Tyto webové stránky přizpůsobujeme na míru vám. Na základě vašeho chování na webu personalizujeme jeho obsah a zobrazujeme vám relevantní nabídky a produkty a také analyzujeme vaše chování na webu, abychom mohli zlepšovat naše služby nebo pro vás připravovat služby nové. Toho docilujeme užíváním souborů cookies a dalších síťových identifikátorů, které mohou obsahovat osobní údaje. My a partneři máme k těmto údajům na vašem zařízení přístup nebo je ukládáme. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ vyjádříte svůj souhlas s užitím souborů cookies a s užitím a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a v reklamních sítích na dalších webech našich partnerů. Nastavení cookies, personalizace a reklamy si můžete změnit kliknutím na tlačítko „Upravit“. Více informací o zpracování údajů a našich partnerech naleznete na této stránce.
EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Ostrovní kuchyně: Kréta

Publikováno od Kateřina Šmídová

Není kuchyně, jako kuchyně. Máte-li namířeno na Moravu, neznamená to, že si tam dáte stejné zelí jako v Čechách. To samé platí i v zahraničí. Například pokud se chystáte na Sicílii, neznamená to, že si jednoznačně budete pochutnávat na typickém italském jídle. Ačkoliv mají vždy ostrovní kuchyně blízko k té pevninské, v některých pokrmech se přece jen liší.

Ostrovy už od nepaměti lákají nejen svou kulturou, historií, přírodou, mořem a ostrovním životem, ale také svojí kuchyní. Ponořme se tedy do tajů tamní kuchyně, a nechme se zlákat na nějakou tu místní specialitu. V našem malém kulinářském seriálu vám postupně budeme představovat jednotlivé kuchyně známých i méně známých ostrovů. Naše první návštěva bude na ostrově, který si ke zrození vybral sám Zeus. Ostrov Kréta.

Ostrov bez ryb?

Od ostrovů se očekává, že budou plné ryb a mořských potvor. V případě Kréty tomu tak není. Čerstvé ryby tu jsou vzácností, a proto jejich cena je pro našince velmi vysoká. To nic nemění na tom, že krétská kuchyně je bohatá na tamní speciality a produkty, které se nikde jinde nepěstují či nerostou.

Hory, slunce, kozy a ovce

Saláty provoněné horskými bylinkami, ovčí i kozí sýry a tvarohy, které jsou tak husté, že se pomalu dají i krájet. A o kozím jogurtu od divokých koz kri kri, jak jim místní říkají, není moc co říci, to se totiž musí zažít. Máte-li rádi smetanové jogurty, tak řecký jogurt pro vás bude božskou manou.

S divoce rostoucími bylinkami se musí velmi opatrně. Jsou více aromatické, než jak jsme zvyklí, ale jejich chuť je nepřekonatelná. Je z nich cítit moře, slunce, hory, navíc některé rostou pouze na Krétě. Ale to není vše, ještě ke všemu mají úžasné léčivé účinky. Jsou vhodné jak do jídla, tak k pití.

Pokud zavítáte na ostrově do nějaké horské vesničky, snad v každé taverně vás přivítají s otevřenou náručí, a vlastně i s otevřenou lahvinkou jejich domácí pálenky. Ale pozor, nic se nemá přehánět. Kréťané jsou zvyklí řídit mírně pod vlivem, mají to povoleno, není proto divu, že si dovolí přivítat řidiče cizince panáčkem čirého moku.

V posledních letech stále více lidí přichází krétské kuchyni na chuť. Především proto, že se jedná o lehkou a zdravou kuchyni plnou zeleniny, bylinek, mléčných výrobků a skopového. Můžete ochutnat například:

Mezithra – prohřátý tvaroh s medem

Chorta – vařené zelené listy různých rostlin

Dakos – krétská specialita z bagetek, rozsekaných rajčat, sýrem feta a krétským oregánem

Avga me staka – vejce se smetanou a moukou

Saganaki – slaný a aromatický grilovaný nebo smažený sýr, který se podává jako předkrm

Pasticio (pastitsio) – zapečené těstoviny s několika vrstvami, spojené sýrem a vajíčkem s mletým masem a bešamelovou omáčkou. Obsažena jsou i rajčata a koření. Pokrm se může dělat i bez masa.

Spanakopita - taštičky z filo těsta (voda, mouka, olej) plněné vajíčkem, sýrem a především špenátem

Pokud chcete Krétu opravdu poznat a vidět nejen moře a hotelový pokoj, pronajměte si auto a vyrazte do hor, kde vás čeká ten opravdový život na Krétě. A abyste se neztratili, jistě budete potřebovat i dobrého průvodce.