EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Lyofilizace: Lyofilizovaný banán

Publikováno od Kamila Spoustová

Co je to lyofilizace? Jaký proces úpravy se pod ním skrývá? Dozvíte se v našem článku. 

Lyofilizace, termín známý taky pod pojmem desikace. Jedná se o metodu sušení vlhkých materiálů. Jedná se o takzvané sušení mrazem, které se využívá nejen v potravinovém průmyslu. 

Technika se stala velice důležitou pro záchranu dokumentů, archivních předmětů, zejména knih. Díky její technice existuje dnes nespočet významných pramenů, které by už dávno svět znal jen v opisech. 

Vás ale zřejmě tento proces zejména v zaměření na potraviny. V potravinářském a taky biochemickém průmyslu jde o poměrně běžný postup pro uchovávání jídla či materiálů. Princip práce je založen na sublimaci zmrzlé vody a zajišťuje, že u tekutin nedojde k přímému přechodu tekutin vody do plynného skupenství.  

Ochutnejte například lyofilizovaný banán, který si díky speciální technice drží svou barvu, chuť a taky v něm zůstaly obsaženy mnohé důležité látky, například vitamin C, draslík nebo fosfor. 

Energetická hodnota - 1397 kJ / 334 kcal

tuky - 0,7 g

z toho nasycené mastné kyseliny - 0 g

sacharidy - 74,3 g

z toho cukry - 64,1 g

bílkoviny - 4,3 g

vláknina - 6,8 g

sůl - 0,025 g