EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Vaření

 
Letní koktejlové osvěžení III
Sprite spritz Budete potřebovat: Bílé víno (suché, 2 dl) Sprite (1,5 dl) Limetky (3 ks) Postup: Pokud jste fanoušek Mojita a ráda byste nastavila menší změnu, určitě neváhejte a naservírujte si tento Sprite střik. Smíchejte limonádu s vínem, přidejte na kousky nakrájené limetky, led a promíchejte. Piňa Colada Budete potřebovat: Smetanu (1 dl) Kokosový sirup (pár kapek) Ananasový džus (3 dl) Rum bílý (2 dl) Ananas a třešničku na ozdobu Postup: Nezapomeňme taky na oblíbený smetanový drink. Smíchejte všechny výše zmíněné ingredience dohromady. Nezapomeňte do nápoje přidat led. Poté vložte do sklenice brčko a špejli, na kterou napíchněte ananas a třešničku. Baileys po domácku Budete potřebovat: Rum (5 dl) Kondenzované mléko (2 ks) Šlehačku (5 dl) Postup: Konzervy kondenzovaného mléka vařte dvě hodiny ve vodě. V konzervě se karamelizací utvoří hmota, kterou je nutné rozšlehat spolu s ostatními ingrediencemi. Hotovou směs nechte jeden den v lednici odležet a následně podávejte s ledem. Mojito Budete potřebovat: Bílý rum (0,2 dl) Sodovku (2 dl) Limetku (2 ks) Třtinový cukr (1, 5 lžíce) Lístky máty (cca 15 ks) Limetkový sirup / džus (pár kapek / 1 dl) Postup: Mojito. Další favorit, který se týká celosvětového žebříčku nejoblíbenějších nápojů. Víte, jak tuto dobrotu připravit? Pokud ne, jistě návod prostudujte, máte dokáže v parných dnech krásně osvěžit. Nakrájejte limetky, přidejte k nim mátu a cukr. Tyto tři suroviny řádně promněte, šťávu z limetek můžete jemně vymačkat. Dolijte ostatní tekuté suroviny. Přidejte dostatečné množství ledu a podávejte. Knihu Koktejly 100 nejznámějších receptů najdete zde.        
Zobrazit článek >
 
Štěpánská husa na dva způsoby
Štěpánskou dobrotu by si dal určitě každý. Připravujete 26. prosince tradiční husu? Zde máte dva návody, jak upéct tuto pochoutku. Štěpánská husa s jablky Budete potřebovat: Husu (1 ks) Jablka (velká, 5 ks) Vlašské ořechy (200 g) Mandle (100 g) Mouku hladkou (35 g) Med (8 lžic) Sůl Pepř Postup: Husu rozkrájejte, omyjte a osušte. Maso osolte, mírně opepřete a vložte je na pekáč. Jablka oloupejte a nakrájejte je na tenké nudličky. Ty smíchejte s ořechy a mandlemi. Polovinu ořechů rozdrťte, druhou polovinu rozkrojte pouze na polovinu, mandle nakrájejte. Maso pečte dozlatova ideálně na 140°C. Asi půl hodiny před dopečením husu polijte výpekem, posypte moukou, přidejte na pekáč trochu tuku a zmíněné množství medu. Na závěr ji můžete ještě zasypat ořechy a nakrájenými jablky. Podávejte ihned po upečení. Štěpánská husa s pečenými kaštany Budete potřebovat: Husí stehna (4 ks) Pečivo (housky nebo rohlíky, 3 ks) Kaštany jedlé (150 g) Smetanu (50 ml) Vejce (2 ks) Mouku hladkou (10 g) Sůl Pepř Postup: Kaštany upečte a oloupejte. Pečivo nakrájejte na malé kousky a promíchejte je s pečenými kaštany. Do této směsi přidejte našlehaná vajíčka a smetanu. Nádivku na závěr osolte, opepřete a vložte do lednice. Stehna omyjte a osušte. Odstraňte stehenní kost a vložte nádivku. Stehna svažte provázkem, aby nádivka nevytekla. Vložte je do pekáče, s trochou vody je pečte na 150°C dozlatova. Chvíli před dopečením je vejměte, přidejte máslo a zaprašte moukou. Obě jídla podávejte s bramborovými knedlíky a sladkým červeným zelím. Velkou domácí kuchařku najdete zde. Další kuchařky najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Jak vybrat správný zavařovací hrnec? I
Připravujete každý rok zavařeniny v obyčejném kastrolu? Co takhle si práci usnadnit pomocí skvělého zavařovacího hrnce?  Pokud pěstujete vlastní ovoce a zeleninu, jistě se vám už stalo, že jste se prala s jeho přebytkem. Zavařeniny jsou skvělou volbou. Pořiďte si zavařovací hrnec a připravujte kompoty či jiné dobroty podle libosti.  V tomto článku vám poradíme, jak správný zavařovací hrnec vybrat. Zohlednila jste všechny kategorie? Přesvědčte se v našem návodu, že vybíráte správný zavařovací hrnec.  Zavařovací hrnec zvládne najednou zavařit několik sklenic, navíc se hodí pro přípravu různých teplých nápojů. Umožňuje uchovat čerstvé potraviny výborné ještě po několik měsíců. Zavařovací hrnec má sice skoro vždy jediný účel, a tak se může zdát, že na jeho výběru nebude nic těžkého, jak se však budete moci přesvědčit, je třeba brát v potaz hned několik důležitých kategorií.  Dnes tvoří nejžádanější zavařovací hrnec ten elektrický. Jedná se o hrnec, který si vystačí se zahříváním sám, nepotřebuje plotnu. Sám reguluje teplotu vody, nejčastěji za pomoci vlastního termostatu. Hrnec se vyrábí z různých materiálů, které se odráží zejména v rychlosti přípravy a ceně. Plusem elektrického hrnce bývá taky displej, který zobrazuje informace o čase, aktuální i cílené teplotě nebo například stavu vody. 
Zobrazit článek >
 
Pohankové recepty – slaná jídla
Pohankové karbanátky  Budete potřebovat:  Pohanku (1,5 hrnku) Cibuli (2 větší kusy) Česnek (5 stroužků) Zelí (200 g) Vejce (1 ks) Strouhanku Máslo Sůl Pepř Majoránku Postup: Uvařte pohanku a nechte ji vychladnout. Jakmile bude pohanka studená, smíchejte ji s vejcem, cibulí, nalisovaným česnekem a zelím. Ochuťte směs vypsaným kořením dle libosti. Poté vytvořte téměř hladké těsto. Z něho udělejte malé karbanátky a obalujte je ve strouhance. Ty můžete smažit a nebo péct na pekáči cca 45 minut dozlatova. Nejlépe tyto karbanátky chutnají s vařenými bramborami, kyselím zelím a nebo se zeleninovou oblohou.  Pohanková houbová směs s rukolou  Budete potřebovat: Pohanku (200 g) Cibuli (větší, 1 kus) Houby (100 g) Vývar (zeleninový, 400 ml) Česnek (4 stroužky) Šťávu z čerstvého citronu (1 lžíce) Rukolu (1 balení) Sůl Pepř Postup: Uvařte pohanku v horké vodě, po dovaření ji sceďte. Nakrájejte houby na drobné plátky a osmahněte je ne oleji. Po chvíli přidejte najemno nakrájenou cibuli a česnek. Jakmile budou všechny tyto suroviny dozlatova osmažené, přidejte pohanku a krátce orestujte. Následně přidejte vývar spolu s citronovou šťávou. Téměř hotové jídlo vařte cca 5 minut. Poté odstavte a nechte ještě asi 20 minut odpočinout. Nakonec vmíchejte rukolu. Dobrou chuť. Bio pohanku najdete zde. Další potraviny zdravé výživy najdete zde.   
Zobrazit článek >
 
Aby vitaminy nezmizely I
Víte, že ve slupce jablka se schovává nejvíce vitaminu? Že vařením zeleniny zlikvidujete až devadesát procent látek, které tělo potřebuje? Nebo že po oddělení plodu musíte dar přírody sníst do nějaké doby, aby obsahoval všechny vitaminy? A co skladování? Otázek o zachování nejdůležitějších látek v ovoci by vás mohlo napadnout daleko víc. My vám dnes prozradíme zejména triky, které vám pomohou udržet si v ovoci či zelenině zdravé látky a napovíme, jak se k jednotlivým plodům chovat.  Neloupejte a nestrouhejte Zásadním pravidlem je neodstraňovat ze zeleniny jedlé slupky. V ní se skrývá nejčastěji vitamin C a další důležité látky, které třeba pod slupkou ani nenajdete. Většinu zeleniny i ovoce znehodnotíte taky strouháním. Odšťavňování Zvláštní případ tvoří proces odšťavňování. Pokud chcete doplnit vitaminy a minerály, je ovoce v tekuté podobě tou nejlepší volbou. Nezapomínejte odšťavňovat ovoce i se slupkou, samozřejmě jen tou jedlou. Pamatujte však na to, že prolisováním ovoce se ničí vláknina. Ta nátlak nevydrží. Díky její absenci se ostatní látky dostanou snáz do těla, avšak myslete na to, že je třeba doplňovat vlákninu jinak.  Dobrou volbou je sušička Přemýšlíte, jak zpracovat ovoce a zeleninu, když v nich chcete uchovat většinu vitaminů? Otestujte služby sušičky. Domácí sušení vám zajistí, že v plodech zůstanou zdravé látky. Pamatujte na to, že sušit byste měla maximálně při čtyřiceti stupních. 
Zobrazit článek >
 
Višně? Rozhodně ano! II
Pokud máte problémy se svalovou soustavou, hledáte způsob dobré regenerace a zároveň však podporu svalové činnosti, ideální je draslík. A ve višních ho najdete spoustu! Draslík taky podporuje funkci srdce, vylučovacího orgánu, zejména ledvin. Tlumí projevy alergií a jejich celkový průběh.  Pokud tyto informace shrneme, můžeme si povšimnout několika důležitých poznatků. Višně mají podstatný vliv na zdraví stavebních jednotek našeho těla. Pyšní se taky významnou vlastností pročištění organismu. Jak jste se mohla dozvědět výše, višně podporují funkci ledvin i jater. Jistě vás potěší ještě jedna informace. Višně jsou sice sladkým ovocem, takže potěší vaši mlsnou, ale sehrají taky významnou roli při hubnutí. Pokud máte problémy s nadváhou, jezte višně klidně každý den, ideálně však prostřednictvím výtažků v doplňcích stravy, neboť do nich jsou přidávány taky višňové stonky, které mají vliv na neutralizaci tuků. Taky podporují celkovou očistu těla.  Jak už bylo zmíněno v předchozím odstavci, višně seženete například ve formě tabletek jako vhodný doplněk stravy. Velmi oblíbený je višňový sirup, který skvěle chutná a můžete jej míchat s vodou nebo s ním třeba péct. Z višní se často připravují taky čaje, ať už čistě z tohoto plodu nebo ovocné mixy. Pokud máte chuť na čajovou dobrotu, pak myslete na to, že pro lepší účinky je určitě vhodnější pořídit si sypaný čaj než skoro namletý sáčkový. Bude vám více ku prospěchu. Višně seženete taky v sušené podobě, jak slazené tak nedoslazované.  A hurá na višňové hody. Jaký dobrota to dnes bude?  
Zobrazit článek >
 
Jak vybrat správný džus ke koupi?
Nakupujte správně a zdravě. Naučte se rozpoznat kvalitní a pro tělo prospěšné potraviny. Zajímá vás, jak je to vlastně s džusy? Zavítejte na naši stránku Pro muže, kde se dozvíte o džusech nejen zajímavosti, ale i fakta. Pijete ovocné šťávy nebo nápoje? Je v tom rozdíl! Nyní se již podíváme na to, podle čeho a jak vybírat ty nejlepší džusy přímo pro vás. Jdeme na to. Sledujte chemické látky a konzervanty. Když opomeneme kyselinu citronovou, neměl by správný džus jiný konzervant obsahovat. Vyhněte se taky barvivům, ty rozhodně vašemu zdraví neprospějí. Dejte přednost džusu s dužinou. Ta má totiž zázračnou moc, co se týče trávení. Myslete i na nutriční hodnoty. Vyhněte se doslazovaným nápojům. Džus s vysokým obsahem ovoce může nahradit dokonce vaši svačinu. Pokud však budete popíjet ředěný ovocný nápoj, měla byste si dopřát alespoň porci ovoce. Sledujte datum výroby na každém druhu džusu. Vybírejte nejlépe džusy vyrobené aktuálně s pozdějším datem spotřeby. Máte stoprocentně zaručenou, že vaše pitná pochoutka přispěje vašemu tělu na zdraví. Jaké džus máte nejraději? Jednoznačně nejoblíbenější džus, který zásadně vítězí jak tady v Česku, tak i v cizině, je džus pomerančový. U nás v těsném závěsu za ním visí jablečná šťáva a taky multivitamin. Ve světě si zase stojí na vrcholu spolu s pomerančem jahoda. A jedna zajímavost na závěr: Vedla jste, že k výrobě jednoho litru pomerančového džusu je potřeba asi patnáct kusů pomerančů? To není málo, že? Není se co divit, že pravé a poctivé džusy nejsou levou záležitostí. Produkty zdravé výživy můžete zakoupit zde. 
Zobrazit článek >
 
Zavařujte v mikrovlnné troubě - květák
Konzervace a zavařování se opet vrací do našich domácností. Mnozí jsou přesvědčeni o tom, že je tento způsob zdravější a příjde nás levněji, než dané výrobky z obchodů. Pravdou je, že když si doma připravíme ovocný kompot, marmeládu nebo domácí paštiku, víme co jíme a můžeme si doladit i veškeré chutě a ingredience, které chutnají právě nám. Moje babičky a stejně tak i moje maminka zavařovaly téměř vše, co na zahrádce vyrostlo a uzrálo. Dokonce i můj děda dokázal připravit velmi chutný sterilovaný květák. A jeho recept na sladkokyselý květák praktikuji dodnes. Zavařovací hrnec nevlastním a tak jsem přešla na zavařování v elektrické troubě nebo v mikrovlnné troubě. RECEPT: Sladkokyselý sterilovaný květák Ingredience: 7 větších květáků 4 l vody 1 l octa (ocet si nadávkujte dle vlastní chuti, někdo má rád méně/více kyselé) 170 g soli (stejně tak dávkujte i sůl) 220 g cukru ( -II- i cukr) 2 pol. lžíce hořčičných semínek 1 pol. lžíce celého pepře 16 kuliček nového koření 5 bobkových listů pro lepší chuť můžete přidat do každé sklenice (nakrájenou cibuli na půlkolečka, mrkev na kolečka a snítku kopru) Postup: Omyjeme květák a rozřežeme jej na malé růžičky. Naskládáme květák (s cibulí, mrkví a koprem) do sklenic. Svaříme si lák (voda, ocet, sůl, cukr a koření). Zalijeme květák lákem a do každé sklenice přidáme po kousku koření z láku. Zavařování v mikrovlnné troubě: 0,7 l sklenice se vlní 6 min na 700W. Když bude více sklenic, čas se znásobí. Při vyšším výkonu se čas zkracuje (např. při 900W se 0,7l sklenice dělá 4,7 min). Víčka mohou být  šroubovací i klasiká na zamáčknutí. Při plnění sklenic dbejte na to, abyste neplnili až po okraj, nechte nějaký prostor od vrchu. Zkuste zavařování v krásné designové mikrovlnné troubě SHARP R 25AM. Profesionální mikrovlnná trouba zaujme svým výkonem mikrovln 2100 W. SHARP R 25AM vyniká velmi jednoduchým ovládáním, mimořádně rychlou přípravou jídla a svými kompaktními rozměry.    
Zobrazit článek >
 
Z babiččina receptáře - Lokše
Velmi často vzpomínám, na dobroty z babiččiny kuchyně. Nejen moje dvě babičky, také dědové, byli excelentní kuchaři, ale i moje prababička. Jeji kremrole byly vyhlášené svojí jemností a unikátní chutí po celém okolí. A když prababička mohla, tak je pekla na různé akce, jako byly svatby nebo narozeniny. Od jedné z mých babiček ráda vzpomínám na "turnaj". Nejedná se o žádný zápas, ale o skvělý bramborový recept. Taktéž, když už jsme u brambory, pekla skvělé bramborové lokše. Nevíte oč se jedná? Zkuste si je připravit: RECEPT: Bramborové lokše na sladko Ingredience: 400 g uvařených brambor (den dopředu) 130 g hladké mouky 4 g soli sádlo na pomaštění povidla Postup: Uvařené, oloupané a studené brambory nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme mouku, sůl a vypracujeme těsto, z kterého uděláme váleček asi jako na bramborové knedlíky. Babička pekla lokše na plotýnce, ale pokud nemáte, postačí vám litinová pánev. Pánev nebo plotýnku necháme zahřívat. V kastrůlku rozehřejeme sádlo na pomaštění lokší a připravíme si mašlovačku nebo štěteček na potírání placek. Části těsta odkrajujeme a na pomoučeném vále rozvalujeme na tenké placky silné 2-3 mm. Do rozpálené litinové pánve vložíme placku a necháme ji postupně opéct z obou stran. Zhruba 3 až minutky. Na těstě se budou vořit tmavé flíčky, které nejsou na závadu. Upečenou placku potřeme sádlem. Poté placky natíráme povidly a srolujeme jako palačinky. Avšak náplň může být i maková, nebo se tyto lokše hodí i jako příloha k masu. Připomeňte si další chutné recepty s kuchařkou Z BABIČČINA RECEPTÁŘE, kterou zakoupíte v eshopu.    
Zobrazit článek >
 
Jak vypěstovat domácí jahody?
Na pěstování jahod vám vystačí pouze malý kousek záhonku. Pokud máte možnost zahrádkářské činnosti, určitě si vypěstujte jahůdky. S těmi z obchodu se nedají srovnat. Dopřejte si požitek díky jejich čerstvé a sladké chuti. Nejprve je zapotřebí vybrat si správnou odrůdu, kterou do květináče zasadíte. Ty jsou rozděleny nejčastěji podle doby dozrávání. Brzké odrůdy dozrávají koncem června, další pak o něco později. Jahody můžete sázet jak do květináčů, tak i do klasické půdy na vaší zahrádce. Jahodám vyhovuje jemně kyselá půda. Dohnojit ji můžete tradiční chlévskou mrvou. Jahody je dobré sázet již na začátku jara. Jestliže jste tak doposud neučinila, poraďte se v zahrádkářství, jakou odrůdu sazeniček zvolit. Je možné, že vám však zahradníci napoví, abyste nové jahodníky zasadily až po prázdninách. Plánujete zasadit co nejvíce jahod? Pak popřemýšlejte o realizaci pyramid, které zajistí, že se na malý záhonový prostor vejde mnohem více sazenic, které zajistí větší úrodu. Na zahrádku se vám jako pomůcka k pěstování jahod bude hodit černá netkaná textilie, která snižuje riziko hnilobných procesů. Pomůže vám taky při ochraně jahod před nečistotami a taky jahody zabezpečí, co se týče škůdců a plevele. Vypěstujte si pár jahůdek snadno doma, v jakémkoliv počasí. Produkt Vypěstuj si jahody najdete zde. Rádi byste si občas dopřáli čerstvé jahody jako ze zahrádky? Na to nemusíte mít záhon! S touto sadou si je vypěstujete i v bytě. V této kouzelné krabičce najdete terakotový květináček, sáček semínek a kompostový kotouč. Tak se pohodlně posaďte a sledujte, jak vaše zahrádka roste. A už žádné čekání na léto! 1x terakotový květináček 1x sáček s jahodovými semínky 1x kompostový kotouč Postupujte podle návodu na obalu        
Zobrazit článek >
 
Oslaďte si život aneb přírodní cukry I
Průměrná osoba žijící ve vyspělé zemi zkonzumuje až čtyřikrát více cukru, než by doopravdy měla. Dávka cukru na den při normální denní aktivitě by neměla přesáhnout 200 gramů. Za zdravou dávku se pro tělu se však považuje pouze třicet gramů. O tom ale nebude náš dnešní článek. My se podíváme na to, zda není nějaká možnost sladit zdravěji. Pojďme si prohlédnout přírodní sladidla. Bílý cukr Tím lidé nejčastěji sladí již od sedmnáctého století. Má velmi vysokou sladivost. Tento druh cukru je nyní však mezi lidmi známý jako bílý jed. I odborníci souhlasí a mnohem méně ho jako sladidlo doporučují. Máte mnoho možností, jak ho nahradit. Třtinový cukr Dokonce i v cukrárenském průmyslu se od bílého cukru umělci odsouvají. Nahrazují ho cukrem třtinovým. Ten je nerafinovaný, má tmavší barvu a mírně rozdílnou chuť. Je zdravější. Jedinou jeho nevýhodou je obsah balastních látek. Ty mohou u lidí vyvolávat alergické reakce. Slady Pojďme se podívat na slady obecně. Slad se obecně používá ke slazení nápojů a taky dezertů. Můžete znát například kukuřičný slad, rýžový, ten však u nás zásadní roli nehraje, a nebo ječmenný, který jistě znají i ženy. Slady mají nižší sladivost než klasický cukr, proto je nutné je užívat ve větší míře. V porovnáním s klasickým cukrem jsou mnohem zdravější. Melasa Pokud potřebujete doplnit vitaminy, zkuste melasu. Jde o tmavý hustý sirup, který vzniká při výrobě cukru. Mírně se chutí od klasických cukrů liší, je podobný spíše cukru třtinovému. Svou sladkou úlohu však dokonale plní. Ukrývá se v něm hlavně velký podíl vitaminů skupiny B, taky mnoho minerálů. Bio Naturala přírodní třtinový cukr najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Velký speciál o stravování: Jakých chyb se dopouštíte? V
Káva ano. Ale jaká? Ať už pijete denně dvě kávy, protože vám chutnají nebo že je zkrátka potřebujete, vůbec to ničemu nevadí. Ovšem pouze tehdy, pokud pijete kávu kvalitní. Nekonzumujte instantní nápoje, omezte tučné mléko a zapomeňte na smetanu. Dejte si pozor na kávu bez kofeinu, na odpoledne nebo večer je určitě vhodná, ale ne každá je kvalitní. O cukru do kávy nemusíme ani hovořit, bez něj je káva zdravější. Sport všechno nezachrání Někteří lidé spoléhají na to, že pokud pravidelně cvičí, mohou si dopřávat zkrátka vše. To tak úplně není pravda. I když nepřibydete na váze, vaše tělo si musí s celou potravou poradit. Nekvalitní stravou zatěžujete nejen trávicí systém, ale celý organismus, ani o tom nemusíte vědět. Špatné stravování se může na těle projevit až za několik let. Doplňujte vlákninu Proběhlo mnoho testů na lidských organismech, které zjišťovaly nejen složení nevhodných látek v organismu, ale taky těch dobrých. V testování zcela propadla vláknina. Tento nenahraditelný komponent je v nedostatečném množství v každém třetím organismu. To je opravdu velké číslo. Vláknina skvěle podporuje trávení i vylučování. Najdete ji v oříškách, zelenině i ovoci, důležité jsou však taky celozrnné obiloviny. Máte již ve svém jídelníčku jasno? Pokuste se vylepšit své stravovací návyky. Tělo vám za tento krok velmi poděkuje, tomu věřte!  
Zobrazit článek >
 
Rooibos čaj červený sypaný
Už jste slyšela o čaji jménem Rooibos? Ne? Nevadí! Dnes tu pro vás máme připravených několik důvodů, které vám odpoví na to, proč zrovna tento čaj konzumovat. Zpestřete si jídelníček tímto výborným nápojem, nebudete litovat! Roobois obsahuje významné látky typu flavonoidy nebo fenoly, které se pyšní významnými antioxidačními účinky. Čaj je bohatý na minerály, najdete v něm podstatné množství manganu, fluoru nebo mědi. Roobois červený se pak chlubí ještě dostatkem vápníku, železa, hořčíku, fosforu, zinku nebo draslíku. Už jen tento výčet prospěšných látek pro organismus by vás mohl přesvědčit, v dalších odstavcích však pro vás máme připraven výčet základních účinků čaje. Bojuje proti vysoké hladině cholesterolu i cukru v krvi. Roobois je velmi prospěný pro celý trávicí systém. Celkově ulehčuje trávení, působí navíc proti překyselení organismu. Působí taky proti nadýmání. Čaj má skvělý vliv na kosti. Podporuje tvorbu kostní dřeně a celkově je díky obsahu vápníku vyživuje. Dodává kostem sílu. Díky zmíněným antioxidantům působí Rooibos jako posilovač imunity. Čaj má taky desinfekční účinky. Pití čaje ničí pachuť v ústech, naopak dodává ústní dutině svěžest. Určitě vás potěší, že čaj podporuje kvalitu pleti, vlasů i nehtů, takže celkově přispívá ke kráse. Otestujte čaj sama. Klikněte na odkaz uvedený níže a objednejte si nápoj ještě dnes. 
Zobrazit článek >
 
Špagety tak, jak je neznáte I
Milujete špagety, ale už vás nebaví rajčatová omáčka a mleté maso? V tom případě se inspirujte těmito recepty, které ozvláštní tradiční špagetové jídlo. Které si uvaříte jako první? Spaghetti CARBONARA Budete potřebovat: Špagety (350 g) Bůček nebo slaninu (120 g) Sýr (nejlépe ovčí, 60 g) Parmazán (50 g + 25g) Vejce (4 ks) Česnek (4 stroužky) Máslo (60 g) Sůl a pepř Množství surovin vystačí na 4 porce. Postup: Dejte vařit špagety dle návodu na obalu. Nejlépe budou chutnat na skus, takzvaně al dante. Mezitím si připravte slaninu. Tu nakrájejte na velmi jemné plátky. Ve zbytku času nastrouhejte sýry. Připravte si pánev a na ní rozpusťte máslo. Jakmile začne pěnit, přihoďte slaninu a nakrájený česnek. Smažte minimálně tři minuty. Poté česnek ze směsi vyjměte! Pamatujte, že v těstovinách carbonara by se stroužky česneku nikdy neměly nechávat. Slaninu dále smažte, dokud nebude křupavá. Těstoviny vytáhněte z vroucí vody a přihoďte je na pánev. V misce si rozšlehejte vejce. K němu nakonec přidejte i sýr. Polijte směsí všechny špagety. Pokud těstovinám chybí omáčka, přidejte na pánev pár lžic vody. Ještě chvíli poduste téměř hotové jídlo. Připravte si talíře na těstoviny. Nejlépe uděláte, když je naservírujete v hlubokých talířích na polévku. Naaranžujte špagety a na ně přidejte zbylé množství parmazánu. Jídlo můžete ještě dozdobit pažitkou či lístky bazalky. Ihned podávejte. A jak jíte doma špagety vy? Používáte ozdobné dózy na uskladnění těstovin? Plechovou dózu ‚,RAPHAEL-oval‘‘–špagety najdete zde. Další plechové dózy nejen na těstoviny a potraviny najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Recept: Jahodovo-skořicová marmeláda
Jahodobraní je v plném proudu. Jeden den se jahody posbírají a na druhý den můžeme začít znovu. Avšak dlouho čerstvé jahody nevydrží a rady podléhají plesnivění. Proto je dobré, pokud je nezužitkujete jiným způsobem, jahody zamrazit nebo z nich uvařit skvělou marmeládu. RECEPT: Jahodovo-skořicová marmeláda Ingredience na 1kg jahod: 1 kávová lžíce mleté skořice 500 g cukru krupice 1/2 balíčku přípravku Pektin 1 kávová lžíce kyseliny citrónové Postup: Očistíme jahody a zhruba 3/4 kg vložíme do hrnce a rozmixujeme je. Přidáme zbylé jahody, které jsme rozkrájeli na kousky. Smícháme 1/2 balíčku Pektinu s 2 polévkovými lžícemi cukru a přidáme k jahodám. Za stálého míchání přivedeme tuto směs k varu a zhruba 1 minutu povaříme. Přidáme zbytek cukru a skořici, opět přivedeme do varu a za stálého míchání směs důkladně povaříme 5 minut. Marmeládu odstavíme a přidáme kyselinu citrónovou. Na talířek kápneme 1-2 lžičky právě uvařené marmelády. Pokud po vychladnutí neztuhne, vmícháme do ní ještě 1 zarovnanou lžičku kyseliny citrónové, krátce povaříme a zkoušku zopakujeme. Odebereme pěnu a marmeládou plníme čisté a nahřáté skleničky až po okraj. Skleničky důkladně uzavřeme, obrátíme dnem nahoru a necháme asi 5 minut stát na víčku Vyzkoušejte další skvělé postupy na výrobu domácích marmelád, které najdete v knize DOMÁCÍ MARMELÁDY OD HANKY.  
Zobrazit článek >
 
Cukroví za pár minut V
Truffles plné čokolády Budete potřebovat: Čokoládu (hořkou, minimálně 60% kakaa v sušině, 500 g) Smetanu ke šlehání (160 ml) Máslo (1 lžíce) Strouhaný kokos (hrst) Mleté ořechy (2 hrstky, kokos a ořechy můžete nakombinovat dle libosti, jak je máte rádi) Brandy (5 lžic) Vanilkový lusk (1 ks) Kakao (dvě lžíce) Postup: Čokoládu rozehřejte se smetanou a přidejte vanilkový lusk. Pak přidejte máslo, a míchejte, dokud směs nebude zcela hladká. Do ní následně zamíchejte brandy. Směs nechte vychladnout. Poté do ni vložte všechny sypké suroviny a opět dejte na pár minut do mrazničky. Poté tvarujte kouličky či oválky, zapichujte do nich párátka. Výsledné cukroví ještě můžete obalit dle libosti v oříškách, kokosu nebo v barevných perletích. Linecké cukroví Tato podoba lineckého cukroví je nejen velmi chutná, ale taky rychlá. Problém bývá jen se slepováním, to vám dá zabrat nejvíc. Můžete do akce ale zapojit celou rodinu a máte hned hotovo. Budete potřebovat: Cukr (120 g) Hladkou mouku (350 g) Máslo (250 g) Žloutek (3 ks) Citronovou kůru (1 lžička) Postup: Všechny suroviny smíchejte dohromady. Vyválejte si těsto a vykrajujte z něj cukroví do páru. Vložte do trouby předehřáté ne 150°C na pečící papír. Hotové linecké slepujte marmeládou. Hvězdičky s kousky višní Budete potřebovat: Mouku hladkou (300 g) Heru (200 g) Žloutek (3 ks) Višně (100 g) Vanilkový cukr (sáček) Cukr moučka (120 g) Postup: Smíchejte veškeré suroviny dohromady, nakonec přidejte višně a vypracujte těsto. Vyválejte ho a vykrajujte tvary. Poté pečte na 150°C asi 10 minut. Hotové cukroví můžete slepovat k sobě marmeládou nebo citronovým krémem, není to však nutné. 
Zobrazit článek >
 
Gelato tyčový mixér
Pamatuji si babičky mnohadílný kuchyňský robot. Uměl mlít kávu i vyhníst těsto. Vlastně nevím, co všechno uměl. Babička ho měla v komoře. Byl těžký, hlučný a zabral moře místa. A taky stál hodně peněz. Nerada ho používala. Mytí takového „stroje“ bylo totiž pracné. Taková činnost přitom následovala po jediném použití některého z příslušenství. Naštěstí doba pokročila. Dávno si nepořizujeme komplikované velké přístroje do domácnosti, tedy pokud nemáme velkou rodinu. Kupujeme si lehké, jednoduché kuchyňské pomocníky, i když připouštím, že zdaleka nedosahují životnosti babiččina kuchyňského robota. Přesto své kvality mají: jsou snadno omyvatelné, dají se vložit i do myčky. Můžete si vybírat z mnoha barev, fantazii se meze nekladou. Mají mnoho dovedností, o kterých by si babička mohla nechat zdát. A především jsou lehké a nezabírají místo. Díky cenové dostupnosti mohou být hezkým dárkem, dokonce i pro domácnost starého mládence. Tmavě fialový tyčový mixér Gelato EKM006V značky Esperanza všechny výše popsané výhody splňuje. Je cenově dostupný, skladný, snadno smontovatelný a omyvatelný. Pro pohodlné mixování je jeho součástí také uzavíratelná mixovací plastová nádoba téže barvy. Snadno s ním připravíte rychlou ovocnou i zeleninovou snídani i svačinku, základ na těsto, jemnou krémovou polévku, oblíbenou omáčku, pomazánku, krém na dort a další. Fantazii se meze nekladou. Má příkon 280 W a 2 stupně otáček. Fialový tyčový ponorný mixér Gelato EKM006V zakoupíte v sekci Elektroniky pro domácnost.
Zobrazit článek >
 
Co je to blanšírování?
Blanšírování někdy taky blanžírování. Víte, co se pod tímto kuchařským termínem skrývá za činnost? Možná vám něco prozradí překlad tohoto pojmu. Slovo bylo odvozeno od francouzského blanchir, což znamená zbělit. Není nutné vás déle napínat. Blanšírování je krátký proces namáčení ovoce či zeleniny do horké vody a následného ochlazení ve vodě ledové. Možná teď přemýšlíte, proč tedy pojem blanchir. Tato technika totiž nemá původ v rostlinné stravě. Původně se namáčelo do horké vody maso. To po krátké horké lázni zbělalo a zatáhlo se. Díky tomu pak při tepelném zpracování nepustilo tolik vody a zůstalo šťavnatější. Tento způsob taky ulehčí porcování masa a odstraňování blán. Dnes se technika aplikuje především na ovoce a zeleninu. V první řadě je blanšírování výhodné v tom, že zajistí uchování živin včetně vitaminů a dále chuti. Zajišťuje taky jistou míru konzervace, takže brání zkažení potravin. Nejen že pomůže ovoci a zelenině zachovat jeho čerstvost, ale taky zajistí neměnící se barvu. Zabraňuje tmavnutí či vysychání plodů. Tato metoda se využívá třeba při přípravě pesta. Přeskočte do našeho magazínu pro muže a zjistěte, jak se bazalkové pesto připravuje. Technika blanšírování je taky ku prospěchu při odstraňování slupek z plodů. Namočte do horké vody rajčata, broskve nebo třeba meruňky a hned vám půjde jejich vrchní obal odstraňovat lépe. Tuto metodu vyzkoušejte taky na mandle nebo pistácie. Blanšírovat se vyplatí taky houby. Čiňte tak, než je zamrazíte. Vyzkoušejte si metodu blanšírování. Kupte si u nás třeba mandle a můžete návod testovat.
Zobrazit článek >
 
Druhy olejů: Hořčičný a dýňový olej, olej z lískových oříšků
Hořčičný olej Hořčičný olej je významný hlavně v tom ohledu, že podporuje trávení. Používá se zejména ve východním světě, kde tvoří dokonce složku medicínských produktů. U nás by se však tento olej ve své tradiční podobě neměl vůbec vyskytovat, neboť obsahuje látky, které mohou mít negativní vliv na některé orgány. Olej z lískových oříšků Lisováním oříškových jader lze také získat olej. Plodů bude však potřeba poměrně dost, oříšky jsou sice bohaté na olejovou složku, ale i přesto je na jednu sklenici oleje třeba několik kilo ořechů. Tento fakt už sám naznačuje, že cena za lískový olej bude poměrně vysoká. Takové chuti se vám však díky žádnému jinému oleji nedostane. Jemně sladká a tak akorát aromatická chuť je k nezaplacení, hlavně v studených, ideálně přímo vychlazených, pokrmech. Dýňový olej Dýňový olej se vyrábí pouze ze semen dýně oranžové. Jedná se o zdraví prospěšné dochucovadlo. Obsahuje vitaminy skupiny B, dále vitamin C a E. Kromě nich se uživatelé oleje mohou těšit z aminokyselin, esenciálních mastných kyselin, manganu, železa, mědi, vápníků nebo selenu. Olej má mnoho zdravotních účinků, pomáhá s léčbou prostaty, podporuje aktivní sexuální život, zvyšuje i milostný apetit. Olej má vliv taky na krásu. Dodává sílu vlasům a nehtům. Dýňový olej používejte za studena, do teplých pokrmů se nehodí, neboť při ohřevu ztrácí některé své účinné látky. 
Zobrazit článek >
 
Poznejte druhy rýže II
Divoká rýže  Někdy ji nazýváme taky planou. Proč? Nejedná se totiž přímo o druh rýže, nýbrž semena vodní trávy, které rostou v Severní Americe. Zrna divoké rýže jsou hodně tmavá a taky dlouhá. Obsahují mnoho důležitých látek, třeba vitamin B. Tato rýže se často míchá s Basmati, o které se dočtete níže.  Basmati rýže  Basmati rýži můžete identifikovat i bez prohlédnutí. Je totiž charakteristická pro svou oříškovou vůni. Její existence spadá až hodně daleko, neboť svůj název si nese již od starých Indů. V hindštině výraz basmati znamená něco jako královna mezi vůněmi. Jedná se o nejvíce konzumovanou rýži v Indii. Vyrábí se poměrně snadno. Dojde k odstranění vnější slupky a následnému leštění.  Jasmínová rýže  S vůněmi ještě nekončíme. Pojďme rovnou přeskočit k rýži jasmínové, ze které můžete cítit také mírně oříšky, ale její vůně je smetanovější a jemnější. Jasmínovou rýži můžete snadno slepit, to s Basmati nedokážete. Jasmínová rýže je taková univerzální. Hodí se jak na slané pokrmy, tak k přípravě sladkých dobrot, skvěle chutná například v nákypech.  Bílá rýže  Barva mluví za vše. Z této rýže byly odstraněny veškeré slupky i jejich stopy. Bohužel v této rýži již nezůstaly zásadní důležité vitaminy a minerály, neboť ty se ukrývají hlavně ve slupkách. Pro některé účely je však tato rýže nezbytná. Dále se dělí na další poddruhy. Nejoblíbenější rýže je dlouhozrnná, kulatozrnná a taky střednězrnná.
Zobrazit článek >
 
English Tea Shop: čaj levandule a heřmánek
Už jste ochutnala náš výborný růžový čaj z levandule a heřmánku?  Heřmánek pravý je znám zejména díky svým zklidňujícím a tlumícím účinkům. Působí proti křečím. Pomáhá proti bolestem břicha, například i v době menstruace. Léčí taky nadýmání.  Má vliv na hojení ran a opět pomáhá snižovat jejich bolest. Působí taky proti bolesti zubů.  Má vliv taky na krásu. Léčí ekzémy a různé vyrážky. Má vliv na zčervenání akné. Podporuje kvalitu vlasů i nehtů.  Heřmánek povzbuzuje unavené oči. Zabraňuje pocitům únavy či celkové vyčerpanosti.  Levandule spolu s heřmánkem vytváří skvělé léčebné duo. Je charakteristická svými podobnými účinky, avšak stejně u levandule najdeme další extra vlastnosti. Proč vám bude levandule ku prospěchu?  Levandule pomáhá v boji s nespavostí. Jistě znáte recept levandulové koupele, jejíž esence vám pomohou lépe usínat. Obdobně působí i čaj.  Levandule působí proti bolestem hlavy, má vliv na migrény, jejichž průběh dokáže výrazně omezit.  Působí taky proti zánětům nervů a celkově podporuje jejich funkčnost. Má vliv na negativní průběh stresu a jeho nežádoucí účinky.  Otestujte produkt obsahující zklidňující heřmánek s levandulí, bezkofeinový nápoj, který si díky jeho skvělé chuti užijete. Čaj si nemusíte připravovat pouze jako horký nápoj. Vykouzlit si můžete i studené potěšení, jen je v chladné vodě třeba sáček déle louhovat. Balení obsahuje dvacet kusů čajových sáčků. 
Zobrazit článek >
 
Řeřicha na talíři
Vitamíny! Vitamíny! Vitamíny! Teď hned? Ale kde je vzít...? Odpověď zní: "Vysejte si řeřichu!" Řeřicha zahradní Tato rostlinka plná vitamínů patří mezi rychlíky růstu rostlin, které můžete konzumovat už po 10 - 14 dnech od výsevu. A k tomu všemu má minimální nároky na pěstování. Latinský název zní - Lepidum sativum. Je to rostlina s rychlým vývojem a krátkou vegetací. Je velmi vhodná k rychlení v zimním a předjarním období. Sklízíme rostlinky o výšce 6 – 8 cm. Řeřicha obsahuje vitamíny B, C, K, karoten, železo aj. Můžeme ji požívat jako dochucovadlo salátů, nebo si ji jednoduše nasekáme např. na chleba s máslem či sýrem. Zajímavou chuť nám vytvoří, když ji přidáme do různých pomazánek, nebo jí dozdobíme omáčky či polévky. Nejlépe bude ji používat v čerstvém stavu, neboť tepelnou úpravou ztrácí vitamíny. Řeřichu vysévámu buď do substrátu, nebo si ji můžeme vysét na misku, do které vložíme vatu a zalejeme vodou.   Inspiraci na bylinky najdete i v těchto publikacích: 1) BYLINKY pro děti a maminky Knížka je určená pro všechny maminky, které chtějí používat dostupné přírodní prostředky pro zdraví své a svých dětí. Publikace je přehledná a především srozumitelná pro české maminky, zaměřuje se na využití fytoterapie a zdravé přírodní stravy v těhotenství, při kojení, v mateřství a pro děti. Vychází z lidových tradic, nabízí zdravé recepty a nápady na využití rostlin při tvoření s dětmi. Tuto knihu zakoupíte v našem e-shopu Eiffel Optic: ZDE     2) NOVÉ BABKINE BYLINKY Ako bylinky poznávať, zbierať, spracovávať, uschovávať a potom aj používať – toto všetko sa dozviete v knihe Babičkine nové bylinky. Sú v nej usporiadané celoživotné skúsenosti a recepty známej bylinkárky, ktoré inde nenájdete. Dozviete sa, aké ročné obdobia sú najvhodnejšie pre konkrétne druhy liečivých rastlín. Poradíme vám, na akých miestach ich spoľahlivo nájdete. Kniha obsahuje vyše 120 receptov na všetky ťažkosti a choroby. O každej rastline je navyše bohatá obrazová dokumentácia. Tuto knihu zakoupíte v našem e-shopu Eiffel Optic: ZDE  
Zobrazit článek >
 
Vánoční pečení VIII. – Linecké ořechové čtverečky
Znáte linecké ořechové čtverečky, někdy taky nazývané jako ořechové kostky? Pokud jste tento recept ještě nevyzkoušela, tak vám zaručuji, že po prvním ochutnání už nebudete chtít jíst nic jiného.  Příprava není až tak složitá, avšak ingrediencí je poměrně mnoho, jelikož toto cukroví se skládá ze dvou těst a dvou polev. Budete potřebovat: Na těsto: LINECKÉ TĚSTO Mouku hladkou (150 g) Mouku polohrubou (150 g) Cukr moučka (100 g) Máslo (200 g) Vejce (1 ks) Citronovou kůru (1-2 lžičky) Sůl (špetka) OŘECHOVÉ TĚSTO: Mouku polohrubou (150 g) Cukr moučka (250 g) Máslo (250 g) Vlašské ořechy (mleté, 150 g) Rum (2-5 lžic) Vejce (bílky, 7 ks) Citronovou kůru (1-2 lžičky) Sůl (špetka) Na polevu: Cukr moučka (300 g) Rum (2 lžíce) Vejce (žloutky, 7 ks) Na polevu a posyp: Čokoládu na vaření (1 tabulka) Vlašské ořechy (celé, cca 50 ks) Postup: Ze všech surovin vypracujte hladké těsto. Máslo, které budete dávat do těsta, by mělo být měkké, aby se lépe zpracovávalo. Jemné těsto vložte do igelitového pytlíku nebo potravinářské fólie a nechte dvě hodině v lednici. Ořechové těsto připravte taktéž. Smíchejte všechny suroviny, ale tentokrát bez bílků. Ty našlehejte v mixéru a vytvořte sníh. Přidejte ho do hladkého těsta, které opět vložte do lednice. Jakmile si linecké těsto odpočine, vyndejte ho z lednice, rozválejte a položte ho na plech vyložený pečícím papírem. Na toto těsto přidejte těsto ořechové a nechte ho péci 40 minut na 150°C. Mezi tím, co se bude cukroví péct, připravte si polevu. Žloutky vyšlehejte tak jako bílky. Na upečený korpus natřete polevu a nechte zaschnout. Poté rozpusťte čokoládu, do které přidejte pár lžic vody a plátek másla, aby se leskla. Čokoládu vylijte na těsto a opět počkejte, až zaschne. Těsto na plechu rozkrájejte a na každý kousek položte kus vlašského ořechu. Dobrou chuť! Další recepty na cukroví najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Zeleninové koktejly pro štíhlou linii
Hledáte zdravé a ještě chutné nápoje? Nějaké zázraky, které vám ještě pomůžou udržet si štíhlou linii? Pak čtěte dál a naučte se mixovat tyto tři výtečné drinky. Červená královna Řepa výborně působí na oběhový systém a pročišťuje krev. Přidejte k ní do páru salátovou okurku a vytvořte si domácí čistič organismu. Namixujte celou okurku a k ní přidejte dvě řepy. Opět rozmixujte. Toto zeleninové smoothie výborně působí na unavený organismus. Posílí funkci celého těla do dalších dnů. Zázvor a mrkev Zázvor je blahodárný téměř na všechno. Jeho funkce se hodí i při hubnutí. Rozmixujte pět mrkví s dvěma centimetry zázvoru. Vytvoříte tak kouzelný lektvar, který vám pomůže shodit nějaká ta kila dolů snáz. Tento nápoj dokáže organismus taky prohřát. Posílí celkovou imunitu těla. Celerová bomba s rajčaty Celer má v povaze uklidňovat. Působí proti nervozitě a strachu, taky proti nespavosti. Podporuje vylučování. Nakrájejte celerovou nať, rajče, zelené jablko, smíchejte suroviny dohromady a následně je rozmixujte. Do připraveného nápoje kápněte pár kapek olivového nebo mandlového oleje, který podpoří trávení. Tak na jakém koktejlu si pochutnáte dnes vy? Vyzkoušejte jeden ze zeleninových zázraků. Vyzkoušejte nové smoothie, které jste ještě nepila, s knihou 36 Smoothies pro duši. Publikaci najdete zde. 
Zobrazit článek >
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12