Loupaná bio pohanka

Pro některé mé známé je pohanka symbolem něčeho ne moc dobrého a vyjadřují se o ní víceméně s despektem, podobně jako o ovesných vločkách. Před pár lety přitom byla, pro svou malou dostupnost a cenu, považována za luxusní potravinu. Navenek vypadá, jako obilovina, zdání ale klame, jde o pseudobilovinu. Proč bychom ji měli zařadit do svého jídelníčku? Pohanka je, nejen z pohledu dietetického, mimořádná. Především je prosta lepku, jehož omezení ve stravě je pro celiaky zásadní a pro zdravé módním trendem. Je zdrojem vlákniny a příznivých tuků, nezbytných pro zasycení a dobré trávení, což může zajímat bojovníky s nadbytečnými kilogramy. Vegetariánům a veganům obohatí jídelníček o kvalitní bílkoviny a esenciální aminokyseliny. Významná je obsahem vitaminů skupiny B a E, manganu, selenu, zinku, vápníku, železa mědi. Pro ty z nás, kteří trpí praskáním jemných cévek, projevujícím se křečovými žilami a krvácením z nosu, je ale potravinou klíčovou. Je totiž jedním z nejvýznamnějších přírodních zdrojů glykosidu rutinu. Ten posiluje a rozšiřuje žilní a cévní stěny a snižuje hladinu cholesterolu. Pohanka má bohaté využití v kuchyni (její příprava je velmi rychlá) i léčitelství. V našem e shopu ji naleznete v bio kvalitě od Country Life.