EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Recept: Chodské koláče

Publikováno od Marcela Matalová

RECEPT: Chodské koláče

Ingredience na 5 kusů:

  • 25 g droždí
  • 100 g krupicového cukru
  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 ml vlažného mléka
  • 1 malé vejce
  • 1 žloutek
  • sůl
  • 50 g mandlí
  • 125 ml rozpustěného másla
  • 1 vejce na potření

Tvarohová náplň:

  • 250 g mekkého tvarohu
  • 40 g cukru
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce vanilkového pudinkového prášku

Povidlová náplň:

  • 100 g povidel
  • 1 lžička rumu
  • 40 g strouhaného perníku
  • špetka skořice

Maková náplň:

  • 150 g mletého máku
  • 250 ml mléka
  • 3 lžíce medu
  • 3 lžíce vanilkového pudinkového prášku

Postup:

  1. Z droždí, 1 lž. cukru, 2 lžic mouky a trocha vlažného mléka připravíme kvásek, který necháme vzejít na teplém místě.
  2. Do mísy prosyjeme mouku, přidáme vejce, žloutek, cukr a sůl.
  3. Ke směsi přidáme kvásek a vše důkladně promícháme.
  4. Přidáme zbylé mléko a rozpuštěné máslo. Propracujeme robotem.
  5. Těsto necháme vzejít na teplém místě.
  6. V době kynutí těsta si připravíme náplně:
  7.      Tvarohová: vyšleháme tvaroh s cukrem, žloutkem, cukrem a pudink. práškem.
  8.      Povidlová: rozmícháme povidla s rumem a přidáme postrouhaný perník. Dochutíme skořicí.
  9.      Maková: svaříme jemně umletý mák s mlékem a medem. Směs necháme vychladnout a přidáme pudinkový prášek. Vymícháme do hladké konzistence.
  10. Z vykynutého těsta vypracujeme 5 koláčů se zvýšeným okrajem. Okraje potřeme rozšlehaným vejcem.
  11. Na koláče klademe náplně dle naší fantazie a zdobíme mandlemi.
  12. Pečeme při 160oC asi 50 minut.