EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.CZ Pro ženy Pro muže Slevy a akce

Recept: Pšenično-žitný chléb

Publikováno dne 21.06.2019 od Marcela Matalová

Vůně pekárny občas zláká každého, kdo projde kolem. Čerstvý chleba nebo rohlíky jsou vynikající pro chutnou snídani. Jako dítě jsem milovala vůni křupavě vypečené chlebové kůrky, kterou jsem ráda ukusovala. Moje babička pekla domácí chleba v peci. Občas jej pekla i pro sousedky, protože byl opravdu vynikající.

Máte-li chut na domácí chleba, zkuste si jej upéct podle následujícího receptu:

RECEPT: Pšenično-žitný chleba

Ingredience:

  • 350 g žitného kvásku (1PL kvásku + 170g žitné mouky +180g vody)
  • 170 g pšeničné mouky hladké (chlebové, ale můžete i obyč)
  • 100 g špaldové mouky
  • 120 g žitné mouky
  • 250 ml vody
  • 2 čaj. lžičky  soli
  • 1 čaj. lžička kmínu celého
  • 1 čaj. lžička mletého kmínu

Posup:

  1. Z chladničky z nádoby, ve které skladujeme kvásek, odebereme 1 polévkovou lžíci kvásku a přidáme 170 g žitné mouky a 180 g vody.
  2. Směs promícháme a necháme kvásek takzvaně rozjet – trvá to zbruba12 hodin.
  3. Po dané době máme kvásek v ideálním stavu a můžeme zadělat na chleba.
  4. Do mísy přesijeme mouku (všechny druhy), přidáme sůl a kmín. 
  5. Ještě přídáme vodu a kvásek.
  6. Poté nastává hnětací práce - nejméně 10 minut.
  7. Těsto necháme vykynout cca 2 hodiny.
  8. Vykynuté těsto vyndáme na vál pomoučený hladkou moukou.
  9. Do mouky si řádně obalíme i ruce a jdeme těsto natáhneme na dvojnásobek jeho délky a přeložíme.
  10. Poté těsto pootočíme o 90 stupňů a znovu nátáhneme a přeložíme, konce vždy lehce zamáčkneme.
  11. Toto opakujeme dokud těsto ochotně bere mouku
  12. Pak těsto upravíme do tvaru bochánku, který zakryjeme utěrkou a necháme 15 minut odležet.
  13. Po době odležení chlebové těsto přendáme do ošatky na kynutí chleba, kterou perfektně vysypeme hladkou moukou.  
  14. Bochník z vrchu také ještě lehce zasypeme moukou,  zakryjeme utěrkou a necháme kynout v teple nám to trvá většinou 3 -5 hodin (bochník cca zdvojnásobí svůj objem a leze na kraj ošatky), nebo také lze nechat kynout v lednici přes noc.
  15. Dolů do trouby vložíme mělký pekáč a troubu rozpálíme na plno (250oC).
  16. Vykynutý chleb opatrně vyklopíme na plech vyložený pečícím papírem a dáme ho do vyhřáté trouby.
  17. V tento okamžik rychle vlijeme do spodního rozpáleného pekáčku cca 150 ml vody a troubu rychle zavřeme.
  18. Pečeme na 250oC 10 minut (během této doby je dobré 2x troubu otevřít a šplíchnut tam rozprašovačem vodu).
  19. Po 10 minutách troubu otevřeme, spodní pekáč na vodu vyndáme, troubu lehce odvětráme, teplotu snížíme na 200oC a dopečeme dalších 30-35 minut.
  20. Upečený chléb přesuneme na mřížku a nechám vychladnout.
  21. Poté zabalíme do čisté NEAVIVÁŽOVANÉ utěrky, kde vydrží 3-4 dny....pokud jej rychle nesníte.

 

Nebojte se pečení chleba! S knihou KOUZLO KVÁSKU Vám to půjde jedna radost.