EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Není mléko jako mléko

Publikováno od Marcela Matalová

Mléko kravské, kozí nebo ovčí, to vše jsou mléka, která známe ať už v tekuté formě, nebo zpracovaná do sýrů a jiných mléčných produktů. Ale co takhle mléko sójové, rýžové či mandlové? Jsou tato mléka lepší, než živočišná?

Jak používat a pro koho jsou vhodná rostlinná mléka?

Většinu z těchto mlék můžeme používat jako ta živočišná, tedy do kávy, do těsta nebo klasicky k pití. Především jsou tato mléka vyhledávaná lidmi, kterým běžné např. kravské mléko dělá zdravotní obtíže. Pro dospělé je to především nesnášenlivost laktózy (mléčného cukru). Dále tu jsou alergie na mléčnou bílkovinu. A v neposlední řadě je tu skupina veganů, kteří nepřijímají žádnou živočišnou potravu.

Co se od těchto mlék očekává?

U rostlinných mlék lidé občas očekávají stejné výživové hodnoty jako u živočišných mlék. Bohužel tomu tak není. Snad jen mléko vyrobené ze sóji se svojí tučností podobá mléku kravskému. Avšak tuk obsažený v sójovém mléce má jiné složení mastných kyselin. Co se týče bílkovin, zde jsou obě mléka srovnatelná.

Pokud se dostaneme k čistému rýžovému mléku (nápoji), tak nemá, oproti sójovému, skoro žádné bílkoviny.

Co na to odborníci?

Ve většině případů se shodují na tom, že mléka vyrobená z rostlinných náhražek, spíše nedoporučují. Pro naše tělo je vhodnější dát si raději každý den hrstku mandlí, než pít tyto nápoje. Sójový nápoj pro Středoevropany je spíše alergenem, protože bílkovina v něm obsažená je hůře stravitelná.