EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Recept: Vánoční štola

Publikováno od Marcela Matalová

RECEPT: Vánoční štola

Ingredience:

  • 100 ml rumu
  • 300 g rozinek
  • 375 g hl. mouky
  • 1 balíček sušeného droždí
  • 100 ml mléka
  • 50 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • 1 pl lž. perníkového koření
  • 1 vejce
  • 175 g másla
  • 200 g kandovaného ovoce (pomerančová a citronová kůra)
  • 100 g mletých mandlí

Na potření:

  • 75 g rozpuštěného másla
  • moučkový cukr

Postup:

  1. rozinky namočíme do rumu a necháme přes noc odležet.
  2. druhý den: v míse smícháme mouku s droždím a zalijeme vlažným mlékem.
  3. přidáme cukr, vanilínový cukr, sůl, koření, vejce a máslo nebo margarín a ručně vypracujeme dohladka.
  4. těsto zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi hodinu kynout.
  5. do vykynutého těsta na pomoučené pracovní ploše zapracujeme rozinky, kandovanou citrusovou kůru a mandle.
  6. zakryjeme utěrkou a necháme ještě asi 15 minut kynout.
  7. vykynuté těsto na pomoučené pracovní ploše pomocí válečku vyválíme na plát (30 x 25 cm).
  8. plát zavineme, válečkem vytvoříme důlek po celé délce a přehneme.
  9. uprostřed rukou vytvarujeme hřbet a přeneseme na plech vyložený papírem na pečení.
  10. štolu necháme ještě asi 15 minut kynout.
  11. vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
  12. PEČEME: 
  • Elektrická trouba: 160°C
  • Horkovzdušná trouba: 140°C
  • Doba pečení: asi 50 min.