EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.CZ Pro ženy Pro muže Slevy a akce

Recept: Třešňový dort

Publikováno od Marcela Matalová

K narozeninám nebo k svátku. Taktéž k jakékoliv sváteční příležitosti se hodí nějaký skvělý dezert. A co třeba třešňový dort? Vězte, že jeho bohatá sladká náplň a šlehačka vás dostanou! Třešně už ze stromů neotrháme, ale někdo si je buď zavařil nebo je lze zakoupit v některém ze supermarketů.

RECEPT: Třešňový dort

Ingredience:

  • 4 vejce
  • 80 g cukru
  • 1 lžíce kakaa
  • 2 lžíce oleje
  • 80 g polohrubé mouky
  • 1/2 lžičky prášeku do pečiva

Krém:

  • 500 g třešní
  • 5 lžic krystal. cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1/2 lžičky skořice
  • 15 g bramborového škrobu
  • 250 g zakysané smetany
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 5 g želatiny

Dále budeme potřebovat:

  • 50 ml smetany ke šlehání
  • moučkový cukr podle chuti
  • třešně na ozdobu

Postup:

  1. Vajíčka vyšleháme s cukrem do pěny, postupně přidáme olej, polohrubou mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva.
  2. Těsto vlijeme do kulaté formy o průměru 26 cm, kterou jsme předem vymastili tukem a vysypali hrubou moukou.
  3. Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů cca 10 - 15 minut.
  4. Upečený korpus necháme vychladnout.
  5. Třešně rozmixujeme mixérem (ne úplně), dáme do hrnce, přidáme kr. a vanilkový cukr, skořici a přivedeme do varu - dusíme cca 8-10 minut.
  6. V troše vody si rozmícháme škrob a přidáme k rozmixované hmotě. Promícháme a odstavíme, necháme mírně vychladnout.
  7. Smetanu na šlehání vyšleháme do tuhé šlehačky a smícháme ji se zakysanou smetanou.
  8. Když máme vychladlou třešňovou hmotu, pomalu ji přimícháme do smetanové hmoty a spojíme.
  9. Želatinu připravíme podle návodu na obalu a přidáme ji k utřeného krému.
  10. Promícháme a navrstvíme na upečený a vychladlý korpus. Vložíme do chladničky.
  11. Na ozdobu použijeme vyšlehanou šlehačku s cukrem a ozdobíme třešněmi.

Nechte se inspirovat kuchařkou HELENČINO PEČENÍ a vytvořte další chutné dezerty.