Tyto webové stránky přizpůsobujeme na míru vám. Na základě vašeho chování na webu personalizujeme jeho obsah a zobrazujeme vám relevantní nabídky a produkty a také analyzujeme vaše chování na webu, abychom mohli zlepšovat naše služby nebo pro vás připravovat služby nové. Toho docilujeme užíváním souborů cookies a dalších síťových identifikátorů, které mohou obsahovat osobní údaje. My a partneři máme k těmto údajům na vašem zařízení přístup nebo je ukládáme. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ vyjádříte svůj souhlas s užitím souborů cookies a s užitím a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a v reklamních sítích na dalších webech našich partnerů. Nastavení cookies, personalizace a reklamy si můžete změnit kliknutím na tlačítko „Upravit“. Více informací o zpracování údajů a našich partnerech naleznete na této stránce.
EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Recept: Roštěnky z daňčího masa

Publikováno od Marcela Matalová

Většina z nás miluje maso a také jsme si oblíbili zvěřinu. Mezi nejchutnější maso tohoto druhu patří daňčí. Daňčí maso je libové, a patří mezi dietní masa, protože je téměř bez tuku. Milovníci zvěřiny řadí daňčí maso na první místo pro jeho lahodnou chuť. Nikdy se nekonzumuje ze zvířete, které bylo zastřelené na podzim, jelikož v tomto období jsou daňci v období říje. V této době je totiž maso zcela nasáklé samčími hormony a feromony a velmi výrazně páchne.

Z daňčího masa můžete připravit guláš nebo pečeni. Kulináři mají v oblibě například recept na daňčí na víně.

Pojďte si s námi připravit roštěnky z daňčího masa:

RECEPT: Roštěnky z daňčího masa

Ingredience:

  • 1 kg daňčího hřbetu bez kosti
  • sůl
  • mletý pepř
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 cibule 
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 1/4 celeru
  • 2 bobkové listy
  • 7 kuliček pepře
  • 7 kuliček nového koření
  • 5 jalovčinek
  • 25 ml octa
  • 200 ml červeného vína
  • cca litr hovězího vývaru
  • 30-40 hladké mouky
  • 25 g rybízového džemu
  • 1 biocitron, přepůlený
  • krupicový cukr podle potřeby
  • dušená rýže k podávání 

Postup:

  1. Vykostěné maso nejprve odblaníme a nakrájíme na plátky.
  2. Poté masové plátky osolíme a opepříme.
  3. Na oleji je zprudka opečeme a dáme stranou.
  4. V uvolněné hluboké pánvi opečeme na plátky nakrájenou cibuli a veškerou kořenovou zeleninu, kterou jsme si pokrájeli na kostičky.
  5. Zakápneme octem, přidáme koření (bob. list, kuličky pepře - nového koření - jalovčinky).
  6. Vrátíme maso k zelenině a koření, a přiklopené dusíme 50 minut nebo do změnknutí. Občas zamícháme.
  7. Nejdříve podlíváme vínem, potom podle potřeby vývarem. 
  8. Měkké roštěnky vyjmeme a šťávu zaprášíme moukou.
  9. Přilijeme 500 ml vývaru a rozmícháme.
  10. Přidáme rybízový džem a přepůlený citron.
  11. Dochutíme cukrem a prováříme za občasného míchání ještě 30 minut.
  12. Přecedíme šťávu přes husté síto zpět na maso, prohřejeme a podáváme například s rýží. 

 

Další velmi chutné recepty nejen na zvěřinu najdete v kuchařce: Mäso a divina.