EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Příprava domácí bezové šťávy I

Publikováno od Kamila Spoustová

Haló, haló už taky doma popíjíte čerstvou bezinkovou šťávu? Ne? Tak honem natrhat bez a můžete ji začít hned připravovat. Nejen, že vám tato šťáva dodá imunitu, ale taky výborně chutná. Jak na ni?

Na přípravu budete potřebovat:

Velké květy bezinek (cca 40 ks)

Citron (3-4 ks)

Cukr krupice / přírodní cukr (1,5 kg)

Kyselinu citronovou (2 lžíce)

Převařte přibližně dva litry vody a ty nechte zcela vychladnout. Posbírejte velké bezinkové květy a ty do detailu vyperte ve studené vodě, abyste je zbavila veškerých nečistot. Vložte je do hrnce, kde se nachází převařená již studená voda. Květy je třeba do vody pořádně natlačit. Jakmile bude všechen bez v hrnci, přikryjte ho poklicí. Tuto směs nechte 24 hodin odpočívat. Pokud doma máte chladné tmavé místo, nechte ji tam. Jestliže však nemáte sklepní nebo jiné vhodné prostory, postačí vám k uchování naložených květů lednice.

Po uplynulé době se vraťte pro hrnec. Vezměte si na pomoc ještě jednu větší nádobu. Přes ní rozložte látkovou plenu nebo cedník vyložený gázou. Z hrnce se směsí opatrně vyndávejte části bezových květů a ždímejte je do druhého hrnce. Není dobré, vylít z nádoby všechno najednou. Protékání přes plenu trvá delší dobu, buďte trpělivá. Jakmile bude obsah hrnce, který odpočíval prázdný, máte první část hotovou. Sejměte plenu. Nyní můžete ochutnat ještě neochucenou čistou bezinkovou šťávu.

V dalším kroku je na řadě cukr. Vysypte do bezového výtahu 1,5 kg cukru. Pokud chcete mít šťávu zdravější, volte cukr přírodní. Myslete však na to, že šťáva jím změní barvu, bude zářit v barvách lesního medu.  

Inspiraci pro přípravu dalších (nejen) letních nápojů najdete ve skvělé ,,kuchařce‘‘ Koktejly – 100 nejznámějších receptů. Knihu můžete koupit zde