Pěstování žampionů I. část
Publikováno
od Marcela Matalová

U většiny z nás převažuje záliba ve sbírání hub. V přírodě lze najít více druhů jedlých žampionů:
- žampion polní
- žampion ovčí
- žampion dvouvýtrusný
Stejně tak si domů můžeme odnést jedovatou variantu žampionu:
- žampion zápašný
Otrava tímto druhem houby se projevuje zhruba do dvou hodin. Následky otravy jsou zvracení a žaludeční křeče.
Pokud máte možnost, vypěstujte si raději vlastní žampiony dvouvýtrusné!
SUBSTRÁT
- vyrobený fermentací koňského hnoje
- dále se propařuje, což má za následek zlikvidování chorob žampionů
- jelikož si sami tento substrát jen těžce připravíte, je tu varianta pěstování v substrátovém bloku, který již obsahuje podhoubí žampionů
- součástí bloku bývá i krycí zemina, která je velmi důležitá jako opora plodnic
JAK POSTUPOVAT
- povrch bloku je nutné nejprve zlehka pročechrat
- poté zasypeme krycí zeminou ve vrstvě cca 3 cm
- krycí zeminu urovnáme a zavlažíme
- blok ponecháme při teplote 24oC
- taktéž mu bude vyhovovat vlhčí prostředí cca s 82% vlhkostí vzduchu
- v případě, že nemáte k dispozici vlhké prostředí přeložte přes krycí zeminu navlhčený papír (noviny)
- pokud budou žampiony růst v suchém prostředí, budou mít na povrchu šupinatou strukturu
- když zpozorujeme vzrůstání žampionů v krycí zemině, zhruba do 2/3, lehce zeminu prohrábneme
- za 3 dny pro prohrábnutí krycí zeminy, přeneseme blok do místnosti, kde se pohybuje teplota od 15 do 18oC
- tímto chladovým šokem nastartujeme fázi plodnosti
Při výpravě do lesa na sběr hub se vybavte KAPESNÍM ATLASEM HUB, který zakoupíte v našem e-shopu: KNIHY