EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Vánoční pečení VIII. – Linecké ořechové čtverečky

Publikováno od Kamila Spoustová

Znáte linecké ořechové čtverečky, někdy taky nazývané jako ořechové kostky? Pokud jste tento recept ještě nevyzkoušela, tak vám zaručuji, že po prvním ochutnání už nebudete chtít jíst nic jiného. 

Příprava není až tak složitá, avšak ingrediencí je poměrně mnoho, jelikož toto cukroví se skládá ze dvou těst a dvou polev.

Budete potřebovat:

Na těsto:

LINECKÉ TĚSTO

Mouku hladkou (150 g)

Mouku polohrubou (150 g)

Cukr moučka (100 g)

Máslo (200 g)

Vejce (1 ks)

Citronovou kůru (1-2 lžičky)

Sůl (špetka)

OŘECHOVÉ TĚSTO:

Mouku polohrubou (150 g)

Cukr moučka (250 g)

Máslo (250 g)

Vlašské ořechy (mleté, 150 g)

Rum (2-5 lžic)

Vejce (bílky, 7 ks)

Citronovou kůru (1-2 lžičky)

Sůl (špetka)

Na polevu:

Cukr moučka (300 g)

Rum (2 lžíce)

Vejce (žloutky, 7 ks)

Na polevu a posyp:

Čokoládu na vaření (1 tabulka)

Vlašské ořechy (celé, cca 50 ks)

Postup:

Ze všech surovin vypracujte hladké těsto. Máslo, které budete dávat do těsta, by mělo být měkké, aby se lépe zpracovávalo. Jemné těsto vložte do igelitového pytlíku nebo potravinářské fólie a nechte dvě hodině v lednici. Ořechové těsto připravte taktéž. Smíchejte všechny suroviny, ale tentokrát bez bílků. Ty našlehejte v mixéru a vytvořte sníh. Přidejte ho do hladkého těsta, které opět vložte do lednice. Jakmile si linecké těsto odpočine, vyndejte ho z lednice, rozválejte a položte ho na plech vyložený pečícím papírem. Na toto těsto přidejte těsto ořechové a nechte ho péci 40 minut na 150°C. Mezi tím, co se bude cukroví péct, připravte si polevu. Žloutky vyšlehejte tak jako bílky. Na upečený korpus natřete polevu a nechte zaschnout. Poté rozpusťte čokoládu, do které přidejte pár lžic vody a plátek másla, aby se leskla. Čokoládu vylijte na těsto a opět počkejte, až zaschne. Těsto na plechu rozkrájejte a na každý kousek položte kus vlašského ořechu. Dobrou chuť!

Další recepty na cukroví najdete zde