EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Tajemství vlašských ořechů II

Publikováno od Kamila Spoustová

Vlašské ořechy lze využít pro přípravu spousty pokrmů, ale i na výrobu kosmetiky a léčiv. Nejoblíbenější využití vlašský ořech shledává u oleje z vlašských ořechů, tinktury z jader a speciálního másla. Lze z něj připravit taky speciální likér s názvem ořechovka. Vyrábí se taky mouka. Výborné jsou i ořechy nakládané v medu. Skvěle poslouží jako přísada do salátů nebo při pečení do cukroví.

Pokud chcete do těla pravidelně dostávat potřebné živiny, bohatě stačí, když sníte pár ořechů za den. Ořechy lze skladovat klidně i rok. K dobrému uchování potřebují teplotu od patnácti do dvaceti stupňů Celsia. Vyhovuje jim chlad a tmavé prostředí. Pokud ořechy vyloupete, lze je v ledničce uchovat i déle jak šest měsíců, v mrazničce až jeden rok.

Pro lepší chuť ořechů se je vyplatí louhovat je ve vodě 24 hodin. Mezi tím by mělo dojít k výměně vody minimálně třikrát.

Víte o melatoninu?

A ještě něco navíc! Vlašské ořechy v sobe nesou antioxidační hormon melatonin. Jde o prvek, který je vylučován v epifýze. Tento hormon se uvolňuje ve chvíli, kdy je tma, souvisí tedy se spánkem. Odborníci zjistili, že konzumací vlašských ořechů se zvyšuje koncentrace melatoninu v krvi. Díky tomu mají ořechy významně snižovací vliv na rizika rakoviny, kardiovaskulárních onemocnění a neurodegenerativních poruch, třeba choroby Alzheimerovy.

Olej z vlašských ořechů najdete zde.