EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Svatomartinské tradice od počátku věků I

Publikováno od Kamila Spoustová

Svatý Martin bezpochyby patří k nejznámějším světcům u nás. Martin Tourský se narodil roku 316 našeho letopočtu jako syn významného římského důstojníka na území dnešního Maďarska. Je znám díky záchraně nahého promrzlého žebráka, kterému daroval polovinu svého pláště. Díky tomuto činu, jeho biskupství a dalším skutkům je považován za světce, který ochrání lid proti chudobě. Je patronem vojáků, koní, jezdců, dnes i hus a vinařů. Nejčastěji bývá vyobrazen jako rytíř na koni. Jeho příjezd na bílém oři už souvisí se starým pořekadlem, které vítá svatého Martina právě jedenáctého listopadu, tedy v čase, kdy bylo zvykem, že již padá sníh. Do krajů, kterým projíždí, přiváží Martin zimu.

Proč svatomartinská husa?

Jak jste se mohla dozvědět hned v prvním odstavci, svatý Martin se stal světcem díky svým činům. Jak tedy jeho svátek souvisí s pečením husy a jinými tradicemi?

Termín jedenáctého listopadu byl dnem, kdy začínal čtyřicetidenní půst, jež končil o Vánocích. Na svatého Martina měli tedy lidé poslední příležitost k pořádnému naplnění svých břich a k uspokojení chuťových buněk. Každý rok se tedy konal velký hodokvas.

Tento den však nebyl jen ve znamení hostin. Jednalo se taky o období, kdy se uzavíral pravidelný roční hospodářský cyklus. Zaměstnanci dostávali výplaty a podepisovali smlouvy na další léta. Vyrovnávaly se daně a poplatky, věnovaly se dárky za odvedené služby. Jednak právě poděkování, pak i zmíněné doplatky se řešily zejména naturáliemi. A husa z nich byla nejvýhodnější. A tak se toto zvíře stalo tradičním symbolem oslav i hospodářských záležitostí.