EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.CZ Pro ženy Pro muže Slevy a akce

Vanilkový lusk a jak na něj

Publikováno dne 28.04.2019 od Kamila Spoustová

Vanilku zajisté už při pečení použila každá hospodyňka. Do těsta ji lze přidat v prášku, můžeme využívat pouze jejího aroma, v obchodech je taky k dostání například vanilkový cukr. Ideální volbou při pečení je však využít čerstvé vanilky přímo z lusku. Víte, jak si s vanilkovým luskem poradit? Že ne? Pak si přečtete náš článek a upečený poklad bude díky vanilce ještě lepší než kdy dřív!

Vanilkový lusk je běžně k dostání v některých supermarketech, s jistotou ho seženete ve speciálních prodejnách. Pozor si při nákupu dejte na to, že existuje více druhů lusků. Jejich aroma a chuť je navíc závislá na podnebí, takže nemůžete počítat s tím, že každý plod bude úplně stejný. Při pečení rozdíl jen těžko poznáte.

Vanilkové lusky poměrně dlouho vydrží. Vyplatí se je skladovat v uzavřených nádobách, aby nevyschly.

Vanilkový lusk není třeba nijak omývat, neboť budete pracovat jen s jeho vnitřkem. Rozřízněte ho podélně a poté seškrábněte dužiny včetně semínek. Tuto dužinu již pak přidávejte libovolně do těst nebo využívejte na vaření. Pro kulinářský požitek postačí jeden maximálně dva lusky, zjistíte, že aroma je opravdu silné.

Díky luskům si můžete vyrobit taky domácí vanilkový cukr, postačí, když celý lusk uzavřete ve sklenici s cukrem. K aromatizaci lze využít i pár prázdných lusků, vůni v cukru zanechají také.