EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Knihy

 
Doba jedová II
Glutamát Víte, proč si na ,,polévce ze sáčku‘‘ tak pochutnáte? Právě díky glutamátu, největšímu jednu moderní doby. Tato látka se používá běžně jako zesilovač chuti. S tímto produktem přišly asijské země, jejich výrobek byl však pro snadnější výrobu upraven a ztratil i na své hodnotě. Glutamátová jídla mají na některé jedince okamžité účinky. Vyvolávají nevolnost a bolesti hlavy. V krajních případech mohou přivodit taky astmatický záchvat. Pesticid a herbicidy Tyto nešťastné látky jsou nezbytné pro ochranu rostlin. Používají se pro podporu růstu i proti hnilobnému procesu nebo na tradiční ochranu před škůdci. Pamatujte si, že po každém nákupu ovoce či zeleniny z obchodu je nutné plod pořádně umýt, abyste ho zbavila všech nebezpečných látek. Mohou totiž způsobovat dokonce i rakovinu.  Acrylamid Vědci neustále zkoumají a hledají nové látky, které by mohly způsobovat rakovinu. Acrylamid je pravděpodobně jednou z nich. Vyskytuje se v chipsech a jiných smažených křupkách. Olovo Mezi nebezpečné prvky patří taky olovo. Nejezte ovoce, které rose blízko silnic, nekonzumujte ani povrchovou zeleninu. Kolem silnice bývají oblasti olovem doslova zamořené. Hliník Ještě zůstaňme u známých prvků. Sám o sobě není hliník nebezpečný, pokud se tedy nachází v nerozpustné formě. V opačném případě může se zdravím člověka pořádně zamávat. Hliník se může dostat do potravy při používání nekvalitních hliníkových obalů a nádob. Vědci se shodují na tom, že tento prvek může mít za následek spuštění Alzheimerovy choroby. Přečtěte si o škodlivých látkách víc. Publikaci Doba jedová od profesorky Anny Strunecké najdete zde: zdravi.eiffeloptic.cz. 
Zobrazit článek >
 
Poznejte nejkrásnější evropská města – Petrohrad I
Petrohrad neboli Sankt-Petěrburg je se svými pěti miliony obyvateli druhé největší město Ruska. Jedná se o nejseverněji položené oblíbené město. Nachází se na severozápadě, v blízkosti Finského zálivu, který je součástí Baltského moře. V letech 1712-1917 bylo toto město hlavním městem Ruského impéria. Založeno bylo Petrem Velikým v roce 1703. V období existence Sovětského svazu neslo město název Leningrad. V tomto městě se nachází jeden z nejdůležitějších ruských přístavů, taky si zde můžete prohlédnout nespočetně památek včetně těch, které jsou zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO. V tomto městě se nachází pamětihodností opravdu mnoho, proto se těšte na přímo vyčerpávající sérii článků se spoustou zajímavých míst. Nyní však tradičně něco o knižním průvodci. Petrohrad – inspirace na cesty Petrohrad se po století ústrků pomalu probouzí do své někdejší krásy. Je to město paláců, zámečků a kostelů, vznešených soch, parků a zahrad. V Petrohradě najdete tolik historických a uměleckých muzeí, že je v podstatě nemožné projít je všechna i během několikadenního pobytu. Jedním z nejkrásnějších zážitků je zvedání mostů na řece Něvě v období nekonečných bílých nocí. Publikaci Petrohrad najdete zde. Název: Petrohrad Berlitz Podnázev: Inspirace na cesty Jazyk: čeština Nakladatelství: Lingea Značka: Lingea Druh: Kniha Vazba: Brožovaná bez přebalu lesklá Počet stránek: 144 V prodeji od: 05/2015 Dotisk: 03/2017 Rozměry (výška x šířka x tloušťka): 127x107x13 mm ISBN: 978-80-7508-049-3
Zobrazit článek >
 
Kristy Bomberg – Rychle a nespoutaně
Kristy Bomber je mladá americký spisovatelka, která žije v jižní Kalifornii. Mezi téma tvorby na které má rozhodně talent patří hlavně milostné romány se špetkou pikantní erotiky. Užijte si dej s jednou z jejích knih. Bomberg moc ráda sportuje, mezi její největší sportovní záliby patří běh a plavání. Miluje sladké a ráda se prý pobaví nad lechtivými knihami od jiných spisovatelů. Přečtěte si třeba její knihu Rychle a nespoutaně, díky níž si o spisovatelce uděláte dokonalý obrázek.   Kolem Rylee a Coltona se všechno hroutí a jejich vztah je podroben několika těžkým zkouškám. Najdou v sobě sílu bojovat o to jediné, bez čeho nedokážou žít – jeden o druhého? V posledním díle milostné série Kristy Brombergová plnými hrstmi dávkuje sex, vášeň i napětí. Třetí díl začíná dramatickými okamžiky Coltonovy havárie na závodní dráze. A i když Colton jako zázrakem přežije, Rylee se obává následků, jež by se mohly promítnout na jejich křehkém vztahu, který tak dlouho pracně slepovali. Coltonova zranění jsou vážná, ale daleko větší muka se odehrávají v jeho duši. Rylee tak s hrůzou sleduje jeho boj s démony minulosti. Když už se zdá, že jejich vztah přeci jen dojde naplnění, osud znovu zasáhne nečekanou silou. Příběh Coltona a Rylee nabere dramatický spád a stává se přímo thrillerem, ve kterém jde doslova o život. A právě v takových vypjatých okamžicích, kdy si člověk sáhne až na dno a skutečně pozná sám sebe, se nezkrotný bouřlivák Colton a nesmírně obětavá Rylee musí rozhodnout, co dál. Knihu Rychle a nespoutaně najdete zde.     
Zobrazit článek >
 
Kuchařka: BRAMBORY
Brambor obecný, nebo-li lilek brambor či brambor hlíznatý, je víceletá hlíznatá rostlina z čeledi lilkovité, pěstovaná jako jednoletá plodina. Pro jejich výběr se nejčastěji řídíme dle jejich varného typu. Známe: varný typ A = vyšší obsah vody a minimum škrobu. Mají lojovitou strukturu a nerozpadají se. Vhodné do salátů, příloh či na opékání. varný typ B = střední obsah škrobu. Jsou tedy univerzální k použití např. na: pečení, smažení, vaření. Hodí se též do kaší a na těsto. varný typ C = nejvyšší obsah škrobu (nejmoučnatější). Po uvaření se rozpadají. Vhodné na bramborové kaše a těsta. Brambora obsahuje polysacharidy (složité sacharidy, které dodávají mozku sílu pracovat a jsou důležité i při hubnutí), bílkoviny, vlákninu a esenciální aminokyseliny. Ani o vitamíny není v bramboře nouze – najdete v ní vitamíny C, E, B, A, K, stejně tak i minerály jako hořčík, železo, vápník, zinek, měď, fosfor a kyseliny jablečné a citronové.   Kniha: BRAMBORY vám nabídne přes 100 receptů z brambor, které jsme pro vás uvařili a vyzkoušeli v redakční kuchyni časopisu Apetit. Mají milion podob a chutí. Jsou základní potravinou. A připravíte z nich vše od polévky po dezert! Ochutnejte nejlepší bramborové pokrmy z jednoho hrnce, křupavé placky, lahodné kaše, úžasné knedlíky nebo třeba vláčné pečivo. S našimi recepty se vaše vaření stane potěšením. Vařte, pečte, zapékejte a smažte s námi BRAMBORY! 160 stran pečlivě vybraných a redaktorkami Apetitu vyzkoušených receptů je rozděleno do 9 kapitol: Z jednoho hrnce, Pečené & zapečené brambory, Bramboráky, placky & omelety, Bramborové těsto, Bramborové saláty, Bramborové kaše, Chuťovky, Bramborové pečivo, Na nákupu & v kuchyni. Inspirujte se těmito velmi chutnými recepty, které povznesou vaše všední vaření na nevšední gurmánský zážitek. Tuto skvělou kuchařku zakoupíte v našem e-shopu: ZDE
Zobrazit článek >
 
Kniha: To je Mnichov
Miroslav Šašek se narodil v Praze na Žižkově. Po absolvování reálky studoval  ČVUT v Praze (škola architektury a škola kreslení a malování, prof. Oldřich Blažíček). V letech 1938 a 1939 podnikl studijní cesty do Anglie, Francie, Německa, Belgie, Holandska, Anglie a Skotska. V lednu 1946 se v Jablonci nad Nisou oženil s Jindřiškou Tumlířovou, zvanou Dynda, která pocházela z Loun. V Jablonci krátce žili a navrhovali loutky. Ve třicátých a čtyřicátých letech Miroslav Šašek ilustroval řadu knih, kreslil karikatury a vtipy do Svobodného slova, Českého slova a Večerníku, byl stálým spolupracovníkem nedělní přílohy Českého slova „Kvítko“, dělal i grafickou úpravu několika týdeníků. V roce 1947 odešli Šaškovi do Paříže, kde Miroslav začal studovat na Ecole des Beaux Arts, dokončoval ilustrace pro české vydání Chevallierových Zvonokosů. Začal zde také pro Kuncířovo nakladatelství kreslit turistického průvodce městem pro děti, ale zůstalo jen u přípravných prací. Po únoru 1948 zvolil emigraci a tři roky se v Paříži zkoušel živit jako grafik a architekt. V letech 1951 – 57 byl Miroslav Šašek změstnancem rádia Svobodná Evropa. Nastoupil jako produkční spolupracovník, ale prakticky přes noc se zde stal hlasatelem, hercem, recitátorem i zpěvákem. S Františkem Smrčkem pro své spolupracovníky vydávali cyklostylovaný časopis Škorpion. Do Mnichova a redakce Svobodné Evropy svého manžela následovala i Dynda, která tu pracovala jako asistentka režie. Pro Svobodnou Evropu kreslil Miroslav Šašek i obrázky na letáky, které byly v padesátých letech prostřednictvím balónů dopravovány na území Československa. Spolupracoval také s exilovými časopisy a nakladatelstvími, je autorem grafických úprav, obálek a ilustrací řady titulů. Po rozvodu s Dyndou strávil Miroslav Šašek v roce 1956 několik měsíců u rodiny Ladislava Čerycha v Bruggách. Na podzim roku 1957 ukončil zaměstnání v rádiu Svobodná Evropa, a vrátil se do Paříže k přerušené práci na turistickém průvodci pro děti. V Mnichově měl v tomto roce výstavu obrazů. Zahajovala provoz instituce Haus der Begegnung (Dům setkání), která měla sloužit ke kontaktu uprchlíků ze zemí za železnou oponou a místních obyvatel. Kniha This is Paris se Šaškovými ilustracemi i textem vyšla v roce 1959 v nakladatelství Allen v Londýně, brzo poté i v nakladatelství McMillan v New Yorku. Následovaly knihy o Londýně, Římě, New Yorku, Edinburgu, Mnichově, Benátkách, San Francisku, Izraeli, mysu Cape Canaveral, Irsku, Hong Kongu,  Řecku, Texasu, OSN, Washingtonu D.C., Austrálii a historické Británii. Neuskutečnily se plány na knížky o Bombaji, Dillí (nabídka Air India), Bermudách, Kanadě (návrh přišel od Canadian Pacific), Riu de Janeiru, Kodani, Stockholmu, Vídni, Amsterdamu… Knihy z řady This is byly přeloženy do mnoha jazyků, vycházely ve Francii, Itálii, Německu, Španělsku, jižní Americe, Japonsku i ve Skandinávii v desetitsícových nákladech. Přinesly svému autorovi několik ocenění, podle čtyř z nich (New York, Izrael,  Benátky, Irsko) byly natočeny filmy, motivy z Šaškových ilustrací se objevily na pohlednicích, plakátech a užitkových předmětech. Kromě ilustrovaných průvodců po městech a zemích Šašek vydal další dvě autorské knížky: Stone is not Cold a Mike and the Modelmakers, a několik dalších titulů ilustroval. Pro rádio Svobodná Evropa v šedesátých letech pravidelně psal a namluvil fejetony a postřehy z cest po světě. V únoru roku 1961 se Miroslav Šašek oženil s Annou Molkovou, která v rádiu Svobodná Evropa pracovala pod jménem Anka Dušanová jako hlasatelka. Anna a její syn Pedro Dušan se mu stali rodinou, za níž se ze svých četných cest do Mnichova vracel, ale i toto manželství se po deseti letech rozpadlo. Ani během práce na knihách Miroslav Šašek nepřestával malovat. V posledních patnácti letech života uspořádal řadu výstav svých obrazů v Německu, Švýcarsku, Velké Británii, Austrálii a USA. Zemřel 28. května 1980 ve Wettingenu u Zürichu u své sestry Věry. Obrazový průvodce Miroslava Šaška po nám blízké metropoli doplněný o sešit Mnichovská oklika současné autorky Magdaleny Rutové. Knihu klasika a světově uznávaného ilustrátora doplňuje vtipný a aktuální pohled o několik generací mladší výtvarnice. Kniha: To je Mnichov Autor: ŠAŠEK Miroslav Nakladatelství:Baobab Tohoto obrazového průvodce zakoupíte v našem e-shopu: ZDE
Zobrazit článek >
 
Padesát odstínů šedi od knize k filmu – zajímavosti II
Kniha byla prvně psána jako fun fiction k filmu Stmívání. Tak tento fakt vás jistě překvapí. Do jaké skupiny patříte vy? Podle výzkumů jednoho z amerických magazínů dá dokonce 44% žen přednost filmu před reálným sexem. Docela ohromující, že? I přes těžkou kritiku knihy se v Česku prodalo dvě stě tisíc výtisků. Knižní předlohy celkově pak kolem stovky milionů. Knihy se tiskly v 51 jazycích. O práva na film bojovalo dokonce deset hollywoodských studií, nakonec jej koupil Universal za pět milionů dolarů. Dornan pro udržení své vizáže musel cvičit tři hodiny denně. Ve filmu znějí opravdu hvězdné songy. Můžete slyšet například zpěvačku Beyoncé, Franka Sinatru nebo skupinu The Rolling Stones. Víte, že webová stránka společnosti Greye opravdu reálně funguje? Autorka nepsala knihu pouze doma u svého počítače, ale taky třeba cestou do práce. Největším přítelem jí byl při psaní její telefon BlackBerry. Tato kniha rychlostí svého prodeje překonala Harryho Pottera, dlouhodobého držitele rekordu. Poznala jste ve filmu sestru hlavního hrdiny? Ano, jistě, byla to zpěvačka Rita Ora. Film měl dokonce taky nejsledovanější upoutávku posledních let. Mezi čekatele patřily samozřejmě zejména ženy. V České republice dostal film přístupnost od patnácti let, na Slovensku však byli tvrdší, tam film mohly v kině vidět jen osoby starší osmnácti let. V Malajsii byl tento film úplně zakázán. Velmi dlouho bylo vybíráno nejideálnější místo v USA k točení filmu. Na poslední chvíli vyhrál kanadský Vancouver. O režii filmu se měla šanci postarat Angelina Jolie, která však nabídku ihned odmítla. Přečetla jste již všechny díly Padesáti odstínů? Pak tu pro vás máme ještě jednu lahůdku. Co takhle dozvědět se víc o tom, jak celý příběh vidí Grey? Nastudujte Odstíny z mužského pohledu.  
Zobrazit článek >
 
Nepodceňujte cukrovku!
O cukrovce jsme nedávno uvedli článek v sekci pro muže - Jste diabetik - pečujte o své nohy. Avšak nikdy není od věci, připomenout si toto vážné chronické onemocnění, které se objevuje čím dál častěji. Počet pacientů, kteří se léčí na toto onemocnění v naší populaci stoupá, ať už se jedná o nemocné s prvním nebo druhým typem cukrovky. Jelikož se lékařská péče rok od roku zlepšuje, dochází i k zlepšení diagnostiky diabetu. Pokud se i vy léčíte na jednu z forem diabetu, víte, že musíte dodržovat vhodnou životosprávu a spolupracovat s lékařem, abyste předcházeli závažným komplikacím. Jestliže diabetik nedodržuje lékařská doporučení, hrozí: zrychlení procesu aterosklerózy vznik závažných chorob srdce a cév zvýšený výskyt infekčních chorob = snížená obranyschopnost poškození nervů v celém těle diabetická neuropatie poškození ledvin - po jejich selhání poškození oční sítnice - vede až k oslepnutí amputace dolních končetin Cukrovka (diabetes mellitus) je souhrnný název pro několik různých onemocnění. Všechny tyto choroby se projevují zvýšenou hladinou cukru v krvi (hyperglykémií). Typy cukrovky: cukrovka 1. typu cukrovka 2. typu cukrovka v těhotenství ostatní specifické typy cukrovky Informujte se více o tomto onemocnění. S knihou, kterou vytvořili přední odborníci - doc. PhDr. Dr.phil. Laura Janáčková, CSc., a prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., DIABETES - NECUKRUJTE S CUKROVKOU, získáte dokonalý přehled o tomto nebolestivém avšak zákeřném onemocnění. Pomůže vám najít východisko i při překonávání krizového období nejen při její léčbě, ale i v rodinných vztazích.    
Zobrazit článek >
 
Dávka romantiky Lucindy Riley I
Že by spisovatelka Riley objevila málo cizích zemí se říct opravdu nedá. Narodila se v irsku, ale už od svého dětství prozkoumávala se svým otcem Dálný Východ. Již ve svých 24 letech napsala román Lovers and Players. Chvíli po jeho vydání se jí narodily děti. I s nimi se cetsování nevzdala a dokonce si začala budovat svůj dům v Thajsku. V roce 2010 s rozhodla pro vydání svého dalšího díla. Nese název Hothouse Flower. Vydán byl anglickým nakladatelstvím. Po chvíli však o knihu měly zájem i jiné státy a dokonce i jazyky. Toto úspěšné romantické dílo zdobilo nakonec knihkupectví 26 zemí. V Německu se publikace stala dokonce třetí nejprodávanější knihou. Pojďme prozkoumat její nejzdařilejší práce. Seznámím vás s jejími čtyřmi nejlepšími díly. Levandulová zahrada Retrospektivní vyprávění příběhu z francouzské Provence začíná v roce 1998, kdy se Emilia stává posledním potomkem slavného šlechtického rodu de la Martinie`res. Dědictví majestátního zámku a vinice je ovšem zatíženo velkými dluhy a mnoha otázkami... Emilia se vzhledem ke svému rozporuplnému vztahu k rodinné historii rozhodne vypátrat, jak to skutečně bylo s jejími předky a co se přihodilo za druhé světové války… Rodinná sága slavného šlechtického rodu je psaná stejně citlivým, emfatickým stylem jako nejúspěšnější román Lucindy Riley Tajemství černé orchideje. Autorka věrohodně a poutavě proplétá příběhy jednotlivých hrdinů v různých časových úsecích, dokáže mistrně vystihnout atmosféru doby a udržuje čtenářskou pozornost od první do poslední stránky. Je jednou z mála současných spisovatelek, které dokáží podat román – kroniku skutečně moderním stylem. Knihy Lucindy Riley najdete zde.   
Zobrazit článek >
 
Klasika od Jacka Londona
John Griffith Chaney alias Jack London je významnou osobností americké klasické literatury. Jeho nejznámějším a nejčtenějším dílem je kniha s názvem Volání divočiny. London má velmi pestrý životní příběh. Narodil se roku 1876 v San Franciscu. Po středoškolských studiích se vydal na univerzitu, tu však nedokončil. Již od mládí ho zajímala literatura, hlavně ta dobrodružná. Té se i začal věnovat. Inspirací mu byl jeho dobrodružný život. London se na chvíli stal zlatokopem, taky námořníkem. Prožil pár měsíců jako rybář, účastnil se pirátského lovu ústřic. Byl taky tulákem, který prošel téměř celý severní americký kontinent. Spisovatelský úspěch nejprve neměl. Ačkoliv jeho talent na zápletky byl nenahraditelný, vydavatele nenadchl jeho hrubý styl. Postupně však zaujal svými povídkami z Aljašky a poté i dalšími romány. Mezi Londonova nejznámější díla patří román Volání divočiny. Jedná se o příběh domestikovaného psa Bucka, který se narodil v době zlaté horečky na Klondiku, tedy v 19. století v kanadské provincii Yukon. Tento povedený román se dočkal mnoha filmových i divadelních zpracování. Svým tématem na něho navazuje Londonovo dílo pozdější s názvem Bílý tesák. Přečtěte si některé knihy od Jacka Londona a načerpejte atmosféru (nejen) lidí žijících v minulém století. Knihu Volání divočiny najdete zde. Další příběhy od Londona najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
William Ritter: Případ ukradeného zubu
Americký autor William Ritter se zabývá psaním především detektivních románů. Ty však směřuje mírně netradičním fantasy směrem. Jeho knihy vás budou bavit. Nabízí speciální děj, kterého se u jiného autora jen těžko dočtete. O první knize, kterou vydal Ritter jsme již před nedávnem vytvořili článek v našem magazínu pro muže. Jestliže se o díle tohoto spisovatele chcete dozvědět víc nebo vás zajímá, co můžete čekat od první knihy, překlikněte do druhého magazínu. Abigail pracuje jako sekretářka u zvláštního detektiva, který se zabývá paranormálními jevy. Baví ho záhady a jí začínají bavit také. Ona totiž už není jen sekretářkou. Z Abigail se stává téměř vyšetřovatelka, vždyť už ji pod nos přistál další případ. Ten je poněkud zvláštní. Majitelka, která adoptovala několik koťat je mrtvá. Z muzea zmizí dinosauří zub, jedině ten, nic jiného. Začínají se konat vraždy nejen lidí, ale i zvířat. Kdo za nimi stojí? Kdo mrzačí náhodně vybraná těla živočichů? Nebo nejde o náhody? Chytit zloděje či příšeru nebude vůbec jednoduché. Ještě když nevíte, co na vás vlastně čeká. Knihu můžete otevřít kdykoliv ve volném čase. Bude se vám číst dobře na pláži, chatě nebo před spaním. Pobavíte se. Děj vás může občas donutit přemýšlet nad danou záhadou, to se však od detektivky očekává, viďte? Tento díl je pěkný tak jako první s názvem Jackaby. Nudit se nebudete. 
Zobrazit článek >
 
Velké putování po Chorvatsku - Labin
Jezdíte-li rádi do Chorvatska, zajisté máte svá oblíbená místa, kam se rádi vracíte. Někteří zase rádi poznávají každý rok jiné město či letovisko. Pokud jste zastánci pevně naplánované dovolené, neměl by Vám chybět aktuální knižní průvodce po Chorvatsku. Město Labin je zvláštním způsobem tvořen dvěma úplně oddělenými osadami. Dolní Labin je známý především těžbou uhlí. Je to takové sídliště, které bylo postavené pro horníky. Těžbou uhlí ve štolách, které vedly až pod město, poklesla půda a na domech se vytvořily trhliny. Obyvatelé se přestěhovali na úpatí hory. V roce 1984 byla těžba zastavena. Labin založili Ilyrové ve 4. století před našim letopočtem a nazvali ho Albona. V roce 177 př. n. l. sem přišli Římané a ponechali městu staré jméno, z něhož byl odvozen dnešní název Labin. Od roku 1420 město osídlili Benátčané a to na celých 377 let. Náměstí Labinu dominuje radnice, která napodobuje styl italských paláců. Projdete-li bránou sv. Floriána, která je zdobená motivem benátského lva a labinskými erby, dostanete se na Staré náměstí. Po levé straně stojí zrestaurovaná stará radnice z roku 1555. Za návštěvu stojí i kostel Panny Marie postavený nejprve v gotickém slohu a poté přestavený do slohu renesančního. Uvnitř kostela naleznete několik mramorových oltářů ze 17. století. Na jednom z nich jsou uloženy relikvie sv. Justina. O pár metrů výše stojí barokní kaple a za ní velký barokní palác Battalia-Lazzarini z 18. století. V paláci dnes sídlí muzeum. Půjdete-li promenádou z města směrem ke hřbitovu, naskytne se vám nádherná vyhlídka na okolí, pohoří a moře. Taktéž zahlédnete nedaleké letovisko Rabac.    
Zobrazit článek >
 
Vliv alkoholických nápojů na vaši krásu II
Kruhy pod očima  Pokožka je po pití alkoholu taky vysušená, někdy ztrácí až svou pevnost. Jakmile se alkohol z těla vyplaví a vy se vyspíte, bude vše zase v pořádku, ale den po party je potřeba počítat s tím, že nebudete vypadat příliš reprezentativně. Vyniknou vrásky, o kterých jste ani nevěděla, kruhy pod očima taktéž. Někdy nepomůže ani korektor. Záleží na tom, jak je vaše pokožka vyživená a je schopna rychle pracovat. Někdy tyto nedostatky září až několik dní. Doba rekonvalescence závisí taky na vašem věku. Zčervenání  Při konzumaci se rozšiřují cévy. A to i tehdy, pokud si dáte jen jednu skleničku. V místech, kde cévy procházejí v blízkosti kůže, může pak dojít k zčervenání. Problém může nastat v případě časté konzumace alkoholu. Cévy se odmítnou stahovat zpátky a červená místa na kůži vás budou strašit napořád. Objevit se mohou taky nežádoucí žilky.  Pozor na tlak  S předchozím odstavcem souvisí i fakt, že konzumace alkoholu souvisí s krevním tlakem. Pokud trpíte hypertenzí, hlídejte svůj stav při pití alkoholu.  Vliv na stárnutí pleti  Bavit se je důležité, budete se cítit šťastná. Někdy vám taky trocha zábavy dokáže dodat pořádnou dávku energie. Lidem, kteří však pijí opravdu často, se výrazně rychleji tvoří vrásky. Za to může zejména dehydratace. Po každé oslavě vypijte sklenici vody, abyste doplnila tekutiny a nejen vaše tvář se nevysušovala. Alkohol navíc likviduje vitamin A, který právě podporuje mladý vzhled pokožky. Zamezuje tvorbě vrásek, vypíná pleť a udržuje dostatečné procento vody. Dodat tělu vitamin A můžete i formou doplňků stravy. Neváhejte a konzumujte jej pravidelně, ať zamezíte stárnoucím procesům pleti i celého těla. 
Zobrazit článek >
 
Pěstujte levanduli
Už od dávných dob si lidé oblíbili omamnou vůni levandule. V každé zahrádce se levandule pěstovala, nejen pro její léčebné účinky, ale také pro okrasu a ochranu jiných rostlin. Nebojte se pěstovat levanduli, není to vůbec složité. Osobně jsem začala levanduli pěstovat před čtyřmi lety a stále, při pravidelné péči, každé jaro krásně obrůstá a v létě bohatě kvete. Mám ji vysazenou nejen v předzahrádce, ale také v užitkové zahradě mezi jahodami a také vedle ní vysazuji rajčata. Sazeničky jsem si předpěstovala ze semínek zakoupených v zahradnictví. Klíčivost je stoprocentní. Levandule lékařská je bylina s omamnou vůní a nádherně fialově kvetoucími květy. Tato rostlina je původem ze slunného Středomoří. V dnešní době exituje také levandule, která kvete nejen fialově, ale i modře, růžově nebo bíle. Nejvhodnějším stanovištěm je slunné, suché místo s dobře propustnou vápnitou půdou. Květy levandule jsou skvělým materiálem k výrobě dekorací, vonných sáčků do skříně, výrobě kosmetiky nebo jako surovina vhodná například k pečení. RECEPT: Levandulové sušenky Ingredience: 250 g hl. špaldové mouky 60 g cukru 1 vanilkový cukr 1 lžička ml. skořice špetka soli 120 g másla 1 vejce 3 lžičky sušených levandulových květů Postup: V míse si smícháme mouku, cukr i vanilkový, špetku soli a skořici. Poté přidáme na kousky nakrájené změklé máslo, vejce a levandulové květy. Vypracujeme hladké těsto, které necháme v chladu odležet cca 1-2 hodiny. Poté přeneseme těsto do pokojové teploty, aby změklo. Z těsta vyválíme placku silnou zhruba 3 milimetry a vykrajujeme sušenky. Pečeme asi 10 minut na 180oC. Jste-li milovnicí levandule, neměla by Vám chybět tato kniha "LEVANDULE", která je věnovaná právě teté krásce mezi květinami.  
Zobrazit článek >
 
Znáte dobře těstoviny?
Takové množství těstovin. Kdo se v tom má vyznat. Přijdete do restaurace a na lístku je napsáno snad deset druhů různých těstovin. Objednáte si vždy ty správné? Přečtěte si o těstovinách něco víc. Těstoviny se u vás doma rozhodně neztratí. Pokud nevíte, jaké rychlé jídlo uvařit, je vhodné sáhnout právě po těstovinách. Můžete je uvařit na tisíc způsobů. Přidat je do salátu, užít je jako přílohu nebo z nich vytvořit hlavní chod. Jak každý asi dobře ví, těstoviny pochází z Itálie. První historický záznam se dochoval už z prvního století našeho letopočtu. V takzvané Apiciově knize je zaznamenán recept na jídlo, které se podobá dnešním lasagním. Zmínku o pojídání makarónů jako slavnostního jídla máme až ze století dvanáctého. Nejčastěji je těsto na těstoviny připravováno z pšenice, pitné vody a dalších surovin nebo koření dle chuti. Těsto se nenechává kynout ani se obvykle nekypří. Dobré je těstoviny vařit ve slané vodě. Obecným předpisem pro vaření těstovin je položení sta gramů těstovin do jednoho litru vroucí vody. Základem je rozdělit těstoviny, vzhledem k jedné surovině na vaječné a bezvaječné. Dále je těstoviny možné dělit podle způsobu použití, na polévkové a přílohové, dále plněné a neplněné. Taky známe těstoviny krátké, středně dlouhé nebo dlouhé. Těstoviny jsou připravovány z mouky, tvrdé pšenice (semoliny) nebo z rýžové mouky. Jejich poddruhy jsou ještě těstoviny celozrnné, špaldové, ječné a žitné. Vyrábí se samozřejmě taky bezlepkové – pevný podíl je zde zastoupen buď již zmíněnou rýžovou moukou nebo pohankou či kukuřičnou moukou. Poměrně často se na talířích vyskytují taky různobarevné těstoviny. Žluté jsou barveny kurkumou, červené rajčaty, oranžové karotkou, zelené jsou barveny špenátem a ty černé sépiovým inkoustem. Některé těstoviny jsou barveny chemicky. Pokud jste odpůrci umělých barviv, čtěte na barevných těstovinách složení. A jak se jmenují ty nejznámější těstoviny? PLNĚNÉ Ravioli Typickým pokrmem Italů ze severu jsou právě Ravioli. Jedná se o semolinové těstoviny, někdy nazývané jako taštičky, které mají tvar čtverečků a jsou naplněny masem. Tortellini Tortellini jsou u nás možná ještě známější. Ačkoliv v Itálii tak oblíbené nejsou, u nás si na nich pochutnává spousta Čechů. Jedná se opět o semolinové těstoviny, které jsou zatočené do malého hnízda nebo prstýnku. Uvnitř se skrývá maso, sýr, špenát, někdy i třeba houby. NEPLNĚNÉ Penne Krátké vroubené roury šikmo ořezané jsou jedny z nejčastěji vařených těstovin. Díky jejich zešikmení v nich uvízne hustá omáčka. Farfalle Dalšími omáčkovými těstovinami jsou Farfalle. Mají tvar mašliček nebo motýlků. Fusilli Fusilli uzavírají trio těch nejlepších omáčkových těstovin. Jedná se o zatočené spirálky. Mimo omáčky jsou vhodné taky do salátů. Rotelle Tyto těstoviny připomínají svým tvarem kola od vozu. Hodí se do salátů nebo na zepékání. Orecchiette Orecchiette jsou velmi drobné těstoviny ve tvaru ořechových skořápek nebo mušliček. Lasagne Jsou pláty lisovaných těstovin, ze kterých se připravuje stejnojmenný pokrm. Tradiční lasagne se skládají s mletým masem, rajčaty, smetanovým sýrem a tvrdým sýrem. Existují ještě například lasagne smetanové se špenátem. Spagetti Na Spagetti rozhodně nesmíme zapomenout. Jsou odvozeny od slova spago, které pojmenovává provaz. Spagetti se i v Itálii podávají s rajčatovou omáčkou, ale maso na nich Italové nevyžadují. U nás špagety bez masa nebo párku nejsou špagety, že? Maccheroni Od Spagett se tyto těstoviny liší dutým vnitřkem. Jsou taky silnější. Hodí se k masovým omáčkám. V Americe jsou tradičně podávány se sýrem. Ačkoliv se vám tento výčet těstovin může zdát dlouhý, tak vězte, že na světě existuje kolem 300 druhů těstovin. Takovéto množství asi nikdo ještě neokusil. Plánujete některé z nich ochutnat a odstartovat tak těstovinový maraton? Více o těstovinách se dozvíte v knize Miluji těstoviny, kterou najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Hummus aneb cizrnová pomazánka
No, nezní to moc lákavě, že? Pokud si však doma cizrnovou pomazánku připravíte, zjistíte, že ale velice lákavě voní. A jakmile ochutnáte, bude vám jasné, že si tento recept musíte někam honem uložit. Tak jdeme na to, jak se připravuje velmi jednoduchý a oblíbený hummus? Budete potřebovat: Cizrnu (2 malé konzervy) Sezamovou pastu (6 lžiček) Olivový olej (4 lžíce) Šťávu z čerstvého citronu (cca z 1 kusu, dle chuti) Česnek (2 storužky) Kmín mletý (1 lžičku) Sůl a pepř Postup: Nejprve rozdělejte konzervu a slijte cizrnový nálev (Ponechte si jej třeba v hrnečku!). Cizrnu vysypte do mixéru a přidejte k ní veškeré suroviny. Česnek před přidáním do směsi prolisujte. Následně směs rozmixujte. Cizrna bude dost hustá, takže do ní přidejte minimálně čtyři lžíce nálevu z konzervy. Pravděpodobně bude třeba přidat ještě víc, to ale záleží na vás a na využití hummusu. Jakmile bude mít pomazánka vhodnou konzistenci, naaranžujte ji na misku a podávejte. Zbytek cizrnové směsi můžete skladovat třeba v zavařovací sklenici. Moc dlouho v ní ale určitě nevydrží, že? :-) Dobrou chuť! Výhodou tohoto jídla je jeho různorodé využití. Cizrnovou směs můžete připravit jako omáčku na zeleninu či jiné méně zdravé dobroty. Hodit se vám však bude i jako pomazánka na chleba. Kromě toho lze dochutit hned na několik způsobů. Vytvořit můžete třeba kari, pikantní nebo jalapenos verzi.  
Zobrazit článek >
 
Nina George a její romantická díla
,,Když se žena vdá, zapojí se jednou provždy a neodvolatelně do systému dohlížení. Dává pozor na všechno, co její muž dělá a jak se mu daří. A později, když přijdou děti, i na ně. Stane se dozorkyní, služkou i diplomatkou zároveň. V žádném případě to neskončí něčím tak banálním, jako je rozvod. Ach ne, láska může zmizet, péče zůstává.‘‘ Toto zamyšlení sepsala do své knihy Levandulový pokoj Nina George. Znáte tuto spisovatelku? Nina George, autorka německého původu, se narodila roku 1973. Jako mladá se rozhodla ukončit studia velmi brzy, skončila s nimi už ve svých čtrnácti letech. Později se vyučila novinařině. Zjistila, že má zřejmě na psaní talent, a tak se ráda vzdala života servírky a recepční a začala psát novinové články. Později přešla k psaní knih. Publikovala taky pod jménem Anne West. Pod tímto pseudonymem vydala populárně naučnou tvorbu z oblasti lásky a sexuality. Zaměřuje se hlavně na milostnou a romantickou tvorbu, ale mezi její poměrně úspěšnou knihu patří i thriller z roku 2008, který vydala pod pseudonymem Nina Kramer. Mezi její nejznámější knihy patří duo s názvem Přístav naděje a Levandulový pokoj. Levandulový pokoj je román, který byl u nás vydán roku 2014. Vypráví příběh o knihkupci Jeanu z Paříže, který byl kdysi zamilovaný do krásné provensálské dívky Manon. Ta mu však jednoho dne zmizela bůh ví kam. Na rozloučenou nechala Jeanovi pouze dopis. On se ho ale rozhodl nečíst. Jednoho dne se však Jean probudí a dopis si přečte. Jaké bude skrývat tajemství? Knihu Levandulový pokoj od Niny George najdete zde.    
Zobrazit článek >
 
Alexander Stainforth a jeho knihy I
David Kaps, literární autor odjakživa vydávající knihy pod pseudonymem Alexander Stainforth se narodil v osmdesátých letech minulého století v Kladně. Svou první knihu vydal roku 2003, o pět let později započal pravidelnou publikací knih. Doposud spisovatel napsal více než dvacet knih a na dalším díle samozřejmě tvrdě pracuje. Jaké jeho knihy stojí například za přečtení? Krvavá Mary Kniha o pěti dívkách, které se rozhodnou probudit Krvavou Mary vás bude bavit od začátku do konce. Ve chvíli, kdy se hlavní hrdinka Nancy, jedna ze čtyř děvčat, podívá do zrcadla se slovy ,,Krvavá Mary, mám tvé dítě.‘‘ se životy lidí z města, kde dívky žijí, promění. Všude kolem nich se dějí nadpřirozené věci. Dochází taky k vraždám. Postupně jsou usmrcovány Nancyny kamarádky. Podaří se jí nalézt ducha dříve, než dojde ke smrtící katastrofě? Jak Nancy, hlavní viník těchto příhod, vlastně dopadne? Kočka na lovu Nyní zase něco z trochu jiného soudku zaměřeno na dámy. Přečtěte si sérii humorných příběhů, které vás seznámí se zoufalými boji s dietami, nevěrami. Prožijte rodinné a milostné vztahy se skupinou žen. Kniha vás pobaví a taky skvěle zaměstná ve volných chvílích. Naučí vás na život koukat s nadhledem a poradí vám, jak dál do života. Pod maskou nevinnosti Tato kniha vypráví o životě Melanie, které se doslova lepí smůla na paty. Zemřel jí manžel, přijde o svého otce a následně je ještě unesena. V cestě životem ji je však oporou Paul, který se o ni postará. Zvládne však projít všemi nástrahami života Melanie? Zajímá vás, jaké ještě další knihy stojí za přečtení? Pak zamiřte do magazínu pro muže, kde najdete pokračování tohoto článku. Knihy Alexandera Stainfortha najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Postup výroby rybízového vína
Pokud ráda eperimentujete při zavařování a konzervaci Vašich výpěstků, můžete se směle pustit i do přípravy ovocného vína. Základní rady, které je nutné dodržet, najdete v článcích, které jsou k přečtení v sekci pro muže: Jak na ovocná vína I. Jak na ovocná vína II. Jak jsem uvedla v jednom z těchto článků, stala se výroba ovocného vína naší rodinnou tradicí. Nejprve s výrobou započal můj děda a od něj to převzal i můj strýc. A před pár lety jsem na tuto tradici navázala i já. Úspěchy slavím především s rybízovým vínem a zkouším i jiná ovocná vína. Pokud máte chuť i kuráž, vyzkoušejte výrobu: POSTUP NA PŘÍPRAVU: Rybízové víno Na 1 1/2 l rybízové šťávy svařte 1 1/2 vody s 500 g cukru. Rybízovou šťávu smíchanou s cukrovou vodou, o teplotě 25-30oC, nalijte do demižonu. Vinné kvasnice lehce vmíchejte dřevěnou tyčkou. Demižon musí být naplněný asi 5 cm pod okraj. Zazátkujte, do připraveného otvor v zátce zasuňte bublačku naplněnou vodou. Pro lepší utěsnění použijte vosk k utěsnění zátky. Optimální teplota ke kvašení je 15-20oC. Doba kvašení se odvíjí od druhu ovoce => 2 až 6 měsíců. NEHÝBAT DEMIŽONEM, aby nedošlo k promíchání kalu s vínem!!!! Konec kvašení poznáte dle toho, že bublinek v bublačce ubývá, až nejsou téměř žádné. O výrobě vína se více dočtete v knize VÝROBA VÍNA U MALOVINAŘŮ.  
Zobrazit článek >
 
Nejkrásnější města České republiky II
Kroměříž Takové zahrady byste leckde jinde těžko hledala. Město Zlínského kraje patří do UNESCA, pyšní se nádherným zahradním komplexem, o který se starají opravdoví umělci. V Kroměříži navštivte zámek a samozřejmě celý komplex zahrad, který je rozdělen do dvou areálů. Kroměříž je typická taky pro své speciální domy, které si můžete prohlédnout například při obchůzce náměstí. Olomouc Olomouc je jedním z nejoblíbenějších měst, co se týče svátečních trhů. Lidé z celé republiky se sjíždí právě sem, do moravské oblasti, aby si připomněli tradiční jarmarky s řemeslnými výrobky či domácí zeleninou. Trhy proslavily taky ojedinělé nápoje, především mnohé druhy punčů. Nejoblíbenější částí Olomouce je asi náměstí se sloupem Nejsvatější Trojice, které je od tohoto tisíciletí součástí světového dědictví UNESCO. V Olomouci by vás mohl zlákat Svatý Kopeček, dále Klášterní Hradisko a samozřejmě procházka po Dolním i Horním náměstí. Jindřichův Hradec Jindřichův Hradec jistě dobře znají českobudějovičtí obyvatelé, kteří to sem mají blízko, avšak do Jindřichova Hradce se vyplatí dojet, ať jste odkudkoliv. Zabavíte se zde na celý den, klidně i prodloužený víkend. Určitě se musíte vypravit na zámek, dále vás jistě zláká zámecký pivovar, kde můžete ochutnat tamní vařené alkoholické i nealkoholické nápoje. Poutavé je taky Masarykovo náměstí nebo místní vyhlídková věž. 
Zobrazit článek >
 
Poznejte nejkrásnější evropská města – Barcelona I
Barcelona je jedno z turisticky nejoblíbenějších míst Španělska. Tvoří hlavní město Katalánska a druhé největší město Španělska. Nachází se na východě země, přímo na pobřeží Středozemního moře. V Barceloně se nachází obrovské množství památek, navštívit zde můžete mnoho kulturních akcí. Najdete zde hned několik prestižních univerzit a řadu knihoven. Sídlí zde též arcibiskup. Španělsko si vede dobře i co se týče průmyslu. Možná si vzpomínáte, že Barcelona se stala v roce 1992 olympijským městem. Barcelona byla založena již v době třetího století před naším letopočtem pravděpodobně kartaginským generálem Barkasem. Ten své nové území pojmenoval jménem Barcina. Mezi další významné osídlence patří například Karel Veliký nebo králové Aragonské koruny. Největší rozvoj prodělalo město v průběhu devatenáctého století. Do města se začali stěhovat noví obyvatelé a Barcelona se stala místem významné kultury a poznání. Vezměte si s sebou do Barcelony skvělého průvodce! Knihu Barcelona do kapsy najdete zde. Pronikněte přímo k srdci města Hlavní zajímavosti - největší zajímavosti spolu se zasvěcenými radami jak si zpříjemnit pobyt. Jak se žije v Barceloně - průvodce po oblíbených zákoutích vám pomohou objevit pravou tvář města. To nejlepší z Barcelony - našli jsme pro vás ty nejlepší pěší trasy, restaurace, zábavní podniky, trhy, obchody a mnoho dalšího. - plánky všech městských čtvrtí - trasy vycházek a denní itineráře - mnoho zasvěcených tipů pro turisty - stoprocentně nezávislé rady Náš slib Našim informacím můžete věřit, protože autoři Lonely Planet osobně navštěvují místa, o nichž píší, a při sběru informací pro každé nové vydání se k nim znovu vracejí. Nepřijímáme žádné protislužby za pozitivní hodnocení a můžete se spolehnout na to, že jsme objektivní. Název: Barcelona do kapsy Edice: Lonely Planet Jazyk: čeština Nakladatelství: Svojtka Značka: Svojtka Druh: Kniha Vazba: Brožovaná bez přebalu lesklá Počet stránek: 192 V prodeji od: 08/2012 Rozměry (výška x šířka x tloušťka): 127x110x10 mm ISBN: 978-80-256-0590-5
Zobrazit článek >
 
Pečeme si sami chleba - Tmavý chléb
Koupit celozrnné pečivo v obchodních řetězcích je stále problémem, ačkoliv netvrdím, že neexistují výjimky. Od té doby, co jsem osobně přešla na zdravější stravovaní, peču si svůj domácí chleba. Ačkoliv nevyužívám domácí pekárnu, i tak to má své výdody. Vím, co do těsta dávám, chleba mám vždy čerstvý a také si mohu dané recepty dochucovat například různými semínky a bylinkami dle mojí chutě. Doma jsme si velice oblíbili následující recept z knihy: PEČEME SI SAMI CHLEBA RECEPT: Tmavý chléb Ingredience: 350 g jemně mleté celozrnné pšeničné mouky 100 g jemně mleté špaldové mouky 50 g žitné mouky 2 lžičky soli 7 g sušeného droždí (nebo 20 g čerstvého) 100 g slunečnicových semínek 25 g kmínu 50 g máku 70 ml melasy tuk na vymazání mísy sezamová semínka na ozdobení Postup: Ve velké míse smícháme mouky, sůl, droždí, semínka, kmín a mák. Přidáme melasu a 300 ml vody. Vše důkladně promícháme. Takto připravené těsto důkladně hněteme alespoň 7 minut. Poté těsto přesuneme do vymaštěné mísy a necháme je zhruba 2 hodiny kynout. Po vykynutí vyložíme plech pečícím papírem. Vykynuté těsto opět pečlivě prohněteme a oboucháme o vál. Vytvarujeme kulatý chleba a celý ho obalíme v sezamových semínkách. Poté ho přemístíme na plech a necháme ještě hodinu kynout. Pečeme v předehřáté troubě na 220oC. Do bochníku uděláme ostrým nožem křížem několik zářezů. Pečeme cca 30 minut, tak aby chleba zezlátl a na poklep zněl dutě. Upečený bochník necháme vychladnout na mřížce.
Zobrazit článek >
 
Síla sebeléčení
Mnohé z našich zdravotních neduhů a nemocí pocházejí z toho, jaký postoj máme vůči sobě samému a k našemu bytí na tomto světě. Někdo může pociťovat strach, nízké sebevědomí nebo je příliš bouřlivý a tak také prožívá veškeré životní situace. Dlouhodobý nepříjemný stav našich myšlenek, vyjadřování a pocitů nás negativně ovlivňuje a dává sílu růstu různým onemocněním. Někdy se jedná i o dlouhodobě generační záležitost, která, když není vyřešena, postihuje nová pokolení. Můžete navštívit lékaře a polikat spoustu léků, ale existuje i jiný způsob, jak na daný zdravotní problém pohlížet a přistoupit k jeho odstranění. Například moje kamarádka v dětství často trpěla na chřipky. Měla velmi přísné rodiče, kteří jí doslova nalajnovali život. Jelikož byla plachá, neměla tu kuráž a odhodlání k jakémukoliv odporu a vyjádření svého názoru. Co tedy znamená chřipka? Nemocný člověk s chřipkou si neumí říct o své potřeby, nedokáže se sám prosadit. Má velkou touhu vykřičet své pocity. Brání mu v tom strach a bezmoc. Proto mlčí a vše v sobě dusí - potlačuje emoce. Žije ve falšné doměnce, že je vše v pořádku. Jak si pomoci? Žádejte druhé v klidu a nebojte se vyjádřit své touhy, názory a pocity. Nebojte se odmítnutí. Přiznejte si skutečný problém a bolest. Kamarádka takto trpěla až do svých čtrnácti let. Když nastoupila na střední školu, a pro velkou vzdálenost od bydliště byla přes týden na internátě, našla si skvělé přátele a poznala příjemné učitele, získavala i sebevědomí uskutečňovat své sny a touhy. S rodiči si v té době vytvořila určitou podobu konverzace. Každou neděli, než měla odjíždět z domu, určili si hodinku takzvané "rodinné porady". V poklidné atmosféře si vzájemně sdělili témata k probrání a snažili se najít vzájemně výhodné cesty. Učili se vzájemnému naslouchání a klidné komunikaci. Pokud i vás trápí zdravotní neduhy a chcete s nimi zatočit pomocí vniřtní změny, zakupte si knihu SÍLA SEBELÉČENÍ.  
Zobrazit článek >
 
Stretching je pro tělo velmi důležitý
Proč vlastně provozovat stretching? K čemu to bude? Každý sportovec by měl vědět, že stretching je stejně tak důležitý, ba možná ještě důležitější, jako samotný výkon. Věnujte alespoň pár minut času po výkonu protažení. Nebudete litovat. Pokud se budete po sportu protahovat, zamezíte bolestivým následkům, které přijdou pravděpodobně až následující den. Do stretchingu zařaďte hlavně nejvíce namáhané partie, ale komplexně protáhněte celé tělo. Stretching můžete provozovat nejen po sportu, nýbrž každý den. Pravidelné protahování se na vašem těle brzy projeví, buďte trpělivá a dejte si na čas. Lepší flexibilita by se dala považovat taky jako preventivní opatření sportovců. Díky ní vám hrozí menší riziko úrazovosti. S protažením začínejte pozvolna. Stačí, když mu ze začátku budete věnovat kolem deseti minut denně. Jestliže se však stretching stane součástí vašeho denního programu, určitě můžete jeho dobu prodloužit. Přidejte další cviky, ať má tělo nějakou novinku. Zařaďte do programu taky intenzivní protažení, tedy takový stretching, kterému věnujete třeba hodinu času, postačí, když tak učiníte jednou týdně. Nic nepřehánějte! Pamatujte, že aby se tělo stalo flexibilnější, potřebuje na to čas. Protažením mu dáváte zabrat a musí se na nové pohyby zvyknout. Nebojte se, za chvíli se vám odvděčí! Přijďte stretchingu na kloub! Poznejte nové cviky a protáhněte s nimi další partie těla. Knihu Strečink 311 cviků najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Česká tajemství aneb co nevíte o naší zemi I
Máme tu výroční, pojďme si připomenout nemalé významné události a činy, které pozdvihují náš národ na vyšší úroveň. Český vědec Antonín Holý významně přispěl zahraničním lékařům v bádání, které se týkalo léčby AIDS. Náš chemik Holý tehdy působil v Ústavu organické chemie a biochemie akademie věd České republiky. Tým pod jeho křídly vynalezl hned několik léčebných přípravků. Jistě víte, že lidská krev se dělí do čtyř základních skupin. Toto rozdělení odhalil český neurolog Jan Janský. Poprvé jmenoval typy A, B, AB a 0. Zjistil, že skupiny se navzájem nesnáší. Nezávisle na něm tento objev ukázal taky Karl Landsteiner z Vídně. Prvním rozhlasem, který pravidelně vysílal, bylo britské BBC. Češi sklízí úspěch hned po něm, neboť Československý rozhlas byl druhou vysílající stanicí v celé Evropě. I když náš pivní průmysl není rozvinut na takovou úroveň jako dřív, stále Češi patří k největším konzumentům piva na světě. V počtu vypitých piv na osobu se téměř rovnáme Německu. Mezi další pijáky patří Irsko, Rakousko nebo Slovensko. V přepočtu Čech vypije sedm piv za týden, za rok pak na jednu hlavu připadá asi 160 litrů piva, toto číslo zahrnuje i děti, respektive všechny obyvatele republiky. Pokud bychom je z výpočtů vyřadili, bylo by číslo ještě mnohem vyšší. Dle průzkumů si na pivu nejvíce pochutnává věková skupina od třiceti do čtyřiceti pěti let. Jedna zajímavost od našich sousedů, která vás jistě potěší. Napadlo by vás, že česká republika zvítězí v obřím polském průzkumu nejoblíbenějších národů světa?
Zobrazit článek >
 
Pravidla pozitivního sobectví
Dáte někdy přednost sama sobě před ostatními je naprosto přirozená věc. Faktem ale je, že právě tento krok dělá mnohým ženám obrovský problém. Naučte se myslet sama na sebe. Nebojte, nestanete se sobeckým člověkem. Myslet na sebe znamená rozvíjet svou víru v sama sebe. Nemáte dost sebevědomí nebo vám schází trocha toho zdravého ega? Pak se naučte nejprve odmítat některou pomoc druhým, která vám není příjemná nebo na ni nemáte čas. Věnujte se sama sobě a důvěra se rázem dostaví. Pomáhá taky klidně jen několikaminutový relax, díky kterému se uvolníte a uděláte si chvilku jen sama pro sebe. To, že myslíte i na sebe, má vliv i na vaše okolí. O tom není pochyb. Lidé vás začnou s větší mírou respektovat, uvědomí si, že pro ně nejste samozřejmostí. Možná začnou taky myslet oni na vás. Pokud máte děti, je třeba jim ukázat, jak to vlastně při jednání s lidmi funguje. I v tomto ohledu byste se měla odnaučit myslet pouze na sebe, neboť vaši potomci mají ve vás vzor a vězte, že půjdou ve vašich stopách. Pokud budete zapomínat na sebe, je dost pravděpodobné, že si na sebe samotné nevzpomenou ani vaše děti. A to platí i pro jejich dospělost. Zapamatujte si, že myslet na sebe opravdu není sobecké. I pro vaše zdraví je důležité, abyste se nestresovala ani příliš nevyčerpávala mnoho dní za sebou. O pozitivním sobectví vám toho poví víc naše publikace. Zjistěte víc o pomoci druhým a o přesuňte sebe na první místo s knihou Pravidla pozitivního sobectví, kterou najdete zde: eshopeiffel.cz/knihy. 
Zobrazit článek >
 
Julie James a její napínavé a zamilované romány pro ženy II
O té noci Mezi Rylann a Kyleem mají na sebe prostě štěstí. Seznámili se jedné noci před devíti lety a chemii mezi sebou prostě nedokázali potlačit. Rylann se však nakonec od vztahu dokázala odprotit jenže teď, po devíti letech jsou spolu zase. Potkávají se u případu, kdy se Kyle stává klíčovým svědkem mediálně vyšetřovaného soudního případu. Potřebuje právníka, dobrého právníka. Mezi tisíci zkušenými lidmi si samozřejmě vybírá nádhernou ženu Rylann. Dokáží potlačit oboustranné city a soustředit se na případ. Jak myslíte, že tento příběh skončí? Nezvladatelná láska Senátoři státu jsou nevypočítavé osoby. Skrývá se mezi nimi však ještě jeden speciální případ, úplatkářský muž, kterého si tak přeje dopadnout asistent státního žalobce Cade. Spojí se s mladou ženou, hlavní právničkou, Brook. Ta má totiž možnost umístit pod stůl senátora odposlouchávací zařízení. Cade však netušil, že to nebude tak jednoduché. Právnička se nechce nejprve do případu zaplétat. Cade tedy zapojí do hry i city a ona nakonec neodolá. Jenže po přemlouvání doprovázené romantickými okamžiky se do ni Cade opravdu zamiluje. Jak dostat Brook, proč je to tak těžké, když do těď měl kažodu ženu, na kterou jen pomyslel, lusknutím prstu? Jak jste sama už asi zjistila, do tvorby James se promítá její předchozí práce. Hlavní hrdiny jsou vždy spojeny s právnickou činností. V příběhu nechybí ani muž, který nikdy není bez chybičky. Autorka poutavě zaujímá čtenáře na každé stránce své knihy. Všechny zmíněné knihy Julie James najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Anna Jansson – Bohyně osudu v salonu d’Amour
Přečtěte si novinku tohoto roku od spisovatelky Anny Jansson. Pokud máte ráda romantiku, jistě se vám bude líbit! Anna Jansson je švédská spisovatelka, tradiční představitelkou literatury pro ženy, neboť se věnuje zejména romantickým tématům, ze kterých vytváří velký příběh.  Anna Maria Angelika Jansson se narodila roku 1958 ve Visby na ostrově Gotland. Po studiích začala Jansson pracovat jako zdravotní sestra, k psaní se dostala až v roce 1997, kdy se vrhla do tvoření literatury pro mládež a taky samozřejmě pro ženy.  U nás jsou zatím k dispozici čtyři její publikace. Temnější odstíny Švédska, Příšerná tchyně, Nevyvážený pár a Bohyně osudu Salonu d’Amour.  Právě poslední jmenované publikaci se dnes budeme věnovat. Angelika, bohyně osudu, která již sedm let vede kadeřnictví, se snaží pomáhat lidem, jak jen může. Když si sednete k ní do křesla, nepokusí se zlepšit jen vaši vizáž, ale taky vám pomůže soukromě. Stará se o vás alespoň ten krátký čas v křesle při úpravě vlasů. Osud lidí jí není lhostejný, snaží se v lidech probudit šťastný život, jen bohužel občas zapomíná na ten svůj. Do jejího života totiž vstupuje taky nějaká nová a záhadná osoba. Stane se její láskou?  Kniha přináší každé své čtenářce samozřejmě romantiku, dávku humoru a vlastně i trochu krimi. Při čtení knihy se nebudete nudit, na každé straně vás čeká nové tajemství nebo další zápletka. Mírně psychologické hodnocení zákazníků vás rozhodně nudit nebude.  Knihu si s sebou zabalte třeba na dovolenou. U vody se vám bude číst Angeličino dobrodružství úplně samo. Kniha má 384 stran.   
Zobrazit článek >
 
Stephenie Meyerová a příběh jejího života a prvního románu Stmívání
Americká spisovatelka Stephenie Meyerová se narodila v roce 1973 v Arizoně. Má pět sourozenců. Ty jí byli inspirací v literárních dílech. Meyerová vystudovala bakaláře, diplom si odnesla z oboru Svobodná umění. Po studiích pracovala jako recepční v realitní kanceláři. V roce 1994 se vzdala za Christiana Meyera, se kterým má nyní tři děti. Po narození prvního syna přemýšlela o tom, že se stane právničkou. Plánovala nastoupit na právnickou fakultu místní univerzity, nakonec si to však rozmyslela a začala se věnovat psaní. Její úplnou prvotinou je proslulé dílo Stmívání, první ze čtyř knih Twilight ságy. Inspirací pro román jí byl vlastní sen. Do románu se zapsala tak vášnivě, že své dílo i přes práci dokončila za tři měsíce. Původně vůbec neměla v plánu dílo vydat. K tomu, aby napsané texty poslala do agentury ji přiměla její sestra. Odmítlo ji devět velkých firem. Tato skutečnost je potěšující pro mnohé začínající autory, aby se nevzdávali a obešli všechna vydavatelství, která se obejít dají. V desátém nakladatelství byla Meyerová úspěšná. O pár měsíců později byl její rukopis vydražen za neskutečných 750 tisíc USD. Jeden měsíc po vydání se román umístil na pátém místě v žebříčku nejprodávanějších knih v rámci ankety New York Times. Časopis Publishers Weekly spisovatelce udělil cenu s názvem Nejlepší kniha roku. Román byl přeložen do 26 jazyků. Později se dočkal i filmové verze. Do Twilight ságy se řadí ještě další tři romány s názvem Nový měsíc, Zatmění a Rozbřesk. Všechna díla byla zfilmována. Mezi její další úspěšná díla patří knihy s názvem Krátký druhý život Bree Tanner nebo Hostitel. Její knihy k zakoupení najdete zde.          
Zobrazit článek >
 
Indie: země plná překvapení II
V Indii byla spředena nejstarší bavlna na světě. Díky své lehkosti byla dlouhý čas v překladu přezdívána jako látka větru nebo ranní rosa.  Indie je druhou nejlidnatější zemí na světě, avšak svou rozlohou tomuto údaji vůbec neodpovídá. V žebříčku je až sedmá, do USA by se vešla třikrát.  Věděla jste, že k Indii patřil dřív celý Pákistán? Země se od sebe oddělily v roce 1947.  Indové milují tanec a jeho umění. Indický tanec je charakteristický pro pestré pohyby rukou. Uctívá se i v chrámech.  U nás růže, v Indii měsíček. Jeho květy se používají jako dekorace posvátných i prestižních stolů. Znamenají štěstí a radost, jsou taky přítomny na každé svatbě.  Říká vám něco pojem rikša? Jedná se o tříkolový dopravní prostředek byl sestrojen ve dvacátém století právě v této zemi, kde se stal nepostradatelným pro místní obyvatele i cestovatele. V současné době slouží rikša k převozu nákladu nebo jako místní taxi pro turisty. Právě na cizince řidiči tohoto dopravního prostředku čekají a doufají ve vysoký výdělek. Nebojte se při návštěvě Indie smlouvat o ceně, která vám přijde přiměřená. Svézt se ale musíte, cestovat v rikše se vám jen tak nepovede.   Máte ráda sušené fazole a cizrnu? Právě zde si můžete na těchto pokrmech pochutnat. Velký vývoz v Indii taky mají banány. 
Zobrazit článek >
 
Cestovatelské tipy: Navštívila jste už nejoblíbenější místa Evropy? V
Gdaňsk Pojďme se podívat do jiného koutu Evropy. Od nás blíž, míříme totiž do Polska. V současné době je město jménem Gdaňsk nacházející se při pobřeží Baltu oblíbenější než kdy dřív. Jedná se o přístavní centrum, které prošlo dlouhou rekonstrukcí po druhé světové válce. Uličky v centru jsou vyšperkované. Domy jsou charakteristické pro svou zlatavou barvu i veselé kombinace omítek. Nejnavštěvovanějším místem je Dlouhý trh, dále stará část města. Užít si zde můžete taky zvonkohru.  Polsko je naším sousedním státem a stejně do něj málo lidí zavítá. Pokud vás láká jeho kultura, historie či přírodní památky, neváhejte se vydat do této krásné země. K prozkoumávání toho nabízí mnoho, to zjistíte i v našem oblíbeném průvodci. Odkaz najdete níže.  Candiz (Španělsko) Španělsko, konkrétně Andalusie, hlavní město Candiz. Jedná se o přístavní oblast, kterou obohacuje přímo fascinující historie. Milujete staré památky? Pak Candiz určitě někdy musíte navštívit. Město vás nadchne svým celkovým šarmem, avšak největší upoutávka se nachází uvnitř strážní věže. Sem se vydává tisíce turistů denně, aby odhalily kouzlo tehdejšího natáčení. Do komory bez oken je totiž umístěno bílé kolo, které funguje jako kamera a ukazuje, co se právě děje venku. Říkáte si, že tento systém promítání znáte? No jo, ale co řekněte na to, že tento kamerový systém fungoval asi už od desátého  století? 
Zobrazit článek >
 
Christian Jacq a jeho díla ze slunečního Egypta II
Neferititi: Sluneční stín: Neuvěřitelný osud nejkrásnější egyptské královny Tento příběh bude o královně. Jak žila legendární královna Nefertiti, která zůstala v lidské paměti díky své kráse i mnoho let po své smrti? Spisovatel jakožto egyptolog odhalí mnohá fakta a tajemství ze života královny, které propojí s fascinujícím příběhem.  Čeká vás milostný příběh, intriky, nebezpečí a taky tajemství, které možná odhalí, jak královna předběhla svou dobu tak, až to vlastně skoro není možné.  Podíváte se do Slunečního města, zahrad a honosných staveb. Milostný příběh Achnatona a Nefertiti vás dostane.  Pokud jste milovnice romantiky a milostných příběhů, avšak toužíte taky po nových poznatcích, jsou pro vás díla tohoto autora tím pravým potěšením.  Tuto knihu, tak jako většinu jiných, lze považovat za takzvaný beletrizovaný životopis. Román na motivy skutečných událostí vás bude bavit i vzdělávat.  Živá moudrost starověkého Egypta Kdo má rád starověký Egypt, ten si knihu užije. Autor do ní vsunul spoustu překladů krátkých textů. Většinou se jedná o moudra, poučení nebo chvály božstev. Součástí jsou však i kousky příběhů a vzkazy. Jedná se o texty vkládané do hrobky, které byly vytvořený již před stovkami let. Čtenáře jistě zaujmou úryvky mnohem víc, když si uvědomí, že jejich tematika stále je a jistě ještě bude aktuální.  Všechny knihy zmíněné v článku si můžete pořídit v našem e-shopu. Pod jménem autora na vás čekají i další zajímavé publikace. Neváhejte, užijte si románové dobrodružství a vzdělávejte se. 
Zobrazit článek >
 
Kniha: Malý lesní průvodce
  Kniha: Malý lesní průvodce Autor: WAGNEROVÁ Magdalena Nakladatelství: JaS Cesty se ztrácejí bůhvíkde, každou chvíli se odkudsi ozve nějaký neznámý zvuk, pořád tu něco hrozivě praská, výhrůžně šustí, a když padne soumrak, vzduch prosytí večerní rosa a les zahalí temný, modrozelený stín. Vever zaklapne jednu ze svých mnoha učených knih, kterou měl právě rozečtenou, opustí svoje sídlo mezi dvěma starými duby a opatrně se spstí po žebříku dolů, aby se pokusil na Černém palouku někoho přesvědčit, že není obyčejná veverka. Pokud nikoho nepotká, alespoň obhlédne svoje království. Co na tom, že hlavou zdejšího lesa je odnepaměti veveří královna, toho času moudrá Vevera IV. ze Zrzavic? Vever je do hloubi své ješitné veveří duše přesvědčený, že je to právě on, kdo je tu nejdůležitější. Navzdory tomu se zdejší život odvíjí v zaběhaných modrozelených kolejích. Bludičky na potkání vyprávějí nějaké bludy. Jezevec jednou do roka navštíví vevera, aby si půjčil jednu knihu a měl následující rok zase co číst. Pan hajný Josef Hrozný se nezlobí ani tehdy, když zakopne o bludný kořen. Pařezy mlčí jako zařezané. Hejkal se vyhýbá lidem a hejká od rána do večera. Trpaslík Vachtl – individuum značně nespolehlivé a podezřelé – je jedna ruka s jedovatými muchomůrkami. Všichni tu počítají na maliny, šišky a lískové oříšky. A lišaj smrtihlav je dobromyslná noční můra, která má sice hrozivé jméno, ale neublížila by ani mouše. Tuto knihu zakoupíte v našem e-shopu: ZDE
Zobrazit článek >
 
Láska
Láska v každém z nás! Jen na nás záleží, kolik jí v životě máme. Stojí to ale trochu práce... Jaké? No, přece na sobě samých. Nastal čas změn. Po přečtení této knihy už nikdy nebudete stejní! I kdybyste se snažili zapomenout, stejně vás "to" jednoho dne zase vyburcuje a znovu vás "to" bude nutit přemýšlet o svém životě. Ing. Zdeňka Jordánová miluje příběhy, protože jí pomáhají poznávat souvislosti. Příběhy vyřešené i nevyřešené, neboť vesmírné zákonitosti v nich určují pravidla hry pro náš život. Čím více porozumíme těmto zákonitostem, tím více se můžeme projevit a vytvořit si život podle svých představ. Autorka pracuje prostřednictvím své poradny a pořádá vzdělávací kurzy. Úryvek z úvodu: Všichni stále na "něco" čekáme, myslíme si, že jednoho dne to "něco" přijde, že se "něco" stane. Od určitého věku ale zjistíme, že čekáme marně a pozorujeme ambice těch mladších s blahosklonným nadhledem a vedeme řeči... Přestaneme se "hnát" - a dokážeme si užívat čas, který nám ještě zbývá. Vypadá to, že jsme "pochopili"... Pochopili, ale co? To, že vlastně o nic nejde, že všichni stejně umřou a jejich ideály zůstanou nenaplněné a únava je donutí zastavit se a začít se radovat z toho, že ráno znovu vyšlo slunce, že zpívají ptáci a kvetou kytky. Vždyť o co vlastně jde? Není přeci kam se hnát. Vypadá to moudře... (...) Jsme všichni nemocní! Už vás slyším, vím, že se vám to nelíbí - nebojte se, všechno vysvětlím. Všichni jsme nemocní nedostatkem lásky! Lásky? Ano, lásky! Všechno naše snažení směřuje jen k jedinému, získat lásku!
Zobrazit článek >
 
Vyrobte si domácí rajčatové nudle do polévky
Můžete si zakoupit různé druhy těstovin, od vaječných či bezvaječných, celozrnných či špenátových až po různé tvary. Také si lze zakoupit nudle a jinak tvarované těstoviny, které jsou vhodné jako zavářka do polévkových vývarů. Ale zajisté mi dáte za pravdu, pokud jste měli možnost někdy ochutnat, že domácí jsou chuťově lepší. Zkuste si vyrobit nudle do polévky podle následujícího receptu: RECEPT: Rajčatové nudle do polévky Ingredience: 1 vejce 1 pol. lžíce studené vody 5 pl. lžic domácího kečupu (může být kupovaný) polohrubá mouka Postup: V míse rozkvedáme vajíčko s vodou a s kečupem. Postupně budeme přidávat mouku. Tolik množství, aby vzniklo pevnější těsto na vyválení. Na vál nasypeme hladkou mouku a vyválíme na něm těsto - co nejvíce do tenka. Těsto si průběžně poprašujeme, aby se nelepilo jak na vál, tak i na váleček. Vyválený tenký plát necháme oschnout, aby se dal krájet a nelepil se. Nejprve si plát nakrájíme na 3 cm široké pásy. Pásy naskládáme na sebe a krájíme tenké nudle. Nudličky ještě necháme na talíři, rozsypané, doschnout, tak aby se lámaly - pro účel skladování. Takto lze připravit i široké nudle, záleží jen na vás, jaký jim dáte tvar a příchuť. Vyzkoušejte zajímavé a velmi chutné recepty, které se týkají těstovin. Kniha TĚSTOVINY z nakladatelství APETIT bude skvělým průvodcem v návodech na nezapomenutelné těstovinové menu.
Zobrazit článek >
 
Zajímavosti nejen ze světa filmu Sirotčinec slečny Peregrinové I
Věděla jste, že slečna Peregrinová je přezdívaná jako strašidelná Mary Poppins? Není divu, když se obě dokáží proměnit v ptáka. Fantasy snímek natočený v roce 2016 si získal na oblíbenosti ve světě i u nás v České republice. Nejprve si povíme něco o ději knihy a filmu, následně vás provedeme těm největšími filmovými zajímavostmi. Chlapec Jacob byl od malička zasvěcen do příběhů svého dědečka. Vyprávěl mu historky ze svého dětství v sirotčinci ve Walesu, kde vyrůstal. Dozvídal se o zvláštních dětech s magickými schopnostmi a tajemné nestvůře.  Jak Jacob vyrůstal, věřil příběhům dědečka čím dál méně. Děd Jacobovi sice ukázal taky spoustu fotografií, jim ale vnuk nepřikládal velkou pravost. Jakmile dědeček zemřel, začala se Jacobovi zjevovat stejná nestvůra,  o jaké mu vyprávěl. To se taky stalo hlavní záminkou pro požádání otce, aby se s ním vydal na ostrov, ze kterého pocházely všechny dědečkovi příhody. Po příjezdu otce a syna na ostrov, byly nalezeny pouze ruiny stavby, jež byla zničena za německého bombardování. Jak je tedy možné, že dopisy byly až z dalšího roku po této události? S kým si to dědeček psal? Existují zde opravdu nelidské bytosti? Takovéto a mnohé další otázky si začal Jacob pokládat. Objevil zde i další fotografie. Příběh nás ještě více vtáhne do záhady a děje, když Jacob začne pronásledovat dítě, tedy vlastně pouze přízrak dítěte. Dozvídá se více informací o obyvatelích a seznamuje se s jejich povahami a rysy. Byly to zlé děti? Má se Jacob bát? Jsou to jen přízraky a nebo děti stále žijí? Překračuje hranici nemožného a zkoumá svět o kterém dosud neměl ponětí. A nyní se pojďme podívat na slíbené filmové zajímavosti. I když se film jmenuje podle slečny Peregrinové, tato postava se ve snímku objeví až ve třicáté minutě. 
Zobrazit článek >
 
Upečte si muffiny I
V této sérii článků vás seznámím s těmi nejlepšími recepty na tradiční i netradiční muffiny. Už se vám začínají sbíhat sliny? Čokoládové muffiny s kousky čokolády Budete potřebovat: Hořkou čokoládu (250 g) Kakao (4 lžíce) Cukr krupice (100 g) Polohrubou mouku (190 g) Máslo (125 g) Prášek do pečiva (2 lžičky) Vejce (2 ks) Mléko (170 ml) Postup: V míse smíchejte dohromady suché suroviny. Potom k nim přidejte měkké máslo, mléko a vajíčko. Nasekejte si čokoládu na kousky a vmíchejte ji do těsta. Připravte si formu na muffiny a papírové košíčky. Ty plňte asi jen do 2/3 jejich výšky, těsto při pečení nabyde. Před plněním si už můžete předehřát troubu na 180°C. Jakmile bude trouba vyhřátá, vložte do ní formu s muffiny a pečte asi 20 minut. Množství surovin vystačí asi na 12 kousků. Tradiční muffiny s vanilkou Budete potřebovat: Hladkou mouku (200 g) Kypřící prášek (asi 2 lžičky) Máslo (200 g) Vejce (4 ks) Cukr krupice (120 g) Vanilkový cukr (1 sáček) Vanilkový prášek (asi 3 lžičky) Postup: V jedné nádobě si vyšlehejte vejce. V druhé míse máslo a cukr. Potom tyto suroviny spojte dohromady. Přidejte ostatní ingredience a pečlivě těsto promíchejte. Vypečte si troubu na 175°C. Těsto nandávejte do košíčků přesně tak jako v předchozím receptu. Muffiny pečte 15 až 20 minut. Těsto ze zmíněného množství surovin by vám mělo vystačit opět na 12 kusů muffinů. A co si upečeme příště? Další muffinové dobroty můžete objevovat v knize Snadné muffiny, kterou najdete zde. 
Zobrazit článek >
1 2 3 4 5 6 7 8 9