EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.CZ Pro ženy Pro muže Slevy a akce

Není tuk, jako tuk

Publikováno od Kateřina Šmídová

Chcete si udržet štíhlou linii? Vyhýbáte se tukům, abyste tak předešli srdečním chorobám, vysokému cholesterolu a jiným nemocem? Víte ale, že omezení všech tuků není zdravé? Není tuk, jako tuk. Tuky se dělí na ty zdravé a nezdravé, tedy na ty, které našemu tělu neprospívají a na ty, které naše tělo doslova vyžaduje. Ale jak se říká, všeho s mírou.

Živočišné tuky vs. rostlinné tuky

Jak už název napovídá, živočišné tuky se získávají ze zvířat, například tuky obsažené v sýrech, jogurtech, dále sádlo, máslo, vejce nebo tučné maso. Naopak rostlinné tuky se získávají z rostlin, například řepkový a slunečnicový olej, oříšky, semena, zelenina, palmové oleje, margaríny atd. Zda jsou rostlinné ruky zdravější, než ty živočišné nelze jednoznačně říci. Rozhodující pro naše zdraví je jejich složení. Jinak řečeno obsah nasycených a nenasycených mastných kyselin.

Nezdravé tuky

nezdravým tukům patří především kokosový, palmový a palmojádrový olej, sušenky, polevy, čokolády s nízkým obsahem kakaa a vysokým obsahem tuku, brambůrky, sádlo, tučné mléčné výrobky, uzeniny aj. Proč? Protože obsahují nasycené a trans-nenasycené mastné kyseliny, které zvyšují cholesterol, působí negativně na funkci srdce a cév, obalují vnitřní orgány přebytečným tukem, díky čemuž hrozí vysoké riziko nemocí.

Zdravé tuky

Mezi zdravé tuky řadíme třeba olivový a řepkový olej, arašídy, vlašské ořechy, rybí tuk, semínka, avokádo aj. Tyto tuky naopak umí snižovat a udržovat správnou hladinu cholesterolu v krvi. Obsahují mononenasycené a polynenasycené mastné kyseliny, které naopak našemu tělu dodávají potřebnou energii a pomáhají při správné funkci organismu.

I když mají ve velkém měřítku nezdravé tuky špatný vliv na náš organismus, naše tělo některé tyto potraviny v menším množství potřebuje. Například máslo, které obsahuje mnoho trans-nenasycených mastných kyselin. V malém množství má pozitivní vliv na nervový systém. Navíc obsahuje vitamíny A, D, E, K. Ve velkém množství zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi.

Špatné tuky mají negativní vliv na naše zdraví, ztráta energie, omezený pohyb, vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol, riziko srdečního onemocnění. Zdravé tuky naopak prospívají srdci, mozku, imunitě, zajišťují tepelnou ochranu organismu, podporuje vstřebávání některých vitamínů, dodávají energii.

Chcete-li žít zdravě, omezte nezdravé tuky, zapojte tuky zdravé. Všímejte si obsahu mastných kyselin v jednotlivých potravinách a čtěte etikety.

Trpíte nedostatkem vitamínů a minerálů, vyberte si některý z našich doplňků stravy.