EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Pečení: Chinois

Publikováno od Marcela Matalová

Recept: Chinois - francouzský máslový koláč

Ingredience:

  • 400 g hladká mouka
  • 50 g cukr
  • 90 g máslo
  • 100 ml mléko
  • 15 g droždí
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • Krém
  • 3 žloutky
  • 500 ml mléko
  • 50 g hladká mouka
  • 100 g cukr
  • vanilka

Postup:

  1. Na těsto si připravíme nejprve kvásek - do vlažného mléka přidáme trochu cukru a mouky, necháme cca 15 minut vzejít, poté smísíme se zbylými surovinami a důkladně vypracujeme hladké těsto. Poprášíme moukou a necháme v teple alespoň hodinu kynout (déle je lépe).
  2. Pomoci nám v přípravě těsta může i domácí pekárna, v tom případě dáme na dno tekuté, navrch sypké suroviny.
  3. Mezitím si připravíme krém:
    Utřeme do pěny žloutky s cukrem a přimícháme prosátou mouku. V kastrolku si zahřejeme mléko s vanilkou (použijeme buď zrnka z 1 vanilkového lusku nebo několik kapek vanilkové esence, v krajním případě i vanilkový cukr), až mléko začne vřít, sundáme z plotny a za stálého míchání jej tenkým pramínkem vlijeme k žloutkové směsi. Poté celou směs postavíme na plotnu a na mírném ohni za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme do zhoustnutí.
  4. Hotový krém necháme vychladnout, občas promícháme.
  5. Připravíme si dortovou formu (vymažeme, vysypeme).
  6. Z vykynutého těsta oddělíme asi třetinu a vyválíme do velikosti dna dortové formy a vložíme kolo těsta dovnitř. Ze zbylých dvou třetin vyválíme veliký obdélník a potřeme jej krémem. Poté obdélník zarolujeme a nakrájíme na asi pěticentimetrové šneky. Ty naskládáme vedle sebe do formy na plát těsta, který nám tvoří spodek.
    Potřeme bílkem a necháme v teple ještě hodinu kynout.
  7. Rozehřejeme troubu na 180 stupňů a do vyhřáté dáme péct koláč na 35 minut. (respektujte vlastní troubu).
  8. Hotový koláč necháme zchladnout ve formě, poté uvolníme okraje a koláč vyjmeme.
  9. Vychladlý můžeme ještě potřít glazurou z moučkového cukru rozmíchaného v troše vody a posypat krystaly cukru.