EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Vánoční pečení VI. - Tradiční kakaová vosí hnízda

Publikováno od Kamila Spoustová

Na Vánoce byste neměla zapomenout ani na tradiční vosí hnízda alias včelí úly. Nyní už je ten pravý čas na jejich přípravu. Těsto 1 je klasický recept na hnízda. Takový, jaký asi znáte vy. Pokud byste chtěla přijít s vánoční inovací, zkuste připravit světlá vosí hnízda (těsto 2) která vám budou určitě taky chutnat. Postup při zpracovávání těsta je u obou druhů stejný.

Budete potřebovat:

Na podstavu:

Piškoty (cca 30 ks)

Na těsto 1:

Piškoty (80 g)

Máslo (50 g)

Kakao (2,5 lžíce)

Rum (2,5 lžíce)

Na těsto 2:

Piškoty (50 g)

Ořechy (mix, mleté, 30 g)

Máslo (50 g)

Bílek (1 ks)

Rum (3,5 lžíce)

Na náplň:

Máslo (100 g)

Cukr moučka (2 lžíce)

Žloutky (3 ks)

Rum (3,5 lžíce)

Postup:

Nejprve si v mixéru rozmixujte piškoty, případně i ořechy. Přidejte všechny zbylé ingredience a těsto dejte na chvíli do lednice. Zatímco se bude směs chladit, připravte si náplň. Vyšlehejte žloutky s cukrem, poté přidejte zbylé přísady. Naposled vmíchejte měkké máslo. Náplň dejte též chladit. Vezměte si formičky na úly či hnízda. Připravte si kolem 50 g cukru, kterým vždy formičku vysypete, aby se vám směs nenalepila na formu. Vyndejte z lednice první hmotu a natlačte ji do formičky. Vytvořte důlek a do něj vložte náplň. Hnízdo uzavřete piškotem. Otevřete firmičku a hotové cukroví vyjměte. Takto pokračujte, dokud nespotřebujete veškerá těsta.

Pokud jste odpůrci syrových vajec a máte z nich strach, není problém je vynechat. Místo nich přidejte více másla, případně nařeďte těsto lžičkami vody.

Další recepty na cukroví najdete zde