EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Vaření

 
Špagety tak, jak je neznáte II
V tomto článku se můžete seznámit s dalšími dvěma tipy, jak připravit netradiční špagetovou pochoutku. Co takhle s ořechy nebo krevetami? Špagety s ricottou, čerstvou petrželkou a vlašskými ořechy Budete potřebovat: Špagety (400 g) Sýr ricotta (250 g) Smetanu (150 ml) Petrželku (celý svazek) Vlašské ořechy (150 g) Olivový olej (dle chuti) Sůl a pepř Množství surovin vystačí na 4 porce. Postup: Uvařte špagety dle návodu na obalu. Mezitím na pánev vylijte smetanu, přidejte do ní sýr a za varu tyto suroviny řádně promíchejte. Dochuťte směs a přidejte špagety. Na ně nasypte nakrájenou petrželku a nalámané ořechy. Příprava tohoto jídla je velmi jednoduchá a zároveň špagety chutnají opravdu výborně. Špagety s krevetami zalité pistáciovým krémem Budete potřebovat: Špagety (400 g) Krevety (minimálně jeden balíček, cca 200 g) Pistácie (loupané, 150 + 50 g) Smetanu (300 ml) Vývar (nejlépe kuřecí, 200 ml) Máslo (50 g) Strouhanku (asi 8 lžic) Pomerančovou kůru (z jednoho pomeranče) Olivový olej (dle chuti) Sůl a pepř, cukr Množství surovin vystačí na 4 porce. Postup: Těstoviny uvařte dle návodu na obalu. Krevety omyjte a oloupejte. Vložte je na rozehřátou pánev a orestujte. Asi po dvou minutách krevety zalijte vývarem. Rozmixujte větší množství pistácií spolu se smetanou. Tuto směs okořeňte a osolte dle vaší chuti. Jakmile bude z pistácií pasta, přidejte ji do vývaru s krevetami. Na závěr přisypte i špagety. Ihned po promíchání jídlo podávejte. Rozdělte těstoviny na talíře a ozdobte každou porci zbylými pistáciemi a opraženou strouhankou. Pro neodolatelnou vůni přisypte ještě kůru z pomeranče. Plechovou dózu ‚,RAPHAEL-oval‘‘–špagety najdete zde. Další plechové dózy nejen na těstoviny a potraviny najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Recept: Kachní paštika s portským
RECEPT: Kachní paštika s portským Ingredience: 800 g - 1 kg kachních jater  2 kachní stehýnka 1 máslo  5 stroužků česneku  100 ml portského vína 1 cibuli sůl čerstvě mletý pepř tymián oregano Postup: Očištěná játra a stehýnka dejte na pekáček, osolte a opepřete, posypte tymiánem, podlijte vodou a přidejte stroužky česneku. Přikryjte a dejte cca na hodinku péct, než stehýnka zezlátnou a játra budou důkladně propečená. Po upečení oberte ze stehýnek maso (kůži do paštiky nedávejte) a společně s játry, polovinou kostky změklého másla a cibulí ho rozmixujte na jemno. Nebo klidně si nechte hrubší texturu, pokud máte rádi. Přilijte i výpek z masa, ale postupně, ať nemáte paštiku moc tekutou. Máslo také přidávejte postupně, já na kilo jater dala půlku, ale pokud máte rádi míň, klidně malinko uberte. Paštika by ale měla být mazlavá. Přidejte sůl, pepř, oregano a opět trochu tymiánu, dala jsem cca lžičku. Pokud máte bylinky čerstvé, tím lépe. Přidejte i portské a důkladně promíchejte. Hotovou paštiku plňte do skleniček nebo mističek. Druhou polovinu másla nechte v kastrůlku rozpustit. Lehce zchladlým máslem polijte paštiku, by neoschla a taky ji to zakonzervuje, by vydržela déle. Polít stačí jen trochu, jen aby byla zakrytá, cca 3 mm. doporučuje: knihu od nakladatelství DONA - POMAZÁNKY, kterou zakoupíte v našem e-shopu: ZDE
Zobrazit článek >
 
Vánoční pečení IX. - Vánočka s rozinkami a sypanými mandlemi
Den před Štědrým večerem, nejvyšší čas zadělat na tradiční českou vánočku! Pokud nevlastníte žádný rodinný recept, vytvořte nový. S tímto návodem totiž nemůžete tuto sladkou vánoční pochoutku zkazit. Jak připravit máslovou vánočku plnou rozinek se sypanými mandlemi?  Budete potřebovat: Na těsto: Mouku polohrubou (500 g) Cukr krupice (100 g) Máslo (125 g) Mléko (250 ml) Droždí (40 g) Vejce (žloutky, 2 ks) Rozinky (40 g) Citronovou kůru (1-2 lžičky) Sůl (špetka) Ostatní: Mouku hladkou (hrst) Máslo (3 plátky) Vejce (1 ks) Mandle (loupané, krájené, 40 g) Postup: Aby byla mouka vzdušná, prosejte potřebné množství přes cedník. Poté ji smíchejte se solí. Droždí zpracujte s cukrem a zalijte trochou mléka. Posypte moukou a nechejte kvásek pracovat. Po chvíli ho vložte do připravené mouky se solí, přidejte mléko a ostatní ingredience – žloutky, měkké máslo, rozinky a citronovou kůru. Vypracujte hladké těsto, které by se nemělo lepit ke stranám nádoby. Poté ho odstavte na tři hodiny na teplé místo. Během tohoto času můžete těsto dvakrát, maximálně třikrát, promísit. Vykynuté těsto opět proměte a rozdělte si ho na devět částí. Vezměte první čtyři části těsta a upleťte z nich cop. Ten přeneste na plech, který dokonale potřete máslem a vysypte moukou. Vezměte další tři prameny, ze kterých opět upleťte klasický cop. Ten položte na první vrstvu vánočky. Nakonec ze dvou zbylých pramenů vytvořte motous, který náleží na vrch vánočky. Všechny vrstvy k sobě řádně přitiskněte. Vánočku potřete rozšlehaným vejcem, nezapomeňte ji posypat mandlemi. Pečte asi 45 minut v troubě vyhřáté na 160°C. Další recepty na cukroví najdete zde.   
Zobrazit článek >
 
Domácí zmrzlina? Proč ne! I
Sbíhají se vám sliny při pomyšlení na zmrzlinu? Není se co divit. Jenže v zimě žádná dobrá točená či kopečková zmrzlina k mání obvykle jen tak na ulicích není, a tak jste odkázána na nákup mražených produktů v supermarketech. U nich to však zůstat nemusí. Pořiďte si domácí zmrzlinovač, se kterým vám příprava té nejlepší zmrzky půjde sama. Věděla jste, že za vynálezem zmrzlinovače stojí žena? Ačkoliv, co se týče (nejen kuchyňských) spotřebičů, si lépe vedou muži, byla to právě Nancy Johnson, která si v polovině devatenáctého století nechala patentovat první stroj na zmrzlinu. Mražení fungovalo na principu ledu a soli, které už bylo objeveno, avšak Američanka je vložila do nádoby s míchací stěrkou a klikou, která zajišťovala jeho neroztátí. Postupně se těmto přístrojům dodal elektrický pohon a první zmrzlinové stroje, tak jak je známe dne, byly na světě. Domácí zmrzlinovače nejsou nijak nákladné a dovolit si je může každá hospodyňka. Samozřejmě se vzhledem k cenovým kategoriím liší svým objemem, kvalitou i možností příprav, ale na domácí využívání vám postačí ty nejjednodušší zmrzlinovače. Každý zmrzlinovač dnes obsahuje výkonné šlehací lopatky, kterým se ruční práce nevyrovná. Zajistí například bezchybné rozmíchání ledu, takže se vám nestane, že na jeho krystalky narazíte ve zmrzlině. Rozdíl mezi jednotlivými stroji je například v chlazení. Některé spotřebiče vyžadují prvotní ochlazení nádoby i surovin v mrazáku a až následnou manipulaci. Jiné dokáží během procesu vytváření zmrzliny schladit na požadovanou teplou suroviny samy. Pokud si chcete ulehčit práci, využívejte druhý typ zmrzlinovače.
Zobrazit článek >
 
Recept: Jahodovo-skořicová marmeláda
Jahodobraní je v plném proudu. Jeden den se jahody posbírají a na druhý den můžeme začít znovu. Avšak dlouho čerstvé jahody nevydrží a rady podléhají plesnivění. Proto je dobré, pokud je nezužitkujete jiným způsobem, jahody zamrazit nebo z nich uvařit skvělou marmeládu. RECEPT: Jahodovo-skořicová marmeláda Ingredience na 1kg jahod: 1 kávová lžíce mleté skořice 500 g cukru krupice 1/2 balíčku přípravku Pektin 1 kávová lžíce kyseliny citrónové Postup: Očistíme jahody a zhruba 3/4 kg vložíme do hrnce a rozmixujeme je. Přidáme zbylé jahody, které jsme rozkrájeli na kousky. Smícháme 1/2 balíčku Pektinu s 2 polévkovými lžícemi cukru a přidáme k jahodám. Za stálého míchání přivedeme tuto směs k varu a zhruba 1 minutu povaříme. Přidáme zbytek cukru a skořici, opět přivedeme do varu a za stálého míchání směs důkladně povaříme 5 minut. Marmeládu odstavíme a přidáme kyselinu citrónovou. Na talířek kápneme 1-2 lžičky právě uvařené marmelády. Pokud po vychladnutí neztuhne, vmícháme do ní ještě 1 zarovnanou lžičku kyseliny citrónové, krátce povaříme a zkoušku zopakujeme. Odebereme pěnu a marmeládou plníme čisté a nahřáté skleničky až po okraj. Skleničky důkladně uzavřeme, obrátíme dnem nahoru a necháme asi 5 minut stát na víčku Vyzkoušejte další skvělé postupy na výrobu domácích marmelád, které najdete v knize DOMÁCÍ MARMELÁDY OD HANKY.  
Zobrazit článek >
 
Příběh vína: Co (ne)víte o historii vinařství? III
Pojďme nahlédnout do naší historie. Víno se vyskytuje v pověsti o knížeti Bořivojovi a Ludmile. Ti byli obdarování sudem moravského vína knížete Svatoplukem z důvodů poctění jejich syna Spytihněva. Ludmila vínem zaplatila bohyni, aby zachránila jejich kraj před suchem a přivolala do oblasti déšť. Stalo se tak, úroda byla zachráněna a na počet bohyně a jejího daru začal právě český kníže Bořivoj vysazovat první vinice v Čechách. Ty se nacházely na území Mělníka. Víno u nás pravděpodobně bylo mnohem dříve, než mapují historické doklady. Zřejmě se na našem území réva pěstovala už ve třetím století našeho letopočtu, avšak historici se dnes shodnou, že révy bylo málo, šlo spíše o pěstování pro domácí spotřebu nebo o majetek vrchnosti. První dochovaný fakt o pěstování vína u nás pochází z počátku dvanáctého století, v zakládající listině benediktýnského kláštera naleznete zprávu o vinicích na Moravě.  Konec dvanáctého a počátek třináctého století byl pro zrod vinařské tradice v Čechách velmi podstatný. Z dochovaných dokladů víme o znojemských vinicích, díle o sadech u Uherského Hradiště. Zpráva z oblíbené vinařské oblasti kolem Mikulova pochází z roku 1249.  Za šíření vína se zasloužili především mniši a klášterní správa, víno u nich bylo na denní pořádku. Díky klášterům taky došlo ke vzniku pravých vinic, takových, jaké známe dnes. Úzké uličky mezi pásy vinné révy byly vytvořeny z jasných důvodů. Hůře se k nim dostávali škoditelé jak lidští, tak zvířecí. 
Zobrazit článek >
 
Znáte dobře těstoviny?
Takové množství těstovin. Kdo se v tom má vyznat. Přijdete do restaurace a na lístku je napsáno snad deset druhů různých těstovin. Objednáte si vždy ty správné? Přečtěte si o těstovinách něco víc. Těstoviny se u vás doma rozhodně neztratí. Pokud nevíte, jaké rychlé jídlo uvařit, je vhodné sáhnout právě po těstovinách. Můžete je uvařit na tisíc způsobů. Přidat je do salátu, užít je jako přílohu nebo z nich vytvořit hlavní chod. Jak každý asi dobře ví, těstoviny pochází z Itálie. První historický záznam se dochoval už z prvního století našeho letopočtu. V takzvané Apiciově knize je zaznamenán recept na jídlo, které se podobá dnešním lasagním. Zmínku o pojídání makarónů jako slavnostního jídla máme až ze století dvanáctého. Nejčastěji je těsto na těstoviny připravováno z pšenice, pitné vody a dalších surovin nebo koření dle chuti. Těsto se nenechává kynout ani se obvykle nekypří. Dobré je těstoviny vařit ve slané vodě. Obecným předpisem pro vaření těstovin je položení sta gramů těstovin do jednoho litru vroucí vody. Základem je rozdělit těstoviny, vzhledem k jedné surovině na vaječné a bezvaječné. Dále je těstoviny možné dělit podle způsobu použití, na polévkové a přílohové, dále plněné a neplněné. Taky známe těstoviny krátké, středně dlouhé nebo dlouhé. Těstoviny jsou připravovány z mouky, tvrdé pšenice (semoliny) nebo z rýžové mouky. Jejich poddruhy jsou ještě těstoviny celozrnné, špaldové, ječné a žitné. Vyrábí se samozřejmě taky bezlepkové – pevný podíl je zde zastoupen buď již zmíněnou rýžovou moukou nebo pohankou či kukuřičnou moukou. Poměrně často se na talířích vyskytují taky různobarevné těstoviny. Žluté jsou barveny kurkumou, červené rajčaty, oranžové karotkou, zelené jsou barveny špenátem a ty černé sépiovým inkoustem. Některé těstoviny jsou barveny chemicky. Pokud jste odpůrci umělých barviv, čtěte na barevných těstovinách složení. A jak se jmenují ty nejznámější těstoviny? PLNĚNÉ Ravioli Typickým pokrmem Italů ze severu jsou právě Ravioli. Jedná se o semolinové těstoviny, někdy nazývané jako taštičky, které mají tvar čtverečků a jsou naplněny masem. Tortellini Tortellini jsou u nás možná ještě známější. Ačkoliv v Itálii tak oblíbené nejsou, u nás si na nich pochutnává spousta Čechů. Jedná se opět o semolinové těstoviny, které jsou zatočené do malého hnízda nebo prstýnku. Uvnitř se skrývá maso, sýr, špenát, někdy i třeba houby. NEPLNĚNÉ Penne Krátké vroubené roury šikmo ořezané jsou jedny z nejčastěji vařených těstovin. Díky jejich zešikmení v nich uvízne hustá omáčka. Farfalle Dalšími omáčkovými těstovinami jsou Farfalle. Mají tvar mašliček nebo motýlků. Fusilli Fusilli uzavírají trio těch nejlepších omáčkových těstovin. Jedná se o zatočené spirálky. Mimo omáčky jsou vhodné taky do salátů. Rotelle Tyto těstoviny připomínají svým tvarem kola od vozu. Hodí se do salátů nebo na zepékání. Orecchiette Orecchiette jsou velmi drobné těstoviny ve tvaru ořechových skořápek nebo mušliček. Lasagne Jsou pláty lisovaných těstovin, ze kterých se připravuje stejnojmenný pokrm. Tradiční lasagne se skládají s mletým masem, rajčaty, smetanovým sýrem a tvrdým sýrem. Existují ještě například lasagne smetanové se špenátem. Spagetti Na Spagetti rozhodně nesmíme zapomenout. Jsou odvozeny od slova spago, které pojmenovává provaz. Spagetti se i v Itálii podávají s rajčatovou omáčkou, ale maso na nich Italové nevyžadují. U nás špagety bez masa nebo párku nejsou špagety, že? Maccheroni Od Spagett se tyto těstoviny liší dutým vnitřkem. Jsou taky silnější. Hodí se k masovým omáčkám. V Americe jsou tradičně podávány se sýrem. Ačkoliv se vám tento výčet těstovin může zdát dlouhý, tak vězte, že na světě existuje kolem 300 druhů těstovin. Takovéto množství asi nikdo ještě neokusil. Plánujete některé z nich ochutnat a odstartovat tak těstovinový maraton? Více o těstovinách se dozvíte v knize Miluji těstoviny, kterou najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Cukroví za pár minut V
Truffles plné čokolády Budete potřebovat: Čokoládu (hořkou, minimálně 60% kakaa v sušině, 500 g) Smetanu ke šlehání (160 ml) Máslo (1 lžíce) Strouhaný kokos (hrst) Mleté ořechy (2 hrstky, kokos a ořechy můžete nakombinovat dle libosti, jak je máte rádi) Brandy (5 lžic) Vanilkový lusk (1 ks) Kakao (dvě lžíce) Postup: Čokoládu rozehřejte se smetanou a přidejte vanilkový lusk. Pak přidejte máslo, a míchejte, dokud směs nebude zcela hladká. Do ní následně zamíchejte brandy. Směs nechte vychladnout. Poté do ni vložte všechny sypké suroviny a opět dejte na pár minut do mrazničky. Poté tvarujte kouličky či oválky, zapichujte do nich párátka. Výsledné cukroví ještě můžete obalit dle libosti v oříškách, kokosu nebo v barevných perletích. Linecké cukroví Tato podoba lineckého cukroví je nejen velmi chutná, ale taky rychlá. Problém bývá jen se slepováním, to vám dá zabrat nejvíc. Můžete do akce ale zapojit celou rodinu a máte hned hotovo. Budete potřebovat: Cukr (120 g) Hladkou mouku (350 g) Máslo (250 g) Žloutek (3 ks) Citronovou kůru (1 lžička) Postup: Všechny suroviny smíchejte dohromady. Vyválejte si těsto a vykrajujte z něj cukroví do páru. Vložte do trouby předehřáté ne 150°C na pečící papír. Hotové linecké slepujte marmeládou. Hvězdičky s kousky višní Budete potřebovat: Mouku hladkou (300 g) Heru (200 g) Žloutek (3 ks) Višně (100 g) Vanilkový cukr (sáček) Cukr moučka (120 g) Postup: Smíchejte veškeré suroviny dohromady, nakonec přidejte višně a vypracujte těsto. Vyválejte ho a vykrajujte tvary. Poté pečte na 150°C asi 10 minut. Hotové cukroví můžete slepovat k sobě marmeládou nebo citronovým krémem, není to však nutné. 
Zobrazit článek >
 
Hrnec Prestige LTSS1810
Ve špatném nádobí se špatně vaří. Nejen, že může ohrožovat lidské zdraví, ale jeho funkčnost může vaření zpomalovat a dále komplikovat: snadno se o něj spálíte, jídlo se v něm připaluje. Nekvalitní plastová ucha při ohřátí se snadno roztékají a podobně. Naše babičky si libovaly v nádobí litinovém, na vnitřních stranách glazovaném. Mělo mnoho výhod: jídlo v něm vydrželo velmi dlouho teplé, nepřipalovalo se a uchovávalo si skvělou chuť. Jednoduchou úpravou mohlo sloužit i jako pekáče k pečení například masa. Jeho pozitivem i negativem byla jeho hmotnost, která značně znesnadňovala manipulaci. Moderní kuchyně dovolila spatřit světlo světa nádobí ocelovému. Nejenže krásně vypadá a je zdravotně nezávadné. Dobře vodí teplo a jídlo se v něm nepřipaluje. Vynikajícím, přitom cenově dostupným, je ocelové nádobí značky Lamart. Vyzkoušet můžete například robustní hrnec Prestige LTSS1810 o celkovém objemu 2,6 litru. Snadno udržovatelný hrnec s mírami po vnitřní straně má dvě ocelová, ergonomicky tvarovaná ucha a průměr 18 cm. Umožňuje zdravé vaření a uplatní se v každé, i té nejmenší kuchyni. Při vaření lze jeho obsah dobře sledovat přes skleněnou poklici s ventilem a kovovým madlem, kterým uniká nadměrná vařením vznikající pára. Sendvičové dno zaručuje rovnoměrné vaření bez rizika připalování. Snadno jej umyjete v myčce. Potencionální zájemce potěší, že hrnec Prestige od Lamartu je vhodný k vaření na plynovém, elektrickém, sklokeramickém i indukčním vařiči. Kvalitní hrnec Prestige najdete v sekci Kuchyň.
Zobrazit článek >
 
Vanilkový lusk a jak na něj
Vanilku zajisté už při pečení použila každá hospodyňka. Do těsta ji lze přidat v prášku, můžeme využívat pouze jejího aroma, v obchodech je taky k dostání například vanilkový cukr. Ideální volbou při pečení je však využít čerstvé vanilky přímo z lusku. Víte, jak si s vanilkovým luskem poradit? Že ne? Pak si přečtete náš článek a upečený poklad bude díky vanilce ještě lepší než kdy dřív! Vanilkový lusk je běžně k dostání v některých supermarketech, s jistotou ho seženete ve speciálních prodejnách. Pozor si při nákupu dejte na to, že existuje více druhů lusků. Jejich aroma a chuť je navíc závislá na podnebí, takže nemůžete počítat s tím, že každý plod bude úplně stejný. Při pečení rozdíl jen těžko poznáte. Vanilkové lusky poměrně dlouho vydrží. Vyplatí se je skladovat v uzavřených nádobách, aby nevyschly. Vanilkový lusk není třeba nijak omývat, neboť budete pracovat jen s jeho vnitřkem. Rozřízněte ho podélně a poté seškrábněte dužiny včetně semínek. Tuto dužinu již pak přidávejte libovolně do těst nebo využívejte na vaření. Pro kulinářský požitek postačí jeden maximálně dva lusky, zjistíte, že aroma je opravdu silné. Díky luskům si můžete vyrobit taky domácí vanilkový cukr, postačí, když celý lusk uzavřete ve sklenici s cukrem. K aromatizaci lze využít i pár prázdných lusků, vůni v cukru zanechají také. 
Zobrazit článek >
 
Šípková omáčka uvařená v kvalitním nerezovém hrnci
Šípky se už krásně zabarvily do rudě červené a nadešla doba jejich sběru. Z šípků se připravuje chutný čaj neo šípková omáčka, ale také se můžete setkat i s šípkovým vínem. Šípek obsahuje vysoké množství vitamínu C (v čerstvém stavu asi 0,5 - 1,7 mg%, v sušeném stavu asi 10 - 20 mg%), taktéž má vysoký podíl vitamínu P, provitamínu A. Dále obsahuje: flavonoidy,B vitamíny, vitamíny E a K. Z minerálních látek to jsou: draslík, fosfor, hořčík, vápník, železo aj. Rovněž obsahuje cukry, pektin, třísloviny, kyselinu jablečnou a citronovou aj. Taková šípková omáčka s knedlíkem a pečeným masem z divočáka, to je balada pro chuťové buňky! Už jste zkoušela uvařit šípkovou omáčku? Ne? Tak hurá do toho: RECEPT: Šípková omáčka Ingredience: 100 g sušených šípků (nebo 200 g šípkové zavařeniny) trochu octa 2 dcl suchého červeného vína 150 g másla 1 l vody (nebo jemný nemastný vývar) hl. mouka 1 citron sůl hřebíček skořice nové koření celý pepř Postup: Sušené šípky namočíme pře noc do vody. Druhý den šípky řádně rozvaříme. S použitím marmelády z šípků bude příprava snadnější. Rozvařené šípky nebo marmeládu vložíme do hrnce - KASTROL 24X13,5 HNĚDÝ JOLI Přidáme vodu, ocet, koření, šťávu z 1 citronu a lehce citronové kůry. Povaříme až do úplného rozvaření šípků. Mezitím si připravíme světlou máslovou jíšku. Přes husté jemné síto přepasírujeme šípkovou směs a přidáme jíšku.  Povaříme 20 minut. Zhruba 5 minut přd koncem přidáme červené víno. Dle potřeby dochutíme a můžeme zjemnit máslem. K přípravě omáčky použijte kastrol JOLI, který je vyrobený z kvalitní nerezové oceli. K němu je ve vybavení skleněná poklice s otvorem pro únik páry. Uvnitř kastrolu je praktická stupnice litráže. S tímto kastrolem zajisté šípkovou omáčku, nebo jiné jídlo, nepřípálíte!  
Zobrazit článek >
 
Multifunkční hrnec TEFAL
Dnešní doba umožňuje použití hrnců, ve kterých si můžete dopředu naprogramovat přípravu Vašeho jídla. Hotový pokrm pak může být ještě po nějakou dobu udržován v teplém stavu. Nádoby těchto hrnců se liší především svojí velikostí, a proto si může vybrat jak početná rodina, tak i jednotlivec. Tyto hrnce si pak s sebou můžete vzít i na chatu, kde uspoříte svůj čas a energie na vaření. Multifunkční hrnce dokáží nahradit většinu používaného nádobí. Lze v nich dusit, vařit, vařit v páře, smažit a dokonce i péct moučníky. Disponují řadou funkcí a nemusíte je neustále kontrolovat. Taktéž Vám odpadá míchání a obava z připálení pokrmu. FR491870 MULTIFUNKČNÍ HRNEC 7 v 1 Vám zaručí dokonalé vaření! Tohle je Versalio, inteligentní multifunkční fritéza a hrnec se 7 režimy pro přípravu pokrmů. Fritování, smažení, vaření na mírném ohni, restování, vaření/vaření těstovin a udržování teploty pokrmů - tohle všechno umí, aby vám usnadnil život! Je inteligentní, praktický a disponuje odnímatelným časovačem, abyste měli neustále přehled o době přípravy. Teplotu můžete nastavit v rozmezí 80 - 180 °C, což je zárukou dokonalého výsledku. Pokrmy můžete sledovat přes průhledné víko. Versalio: Všestranná multifunkční fritéza a hrnec 7 v 1 Fritování, smažení, vaření na mírném ohni, restování, vaření/vaření těstovin a udržování teploty pokrmů Nastavitelný termostat: 80 až 180 °C Nastavitelný objem oleje Odnímatelný časovač: poskytuje přehled o době přípravy pokrmu * Pokrmy můžete sledovat přes automatické průhledné víko. Snadné čištění: odnímatelnou nádobu a víko je možné mýt v myčce nádobí Vypínač s kontrolkou  
Zobrazit článek >
 
Velký speciál o stravování: Jakých chyb se dopouštíte? III
Jak je to vlastně s dietami? Pokud se rozhodnete držet jakoukoliv dietu, pořádně si nejprve tento krok rozmyslete. Ne všechny, ať už hubnoucí nebo čistící kúry, vám totiž prospějí. Základní a nejdůležitější trik, který můžeme doporučit úplně každému, spočívá v pravidelném režimu jídla. Naučte se snídat, obědvat i večeřet ve stejnou dobu. Svačte kvalitní potraviny, nikoliv rychlé snacky nebo sladkosti. I když je vhodné konzumovat pouze zdravé potraviny, někdy je třeba udělat si jednou z vašich oblíbených lahůdek radost. Diety držet můžete, ale nebuďte tak striktní, raději se odměňujte. Maso je dobré, ale nejezte ho příliš mnoho Živočišné bílkoviny tvoří důležitou součást potravy, kterou každý vegetarián musí nahrazovat velkou dávkou bílkovin rostlinných, plně je však nikdy nenahradí. Tělo bez těchto komponentů v klidu přežije, ale musí si zvyknout na méně energie. Pokud však jíte maso každý den a někdy třeba i dvakrát denně, pomyslete na omezení jeho konzumace. Tělo tolik bílkovin zase nevyužije, vhodnější je konzumace rostlinných proteinů. Jezte luštěniny, taky vejce a mléčné produkty. Nejsou sacharidy jako sacharidy Přílohy nejsou zakázané, ale snažte se omezit ty s vysokým glykemickým indexem. Mezi ně patří knedlíky, těstoviny, ale i brambory. Snažte se alespoň občas vyměnit doplnění hlavního jídla za zeleninu, rýži, ale vynechte tu předvařenou, taky kroupy nebo třeba oblíbený amarant a samozřejmě luštěniny a další. Co se týče sacharidů, omezte pokud možno sladkosti, pití limonád, opatrně i s příliš sladkým ovocem. 
Zobrazit článek >
 
Recept: Třešňový dort
K narozeninám nebo k svátku. Taktéž k jakékoliv sváteční příležitosti se hodí nějaký skvělý dezert. A co třeba třešňový dort? Vězte, že jeho bohatá sladká náplň a šlehačka vás dostanou! Třešně už ze stromů neotrháme, ale někdo si je buď zavařil nebo je lze zakoupit v některém ze supermarketů. RECEPT: Třešňový dort Ingredience: 4 vejce 80 g cukru 1 lžíce kakaa 2 lžíce oleje 80 g polohrubé mouky 1/2 lžičky prášeku do pečiva Krém: 500 g třešní 5 lžic krystal. cukru 1 vanilkový cukr 1/2 lžičky skořice 15 g bramborového škrobu 250 g zakysané smetany 200 ml smetany ke šlehání 5 g želatiny Dále budeme potřebovat: 50 ml smetany ke šlehání moučkový cukr podle chuti třešně na ozdobu Postup: Vajíčka vyšleháme s cukrem do pěny, postupně přidáme olej, polohrubou mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva. Těsto vlijeme do kulaté formy o průměru 26 cm, kterou jsme předem vymastili tukem a vysypali hrubou moukou. Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů cca 10 - 15 minut. Upečený korpus necháme vychladnout. Třešně rozmixujeme mixérem (ne úplně), dáme do hrnce, přidáme kr. a vanilkový cukr, skořici a přivedeme do varu - dusíme cca 8-10 minut. V troše vody si rozmícháme škrob a přidáme k rozmixované hmotě. Promícháme a odstavíme, necháme mírně vychladnout. Smetanu na šlehání vyšleháme do tuhé šlehačky a smícháme ji se zakysanou smetanou. Když máme vychladlou třešňovou hmotu, pomalu ji přimícháme do smetanové hmoty a spojíme. Želatinu připravíme podle návodu na obalu a přidáme ji k utřeného krému. Promícháme a navrstvíme na upečený a vychladlý korpus. Vložíme do chladničky. Na ozdobu použijeme vyšlehanou šlehačku s cukrem a ozdobíme třešněmi. Nechte se inspirovat kuchařkou HELENČINO PEČENÍ a vytvořte další chutné dezerty.        
Zobrazit článek >
 
Hubněte jídlem – Jaké potraviny zrychlují metabolismus?
Nebaví vás už hledat další a další diety, které stejně nepomáhají? Už to dělat nemusíte! S těmito potravinami půjde hubnuti snáz. Losos Losos není jen zdravý, ale taky účinný na hubnutí. Zabraňuje tvorbě leptinu, tj. hormonu hladu a díky specifickým tukům ještě urychlí trávení i spalování. Krevety Napadlo vás někdy jíst krevety před cvičením? Ne? Tak byste to měla zkusit. Oranžové nebo narůžovělé barvivo, které je součástí krevet urychluje spalování téměř na polovinu klasického času. Ořechy S ořechy to nesmíte přehánět, jelikož jsou dosti tučné. Pokud je však denně dokážete konzumovat v malé míře (do 30 gramů), tak máte vyhráno. Nejen že si pochutnáte, ale taky přijdete o pár procent tuku. Omega-3 mastné kyseliny, které každý druh ořechů obsahuje, mají totiž vliv na jejich ukládání. Zabraňují přebytečnému zásobování těla tuky. Kromě ořechů jsou též výborná dýňová semínka, která na hubnutí mají pozitivní vliv. Skořice Skořice dokáže působit na tělesnou teplotu. Téměř hned od okamžiku snědení zvýší teplotu organismus a ten díky tomu rychleji potravu vstřebá a vyloučí nechtěné látky z těla. Užívání skořice je vhodné i v době nemoci. Výborně zabraňuje množení bakterií. Chilli Dalo by se říci, že chilli prohřeje organismus také. Zažehnává chuť k jídlu a po pikantním obědu už nebudete mít chuť na sladký zákusek, ale taky obsahuje kapsaicin, který urychluje metabolismus. Vejce Lidé, kteří trpí na nedostatek vitamínu D, mají problém se spalováním tuků. Kvůli absenci tohoto vitamínu se jim totiž téměř veškerý tuk ukládá do tkání. Jezte vejce a doplňte tak potřebné ,,Déčko‘‘, které navíc působí proti cukrovce. Jablka Ne že by jablka v sobě nosila spalovače tuků, ale díky vysokému procentu vlákniny ničí pocit hlasu a navozují pocit sytosti. Avokádo Avokádo. Zdroj téměř všech vitamínů, které člověk potřebuje. Navíc je hodně syté. Díky jeho konzistenci nedostanete hlad ještě dlouho po jeho spořádání. Brokolice a květák Tito dva zástupci klasické syté zeleniny bojují proti rakovině i jiným nemocem. Obsahují vysoký obsah vlákniny, která vám zaručí pocit sytosti. Zelené složky  v brokolici navíc urychlují metabolismus. Výhodou je, že vařením tato zelenina neztrácí téměř žádné výživné látky, takže není problém ji připravit například jako teplou večeři.   Čokoláda Hurá! Něco, co má rád snad každý. Dobrá čokoláda s vysokým obsahem kakaa přispěje k lepšímu spalování tuků díky flavonoidům. Ty snižují hladinu cholesterolu v krvi. Také podporují tvorbu serotoninu, známého hormonu štěstí. Jablečný ocet Lžička jablečného octa každý den urychlí lidský metabolismus. Kromě toho zahání chutě k jídlu. Pokud si neumíte představit, že byste měla sníst samotný jablečný ocet, tak jednu lžičku rozmíchejte do horké vody. Pijte ráno vždy na lačno. Káva Nyní samozřejmě nemám na mysli rozpustné kávy, které se dají běžně koupit v supermarketech nebo v automatech na teplé nápoje. Kvalitní káva obsahuje velké množství kofeinu, který stimuluje metabolismus. Při pravidelném pití kávy můžete spálit až o polovinu více kalorií, než je u vás běžné. Zelený čaj Též kvalitní zelený čaj obsahuje nějaké to množství kofeinu, které působí pozitivně na lidský metabolismus. Navíc se může pochlubit velkým množstvím antioxidantů. Výzkumy bylo zjištěno, že pravidelné pití zeleného čaje má vliv na tuky hlavně v oblasti pasu. Voda Možná si po přečtení tohoto ,,nápoje‘‘ budete klást otázku, jak by vám mohla pomoci s hubnutím obyčejná voda. Ale ona opravdu pomůže. Nemá sice vliv na rychlejší spalování tuků, ale díky pití dostatečného množství tekutin tělo dokáže snadněji pracovat a tedy i hubnout. Pokud chcete přispět ještě něčím tekutým ke spalování, zkuste minerální vodu. Ta obsahuje velké množství vápníku, díky němuž tělo tuky rychleji vstřebá. Vytvořte si nový jídelníček tak, aby obsahoval alespoň některé zde zmíněné suroviny. Uvidíte, že se vám hubnutí začnete konečně dařit.  Knihu Lehké obědy a svačiny najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Oslaďte si život aneb přírodní cukry I
Průměrná osoba žijící ve vyspělé zemi zkonzumuje až čtyřikrát více cukru, než by doopravdy měla. Dávka cukru na den při normální denní aktivitě by neměla přesáhnout 200 gramů. Za zdravou dávku se pro tělu se však považuje pouze třicet gramů. O tom ale nebude náš dnešní článek. My se podíváme na to, zda není nějaká možnost sladit zdravěji. Pojďme si prohlédnout přírodní sladidla. Bílý cukr Tím lidé nejčastěji sladí již od sedmnáctého století. Má velmi vysokou sladivost. Tento druh cukru je nyní však mezi lidmi známý jako bílý jed. I odborníci souhlasí a mnohem méně ho jako sladidlo doporučují. Máte mnoho možností, jak ho nahradit. Třtinový cukr Dokonce i v cukrárenském průmyslu se od bílého cukru umělci odsouvají. Nahrazují ho cukrem třtinovým. Ten je nerafinovaný, má tmavší barvu a mírně rozdílnou chuť. Je zdravější. Jedinou jeho nevýhodou je obsah balastních látek. Ty mohou u lidí vyvolávat alergické reakce. Slady Pojďme se podívat na slady obecně. Slad se obecně používá ke slazení nápojů a taky dezertů. Můžete znát například kukuřičný slad, rýžový, ten však u nás zásadní roli nehraje, a nebo ječmenný, který jistě znají i ženy. Slady mají nižší sladivost než klasický cukr, proto je nutné je užívat ve větší míře. V porovnáním s klasickým cukrem jsou mnohem zdravější. Melasa Pokud potřebujete doplnit vitaminy, zkuste melasu. Jde o tmavý hustý sirup, který vzniká při výrobě cukru. Mírně se chutí od klasických cukrů liší, je podobný spíše cukru třtinovému. Svou sladkou úlohu však dokonale plní. Ukrývá se v něm hlavně velký podíl vitaminů skupiny B, taky mnoho minerálů. Bio Naturala přírodní třtinový cukr najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Těmto potravinám se ráno vyhýbejte I
Včera jste si v našem magazínu mohla pročíst drobný seznam základních potravin, které jsou pro začátek dne jako dělané. Dnes se ještě podíváme na to, jaké jídlo byste měla odložit až na další část dne nebo ho z jídelníčku úplně vynechat. Banány Banán je sice ovoce, které obsahuje spoustu prospěšných látek, ale na snídani se nehodí. Dopřejte si jej na svačinku, ale na lačný žaludek ho nejezte. Banán totiž může nadýmat, po jeho konzumaci si budete připadat plná. Navíc je banán špatně stravitelný, a tak by vás ještě mohly potrápit drobné bolesti břicha. Citrusy Za zmínku stojí ještě jedna skupinka z kategorie ovce. Buďte opatrná s konzumací citrusových plodů. Říká se, že polovina grepu dokáže skvěle nastartovat organismus, to je sice pravda, ale víc tohoto citrusu ráno nejezte. Pokud ráda pijete vodu s citronem nebo citronový čaj, můžete v tom pokračovat, jen to s citronem nepřehánějte. Koření Na kořeněná jídla celkově své tělo musíte vycvičit. Rozhodně mu nepřinášejte šok hned po ránu. Kořeněné potraviny mohou podráždit žaludeční sliznici a oslabit zažívací centrum. Snídaňové cereálie Cereálie k snídani jsou jednou velkou kapitolou, která se neustále řeší. Pravdou je, že většina cereálních výrobků s přívlastkem snídaňový, se paradoxně na snídani nehodí. Obsahují velké množství cukru, umělých barviv a dalších toxinů. Pokud nedáte na snídaňové cereálie dopustit, nakupujte výrobky ve zdravé výživě či podobných potravinách, kde máte alespoň jistotu o kvalitě a složení potravin. Dobrou volbou jsou přírodní kukuřičné lupínky nebo produkty s vysokým obsahem ovesných vloček. 
Zobrazit článek >
 
Variace na ostružinový džem II.
Po domácku připravený džem co do chuti bezkonkurenční. Je to převážně dané tím, že k domácí výrobě používáme čerstvé ovoce, které hotovému výrobku dodá typickou vůni použitého druhu. Skutečný džem musí ovšem mimo zmíněnou typickou ovocnou vůni mít i přiměřeně tuhou konzistenci, ne však jako povidla, a jasnou barvu. II. Ostružinový džem s bezinkami Při přípravě doporučuji jiný postup při vaření, než u prve zmíněného receptu ostružinového džemu s jablky. Poměr bezinek a stružin volíme 1:1, popř. 1:2. Neodstopkované plody nejprve opereme. Bobule zcela zralých bezinek odstopkujeme a ve vodě mírně vaříme, dokud nezměknou, potom je na lisovacím mlýnku vystřeme. Protlak odvážíme a přidáme k němu stanovené množství celých ostružin. Směs zahustíme na žádanou míru, přidáme cukr a střední dávku pektinových přípravků. Prudce vaříme, dokud džem podle výsledku zkoušky na rosolotvornou schopnost není hotový. Návod na vaření džemu: Džem méně sladký, více zahuštěný, s obsahem přidaného cukru asi 50% hmotnosti hotového džemu, který plníme a uzavíráme za teploty minimálně 88oC, nebo jej po naplnění sterilujeme. Vyrábí se téměř ze všech druhů ovoce bez přidání pektinových přípravků a kyselin. Dávku džemu vaříme maximálně z 1,5 kg ovoce. Z 1 kg ovoce odpaříme 0,5 l vody a přidáme 0,5 kg cukru. Pro kvalitní konzervování ovoce a zeleniny musíte začít s nejvybranějšími ingrediencemi, vypěstovanými nebo koupenými v pro ně nejpříhodnější době. Tehdy si můžete s kuchařkou Džemy a zavařeniny připravit např. meruňkový džem s vanilkou, malinový džem s pistáciemi, třešně v brandy, melounové čatní a hříbky v oleji.
Zobrazit článek >
 
Lis na ovoce a zeleninu
PRODUKT: Lis na ovoce a zeleninu Home Made Juice - LO-7066 bílý Odšťavňovač Concept LO 7065 Home Made Juice. Odšťavní až 1,5 kg rybízu za 2 minuty. Na pohodu! už žádné puchýře od mlýnku. 75 mm široký plnící otvor umožňuje vkládat celé plody, ušetříte tak spoustu času stráveného krájením. 3 spotřebiče v 1: součástí příslušenství je i sítko na smoothie a sítko na studené dezerty. Připravte si ke snídani zelené smoothie nebo potěšte děti výbornými ovocnými dezerty s jogurtem nebo tvarohem. Mražené banány, borůvky, jahody, maliny … během pár sekund si na nich můžete pochutnat v podobě studeného dezertu. Nebo je snad libo hruškové smoothie s chia semínky k snídani? V odšťavňovači LO 7065 se ve skutečnosti ukrývají hned tři vděční pomocníci. Stačí se rozhodnout, v jaké podobě svému tělu dopřejete potřebnou dávku vitamínů, a dle toho zvolit správné sítko. Nový odšťavňovač od Conceptu skvěle zapadne do Vaší kuchyně! Neztrácejte čas ukládáním Vašeho parťáka do skříňky. Díky luxusnímu vzhledu, robustnímu a kvalitnímu zpracování se stane chloubou Vaší kuchyně. Do tmavého koutu už ho nikdy nedáte. Nově se můžete těšit mimo elegantního nerezu na trendy bílou a černou. TECHNICKÝ POPIS: 75 mm velký vkládací otvor Nádoby BPA free Velmi jednoduchá obsluha Snadné čištění díky plné rozebíratelnosti a uzpůsobenému kartáčku Objem nádoby na šťávu 1 l Objem sběrné nádoby 1l Bezpečnostní systém Pěchovadlo Protiskluzové nožičky Rychlost: max. 60 ot./min. Barva: nerez + černá Příkon 240 W Napětí: 220 – 240 V PŘÍSLUŠENSTVÍ: Kartáček na čištění sítka Nádoba na šťávu Nádoba na odpad Sítko na smoothie Sítko na studené dezerty Pěchovadlo Tento produkt zakoupíte v našem e-shopu: ZDE    
Zobrazit článek >
 
Takhle se to nevaří! II
Druhá část článku je tady. Jak si poradíte se změklým máslem a co přidáváte do těstovin? Postupujete vždy korektně? Ráda a často pečete, ale obvykle zapomenete včas vyndat z lednice máslo? Nestihlo vám změknout? Zapomeňte na mikrovlnku! Mikrovlnka máslo nejen připraví o veškeré tělu prospěšné složky, ale taky ho zcela neprohřeje. Zatímco na povrchu se bude téměř roztékat, uvnitř zůstane tvrdé. Pokud vás tlačí čas a vy chcete ihned začít péct pomozte si horkou sklenicí. Zavřete do ní na deset minut máslo a uvidíte, že změkne i uvnitř. Máslo změklo, vy jste už upekla výtečné sladké dobroty a nyní se je chystáte uložit do krabičky? Nezapomeňte k nim přidat kousek jablka nebo třeba krajíc chleba, abyste v dóze udržela správnou vlhkost. Solte s mírou. Každý nemá rád slaná jídla, někteří třeba doma nesolí skoro vůbec. Uvařte pokrm raději neslaný, aby si ho každý mohl dochutit dle svého gusta. Přesolila jste polévku? Vylít? Určitě ne. Přidejte do ní mrkev, vaječný bílek nebo kůrku od chleba. Krátce tyto potraviny v polévce povařte a poté je vytáhněte. Vaše polévka bude hned méně slaná. Nestačilo to? Tak postup zopakujte. Další možností je přidat do pokrmu pár kapek citronu. Nevymýšlejte zbytečně nové kombinace jídel. To platí hlavně u těstovin. Ne ke každému druhu se hodí každá omáčka. Omáčka z rajčat a vaječné těstoviny? To nejde dohromady, že? Pokud nevíte, jaké omáčky se hodí k určitému druhu těstovin, stačí zapátrat na internetu. Nezapomínejte taky na to, že byste všechny druhy těstovin měla vařit spíš méně než více. Rozvařené těstoviny nikoho nepotěší.  Trochu jinou kuchařku s názvem Jak vám chutná, Excelence? najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Oslaďte si život aneb přírodní cukry II
Javorový sirup Velmi vysokou sladivost má sirup javorový. Znát ho můžete zejména z pekárenského průmyslu, kde je v současné době poměrně dost využívaný. Oblíbený je zejména u Američanů. Javorový sirup se hodí na doslazování čistě sladkých pochoutek, do salátu ho moc nevyužijete. Jeho nevýhodou je velmi vysoká kalorická hodnota. Z tohoto důvodu je dobré s javorovým sirupem komponovat s rozvahou. Jistě vás potěší, že tato sladká bomba v sobě skrývá vysoký obsah manganu a zinku. Med Asi není nikdo, kdo by neznal med. Dříve se jednalo o nenahraditelné sladidlo. Medík obsahuje velké množství minerálů, vitaminů, které prospívají z velké části lidskému zdraví. Je jako sladidlo zdravotně asi nejvhodnější. Med snižuje krevní tlak, pomáhá předcházet kornatění tepen. Působí na nespavost. Pokud budete pít čaj s medem před spaním, pravděpodobně prožijete klidný spánek až do rána. Problém je však ve štíhlé linii. Asi není tajemstvím, že med je jedna z kalorických bomb. Není vhodný ani pro lidi, kteří trpí alergií na pyly. Dvě lžičky medu každý den vám ale jistě neuškodí. Pokud budete dodržovat toto denní dávkování, med vám jen a jen prospěje. Vyzkoušejte jeho sílu. Dalším sladidla tvoří stévie a diaben. O těchto přírodních sladidlech se dozvíte víc ve speciálním článku. Bio Naturala přírodní třtinový cukr najdete zde.   
Zobrazit článek >
 
Proč pít burčák? I
Burčáková sezóna už vrcholí. Proč si taky dopřát tento alkoholický nápoj? Má vám co nabídnout. Skutečně je pravda, že působí pozitivní účinky na zdraví každého svého degustátora. Čtěte dál tento článek a dozvíte se víc.  Na začátek jedna zajímavost. Věděla jste, že burčák je zejména naší specialitou? Pije se ještě na Slovensku, méně pak v Rakousku a Německu. Ostatní evropské státy však tento nápoj vůbec neznají, nemají pro něj ani termín.  Burčák je kvašený nápoj, z čehož je jasné, že obsahuje kvasinky, mimo ně však i pro tělo prospěšné bakterie. Kromě těchto látek je bohatý na železo a zinek, obsahuje i další stopové prvky. Z vitaminů má zde velké zastoupení vitamin B. Z dalších významných látek obsahuje taky tiamin.  Další zajímavou složkou je kyselina pantotenová, která bývá součástí doplňků stravy. Má totiž pozitivní vliv na zažívání. Podporuje celý trávicí proces. Bojuje proti onemocnění sliznice.  Je známo, že alkohol celkově uklidňuje mysl a hodí jedince do pohody. Burčák má tuto sílu však dvojnásobnou, neboť obsahuje nikotinamid, který má zklidňující účinky. Zabraňuje nervovým onemocněním. Má vliv i na kožní problémy.  Zmíněné prvky podporují třeba krásu pleti, dále dodávají sílu nehtům, vlasům i vlasové pokožce. Poslední zmíněná složka tiamin podporuje zase činnost srdce. 
Zobrazit článek >
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12