EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.CZ Pro ženy Pro muže Slevy a akce

Vaření

 
Jak se zbavit studených ruk a nohou II.
Nejen špatně zvolené oblečení a nedostatek pohybu způsobuje nepříjemné potíže se studenými končetinami. Může se jednat i o Raynaudův syndrom, který jsme popsali v první části článku: Jak se zbavit studených ruk a nohou I. Dříve než budete chtít tento problém řešit s vašim lékařem, vyzkoušejte některé potravinové doplňky. Měly by obsahovat: vitamín E hořčík pupalkový olej jinan dvoulaločný A co strava? Dopřáváte si na jídlo dostatečný čas a dbáte na správný výběr potravin? Nebo jako většina, jíte ve spěchu a bezmyšlenkovitě? Osobně mám velké zkušenosti se studenými prsty na rukou a stravování pro mne bylo, až do nedávna, spíše nutností bez zamyšlení nad tím, co, kdy a jak jím. Dlohodobě nevhodný výběr potravin může vést k problémům se studenými končetinami. Překyselený organismus způsobuje nejen pocit chladu, ale také únavu a bolest. Do stravy si přidávejte česnek, chřest, chilli papričky, kokos, pistácie nebo zázvor. Dopřejte si pravidelný přísun luštěnin a libového masa (kuřecí, hovězí i zvěřinu). Namísto kávy si můžete uvařit meduňkový čaj. Taktéž vám skvěle poslouží bazalka, fenykl či kmín. Nezapomínejte ani na pitný režim. Pokud vám nechutná čistá voda, můžete si do ní přidat pár kapek citrónové šťávy nebo přímo pár plátků citrónu. Lze ji ochutit i nakrájeným ovocem nebo bezovými květy.  
Zobrazit článek >
 
Sušárna nejen na ovoce
Moji prarodiče měli několik zahrad. Pěstovali na nich mnoho druhů ovoce a zeleniny, dokonce i chmel. Díky jejich práci jsme v době, kdy byla většina dnes běžných druhů ovoce nedostatkovým zbožím, neznali nedostatek. Vlastně jsme ani nerozuměli, proč lidé před prodejnami stáli ve frontách na jahody, třešně, ba i broskve, meruňky nebo dokonce švestky nebo hrušky. O malinách nemluvě, ty ani v prodejnách dostupné nebyly, pravděpodobně byly zdrojem vzácných valut. Všeho jsme měli, co hrdlo ráčí, i když jsme se příležitostně museli podílet na nějakém tom pletí, okopávání, případně sběru například černého, červeného a žlutého rybízu, angreštu a dalších pro děti nepříliš atraktivních druhů ovoce a zeleniny, prodávaného do tzv. sběrny. Pamatuji si, jak babička zpracovávala, co se dalo. Nakládala, zavařovala a také sušila na kamnech a v troubě. Musela to mít tehdy hodně náročné, protože pracně nakrájené ovoce k sušení ráda zasahovala plíseň. Škoda, že se nedožila vymožeností, které tato rizika omezily. Sušárny s patrovými platy k sušení už plísním šanci nedávají, stačí dodržet postup, který je součástí každého výrobku. Například sušárna Sencor SFD 851GR s regulací teploty od 35°C - 70°C umožní usušení produktů i v mezích přísných požadavků na raw stravu. Kompaktní sušárna rovnoměrně suší v 5 patrech o průměru 25,5 cm. Obsahu nehrozí zapaření a jiná zkáza, protože má integrovaný ventilátor. Potřebné programy, včetně odloženého vypnutí, nastavíte na LED podsvíceném displeji. Samozřejmostí je tepelná pojistka proti přehřátí. Sušárnu Sencor SFD 851GR s digitálním displejem, ale i jiné typy téže značky, zakoupíte v sekci Elektroniky pro domácnost.
Zobrazit článek >
 
Biologicky odbouratelný přípravek na nádobí
Přestože se skepse vůči zastáncům enviromentálního přístupu k naší budoucnosti stala takřka prestižním postojem, pořád se najde dost lidí, kterým stav přírody a její budoucnost lhostejný není. Je to dobře, protože kdybychom byli všichni skeptičtí, čekala by nás budoucnost, podobající se minulosti. Pro ty, kteří si nepamatují, nebo by moc rádi zapomněli, připomenu kyselé deště a jimi spálené stromy. Zdrojem byly oxidy síry, které vypouštěly uhelné elektrárny a chemické továrny. Řeky byly plné zapáchající znečištěné vody, kterou vypouštěly továrny. Dnešek je díky změně myšlení a moderním technologiím jiný, čistější. Nejste-li o nutnosti ochrany přírody tak úplně přesvědčeni, začněte opatrně, třeba s ekologickým mytím nádobí. Winni´s Piatti Lime je k tomu opravdu jako stvořený. Koncentrovaný přípravek s vůní limetky a jabloňových květů je vyroben bez přídavků složek živočišného původu. Spolehlivě odmašťuje, přitom je zcela odbouratelný a nezanechává v odpadu žádné stopy. Dokonce použitý obal prostředku je recyklovatelný. Ve Winni´s Piatti Lime nejsou žádná barviva a stabilizátory, které by mohly vyvolávat přecytlivělost. Pozitivním přínosem odbouratelného prostředku na nádobí jsou vláčné a nevysušené ruce. Používání ekologicky šetrných úklidových prostředků vede snížení výskytu alergií. Prostředek na nádobí Winni´s Piatti Lime najdete v sekci Zdraví mezi ekodrogerií.
Zobrazit článek >
 
Přírodní antibiotikum i lék na psychiku jménem třezalka tečkovaná
Třezalka tečkovaná vzhlíží poměrně nenápadně. Nedorůstá se velkých výšek, louku zdobí žlutými kvítky. Její moc je však nenahraditelná. Objevte sílu třezalky třeba prostřednictvím výborného čaje, který si můžete zakoupit v našem e-shopu. Třezalku jako lék využívají nejrůznější druhy alternativní medicíny. Než se podíváme na zdravotní přínos této byliny, ještě připomeneme, že třezalku můžete znát taky pod pojmenováním krevníček, čarovník, děravec, prostřelenec nebo taky jako bylinku svaté Jany či svatojánský květ. Třezalka obsahuje téměř dvě stě různých látek, z nichž má celá řada prospěšný vliv na lidský organismus. Obsahuje například třísloviny, několik druhů esenciálních olejů, flavonoidy, fenoly a spoustu minerálních látek. Na její moc přišli lidé již ve středověku, kdy se bylina používala jako jedna z hlavních medicín skoro na všechny druhy nemocí. V současné době se moc třezalky využívá například jako antidepresivum. Třezalka uklidňuje psychiku a podrážděné nervy. Má tlumící efekty. Pomáhá s usínáním, je vhodným doplňkem stravy při pocitech úzkosti. Léčí i lehké deprese. Třezalka je taky obdařena výjimečnou schopností čistit krev. Má vliv na trávicí systém. Pomáhá s prací žaludku, podporuje stahování střev. Sílu dodává celé trávicí soustavě, čímž celkově usnadňuje proces trávení. Působí proti spáleninám, ekzémům a zánětům svalů. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi, reguluje krevní tlak a působí proti alergiím, celkově tlumí alergické reakce. 
Zobrazit článek >
 
Recept: Pšenično-žitný chléb
Vůně pekárny občas zláká každého, kdo projde kolem. Čerstvý chleba nebo rohlíky jsou vynikající pro chutnou snídani. Jako dítě jsem milovala vůni křupavě vypečené chlebové kůrky, kterou jsem ráda ukusovala. Moje babička pekla domácí chleba v peci. Občas jej pekla i pro sousedky, protože byl opravdu vynikající. Máte-li chut na domácí chleba, zkuste si jej upéct podle následujícího receptu: RECEPT: Pšenično-žitný chleba Ingredience: 350 g žitného kvásku (1PL kvásku + 170g žitné mouky +180g vody) 170 g pšeničné mouky hladké (chlebové, ale můžete i obyč) 100 g špaldové mouky 120 g žitné mouky 250 ml vody 2 čaj. lžičky  soli 1 čaj. lžička kmínu celého 1 čaj. lžička mletého kmínu Posup: Z chladničky z nádoby, ve které skladujeme kvásek, odebereme 1 polévkovou lžíci kvásku a přidáme 170 g žitné mouky a 180 g vody. Směs promícháme a necháme kvásek takzvaně rozjet – trvá to zbruba12 hodin. Po dané době máme kvásek v ideálním stavu a můžeme zadělat na chleba. Do mísy přesijeme mouku (všechny druhy), přidáme sůl a kmín.  Ještě přídáme vodu a kvásek. Poté nastává hnětací práce - nejméně 10 minut. Těsto necháme vykynout cca 2 hodiny. Vykynuté těsto vyndáme na vál pomoučený hladkou moukou. Do mouky si řádně obalíme i ruce a jdeme těsto natáhneme na dvojnásobek jeho délky a přeložíme. Poté těsto pootočíme o 90 stupňů a znovu nátáhneme a přeložíme, konce vždy lehce zamáčkneme. Toto opakujeme dokud těsto ochotně bere mouku.  Pak těsto upravíme do tvaru bochánku, který zakryjeme utěrkou a necháme 15 minut odležet. Po době odležení chlebové těsto přendáme do ošatky na kynutí chleba, kterou perfektně vysypeme hladkou moukou.   Bochník z vrchu také ještě lehce zasypeme moukou,  zakryjeme utěrkou a necháme kynout v teple nám to trvá většinou 3 -5 hodin (bochník cca zdvojnásobí svůj objem a leze na kraj ošatky), nebo také lze nechat kynout v lednici přes noc. Dolů do trouby vložíme mělký pekáč a troubu rozpálíme na plno (250oC). Vykynutý chleb opatrně vyklopíme na plech vyložený pečícím papírem a dáme ho do vyhřáté trouby. V tento okamžik rychle vlijeme do spodního rozpáleného pekáčku cca 150 ml vody a troubu rychle zavřeme. Pečeme na 250oC 10 minut (během této doby je dobré 2x troubu otevřít a šplíchnut tam rozprašovačem vodu). Po 10 minutách troubu otevřeme, spodní pekáč na vodu vyndáme, troubu lehce odvětráme, teplotu snížíme na 200oC a dopečeme dalších 30-35 minut. Upečený chléb přesuneme na mřížku a nechám vychladnout. Poté zabalíme do čisté NEAVIVÁŽOVANÉ utěrky, kde vydrží 3-4 dny....pokud jej rychle nesníte.   Nebojte se pečení chleba! S knihou KOUZLO KVÁSKU Vám to půjde jedna radost.  
Zobrazit článek >
 
BIO kokosová mouka Allnatura
Nehodlám na tomto místě chválit nebo hanit alternativní, někdy nepříliš racionální stravovací trendy. V každém případě se považuji za člověka otevřeného zkoušení ne příliš běžně užívaných surovin a chutí. Zastávám názor, že naše strava má být především pestrá a co nejméně upravovaná a chemicky vylepšovaná. Proto je mou parketou jednoduché a rychlé vaření a pečení. Pro patří k mým oblíbeným surovinám při přípravě moučníků ovesné vločky, sušené ovoce a ořechy všeho druhu. Právě kokosový ořech má specifickou aromatickou a lehce nasládlou chuť a vůni. Proto se sama hmota ořechu a pochutin z něj připravených bohatě uplatňuje v orientálních kuchyních i evropských moučnících. Pro relativně dobrou stravitelnost si ji oblíbili vyznavači veganské, vegetariánské, raw či paleo stravy i rekonvalescenti a pacienti, jejichž zdraví vyžaduje bezlepkovou dietu. Je bohatá na kokosový olej, bílkoviny a vlákninu. Například kokosovou mouku si lze celkem snadno vyrobit v domácích podmínkách. Má to smysl, pokud rádi a často připravujete zdravé i méně zdravé pochoutky. Výhodu je, že si ji sami můžete namlít na individuální hrubost. Je ale třeba mít na paměti, že surovinou je ořech, který vyžaduje uskladnění v chladu a temnu, aby předčasně nežlukl. Proto je pro menší anebo občasnou potřebu lepší zakoupit ji hotovou, například tu od velmi oblíbené Allnatury. V praktickém, 200 gramovém uzavíratelném balení ji můžete dobře skladovat. Je jemně namleta z dužiny právě sklizených kokosových ořechů v BIO kvalitě. BIO kokosovou mouku Allnatura zakoupíte v sekci Zdraví.
Zobrazit článek >
 
Allnature: Přeslička nať
Přesličky pro jejich léčivou sílu využívá snad celý svět. Existuje velké množství druhů přesliček, v České republice se největšího využití dostává přesličce rolní. Možná vás překvapí, že tato rostlina je běžně k nalezení na našich loukách. Málokdo si uvědomí, že právě zahlédl zázrak mezi bylinami. Přesličku můžete objevit zejména nyní, v letním období, to jsou také její účinky největší. K dostíní je celý rok. Seženete ji například ve formě čaje, který obvykle tvoří natě byliny. Jaké má přeslička účinky? Pomáhá s vylučováním přebytečné vody z těla. Pokud se cítíte nafouklá a celkově těžká, uvařte si přesličkový čaj a problém zmizí. Přeslička taky dokáže pomoci od bolesti svalů i kloubů, dokonce pomáhá proti bolesti v zádech, léčí ku příkladu zatuhnutí krční páteře. Ničí ledvinové kameny a písek, pomáhá s rekonvalescencí ledvin po spálové nemoci. Léčí zánět ledvinové pánvičky.  Zastavuje krvácení jakéhokoliv typu, pomůže s problémem krvácení z nosu, v případě závažných onemocnění orgánů, zabraňuje taky zvracení krve.  Léčí poruchy paměti. Působí na nervovou soustavu, hodí vás do pohody.  Přeslička působí proti poruchám zraku, zabraňuje hnisání. Je dobrým pomocníkem v případě léčby ekzémů a dny.  Má dobrý vliv na trávicí soustavu, pomáhá taky léčit gynekologické záněty. Působí proti lupům, je dobrou prevencí proti rakovině.  Přeslička působí antibakteriálně, antimykoticky i antisepticky. 
Zobrazit článek >
 
Recept: Jahodovo-skořicová marmeláda
Jahodobraní je v plném proudu. Jeden den se jahody posbírají a na druhý den můžeme začít znovu. Avšak dlouho čerstvé jahody nevydrží a rady podléhají plesnivění. Proto je dobré, pokud je nezužitkujete jiným způsobem, jahody zamrazit nebo z nich uvařit skvělou marmeládu. RECEPT: Jahodovo-skořicová marmeláda Ingredience na 1kg jahod: 1 kávová lžíce mleté skořice 500 g cukru krupice 1/2 balíčku přípravku Pektin 1 kávová lžíce kyseliny citrónové Postup: Očistíme jahody a zhruba 3/4 kg vložíme do hrnce a rozmixujeme je. Přidáme zbylé jahody, které jsme rozkrájeli na kousky. Smícháme 1/2 balíčku Pektinu s 2 polévkovými lžícemi cukru a přidáme k jahodám. Za stálého míchání přivedeme tuto směs k varu a zhruba 1 minutu povaříme. Přidáme zbytek cukru a skořici, opět přivedeme do varu a za stálého míchání směs důkladně povaříme 5 minut. Marmeládu odstavíme a přidáme kyselinu citrónovou. Na talířek kápneme 1-2 lžičky právě uvařené marmelády. Pokud po vychladnutí neztuhne, vmícháme do ní ještě 1 zarovnanou lžičku kyseliny citrónové, krátce povaříme a zkoušku zopakujeme. Odebereme pěnu a marmeládou plníme čisté a nahřáté skleničky až po okraj. Skleničky důkladně uzavřeme, obrátíme dnem nahoru a necháme asi 5 minut stát na víčku Vyzkoušejte další skvělé postupy na výrobu domácích marmelád, které najdete v knize DOMÁCÍ MARMELÁDY OD HANKY.  
Zobrazit článek >
 
Rooibos čaj červený sypaný
Už jste slyšela o čaji jménem Rooibos? Ne? Nevadí! Dnes tu pro vás máme připravených několik důvodů, které vám odpoví na to, proč zrovna tento čaj konzumovat. Zpestřete si jídelníček tímto výborným nápojem, nebudete litovat! Roobois obsahuje významné látky typu flavonoidy nebo fenoly, které se pyšní významnými antioxidačními účinky. Čaj je bohatý na minerály, najdete v něm podstatné množství manganu, fluoru nebo mědi. Roobois červený se pak chlubí ještě dostatkem vápníku, železa, hořčíku, fosforu, zinku nebo draslíku. Už jen tento výčet prospěšných látek pro organismus by vás mohl přesvědčit, v dalších odstavcích však pro vás máme připraven výčet základních účinků čaje. Bojuje proti vysoké hladině cholesterolu i cukru v krvi. Roobois je velmi prospěný pro celý trávicí systém. Celkově ulehčuje trávení, působí navíc proti překyselení organismu. Působí taky proti nadýmání. Čaj má skvělý vliv na kosti. Podporuje tvorbu kostní dřeně a celkově je díky obsahu vápníku vyživuje. Dodává kostem sílu. Díky zmíněným antioxidantům působí Rooibos jako posilovač imunity. Čaj má taky desinfekční účinky. Pití čaje ničí pachuť v ústech, naopak dodává ústní dutině svěžest. Určitě vás potěší, že čaj podporuje kvalitu pleti, vlasů i nehtů, takže celkově přispívá ke kráse. Otestujte čaj sama. Klikněte na odkaz uvedený níže a objednejte si nápoj ještě dnes. 
Zobrazit článek >
 
Jaké druhy kávy znáte? II.
Káva má nejen povzbuzující účinky, ale také pomáhá při hubnutí. Z rozdrcených kávových zrnek si můžete připravit vynikající pleťový peeling. Avšak o kosmetických účincích tentokrát psát nebudu. Opět zabrousíme ke kávě, jako k lahodné pochutině, kterou si zpříjemníte nejen chvilky relaxování nebo pohodové posezení s přáteli. Z první části - Jaké druhy kávy znáte? I. už víte, jak mají být připravéné kávy - AU LAIT, AMERICANO a CAFFÉ LATTE. Dnes si představíme další tři druhy kávy, kterými jsou: CAPPUCCINO Cappucino je středně velká káva o objemu cca 160 ml. Je rozdělena do tří třetin. První tvoří káva, druhou třetinu tvoří mléko a ta poslední je vytvořena slěhanou mléčnou pěnou. Jako příjemný bonus bývá mléčná pěna posypaná skořicí, kakaem nebo čokoládou. ESPRESSO Je hojně využívané jako základ u káv uvedených v první části článku Jaké druhy kávy znáte? I. Při jeho objednávání zapomeňte na výraz pressso, protože nic takového neexistuje. Vždy a všude používejte název espresso! Při jeho přípravě voda protéká namletými zrnky zhruba 20 - 30 sekund. Servíruje se do šálku o objemu 25 - 35 ml. FLAT WHITE Je dvojité espresso, které se dolije zhruba jedním centimetrem mléka. Na povrch se vyšlehá hustá pěna bez bublinek. I zde se můžete setkat s výtvarným duchem baristy, takzvaným "latté art". Tato káva se velmi podobá latté, jen je o něco málo mléčná, ale silnější.   Připravte si některou z uvedených káv nejen pro sebe a partnera, ale oslňte i své známé a rodinu. S kávovarem PHILIPS EP5314/10. V pohodlí domova si můžete kávu té nejvyšší kvality užít i bez toho, aniž byste se museli „trápit“ se složitým nastavováním pákového kávovaru. Automatické espresso Philips EP5314/10 vám umožní připravit jak espresso, tak i americano nebo cappuccino a další kávové speciality. Přináší totiž nejen vysoký výkon, ale také klasický napěňovač Pannarello a bohaté možnosti personalizace kávy, u níž lze ovlivnit její chuť i sílu. Kávovar dokáže připravit dva šálky najednou a zde výčet jeho vlastností ani zdaleka nekončí. Bude vás reprezentovat i stylovým designem a z praktického hlediska potěší snadná údržba díky vyjímatelné spárovací jednotce i filtru AquaClean. Benefitem je také zásobník na použitou kávu, který stačí vyčistit pouze jednou za 15 použití.  
Zobrazit článek >
 
Jaké druhy kávy znáte? I.
Kdo z nás by nemiloval onen černý, aromatický a chutný nápoj. Ano, řeč bude o kávě. Při šálku lahodné kávy se setkáváme s přáteli, nabízíme ji návštěvám a taktéž si u něj vychutnáváme chvilku pohody. Dříve byl u nás k dostání onen klasický český "turek" nebo v lepším případě bylo možné zakoupit kávu rozpustnou. Avšak ony časy jsou ty tam, a my si můžeme vybírat a zároveň vychutnávat mnoho druhů káv, které nám přinesou ojedinělé chuťové zážitky. AU LAIT Zní to příliš francouzsky? Jedná se o klasickou kávu zalitou mlékem. Lze ji připravit nejen z espressa, ale také přes filtr. Co se týče poměru kávy a mléka, většinou se dávají půl na půl. Tato káva je servírovaná zvlášť, tedy šálek kávy a sklenička mléka. Tudíž si poměr můžete upravit dle sebe. AMERICANO V tomto případě se jedná o klasické espresso dolité horkou vodou. Množství horké vody může být až pětkrát více než kávy. Esperesso se klasicky servíruje ve velkém šálku, abyste si jej mohli dolít vodou, kterou dostanete v konvici. Opět i u této kávy si poměr vody a kávy upravíte podle sebe. CAFFÉ LATTE Servíruje se ve sklenici s ouškem. Jeho příprava spočívá zhruba v 210 ml mléka, které se našlehá do pěny a dolije se do espressa. Pokud je barista i umělcem, někdy se dočkát i tzv. "latte artu", kdy vám do pěny vykouzlí i nějaký obrázek.   Máte chuť na domácí caffé latte s hustou mléčnou pěnou? Připravte si tuto kávu v kávovaru PHILIPS EP5310/10. Automatický kávovar v moderním designu připraví dokonale vyladěnou kávu přesně podle vaší chuti. Snadno si nastavíte sílu, objem kávy i teplotu. Váš oblíbený nápoj si jednoduše uložíte do paměti přístroje a vytvoříte si svůj osobní profil. Díky rychlému ohřívači budete mít svou kávu připravenou jedna dvě. Vlastnosti: Nastavení síly kávy a aroma Klasický napěňovač mléka Osobní profil Filtr AquaClean až na 5000 šálků bez nutnosti odstraňovat vodní kámen 3 druhy kávových nápojů 20 000 šálků té nejlepší kávy díky odolnému keramickému mlýnku s 5 stupni nastavení hrubosti mletí Horká káva od prvního šálku díky rychlému ohřívači Funkce MEMO – přístroj si zapamatuje, jakou kávu máte nejraději Vyjímatelná spařovací jednotka Možnost horké vody Možnost mleté kávy
Zobrazit článek >
 
Allnature Kontryhel nať aneb zázrak pro ženy
Kontryhel můžete znát pod pojmenováním ženská bylina. Už tento fakt vám napoví, že se jedná o rostlinu vhodnou k řešení dámských problémů. Na co kontryhel zabírá a proč pít čaj z této magické bylinky? To se dozvíte v našem článku. Pokud vás v rámci menstruace trápí silné doprovodné problémy a dlouho hledáte řešení na jejich zmírnění, pak jste je právě našla. Kontryhel stimuluje menstruaci a podporuje prokrvení pánve a dělohy. Kontryhelová koupel vám pomůže vyléčit záněty pohlavního ústrojí. Zbavíte se bakteriálních či kvasinkových infekcí nebo přebytečného poševního výtoku. Kontryhel podporuje hojení akné, vyrážek a ekzémů. Dalo by se dokonce říct, že léčí kožní problémy všeho druhu. Podporuje vstřebávání kolagenu, čímž bojuje proti vráskám. Celkově vyživuje pleť. Má vliv taky na vlasy. Podporuje jejich přirozený růst. Dodává vlasům sílu. Pomáhá udržovat jejich barvu a lesk. Trápí vás příchod menopauzy? Pak je kontryhel pravým řešením. Bylina působí proti bolestem a navíc ulehčuje proces přechodu. Zmírňuje doprovodné jevy, kterými jsou například přívaly horka, nevolnost a další. Jistě vás potěší i fakt, že kontryhel má vliv na spalování tuků, díky čemuž podporuje hubnutí. Navíc působí proti zadržování vody v těle. Kontryhel posiluje ženské orgány a celkově zvyšuje šance na otěhotnění. 
Zobrazit článek >
 
Retro plecháčky
Obliba retro předmětů se ve vlnách vrací. Nejen proto, že jsme sentimentální. Rádi vzpomínáme na doby, kdy jsme byli mladší, vzpomínáme na někoho blízkého, kdo už mezi námi není, případně sen nám takové věci vždy líbily. Retro věci mají velkou výhodu: jejich funkčnost a smysl prověřil čas. Není třeba je vymýšlet a zkoušet, stačí si je připomenout a znovu je pustit do svého života. Pro mne jsou sentimentální záležitostí například smaltované plechové hrnky. Jako dítě jsem z bleděmodrého plecháčku u babičky pila meltu s mlékem, babička je měla v různých velikostech. Měly tu výhodu, že se v nich dala ohřát a vydržela dlouho teplá. Rozpouštěli jsme v nich máslo na polití knedlíků, ohřívali mléko na kakao, přihřívala zchladlá polévka. Hrnek mohl padat na zem, jak chtěl, nerozbil se, maximálně mu oprýskl kousek smaltu. Z naprosto stejných důvodů byly smaltované plecháčky oblíbenou součástí výbavy vyznavačů trampingu a života v přírodě. To vše mi připomněl pohled na plecháčky, dekorované houbami, květinami, hmyzem nebo ptactvem. Máte-li rádi praktické nádobí na cesty, do přírody i na chalupu, pořiďte si rovnou celou sérii dekorovaných smaltovaných  plecháčků. Najdete je v sekci Dárků v našem e shopu za zvýhodněnou cenu. Třeba na ně jednou vaši potomci vzpomínat, jako já dodnes na ty u babičky.
Zobrazit článek >
 
Hubneme s Katchabou
Vše na nás hlásá, abychom byly fit do léta a vytrénovaly jsme si dokonalou postavu. Zajisté, pohyb je vlmi důležitý a podpoříte tím rychlejší spalování tuků a formování postavy. Ale také strava tu hraje velmi důležitou roli. Na každou z nás působí něco jiného, a proto by bylo velmi troufalé, naordinovat všem stejný jídelníček. Avšak některé z nás ani neví, jak svoji stravovací dietu započít. Nechte se inspirovat RECEPT(Y) NA ZHUBNUTÍ, které sepsala Karolína Katchaba Hrubešová. Karolína Katchaba Hrubešová je jednou z nejúspěšnějších foodblogerek, které se na objevily na sociálních sítích za poslední rok. Během té krátké doby se armáda kačabek , jak si říkají členky její převážně ženské facebookové skupiny Jíme a hubneme s Katchabou, rozrostla na 54 tisíc. V současnosti do ní každý den přibývá víc než stovka dalších. RECEPT(Y) NA ZHUBNUTÍ se zabývají nejen velmi chutnými recepty, ale i potřebami mozku a nervové soustavy z hlediska stravy. A také tím, co lze pracovně nazvat psychologií obezity a optimálním laděním psychiky lidí s nadváhou (s čímž má autorka, která se zbavila nadváhy 40 kilogramů, vlastní bohaté zkušenosti). Fakt, že „všechno začíná v hlavě“, je totiž někdy mnohem tvrdším oříškem k rozlousknutí než nové stravovací návyky a KATCHABA zábavnou a srozumitelnou formou vysvětluje, jak toho dosáhnout.
Zobrazit článek >
 
Před dovolenou do kondice II.
Začnete-li s novým životním stylem už dnes, vězte, že za 21 dní si vybudujete návyk na pravidelné cvičení a zdravé stravování. Po 66 dnech se dané návyky stanou automatickými, a vy nad nimi nebudete nijak přemýšlet, jednoduše je budete konat. Pokud nově zahájený životní způsob života vydržíte po uvedenou dobu, máte velkou šanci si jej dlouhodobě udržet a dočkat se příjemných změn. Praktikujte prkno Prkno nebo-li "plank" je vhodným cvikem pro posílení středu těla. Můžete jej provést téměř kdekoliv. Přesné provedení je uvedeno například na www.youtube.com. Vzdejte se kouření! Pokud jste kuřačka, přestaňte s kouřením. Bylo a je mnoho neúspěšných lidí, kteří se rozhodli s tímto nezdravým zlozvykem skoncovat, ale nezvládli to. Některým to trvalo delší dobu, ale zvládli to! Protože to má obrovský smysl! Zlepšíte si funkci plic a snížíte si riziko infarktu na polovinu. Buďte připravena! Naplánujte si Váš den dopředu. Můžete si sepsat do diáře věci, které musíte vyřešit a čas, který budete věnovat pohybu. Večer si také připravte jídlo na druhý den. Nejen pohybem si zajistíte krásnou postavu a přimějete své tělo k odbourávání tuků. Pokud nevíte, jak změnit dosavadní jídelníček, zalistujte v knize KETODIETA PRO ZAČÁTEČNÍKY. Tato dieta s nadbytečnými kily dokáže pořádně zatočit! Je založená na sníženém obsahu cukrů, naopak je zvýšený příjem bílkovin. Touto dietou přimějete Váš metabolismus k zásadní změně, tedy k přirozenému spalování uložených tuků. Výsledky se brzy dostaví.             
Zobrazit článek >
 
Lehká osvěžující jahodová polévka
V horkých letních dnech nemáme na těžká jídla téměř pomyšlení. Už pro samotné vysoké teploty míváme pocit těžkosti a k občerstvení vyhledáváme spíše jídla chlazená a osvěžující. Máte-li ráda polévky, zkuste si připravit nějakou netradiční. Na zahrádkách dozrávají jahody a tak je můžete plně využít jako hlavní ingredienci. Touto skvělou, osvěžující dobrotou potěšíte nejen svůj žaludek, ale také, s vynecháním červeného vína, Vaše děti. RECEPT: Jahodová polévka se zmrzlinou Ingredience: 400 g čerstvých jahod 2 dcl červeného vína (varianta pro dospělé) 50 g cukru krupice 1 vanilínový cukr 100 g zakysané smetany 1 limetka vanilkovou zmrzlinu lístky máty na ozdobu Postup:   Nejprve očistíme a omyjeme jahody. Vložíme je do hrnce a rozmačkáme je společně s oběma druhy cukru. Při variantě pro dospělé, přidáme červené víno a směs rozmixujeme. Poté dobře omyjeme limetku a nastrouháme kůru, kterou smícháme se zakysanou smetanou. Zakysanou smetanu s limetkovou kůrou vmícháme do jahodové polévky. Polévku dáme vychladit do lednice. Při servírování přidáme do talíře s polévkou kopeček vanilkové zmrzliny, který ozdobíme lístkem máty.  Vyzkoušejte další skvělé lehké polévky, které Vás svojí konzumací neunaví a dodají vitamíny. Recepty najdete v kuchřce pod názvem LEHKÉ POLÉVKY - RECEPTY OD BABIČKY.  
Zobrazit článek >
 
Druhy olejů: Arašídový, makadamový a kukuřičný olej
Olej s ostropestřce Ostropestřec mariánský je jednou ze zázračných bylin, která se pyšní velkými účinky na lidské zdraví. O jeho účincích jsme již s vámi v našem magazínu sdíleli samostatný článek, nyní vám tedy pouze sdělíme, že se jedná o olej vhodný jen do studené kuchyně, neboť nesnese vysoké teploty. Potěší vás zejména dostatek vitaminu E a esenciálních mastných kyselin. Arašídový olej Oproti hroznovému oleji je ten arašídový opravdu výrazný. Vlastně nebudete vůbec daleko, od pravdy, pokud si vybavíte chuť burákové másla. Z arašídů se dá kromě másla samozřejmě připravit taky přímo olej. Můžete na něm smažit. Olej z buráků z jakéhokoliv pokrmu vyklouzlí exotický speciál, který si zamilujete. Makadamový olej Za studena lisovaný makadamový olej se využívá jak v potravinářství, tak i v kosmetickém průmyslu. Vzhledem k tomu, že se jedná o jeden z nejdražších olejů na světě, není v tradiční kuchyni téměř používán. Kukuřičný olej Ano, i z kukuřice se dá připravit olej se speciálními vlastnostmi. Pokud hledáte alternativu k olejům, na kterých běžně připravujete smažené pokrmy, pak je kukuřičný olej tou pravou volbou. Jeho velká výhoda je nižší energetická hodnota. Do těla dodává železo, zinek, mangan, hořčík, taky vápník nebo lutein. Hodí se v případě, že trpíte zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi. Kukuřičný olej vydrží vysoké teploty, avšak někdy se připravuje taky lisováním za studena, v tomto případě se pak většinou stává součástí kosmetických a farmaceutických produktů. 
Zobrazit článek >
 
Druhy olejů: Hořčičný a dýňový olej, olej z lískových oříšků
Hořčičný olej Hořčičný olej je významný hlavně v tom ohledu, že podporuje trávení. Používá se zejména ve východním světě, kde tvoří dokonce složku medicínských produktů. U nás by se však tento olej ve své tradiční podobě neměl vůbec vyskytovat, neboť obsahuje látky, které mohou mít negativní vliv na některé orgány. Olej z lískových oříšků Lisováním oříškových jader lze také získat olej. Plodů bude však potřeba poměrně dost, oříšky jsou sice bohaté na olejovou složku, ale i přesto je na jednu sklenici oleje třeba několik kilo ořechů. Tento fakt už sám naznačuje, že cena za lískový olej bude poměrně vysoká. Takové chuti se vám však díky žádnému jinému oleji nedostane. Jemně sladká a tak akorát aromatická chuť je k nezaplacení, hlavně v studených, ideálně přímo vychlazených, pokrmech. Dýňový olej Dýňový olej se vyrábí pouze ze semen dýně oranžové. Jedná se o zdraví prospěšné dochucovadlo. Obsahuje vitaminy skupiny B, dále vitamin C a E. Kromě nich se uživatelé oleje mohou těšit z aminokyselin, esenciálních mastných kyselin, manganu, železa, mědi, vápníků nebo selenu. Olej má mnoho zdravotních účinků, pomáhá s léčbou prostaty, podporuje aktivní sexuální život, zvyšuje i milostný apetit. Olej má vliv taky na krásu. Dodává sílu vlasům a nehtům. Dýňový olej používejte za studena, do teplých pokrmů se nehodí, neboť při ohřevu ztrácí některé své účinné látky. 
Zobrazit článek >
 
Bylinková zahrádka II.
Měsíc červen je nejpříhodnější dobou, kdy osázet záhony vybranými druhy bylinek. Můžete si je zakoupit již předpěstované v květináčích nebo si je vypěstovat sami ze semínek. Osobně jsem si vypěstovala levanduli lékařskou, o které jsem psala v první části článku - Bylinková zahrádka I. Takéž jsem zkoušela i další bylinky, které nyní krásně zdobí naši předzahrádku a také omamně voní. Již samotné aroma bylinek vám dokáže pomoci například od bolesti hlavy. Při vnitřním užívání jsou, některé z nich, vhodné i na zažívání. A co teprve k dochucení pokrmů. Při použití některých z nich nemusíte kupříkladu používat sůl. Kromě léčebných účinků a využití v kuchyni si z nich můžete připravit i masážní olejíčky.   OREGANO (Origanum vulgare) Květenství oregana neboli dobromysli se sbírají k léčebným účinkům, které pomáhají při onemocnění jater. Taktéž pomáhají mírnit nachlazení a podpoří trávení. Listy oregana se využívají k sušení, které pak následně využijete při vaření. Sušené oregano, ale i čerstvé můžete používat všude tam, kde jinak používáte majoránku. Hojně využívané je při přípravě pizzy nebo omáčky na špagety. Můžete si také připravit skvělé ochucovadlo v podobě oreganového oleje. Budete potřebovat olej, nejlépe olivový, do kterého naložíte čerstvé stonky oregana i s lístky. Získáte tak velmi chutný olej, který využijete při přípravě zálivek na saláty. Přečtěte si více o světě bylinek v knize BYLINKY z nakladatelství APETIT.
Zobrazit článek >
 
Druhy olejů: Sezamový, avokádový a palmový olej
Sezamový olej Sezamový olej u nás není hojně rozšířen. To je ale škoda, neboť sezamová semínka, jejichž lisováním vzniká právě tento poklad, obsahují velké množství prospěšných látek a esenciálních mastných kyselin. Kromě toho, že je olej zdravý, dokáže taky zpestřit chuť. Olej chutná trochu orientálně, vždyť se taky využívá nejčastěji k přípravě asijských pokrmů. Pokud znáte sezamovou pastu a dokonce vám chutná, s olejem se spřátelíte ihned. Palmový olej S palmovým olejem se bohužel obchoduje v současné době úplně nejvíc. Jeho produkce zejména v poslední době několikanásobně stoupla. Olej se vyrábí z palmy olejné, která však vzhledem ke své spotřebě musí být pěstována v celé oblasti tropů. Výroba tohoto oleje má extrémní dopad na faunu i flóru nejen v místním podobném páse, ale v celém světě. Aby mohlo docházet k výrobě olejů, je třeba vysazovat neustále nové palmy místo deštných lesů. Vzhledem k jejich kácení neumírá jen flóra, ale taky zvěř, hmyz i ptactvo. Palmový olej přináší výrobcům obrovské výnosy. Obchodníci se však taky radují, neboť je olej podstatně cenově výhodný. Vyrábí se z něj sladkosti, margaríny, instantní pokrmy a další. Palmový olej sice obsahuje některé prospěšné látky, ty však tlumí problém zmíněný výše. Vsaďte raději na jiný druh oleje, ochráníte tak třeba kus lesa. Avokádový olej Avokádo je velmi zdravé. Obsahuje vitamin C a E a velký počet minerálních látek. Můžete jej používat při vaření, hodí se do studených salátů nebo zálivek. Avokádový olej se vyrábí z dužiny tohoto plodu a zachovává si všechny významné látky. Pokud u vás není olej k dostání, užijte si avokádo alespoň v neupravené podobě. S pomocí mixéru z něj i zálivku připravíte. 
Zobrazit článek >
 
Bylinková zahrádka I.
Supermarkety hojně nabízejí sortiment bylinek pěstovaných v květináčích. Kdo nemá možnost si je vypěstovat na zahrádce nebo na balkóně, je tato varianta velmi užitečná. Pokud však dáváte přednost vlastním výpěstkům a máte také prostor, kde si je můžete sami vypěstovat, můžete se radovat nejen ze samotného sběru, ale také z krásně kvetoucích a omamně vonících bylinkových záhonů. Měsíc červen je tím nejlepším obdobím, kdy si můžete vytvořit vlastní bylinkový záhon. Velmi populární jsou takzvané bylinkové spirály. K této mini stavbě budete potřebovat kameny, které stupňovitě, od středu, který bude nejvyšší, sestavíte spirálu ve tvaru šneka. Poté navezete kvalitní zeminu, vhodnou pro pěstování bylinek a můžete sázet. V zahradnictvích je nabízeno mnoho předpěstovaných druhů bylinek v květináčcích. Stačí si jen vybrat a nejlépe v podvečer je zasadit do vaší bylinkové spirály nebo na speciální záhon. Mezi nejčastěji pěstované bylinky patří:   LEVANDULE LÉKAŘSKÁ (Lavandula officinalis) Tato trvalka dorůstá až do výšky jednoho metru. Má nádherně fialkové květenství, které krásně voní a má skvělé léčebné účinky. Využívá se především pro přípravu čajů, koupelí nebo pleťové vody. V minulosti ji naše prababičky využívaly v sušeném stavu k přípravě vonných sáčků do skříní s prádlem. Sušené lístky se přidávají do bylinkové směsi - provensálského koření. Zjistěte jaké další bylinky lze u nás pěstovat, co si z nich můžete připravit a také jaké jim dopřát pěstební podmínky. To vše naleznete v knize BYLINKY z nakladatelství Omega.  
Zobrazit článek >
 
Průvodce správnou večeří I
Okolo večeře se točí mnoho tvrzení. Mýlky však převažují nad fakty. Zjistěte, kdy je vhodné naposledy večeřet, co si k večeři dát a třeba i to, jak díky poslednímu jídlu zhubnout. Dnes vám servírujeme poutavý článek s tematikou večera, jídla i zdraví. Čtěte dál. Kdy je správný čas na večeři? Jíst moc brzo ani moc pozdě se nevyplácí. Tělo rozhodně přes večer a noc nesmí hladovět, to je základ. Pokud si myslíte, že díky absencím večeří shodíte pár kilo, jste na omylu. Stane se přesně opak. Tělo se začne na noční hlad připravovat a bude si ukládat i to, co by běžně přes den spálilo. Pokud se najíte moc brzo, je možné, že vám přes noc bude kručet v břiše nebo se ráno probudíte slabá a hladová. Jestliže však zkonzumujete těžkou večeři přímo před spaním, vaše tělo si přes noc vůbec neodpočine, neboť všechna energie bude věnována trávení. Zaměstnáte navíc játra, které následně zabrání regeneraci, a ta je skutečně důležitá! Protože tělo si bude chtít odpočinout, raději velkou část potravy uloží, než aby ji spálilo, a tak vlastně můžete neradostně přivítat nové zásoby tuku. Ideální dobu pro večeři musíte cítit. Jezte ve chvíli, kdy dostanete hlad, avšak pokud večeříte už kolem šesté a spát chodíte před půlnocí, myslete na druhou večeři v podobě kousku zeleniny. Tělo na tolik hodin bude potřebovat energii, a to i pokud jen koukáte na televizi.  
Zobrazit článek >
 
Kvetoucí čaje, objevte jejich krásu: Co třeba Asteria bílá?
Čajové květy či kvetoucí čaje se s jistotou dají považovat za nejkrásnější druh čajů. Na pohled jsou opravdu dokonalé. Zpestřete si svou chvilku doma i v práci něčím speciálním. Radost vám může udělat i maličkost v podobě rozkvetlého čaje. Kvetoucí čaj před vhozením do horké vody má podobu drobné poměrně pevné kuličky, kterou tvoří usušené čajové lístky. Rozkvétající čaj se většinou skládá z listů i květů. Někteří lidé se mylně domnívají, že se jedná o sušený květ vybraného druhu čaje. Jde pouze o uměle seskupené druhy většinou několika čajů, ze kterých je květ následně vytvořen. Na trhu se prodávají kvetoucí čaje bílé i zelené, seženete samozřejmě i mix. Tradiční složkou čajů je jasmín, lilie, dále ibišek, vonokvětka nebo chrisantéma. Květní lístky jsou pečlivě vybírány a svazovány, aby byl rozkvetlý čaj pro oko co nejhezčí. Kvetoucí čaje jsou poměrně moderní záležitostí. Asi vás nepřekvapí, že k nám tento speciální typ čaje přišel jako novinka z Číny. Produkt zažil velký boom v druhé polovině minulého století, s čajovými lístky se však experimentovalo již dávno před tím. Ochutnejte delikátní kvetoucí čaj. Objednat si ho můžete přímo v našem e-shopu. Kvetoucí čaj taky poslouží jako originální dárek ke každé příležitosti. Co takhle Asterie bílá od značky OXALIS? Za akční cenu vám ji nabízíme dokonce v dárkovém balení!
Zobrazit článek >
 
Sunfood: Umeocet I
V našem e-shopu si můžete zakoupit Umeocet. Víte, co je vlastně tato potravina zač? Původ užívání Umeoctu lze hledat v Číně, Japonsku a asijských zemích. I zde vznikly první receptury na jeho výrobu, které se používají dodnes. Jiným termínem ume-su, neboli dochucovadlo v tekutém stavu, vzniká při fermentaci japonských švestiček umeboši. Jedná se o vedlejší fermentační produkt. Švestky se ihned po sběru solí, nechají se sušit na slunci. Následuje proces kvašení. Ten probíhá ve slaném nálevu, který zajišťuje dobré konzervační účinky. Jeho součástí jsou zelené listy shizo, o kterých ještě v našem článku bude zmínka. Nálev se nevyhazuje, dojde k drobné úpravě, díky které vzniká Umeocet v celé své kráse. Jeho barva je výrazně červená. I když název obsahuje slovo ocet, nenechte se zmást, kyselinu octovou tento produkt nevlastní. Ve svém složení má pouze kyselinu citronovou. Umeocet je charakteristický pro svou slano-kyselou chuť, kterou v pokrmech po ochutnání ihned poznáte. Vyznačuje se mírně ovocnou vůní. Ocet obsahuje velké množství mořské soli, jeho podíl v tekutině sahá až na neskutečných 30%. Součástí octa je extrakt z listů perilly a japonských švestek. Obsahuje velké množství vitaminů a minerálů. Dále obsahuje potřebné enzymy, které spolu s ostatními prvky přispívají k harmonizaci organismu. Umeocet se nepřidává do jídla pouze za účelem zpestření chuti. Pyšní se totiž zajímavými účinky na lidské zdraví. Léčí žaludeční potíže. Celkově zlepšuje zažívání. Působí proti pálení žáhy. 
Zobrazit článek >
 
Sunfood: Umeocet II
Produkt vám pomůže překonat pocity únavy, dále snižuje bolesti hlavy. Dodává energii. Umeocet zlepšuje chuť k jídlu. Dokonce vám pomůže s odkyselením organismu. Vylučuje škodlivé látky z těla, má výborné detoxikační vlastnosti. Má vliv na klouby a zdravý růst kostí. Působí jako afrodiziakum, taky se pyšní tím, že zpomaluje stárnutí. Ředěný Umeocet můžete pít každé ráno nejen abyste zdárně probudila svůj organismus. Tento přírodní lék přispěje vašemu zdraví, podpoří metabolismus a samozřejmě vám dodá energii. Pokud hledáte pomocníka pro nejlepší start dne, vyzkoušejte tento ocet. Umeocet se nepoužívá pouze jako lék. Hojně ho využijete i na vaření. Teď na jaře jej můžete přidávat do zálivek na čerstvé saláty. Ocet však užijete taky při přípravě teplých pokrmů, speciálně masa a omáček. Hodit se vám bude taky jako příprava do dresinku na pečené brambory. Umeocet tvoří skvělé duo s luštěninami, dochutíte s ním třeba čočku, fazole nebo celé zelené lusky. Výborně chutná s houbami. Co se týče polévek, nachází své místo zejména v zimních druzích. Zpestří kyselo, kulajdu nebo boršč. Tento speciální a zdravý ocet má mnoho výhod, nejen že jídlo správně ,,okoření‘‘ bez přísunu jakýchkoliv dalších přísad, ale taky zajistí prosolení pokrmů. Ochutnejte Umeocet i vy. V našem e-shopu nyní za akční cenu! Při výrobě (fermentaci) švestiček umeboshi vzniká jako odpadní produkt červená voda ume-su, neboli umeocet. Při moderním způsobu výroby se nakládají nesušené švestky, aby zbylo více tekutiny. Z chemického hlediska ale s octem nemá nic společného. Umeocet má slanokyselou chuť a i když má v názvu slovo ocet spíše nám pokrm osolí než okyselí. Obsahuje velké množství minerálních látek, enzymů a vitamínů ve vstřebatelné podobě Umeocet používáme v kuchyni na dochucování jakéhokoliv jídla (polévky, omáčky, luštěniny) dá se použít i do salátů a dressinků. Prostě kamkoliv dle fantazie.   Obsah: 300ml Země původu: Japonsko
Zobrazit článek >
 
Cukrovinky po domácku? Co třeba výborné Mozartovy koule s marcipánem? I
Přemýšlíte nad pěkným dárkem, který byste nejraději sama po domácku vyrobila? Co takhle potěšit obdarovaného sladkou pochoutkou? V dnešním dvoudílném článku vám přinášíme recept na skvělé kuličky, které se spolehlivě svou chutí i vizáží podobají pravým Mozartovým koulím. Nejprve se podíváme trochu do historie, v dalším článku už na vás čeká pečlivě vypracovaný recept. Hurá do toho! Mozartovy koule, v původním názvu Mozartkugeln, jsou pralinky, které poprvé vytvořil salcburský cukrářský mistr Paul Fürstem roku 1890. Původně je pojmenoval Mozartovy bonbony, až později byly pralinky přejmenovány na Mozartovy koule, samozřejmě po hudebním skladateli W. A. Mozartovi. Stalo se tak právě v době, kdy propukl ve městě tzv. Mozartův kult. Z ničeho nic jako by Mozart začal dobývat svět. Vznikly Mozartovy dorty a cukrovinky, dokonce i Mozartův krém na boty. Možná vás zaujme, že právě s krémem na obuv přišla prvně firma Hladík od nás z Čech. Dnes jsou pravé a původní kuličky vyráběny Cukrářstvím Fürst právě v Salzburgu. Firma je tvoří podle původního receptu a stále bez pomoci přístrojů. Šikovní cukráři dodnes vyrábí koule ručně. To je také hlavním důvodem, proč jsou tyto pralinky tak drahé. Firma vyrobí za rok asi 1,4 milionu koulí. Existuje řada napodobenin a pravé Mozartovy koule moc Čechů nezná. Někdy ani lidé netuší, že jedí levné náhražky. V jádru originálních koulí se skrývá pravý marcipán a krém z pistáciových oříšků, druhou vrstvu tvoří nugátový krém a poslední vrstvu hořká čokoláda. Každá pralinka je jedinečná a hlavně není zcela kulatá, příčinou nepravidelného tvaru je postup při výrobě. Koule se tvaruje kolem tyčky a až po zaschnutí prvních vrstev je z tyčinky vytahována. Jak budeme tuto cukrovinku péct my? Dozvíte se v dalším článku. 
Zobrazit článek >
 
Cukrovinky po domácku? Co třeba výborné Mozartovy koule s marcipánem? II
V předchozím článku jste se mohla dozvědět pár základních informací a hlavně zajímavostí, které se týkají kuliček, které dnes budeme péct. Jdeme na to! Budete potřebovat: Hořkou čokoládu (na rozpuštění, 300 g) Marcipán (případně jakoukoliv náhradu výplně, 400 g) Na pevné těsto: Čokoládu na vaření (80 g) Máslo (80 g) Cukr moučka (50 g) Vejce (2 ks) Hladkou mouku (50 g) Kypřící prášek (1 ks) Mleté mandle (50 g) Na krém: Čokoládu na vaření (100 g) Smetanu ke šlehání (100 g) Máslo (100 g) Rum (50 ml) Postup: Nejprve upečte čokoládové dorbky, ty vytvoříte z prostředních ingerdiencí na pevné těsto. Čokoládu rozpusťte a v míse smíchejte s máslem, cukrem a přidejte vejce. Smíchejte mouku s kypřicím práškem a mandlemi a směs zatřete do čokoládové hmoty. Vymažte a vysypte menší pekáč, rozetřete těsto a pečte při 180 °C asi 15 minut. Upečený korpus nechte vychladnout a pak ho rozdrobte do mísy. Na krém zahřejte smetanu a rozpusťte v ní čokoládu, máslo a přidejte rum. Krémem zalijte drobky v míse, měla byste získat hustou hmotu. Dejte ji do lednice ztuhnout tak, aby z ní šly tvarovat kuličky. Ze ztuhlé hmoty následně tvarujte kuličky asi o velikosti lískového ořechu a dejte je do lednice opět ztuhnout. Postupně je obalujte marcipánem, z lednice jich berte vždy jen male množství kuliček a hned po obalení je do ní znovu vraťte, rychle se rozehřívají. Koule nechte v lednici trochu oschnout a pak je obalujte v rozpuštěné čokoládové polevě. Umístěte je na tác nebo mřížku a nechte je tuhnout. Polité koule nedávejte do lednice – zešedly by a ztuhly tak, že byste je z krabičky nebo talířku musela násilím odtrhávat. Nejvíc jim svědčí teploty mezi deseti a dvaceti stupni, třeba na balkoně.
Zobrazit článek >
 
Vyrobte si domácí rajčatové nudle do polévky
Můžete si zakoupit různé druhy těstovin, od vaječných či bezvaječných, celozrnných či špenátových až po různé tvary. Také si lze zakoupit nudle a jinak tvarované těstoviny, které jsou vhodné jako zavářka do polévkových vývarů. Ale zajisté mi dáte za pravdu, pokud jste měli možnost někdy ochutnat, že domácí jsou chuťově lepší. Zkuste si vyrobit nudle do polévky podle následujícího receptu: RECEPT: Rajčatové nudle do polévky Ingredience: 1 vejce 1 pol. lžíce studené vody 5 pl. lžic domácího kečupu (může být kupovaný) polohrubá mouka Postup: V míse rozkvedáme vajíčko s vodou a s kečupem. Postupně budeme přidávat mouku. Tolik množství, aby vzniklo pevnější těsto na vyválení. Na vál nasypeme hladkou mouku a vyválíme na něm těsto - co nejvíce do tenka. Těsto si průběžně poprašujeme, aby se nelepilo jak na vál, tak i na váleček. Vyválený tenký plát necháme oschnout, aby se dal krájet a nelepil se. Nejprve si plát nakrájíme na 3 cm široké pásy. Pásy naskládáme na sebe a krájíme tenké nudle. Nudličky ještě necháme na talíři, rozsypané, doschnout, tak aby se lámaly - pro účel skladování. Takto lze připravit i široké nudle, záleží jen na vás, jaký jim dáte tvar a příchuť. Vyzkoušejte zajímavé a velmi chutné recepty, které se týkají těstovin. Kniha TĚSTOVINY z nakladatelství APETIT bude skvělým průvodcem v návodech na nezapomenutelné těstovinové menu.
Zobrazit článek >
 
Jak se vyrábí olivový olej? I
Víte, jak se vyrábí oblíbený olivový olej? Přečtěte si zajímavý článek, který vám odhalí detaily výroby žádaných produktů. Olivový olej se vyrábí nejčastěji lisováním oliv, existují však i jiné speciální metody. Používá se na vaření i v rámci výroby kosmetických produktů a dokonce léčiv. Olivový olej se vyrábí většinou přímo poblíž olivových plantáží, od nás nejblíže v místech kolem Středozemního moře. Olivový olej patří do kategorie nejzdravějších olejů, které obsahují mnoho cenných a výživných látek. Olivový olej vyráběly již starověké civilizace, hojně se produkoval na Krétě, středním Východě a dokonce v Sýrii. Do celého světa se olej dostal také před několika tisíci lety díky Féničanům. První doklady o tradičním lisování oleje pochází od Římanů, kteří se taky zasloužili o zakládání olivových plantáží. Olivy znamenaly pro tehdejší civilizace hlavní zdroj nezbytného tuku. Již tehdy se však olej využíval taky jako kosmetická složka pro zdravou pokožku nebo jako masážní prostředek. Historie bylo dost, pojďme se vrátit do současnosti. Jak se olej vyrábí? V první řadě je třeba připomenout, že samozřejmě i u těchto plodů platí, že není oliva jako oliva. Oleje se od sebe tak jako víno liší už jen dobou sběru základní složky výrobního produktu. Olivy na výrobu nejkvalitnějších olejů bývají sbírány ještě před dozráním. Z měkkých a snadno trhajících se oliv lehce vznikne olej, zvýší se také jeho množství, avšak nebude tak kvalitní. Hrozí navíc že olivy budou již přezrálé a dojde k dalšímu zhoršení chuti. 
Zobrazit článek >
 
Jak se vyrábí olivový olej? II
Asi vás nepřekvapí, že olivy si musí projít taky procesem čištění. Poté je celá oliva i s peckou vhozena do mlýnku. Následně vzniká jemná pasta, ze které se mnohem lépe oddělí tekutá složka. V další fázi probíhá právě rozdělování složek, které se za maximálního tepla dvacet sedm stupňů Celsia daří snadno. Tato metoda je taky někdy nazývána jako odstřeďování. Olej se vyznačuje menší hustotou než pevná složka s vodou, a tak zůstává ve střední části nádoby. Olej následně musí projít sítem, neboť v něm ještě zůstávají malé pevné složky. Dojde taky ke stoprocentnímu oddělení oleje od vody, které probíhá s pomocí takzvaných dekantovacích tanků. V následné fázi výrobci shledávají čistý olej s charakteristickou aciditou. Olej se následně skladuje ve velkých nádobách z nerezu v teplotě od patnácti do osmnácti stupňů. Vzduch není do nádoby vpouštěn. Po uskladnění oleje lze jakoukoliv nádobu olejem naplnit. Právě jste si přečetla základní postup při výrobě olivových olejů. Neexistuje však jeden druh výroby, dnes se setkáváme s několika různými olejovými typy, ty nemusí být závislé jen na odrůdách, nýbrž na výrobě samotné. Základním druhem jsou oleje panenské, které se lisují za studena z celé olivy. Rafinované oleje se lisují za přísunu tlaku a vysokých teplot. Existují ještě směsi či jiné obdoby, o těch však zase někdy příště. Jaký olej používáte doma vy? 
Zobrazit článek >
 
Recept: Křišťálové kuličky
Následující recept pochází ze Severní Číny, z obasti, která je velmi proslulá moučnatými jídly. Většinou se tu vaří z pšeničné mouky, ale také z mouky prosné, kukuřičné a sójové. Následující recept není sice na štíhlou linii, je to teplý a velmi sytý moučník. Povrch kuliček je tvrdší, vnitřek je měkký a sklovitý. RECEPT: Křišťálové kuličky Ingredience: 150 g syrového sádla 100 g moučkového cukru 1 vanilkový cukr 1 bílek 100 g kandovaného ovoce Solamyl na obalení 100 g namočeného Solamylu olej na smažení Postup: Syrové sádlo umeleme asi se 75 g cukru. Pak přidáme vanilkový cukr a hmotu promícháme. Utvoříme z ní menší kuličky a obalíme je v Solamylu. Z uvedeného množství surovin uděláme zhruba 10 kuliček. Po obalení Solamylem dáme kuličky ztuhnout do mrazničky. 100 g Solamylu nasypeme do misky a zalijeme trochou vody, až vznikne hustá hmota. Potom promícháme bílek s máčeným Solamylem na řídké těstíčko. Kuličky v něm omočíme a opatrně vkládáme do rozpáleného oleje na 70oC. Asi 2 minuty smažíme. Kuličky necháme okapat a posypeme zbylým cukrem a nadrobno nakrájeným kandovaným ovocem. Tento recept je velice chutný a hodí se pro vyjímečné chvíle, neboť je velmi kalorický. Máte-li chuť na čínskou kuchyni, která je taktéž velmi chuťově pestrá a zároveň si s ní podpoříte vlastní zdraví, zkuste recepty z knihy: LÉČIVÁ ČÍNSKÁ KUCHYNĚ.  
Zobrazit článek >
 
Je libo kávu překapávanou?
Kávu má rád takřka každý. Pravda, dávno ji nepijeme jen jako klasického „Turka“. Oblíbili jsme si různé nápoje, jichž je káva součástí, stačí se podívat do nápojového lístku v běžné kavárně. V posledních letech se rozšířily kávovary, pracující s kapslemi, v nichž je kávový koncentrát. Milovníky kávy ale sotva přesvědčí, že jde o skutečnou kávu. Proto mají stále v domácnostech místo kávovary na kávu překapávanou. Patříte-li k vyznavačům překapávané kávy, zamyslete se, zda by se vám nehodil kávovar Sencor SCE 5070BK. Sencor SCE 5070BK je cenově dostupný stabilní kávovar s tepelně izolovanou rukojetí a ochranou proti přehřátí. Přestože má kávovar má LCD display s volitelnými funkcemi, působí jako v poslední době tolik žádaný retro přístroj Hodí se do domácnosti i do kanceláře. Na jedno zapnutí v něm připravíte až 15 šálků. S počítáním šálků vám pomůže vodoznak ukazující počet šálků a hladinu vody, které se do něj vejde až 1,8 litru. K vyjímatelnému filtru je snadný přístup, proto je údržba velmi jednoduchá. Asi málokdo má v kuchyni tolik prostoru, aby si mohl vybavovat domácnost pouze jednoúčelovými přístroji. Sencor SCE 5070BK nemusí sloužit jen k přípravě kávy. Vhodný je také k přípravě čaje. Kávovar Sencor SCE 5070BK zakoupíte v sekci Elektroniky pro domácnost.
Zobrazit článek >
 
Arašídové máslo v ekonomickém balení
O arašídovém másle jsme slýchali v hlavně amerických filmech. Jen málokdo z nás tušil, jak vypadá a chutná. Paradoxní je, že se o žádné máslo nejedná. Napadá mě to jako paralela s pomazánkovým máslem-nemáslem. V každém případě arašídové máslo je čistě rostlinnou pomazánkou z burských oříšků. Občas můžete narazit i na jeho křupavou variantu, obsahující podíl hrubě nasekaných oříšků. Čím je arašídové máslo pozoruhodné? Je mimořádně tučné, proto spolehlivě zasytí. Neobsahuje jakékoli přídavky živočišného původu, proto je vhodné pro vyznavače veganského a vegetariánského životního stylu a stravování. V chladnu, podobně jako živočišné máslo tuhne, proto je potřeba ho skladovat v chladnějším a temném místě, aby nežluklo. Z podstaty má lehce nasládlou chuť, proto výborně chutná na pečivu samotné, ale preferujete-li sladké, je moc dobré s marmeládou a povidly. Co do obsahu živin je bohaté na vitaminy skupiny B, A, C, kyselinu listovou a minerály vápník, jód, selen, měď, železo, hořčík, zinek a další. Arašídové máslo není právě levné, proto stojí za povšimnutí ekonomické rodinné 1 kg balení GoOn! Hladké arašídové máslo GoOn! je přesně takové, jaké má být - voňavé, sladké i slané zároveň. Určitě si na něm vy i vaše rodiny pochutnáte. Ochutnejte ho! Arašídové máslo Go On! najdete mezi zdravou výživou v sekci Zdraví.
Zobrazit článek >
 
Jak vybrat správný zavařovací hrnec? I
Připravujete každý rok zavařeniny v obyčejném kastrolu? Co takhle si práci usnadnit pomocí skvělého zavařovacího hrnce?  Pokud pěstujete vlastní ovoce a zeleninu, jistě se vám už stalo, že jste se prala s jeho přebytkem. Zavařeniny jsou skvělou volbou. Pořiďte si zavařovací hrnec a připravujte kompoty či jiné dobroty podle libosti.  V tomto článku vám poradíme, jak správný zavařovací hrnec vybrat. Zohlednila jste všechny kategorie? Přesvědčte se v našem návodu, že vybíráte správný zavařovací hrnec.  Zavařovací hrnec zvládne najednou zavařit několik sklenic, navíc se hodí pro přípravu různých teplých nápojů. Umožňuje uchovat čerstvé potraviny výborné ještě po několik měsíců. Zavařovací hrnec má sice skoro vždy jediný účel, a tak se může zdát, že na jeho výběru nebude nic těžkého, jak se však budete moci přesvědčit, je třeba brát v potaz hned několik důležitých kategorií.  Dnes tvoří nejžádanější zavařovací hrnec ten elektrický. Jedná se o hrnec, který si vystačí se zahříváním sám, nepotřebuje plotnu. Sám reguluje teplotu vody, nejčastěji za pomoci vlastního termostatu. Hrnec se vyrábí z různých materiálů, které se odráží zejména v rychlosti přípravy a ceně. Plusem elektrického hrnce bývá taky displej, který zobrazuje informace o čase, aktuální i cílené teplotě nebo například stavu vody. 
Zobrazit článek >
 
Jak vybrat správný zavařovací hrnec? II
Pokud chcete trochu ušetřit, můžete si pořídit klasický zavařovací hrnec, který se využíval hlavně dřív. Některé hospodyňky však na něj ani dnes nedají dopustit. Většinou je vyroben z plechu. Obsahuje teploměr pro hlídání horkosti vody, neboť tekutinu v nádobě je nutné zahřívat pomocí sporáku či kamen a udržovat její teplotu po celou dobu zavařování. Už byl zmíněn také výrobní materiál. U klasického zavařovacího hrnce nemáte materiálově co řešit, důležitá otázka se týká hrnců elektrických. Kromě nerezového druhu totiž máte možnost pořídit si hrnec z takzvaného smaltu. Jde o levnější látku, takže je hrnec finančně dostupnější, avšak problém může nastat při jeho údržbě, smaltové hrnce taky často dokonce praskají. Na materiálu se nevyplatí šetřit, pořiďte si raději nerez.  Výběr taky zakládejte na velikosti hrnce. Pokud zavařujete často a po větším množství, pak volte hrnec s větší vnitřní nádrží. Sklenice přeměřte a vypočítejte, jaká velikost se vám vyplatí. Promyslete si také, zda budete zavařovat i nápoje. Pokud kupujete zavařovací hrnec pro prodejní účely, jistě vyberete nějaký větší. Velkou výhodou je výpustný ventil, který poslouží pro nalévání nápojů i odlévání vody.  Při výběru je také vhodné sáhnout po stroji s časovačem, který bude hlídat dobu zavařování a celkové přípravy. Některé hrnce nabízí taky možnost pozdního zapnutí nebo na nich lze nastavit doba vypnutí.  Vyberte si nový zavařovací hrnec v našem e-shopu. Prohlédněte si naše tipy, které jsme vložili do odkazů na konci obou částí článku. 
Zobrazit článek >
 
Skvělé jsou houby nakládané
Minulý rok se houbařům docela dařilo. Někde více a někde ani prašivka. Jak to bude letos vypadat s množstvím jedlých hub v našich lesích je prozatím ve hvězdách. Pokud se na jejich sběr vydáte a podaří se vám najít slušné množství, které nestačíte zpracovat na smaženici nebo je nasušit, zkuste si je naložit. Přináším vám velmi chutný recept, který máme v naší rodině velice oblíbený. RECEPT: Skvělé nakládané houby Ingredience na nálev: 1 l vody 250 ml 8% octa 8 kostek cukru 2 čaj. lžičky soli bobkový list nové koření celý černý pepř hořčičné semínko jalovčinky koriandr Další možné ingredience: cibule nakrájená na plátky mrkev nakrájená na kolečka Postup: Houby nejprve očistíme. Poté je povaříme v hodně osolené vodě a po uvaření je necháme okapat. Nálev: svaříme 1 l vody, ocet, cukr a sůl. Někdo vkládá koření až do skleniček, ale já je vložím přímo do nálev, kde se svaří. Do skleniček naskláme koření (pokud je nesvaříte v nálevu, po naplnění skleniček houbami a zeleninou rozdělím koření z nálevu do skleniček) a houby. Kdo chce, přidá si k houbám cibuli a mrkev (nám to tak více chutná). Houby zalijeme teplým nálevem. Sterilujeme 20 minut při teplotě 80oC. Nechte se inspirovat dalšímy postupy, jak využít houby v kuchyni v knize: HOUBY. Kniha vám bude i dobrým rádcem při jejich sběru.  
Zobrazit článek >
 
Těsto na ciabattu
Ciabatta je nejznámější italská příloha, která je využívaná k mnoha jídlům. Některým se může zdát její příprava náročná, sice ne co do ingrediencí, ale časově. Avšak po jejím upečení se vám vynaložená námaha odvděčí vynikající chutí. RECEPT: Ciabatta s olivami Ingredience: 400 g hladké mouky 20 g droždí 200 ml teplé vody 1 lžíce olivového oleje 2 čajové lžičky soli černé/zelené olivy pokrájené na čtvrtky Postup 1 den: Mouku, droždí, sůl a vodu dáme do mísy a pořádně promícháme tak, aby vzniklé těsto bylo hladké. Pak necháme zhruba 5 minut těsto odpočinout. Přidáme polévkovou lžíci olivového oleje a pokrájené olivy. Těsto promícháme. Mírně vymažeme velkou mísu olejem, kam uložíme těsto. Mísu zakryjte a těsto nechte 10 minut odpočívat při pokojové teplotě. Pracovní plochu si lehce naolejujeme. Mokrými nebo naolejovanými rukami přendejte těsto z mísy na pracovní plochu a vytvarujte z něj zhruba čtverec. Podeberte těsto ze vzdálenějšího konce a převraťte ho k sobě (zhruba na půlku). To samé udělejte z bližšího konce – podeberte ho a převraťte na vršek těsta. A nyní uděláte to samé nejprve z levé strany – podeberete těsto na levém konci a převrátíte ho nahoru zhruba na půlku. A nezapomeneme ani na pravou stranu a uděláme to samé. Nyní dáme těsto zpět do naolejované mísy. Necháme ho tam 10 minut. Poté zopakujeme celý překládací proces, který opakujeme ještě 2x. Těsto v naolejované míse přikryjeme igelitovým obalem a dáme do ledničky. Postup 2 den: Těsto vyndáme z ledničky zhruba 3 hodiny před pečením. Necháme ho 1 hodinu odpočívat při pokojové teplotě. Připravíme si plech a pečící papír a pořádně ho posypeme moukou. Pracovní plochu také posypeme moukou a opatrně vyjmeme těsto z mísy. Mokrým nožem rozdělíme těsto na 4 díly. Přehněte levou stranu těsta na vršek a to samé udělejte vzápětí s pravou stranou. Jako když skládáte poštovní obálku. Otočte těsto a položte ho na omoučněný pečící papír. Udělejte pak to samé se zbývajícími kousky těsta. Přikryjte naolejovaným igelitem a nechte 1 hodinu odpočívat. Pak otočte těsto a opatrně rukama vytvarujte zhruba 15 cm velké ciabatty (nebo menší, pokud jste těsto rozdělili na více kusů). Těsto pak vraťte na pečící papír a udělejte to samé i se zbylými kusy těsta. Opět přikryjte naolejovaným igelitem a nechte 1 hodinu odpočívat. Před koncem hodiny zahřejte troubu na 230°C. Plech s těstem dejte do trouby a pečte 12 minut. Pak ciabatty otočte a pečte dalších 12 minut. Čas se může mírně lišit v závislosti na velikosti vašich ciabatt. Z upečených ciabatt můžete vykouzlit následující recept - Panini bagetky s pršutem a mozzarelou Těsto na ciabatty je lépe zpracovat ručně, avšak s jinými těsty vám pomůže KUCHYŇSKÝ ROBOT STM 6356YL. Kuchyňský robot Sencor STM 6356YL s bajonetovým systémem, výkyvným ramenem a 8 rychlostmi, do kterého se vejde až 1,5 kg těsta. Planetární systém hnětení, míchání a šlehání zaručuje bezezbytkové promíchání obsahu mísy. Nechybí ani tepelná pojistka proti přehřátí.
Zobrazit článek >
 
Vanilkový lusk a jak na něj
Vanilku zajisté už při pečení použila každá hospodyňka. Do těsta ji lze přidat v prášku, můžeme využívat pouze jejího aroma, v obchodech je taky k dostání například vanilkový cukr. Ideální volbou při pečení je však využít čerstvé vanilky přímo z lusku. Víte, jak si s vanilkovým luskem poradit? Že ne? Pak si přečtete náš článek a upečený poklad bude díky vanilce ještě lepší než kdy dřív! Vanilkový lusk je běžně k dostání v některých supermarketech, s jistotou ho seženete ve speciálních prodejnách. Pozor si při nákupu dejte na to, že existuje více druhů lusků. Jejich aroma a chuť je navíc závislá na podnebí, takže nemůžete počítat s tím, že každý plod bude úplně stejný. Při pečení rozdíl jen těžko poznáte. Vanilkové lusky poměrně dlouho vydrží. Vyplatí se je skladovat v uzavřených nádobách, aby nevyschly. Vanilkový lusk není třeba nijak omývat, neboť budete pracovat jen s jeho vnitřkem. Rozřízněte ho podélně a poté seškrábněte dužiny včetně semínek. Tuto dužinu již pak přidávejte libovolně do těst nebo využívejte na vaření. Pro kulinářský požitek postačí jeden maximálně dva lusky, zjistíte, že aroma je opravdu silné. Díky luskům si můžete vyrobit taky domácí vanilkový cukr, postačí, když celý lusk uzavřete ve sklenici s cukrem. K aromatizaci lze využít i pár prázdných lusků, vůni v cukru zanechají také. 
Zobrazit článek >
 
Opravdový pomocník
Vždycky jsem měla ráda mrkvový a okurkový salát. Oblíbila jsem si i bramboráky, chlupaté knedlíky, halušky, jablečný koláč či další podobné lahůdky připravené ze strouhané zeleniny a ovoce. Nepovažuji se za mimořádně nešikovnou, přesto jsem tato jídla dlouho nerada připravovala. Při ručním krouhání jsem si totiž pravidelně bolestivě ustrouhla prst, často do krve. S klasickým kovovým struhadlem byla navíc práce namáhavá a zdlouhavá, nemluvě o případných zdravotních rizicích použitých kovových slitin se sklonem ke korozi. Nahrazením kovového struhadla za plastové jsem si také nepomohla, plastová rádoby struhadla jsou jednoduše tupá, nestrouhají. Ne, že bych byla právě sběratelkou elektrických domácích pomocníků. Na můj vkus zabírají mnoho místa a čas, který ušetříte jejich činností, strávíte jejich mytím. Když jsem uviděla v obchodě elektrické struhadlo velmi oblíbené značky Sencor – SSG3504RD, váhala jsem. Nakonec jsem neodolala, přesvědčil mě jeho jednoduchý, ale hravý barevný design, 5 vyměnitelných krouhacích hranolů různé hrubosti v příslušenství a chuť na mrkvový salát. Udělala jsem dobře. Sencor – SSG3504RD krájí, řeže i strouhá a zelenina a ovoce jsou jím na libovolnou hrubost nakrouhané velmi rychle. Stačí jen připravit misku, do níž budou rozmělněné potraviny padat a zmáčknout robustní tlačítko v horní části přístroje. V příslušenství je také kotouček na vlnité plátky i na krouhání ořechů, výrobu strouhanky a dalších tvrdých potravin. I v chodu je stabilní, stojí na pryžových protiskluzových nožkách. Snadno ho smontujete i před mytím rozeberete. Ze strouhaného ovoce a zeleniny v chodu šťáva nestříká, zamezuje tomu ucpávka hrdla struhadla v příslušenství. Přívodní šňůra je dostatečně dlouhá pro pohodlnou manipulaci na pracovním stole. Elektrické struhadlo Sencor – SSG3504RD se určití hodí i do vaší kuchyně. Najdete ho v sekci Elektroniky pro domácnost.
Zobrazit článek >
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10