EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Vaření

 
Švestkový kompot v zavařovacím hrnci Concept
Švestkový kompot můžeme připravit v různých variantách. Konzervujeme buď celé (loupané, neloupané) nebo půlené (loupané, neloupané) švestky. Před samotným zavařovaním švestky řádně opereme a necháme je okapat. Kompot z celých neloupaných švestek - oprané švestky lehce předvaříme v teplé vodě (cca 85oC) zhruba 2 minuty. Tím získáme síťové popraskání slupky švestek. Poté je rychle ochladíme a naplníme je do sklenic. Zaléváme je horkým nálevem. Sterilujeme 25 minut při 85oC. Kompot z celých loupaných švestek - švestky ponoříme do vroucí vody, aby slupka popraskala. Potom švestky ochladíme a oloupeme slupky. Naplníme sklenice, zalejeme nálevem a sterilujeme stejně jako u neloupaných celých švestek. Kompot z půlených neloupaných švestek - omyté švestky rozpůlíme a odstraníme pecky. Naplníme sklenice, zalejeme nálevem a sterilujeme 25 minut při 85oC. Kompot z půlených loupaných švestek - je chuťově velmi jemný. Švestky připravíme k loupání stejně jako u kompotu z celých loupaných švestek. Pak jen švestky rozkrojíme a vyjmeme pecky. Naplníme sklenice, zalejeme nálevem a sterilujeme stejně jako u výše uvedených kompotů. Pro zvýraznění chuti přidáme na 1 litr nálevu 1 polévkovou lžíci rumu. Nálev: na 1 litr vody spotřebujete cca 3/4 kg cukru. Máte-li hodně ovoce a zeleniny a rádi byste ji zpracovali a uchovali pro pozdější využití.mámepro Vás skvělého pomocníka, se kterým to lehce zvládnete! Tento tradiční způsob uchovávání potravin patří k nejzdravějším a je to taky skvělý způsob, jak konzervovat velké množství potravin. Pořiďte si zavařovací hrnec Concept ZH-0020, který vám s tím rád pomůže. Technické parametry: objem: 27 l, kapacita: 11 ks sklenic 720 ml nebo 34 ks sklenic 370 ml, provedení: smalt, zvukový signál při dosažení nastavené teploty, vypouštěcí kohoutek (z praktických důvodů umístěný z boku spotřebiče), mřížka pod sklenice, regulace teploty: 50-100 °C, časovač: 20-120 min, příkon: 1800 W, tepelná pojistka: ano, vnější rozměr v cm: 41 x 41 x 45.
Zobrazit článek >
 
Řeřicha na talíři
Vitamíny! Vitamíny! Vitamíny! Teď hned? Ale kde je vzít...? Odpověď zní: "Vysejte si řeřichu!" Řeřicha zahradní Tato rostlinka plná vitamínů patří mezi rychlíky růstu rostlin, které můžete konzumovat už po 10 - 14 dnech od výsevu. A k tomu všemu má minimální nároky na pěstování. Latinský název zní - Lepidum sativum. Je to rostlina s rychlým vývojem a krátkou vegetací. Je velmi vhodná k rychlení v zimním a předjarním období. Sklízíme rostlinky o výšce 6 – 8 cm. Řeřicha obsahuje vitamíny B, C, K, karoten, železo aj. Můžeme ji požívat jako dochucovadlo salátů, nebo si ji jednoduše nasekáme např. na chleba s máslem či sýrem. Zajímavou chuť nám vytvoří, když ji přidáme do různých pomazánek, nebo jí dozdobíme omáčky či polévky. Nejlépe bude ji používat v čerstvém stavu, neboť tepelnou úpravou ztrácí vitamíny. Řeřichu vysévámu buď do substrátu, nebo si ji můžeme vysét na misku, do které vložíme vatu a zalejeme vodou.   Inspiraci na bylinky najdete i v těchto publikacích: 1) BYLINKY pro děti a maminky Knížka je určená pro všechny maminky, které chtějí používat dostupné přírodní prostředky pro zdraví své a svých dětí. Publikace je přehledná a především srozumitelná pro české maminky, zaměřuje se na využití fytoterapie a zdravé přírodní stravy v těhotenství, při kojení, v mateřství a pro děti. Vychází z lidových tradic, nabízí zdravé recepty a nápady na využití rostlin při tvoření s dětmi. Tuto knihu zakoupíte v našem e-shopu Eiffel Optic: ZDE     2) NOVÉ BABKINE BYLINKY Ako bylinky poznávať, zbierať, spracovávať, uschovávať a potom aj používať – toto všetko sa dozviete v knihe Babičkine nové bylinky. Sú v nej usporiadané celoživotné skúsenosti a recepty známej bylinkárky, ktoré inde nenájdete. Dozviete sa, aké ročné obdobia sú najvhodnejšie pre konkrétne druhy liečivých rastlín. Poradíme vám, na akých miestach ich spoľahlivo nájdete. Kniha obsahuje vyše 120 receptov na všetky ťažkosti a choroby. O každej rastline je navyše bohatá obrazová dokumentácia. Tuto knihu zakoupíte v našem e-shopu Eiffel Optic: ZDE  
Zobrazit článek >
 
Příběh vína: Co (ne)víte o historii vinařství? III
Pojďme nahlédnout do naší historie. Víno se vyskytuje v pověsti o knížeti Bořivojovi a Ludmile. Ti byli obdarování sudem moravského vína knížete Svatoplukem z důvodů poctění jejich syna Spytihněva. Ludmila vínem zaplatila bohyni, aby zachránila jejich kraj před suchem a přivolala do oblasti déšť. Stalo se tak, úroda byla zachráněna a na počet bohyně a jejího daru začal právě český kníže Bořivoj vysazovat první vinice v Čechách. Ty se nacházely na území Mělníka. Víno u nás pravděpodobně bylo mnohem dříve, než mapují historické doklady. Zřejmě se na našem území réva pěstovala už ve třetím století našeho letopočtu, avšak historici se dnes shodnou, že révy bylo málo, šlo spíše o pěstování pro domácí spotřebu nebo o majetek vrchnosti. První dochovaný fakt o pěstování vína u nás pochází z počátku dvanáctého století, v zakládající listině benediktýnského kláštera naleznete zprávu o vinicích na Moravě.  Konec dvanáctého a počátek třináctého století byl pro zrod vinařské tradice v Čechách velmi podstatný. Z dochovaných dokladů víme o znojemských vinicích, díle o sadech u Uherského Hradiště. Zpráva z oblíbené vinařské oblasti kolem Mikulova pochází z roku 1249.  Za šíření vína se zasloužili především mniši a klášterní správa, víno u nich bylo na denní pořádku. Díky klášterům taky došlo ke vzniku pravých vinic, takových, jaké známe dnes. Úzké uličky mezi pásy vinné révy byly vytvořeny z jasných důvodů. Hůře se k nim dostávali škoditelé jak lidští, tak zvířecí. 
Zobrazit článek >
 
Vyznáte se v druzích cukru? I
Cukrem si oslazujeme život každou chvíli. Používáme ho na pečení, k doslazování různých pokrmů i nápojů. Jeden cukr je však jiný než druhý, a to nejen z hlediska vizáže, ale taky ze stránky zdravotní nebo rozdílné vhodnosti k doslazování různých jídel.  Bílý cukr Tento cukr je (u nás) považován za základ cukrů. Využívá se při vaření i pečení nejčastěji. Jeho roční konzumace daleko převyšuje prodej všech ostatních cukrů dohromady. I když je vhodné připomenout, že oblíbenost tmavých cukrů stoupá.  Bílý cukr se vyrábí z cukrové řepy. Na kvalitní a výživné stránce mu ubírají chemické procesy, při kterých je cukr odbarvován, a tak i zbavován minerálů a stopových prvků. Cukr ztrácí taky své vitaminy, čímž se z něj stává opravdu jen prostředek k doslazení.  Tmavý alias hnědý cukr Tmavý cukr netvoří jeden druh sladidla. Pozor při jeho výběru, tmavý cukr může být pouze dobarven, nemusí se jednat o třtinový, který bude ještě zmíněn níže. Horší verzí tohoto cukru je produkt barvený karamelem. Jedná se o tradiční řepný cukr.  Existuje taky nerafinovaný řepný cukr, který se vyznačuje tím, že neprochází čištěním, tj. nedojde k odbarvení cukru na sněhovou barvu. Vzhledem k tomu, že neprochází náročnými úpravami, je cukr bohatý na některé ze sloučenin. Obsahuje draslík, sodík a soli těchto prvků. Pozor však na přílišnou konzumaci tohoto cukru, ve velkém množstvím může ublížit ledvinám. Orgán může mít problém se zpracováním.  Nejvhodnější pro zdraví je cukr s melasou, která cukru dodá exotický šmrnc a ještě živiny. Původem je tento barvený cukr řepný. Cukr s přidanou melasou je méně nákladný než třtinový cukr. 
Zobrazit článek >
 
Mazanec z plněných bochánků
Bochánek se peče na Velikonoce a používá se na něj stejné sladké kynuté těsto jako na vánočku. Peče se na Bílou sobotu a bývají v něm zapečené rozinky a třeba i kousky kandovaného ovoce. Před tím, než se strčí do trouby, se na něm udělá kříž a posype se mandlemi. Takto vypadá tradiční bochánek, ale my si ho letos upečeme jinak. Ingredience: 500 g hladké mouky 1 lžíce cukru 250 g másla 80 ml mléka 3 vejce + 3 žloutky 2 lžíce medu 15 g droždí 10 g soli Nutella Postup: Mouku smícháme se solí, uprostřed vytvoříme důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Potom přidáme cukr, vlažné mléko a necháme vzejít kvásek na teplém místě. Poté co vznikl kvásek, přidáme žloutky, dvě celá vejce a také med a propracujeme dohromady. Opět budeme přidávat další surovinu a tou je změklé máslo, se kterým znovu propracujeme těsto. Nyní vrátíme na teplé místo a necháme hodinu kynout. Následuje další propracování těsta, foliový zábal a zchlazení v ledničce na dvě hodiny. Vychladlé těsto rozkrájíme na 12 větších a 10 menších kuliček, které naplníme Nutellou. Naplněné kuličky pak vyskládáme do kulaté formy tak, aby po celém okraji byly velké kuličky a malé pak ve středu. Mezi kuličkami necháme dostatek místa, protože při pečení nakynou. Mezitím než kuličky nakynou (za cca hodinu) si předehřejeme troubu na 180 stupňů Celsia. Před vložením do trouby je potřeba rozšlehaným vejce a v troubě potom necháme péct do zlatova cca 30 minut.
Zobrazit článek >
 
Zeleninové koktejly pro štíhlou linii
Hledáte zdravé a ještě chutné nápoje? Nějaké zázraky, které vám ještě pomůžou udržet si štíhlou linii? Pak čtěte dál a naučte se mixovat tyto tři výtečné drinky. Červená královna Řepa výborně působí na oběhový systém a pročišťuje krev. Přidejte k ní do páru salátovou okurku a vytvořte si domácí čistič organismu. Namixujte celou okurku a k ní přidejte dvě řepy. Opět rozmixujte. Toto zeleninové smoothie výborně působí na unavený organismus. Posílí funkci celého těla do dalších dnů. Zázvor a mrkev Zázvor je blahodárný téměř na všechno. Jeho funkce se hodí i při hubnutí. Rozmixujte pět mrkví s dvěma centimetry zázvoru. Vytvoříte tak kouzelný lektvar, který vám pomůže shodit nějaká ta kila dolů snáz. Tento nápoj dokáže organismus taky prohřát. Posílí celkovou imunitu těla. Celerová bomba s rajčaty Celer má v povaze uklidňovat. Působí proti nervozitě a strachu, taky proti nespavosti. Podporuje vylučování. Nakrájejte celerovou nať, rajče, zelené jablko, smíchejte suroviny dohromady a následně je rozmixujte. Do připraveného nápoje kápněte pár kapek olivového nebo mandlového oleje, který podpoří trávení. Tak na jakém koktejlu si pochutnáte dnes vy? Vyzkoušejte jeden ze zeleninových zázraků. Vyzkoušejte nové smoothie, které jste ještě nepila, s knihou 36 Smoothies pro duši. Publikaci najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Těmto potravinám se ráno vyhýbejte II
Jogurt Jogurt snídá téměř třetina lidí, opravdu se zařazuje do potravin, které by se neměly snídat? Záleží na výběru. Snídaňové jogurty vybírejte pečlivě, aby opravdu zvládly zastat roli pomoci s trávením. Kynuté koláče a nadýchané pečivo Vyhněte se pokud možno veškerým potravinám, které obsahují kvasnice. Ty totiž způsobují nadýmání. Celkově se snažte omezit konzumaci pečiva. Káva Lékaři a odborníci na stravování rozhodně nedoporučují pít kávu ihned po probuzení, vlastně ani před jídlem. Káva dokáže prázdný žaludek pěkně pozlobit. Pokud vás trápí zažívací obtíže a pijete ráno kávu, možná jste právě nalezla jejich příčinu. Kávu pro strat dne si dopřejte až po snězení několika soust nebo ideálně až úplně po snídani. Rajčata Pokud si dáte na snídani polovinu rajčete, nic vám nehrozí, avšak rajčatový salát s cibulí nebo mozzarellové pokušení s rajčaty odložte až na oběd či večeři. Rajčátka po ránu nemusí prospět vašemu žaludku ani střevům. Chlazené potraviny a nápoje Ráno se vyhněte všemu ledovému. Příliš chlazené potraviny nebo studená voda mohou mít špatný vliv na vaše trávení. Tekutiny pijte vlažné nebo teplé, jídlo vyndejte včas z lednice. Sladkosti Známé pravidlo tvrdí, že sladké byste měla jíst v dopoledních hodinách, rozhodně ne v těch odpoledních. Má pravdu, sladké zkonzumované večer by vám šlo tak akorát na tloušťku. I v ranní konzumaci sladkého byste se však měla omezit. Sladké rozhodně nejezte každý den, dopřejte si ho pouze občas, pak vás jeho konzumace bude taky mnohem víc těšit. A co snídáte vy? Bude třeba upravit jídelníček nebo zvládáte vše podle pravidel vyvážené a doporučené stravy?   
Zobrazit článek >
 
Jak se zrodil Matcha čaj I
Tekuté povzbuzení plné antioxidantů, aminokyselin a nejrůznějších minerálů. To je Matcha čaj. V našem článku se podíváme až do daleké minulosti, jak tento čaj vznikal a k čemu sloužil. Dozvíte se taky to, proč dnes rozlišujeme dva základní druhy Matcha čaje, tradiční japonský a čínský.  Zmínky o čaji Matcha shledáváme už v dávné literatuře pocházející ze třetího století našeho letopočtu. Díky ní víme, že se čaj používal k léčbě těžkých onemocnění, byl pomocníkem v případě horečky a taky zabíral na otoky.  Již v této době se však začíná mísit historie dvou národů. Japonský velvyslanec údajně při návštěvě Číny dovezl do země semínka odrůdy Matcha čaje, kterou čínští obyvatelé neznali. Údajně ji vyměnil za jiný tajný lék, který zase japonská země potřebovala. S jistotou víme, že v Číně byl odvar z čajových lístků používán jako léčivé tonikum. Prameny zaznamenávají, že poprvé byla síla Matcha čaje otestována za dynastie Tang.  Pokud jste četla předchozí odstavec pozorně, mohlo vás zaujmout, že byly zmíněny čajové lístky, ale Matcha je vlastně prášek. Hned přijde vysvětlení. Čaj byl využíván zejména buddhisty. Na konci dvanáctého století, konkrétně v roce 1191, jeden ze zenových mnichů jménem Eisai zjistil, že účinky budou ještě silnější, když se čaj nebude jen louhovat, ale rozemele, rozmíchá ve vodě se a vypije celý. Přivedl tak do Číny a následně i do celého světa novou metodu pití čaje. V jeho době se taky tento čaj nevyužíval už jen jako lék, ale taky jako nápoj. 
Zobrazit článek >
 
Ochutnejte výborné sirupy značky Koldokol: Šípek
A další sirup na scéně. Kromě toho šípkového se podíváme i na další oblíbené druhy. Co takhle třeba černý bez? Květy černého bezu pomáhají léčit nachlazení a taky nemoci dýchacích cest. Významně pomohou při jakýchkoliv zánětech. Stálý přísun bezových výtažků vám zajistí dny bez bolesti hlavy a migrén. Bezinka se hodí taky při potížích s koleny, můžete ji užívat vnitřně nebo formou obkladů. Bez tělu dodá dostatek vitaminu C a B, doplní éterické oleje, působí jako antioxidant. Nesmí chybět ani královna antioxidantů jménem aronie. Temnoplodec černoplodý je znám díky vysokému počtu vitaminů. Mimo ty klasické v něm najdete významný podíl vitaminu P. Velké množství minerálů zaručuje uživateli vitalitu. Výtažky z rostliny, konkrétně z jejích poldů, působí blahodárně na srdce a cévní systém. Regulují taky krevní tlak. Aronie podporuje mozkovou činnost. Rostlina je mimo jiné taky zdrojem dlouhověkosti.  Rakytníkový sirup vám pomůže i zevnitř. Podporuje činnost jater či slinivky a pomáhá léčit žaludeční problémy včetně dvanáctníkových vředů. Aby toho nebylo málo, posiluje i imunitní systém a přirozenou obranyschopnost. Šípkový sirup má mnoho léčivých vlastností. Tak u jakých začneme? V první řadě je skvělým pomocníkem v případě potíží s vylučováním. Léčí záněty močových cest i ledvin. Pomáhá předcházet kolikám, i těm žaludečním. Má močopudné vlastnosti. Šípek působí proti nachlazení, zvyšuje obranyschopnost. Je přírodní čističkou krve. Bude prospěšný taky lidem trpící chudokrevností. Léčí horečku i zánětlivá onemocnění. V dřívějších dobách sloužil zejména jako lék proti kurdějím. Šípkový sirup se vyznačuje svou plnou chutí a krásnou vůní. 
Zobrazit článek >
 
Cukroví za pár minut VII
Tradiční české kokosky Budete potřebovat: Kokos (strouhaný, 250 g) Cukr moučkový (200 g) Vejce (3 ks) Rum hnědý (2 lžíce) Šťáva z čerstvého citronu (1 lžíce) Postup: Tento recept je též jednoduchý. Všechny ingredience smíchejte dohromady a těsto vypracujte do hladka. Je vhodné těsto vypracovat pomocí ručního mixéru, aby neobsahovalo opravdu žádné hrudky. Těsto by mělo být poměrně pevné, aby drželo tvar. Pokud se vám bude zdát řidší, přidejte trochu strouhaného kokosu. Z hotové směsi tvořte rukou hromádky. Ukládejte je na plech vyložený pečícím papírem. Jakmile ho zaplníte, vložte kokosky do trouby a pečte maximálně deset minut asi na 160°C. Po upečení je ihned odlepte od pečícího papíru a vyrovnejte na talíř. Kokosky není nutné nechávat v chladu.  Jednoduché kokosové kuličky alá Raffaello Budete potřebovat: Salko (sladké, 1 ks) Kokos (strouhaný, 250 g) Mandle (celé, cca 50 ks) Papírové košíčky (malé, cca 50 ks) Postup: Připravit kokosové kuličky zvládnou i děti, jelikož výroba není nijak náročná. Toto cukroví patří mezi nepečené sladkosti. Stačí smíchat Salko s 200 g kokosu. Vzniklou hmotu je vhodné nechat alespoň chvíli odpočinout v chladu. Mezi tím si připravte celé oloupané mandle. Pokud obsahují slupku, stačí je pět minut povařit a následně ji sejmout, téměř sama se uvolní. Jakmile budou mandle studené, můžete je obalit připravenou směsí a následně každou kuličku ještě vyválet ve zbylém kokosu. Hotové kuličky vložte do košíčků a dejte do chladu zatuhnout. Cukroví je ihned k jídlu, nemusí dny odpočívat.  Knihu Cukroví podle vyzkoušených receptů najdete zde. Objevte další sladké poklady. 
Zobrazit článek >
 
Sunfood: Umeocet II
Produkt vám pomůže překonat pocity únavy, dále snižuje bolesti hlavy. Dodává energii. Umeocet zlepšuje chuť k jídlu. Dokonce vám pomůže s odkyselením organismu. Vylučuje škodlivé látky z těla, má výborné detoxikační vlastnosti. Má vliv na klouby a zdravý růst kostí. Působí jako afrodiziakum, taky se pyšní tím, že zpomaluje stárnutí. Ředěný Umeocet můžete pít každé ráno nejen abyste zdárně probudila svůj organismus. Tento přírodní lék přispěje vašemu zdraví, podpoří metabolismus a samozřejmě vám dodá energii. Pokud hledáte pomocníka pro nejlepší start dne, vyzkoušejte tento ocet. Umeocet se nepoužívá pouze jako lék. Hojně ho využijete i na vaření. Teď na jaře jej můžete přidávat do zálivek na čerstvé saláty. Ocet však užijete taky při přípravě teplých pokrmů, speciálně masa a omáček. Hodit se vám bude taky jako příprava do dresinku na pečené brambory. Umeocet tvoří skvělé duo s luštěninami, dochutíte s ním třeba čočku, fazole nebo celé zelené lusky. Výborně chutná s houbami. Co se týče polévek, nachází své místo zejména v zimních druzích. Zpestří kyselo, kulajdu nebo boršč. Tento speciální a zdravý ocet má mnoho výhod, nejen že jídlo správně ,,okoření‘‘ bez přísunu jakýchkoliv dalších přísad, ale taky zajistí prosolení pokrmů. Ochutnejte Umeocet i vy. V našem e-shopu nyní za akční cenu! Při výrobě (fermentaci) švestiček umeboshi vzniká jako odpadní produkt červená voda ume-su, neboli umeocet. Při moderním způsobu výroby se nakládají nesušené švestky, aby zbylo více tekutiny. Z chemického hlediska ale s octem nemá nic společného. Umeocet má slanokyselou chuť a i když má v názvu slovo ocet spíše nám pokrm osolí než okyselí. Obsahuje velké množství minerálních látek, enzymů a vitamínů ve vstřebatelné podobě Umeocet používáme v kuchyni na dochucování jakéhokoliv jídla (polévky, omáčky, luštěniny) dá se použít i do salátů a dressinků. Prostě kamkoliv dle fantazie.   Obsah: 300ml Země původu: Japonsko
Zobrazit článek >
 
Variace na ostružinový džem II.
Po domácku připravený džem co do chuti bezkonkurenční. Je to převážně dané tím, že k domácí výrobě používáme čerstvé ovoce, které hotovému výrobku dodá typickou vůni použitého druhu. Skutečný džem musí ovšem mimo zmíněnou typickou ovocnou vůni mít i přiměřeně tuhou konzistenci, ne však jako povidla, a jasnou barvu. II. Ostružinový džem s bezinkami Při přípravě doporučuji jiný postup při vaření, než u prve zmíněného receptu ostružinového džemu s jablky. Poměr bezinek a stružin volíme 1:1, popř. 1:2. Neodstopkované plody nejprve opereme. Bobule zcela zralých bezinek odstopkujeme a ve vodě mírně vaříme, dokud nezměknou, potom je na lisovacím mlýnku vystřeme. Protlak odvážíme a přidáme k němu stanovené množství celých ostružin. Směs zahustíme na žádanou míru, přidáme cukr a střední dávku pektinových přípravků. Prudce vaříme, dokud džem podle výsledku zkoušky na rosolotvornou schopnost není hotový. Návod na vaření džemu: Džem méně sladký, více zahuštěný, s obsahem přidaného cukru asi 50% hmotnosti hotového džemu, který plníme a uzavíráme za teploty minimálně 88oC, nebo jej po naplnění sterilujeme. Vyrábí se téměř ze všech druhů ovoce bez přidání pektinových přípravků a kyselin. Dávku džemu vaříme maximálně z 1,5 kg ovoce. Z 1 kg ovoce odpaříme 0,5 l vody a přidáme 0,5 kg cukru. Pro kvalitní konzervování ovoce a zeleniny musíte začít s nejvybranějšími ingrediencemi, vypěstovanými nebo koupenými v pro ně nejpříhodnější době. Tehdy si můžete s kuchařkou Džemy a zavařeniny připravit např. meruňkový džem s vanilkou, malinový džem s pistáciemi, třešně v brandy, melounové čatní a hříbky v oleji.
Zobrazit článek >
 
Rychlovarná konvice Concept
PRODUKT: Rychlovarná konvice CONCEPT RK - 4060 Zpříjemněte si každá Vaše rána snadnou přípravou vaší oblíbené kávy nebo čaje v konvici od české společnosti Concept. Varná konvice RK-4060 se může pochlubit elegantním designem v kombinaci zdravotně nezávadného a odolného borosilikátového skla s nerez prvky, který skvěle zapadne do každé kuchyně. Kromě jedinečného vzhledu konvice nabízí rovněž i objem 1,8 l, jenž dovoluje připravit vroucí vodu najednou pro celou rodinu. Konvice však oslní především funkcí nastavení teploty. Na výběr je z pěti možných teplot - 60/70/80/90/100°C. A to ještě není vše - každá z těchto teplot má určenou svou vlastní barvu, kterou je konvice při přípravě vody uvnitř prosvícena. Po dosažení zvolené teploty vás konvice zvukově upozorní, že voda je již připravená. Kvalitní středový konektor je zárukou dlouhé životnosti a vysoké spolehlivosti. O množství vody v nádobě vás bude informovat praktický vodoznak. Konvice disponuje také důmyslným otvíráním víka pomocí tlačítka, funkcí automatického vypínání i funkcí udržování teploty. Výrobce myslel také na vaši bezpečnost a konvici vybavil 3 - násobným bezpečnostním systémem. Samozřejmostí je sítko proti vodnímu kameni. Propracované ústí konvice zaručí, že voda nebude téct tam, kam nemá. Dopřejte si ve vaší kuchyni luxus v podobě rychlovarné konvice Concept! Tuto konvici zakoupíte v našem e-shopu: ZDE
Zobrazit článek >
 
Jak vypěstovat domácí jahody?
Na pěstování jahod vám vystačí pouze malý kousek záhonku. Pokud máte možnost zahrádkářské činnosti, určitě si vypěstujte jahůdky. S těmi z obchodu se nedají srovnat. Dopřejte si požitek díky jejich čerstvé a sladké chuti. Nejprve je zapotřebí vybrat si správnou odrůdu, kterou do květináče zasadíte. Ty jsou rozděleny nejčastěji podle doby dozrávání. Brzké odrůdy dozrávají koncem června, další pak o něco později. Jahody můžete sázet jak do květináčů, tak i do klasické půdy na vaší zahrádce. Jahodám vyhovuje jemně kyselá půda. Dohnojit ji můžete tradiční chlévskou mrvou. Jahody je dobré sázet již na začátku jara. Jestliže jste tak doposud neučinila, poraďte se v zahrádkářství, jakou odrůdu sazeniček zvolit. Je možné, že vám však zahradníci napoví, abyste nové jahodníky zasadily až po prázdninách. Plánujete zasadit co nejvíce jahod? Pak popřemýšlejte o realizaci pyramid, které zajistí, že se na malý záhonový prostor vejde mnohem více sazenic, které zajistí větší úrodu. Na zahrádku se vám jako pomůcka k pěstování jahod bude hodit černá netkaná textilie, která snižuje riziko hnilobných procesů. Pomůže vám taky při ochraně jahod před nečistotami a taky jahody zabezpečí, co se týče škůdců a plevele. Vypěstujte si pár jahůdek snadno doma, v jakémkoliv počasí. Produkt Vypěstuj si jahody najdete zde. Rádi byste si občas dopřáli čerstvé jahody jako ze zahrádky? Na to nemusíte mít záhon! S touto sadou si je vypěstujete i v bytě. V této kouzelné krabičce najdete terakotový květináček, sáček semínek a kompostový kotouč. Tak se pohodlně posaďte a sledujte, jak vaše zahrádka roste. A už žádné čekání na léto! 1x terakotový květináček 1x sáček s jahodovými semínky 1x kompostový kotouč Postupujte podle návodu na obalu        
Zobrazit článek >
 
Vpusťte zdraví do svého života!
    Léto je v plném proudu a není nic lepšího než si ho dopřávat plnými doušky! Většina z nás si užívá léto v přírodě u vody, na chatách nebo jen pravidelně vyráží na víkend prozkoumávat krásy naší krásné země.  K létu neodmyslitelně patří příjemné slunečné počasí, pár osvěžujících deštíků, mnoho zábavy spojené s venkovními aktivitami, ale také množství lákavého a zdravého ovoce.   Kdo, alespoň jednou za čas nezatoužil po něčem dobrém, osvěžujícím,ale zároveň zdravém pokrmu či nápoji? Ano, každý si rád dopřeje zdravou chutnou svačinku nebo dá do svého těla řadu osvěžující vitamínů v podobě čerstvého ovoce. Proč, ale nepustit vášně z konzumace zdravého a osvěžujícího nápoje ještě dál? Znáte smoothie?   Smoothie je mixovaný nápoj, který je tvořený zejména syrovým ovocem, někteří lidé a milovníci chutí a mixovaných nápojů přidávají do smoothie další složky, aby dosáhli výraznější chuti anebo ještě více osvěžení. Často se používá led, mléko nebo jogurt a sladidla, kterým je po většinou med.  Tento chutný nápoj znali lidé ze středomoří po několik staletí. Postupem času se přeneslo do Spojených států a po sléze do celého světa. Dříve byla smoothies pouze přírodní záležitost. Lidé, kteří nebyli dříve tolik odkázáni na techniku, jakým jsou mixéry, lednice a mrazáky, připravovali nápoj pouze ze surovin dostání v určitou roční dobu. Zejména se dříve používali hodně banány, jahody, ananas, maliny, borůvky.   Smothie, což znamená v překladu ” jemný” získal nejvíce příznivců počátkem 40. až 50. letech 20. století, nicméně nejvíce ovlivnila ke konzumaci 60. léta, kdy se lidé začali více zajímat o zdravou stravu a zdravý životní styl,který byl krom pravidelného pohybu spojován i s konzumací zdravého jídla a pití. Není proto náhodou, že smoothies jsou velmi oblíbené u lidí, kteří trpí nesnášenlivostí na mléčné výrobky a různé alergie. Velká obliba je také o raw veganů, kteří konzumují pouze ovoce, zeleninu a ostatní rostlinné potraviny, kterou jsou syrové a jejich příprava nepřesáhla hranici teploty 40°C. Dnes tu pro Vás mám skvělé a všestranného pomocníka, s kterým se příprava smoothies stane hračkou a otázkou pár minut. Navíc si díky němu připravíte i různé polévky, kaše, pomazánky a samozřejmě i různé osvěžující koktejly z mraženého ovoce. Jméno tohoto pomocníka je Smoothie mixér SM-3000.  Tento silný a spolehlivý mixér Vám pomůže s přípravou luxusního smoothie, za krátkou dobu a s minimem úsilí a to hlavně díky rychlosti 32 tisíc otáček za minutu. Tím se docílí jemné krémové konzistence bez hrudek.  Nyní, díky moderním technologiím a možnostem nemusíme ani čekat na různé roční období, abychom si mohli dopřát na co máme zrovna chuť. Vpustě si zdraví do života a užívejte osvěžení v podobě lahodného smoothies. A pokud nepaříte přímo k vyznavačům zdravého životního stylu nebo nejste raw fanda, tak nikdo Vám přeci neříká, že si nemůžete do lahodného nápoje dát třeba i kapku něčeho ” ostřejšího” . Chuti se nekladou žádné meze. Dopřejte si lahodné osvěžení kdykoliv dostanete chuť.   Smothie mixér si můžete zakoupit zde
Zobrazit článek >
 
Karob BIO
Svatojánský chléb. Tak se lidově pojmenovává již po staletí strom, ze kterého se získává karobový prášek. Podle pověsti se totiž jedná o potravinu, kterou pojídal sám svatý Jan. Historky kolem této skutečnosti se jen tradují a nelze je dokázat, jisté je ale to, že karob hrdě využívali již starověké civilizace. Už ony objevili sílu, účinky i výhody karobu. Otestujte ho také! Karob se nejčastěji využívá jako náhražka kakaa, ze kterého lze vyrobit výtečnou čokoládu. Karob je přírodním sladidlem, které dokáže nahradit kdejaké nezdravé cukrovinkové přísady. Co se týče energetické hodnoty, je karob s kakaem přibližně na stejné úrovni. Čeho si však jeho uživatelé cení nejvíce? Toho, že karob neobsahuje téměř žádné tuky. Při hubnutí a praktikování různých diet jej můžete konzumovat bez výčitek. Jen si na karob musí dávat pozor ti, jejich jídelníčky mají za cíl eliminovat podíl cukru. Toho karob oproti kakau obsahuje podstatně víc. Nápoje a pokrmy připravované z karobu rozhodně není nutné doslazovat. Co se týče složení, karob je velmi bohatý na vitamin A a B, dále obsahuje velké množství vlákniny a taky spoustu minerálních látek, za zmínku stojí železo, hořčík, fosfor, taky draslík. Za hlavní výhodu karobu se dá samozřejmě považovat to, že jde o hypoalergenní potravinu, která se chuťově vyrovná kakau. Navíc neobsahuje lepek. Snižuje hladinu cholesterolu a i přes vyšší složku cukru, dokáže regulovat jeho sladké zastoupení v krvi. Navíc funguje jako prevence proti osteoporóze a taky podporuje vykašlávání. Dodá vám energii, je skvělým startérem dne! Ochutnejte. 
Zobrazit článek >
 
Jablečné hraběnčiny řezy
Na zahradkách vše pozvolna dozrává a začínáme sklízet i jablka. Pokud zrovna jablka nevyužijete na sušení, zavařování, nebo z těch méně kvalitních nevylisujete velmi chutný mošt, můžete si upéct sladké jablečné dobroty. Kromě dosti známého jablečného štrůdlu, který známe už od našich babiček, si můžete také upéct: RECEPT: Jablečné hraběnčiny řezy Ingredience na těsto 4 žloutky 140 g moučkového cukru hrubá mouka na vysypání plechu  450 g polohrubé mouky 200 g změklého másla + na formu  1/2 sáčku kypřicího prášku 2 lžíce mléka Ingredience na náplň 600 g jablek, oloupaných 1 vanilkový cukr 200 g vlašských ořechů 1 lžička mleté skořice 50 g rozinek, propláchnutých (nemusí být) 4–6 bílků 100 g krystalového cukru 1 lžička vinného či jablečného octa 1 lžička kukuřičného škrobu Postup: Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky dáme do robota a utřeme je s cukrem a máslem až do světlé pěny. Přidáme prosátou mouku smíchanou s kypřícím práškem do pečiva, mléko a vypracujeme hladké těsto. Vyložíme si plechech (20x30 cm) pečícím papírem, nebo vymažeme tukem a vysypeme hr. moukou. Troubu si rozehřejem na 180°C. Jednu třetinu těsta vložíme do mrazáku. Zbylé těsto rozválíme na dno plechu. Jablka oloupeme a nastrouháme do misky a ochutíme skořicí s vynilkovým cukrem. Směs promícháme a nasypeme na těsto. Jablka posypeme ořechy a rozinkami. Bílky našleháme na řídkou pěnu, přimícháme cukr a škrob a vyšleháme na pevný, lesklý sníh. Zašleháme ocet. Rozetřeme na jablka. Navrch nastrouháme zbylou třetinu těsta z mrazáku Pečeme asi 45 minut dozlatova. Vyzkoušejte další chutné jablečné recepty, které naleznete v knize: "JABLEČNÁ KUCHAŘKA". 
Zobrazit článek >
 
Cukroví za pár minut II
Tatrankové pracičky Budete potřebovat: Tatranky (oblíbená příchuť, 4 ks) Hladkou mouku (2 hrnky) Cukr moučka (1/2 hrnku) Tuk (ztužený, 1 kostka) Tuk na vymazání Postup: Nastrouhejte tatranky, přidejte k nim cukr a mouku. Těsto vkládejte do formiček na pracny, neplňte je vrchovatě. Pečte ihned po naplnění dozlatova. Trampolínky Budete potřebovat: Moučkový cukr (1,5 hrnku) Bílek (1 ks) Kakao (1,5 lžíce) Ořechová jádra (1 hrnek) Postup: Cukr promíchejte s kakaem, přidejte bílek a vypracujte těsto. Na plech nasypejte cukr a nastrouhané ořechy. Z těsta vykrajujte malé kousky cukroví podle toho, jaké máte k dispozici formičky. Vložte cukroví do rozpálené trouby, počkejte pár minut, než se trampolínky neupečou. Mírně stoupnou, uvnitř bude cukroví duté. Vychladlé kousky cukroví dozdobte zbylými ořechy a čokoládou. Ovocné jednohubky Budete potřebovat: Piškoty (1 balíček) Banány (lze použít jakékoliv jiné ovoce, 5 ks) Čokoládu na vaření (tabulku) Máslo (2 lžíce) Kokos Párátka Postup: Nakrájejte si banány nebo jiné ovoce. Vezměte do ruky dva piškoty a vložte mezi ně ovoce. Poté všechny suroviny spojte špejlí. Jakmile budete mít připravené jednohubky, namočte ej všechny do čokolády. Pokládejte na prkénko a nechte tuhnout v chladu minimálně půl dne. Pak už můžete podávat. Tuto dobrotu milují zejména děti. Knihu Cukroví podle vyzkoušených receptů najdete zde. Objevte další sladké poklady.                
Zobrazit článek >
 
Bílý povlak na čokoládě? Co je zač? II
To, co vidíte na povrchu, jsou v tomto případě konkrétně částice tuku. Tento jev se tedy může objevit taky u jiných produktů, můžete jej shledat například u tyčinek s lískooříškovým krémem a dalších sladkostí. Tuk někdy může vytvořit na materiálu taky prasklinky, neboť se tukové vrstvy musí nějak na povrch dostat. Někdy rýhy neshledáte, v jiných případech mohou být dost viditelné. To už záleží spíše na konkrétním druhu čokolády a postupu jeho výroby.  Možná přemýšlíte nad tím, jakým způsobem a taky z jakého důvodu se může na čokoládě objevit cukerný výkvět. Ten se vytváří vlastně docela obdobně. Představte si, že vyndáváte nějaký předmět z mrazáku. Položíte ho na kuchyňskou linku a za chvíli se pod ním objeví loužička vody. Tak se děje i s čokoládou. Po vyjmutí z chladu se sladká dobrota orosí. Pokud ji pak zanecháte v kontrastní teplotě, v čokoládě se rozpustí cukr. Ten se bohužel neztratí, ale dostane se na její povrch, kde se taky uloží. Jakmile se čokoláda zbaví vlhkosti a cukr uschne, uvidíte bílé mapičky.  Výrobci čokolád radí ukládat výrobky z kakaa do chladu o teplotě čtrnácti až osmnácti stupňů Celsia. Taková teplota je pravděpodobně pro každou čokoládu nejideálnější.  Výskyt výkvětů mohou částečně omezit samotní čokoládoví specialisté. Výrobce by měl dohlédnout a zařídit co nejkvalitnější výrobu čokolády. Samozřejmě záleží taky na konkrétních přísadách.     
Zobrazit článek >
 
Vánoční pečení VI. - Tradiční kakaová vosí hnízda
Na Vánoce byste neměla zapomenout ani na tradiční vosí hnízda alias včelí úly. Nyní už je ten pravý čas na jejich přípravu. Těsto 1 je klasický recept na hnízda. Takový, jaký asi znáte vy. Pokud byste chtěla přijít s vánoční inovací, zkuste připravit světlá vosí hnízda (těsto 2) která vám budou určitě taky chutnat. Postup při zpracovávání těsta je u obou druhů stejný. Budete potřebovat: Na podstavu: Piškoty (cca 30 ks) Na těsto 1: Piškoty (80 g) Máslo (50 g) Kakao (2,5 lžíce) Rum (2,5 lžíce) Na těsto 2: Piškoty (50 g) Ořechy (mix, mleté, 30 g) Máslo (50 g) Bílek (1 ks) Rum (3,5 lžíce) Na náplň: Máslo (100 g) Cukr moučka (2 lžíce) Žloutky (3 ks) Rum (3,5 lžíce) Postup: Nejprve si v mixéru rozmixujte piškoty, případně i ořechy. Přidejte všechny zbylé ingredience a těsto dejte na chvíli do lednice. Zatímco se bude směs chladit, připravte si náplň. Vyšlehejte žloutky s cukrem, poté přidejte zbylé přísady. Naposled vmíchejte měkké máslo. Náplň dejte též chladit. Vezměte si formičky na úly či hnízda. Připravte si kolem 50 g cukru, kterým vždy formičku vysypete, aby se vám směs nenalepila na formu. Vyndejte z lednice první hmotu a natlačte ji do formičky. Vytvořte důlek a do něj vložte náplň. Hnízdo uzavřete piškotem. Otevřete firmičku a hotové cukroví vyjměte. Takto pokračujte, dokud nespotřebujete veškerá těsta. Pokud jste odpůrci syrových vajec a máte z nich strach, není problém je vynechat. Místo nich přidejte více másla, případně nařeďte těsto lžičkami vody. Další recepty na cukroví najdete zde.   
Zobrazit článek >
 
Vánoční pečení VIII. – Linecké ořechové čtverečky
Znáte linecké ořechové čtverečky, někdy taky nazývané jako ořechové kostky? Pokud jste tento recept ještě nevyzkoušela, tak vám zaručuji, že po prvním ochutnání už nebudete chtít jíst nic jiného.  Příprava není až tak složitá, avšak ingrediencí je poměrně mnoho, jelikož toto cukroví se skládá ze dvou těst a dvou polev. Budete potřebovat: Na těsto: LINECKÉ TĚSTO Mouku hladkou (150 g) Mouku polohrubou (150 g) Cukr moučka (100 g) Máslo (200 g) Vejce (1 ks) Citronovou kůru (1-2 lžičky) Sůl (špetka) OŘECHOVÉ TĚSTO: Mouku polohrubou (150 g) Cukr moučka (250 g) Máslo (250 g) Vlašské ořechy (mleté, 150 g) Rum (2-5 lžic) Vejce (bílky, 7 ks) Citronovou kůru (1-2 lžičky) Sůl (špetka) Na polevu: Cukr moučka (300 g) Rum (2 lžíce) Vejce (žloutky, 7 ks) Na polevu a posyp: Čokoládu na vaření (1 tabulka) Vlašské ořechy (celé, cca 50 ks) Postup: Ze všech surovin vypracujte hladké těsto. Máslo, které budete dávat do těsta, by mělo být měkké, aby se lépe zpracovávalo. Jemné těsto vložte do igelitového pytlíku nebo potravinářské fólie a nechte dvě hodině v lednici. Ořechové těsto připravte taktéž. Smíchejte všechny suroviny, ale tentokrát bez bílků. Ty našlehejte v mixéru a vytvořte sníh. Přidejte ho do hladkého těsta, které opět vložte do lednice. Jakmile si linecké těsto odpočine, vyndejte ho z lednice, rozválejte a položte ho na plech vyložený pečícím papírem. Na toto těsto přidejte těsto ořechové a nechte ho péci 40 minut na 150°C. Mezi tím, co se bude cukroví péct, připravte si polevu. Žloutky vyšlehejte tak jako bílky. Na upečený korpus natřete polevu a nechte zaschnout. Poté rozpusťte čokoládu, do které přidejte pár lžic vody a plátek másla, aby se leskla. Čokoládu vylijte na těsto a opět počkejte, až zaschne. Těsto na plechu rozkrájejte a na každý kousek položte kus vlašského ořechu. Dobrou chuť! Další recepty na cukroví najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Kvetoucí čaje, objevte jejich krásu: Co třeba Asteria bílá?
Čajové květy či kvetoucí čaje se s jistotou dají považovat za nejkrásnější druh čajů. Na pohled jsou opravdu dokonalé. Zpestřete si svou chvilku doma i v práci něčím speciálním. Radost vám může udělat i maličkost v podobě rozkvetlého čaje. Kvetoucí čaj před vhozením do horké vody má podobu drobné poměrně pevné kuličky, kterou tvoří usušené čajové lístky. Rozkvétající čaj se většinou skládá z listů i květů. Někteří lidé se mylně domnívají, že se jedná o sušený květ vybraného druhu čaje. Jde pouze o uměle seskupené druhy většinou několika čajů, ze kterých je květ následně vytvořen. Na trhu se prodávají kvetoucí čaje bílé i zelené, seženete samozřejmě i mix. Tradiční složkou čajů je jasmín, lilie, dále ibišek, vonokvětka nebo chrisantéma. Květní lístky jsou pečlivě vybírány a svazovány, aby byl rozkvetlý čaj pro oko co nejhezčí. Kvetoucí čaje jsou poměrně moderní záležitostí. Asi vás nepřekvapí, že k nám tento speciální typ čaje přišel jako novinka z Číny. Produkt zažil velký boom v druhé polovině minulého století, s čajovými lístky se však experimentovalo již dávno před tím. Ochutnejte delikátní kvetoucí čaj. Objednat si ho můžete přímo v našem e-shopu. Kvetoucí čaj taky poslouží jako originální dárek ke každé příležitosti. Co takhle Asterie bílá od značky OXALIS? Za akční cenu vám ji nabízíme dokonce v dárkovém balení!
Zobrazit článek >
 
Jak vybrat správný zavařovací hrnec? I
Připravujete každý rok zavařeniny v obyčejném kastrolu? Co takhle si práci usnadnit pomocí skvělého zavařovacího hrnce?  Pokud pěstujete vlastní ovoce a zeleninu, jistě se vám už stalo, že jste se prala s jeho přebytkem. Zavařeniny jsou skvělou volbou. Pořiďte si zavařovací hrnec a připravujte kompoty či jiné dobroty podle libosti.  V tomto článku vám poradíme, jak správný zavařovací hrnec vybrat. Zohlednila jste všechny kategorie? Přesvědčte se v našem návodu, že vybíráte správný zavařovací hrnec.  Zavařovací hrnec zvládne najednou zavařit několik sklenic, navíc se hodí pro přípravu různých teplých nápojů. Umožňuje uchovat čerstvé potraviny výborné ještě po několik měsíců. Zavařovací hrnec má sice skoro vždy jediný účel, a tak se může zdát, že na jeho výběru nebude nic těžkého, jak se však budete moci přesvědčit, je třeba brát v potaz hned několik důležitých kategorií.  Dnes tvoří nejžádanější zavařovací hrnec ten elektrický. Jedná se o hrnec, který si vystačí se zahříváním sám, nepotřebuje plotnu. Sám reguluje teplotu vody, nejčastěji za pomoci vlastního termostatu. Hrnec se vyrábí z různých materiálů, které se odráží zejména v rychlosti přípravy a ceně. Plusem elektrického hrnce bývá taky displej, který zobrazuje informace o čase, aktuální i cílené teplotě nebo například stavu vody. 
Zobrazit článek >
 
Vietnamská kuchyně: Hovězí polévka Phở
Název phở vznikl zkomolením francouzského slova "feu". Když býval Vietnam francouzskou kolonií, vařívalo se phở jako pouliční jídlo na malých přenosných vařičích, což Francouzům připomínalo oheň neboli "le feu". INGREDIENCE: 1 balení nudlí phở 1 kg nasekaných morkových kostí 1 kg zadního hovězího masa rybí omáčka sůl 1 malá lžička cukru 2 badyány 7 kuliček černého pepře troška semen koriandru 60 g koriandru 80 g zázvoru 1 celá skořice 1 cibule 1 jarní cibulka 3 hřebíčky 2 kuličky koření thao qua POSTUP: Do mísy se studenou vodou ponořte nudle phở. Do hrnce nalijte 1 l vroucí vody a přidejte nasekané morkové kosti s 1 lžící soli. Vařte 30 minut, poté slijte vodu a kosti lehce propláchněte. Omyté kosti vložte do 4-5 litrového hrnce a přidejte 3 l vody. Kosti vařte na nízkém plameni 3-6 hodin. 1 1/2 h před koncem vaření kostí si připravte hovězí maso. Rozdělte jej na dvě poloviny. Jednu z nich nechte v menším hrnci s vroucí vodou provařit cca 10 minut. Poté ho přidejte do hrnce s vývarem a dochuťte 5 lžícemi rybí omáčky s 1 lžičkou cukru. Během vaření sbírejte tuk. Zahřejte si grilovací pánev a krátce ugrilujte voňavé koření (badyán, pepř celý, semínka koriandru, skořici, hřebíčky, a thao qua). Asi po 5 minutách koření vyjměte a z obou stran grilujte cibuli rozkrojenou na poloviny a zázvor nakrájený na silnější plátky, tak aby byly lehce osmahlé. Poté odeberte a přidejte do hrnce s vývarem. Do sítka vložte ugrilované koření a ponořte do vývaru. Cca 10 min před koncem vaření sítko s kořením odeberte. V hrnci přiveďte k varu 1 l vody a vložte do ní cedník s namočenými nudlemi phở. Vařte 3-5 minut do změknutí. Vývar zesilte na maximální stupeň a maso vyndejte, nakrájejte na tenké plátky a přidejte do misek s nudlemi. Druhou nezpracovanou polovinu masa si nasekejte nadrobno a poté ho sekacím nožem rozetřete na kuchyňském prkénku. A vložte do misek s nudlemi a uvařeným masem. Zalitím vroucího vývaru se rozetřené maso dovaří. Na provonění přidejte nadrobno nakrájenou jarní cibulku a koriandr. Zalijte vroucím vývarem a podávejte. K dochucení použijte citron, nakládaný česnek, chilli papričky nebo chilli omáčku.
Zobrazit článek >
 
Slané pečení: Pizza placičky
U nás doma milujeme pizzu na všechny možné způsoby. Proto ráda experimentuji nejen s různými druhy těst, ingrediencemi, které pokladu na těsto, ale s různými tvary pizzy. Minulý týden jsem měla zadělané těsto na pizzu, ze kterého měla být klasiky kulatá pizza s ingrediencemi takzvaně "co dům a zahrádka dají". Avšak pro nečekanou návštěvu jsem si chtěla zaimprovizovat. Dobrůtky na náplň, jako jsou zelenina, sýr či vajíčka, jsem nechala beze změny. Chtěla jsem docílit toho, aby si každý vychutnal svoji pizzu. Ač malou, ale celou svoji. Proto mne napadly pizza placičky, které si teď můžete připravit i vy. RECEPT: Pizza placičky Ingredience - těsto: 500 g hl. mouky 10 g suchého droždí 5 g soli 5 g cukru olivový olej 320 ml vody Ingredience - náplň: 2 pol. lžíce másla 2 pol. lžíce hl. mouky 250 ml mléka sůl pepř 100 g měkkého ovčího (kozího, kravského) sýru 2 žloutky 1 hrnek hrášku cherry rajčátka 2 hrsti špenátových listů nebo polníčku 200 g sušené šunky bazalkové listy 1 stroužek česneku 60 ml olivového oleje Postup: Těsto: v míse smícháme všechny suché ingredience. Přilijeme vodu pokojové teploty a promícháme. Uhněteme těsto, které necháme kynout zhruba 2 hodiny při pokojové teplotě. Po vykynutí rozdělíme těsto na potřebný počet kousků, ze kterých vytvoříme placičky. Povrch placiček potřeme olivovým olejem. Rozehřejem troubu na 200oC. Náplň: nejprve si připravíme bešamel. V hrnci necháme rozpustit máslo a pak přidáme mouku. Mouku musíme řádně v másle rozmíchat. Zhruba dvě minuty ji opékáme. Poté za stálého míchání do máslové mouky přilijeme mléko. Vaříme zhruba pět minut. Pak odstavíme z plotny. Nakrájíme si měkký sýr, který vmícháme do bešamelu. Bešamel dle chuti osolíme a opepříme. Následně do bešamelu vmícháme žloutky. Bešamel naneseme na placičky těsta. Na povrch bešamelu rozdělíme hrášek a cherry rajčátka. Pizza placičky položíme na plech a vložíme do trouby, kde je pečeme zhruba 8 minut. Po upečení na každou placičku položíme plátek sušené šunky, špenát nebo polníček. Bazalkový přeliv: rozmixujeme bazalku s česnekem a solí. Směs zředíme olivovým olejem. Tímto přelivem pokapeme každou pizza placičku. Ingredience náplně mohou být změněny podle vaší chutě. Kdyby vám však chyběla inspirace na jiný druh pizzy, nechte se indpirovat kuchařkou SLANÉ PEČENÍ, kde najdete i spoustu jiných a velmi chutných receptů na slané dobrůtky.  
Zobrazit článek >
 
Fondue
Fondue z roztaveného sýra nad ohněm pochází z francouzské části Švýcarska a tam jsou také jako národní pokrm. Z historie Alpští pastýři žili po celý rok většinou odloučení od civilizace. Měli pouze základní potraviny, které si sami vyrobili. Jednalo se pouze o chleba a sýr, který tavili nad ohněm. Další legenda praví, že fondue vynalezli mniši, kteří v době půstu nesměli jíst žádné pevné pokrmy, tak si roztavili sýr a ten už neměl pevnou podobu. Jak rituál probíhá Fondue vám nepřinesou hotové, ale dostanete jednotlivé suroviny a nástroj na přípravu. Potom si připravujete a dochucujete sami. Takže hotování s přáteli tak trvá i několik hodin. Jedná se o společenskou událost, během které můžete spolu konverzovat. Jaký sýr na fondue Na přípravu můžete použít mnoho druhý sýra a můžete je dokonce i kombinovat. Ve Švýcarsku míchají ementál, gruvere, vacherin fribourgeois a appenzeller. Ve francouzském Savojsku zas míchají ementál s comté a beaufortem. Příprava Fondue se připravuje ve speciálním kameninovém hrnci caguelonu, ve kterém se rozpouští sýr v bílém víně, ochucený pepřem, česnekem, muškátem a zahuštěný bramborovým škrobem. Caguelon je umístěn uprostřed stolu nad rechaudem, což je malý lihový hořák. Po roztavení sýra si můžete dlouhými vidličkami namáčet bagetky nakrájené na malé kousky a v kraji kolem Gruyere i malé vařené brambory ve slupce.  
Zobrazit článek >
 
Vyznáte se v sýrech? I
Jaký by to byl život bez sýrů. Přežila by bez nich vůbec naše gastronomie? V tomto článku vynecháme sýry měkké, které můžete znát taky pod názvem tavené. Podíváme se na klasické tvrdé sýry s dlouholetou tradicí. Jaký je vás nejoblíbenější kousek? Znáte všechny zde zmíněné druhy? Rozšiřte si své obzory a naučte se se sýry správně nakládat. Pamezán Hladká kůrka, žlutá barva a lámavá struktura. Taková je charakteristika parmezánu, typické italské pochoutky. Sýr má tloušťku kolem 40 centimetrů. Již hotový sýr se máčí v solném roztoku. Tradiční parmezán zraje nejméně dvanáct měsíců. Patří k nejtvrdším sýrům na světě. Tento sýr se dá jíst ve čtyřech podobách. Můžete si pochutnat na čerstvém, zralém, starém a dokonce i prastarém, který zrají klidně i čtyři roky a je též významnou pochoutkou. Cottage Cottage je jedním z mála sýrů, který se dá konzumovat i na sladko s ovocem. Jde o jemný tvarohový sýr, který je polotvrdý. Poznejte další druhy ještě specifičtějších sýrů. Přečtete si knihu Sýry APETIT, kterou najdete zde. V publikaci se dozvíte nejen více o tom, jak sýry rozeznávat. Kniha vám podá informace, jak nejlépe sýry zpracovat. Sýrů jsou na světě stovky druhů a receptů se sýry je ještě víc! Další, už 15. přírůstek do úspěšné Edice Apetit tak obsahuje 130 pečlivě vybraných a otestovaných receptů na nejrůznější pokrmy obsahující větší či menší množství různých druhů sýra - od předkrmů po dezert. V knize najdete klasiku všech klasik - nakládaný hermelín, smažený sýr, omáčku 4 formaggi, ale i brynzové halušky či sýrové suflé. Nechybějí ani polévky, sýrové pomazánky či sendviče, které zaženou malý hlad, křupavé saláty, kterým sýry dodaly nový rozměr, anebo světově proslulý cheesecake. Dozvíte se také, jak si vyrobit domácí čerstvý sýr, arabský sýr labne anebo ricottu, jak sýry skladovat i jak a s čím je servírovat…
Zobrazit článek >
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12