Salátové mňamky bez kalorií I

Přepadají vás večerní chutě a hlady? Snažíte se ovládnout, ale někdy je hlad silnější než vaše vůle? Nebojte. Po těchto receptech rozhodně nepřibydete a navíc si skvěle pochutnáte!
Množství surovin u každého receptu je vypočítáno na jednu porci.
Rýžový salát ,,Štěpič‘‘
Budete potřebovat:
Rýži (100 g)
Papriku červenou (1/2)
Ananas (čerstvý, cca 100 g)
Baby špenát (25 g)
Cibuli červenou (1/2)
Nízkotučný jogurt (25 g)
Smetanu (20 g)
Limetku (1 lžíci čerstvé šťávy)
Chilli koření, sůl, pepř
Postup:
Nejprve si připravte rýži dle návodu. Na tento salát se nejlépe hodí rýže basmati, ale lze použít jakýkoliv jiný druh rýže. Zatímco se rýže bude vařit, nakrájejte si papriku na jemnější plátky. Vykrojte ananas a do salátu přidejte asi jeho čtvrtinu nakrájenou na kousky. Cibuli nasekejte na velmi drobné kousky. Potom, co se rýže uvaří, ji zchlaďte vodou. Jakmile bude rýže studená, smíchejte ji se zmíněnými surovinami. Do směsi přidejte jogurt, šťávu z limetky a smetanu pro lepší chuť. Dle potřeby dokořeňte, osolte a opepřete. Na závěr přidejte baby špenát. Ihned podávejte.
Červená pochoutka z řepy
Budete potřebovat:
Červenou řepu (150 g)
Fazolky zelené (50 g)
Pomeranč (1/2)
Baby špenát (40 g)
Rukolu (15 g)
Sýr (balkánský nebo feta, 30 g)
Oříšky (dle chuti, 15 g)
Jablečný ocet (1 lžíci)
Olivový olej (1 lžíci)
Med (1 lžičku)
Postup:
Uvařte oloupanou řepu a fazolky. Červenou řepu je vhodné nechat vařit minimálně hodinu, fazolky stačí povařit asi deset minut. Připravte si oříšky, nejlépe chutnají opražené. Smíchejte nakrájenou řepu, fazolky, špenát a rukolu. Směs zakápněte pomerančem, přidejte olivový olej, ocet a med. Dobře salát promíchejte. Poté přidejte oříšky spolu se sýrem. Nyní už ho jen lehce promněte. Hotový salát vložte na pár minut do lednice, aby zchladnul. Poté hned podávejte.
Knihu Hravě o živé stravě najdete zde.
Další knihy o zdraví najdete zde.