EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Vaření

 
Valašské tradiční dobroty: Ochutnáváme východní kuchyni I
Pokud bychom pátrali po oblastech, kde se drží naše staré zvyky a obyčeje, jistě by si mnozí z nás vzpomněli právě na kraj moravský a ostravský. My dnes zavítáme do nejvýchodnější části Moravy. Do lokality, kterou nenazýváme jinak než Valašsko. Díky místním se zde nezachovává pouze tradice krojů a tematických slavností, ale taky se na Valašsku stovky let připravují výborné speciality, na kterých si pochutná opravdu každý. Jaké máme na mysli? Pojďte s námi poznat tento kraj. Bude se vám líbit, valašská kuchyně je svou originalitou i staletou tradicí vyhlášená. Kyselica Po našem taky kyselo. Polévek z kysaného zelí existuje několik. Běžně k dostání je klasická zelňačka v bílé podobě nebo červené s uzeninou, vaří se zde však taky houbové kyselo. Základem pro polévky je samozřejmě smetana. Kyselicu si můžete dát na Valašsku po celý rok. Frgály Frgál je název pro koláč velmi slabého těsta s různorodými náplněmi. Jedná se o kynutou dobrotu, která každého cizince překvapuje svou velikostí. Frgály mají průměr nejméně třicet pět milimetrů, můžete však shledat i koláče půlmetrové. Na Moravě i části Slovenska se pečou již přes dvě stě let. Určitě váš překvapí, že tato dobrota vznikla omylem, jako nepodařený vdolek. Odborníci dokonce zjistili, že frgál byl chvíli obecný termín pro nezdařený kus pečiva. Dnes patří frgál k nejžádanějším dobrotám turistů. Máme pro vás dobrou zprávu, v jednom z našich dalších článků najdete recept a koláč si můžete upéct doma. 
Zobrazit článek >
 
Rychlovarná konvice Concept
PRODUKT: Rychlovarná konvice CONCEPT RK - 4060 Zpříjemněte si každá Vaše rána snadnou přípravou vaší oblíbené kávy nebo čaje v konvici od české společnosti Concept. Varná konvice RK-4060 se může pochlubit elegantním designem v kombinaci zdravotně nezávadného a odolného borosilikátového skla s nerez prvky, který skvěle zapadne do každé kuchyně. Kromě jedinečného vzhledu konvice nabízí rovněž i objem 1,8 l, jenž dovoluje připravit vroucí vodu najednou pro celou rodinu. Konvice však oslní především funkcí nastavení teploty. Na výběr je z pěti možných teplot - 60/70/80/90/100°C. A to ještě není vše - každá z těchto teplot má určenou svou vlastní barvu, kterou je konvice při přípravě vody uvnitř prosvícena. Po dosažení zvolené teploty vás konvice zvukově upozorní, že voda je již připravená. Kvalitní středový konektor je zárukou dlouhé životnosti a vysoké spolehlivosti. O množství vody v nádobě vás bude informovat praktický vodoznak. Konvice disponuje také důmyslným otvíráním víka pomocí tlačítka, funkcí automatického vypínání i funkcí udržování teploty. Výrobce myslel také na vaši bezpečnost a konvici vybavil 3 - násobným bezpečnostním systémem. Samozřejmostí je sítko proti vodnímu kameni. Propracované ústí konvice zaručí, že voda nebude téct tam, kam nemá. Dopřejte si ve vaší kuchyni luxus v podobě rychlovarné konvice Concept! Tuto konvici zakoupíte v našem e-shopu: ZDE
Zobrazit článek >
 
Snadné a účinné aneb které bylinky by neměly chybět ve vaší domácí výbavě? III
Pelyněk Rod pelyňku čítá kolem dvě stě set druhů. Teď už zbývá zvolit jen ten správný. Vyzkoušejte tuto rostlinu na léčbu nachlazení. Dokáže taky přispět při odčervení. V kuchyni se používá jako koření. Pelyněk je náročná rostlinka ohledně místa. Při zamokření listů se navíc z pelyňku uvolňuje toxin, který negativně působí na další byliny. Jeho plusem je fakt, že přežije mrazy. Stévie sladká Kdyby neexistovala stévie, diabetici by nejspíš hodně trpěli. Vyzkoušejte tuto výbornou náhradu cukru, v jejích listech se nachází veškeré sladké poklady. Pro stévii je velmi důležité teplo. Vyžaduje taky dostatek světla. Je ideální rostlinou do skleníku. Petržel Lžička petržele zahradní každý den je doporučována jako prevence každému jedinci. Dokáže upravit menstruaci, působí proti křečím, léčí ledvinové kameny. Pomůže při bolestech hlavy a na podrážděný žaludek. Významná je taky při jako zásobník vitaminu C. Petrželka vyžaduje teplo, stín ji nevadí. Chcete se dozvědět o pěstování bylinek a jejich účincích víc? Pak si přečtěte knihu Babiččiny bylinky, kterou najdete zde. Každý člověk má zdraví ve vlastních rukou. Starat se o ně mu pomáhají mimo jiné tisícileté bylinářské zkušenosti a přírodní medikamenty z rostlinné říše. Tato kniha vám ukáže, jak bylinky poznávat, sbírat a následně užívat. Získáte přehled, díky němuž se budete v této oblasti lépe orientovat, k čemuž jistě přispěje i velmi pěkná obrazová fotografická část, znázorňující rostliny především v detailu.
Zobrazit článek >
 
Dýňové žně
Podzim je v plném proudu a jak to tak každý rok bývá, začalo období „dýňových slavností“. Dýně se v tomto čase sklízí, zpracovávají a připravují se z nich báječné pokrmy. A přitom ještě před pár lety nebyla dýně moc oblíbená ani u pěstitelů, ani v kuchyni. Bylo to především díky tomu, že na trhu se objevil pouze jediný druh této tykvovité odrůdy. Navíc jsme pořádně nevěděli, co s takovou zeleninou vlastně provést. Dnes už si můžeme vybírat z mnoha druhů dýní a z mnoha možností jejího zpracování. Jinak řečeno, tato tykev už nám není cizí. I když stále ještě je některým lidem celkem neznámá. Pojďme se tedy na ně podívat trošku blíže. Okrasné dýně Chcete-li si vyzdobit kuchyň, předsíň, stůl v obývacím pokoji nebo i zahradu a terasu nějakým hezkým plodem přírody výtečně se hodí tzv. okrasné dýně. Okrasné ovšem neznamená nejedlé. Tyto dýně lze samozřejmě jíst, ale je s nimi spíše více práce než užitku. Jsou však obdařeny zajímavými, někdy až bizardními tvary a barvou. Tyto tykve mají nejen dlouho trvanlivost, kterou ještě prodloužíte tím, že ponecháte stonek delší a neporušený, ale mají také menší vzrůst, díky němuž si tak najdou místo téměř kdekoliv ve vaší domácnosti. Uveďme si pár dýní, za které se jistě nemusíte na žádném stole stydět. Výzdobu si můžete obohatit pestrobarevnými podzimními listy, kaštany, vlašskými ořechy, jehličnatými větvičkami či šiškami. Vše je pouze o vaší fantazii a kreativnosti. galaxy of stars – malé plody dýně s výraznou, zajímavou, kresbou andělská křídla – velmi malé plody, lépe zvané „dýněčky“, které jako by měly po celém svém obvodu malá křídla jack be little – malé, drobné, zploštělé plody oranžové barvy, lze je přirovnat ke známým obrovským oranžovým dýním, jaké známe především z amerických filmů kačenky – neboli „labutěnky“, anglicky crookneck (zahnutý krk), tento název zcela vystihuje jejich tvar, někomu mohou připomínat i dýmku, mají žlutou až oranžovou barvu pear bicolor – svým tvarem tento druh připomíná hrušky či kuželky, mají žluto-zelenou barvu trnová koruna – opět se jedná o malé plody, které jsou typické svými trnovitými výrůstky sweet dumpling – kulovité až mírně zploštělé plody, jsou dvoubarevné, mají bílou slupku se zelenými podélnými pruhy Jedlé dýně Když se řekne dýně, jistě se vám hned vybaví dýně velkoplodá, která může dorůstat až do hmotnosti 30 kg. Používá se především pro svátek Halloween, který se slaví hlavně v anglicky mluvících zemí, tedy v Americe, Anglii, Irsku atd. A právě v Americe je tato dýně velmi oblíbená a často se stává i příčinou sousedských sporů. Jsou to právě Američani, kteří se tolik vzájemně předhánějí o to, kdo bude mít letos větší dýni a kdo ji zároveň bude mít nejlépe „vydlabanou“. Ačkoliv jsou i tyto dýně jedlé, nejsou tolik chutné. Navíc jsou, už díky své velikosti, obtížnější pro zpracování, mají velký jádřinec, jsou velmi vodnaté a chuť nemají nijak výraznou, respektive skoro až „nijakou“. Z jedlých dýní je pro nás nejznámější a také nejchutnější dýně zvaná Hokkaido, konkrétně její červená odrůda „kaštanová dýně“. Jak název napovídá, byla tato tykev vyšlechtěna v Japonsku. Nutno dodat, že není Hokkaido populární jen chutí, ale i zpracováním. Jedná se o jedinou dýni, kterou není nutné před tepelnou úpravou loupat, takovou výhodu ocení každá hospodyňka. Dýně Hokkaido má velmi tenkou a dokonce i lahodnou slupku. Celkově je tato dýně nasládlá a výrazná. Lze ji tak použít v podstatě na cokoliv. Připravují se z ní sladké pokrmy, jako jsou koláče, džemy, kompoty, muffiny. Dále slané pokrmy, tedy především známá dýňová polévka, pečená dýně nebo jako pyré, samozřejmě pro tento účel bez slupky. Co je ale také důležité zmínit, dýně Hokkaido se vyznačuje dlouhou trvanlivostí. Můžete ji tak použít na podzim jako dekoraci a na začátku nového roku si z ní uvařit třeba již zmíněnou a populární dýňovou polévku. Hokkaidó jako vitamínová bomba Obecně dužnina každé dýně je obdařena nemalým množstvím hořčíku, draslíku, selenu, sodíku, chlóru, železa, zinku, fosforu, alfa-karotenu, beta-karotenu, fosforu. Ještě vám to nestačí? Tak pokračujeme! Dýně dále obsahuje bílkoviny, nenasycené mastné kyseliny a omlazující kyselinu nukleovou, vitamíny skupiny B, vitamín C a A. Co to vlastně vše znamená pro naše tělo? Dýně je výborná pro diabetiky, pomáhá při onemocnění žaludku, slinivky a sleziny. Posiluje imunitní systém, uklidňuje, upravuje činnost srdce, snižuje hladinu tuků v krvi, detoxikuje, pomáhá při revmatismu a dně aj. Slupka této dýně pak obsahuje zvláštní látky s preventivně protinádorovým účinkem, které v posledních dobách byly vědecky dokázány. Nejen slupka a dužnina jsou nabity vitamíny a minerály, ale i dýňová semínka jsou stále populární a jejich pozitivní účinky pro naše zdraví i tělo není třeba blíže představovat. Pokud chcete mít dýni po celý rok po ruce, využijte dýňových semínek nebo oleje. Stačí kliknout zde.  
Zobrazit článek >
 
Speciální štrůdl s pudinkem a jablky
Upečte si s námi jablečnou dobrotu! To, jak jsou jablka důležitá pro vaše zdraví, se můžete dozvědět v našem magazínu pro muže, kde najdete hned dvojitou porci zajímavých článků. A my se teď už přesuneme do kuchyně, kde to za chvíli bude vonět sladkou dobrotou. Budete potřebovat: Listové těsto (může být kupované, nebo po domácku připravené; 2 balení) Pudink vanilkový (mléko, cukr do pudinku; 2 sáčky) Jablka (3 kg) Rozinky (250 g) Vlašské ořechy (250 g) Skořice Cukr Vanilkový cukr (2 balení) Postup: Příprava štrůdlu je velmi jednoduchá. Pokud máte kupované těsto, rozválejte ho. Balíčky nespojujte, z každého připravíme štrůdl zvlášť. Jablka můžete oloupat, ale není to nutné. Naopak pro uchování živin je nechte dlouho neoloupané. Nastrouhejte je na drobnější kousky. Nasekat s nimi můžete i ořechy. Jakmile budete mít připravená jablka, nasypte je na těsto. Pocukrujte je vanilkovým, případně i obyčejným cukrem a ovoňte skořicí. Nyní je na řadě pudink. Ten uvařte dle návodu na sáčku s pudinkem. Jakmile se bude blížit k dovaření, odstavte pudink z plotny, nechte ho mírně zchladnout a nalijte ho na jablka. Následně ještě posypte rozinkami a případně ořechy. Celou směs rychle do těsta zabalte, aby nedošlo k tomu, že pudink vyteče z dobroty ven. Pořádně přimáčkněte zejména okraje. Pečte na 160°C asi 15 minut. Pokud se chcete vyhnout nafouknutí těsta, propíchejte ho navrchu vidličkou.  
Zobrazit článek >
 
Aby vitaminy nezmizely II
Vařit, ale ne nevařit Zkrátka zeleninu ohřívejte, ale nevařte. Vitamin C zaniká při sto stupních Celsia, některé druhy ,,Béčka‘‘ se mohou vypařit ještě mnohem dřív. Vařte tedy zeleninu pozvolna a před tím, než voda dojde k bodu varu, zeslabte ohřev. Druhou možností je vložit zeleninu již do horké vody.  Není zelenina jako zelenina  To, co bylo zmíněno v předchozím odstavci, nemusí platit pro všechny látky. Nejznámější opak tvoří beta karoten. Ten se do těla uvolní mnohem lépe, když jsou plody jej obsahující zahřáté a klidně i povařené. Takže mrkev vařte. Můžete ji taky nastrouhat.  Malé kousky jsou pěkné, ale ne tak zdravé Cibuli, okurku či cokoliv jiného se snažíme nakrájet na malé kousky, aby se lépe jedly. Jenže napadlo vás někdy, že každým řezem ničíte fytonutrienty? Jedná se o látky, které oxidují na vzduchu. Jakmile narušíte jejich strukturu, téměř hned se vypaří.  Přímé slunce ani chladnička Mnohé hospodyňky nechávají nezralé ovoce takzvaně dojít na slunci. Jiné zase podpoří jeho výdrž větším chladem. Pravdou je, že nejvíce ovoce a zeleniny by mělo být skladováno při pokojové teplotě. Pokud zdravý nákup nevložíte do mrazáku, ale do chladničky, vitaminům se nic nestane, avšak ovoce ztratí na chuti. Otestujte rozdíl sama.  Výjimku tvoří bylinky, ty neskladujte jinde než v ledničce. Vydrží jak jejich látky, tak i podstatná vůně.  Pomohl vám náš článek? Teď už jenom zdravě. Nezabíjejte zbytečně vitaminy v ovoci a zelenině, které mohou nahradit kdejaký doplněk stravy.  Máte pocit, že nepřijímáte dostatek důležitých látek. Tabletky s komplexním obsahem jsou řešením.
Zobrazit článek >
 
Ostrovní kuchyně: Kréta
Není kuchyně, jako kuchyně. Máte-li namířeno na Moravu, neznamená to, že si tam dáte stejné zelí jako v Čechách. To samé platí i v zahraničí. Například pokud se chystáte na Sicílii, neznamená to, že si jednoznačně budete pochutnávat na typickém italském jídle. Ačkoliv mají vždy ostrovní kuchyně blízko k té pevninské, v některých pokrmech se přece jen liší. Ostrovy už od nepaměti lákají nejen svou kulturou, historií, přírodou, mořem a ostrovním životem, ale také svojí kuchyní. Ponořme se tedy do tajů tamní kuchyně, a nechme se zlákat na nějakou tu místní specialitu. V našem malém kulinářském seriálu vám postupně budeme představovat jednotlivé kuchyně známých i méně známých ostrovů. Naše první návštěva bude na ostrově, který si ke zrození vybral sám Zeus. Ostrov Kréta. Ostrov bez ryb? Od ostrovů se očekává, že budou plné ryb a mořských potvor. V případě Kréty tomu tak není. Čerstvé ryby tu jsou vzácností, a proto jejich cena je pro našince velmi vysoká. To nic nemění na tom, že krétská kuchyně je bohatá na tamní speciality a produkty, které se nikde jinde nepěstují či nerostou. Hory, slunce, kozy a ovce Saláty provoněné horskými bylinkami, ovčí i kozí sýry a tvarohy, které jsou tak husté, že se pomalu dají i krájet. A o kozím jogurtu od divokých koz kri kri, jak jim místní říkají, není moc co říci, to se totiž musí zažít. Máte-li rádi smetanové jogurty, tak řecký jogurt pro vás bude božskou manou. S divoce rostoucími bylinkami se musí velmi opatrně. Jsou více aromatické, než jak jsme zvyklí, ale jejich chuť je nepřekonatelná. Je z nich cítit moře, slunce, hory, navíc některé rostou pouze na Krétě. Ale to není vše, ještě ke všemu mají úžasné léčivé účinky. Jsou vhodné jak do jídla, tak k pití. Pokud zavítáte na ostrově do nějaké horské vesničky, snad v každé taverně vás přivítají s otevřenou náručí, a vlastně i s otevřenou lahvinkou jejich domácí pálenky. Ale pozor, nic se nemá přehánět. Kréťané jsou zvyklí řídit mírně pod vlivem, mají to povoleno, není proto divu, že si dovolí přivítat řidiče cizince panáčkem čirého moku. V posledních letech stále více lidí přichází krétské kuchyni na chuť. Především proto, že se jedná o lehkou a zdravou kuchyni plnou zeleniny, bylinek, mléčných výrobků a skopového. Můžete ochutnat například: Mezithra – prohřátý tvaroh s medem Chorta – vařené zelené listy různých rostlin Dakos – krétská specialita z bagetek, rozsekaných rajčat, sýrem feta a krétským oregánem Avga me staka – vejce se smetanou a moukou Saganaki – slaný a aromatický grilovaný nebo smažený sýr, který se podává jako předkrm Pasticio (pastitsio) – zapečené těstoviny s několika vrstvami, spojené sýrem a vajíčkem s mletým masem a bešamelovou omáčkou. Obsažena jsou i rajčata a koření. Pokrm se může dělat i bez masa. Spanakopita - taštičky z filo těsta (voda, mouka, olej) plněné vajíčkem, sýrem a především špenátem Pokud chcete Krétu opravdu poznat a vidět nejen moře a hotelový pokoj, pronajměte si auto a vyrazte do hor, kde vás čeká ten opravdový život na Krétě. A abyste se neztratili, jistě budete potřebovat i dobrého průvodce.
Zobrazit článek >
 
Vyzrajte nad cibulí – Jak krájet bez slz? I
Studená voda a je po slzách Pokud nepotřebujete uvařit z minuty na minutu, namočte oloupanou cibuli do vody minimálně na patnáct minut. Cibuli lze do vody ponořit i neoloupanou, pak vám půjde lépe loupat. Ještě větší chlad Cibuli můžete vložit na chvíli taky do mrazáku. Mrazák má stejný, ještě trochu rychlejší, efekt než studená voda. A do třetice chladný nůž Pamatujte si že cibuli je vhodné krájet studeným nožem, aby jeho vyšší teplota nerozvířila cibulové aroma. Nůž by měl být taky ostrý Něco na tom bude. Enzymy z cibule se uvolňují ve chvíli, kdy dojde k narušení buněk. Pokud použijete ke krájení ostrý nůž, určitě pach rozvíříte méně než při krájení tupou břitvou. Krájení nabroušeným a ostrým nožem bude navíc mnohem rychlejší a závan z cibule se k vám třeba ani nestihne dostat. Nasadit brýle nebo zacpat nos Jednoduchá taktika, která zabere. Nasaďte si na oči brýle, abyste se chránily přímému působení cibule. Ještě lépe vám však pomůže, když si nebudete dýchat nosem, zacpěte si ho třeba kolíčkem. Žvýkejte A nemusí o žvýkačku, dobré je vložit si do úst kousek chleba. Ten žvýkejte velmi pomalu. Díky nerychlému přežvykování si utvoříte v ústech více vody, které vám pomůže od slz. Známe ještě mnoho dalších tipů, jak nad cibulí vyzrát! Překlikněte na náš další článek a zjistěte, jak bojovat s cibulí. Drobné vybavení do kuchyně najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Jak vypěstovat domácí jahody?
Na pěstování jahod vám vystačí pouze malý kousek záhonku. Pokud máte možnost zahrádkářské činnosti, určitě si vypěstujte jahůdky. S těmi z obchodu se nedají srovnat. Dopřejte si požitek díky jejich čerstvé a sladké chuti. Nejprve je zapotřebí vybrat si správnou odrůdu, kterou do květináče zasadíte. Ty jsou rozděleny nejčastěji podle doby dozrávání. Brzké odrůdy dozrávají koncem června, další pak o něco později. Jahody můžete sázet jak do květináčů, tak i do klasické půdy na vaší zahrádce. Jahodám vyhovuje jemně kyselá půda. Dohnojit ji můžete tradiční chlévskou mrvou. Jahody je dobré sázet již na začátku jara. Jestliže jste tak doposud neučinila, poraďte se v zahrádkářství, jakou odrůdu sazeniček zvolit. Je možné, že vám však zahradníci napoví, abyste nové jahodníky zasadily až po prázdninách. Plánujete zasadit co nejvíce jahod? Pak popřemýšlejte o realizaci pyramid, které zajistí, že se na malý záhonový prostor vejde mnohem více sazenic, které zajistí větší úrodu. Na zahrádku se vám jako pomůcka k pěstování jahod bude hodit černá netkaná textilie, která snižuje riziko hnilobných procesů. Pomůže vám taky při ochraně jahod před nečistotami a taky jahody zabezpečí, co se týče škůdců a plevele. Vypěstujte si pár jahůdek snadno doma, v jakémkoliv počasí. Produkt Vypěstuj si jahody najdete zde. Rádi byste si občas dopřáli čerstvé jahody jako ze zahrádky? Na to nemusíte mít záhon! S touto sadou si je vypěstujete i v bytě. V této kouzelné krabičce najdete terakotový květináček, sáček semínek a kompostový kotouč. Tak se pohodlně posaďte a sledujte, jak vaše zahrádka roste. A už žádné čekání na léto! 1x terakotový květináček 1x sáček s jahodovými semínky 1x kompostový kotouč Postupujte podle návodu na obalu        
Zobrazit článek >
 
Poznejte druhy rýže III
Rýže. Pro někoho postradatelný, pro jiného nezbytný pokrm, bez kterého by se neobešel. Jak hodně v kuchyni využíváte rýži? V tomto článku vám představíme ještě další speciální druhy rýže, které zpestří vaše pokrmy.  Rýže obsahuje velké množství vlákniny a taky bílkovin. Určitě oceníte i podstatné množství vitaminu B. Jedná se o lehkou surovinu, kterou může jíst kdokoliv. Hodí se pro seniory i malé děti, dokonce se podává zejména při dietě i zvířatům.  Rýže patna  Tato rýže má speciálně dlouhá a velmi úzká zrnka. Můžete ji jíst neloupanou i bez slupek, často se právě z této rýže vyrábí produkt parboiled.  Rýže parboiled Tento druh rýže je speciální tím, že se nelepí. Pokud si nejradši pochutnáte na sypké dobrotě, navíc loupané, pak sáhněte po tomto druhu rýže. Připravuje se speciálním způsobem, nejprve se vakuuje, pod tlakem a v horké vodě tvrdne.  Rýže bomba Tato speciální rýže je také z Evropy, konkrétně ze Španělska. Celým názvem arroz bomba je typ pěstovaná v oblasti Valencie. Pokud znáte unikátní pokrm paella, můžeme vás ujistit, že se připravuje právě z této rýže. Šafránová rýže nebude chutnat dokonale, pokud směs nevytvoříte z tohoto rýžového druhu.  Pokud chcete zpestřit chuť rýže ještě jiným způsobem, přidejte do pokrmu kokosové mléko, pár kapek citronu nebo mandle, ideálně opražené. Rýži taky pro lepší chuť můžete uvařit ve vývaru. Pokud vsadíte na různé druhy bylinek, chybu taky neuděláte.
Zobrazit článek >
 
Hrnec Prestige LTSS1810
Ve špatném nádobí se špatně vaří. Nejen, že může ohrožovat lidské zdraví, ale jeho funkčnost může vaření zpomalovat a dále komplikovat: snadno se o něj spálíte, jídlo se v něm připaluje. Nekvalitní plastová ucha při ohřátí se snadno roztékají a podobně. Naše babičky si libovaly v nádobí litinovém, na vnitřních stranách glazovaném. Mělo mnoho výhod: jídlo v něm vydrželo velmi dlouho teplé, nepřipalovalo se a uchovávalo si skvělou chuť. Jednoduchou úpravou mohlo sloužit i jako pekáče k pečení například masa. Jeho pozitivem i negativem byla jeho hmotnost, která značně znesnadňovala manipulaci. Moderní kuchyně dovolila spatřit světlo světa nádobí ocelovému. Nejenže krásně vypadá a je zdravotně nezávadné. Dobře vodí teplo a jídlo se v něm nepřipaluje. Vynikajícím, přitom cenově dostupným, je ocelové nádobí značky Lamart. Vyzkoušet můžete například robustní hrnec Prestige LTSS1810 o celkovém objemu 2,6 litru. Snadno udržovatelný hrnec s mírami po vnitřní straně má dvě ocelová, ergonomicky tvarovaná ucha a průměr 18 cm. Umožňuje zdravé vaření a uplatní se v každé, i té nejmenší kuchyni. Při vaření lze jeho obsah dobře sledovat přes skleněnou poklici s ventilem a kovovým madlem, kterým uniká nadměrná vařením vznikající pára. Sendvičové dno zaručuje rovnoměrné vaření bez rizika připalování. Snadno jej umyjete v myčce. Potencionální zájemce potěší, že hrnec Prestige od Lamartu je vhodný k vaření na plynovém, elektrickém, sklokeramickém i indukčním vařiči. Kvalitní hrnec Prestige najdete v sekci Kuchyň.
Zobrazit článek >
 
Cukrová vata lehko a hravě přímo u Vás doma!
Pouť! Pro mnohé z nás je toto slovo stále magické a při pomyšlení na pouť si vybavujeme mnoho zábavných atrakcí, zážitků, ale také jeden z neoddělitelných symbolů, kterým je cukrová vata. Malé děti ji zbožňují a mnoho rodičů, při její konzumaci zavzpomíná na svá dětská léta a když se přímo neúčastní se svými ratolestmi některé atrakce, tak alespoň myšlenkově prožívají onen okamžik jako v dětských letech. Někteří lidé chodí na pouť výhradně kvůli neuvěřitelnému množství dárečků pro své blízké, dobrůtek a různých cukrovinek. Pouť je symbolem radosti, spokojenosti a hlavně uvolnění, kdy zapomeneme na každodenní starosti a jdeme se pobavit a odpočinout od práce a všedních záležitostí. A jistě mi dáte za pravdu, že není lepší pocit, než být na kolotoči a mít při tom v jedné ruce cukrovou vatu.   Cukrová vata, je tvořena lehkou, vzdušnou hmotou o různých barvách v závislosti na použitém potravinářském barvivu. Vzhledově i na dotyk je silně podobná klasické vatě. Výroba je postupem roztavení krystalického cukru na karamel, který se pak vhání do bubnu ve kterém se ochlazuje a zpátky cukernatí. Tímto procesem vznikají slabá vlákna, která se po sléze namotávají na špejli a podávají ke konzumaci. Zdá se Vám tento postup složitý? Říkáte si, že musíte čekat, až se u Vás ukáže pouť? Jistě se Vám stalo, že když jste byli na pouti, tak se kolem Vás při chystané konzumaci cukrové vaty slétlo i velké množství dotěrného hmyzu, který stejně jako Vy zatoužil po něčem dobrém. U Vás doma si tyto nežádané konzumenty jistě ohlídáte snáz viďte? Přesně tak! Cukrovou vatu si nyní můžete lehko a hravě vytvořit přímo u Vás doma a ještě Vás to bude bavit! Výrobce Gadgets House společně s námi, Vám představuje domácí výrobník cukrové vaty. Zapomeňte na složité postupy, čekání a odříkání si Vaši oblíbené sladkosti. Překvapte své ratolesti, známe a kamarády opravdovou domácí cukrovou vatou. Během několika minut můžete rázem proměnit pochmurné odpoledne v neočekávaný zážitek plný dobré nálady a úsměvu na tváři.       A nejen to! Víte, že z cukrové vaty se dají dělat i zajímavé tvary? Jak jinak a originálně vyjádřit Vaší partnerce, lásku, než vlastnoručně vyrobeným srdíčkem z cukrové vaty? No řekněte dámy, nebylo by to snad milé a originální? Obsluha výrobníku cukrové vaty je opravdu jednoduchá a tak ji zvládnou hravě muži i ženy.       Domácí výrobník cukrové vaty si můžete zakoupit zde
Zobrazit článek >
 
Pečeme si sami chleba - Tmavý chléb
Koupit celozrnné pečivo v obchodních řetězcích je stále problémem, ačkoliv netvrdím, že neexistují výjimky. Od té doby, co jsem osobně přešla na zdravější stravovaní, peču si svůj domácí chleba. Ačkoliv nevyužívám domácí pekárnu, i tak to má své výdody. Vím, co do těsta dávám, chleba mám vždy čerstvý a také si mohu dané recepty dochucovat například různými semínky a bylinkami dle mojí chutě. Doma jsme si velice oblíbili následující recept z knihy: PEČEME SI SAMI CHLEBA RECEPT: Tmavý chléb Ingredience: 350 g jemně mleté celozrnné pšeničné mouky 100 g jemně mleté špaldové mouky 50 g žitné mouky 2 lžičky soli 7 g sušeného droždí (nebo 20 g čerstvého) 100 g slunečnicových semínek 25 g kmínu 50 g máku 70 ml melasy tuk na vymazání mísy sezamová semínka na ozdobení Postup: Ve velké míse smícháme mouky, sůl, droždí, semínka, kmín a mák. Přidáme melasu a 300 ml vody. Vše důkladně promícháme. Takto připravené těsto důkladně hněteme alespoň 7 minut. Poté těsto přesuneme do vymaštěné mísy a necháme je zhruba 2 hodiny kynout. Po vykynutí vyložíme plech pečícím papírem. Vykynuté těsto opět pečlivě prohněteme a oboucháme o vál. Vytvarujeme kulatý chleba a celý ho obalíme v sezamových semínkách. Poté ho přemístíme na plech a necháme ještě hodinu kynout. Pečeme v předehřáté troubě na 220oC. Do bochníku uděláme ostrým nožem křížem několik zářezů. Pečeme cca 30 minut, tak aby chleba zezlátl a na poklep zněl dutě. Upečený bochník necháme vychladnout na mřížce.
Zobrazit článek >
 
Aby vitaminy nezmizely I
Víte, že ve slupce jablka se schovává nejvíce vitaminu? Že vařením zeleniny zlikvidujete až devadesát procent látek, které tělo potřebuje? Nebo že po oddělení plodu musíte dar přírody sníst do nějaké doby, aby obsahoval všechny vitaminy? A co skladování? Otázek o zachování nejdůležitějších látek v ovoci by vás mohlo napadnout daleko víc. My vám dnes prozradíme zejména triky, které vám pomohou udržet si v ovoci či zelenině zdravé látky a napovíme, jak se k jednotlivým plodům chovat.  Neloupejte a nestrouhejte Zásadním pravidlem je neodstraňovat ze zeleniny jedlé slupky. V ní se skrývá nejčastěji vitamin C a další důležité látky, které třeba pod slupkou ani nenajdete. Většinu zeleniny i ovoce znehodnotíte taky strouháním. Odšťavňování Zvláštní případ tvoří proces odšťavňování. Pokud chcete doplnit vitaminy a minerály, je ovoce v tekuté podobě tou nejlepší volbou. Nezapomínejte odšťavňovat ovoce i se slupkou, samozřejmě jen tou jedlou. Pamatujte však na to, že prolisováním ovoce se ničí vláknina. Ta nátlak nevydrží. Díky její absenci se ostatní látky dostanou snáz do těla, avšak myslete na to, že je třeba doplňovat vlákninu jinak.  Dobrou volbou je sušička Přemýšlíte, jak zpracovat ovoce a zeleninu, když v nich chcete uchovat většinu vitaminů? Otestujte služby sušičky. Domácí sušení vám zajistí, že v plodech zůstanou zdravé látky. Pamatujte na to, že sušit byste měla maximálně při čtyřiceti stupních. 
Zobrazit článek >
 
Recept: Bábovka s květem levandule
Levandule vás ohromí nejen svojí nádhernou barvou, ale taktéž omamnou vůní. Levandulový olejíček se používá nejen pro miminka proti bolestem bříška, ale také k uklidnění naší mysli. Někomu postačí pouhá inhalace levandulové vůně, jiný si levanduli přidá i do pokrmů. Pojďte s námi zkusit upéct: RECEPT: Bábovka s květem levandule Ingredience: 250 g polotučného tvarohu 200 g pol. mouky 100 g hl. mouky 200 g másla 170 g cukru 4 vejce 4 čaj. lžičky kypřícího prášku 1 vanilkový cukr hrstičku levandulových květů - spíše méně, aby nebyla bábovka převonělá Postup: Změklé máslo utřeme s cukrem a postupně přidáme žloutky. Z bílků budeme dělat sníh, tak si je dáme bokem do jiné mísy. K máslu se žloutky přidáme tvaroh a pořádně promícháme, aby vznikla souvislá vrstva. V další míse smícháme všechny suché ingredience (mouku, cukr, prášek do pečiva a levandulové květy). Nakonec suchou směs přidáme k té tvarohové. Z bílků si vyšleháme tuhý sníh, do kterého v průběhu šlehání přidáme trošku krystalového cukru, aby byl opravdu krásně vyšlehaný. Všechno pak společně promícháme s tvarohovým těstem. Formu na těsto si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Těsto vlijeme do formy a pečeme na 180°C, cca 45 minut. Milujete levanduli? Zakupte si knihu LEVANDULE, kde najdete mnoho zajímavých informací nejen o této vonné rostlině, ale i spoustu receptů a návodů na domácí kosmetiku.      
Zobrazit článek >
 
Síla potravin kolem nás V
Pokračování článku o zázračných potravinách, které máme běžně v domácnosti. Pokud vás zajímá, jaké suroviny ještě významně podporují zdraví, překlikněte do našeho magazínu pro muže. Citrony Není třeba připomínat, že citron je nejlepším zdrojem vitaminu C. Obsahuje však taky významné množství draslíku, který tělo chrání před infekcemi. Dokáže dobře nastartovat metabolismus. Léčí akné, celkově podporuje dobrý vývin pokožky a taky dásní. Citron je taky důležitý pro správnou funkčnost cév. Dodává jim na pružnosti a působí taky jako prevence proti křečovým žilám. Brokolice Tento druh zeleniny patří mezi ty méně oblíbené, zejména tedy u dětí. Je však blahodárným klenotem pro náš organismus. Neposiluje jen imunitu svými antibakteriálními účinky, ale taky obsahuje významné látky působící proti rakovině. Ochraňuje srdce a podporuje zdravý růst kostí. Brokolice je vhodná potravina ke konzumaci při hubnutí, neobsahuje téměř žádné kalorie a přitom dokáže zasytit. Brokolice je dobrou prevencí před vznikem cukrovky, reguluje taky krevní tlak. Zelený čaj Možná tento čaj pravidelně pijete a ani si neuvědomujete, k čemu všemu je dobrý. Dejte si denně šálek tohoto zázračného nápoje, budete překvapeni, jak se po čajové proceduře budete cítit skvěle. Zelený čaj je dobrým ničitelem bakterií v ústech, ničí zubní povlak a tím působí proti zápachu z úst. Podporuje kardiovaskulární systém. Díky vysokému obsahu antioxidantů nabudí váš organismus. Působí taky proti stárnutí. Urychluje metabolismus, detoxikuje celé tělo. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi, působí jako prevence proti cukrovce. Bojuje proti rakovině a nebezpečí mozkových či srdečních příhod. Hledáte doplňky stravy, které podpoří vaše zdraví? Prohlédněte si naši pestrou nabídku výjimečných elixírů i klasických produktů, stačí kliknout zde: zdravi.eiffeloptic.cz. 
Zobrazit článek >
 
Feng Shui a pravidla stolování I
Stolování podle Feng Shui prý vyzdvihne sváteční atmosféru k výšinám. Dodá slavnostní úrovni několik bodů navíc. Feng Shui pomůže udržet správnou harmonii, pohodu a radost všech vašich hostů. Funguje opravdu pozitivně tato metoda stolování? To už musíte posoudit sama. Tady jsou ty nezákladnější pravidla, která byste měla se stylem Feng Shui dodržovat: Základem všeho je pevný a mohutný stůl z masivního dřeva. Pokud vlastníte pouze tenký, plastový a ještě třeba viklající se stůl, měla byste ho ihned nahradit jiným. Nerovnovážnost stolu značí nedostatek příjmů a nestabilitu celého místa, bytelný stůl naopak prokazuje jeho stabilitu a vaši pevnou finanční stránku. Váš stůl by měl mít nejlépe kulatý nebo alespoň zakulacený tvar. Pokud vlastníte stůl hranatý, nikdy nikoho neusazujte na roh stolu. Všechny čtyři rohy totiž dle Feng Shui symbolizují šípy, jež mají za úkol otrávit strávníka. Můžete tak vaší návštěvě přivodit zbytečné trávící problémy nebo nepohodlnost či napjatost. Aby otrávené šípy alias rohy stolu neměly tak velkou sílu, postavte doprostřed vaší prostřené tabule červenou květinu, která tyto šípy omámí. Pokud nemáte doma žádný ubrus, ani neplánujte večeři, než si nějaký pořídíte. Jeho barva by měla být neutrální a nebo zemitá. Vhodnou barvou ubrusu posílíte celkovou energii v místnosti. Nikdy nestolujte v šeru nebo v přítmí. Pokud venku už slunce zapadlo, rozsviťte umělé světlo, můžete si přisvítit i svíčkami, které jsou dle pravidel Feng Shui rozhodně povoleny. Nejvhodnější počet svíček je pět. Při večeři pro dva volte svíčky dvě. A co dál? To se dozvíte ve druhé části článku. Nejrůznější druhy svíček na váš stůl najdete zde.   
Zobrazit článek >
 
Bílý povlak na čokoládě? Co je zač? II
To, co vidíte na povrchu, jsou v tomto případě konkrétně částice tuku. Tento jev se tedy může objevit taky u jiných produktů, můžete jej shledat například u tyčinek s lískooříškovým krémem a dalších sladkostí. Tuk někdy může vytvořit na materiálu taky prasklinky, neboť se tukové vrstvy musí nějak na povrch dostat. Někdy rýhy neshledáte, v jiných případech mohou být dost viditelné. To už záleží spíše na konkrétním druhu čokolády a postupu jeho výroby.  Možná přemýšlíte nad tím, jakým způsobem a taky z jakého důvodu se může na čokoládě objevit cukerný výkvět. Ten se vytváří vlastně docela obdobně. Představte si, že vyndáváte nějaký předmět z mrazáku. Položíte ho na kuchyňskou linku a za chvíli se pod ním objeví loužička vody. Tak se děje i s čokoládou. Po vyjmutí z chladu se sladká dobrota orosí. Pokud ji pak zanecháte v kontrastní teplotě, v čokoládě se rozpustí cukr. Ten se bohužel neztratí, ale dostane se na její povrch, kde se taky uloží. Jakmile se čokoláda zbaví vlhkosti a cukr uschne, uvidíte bílé mapičky.  Výrobci čokolád radí ukládat výrobky z kakaa do chladu o teplotě čtrnácti až osmnácti stupňů Celsia. Taková teplota je pravděpodobně pro každou čokoládu nejideálnější.  Výskyt výkvětů mohou částečně omezit samotní čokoládoví specialisté. Výrobce by měl dohlédnout a zařídit co nejkvalitnější výrobu čokolády. Samozřejmě záleží taky na konkrétních přísadách.     
Zobrazit článek >
 
Lehká osvěžující jahodová polévka
V horkých letních dnech nemáme na těžká jídla téměř pomyšlení. Už pro samotné vysoké teploty míváme pocit těžkosti a k občerstvení vyhledáváme spíše jídla chlazená a osvěžující. Máte-li ráda polévky, zkuste si připravit nějakou netradiční. Na zahrádkách dozrávají jahody a tak je můžete plně využít jako hlavní ingredienci. Touto skvělou, osvěžující dobrotou potěšíte nejen svůj žaludek, ale také, s vynecháním červeného vína, Vaše děti. RECEPT: Jahodová polévka se zmrzlinou Ingredience: 400 g čerstvých jahod 2 dcl červeného vína (varianta pro dospělé) 50 g cukru krupice 1 vanilínový cukr 100 g zakysané smetany 1 limetka vanilkovou zmrzlinu lístky máty na ozdobu Postup:   Nejprve očistíme a omyjeme jahody. Vložíme je do hrnce a rozmačkáme je společně s oběma druhy cukru. Při variantě pro dospělé, přidáme červené víno a směs rozmixujeme. Poté dobře omyjeme limetku a nastrouháme kůru, kterou smícháme se zakysanou smetanou. Zakysanou smetanu s limetkovou kůrou vmícháme do jahodové polévky. Polévku dáme vychladit do lednice. Při servírování přidáme do talíře s polévkou kopeček vanilkové zmrzliny, který ozdobíme lístkem máty.  Vyzkoušejte další skvělé lehké polévky, které Vás svojí konzumací neunaví a dodají vitamíny. Recepty najdete v kuchřce pod názvem LEHKÉ POLÉVKY - RECEPTY OD BABIČKY.  
Zobrazit článek >
 
Vanilkový lusk a jak na něj
Vanilku zajisté už při pečení použila každá hospodyňka. Do těsta ji lze přidat v prášku, můžeme využívat pouze jejího aroma, v obchodech je taky k dostání například vanilkový cukr. Ideální volbou při pečení je však využít čerstvé vanilky přímo z lusku. Víte, jak si s vanilkovým luskem poradit? Že ne? Pak si přečtete náš článek a upečený poklad bude díky vanilce ještě lepší než kdy dřív! Vanilkový lusk je běžně k dostání v některých supermarketech, s jistotou ho seženete ve speciálních prodejnách. Pozor si při nákupu dejte na to, že existuje více druhů lusků. Jejich aroma a chuť je navíc závislá na podnebí, takže nemůžete počítat s tím, že každý plod bude úplně stejný. Při pečení rozdíl jen těžko poznáte. Vanilkové lusky poměrně dlouho vydrží. Vyplatí se je skladovat v uzavřených nádobách, aby nevyschly. Vanilkový lusk není třeba nijak omývat, neboť budete pracovat jen s jeho vnitřkem. Rozřízněte ho podélně a poté seškrábněte dužiny včetně semínek. Tuto dužinu již pak přidávejte libovolně do těst nebo využívejte na vaření. Pro kulinářský požitek postačí jeden maximálně dva lusky, zjistíte, že aroma je opravdu silné. Díky luskům si můžete vyrobit taky domácí vanilkový cukr, postačí, když celý lusk uzavřete ve sklenici s cukrem. K aromatizaci lze využít i pár prázdných lusků, vůni v cukru zanechají také. 
Zobrazit článek >
 
Saláty jako hlavní chod – Salát s fenyklem a kuřecím masem
Fenykl obecný bojuje zejména proti nadýmání. Podporuje trávení a léčí téměř všechny nemoci s ním spojené, limituje křeče v žaludku, taky méně časté křeče střev. Působí taky na tvorbu mateřského mléka, pomáhá proti kašli i zahlenění. Podporuje unavené oči. Uvařme si speciální fenyklový salát, který tou zdravostí úplně září. Budete potřebovat: Fenykl (1 ks) Hlávkový salát (1 menší ks) Kuřecí prsa (800 g) Olivy (černé, 200 g) Česnek (3 stroužky) Olivový olej (2 lžíce) Sůl a pepř Na dresink: Olivový protlak (2 lžíce) Olivový olej (3 lžíce) Šťáva z čerstvého citronu (2 lžíce) Med (2 lžičky) Sůl a pepř Postup: Kuřecí maso tepelně opracujte na pánvi tak, jak máte ráda. Pro lepší chuť ho můžete potřít česnekem. Zatímco se vám bude dělat maso, připravte salátový základ. Smíchejte všechny zbylé suroviny bez fenyklu dohromady. Připravte si i dresink a ten se salátem promíchejte. Fenykl nastrouhejte na plátky a na pánvi s trochou oleje ho začnete marinovat. Jakmile budete mít hotové maso a připraven bude i fenykl, můžete je přidat do salátu. Pokud chcete, aby byl salát více fresh, dejte tepelně opracované suroviny pouze na vrch salátu. Pokud je vaším cílem komplexnější chuť, všechny suroviny společně promíchejte. Salát dekorativně ozdobte cherry rajčátky nebo kousky oliv. Jak vám chutnala tato dobrota? Publikaci Saláty s láskou plnou dalších skvělých receptů najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Vyznáte se v sýrech? III
Brynza V karpatských zemích vznikl již před mnoha lety ovčí zázrak. Společně se zakysanou smetanou tvoří tento sýr slast pro chuťové buňky. Brynza chutná dobře na zapečených bramborách, podává se tradičně taky s haluškami. Sýr je oblíben hlavně u našich slovenských sousedů, taky v Polsku nebo na Ukrajině. Eidam Polotučný sýr Eidam je špička mezi sýry, co se týče používání. Není moc slaný, je jemný. Má polotuhou konzistenci. Tento sýr zraje od čtyř týdnů až po deset měsíců. Cheddar Ještě si musíme zmínit jednoho anglického velikána. Cheddar je sýr válcovitého tvaru. Má nažloutlou barvu. Jeho chuť je jemná a nasládlá, opět by se dala přirovnat k ořechům. Sýr je na rozdíl od jiných jemných sýrů trochu nakyslý. Dozrává do pikantní a výrazné chuti. Na jeho výrobu se používá kravské mléko. Zraje až dva roky. Appenzeller Plnotučné nepasterizované mléko. Hory. 720 let. Jaký sýr to asi bude? Samozřejmě je to takzvaný Appenzeller, který se jmenuje po místu, odkud pochází. Sýr je velmi jemný s výraznou chutí, jeho barva není čistě bílá, míří do slonoviny. Jeho příprava je velmi specifická. Jakmile dozraje, máčí se sýr ve vínu nebo v jablečném moštu s bylinkami, proto je tak jedinečný. I když se vám možná zdá, že jste tento sýr nikdy nejedla, možná změníte názor, když se dozvíte, že z tohoto sýra se připravuje známé fondue. Poznejte další druhy ještě specifičtějších sýrů. Přečtete si knihu Sýry APETIT, kterou najdete zde. V publikaci se dozvíte nejen více o tom, jak sýry rozeznávat. Kniha vám podá informace, jak nejlépe sýry zpracovat.  
Zobrazit článek >
 
Cukroví za pár minut II
Tatrankové pracičky Budete potřebovat: Tatranky (oblíbená příchuť, 4 ks) Hladkou mouku (2 hrnky) Cukr moučka (1/2 hrnku) Tuk (ztužený, 1 kostka) Tuk na vymazání Postup: Nastrouhejte tatranky, přidejte k nim cukr a mouku. Těsto vkládejte do formiček na pracny, neplňte je vrchovatě. Pečte ihned po naplnění dozlatova. Trampolínky Budete potřebovat: Moučkový cukr (1,5 hrnku) Bílek (1 ks) Kakao (1,5 lžíce) Ořechová jádra (1 hrnek) Postup: Cukr promíchejte s kakaem, přidejte bílek a vypracujte těsto. Na plech nasypejte cukr a nastrouhané ořechy. Z těsta vykrajujte malé kousky cukroví podle toho, jaké máte k dispozici formičky. Vložte cukroví do rozpálené trouby, počkejte pár minut, než se trampolínky neupečou. Mírně stoupnou, uvnitř bude cukroví duté. Vychladlé kousky cukroví dozdobte zbylými ořechy a čokoládou. Ovocné jednohubky Budete potřebovat: Piškoty (1 balíček) Banány (lze použít jakékoliv jiné ovoce, 5 ks) Čokoládu na vaření (tabulku) Máslo (2 lžíce) Kokos Párátka Postup: Nakrájejte si banány nebo jiné ovoce. Vezměte do ruky dva piškoty a vložte mezi ně ovoce. Poté všechny suroviny spojte špejlí. Jakmile budete mít připravené jednohubky, namočte ej všechny do čokolády. Pokládejte na prkénko a nechte tuhnout v chladu minimálně půl dne. Pak už můžete podávat. Tuto dobrotu milují zejména děti. Knihu Cukroví podle vyzkoušených receptů najdete zde. Objevte další sladké poklady.                
Zobrazit článek >
 
Magická síla skořice
Skořice. Nezbytná součást vybavení pro pečení i vaření nejen exotických jídel. Věděla jste, že se tato přísada pyšní mnohými účinky na lidské zdraví? Až vás překvapí jejích různorodost.  Možná jste si toho doposud nevšimla, ale skořicových produktů se na trhu prodává více druhů. Dva základní typy skořice jednoduše rozlišíte podle jejího zabarvení.  Tmavě hnědá skořice zastupuje takzvaný druh cassia. Používá se k vaření nejrůznějších druhů jídel i k léčebným účelům. Neobejde se bez ní čínská a korejská kuchyně. Tento druh skořice je součástí koření kari. Světle hnědá varianta pochází z Ceylonu. Nese název zeylancium. K dostání jsou oba druhy skořice, avšak tou žádanější je tmavá skořicová odrůda. Ta, jak již bylo řečeno, slouží zejména různým druhům medicíny. Po tisíciletí je využívána v čínském nebo řeckém léčitelstvím. Znali ji taky Egypťané, i jiné staré civilizace.  Skořice se v současné době pěstuje v teplých oblastech, déšť jí nevadí. Nejkvalitnější skořicové produkty pochází ze Srí Lanky, Cejlonu, jižní Číny, Thajska nebo Indonésie.  Věděla jste, že skořice není žádný plod nebo kmen, ale kůra? Z té se po úpravě vyrábí zakulacené rourky nebo stočené ,,klacíky‘‘, které jistě dobře znáte. Svitky je dobré schovávat v uzavřených skleněných nádobách. Kontakt se vzduchem a zvláště pak vlhkem určitě neudělá kůře dobře.  Ze skořice se dále připravují různé tinktury, oleje, taky léky, aromatické látky nebo třeba bytové vůně. Využíváme ji vcelku i drcenou či mletou do vybraných pokrmů. 
Zobrazit článek >
 
Síla potravin kolem nás VI
Okurka Ne nadarmo se okurka používá při některých kosmetických procedurách. Má nízkou kalorickou hodnotu, takže je vhodná ke konzumaci při hubnutí. Obsahuje velký podíl vody. Je bohatá na vitaminy skupiny B, ,,Céčko‘‘, taky síru, mangan, fosfor, vápník a draslík. Podporuje mladistvost pokožky, působí proti stárnutí a zbavuje pleť vrásek. Je dobrým lékem na popáleniny kůže. Pravidelnou konzumací okurek pomáháte ledvinám. Tato zelenina detoxikuje a hydratuje celé tělo, léčí revma, udržuje zdravé srdce a cévy. Česnek Česnek přidáváme do polévky, do pomazánek nebo třeba salátů. Jistě alespoň jednou za týden kousek česneku zkonzumujete. Je výborným zdrojem vitaminů, zejména skupiny B. Působí jako přírodní antibiotikum. Obsahuje vápník a fosfor nebo allicin, který působí preventivně proti srdečnímu infarktu. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi a podporuje trávení. Funguje jako detoxikační potravina. Ořechy Ať už jsou vaším oblíbeným zobáním ořechy lístkové, vlašské nebo třeba makadamové, vezte, že vám mají co nabídnout. Pomáhají například při léčbě astmatu. Udržují pružné cévy, podporují srdeční činnost. O ořechách je známo, že zlepšují paměť. Dokázaly to i mnohé průzkumy. Udrží vás se lépe soustředit a ještě dodají tělu potřebnou energii. Mají protizánětlivé účinky. Ořechy pomáhají při léčbě kožních problémů, léčí ekzém. Zlepšují stav vlasů a pokožky. Hledáte doplňky stravy, které podpoří vaše zdraví? Prohlédněte si naši pestrou nabídku výjimečných elixírů i klasických produktů, stačí kliknout zde: zdravi.eiffeloptic.cz.  
Zobrazit článek >
 
Recept: Bramborový salát
Připravte si bramborový salát už den dopředu! Nejen že budete mít na Štědrý den více času, ale taktéž bude Váš salát chutnější, protože se veškeré ingredience krásně propojí. RECEPT: Bramborový salát Ingredience: brambory (množství záleží na počtu členů rodiny) 2 vejce 1 cibule (taktéž dle množství salátu) okurky v sladkokyselém nálevu směs mrkve, petržele a celeru v sladkokyselém nálevu červená paprika v sladkokyselém nálevu sůl pepř cukr olej 2 jablka (dle množství salátu) domácí majonéza 1 - 2 lžíce plnotučné hořčice Postup: čisté brambory ve šlupce dejte vařit. po uvaření nechte brambory vychladit a poté je oloupejte. taktéž dejte vařit vajíčka. mezi tím si nakrájejte okurky na malé kostičky. přidejte směs mrkve, petržele a celeru. Pokud tuto směs nemáte, můžete použít jen mrkev, kterou nastrouháte na jemném struhadle. taktéž nakrájejte červenou papriku na kostičky. oloupané brambory nakrájejte na kostky, nebo prolisujte kolečkem na brambory. osolte, opepřete a ocukrujte dle Vaší chutě. zlehka pokapte olejem. připravte si jablíčka nakrájená na kostičky a přidejte do salátu. Jablíčka salát příjemně odlehčí. přidejte majolku (nebo tatarku) a plnotučnou hořčici. vše opatrně promíchejte. nakonec oloupejte vajíčka a nakrájejte na kostičky. vmíchejte je opatrně do salátu. ochutnejet - dochuťte a nechte do druhého dne zaležet!
Zobrazit článek >
 
Mlsejte zdravě - raw čokoládový dort s banánem
Oblíbila jste si raw stravu, nebo si občas odlehčíte jídelníček a zkusíte si připravit něco zdravějšího? Ať už je to tak nebo jinak, v každém případě se vyplatí jíst zdravě, a to už nejen pro lepší zdraví, ale i pro vlastní pohodu a pocit. Nemusí se jednat jen o jídla slaná, ale zdravě se dá i mlsat. Pojďte si s námi připravit raw dortík, který zachutná i těm zapřísáhlým odpůrcům zdravé výživy. RECEPT: Raw čokoládový dort s banánem Ingredience na datlovou pastu: 3/4 hrnku datlí 1/2 hrnku vody Ingredience na korpus: 1/2 hrnku datlové pasty 1 hrnek vlašských ořechů 1 hrnek kešu ořechů 1 menší banán 1/4 kokosového oleje Ingredience na krém: 1 a 1/2 hrnku kešu ořechů 1 hrnek kakaa 1/2 sirupu z agáve 1 hrnek vody 1/2 hrnku datlové pasty 1/2 banánu špetka soli lžička vanilky Postup: Nejprve si připravíme datlovou pastu: vypeckujeme datle, zalijeme vodou a rozmixujeme je dohladka. Poté přejdeme k výrobě korpusu: do mixéru vložíme všechny ořechy a rozmixujeme je najemno. Přidáme ostatní ingredience a spojíme vše do jednoho těsta. Směs natlačíme do formy. Krém na dort připravíme opět v mixéru: začneme nejprve mixovat kešu ořechy s vodou a agáve sirupem. Když je krém naprosto bez hrudek, přidáme ostatní ingredience a rozmixujeme. Nakonec přidáme roztavený kokosový olej. Výsledkem musí být hladký krém se zcela spojenými ingrediencemi, který nalijeme na krustu. Inspiraci na další zdravé sladkosti najdete ve stejnojmenné kuchařce: ZDRAVÉ SLADKOSTI z nakladatelství Bookmedia.    
Zobrazit článek >
 
Ochutnejte výborné sirupy značky Koldokol: Šípek
A další sirup na scéně. Kromě toho šípkového se podíváme i na další oblíbené druhy. Co takhle třeba černý bez? Květy černého bezu pomáhají léčit nachlazení a taky nemoci dýchacích cest. Významně pomohou při jakýchkoliv zánětech. Stálý přísun bezových výtažků vám zajistí dny bez bolesti hlavy a migrén. Bezinka se hodí taky při potížích s koleny, můžete ji užívat vnitřně nebo formou obkladů. Bez tělu dodá dostatek vitaminu C a B, doplní éterické oleje, působí jako antioxidant. Nesmí chybět ani královna antioxidantů jménem aronie. Temnoplodec černoplodý je znám díky vysokému počtu vitaminů. Mimo ty klasické v něm najdete významný podíl vitaminu P. Velké množství minerálů zaručuje uživateli vitalitu. Výtažky z rostliny, konkrétně z jejích poldů, působí blahodárně na srdce a cévní systém. Regulují taky krevní tlak. Aronie podporuje mozkovou činnost. Rostlina je mimo jiné taky zdrojem dlouhověkosti.  Rakytníkový sirup vám pomůže i zevnitř. Podporuje činnost jater či slinivky a pomáhá léčit žaludeční problémy včetně dvanáctníkových vředů. Aby toho nebylo málo, posiluje i imunitní systém a přirozenou obranyschopnost. Šípkový sirup má mnoho léčivých vlastností. Tak u jakých začneme? V první řadě je skvělým pomocníkem v případě potíží s vylučováním. Léčí záněty močových cest i ledvin. Pomáhá předcházet kolikám, i těm žaludečním. Má močopudné vlastnosti. Šípek působí proti nachlazení, zvyšuje obranyschopnost. Je přírodní čističkou krve. Bude prospěšný taky lidem trpící chudokrevností. Léčí horečku i zánětlivá onemocnění. V dřívějších dobách sloužil zejména jako lék proti kurdějím. Šípkový sirup se vyznačuje svou plnou chutí a krásnou vůní. 
Zobrazit článek >
 
Slané pečení: Pizza placičky
U nás doma milujeme pizzu na všechny možné způsoby. Proto ráda experimentuji nejen s různými druhy těst, ingrediencemi, které pokladu na těsto, ale s různými tvary pizzy. Minulý týden jsem měla zadělané těsto na pizzu, ze kterého měla být klasiky kulatá pizza s ingrediencemi takzvaně "co dům a zahrádka dají". Avšak pro nečekanou návštěvu jsem si chtěla zaimprovizovat. Dobrůtky na náplň, jako jsou zelenina, sýr či vajíčka, jsem nechala beze změny. Chtěla jsem docílit toho, aby si každý vychutnal svoji pizzu. Ač malou, ale celou svoji. Proto mne napadly pizza placičky, které si teď můžete připravit i vy. RECEPT: Pizza placičky Ingredience - těsto: 500 g hl. mouky 10 g suchého droždí 5 g soli 5 g cukru olivový olej 320 ml vody Ingredience - náplň: 2 pol. lžíce másla 2 pol. lžíce hl. mouky 250 ml mléka sůl pepř 100 g měkkého ovčího (kozího, kravského) sýru 2 žloutky 1 hrnek hrášku cherry rajčátka 2 hrsti špenátových listů nebo polníčku 200 g sušené šunky bazalkové listy 1 stroužek česneku 60 ml olivového oleje Postup: Těsto: v míse smícháme všechny suché ingredience. Přilijeme vodu pokojové teploty a promícháme. Uhněteme těsto, které necháme kynout zhruba 2 hodiny při pokojové teplotě. Po vykynutí rozdělíme těsto na potřebný počet kousků, ze kterých vytvoříme placičky. Povrch placiček potřeme olivovým olejem. Rozehřejem troubu na 200oC. Náplň: nejprve si připravíme bešamel. V hrnci necháme rozpustit máslo a pak přidáme mouku. Mouku musíme řádně v másle rozmíchat. Zhruba dvě minuty ji opékáme. Poté za stálého míchání do máslové mouky přilijeme mléko. Vaříme zhruba pět minut. Pak odstavíme z plotny. Nakrájíme si měkký sýr, který vmícháme do bešamelu. Bešamel dle chuti osolíme a opepříme. Následně do bešamelu vmícháme žloutky. Bešamel naneseme na placičky těsta. Na povrch bešamelu rozdělíme hrášek a cherry rajčátka. Pizza placičky položíme na plech a vložíme do trouby, kde je pečeme zhruba 8 minut. Po upečení na každou placičku položíme plátek sušené šunky, špenát nebo polníček. Bazalkový přeliv: rozmixujeme bazalku s česnekem a solí. Směs zředíme olivovým olejem. Tímto přelivem pokapeme každou pizza placičku. Ingredience náplně mohou být změněny podle vaší chutě. Kdyby vám však chyběla inspirace na jiný druh pizzy, nechte se indpirovat kuchařkou SLANÉ PEČENÍ, kde najdete i spoustu jiných a velmi chutných receptů na slané dobrůtky.  
Zobrazit článek >
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12