EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Vánoční pečení IV. – Vanilkové rohlíčky a pracny

Publikováno od Kamila Spoustová

Stará, ale dobrá vánoční klasika. Tou jsou vanilkové rohlíčky.

Potvrzená historická událost, která se týká vanilkových rohlíčků, je nám známa z doku 1786. V tomto roce se přistěhoval do Vídně Ludwig Dehe z Württembergu. Ihned si zde otevřel obchod, který se zpočátku soustředil na prodej mraženého zboží. Pana Dehe to však velmi brzo omrzelo a rozhodl se podnikat jako cukrář. Velmi se mu dařilo a jeho obchůdek si získal ohlas. V jeho práci pokračoval i Deheho syn. Ten se však po čase rozhodl rodinný obchod prodat. Roku 1857 se majitelem obchodu stal Christoph Demel. V rukách jeho rodiny cukrářství zůstalo dodnes akorát s tím rozdílem, že dnes se z malého obchůdku stala velká cukrárna, která nese jméno rodiny Demlů. Oficiální název cukrárny je: dvorní císařsko-královská cukrárna Demel. A jak to souvisí s rohlíčky? Po odkoupení firmy začal Deml rozšiřovat sortiment a jeho součástí byly i vanilkové rohlíčky. Recept držela rodina poměrně dlouho v tajnosti, avšak později se recept dostal na povrch. Zda se rohlíčky prodávaly nebo pekly ještě někdy dříve, se mi zjistit nepodařilo. S jistotou však víme, že se díky této firmě rozšířily rohlíčky do světa a staly se tak ihned součástí tradičního vánočního cukroví.

RECEPT

Budete potřebovat:

Na těsto:

Hladkou mouku (250 g)

Máslo (140 g)

Vlašské ořechy (mleté, 60 g)

Cukr moučka (40 g)

Vanilkový cukr (1 sáček)

Vejce (žloutek, 1 ks)

Na obalení:

Cukr moučka(50 g)

Vanilkový cukr (1 sáček)

Postup:

Všechny suroviny smíchejte dohromady, a řádně těsto propracujte. Jakmile bude hladké, zabalte těsto do igelitového pytlíku nebo potravinářské fólie a dejte ho do lednice. Nechte tam těsto v rozmezí půl až celé hodiny. Z vychlazeného těsta pak tvarujte rohlíčky. Myslete na to, že při pečení se těsto trochu zvětší. Vyložte plech pečícím papírem a ve vyhřáté troubě na 170°C pečte dorůžova asi 10 minut. Jakmile budou rohlíčky upečené, ještě horké je obalujte ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

*Pokud chcete, aby vaše rohlíčky byly co nejvíc křehké, přidejte do těsta více nasekaných lískových ořechů. Těsto se díky nim zvláční.

Druhým vánočním cukrovím, které mnoho rodin peče dohromady s vanilkovými rohlíčky jsou medvědí tlapky nebo pracny či pracičky. Jsou vlastně takovou obdobou vanilkových rohlíčků až na to, že do tlapek se dává velký podíl kakaa.

RECEPT

Budete potřebovat:

Na těsto: 

Polohrubou mouku (350 g)

Cukr moučka (250 g)

Kakao (50 g)

Vlašské ořechy (mleté, 120 g)

Máslo (250 g)

Vejce (1 ks)

Skořice a hřebíček (dle chuti)

Citronovou kůru (1 lžičku)

Na obalení:

Cukr moučka (50 g)

Vanilkový cukr (1 sáček)

Postup:

Suroviny na těsto smíchejte dohromady. S vypracovaným těstem postupujte stejně jako u vanilkových rohlíčků. Při čekání na zchladnutí těsta si zatím vymažte formičky na tlapky máslem. Těsto vtlačujte do forem a ty volně pokládejte na plech. Pečte v troubě rozehřáté na 200°C asi 10 minut. Upečené tlapky ihned vyklepávejte z formiček a obalte je ve směsi cukru.

Rohlíčky a tlapky je vhodné péci tři týdny před Vánoci.