Tyto webové stránky přizpůsobujeme na míru vám. Na základě vašeho chování na webu personalizujeme jeho obsah a zobrazujeme vám relevantní nabídky a produkty a také analyzujeme vaše chování na webu, abychom mohli zlepšovat naše služby nebo pro vás připravovat služby nové. Toho docilujeme užíváním souborů cookies a dalších síťových identifikátorů, které mohou obsahovat osobní údaje. My a partneři máme k těmto údajům na vašem zařízení přístup nebo je ukládáme. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ vyjádříte svůj souhlas s užitím souborů cookies a s užitím a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a v reklamních sítích na dalších webech našich partnerů. Nastavení cookies, personalizace a reklamy si můžete změnit kliknutím na tlačítko „Upravit“. Více informací o zpracování údajů a našich partnerech naleznete na této stránce.
EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Vaření

 
Špagety tak, jak je neznáte II
V tomto článku se můžete seznámit s dalšími dvěma tipy, jak připravit netradiční špagetovou pochoutku. Co takhle s ořechy nebo krevetami? Špagety s ricottou, čerstvou petrželkou a vlašskými ořechy Budete potřebovat: Špagety (400 g) Sýr ricotta (250 g) Smetanu (150 ml) Petrželku (celý svazek) Vlašské ořechy (150 g) Olivový olej (dle chuti) Sůl a pepř Množství surovin vystačí na 4 porce. Postup: Uvařte špagety dle návodu na obalu. Mezitím na pánev vylijte smetanu, přidejte do ní sýr a za varu tyto suroviny řádně promíchejte. Dochuťte směs a přidejte špagety. Na ně nasypte nakrájenou petrželku a nalámané ořechy. Příprava tohoto jídla je velmi jednoduchá a zároveň špagety chutnají opravdu výborně. Špagety s krevetami zalité pistáciovým krémem Budete potřebovat: Špagety (400 g) Krevety (minimálně jeden balíček, cca 200 g) Pistácie (loupané, 150 + 50 g) Smetanu (300 ml) Vývar (nejlépe kuřecí, 200 ml) Máslo (50 g) Strouhanku (asi 8 lžic) Pomerančovou kůru (z jednoho pomeranče) Olivový olej (dle chuti) Sůl a pepř, cukr Množství surovin vystačí na 4 porce. Postup: Těstoviny uvařte dle návodu na obalu. Krevety omyjte a oloupejte. Vložte je na rozehřátou pánev a orestujte. Asi po dvou minutách krevety zalijte vývarem. Rozmixujte větší množství pistácií spolu se smetanou. Tuto směs okořeňte a osolte dle vaší chuti. Jakmile bude z pistácií pasta, přidejte ji do vývaru s krevetami. Na závěr přisypte i špagety. Ihned po promíchání jídlo podávejte. Rozdělte těstoviny na talíře a ozdobte každou porci zbylými pistáciemi a opraženou strouhankou. Pro neodolatelnou vůni přisypte ještě kůru z pomeranče. Plechovou dózu ‚,RAPHAEL-oval‘‘–špagety najdete zde. Další plechové dózy nejen na těstoviny a potraviny najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Slané pečení: Pizza placičky
U nás doma milujeme pizzu na všechny možné způsoby. Proto ráda experimentuji nejen s různými druhy těst, ingrediencemi, které pokladu na těsto, ale s různými tvary pizzy. Minulý týden jsem měla zadělané těsto na pizzu, ze kterého měla být klasiky kulatá pizza s ingrediencemi takzvaně "co dům a zahrádka dají". Avšak pro nečekanou návštěvu jsem si chtěla zaimprovizovat. Dobrůtky na náplň, jako jsou zelenina, sýr či vajíčka, jsem nechala beze změny. Chtěla jsem docílit toho, aby si každý vychutnal svoji pizzu. Ač malou, ale celou svoji. Proto mne napadly pizza placičky, které si teď můžete připravit i vy. RECEPT: Pizza placičky Ingredience - těsto: 500 g hl. mouky 10 g suchého droždí 5 g soli 5 g cukru olivový olej 320 ml vody Ingredience - náplň: 2 pol. lžíce másla 2 pol. lžíce hl. mouky 250 ml mléka sůl pepř 100 g měkkého ovčího (kozího, kravského) sýru 2 žloutky 1 hrnek hrášku cherry rajčátka 2 hrsti špenátových listů nebo polníčku 200 g sušené šunky bazalkové listy 1 stroužek česneku 60 ml olivového oleje Postup: Těsto: v míse smícháme všechny suché ingredience. Přilijeme vodu pokojové teploty a promícháme. Uhněteme těsto, které necháme kynout zhruba 2 hodiny při pokojové teplotě. Po vykynutí rozdělíme těsto na potřebný počet kousků, ze kterých vytvoříme placičky. Povrch placiček potřeme olivovým olejem. Rozehřejem troubu na 200oC. Náplň: nejprve si připravíme bešamel. V hrnci necháme rozpustit máslo a pak přidáme mouku. Mouku musíme řádně v másle rozmíchat. Zhruba dvě minuty ji opékáme. Poté za stálého míchání do máslové mouky přilijeme mléko. Vaříme zhruba pět minut. Pak odstavíme z plotny. Nakrájíme si měkký sýr, který vmícháme do bešamelu. Bešamel dle chuti osolíme a opepříme. Následně do bešamelu vmícháme žloutky. Bešamel naneseme na placičky těsta. Na povrch bešamelu rozdělíme hrášek a cherry rajčátka. Pizza placičky položíme na plech a vložíme do trouby, kde je pečeme zhruba 8 minut. Po upečení na každou placičku položíme plátek sušené šunky, špenát nebo polníček. Bazalkový přeliv: rozmixujeme bazalku s česnekem a solí. Směs zředíme olivovým olejem. Tímto přelivem pokapeme každou pizza placičku. Ingredience náplně mohou být změněny podle vaší chutě. Kdyby vám však chyběla inspirace na jiný druh pizzy, nechte se indpirovat kuchařkou SLANÉ PEČENÍ, kde najdete i spoustu jiných a velmi chutných receptů na slané dobrůtky.  
Zobrazit článek >
 
Multifunkční kuchyňský robot Sencor
Advent je, mimo jiné, obdobím půstu a zvýšené aktivity v kuchyni. Nadcházející svátky jsou důvodem, proč se některé hospodyňky snaží blýsknout svým kulinářským uměním a fantazií. Běhají proto po obchodech a shromažďují množství ingrediencí, což ale svátkům patří. Všechen tento shon vyžaduje dostatek času, kterého ale nikdy nazbyt není. Právě příprava vánočních hodů může být záminkou k zakoupení nové pomůcky do domácnosti. Proč? Protože významně usnadňují a urychlují všechno to vaření a pečení, kterému se dokáže vyhnout jen ignorant. Trh jich nabízí neuvěřitelné množství s nepřeberným výběrem funkcí. Možná jste si, stejně jako já, oblíbili pastelově vybarvenou sérii spotřebičů značky Sencor. Cenově dostupné spotřebiče nepřehlédnutelného designu a barevnosti obohatí vzhled a funkčnost vaší kuchyně. Nepochybně vám umožní rozvinout své kulinářské schopnost a dovednosti. Jasně zelený multifunkční robot STM 3771GR je nepřehlédnutelným pomocníkem pro každou domácnost. Nabízí 15 kusů příslušenství. Spolehlivě míchá, šlehá, hněte. Dokáže dokonce krájet maso a plnit uzeniny. Právě proto stojí na protiskluzových nožkách a je vybaven tepelnou pojistkou, aretací ramene a regulací otáček. Veškeré příslušenství lze samozřejmě mýt v myčce nádobí. Multifunkční robot s obdobnou výbavou u nás naleznete i jiných barevných variantách. Prohlédněte si sekci Elektroniky pro domácnost v našem e shopu.
Zobrazit článek >
 
Příběh pokrmu jménem polévka II
Za velice jednoduchou, avšak velmi často připravovanou, polévku se dá považovat takzvaný oukrop. Příprava porce polévky byla velmi jednoduchá. Na dno talíře se položil chléb, na který se přidal namačkaný česnek. Tyto dvě suroviny se následně zalily horkou vodou a polévka byla na světě. Pokud lidi měli k dispozici sádlo nebo kmín či jiné koření, přidávali jej do polévky také. Za sváteční polévku by považován jakýkoliv vývar nebo sýrová či tvarohová polévka. Velice zajímavým pokrmem byla velmi oblíbená pivní polévka, která se podávala za účelem slavnostní příležitosti nebo jako lék v případě nemoci. S přibývajícími staletími se taky zvyšoval počet surovin, které do polévky byly přidávány. Pokud zůstaneme u národních pokrmů, je třeba přiznat to, že jednotlivé přídavky do polévky se přivážely jako inspirace. Ze severských zemích to byly například ryby, ze západní části si cestovatelé přivezli například recept na hořčičnou polévku. Američané už, co se týče polévek, žili ve svém, samozřejmě na jejich přípravu využívali kukuřici, rajčata a typické americké koření. Zatímco u nás polévky byly vždy vedlejším chodem, který startoval nebo alespoň patřil před chod hlavní, v asijských zemích byla polévka tím nejváženějším jídlem. U nás je v každé vietnamské i jiné asijské restauraci dostupná například polévka Pho Bo, která je vlastně hlavním jídlem. Je zajímavé, že některé asijské kultury taky polévku pijí k snídani. Pozastavme se ještě u zahušťování polévek. Jde totiž o poměrně nový trend. Mouka se do polévek přimíchává až v posledních letech. Pokud nechtěli mít lidé dřív polévku tak řídkou, přidali do ní kousky chleba. Za zahušťovadlo by se dal považovat tvaroh. Polévka s touto přísadou však sloužila ke konzumaci spíše vyšším vrstvám. V dnešní době taky mnoho lidí vaří polévku z již předem připraveného bujónu, což se nedá považovat za zdravé. 
Zobrazit článek >
 
Pohankové recepty – sladká jídla
Již jste si na těchto stránkách mohla přečíst zajímavosti o pohance a hlavně se dozvědět, k čemu je tato rostlina dobrá. Teď je na čase si z ní něco dobrého uvařit. Pohanková kaše Budete potřebovat: Pohanku (40 g) Vodu (600 ml) Olej (1 lžíce) Med (asi 5 lžic) Postup: Příprava pohankové kaše je velmi jednoduchá. Dejte vařit potřebné množství osolené vody. Do ní přidejte pohanku, povařte půl minuty a hrnec odstavte na 25 minut. Nezapomeňte směs pokapat slunečnicovým olejem. Dle chuti doslaďte pohankovou kaši medem. Toto jídlo se hodí asi nejvíce ke snídani nebo k obědu. Rýžovo-pohankový nákyp s jablky a vlašskými ořechy Budete potřebovat: Pohankové kroupy (200 g) Rýži (150 g) Jablka (8 větších ks) Cukr třtinový (100 g) Ořechy vlašské (25 g) Vejce (2 ks) Máslo (60 g) Vanilkový cukr (1 balení) Skořicový cukr (1 balení) Strouhanku (1 hrst) Postup: Nejprve uvařte pohanku i rýži podle návodu na balení. Obě suroviny poté nechte vychladnout. Mezi tím rozkrájejte měkké máslo a k němu přidejte vejce a cukry. Tuto směs vyšlehejte do pěny. Jakmile bude pěna hotová, přidejte k ní studenou rýži a pohanku. Kouskem másla vymažte plech a zasypte ho strouhankou. Těsto rozdělte na polovinu. První díl těsta vložte na plech. Jablka nastrouhejte na větší kousky, podle libosti je ocukrujte a přidejte skořici. Můžete přimíchat i rozinky. Nezapomeňte přisypat ořechy. Jablkový nákyp vysypte na těsto. Na závěr přidejte druhou část těsta. Pečte na 180° asi 45 minut. Tento desert je výborný se zakysanou smetanou. Bio pohanku najdete zde. Další potraviny zdravé výživy najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Salátové mňamky bez kalorií III
  V tomto třetím díle článku se podíváme na poslední duo výtečných salátů, které taktéž samozřejmě neobsahují téměř žádné kalorie. Tentokrát to budou recepty trochu exotičtější.     Bagetový salát s červeným vínem Budete potřebovat: Okurku (1/2) Cherry rajčátka (hrst) Cibuli červenou (1 ks) Petrželku (cca 3 stonky) Kapary (35 g) Jablečný ocet (1 lžíci) Červené sladké víno (3 lžíce) Hnědý cukr (1 lžíci) Olivový olej (1 lžíci) Bagetku (menší, ½) Postup: Nakrájejte veškerou zeleninu, rajčátka rozkrojte pouze na polovinu. Dochuťte směs zmíněným množstvím surovin. Kapary přidejte až úplně na závěr. Připravte čerstvou křupavou bagetku a nakrájejte ji na kousky. Nasypte ji na salát a už nepromíchávejte. Ihned podávejte, aby se pečivo na salátu úplně nerozložilo. Tato pochoutka pochází z Toskánska. Salát s mátou a žlutým melounem zasypaný sušenými rajčaty Budete potřebovat: Salátovou okurku (1/2) Sušená rajčata (hrst) Mátu (cca 1 stonek) Citronovou šťávu (2 lžíce) Olivový olej (1 lžíci) Meloun žlutý (1/4) Cukr krystal (1 lžičku) Postup: Nakrájejte okurku a smíchejte ji s melounem. Přidejte nasekanou mátu, veškeré suroviny na dochucení a pečlivě promíchejte. Sušená rajčata nakrájejte na menší kousky. Pokud nejsou slaná, můžete je prosolit. Zasypte jimi salátovou směs a máte hotovo. Tuto dobrotu je dobré nechat asi hodinu odležet v lednici. Všechny složky se vpijí do sebe a salát dostane výjimečnou chuť. Knihu Hravě o živé stravě najdete zde. Další knihy o zdraví najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Vánoční pečení IV. – Vanilkové rohlíčky a pracny
Stará, ale dobrá vánoční klasika. Tou jsou vanilkové rohlíčky. Potvrzená historická událost, která se týká vanilkových rohlíčků, je nám známa z doku 1786. V tomto roce se přistěhoval do Vídně Ludwig Dehe z Württembergu. Ihned si zde otevřel obchod, který se zpočátku soustředil na prodej mraženého zboží. Pana Dehe to však velmi brzo omrzelo a rozhodl se podnikat jako cukrář. Velmi se mu dařilo a jeho obchůdek si získal ohlas. V jeho práci pokračoval i Deheho syn. Ten se však po čase rozhodl rodinný obchod prodat. Roku 1857 se majitelem obchodu stal Christoph Demel. V rukách jeho rodiny cukrářství zůstalo dodnes akorát s tím rozdílem, že dnes se z malého obchůdku stala velká cukrárna, která nese jméno rodiny Demlů. Oficiální název cukrárny je: dvorní císařsko-královská cukrárna Demel. A jak to souvisí s rohlíčky? Po odkoupení firmy začal Deml rozšiřovat sortiment a jeho součástí byly i vanilkové rohlíčky. Recept držela rodina poměrně dlouho v tajnosti, avšak později se recept dostal na povrch. Zda se rohlíčky prodávaly nebo pekly ještě někdy dříve, se mi zjistit nepodařilo. S jistotou však víme, že se díky této firmě rozšířily rohlíčky do světa a staly se tak ihned součástí tradičního vánočního cukroví. RECEPT Budete potřebovat: Na těsto: Hladkou mouku (250 g) Máslo (140 g) Vlašské ořechy (mleté, 60 g) Cukr moučka (40 g) Vanilkový cukr (1 sáček) Vejce (žloutek, 1 ks) Na obalení: Cukr moučka(50 g) Vanilkový cukr (1 sáček) Postup: Všechny suroviny smíchejte dohromady, a řádně těsto propracujte. Jakmile bude hladké, zabalte těsto do igelitového pytlíku nebo potravinářské fólie a dejte ho do lednice. Nechte tam těsto v rozmezí půl až celé hodiny. Z vychlazeného těsta pak tvarujte rohlíčky. Myslete na to, že při pečení se těsto trochu zvětší. Vyložte plech pečícím papírem a ve vyhřáté troubě na 170°C pečte dorůžova asi 10 minut. Jakmile budou rohlíčky upečené, ještě horké je obalujte ve směsi moučkového a vanilkového cukru. *Pokud chcete, aby vaše rohlíčky byly co nejvíc křehké, přidejte do těsta více nasekaných lískových ořechů. Těsto se díky nim zvláční. Druhým vánočním cukrovím, které mnoho rodin peče dohromady s vanilkovými rohlíčky jsou medvědí tlapky nebo pracny či pracičky. Jsou vlastně takovou obdobou vanilkových rohlíčků až na to, že do tlapek se dává velký podíl kakaa. RECEPT Budete potřebovat: Na těsto:  Polohrubou mouku (350 g) Cukr moučka (250 g) Kakao (50 g) Vlašské ořechy (mleté, 120 g) Máslo (250 g) Vejce (1 ks) Skořice a hřebíček (dle chuti) Citronovou kůru (1 lžičku) Na obalení: Cukr moučka (50 g) Vanilkový cukr (1 sáček) Postup: Suroviny na těsto smíchejte dohromady. S vypracovaným těstem postupujte stejně jako u vanilkových rohlíčků. Při čekání na zchladnutí těsta si zatím vymažte formičky na tlapky máslem. Těsto vtlačujte do forem a ty volně pokládejte na plech. Pečte v troubě rozehřáté na 200°C asi 10 minut. Upečené tlapky ihned vyklepávejte z formiček a obalte je ve směsi cukru. Rohlíčky a tlapky je vhodné péci tři týdny před Vánoci.
Zobrazit článek >
 
Salátové mňamky bez kalorií I
Přepadají vás večerní chutě a hlady? Snažíte se ovládnout, ale někdy je hlad silnější než vaše vůle? Nebojte. Po těchto receptech rozhodně nepřibydete a navíc si skvěle pochutnáte! Množství surovin u každého receptu je vypočítáno na jednu porci. Rýžový salát ,,Štěpič‘‘ Budete potřebovat: Rýži (100 g) Papriku červenou (1/2) Ananas (čerstvý, cca 100 g) Baby špenát (25 g) Cibuli červenou (1/2) Nízkotučný jogurt (25 g) Smetanu (20 g) Limetku (1 lžíci čerstvé šťávy) Chilli koření, sůl, pepř Postup: Nejprve si připravte rýži dle návodu. Na tento salát se nejlépe hodí rýže basmati, ale lze použít jakýkoliv jiný druh rýže. Zatímco se rýže bude vařit, nakrájejte si papriku na jemnější plátky. Vykrojte ananas a do salátu přidejte asi jeho čtvrtinu nakrájenou na kousky. Cibuli nasekejte na velmi drobné kousky. Potom, co se rýže uvaří, ji zchlaďte vodou. Jakmile bude rýže studená, smíchejte ji se zmíněnými surovinami. Do směsi přidejte jogurt, šťávu z limetky a smetanu pro lepší chuť. Dle potřeby dokořeňte, osolte a opepřete. Na závěr přidejte baby špenát. Ihned podávejte. Červená pochoutka z řepy Budete potřebovat: Červenou řepu (150 g) Fazolky zelené (50 g) Pomeranč (1/2) Baby špenát (40 g) Rukolu (15 g) Sýr (balkánský nebo feta, 30 g) Oříšky (dle chuti, 15 g) Jablečný ocet (1 lžíci) Olivový olej (1 lžíci) Med (1 lžičku) Postup: Uvařte oloupanou řepu a fazolky. Červenou řepu je vhodné nechat vařit minimálně hodinu, fazolky stačí povařit asi deset minut. Připravte si oříšky, nejlépe chutnají opražené. Smíchejte nakrájenou řepu, fazolky, špenát a rukolu. Směs zakápněte pomerančem, přidejte olivový olej, ocet a med. Dobře salát promíchejte. Poté přidejte oříšky spolu se sýrem. Nyní už ho jen lehce promněte. Hotový salát vložte na pár minut do lednice, aby zchladnul. Poté hned podávejte. Knihu Hravě o živé stravě najdete zde. Další knihy o zdraví najdete zde.          
Zobrazit článek >
 
Vánoční pečení III. - Linecké cukroví
Ani ne za týden začíná advent, a tak přichází ten pravý čas na to, abychom se seznámili dalším cukrovím. Tentokrát se podíváme na linecké. A jako tradičně, nejprve něco z historie. Pokud byste se někoho zeptali, odkud pochází linecké cukroví, tradičně by asi odpověděl, že z Lince, rakouského města. Jenže v Linci žádnému cukroví jako linecké nenazývají. Jediné sladké, které se tam vyrábí již od poloviny 17. století je linecký koláč. Překvapením pro vás možná taky bude, že se těstu, ze které se koláč vyrábí neříká linecké, nýbrž křehké. Pokud by si někdo myslel, že těsto tohoto cukroví pochází z těsta na koláč, je na omylu. Koláčová směs se míchá v poměru 1:1:1. Takto recept napsala do své kuchařky bohatá hraběnka Anna Margarita Sagramosa už v polovině 17. století. Do kuchařky zaznamenala ještě dva další velmi podobné recepty. Těsto na cukroví se připravuje v poměru 1:2:3 (cukr:tuk:mouka). K naší smůle už dnes asi nezjistíme, kde se vlastně linecké cukroví vzalo. To vám ale nebrání v tom, abyste si toto záhadné cukroví upekla. Tradiční linecké Budete potřebovat: Na těsto: Cukr moučka (100 g) Máslo (200 g) Hladká mouka (300 g) Vajíčka (2 ks, pouze žloutky) Na náplň a obalení: Marmeládu (cca 1 sklenici o objemu 200-250 g) Cukr moučka (cca 150 g) Vanilkový cukr (1 balíček) Postup: Příprava těsta není nijak náročná. Asi půl hodiny předtím, něž plánujete péct, vyndejte z lednice máslo, aby nebylo tak ztuhlé. Vysypte mouku, přidejte cukr, máslo a na závěr žloutky. Ze všech ingrediencí vypracujte hladké těsto. Pro lepší práci s těstem ho můžete vložit na pár minut co lednice. Potom, co bude studené, vyválejte tenké těstové pláty a vykrajujte různé tvary. Nezapomeňte vykrajovat stejný počet stran spodních a vrchních. Vykrájené tvary pokládejte na plech. Ten předtím nezapomeňte potřít máslem. Předehřejte si troubu na 175°C a následně pečte 10 minut. Jakmile bude těsto upečené, máte dvě možnosti. Buď těsto necháte vychladnout a následně ho začnete potírat marmeládou a slepené linecké vrchní stranou vložíte do cukru nebo hned po upečení všechny tvary obalíte, pak necháte zchladnout a jen potřete marmeládou. Obě možnosti mají své výhody, záleží na vás, jak se rozhodnete.     A na závěr tu mám pro vás ještě recept na tradiční linecký koláč. Budete potřebovat: Máslo (150 g) Polohrubou mouku (150 g) Cukr moučka (150 g) Opražené lískové ořechy (100 g) Vejce (1 ks) Vanilkový cukr (1 sáček) Citronovou kůru (1 lžičku) Skořici (1 lžičku) Hřebíček mletý (půl lžičky) Prášek do pečiva (1 sáček) Marmeládu rybízovou (300 g) Postup: Ořechy rozmixujte na jemný prášek. Smíchejte s ostatními surovinami a vytvořte hladké těsto. To pak odložte na nějaký čas do ledničky. Jakmile bude studené, rozválejte ho tak, aby jeho tloušťka nepřesahovala 1,5 cm. Okrájejte těsto, aby se vešlo do dortové formy a namažte ho rybízovou marmeládou. Ze zbytku těsta vytvořte tenké válečky a přidejte je na vrch koláče. Koláč ještě před pečením můžete potřít vejcem a posypat mandlemi. Do trouby rozehřáté na 190°C vložte formu a koláč pečte asi 40 minut. Poté ho vyndejte, po zchladnutí vyjměte z formy a pocukrujte. Mňam! Určitě si pochutnáte! Těšte se na další cukroví našeho pečícího seriálu!
Zobrazit článek >
 
Upečte si muffiny III
Muffinů není nikdy dost! Pojďme se ještě seznámit s méně tradičními sladkostmi, které stojí za to ochutnat! Perníkové muffiny  Budete potřebovat: Hladkou mouku (150 g) Polohrubou mouku (150 g) Vejce (2 ks) Třtinový cukr (90 g) Máslo (250 g) Olej (90 ml) Jedou sodu (1 lžíci) Zázvor mletý (2 lžičky) Skořici mletou (1/2 lžičky) Hřebíček mletý (1/3 lžičky) Pepř mletý (1/4 lžičky) Nové koření (špetka) Sůl (špetka) Postup: V jedné nádobě vyšlehejte vejce, přidejte cukr a máslo a potom znovu vyšlehejte směs i s ostatnímu surovinami. V druhé míse smíchejte ostatní ingredience a potom do nich přimíchejte vyšlehané suroviny. Pokud máte problém s tím, že směs není hladká, tak jí též našlehejte. Předehřejte si troubu na 190°C a naplňte košíčky. Pečte asi 20 minut. Mrkvové muffiny zdobené polevou Budete potřebovat: Na těsto: Hladkou mouku (150 g) Cukr krupice (100 g) Olej (220 ml) Vejce (2 ks) Mrkev (200 g) Skořici mletou (1 lžička) Kypřící prášek (1 lžička) Na polevu: Máslo (60 g) Cukr moučka (190 g) Vanilkový cukr (1/4 sáčku) Vanilkové aroma (1/2 lžičky) Smetanový sýr (60 g) Postup: Vyšlehejte v nádobě vejce, smíchejte ho s měkkým máslem a cukrem a poté přidejte ostatní suroviny na těsto. Předehřejte troubu na 180°C a pečte asi 25 minut, dokud muffiny nedostanou zlatavou barvu. V době, kdy se budou zákusky v troubě péct, si připravte polevu. Utřete smetanový sýr s máslem a vanilkovým práškem. Potom přidejte cukr a řádně promíchejte. Poleva by měla být hladká a nadýchaná. Muffiny vyndejte z trouby a nechte je vychladnout. Poté je potřete polevou a můžete podávat.  Další muffinové dobroty můžete objevovat v knize Snadné muffiny, kterou najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Štěpánská husa na dva způsoby
Štěpánskou dobrotu by si dal určitě každý. Připravujete 26. prosince tradiční husu? Zde máte dva návody, jak upéct tuto pochoutku. Štěpánská husa s jablky Budete potřebovat: Husu (1 ks) Jablka (velká, 5 ks) Vlašské ořechy (200 g) Mandle (100 g) Mouku hladkou (35 g) Med (8 lžic) Sůl Pepř Postup: Husu rozkrájejte, omyjte a osušte. Maso osolte, mírně opepřete a vložte je na pekáč. Jablka oloupejte a nakrájejte je na tenké nudličky. Ty smíchejte s ořechy a mandlemi. Polovinu ořechů rozdrťte, druhou polovinu rozkrojte pouze na polovinu, mandle nakrájejte. Maso pečte dozlatova ideálně na 140°C. Asi půl hodiny před dopečením husu polijte výpekem, posypte moukou, přidejte na pekáč trochu tuku a zmíněné množství medu. Na závěr ji můžete ještě zasypat ořechy a nakrájenými jablky. Podávejte ihned po upečení. Štěpánská husa s pečenými kaštany Budete potřebovat: Husí stehna (4 ks) Pečivo (housky nebo rohlíky, 3 ks) Kaštany jedlé (150 g) Smetanu (50 ml) Vejce (2 ks) Mouku hladkou (10 g) Sůl Pepř Postup: Kaštany upečte a oloupejte. Pečivo nakrájejte na malé kousky a promíchejte je s pečenými kaštany. Do této směsi přidejte našlehaná vajíčka a smetanu. Nádivku na závěr osolte, opepřete a vložte do lednice. Stehna omyjte a osušte. Odstraňte stehenní kost a vložte nádivku. Stehna svažte provázkem, aby nádivka nevytekla. Vložte je do pekáče, s trochou vody je pečte na 150°C dozlatova. Chvíli před dopečením je vejměte, přidejte máslo a zaprašte moukou. Obě jídla podávejte s bramborovými knedlíky a sladkým červeným zelím. Velkou domácí kuchařku najdete zde. Další kuchařky najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Vietnamská kuchyně: Hovězí polévka Phở
Název phở vznikl zkomolením francouzského slova "feu". Když býval Vietnam francouzskou kolonií, vařívalo se phở jako pouliční jídlo na malých přenosných vařičích, což Francouzům připomínalo oheň neboli "le feu". INGREDIENCE: 1 balení nudlí phở 1 kg nasekaných morkových kostí 1 kg zadního hovězího masa rybí omáčka sůl 1 malá lžička cukru 2 badyány 7 kuliček černého pepře troška semen koriandru 60 g koriandru 80 g zázvoru 1 celá skořice 1 cibule 1 jarní cibulka 3 hřebíčky 2 kuličky koření thao qua POSTUP: Do mísy se studenou vodou ponořte nudle phở. Do hrnce nalijte 1 l vroucí vody a přidejte nasekané morkové kosti s 1 lžící soli. Vařte 30 minut, poté slijte vodu a kosti lehce propláchněte. Omyté kosti vložte do 4-5 litrového hrnce a přidejte 3 l vody. Kosti vařte na nízkém plameni 3-6 hodin. 1 1/2 h před koncem vaření kostí si připravte hovězí maso. Rozdělte jej na dvě poloviny. Jednu z nich nechte v menším hrnci s vroucí vodou provařit cca 10 minut. Poté ho přidejte do hrnce s vývarem a dochuťte 5 lžícemi rybí omáčky s 1 lžičkou cukru. Během vaření sbírejte tuk. Zahřejte si grilovací pánev a krátce ugrilujte voňavé koření (badyán, pepř celý, semínka koriandru, skořici, hřebíčky, a thao qua). Asi po 5 minutách koření vyjměte a z obou stran grilujte cibuli rozkrojenou na poloviny a zázvor nakrájený na silnější plátky, tak aby byly lehce osmahlé. Poté odeberte a přidejte do hrnce s vývarem. Do sítka vložte ugrilované koření a ponořte do vývaru. Cca 10 min před koncem vaření sítko s kořením odeberte. V hrnci přiveďte k varu 1 l vody a vložte do ní cedník s namočenými nudlemi phở. Vařte 3-5 minut do změknutí. Vývar zesilte na maximální stupeň a maso vyndejte, nakrájejte na tenké plátky a přidejte do misek s nudlemi. Druhou nezpracovanou polovinu masa si nasekejte nadrobno a poté ho sekacím nožem rozetřete na kuchyňském prkénku. A vložte do misek s nudlemi a uvařeným masem. Zalitím vroucího vývaru se rozetřené maso dovaří. Na provonění přidejte nadrobno nakrájenou jarní cibulku a koriandr. Zalijte vroucím vývarem a podávejte. K dochucení použijte citron, nakládaný česnek, chilli papričky nebo chilli omáčku.
Zobrazit článek >
 
Velký velikonoční speciál – Upečte si beránka II
Druhý díl pečení velikonočních beránků je tu. Proč péct pouze jednu pochoutku? Potěšte chutě každého člena rodiny. Jaké beránky si upečeme dnes? Třený velikonoční beránek Budete potřebovat: Polohrubou mouku (320 g) Máslo (150 g) Cukr krupice (150 g) Kypřící prášek (1 ks) Vejce (4 ks) Citronovou kůru (1 lžičku) Mléko (cca půl hrnečku na zředění, dle potřeby) Postup: Nejprve si rozdělte vaječné bílky a žloutky. Z bílků vyšlehejte sníh a žloutky smíchejte s cukrem a máslem. Do směsi postupně přidejte i ostatní suroviny. Nakonec přidejte sníh z bílků a jemně promíchejte. Pokud je směs moc hustá, přidejte mléko. Těsto by měl jít hladce míchat lžící. Vymažte formu máslem a vysypte ji cukrem. Rozehřejte troubu na 180°C a vložte do ní beránka. Pečte asi 40 minut. Po upečení ihned vyklepněte beránka z formy a nechte ho vychladnout. Tvarohový beránek Budete potřebovat: Polohrubou mouku (250 g) Máslo (250 g) Cukr krupice (200 g) Tvaroh polotučný (250 g) Vejce (3 ks) Kypřící prášek (minimálně polovinu balíčku) Vlašské ořechy (70 g) Citronovou kůru (1 lžičku) Postup: Při přípravě tohoto těsta není nutné oddělovat bílky od žloutků. Utřete máslo s cukrem, tvarohem a celými vejci. Přidejte mouku. Nezapomeňte ji prosát, aby bylo těsto vláčnější. Potom přimíchejte zbylé suroviny včetně nasekaných vlašských jader. Vymažte formu máslem, vysypte hrubou moukou. Vložte připraveného beránka do trouby vyhřáté na 180°C na 45 minut. Po dopečení vyndejte beránka z pece ven. Vyjměte ho z formy a nechte vychladnout. Pokud vám v balíčku zbylo pár vlašských ořechů, můžete jimi beránka posypat.  A kde zjistit například to, co ještě na Velikonoce měli lidé ve zvyku péci? Třeba v knize s názvem Velikonoce, kterou najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Malý zázrak jménem majoránka
Majoránka je oblíbené koření, které přidáváte jistě třeba do bramboráků. Hodí se o české i zahraniční kuchyně. Majoránka dodá pokrmům šťávu a výbornou chuť. Nás dnes budou ale víc zajímat její účinky. Jaký vliv má majoránka na vaše zdraví?  Bylinka zahání stres a zklidňuje mysl. Léčí nespavost a celkové stavy neklidu. Pomáhá taky proti migrénám.  Poslouží vám v domě menstruace, kdy uklidňuje její průběh a zahání bolesti. Pokud vás trápí menstruační křeče nebo jiná bolest břicha, lžička majoránka na její zahnání určitě neuškodí.  Zahání rýmu. Pokud venku prochladnete, majoránka dokáže nastartovat imunitní systém. Působí však i jako dlouhodobá pomoc. Uvolňuje dýchání. Majoránku by měly pravidelně konzumovat těhotné ženy a taky čerstvé maminky, neboť v majoránce jsou obsaženy látky, které podporují produkci mateřského mléka.  Léčí taky plynatost. Majoránka zlepšuje trávení.  Léčí taky zevní problémy. Snižuje projevy alergických reakcí.  Posiluje kardiovaskulární systém.  Působí proti nechutenství. Zvyšuje chuť k jídlu.  Majoránka je koření do pokrmů jako stvořené, neboť zlepšuje trávená a činnost trávicích orgánů, především žaludku.  Bylina se taky pyšní silnými dezinfekčními účinky.  Působí proti astmatu.  Majoránkou se léčí podrážděné hlasivky. Odvar z této bylinky pomůže při ztrátě hlasu. 
Zobrazit článek >
 
Velký velikonoční speciál – Upečte si beránka III
,,Hle, beránek Boží, který snímá hřích světa.‘‘ tuto větu si můžete přečíst hned na začátku Janova evangelia. Víte, proč vlastně pečeme velikonočního beránka? Beránek jíž od pradávna byl symbolem něčeho božského. Symbolizoval záchranu a milosrdenství. Postupem času se dostal i na sváteční velikonoční stoly. Zachovejte tradici pečení beránka a vyberte si toho svého. Olejový beránek Budete potřebovat: Polohrubou mouku (200 g) Cukr (120 g) Vejce (4 ks) Olej (6 lžic) Prášek do pečiva (1 ks) Vanilkový cukr (1 balíček) Vaječné žloutky utřete s cukrem, poté do směsi přidejte i olej. Do tohoto těsta přidejte i zbylé suroviny a řádně promíchejte. Na závěr vmíchejte sníh z bílků. Formu na beránka vymažte máslem nebo vytřete olejem a vysypte hrubou moukou. Beránka vložte do speciální uzavíratelné formy. Pokud tuto pečící pomůcku doma nevlastníte bude stačit, když beránka přikryjete pečícím papírem. Troubu rozehřejte na 180°C a pečte asi 40 minut. Tomuto druhu beránka sluší nejvíce moučkový cukr na povrch. Pistáciový beránek Budete potřebovat: Polohrubou mouku (200 g) Cukr krystal (150 g) Vejce (4 ks) Vanilkový cukr Kypřící prášek (1/2 balíčku) Citronovou kůru (2 lžičky) Postup: Postup již pro vás nebude jistě žádným překvapením. Utřete žloutky s vanilkovým cukrem i krystalem. Poté přidejte i citronovou kůru. Vyšlehejte si bílky a ty přidejte do těsta. Nakonec vmíchejte zbylé suroviny. Formu vymažte máslem a vysypte moukou, nejlépe hrubou. Pečte v troubě rozehřáté na 180°C asi 45 minut. A kde zjistit například to, co ještě na Velikonoce měli lidé ve zvyku péci? Třeba v knize s názvem Velikonoce, kterou najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Dr. Hlaváč: džemy a jiné produkty
Firma Dr. Hlaváč se specializuje na výrobu náplní, džemů, povidel a taky sirupů. Nejdůležitější na produktech je fakt, že se jedná o certifikovanou BIO kvalitu. Jednotlivé produkty vznikají nejen z ovoce a zeleniny, ale taky ořechů, čokolády nebo cereálií. Společnost své první náplně pro pekařskou a cukrářskou výrobu vydala již v roce 1998. K velkému rozšíření sortimentu pak došlo v roce 2011. Značka se může pochlubit tím, že do směsí nepřidává žádný cukr ani sladidla navíc. V současné době se chlubí více než osmdesáti druhy výrobků, které se dostávají do velkoobchodů i malých prodejen. Dr. Hlaváč vyváží produkty taky do zahraničí, nejvíce do Maďarska, Polska, Litvy, taky na Ukrajinu. Velký výčet zahraničních poptávek svědčí o kvalitě produktů. Všechny výrobky jsou připravovány podle tradičních receptur. Ochutnejte malý zázrak mezi potravinami, který tak delikátně chutná. Co třeba vyzkoušet třeba speciální ,,džem‘‘? V našem e-shopu vám nabízíme spoustu variant a příchutí tohoto produktu. Jedinečné lahůdky jsou vyráběny z kvalitního ovoce, které vyrostlo na ekologických sadech. Ochutnejte třeba produkt Bio Chia Meruňka 260 g za skvělou cenu 99 korun. Tradiční meruňkové výrazné chuti dodají chia semínka šmrnc, navíc podpoří její vliv na zdraví. Vyzkoušejte tuto ovocnou pomazánku, kterou si můžete vychutnávat jakýmkoliv způsobem se vám zamane.
Zobrazit článek >
 
Recept: Roláda s krémem z bílé čokolády a s jahodami
RECEPT: Roláda s krémem z bílé čokolády a s jahodami Ingredience: 3 vejce 100 g třtinového cukru 50 g hl. mouky 50 g kakaa 5 lžic dezertního vína Ingredience na krém: 200 g bílé čokolády 200 g mascarpone jahody Ingredience na polevu: 40 ml 33% smetany 80 g hořké čokolády Dohotovení: jahody na ozdob čokoládové hoblinky Postup: Žloutky ušleháme společně s polovinou cukru do husté světlé pěny. Bílky byšleháme se zbylým cukrem na tuhý sníh. Obě hmoty lehce spojíme a vmícháme prosátou mouku s kakaem. Hmotu rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 180oC asi 15 minut. Plát necháme vychladnout. Poté ho zakryjeme novým papírem, obrátíme a papír, na které se korpus pekl, sloupneme. Bílou čokoládu rezhřejeme ve vodní lázni. Necháme ji lehce zchladnout. Poté čokoládu vmícháme do mascarpone pokojové teploty. Očistíme si jahody a nakrájíme na malé kousky, které vmícháme do krému. Plát pokapeme vínem, potřeme připraveným krémem a pomocí papíru stočíme do rolády. Zabalenou roládu v papíru dáme ztuhnout do chladničky. Smetanu přivedeme k varu, odstavíme a přidáme malé kousky nakrájené hořské čokolády. Mícháme do rozpuštění. Roládu vyndáme z chladničky, rozbalíme z papíru a polijeme čokoládovou polevou. Než poleva zatuhne, posypeme hoblinkami z čokolády a dozdobíme jahodami.
Zobrazit článek >
 
Vybíráme olivový olej I.
Olej, nejen olivový, hrál svoji důležitou roli od počátku dějin lidstva. Byl využívaný nejen jako součást přípravy pokrmů, ale také jako nezbytná součást některých náboženských obřadů. Mezi nejstarší oleje patří právě olej olivový. Olivovníkový strom  se stal již v minulosti symbolem věčného mládí, síly a míru. Byl zobrazovaný v amuletech, taktéž se vysazoval jako hraniční strom. Olivový olej je výbornou přísadou pro svoji rozmanitost a aroma. Chuťově mohou vynikat ovocné nebo kořenité tóny. Kvalita olivového oleje je přímo závislá na době sklizně. Je velice důležité, aby se čerstvě sklizené olivy ihned zpracovaly. Olivové oleje se dělí podle chutí, vůní, stupně kyselosti a barvy na: Extra panenský olivový olej Panenský olivový olej Obyčejný olivový olej Panenský lampantový olej Extra panenský olivový olej Odborná definice: Kyselost je nižší než 1o na každých 100 g a organoleptické hodnocení je vyšší než 6,5. Kyselost zde neoznačuje chuť, ale jedná se o chemický parametr - množství mastných kyselin. Panenský olivový olej Odborná definice: Kyselost je nižší než 2o a organoleptické hodnocení vyšší než 5,5. Obyčejný olivový olej Odborná definice: Kyselost je nižší než 3,3o. Není vhodný ke konzumaci. Doporučuje se rafinovat. Panenský lampantový olej Odborná definice: Kyselost přesahuje 3,3o. Nevhodný ke konzumaci. Nejkvalitněší olivový olej, který je možné zakoupit v eshopu je BIO EXTRA PANENSKÝ OLIVOVÝ OLEJ.    
Zobrazit článek >
 
Magická síla skořice
Skořice. Nezbytná součást vybavení pro pečení i vaření nejen exotických jídel. Věděla jste, že se tato přísada pyšní mnohými účinky na lidské zdraví? Až vás překvapí jejích různorodost.  Možná jste si toho doposud nevšimla, ale skořicových produktů se na trhu prodává více druhů. Dva základní typy skořice jednoduše rozlišíte podle jejího zabarvení.  Tmavě hnědá skořice zastupuje takzvaný druh cassia. Používá se k vaření nejrůznějších druhů jídel i k léčebným účelům. Neobejde se bez ní čínská a korejská kuchyně. Tento druh skořice je součástí koření kari. Světle hnědá varianta pochází z Ceylonu. Nese název zeylancium. K dostání jsou oba druhy skořice, avšak tou žádanější je tmavá skořicová odrůda. Ta, jak již bylo řečeno, slouží zejména různým druhům medicíny. Po tisíciletí je využívána v čínském nebo řeckém léčitelstvím. Znali ji taky Egypťané, i jiné staré civilizace.  Skořice se v současné době pěstuje v teplých oblastech, déšť jí nevadí. Nejkvalitnější skořicové produkty pochází ze Srí Lanky, Cejlonu, jižní Číny, Thajska nebo Indonésie.  Věděla jste, že skořice není žádný plod nebo kmen, ale kůra? Z té se po úpravě vyrábí zakulacené rourky nebo stočené ,,klacíky‘‘, které jistě dobře znáte. Svitky je dobré schovávat v uzavřených skleněných nádobách. Kontakt se vzduchem a zvláště pak vlhkem určitě neudělá kůře dobře.  Ze skořice se dále připravují různé tinktury, oleje, taky léky, aromatické látky nebo třeba bytové vůně. Využíváme ji vcelku i drcenou či mletou do vybraných pokrmů. 
Zobrazit článek >
 
Bio Arrowroot
Záhadu jménem Arrowroot můžete znát taky pod pojmenováním kuzu. Nezní vám tento název již více povědomě? Pokud ne, nevadí, právě pro to pravé seznámení s kuzu byl vytvořen tento článek.  Arrowroot je vlastně škrob, který se získává z poměrně vzácného japonského vinného kmene. I když název správně napovídá, že se strom nachází v Japonsku, najdete jej taky na území severní Ameriky. Kuzu je samozřejmě velice prospěšný lidskému zdraví. Zejména dříve byl používán pro léčení žaludečních obtíží, dnes již shledáváme jeho mnohem pestřejší využití. Postupně bylo zjištěno, že tento speciální škrob má velice kladné účinky na celý oběhový systém. Kuzu je velkým podporovatelem metabolismu a celkové činnosti trávicí soustavy.  Pomáhá taky zvyšovat imunitu, působí proti chřipce a bolestem v krku. Dokáže taky snížit teplotu a zklidnit průběh horečky. Kuzu má tu výhodu, že jej můžete užívat i s jinými léky jako běžný doplněk stravy.  Víte, že kuzu se nepoužívá čistě jen jako léčivá látka, ale též jako zahušťovadlo? Přidává se třeba do polévek, omáček nebo při výrobě želé. Kuzu tuhne při nižších teplotách než kukuřičný škrob. Jeho vlastností je taky to, že pomáhá vyrovnávat kyselost z cukrů, a tak je jeho přidání vhodné taky do dezertů, pudinků nebo třeba koláčů.  Z Arrowrootu si můžete připravit i speciální nápoj, stačí rozpustit prášek v troše studené vody a následně jej nalít do celého objemu tekutin.  Ochutnejte taky tento malý zázrak. U nás ho nyní koupíte dokonce za akční cenu, 125,- Kč! 
Zobrazit článek >
 
Dýňový olej pro zdraví a krásu
Dýňové slavnosti jsou v plném proudu - Kam na dýňové slavnosti. V kuchyni zavoní nejeden pokrm připravený z této zdravé zeleniny. Ať už se pustíte do přípravy dýňové polévky nebo dýňového koláče, přečtěte si pár informací o zdravém dýňovém oleji. Po otevření láhve z dýňovým olejem zjistíte, že není vůbec čirý, jako jiné oleje, ale že se jedná o tmavě zelenou až černou tekutinu. Tento olej patří k těm nejzdravějším. Tedy pokud je lisovaný za studena. Vyrábí se z tykve olejné, která byla vyšlechtěna z dýně obecné. Tykev olejná obsahuje semena, která nemají tendenci dřevnatět a zároveň nejsou obalené v bělavé slupce. Dýňový olej obsahuje vysoké množství minerálních látek (hořčík, draslík, fosfor, aj.) a vitamínů (A, B1, B2, D a E). Taktéž obsahuje zdravé nenasycené mastné kyseliny. Díky vysokému obsahu vitamínu E je dýňový olej považovaný za vynikající antioxidant s omlazujícími účinky. Dýňový olej pomáhá: při problémech s prostatou při onemocněních močové soustavy při úpravě hladinu cholesterolu proti kornatění tepen a ateroskleróze proti střevním parazitům proti křečím nohou v těhotenství proti nadýmání - vhodný na masáž bříška kojenců podporuje imunitu pozitivně ovlivňuje zásobování mozku krví zlepšuje paměť a zvyšuje naši schopnost koncentrace pomáhá proti nervozitě až depresích obnovuje správnou činnost jater napomáhá při žaludečních potížích má protizánětlivé účinky funguje jako afrodisiakum – posiluje chuť na sex zamezuje nežádoucím symptomům menopauzy zamezuje tvorbě plaku a zastavuje působení kazu je mírně projímavý a přirozeně pomáhá při dlouhotrvající zácpě napomáhá řešit problém s únavovým syndromem Také má vynikající účinky v kosmetice: hydratuje, maže, zvláčňuje a zklidňuje pokožku. Napomáhá zejména při problémech se suchou pokožkou. Odstraňuje zvětšené póry na pleti. Stejně tak napomáhá při růstu svalové hmoty nebo při hubnutí. Pomáhá proti lámavosti nehtů. Řeší problémy  s vlasy po chemickém nebo tepelném poškození a dodává vlasové pokožce zinek potřebný mimo jiné pro růst vlasů. Regeneruje pokožku při spálení sluníčkem. Zpomaluje stárnutí, zlepšuje regeneraci buněk a funguje jako prostředek pro omlazení.    
Zobrazit článek >
 
Vyrobte si domácí čokoládovou smetanovou zmrzlinu s ovocem
Léto je v plném proudu, horké dny je potřeba si něčím osvěžit. Co takhle lahodnou domácí zmrzlinou? Již ve starém Egyptě a Řecku si lidé připravovali medem nebo ovocem ochucený sníh a led. Pravá zmrzlina se ale objevila déle. Dodnes nám je otázkou, zda ochucené zmražené mléko přišlo od Mongolů a nebo z Číny. Jisté ale je, že Italové díky svým plavbám dostali zmrzlinu do Evropy. Zpočátku zmrzlinu znala jen šlechta. Zmražené dobrotě říkali scherbet, což znamená sladký sníh. Z tohoto slova vznikl později náš sorbet. Zmrzlina v českých zemích se rozšířila až v počátku 20. století. To už se vyráběla v každé cukrárně. Dávala se do misky nebo se natírala na oplatku. Zmrzlinový kornout se objevil taky až na počátku 20. století a roku 1903 byl patentován. Později vznikly i nanuky na dřívkách. Zmrzlina se dokonce považuje za lék. Při zánětech ústní dutiny a bolestivém polykání je ideální. Je také výborným zdrojem bílkovin nebo vápníku.   Druhů zmrzlin je obrovské množství a pokud trpíte nějakou alergií, tak není problém najít zmrzlinu vhodnou právě pro vás. Již zmíněné sorbety v sobě mají kolem 25 % ovocné složky. Ovocné zmrzliny obsahují nejméně 25 % ovoce. Do žádné z nich se nesmí přidávat tuk. Vodové zmrzliny dokonce nemají tuk vůbec žádný. Když si koupíte mléčnou zmrzlinu, tak musíte počítat s tím, že bude obsahovat minimálně 2,5 % mléčného tuku. Smetanová zmrzlina má tuku přes 8 %. Ani jedna z nich nesmí obsahovat rostlinný tuk. Speciálním případem je pak zmrzlina s rostlinným tukem, v níž ho je minimálně 5 %. Cena zmrzliny je různá. Zajímavé je, že v cizích zemích za ni zaplatíte více, ale dostanete opravdu velkou dávku. U nás toto sladké pokušení stojí opravdu málo, ale porce jsou i třikrát menší. Jak takovou zmrzlinu vyrobíte doma? Je to opravdu jednoduché. Na přípravu a práci vám stačí pár surovin a necelá hodina času. A protože se většina lidí bojí pracovat se syrovými vejci, tak jsem vybrala domácí recept bez nich.     Budete potřebovat: smetanu ke šlehání (150 ml) plnotučné mléko (250 – 300 ml, dle potřeby) čokoládu (100 g, nejlepší je na vaření, můžete vybrat jinou dle chuti) nerafinovaný cukr (50 g, pokud nechcete zmrzlinou sladkou, můžete dát i méně) kakao (30 – 40 g) ovoce (druh dle chuti, cca 100 g) Postup: Cukr s mlékem přiveďte k varu. Potom ihned odstavte a rychle k němu vmíchejte již rozpuštěnou čokoládu s kakaem. Po důkladném promíchání nechte chladnout, můžete ji dát na pět minut do mrazáku. Našlehejte smetanu. Jakmile bude čokoládový krém studený, vmíchejte šlehačku. Na závěr přidejte ovoce. Nejlépe hutná čokoládová zmrzlina s borůvkami nebo banánem. Hotovou zmrzlinu dejte do jakékoliv nádoby a vložte do mrazáku na 15 minut. Poté vyjměte, promíchejte a naplňte zmrzlinou formičky. Můžete ji ponechat i v původní nádobě. Zmrzlinu nechte minimálně 4 hodiny chladnout. Nejíte čokoládu?  Není problém vynechat kakao i samotnou tabulku čokolády. Tyto suroviny nahraďte pudinkem, který smícháte s ostatními položkami stejně tak jako čokoládu. Dochuťte vanilkovým cukrem. K této zmrzlině doporučuji přidat maliny nebo jahody. Jednoduché, že? Tato zmrzlina je opravdu delikátní. A pokud máte v rodině velké ,,mlsouny‘‘, tak raději rovnou vyrobte dvojitou dávku. Kbelík a rýč na zmrzlinu najdete zde Formy na zmrzlinu najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Podzimní polévky
Horká polévka na podzim přijde každému vhod. A zde vám nyní přinášíme několik zdravých a chutných polévek, které zahřejí, dodají sílu a velkou dávku vitamínů. Řepová polévka Ingredience 2 červené řepy ½ celeru 2 brambory 1 větší mrkev 1 cibule 1 petržel 2 lžíce olivového oleje 1l zeleninového vývaru pepř a sůl Postup: Zeleninu oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Na rozpáleném oleji necháme zesklovatět nakrájenou cibuli. K ní pak přidáme zeleninu a chvíli restujeme. Poté zalijeme vývarem a hodinu vaříme. Polévku osolíme, opepříme a rozmixujeme. Fenyklová polévka Ingredience: 1 bulva fenyklu ½ celeru 1 cuketa 1 petržel 1 cibule 1 lžíce řepkového oleje 1l zeleninového vývaru pepř a sůl Postup: Zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky. Na rozpáleném oleji necháme mírně zezlátnout cibuli, přidám zeleninu a chvíli restujeme. Poté zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a vaříme cca 30 minut. Poté co zelenina změkne, polévku rozmixujeme. Fialová zelná polévka Ingredience: ½ hlávkového červeného zelí 1 plechovka červených fazolí 1 cibule 1 lžíce kysané smetany 1 lžíce rostlinného oleje 1 zeleninový bujón pepř a sůl Postup: Zelí nakrouháme najemno a z fazolí slijeme nálev a propláchneme. Na rozpáleném oleji necháme zezlátnout cibuli a přidáme zelí. Zalijeme vodou tak, aby zelí bylo ponořené a přidáme bujón, sůl a pepř. Necháme vařit, dokud zelí nezměkne - asi ¾ hodiny. Ke konci přidáme fazole a ještě 5 minut vaříme. Po uvaření přidejte lžíci zakysané smetany a rozmixujte.
Zobrazit článek >
 
Vyznáte se v sýrech? IV
Roquefort Znáte roquefortové taštičky? Ne? Pak o hodně přicházíte. Rokfór je sýr vyráběný z ovčího mléka. Vždy ho mezi ostatními sýry poznáte díky jeho ostré chuti. Jho barva je bílá až smetanová, má na sobě navíc modrozelený mramor z plísní. Sýr zraje ve velmi vlhkém prostředí, v jeskyních v pohoří Combalou. Ochutnejte tuto dobrotu. Niva Pro někoho delikatesa, pro jiného zase něco, co by si nikdy nedal. Jak působí sýr s modrou plísní na vás? Jeho konzistence je poloměkká, jedná se o napodobeninu francouzského ovčího sýra Roquefort. Ementál Věděla jste, že ementálské sýry mohou proudit do obchodů klidně i několik let? Nejen že se nekazí, ale taky velmi dlouho zrají. I když ementál patří do kategorie levnějších sýrů, jeho výroba patří mezi nejnáročnější výrobní procesy. Sýrař musí provést až dvacet specifických operací, aby došlo vývinu nám známé dobroty. Ementál si s jiným sýrem nespletete díky jeho vnitřní dírkované vizáži. Správný sýr by neměl mít děr ani málo, ale ani mnoho. Ideální jsou díry průměrně velké. Pokud má sýr prázdné prostory moc velké, nelze ho krájet. Když se však v něm nachází moc děr drobných, nejedná se pak prý o tak kvalitní odrůdu sýra, Ementál může vážit od 60 až po 130 kilogramů. Obsah tuku v sušině musí být minimálně 45%. Jeho chuť je nasládlá, mírně oříšková. Pokud však dozraje, je typický svou výraznou štiplavou chutí. Poznejte další druhy ještě specifičtějších sýrů. Přečtete si knihu Sýry APETIT, kterou najdete zde. V publikaci se dozvíte nejen více o tom, jak sýry rozeznávat. Kniha vám podá informace, jak nejlépe sýry zpracovat. 
Zobrazit článek >
 
V hlavní roli zelenina - celer a pekingské zelí
Sklízíte vaše výpěstky a už máte zaplněné veškeré bedýnky a košíky? Nevíte si rady co se sklizenou zeleninou? Zkuste naše tipy na zpracování celeru a pekingského zelí. 1. RECEPT: Pyré z celeru Pyré je velmi chutné jako příloha k masu. 1 celer sůl směs koření (Podravka aj.) celerovou nať 1 lžička oleje 1 lžíce másla zhruba 1,5 dl vlažného mléka Postup: Očistíme celer a oloupeme. Poté jej nakrájíme na centimetrové kousky, které dáme vařit s částí celerové natě, lžičkou oleje, solí a směsí koření. Až celer změkne, pak jej scedíme a rozmačkáme společně s mlékem, máslem a zbytkem posekané celerové natě. Lze vyšlehat mixérem. 2. RECEPT: Salát z pekingského zelí 1 hlávka zelí 1 cibule 1 šálek zakysané smetany sůl cukr petrželovou nať Postup: Zelí očistíme a odstraníme hrubší stvoly. Zelí nakrájíme na nudličky. Cibulku nakrájíme na drobné kostičky. V míse smícháme zelí s cibulkou a přidáme smetanu. Mísy vybírejte zde. Dochutíme solí a cukrem. Vše smícháme a dozdobíme (nebo přimícháme) nadrobno nakrájenou petrželku. Vyzkoušejte další skvělé recepty na zpracování vaší zeleniny. Kniha V HLAVNÍ ROLI ZELENINA vám představí všechny způsoby využití více než 50 druhů zeleniny – od artyčoku až po vodnici. Nezáleží na tom, zda nakupujete zeleninu v supermarketu nebo na trzích od místních prodejců, jistě si pokaždé vybíráte z pestré palety různých druhů. Pokud ale nevíte jistě, jak nejlépe zpracovat kapustu či artyčoky, chcete si založit bio zeleninovou zahrádku, přejete si upevnit zdraví všech členů rodiny a omezit používání produktů s vysokým obsahem chemických látek nebo jednoduše toužíte zužitkovat zeleninu do posledního zbytku, pak potřebujete naši novou jedinečnou publikaci V HLAVNÍ ROLI ZELENINA. Zjistíte, jak zeleninu v kuchyni zpracovat tak, aby chutnala celé rodině.
Zobrazit článek >
 
Nová biokuchařka Hanky Zemanové
Kniha Nová biokuchařka Hanky Zemanové je kompletně zaktualizované nové vydání původní Biokuchařky Po deseti letech byla kniha Biokuchařka Hanky Zemanové kompletně přepracována tak, abyste v ní našli všechny aktuální informace o biopotravinách, ekologickém zemědělství, potravinářském průmyslu a o zdravém vaření. Dozvíte se, kam se za tu dobu posunuli ekofarmáři, jaké se objevily nové výzkumy a výživové trendy, jak se v nich vyznat a jíst i žít zdravěji, v souladu s přirozeným selským rozumem. Připravila jsem pro vás 80 nových receptů, díky kterým můžete jednoduchým způsobem používat opomíjené a zdravé potraviny, jako je cizrna, červená čočka, loupané mungo, jáhly, čírok, pohanka, jednozrnka, špalda, konopné semínko nebo třeba mouka ze žlutého hrachu. Vyzkoušejte naši nejoblíbenější letní cuketovo-jahelnou koprovku, boršč s cizrnou, čočkový burger, placky z hrachové mouky, bezlepkové cookies, ječné lívance nebo třeba biokuře na kurkumě podle skvělého šéfkuchaře Davida Šaška, který se mnou na některých, zejména masových receptech spolupracoval. Úryvek z úvodu: Původně jsem jen chtěla zaktualizovat mou první knihu, Biokuchařku Hanky Zemanové, která vyšla v roce 2005. Za poslední léta jsme ale doslova zaplaveni informacemi o tom, co je zdravé a co není, a velmi často si ty informace protiřečí. A tak z postupných aktualizací vznikla úplně nová kniha, která má i větší rozsah, protože některá témata vyžadují hlubší vysvětlení pro pochopení širších souvislostí.
Zobrazit článek >
 
Jak se vyrábí brambůrky?
Chipsy, u nás bramborové lupínky, jsou jednou z nejoblíbenějších slaných pochutin. Víte, jak se tato nezdravá dobrota vyrábí? Asi nejpravděpodobnější verzí, jak se brambůrky vůbec objevily, je trik George Cruma. Tento kuchař z New Yorku se jednoho dne rozzlobil na svého zákazníka, který mu vrátil údajně ty nejlepší francouzské brambory široko daleko z toho důvodu, že plátky brambor byly nakrájeny příliš silně. Kuchař se tedy rozhodl překvapit hosta restaurace tím, že mu připraví ty nejtenčí brambůrky, jaké kdy viděl. Nakrájel brambory na velmi slabé plátky a jakmile zjistil, že je nepůjde uvařit, tak je usmažil na pánvi s olejem. Čekal, že svého zákazníka ještě více pohorší, on byl však neuvěřitelně potěšen. Tvrdil, že kuchař právě stvořit to nejlepší kuchařské dílo všech dob. Netrvalo dlouho a na Crumovy brambory se scházeli lidé z různých koutů města. Postupem času se dostaly i do jiných měst, následně pak zemí. Bramborové lupínky se vyrábí z čerstvých brambor. Surovina by neměla být starší než 24 hodin, jelikož pak by se na brambůrkách mohly objevit černé skvrny. Celková výroba brambůrek trvá asi patnáct minut. Brambory jsou ve velkém množství dopraveny do vodních nádrží, kde se z nich odstraňuje špína. Potom jsou posílány do stroje, který odstraňuje slupky. Více válců tře brambory tak dlouho, dokud nejsou zcela hladké. Rychlost stroje je opravdu velká, dokáže totiž oloupat více jak pět tun brambor za hodinu. Následujícím krokem je transport brambor do třídiče, kterým jsou velké brambory posouvány ke kráječi a ty malé propadávají do kádí. Jakmile jsou velké brambory rozřezány na pár částí, přidávají se k malým bramborám, se kterými jsou znovu poslány na umytí. Jakmile jsou všechny brambory čisté, posílají se na krájení. Kráječ má nastavitelné břity, které bramboru rozkrájí dle požadavků. Vznikají klasicky tenké plátky, ale můžou se zde vyrábět i plátky tlusté nebo tvary, jako například kostičky či hvězdičky. Tipnete si, kolik lupínků je přibližně vyrobeno z jedné brambory? Možná vás překvapí, že počet se vyšplhá na neuvěřitelných 35 ks. Po nakrájení se opět jak jinak než umývají. Tentokrát však studenou vodou. Následně jsou na dlouhém páse sušeny a zbavovány tak přebytečné vody. Hned poté jsou již připravené lupínky vkládány do oleje, rozpáleného na 190°C, kde se smaží po dobu 3 minut. Usmažené bramborové kousky putují opět na pás. Tentokrát se nesuší, ale nechává se z nich odkapat olej. Hned potom následuje dochucování. To probíhá, když jsou brambory ještě trochu teplé. Běžné chipsy jsou soleny. Se solí však na brambory mohou být sypány další příchutě. Nakonec jsou přesouvány do třídičky, která vyřadí poškozené lupínky pomocí silného proudu vzduchu. Jakmile v dráze zůstanou pouze dokonalé chipsy, dochází k přesunutí do dávkovačů, který odděluje množství lupínků a přidává je do sáčků, které jsou následně uzavírány tepelným svarem. Nakonec se sáčky ještě třídí do velkým přepravních krabic a jsou dováženy do prodejen. Mezi nejprodávanější brambůrky patří samozřejmě solené. V těsném závěsu za nimi stojí brambůrky šunkové, paprikové, se smetanou a k mému překvapení i česnekové. Nejprodávanější značkou v České republice je značka Bohemia, následují brambůrky Lay‘s. Je třeba upozornit, že brambůrky rozhodně nepatří ke zdravé potravě. Myslete na své zdraví a jejich konzumaci pokud možno omezujte. V malém množství jedno za čas vám neuškodí. Pokud máte chuť na ,,brambůrky'' ve zdravější podobě zkuste řepové chipsy, které najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Jaké druhy kávy znáte? I.
Kdo z nás by nemiloval onen černý, aromatický a chutný nápoj. Ano, řeč bude o kávě. Při šálku lahodné kávy se setkáváme s přáteli, nabízíme ji návštěvám a taktéž si u něj vychutnáváme chvilku pohody. Dříve byl u nás k dostání onen klasický český "turek" nebo v lepším případě bylo možné zakoupit kávu rozpustnou. Avšak ony časy jsou ty tam, a my si můžeme vybírat a zároveň vychutnávat mnoho druhů káv, které nám přinesou ojedinělé chuťové zážitky. AU LAIT Zní to příliš francouzsky? Jedná se o klasickou kávu zalitou mlékem. Lze ji připravit nejen z espressa, ale také přes filtr. Co se týče poměru kávy a mléka, většinou se dávají půl na půl. Tato káva je servírovaná zvlášť, tedy šálek kávy a sklenička mléka. Tudíž si poměr můžete upravit dle sebe. AMERICANO V tomto případě se jedná o klasické espresso dolité horkou vodou. Množství horké vody může být až pětkrát více než kávy. Esperesso se klasicky servíruje ve velkém šálku, abyste si jej mohli dolít vodou, kterou dostanete v konvici. Opět i u této kávy si poměr vody a kávy upravíte podle sebe. CAFFÉ LATTE Servíruje se ve sklenici s ouškem. Jeho příprava spočívá zhruba v 210 ml mléka, které se našlehá do pěny a dolije se do espressa. Pokud je barista i umělcem, někdy se dočkát i tzv. "latte artu", kdy vám do pěny vykouzlí i nějaký obrázek.   Máte chuť na domácí caffé latte s hustou mléčnou pěnou? Připravte si tuto kávu v kávovaru PHILIPS EP5310/10. Automatický kávovar v moderním designu připraví dokonale vyladěnou kávu přesně podle vaší chuti. Snadno si nastavíte sílu, objem kávy i teplotu. Váš oblíbený nápoj si jednoduše uložíte do paměti přístroje a vytvoříte si svůj osobní profil. Díky rychlému ohřívači budete mít svou kávu připravenou jedna dvě. Vlastnosti: Nastavení síly kávy a aroma Klasický napěňovač mléka Osobní profil Filtr AquaClean až na 5000 šálků bez nutnosti odstraňovat vodní kámen 3 druhy kávových nápojů 20 000 šálků té nejlepší kávy díky odolnému keramickému mlýnku s 5 stupni nastavení hrubosti mletí Horká káva od prvního šálku díky rychlému ohřívači Funkce MEMO – přístroj si zapamatuje, jakou kávu máte nejraději Vyjímatelná spařovací jednotka Možnost horké vody Možnost mleté kávy
Zobrazit článek >
 
Hummus aneb cizrnová pomazánka
No, nezní to moc lákavě, že? Pokud si však doma cizrnovou pomazánku připravíte, zjistíte, že ale velice lákavě voní. A jakmile ochutnáte, bude vám jasné, že si tento recept musíte někam honem uložit. Tak jdeme na to, jak se připravuje velmi jednoduchý a oblíbený hummus? Budete potřebovat: Cizrnu (2 malé konzervy) Sezamovou pastu (6 lžiček) Olivový olej (4 lžíce) Šťávu z čerstvého citronu (cca z 1 kusu, dle chuti) Česnek (2 storužky) Kmín mletý (1 lžičku) Sůl a pepř Postup: Nejprve rozdělejte konzervu a slijte cizrnový nálev (Ponechte si jej třeba v hrnečku!). Cizrnu vysypte do mixéru a přidejte k ní veškeré suroviny. Česnek před přidáním do směsi prolisujte. Následně směs rozmixujte. Cizrna bude dost hustá, takže do ní přidejte minimálně čtyři lžíce nálevu z konzervy. Pravděpodobně bude třeba přidat ještě víc, to ale záleží na vás a na využití hummusu. Jakmile bude mít pomazánka vhodnou konzistenci, naaranžujte ji na misku a podávejte. Zbytek cizrnové směsi můžete skladovat třeba v zavařovací sklenici. Moc dlouho v ní ale určitě nevydrží, že? :-) Dobrou chuť! Výhodou tohoto jídla je jeho různorodé využití. Cizrnovou směs můžete připravit jako omáčku na zeleninu či jiné méně zdravé dobroty. Hodit se vám však bude i jako pomazánka na chleba. Kromě toho lze dochutit hned na několik způsobů. Vytvořit můžete třeba kari, pikantní nebo jalapenos verzi.  
Zobrazit článek >
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12