EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Ochutnejte jednu z nejdražších káv na světě

Publikováno od Kateřina Šmídová

Dle statistik každý Čech vypije v průměru 1 šálek kávy denně, podíváme-li se kolem sebe, bude to zřejmě o něco více. Jsme zvyklí pít šálek kávy ráno a často i odpoledne po obědě, k čemuž patří i nějaká ta sladká tečka. Káva je pro mnohé nezbytnou součástí každodenního života, u některých se jedná o závislost, u jiných je to otázka chuti. Velcí milovníci kávy dokonce dokážou rozpoznat dle chuti a vůně její druh i zemi původu. Některým, pokud nemají alespoň jeden šálek kávy denně, je pak lépe se v kanceláři i doma vyhýbat :)

Poprvé Češi ucítili vůni kávy na přelomu 16. století, kdy Heřman Černín z Chudenic a Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic na svých cestách měli možnost poznat s jakou chutí a oblibou pijí kávu Arabové a Turci. V Čechách se začala káva pít až o 100 let později. Dnes je káva celosvětově oblíbeným nápojem. Pít jej můžete za studena, za tepla. Vybírat můžete z různých druhů kávových zrn, z různých zemí a i samotná příprava kávy má dnes již mnoho podob.

Tak jako je skvost mezi víny, tak i mezi kávou se najdou vzácné exempláře, které sice nejsou nedostupné, ale za jediný šálek si náležitě připlatíte. A o které tak vzácné kávy se jedná? Dnes se podíváme na zoubek jedné z nich.

Kopi Luwak - Cibetková káva

Pojem cibetková káva zná stále více lidí, ale jen málo z nich mělo tu čest ji ochutnat. Proč je tato káva tak vysoce ceněná a pro některé je skvostem? Především pro způsob jejího získávání. Cibetková káva, neboli Kopi Luwak (kopi=káva, luwak=cibetka) se sbírá z trusu těchto roztomilých zvířátek. Cibetka je od přírody masožravec, s občasnou chutí na sladké kávové bobule. Jakmile tyto kávové bobule cibetka sní, projdou téměř neporušené jejím trávicím traktem, kdy v jejím žaludku dochází k tzv. fermentaci. Místí domorodci pak hledají po pralese trus této šelmy, aby kávové bobule sebrali, odstranili slupky a jedna z nejdražších káv je na světě.

A jak je možné, že je káva z cibetky tak chutná? Někteří se shodnou na tom, že za to může právě průchod trávicím traktem cibetky a působení jejich enzymů v žaludku, které zbaví boby hořkosti, očistí je a dodají tak kávě nezaměnitelnou a jedinečnou chuť. Jiní jsou toho názoru, že si jednoduše cibetky vybírají ta nejlepší kávová zrna. Většina odborníků se ale přiklání k té první variantě.  Můžeme tak říci, že cibetková káva je 100% přírodně zpracována.

Jak cibetková káva vlastně chutná?

Jakmile kávu ochutnáte, necítíte typickou kávovou hořkost. Chuť je jemná a lze ji přirovnat k čokoládě či karamelu. Ale jak to bývá i u vína, každý si v ní najde svoji chuť.    

Zajímavostí je, že pokud byste chtěli cibetky chovat v zajetí a praktikovat jejich vnitřní fair trade proces ve velkém, čtyřnozí dělníci vám budou stávkovat. Je to zvláštní a nikdo neví, proč to tak je, cibetky chované v zajetí kávové boby nepozřou, i kdybyste se stavěli na hlavu. Proto, a díky bohu za to, je cibetková káva tak vzácná a drahá, nelze ji produkovat ve větším množství, než co nám ony samy dovolí. Každý rok se takto nasbírá pouze několik málo stovek kil kávy. Ačkoliv je její cena vysoká, není rozhodně nedostupná a určitě stojí za to ji ochutnat. Ale pozor na náhražky, které se vydávají za pravé Kopi Luwak. Pravá káva musí být certifikována!

Alternativa Kopi Luwak

Ačkoliv je u milovníků kávy cibetková káva oblíbená, někteří lidé k ní chovají určitý odpor. Ne pro její chuť, k té by snad výhrady neměl nikdo, ale naopak mají výhrady ke způsobu, jakým je zpracována. Respektive jim není po chuti pocit, že káva prošla trávicím traktem zvířete a byla sebrána doslova z trusu. Pro tyto odpůrce existuje alternativa, druh cibetkové kávy, který neprochází fermentací žaludku šelmy. Německým vědcům se podařilo nalézt a duplikovat enzymy, stejné, jako jsou v žaludku cibetky, a které jsou zodpovědné za chuť této cibetkové kávy. Tato káva tak může zrát mimo žaludek šelmy, ale za podpory stejných enzymů. Chuť je téměř nerozeznatelná a cena výrazně nižší. Nejznámějším výrobcem této alternativy cibetkové kávy je Trung Nguyen, který ji prodává pod názvem LEGENDEE.

Potěšte své blízké dárkem v podobě hrnku, aby i oni si mohli vychutnat svoji kávu.