Recept: Hřejivý karotkový krém se šafránem
Publikováno
od Marcela Matalová

Lehké polévky jsou vhodné především v letním období. Podzim a zima si žádají nejen zahřátí těla, ale i potěchu chuťových buňek. Proto se hodí polévky, které jsou hutnější a krémovější. Vynikající varinatou je:
RECEPT: Hřejivý karotkový krém se šafránem
Ingredience:
- 5 velkých mrkví (očistit, oloupat)
- 1 větší šalotka
- 1 l zeleninového vývaru
- 1/2 lžičky šafránu
- 1/2 lžíce oloupaného a nastrouhaného zázvoru
- 1 kelímek zakysané smetany
- hrst slunečnicových semínek
- nasekaná petrželka
Postup:
- Na vrchovaté lžíci másla necháme zpěnit najemno nakrájenou šalotku a nastrouhaný zázvor.
- Přidáme očištěnou a nakrájenou mrkev a lehce ji opečeme.
- Přilijeme zeleninový vývar a necháme vařit 20 minut.
- Dochutíme solí a nahrubo mletým pepřem.
- Vmícháme šafrán.
- Podle chuti lze zakápnout zázvorovou šťávou.
- Při podávání dozdobíme zakysanou smetanou, slunečnicovými semínky a nasekanou petrželkou.
Vyzkoušejte některou z velmi chutných krémových nebo lehčích polévek, na které naleznete návody na přípravu v kuchařce POLÉVKY z nakladatelství APETIT.