EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Nedobrovolná dieta – 4. část

Publikováno od Karolína Arnoštová

Crohnova choroba

Crohnova choroba je zánětlivé onemocnění trávicí trubice, nejčastěji tenkého střeva, méně často pak tlustého střeva, vzácně i v jícnu nebo ústní dutině.

Onemocnění vzniká na základě imunitních procesů a genetické predispozice. Spouštěcím faktorem může být bakteriální či virová infekce mezi 20. až 40. rokem věku.

Příznaky

Vzhledem k tomu, že je toto onemocnění chronické, střídají se období vzplanutí a období, kdy je pacient bez obtíží.

Během vzplanutí mívají pacienti bolesti břicha, velké průjmy, mírné teploty, cítí se unavení a hubnou. Dále se může objevit také zvracení, křeče a krev ve stolici. Někteří trpí bolestí v jiných oblastech těla: bolest kloubů, ledvinné a žlučové kameny, zánět duhovky a kožní onemocnění.

Léčba

Obecně se doporučuje klid bez tělesné aktivity, ale neznamená to, že jsou nemocní Crohnovo chorobou upoutáni na lůžko, ale musí se vyhnout sportovním a fyzicky náročným aktivitám.

Vhodná strava je při léčbě také velmi důležitá. V těžších případech nemoci se podává potrava sondou přímo do tenkého střeva, v krajních případech se do těla dostávají živiny, vitaminy a minerály přes kapačky.

Pacienti musí být opatrní na hrubé nestravitelné zbytky potravy, jako jsou dužiny, zrníčka, kůrky a slupky. Také je třeba vyhýbat se složeným cukrům, což je sacharóza a řepný cukr, které mohou ve střevě kvasit, dále také dráždivým, nadýmavým a příliš tučným potravinám. Jídlo se upravuje tepelně a doměkka, někdy se lisuje nebo mixuje. Pozitivní vliv mají naopak nenasycené mastné kyseliny obsažené v rybách.