu. Ti, kteří chodí spát velmi pozdě, častěji během noci přemýšlejí o negativních věcech. Proto je dobré chodit spát ve stejnou dobu a brzy, abyste měla kvalitnější spánek. Odstřihněte se od špatných myšlenek - utvořte si účinné afirmace. Jsou to krátké věty, díky kterým si lze udržet pozitivní myšlení. Můžete si vytvořit podobná slovní spojení jako: "Pomaličku se uvolňuji.", "Cítím se v bezpečí a v klidu." nebo "Nech to být.". Čím dříve si najdete své vlastní afirmace, které budete pravidelně používat, pozitivní výsledek se brzy dostaví. Pište si deník - pokud se chcete co nejlépe poznat, pište si svůj deník. Doporučují to i psychoterapeuté svým klientům. Pokud si začnete psát poznámky o sobě samé, zjistíte, že nad sebou začnete více přemýšlet, než kdybyste o sobě pouze v duchu přemýšlela. Mám pro Vás i další tip, jak na sobě zapracovat, abyste se cítila lépe a naučila se užívat si přítomného okamžiku. Buďte vděčná! Každý večer před spaním si řekněte alespoň osm věcí, za které jste za daný den vděčná. Je to spolehlivá technika, jak být sebevědomější a zbavit se kupříkladu závisti. Další techniky a zajímavosti o tom, jak se stát lepším člověkem, který si umí plně užívat života naleznete v knize Čtyři dohody - pracovní kniha.
Zobrazit článek >
 
Postup výroby rybízového vína
Pokud ráda eperimentujete při zavařování a konzervaci Vašich výpěstků, můžete se směle pustit i do přípravy ovocného vína. Základní rady, které je nutné dodržet, najdete v článcích, které jsou k přečtení v sekci pro muže: Jak na ovocná vína I. Jak na ovocná vína II. Jak jsem uvedla v jednom z těchto článků, stala se výroba ovocného vína naší rodinnou tradicí. Nejprve s výrobou započal můj děda a od něj to převzal i můj strýc. A před pár lety jsem na tuto tradici navázala i já. Úspěchy slavím především s rybízovým vínem a zkouším i jiná ovocná vína. Pokud máte chuť i kuráž, vyzkoušejte výrobu: POSTUP NA PŘÍPRAVU: Rybízové víno Na 1 1/2 l rybízové šťávy svařte 1 1/2 vody s 500 g cukru. Rybízovou šťávu smíchanou s cukrovou vodou, o teplotě 25-30oC, nalijte do demižonu. Vinné kvasnice lehce vmíchejte dřevěnou tyčkou. Demižon musí být naplněný asi 5 cm pod okraj. Zazátkujte, do připraveného otvor v zátce zasuňte bublačku naplněnou vodou. Pro lepší utěsnění použijte vosk k utěsnění zátky. Optimální teplota ke kvašení je 15-20oC. Doba kvašení se odvíjí od druhu ovoce => 2 až 6 měsíců. NEHÝBAT DEMIŽONEM, aby nedošlo k promíchání kalu s vínem!!!! Konec kvašení poznáte dle toho, že bublinek v bublačce ubývá, až nejsou téměř žádné. O výrobě vína se více dočtete v knize VÝROBA VÍNA U MALOVINAŘŮ.  
Zobrazit článek >
 
Cvičení po ránu prospěje vašemu zdraví i mysli I
Najít si čas na cvičení je pro nás někdy obtížné. A vybrat správný čas pro pohyb bývá mnohdy nejtěžší. Proč chodit cvičit ráno či v dopoledních hodinách? Na tuto otázku vám odpoví náš článek.  Ušetříte čas Nezdá se to, ale cvičením po ránu skutečně urychlíte spoustu času. Zaprvé se celkově nastartujete, takže všechny ranní činnosti, které běžně provádíte velmi pomalu ještě rozespalá, nyní zvládnete levou zadní a v rychlejším čase. Kdy jste navíc měla volný večer? Nevyplatí se ranní námaha za chvíli volna? Budete se divit, co všechno po práci stihnete, když ušetříte cestu do posilovny i čas strávený nad domácím cvičením.  Cvičení dodá energii  Jak už bylo výše naznačeno, díky cvičení budete po celý den plna energie. Pomoci vám může jóga i jízda na kole, pohyb je jenom na vás. Jakmile zapomenete na pocit ranní ospalosti, budete si v pohybech libovat. Rozproudíte krev a pracovní elán přijde zanedlouho. Z vašeho cvičení možná bude mít radost i vaše okolí, které celými proudy energie probudíte.  Tělo ráno (ne)vyřídíte  Znáte ty stavy, kdy odcházíte z večerní fitness lekce a ani si nemůžete navléct kalhoty, protože vás bolí všechny svaly na nohou? Po ránu takový pocit mít nebudete. Právě naopak. Vyřízené tělo se během celého dne probere a večer budete mít lehký pocit, jako byste ráno vůbec necvičila. 
Zobrazit článek >
 
Cvičení po ránu prospěje vašemu zdraví i mysli II
Bez jídla spálíte více tuku Provozovat namáhavé kardio nebo silové cviky bez jídla je rozhodně špatně. Na lačno je třeba vykonávat takový pohyb, který nepřesáhne aerobní hranici. Je důležité, abyste se držela v takové tepové frekvenci, při které spalujete tuk. Je pravda, že pokud se najíte, zvýšíte v těle hladinu inzulinu a ten spalování tuků zpomaluje.  Pokud se rozhodnete před cvičením opravdu nejíst, pamatujte na to, že je třeba dbát na kvalitní snídani. Ke snídani konzumujte bílkoviny. Jestliže chcete zvýšit obsah svalové hmoty, pak si dopřejte i sacharidy. Obecně platí, že v případě redukce váhy je ideální doba na jídlo půl hodiny až hodinu po cvičení. Rychlému metabolismu zdar Za zvláštní pozornost taky stojí otázka zvýšení metabolismu. Díky ranní aktivitě budou vaše trávicí orgány lépe pracovat. Podpoříte využívání energie, trávení i spalování. Jen do toho. Víc důvodů snad ani nepotřebujete.  Potřebná soustředěnost  I když platí, že večerní aktivitou si skvěle pročistíte hlavu po celém dni, určitě nám dáte za pravdu, že ráno se zase skvěle dokážete soustředit na každý pohyb. Ranní trénink je vhodný i pro náročné cviky, neboť skvěle dokážete zapojit všechny partie těla, které jsou po noci odpočaté. Koordinace mysli a pohybů se dostaví rychle a dlouho vydrží. 
Zobrazit článek >
 
Nepodceňujte cukrovku!
O cukrovce jsme nedávno uvedli článek v sekci pro muže - Jste diabetik - pečujte o své nohy. Avšak nikdy není od věci, připomenout si toto vážné chronické onemocnění, které se objevuje čím dál častěji. Počet pacientů, kteří se léčí na toto onemocnění v naší populaci stoupá, ať už se jedná o nemocné s prvním nebo druhým typem cukrovky. Jelikož se lékařská péče rok od roku zlepšuje, dochází i k zlepšení diagnostiky diabetu. Pokud se i vy léčíte na jednu z forem diabetu, víte, že musíte dodržovat vhodnou životosprávu a spolupracovat s lékařem, abyste předcházeli závažným komplikacím. Jestliže diabetik nedodržuje lékařská doporučení, hrozí: zrychlení procesu aterosklerózy vznik závažných chorob srdce a cév zvýšený výskyt infekčních chorob = snížená obranyschopnost poškození nervů v celém těle diabetická neuropatie poškození ledvin - po jejich selhání poškození oční sítnice - vede až k oslepnutí amputace dolních končetin Cukrovka (diabetes mellitus) je souhrnný název pro několik různých onemocnění. Všechny tyto choroby se projevují zvýšenou hladinou cukru v krvi (hyperglykémií). Typy cukrovky: cukrovka 1. typu cukrovka 2. typu cukrovka v těhotenství ostatní specifické typy cukrovky Informujte se více o tomto onemocnění. S knihou, kterou vytvořili přední odborníci - doc. PhDr. Dr.phil. Laura Janáčková, CSc., a prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., DIABETES - NECUKRUJTE S CUKROVKOU, získáte dokonalý přehled o tomto nebolestivém avšak zákeřném onemocnění. Pomůže vám najít východisko i při překonávání krizového období nejen při její léčbě, ale i v rodinných vztazích.    
Zobrazit článek >
 
Tajemství valašského frgálu
Když už se věnujeme valašským specialitám, pojďme si připomenout více podrobností o jedné z nejznámějších specialit tohoto kraje. Co víte o historii valašského frgálu? V článku se dozvíte i další zajímavosti. A pokud jsme vám tímto příspěvkem udělali chutě, pak překlikněte na další článek, který vám pomůže s pečením tohoto koláče. Název frgál vznikl podle klasického koláčového, respektive oblého, tvaru. Frgál dříve byl taky obecný termín pro sladké pečivo s otevřenou náplní a drobením. Koláč velkých rozměrů váží obvykle více než šest set gramů. Již dřív se neprodával na jarmarcích pouze v kuse, ale taky po částech. Recepty na frgály byly dřív velmi různorodé. Jejich příprava se lišila zejména přidaným kořením. Dnes víme, že každá vesnice využívala svůj rodinný recept, který se dědil z generace na generaci. Pokud byste tedy cestovala z jedné oblasti do druhé, ochutnala byste třeba úplně jiné sladké pečivo. Základ v podobě žitné a pšeničné mouky, mléka a vody se nelišil, důležité bylo koření: skořice, taky pepř, šafrán, badyán nebo dokonce majoránka či další sypké směsi, kterými se dochucoval perník. Klasická náplň, která se do frgálů dřív přidávala, byla hrušková. Postupně došlo k navýšení druhů. Začali se přidávat nejprve jablka, pak se na frgály začaly mazat i náplně, které obohacovaly buchty. Pojem ,valašský frgál‘ je chráněn zákonem a smí jej používat pouze pekař z území východní Moravy. V jednání jsou náplně. Dle tradic patří mezi původní zdobení jen tři náplně, hrušková, maková, povidlová a tvarohová.  
Zobrazit článek >
 
Upečte si pravý frgál z Valašska
Nalákali jsme vás na jednu z valašských specialit? Máte chuť na sladkou dobrotu? Pak se seznamte se skvělým receptem na jedinečné valašské frgály. Prozradíme vám, jak upéct základ, jako náplň již můžete využít cokoliv vás napadne. Povidla, mák, tradiční hrušky, jablka se skořicí nebo třeba ostružiny? Budete potřebovat: Polohrubou mouku (500 g) Cukr moučka (60 g) Droždí (1 ks) Vanilkový cukr (1 sáček) Mléko (300 ml) Máslo (50 g) Olej (40 ml) Žloutek (2 ks) Citronovou kůru (1 vrchovatou lžičku) Sůl (špetka) Postup: Nejprve tradičním způsobem připravte z části cukru a mléka kvásek. Ten nechte ležet v menším hrnci, aby vystoupl. Mezitím smíchejte všechny suroviny, na závěr přidejte kvásek, promíchejte a nechte kynout. Doba kynutí by se měla pohybovat okolo dvou až třech hodin, uvidíte sama podle situace. Vymažte si plech(y) máslem a vysypte trochou mouky nebo jednoduše plech vystelte pečícím papírem. Vytvořte tenké těsto a vykrájejte z něj libovolně velké kruhy, podle toho, jak plánujete mít velké frgály. Okraj každého koláče by měl být o trochu vyšší, aby z něj nevytekla náplň. Nyní na koláč skládejte či natírejte suroviny dle chuti. Při přípravě myslete na to, že během pečení každý koláč trochu vystoupne, do šířky se taky mírně zvětší. Koláče pečte na 180°C asi třicet minut. Po deseti minutách pečení přidejte na koláč drobenku z másla, cukru a mouky. Dobrou chuť. Tyto skvělé frgály provoní celý váš byt. 
Zobrazit článek >
 
Kam na dýňové slavnosti
S příchodem podzimních dnů sklízíme dýně, které najdou uplatnění nejen v naší kuchyni, ale také jako dekorace našich exteriérů. Pokud si vypěstujete tykev olejnou, získáte z ní nejen vynikající a chutnou dužinu, ale také semena bez slupky, které jsou bohaté na vitamíny, minerály a esenciální mastné kyseliny Omega 3 a 6. Pravidelná konzumace dýňových semen zlepšuje kvalitu vlasů a nehtů. Snižuje cholesterol a redukuje vysoký krevní tlak. Během puberty minimalizuje vznik akné. Pravidelnou konzumací si také podpoříte dobrou náladu. Tradičními, podzimními akcemi, které se věnují těmto výpěstkům jsou dýňové slavnosti. Zde můžete zakoupit a ochutnat dýňové dobroty a zažít zajímavý doprovodný program pro celou rodinu. Kam na dýňové slavnosti: Brno-Modřice, Zahradnické centrum Brabec (5. - 6. 10. 2019) Praha, Zahradnické centrum Chládek (5. - 6. 10. 2019) Bakov, Flora Garden (5. - 6. 10. 2019) Teplice, Zahradnictví Dvořák a syn (5. - 6. 10. 2019) Šebrov, Zahradnictví u Kopřivů (5. - 6. 10. a 12. - 13. 10. 2019) Králův Dvůr, Zahrada Lisý (11. - 13. 10. 2019) Pardubice, AZ Garden (12. - 13. 10. 2019) České Budějovice, Zahradnické centrum Ferenčík (12. - 13. 10. 2019) Líbeznice, Zahradnictví Líbeznice (12. - 13. 10. 2019)   Pokud si chcete uvařit nějakou dýňovou dobrotu a nemáte inspiraci, zakupte si kuchařku DÝNĚ - 50 SNADNÝCH RECEPTŮ.
Zobrazit článek >
 
Houbaření pro děti
Velmi ráda vzpomínám na své dětství, kdy jsme s tatínkem pořádali brzké ranní výpravy na houby. Jelikož jsme měli les jen pár kroků od domu, měli jsme většinou výhodu prvních houbařů. Košíky jsme brzy naplnili kuřátky, janky nebo modráky. Ač houby téměř nejím, ráda je sbírám i dnes. Nyní chodím na houby se svojí rodinou a musela jsem se naučit řádně rozpoznat, kterou houbu vzít a kterou ponechat v lese. Pomozte i vašim dětem, zábavnou formou, naučit se rozeznávat houby našich lesů. S knihou MOJE HOUBOVÁ ABECEDA vám to půjde jedna radost. Mochomůrku červenou lze snadno rozeznat od jiných hub. Na první pohled zaujme svojí výrazně červenou barvou kloboučku s bílými tečkami. Avšak u mochomůrky zelené nebo také bílé, jak se také nazývá se můžete splést. Je to velmi prudce jedovatý druh houby. Málo znalý houbař si ji může splést s žampionem. Při sběru hub je velmi důležité, všímat si všech znaků. Pokud se vydáte na sběr hub s dětmi, dejte na ně pozor, aby houby neochutnávaly. Mohly by ochutnat druh houby, která je prudce jedovatá už v syrovém stavu. Při otravě je dětský organismus více ohrožený než u dospělého člověka. Zapomeňte na pověry, které neplatí: jedovaté houby nejsou okousané od plžů ani červivé jed v houbách se zničí tepelnou úpravou jedovaté houby jsou pestře zbarvené stříbro v kontaktu s jedovatou houbou zčerná Dříve než se vypravíte na sběr hub, naučte se je dokonale poznávat!  
Zobrazit článek >
 
Trochu jiná láska podle Katie Marshové I
Hledáte inspiraci pro novou četbu? Přečtěte si dílo autorky Katie Marsh. Pokud se vám bude líbit kniha první, zamilujete si i ty ostatní. Anglická spisovatelka se umí lidem dostat pod kůži. A zejména ženám. Budete se smát a taky plakat. Románový debut autorky se vám zalíbí, pokud máte ráda dojáky, avšak potrpíte si taky na pořádnou dávku komedie. Děj vás zavede do zprvu poměrně nešťastného manželství Toma a Hany, která se právě chystá dát Tomovi sbohem a začít žít nový život bez něj. Její velké plány však zkazí překvapivá nehoda. Tom dostal mrtvici jen chvíli před tím, než se Hana rozhodla vztah s ním nadobro skončit. Co teď? Hana musí zrušit plány a starat se o svého manžela. Dřív pokulhávající vztah, kdy se dva lidé téměř už spolu ani nebaví, se vyvine na novou úroveň. Manželská dvojice bude pospolu téměř dvacet čtyři hodin denně. Zvládne Tom znovu ve své Haně vzbudit lásku? Jak se se situací poperou. Možná si oba uvědomí, na čem v životě záleží nejvíce.  Příběh není jen tradiční romantickou oddechovkou. Donutí vás se zamyslet nad tím, co je doopravdy důležité. Budete se smát, nejen slzy smíchu však potečou. Nebojte se, zas takové drama na vás nečeká. Autorka mnohé situace zlehčuje, což občas kniha jakožto publikace pro volný čas potřebuje. Děj románu je pomalejší, ale nudit se nebudete, žádný strach. 
Zobrazit článek >
 
Trochu jiná láska podle Katie Marshové II
V předchozím článku jsme vám představili autorky debut s titulem Moje všechno. Co vám ještě můžeme nabídnout? Jakou knihou se necháte zlákat?  Stejně je život krásný  Na Abi si život nastražil strašnou zkoušku. Prošla si dlouhou léčbou rakoviny. Boj naštěstí vyhrála! Nyní je rozhodnutá žít naplno. Spokojeně. A taky neustále myslí na to, že si musí vážit každé maličkosti. Její plány na šťastný život se však komplikují již v prvních okamžicích, neboť to nejdůležitější jako rodina se Abi během léčby rozpadlo. Její manžel John musel učinit mnoho důležitých rozhodnutí, které ho každým dnem trápí možná víc a víc. Syn Seb zase žije tajnůstkářský život a straní se od světa. Podaří se Abi dát svou rodinu zase dohromady? Autorka vás zavede až do hloubi duše hrdinky, který prožívá chvíle naprosté radosti i smutku. Spisovatelka si stojí za tím, že některé příběhy zkrátka tak úplně nejde uzavřít. Souhlasíte?  Život bez tebe Mohl to být tak šťastný den. Zoe se chystá provdat za muže, kterého tak miluje. Jenže se dozvídá nepříjemnou zprávu. Její matka právě byla zatčena? Co teď? Možná by Zoe se záchranou neváhala, avšak se svou matkou se již mnohá léta nestýká. Má kvůli osobě, která jí kdysi dávno tak zkomplikovala život, zrušit svatbu a vydat se pomoci? Vždyť jde přeci o její matku, musí pomoci. Nebo ne? Kniha vás vtáhne do pocitů naprosté rozpolcenosti Zoe. Situace se ještě zkomplikuje ve chvíli, kdy matka začíná zapomínat. Zoe se o ni bude muset začít starat. Zvládne to i bez odpuštění, ale neměla by se nad ní slitovat a konečně dávnou kapitolu historie uzavřít? Dokáže nakonec odpustit? 
Zobrazit článek >
 
Síla sebeléčení
Mnohé z našich zdravotních neduhů a nemocí pocházejí z toho, jaký postoj máme vůči sobě samému a k našemu bytí na tomto světě. Někdo může pociťovat strach, nízké sebevědomí nebo je příliš bouřlivý a tak také prožívá veškeré životní situace. Dlouhodobý nepříjemný stav našich myšlenek, vyjadřování a pocitů nás negativně ovlivňuje a dává sílu růstu různým onemocněním. Někdy se jedná i o dlouhodobě generační záležitost, která, když není vyřešena, postihuje nová pokolení. Můžete navštívit lékaře a polikat spoustu léků, ale existuje i jiný způsob, jak na daný zdravotní problém pohlížet a přistoupit k jeho odstranění. Například moje kamarádka v dětství často trpěla na chřipky. Měla velmi přísné rodiče, kteří jí doslova nalajnovali život. Jelikož byla plachá, neměla tu kuráž a odhodlání k jakémukoliv odporu a vyjádření svého názoru. Co tedy znamená chřipka? Nemocný člověk s chřipkou si neumí říct o své potřeby, nedokáže se sám prosadit. Má velkou touhu vykřičet své pocity. Brání mu v tom strach a bezmoc. Proto mlčí a vše v sobě dusí - potlačuje emoce. Žije ve falšné doměnce, že je vše v pořádku. Jak si pomoci? Žádejte druhé v klidu a nebojte se vyjádřit své touhy, názory a pocity. Nebojte se odmítnutí. Přiznejte si skutečný problém a bolest. Kamarádka takto trpěla až do svých čtrnácti let. Když nastoupila na střední školu, a pro velkou vzdálenost od bydliště byla přes týden na internátě, našla si skvělé přátele a poznala příjemné učitele, získavala i sebevědomí uskutečňovat své sny a touhy. S rodiči si v té době vytvořila určitou podobu konverzace. Každou neděli, než měla odjíždět z domu, určili si hodinku takzvané "rodinné porady". V poklidné atmosféře si vzájemně sdělili témata k probrání a snažili se najít vzájemně výhodné cesty. Učili se vzájemnému naslouchání a klidné komunikaci. Pokud i vás trápí zdravotní neduhy a chcete s nimi zatočit pomocí vniřtní změny, zakupte si knihu SÍLA SEBELÉČENÍ.  
Zobrazit článek >
 
Stop srovnávání - každá z nás je nádherný originál
Ona má lepší postavu, hustší vlasy, hezčí nos a krásné oči! Proboha, ona má to nebo toho, co jsem chtěla já! Jakto, že jsem taková ...? Určitě i Vy jste se nejedenkrát srovnávala s nějakou ženou z pohledu vzhledu nebo s jiným člověkem, který má "lepší" (podle Vás) kariéru, dům, auto nebo život. A pak jste probděla nějakou tu noc s mučivými myšlenkami, které Vám nedaly spát a Vy se ptala sama sebe: "Proč ona/on a ne já?" a podobně. Srovnávání je zabiják sebedůvěry. Je to předem vždy prohraný boj. Nehodnoťte a nesrovnávejte se s ostatními. Pokaždé, když to uděláte, Vaše sebevědomí začne prudce klesat a Vy o sobě začnete tvrdě pochybovat. Možná Vám na nějakou chvilku zalichotí to, když potkáte někoho, kdo je z Vašeho pohledu slabší. Jste v klidu a nemáte tendence na sobě pracovat. Pokud víte o svých "slabinách", které chcete změnit nebo si jednoduše stanovíte nějaký cíl, kterého chcete v životě dosáhnout, srovnáváním s druhými pouze odvádíte Vaši pozornost od sebe samotné. Začnete směřovat jinam, než jste si sama vytýčila. Zničíte si tak postup ke svému lepšímu já. Pak přijde doba vnitřních muk, které pozvolna odejdou a Vy budete opět na začátku. Není to škoda? JE! Zapracujte na svém sebevědomí! Například s knihou JAK ZÍSKAT ZDRAVÉ SEBEVĚDOMÍ. Pokud budete plánovat nějaký cíl, rozvrhněte si jej na vícero etap. Je důležitější dosáhnout daného s úspěchem, kde cesta k uskutečnění bude chvilku trvat, než-li být pod tlakem, že nestíháte. Pokud už narazíte na někoho, s kým byste měla tendence porovnávání se, otočte své myšlenky k tomu, že si z dané osoby vezmete inspiraci. Co se Vám na daném člověku líbí, co chcete mít jak on? Každý den si říkejte, že se máte ráda. Každý člověk je krásný originál a byla by velká nuda, kdybychom se sobě podobali jako vejce vejci. Zařiďte si svůj krásný život. Kniha SROVNÁVÁNÍ, ZABIJÁK VAŠEHO SEBEVĚDOMÍ Vám pomůže stát se milujícím se člověkem, který ví co od svého života chce.
Zobrazit článek >
 
Cvičení pro budoucí školáky
Nastoupilo vaše dítko do předškolního vzdělávání a za rok bude nastupovat do první třídy základní školy? Rádi byste jej připravili nenásilnou formou na povinnosti prvňáčka? Pořiďte mu pracovní sešit CVIČENÍ PRO BUDOUCÍ ŠKOLÁKY. V této cvičebnici si budoucí školáci procvičí zábavnou formou vše, co je potřebné pro úspěšné zvládnutí prvního školního roku. Pomocí hravých cvičení a úkolů se naučí základům počtů, psaní i logiky. Jak už šířil Jan Ámos Komenský, škola by měla být především hrou. Sami dobře víte, že jste se něčemu lépe naučili, když vás daná látka bavila a mohli jste se s ní seznámit pomocí nějakého pokusu nebo hry. Naučit se poznávat písmenka zvládne s přehledem již tříleté dítko. Opravdu k tomu stačí pohodové prostředí, zajímavý učební podklad a navození hry. Tato cvičebnice bude skvělou pomůckou i pro malé neposedy, kteří dlouho nevydrží u jedné činnosti. Při vyučovaní a samotném učení budou potřebovat soustředění, aby lépe pochopili co se mají učit. Díky hravým úkolům si procvičí jemnou motoriku. Je důležitá pro správné držení tužky nebo pera v ruce. Také pro správné vedení tahu písma. Mnoho dětí se špatně naučít držet pero a po krátké době mívají unavené nejen prsty, ale také celou ruku. Bavte se společně při učení s vašimi dětmi za pomoci cvičebnice CVIČENÍ PRO BUDOUCÍ ŠKOLÁKY.
Zobrazit článek >
 
Recept: Bábovka s květem levandule
Levandule vás ohromí nejen svojí nádhernou barvou, ale taktéž omamnou vůní. Levandulový olejíček se používá nejen pro miminka proti bolestem bříška, ale také k uklidnění naší mysli. Někomu postačí pouhá inhalace levandulové vůně, jiný si levanduli přidá i do pokrmů. Pojďte s námi zkusit upéct: RECEPT: Bábovka s květem levandule Ingredience: 250 g polotučného tvarohu 200 g pol. mouky 100 g hl. mouky 200 g másla 170 g cukru 4 vejce 4 čaj. lžičky kypřícího prášku 1 vanilkový cukr hrstičku levandulových květů - spíše méně, aby nebyla bábovka převonělá Postup: Změklé máslo utřeme s cukrem a postupně přidáme žloutky. Z bílků budeme dělat sníh, tak si je dáme bokem do jiné mísy. K máslu se žloutky přidáme tvaroh a pořádně promícháme, aby vznikla souvislá vrstva. V další míse smícháme všechny suché ingredience (mouku, cukr, prášek do pečiva a levandulové květy). Nakonec suchou směs přidáme k té tvarohové. Z bílků si vyšleháme tuhý sníh, do kterého v průběhu šlehání přidáme trošku krystalového cukru, aby byl opravdu krásně vyšlehaný. Všechno pak společně promícháme s tvarohovým těstem. Formu na těsto si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Těsto vlijeme do formy a pečeme na 180°C, cca 45 minut. Milujete levanduli? Zakupte si knihu LEVANDULE, kde najdete mnoho zajímavých informací nejen o této vonné rostlině, ale i spoustu receptů a návodů na domácí kosmetiku.      
Zobrazit článek >
 
Kdo byl Oskar Kokoschka?
Oskar Kokoschka byl rakouský malíř a grafik, který se narodil 1. března 1886 v Pölcharnu. Jeho otec Gustav Kokoschka pocházel ze známé pražské zlatnické rodiny, jeho matka Romana Loidlová pocházela ze Štýrska. Během pubescentních let se O. Kokoschka téměř vůbec o umění a tvorbu nezajímal. Jeho touhy vedly ke studiu chemie. Avšak v roce 1905 vyhrál prestižní stipendium na Kunstgewerbeschule ve Vídni, kde počal studovat na učitele umění. Naučil se dekorativnímu a ornamentálnímu umění, ale ne kresbě lidské figury, která byla na škole tabu. Ve Vídni studoval v ateliéru Gustava Klimta, kde se učil užití figury v obrazech. O. Kokoschku podporoval architekt Adolf Loos, který mu mezi svými bohatými klienty a přáteli sháněl zákazníky. Mezi lety 1907 až 1908 Kokoschka maloval akty dospívajících dívek. Kokoschkovo umění bylo bohužel v Rakousku zpočátku nepochopeno a na výstavách bylo systematicky odmítáno, a tak se Kokoschka v roce 1910 přestěhoval do Berlína, kde spoluvydával časopisy pro soudobé umělce.  Oskar byl ve své době velmi kontroverzní postavou nejen u uměleckých kritiků, ale i u veřejnosti – když začal učit na jedné vídeňské dívčí škole, někteří z rodičů protestovali tak vehementně, že musela zasáhnout i rakouská vláda, která mu zakázala vyučovat. V roce 1919 byl Kokoschka požádán, aby učil umění na Akademii krásných umění v Drážďanech, v roce 1924 však náhle a bez předcházejícího upozornění odešel do Paříže, kde vytvořil mnohé obrazy hýřící živými barvami a neklidnou energií. Jeho obrazy tehdy často měly provokativní politické náměty, což dráždilo pronacistické politiky. Kokoschka bydlel v Praze, a to v letech 1934 až 1938 – přijal také československé občanství. Rakouská vláda se snažila nalákat ho zpátky do Vídně tak, že mu nabízela ředitelskou pozici na Kunstgewerbeschule a v roce 1937 mu také uspořádala rozsáhlou retrospektivu v Österreiches Museum für Kunst und Industrie, ovšem Kokoschka se zlákat nenechal. V roce 1936 namaloval portrét presidenta Masaryka a stal se také jeho přítelem. O něco později po nabídkách rakouské vlády však bylo gestapem zkonfiskováno jako zvrhlé umění 417 Kokoschkových děl. Napjatá situace v Praze po podepsání Mnichovské dohody v roce 1938 Kokoschku a jeho přítelkyni Oldu Palkovskou donutila přestěhovat se do Anglie. Usadili se v Cornwallu, kde Kokoschka maloval akvarely. V roce 1940 se přestěhovali do Londýna, kde však Kokoschka často trpěl depresemi. Kokoschka zemřel 22. února 1980 v Montreux ve Švýcarsku. Prohlédněte si některá z jeho významných děl a přečtěte si o dalších umělcích, kteří se na krátký čas usídlili v Československu během druhé světové války - kniha DOST TICHÉHO ŠEPOTU.
Zobrazit článek >
 
Amfiteátr v Pule
Pokud jste ještě nikdy nenavštívili město Pulu, které je součástí Istrijského poloostrova, vřele vám tuto exkurzi městem doporučuji. Ač je konec měsíce srpna a děti se pozvolna připravují na nový školní rok, věřím, že září nebude až tak hektické a budete moci navštívit Chorvatsko i po letních prázdninách. Nejen měsíce červenec a srpen jsou plné sluníčka a příjemných letních teplot. Dominantou města Pula je amfiteátr, který je nejrozsáhlejší římskou stavbou ve městě. Je elipsovitého půdorysu, kde delší osa měří 112 metrů a kratší je v délce 105 metrů. Stavbu zahájil císař Augustus a dokončil ji císař Vespasianus (69-79. n. l.). Amfiteátr se nachází ve svahu, proto má k moři obrácená strana tři podlaží a odvrácená strana má podlaží dvě. Během uplynulých století bylo mnoho kamenů z amfiteátru odneseno a použito na jiné stavby. Dnes už se projdete téměř zrekonstruovaným amfiteátrem. Pořádají se zde mnohá operní představení nebo koncerty. A víte, co znamená slovo amfiteátr? Mnozí z vás budou vědět, že teatrum znamená v řeckém jazyce divadlo. Význam předpony amfi- je dvoj-. Ale proč je amfiteátr dvojité divadlo? Starověké divadlo mělo polokruhovité jeviště. Diváci seděli kolem něj také v půlkruhu. Jelikož se nepoužívaly kulisy, uzavírala vzadu jeviště nějaká budova, stěna, stromořadí nebo výhled do krajiny. Tvar amfiteátru je tvořen jakoby dvěma jevišti obrácenými zády k sobě, čímž vznikne kruhové nebo eliptické spojení jeviště a na něj navazujícího hlediště, kde je dvojnásobně velká plocha jak pro účinkující, tak pro diváky.  
Zobrazit článek >
 
Indie: země plná překvapení II
V Indii byla spředena nejstarší bavlna na světě. Díky své lehkosti byla dlouhý čas v překladu přezdívána jako látka větru nebo ranní rosa.  Indie je druhou nejlidnatější zemí na světě, avšak svou rozlohou tomuto údaji vůbec neodpovídá. V žebříčku je až sedmá, do USA by se vešla třikrát.  Věděla jste, že k Indii patřil dřív celý Pákistán? Země se od sebe oddělily v roce 1947.  Indové milují tanec a jeho umění. Indický tanec je charakteristický pro pestré pohyby rukou. Uctívá se i v chrámech.  U nás růže, v Indii měsíček. Jeho květy se používají jako dekorace posvátných i prestižních stolů. Znamenají štěstí a radost, jsou taky přítomny na každé svatbě.  Říká vám něco pojem rikša? Jedná se o tříkolový dopravní prostředek byl sestrojen ve dvacátém století právě v této zemi, kde se stal nepostradatelným pro místní obyvatele i cestovatele. V současné době slouží rikša k převozu nákladu nebo jako místní taxi pro turisty. Právě na cizince řidiči tohoto dopravního prostředku čekají a doufají ve vysoký výdělek. Nebojte se při návštěvě Indie smlouvat o ceně, která vám přijde přiměřená. Svézt se ale musíte, cestovat v rikše se vám jen tak nepovede.   Máte ráda sušené fazole a cizrnu? Právě zde si můžete na těchto pokrmech pochutnat. Velký vývoz v Indii taky mají banány. 
Zobrazit článek >
 
Indie: země plná překvapení III
V Indii se zrodila hra šachy, která je v současné době oblíbená po celém světě. Chaturanga, tak se původní hra nazývá, je velmi stará a dopátrat její kořeny je nemožné, avšak víme, že dříve byly na šachovnicovém poli postaveny dvoubarevní pěší vojáci, sloni, koně a vozy.  Indové milují mango. Není divu, že se zde vypěstuje přes 40% světové roční produkce. Díky Indii máme taky dostatek koření, v tomto případě jde o 70% světové produkce za rok. Indie je kromě toho největším výrobcem čaje.  Indie tvoří největší demokracii na světě.  Země kromě světové produkce zemědělských plodin patří taky k největším producentům mléka na světě.  Indie je samozřejmě domovem nespočtu památek či jiných historických zajímavostí. Celkem dvacet osm míst je zapsáno na seznam světového dědictví UNESCO. Za návštěvu stojí Nové Dillí, v němž malé chudé domky zdůrazňují velkolepost o kousek dál stojících luxusních paláců. Neopomenutelná je samozřejmě procházka u Tádž Mahalu, Bombaje nebo monumentální pevnosti Ámbér. Tato země má bohužel i své stinné stránky. Například to, že hlavní město je nejznečištěnějším městem světa.  Indie je rájem filmového průmyslu. Napadlo by vás, že se zde vyprodukuje téměř dvakrát víc filmových snímků ročně než v Americe?  Bílá je v Indii barvou smutku. Nevěsty se oddávají v co nejbarevnějších šatech indického typu.  Posvátné zvíře Indie je kráva. Každému obyvateli, který ji potká, přinese prý štěstí. V Indii mají lidé štěstí zřejmě skoro pořád, neboť krávy jsou běžně k vidění na silnicích, ve vesnicích i v rušnějších centrech, kde byste je zajisté nečekali. 
Zobrazit článek >
 
Nebojte se mořských plodů I
Kdybychom v tomto článku měli jmenovat veškeré mořské plody, které si můžete doma připravit, vypadal by text spíše jako učebnice biologie a se čtením byste neskončila ani zítra. Ano, rozumíte správně, mořských plodů existuje obrovské množství. Do kategorie mořských plodů určených na talíř se dle kuchařským mistrů řadí jak mušle, tak korýši i hlavonožci. Pro představu do výčtu můžeme zahrnout krevety, kalamáry, kaviár, taky ústřice, humry a langusty. To je pouze procento z možností.  I když jsou tyto pochoutky stále výsadou zejména přímořských oblastí, rozšířily se už do celého světa a některé dobroty si za poměrně přijatelnou cenu můžete zakoupit dokonce i v supermarketu. V dnešním článku se zaměříme především na obecné rady k jejich přípravě. Mořské plody patří mezi nejluxusnější pokrmy, které se podávají především na společenských akcích a při významných příležitostech. Ochutnejte.  Mořské plody jsou pro zdraví velice prospěšné. Obsahují spoustu vitaminů, za zmínku stojí především vitamin A, B, E a H. najdete v nich taky dost minerálů, jód, fosfor, vápník, taky hořčík nebo draslík. Ku prospěchu vám budou omega 3 nenasycené mastné kyseliny. Jedlíky, kteří se snaží dodržovat příjem zejména zdravých potravin, jistě potěší, že se jedná o nízkokalorické pokrmy. Mezi nejvýraznější vlastnosti mořských plodů patří schopnost snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Chrání tělo taky před krevními sraženinami. Zvyšují obranyschopnost organismu a dokonce mají vliv na pozitivní myšlení. 
Zobrazit článek >
 
Recept: Čínské masové taštičky
V čínské kuchyni se většinou používá pšeničná mouka k přípravě moučných jídel, kterými je proslulá. V menší míře se pak využívá mouka kukuřičná, sójová a prosná. Základní těsta jsou však na rozdíl od našich lehce stravitelná. Nepřidává se do nich tuk, vejce ani mléko. Zkuste si připravit velmi chutné: RECEPT: Čínské masové taštičky Ingredience na těsto: 1 kg hladké mouky 1/2 l vlažné vody Ingredience na náplň: 1 kg mletého vepřového ramínka 2 čaj. lžičky mletého zázvoru 1 čaj. lžička mletého kmínu 1/2 čaj. lžičky mletého pepře 2 menší lžičky Vegety 2 lžičky soli cca 0,3 l teplé vody Ingredience na omáčku: 1 díl sójové omáčky 1 díl vody 1/2 dílu octa lisovaný česnek podle chuti Postup: Mouku dáme do mísy a postupně přidáváme teplou vodu. Těsto zpracováváme vařečkou. Nakonec je vypracujeme rukou a necháme pod mísou asi půl hodiny odpočinout. V průběhu této doby ještě několikrát přepracujeme. Z těsta vytvoříme váleček a ten nakrájíme na malé kousky. Každý kousek zmáčkneme rukou a válečkem rozválíme placičku o průměru 6 cm. Okraje placičky by měly být tenší a střed silnější. Do středu placičky dáme masovou náplň, kterou jsme vytvořili smícháním všech ingrediencí. Okraje placičky zmáčkneme k sobě, aby vzniknul půlměsíček. Okraje se nesmí zamastit! Rozlepily by se. Hotové taštičky vaříme v nesolené vařící vodě. Vařečkou ve vodě mícháme jedním směrem, aby taštičky nezůstaly přilepené na dně. Vařením se vždy maličko zvětší, nafouknou se. Až vyplavou na povrch, jsou hotové. Uvařené taštičky se namáčí v misce s omáčkou. Vyzkoušejte dietní čínskou kuchyni podle receptů z kuchařky ČÍNSKÁ KUCHYNĚ V REDUKČNÍ VARIANTĚ.
Zobrazit článek >
 
Nejlepší domácí chléb? Vyzkoušejte tyto triky! II
Dejte si na čas. Jedno z nejdůležitějších pravidel spočívá v době, kterou chlebu věnujete. Pamatujte si, že těsto by se mělo nechat kynout dokonce třikrát. Nejprve připravit těsto, pak znovu promnout a ještě jedno kynutí, následně by měl odpočívat ještě připravený bochník před pečením. Vykynutý chléb poznáte tak, že pokud do připraveného bochníku zatlačíte prsty, těsto se nevrátí zpět. Dobře upečený chléb by měl taky pěkně dunět po zaklepání. Pokud chcete chléb ozdobit semínky či jinými ingrediencemi, pamatujte na to, že je nutné jej před posypáním natřít mokrou ingrediencí. Využijte olej, mléko nebo rozpuštěné máslo. Následně na chleba můžete přidat co vás napadne. Tohle stačí stručně. Bez droždí pořádný chléb nikdy neupečete. Nezáleží na tom, zda vsadíte na droždí čerstvé nebo sušené, jen na něj nesmíte zapomenout. Jednoznačně nejlepší chléb vám vykouzlí domácí pekárna chleba. V ní se totiž chléb nejen peče, ale taky ještě opracovává. Vložíte těsto do prostoru. Ta se tam točí, občas je jemně prohněteno. V další fázi se těsto mírně nechá potrhat, se vším si pekárna poradí. Vzniká nadýchaný bochník bez chybičky. Do pekárny však nemusíte vkládat ani hotové těsto. Šikovné stroje za vás těsto připraví. Postačí vložit do pekárny správné ingredience a čekat. Nezapomeňte, že vkládat je nutné nejprve mokré složky, pak až ty suché. 
Zobrazit článek >
 
Lublaň - nádherné město i básnická sbírka
Lublaň je hlavní město Slovinska. Poprvé, když jsem tímto městem projížděla, po hlavním tahu z Kranje do Vrhniky, zapůsobilo na mne spíše smutně a zastarale. Avšak, pokud tudy projíždíte pravidelně, a uděláte si čas na prohlídku, Lublaň si vás získá. Je tedy nutné opustit ulice jako Šentvid, Celovška cesta nebo Tržaška cesta, najít si vhodné parkování a navštívit střed města, což je skvost architektury Josipa Plečnika. Jeho architekturu známe i z Pražského hradu nebo kostela na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze. Co by vám nemělo v Lublani uniknout: Lublaňský hrad - tyčí se nad městem a řekou Lublanicí. Z hradeb a vyhlídkové věže se vám naskytnou nejkrásnější pohledy na město a okolí.  Staré město - nejstarší část města je součástí náměstí Mestni trg, Stari trg a Gornji trg. Některé domy mají stále středověkou architekturu, některé z nich byly v 16. a 17. století přestavěny do barokní podoby. Plečnikova tržnice - budova lublaňské tržnice pochází ze 40. let 20. století a je dílem slavného architekta Jože Plečnika. Stojí těsně u řeky Lublanice. Prešernovo náměstí - je hlavním lublaňským náměstím. Se starým městem ho spojuje zajímavá stavba trojmostí, jejímž autorem je Jože Plečnik. Pokud si rádi přečtete nějaké verše, určitě by vám neměla chybět básnická sbírka LUBLAŇ od slovinské básnířky a překladatelky Mety Kušar. Pochází z Lublaně, kde vystudovala slovinskou literaturu na FF. Vydala čtyři básnické sbírky: Madeira (1993), Hedvábí a len (1997), Lublaň (2004) a Jaspis (2008). 
Zobrazit článek >
 
Velký speciál o stravování: Jakých chyb se dopouštíte? IV
Dodržujte pitný režim Tekutiny tvoří zvláštní kapitolu stravování. Již v předchozím díle byly zmíněny nezdravé nápoje a alkohol. Byla by však chyba nepozastavit se u zdravého pitného režimu. Denně by měl dospělý člověk vypít minimálně litr a půl zdravých tekutin. Do nich se počítá většina čajů a voda. Ostatní slazené minerálky jsou dobré pro mlsný jazýček, tělu však na zdraví moc nepřidají. Omezte jejich konzumaci. Pokud vám obyčejná voda nechutná, otestujte kouzlo pár kapek citronu. Pozor na upravovaná jídla Ne příliš vhodná jsou tepelně upravovaná jídla, která obvykle obsahují konzervanty, a taky dost soli. Pokud máte čas a prostor, vařte raději svá jídla, kupujte čerstvé potraviny. Důležitá je vyvážená strava Leckde si přečtete, že při hubnutí i běžném stravování je vhodné omezit konzumaci cukru a přidat co nejvíce bílkovin. Jenže sacharidy nemůžeme házet do jednoho pytle. Jsou cukry nezdravé, tj. bonbóny, pečivo a další potraviny, ale taky sacharidy velmi potřebné, jednoduché cukry, které se nacházejí například v ovoci. Ty tělo potřebuje a dokonce velmi. Nenahrazujte zdravé cukry jen bílkovinami. Vyvážená strava taky spočívá v pravidelném jídle. Snažte se alespoň pár dní sledovat, co vlastně spořádáte a případně upravte jídelníček do vhodnější podoby. 
Zobrazit článek >
 
Slané pečení: Pizza placičky
U nás doma milujeme pizzu na všechny možné způsoby. Proto ráda experimentuji nejen s různými druhy těst, ingrediencemi, které pokladu na těsto, ale s různými tvary pizzy. Minulý týden jsem měla zadělané těsto na pizzu, ze kterého měla být klasiky kulatá pizza s ingrediencemi takzvaně "co dům a zahrádka dají". Avšak pro nečekanou návštěvu jsem si chtěla zaimprovizovat. Dobrůtky na náplň, jako jsou zelenina, sýr či vajíčka, jsem nechala beze změny. Chtěla jsem docílit toho, aby si každý vychutnal svoji pizzu. Ač malou, ale celou svoji. Proto mne napadly pizza placičky, které si teď můžete připravit i vy. RECEPT: Pizza placičky Ingredience - těsto: 500 g hl. mouky 10 g suchého droždí 5 g soli 5 g cukru olivový olej 320 ml vody Ingredience - náplň: 2 pol. lžíce másla 2 pol. lžíce hl. mouky 250 ml mléka sůl pepř 100 g měkkého ovčího (kozího, kravského) sýru 2 žloutky 1 hrnek hrášku cherry rajčátka 2 hrsti špenátových listů nebo polníčku 200 g sušené šunky bazalkové listy 1 stroužek česneku 60 ml olivového oleje Postup: Těsto: v míse smícháme všechny suché ingredience. Přilijeme vodu pokojové teploty a promícháme. Uhněteme těsto, které necháme kynout zhruba 2 hodiny při pokojové teplotě. Po vykynutí rozdělíme těsto na potřebný počet kousků, ze kterých vytvoříme placičky. Povrch placiček potřeme olivovým olejem. Rozehřejem troubu na 200oC. Náplň: nejprve si připravíme bešamel. V hrnci necháme rozpustit máslo a pak přidáme mouku. Mouku musíme řádně v másle rozmíchat. Zhruba dvě minuty ji opékáme. Poté za stálého míchání do máslové mouky přilijeme mléko. Vaříme zhruba pět minut. Pak odstavíme z plotny. Nakrájíme si měkký sýr, který vmícháme do bešamelu. Bešamel dle chuti osolíme a opepříme. Následně do bešamelu vmícháme žloutky. Bešamel naneseme na placičky těsta. Na povrch bešamelu rozdělíme hrášek a cherry rajčátka. Pizza placičky položíme na plech a vložíme do trouby, kde je pečeme zhruba 8 minut. Po upečení na každou placičku položíme plátek sušené šunky, špenát nebo polníček. Bazalkový přeliv: rozmixujeme bazalku s česnekem a solí. Směs zředíme olivovým olejem. Tímto přelivem pokapeme každou pizza placičku. Ingredience náplně mohou být změněny podle vaší chutě. Kdyby vám však chyběla inspirace na jiný druh pizzy, nechte se indpirovat kuchařkou SLANÉ PEČENÍ, kde najdete i spoustu jiných a velmi chutných receptů na slané dobrůtky.  
Zobrazit článek >
 
Brusel: město historie i moderny, kde si pochutnáte na vaflích, hranolkách i pivu III
Bazilika Koekelberg V překladu bazilika Nejsvětějšího srdce. Jedná se o obří posvátnou budovu, které byla vystavěna ve stylu art deco. Vyplatí se navštívit i vnitřní prostory, vstupné se zde neplatí. Komplex tvoří pátý největší kostel světa. Místo se nenachází úplně v centru, avšak za návštěvu stojí. Katedrála svatého Michala a Gudula Stojí už od roku 1047. Je velká, dýchne na vás speciální nádech gotiky. Katedrála stojí přesně na pomezí Starého a Nového města. Pod ní se začínají zužovat uličky, nad velkolepou stavbou se zase rozprostírá park a po delší procházce dorazíte do centra politického dění. Jedná se o nejvýznamnější katedrálu v Bruselu, konají se zde významné akce. Pokud plánujete večerní průzkum, u katedrály se zastavte, moc pěkně svítí. Muzeum čokolády a jiná muzea Než se vrhneme na tradiční výčet specialit Bruselu, dostanete tip na nejedno muzeum. Za návštěvu stojí muzeum čokolády, kde se nejen seznámíte s výrobou tradiční belgické čokolády a její historií, ale zúčastníte se taky několika workshopů, ze kterých si pak odnesete i vlastní výtvor. Ochutnávka je samozřejmostí. Pokud jste fanoušek hudby, zastavte se v Muzeu hudebních nástrojů. Jinde v Evropě jejich větší sbírku nenajdete. Vychvalované je taky Muzeum přírodních věd se sbírkou dinosaurů nebo muzeum s vojenskou tematikou. 
Zobrazit článek >
 
Brusel: město historie i moderny, kde si pochutnáte na vaflích, hranolkách i pivu IV
Belgická kuchyně Belgická kuchyně je pokládána napříč celou Evropou jako jedna z nejlepších. Jde o kuchyni kontrastů, alespoň tedy v Bruselu. I když Belgičani mají rádi i dušené, v Bruselu nenarazíte na jiné teplé speciality než smažené. Za ochutnání určitě stojí hranolky s pořádnou porcí omáčky. Když si je dopřejete k obědu, zasytí vás na celé odpoledne. Tímto smažené nekončí. Tušila jste, že ve v Bruselu se podává pizza se smaženými okraji? I když u nás stačí pec, v Belgii suché kraje neexistují, někdy jsou šťavnaté tak, že připomínají spíše langoše. Další specialitu tvoří slávky a úhoři nebo jiné mořské plody. Ty se podávají opět smažené nebo v zeleninových omáčkách. Nebyl by to správný článek, kdyby nebyly zmíněny pravé belgické vafle. V Bruselu si ani nebudete moci vybrat! Na každém rohu jsou pro vás vystaveny doslova modely vaflí, které vám mohou být během několika okamžiků připraveny. Pokud máte chuť na pořádně přeplněné dobroty, zastavte se v uličkách v centru města. Na chuť vám jistě přijde i belgická čokoláda. Pralinkárny na vás budou zářit z dálky. Z nápojů stojí za ochutnání místní pivo. Belgie je rájem různorodých pivních specialit. V Bruselu si můžete v několika podnicích objednat degustační prkénko, díky kterému ochutnáte hodně druhů piv najednou. Některé pivní nápoje nesou název po bruselských památkách. Tak kdy vyrazíte prozkoumávat krásy Bruselu? 
Zobrazit článek >
 
Brusel: město historie i moderny, kde si pochutnáte na vaflích, hranolkách i pivu II
Atomium Jen tak někdo si krystalickou podobu železa nevybaví. A ještě v miliardovém zvětšení. Jeden z moderních symbolů Bruselu tvoří takzvané Atomium, 165 miliardkrát zvětšený model železa, o jehož návrh se postaral André Waterkeyn. Model byl postaven v roce 1958 k příležitosti světové výstavy EXPO. Do nižších koulí lze vylézt, nachází se zde vyhlídka a několik výstavních místností. Atomium sice stojí mimo centrum, avšak jeho návštěva se určitě vyplatí. Mini-Europe Parků se zmenšeninami známých evropských měst je již několik, avšak bruselský park Mini-Europe byl jedním z prvních, který se o tvorbu zmenšenin významných měst pokusil. Vznikl tak nejnavštěvovanější evropský park tohoto druhu. Prohlédnout si zde můžete samozřejmě i naši Prahu. Park se nachází hned u Atomia, cestu spojte s jeho prohlídkou. Královský palác Královský palác se nachází v blízkosti krásného parku Parc de Bruxelles. Sídlí zde kancléř belgického krále. Palác působí zvenčí impozantně a láká k průzkumu, dovnitř se však bohužel nedostanete, otevřen veřejnosti je pouze dvacátého prvního července, na státní svátek Belgie. Manneken Pis: Čůrající chlapeček Známá socha čůrajícího chlapce možná na fotkách může trochu klamat. Ve skutečnosti je dost malinká, má jen něco přes půl metru. Čůrající chlapeček každý den dostává svůj obleček. Sbírku všech jeho šatů si můžete prohlédnout v muzeu. S chlapečkem se pojí několik legend, už je na vás, jaké budete věřit. Zajímavé je, že soška byla již několikrát ukradena. Při zvláštních příležitostech chlapeček čůrá šampaňské.
Zobrazit článek >
 
Brusel: město historie i moderny, kde si pochutnáte na vaflích, hranolkách i pivu I
Když se řekne Brusel, co se vám jako první vybaví? Vzpomenete si na kopec hranolek v kornoutu a vafle? Nebo se vám vybaví budovy evropských institucí a před očima vám probleskne taky známá soška čůrajícího chlapečka? Brusel nabízí nespočet zážitků jak gurmánských, tak poznávacích. Pojďme dnes společně toto město navštívit. Článek připomene místa, na které byste při prohlídce města neměla zapomenout. Dozvíte se taky spoustu zajímavostí. Velké náměstí Začněme bodem, který žádný turista nemůže minout, Velkým náměstím. Na něm se nachází celý komplex budov významného architekta Victora Horta. Náměstí je moc krásné v noci, kdy jej osvětlují nejen zlatavé reflektory. Town Hall působí velkolepě. Celé náměstí zdobí novogotické stavby, které jen tak někde neuvidíte. Pokud jste byla v Benátkách, prožijete zde trochu zdravé nostalgie. Jendou za dva roky zdobí během několika dní v létě toto náměstí obrovský květinový koberec. Celé místo je zapsáno na seznam UNESCO. Parlamentarium Brusel je sídlem NATO a některých institucí EU, Evropské komise a Rady Evropské unie. Zasedají zde taky výbory Evropského parlamentu. Právě díky této skutečnosti je město Brusel nazýváno hlavním městem Evropy. Pokud se s těmito institucemi a hlavně fungováním Parlamentu chcete seznámit interaktivně, pak se vydejte do Parlamentaria. 
Zobrazit článek >
 
Recept: Třešňový dort
K narozeninám nebo k svátku. Taktéž k jakékoliv sváteční příležitosti se hodí nějaký skvělý dezert. A co třeba třešňový dort? Vězte, že jeho bohatá sladká náplň a šlehačka vás dostanou! Třešně už ze stromů neotrháme, ale někdo si je buď zavařil nebo je lze zakoupit v některém ze supermarketů. RECEPT: Třešňový dort Ingredience: 4 vejce 80 g cukru 1 lžíce kakaa 2 lžíce oleje 80 g polohrubé mouky 1/2 lžičky prášeku do pečiva Krém: 500 g třešní 5 lžic krystal. cukru 1 vanilkový cukr 1/2 lžičky skořice 15 g bramborového škrobu 250 g zakysané smetany 200 ml smetany ke šlehání 5 g želatiny Dále budeme potřebovat: 50 ml smetany ke šlehání moučkový cukr podle chuti třešně na ozdobu Postup: Vajíčka vyšleháme s cukrem do pěny, postupně přidáme olej, polohrubou mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva. Těsto vlijeme do kulaté formy o průměru 26 cm, kterou jsme předem vymastili tukem a vysypali hrubou moukou. Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů cca 10 - 15 minut. Upečený korpus necháme vychladnout. Třešně rozmixujeme mixérem (ne úplně), dáme do hrnce, přidáme kr. a vanilkový cukr, skořici a přivedeme do varu - dusíme cca 8-10 minut. V troše vody si rozmícháme škrob a přidáme k rozmixované hmotě. Promícháme a odstavíme, necháme mírně vychladnout. Smetanu na šlehání vyšleháme do tuhé šlehačky a smícháme ji se zakysanou smetanou. Když máme vychladlou třešňovou hmotu, pomalu ji přimícháme do smetanové hmoty a spojíme. Želatinu připravíme podle návodu na obalu a přidáme ji k utřeného krému. Promícháme a navrstvíme na upečený a vychladlý korpus. Vložíme do chladničky. Na ozdobu použijeme vyšlehanou šlehačku s cukrem a ozdobíme třešněmi. Nechte se inspirovat kuchařkou HELENČINO PEČENÍ a vytvořte další chutné dezerty.        
Zobrazit článek >
 
William Ritter: Případ ukradeného zubu
Americký autor William Ritter se zabývá psaním především detektivních románů. Ty však směřuje mírně netradičním fantasy směrem. Jeho knihy vás budou bavit. Nabízí speciální děj, kterého se u jiného autora jen těžko dočtete. O první knize, kterou vydal Ritter jsme již před nedávnem vytvořili článek v našem magazínu pro muže. Jestliže se o díle tohoto spisovatele chcete dozvědět víc nebo vás zajímá, co můžete čekat od první knihy, překlikněte do druhého magazínu. Abigail pracuje jako sekretářka u zvláštního detektiva, který se zabývá paranormálními jevy. Baví ho záhady a jí začínají bavit také. Ona totiž už není jen sekretářkou. Z Abigail se stává téměř vyšetřovatelka, vždyť už ji pod nos přistál další případ. Ten je poněkud zvláštní. Majitelka, která adoptovala několik koťat je mrtvá. Z muzea zmizí dinosauří zub, jedině ten, nic jiného. Začínají se konat vraždy nejen lidí, ale i zvířat. Kdo za nimi stojí? Kdo mrzačí náhodně vybraná těla živočichů? Nebo nejde o náhody? Chytit zloděje či příšeru nebude vůbec jednoduché. Ještě když nevíte, co na vás vlastně čeká. Knihu můžete otevřít kdykoliv ve volném čase. Bude se vám číst dobře na pláži, chatě nebo před spaním. Pobavíte se. Děj vás může občas donutit přemýšlet nad danou záhadou, to se však od detektivky očekává, viďte? Tento díl je pěkný tak jako první s názvem Jackaby. Nudit se nebudete. 
Zobrazit článek >
 
Rostliny vhodné k vodnímu jezírku I.
Ozvláštnit vaši zahradu lze mnoha způsoby. Můžete si pořídit nějakou zajímavou okrasu v podobě kovové, dřevěné nebo kamenné plastiky. Nebo ji upravíte do japonského stylu. To už záleží jen na vás. Velmi zajímavým prvkem se může stát i zahradní jezýrko. A aby se nejednalo jen o nějakou nádobu, do které vlijete vodu, je vhodné okolí jezírka osázet květinami. 1. BERGÉNIE Je to velmi nenáročná trvalka, která v jarním období rozkvétá nádherně růžovými květy. Po odkvětu vám i nadále udělá parádu velkými stálezelenými listy, které připomínají sloní ucho. Na podzim se, dle druhu, listy zbarvují do tmavě červené nebo bronzové barvy. Ačkoliv se rozrůstá velmi pomaličku, vysazujte ji spíše do pozadí, aby netakrývala jiné druhy rostlin. 2. KDOULOVEC JAPONSKÝ Máte-li rádi zajímavé rostliny nebo keře, které nejsou u nás až tolik obvyklé, vsaďte na kdoulovec japonský. Vaši zahradu rozzáří krásné miskovitě cihlově červené květy. V podzimním období květy vystřídají žlutozelené malvice. Kdoulovec japonská je nízký trnitý keř, který dorůstá do výšky 1 - 2 metrů. List je zelený, vejčitý a na podzim opadá. Vyhovuje mu kyselá, lehká a humózní půda. Taktéž se mu bude dařit na slunném stanovišti.   S přípravou a samotným založením zahradního jezírka vám poradí publikace z nakladatelství VAŠUT - JEZÍRKA.      
Zobrazit článek >
 
Poznejte Milán! IV
Nákupní galerie Viktora Emanuela II. Galleria Vittorie Emanuele II. je název obří nákupní galerie, do které se musíte vyrazit podívat, i když zrovna nic kupovat nepotřebujete. Procházka po tomto obchodním centru stojí za to. Čekají na vás pasáže plné obchodů s krásnými výlohami, ale hlavně neobyčejný architektonická zážitek. Prosklená střecha, načančané budovy a taky impozantní malby. Bazilika svatého Amrbože Otec Ambrož byl milánským arcibiskupem již ve čtvrtém století našeho letopočtu. Dodnes je považován za patrona města. V bazilice se nachází krásné muzeum, které ukrývá obří pokladnici, jež v bazilice Ambrož prý dodnes střeží. Noční život v Miláně Milán nabízí obrovské možnosti týkající se nočního života. Pokud milujete rozsvícené ulice nebo dokonce toužíte navštívit zahraniční bar či party, Milán je pro vás tou pravou příležitostí. Vydejte se i na okraj města, zde to žije také. Hojně je doporučována čtvrť Brera a úchvatné středisko s kanály Navigli, o kterých už byla řeč. Večerní procházky jsou zde romantickým zážitkem. Pochutnáte si Tradičně pro vás na konci článku máme připravený seznam těch nejlepších pochoutek, které v městě musíte ochutnat. Okusit zde můžete například telecí řízek, ze kterého vznikl pravý vídeňský, na kterém si pochutnáváme i u nás. Milán je domovem gorgonzoly, výborného sýra. V Milánu musíte zaskočit na aperitiv, respektive odpolední drink. K němu si obvykle Italové dávají drobnou pochoutku, která i vám jistě bude nabídnuta. Samozřejmě si zde ,,pošmáknete‘‘ na italské klasice, zmrzlině, pizze nebo Aperolu. 
Zobrazit článek >
 
Poznejte Milán! I
Nevíte, kam zamířit na letní dobrodružství? Přinášíme vám nejen prázdninový tip na cestu. Co takhle podívat se do Milána, města na pomezí přímořského nádechu a evropského vnitrozemí. V naší sérii článků vám prozradíme několik tipů na cestu, ale hlavně vás seznámíme s těmi nejlepšími památkami a body, které nesmíte minout! Milánský dóm Milánský dóm aneb katedrála Narození Panny Marie tvoří jeden z hlavních symbolů města. Působí velkolepým dojmem. Na místě stojí už od roku 1386. Věděla jste, že se jedná o čtvrtou největší katedrálu na světě? V Itálii pak tvoří druhou největší katedrálu, a to hned po Bazilice svatého Petra ve Vatikánu. Jistě vás zaujme, že je celá stavba postavena z mramoru. Právě proto si doposud zachovává svou bělavou barvu. Jestliže vás lákají katedrály, nemůžete vynechat prohlídku interiéru! Ještě větší bomba je pak střešní terasa, ze které uvidíte na celé centrum města. Cestovatelé, kteří místo navštívili, doporučují vyjít na střechu před západem slunce, to vás prý čeká nezapomenutelný zážitek. Monte Napoleone Tak jako cizinci zavítají do naší pražské Pařížské, turisté se v Miláně povětšinou pouze prochází po Monte Napoleone, luxusní nákupní třídě. I když vás móda moc nebere, do známé ulice byste měla vyrazit, vždyť Milán se považuje za srdce celého módního průmyslu. Elegantní styl a kvalita, to je značka italské módy. Sídlí zde většina italských módních návrhářů. Konají se zde fashion weeks a další prestižní módní show.  
Zobrazit článek >
 
Emma Chase: od romantické komedie po milostný trojúhelník I
Máme tu pro vás speciální dvoudílný článek s tipem na četbu pro každou ženu. Láká vás romantika nebo neobyčejné milostné hrátky? Emma Chase vám ve svých knihách poskytne obojí. A nejen to! Spisovatelka se vyžívá v romantických scénách, které však díky schopnosti vymyslet barvité zápletky posouvá na jinou úroveň. První kniha od Emmy Chase u nás byla vydána v roce 2014. Prodalo se ohromné množství výtisků. Pojďme zjistit proč. Zapletený Začínáme. V prvním díle skvělé série, kterou vám postupně představíme, poznáte blíž Drewa a Kate, jak už můžete tušit, hrdiny všech příběhů. Kate se bude vdávat, a tak ji jsou okolní muži nějak fuk. Baví se, ale nikdy by nepřekročila práh. Nebo? Drew absolutně neřeší nějaký vztah či dokonce lásku. Vyhovuje mu život nespoutaného muže, který si může užít s kýmkoliv a skoro kdekoliv. Jenže zákon přírody tak moc ovlivnit nejde, stejně tak jako zákon schválnosti. Když si tyto dvě osoby potkají, začíná doslova show. Můžou se do sebe tyto dva lidé zamilovat? Kniha září svým vtipem, je čtivě napsaná a hodí se jako kamarádka v každém volném čase. Uvidíte, že se vám bude líbit. Zaskočený Druhý díl Zapleteného vám ukáže spíše stinné stránky vztahu. Hádky a krize patří bohužel ke každému vztahu. Pak přichází důležitá zkouška pro partnery, zda tyto problémy dokáží překonat. 
Zobrazit článek >
 
Emma Chase: od romantické komedie po milostný trojúhelník II
Zkrocený Zvládne muž ženu přesvědčit jen díky svým sexuálním praktikám? Jaké ženy tato speciální neodolatelná manipulace zkrotí? Prožijte příběh ženy a muže, kteří byli nebo nebyli předurčeni k sobě patřit? On si užíval každou noc jinou, ona už žádnému nevěřila. Pak se spolu potkali. Jak rychlé bylo vklouznutí do vášnivého vztahu?  A co překážky. Bylo jich víc než dost a dvojice všechny překonala. I tento díl milostné série plné vášně i odhodlání vás bude bavit. Příběh je krásný a poutavý. Autorka píše čtivým jazykem. Od řádků knihy se nebudete moci odpoutat.   Pokud jste se po přečtení prvních dvou dílů stala věrnou čtenářkou Emmy Chase, určitě vás potěší, že Drew si připravil další rošťácké kousky, které přijdou ve chvíli, kdy je budete nejméně čekat. Spoutaný Už při čtení prvních řádků vás překvapí, že celý příběh vypráví muž. Ano, skutečně. Hlavní hrdina barvitě vypráví o sobě a Kate, která ho dočista změnila. Nikdy si nemyslel, že by se mohl oženit, dokud nepřišla právě tato dáma. Dozvíte se o krušných i velmi vášnivých začátcích páru, o tom, jak překonali jednotlivé překážky. Hrboly života však ještě neustaly, právě naopak. Možná na partnery čeká ta největší zkouška, která se odehrála v Lase Vegas. Testovací můstek, který ho zase vyzkouší. Kniha vás bude bavit svým vtipem, občas i zamotaným dějem. Užijete si každý řádek. 
Zobrazit článek >
 
Jak se připravit na prezentaci
Pracujete-li na nějaké pozici, která vyžaduje obchodní dovednosti, zajisté vás nemine nějaká prezentace. A nemusí se jednat jen profesi spojenou s prodejem nějakého produktu. Prezentace je plně obsáhlá i v učitelské profesi nebo i tam, kde se zaobíráte výzkumem. Zkrátka, pokud jste postaveni do situace, kdy máte za úkol něco odprezentovat před skupinou lidí nebo studentů, bude zaúotřebí se na ni řádně připravit. Umění prezentace patří dnes mezi základní profesní dovednosti. Proto je důkladná příprava a organizace přednesu velice důležitá. V prvé řadě musíte perfektně ovládat dané téma prezentace, abyste mohli pohotově reagovat na závěrečné dotazy. Avšak nic se neděje, pokud nebudete znát na některou z otázek odpověď. Nikdo není dokonalý a tak na tuto, zdánlivě nepříjemnou situaci, můžete zareagovat: "Děkuji za velmi zajívavý dotaz. Prozatím jsem se touto problematikou nezaobíral/la. Do příště si toto téma prostuduji." apod. Dále byste měli zvládnout artikulaci. Můžete si cvičit různé jazykolamy, které vám pomohou snadno vyslovit slovní spojení, u kterých se občas zakoktáte. Taktéž je vhodné osvojit si uvolnění svalů ve tváři. Jednou z variant je masáž tváří, nebo frkání jako kůň. Možná vám to příjde vtipné, ale je to velice účinné. A na co byste neměli zapomínat? Na řeč těla! I to je velmi důležité. Možná si řeknete, že posluchače bude více zajímat obsah tématu, ale prezentace začíná už samotným příchodem do místnosti. Taktéž ukončení prezentace není dáno poděkováním a rozloučení, ale odchodem z místnosti. Vždy se najde plno lidí, kteří budou hodnotit nejen prezentaci, ale i vás samotné. Vše je ze vším plně propojené. A pokud se nechcete dočkat unaveného publika, vše si důkladně připravte. A jak na to? S knihou KOMUNIKACE A PREZENTACE vám to půjde velice snadno. Naučíte se nejdůležitějším postupům a technikám, které jsou potřebné k vedení kvalitní a úspěšné prezentace.  
Zobrazit článek >
 
Jak se zbavit studených ruk a nohou II.
Nejen špatně zvolené oblečení a nedostatek pohybu způsobuje nepříjemné potíže se studenými končetinami. Může se jednat i o Raynaudův syndrom, který jsme popsali v první části článku: Jak se zbavit studených ruk a nohou I. Dříve než budete chtít tento problém řešit s vašim lékařem, vyzkoušejte některé potravinové doplňky. Měly by obsahovat: vitamín E hořčík pupalkový olej jinan dvoulaločný A co strava? Dopřáváte si na jídlo dostatečný čas a dbáte na správný výběr potravin? Nebo jako většina, jíte ve spěchu a bezmyšlenkovitě? Osobně mám velké zkušenosti se studenými prsty na rukou a stravování pro mne bylo, až do nedávna, spíše nutností bez zamyšlení nad tím, co, kdy a jak jím. Dlohodobě nevhodný výběr potravin může vést k problémům se studenými končetinami. Překyselený organismus způsobuje nejen pocit chladu, ale také únavu a bolest. Do stravy si přidávejte česnek, chřest, chilli papričky, kokos, pistácie nebo zázvor. Dopřejte si pravidelný přísun luštěnin a libového masa (kuřecí, hovězí i zvěřinu). Namísto kávy si můžete uvařit meduňkový čaj. Taktéž vám skvěle poslouží bazalka, fenykl či kmín. Nezapomínejte ani na pitný režim. Pokud vám nechutná čistá voda, můžete si do ní přidat pár kapek citrónové šťávy nebo přímo pár plátků citrónu. Lze ji ochutit i nakrájeným ovocem nebo bezovými květy.  
Zobrazit článek >
1 2 3 4 5 6 7 8 9