EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.CZ Pro ženy Pro muže Slevy a akce

Poznejte druhy rýže II

Publikováno dne 02.09.2019 od Kamila Spoustová

Divoká rýže 

Někdy ji nazýváme taky planou. Proč? Nejedná se totiž přímo o druh rýže, nýbrž semena vodní trávy, které rostou v Severní Americe. Zrna divoké rýže jsou hodně tmavá a taky dlouhá. Obsahují mnoho důležitých látek, třeba vitamin B. Tato rýže se často míchá s Basmati, o které se dočtete níže. 

Basmati rýže 

Basmati rýži můžete identifikovat i bez prohlédnutí. Je totiž charakteristická pro svou oříškovou vůni. Její existence spadá až hodně daleko, neboť svůj název si nese již od starých Indů. V hindštině výraz basmati znamená něco jako královna mezi vůněmi. Jedná se o nejvíce konzumovanou rýži v Indii. Vyrábí se poměrně snadno. Dojde k odstranění vnější slupky a následnému leštění. 

Jasmínová rýže 

S vůněmi ještě nekončíme. Pojďme rovnou přeskočit k rýži jasmínové, ze které můžete cítit také mírně oříšky, ale její vůně je smetanovější a jemnější. Jasmínovou rýži můžete snadno slepit, to s Basmati nedokážete. Jasmínová rýže je taková univerzální. Hodí se jak na slané pokrmy, tak k přípravě sladkých dobrot, skvěle chutná například v nákypech. 

Bílá rýže 

Barva mluví za vše. Z této rýže byly odstraněny veškeré slupky i jejich stopy. Bohužel v této rýži již nezůstaly zásadní důležité vitaminy a minerály, neboť ty se ukrývají hlavně ve slupkách. Pro některé účely je však tato rýže nezbytná. Dále se dělí na další poddruhy. Nejoblíbenější rýže je dlouhozrnná, kulatozrnná a taky střednězrnná.