EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.CZ Pro ženy Pro muže Slevy a akce

Vaření

 
Mlsejte zdravě - raw čokoládový dort s banánem
Oblíbila jste si raw stravu, nebo si občas odlehčíte jídelníček a zkusíte si připravit něco zdravějšího? Ať už je to tak nebo jinak, v každém případě se vyplatí jíst zdravě, a to už nejen pro lepší zdraví, ale i pro vlastní pohodu a pocit. Nemusí se jednat jen o jídla slaná, ale zdravě se dá i mlsat. Pojďte si s námi připravit raw dortík, který zachutná i těm zapřísáhlým odpůrcům zdravé výživy. RECEPT: Raw čokoládový dort s banánem Ingredience na datlovou pastu: 3/4 hrnku datlí 1/2 hrnku vody Ingredience na korpus: 1/2 hrnku datlové pasty 1 hrnek vlašských ořechů 1 hrnek kešu ořechů 1 menší banán 1/4 kokosového oleje Ingredience na krém: 1 a 1/2 hrnku kešu ořechů 1 hrnek kakaa 1/2 sirupu z agáve 1 hrnek vody 1/2 hrnku datlové pasty 1/2 banánu špetka soli lžička vanilky Postup: Nejprve si připravíme datlovou pastu: vypeckujeme datle, zalijeme vodou a rozmixujeme je dohladka. Poté přejdeme k výrobě korpusu: do mixéru vložíme všechny ořechy a rozmixujeme je najemno. Přidáme ostatní ingredience a spojíme vše do jednoho těsta. Směs natlačíme do formy. Krém na dort připravíme opět v mixéru: začneme nejprve mixovat kešu ořechy s vodou a agáve sirupem. Když je krém naprosto bez hrudek, přidáme ostatní ingredience a rozmixujeme. Nakonec přidáme roztavený kokosový olej. Výsledkem musí být hladký krém se zcela spojenými ingrediencemi, který nalijeme na krustu. Inspiraci na další zdravé sladkosti najdete ve stejnojmenné kuchařce: ZDRAVÉ SLADKOSTI z nakladatelství Bookmedia.    
Zobrazit článek >
 
Dejte si první novoroční předsevzetí - zhubněte!
Už delší dobu bojujete s dietou a nedaří se Vám zhubnout? Říkáte si, že to nikdy nedokážete? Věřte, že je to velký omyl! Musíte především chtít a zároveň na to jít tou správnou cestou. Zahoďte návody na tukožroutské polévky, vaječné diety a diety podobného typu. Protože všechny tyto procesy jsou jen krátkodobého rázu a jejich podstatou je, abyste ztratila vodu z těla a především trpí svalová hmota. Vy hladovíte a tuku se zbavujete pomálu. Především si uvědomte, proč chcete zhubnout. Zda-li máte nějaké zdravotní komplikace, nebo se už na sebe nemůžete dívat. A pokud jste zdravá, ale máte nadváhu, vězte, že zdravotní komplikace se časem mohou taktéž dostavit. Pokud už máte jasno, proč chcete zhubnout, stanovte si reálný cíl. Pokud si s ním nevíte rady, zajděte si do nejbližšího fit centra a požádejete o pomoc trenéra, který Vám sestaví jídelníček na míru a taktéž cvičení. Bez pohybu to totiž nejde! S novým jídelníčkem a tréninkovým plánem lze užívat i podporující doplňky stravy. Jedním z nich je TRANSFORMATION SHAKE, který Vám pomůže odbourávat tuky a udržet svalovou hmotu! Připravek obsahuje: Vitamín B6 (pyridoxin hydrochlorid) 0.5 mg Vitamín B2 (riboflavin) 0.5 mg Vitamín B1 (thiamin) 0.5 mg Vitamín B12 (kyanokobalamin, kobalamin) 0.0000005 mg Magnézium (Laktát hořečnatý dihydrát) 90 mg Selen (seleničitan sodný, selenan sodný) 0.0000015 mg 48% syrovátkový protein WPC80 inulín 10% koncentrát mléčných proteinů MPC – casein, maltodextrin pomerančový koncentrát kyselina citrónová aroma umělé sladidlo (natrium cyklamat a natrium sacharin) přírodní barvivo beta karoten
Zobrazit článek >
 
Hrnec Prestige LTSS1810
Ve špatném nádobí se špatně vaří. Nejen, že může ohrožovat lidské zdraví, ale jeho funkčnost může vaření zpomalovat a dále komplikovat: snadno se o něj spálíte, jídlo se v něm připaluje. Nekvalitní plastová ucha při ohřátí se snadno roztékají a podobně. Naše babičky si libovaly v nádobí litinovém, na vnitřních stranách glazovaném. Mělo mnoho výhod: jídlo v něm vydrželo velmi dlouho teplé, nepřipalovalo se a uchovávalo si skvělou chuť. Jednoduchou úpravou mohlo sloužit i jako pekáče k pečení například masa. Jeho pozitivem i negativem byla jeho hmotnost, která značně znesnadňovala manipulaci. Moderní kuchyně dovolila spatřit světlo světa nádobí ocelovému. Nejenže krásně vypadá a je zdravotně nezávadné. Dobře vodí teplo a jídlo se v něm nepřipaluje. Vynikajícím, přitom cenově dostupným, je ocelové nádobí značky Lamart. Vyzkoušet můžete například robustní hrnec Prestige LTSS1810 o celkovém objemu 2,6 litru. Snadno udržovatelný hrnec s mírami po vnitřní straně má dvě ocelová, ergonomicky tvarovaná ucha a průměr 18 cm. Umožňuje zdravé vaření a uplatní se v každé, i té nejmenší kuchyni. Při vaření lze jeho obsah dobře sledovat přes skleněnou poklici s ventilem a kovovým madlem, kterým uniká nadměrná vařením vznikající pára. Sendvičové dno zaručuje rovnoměrné vaření bez rizika připalování. Snadno jej umyjete v myčce. Potencionální zájemce potěší, že hrnec Prestige od Lamartu je vhodný k vaření na plynovém, elektrickém, sklokeramickém i indukčním vařiči. Kvalitní hrnec Prestige najdete v sekci Kuchyň.
Zobrazit článek >
 
Účinky skořice k nezaplacení I
V kuchyni nám skořice bude ku prospěchu při pečení hruškových a jablečných sladkých specialit, využijeme ji taky na maso, zejména jehněčí nebo drůbež. Výborně se skořice kombinuje taky s čokoládou nebo rýží. Otestujte sama, jak dokáže dodat jednoduchému pokrmu šmrnc.  Skořice se dá kombinovat s mnohými druhy koření, jen dbejte na to, abyste to s aromatem nepřehnali. Výborně bude skořice spolupracovat například s kardamomem, semeny koriandru, hřebíčkem, zázvorem nebo muškátovým oříškem.  Pojďme se nyní podívat na účinky, které skořice vašemu tělu nabízí. Ve skořici je obsaženo velké množství antioxidantů. Tyto látky chrání naše tělo před působením volných radikálů. Skořice obsahuje například polyfenoly. Díky speciálním látkám funguje taky jako antioxidant.  Skořice se pyšní zejména vysokým obsahem vápníku. Má v sobě však i mnohé další minerály a zdraví prospěšné látky, ze kterých stojí za zmínku zejména mangan. Díky vápníku skořice posiluje kosti. Dostatek vlákniny zase pomáhá z těla vyplavovat nadbytek soli.  O skořici je známo, že je dokonalým doplňkem na hubnutí. Jasně že vám pravidelná konzumace skořice nezajistí o pár kilo méně, ale není tajemstvím, že dokáže výrazně snížit hladinu cukru v krvi. Skořice zvládne při jejím pravidelném užívání zlepšovat funkci inzulinu, čímž usnadňuje shazování nadbytečných kil i moc sladkého najednou. Když budete jíst skořici při hubnutí, rozhodně chybu neuděláte, váha by vám měla jít dolů alespoň o trochu snadněji.   Látky obsažené ve skořici přispívají k ředěné krve, čímž zabraňují vzniku krevních sraženin.  Vůně jablečného závinu se skořicí nebo teplé krupičné kaše, to jsou určitě vzpomínky, ke kterým se rádi vracíme. Skořice a sladké pokrmy se spolu neodmyslitelně pojí, a tak není divu, že se toto koření objevuje v rozličných sladkých kaších nebo jablečných dezertech. Skořice se nicméně hodí také do pikantních pokrmů, a proto ji lze často nalézt ve směsích koření spolu s chilli. Etiopská směs BerBer či asijské koření pěti vůní jsou toho jasným důkazem. Složení: Produkt kontrolovaného ekologického zemědělstvíHmotnost: 45gZemě původu: Česká republika 
Zobrazit článek >
 
Účinky skořice k nezaplacení II
Skořice působí jako skvělá prevence před nachlazením. Působí antibioticky a protiinfekčně. Společně s medem dokáže zlikvidovat i horečkové bacily či takovou neplechu, která by vám do rána mohla zajistit pěknou bolest v krku.  Skořice vám poslouží i tehdy, pokud trpíte vylučovacími problémy. Zařídí pravidelnou stolici, pomůže při zácpě i průjmu.  Koření je významným bojovníkem proti plísním. Jestliže trpíte plísněmi na těle, nejlepším řešením je namíchat si speciální zábal, který vám pomůže od plísní i jiných všelijakých neplech.  Skořice má navíc skvělé prohřívací schopnosti. Máte ráda svařené džusy? Právě do nich se přidává trocha skořice, která přispěje k zahřátí organismu. Vyzkoušejte ji.  Prvky, které skořice obsahuje, dokáží zvyšovat mozkovou aktivitu. Navíc podporují myšlení a soustředěnost. Mnohé průzkumy dokázaly, že lidem, kteří pravidelně užívají skořici, se zlepšila paměť jak dlouhodobá, tak krátkodobá.  Skořice nemá vliv jen na regulaci cukru v krvi, ale stará se taky o hladinu cholesterolu. Skořice pomáhá odstraňovat nadbytečné tuky. Díky této vlastnosti je taky skvělou pomůckou v případě onemocnění srdce a aterosklerózy.  Skořice je skvělou prevencí proti strašáku jménem rakovina. Zabraňuje růstu nádorových buněk a tvorbě kapilár, které je vyživují, naopak škodlivé látky zabíjí.  Skořice je zkrátka jedním z nejzdravějších přírodních produktů vůbec. Vašemu tělu dodá nejen spoustu důležitých látek, ale taky organismu pomůže v boji s kdejakou nemocí. Važte si tohoto pokladu. Užívejte skořici pravidelně nebo ji alespoň přidávejte do vybraných specialit. 
Zobrazit článek >
 
Magická síla skořice
Skořice. Nezbytná součást vybavení pro pečení i vaření nejen exotických jídel. Věděla jste, že se tato přísada pyšní mnohými účinky na lidské zdraví? Až vás překvapí jejích různorodost.  Možná jste si toho doposud nevšimla, ale skořicových produktů se na trhu prodává více druhů. Dva základní typy skořice jednoduše rozlišíte podle jejího zabarvení.  Tmavě hnědá skořice zastupuje takzvaný druh cassia. Používá se k vaření nejrůznějších druhů jídel i k léčebným účelům. Neobejde se bez ní čínská a korejská kuchyně. Tento druh skořice je součástí koření kari. Světle hnědá varianta pochází z Ceylonu. Nese název zeylancium. K dostání jsou oba druhy skořice, avšak tou žádanější je tmavá skořicová odrůda. Ta, jak již bylo řečeno, slouží zejména různým druhům medicíny. Po tisíciletí je využívána v čínském nebo řeckém léčitelstvím. Znali ji taky Egypťané, i jiné staré civilizace.  Skořice se v současné době pěstuje v teplých oblastech, déšť jí nevadí. Nejkvalitnější skořicové produkty pochází ze Srí Lanky, Cejlonu, jižní Číny, Thajska nebo Indonésie.  Věděla jste, že skořice není žádný plod nebo kmen, ale kůra? Z té se po úpravě vyrábí zakulacené rourky nebo stočené ,,klacíky‘‘, které jistě dobře znáte. Svitky je dobré schovávat v uzavřených skleněných nádobách. Kontakt se vzduchem a zvláště pak vlhkem určitě neudělá kůře dobře.  Ze skořice se dále připravují různé tinktury, oleje, taky léky, aromatické látky nebo třeba bytové vůně. Využíváme ji vcelku i drcenou či mletou do vybraných pokrmů. 
Zobrazit článek >
 
Multifunkční hrnec TEFAL
Dnešní doba umožňuje použití hrnců, ve kterých si můžete dopředu naprogramovat přípravu Vašeho jídla. Hotový pokrm pak může být ještě po nějakou dobu udržován v teplém stavu. Nádoby těchto hrnců se liší především svojí velikostí, a proto si může vybrat jak početná rodina, tak i jednotlivec. Tyto hrnce si pak s sebou můžete vzít i na chatu, kde uspoříte svůj čas a energie na vaření. Multifunkční hrnce dokáží nahradit většinu používaného nádobí. Lze v nich dusit, vařit, vařit v páře, smažit a dokonce i péct moučníky. Disponují řadou funkcí a nemusíte je neustále kontrolovat. Taktéž Vám odpadá míchání a obava z připálení pokrmu. FR491870 MULTIFUNKČNÍ HRNEC 7 v 1 Vám zaručí dokonalé vaření! Tohle je Versalio, inteligentní multifunkční fritéza a hrnec se 7 režimy pro přípravu pokrmů. Fritování, smažení, vaření na mírném ohni, restování, vaření/vaření těstovin a udržování teploty pokrmů - tohle všechno umí, aby vám usnadnil život! Je inteligentní, praktický a disponuje odnímatelným časovačem, abyste měli neustále přehled o době přípravy. Teplotu můžete nastavit v rozmezí 80 - 180 °C, což je zárukou dokonalého výsledku. Pokrmy můžete sledovat přes průhledné víko. Versalio: Všestranná multifunkční fritéza a hrnec 7 v 1 Fritování, smažení, vaření na mírném ohni, restování, vaření/vaření těstovin a udržování teploty pokrmů Nastavitelný termostat: 80 až 180 °C Nastavitelný objem oleje Odnímatelný časovač: poskytuje přehled o době přípravy pokrmu * Pokrmy můžete sledovat přes automatické průhledné víko. Snadné čištění: odnímatelnou nádobu a víko je možné mýt v myčce nádobí Vypínač s kontrolkou  
Zobrazit článek >
 
Nová biokuchařka Hanky Zemanové
Kniha Nová biokuchařka Hanky Zemanové je kompletně zaktualizované nové vydání původní Biokuchařky Po deseti letech byla kniha Biokuchařka Hanky Zemanové kompletně přepracována tak, abyste v ní našli všechny aktuální informace o biopotravinách, ekologickém zemědělství, potravinářském průmyslu a o zdravém vaření. Dozvíte se, kam se za tu dobu posunuli ekofarmáři, jaké se objevily nové výzkumy a výživové trendy, jak se v nich vyznat a jíst i žít zdravěji, v souladu s přirozeným selským rozumem. Připravila jsem pro vás 80 nových receptů, díky kterým můžete jednoduchým způsobem používat opomíjené a zdravé potraviny, jako je cizrna, červená čočka, loupané mungo, jáhly, čírok, pohanka, jednozrnka, špalda, konopné semínko nebo třeba mouka ze žlutého hrachu. Vyzkoušejte naši nejoblíbenější letní cuketovo-jahelnou koprovku, boršč s cizrnou, čočkový burger, placky z hrachové mouky, bezlepkové cookies, ječné lívance nebo třeba biokuře na kurkumě podle skvělého šéfkuchaře Davida Šaška, který se mnou na některých, zejména masových receptech spolupracoval. Úryvek z úvodu: Původně jsem jen chtěla zaktualizovat mou první knihu, Biokuchařku Hanky Zemanové, která vyšla v roce 2005. Za poslední léta jsme ale doslova zaplaveni informacemi o tom, co je zdravé a co není, a velmi často si ty informace protiřečí. A tak z postupných aktualizací vznikla úplně nová kniha, která má i větší rozsah, protože některá témata vyžadují hlubší vysvětlení pro pochopení širších souvislostí.
Zobrazit článek >
 
Pečeme cukroví v mikrovlnce II
Máte se na co těšit. Naučíme vás připravovat klasické dobroty i speciály, se kterými budete na vánočním večírku za hvězdu! Už jste si vybrala novou mikrovlnku, která vám pečení ještě usnadní? Skořicové rolky Budete potřebovat: Máslo (30 g) Mouku (šest lžic) Prášek do pečiva (půl lžičky) Skořici (dvě lžičky) Cukr krystal hnědý (dvě lžičky) Špetku soli Postup: Recept je uzpůsoben k přípravě jedné várky v malé mikrovlnné troubě. Pokud se vám do mikrovlnky vejde větší objem pečení, můžete rovnou recept zněkolikanásobit. Těsto je vhodné samozřejmě si připravit najednou a následně případně kouskovat. Suroviny stačí smíchat dohromady. Mělo by být pevné a tuhé, tak akorát na vyválení. Následně z něj za pomoci válečku vytvořte hladkou placku. Tu mírně pokapejte vodou a srolujte. Pečte minutu a půl v mikrovlnce. Po dopečení lze ještě horké válečky polít rozpuštěným máslem a obalit ve skořici nebo cukru. Jahodové košíčky trochu jinak Budete potřebovat: Jahody (cca 3 kusy) Cukr moučka (1 lžička) Mouku hladkou (4 lžičky) Prášek do pečiva (půl lžičky) Máslo (lžička) Mléko (2 lžičky) Sůl (špetka) Postup: Košíčky se většinou plní a následně již nezapékají. My si je dnes zapečeme celé. Připravte si vhodné nádoby a do nich nakrájejte jahody. Následně vypracujte těsto a na jahody ho nalijte. V mikrovlnce pečte asi minutu a půl, následně vyklepněte. Výše zmíněné množství surovin vyjde na jeden větší košíček. 
Zobrazit článek >
 
Pečeme cukroví v mikrovlnce III
Karamelky Budete potřebovat: Hnědý cukr krystal (250 g) Kondenzované mléko (400 g) Máslo (125 g) Melasu (2 lžíce) Postup: Pro začátek je třeba upozornit, že toto cukroví je opravdu dost sladké. Pokud není přeslazené cukroví vaším favoritem, raději si upečte dobrotu z jiného receptu. Cukr v karamelkách lze mírně omezit použitím sušené smetany, kterou zčásti využijete jako sypkou směs místo cukru. Ten lze nahradit taky kokosem, ale nikdy ho nedávejte do těsta více než sto gramů. Všechny přísady odměřte a smíchejte dohromady. Vložte do mikrovlnné trouby na minutu až dvě. Opět zamíchejte a znovu vložte na minutu do trouby. V poslední fázi opět těsto zamíchejte a pečte v mikrovlnce asi deset minut. Každou minutu však těsto nezapomínejte míchat. Následně vytáhněte prohřátou směs a vylijte ji na máslem vymazanou formu. Nechte ztuhnout v lednici a následně nakrájejte. Banánové chlebíčky Budete potřebovat: Mouku (3 lžičky) Banán (1 ks) Cukr krystal hnědý (3 lžičky, není nutné přidávat) Prášek do pečiva (půl lžičky) Vejce (1 kus) Mléko (1 lžička) Olej (1 lžíce) Vanilku (špetku, dle chuti) Špetku soli Postup: Asi je vám jasné, že v mikrovlnce celý plech pečiva najednou neupečete. Tento recept vám přijde vhod pro přípravu svačinky pro jednoho. Pokud potřebujete napéci více porcí na akci nebo do zásoby, vynásobte si ingredience daným počtem kusů. Chlebíčky následně můžete připravit o něco menší nebo naopak větší. Samotné pečení je velmi jednoduché. Po smíchání všech surovin je nalijte do hrnečku nebo jiné nádoby vhodné do mikrovlnky a pečte v troubě pouze minutu a půl. Následně vyndejte hrneček, vyjměte z něj připravené pečivo a můžete podávat.
Zobrazit článek >
 
Nejchutnější vánoční cukroví - medvědí pracny
Vánoční přípravy jsou spojené nejen s pečením cukroví, ale hlavně s tou omamnou vůní, která se line z našich kuchyní. Především aroma vanilky, skořice nebo hřebíčku, to jsou vůně, které máme pevně spjaté s dětstvím a s očekáváním Vánoc. Mezi nejoblíbenější vánoční cukroví patří dozajista vanilkové rohlíčky, linecké nebo perníčky. Některé cukroví lze upéct těsně před svátky, ale jiné zase potřebuje svůj čas na to, aby se uleželo a krásně zkřehlo. Především vánoční štóla, pokud jste si zvykli ji péct, potřebuje nejméně tři týdny, aby se rozležela a dala se konzumovat. Moje babička pekla velmi dobré linecké, do kterého přidávala citronovou a pomerančovou kůru. Také její medvědí pracny byly bezkonkurenční. Pokud jste je ještě nepekli, zkuste to s námi. RECEPT: Medvědí pracny Ingredience: 36 dkg hladké mouky 30 dkg másla 10 dkg moučkového cukru 15 dkg vlašských ořechů 3dkg kakaa skořice mletý hřebíček citronová kůra Postup: Pokud máte máslo z chladničky, nechte jej nejprve povolit, aby se s ním lépe pracovalo. Ze všech surovin vypracujeme vláčné těsto a dáme je odpočinout přes noc do chladničky.  Druhý den těsto vyndáme a opět necháme lehce změknout. Poté z těsta odebíráme kousky, které natlačíme do formiček v slabé vrstvě. Naplněné formičky vyskládáme na plech a pečeme na 170°c asi 15 min.  Upečené pracny obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru. Vyzkoušejte další recepty z kuchařky Nejchutnější vánoční cukroví. Ke knize je přiložena forma, která usnadní přípravu vánočního cukroví.
Zobrazit článek >
 
Pečeme cukroví v mikrovlnce I
A je to tu. Vánoce se blíží, přišel čas adventní a vy už se hrozíte, že nemáte nic napečeno? Nestíháte dětem připravit cukroví na vánoční besídku, protože si zkrátka na dlouhé pečení cukroví uděláte čas až v posledních dnech před Vánoci? Už se děsit nemusíte! Dnes totiž pro vás máme trochu jiné recepty. Díky speciálnímu pečení přímo v mikrovlnné troubě a ověřeným receptům připravíte výborné cukroví na večírky během několika desítek minut. V našem článku vám nabízíme hned několik dobrých receptů, určitě si vyberete. V mikrovlnce se dají samozřejmě péci taky tradiční buchty. Jde o zařízení, které vám neposlouží jen pro rychlý ohřev jídla. Není zatím mikrovlnná trouba součástí vašeho kuchyňského vybavení? To se dá lehce změnit. Co takhle z tohoto spotřebiče vykouzlit dárek pod stromeček? Prohlédněte si nabídku v našem e-shopu. Marshmallow řezy Budete potřebovat: Bonbony Marshmallow klasické (asi 6 kusů, dle velikosti) Rýžové cereálie nebo burizony (3/4 hrnku) Máslo (40 g) Postup: Toto cukroví máte hotové opravdu za pár minut. Nejprve vložte máslo a bonbony do vybrané nádoby a směs dejte do mikrovlnky na třicet vteřin. Po vyjmutí bude rozteklá. Následně přisypte rýžový produkt a vytvořte hutné těsto. Nyní již do mikrovlnky nedávejte, ale položte na menší rovný plech nebo do zapékací mísy a nechte ztuhnout. Následně už stačí rozkrájet a můžete dezert podávat. Další recepty naleznete v následujících dvou částech článku. 
Zobrazit článek >
 
Vše, co potřebujete vědět o filtračních konvicích II
Víte, jak vlastně filtrační konvice fungují? Jedná se o zařízení, do kterého se přirozeně vkládá filtr. Ten se pyšní poměrně dlouhou životností. Zvládne zpracovat kolem sto padesáti litrů vody, avšak produkty jednotlivých výrobců se od sebe mohou lišit. Nejvíce filtrů do konvic vám však vydrží asi tak na měsíční užívání. Filtr se neskládá pouze z jedné části, naopak je vybaven několika vrstvami, které odvádí svou funkci. Opět je nutné upozornit, že popisovaná činnost filtračního tělíska se může lišit, zde zmíněná metoda se dá považovat za nejčastější. Na jemném síťovém filtru dojde k odstranění případných nečistot a usazenin. V této fázi dochází i k řešení tvrdosti pomocí iontů. Ty se postarají o zničení vodního kamene. Nemusíte se bát, ostatní látky filtr zvládne zachovat, neznehodnotí je. V dalším kroku obvykle voda prochází přes aktivní uhlí. To má na starosti zápach vody a její nepatřičnou chuť, kterou během pár vteřin napraví. Následně voda ještě musí zdolat nejjemnější část filtru, aby došlo k odstranění i těch nejmenších usazenin. Není asi třeba připomínat, jaká voda se pak v konvici objeví. No, ochutnejte sama. Samotná výměna filtru není vůbec obtížná a zabere vám při nejhorším pár minut. Při výběru správné konvice je dobré zohlednit několik faktorů. Pojďme si je nyní projít. V této fázi článku vám pomůžeme vybrat to nejlepší zařízení pro filtraci vody. Zaprvé je třeba připomenout, že filtrační konvice tvoří pouze jednu z možností filtračních nádob. Seženete taky láhve, které se dobře uskladňují v lednici i v komoře, některé se vám do práce ponesou lépe než jiné. 
Zobrazit článek >
 
Vše, co potřebujete vědět o filtračních konvicích III (Filtrační konvice Brita Marella)
Pokud je vaše rodina početnější, možná ještě víc než konvici využijete karafu. Ty bývají obvykle většího objemu než konvice, a tak vám filtrovaná voda vydrží déle. Právě na správné prozkoumání objemu je vhodné myslet nejvíce. Ujistěte se, o jakém je v případě vámi vybrané konvice řeč. Kromě celkové míry vody, kterou láhev zvládne pojmout, je třeba se zaměřit taky na objem přefiltrované vody. Ten vás totiž zajímá mnohem víc než celkové možnosti konvice. Do prostoru pro přefiltrovanou vodu se vejde obvykle kolem poloviny celkového množství, a tak musíte počítat s tím, že pro doplnění vody z filtru budete muset po dolití té přefiltrované chvíli čekat. Jedná se však o drobnou komplikaci, pokud tento fakt vůbec za komplikaci považovat lze. O filtru už byla řeč, jen je ještě před nákupem vhodné upozornit na to, abyste si ověřila, kde se právě filtry do vaší konvice dají sehnat. Zjistěte, zda jsou běžně dostupné a samozřejmě prozkoumejte i jejich cenu. Určitě se vyplatí investice do dražší filtrační konvice, pokud pak její filtry patří mezi ty cenově nejvýhodnější. To si jistě představíte i sama. A teď už nezbývá nic jiného, než konvici koupit, že? Otestujte oblíbené filtrační nádoby Brita, které se vám hrdě odmění svou dlouhou výdrží a rychlou funkcí. A svěží stoprocentně chutná voda je už na cestě!
Zobrazit článek >
 
Domácí zmrzlina? Proč ne! II
Výkonnějším a tedy dražším zmrzlinovačům musíte nechat na výrobu zmrzliny dostatečný čas. Paradoxně nejlevnější přístroje mají zmrzlinu hotovou ani ne za hodinu, ale následně je nutné dochlazení směsi v mrazáku. Větší stroje připraví zmrzlinu se vším všudy, ale je třeba dát jim na to patřičný prostor. Příprava zmrzliny může trvat až několik hodin. Je to z důvodu přítomnosti vlastního chladícího zařízení, které však zatím nedokáže mrazit až tak rychle. Na co si dát dále pozor při vybírání zmrzlinovače? Prohlédněte si pořádně jeho součástky a materiál. Pokud plánujete zmrzlinu připravovat často, měla byste volit spotřebič z nerezu nebo oceli. Plastové metly i nádoby by se mohly časem poničit či dokonce zohýbat. Co se týče nádob, zajímejte se taky o jejich objem. Měla byste si vystačit s jeden a půl litrovou miskou. Myslete taky na možnost uskladnění spotřebiče. Před jeho nákupem vymyslete, kam se vám vejde a vyberte místo pro uskladnění. Nezapomeňte ani na mrazák. V případě nákupu zmrzlinovače bez chladiče by se jeho nádoba měla vejít do mrazáku. Ne vždy znamená vyšší cena větší kvalitu, ale obvykle to platí. Cena u zmrzlinovačů vám taky napoví délku přípravy pochoutky. Jak již bylo řečeno, levnější stroje jsou většinou rychlejší. I když na internetu najdete mnoho návodů a receptů k výrobě kvalitní zmrzliny bez stroje, připravujete se o delikátní chuť, kterou vám zmrzlinovač nabízí. Zapomeňte na nanuková tvořítka či podobné předměty a tvořte zmrzlinu jako ze zmrzlinárny klidně každý den! 
Zobrazit článek >
 
Domácí zmrzlina? Proč ne! I
Sbíhají se vám sliny při pomyšlení na zmrzlinu? Není se co divit. Jenže v zimě žádná dobrá točená či kopečková zmrzlina k mání obvykle jen tak na ulicích není, a tak jste odkázána na nákup mražených produktů v supermarketech. U nich to však zůstat nemusí. Pořiďte si domácí zmrzlinovač, se kterým vám příprava té nejlepší zmrzky půjde sama. Věděla jste, že za vynálezem zmrzlinovače stojí žena? Ačkoliv, co se týče (nejen kuchyňských) spotřebičů, si lépe vedou muži, byla to právě Nancy Johnson, která si v polovině devatenáctého století nechala patentovat první stroj na zmrzlinu. Mražení fungovalo na principu ledu a soli, které už bylo objeveno, avšak Američanka je vložila do nádoby s míchací stěrkou a klikou, která zajišťovala jeho neroztátí. Postupně se těmto přístrojům dodal elektrický pohon a první zmrzlinové stroje, tak jak je známe dne, byly na světě. Domácí zmrzlinovače nejsou nijak nákladné a dovolit si je může každá hospodyňka. Samozřejmě se vzhledem k cenovým kategoriím liší svým objemem, kvalitou i možností příprav, ale na domácí využívání vám postačí ty nejjednodušší zmrzlinovače. Každý zmrzlinovač dnes obsahuje výkonné šlehací lopatky, kterým se ruční práce nevyrovná. Zajistí například bezchybné rozmíchání ledu, takže se vám nestane, že na jeho krystalky narazíte ve zmrzlině. Rozdíl mezi jednotlivými stroji je například v chlazení. Některé spotřebiče vyžadují prvotní ochlazení nádoby i surovin v mrazáku a až následnou manipulaci. Jiné dokáží během procesu vytváření zmrzliny schladit na požadovanou teplou suroviny samy. Pokud si chcete ulehčit práci, využívejte druhý typ zmrzlinovače.
Zobrazit článek >
 
Proč si pořídit rýžovar?
Tak tohohle pomocníka musíte doma mít! Proč? Přečtěte si náš článek, ve kterém přijdeme hned několik odpovědí. Rýžovar je poměrně malý, takže vám nebude strašit na lince, schováte jej lehce do šuplíku a vytáhnete vždy, když budete potřebovat. Dalším plusem je, že mechanismus nezabírá místo na plotně. Stačí ho zapojit do zásuvky a rýže už se připravuje, takže nemusíte mít obavy z toho, že se vám nevejdou další chody na oheň. Pokud jste milovnice rýže na skus, pěkně sypké a nelepivé, musíte si rýžovar prostě pořídit. S obyčejným hrnkem nikdy takový přílohový poklad nevykouzlíte. Navíc jej můžete využít i na další pečení nebo smažení. Tento přístroj je oblíbený taky díky své nízké ceně. Investice vám zajisté nebude líto. Mytí rýžovaru je mnohem jednodušší než čištění hrnce. Miska je samozřejmě uzpůsobena k vaření rýže, takže jsou její okraje vyrobeny z nepřilnavého materiálu, tudíž se nemusíte bát, že by se rýže přilepila na okraje a vy byste ji musela dlouho z dutiny odstraňovat. Skvělé je, že práci s rýžovarem se vlastně ani nedá říkat práce. Postačí, když do nádoby nasypete rýži, zalijete ji odpovídajícím množstvím vody, zapojíte do zásuvky, stisknete tlačítko a rýže už se připravuje. Nemusíte nic hlídat, rýžovar se ozve po dovaření sám. Nepřipaluje se, voda nevytěká, takže žádná kontrola není třeba.  
Zobrazit článek >
 
Kávovar Magnifica DELONGHI
Příprava kávy nemusí být tak jednoduchá, jak se na první pohled zdá. Chce to zkušenosti a nějaké ty vědomosti. Jak připravit to nejlepší espresso? Jakoukoliv kávu i tu rozpustnou nikdy nesmíte zalívat vařící vodou. Teplota vody by se měla pohybovat okolo devadesáti stupňů! Na to je třeba opravdu myslet. Toto pravidlo platí i pro přípravu jakéhokoliv čaje. Ať už nápoj chystáte pomocí jakéhokoliv kávovaru nebo jiným způsobem, pamatujte si, že tradiční espresso se připravuje přesně ze sedmi gramů mleté kávy. Takový nápoj bude mít plnou a výraznou chuť. Ucítíte v něm vybrané kávové odrůdy. Nezapomeňte se před přípravou kávy přesvědčit o patřičné hrubosti jejího namletí! Káva se musí před přípravou utlačit. Bez tohoto kroku nikdy nebude delikátní. Kávovary tento krok vykonávají obvykle samy, avšak některé starší modely tak činí s dopomocí. Příprava samotné kávy v kávovaru pak trvá kolem dvaceti pěti vteřin. To je docela rychlost, že? Delikátní espresso a mnoho dalších druhů káv vám připraví náš oblíbený kávovar DELONGHI. Jedná se o automatický typ kávovaru, který se navíc pyšní funkcí pěniče mléka, obsahuje pěnící trysku, dále lze u něj nastavit automatické čištění. Šetří spotřebu energie. Snadno se díky odnímatelným nádržkám a zásobníkům myje. Jistě vás potěší, že do prostoru pro kávu se vejde až čtvrt kila zrn, díky čemuž se nemusíte neustále starat o doplňování, jak byste činila například s kapslemi. Stačí zmáčknout knoflík a nápoj se už připravuje! Kávovar DELONGHI je vyroben v černém a stříbrném designu, který doplňuje nerezová ocel.
Zobrazit článek >
 
Kuchyňský robot, nepostradatelná součást kuchyňského vybavení
Investice do kuchyňského robota se vám skutečně vyplatí. Proč? V tom vám napoví náš článek. Dlouhodobá investice Kuchyňský robot samozřejmě není pomocníkem na jeden rok, bude vám věrně sloužit podstatně dlouhou dobu. Už žádné jednorázové investice do ručních pomůcek! Vystačí si sám a ještě v krátkém čase Už vás nemusí trápit nekonečné míchání nebo šlehání, které vám do teď bralo takového času. Robot zvládne veškerou práci sám bez asistence, vy v době jeho práce můžete dělat úplně něco jiného. Skvělé taky je, že díky vysokému výkonu a speciálním pohybům kuchyňský robot zvládne veškerou práci velice rychle a navíc důkladně. Už žádný stres a těžká dřina Přiznejme si to na rovinu. S kuchyňským robotem se vám bude při vaření i pečení skvěle spolupracovat. Už žádný stres zapříčiněný tím, že nestíháte, ani dlouhá námaha při míchání tuhého těsta. Teď už pobyt v kuchyni budete jen milovat! Ozdobí kuchyň V našem e-shopu nabízíme mnoho klasických designů, avšak seženete taky originální a jedinečné roboty, které se mohou stát předností vaší kuchyně. Co třeba krásný světle růžový robot značky SENCOR? Může se pochlubit nejen extrémní výkonností, LED osvětlením mixovací nádoby a velkým množstvím příslušenství. Jeho součástí je například masomlýnek se třemi nástavci, dále hnětací hák, metla, šlehací příslušenství. U robota najdete taky tvořítko na cukroví, nástavec na přípravu klobás a další skvělé náčiní. No nestojí tento pomocník za investici?  
Zobrazit článek >
 
Multifunkční kuchyňský robot Sencor
Advent je, mimo jiné, obdobím půstu a zvýšené aktivity v kuchyni. Nadcházející svátky jsou důvodem, proč se některé hospodyňky snaží blýsknout svým kulinářským uměním a fantazií. Běhají proto po obchodech a shromažďují množství ingrediencí, což ale svátkům patří. Všechen tento shon vyžaduje dostatek času, kterého ale nikdy nazbyt není. Právě příprava vánočních hodů může být záminkou k zakoupení nové pomůcky do domácnosti. Proč? Protože významně usnadňují a urychlují všechno to vaření a pečení, kterému se dokáže vyhnout jen ignorant. Trh jich nabízí neuvěřitelné množství s nepřeberným výběrem funkcí. Možná jste si, stejně jako já, oblíbili pastelově vybarvenou sérii spotřebičů značky Sencor. Cenově dostupné spotřebiče nepřehlédnutelného designu a barevnosti obohatí vzhled a funkčnost vaší kuchyně. Nepochybně vám umožní rozvinout své kulinářské schopnost a dovednosti. Jasně zelený multifunkční robot STM 3771GR je nepřehlédnutelným pomocníkem pro každou domácnost. Nabízí 15 kusů příslušenství. Spolehlivě míchá, šlehá, hněte. Dokáže dokonce krájet maso a plnit uzeniny. Právě proto stojí na protiskluzových nožkách a je vybaven tepelnou pojistkou, aretací ramene a regulací otáček. Veškeré příslušenství lze samozřejmě mýt v myčce nádobí. Multifunkční robot s obdobnou výbavou u nás naleznete i jiných barevných variantách. Prohlédněte si sekci Elektroniky pro domácnost v našem e shopu.
Zobrazit článek >
 
Upéct vánoční štólu? V troubě SHARP to hravě zvládnete!
Vánoční štóla je druhem vánočního pečiva, který pochází ze sousedního Německa. Svým tvarem představuje malého Ježíška zabaleného v plenkách. V našich domácnostech se peče jen zřídka, sice si ji můžete zakoupit v některém z obchodů s potravinami, kde je nabízejí ve vícero chuťových variantách, ale o té domácí víte, co jíte. Štóla je specifická tím, že ji musíte upéct nejméně tři týdny před Vánocemi. Musí se pořádně zaležet, aby se propojily všechny chutě a štóla změkla. Proto Vám přináším můj oblíbený recept už nyní, abyste si mohla přikoupit potřebné suroviny a včas se pustit do pečení. RECEPT: Vánoční štóla s marcipánem Ingredience: 240 g rozinek jumbo 50 g kandované směsi ovoce 3 pol. lžíce hnědého rumu 200 g celých mandlí 1 kostka droždí 150 ml mléka 130 g cukru krupice 200 g másla vejce 2 žloutky špetka soli 150 g marcipánu 3 lžíce griotky 500 g polohrubé mouky nastrouhaná kůra z jednoho menšího citronu vanilková esence moučkový cukr na husté posypání upečené štoly Postup: Rozinky a kandované ovoce namočíme přes noc do rumu. Ve velké misce necháme vzejít kvásek s droždí se lžící cukru a vlahém mlékem. Zpracujeme těsto ze zbytku cukru, mouky, vajíčka, žloutků, Zbytek cukru,100 g změklého másla, citronové kůry, soli a vanilkové esence.  Nakonec do těsta vmícháme ovoce namočené v rumu. Necháme asi 40 minut kynout. Marcipán prehněteme s griotkou. Vykynuté těsto vyválíme do dvou obdélníků a doprostřed položíme souběžně s delší stranou kousky marcipánu a oloupané na kousky nakrájené mandle. Těsto uchopíme za delší stranu a přeložíme ho tak, aby překrývalo marcipán. Zbývající třetinu přehrneme navrch. Uprostřed vytvoříme dlaní žlábek. Stejně uděláme i druhý plát. Obě štoly položíme na vymaštěný plech a necháme ještě 20 minut kynout. Předehřejeme troubu na 180 °C. Pečeme dozlatova, (asi hodinu). Ještě teplé je potřeme zbylým máslem a pocukrujte. Po vychladnutí pevně zabalíme do alobalu a necháme tři týdny odležet. Tuto štólu můžete upéct například ve vestavné troubě SHARP KS-70S50BSS. Tato vestavná trouba je v energetické třídě A a disponuje 78litrovým objemem. Elektrická trouba Sharp KS-70S50BSS v černém provedení nabízí 10 programů. Trouba vám díky možnosti čištění párou a hladkému vnitřnímu smaltu Easy to Clean Enamel usnadní čištění a díky vyjímatelnému vnitřnímu sklu Remove&Wash vše půjde velmi rychle.  
Zobrazit článek >
 
Jak vybrat sušičku potravin?
Sušičku potravin využije opravdu každá domácnost. I když možná teď přemýšlíte nad tím, proč byste si tento přístroj měla pořizovat, když jste si doposud vystačila s obyčejnou troubou, vězte, že po přečtení článku změníte názor. A pozor, blíží se Vánoce, sušičku si můžete přát třeba pod stromečkem. Jak ji vybrat? V první řadě je třeba si alespoň přibližně uvědomit, jak často budete vybrané potraviny sušit. Pokud přístroj použijete jen občas na sezónní ovoce, asi nemá smysl, abyste si kupovala obří sušičku. Postačí vám drobný kulatý model. V případě, že budete zařízení používat třeba jen jednou měsíčně, vyplatí se vám investice do hranaté sušičky, která zajišťuje vysušení ovoce pravidelně a ve stejném intervalu. Na trhu můžete vybírat jak z plastových, tak i nerezových sušiček. Seženete taky kombinované typy, které jsou podle spokojených zákazníků většinou ideální volbou. My vám též nejednu sušičku ověřezné značky nabízíme. Náš přístroj kulatého tvaru  má zabudovaný motor ve spodní části, takže teplo pomalu stoupá od zdroje nahoru. Nejrychleji vysušíte spodní vrstvu ovoce a to, které je poskládané ke středu. V naší sušičce potravin se vám podaří zpracovat nejen ovoce na křížaly. Přístroj si poradí s rozinkami, zeleninou i houbami. Sušit můžete dále různé druhy bylin, maso, ryby a taky semínka nebo vonné směsi. Vězte, že pro sušičku naleznete velké využití co by dup.  
Zobrazit článek >
 
Kvašená zelenina pro zdraví a vitalitu
Zhruba dvacet let si u nás doma nakládáme vlastní krouhané zelí. Máme k tomu speciální kameninovou nádobu, kam se bílé, nakrouhané a osolené zelí natlačí a nechá se takzvaně zkvasit. Minulý rok jsem se rozhodla, že si tímto způsobem zkusím připravit červené zelí, ke kterému jsem přidala kopr a hořčičné semínko. Výsledek byl naprosto vynikající a zelí zachutnalo i malým dětem. Letos jsem udělala směsku z pekingského zelí, červené papriky, mrkve, cibulky a salátové okurky. Samozřejmě, že jsem použila mořskou sůl a hořčičné semínko. Pokud si chcete tuto směs připravit, budete potřebovat: 2 hlávky pekingského zelí, které jsem pokrájela na kostky, taktéž 2 červené papriky, 4 střední mrkve jsem oloupala a nastrouhala na hrubém struhadle, okurku na plátky a 4 cibulky, použila jsem jarní, jsem pokrájela na kolečka. Při cpaní této směsi do sklenice o obsahu 3,7 litrů se mi nedostávalo potřebného láku, kterým musí být zelenina zalitá. Proto jsem převařila vodu a lehce ji dosolila, ne moc, protože samotná zelenina už byla prosolená. Takto připravenou zeleninu je nutné přitlačit, aby se lák držel nad zeleninou. Já jsem použila kolečko z balzy a kámen. Pozor na to, aby kámen neobsahoval žulu. Vše musí být stoprocentně čisté. Sklenici jsem uzavřela a u radiátoru nechám stát zhruba týden. Poté si zeleninu předělám do menších sklenic a uskladním v lednici. Kvašená zelenina udržuje zdravou střevní mikroflóru, která je potřebná pro správné trávení. Kromě je tato zelenina velice bohatá na minerály, vitamíny, enzymy a probiotika, zvyšuje imunitu a pomáhá vylučovat toxiny z těla. Krom toho Vás zbaví únavy, sníží stresové napětí a vysoký krevní tlak. Přes zimu, kdy je velice obtížné zakoupit chutnou zeleninu, se kvašená zelenina stává více než důstojnou náhradou zeleniny čerstvé. Zkuste si připravit zdravou a chutnou kvašenou zeleninu. Postupy k přípravě naleznete v knize KVAŠENÁ ZELENINA PRO ZDRAVÍ A VITALITU.
Zobrazit článek >
 
Sušička potravin EKD001 Chanpigno
Nedávno jsem vyslechla v českém rozhlase úvahu nadúrodě jablek. Komentátorka popisovala aleje jabloní, o jejichž plody nikdo nestojí. Současně se podivovala nad skutečností, že řetězce stále nabízejí především jablka z dovozu a tedy drahá. Krátce na to mi jeden kamarád zavolal s dotazem, zda bych nechtěla část nadúrody ze zahrady. Šlo mu především o jablka, která jsou v tomto roce mimořádně sladká. Možná jste se zamysleli podobně, jako zmíněná paní redaktorka: co s takovým množstvím ovoce a zeleniny? Jak je co nejlépe zužitkovat, aby dlouho chutnala a nedošla k úhoně? Samozřejmě je může zavařit, tedy vyrobit z nich kompoty, marmelády, zmrazit jako dřeně a kdo ví co ještě. V naší rodině je oblíbenou metodou sušení. Tato šetrná, přitom rychlá metoda nadbytečné ovoce, zeleninu, bylinky a třeba i ořechy uchová na dlouhé období bez rizika předčasné zkázy. Především sušené ovoce ocení hlavně děti, dospělé potěší třeba houby a zelenina do polévky. A  v čem dary ze zahrady nejlépe sušit? Třeba v sušárně potravin Chanpigno EKD 001 značky Esperanza. Je složena z pěti pater plastových „talířů“, na nichž suroviny zvolna a šetrně usušíte například během noci. Je široká 33,5 centimetrů, vysoká 28 centimetrů a hluboká 33 centimetrů. Přestože sušárna nemá regulaci teploty, sušenému obsahu rozhodně neublíží – má vestavenou ochranu proti přehřátí. Je s ní snadná manipulace, protože váží jen 2,5 kilogramu. Sušárnu EKD001 Chanpigno najdete v sekci Eletronika v našem e shopu.
Zobrazit článek >
 
Multifunkční topinkovač Sencor STS 6054RD
Snídaně je nejdůležitějším jídlem dne. Měla by nás nastartovat a dodat nám energii na celý den. Optimální snídaní je například ovesná, pohanková nebo třeba rýžová kaše s ovocem. U mnoha lidí ale vyvolává představa podobné lahůdky nelibé pocity, preferují slaný start do dne se sýrem, vejcem, šunkou a pečivem, třeba topinkou. Tou už dávno není jen starší chléb smažený na oleji. Podstatně oblíbenější jsou topinky připravované tzv. nasucho, tedy z topinkovače. Na trhu je podobných přístrojů celá škála – výrobci je různě vylepšují. Výsledné produkty pak mohou dekorované například smajlíky. Velmi žádané jsou topinkovače, u nichž lze regulovat intenzitou opečení, případně nabízejí další funkce. Výrobce trh zásobují přístroji různých velikostí, designů, materiálů a barev. Hezkým, přitom zajímavým by proto mohl pro vás být topinkovač kovově růžovo-vínové barvy Sencor STS 6054RD o rozměrech 278 x 170 x 190 mm, který stojí na protiskluzových nožkách. Má časovač na celkem 9 stupňů opečení. Připravíte v něm dvě topinky o různých tloušťkách najednou, protože je vybaven centrováním pro rovnoměrný ohřev. Topinkovač je doplněn roštem pro rozpečení housek. Dovede také již hotové plátky ohřát. Zvládne také rozpékání zmražených plátků pečiva. Lehce ho zbavíte z pečiva uvolněných drobečků, funkce Hight Lift umožňuje snadné vyjmutí i menších kousků pečiva. Multifunkční topinkovač Sencor STS 6054RD  najdete mezi Elektronikou pro domácnost.
Zobrazit článek >
 
Z babiččina receptáře - Lokše
Velmi často vzpomínám, na dobroty z babiččiny kuchyně. Nejen moje dvě babičky, také dědové, byli excelentní kuchaři, ale i moje prababička. Jeji kremrole byly vyhlášené svojí jemností a unikátní chutí po celém okolí. A když prababička mohla, tak je pekla na různé akce, jako byly svatby nebo narozeniny. Od jedné z mých babiček ráda vzpomínám na "turnaj". Nejedná se o žádný zápas, ale o skvělý bramborový recept. Taktéž, když už jsme u brambory, pekla skvělé bramborové lokše. Nevíte oč se jedná? Zkuste si je připravit: RECEPT: Bramborové lokše na sladko Ingredience: 400 g uvařených brambor (den dopředu) 130 g hladké mouky 4 g soli sádlo na pomaštění povidla Postup: Uvařené, oloupané a studené brambory nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme mouku, sůl a vypracujeme těsto, z kterého uděláme váleček asi jako na bramborové knedlíky. Babička pekla lokše na plotýnce, ale pokud nemáte, postačí vám litinová pánev. Pánev nebo plotýnku necháme zahřívat. V kastrůlku rozehřejeme sádlo na pomaštění lokší a připravíme si mašlovačku nebo štěteček na potírání placek. Části těsta odkrajujeme a na pomoučeném vále rozvalujeme na tenké placky silné 2-3 mm. Do rozpálené litinové pánve vložíme placku a necháme ji postupně opéct z obou stran. Zhruba 3 až minutky. Na těstě se budou vořit tmavé flíčky, které nejsou na závadu. Upečenou placku potřeme sádlem. Poté placky natíráme povidly a srolujeme jako palačinky. Avšak náplň může být i maková, nebo se tyto lokše hodí i jako příloha k masu. Připomeňte si další chutné recepty s kuchařkou Z BABIČČINA RECEPTÁŘE, kterou zakoupíte v eshopu.    
Zobrazit článek >
 
Bezdotykový odpadkový koš LT8044
Drobné elektronické pomůcky do kuchyně jsou dávno běžné. Usnadňují a zlepšují nám život. Stačí si vybavit některé z nich – rychlovarná konvice, elektrický kráječ, mikrovlnná trouba, mixér, toaster a další. Všechny jmenované mají jedno společné: pracují s potravinami. Manipulace s potravinami, v rámci uchování našeho zdraví, vyžaduje dodržování více než jen základních hygienických pravidel. A jsme vlastně na počátku. Jakékoli zpracování potravin nese produkci odpadu. A s ním je potřeba adekvátně nakládat. Dnes už není třeba zdůrazňovat nutnost separování na jednotlivé typy. Neseparovatelné zbytky pak patří do tzv. směsného odpadu. Koš na něj mají všechny domácnosti. Okolí koše bývá rizikové na udržení hygienické nezávadnosti. Proto se stále častější součástí domácností stává koš tzv. bezdotykový, fungující na principu fotoelektrického senzoru. Ocení ho domácnosti s malými dětmi a frekventovanou kuchyní. Investice do takového koše omezuje neustálé oplachování a utírání rukou, omývání okolí koše a v důsledku spotřebu vody. Náš e shop vám nabízí kvalitní a stabilní černo-stříbrný bezdotykový odpadkový koš z kombinace nerez oceli a plastu o objemu 45 litrů a rozměrech 34 x 25 x 66,5 cm LT8044 značky Sencor. V nabídce najdete i bezdotykové koše dalších tvarů a rozměrů. Hledejte je v sekci produktů pro Domácnost.
Zobrazit článek >
 
Zavařujte v mikrovlnné troubě - květák
Konzervace a zavařování se opet vrací do našich domácností. Mnozí jsou přesvědčeni o tom, že je tento způsob zdravější a příjde nás levněji, než dané výrobky z obchodů. Pravdou je, že když si doma připravíme ovocný kompot, marmeládu nebo domácí paštiku, víme co jíme a můžeme si doladit i veškeré chutě a ingredience, které chutnají právě nám. Moje babičky a stejně tak i moje maminka zavařovaly téměř vše, co na zahrádce vyrostlo a uzrálo. Dokonce i můj děda dokázal připravit velmi chutný sterilovaný květák. A jeho recept na sladkokyselý květák praktikuji dodnes. Zavařovací hrnec nevlastním a tak jsem přešla na zavařování v elektrické troubě nebo v mikrovlnné troubě. RECEPT: Sladkokyselý sterilovaný květák Ingredience: 7 větších květáků 4 l vody 1 l octa (ocet si nadávkujte dle vlastní chuti, někdo má rád méně/více kyselé) 170 g soli (stejně tak dávkujte i sůl) 220 g cukru ( -II- i cukr) 2 pol. lžíce hořčičných semínek 1 pol. lžíce celého pepře 16 kuliček nového koření 5 bobkových listů pro lepší chuť můžete přidat do každé sklenice (nakrájenou cibuli na půlkolečka, mrkev na kolečka a snítku kopru) Postup: Omyjeme květák a rozřežeme jej na malé růžičky. Naskládáme květák (s cibulí, mrkví a koprem) do sklenic. Svaříme si lák (voda, ocet, sůl, cukr a koření). Zalijeme květák lákem a do každé sklenice přidáme po kousku koření z láku. Zavařování v mikrovlnné troubě: 0,7 l sklenice se vlní 6 min na 700W. Když bude více sklenic, čas se znásobí. Při vyšším výkonu se čas zkracuje (např. při 900W se 0,7l sklenice dělá 4,7 min). Víčka mohou být  šroubovací i klasiká na zamáčknutí. Při plnění sklenic dbejte na to, abyste neplnili až po okraj, nechte nějaký prostor od vrchu. Zkuste zavařování v krásné designové mikrovlnné troubě SHARP R 25AM. Profesionální mikrovlnná trouba zaujme svým výkonem mikrovln 2100 W. SHARP R 25AM vyniká velmi jednoduchým ovládáním, mimořádně rychlou přípravou jídla a svými kompaktními rozměry.    
Zobrazit článek >
 
Nejlepší náhražky kávy II
Špaldová káva Špaldovou kávu by samozřejmě neměli konzumovat celiaci. Tento nápoj obsahuje podstatné množství vitaminů skupiny B, navíc v něm mají hojné zastoupení bílkoviny. Káva je pro organismus lehce stravitelná a nenáročná. Toto ,,nekafe‘‘ má méně výraznou chuť. Pokud si tedy libujete v silných hořkých kávách, pravděpodobně vás tato neosloví. Vězte však, že se někdy jako zpestření vašeho svačinového menu bude hodit.  Inka  Inka je další možností, jak můžete bez problému nahradit klasickou kávu. Tento instantní kávovinový nápoj je vyroben převážně ze žita a ječmene, dále v sobě obsahuje řepu a čekanku. Právě díky vedlejším surovinám má nápoj speciální sladkou chuť. Můžete se setkat i s jinými přídavky. Pokud se snažíte shodit pár kilo Pampelišková káva Pampelišková káva se připravuje ze sušených kořenů pampelišky. Účinky nápoje jsou velmi významné. Jedná se o silný lektvar, který nejen nabudí organismus, ale má taky detoxikační schopnosti. Dodává energii a snižuje vysoký krevní tlak. Zabraňuje překyselování organismu a samozřejmě k tomuto problému sám nepřispívá. Pampelišková káva je sice nákladnějším nápojem, avšak její nákup se skutečně vyplatí. Pro přípravu jedné kávy vám postačí lžička pampeliškového kořene. Ten spařte horkou vodou a nechte pár minut louhovat. Káva má příjemnou plnou chuť, není tak hořká.  Pampeliškovou kávu si můžete zakoupit i v našem e-shopu. Otestujte nápoj sama. 
Zobrazit článek >
 
Nejlepší náhražky kávy III
Caro Pokud jste nikdy náhražky kávy nepila, pravděpodobně mezi Carem a v prvním článku popsanou Meltou nepoznáte rozdíl. Tyto dva nápoje se skládají až na ječmen ze stejných surovin. Melta je o trochu víc hořká, čímž se lépe podobá černé kávě. Caro se nehodí pro alergiky, neboť obsahuje lepek.  Zelená káva Pokud je vaším cílem omezení příjmu kofeinu, zelená káva pro vás nebude tím pravým řešením. Tato káva totiž není náhražkou klasického nápoje v pravém slova smyslu, pouze jeho obměnou. Zelená káva se vyrábí z kávových zrn, které se však nepraží. I přes svou ,,čajovou‘‘ chuť jde o nápoj s daleko vyšším obsahem kofeinu. Zelená káva je vyhledávaná u nás i ve světe zejména díky svým vedlejším účinkům. Věděla jste, že tento nápoj vás může zbavit vysokého krevného tlaku? Zelená káva obsahuje mnoho látek, které posílí zdraví jedince. Působí na trávení a zabraňuje ukládání cukrů.  Žaludová káva O žaludovce by vám mohly vyprávět spíše vaše babičky či maminky, které tento druh kávy jistě dřív připravovaly. Nápoj se s účelem přivolání pozitivních zdravotních účinků. Byl lékem na různé druhy trávicích onemocnění. Zabírá na průjem díky vysokému obsahu tříslovin. Nápoj celkově posiluje obranyschopnost a dodává tělu vitaminy skupiny B. Žaludová káva se dnes prodává nejčastěji v BIO podobě za přívětivou cenu. Žaludovku ocení i ne zas takoví milovníci kávy, neboť nápoj chutná spíše jemně. Není moc hořký, spíše smetanový a chuťově spíše prázdnější. Tento nápoj se nepřipravuje v práškovém stavu, proto jej před pitím musíte přecedit.   
Zobrazit článek >
 
Mlýnek nejen na kávu
Ve společnosti se vyskytují nejméně čtyři skupiny lidí s názorem na kávu. První z nich ji kategoricky, přirozeně na základě neochvějných argumentů, odmítá. Většinou těch zdravotních. Do druhé skupiny bychom mohli zařadit třeba vyznavače instantní kávy. Na trhu je takových káv, ať už s kofeinem nebo bez kofeinu, nepřeberné množství. Často diskutovanou je u nich kvalita. U levnějších instantních káv by se zřejmě dalo úspěšně pochybovat o přítomnosti kávy vůbec, blíže mají spíše kávovinovým nápojům. V případě tzv. „turka“, tedy tradiční pražené mleté kávy, je to podobné, jako s levnějšími instantními: jen vysoce kvalitní zrna mohou nabídnout chutný nápoj. V nižší cenové hladině o gurmánském zážitku zřejmě hovořit nemůžeme. Přesto je milovníků takového nápoje stále dost a dost. Čtvrtá skupina milovníků kávy se stále rozrůstá, a to v důsledku stále se zvětšující nabídky kávovarů a přístrojů na jejich přípravu. Přiznejme, že do takového stroje levnější zrna či mleté kávy nepřicházejí v úvahu. Výběr vhodného stroje by měl proběhnout na základě předem stanovených kritérií a můžete si ho vybrat v naší sekci Elektronika. Ve stejné sekci našeho e shopu ale najdete také řešení pro přípravu levnější turecké kávy, totiž mlýnek, kterým zrna kvalitní kávy namelete. Řeč je o mlýnku SCG 1050 BK oblíbené značky Sencor. Spolehlivě svým tříštivým nožem pomele nejen kávu, zvládne ale také mák, ořechy, koření a bylinky. Mlýnek  SCG 1050 BK je vybaven protiskluzovými nožkami, na stole neklouže. Výsledná jemnost mletí až 50 gramů pevného obsahu je závislá na délce mletí.
Zobrazit článek >
 
Škola živé stravy – Vitariánství jako Cesta
Vitariánství je životní směr, ve kterém je stravování založeno na konzumaci pouze tepelně neupravovaných, syrových – živých potravin, tj. zeleniny, ovoce, ořechů, semínek a bylin. Kniha Škola živé stravy - Vitariánství jako Cesta již není zaměřena pouze na přípravu nevařené – živé stravy a recepty, jídlo je zde pojímáno spíše jako „příležitost k setkání nad různými životními tématy“. Snaží se o širší pohled na způsob života, který vitariánství přináší.Je pohledem na některé léčebné systémy, výživové směry a jejich filosofii, na to, co ovlivňuje náš život a naše zdraví, co nás obklopuje a co je pro nás životně důležité. Pokud bychom změnili jen obsah talíře a nehledali příčiny našich „problémů“ v poselstvích Života, byla by naše Cesta neúplná. Živá strava není jedinou Cestou, která uzdravuje, ale záleží na našich myšlenkách, které nás k životu přivádí, či odvádí, o vnitřní harmonii či disharmonii, jež se projeví vně prostřednictvím našeho zdravotního stavu. Cílem knihy je inspirace ke změně. Ukázat, že zvyky jsou tu proto, abychom je měnili. Dodržovat je znamená přitakat ne-moci, změnit je znamená přitakat Životu. Úryvek z úvodu: Je toho tolik, co jsme se od dětství naučili. Jedním z toho je i to "co je třeba mít na talíři". Kdybychom se nechali vést dětmi, měli bychom na talíři jen ty správné a podstatné "věci" pro zdravý život. Těžko bychom tam měli kus steaku. Vždyť kravička má velké oči a dělá "bú". Neměli bychom ve sklenici mléko, to je přece pro malé telátko. Měli bychom na talíři různou trávu a byliny, kořínky, semínka, ořechy a krásné barevné plody stromů. Tedy takhle by to bylo, kdybychom s miminky od jejich narození neputovali mezi regály supermarketů. Dnes možná některé děti znají ovoce a zeleninu již jen z obchodů, možná věří, že "rostou" tam. Je toho tolik, co se snažíme zjistit o potravinách a jejich využití. Přesto stále cítíme, že se nemůžeme ve svém studiu dobrat konce, naopak, v naší mysli přibývá stále více různých informací a tím i více pochybností. Kde a co je skutečná pravda? Která informace nás dovede k dokonalému zdraví? Neboť cílem našeho hledání je potřeba a touha být zdravý. Nikdo z nás netouží být opravdu ne-mocný.
Zobrazit článek >
 
Dopřejte si vitamíny a zdravé tuky z oříšků I. část
Posezení s přáteli u dobrého vína, nebo lenošení u oblíbeného filmu přímo láká k nějakému nezdravému mlsání. Pokud máte skryté zásoby čokolád nebo smažených brambůrků, chápu, že je to nejjednodušší občerstvení a rychlé dodání energie, ale ty následky! Zkuste si napříště udělat raději zásoby něčeho dobrého, ale zároveň takového, co prospěje Vašemu zdraví. Co třeba oříšky! Obsahují proteiny, které Vás zasytí, jejich zdravé tuky dodají potřebnou energii a navíc jsou velmi chutné. A pokud víte, že nikdo z Vašich přátel není na oříšky alergický, můžete je podávat i k dobrému vínu. Navíc posílíte Váš organismus, neboť oříšky obsahují vitamíny a minerály. ARAŠÍDY - nebo jinak zvané buráky se neřadí do skupiny oříšků, jedná se o luštěninu, která obsahuje vysoké procento proteinů. Buráky jsou také velmi bohaté na tuky. Vyrábí se z nich burákové máslo, které je velmi oblíbenou pochoutkou v Americe. U této pochutiny je důležité dbát na jejich uskladnění, protože jsou velmi náchylné na tvoru plísní. KEŠU - poznáte je podle jejich typického tvaru, který připomíná ledvinky. Plody kešu jsou bohaté na taniny nebo vitamin C. Dále jsou velmi bohaté na draslík, hořčík, vápník a železo. Mají méně tuku než burské oříšky. Kešu patří mezi oblíbenou a zdravou pochoutku. PARA - rostou na velmi vysokém stromě Juvii ztepilé v deštných pralesích. Plody kvůli vysokému obsahu tuků po vyloupání rychle žluknou, nevyloupané a chlazené vydrží až dva roky. Ořechy jsou bohaté na tuky, proteiny a sacharidy. Taktéž obsahují minerály, jako jsou: draslík, fosfor, hořčík, selen, zinek a železo. Nejlépe chutnají v syrovém stavu. Vychutnejte si zdravé mlsání a zakupte si PARA OŘECHY značky Allnature, které Vám nabízíme v 500 g a 1000 g balení.
Zobrazit článek >
 
Dopřejte si vitamíny a zdravé tuky z oříšků II. část
Kromě toho, že oříšky obsahují proteiny, zdravé tuky, viatmíny a minerály, a jsou prospěšné pro naše zrdaví, je nutné brát v potaz, že tato pochutina patří mezi nejčastější alergeny. Proto, než je podáte, v jakékoliv úpravě, Vašim přátelům, optejte se, zda-li netrpí alergií. Ořechy jsou také náchylné k tvorbě plísní, proto při jejich koupi dbejte na datum spotřeby a na podmínky, při kterých se v obochodech skladují. LÍSKOVÉ OŘECHY - jsou velmi bohaté na tuky a předevšímna mononenasycené mastné kyseliny, proteiny a vitamín E. Získává se z nich lískový olej, který se hojně využívá při výrobě čokolád. MANDLE - pěstují se například na Moravě v Hustopečích, kde naleznete nejunikátnější sad mandloní v naší republice. Z mandlí se vyrábí marcipán, což je velmi chutná cukrářská surovina. Dále je velmi oblíbený mandlový olej využívaný v kosmetickém průmyslu. Mandle obsahují mnoho tuků, jsou bohaté na proteiny a vlákninu. Mezi obsažené vitamíny se řadí vitamín E a z minerálů to jsou: draslík, fosfor, hořčík, mangan a zinek. VLAŠSKÉ OŘECHY - patří mezi nejchutnější a nejkonzumovanější ořechy. Nejvíce se využívají jako mleté při pečení vánočního cukroví nebo dortů. Dále jsou součástí výroby ořechového likéru a taktéž se z nich lisuje vynikající a vysoce kvalitní olej. Vlašské ořechy jsou bohaté na polynenasycené mastné kyseliny, jenž plní podpůrnou funkci na činnost našeho srdce, cév, zraku, mozku, a udržují normalní hladinu cholesterolu v krvi. Vlašské ořechy zakoupíte v našem e-shopu: zde V našem eshopu nabízíme velmi chutné MANDLE z produkce firmy Allnature v 500 g balení.    
Zobrazit článek >
 
Slané pečení: Koláč s masem a paprikou
Svatební koláče nebo tradiční frgály, to jsou dobroty, které znám od mojí prababičky, která byla vyhlášená svými cukrářskými výrobky na svatby. Avšak nejen na sladko se dají upéct chutné koláče. Já si letos zakoupila knihu SLANÉ PEČENÍ z edice nakladatelství APETIT a jelikož doma rádi ochutnáváme něco nového, zkoušíme i slané koláče. Takovým koláčem, který naplníte například tvarohem upraveným ve slané variantě s cibulkou nebo pikantní masovou směsí, můžete překvapit Vaši rodinu například k sobotnímu obědu či večeři. RECEPT: Koláč s masem a paprikou Ingredience na těsto: 450 g hladké ci polohrubé mouky (dávám půl na půl) 1/2 lžičky soli (mořské) 225 g másla (nebo směs máslo sádlo půl na půl) 2 vejce 2 lžíce červeného vinného octa Ingredience na náplň: 350 g vepřové panenky (na tenké plátky) 1/2 lžičky mleté papriky (uzená příchuť) 6 nasekaných stroužků česneku mořská sůl pepř 3 pol. lžíce olivového oleje 1 velká červená paprika (nakrájet na nudličky) 3 cibule (nakrájet na plátky) 3 rajčata (můžete spařit, oloupat a zbavit semínek - já nechávám se semínky i s kůží - nakrájet na kostky) 2 lžíce nasekané petrželky 1 chilli paprička (nakrájet na kolečka) 2 vejce (uvařit natvrdo s nakríjet na kolečka) Postup: Z mouky, soli a tuku vyprucejeme v míse drobenku. Přidáme 1 vejce a ocet. Postupně přidáme asi 2 lžíce studené vody, aby vzniklo nelepivé těsto. Těsto propracujeme rukama dohladka. Uděláme z těsta kouli, kterou zabalíme do fólie a dáme na 30 minut do chladna. Nakrájené maso posypeme mletou paprikou, smícháme se lžící česneku, oreganem, solí a pepřem. Necháme také 30 minut odležet. V pánvi zahřejeme olivový olej a velmi zprudka na něm opečeme maso. Ve stejné pánvi pak opečeme papriky, cibuli a později i zbylý česnek doměkka. Přisypeme rajčata, petrželku a osolíme. Zahříváme tak dlouho, dokud omáčka ze zeleniny nezhoustne. Předehřejeme troubu na 175oC. Z těsta vyválíme na pomoučeném vále dvě centimetr silné placky. Jednou vyložíme otvírací formu o průměru 25 cm. Na dno natřeme polovinu omáčky, přidáme maso, vrstvu chilli papričky a navrch dáme kolečka vajec. Na vejce dáme zbytek omáčky. Přiklopíme druhou plackou těsta a utěsníme okraj. Uprostřed koláče rozkrojíme otvor pro únik páry. Pečeme 30 minut a pak potřeme vajíčkem. Dopékáme 15 - 20 minut. Vyzkoušejte další velice zajímavé a chutné recepty z knihy SLANÉ PEČENÍ.
Zobrazit článek >
 
Bílý povlak na čokoládě? Co je zač? II
To, co vidíte na povrchu, jsou v tomto případě konkrétně částice tuku. Tento jev se tedy může objevit taky u jiných produktů, můžete jej shledat například u tyčinek s lískooříškovým krémem a dalších sladkostí. Tuk někdy může vytvořit na materiálu taky prasklinky, neboť se tukové vrstvy musí nějak na povrch dostat. Někdy rýhy neshledáte, v jiných případech mohou být dost viditelné. To už záleží spíše na konkrétním druhu čokolády a postupu jeho výroby.  Možná přemýšlíte nad tím, jakým způsobem a taky z jakého důvodu se může na čokoládě objevit cukerný výkvět. Ten se vytváří vlastně docela obdobně. Představte si, že vyndáváte nějaký předmět z mrazáku. Položíte ho na kuchyňskou linku a za chvíli se pod ním objeví loužička vody. Tak se děje i s čokoládou. Po vyjmutí z chladu se sladká dobrota orosí. Pokud ji pak zanecháte v kontrastní teplotě, v čokoládě se rozpustí cukr. Ten se bohužel neztratí, ale dostane se na její povrch, kde se taky uloží. Jakmile se čokoláda zbaví vlhkosti a cukr uschne, uvidíte bílé mapičky.  Výrobci čokolád radí ukládat výrobky z kakaa do chladu o teplotě čtrnácti až osmnácti stupňů Celsia. Taková teplota je pravděpodobně pro každou čokoládu nejideálnější.  Výskyt výkvětů mohou částečně omezit samotní čokoládoví specialisté. Výrobce by měl dohlédnout a zařídit co nejkvalitnější výrobu čokolády. Samozřejmě záleží taky na konkrétních přísadách.     
Zobrazit článek >
 
Bílý povlak na čokoládě? Co je zač? I
Čokoláda. To sladké pokušení, které byste mohla jíst každý den. Stalo se vám ale někdy, že jste na hnědé lesklé tabulkové krásce objevila bílé flíčky? Víte, co jsou tyto nehezké skvrnky zač?  Když zahlédnete smetanový povlak na tmavé čokoládě, možná vás na ni přejde chuť. Hned pro začátek je však třeba připomenout, že tato vrstva neznačí zas tak nic děsivého. Bílý povlak určitě nedělá z čokolády starý nebo nejedlý produkt. Cizím termínem se může proces zjevování bílého povlaku nazývat temperováním.  Bílá vrstva vlastně čokoládu popisuje. Na první pohled vypovídá o tom, že se na ní vyskytuje takzvaný cukerný nebo tukový výkvět. Co to v překladu znamená? Jedná se o čokoládu, která do své struktury nemá zmíněný cuk nebo tuk správně zapracován. Povlak nemusí hned značit to, že čokoláda obsahuje víc cukru či tuku, než by měla. Objevit se na čokoládě může hned z několika dalších důvodů, v následujících odstavcích se u nich pozastavíme. V první řadě je třeba brát ohled na teplotu, ve které je čokoláda skladována. Pokud jste někdy čokoládu schovala do mrazáku nebo i ledničky, možná jste si neobvyklých bílých skvrn všimla. K chemické reakci, jejímž následkem je zbělení povrchu čokolády, dochází i v případě, že sladkost necháte v příliš velkém horku. Na její stav má vliv taky vlhko. Cukráři si samozřejmě na své výtvory dávají pozor, avšak pokud dochází k jejich transportu, je nutné čokolády uchovávat ve speciálních boxech, které izolují zvolenou teplotu a nepropustí vlhkost. Stačí totiž, aby řidič kamionu delší dobu nechal automobil na mrazu bez vytápění a změna barvy čokolád je na světě. 
Zobrazit článek >
 
Nejlepší dýňová polévka
Podzimní období je pro dýňové pokrmy jako stvořené. Pojďme si dnes uvařit dýňovou polévku, po které se vám jistojistě budou sbíhat sliny už při pročítání receptu. Tak jdeme na to! Budete potřebovat: Dýni (nakrájenou dužinu bez semínek, 800 g) Zeleninový vývar (600 ml) Smetanu ke šlehání (250 ml) Cibuli (větší, 1 ks) Máslo (2 lžíce) Česnek (2 stroužky) Mrkev (1 ks) Cukr třtinový (1 lžíce) Kari (1 lžíce) Dýňová semínka (pražená, 150 g) Dýňový olej (pár kapek na porci) Chilli paprička (1 ks) Sůl a pepř Postup: Na másle nejprve dozlatova osmahněte cibuli spolu s česnekem. Až zpění, přidejte dýni a smažte dále asi pět minut. Následně přidejte strouhanou mrkev, koření a cukr. Poté směs přemístěte do hrnce a zalijte vývarem. Přiveďte k varu a asi tak patnáct minut polévku vařte na silném ohni, aby zelenina pořádně změkla. Poté přilijte smetanu, osolte, případně opepřete. Po uplynulém čase polévku rozmixujte tyčovým mixérem. Na polévku můžete přidat zakysanou smetanu, dále pár kapek dýňového oleje, samozřejmě opražená a osolená dýňová semínka a zmíněnou chilli papričku. Pokud nejste fanouškem pálivých pokrmů, papričku vynechte. Pokud slavíte Halloween tak, že doma poctivě vydlabáváte dýně a následně do nich vyřezáváte strašidelné obličeje, zbyde vám dýňová dužina. I v případě, že nepůjde o kostičky, můžete tuto dýni využít na přípravu polévky taky. Zbavte ji semínek, jak to jen půjde. Při vaření pak postupujte úplně stejně podle receptu. 
Zobrazit článek >
1 2 3 4 5 6 7 8 9