EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.CZ Pro ženy Pro muže Slevy a akce

Vaření

 
Hummus aneb cizrnová pomazánka
No, nezní to moc lákavě, že? Pokud si však doma cizrnovou pomazánku připravíte, zjistíte, že ale velice lákavě voní. A jakmile ochutnáte, bude vám jasné, že si tento recept musíte někam honem uložit. Tak jdeme na to, jak se připravuje velmi jednoduchý a oblíbený hummus? Budete potřebovat: Cizrnu (2 malé konzervy) Sezamovou pastu (6 lžiček) Olivový olej (4 lžíce) Šťávu z čerstvého citronu (cca z 1 kusu, dle chuti) Česnek (2 storužky) Kmín mletý (1 lžičku) Sůl a pepř Postup: Nejprve rozdělejte konzervu a slijte cizrnový nálev (Ponechte si jej třeba v hrnečku!). Cizrnu vysypte do mixéru a přidejte k ní veškeré suroviny. Česnek před přidáním do směsi prolisujte. Následně směs rozmixujte. Cizrna bude dost hustá, takže do ní přidejte minimálně čtyři lžíce nálevu z konzervy. Pravděpodobně bude třeba přidat ještě víc, to ale záleží na vás a na využití hummusu. Jakmile bude mít pomazánka vhodnou konzistenci, naaranžujte ji na misku a podávejte. Zbytek cizrnové směsi můžete skladovat třeba v zavařovací sklenici. Moc dlouho v ní ale určitě nevydrží, že? :-) Dobrou chuť! Výhodou tohoto jídla je jeho různorodé využití. Cizrnovou směs můžete připravit jako omáčku na zeleninu či jiné méně zdravé dobroty. Hodit se vám však bude i jako pomazánka na chleba. Kromě toho lze dochutit hned na několik způsobů. Vytvořit můžete třeba kari, pikantní nebo jalapenos verzi.  
Zobrazit článek >
 
Raw Bio drcené kakaové boby
Čokoláda a výrobky jí vylepšené jsou oblíbenou lahůdkou nejen Evropanů. Milují ji mladí i staří. Zřejmě nejoblíbenější je jako sladký nápoj, i když pralinky a v tabulkách, někdy obohacených o všelijaké oříšky a příchuti také není k zahození. Samozřejmě se vyskytuje množství produktů, které se jako čokoláda jen tváří. Barvu jim může dodat i nějaký ten kakaový prášek, ale čokoláda to prostě není. Pravdou také je, že čokoláda je bohatá na cukr, což z ní dělá solidní nepříliš zdravou energetikou bombu. Trochu lépe jsou na tom prémiové čokolády, deklarující vysoký obsah kakaa v neprospěch v poslední době tolik zatracovaného cukru. Ještě lepší je dát si tuto dobrotu úplně bez cukru – přírodní, bez jakéhokoli pražení – v podobě buď celých, případně drcených kakaových bobů. Nepražené kakaové boby mají osobitou, lehce nahořklou, intenzivní a lahodnou chuť a vůni. Pravdou je, že je specifická a pro někoho, kdo očekává čokoládovou chuť, může být zklamáním. Na rozdíl od „zdravě“ tvářící se čokolády s nízkým obsahem cukru neobsahují cukr žádný, přitom povzbuzují organismus. Pomáhají vyplavovat dobrou náladu navozující serotonin. Obsahem hořčíku zbavují napětí a křečí, imunitu podporují vitaminem C. Nepražené kakaové boby lze považovat za superpotravinu - uplatňující se hlavně v oblasti zdravé výživy. Můžete je přidat do kaše, tvarohu, vloček, domácích zákusků. V našem e shopu je můžete zakoupit drcené v oblíbené Raw Bio kvalitě značky Allnature mezi zdravou výživou v sekci Zdraví.
Zobrazit článek >
 
Jak se zrodil Matcha čaj II
Později tento způsob pití převzalo i Japonsko, odkud čaj pocházel. Tam se popíjení stalo tradicí šlechticů. Pili jej bohatí a taky rytíři. Čaj byl nápojem samurajů. Čaj jim dodával sílu, ale taky byl považován za látku, která vnese harmonii a klid do jejich neustále akčního, leckdy až bouřlivého, života.  Tradiční pěstování a zpracování čaje Matcha se pak přemístilo zpět do Japonska. Tam se postupně příprava čaje ustálila a podle ní připravujeme čaj dodnes. Co se týče čínských čajů, jedná se o nápoje, které nemají dlouhou tradici. Vzhledem k jiným podnebným podmínkám se na území začaly pěstovat jiné druhy čajů. V posledních letech však farmářům došlo, že světová poptávka Matcha je vysoká a začali čaj znovu pěstovat ve velkém. Od japonské odrůdy se tento čaj liší barvou i chutí. Čínský čaj jednoduše poznáte podle toho, že nejde moc dobře naplnit a nemá tak výraznou barvu.  Vraťme se ještě k Eisaiovi. Možná vás zaujalo, že jeden jediný muž dokázal takhle jednoduše změnit přípravu čaje. Ve své knize s názvem Kissa yojoki se totiž dostal k tomu, že tento čaj je nepřekonatelným lékem pro duši. Jako jeden z vážených mnichů byl brán zcela vážně, a tak netrvalo dlouho, a čaj se od buddhistů dostal až na císařský dvůr.  Za zmínku z historického měřítka stojí ještě století šestnácté. Došlo ke vzniku takzvaného čajového obřadu. Ten se lišil od západních kultur, avšak spočíval taky v odpočinku, a to v tom nejvyšším. Pití čaje vedlo až k meditaci. Nápoj se stal taky výživou jogínů. Ze všech druhů asijských čajů se stal právě Matcha tím, který hrál v každém cvičení roli.
Zobrazit článek >
 
Jak se zrodil Matcha čaj I
Tekuté povzbuzení plné antioxidantů, aminokyselin a nejrůznějších minerálů. To je Matcha čaj. V našem článku se podíváme až do daleké minulosti, jak tento čaj vznikal a k čemu sloužil. Dozvíte se taky to, proč dnes rozlišujeme dva základní druhy Matcha čaje, tradiční japonský a čínský.  Zmínky o čaji Matcha shledáváme už v dávné literatuře pocházející ze třetího století našeho letopočtu. Díky ní víme, že se čaj používal k léčbě těžkých onemocnění, byl pomocníkem v případě horečky a taky zabíral na otoky.  Již v této době se však začíná mísit historie dvou národů. Japonský velvyslanec údajně při návštěvě Číny dovezl do země semínka odrůdy Matcha čaje, kterou čínští obyvatelé neznali. Údajně ji vyměnil za jiný tajný lék, který zase japonská země potřebovala. S jistotou víme, že v Číně byl odvar z čajových lístků používán jako léčivé tonikum. Prameny zaznamenávají, že poprvé byla síla Matcha čaje otestována za dynastie Tang.  Pokud jste četla předchozí odstavec pozorně, mohlo vás zaujmout, že byly zmíněny čajové lístky, ale Matcha je vlastně prášek. Hned přijde vysvětlení. Čaj byl využíván zejména buddhisty. Na konci dvanáctého století, konkrétně v roce 1191, jeden ze zenových mnichů jménem Eisai zjistil, že účinky budou ještě silnější, když se čaj nebude jen louhovat, ale rozemele, rozmíchá ve vodě se a vypije celý. Přivedl tak do Číny a následně i do celého světa novou metodu pití čaje. V jeho době se taky tento čaj nevyužíval už jen jako lék, ale taky jako nápoj. 
Zobrazit článek >
 
English Tea Shop: čaj levandule a heřmánek
Už jste ochutnala náš výborný růžový čaj z levandule a heřmánku?  Heřmánek pravý je znám zejména díky svým zklidňujícím a tlumícím účinkům. Působí proti křečím. Pomáhá proti bolestem břicha, například i v době menstruace. Léčí taky nadýmání.  Má vliv na hojení ran a opět pomáhá snižovat jejich bolest. Působí taky proti bolesti zubů.  Má vliv taky na krásu. Léčí ekzémy a různé vyrážky. Má vliv na zčervenání akné. Podporuje kvalitu vlasů i nehtů.  Heřmánek povzbuzuje unavené oči. Zabraňuje pocitům únavy či celkové vyčerpanosti.  Levandule spolu s heřmánkem vytváří skvělé léčebné duo. Je charakteristická svými podobnými účinky, avšak stejně u levandule najdeme další extra vlastnosti. Proč vám bude levandule ku prospěchu?  Levandule pomáhá v boji s nespavostí. Jistě znáte recept levandulové koupele, jejíž esence vám pomohou lépe usínat. Obdobně působí i čaj.  Levandule působí proti bolestem hlavy, má vliv na migrény, jejichž průběh dokáže výrazně omezit.  Působí taky proti zánětům nervů a celkově podporuje jejich funkčnost. Má vliv na negativní průběh stresu a jeho nežádoucí účinky.  Otestujte produkt obsahující zklidňující heřmánek s levandulí, bezkofeinový nápoj, který si díky jeho skvělé chuti užijete. Čaj si nemusíte připravovat pouze jako horký nápoj. Vykouzlit si můžete i studené potěšení, jen je v chladné vodě třeba sáček déle louhovat. Balení obsahuje dvacet kusů čajových sáčků. 
Zobrazit článek >
 
Pěstujte levanduli
Už od dávných dob si lidé oblíbili omamnou vůni levandule. V každé zahrádce se levandule pěstovala, nejen pro její léčebné účinky, ale také pro okrasu a ochranu jiných rostlin. Nebojte se pěstovat levanduli, není to vůbec složité. Osobně jsem začala levanduli pěstovat před čtyřmi lety a stále, při pravidelné péči, každé jaro krásně obrůstá a v létě bohatě kvete. Mám ji vysazenou nejen v předzahrádce, ale také v užitkové zahradě mezi jahodami a také vedle ní vysazuji rajčata. Sazeničky jsem si předpěstovala ze semínek zakoupených v zahradnictví. Klíčivost je stoprocentní. Levandule lékařská je bylina s omamnou vůní a nádherně fialově kvetoucími květy. Tato rostlina je původem ze slunného Středomoří. V dnešní době exituje také levandule, která kvete nejen fialově, ale i modře, růžově nebo bíle. Nejvhodnějším stanovištěm je slunné, suché místo s dobře propustnou vápnitou půdou. Květy levandule jsou skvělým materiálem k výrobě dekorací, vonných sáčků do skříně, výrobě kosmetiky nebo jako surovina vhodná například k pečení. RECEPT: Levandulové sušenky Ingredience: 250 g hl. špaldové mouky 60 g cukru 1 vanilkový cukr 1 lžička ml. skořice špetka soli 120 g másla 1 vejce 3 lžičky sušených levandulových květů Postup: V míse si smícháme mouku, cukr i vanilkový, špetku soli a skořici. Poté přidáme na kousky nakrájené změklé máslo, vejce a levandulové květy. Vypracujeme hladké těsto, které necháme v chladu odležet cca 1-2 hodiny. Poté přeneseme těsto do pokojové teploty, aby změklo. Z těsta vyválíme placku silnou zhruba 3 milimetry a vykrajujeme sušenky. Pečeme asi 10 minut na 180oC. Jste-li milovnicí levandule, neměla by Vám chybět tato kniha "LEVANDULE", která je věnovaná právě teté krásce mezi květinami.  
Zobrazit článek >
 
Pečeme si sami chleba - Tmavý chléb
Koupit celozrnné pečivo v obchodních řetězcích je stále problémem, ačkoliv netvrdím, že neexistují výjimky. Od té doby, co jsem osobně přešla na zdravější stravovaní, peču si svůj domácí chleba. Ačkoliv nevyužívám domácí pekárnu, i tak to má své výdody. Vím, co do těsta dávám, chleba mám vždy čerstvý a také si mohu dané recepty dochucovat například různými semínky a bylinkami dle mojí chutě. Doma jsme si velice oblíbili následující recept z knihy: PEČEME SI SAMI CHLEBA RECEPT: Tmavý chléb Ingredience: 350 g jemně mleté celozrnné pšeničné mouky 100 g jemně mleté špaldové mouky 50 g žitné mouky 2 lžičky soli 7 g sušeného droždí (nebo 20 g čerstvého) 100 g slunečnicových semínek 25 g kmínu 50 g máku 70 ml melasy tuk na vymazání mísy sezamová semínka na ozdobení Postup: Ve velké míse smícháme mouky, sůl, droždí, semínka, kmín a mák. Přidáme melasu a 300 ml vody. Vše důkladně promícháme. Takto připravené těsto důkladně hněteme alespoň 7 minut. Poté těsto přesuneme do vymaštěné mísy a necháme je zhruba 2 hodiny kynout. Po vykynutí vyložíme plech pečícím papírem. Vykynuté těsto opět pečlivě prohněteme a oboucháme o vál. Vytvarujeme kulatý chleba a celý ho obalíme v sezamových semínkách. Poté ho přemístíme na plech a necháme ještě hodinu kynout. Pečeme v předehřáté troubě na 220oC. Do bochníku uděláme ostrým nožem křížem několik zářezů. Pečeme cca 30 minut, tak aby chleba zezlátl a na poklep zněl dutě. Upečený bochník necháme vychladnout na mřížce.
Zobrazit článek >
 
Aby vitaminy nezmizely I
Víte, že ve slupce jablka se schovává nejvíce vitaminu? Že vařením zeleniny zlikvidujete až devadesát procent látek, které tělo potřebuje? Nebo že po oddělení plodu musíte dar přírody sníst do nějaké doby, aby obsahoval všechny vitaminy? A co skladování? Otázek o zachování nejdůležitějších látek v ovoci by vás mohlo napadnout daleko víc. My vám dnes prozradíme zejména triky, které vám pomohou udržet si v ovoci či zelenině zdravé látky a napovíme, jak se k jednotlivým plodům chovat.  Neloupejte a nestrouhejte Zásadním pravidlem je neodstraňovat ze zeleniny jedlé slupky. V ní se skrývá nejčastěji vitamin C a další důležité látky, které třeba pod slupkou ani nenajdete. Většinu zeleniny i ovoce znehodnotíte taky strouháním. Odšťavňování Zvláštní případ tvoří proces odšťavňování. Pokud chcete doplnit vitaminy a minerály, je ovoce v tekuté podobě tou nejlepší volbou. Nezapomínejte odšťavňovat ovoce i se slupkou, samozřejmě jen tou jedlou. Pamatujte však na to, že prolisováním ovoce se ničí vláknina. Ta nátlak nevydrží. Díky její absenci se ostatní látky dostanou snáz do těla, avšak myslete na to, že je třeba doplňovat vlákninu jinak.  Dobrou volbou je sušička Přemýšlíte, jak zpracovat ovoce a zeleninu, když v nich chcete uchovat většinu vitaminů? Otestujte služby sušičky. Domácí sušení vám zajistí, že v plodech zůstanou zdravé látky. Pamatujte na to, že sušit byste měla maximálně při čtyřiceti stupních. 
Zobrazit článek >
 
Aby vitaminy nezmizely II
Vařit, ale ne nevařit Zkrátka zeleninu ohřívejte, ale nevařte. Vitamin C zaniká při sto stupních Celsia, některé druhy ,,Béčka‘‘ se mohou vypařit ještě mnohem dřív. Vařte tedy zeleninu pozvolna a před tím, než voda dojde k bodu varu, zeslabte ohřev. Druhou možností je vložit zeleninu již do horké vody.  Není zelenina jako zelenina  To, co bylo zmíněno v předchozím odstavci, nemusí platit pro všechny látky. Nejznámější opak tvoří beta karoten. Ten se do těla uvolní mnohem lépe, když jsou plody jej obsahující zahřáté a klidně i povařené. Takže mrkev vařte. Můžete ji taky nastrouhat.  Malé kousky jsou pěkné, ale ne tak zdravé Cibuli, okurku či cokoliv jiného se snažíme nakrájet na malé kousky, aby se lépe jedly. Jenže napadlo vás někdy, že každým řezem ničíte fytonutrienty? Jedná se o látky, které oxidují na vzduchu. Jakmile narušíte jejich strukturu, téměř hned se vypaří.  Přímé slunce ani chladnička Mnohé hospodyňky nechávají nezralé ovoce takzvaně dojít na slunci. Jiné zase podpoří jeho výdrž větším chladem. Pravdou je, že nejvíce ovoce a zeleniny by mělo být skladováno při pokojové teplotě. Pokud zdravý nákup nevložíte do mrazáku, ale do chladničky, vitaminům se nic nestane, avšak ovoce ztratí na chuti. Otestujte rozdíl sama.  Výjimku tvoří bylinky, ty neskladujte jinde než v ledničce. Vydrží jak jejich látky, tak i podstatná vůně.  Pomohl vám náš článek? Teď už jenom zdravě. Nezabíjejte zbytečně vitaminy v ovoci a zelenině, které mohou nahradit kdejaký doplněk stravy.  Máte pocit, že nepřijímáte dostatek důležitých látek. Tabletky s komplexním obsahem jsou řešením.
Zobrazit článek >
 
Vyzkoušejte přírodní antibiotikum z listů olivovníku
Olivovník je nejen velmi krásný strom, ale dokáže být i prospěšný pro lidské zdraví. Olivový olej, který se stal již běžnou součástí naší kuchyně, je skvělým zdrojem zdravých tuků. Velmi hojně se používá i v kosmetickém průmyslu. Ale málokdo už ví, že se dají využít i olivovníkové listy, které se kombinují s olivovým olejem a vyrábí se z nich různé krémy a mýdla. Z olivovníkových listů se připravuje čaj, který se hojně používá ve Středomoří. Dokáže léčit řadu onemocnění. Listy olivovníku se ve formě čaje používají jako přírodní antibiotikum, které blahodárně pomáhají proti: nachlazení chřipce kvasinkových infekcích virovým onemocněním dně Taktéž má tento čaj skvělé antibakteriální a protizánětlivé účinky. Pokud hledáte vhodný přírodní lék, který by napomáhal snižovat cukr v krvi, vsaďte na čaj z olivovníkových listů. Taktéž velmi dobře pomáhá při: snižování tlaku snižování cholesterolu v krvi rozšiřování cév Předběžné výsledky nových studií ukázaly, že extrakt z olivových listů je účinný při léčbě rakoviny jater, prostaty a prsu. Výtažek omezuje růst leukemických buněk. Listy olivovníku obsahují: oleuropein, flavonoidy, triterpeny a různé polyfenoplasty. Olivové listy se dají užívat v podobě tekutého koncentrátu, sušených čajových lístků, prášku anebo kapslí. Rostoucí popularitu zakoušejí i čerstvě utržené listy oliv - vzhledem k širšímu záběru léčebných účinků. Nabídněte si čaj z listů olivovníku, který si můžete připravit z nefermentovaných olivových listů - Bio Olivový list sypaný 70g.
Zobrazit článek >
 
Recept: Roštěnky z daňčího masa
Většina z nás miluje maso a také jsme si oblíbili zvěřinu. Mezi nejchutnější maso tohoto druhu patří daňčí. Daňčí maso je libové, a patří mezi dietní masa, protože je téměř bez tuku. Milovníci zvěřiny řadí daňčí maso na první místo pro jeho lahodnou chuť. Nikdy se nekonzumuje ze zvířete, které bylo zastřelené na podzim, jelikož v tomto období jsou daňci v období říje. V této době je totiž maso zcela nasáklé samčími hormony a feromony a velmi výrazně páchne. Z daňčího masa můžete připravit guláš nebo pečeni. Kulináři mají v oblibě například recept na daňčí na víně. Pojďte si s námi připravit roštěnky z daňčího masa: RECEPT: Roštěnky z daňčího masa Ingredience: 1 kg daňčího hřbetu bez kosti sůl mletý pepř 2 lžíce rostlinného oleje 1 cibule  2 mrkve 1 petržel 1/4 celeru 2 bobkové listy 7 kuliček pepře 7 kuliček nového koření 5 jalovčinek 25 ml octa 200 ml červeného vína cca litr hovězího vývaru 30-40 hladké mouky 25 g rybízového džemu 1 biocitron, přepůlený krupicový cukr podle potřeby dušená rýže k podávání  Postup: Vykostěné maso nejprve odblaníme a nakrájíme na plátky. Poté masové plátky osolíme a opepříme. Na oleji je zprudka opečeme a dáme stranou. V uvolněné hluboké pánvi opečeme na plátky nakrájenou cibuli a veškerou kořenovou zeleninu, kterou jsme si pokrájeli na kostičky. Zakápneme octem, přidáme koření (bob. list, kuličky pepře - nového koření - jalovčinky). Vrátíme maso k zelenině a koření, a přiklopené dusíme 50 minut nebo do změnknutí. Občas zamícháme. Nejdříve podlíváme vínem, potom podle potřeby vývarem.  Měkké roštěnky vyjmeme a šťávu zaprášíme moukou. Přilijeme 500 ml vývaru a rozmícháme. Přidáme rybízový džem a přepůlený citron. Dochutíme cukrem a prováříme za občasného míchání ještě 30 minut. Přecedíme šťávu přes husté síto zpět na maso, prohřejeme a podáváme například s rýží.    Další velmi chutné recepty nejen na zvěřinu najdete v kuchařce: Mäso a divina.  
Zobrazit článek >
 
Mlsejte zdravě - raw čokoládový dort s banánem
Oblíbila jste si raw stravu, nebo si občas odlehčíte jídelníček a zkusíte si připravit něco zdravějšího? Ať už je to tak nebo jinak, v každém případě se vyplatí jíst zdravě, a to už nejen pro lepší zdraví, ale i pro vlastní pohodu a pocit. Nemusí se jednat jen o jídla slaná, ale zdravě se dá i mlsat. Pojďte si s námi připravit raw dortík, který zachutná i těm zapřísáhlým odpůrcům zdravé výživy. RECEPT: Raw čokoládový dort s banánem Ingredience na datlovou pastu: 3/4 hrnku datlí 1/2 hrnku vody Ingredience na korpus: 1/2 hrnku datlové pasty 1 hrnek vlašských ořechů 1 hrnek kešu ořechů 1 menší banán 1/4 kokosového oleje Ingredience na krém: 1 a 1/2 hrnku kešu ořechů 1 hrnek kakaa 1/2 sirupu z agáve 1 hrnek vody 1/2 hrnku datlové pasty 1/2 banánu špetka soli lžička vanilky Postup: Nejprve si připravíme datlovou pastu: vypeckujeme datle, zalijeme vodou a rozmixujeme je dohladka. Poté přejdeme k výrobě korpusu: do mixéru vložíme všechny ořechy a rozmixujeme je najemno. Přidáme ostatní ingredience a spojíme vše do jednoho těsta. Směs natlačíme do formy. Krém na dort připravíme opět v mixéru: začneme nejprve mixovat kešu ořechy s vodou a agáve sirupem. Když je krém naprosto bez hrudek, přidáme ostatní ingredience a rozmixujeme. Nakonec přidáme roztavený kokosový olej. Výsledkem musí být hladký krém se zcela spojenými ingrediencemi, který nalijeme na krustu. Inspiraci na další zdravé sladkosti najdete ve stejnojmenné kuchařce: ZDRAVÉ SLADKOSTI z nakladatelství Bookmedia.    
Zobrazit článek >
 
Ochutnejte výborné sirupy značky Koldokol: Šípek
A další sirup na scéně. Kromě toho šípkového se podíváme i na další oblíbené druhy. Co takhle třeba černý bez? Květy černého bezu pomáhají léčit nachlazení a taky nemoci dýchacích cest. Významně pomohou při jakýchkoliv zánětech. Stálý přísun bezových výtažků vám zajistí dny bez bolesti hlavy a migrén. Bezinka se hodí taky při potížích s koleny, můžete ji užívat vnitřně nebo formou obkladů. Bez tělu dodá dostatek vitaminu C a B, doplní éterické oleje, působí jako antioxidant. Nesmí chybět ani královna antioxidantů jménem aronie. Temnoplodec černoplodý je znám díky vysokému počtu vitaminů. Mimo ty klasické v něm najdete významný podíl vitaminu P. Velké množství minerálů zaručuje uživateli vitalitu. Výtažky z rostliny, konkrétně z jejích poldů, působí blahodárně na srdce a cévní systém. Regulují taky krevní tlak. Aronie podporuje mozkovou činnost. Rostlina je mimo jiné taky zdrojem dlouhověkosti.  Rakytníkový sirup vám pomůže i zevnitř. Podporuje činnost jater či slinivky a pomáhá léčit žaludeční problémy včetně dvanáctníkových vředů. Aby toho nebylo málo, posiluje i imunitní systém a přirozenou obranyschopnost. Šípkový sirup má mnoho léčivých vlastností. Tak u jakých začneme? V první řadě je skvělým pomocníkem v případě potíží s vylučováním. Léčí záněty močových cest i ledvin. Pomáhá předcházet kolikám, i těm žaludečním. Má močopudné vlastnosti. Šípek působí proti nachlazení, zvyšuje obranyschopnost. Je přírodní čističkou krve. Bude prospěšný taky lidem trpící chudokrevností. Léčí horečku i zánětlivá onemocnění. V dřívějších dobách sloužil zejména jako lék proti kurdějím. Šípkový sirup se vyznačuje svou plnou chutí a krásnou vůní. 
Zobrazit článek >
 
Ochutnejte výborné sirupy značky Koldokol: Malina
Firma Koldokol funguje na trhu od roku 2007. Od drobného rodinného prodejte se z této společnosti vyklubal během pár let oblíbený výrobce zdravých šťáv ze zeleniny a ovoce. My vám je dnes představíme: Některé z produktů si samozřejmě můžete zakoupit v našem e-shopu. Dnes se zaměříme na výborné sirupy. Všechny jsou vyráběny z třtinového cukru. Obsahují vysoký podíl ovocné složky. Vyrábí se z celých plodů bez příměsí. Výhodou šťáv je taky to, že neobsahují konzervační látky ani barviva. Jaký sirup si vyberete? Pojďme si udělat malou přehlídku těch nejoblíbenějších. Nejen že vám představíme produkt, ale taky si povíme, k čemu vám může být vzhledem ke zdraví prospěšný. Bezový sirup vám dodá energii na celý den. Stačí pár kapek a budete se hned cítit svěží. V dávných dobách lidé věřili, že právě bezinky mají moc ochraňovat jedince před zlými silami. Máte problémy s pokožkou? Trpíte ekzémy nebo se snad vaše pleť zdá být bez života? Zavolejte si na pomoc rakytník. Je vhodný i při léčení popálenin nebo omrzlin. Má antibakteriální účinky. Prospívá i vlasům, neboť působí proti jejich vypadávání. Maliny se od dávných dob využívaly jako lék na nejrůznější nemoci. Za jejich nejlepší účinky lze považovat především to, že vyčistí tělo od nevítaných látek. Díky tříslovinám, které obsahují, pomáhají udržovat zdravá a nenarušená střeva. Jsou dobrým jídlem pro těhotné i kuřáky, navíc podporuji metabolismus. Malinový sirup se ředí tak jako ostatní v poměru zhruba 1:10. Je doplněn citronovou šťávou.
Zobrazit článek >
 
Semínka ku pomoci
Malá velikostně, ale velmi prospěšná. Taková je většina semínek. Jaká skrývají tajemství? Proč jsou výhodná pro naše zdraví? Chia semínka Semena šalvěje hispánské jsou zdrojem snad každé dobré látky, která pomůže k naší obranyschopnosti a taky tělesné výkonosti. Slunečnicová semínka Slunečnicová semínka jsou velmi bohatá na vitamin E a B1, hořčík a železo. Působí jako prevence srdečních chorob. Dejte si pozor při jejich pražení. Pražená semínka jsou možná chutnější, ale po tepelné úpravě v nich zbyde pouze 8% výživných látek z celkového původního množství. Sezamová semínka Sezam indický je rostlina původem tropické oblasti. Dnes se pěstuje po celém světě. Jeho semínka obsahují řadu vitamínů, převážně vitaminy skupiny B a beta karoten. Pomáhají při zácpě. Díky vysokému obsahu železa jsou vhodným doplňkem stravy pro lidi trpící anémií. Dýňová semínka Semínka z dýně je vhodné užívat při zánětech močového měchýře. Pomáhají taky při zánětech trávícího traktu. Snižují krevní tlak i cholesterol. Jsou bohatá na vitaminy A, D a E. Obsahují taky velké množství Omega 3 mastných kyselin. Konopná semínka Díky kompletnímu spektru esenciálních aminokyselin obsahují konopná semínka ty nejkvalitnější bílkoviny rostlinného původu. Tato semínka pochází z technického kopí. Jsou prodejná v obchodech s biopotravinami. Přispívají k mozkovému vývoji a lepšímu metabolismu. Lněná semínka Tato semena můžete znát zlatá nebo hnědá. Působí pro dobrou činnost střev, pomáhají proti zácpě nebo při žaludečních vředech. Výborný je i lněný olej. Díky jeho šetrné výrobě neztrácí tento produkt téměř žádné výživné látky. 
Zobrazit článek >
 
Dejte si první novoroční předsevzetí - zhubněte!
Už delší dobu bojujete s dietou a nedaří se Vám zhubnout? Říkáte si, že to nikdy nedokážete? Věřte, že je to velký omyl! Musíte především chtít a zároveň na to jít tou správnou cestou. Zahoďte návody na tukožroutské polévky, vaječné diety a diety podobného typu. Protože všechny tyto procesy jsou jen krátkodobého rázu a jejich podstatou je, abyste ztratila vodu z těla a především trpí svalová hmota. Vy hladovíte a tuku se zbavujete pomálu. Především si uvědomte, proč chcete zhubnout. Zda-li máte nějaké zdravotní komplikace, nebo se už na sebe nemůžete dívat. A pokud jste zdravá, ale máte nadváhu, vězte, že zdravotní komplikace se časem mohou taktéž dostavit. Pokud už máte jasno, proč chcete zhubnout, stanovte si reálný cíl. Pokud si s ním nevíte rady, zajděte si do nejbližšího fit centra a požádejete o pomoc trenéra, který Vám sestaví jídelníček na míru a taktéž cvičení. Bez pohybu to totiž nejde! S novým jídelníčkem a tréninkovým plánem lze užívat i podporující doplňky stravy. Jedním z nich je TRANSFORMATION SHAKE, který Vám pomůže odbourávat tuky a udržet svalovou hmotu! Připravek obsahuje: Vitamín B6 (pyridoxin hydrochlorid) 0.5 mg Vitamín B2 (riboflavin) 0.5 mg Vitamín B1 (thiamin) 0.5 mg Vitamín B12 (kyanokobalamin, kobalamin) 0.0000005 mg Magnézium (Laktát hořečnatý dihydrát) 90 mg Selen (seleničitan sodný, selenan sodný) 0.0000015 mg 48% syrovátkový protein WPC80 inulín 10% koncentrát mléčných proteinů MPC – casein, maltodextrin pomerančový koncentrát kyselina citrónová aroma umělé sladidlo (natrium cyklamat a natrium sacharin) přírodní barvivo beta karoten
Zobrazit článek >
 
Hrnec Prestige LTSS1810
Ve špatném nádobí se špatně vaří. Nejen, že může ohrožovat lidské zdraví, ale jeho funkčnost může vaření zpomalovat a dále komplikovat: snadno se o něj spálíte, jídlo se v něm připaluje. Nekvalitní plastová ucha při ohřátí se snadno roztékají a podobně. Naše babičky si libovaly v nádobí litinovém, na vnitřních stranách glazovaném. Mělo mnoho výhod: jídlo v něm vydrželo velmi dlouho teplé, nepřipalovalo se a uchovávalo si skvělou chuť. Jednoduchou úpravou mohlo sloužit i jako pekáče k pečení například masa. Jeho pozitivem i negativem byla jeho hmotnost, která značně znesnadňovala manipulaci. Moderní kuchyně dovolila spatřit světlo světa nádobí ocelovému. Nejenže krásně vypadá a je zdravotně nezávadné. Dobře vodí teplo a jídlo se v něm nepřipaluje. Vynikajícím, přitom cenově dostupným, je ocelové nádobí značky Lamart. Vyzkoušet můžete například robustní hrnec Prestige LTSS1810 o celkovém objemu 2,6 litru. Snadno udržovatelný hrnec s mírami po vnitřní straně má dvě ocelová, ergonomicky tvarovaná ucha a průměr 18 cm. Umožňuje zdravé vaření a uplatní se v každé, i té nejmenší kuchyni. Při vaření lze jeho obsah dobře sledovat přes skleněnou poklici s ventilem a kovovým madlem, kterým uniká nadměrná vařením vznikající pára. Sendvičové dno zaručuje rovnoměrné vaření bez rizika připalování. Snadno jej umyjete v myčce. Potencionální zájemce potěší, že hrnec Prestige od Lamartu je vhodný k vaření na plynovém, elektrickém, sklokeramickém i indukčním vařiči. Kvalitní hrnec Prestige najdete v sekci Kuchyň.
Zobrazit článek >
 
Účinky skořice k nezaplacení I
V kuchyni nám skořice bude ku prospěchu při pečení hruškových a jablečných sladkých specialit, využijeme ji taky na maso, zejména jehněčí nebo drůbež. Výborně se skořice kombinuje taky s čokoládou nebo rýží. Otestujte sama, jak dokáže dodat jednoduchému pokrmu šmrnc.  Skořice se dá kombinovat s mnohými druhy koření, jen dbejte na to, abyste to s aromatem nepřehnali. Výborně bude skořice spolupracovat například s kardamomem, semeny koriandru, hřebíčkem, zázvorem nebo muškátovým oříškem.  Pojďme se nyní podívat na účinky, které skořice vašemu tělu nabízí. Ve skořici je obsaženo velké množství antioxidantů. Tyto látky chrání naše tělo před působením volných radikálů. Skořice obsahuje například polyfenoly. Díky speciálním látkám funguje taky jako antioxidant.  Skořice se pyšní zejména vysokým obsahem vápníku. Má v sobě však i mnohé další minerály a zdraví prospěšné látky, ze kterých stojí za zmínku zejména mangan. Díky vápníku skořice posiluje kosti. Dostatek vlákniny zase pomáhá z těla vyplavovat nadbytek soli.  O skořici je známo, že je dokonalým doplňkem na hubnutí. Jasně že vám pravidelná konzumace skořice nezajistí o pár kilo méně, ale není tajemstvím, že dokáže výrazně snížit hladinu cukru v krvi. Skořice zvládne při jejím pravidelném užívání zlepšovat funkci inzulinu, čímž usnadňuje shazování nadbytečných kil i moc sladkého najednou. Když budete jíst skořici při hubnutí, rozhodně chybu neuděláte, váha by vám měla jít dolů alespoň o trochu snadněji.   Látky obsažené ve skořici přispívají k ředěné krve, čímž zabraňují vzniku krevních sraženin.  Vůně jablečného závinu se skořicí nebo teplé krupičné kaše, to jsou určitě vzpomínky, ke kterým se rádi vracíme. Skořice a sladké pokrmy se spolu neodmyslitelně pojí, a tak není divu, že se toto koření objevuje v rozličných sladkých kaších nebo jablečných dezertech. Skořice se nicméně hodí také do pikantních pokrmů, a proto ji lze často nalézt ve směsích koření spolu s chilli. Etiopská směs BerBer či asijské koření pěti vůní jsou toho jasným důkazem. Složení: Produkt kontrolovaného ekologického zemědělstvíHmotnost: 45gZemě původu: Česká republika 
Zobrazit článek >
 
Účinky skořice k nezaplacení II
Skořice působí jako skvělá prevence před nachlazením. Působí antibioticky a protiinfekčně. Společně s medem dokáže zlikvidovat i horečkové bacily či takovou neplechu, která by vám do rána mohla zajistit pěknou bolest v krku.  Skořice vám poslouží i tehdy, pokud trpíte vylučovacími problémy. Zařídí pravidelnou stolici, pomůže při zácpě i průjmu.  Koření je významným bojovníkem proti plísním. Jestliže trpíte plísněmi na těle, nejlepším řešením je namíchat si speciální zábal, který vám pomůže od plísní i jiných všelijakých neplech.  Skořice má navíc skvělé prohřívací schopnosti. Máte ráda svařené džusy? Právě do nich se přidává trocha skořice, která přispěje k zahřátí organismu. Vyzkoušejte ji.  Prvky, které skořice obsahuje, dokáží zvyšovat mozkovou aktivitu. Navíc podporují myšlení a soustředěnost. Mnohé průzkumy dokázaly, že lidem, kteří pravidelně užívají skořici, se zlepšila paměť jak dlouhodobá, tak krátkodobá.  Skořice nemá vliv jen na regulaci cukru v krvi, ale stará se taky o hladinu cholesterolu. Skořice pomáhá odstraňovat nadbytečné tuky. Díky této vlastnosti je taky skvělou pomůckou v případě onemocnění srdce a aterosklerózy.  Skořice je skvělou prevencí proti strašáku jménem rakovina. Zabraňuje růstu nádorových buněk a tvorbě kapilár, které je vyživují, naopak škodlivé látky zabíjí.  Skořice je zkrátka jedním z nejzdravějších přírodních produktů vůbec. Vašemu tělu dodá nejen spoustu důležitých látek, ale taky organismu pomůže v boji s kdejakou nemocí. Važte si tohoto pokladu. Užívejte skořici pravidelně nebo ji alespoň přidávejte do vybraných specialit. 
Zobrazit článek >
 
Magická síla skořice
Skořice. Nezbytná součást vybavení pro pečení i vaření nejen exotických jídel. Věděla jste, že se tato přísada pyšní mnohými účinky na lidské zdraví? Až vás překvapí jejích různorodost.  Možná jste si toho doposud nevšimla, ale skořicových produktů se na trhu prodává více druhů. Dva základní typy skořice jednoduše rozlišíte podle jejího zabarvení.  Tmavě hnědá skořice zastupuje takzvaný druh cassia. Používá se k vaření nejrůznějších druhů jídel i k léčebným účelům. Neobejde se bez ní čínská a korejská kuchyně. Tento druh skořice je součástí koření kari. Světle hnědá varianta pochází z Ceylonu. Nese název zeylancium. K dostání jsou oba druhy skořice, avšak tou žádanější je tmavá skořicová odrůda. Ta, jak již bylo řečeno, slouží zejména různým druhům medicíny. Po tisíciletí je využívána v čínském nebo řeckém léčitelstvím. Znali ji taky Egypťané, i jiné staré civilizace.  Skořice se v současné době pěstuje v teplých oblastech, déšť jí nevadí. Nejkvalitnější skořicové produkty pochází ze Srí Lanky, Cejlonu, jižní Číny, Thajska nebo Indonésie.  Věděla jste, že skořice není žádný plod nebo kmen, ale kůra? Z té se po úpravě vyrábí zakulacené rourky nebo stočené ,,klacíky‘‘, které jistě dobře znáte. Svitky je dobré schovávat v uzavřených skleněných nádobách. Kontakt se vzduchem a zvláště pak vlhkem určitě neudělá kůře dobře.  Ze skořice se dále připravují různé tinktury, oleje, taky léky, aromatické látky nebo třeba bytové vůně. Využíváme ji vcelku i drcenou či mletou do vybraných pokrmů. 
Zobrazit článek >
 
Multifunkční hrnec TEFAL
Dnešní doba umožňuje použití hrnců, ve kterých si můžete dopředu naprogramovat přípravu Vašeho jídla. Hotový pokrm pak může být ještě po nějakou dobu udržován v teplém stavu. Nádoby těchto hrnců se liší především svojí velikostí, a proto si může vybrat jak početná rodina, tak i jednotlivec. Tyto hrnce si pak s sebou můžete vzít i na chatu, kde uspoříte svůj čas a energie na vaření. Multifunkční hrnce dokáží nahradit většinu používaného nádobí. Lze v nich dusit, vařit, vařit v páře, smažit a dokonce i péct moučníky. Disponují řadou funkcí a nemusíte je neustále kontrolovat. Taktéž Vám odpadá míchání a obava z připálení pokrmu. FR491870 MULTIFUNKČNÍ HRNEC 7 v 1 Vám zaručí dokonalé vaření! Tohle je Versalio, inteligentní multifunkční fritéza a hrnec se 7 režimy pro přípravu pokrmů. Fritování, smažení, vaření na mírném ohni, restování, vaření/vaření těstovin a udržování teploty pokrmů - tohle všechno umí, aby vám usnadnil život! Je inteligentní, praktický a disponuje odnímatelným časovačem, abyste měli neustále přehled o době přípravy. Teplotu můžete nastavit v rozmezí 80 - 180 °C, což je zárukou dokonalého výsledku. Pokrmy můžete sledovat přes průhledné víko. Versalio: Všestranná multifunkční fritéza a hrnec 7 v 1 Fritování, smažení, vaření na mírném ohni, restování, vaření/vaření těstovin a udržování teploty pokrmů Nastavitelný termostat: 80 až 180 °C Nastavitelný objem oleje Odnímatelný časovač: poskytuje přehled o době přípravy pokrmu * Pokrmy můžete sledovat přes automatické průhledné víko. Snadné čištění: odnímatelnou nádobu a víko je možné mýt v myčce nádobí Vypínač s kontrolkou  
Zobrazit článek >
 
Nová biokuchařka Hanky Zemanové
Kniha Nová biokuchařka Hanky Zemanové je kompletně zaktualizované nové vydání původní Biokuchařky Po deseti letech byla kniha Biokuchařka Hanky Zemanové kompletně přepracována tak, abyste v ní našli všechny aktuální informace o biopotravinách, ekologickém zemědělství, potravinářském průmyslu a o zdravém vaření. Dozvíte se, kam se za tu dobu posunuli ekofarmáři, jaké se objevily nové výzkumy a výživové trendy, jak se v nich vyznat a jíst i žít zdravěji, v souladu s přirozeným selským rozumem. Připravila jsem pro vás 80 nových receptů, díky kterým můžete jednoduchým způsobem používat opomíjené a zdravé potraviny, jako je cizrna, červená čočka, loupané mungo, jáhly, čírok, pohanka, jednozrnka, špalda, konopné semínko nebo třeba mouka ze žlutého hrachu. Vyzkoušejte naši nejoblíbenější letní cuketovo-jahelnou koprovku, boršč s cizrnou, čočkový burger, placky z hrachové mouky, bezlepkové cookies, ječné lívance nebo třeba biokuře na kurkumě podle skvělého šéfkuchaře Davida Šaška, který se mnou na některých, zejména masových receptech spolupracoval. Úryvek z úvodu: Původně jsem jen chtěla zaktualizovat mou první knihu, Biokuchařku Hanky Zemanové, která vyšla v roce 2005. Za poslední léta jsme ale doslova zaplaveni informacemi o tom, co je zdravé a co není, a velmi často si ty informace protiřečí. A tak z postupných aktualizací vznikla úplně nová kniha, která má i větší rozsah, protože některá témata vyžadují hlubší vysvětlení pro pochopení širších souvislostí.
Zobrazit článek >
 
Pečeme cukroví v mikrovlnce II
Máte se na co těšit. Naučíme vás připravovat klasické dobroty i speciály, se kterými budete na vánočním večírku za hvězdu! Už jste si vybrala novou mikrovlnku, která vám pečení ještě usnadní? Skořicové rolky Budete potřebovat: Máslo (30 g) Mouku (šest lžic) Prášek do pečiva (půl lžičky) Skořici (dvě lžičky) Cukr krystal hnědý (dvě lžičky) Špetku soli Postup: Recept je uzpůsoben k přípravě jedné várky v malé mikrovlnné troubě. Pokud se vám do mikrovlnky vejde větší objem pečení, můžete rovnou recept zněkolikanásobit. Těsto je vhodné samozřejmě si připravit najednou a následně případně kouskovat. Suroviny stačí smíchat dohromady. Mělo by být pevné a tuhé, tak akorát na vyválení. Následně z něj za pomoci válečku vytvořte hladkou placku. Tu mírně pokapejte vodou a srolujte. Pečte minutu a půl v mikrovlnce. Po dopečení lze ještě horké válečky polít rozpuštěným máslem a obalit ve skořici nebo cukru. Jahodové košíčky trochu jinak Budete potřebovat: Jahody (cca 3 kusy) Cukr moučka (1 lžička) Mouku hladkou (4 lžičky) Prášek do pečiva (půl lžičky) Máslo (lžička) Mléko (2 lžičky) Sůl (špetka) Postup: Košíčky se většinou plní a následně již nezapékají. My si je dnes zapečeme celé. Připravte si vhodné nádoby a do nich nakrájejte jahody. Následně vypracujte těsto a na jahody ho nalijte. V mikrovlnce pečte asi minutu a půl, následně vyklepněte. Výše zmíněné množství surovin vyjde na jeden větší košíček. 
Zobrazit článek >
 
Pečeme cukroví v mikrovlnce III
Karamelky Budete potřebovat: Hnědý cukr krystal (250 g) Kondenzované mléko (400 g) Máslo (125 g) Melasu (2 lžíce) Postup: Pro začátek je třeba upozornit, že toto cukroví je opravdu dost sladké. Pokud není přeslazené cukroví vaším favoritem, raději si upečte dobrotu z jiného receptu. Cukr v karamelkách lze mírně omezit použitím sušené smetany, kterou zčásti využijete jako sypkou směs místo cukru. Ten lze nahradit taky kokosem, ale nikdy ho nedávejte do těsta více než sto gramů. Všechny přísady odměřte a smíchejte dohromady. Vložte do mikrovlnné trouby na minutu až dvě. Opět zamíchejte a znovu vložte na minutu do trouby. V poslední fázi opět těsto zamíchejte a pečte v mikrovlnce asi deset minut. Každou minutu však těsto nezapomínejte míchat. Následně vytáhněte prohřátou směs a vylijte ji na máslem vymazanou formu. Nechte ztuhnout v lednici a následně nakrájejte. Banánové chlebíčky Budete potřebovat: Mouku (3 lžičky) Banán (1 ks) Cukr krystal hnědý (3 lžičky, není nutné přidávat) Prášek do pečiva (půl lžičky) Vejce (1 kus) Mléko (1 lžička) Olej (1 lžíce) Vanilku (špetku, dle chuti) Špetku soli Postup: Asi je vám jasné, že v mikrovlnce celý plech pečiva najednou neupečete. Tento recept vám přijde vhod pro přípravu svačinky pro jednoho. Pokud potřebujete napéci více porcí na akci nebo do zásoby, vynásobte si ingredience daným počtem kusů. Chlebíčky následně můžete připravit o něco menší nebo naopak větší. Samotné pečení je velmi jednoduché. Po smíchání všech surovin je nalijte do hrnečku nebo jiné nádoby vhodné do mikrovlnky a pečte v troubě pouze minutu a půl. Následně vyndejte hrneček, vyjměte z něj připravené pečivo a můžete podávat.
Zobrazit článek >
 
Nejchutnější vánoční cukroví - medvědí pracny
Vánoční přípravy jsou spojené nejen s pečením cukroví, ale hlavně s tou omamnou vůní, která se line z našich kuchyní. Především aroma vanilky, skořice nebo hřebíčku, to jsou vůně, které máme pevně spjaté s dětstvím a s očekáváním Vánoc. Mezi nejoblíbenější vánoční cukroví patří dozajista vanilkové rohlíčky, linecké nebo perníčky. Některé cukroví lze upéct těsně před svátky, ale jiné zase potřebuje svůj čas na to, aby se uleželo a krásně zkřehlo. Především vánoční štóla, pokud jste si zvykli ji péct, potřebuje nejméně tři týdny, aby se rozležela a dala se konzumovat. Moje babička pekla velmi dobré linecké, do kterého přidávala citronovou a pomerančovou kůru. Také její medvědí pracny byly bezkonkurenční. Pokud jste je ještě nepekli, zkuste to s námi. RECEPT: Medvědí pracny Ingredience: 36 dkg hladké mouky 30 dkg másla 10 dkg moučkového cukru 15 dkg vlašských ořechů 3dkg kakaa skořice mletý hřebíček citronová kůra Postup: Pokud máte máslo z chladničky, nechte jej nejprve povolit, aby se s ním lépe pracovalo. Ze všech surovin vypracujeme vláčné těsto a dáme je odpočinout přes noc do chladničky.  Druhý den těsto vyndáme a opět necháme lehce změknout. Poté z těsta odebíráme kousky, které natlačíme do formiček v slabé vrstvě. Naplněné formičky vyskládáme na plech a pečeme na 170°c asi 15 min.  Upečené pracny obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru. Vyzkoušejte další recepty z kuchařky Nejchutnější vánoční cukroví. Ke knize je přiložena forma, která usnadní přípravu vánočního cukroví.
Zobrazit článek >
 
Pečeme cukroví v mikrovlnce I
A je to tu. Vánoce se blíží, přišel čas adventní a vy už se hrozíte, že nemáte nic napečeno? Nestíháte dětem připravit cukroví na vánoční besídku, protože si zkrátka na dlouhé pečení cukroví uděláte čas až v posledních dnech před Vánoci? Už se děsit nemusíte! Dnes totiž pro vás máme trochu jiné recepty. Díky speciálnímu pečení přímo v mikrovlnné troubě a ověřeným receptům připravíte výborné cukroví na večírky během několika desítek minut. V našem článku vám nabízíme hned několik dobrých receptů, určitě si vyberete. V mikrovlnce se dají samozřejmě péci taky tradiční buchty. Jde o zařízení, které vám neposlouží jen pro rychlý ohřev jídla. Není zatím mikrovlnná trouba součástí vašeho kuchyňského vybavení? To se dá lehce změnit. Co takhle z tohoto spotřebiče vykouzlit dárek pod stromeček? Prohlédněte si nabídku v našem e-shopu. Marshmallow řezy Budete potřebovat: Bonbony Marshmallow klasické (asi 6 kusů, dle velikosti) Rýžové cereálie nebo burizony (3/4 hrnku) Máslo (40 g) Postup: Toto cukroví máte hotové opravdu za pár minut. Nejprve vložte máslo a bonbony do vybrané nádoby a směs dejte do mikrovlnky na třicet vteřin. Po vyjmutí bude rozteklá. Následně přisypte rýžový produkt a vytvořte hutné těsto. Nyní již do mikrovlnky nedávejte, ale položte na menší rovný plech nebo do zapékací mísy a nechte ztuhnout. Následně už stačí rozkrájet a můžete dezert podávat. Další recepty naleznete v následujících dvou částech článku. 
Zobrazit článek >
 
Vše, co potřebujete vědět o filtračních konvicích II
Víte, jak vlastně filtrační konvice fungují? Jedná se o zařízení, do kterého se přirozeně vkládá filtr. Ten se pyšní poměrně dlouhou životností. Zvládne zpracovat kolem sto padesáti litrů vody, avšak produkty jednotlivých výrobců se od sebe mohou lišit. Nejvíce filtrů do konvic vám však vydrží asi tak na měsíční užívání. Filtr se neskládá pouze z jedné části, naopak je vybaven několika vrstvami, které odvádí svou funkci. Opět je nutné upozornit, že popisovaná činnost filtračního tělíska se může lišit, zde zmíněná metoda se dá považovat za nejčastější. Na jemném síťovém filtru dojde k odstranění případných nečistot a usazenin. V této fázi dochází i k řešení tvrdosti pomocí iontů. Ty se postarají o zničení vodního kamene. Nemusíte se bát, ostatní látky filtr zvládne zachovat, neznehodnotí je. V dalším kroku obvykle voda prochází přes aktivní uhlí. To má na starosti zápach vody a její nepatřičnou chuť, kterou během pár vteřin napraví. Následně voda ještě musí zdolat nejjemnější část filtru, aby došlo k odstranění i těch nejmenších usazenin. Není asi třeba připomínat, jaká voda se pak v konvici objeví. No, ochutnejte sama. Samotná výměna filtru není vůbec obtížná a zabere vám při nejhorším pár minut. Při výběru správné konvice je dobré zohlednit několik faktorů. Pojďme si je nyní projít. V této fázi článku vám pomůžeme vybrat to nejlepší zařízení pro filtraci vody. Zaprvé je třeba připomenout, že filtrační konvice tvoří pouze jednu z možností filtračních nádob. Seženete taky láhve, které se dobře uskladňují v lednici i v komoře, některé se vám do práce ponesou lépe než jiné. 
Zobrazit článek >
 
Vše, co potřebujete vědět o filtračních konvicích III (Filtrační konvice Brita Marella)
Pokud je vaše rodina početnější, možná ještě víc než konvici využijete karafu. Ty bývají obvykle většího objemu než konvice, a tak vám filtrovaná voda vydrží déle. Právě na správné prozkoumání objemu je vhodné myslet nejvíce. Ujistěte se, o jakém je v případě vámi vybrané konvice řeč. Kromě celkové míry vody, kterou láhev zvládne pojmout, je třeba se zaměřit taky na objem přefiltrované vody. Ten vás totiž zajímá mnohem víc než celkové možnosti konvice. Do prostoru pro přefiltrovanou vodu se vejde obvykle kolem poloviny celkového množství, a tak musíte počítat s tím, že pro doplnění vody z filtru budete muset po dolití té přefiltrované chvíli čekat. Jedná se však o drobnou komplikaci, pokud tento fakt vůbec za komplikaci považovat lze. O filtru už byla řeč, jen je ještě před nákupem vhodné upozornit na to, abyste si ověřila, kde se právě filtry do vaší konvice dají sehnat. Zjistěte, zda jsou běžně dostupné a samozřejmě prozkoumejte i jejich cenu. Určitě se vyplatí investice do dražší filtrační konvice, pokud pak její filtry patří mezi ty cenově nejvýhodnější. To si jistě představíte i sama. A teď už nezbývá nic jiného, než konvici koupit, že? Otestujte oblíbené filtrační nádoby Brita, které se vám hrdě odmění svou dlouhou výdrží a rychlou funkcí. A svěží stoprocentně chutná voda je už na cestě!
Zobrazit článek >
 
Domácí zmrzlina? Proč ne! II
Výkonnějším a tedy dražším zmrzlinovačům musíte nechat na výrobu zmrzliny dostatečný čas. Paradoxně nejlevnější přístroje mají zmrzlinu hotovou ani ne za hodinu, ale následně je nutné dochlazení směsi v mrazáku. Větší stroje připraví zmrzlinu se vším všudy, ale je třeba dát jim na to patřičný prostor. Příprava zmrzliny může trvat až několik hodin. Je to z důvodu přítomnosti vlastního chladícího zařízení, které však zatím nedokáže mrazit až tak rychle. Na co si dát dále pozor při vybírání zmrzlinovače? Prohlédněte si pořádně jeho součástky a materiál. Pokud plánujete zmrzlinu připravovat často, měla byste volit spotřebič z nerezu nebo oceli. Plastové metly i nádoby by se mohly časem poničit či dokonce zohýbat. Co se týče nádob, zajímejte se taky o jejich objem. Měla byste si vystačit s jeden a půl litrovou miskou. Myslete taky na možnost uskladnění spotřebiče. Před jeho nákupem vymyslete, kam se vám vejde a vyberte místo pro uskladnění. Nezapomeňte ani na mrazák. V případě nákupu zmrzlinovače bez chladiče by se jeho nádoba měla vejít do mrazáku. Ne vždy znamená vyšší cena větší kvalitu, ale obvykle to platí. Cena u zmrzlinovačů vám taky napoví délku přípravy pochoutky. Jak již bylo řečeno, levnější stroje jsou většinou rychlejší. I když na internetu najdete mnoho návodů a receptů k výrobě kvalitní zmrzliny bez stroje, připravujete se o delikátní chuť, kterou vám zmrzlinovač nabízí. Zapomeňte na nanuková tvořítka či podobné předměty a tvořte zmrzlinu jako ze zmrzlinárny klidně každý den! 
Zobrazit článek >
 
Domácí zmrzlina? Proč ne! I
Sbíhají se vám sliny při pomyšlení na zmrzlinu? Není se co divit. Jenže v zimě žádná dobrá točená či kopečková zmrzlina k mání obvykle jen tak na ulicích není, a tak jste odkázána na nákup mražených produktů v supermarketech. U nich to však zůstat nemusí. Pořiďte si domácí zmrzlinovač, se kterým vám příprava té nejlepší zmrzky půjde sama. Věděla jste, že za vynálezem zmrzlinovače stojí žena? Ačkoliv, co se týče (nejen kuchyňských) spotřebičů, si lépe vedou muži, byla to právě Nancy Johnson, která si v polovině devatenáctého století nechala patentovat první stroj na zmrzlinu. Mražení fungovalo na principu ledu a soli, které už bylo objeveno, avšak Američanka je vložila do nádoby s míchací stěrkou a klikou, která zajišťovala jeho neroztátí. Postupně se těmto přístrojům dodal elektrický pohon a první zmrzlinové stroje, tak jak je známe dne, byly na světě. Domácí zmrzlinovače nejsou nijak nákladné a dovolit si je může každá hospodyňka. Samozřejmě se vzhledem k cenovým kategoriím liší svým objemem, kvalitou i možností příprav, ale na domácí využívání vám postačí ty nejjednodušší zmrzlinovače. Každý zmrzlinovač dnes obsahuje výkonné šlehací lopatky, kterým se ruční práce nevyrovná. Zajistí například bezchybné rozmíchání ledu, takže se vám nestane, že na jeho krystalky narazíte ve zmrzlině. Rozdíl mezi jednotlivými stroji je například v chlazení. Některé spotřebiče vyžadují prvotní ochlazení nádoby i surovin v mrazáku a až následnou manipulaci. Jiné dokáží během procesu vytváření zmrzliny schladit na požadovanou teplou suroviny samy. Pokud si chcete ulehčit práci, využívejte druhý typ zmrzlinovače.
Zobrazit článek >
 
Proč si pořídit rýžovar?
Tak tohohle pomocníka musíte doma mít! Proč? Přečtěte si náš článek, ve kterém přijdeme hned několik odpovědí. Rýžovar je poměrně malý, takže vám nebude strašit na lince, schováte jej lehce do šuplíku a vytáhnete vždy, když budete potřebovat. Dalším plusem je, že mechanismus nezabírá místo na plotně. Stačí ho zapojit do zásuvky a rýže už se připravuje, takže nemusíte mít obavy z toho, že se vám nevejdou další chody na oheň. Pokud jste milovnice rýže na skus, pěkně sypké a nelepivé, musíte si rýžovar prostě pořídit. S obyčejným hrnkem nikdy takový přílohový poklad nevykouzlíte. Navíc jej můžete využít i na další pečení nebo smažení. Tento přístroj je oblíbený taky díky své nízké ceně. Investice vám zajisté nebude líto. Mytí rýžovaru je mnohem jednodušší než čištění hrnce. Miska je samozřejmě uzpůsobena k vaření rýže, takže jsou její okraje vyrobeny z nepřilnavého materiálu, tudíž se nemusíte bát, že by se rýže přilepila na okraje a vy byste ji musela dlouho z dutiny odstraňovat. Skvělé je, že práci s rýžovarem se vlastně ani nedá říkat práce. Postačí, když do nádoby nasypete rýži, zalijete ji odpovídajícím množstvím vody, zapojíte do zásuvky, stisknete tlačítko a rýže už se připravuje. Nemusíte nic hlídat, rýžovar se ozve po dovaření sám. Nepřipaluje se, voda nevytěká, takže žádná kontrola není třeba.  
Zobrazit článek >
1 2 3 4 5 6 7 8 9