EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Nejlepší domácí chléb? Vyzkoušejte tyto triky! I

Publikováno od Kamila Spoustová

Tento článek nemá za cíl ukázat vám nejlepší recepty a postupy pro pečení chleba. Podíváme se na zajímavé triky a možná i tajné ingredience, které mohou váš domácí chléb zlepšit. Jak vytvořit jedinečnou pochoutku? I chléb může být delikatesou.

Při výběru receptu a jeho ingrediencí je vhodné si uvědomit, že právě klasická mouka s vysokým obsahem lepku zajistí to, že bude upečený chléb lehký a vláčný. Pokud se chystáte upéct bezlepkovou podobu chleba, obvykle jsou doporučovány mouky žitné, špaldové, kukuřičné nebo sójové. Ty alespoň zčásti ovlivní výslednou požadovanou strukturu.

Zdá se, že záležitosti ohledně mouky jsou opravdu důležité. Základní pravidlo, které si zapamatujte pro jakékoliv pečení s kynutým těstem zní: Mouku je třeba před přidáním do těsta prosít. Bez něj nikdy nebude těsto tak pěkně kynout. Upečený chléb bude díky mouce krásně vláčný.

Dejte si pozor, že ne každý chléb kyne zas tejné teploty. Pro většinu chlebů se pohybuje vhodná teplota kynutí kolo třiceti pěti stupňů. Takže možná vám nebude stačit vložit chléb pod topení, bude nutné ho nechat kynout v troubě.

Pamatujte si, že každý chléb musí projít pořádným hnětením. Pokud na pořádnou přípravu těsta vaše ruce a jejich síla nestačí, pak popřemýšlejte o koupi domácí pekárny, která práci odvede za vás. Lépe si poradíte taky s kuchyňským robotem.