EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Vaření

 
Vánoční pečení VIII. – Linecké ořechové čtverečky
Znáte linecké ořechové čtverečky, někdy taky nazývané jako ořechové kostky? Pokud jste tento recept ještě nevyzkoušela, tak vám zaručuji, že po prvním ochutnání už nebudete chtít jíst nic jiného.  Příprava není až tak složitá, avšak ingrediencí je poměrně mnoho, jelikož toto cukroví se skládá ze dvou těst a dvou polev. Budete potřebovat: Na těsto: LINECKÉ TĚSTO Mouku hladkou (150 g) Mouku polohrubou (150 g) Cukr moučka (100 g) Máslo (200 g) Vejce (1 ks) Citronovou kůru (1-2 lžičky) Sůl (špetka) OŘECHOVÉ TĚSTO: Mouku polohrubou (150 g) Cukr moučka (250 g) Máslo (250 g) Vlašské ořechy (mleté, 150 g) Rum (2-5 lžic) Vejce (bílky, 7 ks) Citronovou kůru (1-2 lžičky) Sůl (špetka) Na polevu: Cukr moučka (300 g) Rum (2 lžíce) Vejce (žloutky, 7 ks) Na polevu a posyp: Čokoládu na vaření (1 tabulka) Vlašské ořechy (celé, cca 50 ks) Postup: Ze všech surovin vypracujte hladké těsto. Máslo, které budete dávat do těsta, by mělo být měkké, aby se lépe zpracovávalo. Jemné těsto vložte do igelitového pytlíku nebo potravinářské fólie a nechte dvě hodině v lednici. Ořechové těsto připravte taktéž. Smíchejte všechny suroviny, ale tentokrát bez bílků. Ty našlehejte v mixéru a vytvořte sníh. Přidejte ho do hladkého těsta, které opět vložte do lednice. Jakmile si linecké těsto odpočine, vyndejte ho z lednice, rozválejte a položte ho na plech vyložený pečícím papírem. Na toto těsto přidejte těsto ořechové a nechte ho péci 40 minut na 150°C. Mezi tím, co se bude cukroví péct, připravte si polevu. Žloutky vyšlehejte tak jako bílky. Na upečený korpus natřete polevu a nechte zaschnout. Poté rozpusťte čokoládu, do které přidejte pár lžic vody a plátek másla, aby se leskla. Čokoládu vylijte na těsto a opět počkejte, až zaschne. Těsto na plechu rozkrájejte a na každý kousek položte kus vlašského ořechu. Dobrou chuť! Další recepty na cukroví najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Štěpánská husa na dva způsoby
Štěpánskou dobrotu by si dal určitě každý. Připravujete 26. prosince tradiční husu? Zde máte dva návody, jak upéct tuto pochoutku. Štěpánská husa s jablky Budete potřebovat: Husu (1 ks) Jablka (velká, 5 ks) Vlašské ořechy (200 g) Mandle (100 g) Mouku hladkou (35 g) Med (8 lžic) Sůl Pepř Postup: Husu rozkrájejte, omyjte a osušte. Maso osolte, mírně opepřete a vložte je na pekáč. Jablka oloupejte a nakrájejte je na tenké nudličky. Ty smíchejte s ořechy a mandlemi. Polovinu ořechů rozdrťte, druhou polovinu rozkrojte pouze na polovinu, mandle nakrájejte. Maso pečte dozlatova ideálně na 140°C. Asi půl hodiny před dopečením husu polijte výpekem, posypte moukou, přidejte na pekáč trochu tuku a zmíněné množství medu. Na závěr ji můžete ještě zasypat ořechy a nakrájenými jablky. Podávejte ihned po upečení. Štěpánská husa s pečenými kaštany Budete potřebovat: Husí stehna (4 ks) Pečivo (housky nebo rohlíky, 3 ks) Kaštany jedlé (150 g) Smetanu (50 ml) Vejce (2 ks) Mouku hladkou (10 g) Sůl Pepř Postup: Kaštany upečte a oloupejte. Pečivo nakrájejte na malé kousky a promíchejte je s pečenými kaštany. Do této směsi přidejte našlehaná vajíčka a smetanu. Nádivku na závěr osolte, opepřete a vložte do lednice. Stehna omyjte a osušte. Odstraňte stehenní kost a vložte nádivku. Stehna svažte provázkem, aby nádivka nevytekla. Vložte je do pekáče, s trochou vody je pečte na 150°C dozlatova. Chvíli před dopečením je vejměte, přidejte máslo a zaprašte moukou. Obě jídla podávejte s bramborovými knedlíky a sladkým červeným zelím. Velkou domácí kuchařku najdete zde. Další kuchařky najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Jak se zrodil Matcha čaj II
Později tento způsob pití převzalo i Japonsko, odkud čaj pocházel. Tam se popíjení stalo tradicí šlechticů. Pili jej bohatí a taky rytíři. Čaj byl nápojem samurajů. Čaj jim dodával sílu, ale taky byl považován za látku, která vnese harmonii a klid do jejich neustále akčního, leckdy až bouřlivého, života.  Tradiční pěstování a zpracování čaje Matcha se pak přemístilo zpět do Japonska. Tam se postupně příprava čaje ustálila a podle ní připravujeme čaj dodnes. Co se týče čínských čajů, jedná se o nápoje, které nemají dlouhou tradici. Vzhledem k jiným podnebným podmínkám se na území začaly pěstovat jiné druhy čajů. V posledních letech však farmářům došlo, že světová poptávka Matcha je vysoká a začali čaj znovu pěstovat ve velkém. Od japonské odrůdy se tento čaj liší barvou i chutí. Čínský čaj jednoduše poznáte podle toho, že nejde moc dobře naplnit a nemá tak výraznou barvu.  Vraťme se ještě k Eisaiovi. Možná vás zaujalo, že jeden jediný muž dokázal takhle jednoduše změnit přípravu čaje. Ve své knize s názvem Kissa yojoki se totiž dostal k tomu, že tento čaj je nepřekonatelným lékem pro duši. Jako jeden z vážených mnichů byl brán zcela vážně, a tak netrvalo dlouho, a čaj se od buddhistů dostal až na císařský dvůr.  Za zmínku z historického měřítka stojí ještě století šestnácté. Došlo ke vzniku takzvaného čajového obřadu. Ten se lišil od západních kultur, avšak spočíval taky v odpočinku, a to v tom nejvyšším. Pití čaje vedlo až k meditaci. Nápoj se stal taky výživou jogínů. Ze všech druhů asijských čajů se stal právě Matcha tím, který hrál v každém cvičení roli.
Zobrazit článek >
 
Vyrobte si domácí rajčatové nudle do polévky
Můžete si zakoupit různé druhy těstovin, od vaječných či bezvaječných, celozrnných či špenátových až po různé tvary. Také si lze zakoupit nudle a jinak tvarované těstoviny, které jsou vhodné jako zavářka do polévkových vývarů. Ale zajisté mi dáte za pravdu, pokud jste měli možnost někdy ochutnat, že domácí jsou chuťově lepší. Zkuste si vyrobit nudle do polévky podle následujícího receptu: RECEPT: Rajčatové nudle do polévky Ingredience: 1 vejce 1 pol. lžíce studené vody 5 pl. lžic domácího kečupu (může být kupovaný) polohrubá mouka Postup: V míse rozkvedáme vajíčko s vodou a s kečupem. Postupně budeme přidávat mouku. Tolik množství, aby vzniklo pevnější těsto na vyválení. Na vál nasypeme hladkou mouku a vyválíme na něm těsto - co nejvíce do tenka. Těsto si průběžně poprašujeme, aby se nelepilo jak na vál, tak i na váleček. Vyválený tenký plát necháme oschnout, aby se dal krájet a nelepil se. Nejprve si plát nakrájíme na 3 cm široké pásy. Pásy naskládáme na sebe a krájíme tenké nudle. Nudličky ještě necháme na talíři, rozsypané, doschnout, tak aby se lámaly - pro účel skladování. Takto lze připravit i široké nudle, záleží jen na vás, jaký jim dáte tvar a příchuť. Vyzkoušejte zajímavé a velmi chutné recepty, které se týkají těstovin. Kniha TĚSTOVINY z nakladatelství APETIT bude skvělým průvodcem v návodech na nezapomenutelné těstovinové menu.
Zobrazit článek >
 
Sollux Organic Clean na kuchyně
Úklid je pro někoho nutnost, pro jiného, je-li čas, docela příjemná relaxace. Ozvou se přirozeně hlasy s názorem, že volný čas se dá trávit podstatně příjemněji. A jdou pro udržení zdraví cvičit do posilovny, běhat, plavat, prostě mordovat tělo. Přitom úklid je celkem přirozený pohyb. Vykonává-li se v přiměřené míře, vydá za tělocvičnu a co víc – benefitem je uklizený byt. Už i do úklidu domácností zavítal environmentální trend. Zvolna ustupujeme od chemických čističů a možnými negativními dopady na zdraví a objevujeme úklidové prostředky na bázi octa, sody, přírodních surovin, čistíme horkou párou a podobně. Sollux Organic Clean je organická řada produktů pocházejících z ekologického zemědělství. Výrobce zaručuje 100% nezávadnost, bezpečnost a účinnost. Čistič pro kuchyň je vylepšen o přírodní olej z citronové trávy, působící současně jako osvěžovač vzduchu. Neobsahuje žádné toxické příměsi. Sollux Oganic Clean na kuchyně spolehlivě odstraňuje běžné i odolnější kuchyňské nečistoty. Lze jím čistit kovové, plastové, dřevěné, kamenné, porcelánové povrchy, včetně sklokeramické desky. Hodí se také na mastné nádobí a náčiní. Sollux Organic Clean lze nanášet neředěný přímo na znečištěná místa. Stačí nechat krátce působit a setřít. Vyzkoušejte ho, zakoupit ho můžete v sekci Drogerie.
Zobrazit článek >
 
Teď už každý den se semínky chia!
Síla. To je překlad výrazu ,,chia‘‘ starých Mayů. Chia jsou velmi drobná semena šalvěje hispánské, byliny z čeledi hluchavkovité. Tato květina, výškově kolem jednoho metru, zbarvená do bíla nebo fialova, roste hlavně ve Střední Americe. Tam se řadí k tradičním potravinám již velmi dlouhou dobu. Znali a užívali ji totiž už Aztékové. Dokonce byla chvíli používána na území Mexika jako platidlo. Samotná semínka chia jsou šedá až černá, velikostně okolo jednoho milimetru.   Proč zrovna chia? Díky své výživové hodnotě jsou semena nazývány ,,runners food‘‘, v překladu jídlo běžců. Podporují větší fyzickou výkonnost sportovců. Pyšní se vysokou schopností vázat na sebe vodu a tím tělu zajištují vyšší hydrataci, která je nutná při jakékoliv fyzické zátěži. Semena chia jsou významným zdrojem tuků, včetně nenasycené mastné kyseliny omega-3 a vlákniny, sacharidů i proteinů. Dále obsahují různé antioxidanty, vápník, železo, zinek, fosfor, draslík a magnézium. Jsou bohatá i na vitamíny, zvláště na skupinu B, které s dalšími složkami pomáhají podpořit důležité lidské funkce. Například pozitivně působí na růst nervového systému, kostní dřeně a trávícího traktu. Z hlediska trávení působí blahodárně hlavně na metabolismus, pomáhají měnit potravu na energii. Podporují množení pohlavních hormonů a redukují hormony stresu. Pokud se chystáte projít detoxikací, měli byste zvolit chia jako její doplněk. Dodají tělu potřebné živiny a podpoří hubnutí.   Nutriční hodnoty chia na 100 gramů: Energie: 333 kcal Sacharidy: 19 g Tuky: 21 g Bílkoviny: 19 g Vláknina: 32 g Nutriční hodnoty nám samy o sobě asi nic moc neřeknou, tak si uveďme pár dalších konkrétních příkladů, proč jíst semínka chia. Obsahují totiž: dvakrát více: proteinů něž jiná semínka, draslíku něž banány, třikrát více: antioxidantů než borůvky, železa než špenát, pětkrát více: vápníku než mléko, devětkrát více: Omega-3 než vlašské ořechy. Na co si při konzumaci dát pozor? Snad i u těch nejlepších přírodních léčiv existuje určitá skupina lidí, která by se potravině měla vyhnout. Chia semínka snižují krevní tlak. Hlavně lidé trpící nízkým tlakem v pokročilém věku by si na ně měli dát pozor. Pokud užíváte léky na ředění krve, měli byste chia konzumovat s mírou. Jak chia jíst, zpracovávat a užívat? Můžete je přidat prakticky do čehokoliv. Mají neutrální chuť, a tak je v jídle pomalu ani nebudete cítit. Velmi oblíbené jsou v jogurtech, salátech, polévkách, vejcích nebo ovesných kaších. Často se přidávají i do drinků. Stačí lžičku semínek rozmíchat ve vodě a na světě máte zdravý elixír. Semínka velmi rychle v tekutině změní svojí tvrdost a do deseti minut takzvaně zgelovatí. Chia semínka můžete jíst denně. Doporučené množství je kolem dvou lžic semínek na den. Jak vyrobit základní olejový semínkový gel? Semínka chia se míchají vždy v poměru 1:9 nebo 1:10. To znamená, že na každou lžičku semínek přidáte devět nebo deset lžiček vody. Čím více chcete směs hustou, tím déle nechte semínka ve vodě odpočívat. Za den dokáží svoji velikost zvětšit až patnáctkrát. V lednici vydrží kolem deseti dní. Vaření s chia je obvyle velmi snadné. Zde jsou další recepty, které stojí za zkoušku: Chia dresing – Smíchejte půl šálku chia s řeckým jogurtem (250 g) a citrónovou štávu (cca ¼ – ½ citrónu). Nyní se rozhodněte, zda budete chtít vyrobit sladký nebo slaný salát. V případě sladkého přidejte do směsi vanilkový cukr nebo med. Slaný dresing osolte, opepřete podle libosti a přidejte vaše oblíbené koření. Nápoj Chia Fresca – Do nádoby nalijte štávu z půlky citrónu, přidejte jednu nebo dvě lžičky medu a promíchejte. Do směsi přilijte nektar z agáve a samozřejmě nasypte chia, stačí dvě lžíce. Směs zřeďte vodou podle chuti a zdravý energetický nápoje je na světě. Semínka chia by zkrátka neměla chybět v žáddné domácnosti. Již po prvním použití si je zamilujete. Chia semínka najdete zde.
Zobrazit článek >
 
BIO Arganový olej
  Arganový olej je jedním z nejvzácnějších olejů na světě vzhledem k velmi omezené oblasti rozšíření argánie. Tento strom roste v polopouštích, kde je díky hlubokému kořenovému systému chráněn před vlivem eroze a slouží jako přirozená bariéra proti dezertifikaci. Různé odrůdy argánie kdysi rostly po celé severní Africe, nyní jsou ohrožené a pod ochranou UNESCO. Organizace prohlásila oblast na jihozápadě Maroka mezi Atlantským oceánem a pohořími Atlas a Antiatlas o rozloze 25 687,8 km² za biosférickou rezervaci. Jak již bylo řečeno, arganový olej se vyrábí z plodů stromu Argania Spinosa, který roste pouze v jihozápadní části Maroka. Plody Arganie jsou stále ještě tradičním postupem vytloukány na kamenných mlýncích berberskými ženami. Tento proces je velmi časově náročný. Na jeden litr arganového oleje je potřeba až 30 kg plodů arganie, což odpovídá zhruba 4-5 stromům. Výroba jednoho litru arganového oleje zabere až 20 hodin. Pro srovnání výroba jednoho litru olivového oleje spotřebuje jen 5 kg oliv.   Arganové plody se sbírají třemi různými metodami. První metoda spočívá v tom, že zemědělci vyčkají až plody uzrají a samy spadnou ze stromu. Jiní zemědělci shazují plody Arganie na zem pomocí dlouhých tyčí. Třetí metodou je sběr plodů pomocí koz, které se plody Arganie živí a vybírají se poté z jejich trusu. Tato metoda je nezvyklá, nicméně není pro plody škodlivá. Často si tak na stromech Arganie můžete všimnout koz, které po nich poskakují. Produkt: BIO Arganový olej Výrobce: Natural Medicaments Objem: 250 ml Arganový olej potravinářský se vyrábí z šetrně pražených jadérek plodů stromu Argania spinosa.   Tento olej zakoupíte v našem e-shopu: ZDE
Zobrazit článek >
 
Cukroví nemusí být jen vánoční: Linecké ořechové kostky
Cukroví nemusí být jen vánoční: Linecké ořechové kostky Budete potřebovat: Na světlé linecké těsto: Polohrubou mouku (150 g) Hladkou mouku (150 g) Máslo (200 g) Cukr moučka (100 g) Vejce (1 ks) Citronovou kůru Sůl (špetku) Na ořechové těsto: Máslo (250 g) Cukr moučka (250 g) Vlašské ořechy sekané (150 g) Polohrubou mouku (150 g) Rum (2 lžíce) Bílky (na sníh, 7 ks) Citronovou kůru (z ½ ks) Sůl (špetka) Na polevu: Cukr moučka (320 g) Žloutky (7 ks) Rum (5 lžic) Čokoládu na vaření (1 tabulka) Ořechy (na ozdobu) Postup: Z uvedených surovin na těsto vypracujte měkkou hmotu, zabalte ji do fólie a uložte asi na dvě hodiny do chladničky. Ořechové těsto připravujte obdobně, avšak dbejte na rozmíchání másla s cukrem do pěny a správné ušlehání bílků, které do těsta přidejte až úplně na konec. Těsto se shněhem už jen jemně zamíchejte. Z vychlazeného lineckého těsta vyválejte plát a položte jej na plech vyložený papírem na pečení. Povrch těsta propíchejte vidličkou a na celý plát rovnoměrně rozetřete ořechové těsto. Pečte na 150°C asi 40 minut. V době pečení si připravte polevu. Žloutky vyšlehejte s moučkovým cukrem do hustého krému a přimíchejte rum. Polevu rozetřete na upečený teplý moučník a nechte ho mírně zaschnout. Řezy poté nakrájejte, dokud je moučník ještě vlažný. Po zaschnutí polevy nastříkejte na kostky mřížku z rozpuštěné čokolády a ozdobte půlkou vlašského ořechu. Zajímají vás další skvělé recepty? Máte chuť zkusit něco nového? Pak otestujte taky nepečené cukroví. Recepty na něj najdete v knize Dnes nepeču!.  
Zobrazit článek >
 
Zahradníkův rok - rady na měsíc říjen
Měsíc říjen je měsícem sklizně jádrového ovoce. Přináším vám několik rad na říjnové práce při sklizni, v sadě a na zahrádce. Skladovací prostor - aby nám plody dlouho vydržely v perfektním stavu, skladovací prostor musí být chladný, spíše tmavý, větratelný, s dostatkem vzduchu a bez výskytu škůdců. Jak ukládat ovoce - ideální jsou police nebo regály, kam se uloží ovoce jednotlivě. Lépe se kontrolují napadené plody plísní. Jak pracovat s ořechy - vlašské ořechy usušíme na slunci, v suché místnosti nebo na půdě. Pouze zcela suché ořechy můžeme sesypat do koše nebo přepravek. V žádném případě se nesmí ořechy umývat! Píďalka zhoubná a podzimní - proti jejich náletům připevníme na kmeny vyšších stromů lepové pásy. Nemocné stromy - poškozené a odumírající stromy odstraníme i s kořeny. Strupovitost jabloní a hrušní - krátce před opadem listů ošetříme jabloně a hrušně postřikem krystalického hnojiva močoviny v koncentraci 7%. Výsadba - začíná ve druhé polovině měsíce. Stromky a keře musí být dostatečně vyzráléve dřevě. Především dbejte na to, aby nevyschly kořeny. Proto je dobré 24 hodin před výsadbou namočit kořeny stromků a keřů do vody. Orba - zaoráváme rostliny, které vytváří dostatečnou hmotu (svazenka, hořčice nebo peluška) na zelené hnojení. Staňte se odborníkem v zahradnickém oboru s knihou ZAHRADNÍKŮV ROK! Autor Wolf-Dieter Storl vysvětluje všechny důležité práce a dává je čtenáři k dispozici krok za krokem.
Zobrazit článek >
 
Magická síla skořice
Skořice. Nezbytná součást vybavení pro pečení i vaření nejen exotických jídel. Věděla jste, že se tato přísada pyšní mnohými účinky na lidské zdraví? Až vás překvapí jejích různorodost.  Možná jste si toho doposud nevšimla, ale skořicových produktů se na trhu prodává více druhů. Dva základní typy skořice jednoduše rozlišíte podle jejího zabarvení.  Tmavě hnědá skořice zastupuje takzvaný druh cassia. Používá se k vaření nejrůznějších druhů jídel i k léčebným účelům. Neobejde se bez ní čínská a korejská kuchyně. Tento druh skořice je součástí koření kari. Světle hnědá varianta pochází z Ceylonu. Nese název zeylancium. K dostání jsou oba druhy skořice, avšak tou žádanější je tmavá skořicová odrůda. Ta, jak již bylo řečeno, slouží zejména různým druhům medicíny. Po tisíciletí je využívána v čínském nebo řeckém léčitelstvím. Znali ji taky Egypťané, i jiné staré civilizace.  Skořice se v současné době pěstuje v teplých oblastech, déšť jí nevadí. Nejkvalitnější skořicové produkty pochází ze Srí Lanky, Cejlonu, jižní Číny, Thajska nebo Indonésie.  Věděla jste, že skořice není žádný plod nebo kmen, ale kůra? Z té se po úpravě vyrábí zakulacené rourky nebo stočené ,,klacíky‘‘, které jistě dobře znáte. Svitky je dobré schovávat v uzavřených skleněných nádobách. Kontakt se vzduchem a zvláště pak vlhkem určitě neudělá kůře dobře.  Ze skořice se dále připravují různé tinktury, oleje, taky léky, aromatické látky nebo třeba bytové vůně. Využíváme ji vcelku i drcenou či mletou do vybraných pokrmů. 
Zobrazit článek >
 
Nejlepší dýňová polévka
Podzimní období je pro dýňové pokrmy jako stvořené. Pojďme si dnes uvařit dýňovou polévku, po které se vám jistojistě budou sbíhat sliny už při pročítání receptu. Tak jdeme na to! Budete potřebovat: Dýni (nakrájenou dužinu bez semínek, 800 g) Zeleninový vývar (600 ml) Smetanu ke šlehání (250 ml) Cibuli (větší, 1 ks) Máslo (2 lžíce) Česnek (2 stroužky) Mrkev (1 ks) Cukr třtinový (1 lžíce) Kari (1 lžíce) Dýňová semínka (pražená, 150 g) Dýňový olej (pár kapek na porci) Chilli paprička (1 ks) Sůl a pepř Postup: Na másle nejprve dozlatova osmahněte cibuli spolu s česnekem. Až zpění, přidejte dýni a smažte dále asi pět minut. Následně přidejte strouhanou mrkev, koření a cukr. Poté směs přemístěte do hrnce a zalijte vývarem. Přiveďte k varu a asi tak patnáct minut polévku vařte na silném ohni, aby zelenina pořádně změkla. Poté přilijte smetanu, osolte, případně opepřete. Po uplynulém čase polévku rozmixujte tyčovým mixérem. Na polévku můžete přidat zakysanou smetanu, dále pár kapek dýňového oleje, samozřejmě opražená a osolená dýňová semínka a zmíněnou chilli papričku. Pokud nejste fanouškem pálivých pokrmů, papričku vynechte. Pokud slavíte Halloween tak, že doma poctivě vydlabáváte dýně a následně do nich vyřezáváte strašidelné obličeje, zbyde vám dýňová dužina. I v případě, že nepůjde o kostičky, můžete tuto dýni využít na přípravu polévky taky. Zbavte ji semínek, jak to jen půjde. Při vaření pak postupujte úplně stejně podle receptu. 
Zobrazit článek >
 
Sušárna nejen na ovoce
Moji prarodiče měli několik zahrad. Pěstovali na nich mnoho druhů ovoce a zeleniny, dokonce i chmel. Díky jejich práci jsme v době, kdy byla většina dnes běžných druhů ovoce nedostatkovým zbožím, neznali nedostatek. Vlastně jsme ani nerozuměli, proč lidé před prodejnami stáli ve frontách na jahody, třešně, ba i broskve, meruňky nebo dokonce švestky nebo hrušky. O malinách nemluvě, ty ani v prodejnách dostupné nebyly, pravděpodobně byly zdrojem vzácných valut. Všeho jsme měli, co hrdlo ráčí, i když jsme se příležitostně museli podílet na nějakém tom pletí, okopávání, případně sběru například černého, červeného a žlutého rybízu, angreštu a dalších pro děti nepříliš atraktivních druhů ovoce a zeleniny, prodávaného do tzv. sběrny. Pamatuji si, jak babička zpracovávala, co se dalo. Nakládala, zavařovala a také sušila na kamnech a v troubě. Musela to mít tehdy hodně náročné, protože pracně nakrájené ovoce k sušení ráda zasahovala plíseň. Škoda, že se nedožila vymožeností, které tato rizika omezily. Sušárny s patrovými platy k sušení už plísním šanci nedávají, stačí dodržet postup, který je součástí každého výrobku. Například sušárna Sencor SFD 851GR s regulací teploty od 35°C - 70°C umožní usušení produktů i v mezích přísných požadavků na raw stravu. Kompaktní sušárna rovnoměrně suší v 5 patrech o průměru 25,5 cm. Obsahu nehrozí zapaření a jiná zkáza, protože má integrovaný ventilátor. Potřebné programy, včetně odloženého vypnutí, nastavíte na LED podsvíceném displeji. Samozřejmostí je tepelná pojistka proti přehřátí. Sušárnu Sencor SFD 851GR s digitálním displejem, ale i jiné typy téže značky, zakoupíte v sekci Elektroniky pro domácnost.
Zobrazit článek >
 
Velký speciál o stravování: Jakých chyb se dopouštíte? III
Jak je to vlastně s dietami? Pokud se rozhodnete držet jakoukoliv dietu, pořádně si nejprve tento krok rozmyslete. Ne všechny, ať už hubnoucí nebo čistící kúry, vám totiž prospějí. Základní a nejdůležitější trik, který můžeme doporučit úplně každému, spočívá v pravidelném režimu jídla. Naučte se snídat, obědvat i večeřet ve stejnou dobu. Svačte kvalitní potraviny, nikoliv rychlé snacky nebo sladkosti. I když je vhodné konzumovat pouze zdravé potraviny, někdy je třeba udělat si jednou z vašich oblíbených lahůdek radost. Diety držet můžete, ale nebuďte tak striktní, raději se odměňujte. Maso je dobré, ale nejezte ho příliš mnoho Živočišné bílkoviny tvoří důležitou součást potravy, kterou každý vegetarián musí nahrazovat velkou dávkou bílkovin rostlinných, plně je však nikdy nenahradí. Tělo bez těchto komponentů v klidu přežije, ale musí si zvyknout na méně energie. Pokud však jíte maso každý den a někdy třeba i dvakrát denně, pomyslete na omezení jeho konzumace. Tělo tolik bílkovin zase nevyužije, vhodnější je konzumace rostlinných proteinů. Jezte luštěniny, taky vejce a mléčné produkty. Nejsou sacharidy jako sacharidy Přílohy nejsou zakázané, ale snažte se omezit ty s vysokým glykemickým indexem. Mezi ně patří knedlíky, těstoviny, ale i brambory. Snažte se alespoň občas vyměnit doplnění hlavního jídla za zeleninu, rýži, ale vynechte tu předvařenou, taky kroupy nebo třeba oblíbený amarant a samozřejmě luštěniny a další. Co se týče sacharidů, omezte pokud možno sladkosti, pití limonád, opatrně i s příliš sladkým ovocem. 
Zobrazit článek >
 
Valašské tradiční dobroty: Ochutnáváme východní kuchyni I
Pokud bychom pátrali po oblastech, kde se drží naše staré zvyky a obyčeje, jistě by si mnozí z nás vzpomněli právě na kraj moravský a ostravský. My dnes zavítáme do nejvýchodnější části Moravy. Do lokality, kterou nenazýváme jinak než Valašsko. Díky místním se zde nezachovává pouze tradice krojů a tematických slavností, ale taky se na Valašsku stovky let připravují výborné speciality, na kterých si pochutná opravdu každý. Jaké máme na mysli? Pojďte s námi poznat tento kraj. Bude se vám líbit, valašská kuchyně je svou originalitou i staletou tradicí vyhlášená. Kyselica Po našem taky kyselo. Polévek z kysaného zelí existuje několik. Běžně k dostání je klasická zelňačka v bílé podobě nebo červené s uzeninou, vaří se zde však taky houbové kyselo. Základem pro polévky je samozřejmě smetana. Kyselicu si můžete dát na Valašsku po celý rok. Frgály Frgál je název pro koláč velmi slabého těsta s různorodými náplněmi. Jedná se o kynutou dobrotu, která každého cizince překvapuje svou velikostí. Frgály mají průměr nejméně třicet pět milimetrů, můžete však shledat i koláče půlmetrové. Na Moravě i části Slovenska se pečou již přes dvě stě let. Určitě váš překvapí, že tato dobrota vznikla omylem, jako nepodařený vdolek. Odborníci dokonce zjistili, že frgál byl chvíli obecný termín pro nezdařený kus pečiva. Dnes patří frgál k nejžádanějším dobrotám turistů. Máme pro vás dobrou zprávu, v jednom z našich dalších článků najdete recept a koláč si můžete upéct doma. 
Zobrazit článek >
 
Jak se vyrábí olivový olej? II
Asi vás nepřekvapí, že olivy si musí projít taky procesem čištění. Poté je celá oliva i s peckou vhozena do mlýnku. Následně vzniká jemná pasta, ze které se mnohem lépe oddělí tekutá složka. V další fázi probíhá právě rozdělování složek, které se za maximálního tepla dvacet sedm stupňů Celsia daří snadno. Tato metoda je taky někdy nazývána jako odstřeďování. Olej se vyznačuje menší hustotou než pevná složka s vodou, a tak zůstává ve střední části nádoby. Olej následně musí projít sítem, neboť v něm ještě zůstávají malé pevné složky. Dojde taky ke stoprocentnímu oddělení oleje od vody, které probíhá s pomocí takzvaných dekantovacích tanků. V následné fázi výrobci shledávají čistý olej s charakteristickou aciditou. Olej se následně skladuje ve velkých nádobách z nerezu v teplotě od patnácti do osmnácti stupňů. Vzduch není do nádoby vpouštěn. Po uskladnění oleje lze jakoukoliv nádobu olejem naplnit. Právě jste si přečetla základní postup při výrobě olivových olejů. Neexistuje však jeden druh výroby, dnes se setkáváme s několika různými olejovými typy, ty nemusí být závislé jen na odrůdách, nýbrž na výrobě samotné. Základním druhem jsou oleje panenské, které se lisují za studena z celé olivy. Rafinované oleje se lisují za přísunu tlaku a vysokých teplot. Existují ještě směsi či jiné obdoby, o těch však zase někdy příště. Jaký olej používáte doma vy? 
Zobrazit článek >
 
Sunfood: Umeocet II
Produkt vám pomůže překonat pocity únavy, dále snižuje bolesti hlavy. Dodává energii. Umeocet zlepšuje chuť k jídlu. Dokonce vám pomůže s odkyselením organismu. Vylučuje škodlivé látky z těla, má výborné detoxikační vlastnosti. Má vliv na klouby a zdravý růst kostí. Působí jako afrodiziakum, taky se pyšní tím, že zpomaluje stárnutí. Ředěný Umeocet můžete pít každé ráno nejen abyste zdárně probudila svůj organismus. Tento přírodní lék přispěje vašemu zdraví, podpoří metabolismus a samozřejmě vám dodá energii. Pokud hledáte pomocníka pro nejlepší start dne, vyzkoušejte tento ocet. Umeocet se nepoužívá pouze jako lék. Hojně ho využijete i na vaření. Teď na jaře jej můžete přidávat do zálivek na čerstvé saláty. Ocet však užijete taky při přípravě teplých pokrmů, speciálně masa a omáček. Hodit se vám bude taky jako příprava do dresinku na pečené brambory. Umeocet tvoří skvělé duo s luštěninami, dochutíte s ním třeba čočku, fazole nebo celé zelené lusky. Výborně chutná s houbami. Co se týče polévek, nachází své místo zejména v zimních druzích. Zpestří kyselo, kulajdu nebo boršč. Tento speciální a zdravý ocet má mnoho výhod, nejen že jídlo správně ,,okoření‘‘ bez přísunu jakýchkoliv dalších přísad, ale taky zajistí prosolení pokrmů. Ochutnejte Umeocet i vy. V našem e-shopu nyní za akční cenu! Při výrobě (fermentaci) švestiček umeboshi vzniká jako odpadní produkt červená voda ume-su, neboli umeocet. Při moderním způsobu výroby se nakládají nesušené švestky, aby zbylo více tekutiny. Z chemického hlediska ale s octem nemá nic společného. Umeocet má slanokyselou chuť a i když má v názvu slovo ocet spíše nám pokrm osolí než okyselí. Obsahuje velké množství minerálních látek, enzymů a vitamínů ve vstřebatelné podobě Umeocet používáme v kuchyni na dochucování jakéhokoliv jídla (polévky, omáčky, luštěniny) dá se použít i do salátů a dressinků. Prostě kamkoliv dle fantazie.   Obsah: 300ml Země původu: Japonsko
Zobrazit článek >
 
Čekankový sirup Originál
Sirup z čekanky je sladidlo, které můžete s chutí využívat vlastně bez zábran. Jedná se o produkt vyrobený speciálně z kořene čekanky. Obsahuje vysoké procento vlákniny, jistě vás potěší, že se jedná o sladidlo s nízkým glykemickým indexem. Hodí se na dochucování pokrmů i pro dětské jedlíky. Čekanka obecná je bylina s krásně zbarvenými modrými lístky. Co se týče lidského zdraví, nejzásadnější je kořen rostliny. Vyrábí se z něj tinktury, vaří se odvary a další léčivé esence. Z čekanky si můžete připravit taky čaj nebo právě již zmiňovaný sirup. Čekanka se pyšní mnohými účinky na lidské zdraví. Přispívá trávicí soustavě. Pomáhá proti onemocnění jater a žlučníku. Léčí žlučníkové kameny. Působí taky jako prevence proti tvorbě ledvinových a močových kamenů. Působí blahodárně na žaludek, zbavuje žaludečních vředů i přecitlivělého žaludku. Čekanka má močopudný účinek, celkově podporuje celou vylučovací soustavu. Má projímavé účinky, takže pomůže v případě zácpy. Čekanka čistí krev. Působí preventivně proti vzniku cukrovky, má vliv na zmírnění průběhu nemoci. Čekanka dodává chuť k jídlu. Používá se jako doplněk stravy při léčbě anorexie nebo jiných poruch příjmu potravy. Ochutnejte náš výborný čekankový sirup. Hodí se i při redukční dietě, neboť obsahuje výrazně méně cukru než kterákoliv jiná sladidla. Pokrmy připravované s čekankovým sirupem jsou velmi chutné. Uvidíte, že si toto sladidlo zamilujete. 
Zobrazit článek >
 
Špagety tak, jak je neznáte I
Milujete špagety, ale už vás nebaví rajčatová omáčka a mleté maso? V tom případě se inspirujte těmito recepty, které ozvláštní tradiční špagetové jídlo. Které si uvaříte jako první? Spaghetti CARBONARA Budete potřebovat: Špagety (350 g) Bůček nebo slaninu (120 g) Sýr (nejlépe ovčí, 60 g) Parmazán (50 g + 25g) Vejce (4 ks) Česnek (4 stroužky) Máslo (60 g) Sůl a pepř Množství surovin vystačí na 4 porce. Postup: Dejte vařit špagety dle návodu na obalu. Nejlépe budou chutnat na skus, takzvaně al dante. Mezitím si připravte slaninu. Tu nakrájejte na velmi jemné plátky. Ve zbytku času nastrouhejte sýry. Připravte si pánev a na ní rozpusťte máslo. Jakmile začne pěnit, přihoďte slaninu a nakrájený česnek. Smažte minimálně tři minuty. Poté česnek ze směsi vyjměte! Pamatujte, že v těstovinách carbonara by se stroužky česneku nikdy neměly nechávat. Slaninu dále smažte, dokud nebude křupavá. Těstoviny vytáhněte z vroucí vody a přihoďte je na pánev. V misce si rozšlehejte vejce. K němu nakonec přidejte i sýr. Polijte směsí všechny špagety. Pokud těstovinám chybí omáčka, přidejte na pánev pár lžic vody. Ještě chvíli poduste téměř hotové jídlo. Připravte si talíře na těstoviny. Nejlépe uděláte, když je naservírujete v hlubokých talířích na polévku. Naaranžujte špagety a na ně přidejte zbylé množství parmazánu. Jídlo můžete ještě dozdobit pažitkou či lístky bazalky. Ihned podávejte. A jak jíte doma špagety vy? Používáte ozdobné dózy na uskladnění těstovin? Plechovou dózu ‚,RAPHAEL-oval‘‘–špagety najdete zde. Další plechové dózy nejen na těstoviny a potraviny najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Jedlé druhy dýní I
Vlastně i samotné dýně patří do naší podzimní tematiky. Dnes vás seznámíme s nejznámějšími druhy dýní, které si můžete připravit v kuchyni. Znáte je všechny? Náš článek vám prozradí, jak s konkrétními dýněmi pracovat a co vám která nabídne.  Dýně žaludková  Tato dýně se pro svůj specifický tvar používá někdy za účelem výzdoby, mnohem lepší je však k jídlu. Chutná po oříškách. Jako jedna z mála se hodí ke konzumaci i za syrova, můžete ji jíst dokonce se slupkou. Dorůstá se pouze drobných velikostí, na pěstování není nijak náročná. Pokud chcete pěstovat dýně na malé zahradě, pak je tento typ ideální.  Hokkaido  Když se řekne dýně, mnoho a snad i nejvíce z nás si jistě vzpomene na druh Hokkaido. Jedná se většinou o dýně kulatého tvaru v oranžové či červené barvě. Existují taky zelené Hokkaido, ty se k nám však moc nedostanou. Dužina dýně je při správném uzrání měkká a poddajná. Hokkaido je náročnější na pěstování, hlavně pokud chcete, aby značně vyrostla. Vaše péče však bude stát za sklizené poklady.  Dýně okrasné Pojmenování tohoto druhu vás může zmást. I když okrasné plodiny obvykle slouží pouze skutečně ke kráse nikoliv k užitku, s dýněmi to tak úplně neplatí. Tyto dýně lze ideálně až po tepelném opracování konzumovat, počítejte však s náročnější přípravou, neboť bývají poměrně tvrdé a obsahují málo dužiny. Zpracovat ji ale určitě můžete. 
Zobrazit článek >
 
Recept: Schwarzwaldský višňový dort
RECEPT: Schwarzwaldský višňový dort Ingredience: 100 g cukru krupice + 1 lžíce na náplň 3 vejce 2 balení vanilkového cukru 75 g pol. mouky 2 lžíce kakaa 60 g solamylu 2 lžičky kypř. prášku do pečiva 1 sklenice višní 800 ml smetany ke šlehání 1 ztužovač šlehačky 150 g strouhané hořké čokolády Postup: Rozdělíme žloutky od bílků. Z bílků a 3 lžic studené vody vyšleháme tuhý sníh. Ke konci postupně přisypeme 100 g cukru a 1 vanilkový cukr.. Sníh musí být ve směsi rozpuštěný. Poté do směsi zašleháme žloutky. Pěkně jeden po druhém. Mouku smícháme s kakaem, 25 g solamylu, a práškem do pečiva. Tuto směs prosejeme na vaječnou hmotu a zašleháme. Těsto nalijeme do dortové formy (spodní část vyložíme pečícím papírem). Pečeme na 175oC asi 15-20 minut. Piškot necháme vychladnout. Vodorovně jej pak prořízneme na 2 poloviny. Spodní díl vložíme do dortové formy. Slijeme třešně. 100 ml šťávy rozmícháme s 35 g solamylu dohladka. Zbylou šťávu přivedeme k varu a přidáme rozmíchaný škrob. Vše asi 1 minutu povaříme. 12 třešní dáme stranou a zbytek vmícháme do šťávy. Kompot rozdělíme na korpus (spodní díl). Vyšleháme si dotuha 250 ml smetany se ztužovačem a druhým vanil. cukrem. Šlehačku dáme na třešňovou náplň a stěrkou ji uhladíme. Lehce přiložíme horní díl korpusu. Dort uložíme na 30 minut do chladničky. Zbylých 550 ml smetany vyšleháme se lžící cukru. 1/3 šlehačky dáme do zdobícího sáčku. Zbytek rozetřeme po povrchu dortu (i na boky). Kolem okrajů přitiskneme asi 2/3 nastrouhané čokolády. Na dort nastříkáme pusinky a dozdobíme třešněmi. Do středu dortu vsypeme čokoládu.  
Zobrazit článek >
 
Žádné moly doma nechci! II
Spreje Další možností pro odstranění molů je aplikace sprejů. Jedná se o však o chemikálie, které je nutné nanášet nikoliv do jídla, nýbrž naopak někam, kam se jídlo nedostane. Nevýhodou sprejů je to, že jejich účinky dlouho nevydrží a těžko zahubí mola, který si vyrazí na procházku až hodinu po aplikaci spreje. Všechno vyhodit Už jste vyzkoušela několik způsobů hubení molů, ale stále na ně doma narážíte? Na chvíli zmizí, ale pak se objeví zase na scénu? V tom případě se zřejmě zvládají udržet někde u zdroje, například v uzavřené nádobě s cukrem nebo v pytlíku s moukou. Co s tím? I když se pokusíte o dokonalé prohledání veškerých potravin, nikdy nemáte jistotu, že nějakou larvu nepřehlédnete. Proto je tedy nejvhodnější vyhodit veškeré zásoby a pořídit si nové. Dobré místo skladování Pokud se chcete ubránit napadení molů, měla byste pravidelně uklízet místa, kde máte potraviny. Při otírání polic vyndejte ze skříní dózy s jednotlivými surovinami na vaření a jinými potravinami, které doma skladujete. Moli nenávidí světlo a taky větrání. Nebojte se tedy nechat otevřený vchod do vaší spižírny. Moli si libují v tmavých koutech a ve vlhkém podnebí. Omezit zásobování V tomto případě jde taky spíše o preventivní opatření, které je dobré proti výskytu molů učinit. Snažte se doma nedělat velké zásoby jídla. Koupit více balení mouky nebo cukru, protože je zrovna v akci, se vzhledem k pár korunám slevy nevyplácí. Určitě by vás mrzelo, kdybyste musela všechny zásoby vyhodit, neboť v případě napadení domácnosti moly je nutné zbavit se veškerých potravin, ve kterých by se mohli moli držet.
Zobrazit článek >
 
Semínka ku pomoci
Malá velikostně, ale velmi prospěšná. Taková je většina semínek. Jaká skrývají tajemství? Proč jsou výhodná pro naše zdraví? Chia semínka Semena šalvěje hispánské jsou zdrojem snad každé dobré látky, která pomůže k naší obranyschopnosti a taky tělesné výkonosti. Slunečnicová semínka Slunečnicová semínka jsou velmi bohatá na vitamin E a B1, hořčík a železo. Působí jako prevence srdečních chorob. Dejte si pozor při jejich pražení. Pražená semínka jsou možná chutnější, ale po tepelné úpravě v nich zbyde pouze 8% výživných látek z celkového původního množství. Sezamová semínka Sezam indický je rostlina původem tropické oblasti. Dnes se pěstuje po celém světě. Jeho semínka obsahují řadu vitamínů, převážně vitaminy skupiny B a beta karoten. Pomáhají při zácpě. Díky vysokému obsahu železa jsou vhodným doplňkem stravy pro lidi trpící anémií. Dýňová semínka Semínka z dýně je vhodné užívat při zánětech močového měchýře. Pomáhají taky při zánětech trávícího traktu. Snižují krevní tlak i cholesterol. Jsou bohatá na vitaminy A, D a E. Obsahují taky velké množství Omega 3 mastných kyselin. Konopná semínka Díky kompletnímu spektru esenciálních aminokyselin obsahují konopná semínka ty nejkvalitnější bílkoviny rostlinného původu. Tato semínka pochází z technického kopí. Jsou prodejná v obchodech s biopotravinami. Přispívají k mozkovému vývoji a lepšímu metabolismu. Lněná semínka Tato semena můžete znát zlatá nebo hnědá. Působí pro dobrou činnost střev, pomáhají proti zácpě nebo při žaludečních vředech. Výborný je i lněný olej. Díky jeho šetrné výrobě neztrácí tento produkt téměř žádné výživné látky. 
Zobrazit článek >
 
Poznejte druhy rýže I
Ráda si pochutnáváte na rýžových pokrmech? Určitě víte, že si v obchodech mezi různými druhy rýže můžete vybírat. Tušila jste, že druhy rýží počítáme na tisíce? Ano, skutečně, některé rýže se od sebe liší minimálně, ale distinktivní rysy u nich najdeme. Existuje opravdu velké množství rýžových odrůd a speciálů. V tomto článku vám představíme ty nejznámější a nejoblíbenější, které snadno seženete třeba v našem e-shopu.  Rýže natural  Obyčejná? To sotva. I když zdání může mást, právě tato rýže obsahuje podstatné látky. Za zmínku stojí například vitamin B, dále vláknina, esenciální mastné kyseliny, taky důležité množství vlákniny. Rýže natural svým názvem vyjadřuje nekonečné možnosti nikoliv obyčejný druh. Můžete z ní připravit cokoliv vás napadne. Pochutnáte si na ní jako přísadě v polévce, bude vám chutnat jako příloha, výborná je i do sladkých jídel.  Rudá rýže  Přesuňme se do výšin. Představujeme vám bhútánskou rudou rýži, která se pěstuje v Himalájských pohořích. Rudá rýže vám již díky svému názvu napovídá, že září červenou až mírně hnědou barvou. Pěstována je již po tisíce let, jedná se o nejdůležitější potravinu himalájských oblastí. Určitě se vyplatí poznamenat, že tato rýže čerpe vodu z viaduktů, ve kterých se schovává spoustu živin přímo z hor. 
Zobrazit článek >
 
Ovocné koktejly pro štíhlou linii
Ananasový ,,energeťák‘‘ O ananasu jistě víte, že sám o sobě má účinky na lepší štěpení tuků. Urychluje metabolismus a pročišťuje organismus. Zkombinováním ananasu s asijským ovocem jménem liči vykouzlíte dokonalou potěchu pro vaše chuťové buňky a ještě si zajistíte štíhlou linii. Pijte nápoj minimálně dvakrát týdně a za měsíc pozorujte výsledek. Budete se divit, co ananas dokáže! Jahodová odměna Omyjte dvě hrstky jahod a minimálně jednu hrstku čerstvých mátových lístků. Do koktejlu přidejte jedno jablko, aby šťávy bylo více. Pití tohoto koktejlu bude mít účinek nejen na váš trávící systém, ale taky vybělí o pár stupínků vaše zuby. No není to dobrý bonus? Hruška a avokádo Sice dnes na programu máme ovocné koktejly, ale na hruškový koktejl s avokádem bychom zapomenout neměli. Nakrájejte hrušku, menší banán a pár lístků máty. Poté sáhněte po avokádu. Abyste vyvážila poměr zeleniny a ovoce přidejte ještě pár lístků bazalky, které skvěle podpoří trávení. Tento koktejl chutná velmi speciálně, trochu exoticky. Nebojte se ho vyzkoušet. Mango a jablko Tento nápoj nepodpoří pouze proces hubnutí, ale dokáže taky pořádně nabudit. Dužinu z celého manga rozmixujte společně s párem jablek. Pro lepší chuť můžete přidat trochu mléka. Chuť koktejlu se jím úplně změní. Tak který koktejl je vaším favoritem? Jen ze slov se těžko vybírá, ochutnejte raději všechny! Vyzkoušejte nové smoothie, které jste ještě nepila, s knihou 36 Smoothies pro duši. Publikaci najdete zde.  
Zobrazit článek >
 
Jednoduché nepečené piškotové dorty
Znáte tradiční recepty na sladké a velmi jednoduché nepečené pochoutky, které chutnají opravdu božsky? Ne? Tak se s nimi rychle seznamte. Článek vám dodá inspiraci pro vaši další kuchařskou výrobu, na kterou vám bude stačit kolem patnácti minut. Ovocný dort se zakysanou smetanou Budete potřebovat: Piškoty (2 balíčky) Zakysanou smetanu (minimálně 3 kelímky o 200 ml) Kompotované/mražené/čerstvé ovoce (4 konzervy/2 balíčky/400g) Šlehačku (1 kelímek) Cukr krystal (dle potřeby, cca 6 lžic) Postup: Vezměte větší dortovou formu. Piškoty, které pokryjí dno formy namažte zakysanou smetanou. Naskládejte je na dno. Nezapomeňte vyskládat taky jeden řádek piškotů podél formy. Poté tuto vrstvu jemně potřete zakysanou smetanou. Připravte si slité a namačkané kompotové ovoce, rozmrzlé mražené ovoce smíchané s cukrem a nebo čerstvé ovoce též ocukrované. To Naskládejte na smetanovou vrstvu. Poté přidejte opět piškoty, dále smetanu a nakonec ovoce. Tento snadný postup opakujte do té doby, dokud nezaplníte celou dortovou formu nebo dokud vám nedojdou piškoty. Poslední krok by měl končit jemným nátěrem zakysané smetany. Téměř hotový dort dejte vychladnout do lednice alespoň na čtyři hodiny. Poté ho opatrně oddělte od formy, tu otevřete a dort jemně překlopte na talíř. Pro hladký efekt ho potřete šlehačkou. Na okrasu můžete přidat vámi vybrané ovoce. Dobrou chuť. Čokoládovo-banánový dort Budete potřebovat: Piškoty (2 balíčky) Zakysanou smetanu (minimálně 3 kelímky o 200 ml) Banány (minimálně 5 ks) Hořkou čokoládu na vaření (2 ks) Kakao (5 lžic) Postup: Způsob přípravy bude podobný předchozí pochoutce, zakysanou smetanu však smíchejte s kakaem. Rozehřejte čokolády na vaření. Polovinu horké směsi přilejte do zakysané smetany a rychle promíchejte. Druhou čokoládu si nechte na ozdobu dortu. Do formy opět střídavě skládejte piškoty, čokoládovou smetanu a banány. Nechte opět ztuhnout. Poté dort vyjměte na talíř a celý jeho povrch zalijte rozpuštěnou čokoládou. Můžete přidat i banány. Knihu Báječné dorty a jiné moučníky najdete zde.    
Zobrazit článek >
 
Sušička potravin EKD001 Chanpigno
Nedávno jsem vyslechla v českém rozhlase úvahu nadúrodě jablek. Komentátorka popisovala aleje jabloní, o jejichž plody nikdo nestojí. Současně se podivovala nad skutečností, že řetězce stále nabízejí především jablka z dovozu a tedy drahá. Krátce na to mi jeden kamarád zavolal s dotazem, zda bych nechtěla část nadúrody ze zahrady. Šlo mu především o jablka, která jsou v tomto roce mimořádně sladká. Možná jste se zamysleli podobně, jako zmíněná paní redaktorka: co s takovým množstvím ovoce a zeleniny? Jak je co nejlépe zužitkovat, aby dlouho chutnala a nedošla k úhoně? Samozřejmě je může zavařit, tedy vyrobit z nich kompoty, marmelády, zmrazit jako dřeně a kdo ví co ještě. V naší rodině je oblíbenou metodou sušení. Tato šetrná, přitom rychlá metoda nadbytečné ovoce, zeleninu, bylinky a třeba i ořechy uchová na dlouhé období bez rizika předčasné zkázy. Především sušené ovoce ocení hlavně děti, dospělé potěší třeba houby a zelenina do polévky. A  v čem dary ze zahrady nejlépe sušit? Třeba v sušárně potravin Chanpigno EKD 001 značky Esperanza. Je složena z pěti pater plastových „talířů“, na nichž suroviny zvolna a šetrně usušíte například během noci. Je široká 33,5 centimetrů, vysoká 28 centimetrů a hluboká 33 centimetrů. Přestože sušárna nemá regulaci teploty, sušenému obsahu rozhodně neublíží – má vestavenou ochranu proti přehřátí. Je s ní snadná manipulace, protože váží jen 2,5 kilogramu. Sušárnu EKD001 Chanpigno najdete v sekci Eletronika v našem e shopu.
Zobrazit článek >
 
Uvařte si tradiční vietnamskou polévku Pho Bo
Znáte tradiční vietnamskou hovězí polévku Pho Bo? Překvapivé je, že polévky Pho se podávají hlavně v severní části Vietnamu a to ke snídani. V Evropě se toto jídlo stalo obědovým. Jak připravit tradiční polévku Pho Bo? Budete potřebovat: Morkové kosti (500 g) Hovězí žebra (500 g) Hovězí maso (1500 g) Rýžové nudle (3 porce) Zázvor (dle chuti, ideálně 5 cm) Skořici (celá, 1 ks) Cibuli bílou (1 ks) Cibuli červenou (1 ks) Jarní cibulku (4 ks) Badyán (cca 5 ks) Kardamom (4 ks) Koriandr (1 lžička) Chilli papričku (1 ks) Šťávu z čerstvého citronu (5 lžic) Cukr (1 lžička) Sůl (dle chuti) Postup: Ingredience vystačí na 4 porce. Vložte do hrnce kosti. Zalijte je vodu a přiveďte k varu. Poté kosti vyjměte, vodu slejte a postup znovu opakujte. Pokud se při další fázi varu opět objeví pěna, znovu vodu slejte, dokud tmavá pěna nezmizí. Kvůli světlé pěně určitě vývar nevylévejte, ovšem vybírat z povrchu ji můžete. Mezitím, co se bude vývar vařit si připravte cibuli, kterou osmahněte s drceným zázvorem na pánvi. Ke konci smažení přidejte i koření. Po nějakém čase přisypte do vývaru směs z pánve. Snižte teplotu na plotně a vývar ještě po pět až šest hodin táhněte. Kontrolujte hladinu vody, kterou musíte stále udržovat. Maso začněte vařit asi tři hodiny před jídlem. Připravte si zbylé suroviny – koriandr, cibulku, citron, chilli papričku a nudle. Koření a zeleninu nakrájejte. Nudle uvařte dle návodu na obalu a následně je hned rozdělte do misek. Přidejte nachystanou zeleninu spolu s kořením. Nakrájejte uvařené maso a vše zalijte hotovým vývarem. Dobrou chuť! 
Zobrazit článek >
 
Dr. Hlaváč: džemy a jiné produkty
Firma Dr. Hlaváč se specializuje na výrobu náplní, džemů, povidel a taky sirupů. Nejdůležitější na produktech je fakt, že se jedná o certifikovanou BIO kvalitu. Jednotlivé produkty vznikají nejen z ovoce a zeleniny, ale taky ořechů, čokolády nebo cereálií. Společnost své první náplně pro pekařskou a cukrářskou výrobu vydala již v roce 1998. K velkému rozšíření sortimentu pak došlo v roce 2011. Značka se může pochlubit tím, že do směsí nepřidává žádný cukr ani sladidla navíc. V současné době se chlubí více než osmdesáti druhy výrobků, které se dostávají do velkoobchodů i malých prodejen. Dr. Hlaváč vyváží produkty taky do zahraničí, nejvíce do Maďarska, Polska, Litvy, taky na Ukrajinu. Velký výčet zahraničních poptávek svědčí o kvalitě produktů. Všechny výrobky jsou připravovány podle tradičních receptur. Ochutnejte malý zázrak mezi potravinami, který tak delikátně chutná. Co třeba vyzkoušet třeba speciální ,,džem‘‘? V našem e-shopu vám nabízíme spoustu variant a příchutí tohoto produktu. Jedinečné lahůdky jsou vyráběny z kvalitního ovoce, které vyrostlo na ekologických sadech. Ochutnejte třeba produkt Bio Chia Meruňka 260 g za skvělou cenu 99 korun. Tradiční meruňkové výrazné chuti dodají chia semínka šmrnc, navíc podpoří její vliv na zdraví. Vyzkoušejte tuto ovocnou pomazánku, kterou si můžete vychutnávat jakýmkoliv způsobem se vám zamane.
Zobrazit článek >
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12