EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.CZ Pro ženy Pro muže Slevy a akce

Štíhlá linie

 
Poznejte druhy rýže III
Rýže. Pro někoho postradatelný, pro jiného nezbytný pokrm, bez kterého by se neobešel. Jak hodně v kuchyni využíváte rýži? V tomto článku vám představíme ještě další speciální druhy rýže, které zpestří vaše pokrmy.  Rýže obsahuje velké množství vlákniny a taky bílkovin. Určitě oceníte i podstatné množství vitaminu B. Jedná se o lehkou surovinu, kterou může jíst kdokoliv. Hodí se pro seniory i malé děti, dokonce se podává zejména při dietě i zvířatům.  Rýže patna  Tato rýže má speciálně dlouhá a velmi úzká zrnka. Můžete ji jíst neloupanou i bez slupek, často se právě z této rýže vyrábí produkt parboiled.  Rýže parboiled Tento druh rýže je speciální tím, že se nelepí. Pokud si nejradši pochutnáte na sypké dobrotě, navíc loupané, pak sáhněte po tomto druhu rýže. Připravuje se speciálním způsobem, nejprve se vakuuje, pod tlakem a v horké vodě tvrdne.  Rýže bomba Tato speciální rýže je také z Evropy, konkrétně ze Španělska. Celým názvem arroz bomba je typ pěstovaná v oblasti Valencie. Pokud znáte unikátní pokrm paella, můžeme vás ujistit, že se připravuje právě z této rýže. Šafránová rýže nebude chutnat dokonale, pokud směs nevytvoříte z tohoto rýžového druhu.  Pokud chcete zpestřit chuť rýže ještě jiným způsobem, přidejte do pokrmu kokosové mléko, pár kapek citronu nebo mandle, ideálně opražené. Rýži taky pro lepší chuť můžete uvařit ve vývaru. Pokud vsadíte na různé druhy bylinek, chybu taky neuděláte.
Zobrazit článek >
 
Funkční čokoláda Matcha Tea
Ochutnejte výbornou čokoládu od výrobce Vitalio, která vás nejen zasytí, ale taky prospěje vašemu zdraví. Speciální druh zeleného čaje, který vznikl téměř před tisícem let. To je Matcha Tea. Vyrábí se z čerstvých čajových lístků. Ty se semelou na prášek, který tak dostane výjimečné a velmi specifické aroma. Matcha obsahuje nejúčinnější antioxidanty, které do těla jinak těžko dostanete. Matcha je mimo to taky výborným spalovačem tuků. Matcha Tea urychluje metabolismus a podporuje spalování tuků. Výrazně detoxikuje tělo. Výhodou Matcha Tea je to, že se jedná o stoprocentní zelený čaj. Nejsou do něho přidávána žádná barviva, žádné aromatické látky ani konzervační látky. Do sušenky navíc není přidaný cukr, takže si můžete být jista, že konzumujete zdravý produkt. Pokud potřebujete zvýšit soustředěnost a koncentraci, Matcha je záchranou. Navíc čokoláda vám dodá zase energii. Čokoláda již sama o sobě působí uklidňujícím efektem. Matcha má taky ve vlastnostech zklidnění mysli. Podporuje uvolněnou náladu, zbaví vás napjatosti. Matcha posiluje imunitní systém. Pokud alespoň jednou za čas dodáte Matchu do svému tělo, znesnadníte bakteriím či virům, aby ve vašem těle vytvořily neplechu. Z Matcha čaje je možné připravit několik teplých i studených nápojů. Můžete si připravit taky ovocný koktejl, zmrzlinu a nebo čokoládu. Právě výbornou čokoládovou dobrotu vám nabízíme v našem e-shopu. 
Zobrazit článek >
 
Recept: Čínské masové taštičky
V čínské kuchyni se většinou používá pšeničná mouka k přípravě moučných jídel, kterými je proslulá. V menší míře se pak využívá mouka kukuřičná, sójová a prosná. Základní těsta jsou však na rozdíl od našich lehce stravitelná. Nepřidává se do nich tuk, vejce ani mléko. Zkuste si připravit velmi chutné: RECEPT: Čínské masové taštičky Ingredience na těsto: 1 kg hladké mouky 1/2 l vlažné vody Ingredience na náplň: 1 kg mletého vepřového ramínka 2 čaj. lžičky mletého zázvoru 1 čaj. lžička mletého kmínu 1/2 čaj. lžičky mletého pepře 2 menší lžičky Vegety 2 lžičky soli cca 0,3 l teplé vody Ingredience na omáčku: 1 díl sójové omáčky 1 díl vody 1/2 dílu octa lisovaný česnek podle chuti Postup: Mouku dáme do mísy a postupně přidáváme teplou vodu. Těsto zpracováváme vařečkou. Nakonec je vypracujeme rukou a necháme pod mísou asi půl hodiny odpočinout. V průběhu této doby ještě několikrát přepracujeme. Z těsta vytvoříme váleček a ten nakrájíme na malé kousky. Každý kousek zmáčkneme rukou a válečkem rozválíme placičku o průměru 6 cm. Okraje placičky by měly být tenší a střed silnější. Do středu placičky dáme masovou náplň, kterou jsme vytvořili smícháním všech ingrediencí. Okraje placičky zmáčkneme k sobě, aby vzniknul půlměsíček. Okraje se nesmí zamastit! Rozlepily by se. Hotové taštičky vaříme v nesolené vařící vodě. Vařečkou ve vodě mícháme jedním směrem, aby taštičky nezůstaly přilepené na dně. Vařením se vždy maličko zvětší, nafouknou se. Až vyplavou na povrch, jsou hotové. Uvařené taštičky se namáčí v misce s omáčkou. Vyzkoušejte dietní čínskou kuchyni podle receptů z kuchařky ČÍNSKÁ KUCHYNĚ V REDUKČNÍ VARIANTĚ.
Zobrazit článek >
 
Multifunkční hrnec MH-03
Nejsem žádný labužník, proto miluji víceúčelové kuchyňské pomůcky. Nabízejí totiž mimořádnou možnost kreativní přípravy potravin. Většinou jsou nenáročné na údržbu a  mají elegantní tvar, který se hodí do každé kuchyně. Po horkovzdušném fritovacím hrnci, ve kterém jdou udělat i muffiny, mě nadchl hrnec, který má dokonce 5 funkcí. Nerezový hrnec Orava MH-03 totiž dovede pomalu vařit – o hrnci na pomalé vaření jsem se již také zmiňovala, umí také grilovat – je vybaven grilovacím roštem, který lze použít jako rošt pro vaření v páře a smažit maso i zeleninu. Dokáže také jídlo ohřívat. Hrnec má nepřilnavý povrch, jídlo se v něm určitě nepřipálí. Můžete tudíž pracovat i jen s malým množstvím tuku či dokonce bez něj. Multifunkční hrnec Orava MH-03 má proto ambice zastoupit v kuchyni sporák s troubou a grilem i mikrovlnnou troubu. Díky skleněné poklici můžete sledovat, jak si příprava jídla aktuálně stojí. Hrnec je vybaven tepelnou pojistkou, proto se nemůže přehřát. Nastavení jeho činnosti se provádí na zabudovaném LED displeji s nastavitelným časem a teplotou. Dobu vaření nastavíte na časovém spínači se zvukem doprovázeným časovačem. Vnější stěny hrnce nepřejímají vnitřní teplo, pracuje-li, nespálí vás. Celkově má hrnec vnitřní objem až 5,5 litru a rozměry 44,5 x 30 x 31 cm. Lze ho mýt v myčce. Obdélníkový multifunkční hrnec Orava MH-03 zakoupíte v sekci Kuchyň.
Zobrazit článek >
 
Retro šlehačková láhev
Výrobky tohoto typy z módy nikdy nevyjdou, jsou příjemně retro. Proč retro? Už naše babičky je v kuchyni využívaly a řekla bych, že se prakticky nezměnily. Řeč je pomocnících, jako jsou sifonové a šlehačkové láhve. Dnešní milovníci nealko bublinkových nápojů znají tzv. SodStream plný plastu. Přestože se designéři snaží a pracují s tvarem a barvami, plastem vždy zůstane. Podstatně elegantnější a dekorativně efektnější, dodnes ji lze ve vybraných obchodech zakoupit, byla skleněná lahev. Naprosto bezpečná, stabilní, uchycená v drátěné síti. Do hlavice se zasunula bombička s CO₂, pootočilo se s ní a nápoj byl hotový. Stačilo stisknout tlačítko. Podobné to bylo se šlehačkou. Kuchaři dnes zařazují šlehačku do hotových pokrmů a výrobci nám rádi podsouvají „šlehačku“ v lahvi, ze které se aplikuje přímo na moučník či kávu. Nemá smysl vysvětlovat, že název šlehačka je pouhou mystifikací, jde jen o částečně rostlinný, víceméně synteticky vyrobený produkt. Pravou šlehačku nic nenahradí. Chutí i konzistencí. Ruční šlehače skrývají riziko, že ji tzv. přešleháte. Proto je skvělá Dessert Whip Plus W láhev. Našleháte v ní až 0,5 litru šlehačky na principu, který jsem výše popsala. Tedy stačí jen nalít do láhve, uzavřít je a do hlavice zasunout bombičku. Jediným rozdílem, že k vyšlehání dochází za pomoci dusíku, přesněji N₂O. Připravená šlehačka v ní vydrží až 10 dní, přitom je bez chemických přísad. Moderní nerezová láhev na přípravu šlehačky Dessert Whip Plus W je vylepšena protiskluzovou silikonovou vrstvou a dávkuje stiskem páčky aplikátoru. Zakoupíte ji v sekci doplňků pro Kuchyň.  
Zobrazit článek >
 
Velký speciál o stravování: Jakých chyb se dopouštíte? IV
Dodržujte pitný režim Tekutiny tvoří zvláštní kapitolu stravování. Již v předchozím díle byly zmíněny nezdravé nápoje a alkohol. Byla by však chyba nepozastavit se u zdravého pitného režimu. Denně by měl dospělý člověk vypít minimálně litr a půl zdravých tekutin. Do nich se počítá většina čajů a voda. Ostatní slazené minerálky jsou dobré pro mlsný jazýček, tělu však na zdraví moc nepřidají. Omezte jejich konzumaci. Pokud vám obyčejná voda nechutná, otestujte kouzlo pár kapek citronu. Pozor na upravovaná jídla Ne příliš vhodná jsou tepelně upravovaná jídla, která obvykle obsahují konzervanty, a taky dost soli. Pokud máte čas a prostor, vařte raději svá jídla, kupujte čerstvé potraviny. Důležitá je vyvážená strava Leckde si přečtete, že při hubnutí i běžném stravování je vhodné omezit konzumaci cukru a přidat co nejvíce bílkovin. Jenže sacharidy nemůžeme házet do jednoho pytle. Jsou cukry nezdravé, tj. bonbóny, pečivo a další potraviny, ale taky sacharidy velmi potřebné, jednoduché cukry, které se nacházejí například v ovoci. Ty tělo potřebuje a dokonce velmi. Nenahrazujte zdravé cukry jen bílkovinami. Vyvážená strava taky spočívá v pravidelném jídle. Snažte se alespoň pár dní sledovat, co vlastně spořádáte a případně upravte jídelníček do vhodnější podoby. 
Zobrazit článek >
 
Velký speciál o stravování: Jakých chyb se dopouštíte? V
Káva ano. Ale jaká? Ať už pijete denně dvě kávy, protože vám chutnají nebo že je zkrátka potřebujete, vůbec to ničemu nevadí. Ovšem pouze tehdy, pokud pijete kávu kvalitní. Nekonzumujte instantní nápoje, omezte tučné mléko a zapomeňte na smetanu. Dejte si pozor na kávu bez kofeinu, na odpoledne nebo večer je určitě vhodná, ale ne každá je kvalitní. O cukru do kávy nemusíme ani hovořit, bez něj je káva zdravější. Sport všechno nezachrání Někteří lidé spoléhají na to, že pokud pravidelně cvičí, mohou si dopřávat zkrátka vše. To tak úplně není pravda. I když nepřibydete na váze, vaše tělo si musí s celou potravou poradit. Nekvalitní stravou zatěžujete nejen trávicí systém, ale celý organismus, ani o tom nemusíte vědět. Špatné stravování se může na těle projevit až za několik let. Doplňujte vlákninu Proběhlo mnoho testů na lidských organismech, které zjišťovaly nejen složení nevhodných látek v organismu, ale taky těch dobrých. V testování zcela propadla vláknina. Tento nenahraditelný komponent je v nedostatečném množství v každém třetím organismu. To je opravdu velké číslo. Vláknina skvěle podporuje trávení i vylučování. Najdete ji v oříškách, zelenině i ovoci, důležité jsou však taky celozrnné obiloviny. Máte již ve svém jídelníčku jasno? Pokuste se vylepšit své stravovací návyky. Tělo vám za tento krok velmi poděkuje, tomu věřte!  
Zobrazit článek >
 
Velký speciál o stravování: Jakých chyb se dopouštíte? I
Jídlo, základ života. A zdravá vyvážená potrava je zárukovou života kvalitního. Se správným stravováním se pojí několik zásadních pravidel, které je třeba dodržovat, pokud dbáte na zdravý životní styl. Snažíte se zhubnout a stále se vám to nedaří? Nebo vás trápí bolení břicha hned po najedení? Možná je problém v tom, co jíte. Nebo se stravujete špatnými postupy? Přečtěte si náš článek a seznamte se s nejčastějšími chybami, kterých se mnoho lidí dopuští třeba i každý den. Příliš mnoho tekutin při jídle Říká se, že těsně před jídlem je vhodné vypít sklenici vody, abyste snědla méně jídla a zahnala hladovou vlnu. Jak se to vezme. Jakákoliv tekutina vás sice pocitově zasytí, avšak taky naředí trávicí šťávy, které pracují na rychlém zpracování potravy. Pít byste neměla ani těsně po jídle, neboť tělo s potravou chvíli potřebuje pracovat zcela samo. Voda nerozpumpuje metabolismus, to si raději v restauraci dejte malý předkrm.  Nespěchejte aneb doporučení k nezaplacení Taky máte dny, kdy do sebe jídlo doslova naházíte, jen abyste už mohla být někde jinde? Konzumace potravin by měla být pro vás potěšením. Naučte se jíst v klidu, vždyť na snědení připraveného jídla potřebujete jen pár minut. V klidu zasedněte ke stolu, u jídla si i odpočinete. A nezapomínejte taky na to, že jíst ve stoje není zdravé! 
Zobrazit článek >
 
Vybíráme olivový olej I.
Olej, nejen olivový, hrál svoji důležitou roli od počátku dějin lidstva. Byl využívaný nejen jako součást přípravy pokrmů, ale také jako nezbytná součást některých náboženských obřadů. Mezi nejstarší oleje patří právě olej olivový. Olivovníkový strom  se stal již v minulosti symbolem věčného mládí, síly a míru. Byl zobrazovaný v amuletech, taktéž se vysazoval jako hraniční strom. Olivový olej je výbornou přísadou pro svoji rozmanitost a aroma. Chuťově mohou vynikat ovocné nebo kořenité tóny. Kvalita olivového oleje je přímo závislá na době sklizně. Je velice důležité, aby se čerstvě sklizené olivy ihned zpracovaly. Olivové oleje se dělí podle chutí, vůní, stupně kyselosti a barvy na: Extra panenský olivový olej Panenský olivový olej Obyčejný olivový olej Panenský lampantový olej Extra panenský olivový olej Odborná definice: Kyselost je nižší než 1o na každých 100 g a organoleptické hodnocení je vyšší než 6,5. Kyselost zde neoznačuje chuť, ale jedná se o chemický parametr - množství mastných kyselin. Panenský olivový olej Odborná definice: Kyselost je nižší než 2o a organoleptické hodnocení vyšší než 5,5. Obyčejný olivový olej Odborná definice: Kyselost je nižší než 3,3o. Není vhodný ke konzumaci. Doporučuje se rafinovat. Panenský lampantový olej Odborná definice: Kyselost přesahuje 3,3o. Nevhodný ke konzumaci. Nejkvalitněší olivový olej, který je možné zakoupit v eshopu je BIO EXTRA PANENSKÝ OLIVOVÝ OLEJ.    
Zobrazit článek >
 
Brutnák lékařský + pupalka
Brutnákový olej není příliš propagován, zřejmě proto, že jeho účinky mnoho lidí nezná. Sama jsem ho objevila před mnoho lety. Ale začněme od začátku. Brutnák lékařský je jednoletá modrokvětá léčivka, kterou lze konzumovat i jako součást salátů, pomazánek, dresingů a teplých zeleninových jídel. Rostlina je bohatá na saponiny, pryskyřice, kyselinu křemičitou, slizy, třísloviny, minerály a vitamin C. Olej jeho semen má vysoký obsah kyseliny gamalinolenové. Trápí-li vás revmatizmus, otoky a zadržování vody, záněty trávicího ústrojí, střev a močových cest, vysoký tlak, kašel a zvýšená teplota, vzpomeňte si na brutnák. Léčí záněty a působí jako šetrné diuretikum. Zevně zklidňuje drobná poranění, vředy, špatně hojící se boláky, popáleniny a kopřivku. Tím ale výčet jeho účinků zdaleka nekončí. Upravuje látkovou výměnu a metabolizmus cukrů a tuků. Zklidňuje a zvyšuje také psychickou odolnost vůči stresu. Ženy ale ocení jeho účinek při neurastenii a pocitu tenze v období před menstruací. Právě proto MedPharma za studena lisovaný brutnákový olej doplnila olejem pupalkovým, bohatým na kyselinu linolenovou, linolovou a olejovou. V premenstruačním období působí obdobně, jako olej brutnákový. Přínos pupalkového oleje poznáte i na kvalitě své pleti i cév. Podpoří přirozenou imunitu a zdraví štítné žlázy. MedPharma Brutnákový a pupalkový olej v tobolkách zakoupíte v sekci Zdraví.
Zobrazit článek >
 
Domácí pekárna Sencor
Domácí pečivo vždy mělo a má i dnes své kouzlo. Moderní hospodyňky se jeho výrobě nemají čas příliš věnovat, pomíjíme-li dovednost ho připravit. Moderním pomocníkem jsou proto stále rozšířenější domácí pekárny. Jde jen o to, vybrat tu správnou. Vždy by měla poskytovat dostatečný výběr pracovních programů, protože jeden či dva druhy pečiva se  každému brzy přejí. V našem e shopu nabízíme několik typů domácích pekáren. Mohu doporučit elegantní nerezovou pekárnu Sencor SBR 930SS. Má 13 programů, které zahrnují nejčastěji konzumované druhy chleba – rýžový, celozrnný, včetně sladkého. Samostatným program v ní připravíte také těsto na koblihy, pizzu a podobně. Můžete v ní také uvařit marmeládu. Za sebe oceňuji, že nemusím hnětením namáhat zápěstí. Pekárna sama těsto perfektně vyhněte v adhezní pečící nádobě pomocí vyjímatelné vrtule. Pro většinu druhů pečiva stačí dle receptu první nalít vodu a doplnit předepsané ingredience. Je jen na vás, jak velký bochník pečiva se chytáte upéct a jak tmavou barvu má mít – pekárna nabízí 3 možnosti. Stav připravovaného pečiva můžete průběžně kontrolovat průzorem. Základní program na pečení trvá nejméně 3 hodiny, celozrnný vyžaduje minimálně o hodinu více, proto chcete-li čerstvé pečivo k snídani, doporučuji nastavit večer spuštění pekárny s odloženým startem. Až dopeče, oznámí vám to zvukovým signálem. Domácí pekárnu Sencor SBR 930SS zakoupíte v sekci Hobby.  
Zobrazit článek >
 
Jak se zbavit studených ruk a nohou II.
Nejen špatně zvolené oblečení a nedostatek pohybu způsobuje nepříjemné potíže se studenými končetinami. Může se jednat i o Raynaudův syndrom, který jsme popsali v první části článku: Jak se zbavit studených ruk a nohou I. Dříve než budete chtít tento problém řešit s vašim lékařem, vyzkoušejte některé potravinové doplňky. Měly by obsahovat: vitamín E hořčík pupalkový olej jinan dvoulaločný A co strava? Dopřáváte si na jídlo dostatečný čas a dbáte na správný výběr potravin? Nebo jako většina, jíte ve spěchu a bezmyšlenkovitě? Osobně mám velké zkušenosti se studenými prsty na rukou a stravování pro mne bylo, až do nedávna, spíše nutností bez zamyšlení nad tím, co, kdy a jak jím. Dlohodobě nevhodný výběr potravin může vést k problémům se studenými končetinami. Překyselený organismus způsobuje nejen pocit chladu, ale také únavu a bolest. Do stravy si přidávejte česnek, chřest, chilli papričky, kokos, pistácie nebo zázvor. Dopřejte si pravidelný přísun luštěnin a libového masa (kuřecí, hovězí i zvěřinu). Namísto kávy si můžete uvařit meduňkový čaj. Taktéž vám skvěle poslouží bazalka, fenykl či kmín. Nezapomínejte ani na pitný režim. Pokud vám nechutná čistá voda, můžete si do ní přidat pár kapek citrónové šťávy nebo přímo pár plátků citrónu. Lze ji ochutit i nakrájeným ovocem nebo bezovými květy.  
Zobrazit článek >
 
Bio amarantové lupínky
Nadváha trápí stále více lidí. Stala se civilizačním onemocněním, které souvisí především se životním stylem. Je ale prokázáno, že za ní nestojí jen objem snědeného jídla. Stále více se ukazuje, že některé lidské rasy jsou jí zasaženy více, než předkové. Stačí se porozhlédnout. Děti, jejichž rodiče a prarodiče přišli do tehdejšího Československa z Asie a Afriky, například z Vietnamu, se svou hmotností mohou s nimi sotva srovnávat. Je to tím, že se začaly stravovat, jako my, Evropané. Významnou složkou jejich jídelníčku se staly rafinované cukry, nezdravé ztužené tuky, bílá mouka a podobně. Místo ovoce si raději dopřejí sycené nápoje plné kofeinu, barviv a cukrů. Místo alespoň celozrnného pečiva, svačí smažené brambůrky. Netuší, že tělo nepřiměřeně zatěžují a tvoří základ pro budoucí metabolický syndrom, onemocnění srdce, vysokou hladinu cholesterolu, diabetes a jiná civilizační onemocnění. Proto je načase začít je seznamovat se zdravějšími variantami tolik žádaných dobrot. Patří k nim například bezlepkové lupínky MCLLOYD´S z amarantové mouky. Moc dobře chutnají – vyzkoušejte oblíbenou příchuť rajče a bazalka, nebo jen solené mořskou solí. Určitě mi dáte zapravdu. Bio amarantové lupínky MCLLOYD´S poslouží jako zdravější varianta svačiny. Proti klasickým smaženým lupínkům obsahují podstatně méně tuku a mají nižší energetickou hodnotu. Koupíte je v sekci Zdraví.
Zobrazit článek >
 
Sušárna nejen na ovoce
Moji prarodiče měli několik zahrad. Pěstovali na nich mnoho druhů ovoce a zeleniny, dokonce i chmel. Díky jejich práci jsme v době, kdy byla většina dnes běžných druhů ovoce nedostatkovým zbožím, neznali nedostatek. Vlastně jsme ani nerozuměli, proč lidé před prodejnami stáli ve frontách na jahody, třešně, ba i broskve, meruňky nebo dokonce švestky nebo hrušky. O malinách nemluvě, ty ani v prodejnách dostupné nebyly, pravděpodobně byly zdrojem vzácných valut. Všeho jsme měli, co hrdlo ráčí, i když jsme se příležitostně museli podílet na nějakém tom pletí, okopávání, případně sběru například černého, červeného a žlutého rybízu, angreštu a dalších pro děti nepříliš atraktivních druhů ovoce a zeleniny, prodávaného do tzv. sběrny. Pamatuji si, jak babička zpracovávala, co se dalo. Nakládala, zavařovala a také sušila na kamnech a v troubě. Musela to mít tehdy hodně náročné, protože pracně nakrájené ovoce k sušení ráda zasahovala plíseň. Škoda, že se nedožila vymožeností, které tato rizika omezily. Sušárny s patrovými platy k sušení už plísním šanci nedávají, stačí dodržet postup, který je součástí každého výrobku. Například sušárna Sencor SFD 851GR s regulací teploty od 35°C - 70°C umožní usušení produktů i v mezích přísných požadavků na raw stravu. Kompaktní sušárna rovnoměrně suší v 5 patrech o průměru 25,5 cm. Obsahu nehrozí zapaření a jiná zkáza, protože má integrovaný ventilátor. Potřebné programy, včetně odloženého vypnutí, nastavíte na LED podsvíceném displeji. Samozřejmostí je tepelná pojistka proti přehřátí. Sušárnu Sencor SFD 851GR s digitálním displejem, ale i jiné typy téže značky, zakoupíte v sekci Elektroniky pro domácnost.
Zobrazit článek >
 
Toužíte po štíhlém krku? Můžete ho mít! I
Chcete se zbavit dvojité brady? Štíhlý krk sluší každé ženě. O krk je nutné se starat v každém věku, neboť s přibývajícími léty váš věk může prozradit právě dekolt. Povislá kůže nebo moc tuku v podkoží? Víme, jak nad problémem vyzrát!  V první řadě je třeba připomenout, že dvojitá brada nebo celkově silnější krk nemusí mít nic společného s nadváhou. I když pravidelně sportujete, na krční partie se pravděpodobně nezaměřujete. Krku je však třeba věnovat zvláštní pozornost jako každé jiné partii.  Masáže a zábaly Masáže krku pomocí konečků prstů a speciálních zeštíhlujících masážních krémů taky odvedou dobrou práci. Vyzkoušet můžete i jiné masážní pomůcky. Díky masáži se prokrvuje kůže a dochází ke snadnému odbourávání přebytečných tuků. Jen to vyzkoušejte.  Otestovat můžete taky speciální zábaly. K dostání jsou masky na krk a dekolt, ale můžete si připravit i domácí lék. Stačí do hrnku horké vody nasypat minimálně pět lžic mořské soli a rozmíchat. Tekutinu aplikujte na hadřík a přiložte na krk. Nechte působit alespoň půl hodiny. Po proceduře je lepší krk opláchnout, hlavně pokud máte citlivou kůži.  Skvěle funguje taky masáž ledovou vodou. Při sprchování na krk pusťte chladnou vodu, která rozpumpuje svaly. Ještě lépe je přimějete k práci, pokud studenou lázeň několikrát vystřídáte s horkou vodou. Nezapomeňte, že končit vždy musí voda studená. Ještě lépe se vám zadaří, pokud sprchování doprovodíte masážními tryskami. 
Zobrazit článek >
 
Toužíte po štíhlém krku? Můžete ho mít! II
Cvičení  Existuje hned několik speciálních cviků, které vám pomohou zatočit s přebytečnými tuky i povislou kůží.  Natáčejte hlavu ze strany na stranu, dopředu a dozadu a taky točte hlavou. Kůže na krku by měla být v napětí. Toto cvičení můžete provádět kdykoliv přes den. Praktikujte několikrát denně.  Vložte mezi zuby tužku tak, jako byste chtěla pusou popisovat zeď. Nyní se pokuste do vzduchu napsat svoje jméno, telefonní číslo nebo třeba celou abecedu. Důležité je, aby se při tomto cvičení hýbala opravdu jen hlava.  Přitahujte bradu k rameni. Pomalu bradu táhněte k hrudníku, následně k jednomu rameni, jako byste si ji chtěla položit na rameno. Důležité při tomto cvičení je nechat ramena v základní poloze. Nijak je nezvedejte!  Pohlédněte ke stropu a našpulte pusu, jako byste chtěla horní stěnu políbit. Pusinkujte takto strop na dálku minimálně patnáctkrát v pravidelném rytmu. Po pauze ještě jednou zopakujte. Toto cvičení může sice vypadat komicky, ale skutečně zabírá. A to je hlavní, že?  Speciální přístroje a chirurgie K dostání jsou speciální přístroje se sací schopností, které vám pomohou odbourat tukové buňky z oblasti krku. Ani tato elektronika však nedokáže zázraky.  Chirurgickou cestu byste měla volit jen v případě, že se nemůžete poprat s povislou kůží. S dvojitou bradou si samozřejmě lékaři poradí také. Zákrok však není nejlevnější, a proto raději vyzkoušejte první triky, které vám doporučujeme. Opravdu zabírají!   
Zobrazit článek >
 
BIO kokosová mouka Allnatura
Nehodlám na tomto místě chválit nebo hanit alternativní, někdy nepříliš racionální stravovací trendy. V každém případě se považuji za člověka otevřeného zkoušení ne příliš běžně užívaných surovin a chutí. Zastávám názor, že naše strava má být především pestrá a co nejméně upravovaná a chemicky vylepšovaná. Proto je mou parketou jednoduché a rychlé vaření a pečení. Pro patří k mým oblíbeným surovinám při přípravě moučníků ovesné vločky, sušené ovoce a ořechy všeho druhu. Právě kokosový ořech má specifickou aromatickou a lehce nasládlou chuť a vůni. Proto se sama hmota ořechu a pochutin z něj připravených bohatě uplatňuje v orientálních kuchyních i evropských moučnících. Pro relativně dobrou stravitelnost si ji oblíbili vyznavači veganské, vegetariánské, raw či paleo stravy i rekonvalescenti a pacienti, jejichž zdraví vyžaduje bezlepkovou dietu. Je bohatá na kokosový olej, bílkoviny a vlákninu. Například kokosovou mouku si lze celkem snadno vyrobit v domácích podmínkách. Má to smysl, pokud rádi a často připravujete zdravé i méně zdravé pochoutky. Výhodu je, že si ji sami můžete namlít na individuální hrubost. Je ale třeba mít na paměti, že surovinou je ořech, který vyžaduje uskladnění v chladu a temnu, aby předčasně nežlukl. Proto je pro menší anebo občasnou potřebu lepší zakoupit ji hotovou, například tu od velmi oblíbené Allnatury. V praktickém, 200 gramovém uzavíratelném balení ji můžete dobře skladovat. Je jemně namleta z dužiny právě sklizených kokosových ořechů v BIO kvalitě. BIO kokosovou mouku Allnatura zakoupíte v sekci Zdraví.
Zobrazit článek >
 
Rooibos čaj červený sypaný
Už jste slyšela o čaji jménem Rooibos? Ne? Nevadí! Dnes tu pro vás máme připravených několik důvodů, které vám odpoví na to, proč zrovna tento čaj konzumovat. Zpestřete si jídelníček tímto výborným nápojem, nebudete litovat! Roobois obsahuje významné látky typu flavonoidy nebo fenoly, které se pyšní významnými antioxidačními účinky. Čaj je bohatý na minerály, najdete v něm podstatné množství manganu, fluoru nebo mědi. Roobois červený se pak chlubí ještě dostatkem vápníku, železa, hořčíku, fosforu, zinku nebo draslíku. Už jen tento výčet prospěšných látek pro organismus by vás mohl přesvědčit, v dalších odstavcích však pro vás máme připraven výčet základních účinků čaje. Bojuje proti vysoké hladině cholesterolu i cukru v krvi. Roobois je velmi prospěný pro celý trávicí systém. Celkově ulehčuje trávení, působí navíc proti překyselení organismu. Působí taky proti nadýmání. Čaj má skvělý vliv na kosti. Podporuje tvorbu kostní dřeně a celkově je díky obsahu vápníku vyživuje. Dodává kostem sílu. Díky zmíněným antioxidantům působí Rooibos jako posilovač imunity. Čaj má taky desinfekční účinky. Pití čaje ničí pachuť v ústech, naopak dodává ústní dutině svěžest. Určitě vás potěší, že čaj podporuje kvalitu pleti, vlasů i nehtů, takže celkově přispívá ke kráse. Otestujte čaj sama. Klikněte na odkaz uvedený níže a objednejte si nápoj ještě dnes. 
Zobrazit článek >
 
Jaké druhy kávy znáte? II.
Káva má nejen povzbuzující účinky, ale také pomáhá při hubnutí. Z rozdrcených kávových zrnek si můžete připravit vynikající pleťový peeling. Avšak o kosmetických účincích tentokrát psát nebudu. Opět zabrousíme ke kávě, jako k lahodné pochutině, kterou si zpříjemníte nejen chvilky relaxování nebo pohodové posezení s přáteli. Z první části - Jaké druhy kávy znáte? I. už víte, jak mají být připravéné kávy - AU LAIT, AMERICANO a CAFFÉ LATTE. Dnes si představíme další tři druhy kávy, kterými jsou: CAPPUCCINO Cappucino je středně velká káva o objemu cca 160 ml. Je rozdělena do tří třetin. První tvoří káva, druhou třetinu tvoří mléko a ta poslední je vytvořena slěhanou mléčnou pěnou. Jako příjemný bonus bývá mléčná pěna posypaná skořicí, kakaem nebo čokoládou. ESPRESSO Je hojně využívané jako základ u káv uvedených v první části článku Jaké druhy kávy znáte? I. Při jeho objednávání zapomeňte na výraz pressso, protože nic takového neexistuje. Vždy a všude používejte název espresso! Při jeho přípravě voda protéká namletými zrnky zhruba 20 - 30 sekund. Servíruje se do šálku o objemu 25 - 35 ml. FLAT WHITE Je dvojité espresso, které se dolije zhruba jedním centimetrem mléka. Na povrch se vyšlehá hustá pěna bez bublinek. I zde se můžete setkat s výtvarným duchem baristy, takzvaným "latté art". Tato káva se velmi podobá latté, jen je o něco málo mléčná, ale silnější.   Připravte si některou z uvedených káv nejen pro sebe a partnera, ale oslňte i své známé a rodinu. S kávovarem PHILIPS EP5314/10. V pohodlí domova si můžete kávu té nejvyšší kvality užít i bez toho, aniž byste se museli „trápit“ se složitým nastavováním pákového kávovaru. Automatické espresso Philips EP5314/10 vám umožní připravit jak espresso, tak i americano nebo cappuccino a další kávové speciality. Přináší totiž nejen vysoký výkon, ale také klasický napěňovač Pannarello a bohaté možnosti personalizace kávy, u níž lze ovlivnit její chuť i sílu. Kávovar dokáže připravit dva šálky najednou a zde výčet jeho vlastností ani zdaleka nekončí. Bude vás reprezentovat i stylovým designem a z praktického hlediska potěší snadná údržba díky vyjímatelné spárovací jednotce i filtru AquaClean. Benefitem je také zásobník na použitou kávu, který stačí vyčistit pouze jednou za 15 použití.  
Zobrazit článek >
 
Jaké druhy kávy znáte? I.
Kdo z nás by nemiloval onen černý, aromatický a chutný nápoj. Ano, řeč bude o kávě. Při šálku lahodné kávy se setkáváme s přáteli, nabízíme ji návštěvám a taktéž si u něj vychutnáváme chvilku pohody. Dříve byl u nás k dostání onen klasický český "turek" nebo v lepším případě bylo možné zakoupit kávu rozpustnou. Avšak ony časy jsou ty tam, a my si můžeme vybírat a zároveň vychutnávat mnoho druhů káv, které nám přinesou ojedinělé chuťové zážitky. AU LAIT Zní to příliš francouzsky? Jedná se o klasickou kávu zalitou mlékem. Lze ji připravit nejen z espressa, ale také přes filtr. Co se týče poměru kávy a mléka, většinou se dávají půl na půl. Tato káva je servírovaná zvlášť, tedy šálek kávy a sklenička mléka. Tudíž si poměr můžete upravit dle sebe. AMERICANO V tomto případě se jedná o klasické espresso dolité horkou vodou. Množství horké vody může být až pětkrát více než kávy. Esperesso se klasicky servíruje ve velkém šálku, abyste si jej mohli dolít vodou, kterou dostanete v konvici. Opět i u této kávy si poměr vody a kávy upravíte podle sebe. CAFFÉ LATTE Servíruje se ve sklenici s ouškem. Jeho příprava spočívá zhruba v 210 ml mléka, které se našlehá do pěny a dolije se do espressa. Pokud je barista i umělcem, někdy se dočkát i tzv. "latte artu", kdy vám do pěny vykouzlí i nějaký obrázek.   Máte chuť na domácí caffé latte s hustou mléčnou pěnou? Připravte si tuto kávu v kávovaru PHILIPS EP5310/10. Automatický kávovar v moderním designu připraví dokonale vyladěnou kávu přesně podle vaší chuti. Snadno si nastavíte sílu, objem kávy i teplotu. Váš oblíbený nápoj si jednoduše uložíte do paměti přístroje a vytvoříte si svůj osobní profil. Díky rychlému ohřívači budete mít svou kávu připravenou jedna dvě. Vlastnosti: Nastavení síly kávy a aroma Klasický napěňovač mléka Osobní profil Filtr AquaClean až na 5000 šálků bez nutnosti odstraňovat vodní kámen 3 druhy kávových nápojů 20 000 šálků té nejlepší kávy díky odolnému keramickému mlýnku s 5 stupni nastavení hrubosti mletí Horká káva od prvního šálku díky rychlému ohřívači Funkce MEMO – přístroj si zapamatuje, jakou kávu máte nejraději Vyjímatelná spařovací jednotka Možnost horké vody Možnost mleté kávy
Zobrazit článek >
 
Hubneme s Katchabou
Vše na nás hlásá, abychom byly fit do léta a vytrénovaly jsme si dokonalou postavu. Zajisté, pohyb je vlmi důležitý a podpoříte tím rychlejší spalování tuků a formování postavy. Ale také strava tu hraje velmi důležitou roli. Na každou z nás působí něco jiného, a proto by bylo velmi troufalé, naordinovat všem stejný jídelníček. Avšak některé z nás ani neví, jak svoji stravovací dietu započít. Nechte se inspirovat RECEPT(Y) NA ZHUBNUTÍ, které sepsala Karolína Katchaba Hrubešová. Karolína Katchaba Hrubešová je jednou z nejúspěšnějších foodblogerek, které se na objevily na sociálních sítích za poslední rok. Během té krátké doby se armáda kačabek , jak si říkají členky její převážně ženské facebookové skupiny Jíme a hubneme s Katchabou, rozrostla na 54 tisíc. V současnosti do ní každý den přibývá víc než stovka dalších. RECEPT(Y) NA ZHUBNUTÍ se zabývají nejen velmi chutnými recepty, ale i potřebami mozku a nervové soustavy z hlediska stravy. A také tím, co lze pracovně nazvat psychologií obezity a optimálním laděním psychiky lidí s nadváhou (s čímž má autorka, která se zbavila nadváhy 40 kilogramů, vlastní bohaté zkušenosti). Fakt, že „všechno začíná v hlavě“, je totiž někdy mnohem tvrdším oříškem k rozlousknutí než nové stravovací návyky a KATCHABA zábavnou a srozumitelnou formou vysvětluje, jak toho dosáhnout.
Zobrazit článek >
 
Před dovolenou do kondice I.
Postupné zvyšování venkovní teploty nás nutí odkládat nepotřebné svršky. Odhalujeme více kůže, a také se projeví náš zdravý způsob života. Nějaký ten malý špíček snadno zamaskujeme volnějším tričkem nebo halenkou, avšak větší prohřešky při stravování a sportovní neaktivitě jsou pro nás, pro ženy, noční můrou. Pokud Vás čeká letní dovolená a máte do ní zhruba měsíc, dá se pro Vaše tělo ještě mnohé zvládnout. Avšak musíte začít, bez zbytečného hledání důvodů proč to nejde, už nyní. Nemusíte si hned kupovat permanentku do fitness centra, to není nutné. Stačí několik minut denně pravidelného pohybu doma a v přírodě, kterými snadno docílíte úspěchu. Choďte pěšky Pokud nemusíte, nejezděte výtahem, ale raději vystoupejte do patra po schodech. Cestou z práce vystupte o zástávku dříve a dojděte domů pěšky. Nebo před spaním zařaďte desetiminutovou procházku. Krátký sprint Při procházce přírodou nejen zrelaxujete Vaše myšlenky, ale také můžete udělat něco pro vaši fyzičku. Nebojte se rozběhnout! Krátký sprint, trvající jednu minutu, dělá zázraky. Můžete kombinovat rychlou chůzi se sprintem. HIIT cardio Tímto cvičením posílíte nejen ochablé svalstvo, ale taktéž přimějete Vaše tělo, aby začalo spalovat tuky. Na internetu najdete mnoho videí s cviky, podle kterých můžete začít cvičit už dnes. Ke cvičení doma můžete využít i ŠVIHADLO S POČÍTADLEM.    
Zobrazit článek >
 
Před dovolenou do kondice II.
Začnete-li s novým životním stylem už dnes, vězte, že za 21 dní si vybudujete návyk na pravidelné cvičení a zdravé stravování. Po 66 dnech se dané návyky stanou automatickými, a vy nad nimi nebudete nijak přemýšlet, jednoduše je budete konat. Pokud nově zahájený životní způsob života vydržíte po uvedenou dobu, máte velkou šanci si jej dlouhodobě udržet a dočkat se příjemných změn. Praktikujte prkno Prkno nebo-li "plank" je vhodným cvikem pro posílení středu těla. Můžete jej provést téměř kdekoliv. Přesné provedení je uvedeno například na www.youtube.com. Vzdejte se kouření! Pokud jste kuřačka, přestaňte s kouřením. Bylo a je mnoho neúspěšných lidí, kteří se rozhodli s tímto nezdravým zlozvykem skoncovat, ale nezvládli to. Některým to trvalo delší dobu, ale zvládli to! Protože to má obrovský smysl! Zlepšíte si funkci plic a snížíte si riziko infarktu na polovinu. Buďte připravena! Naplánujte si Váš den dopředu. Můžete si sepsat do diáře věci, které musíte vyřešit a čas, který budete věnovat pohybu. Večer si také připravte jídlo na druhý den. Nejen pohybem si zajistíte krásnou postavu a přimějete své tělo k odbourávání tuků. Pokud nevíte, jak změnit dosavadní jídelníček, zalistujte v knize KETODIETA PRO ZAČÁTEČNÍKY. Tato dieta s nadbytečnými kily dokáže pořádně zatočit! Je založená na sníženém obsahu cukrů, naopak je zvýšený příjem bílkovin. Touto dietou přimějete Váš metabolismus k zásadní změně, tedy k přirozenému spalování uložených tuků. Výsledky se brzy dostaví.             
Zobrazit článek >
 
Průvodce správnou večeří I
Okolo večeře se točí mnoho tvrzení. Mýlky však převažují nad fakty. Zjistěte, kdy je vhodné naposledy večeřet, co si k večeři dát a třeba i to, jak díky poslednímu jídlu zhubnout. Dnes vám servírujeme poutavý článek s tematikou večera, jídla i zdraví. Čtěte dál. Kdy je správný čas na večeři? Jíst moc brzo ani moc pozdě se nevyplácí. Tělo rozhodně přes večer a noc nesmí hladovět, to je základ. Pokud si myslíte, že díky absencím večeří shodíte pár kilo, jste na omylu. Stane se přesně opak. Tělo se začne na noční hlad připravovat a bude si ukládat i to, co by běžně přes den spálilo. Pokud se najíte moc brzo, je možné, že vám přes noc bude kručet v břiše nebo se ráno probudíte slabá a hladová. Jestliže však zkonzumujete těžkou večeři přímo před spaním, vaše tělo si přes noc vůbec neodpočine, neboť všechna energie bude věnována trávení. Zaměstnáte navíc játra, které následně zabrání regeneraci, a ta je skutečně důležitá! Protože tělo si bude chtít odpočinout, raději velkou část potravy uloží, než aby ji spálilo, a tak vlastně můžete neradostně přivítat nové zásoby tuku. Ideální dobu pro večeři musíte cítit. Jezte ve chvíli, kdy dostanete hlad, avšak pokud večeříte už kolem šesté a spát chodíte před půlnocí, myslete na druhou večeři v podobě kousku zeleniny. Tělo na tolik hodin bude potřebovat energii, a to i pokud jen koukáte na televizi.  
Zobrazit článek >
 
Jóga pro děti
Říkají vám něco názvy čáp, kočka, pes, kobra nebo zajíc? To jsou jedny z mála názvů jógových cviků, které dostaly svá pojmenování podle zvířátek. Děti, které se chějí věnovat józe, většinou ve věku od čtyř let, díky těmto názvům snadno vklouznou do těchto cviků. Na kurzech jógy pro děti se pravidelně střídají časy na pohyb a odpočinek. Děti se tak nenudí a vydrží u cvičení déle, než v případě nepřetržitého cvičebního programu. Při odpočinku někteří z lektorů používají meditační misky. Malé děti si cvičením jógy zlepší koordinaci celého těla a také poznají spolupráci kolektivu. Nárůst cviků příchází se školním věkem. Nemusíte vůbec obávat velkých složitostí a zátěže. Především se vytváří radost z pohybu, a v žádném případě tu nejde o soutěživost. Malí cvičenci jógy neusilují o výtězství nad ostatními, získají především sílu, ohebnost a správné držení těla. Navíc se naučí vědomé koncentraci a uvolnění. Posílení nervového systému je velkým plusem v dnešní uspěchané době. Zabavte se společně se svými dětmi u cvičení jógy. Pokud nemáte ve svém blízkém okolí nějaký kroužek, zkuste si zacvičit podle knihy LALI CVIČÍ JÓGU. Cviky jsou zpracované populární instruktorkou jógy Hankou Luhanovou a jsou určeny dětem od 3 do 6 let. Avšak, pokud nemáte vlastní zkušenost s jógou, směle se přidejte ke svým dětem.
Zobrazit článek >
 
Vyrobte si domácí rajčatové nudle do polévky
Můžete si zakoupit různé druhy těstovin, od vaječných či bezvaječných, celozrnných či špenátových až po různé tvary. Také si lze zakoupit nudle a jinak tvarované těstoviny, které jsou vhodné jako zavářka do polévkových vývarů. Ale zajisté mi dáte za pravdu, pokud jste měli možnost někdy ochutnat, že domácí jsou chuťově lepší. Zkuste si vyrobit nudle do polévky podle následujícího receptu: RECEPT: Rajčatové nudle do polévky Ingredience: 1 vejce 1 pol. lžíce studené vody 5 pl. lžic domácího kečupu (může být kupovaný) polohrubá mouka Postup: V míse rozkvedáme vajíčko s vodou a s kečupem. Postupně budeme přidávat mouku. Tolik množství, aby vzniklo pevnější těsto na vyválení. Na vál nasypeme hladkou mouku a vyválíme na něm těsto - co nejvíce do tenka. Těsto si průběžně poprašujeme, aby se nelepilo jak na vál, tak i na váleček. Vyválený tenký plát necháme oschnout, aby se dal krájet a nelepil se. Nejprve si plát nakrájíme na 3 cm široké pásy. Pásy naskládáme na sebe a krájíme tenké nudle. Nudličky ještě necháme na talíři, rozsypané, doschnout, tak aby se lámaly - pro účel skladování. Takto lze připravit i široké nudle, záleží jen na vás, jaký jim dáte tvar a příchuť. Vyzkoušejte zajímavé a velmi chutné recepty, které se týkají těstovin. Kniha TĚSTOVINY z nakladatelství APETIT bude skvělým průvodcem v návodech na nezapomenutelné těstovinové menu.
Zobrazit článek >
 
Buďte fit i ve vyšším věku
Vyšší věk v dnešní době neznamená být takzvaně "za zenitem". Stále více seniorů se snaží být stále aktivní a zajímají se i nové poznatky, technologie a snaží se svůj volný čas co nejvíce naplnit něčím prospěšným nejen pro sebe samé. I v tomto období si lze udržet pevné zdraví a dobrou kondici. Někteří senioři navštěvují fitness centra, hodiny jógy nebo se zaměřují na jiný sport. Chtějí si co nejdéle udržet soběstačnost, a důchodový věk si co nejlépe užít. Chcete si také udržet svoji nezávislost a kondičku? Věnujte každý den pravidelnému cvičení. Než-li se pustíte do této aktivity, navštivte lékaře a nechte se řádně vyšetřit, aby se vám po nějaké době nestal úraz, který by vás mohl od cvičení eliminovat na dlouhou dobu. V případě návštěvy fitness centra konzultujte cvičení s trenérem. Ten vám nejlépe vysvětlí, jak na daných cvičebních strojích posilovat a jaké cviky jsou pro vás nejvhodnější. Nebojte se mu říci o svých nemocech a neduzích, které vás trápí. Dle toho vám pak stanoví nejvhodnější cvičební plán na míru. Pokud nemáte v blízkosti bydliště fitness centrum nebo zkrátka nechcete do fitka chodit, můžete cvičit v pohodlí domova. S DVD programem FIT SENIOR se naučíte praktikovat jednoduché cviky, které snadno zvládnete a zároveň nebudete namáhat vaše klouby. Za několik dní pravidelného cvičení pocítíte zlepšení fyzické kondice a prožnosti vašeho těla.
Zobrazit článek >
 
Skvělé jsou houby nakládané
Minulý rok se houbařům docela dařilo. Někde více a někde ani prašivka. Jak to bude letos vypadat s množstvím jedlých hub v našich lesích je prozatím ve hvězdách. Pokud se na jejich sběr vydáte a podaří se vám najít slušné množství, které nestačíte zpracovat na smaženici nebo je nasušit, zkuste si je naložit. Přináším vám velmi chutný recept, který máme v naší rodině velice oblíbený. RECEPT: Skvělé nakládané houby Ingredience na nálev: 1 l vody 250 ml 8% octa 8 kostek cukru 2 čaj. lžičky soli bobkový list nové koření celý černý pepř hořčičné semínko jalovčinky koriandr Další možné ingredience: cibule nakrájená na plátky mrkev nakrájená na kolečka Postup: Houby nejprve očistíme. Poté je povaříme v hodně osolené vodě a po uvaření je necháme okapat. Nálev: svaříme 1 l vody, ocet, cukr a sůl. Někdo vkládá koření až do skleniček, ale já je vložím přímo do nálev, kde se svaří. Do skleniček naskláme koření (pokud je nesvaříte v nálevu, po naplnění skleniček houbami a zeleninou rozdělím koření z nálevu do skleniček) a houby. Kdo chce, přidá si k houbám cibuli a mrkev (nám to tak více chutná). Houby zalijeme teplým nálevem. Sterilujeme 20 minut při teplotě 80oC. Nechte se inspirovat dalšímy postupy, jak využít houby v kuchyni v knize: HOUBY. Kniha vám bude i dobrým rádcem při jejich sběru.  
Zobrazit článek >
 
Opravdový pomocník
Vždycky jsem měla ráda mrkvový a okurkový salát. Oblíbila jsem si i bramboráky, chlupaté knedlíky, halušky, jablečný koláč či další podobné lahůdky připravené ze strouhané zeleniny a ovoce. Nepovažuji se za mimořádně nešikovnou, přesto jsem tato jídla dlouho nerada připravovala. Při ručním krouhání jsem si totiž pravidelně bolestivě ustrouhla prst, často do krve. S klasickým kovovým struhadlem byla navíc práce namáhavá a zdlouhavá, nemluvě o případných zdravotních rizicích použitých kovových slitin se sklonem ke korozi. Nahrazením kovového struhadla za plastové jsem si také nepomohla, plastová rádoby struhadla jsou jednoduše tupá, nestrouhají. Ne, že bych byla právě sběratelkou elektrických domácích pomocníků. Na můj vkus zabírají mnoho místa a čas, který ušetříte jejich činností, strávíte jejich mytím. Když jsem uviděla v obchodě elektrické struhadlo velmi oblíbené značky Sencor – SSG3504RD, váhala jsem. Nakonec jsem neodolala, přesvědčil mě jeho jednoduchý, ale hravý barevný design, 5 vyměnitelných krouhacích hranolů různé hrubosti v příslušenství a chuť na mrkvový salát. Udělala jsem dobře. Sencor – SSG3504RD krájí, řeže i strouhá a zelenina a ovoce jsou jím na libovolnou hrubost nakrouhané velmi rychle. Stačí jen připravit misku, do níž budou rozmělněné potraviny padat a zmáčknout robustní tlačítko v horní části přístroje. V příslušenství je také kotouček na vlnité plátky i na krouhání ořechů, výrobu strouhanky a dalších tvrdých potravin. I v chodu je stabilní, stojí na pryžových protiskluzových nožkách. Snadno ho smontujete i před mytím rozeberete. Ze strouhaného ovoce a zeleniny v chodu šťáva nestříká, zamezuje tomu ucpávka hrdla struhadla v příslušenství. Přívodní šňůra je dostatečně dlouhá pro pohodlnou manipulaci na pracovním stole. Elektrické struhadlo Sencor – SSG3504RD se určití hodí i do vaší kuchyně. Najdete ho v sekci Elektroniky pro domácnost.
Zobrazit článek >
 
Jak jíst sladké dobroty, když se blíží léto? I
Asi už vám je jasné, o čem dnes bude řeč. Tento článek byl stvořen pro všechny milovnice sladkých dobrot, které však dbají na svou linii a chtějí si do plavek vypracovat co nejhezčí postavu. Že sladké a hezké tělo nejde dohromady, ale ano, jen musíte vědět, jak na to. Tento článek vám pomůže mlsat nenásilně a skoro bez rizika. Přečtěte si naše tipy! V první řadě je třeba připomenout následující. Sladké jezte nejlépe ráno, maximálně v odpoledních hodinách, nikdy ne večer. Nejlepší je, když dávku sladkého vyčerpáte již na snídani. Co taková ovesná kaše, která nejen dokonale zasytí na několik hodin, dodá energii a ještě skvěle chutná s každým druhem ovoce. Pokud potřebujete ke snídani něco přikusovat, vyzkoušet můžete takzvané racio chlebíčky se sladkou polevou, skvěle nahradí pečivo. Výbornou náhradou sladkých pochoutek je müsli. Ke snídani si asi nejradši nasypete produkt do misky a zalijete mlékem, na svačinu se nebojte zakousnout i do müsli tyčky. Není sladkost jako sladkost. Jaké potraviny nejsou kaloricky tak náročné a neobsahují až tak velké množství cukru? Vyzkoušejte želé. To uspokojí vaše chutě a neobsahuje žádné zbytečné tuky. V létě si kupujte vodové nanuky, které sice dost sladké jsou, ale jejich největší procento samozřejmě tvoří voda, která vás navíc krásně osvěží. Další pro tělo méně náročná potravina je pudink. Při jeho přípravě navíc můžete nahradit klasické mléko odtučněným a cukr nemusíte do pudinku přimíchat žádný. 
Zobrazit článek >
 
Bulgarian Tribulus aneb kvalitní výživa pro sportovce
Aktivně sportujete? Pak se vám třeba zalíbí náš doplněk stravy. Nyní v akční nabídce! Tribulus je rostlina, která roste na území Ameriky, v Indii a Číně, v Evropě pak ve Španělsku. Proč má tedy přízvisko bulharský? Samozřejmě, tato rostlina roste i v Bulharsku, jedná se však o její speciální druh, který je, co se týče účinků, ještě mnohem lepší než ostatní Tribulusy, proto se taky cenově pohybuje o něco výš. Produkty vyráběné z této rostliny obsahují kolem šedesáti procent protodioscinu, látky důležité pro sportovce. Mnozí uživatelé si mylně myslí, že přípravek je vhodný pouze pro muže. Tak tomu rozhodně není. Tento doplněk stravy stimuluje pohlavní hormony. V případě žen ovlivňuje hladinu progesteronu, dále estrogenů. Zlepšuje sexuální výkonnost a podporuje dobrý fyzický stav. Příjemci se shodnou na tom, že užívání produktu Tribulus je mnohem účinnější než kdejaké primárně energetické doplňky. Pozor však na užívání, pokud máte v plánu pouze zvýšení energie a celkovou podporu výkonnosti, jezte pouze tabletu denně. Doporučené dávkování tří až šest kapslí se hodí zejména pro kulturistické a silové sporty. Záleží vašemu partnerovi na svalech? Maká denně v posilovně? Jistě mu dárek ve formě Bulgarian Tribulus udělá radost. Pořiďte si tento doplněk stravy ještě dnes a využijte naší akční nabídky. 
Zobrazit článek >
 
Irský mech léčí: Jakými vlivy na vaše zdraví se může pochlubit? I
Irský mech může svým pojmenováním klamat, jedná se ve skutečnosti totiž o řasu. Ta se opravdu bohatě využívá v raw stravě. Nedají na ni dopustit vegani, pro které právě tato řasa tvoří nejlepší zdroj kolagenu, který nahradí ten živočišný. Tato řasa získala svůj přívlastek vzhledem k původu svého výskytu. Dříve se totiž objevovala jen v hlubokých vodách irského a zčásti britského kontinentu. I když patří do třídy řas, svým vzhledem naprosto připomíná mech. Z lidového pojmenování se stal oficiální název. Na účinky řasy přišli pravděpodobně až v devatenáctém století rybáři a námořníci sídlící právě v Irsku. Začali řasu konzumovat a postupně objevili výhody její konzumace a vliv na některé kapitoly našeho zdraví. V současné době řasa roste v mnohých lokalitách. Je k nalezení v Tichém oceánu i Atlantiku, její největší zastoupení však zůstalo v severní Evropě. Pro léčebné účely se však hojně pěstuje a zpracovává taky v Kanadě nebo Indonésii. Irský mech obsahuje velké množství minerálních látek, například vápník, draslík, jód nebo síru. Je bohatý taky na hořčík a celou kategorii vitaminů. Najdete v něm všechny prvky od A až k F a taky vitamin K. Irský mech je pro svůj obsah kolagenu přidáván do mnohých potravin zejména mléčných výrobků. Zmínku o jeho výtažcích si můžete prohlédnout na mnohých mlékárenských produktech. 
Zobrazit článek >
 
Irský mech léčí: Jakými vlivy na vaše zdraví se může pochlubit? II
Účinky irského mechu jsou pestré. K jeho cenným vlastnostem patří funkce ochranného filmu ve střevech, díky jehož působení tělo dokáže přijmout a vstřebat mnohem víc účinných živin. Co se týče orgánů, řasa působí na celé trávicí ústrojí. Pomáhá však taky s dýchacími potížemi. Nejlepší účinky můžeme shledat u průdušek. Je dobrým doplňkem stravy při potížích s dýcháním nebo vykašláváním. Irský mech detoxikuje organismus, skvěle zvládne odvést těžké kovy a jiné pro tělo nebezpečné látky z těla. Řasa může být prezentována taky jako elixír krásy, neboť má vliv na celou vnější vizáž těla. Dodává vitalitu pleti, vlasům i nehtům. Blahodárně působí taky na pokožku. Léčí vyrážky, ekzémy, akné nebo zatočí s vysušenou kůží. Irský mech pomáhá léčit taky křečové žíly, je dobrou prevencí proti oparům. Vzhledem k pleti je vhodné připomenout, že mech dokáže nejen vaši tvář vyhladit a hlavně ji zbavit vrásek. Pomáhá na kruhy pod očima, takže pokud za sebou máte probdělé noci, vyzkoušejte obklady z irského mechu. Na jejich ztrátu však přispěje i konzumace řasy. Zájem o tuto potravinu by měli zvýšit taky aktivní sportovci a milovníci fitness, neboť mech obsahuje velké množství argininu a citrulinu, které podpoří vaši výkonnost i proaktivní činnost organismu. Mořskou řasu můžete konzumovat jako doplněk stravy, avšak irský mech je vhodné podávat ve své celistvé formě. V našem e-shopu vám nabízím několik produktů v podobě sušené dobroty. Mech můžete přidávat do polévek, omáček a dokonce i do sladkých pokrmů. Nejen že vylepší stravitelnost jídla, ale taky podpoří jeho chuť!
Zobrazit článek >
 
Cviky na gymnastickém míči pro úlevu i posílení těla III
Lehněte si bříškem na míč, nohy roztáhněte minimálně na úroveň ramen, pokud je vám tato pozice nepohodlná, rozkročte si klidně i více. Ruce dejte za hlavu a zvedejte trup do výše. Nezapomeňte na to, že páteř by měla držet jednu linii. Zvedněte bradu tak, abyste stále viděla před sebe. Cvik dvacetkrát zopakujte, po výměně cviků se k němu zase vraťte a zopakujte celou sérii minimálně ještě jednou. Za moment přejdeme k nohám a toto cvičení bude dobrou přípravou. Lehněte si na záda a nohama scvakněte míč. Jakmile ho pevně uchopíte, zvedněte nohy, které musí neustále zůstat natažené a přitahujte je minimálně tak, aby svíraly s tělem pravý úhel. Nohy s nádechem zase pokládejte. Cvik opakujte dvacetkrát, dejte si pár vteřin pauzu a sérii zopakujte.   Zadeček a stehna Tento cvik možná praktikujete i bez míče, ale věřte, že s ním bude cvičení mnohem pohodlnější. Upevněte míč mezi záda a stěnu. Stůjte a pomalu skrčujte nohy. Jakmile budou stehna s lýtky svírat pravý úhel, v pozici setrvejte, dýchejte. Znovu se narovnejte. Tento cvik je vhodné opakovat minimálně desetkrát. Je velice účinný. Pokud toužíte po krásných hýždích i stehnech, určitě ho cvičte každý den. Zbavuje i celulitidy! Oblíbený cvik na zadeček není těžký, ale i tak je účinný. Obě nohy položte na balón, lehněte si na záda, ruce upažte. Následně zvedejte hýždě co nejvýše. Záda by se měla odlepit, na zemi zůstávají lopatky a část nad těla nad nimi. Cvičení opakujte třicetkrát, nespěchejte u něj, důležité je provedení, nikoliv rychost. Lehněte si na záda, jednu nohu položte na balón chodidlem a druhou pohodlně lýtkem. Nyní jednoduše přitahujte položenou nohou míč k hýždím, opřeným chodidlem tlačte proti pohybu. Snažte se oběma nohama pracovat co nejlépe. Střídejte dlouhé a krátké tahy, cvik opakujte minimálně dvacetkrát.    
Zobrazit článek >
 
Cviky na gymnastickém míči pro úlevu i posílení těla I
Už jste si prohlédla nabídku gymnastických míčů v našem e-shopu? Ne? Tak rychle do toho. V tomto článku vám nepřinášíme pouze tip na produkt, ale návod k nenásilnému posílení celého těla. Představíme vám cviky, které lze provádět za pomoci velkého míče, který vám cvičení velice zpříjemní. Pro lepší orientaci jsou cviky rozděleny podle jednotlivých partií. Tak jdeme na to! Záda Toto cvičení poslouží spíše k uvolnění zad, nikoliv jejich posílení. Lehněte si na záda, míč položte před svoje hýždě. Nohy zvedněte a položte na míč. Lýtka by se měla dotýkat míče celá, stehna částečně. Ruce upažte nebo nechte podél těla, nohama kutálejte míč doprava a doleva, držte je stále položené na míči. Pamatujte, že nohy by opravdu měly být s balónem v kontaktu, páteř by se zase měla neustále držet podlahy, aby vás po cvičení nebolela. Na balón si lehněte zády tak, aby vaše na zemi položené nohy svíraly mezi lýtky a stehny pravý úhel. Ruce natáhněte v prodloužení zad, snažte se je mít po celou dobu zpevněné a nehýbat s nimi. Nyní se kutálejte po balónu, tam a zpět, záda držte neustále v rovině. Přejíždějte balónem od lopatek po bedra. Cvičení provádějte pomalu, užívejte si ho a soustřeďte se na jeho správnost. V případě tohoto cvičení je držení těla opravdu nezbytné. 
Zobrazit článek >
 
Cviky na gymnastickém míči pro úlevu i posílení těla II
Na záda si dáme ještě jeden speciál. Lehněte si na břicho zhruba tak, abyste se ho dotýkala pouze kyčlemi a částečně spodní částí břicha. Nohy opřete pouze o špičky. Jednu ruku vzpažte a druhou nechte pevně podél těla. Cvik zopakujte dvacetkrát. Odpočiňte si a nyní ruce nestřídejte, ale vzpažte je a následně natáhněte podél těla společně. Cviky můžete zopakovat několikrát. Pomohou vám taky s lepší stabilitou. Ruce Na balón položte kolena, zbytek těla nastavte tak, jako byste se chystala dělat klik. Popojíždějte po míči dopředu a zpět dozadu, při cvičení pochodujte rukama. Pokud se vám zdá cvik jednoduchý, míčem si podložte místo kolen chodidla. Na gymnastickém míči se skvěle posilují bicepsy a tricepsy, hlavně cviky bývají pohodlné. Jak na to? Sedněte si na míč, myslete na rovná záda. Následně uchopte do rukou činky, láhve s vodou či jiné závaží a jednoduše předměty zvedejte. Pro posílení rukou i bříška se v sedu opřete o záda, natáhněte ruce se závažím (nebo i bez něj) směrem dolů a následně se ohýbejte s rovnými zády vždy na jednu stranu, jako by vás závaží skutečně táhlo k zemi. Cvik provádějte pomalu, v rychlosti nemá smysl a ještě nepotěší vaše záda. Bříško a pas Pro dokonalý pas se vyplatí provádět některé z jednoduchých cviků na boku. Ideální volbou je zalehnout na jeden bok, natáhnout nohy, které můžete překřížit nebo nechat položené na sobě a ruce spojit za hlavou. Zvedejte se z míče tak, abyste zvedla celý hrudník. Zdvihy provádějte pomalu nebo se prudce zvedněte, vydržte pár vteřin a zase se pohodlně položte. Oba dva druhy cviků je nutné opakovat alespoň dvacetkrát. 
Zobrazit článek >
 
Probuďte svoji krásu II.
Udržet si mladistvý vzhled nemusí být jen zasluhou plastických operací. Taktéž vnitřní vyrovnanost, sebeláska a pravidelná péče dokáží velké divy, aniž byste musela jít takzavně "pod kudlu". Na sebelásce, pokud ji nemáte vypěstovanou, můžete zapracovat pomocí různých knih nebo odborníků, kteří Vám pomohou mít se ráda. Přijmout svůj život, jaký je nemusíte. Pokud chcete více, začněte na tom pracovat už teď. Jedno s druhým je velkou magií, která dokáže přímo zázraky. jestliže budete se sebou spokojená, bude to z Vás přímo sršet a okolí to příjme, stejně jako Vy sama, za pravdu a bude Vámi okouzleno. Prozatím jste o sebe téměř nepečovala? V každém věku je důležité, abyste na sebe dbala. Pomůže Vám to i po psychické stránce. K posílení imunity můžete čas od času zajít do sauny. Kromě imunity podpoříte i látkovou výměnu. Meditujte! Pokud nestíháte přes den, najděte si čas před spaním. Můžete si pustit vedenou motivaci do sluchátek, která Vám pomůže k uvolnění těla a eliminaci stresu. K odstranění jemných šupinek na obličeji používete kvalitní pleťový peeling. Aplikujte jej před spaním. Po peelingu naneste na svoji pleť výživný krém a nechte jej přes noc působit. Taktéž na tělo použijte speciální ZPEVŇUJÍCÍ TĚLOVÝ PEELING COLLISTAR. Zpevňující tělový peeling s exfoliační solí, třtinovým cukrem, kořením a esenciálními oleji promění vaši pokožku k nepoznání! Vaše pokožka bude po pravidelném používání zpevněná, jemnější, pružnější a hladší.
Zobrazit článek >
 
Jak se oblékat při postavě ve tvaru hrušky
Tělo ve tvaru hrušky má drobný trup, který je vyvážený větším pozadím (boky, stehna, hýždě). Tento typ postavy má například Jennifer Lopez. Bude nutné zvýraznit horní partii těla. Můžete použít ramenní mikrovycpávky z molitanu. Avšak ne takové, které se nosily v devadesátých letech minulého století. Ve kterých si každá žena připadala jako hráč amerického fotbalu. V letních měsících si oblékejte šaty bez ramínek nebo šaty s lodičkovým výstřihem. Tím si zajistíte pozornost k výše umístěným partiím. Dolní část těla pomohou vyvážit splývavé a dole rozšířené sukně. V případě sukní máte zakázáné veškeré sklady, které spodní partie rozšiřují. Kalhoty by měly být klasické, měkké, raději bez módního vysokého pasu. V dolní části by se neměly zužovat, jinak můžete vypadat jako zmrzlina v kornoutku. Pozor na záševky a sklady v pase. Pokud nejsou náležitě vypracované, vytvářeji efekt nafouklého balónu. Nejsou vhodná ani obtažená trička, která obepnou váš útlý pas a dají vyniknout širokým bokům. Popusťte uzdu výrazným barvám a vzorům v horních partiích. V dolních partiích zachovejte jednobarevnost. Taktéž doplňky, jako jsou náúšnice a náhrdelníky, umí přitáhnout pozornost k vašemu obličeji. Stejný efekt má i objemný účes. Co se týče obuvi, jsou vhodné podpatky a boty na klínu. Další zajímavé rady, jak osvěžit svůj šatník a konečně se vzdát věty: "Já zase nemám co na sebe!", najdete v knize: STYLISTKOU SAMA SOBĚ.
Zobrazit článek >
 
Velká vlna smoothie: Proč zrovna celerové? I
Pít smoothie z různých kombinací ovoce a zeleniny vám rozhodně neuškodí. Právě naopak. Díky čerstvým produktům třeba přímo ze zahrádky svému tělo dodáte bohaté vitaminy a minerální látky. V poslední době se zejména na sociálních sítích rozmohl trend v pití celerové šťávy. Proč je celer v podobě smoothie tak jedinečný? Celer obsahuje spoustu tělu prospěšných látek. Je v něm obsažen vitamin A, B, C, K a P. Jeho součástí jsou taky beta karoteny, flavonoidy, antioxidanty, ze stopových prvků stojí za jmenování vápník, hořčík, fosfor, dále draslík. Velkou výhodou celeru je to, že obsahuje pouze čtyřicet kalorií. To je opravdu velmi málo, takže celer můžete konzumovat klidně i večer. Jeho šťáva je však, jak se brzy dozvíte, vhodná zejména po ránu. Máte vysoký tlak? Pak se stane smoothie z celeru vaším nejlepším přítelem. Navíc podporuje rozšiřování tepen, čímž zajistí stálý průtok krve. V předchozím jmenování prospěšných látek byly zmíněny antioxidanty. Ty jsou samy o sobě vhodné pro dobrou funkci organismu. Výzkumy bylo však dokázáno, že v celerové šťávě se vyskytuje nejméně osm druhů antioxidačních látek, které působí jako prevence proti rakovinotvornému bujení. Jsou obranou proti vzniku nádorů. Máte problém s vylučováním? Nebo trávením? I po ránu se vám zdá, že má váš žaludek snad o několik kilo navíc? Pak vyzkoušejte pravidelnou celerovou terapii. 
Zobrazit článek >
 
Velká vlna smoothie: Proč zrovna celerové? II
Nastartuje orgány a navíc podporuje funkci střev. Celer totiž obsahuje dostatečné množství vlákniny, mnohem víc než například banán. Podporuje taky činnost močového měchýře. S hlediskem vylučování souvisí i to, že celer brání usazování infekcí v moči a podporuje transport škodlivých látek z těla. U zánětů se ještě zastavme. Je známo, že celer působí proti kdejakým chorobám, zejména těm zánětlivým. Působí jako prevence a napomáhá v léčení dny, bronchitidy, osteoporózy, astmatu nebo artritidy. Celer je vhodný pro všechny, kteří trpí vysokou hladinou cholesterolu v těle. Pomáhá odbourávat špatné tuky, které můžete znát pod zkratkou LDL. Celer podporuje činnost mozku. Hned po ránu vám to bude pálit. Působí taky proti zánětům tohoto orgánu, je ku příkladu prevencí proti nevítanému Alzheimeru. Dalším plusem je, že celer působí taky na spánkové fáze mozku. Podporuje fáze celkově, čímž spánek s jistotou zkvalitní. Látky obsažené v celeru zlepšují sexuální výkonost a zvyšují aktivitu. Aktivní hledisko se netýká jen milostných hrátek. Zjistíte, že celer je výborný pro potřebný přísun energie, díky které se vrhnete s chutí do kdejakého sportu. Na tento fakt jistě čekáte. Ano, celer se stane vaším přítelem na cestě za štíhlou linií. Omezuje chutě, zejména na sladké, a navíc podporuje pocit sytosti. Pokud jej vypijete místo snídaně, nebudete mít s jistotou tak dvě hodiny hlad. Antioxidanty už v článku byly jednou zmíněny, avšak mohou se pochlubit ještě jedním výrazným účinkem. Zpomalují stárnutí. Podporují dokonce složky kolagenu, zabraňují vzniku vrásek a další projevy stáří pleti. 
Zobrazit článek >
 
Raw Bio drcené kakaové boby
Čokoláda a výrobky jí vylepšené jsou oblíbenou lahůdkou nejen Evropanů. Milují ji mladí i staří. Zřejmě nejoblíbenější je jako sladký nápoj, i když pralinky a v tabulkách, někdy obohacených o všelijaké oříšky a příchuti také není k zahození. Samozřejmě se vyskytuje množství produktů, které se jako čokoláda jen tváří. Barvu jim může dodat i nějaký ten kakaový prášek, ale čokoláda to prostě není. Pravdou také je, že čokoláda je bohatá na cukr, což z ní dělá solidní nepříliš zdravou energetikou bombu. Trochu lépe jsou na tom prémiové čokolády, deklarující vysoký obsah kakaa v neprospěch v poslední době tolik zatracovaného cukru. Ještě lepší je dát si tuto dobrotu úplně bez cukru – přírodní, bez jakéhokoli pražení – v podobě buď celých, případně drcených kakaových bobů. Nepražené kakaové boby mají osobitou, lehce nahořklou, intenzivní a lahodnou chuť a vůni. Pravdou je, že je specifická a pro někoho, kdo očekává čokoládovou chuť, může být zklamáním. Na rozdíl od „zdravě“ tvářící se čokolády s nízkým obsahem cukru neobsahují cukr žádný, přitom povzbuzují organismus. Pomáhají vyplavovat dobrou náladu navozující serotonin. Obsahem hořčíku zbavují napětí a křečí, imunitu podporují vitaminem C. Nepražené kakaové boby lze považovat za superpotravinu - uplatňující se hlavně v oblasti zdravé výživy. Můžete je přidat do kaše, tvarohu, vloček, domácích zákusků. V našem e shopu je můžete zakoupit drcené v oblíbené Raw Bio kvalitě značky Allnature mezi zdravou výživou v sekci Zdraví.
Zobrazit článek >
 
Bio hruškovo-jablečná povidla
My lidé mlsáme rádi. Někdo si pochutná na tlačence a klobáse (brrr). Ti, kdož právě neholdují masu a výrobkům z něj, mívají blíže k sacharidům,  a nemusí vždy jít právě o čokoládu. Poslední dobou, nejen experti upozorňují, že to metlou lidstva není jen alkohol a tuky (hlavně ztužené), ale i cukry. Jenže sacharidy jsou palivem pro mozek a svaly. Tvrdí-li někdo, že žije bez cukrů, mýlí se. Obsahují je ovoce i zelenina, všechny potraviny, jejichž základem jsou obiloviny a jí podobné plodiny ( rýže, proso, pohanka, čirok a jiné). Tito lidé jen svou stravu oprostili od cukrů rafinovaných – skrytých a přidaných. Sladí přírodními cukry, ať už medem, nebo stévií, javorovým nebo agávovým sirupem, sušeným ovocem a podobně. Mnoho sladkých lahůdek chutná dobře i bez dalšího doslazování. Patří k nim i povidla, která nemusí být jen švestková. Připomeňme, že povidla jsou zavařeninou, jejíž příprava spočívá v pomalém rozvaření ovoce. Na rozdíl od marmelád a džemů, které se zahušťují v lepším případě přidaným pektinem, v horším škroby, se povidla nijak nezahušťují - ovocná kaše se vaří tak dlouho, až se zbaví nadbytečné vody a zhoustne díky přirozenému obsahu vlákniny v ovoci. Vynikající chuť mohou mít i z dalších druhů ovoce a jejich kombinací. Oblíbená jsou například povidla uvařená z jablek a hrušek. Hodí se jako pomazánka na pečivo, na přípravu moučníků všeho druhu, do obilných kaší, do jogurtových a tvarohových svačinek a podobně. Jablečno-hrušková povidla Rapunzel, uvařená z ovoce v bio kvalitě, najdete v našem e shopu ve zdravé výživě sekce Zdraví.
Zobrazit článek >
 
Pěstování kořenové zeleniny
Kořenová zelenina má své specifické nároky jak na půdu, tak i na závlahu. S přípravou půdy k výsevu si musíte dát záležet. Je vhodné ji zrýt nejméně do hloubky 30 centimetrů. Určitě tuto zeleninu nepěstujte v půdách, které jsou jílovité a těžké. Takováto půda nezabezpečí dostatek vzduchu pro kořeny zeleniny, který potřebuje ke svému růstu. Dokonce se může stát, že kořenovou zeleninu napadne hniloba. Vhodná půda k výsevu může být i střední kvality. Nejlépe hlinitá či hlinitopísčitá s dostatkem organické hmoty. Je vhodné pěstovat v půdě, kde jste před rokem pěstovali košťáloviny nebo plodovou zeleninu. Kořenová zelenina se totiž nehnojí přímo. Potřebuje půdu v takzvané druhé síle. Přímý výsev provádějte do volné půdy v měsíci březnu i dubnu. V teplejších oblastech je možné vysévat už koncem měsíce února. Škůdci a choroby napadající kořenovou zeleninu se soustřeďují nejvíce na kořeny. Onemocnění jako jsou padlí nebo septorióza se zpravidla objevují ve druhé polovině vegetace. Mezi nejčastější škůdce patří pochmurnatka mrkvová. Od poloviny srpna do poloviny září nalétávají na zeleninu mušky, které kladou vajíčka na listy kořenové zeleniny. Jejich larvy pak navrtávají kořeny. Nezapomeňte přikrýt porost netkanou textilií a dospělce chytat na žluté lepové destičky. Chcete-li si vypěstovat vlastní zeleninu, třeba i v bytových podmínkách, zkuste pěstitelskou sadu GROW IT - ZELENINA. Tato sada obsahuje 5 druhů zeleniny (1x Pytlík se semínky mrkve, 1x Pytlík se semínky rajčat, 1x Pytlík se semínky jarní cibulky, 1x Pytlík se semínky dýně, 1x Pytlík se semínky okurky, 5x Květináč z kokosových vláken, 5x Výživný substrátový disk).
Zobrazit článek >
1 2 3 4 5 6