EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Recept: Panettone

Publikováno od Marcela Matalová

RECEPT: Panettone

Ingredience:

  • 650 g polohrubé mouky
  • 200 g rostliného tuku
  • 150 g kandovaného ovoce
  • 150 g krupicového cukru
  • 150 g rozinek
  • 50 g droždí
  • 250 ml mléka
  • 4 ks žloutky
  • 2 ks vajec
  • 1 ks vejce na potření
  • 1 lžička soli
  • tuk na vymazání pergamenového papíru
  • špetka nastrouhaného muškátového oříšku
  • kůra z 1 ks citrónu
  • forma vysoká 12 cm o průměru 16 cm
  • pergamenový papír

Postup:

  1. Droždí smícháme se lžičkou cukru a polovinou vlažného mléka, dobře rozmícháme, přidáme ještě 2 lžíce mouky a vše našleháme, na teplém místě necháme kvásek kynout.
  2. Prosátou mouku smícháme se žloutky, vejci, muškátovým oříškem, citronovou kůrou, solí, rozinkami a na drobno nasekaným kandovaným ovocem, přidáme nakynutý kvásek, krátce propracujeme a nakonec vlijeme rozehřátý rostlinný tuk.
  3. Těsto důkladně vypracujeme a necháme na teplém místě cca 30 minut kynout.
  4. Pak těsto zlehka propracujeme a vytvoříme z něj bochánek.
  5. Formu vyložíme pergamenovým papírem, kterou potřeme tukem, vložíme do ní bochánek a necháme dalších zhruba 30 minut kynout.
  6. Před pečením povrch panettone nařízneme do kříže a potřeme rozšlehaným vejcem.
  7. Troubu předehřejeme na 190-200 °C a moučník nejprve asi 15-20 minut zapékáme, potom teplotu snížíme na 160-170 °C a dopékáme asi 35-45 minut.
  8. Po upečení necháme panettone asi 30 minut ve formě chladnout, potom ji vyklopíme, nejlépe na nějakou mřížku (aby nám vychladla i ze spodu) a jakmile úplně vystydne, sejmeme pergamenový papír.

POZNÁMKA K PEČENÍ: 

Místo originální formy na panettone lze použít i hrnec o stejné velikosti a šířce, který však nesmí mít umělohmotná ucha! Taktéž lze formu nahradit formu hlíněným květináčem.