Tyto webové stránky přizpůsobujeme na míru vám. Na základě vašeho chování na webu personalizujeme jeho obsah a zobrazujeme vám relevantní nabídky a produkty a také analyzujeme vaše chování na webu, abychom mohli zlepšovat naše služby nebo pro vás připravovat služby nové. Toho docilujeme užíváním souborů cookies a dalších síťových identifikátorů, které mohou obsahovat osobní údaje. My a partneři máme k těmto údajům na vašem zařízení přístup nebo je ukládáme. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ vyjádříte svůj souhlas s užitím souborů cookies a s užitím a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a v reklamních sítích na dalších webech našich partnerů. Nastavení cookies, personalizace a reklamy si můžete změnit kliknutím na tlačítko „Upravit“. Více informací o zpracování údajů a našich partnerech naleznete na této stránce.
EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Lyofilizace: Lyofilizovaný banán

Publikováno od Kamila Spoustová

Co je to lyofilizace? Jaký proces úpravy se pod ním skrývá? Dozvíte se v našem článku. 

Lyofilizace, termín známý taky pod pojmem desikace. Jedná se o metodu sušení vlhkých materiálů. Jedná se o takzvané sušení mrazem, které se využívá nejen v potravinovém průmyslu. 

Technika se stala velice důležitou pro záchranu dokumentů, archivních předmětů, zejména knih. Díky její technice existuje dnes nespočet významných pramenů, které by už dávno svět znal jen v opisech. 

Vás ale zřejmě tento proces zejména v zaměření na potraviny. V potravinářském a taky biochemickém průmyslu jde o poměrně běžný postup pro uchovávání jídla či materiálů. Princip práce je založen na sublimaci zmrzlé vody a zajišťuje, že u tekutin nedojde k přímému přechodu tekutin vody do plynného skupenství.  

Ochutnejte například lyofilizovaný banán, který si díky speciální technice drží svou barvu, chuť a taky v něm zůstaly obsaženy mnohé důležité látky, například vitamin C, draslík nebo fosfor. 

Energetická hodnota - 1397 kJ / 334 kcal

tuky - 0,7 g

z toho nasycené mastné kyseliny - 0 g

sacharidy - 74,3 g

z toho cukry - 64,1 g

bílkoviny - 4,3 g

vláknina - 6,8 g

sůl - 0,025 g