EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Vaření

 
Smoothie maker
Také jste v dnešní uspěchané době v jednom kole? Chtěli byste si dopřát alespoň chviličku klidu a vychutnat si něco výjimečného? Máme pro Vás parťáka, který s Vámi zvládne Vaše tempo a dokonce Vás mile překvapí, co vše zvládne. Smoothie maker SM3360 umixuje vše od lahodného smoothie, které si můžete vzít s sebou kamkoli, po ledovou kávičku, kterou si můžete vychutnat na terase nebo u bazénu. Jednoduše už ho nedáte z ruky. PRODUKT: Smoothie maker SMOOTHIE TO GO SM-3360 Smoothie maker Concept SM 3360 je praktický mixér na výrobu smoothie, koktejlů, proteinových nápojů nebo ledové kávy. Mixér zvládne dokonce i drcení ledu, má protiskluzové nožičky a bezpečnostní pojistku. Mixér je navržen tak, že si v nádobě připravíte svůj oblíbený nápoj, odšroubujete a můžete vyrazit. Díky víčku uzpůsobenému k pití je konzumace pohodlná i během chůze, při sportu i jízdě autem. Mixovací nádoba díky svému tvaru perfektně zapadne do držáku nápojů v autě, takže i na cesty můžete vyrazit se svým zdravým smoothie. Navíc jako milý dárek k mixéru dostanete druhou nádobu o objemu 600 ml zdarma. TECHNICKÝ POPIS: Obsah mixovací nádoby: 600 ml Set obsahuje mixér + 2 mixovací plastové nádoby Vhodný pro drcení letu Protiskluzové nožičky Bezpečnostní pojistka Snadná údržba a čistění Délka přívodního kabelu: 80 cm Hlučnost: 80 dB (A) Váha: 0,93 kg Napětí: 220 – 240 V Příkon: 180 W Tento produkt zakoupíte v našem e-shopu: ZDE  
Zobrazit článek >
 
Funkční čokoláda Matcha Tea
Ochutnejte výbornou čokoládu od výrobce Vitalio, která vás nejen zasytí, ale taky prospěje vašemu zdraví. Speciální druh zeleného čaje, který vznikl téměř před tisícem let. To je Matcha Tea. Vyrábí se z čerstvých čajových lístků. Ty se semelou na prášek, který tak dostane výjimečné a velmi specifické aroma. Matcha obsahuje nejúčinnější antioxidanty, které do těla jinak těžko dostanete. Matcha je mimo to taky výborným spalovačem tuků. Matcha Tea urychluje metabolismus a podporuje spalování tuků. Výrazně detoxikuje tělo. Výhodou Matcha Tea je to, že se jedná o stoprocentní zelený čaj. Nejsou do něho přidávána žádná barviva, žádné aromatické látky ani konzervační látky. Do sušenky navíc není přidaný cukr, takže si můžete být jista, že konzumujete zdravý produkt. Pokud potřebujete zvýšit soustředěnost a koncentraci, Matcha je záchranou. Navíc čokoláda vám dodá zase energii. Čokoláda již sama o sobě působí uklidňujícím efektem. Matcha má taky ve vlastnostech zklidnění mysli. Podporuje uvolněnou náladu, zbaví vás napjatosti. Matcha posiluje imunitní systém. Pokud alespoň jednou za čas dodáte Matchu do svému tělo, znesnadníte bakteriím či virům, aby ve vašem těle vytvořily neplechu. Z Matcha čaje je možné připravit několik teplých i studených nápojů. Můžete si připravit taky ovocný koktejl, zmrzlinu a nebo čokoládu. Právě výbornou čokoládovou dobrotu vám nabízíme v našem e-shopu. 
Zobrazit článek >
 
Zeleninové koktejly pro štíhlou linii
Hledáte zdravé a ještě chutné nápoje? Nějaké zázraky, které vám ještě pomůžou udržet si štíhlou linii? Pak čtěte dál a naučte se mixovat tyto tři výtečné drinky. Červená královna Řepa výborně působí na oběhový systém a pročišťuje krev. Přidejte k ní do páru salátovou okurku a vytvořte si domácí čistič organismu. Namixujte celou okurku a k ní přidejte dvě řepy. Opět rozmixujte. Toto zeleninové smoothie výborně působí na unavený organismus. Posílí funkci celého těla do dalších dnů. Zázvor a mrkev Zázvor je blahodárný téměř na všechno. Jeho funkce se hodí i při hubnutí. Rozmixujte pět mrkví s dvěma centimetry zázvoru. Vytvoříte tak kouzelný lektvar, který vám pomůže shodit nějaká ta kila dolů snáz. Tento nápoj dokáže organismus taky prohřát. Posílí celkovou imunitu těla. Celerová bomba s rajčaty Celer má v povaze uklidňovat. Působí proti nervozitě a strachu, taky proti nespavosti. Podporuje vylučování. Nakrájejte celerovou nať, rajče, zelené jablko, smíchejte suroviny dohromady a následně je rozmixujte. Do připraveného nápoje kápněte pár kapek olivového nebo mandlového oleje, který podpoří trávení. Tak na jakém koktejlu si pochutnáte dnes vy? Vyzkoušejte jeden ze zeleninových zázraků. Vyzkoušejte nové smoothie, které jste ještě nepila, s knihou 36 Smoothies pro duši. Publikaci najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Express Diet - 7 proteinových jídel
PRODUKT: Express Diet - 7 proteinových jídel Proteinová dieta slouží jako alternativa stravy při redukci tělesné hmotnosti. Obsahuje vysoce kvalitní přírodní proteiny. Proteinová dieta je bílkovinná ketonová dieta, která funguje na principu ketózy - tedy rychlém spalování tuků bez pocitu hladu. Při hubnutí s proteinovou dietou jsou tělu dodávány vysoce kvalitní proteiny za snížení přísunu sacharidů a tuků. Program ketonové diety je založen na procesu ketózy - která spouští spalování vlastních uložených tuků. Jíte čtyři jídla proteinové diety denně, ty vám poskytnou živiny, vitamíny a minerály, ale zároveň vás udržují ve stavu ketózy, tedy spalování tuků bez pocitu hladu. Použití: Úplná náhrada stravy, pro regulaci tělesné hmotnosti: 4 porce Express diet denně Částečná náhrada stravy na regulaci tělesné hmotnosti: 2-3 porce Express diet a 1-2 jídla běžná strava. 7 instantních hyperproteinových jídel: 1 ks vanilkovo-malinová kaše, 1 ks jablečno-skořicová kaše, 1 ks polévka s kuřecí příchutí, 1 ks nugety s kuřecí příchutí, 1 ks bramborová kaše, 1 ks čokoládovo-malinový koktejl, 1 ks jahodový smoothie. Pro zabránění jo-jo efektu doporučujeme první týden přidat jedno teplé jídlo denně, ideálně poloviční porci a 3 produkty Express Diet. Druhý týden 2 a třetí týden 3 běžná jídla denně. Porce zvyšujte velmi postupně. Při programu Express Diet dodržujte pitný režim 2-3 litry vody, minerální vody nebo jiné nekalorické tekutiny denně, aby se dobře odplavovaly odpadní látky a nedošlo k překyselení organismu. Do nápojů můžete přidat nekalorické sladidlo, doporučujeme zdravé varianty jako stévie nebo xylitol. Během proteinového dietního programu doporučujeme jen lehké cvičení, jako je chůze, plavání, nebo jízda na kole. V případě, že děláte namáhavé cvičení, například v posilovně, doporučujeme, abyste zkonzumovali 30-50 g sacharidů 30 minut před cvičením. Tuhle energii vám zabezpečí například jeden banán. Tento produkt zakoupíte v našem e-shopu: Přípravky na HUBNUTÍ
Zobrazit článek >
 
Až rozkvetou lípy II. část
Diaforetikum je látka, která podporuje pocení. A právě lipové květy tuto látku obsahují. Proto se lipový čaj používá při nachlazení a při snižování vysoké teploty. Taktéž skvěle prohřívá organismus a blahodárně působí pro zklidnění a klidnému usínání. Pokud trpíte na migrény, připravte si odvar z lipového květu a přilijte jej do lázně. Co se dá připravit z lipového květu: 1.) čaj proti nachlazení a chřipce 20 g lipových květů 20 g květů hlohu 30 g květů z černého bezu 15 g listů meduňky Připravíme si směs z bylinek a přelijeme ji vroucí vodou. Necháme louhovat cca 10 minut. Pijeme 3 - 4 x denně po dobu nemoci. 2.) lipový sirup 6 plných hrstí lipových květů 40 g kyseliny citronové 1 kg cukru Nasbírané květy rozložíme na papír, abychom se zbavili různých mušek a broučků. Květy musíme nejprve odstonkovat. Poté vložíme květy do velké sklenice a zalijeme litrem vroucí vody, do které rozmícháme kyselinu citronovou. Tuto směs necháme odležet dva dny na chladném a tmavém místě. Po uplynutí této doby, přecedíme květy a ještě z nich vymačkáme šťávu. Lipový výluh svaříme s cukrem a rozlijeme do připravených čistých sklenic a uzavřeme. 3.) osvěžující lipový nápoj lipový čaj citron med ledové kostky Uvařený lipový čaj dochutíme citronovou šťávou a medem. Přidáme ledové kostky. Na efekt můžeme přidat pár plátků citronu či limetky, které vložíme do džbánu s čajem. Na tento osvěžující nápoj můžete využít SKLENĚNOU NÁDOBU S KOHOUTKEM, kterou zakoupíte v našem e-shopu : BYTOVÉ DOPLŇKY
Zobrazit článek >
 
Před dovolenou do kondice II.
Začnete-li s novým životním stylem už dnes, vězte, že za 21 dní si vybudujete návyk na pravidelné cvičení a zdravé stravování. Po 66 dnech se dané návyky stanou automatickými, a vy nad nimi nebudete nijak přemýšlet, jednoduše je budete konat. Pokud nově zahájený životní způsob života vydržíte po uvedenou dobu, máte velkou šanci si jej dlouhodobě udržet a dočkat se příjemných změn. Praktikujte prkno Prkno nebo-li "plank" je vhodným cvikem pro posílení středu těla. Můžete jej provést téměř kdekoliv. Přesné provedení je uvedeno například na www.youtube.com. Vzdejte se kouření! Pokud jste kuřačka, přestaňte s kouřením. Bylo a je mnoho neúspěšných lidí, kteří se rozhodli s tímto nezdravým zlozvykem skoncovat, ale nezvládli to. Některým to trvalo delší dobu, ale zvládli to! Protože to má obrovský smysl! Zlepšíte si funkci plic a snížíte si riziko infarktu na polovinu. Buďte připravena! Naplánujte si Váš den dopředu. Můžete si sepsat do diáře věci, které musíte vyřešit a čas, který budete věnovat pohybu. Večer si také připravte jídlo na druhý den. Nejen pohybem si zajistíte krásnou postavu a přimějete své tělo k odbourávání tuků. Pokud nevíte, jak změnit dosavadní jídelníček, zalistujte v knize KETODIETA PRO ZAČÁTEČNÍKY. Tato dieta s nadbytečnými kily dokáže pořádně zatočit! Je založená na sníženém obsahu cukrů, naopak je zvýšený příjem bílkovin. Touto dietou přimějete Váš metabolismus k zásadní změně, tedy k přirozenému spalování uložených tuků. Výsledky se brzy dostaví.             
Zobrazit článek >
 
ZATLOUKALOVÁ Jana F., HOVORY S ŘEZNÍKEM
Jana Florentýna Zatloukalová je máma čtyř dětí a vydala čtyři úspěšné kuchařské knihy. Prostřednictvím svých knih učí všechny ženy, které se obávají toho, že to nesvedou, vařit. Jak sama říká: "Věřte mi, výjimky neexistují. Zvládnou to i ty, které si zatím myslí, že se nenarodily proto, aby strávily kus života v kuchyni." Toto tvrzení dokládá vlastní zkušeností. Popis knihy: Kuchařka Hovory s řezníkem Kuchařka pro dceru z masa a kostí oceněná v prestižní světové soutěži GOURMAND COOKBOOK AWARDS 2012 jako nejlepší kuchařka na jedno téma.. Kuchařka pro dceru je tu potřetí! Tentokrát vychází vstříc všem nesmělým dcerám, sestrám, snachám, vnučkám či přítelkyním, které pokládají maso za velkou kuchařskou výzvu. Jak se zbavit ostychu z pultu s masem a jak si vybrat ten správný kus na guláš? Jak překonat obavy z nevyzpytatelného masa a poznat, které je vhodné na pánev, zatímco jinému to bude víc slušet v troubě? Knížka Hovory s řezníkem vás prostřednictvím 200 vyzkoušených receptů z české i světové kuchyně tohle všechno naučí. Jako nejlepší kamarádka vás však nejdřív vezme za ruku a odvede do nejbližšího řeznictví. Tam vás seznámí s tím záhadným mužem se zmijovkou na hlavě a sekáčkem v ruce, vybere s vámi maso a teprve potom se s vámi pustí do vaření. Stejně jako Kuchařka pro dceru a Vánoční kuchařka pro dceru vás obejme, pohladí po duši a odhalí všechno, co jiné kuchařky tak rády tají. I s ní máte jistotu, že díky podrobným, laskavým a vysvětlujícím receptům zvládnete vše hned napoprvé, ať už jsou to rychlé masové kuličky, vepřová čína, slavnostní kachna na dva způsoby nebo dech beroucí bramborová kaše k sekané. Autorka po vás nebude chtít dušení doměkka ani středně rozpálenou troubu, naopak vás upozorní na všechny důležité okamžiky a odpoví na otázky: jak a proč? A až jednoho dne Kuchařku pro dceru z masa a kostí dočtete a dovaříte až do konce, celý svět bude sedět u vás v kuchyni a volat po nášupu. Název: Hovory s řezníkem Podnázev: Kuchařka pro dceru z masa a kostí Edice: Kuchařka pro dceru Autor: Jana Florentýna Zatloukalová Jazyk: čeština Nakladatelství: Smart Press Značka: Smart Press Druh: Kniha Vazba: Pevná bez přebalu matná Počet stránek: 352 V prodeji od: 11/2012 Rozměry (výška x šířka x tloušťka): 127x127x25 mm ISBN: 978-80-87049-53-2 Knihu zakoupíte v našem e-shopu Eiffel Optic: ZDE
Zobrazit článek >
 
Irský mech léčí: Jakými vlivy na vaše zdraví se může pochlubit? II
Účinky irského mechu jsou pestré. K jeho cenným vlastnostem patří funkce ochranného filmu ve střevech, díky jehož působení tělo dokáže přijmout a vstřebat mnohem víc účinných živin. Co se týče orgánů, řasa působí na celé trávicí ústrojí. Pomáhá však taky s dýchacími potížemi. Nejlepší účinky můžeme shledat u průdušek. Je dobrým doplňkem stravy při potížích s dýcháním nebo vykašláváním. Irský mech detoxikuje organismus, skvěle zvládne odvést těžké kovy a jiné pro tělo nebezpečné látky z těla. Řasa může být prezentována taky jako elixír krásy, neboť má vliv na celou vnější vizáž těla. Dodává vitalitu pleti, vlasům i nehtům. Blahodárně působí taky na pokožku. Léčí vyrážky, ekzémy, akné nebo zatočí s vysušenou kůží. Irský mech pomáhá léčit taky křečové žíly, je dobrou prevencí proti oparům. Vzhledem k pleti je vhodné připomenout, že mech dokáže nejen vaši tvář vyhladit a hlavně ji zbavit vrásek. Pomáhá na kruhy pod očima, takže pokud za sebou máte probdělé noci, vyzkoušejte obklady z irského mechu. Na jejich ztrátu však přispěje i konzumace řasy. Zájem o tuto potravinu by měli zvýšit taky aktivní sportovci a milovníci fitness, neboť mech obsahuje velké množství argininu a citrulinu, které podpoří vaši výkonnost i proaktivní činnost organismu. Mořskou řasu můžete konzumovat jako doplněk stravy, avšak irský mech je vhodné podávat ve své celistvé formě. V našem e-shopu vám nabízím několik produktů v podobě sušené dobroty. Mech můžete přidávat do polévek, omáček a dokonce i do sladkých pokrmů. Nejen že vylepší stravitelnost jídla, ale taky podpoří jeho chuť!
Zobrazit článek >
 
Dopřejte si vitamíny a zdravé tuky z oříšků II. část
Kromě toho, že oříšky obsahují proteiny, zdravé tuky, viatmíny a minerály, a jsou prospěšné pro naše zrdaví, je nutné brát v potaz, že tato pochutina patří mezi nejčastější alergeny. Proto, než je podáte, v jakékoliv úpravě, Vašim přátelům, optejte se, zda-li netrpí alergií. Ořechy jsou také náchylné k tvorbě plísní, proto při jejich koupi dbejte na datum spotřeby a na podmínky, při kterých se v obochodech skladují. LÍSKOVÉ OŘECHY - jsou velmi bohaté na tuky a předevšímna mononenasycené mastné kyseliny, proteiny a vitamín E. Získává se z nich lískový olej, který se hojně využívá při výrobě čokolád. MANDLE - pěstují se například na Moravě v Hustopečích, kde naleznete nejunikátnější sad mandloní v naší republice. Z mandlí se vyrábí marcipán, což je velmi chutná cukrářská surovina. Dále je velmi oblíbený mandlový olej využívaný v kosmetickém průmyslu. Mandle obsahují mnoho tuků, jsou bohaté na proteiny a vlákninu. Mezi obsažené vitamíny se řadí vitamín E a z minerálů to jsou: draslík, fosfor, hořčík, mangan a zinek. VLAŠSKÉ OŘECHY - patří mezi nejchutnější a nejkonzumovanější ořechy. Nejvíce se využívají jako mleté při pečení vánočního cukroví nebo dortů. Dále jsou součástí výroby ořechového likéru a taktéž se z nich lisuje vynikající a vysoce kvalitní olej. Vlašské ořechy jsou bohaté na polynenasycené mastné kyseliny, jenž plní podpůrnou funkci na činnost našeho srdce, cév, zraku, mozku, a udržují normalní hladinu cholesterolu v krvi. Vlašské ořechy zakoupíte v našem e-shopu: zde V našem eshopu nabízíme velmi chutné MANDLE z produkce firmy Allnature v 500 g balení.    
Zobrazit článek >
 
Na co použít napichovátka? II
Smažený sýr a brusinky Příprava tohoto druhu jednohubek na napichovátkách vám zabere sice více času, ale po ochutnání dobroty toho nebudete litovat. Budete potřebovat hermelín nebo jiný oblíbený sýr, klidně můžete použít několik druhů. Nakrájejte ho na menší kousky, následně ho obalte a klasicky usmažte. Sýry připevněte na napichovátka a porovnejte na talíři dokola. Dovnitř vložte mističku s brusinkovou omáčkou, aby si v ní každý konzument mohl sýr namočit.  Sekaná na špejlích  Napichovátka se vám budou hodit taky pro tento netradiční pokrm. Kupte maso na oblíbené karbanátky, hamburgery nebo sekanou. Připravte těsto tak jako obvykle, protentokrát však z masa nedělejte kuličky nebo plátky, ale obalte jím napichovátko. Upečte v troubě. Mezi tím, co se bude maso dělat, připravte hořčičný dresink. Smíchejte hořčici s opravdu jemně nakájenou cibulkou, přidejte lžíci zakysané smetany nebo tvarohu, pepř, sůl, trochu octa a malinko cukru. Vše promíchejte a po upečení v něm sekanové či karbanátkové špízy namočte. To bude dobrota! Pokud vám na napichovátku zbylo trochu místa, můžete na něj upevnit taky kousek kyselé okurky. S ní bude maso chutnat ještě líp!  Exotická směs Je vaším cílem pohostit návštěvu nebo zaujmout na akci okolí něčím opravdu netradičním? Pak vytvořte drobné špízy, které budou exotikou přímo sršet. Budete potřebovat ananas, meloun žlutý, mango, rozinky, pytahayi, khaki a možná i blumy nebo meruňky. Ovoce nenapichujte ihned po nakrájení, první ho pořádně vykoupejte v rumu. Ideálně ho v něm nechte přes noc. Následující den pak sestavujte ovoce na napichovátka. Božská chuť exotických plodů nadchne opravdu každého!  Napichovátka nejen na olivy najdete zde: darky.eiffeloptic.cz.
Zobrazit článek >
 
Salátové mňamky bez kalorií II
Náš (večerní) salátový jídelníček pokračuje. Nyní se podíváme na takzvané antivegetariánské saláty, tedy směsi s masem. Opět připomínám, že zmíněné množství surovin je vhodné pro jednu porci. Klasický tuňákový salát s vejcem Budete potřebovat: Plechovku tuňáka (1 menší balení) Vejce (1 ks) Cherry rajčata (10 ks) Okurku (1/2) Listový salát nebo baby špenát (asi 30 g) Jarní cibulku (2 kusy) Česnek (2 stroužky) Hořčici (1 lžičku) Olivový olej (1 lžíci) Chilli, sůl a pepř Postup: Dejte vařit vejce. Otevřete konzervu s tuňákem a slijte veškerý olej, který obsahuje. Pokrájejte zeleninu na drobné kousky. Cherry rajčátka rozkrojte pouze na polovinu. Smíchejte veškerou zeleninu kromě špenátu (Pokud použijete listový salát, můžete ho přidat k ostatní zelenině hned.) a dochuťte ji zmíněnými surovinami. Dobře promíchejte. Přidejte tuňáka a opět promněte. Na závěr přisypte nakrájené vejce a baby špenát. Výborný salát je na světě. Zelený salát zasypaný sušeným masem a brusinkami Budete potřebovat: Sušené maso (dle chuti, 50 g) Polníček (50 g) Baby špenát (25 g) Okurku (1/4) Brusinkovou marmeládu (2 lžíce) Sušené brusinky (menší hrst) Olivový olej (1 lžíci) Sůl Postup: Omyjte polníček a špenát. Okurku oškrabejte a nakrájejte ji na menší kousky. Zelenou směs smíchejte s brusinkovou marmeládou. Přidejte olivový olej a sůl. Na závěr nakrájejte sušené maso na menší plátky a salát jím zasypte. Na vršek salátu přidejte ještě alespoň pár sušených brusinek pro lepší šmak. Knihu Hravě o živé stravě najdete zde. Další knihy o zdraví najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Vánoční pečení I. - historie vánočního cukroví
Do Vánoc zbývá sice ještě 43 dní, ale vánoční nálada už na nás z ulic a obchodních středisek srší plnými proudy. Mimo nákupy dárků je také dobré naplánovat si včas vaše pečení. Máte už připravený seznam receptů na to nejlepší cukroví? Ne? Tak to vůbec nevadí! Během následujících týdnů budu do rubriky Vaření přidávat ty nejlepší recepty, které stojí za ochutnání. A pokud se držíte starých rodinných receptů a nechcete měnit vaši tradici, tak se můžete alespoň inspirovat a nebo do vaší rodiny přivést zvyk nový, v podobě dokonalého cukroví, které si zamiluje celá rodina. Dnes však ještě nebudeme péct. Podíváme se na historii vánočního cukroví. Téměř v každé domácnosti se vytváří alespoň nějaké druhy cukroví. Víte však, kdy tato tradice začala? Cukroví se peklo již od 16. století. Tento zvyk pochází od pohanů, nikoliv křesťanů. Pohané totiž připravovali nejrůznější cukrovinky k příležitosti oslav zimního slunovratu. Až poté se tato tradice přenesla do vánočních obyčejů, asi o 200 let déle. Sladké dobroty nesloužily pouze pro pochoutku. Málokdo ví, že dříve mělo cukroví moc chránit rodinu a celý dům. Každý tvar cukroví měl svůj význam. Srdce neznamenalo nic jiného než lásku, kolečko slunce a zvířátka symbolizovala zvířata v domácnosti nebo ze chléva. Upečeným cukrovím se následně zdobily všechna okna, chlévy a dokonce i stromy. Tyto sladkosti venku totiž bránily dům před veškerými zlými silami. Cukroví, které po výzdobě zbylo, bylo odnášeno do místních chudinských domů, sirotčinců a dalších. Cukroví bylo jedním z nejlepších dárků, které mohl jeden člověk od druhého dostat. Znamenalo pro tehdejší lid opravdu mnoho. Cukroví mělo sice podobu tvarů, které se udržely dodnes, ale jeho složení bylo zcela jiné. Mouka, cukr, někdy i mléko byly pro tehdejší dobu vzácnost. Těsto bylo připravováno ze sušeného ovoce, které drželo při sobě díky medu, vzácně pak vejcím. Bohatší domácnosti přidávaly do cukroví speciální koření. Toto cukroví mělo asi měsíční trvanlivost. Lidé začínali péct s prvním adventním dnem. S pečením bylo opět spojeno mnoho tradic a hlavně pověr. Jedna z nich například říkala, že když pekařka spálí cukroví, čeká ji nebo její rodinu něco špatného, jako nemoc, neúroda nebo dokonce smrt. Tyto postihy se odvíjely podle míry spálení. Pokud však pekařka vyndávala z pece cukroví dozlatova upečené, měla vyhráno. Čekalo jí celý rok zdraví a její rodina se mohla těšit na život ve spokojenosti. Mimo jiné bylo taky zvykem otírat si ruce, které byly při pečení umazané od těsta, o stromy. Zbytky těsta nebo jen úlomky cukroví již upečeného se přidávaly zvířatům, hlavně krávám, aby lépe dojily. Nejstarším druhem cukroví byly pravděpodobně perníčky. Ty mají také svou zajímavou historii. Na ni se ale podíváme až v dalším článku, ve kterém taky budete moci prozkoumat osvědčený recept. Na závěr pár domácích statistik ze současnosti, které byly zveřejněny v internetové encyklopedii Wikipedia v roce 2015: 87 % Čechů si alespoň jeden druh cukroví upeče doma 26 % však prozradilo, že alespoň část cukroví dostane darem 8 % lidí dostane zdarma všechno cukroví 19 % Čechů si alespoň část cukroví objedná Nyní se už nezbývá nic jiného, než se těšit na první vánoční recept. :-)  Další inspiraci můžete načerpat také v knize Nejchutnější vánoční cukroví, kterou najdete zde.    
Zobrazit článek >
 
Kuchařka: BRAMBORY
Brambor obecný, nebo-li lilek brambor či brambor hlíznatý, je víceletá hlíznatá rostlina z čeledi lilkovité, pěstovaná jako jednoletá plodina. Pro jejich výběr se nejčastěji řídíme dle jejich varného typu. Známe: varný typ A = vyšší obsah vody a minimum škrobu. Mají lojovitou strukturu a nerozpadají se. Vhodné do salátů, příloh či na opékání. varný typ B = střední obsah škrobu. Jsou tedy univerzální k použití např. na: pečení, smažení, vaření. Hodí se též do kaší a na těsto. varný typ C = nejvyšší obsah škrobu (nejmoučnatější). Po uvaření se rozpadají. Vhodné na bramborové kaše a těsta. Brambora obsahuje polysacharidy (složité sacharidy, které dodávají mozku sílu pracovat a jsou důležité i při hubnutí), bílkoviny, vlákninu a esenciální aminokyseliny. Ani o vitamíny není v bramboře nouze – najdete v ní vitamíny C, E, B, A, K, stejně tak i minerály jako hořčík, železo, vápník, zinek, měď, fosfor a kyseliny jablečné a citronové.   Kniha: BRAMBORY vám nabídne přes 100 receptů z brambor, které jsme pro vás uvařili a vyzkoušeli v redakční kuchyni časopisu Apetit. Mají milion podob a chutí. Jsou základní potravinou. A připravíte z nich vše od polévky po dezert! Ochutnejte nejlepší bramborové pokrmy z jednoho hrnce, křupavé placky, lahodné kaše, úžasné knedlíky nebo třeba vláčné pečivo. S našimi recepty se vaše vaření stane potěšením. Vařte, pečte, zapékejte a smažte s námi BRAMBORY! 160 stran pečlivě vybraných a redaktorkami Apetitu vyzkoušených receptů je rozděleno do 9 kapitol: Z jednoho hrnce, Pečené & zapečené brambory, Bramboráky, placky & omelety, Bramborové těsto, Bramborové saláty, Bramborové kaše, Chuťovky, Bramborové pečivo, Na nákupu & v kuchyni. Inspirujte se těmito velmi chutnými recepty, které povznesou vaše všední vaření na nevšední gurmánský zážitek. Tuto skvělou kuchařku zakoupíte v našem e-shopu: ZDE
Zobrazit článek >
 
Devět důvodů, proč jíst polévky I
Proč jíst polévky? Přečtěte si, k čemu je konzumace polévek dobrá. Máme pro vás nejméně devět důvodů.  Dalo by se říci, že polévky jsou dobrým zdrojem jídla při hubnutí. Pokud opomeneme ty smetanové, mají poměrně málo kalorií. Navíc skvěle zasytí. Lepší kombinaci byste si zkrátka nemohla přát, že? Ne nadarmo je dobré jíst polévku před hlavním jídlem. Tato porce vás zasytí a pak sníte mnohem menší porci jídla hlavního. Jestliže jste zvyklá konzumovat minimálně pět porcí jídla denně, můžete si oběd rozdělit. Polévku si snězte třeba už v jedenáct, hlavní jídlo klidně o několik hodin později. Pokud máte za cíl zhubnout, jezte zejména masové vývary a zeleninové polévky.  Polévka je dobrou volbou i tehdy, pokud se snažíte ušetřit nějaké peníze. Náklady na její přípravu nejsou vůbec vysoké a ještě vám polévka vydrží i na několik dní. Každá polévka obsahuje velké množství vody, to je samozřejmé. Málokdo si však uvědomuje, že i právě díky konzumaci polévek si zvyšujete svůj denní příjem tekutin. Lidem, kteří zanedbávají pitný režim, polévka přijde přinejmenším vhod.  Blíží se zima, bude třeba něco na zahřátí. Polévka je skvělou volbou nejen po tom, co se vrátíte z procházky v sychravém počasí. Připravujete si do práce jen studené svačiny? Pak si klidně dopřejte k večeři vaši oblíbenou polévku. Člověk by měl zkonzumovat alespoň jedno teplé jídlo denně.  Polévka obsahuje velké množství živin. Samozřejmě záleží na tom, co do polévky dáte a z čeho ji bude připravovat, každopádně většina z nich obsahuje spoustu důležitých antioxidantů, vitaminů a dalších výživných látek.  Příprava polévek může být ještě snazší díky našemu speciálnímu kalendáři. 
Zobrazit článek >
 
Slané pečení: Pizza placičky
U nás doma milujeme pizzu na všechny možné způsoby. Proto ráda experimentuji nejen s různými druhy těst, ingrediencemi, které pokladu na těsto, ale s různými tvary pizzy. Minulý týden jsem měla zadělané těsto na pizzu, ze kterého měla být klasiky kulatá pizza s ingrediencemi takzvaně "co dům a zahrádka dají". Avšak pro nečekanou návštěvu jsem si chtěla zaimprovizovat. Dobrůtky na náplň, jako jsou zelenina, sýr či vajíčka, jsem nechala beze změny. Chtěla jsem docílit toho, aby si každý vychutnal svoji pizzu. Ač malou, ale celou svoji. Proto mne napadly pizza placičky, které si teď můžete připravit i vy. RECEPT: Pizza placičky Ingredience - těsto: 500 g hl. mouky 10 g suchého droždí 5 g soli 5 g cukru olivový olej 320 ml vody Ingredience - náplň: 2 pol. lžíce másla 2 pol. lžíce hl. mouky 250 ml mléka sůl pepř 100 g měkkého ovčího (kozího, kravského) sýru 2 žloutky 1 hrnek hrášku cherry rajčátka 2 hrsti špenátových listů nebo polníčku 200 g sušené šunky bazalkové listy 1 stroužek česneku 60 ml olivového oleje Postup: Těsto: v míse smícháme všechny suché ingredience. Přilijeme vodu pokojové teploty a promícháme. Uhněteme těsto, které necháme kynout zhruba 2 hodiny při pokojové teplotě. Po vykynutí rozdělíme těsto na potřebný počet kousků, ze kterých vytvoříme placičky. Povrch placiček potřeme olivovým olejem. Rozehřejem troubu na 200oC. Náplň: nejprve si připravíme bešamel. V hrnci necháme rozpustit máslo a pak přidáme mouku. Mouku musíme řádně v másle rozmíchat. Zhruba dvě minuty ji opékáme. Poté za stálého míchání do máslové mouky přilijeme mléko. Vaříme zhruba pět minut. Pak odstavíme z plotny. Nakrájíme si měkký sýr, který vmícháme do bešamelu. Bešamel dle chuti osolíme a opepříme. Následně do bešamelu vmícháme žloutky. Bešamel naneseme na placičky těsta. Na povrch bešamelu rozdělíme hrášek a cherry rajčátka. Pizza placičky položíme na plech a vložíme do trouby, kde je pečeme zhruba 8 minut. Po upečení na každou placičku položíme plátek sušené šunky, špenát nebo polníček. Bazalkový přeliv: rozmixujeme bazalku s česnekem a solí. Směs zředíme olivovým olejem. Tímto přelivem pokapeme každou pizza placičku. Ingredience náplně mohou být změněny podle vaší chutě. Kdyby vám však chyběla inspirace na jiný druh pizzy, nechte se indpirovat kuchařkou SLANÉ PEČENÍ, kde najdete i spoustu jiných a velmi chutných receptů na slané dobrůtky.  
Zobrazit článek >
 
Vánoční pečení VI. - Tradiční kakaová vosí hnízda
Na Vánoce byste neměla zapomenout ani na tradiční vosí hnízda alias včelí úly. Nyní už je ten pravý čas na jejich přípravu. Těsto 1 je klasický recept na hnízda. Takový, jaký asi znáte vy. Pokud byste chtěla přijít s vánoční inovací, zkuste připravit světlá vosí hnízda (těsto 2) která vám budou určitě taky chutnat. Postup při zpracovávání těsta je u obou druhů stejný. Budete potřebovat: Na podstavu: Piškoty (cca 30 ks) Na těsto 1: Piškoty (80 g) Máslo (50 g) Kakao (2,5 lžíce) Rum (2,5 lžíce) Na těsto 2: Piškoty (50 g) Ořechy (mix, mleté, 30 g) Máslo (50 g) Bílek (1 ks) Rum (3,5 lžíce) Na náplň: Máslo (100 g) Cukr moučka (2 lžíce) Žloutky (3 ks) Rum (3,5 lžíce) Postup: Nejprve si v mixéru rozmixujte piškoty, případně i ořechy. Přidejte všechny zbylé ingredience a těsto dejte na chvíli do lednice. Zatímco se bude směs chladit, připravte si náplň. Vyšlehejte žloutky s cukrem, poté přidejte zbylé přísady. Naposled vmíchejte měkké máslo. Náplň dejte též chladit. Vezměte si formičky na úly či hnízda. Připravte si kolem 50 g cukru, kterým vždy formičku vysypete, aby se vám směs nenalepila na formu. Vyndejte z lednice první hmotu a natlačte ji do formičky. Vytvořte důlek a do něj vložte náplň. Hnízdo uzavřete piškotem. Otevřete firmičku a hotové cukroví vyjměte. Takto pokračujte, dokud nespotřebujete veškerá těsta. Pokud jste odpůrci syrových vajec a máte z nich strach, není problém je vynechat. Místo nich přidejte více másla, případně nařeďte těsto lžičkami vody. Další recepty na cukroví najdete zde.   
Zobrazit článek >
 
Opravdový pomocník
Vždycky jsem měla ráda mrkvový a okurkový salát. Oblíbila jsem si i bramboráky, chlupaté knedlíky, halušky, jablečný koláč či další podobné lahůdky připravené ze strouhané zeleniny a ovoce. Nepovažuji se za mimořádně nešikovnou, přesto jsem tato jídla dlouho nerada připravovala. Při ručním krouhání jsem si totiž pravidelně bolestivě ustrouhla prst, často do krve. S klasickým kovovým struhadlem byla navíc práce namáhavá a zdlouhavá, nemluvě o případných zdravotních rizicích použitých kovových slitin se sklonem ke korozi. Nahrazením kovového struhadla za plastové jsem si také nepomohla, plastová rádoby struhadla jsou jednoduše tupá, nestrouhají. Ne, že bych byla právě sběratelkou elektrických domácích pomocníků. Na můj vkus zabírají mnoho místa a čas, který ušetříte jejich činností, strávíte jejich mytím. Když jsem uviděla v obchodě elektrické struhadlo velmi oblíbené značky Sencor – SSG3504RD, váhala jsem. Nakonec jsem neodolala, přesvědčil mě jeho jednoduchý, ale hravý barevný design, 5 vyměnitelných krouhacích hranolů různé hrubosti v příslušenství a chuť na mrkvový salát. Udělala jsem dobře. Sencor – SSG3504RD krájí, řeže i strouhá a zelenina a ovoce jsou jím na libovolnou hrubost nakrouhané velmi rychle. Stačí jen připravit misku, do níž budou rozmělněné potraviny padat a zmáčknout robustní tlačítko v horní části přístroje. V příslušenství je také kotouček na vlnité plátky i na krouhání ořechů, výrobu strouhanky a dalších tvrdých potravin. I v chodu je stabilní, stojí na pryžových protiskluzových nožkách. Snadno ho smontujete i před mytím rozeberete. Ze strouhaného ovoce a zeleniny v chodu šťáva nestříká, zamezuje tomu ucpávka hrdla struhadla v příslušenství. Přívodní šňůra je dostatečně dlouhá pro pohodlnou manipulaci na pracovním stole. Elektrické struhadlo Sencor – SSG3504RD se určití hodí i do vaší kuchyně. Najdete ho v sekci Elektroniky pro domácnost.
Zobrazit článek >
 
Jak zpracovat hrušky? I
Už teď tušíte, že domácí zásobu hrušek nemůžete nikdy zkonzumovat? Přemýšlíte, jak je zpracovat, aby vydržely celý rok? V tomto článku vám dáme hned několik tipů.  Hruškový džem Marmelády a džemy se vám budou hodit pro mnoho účelů. Mohou se taky stát skvělým dárkem na Vánoce. Na přípravu džemu postačí měkké, ne tak pěkné hrušky. Můžete zpracovat libovolné množství, do džemu se ovoce vejde mnoho. Nejprve hrušky nakrájejte na kostičky a vložte do hrnce. Následně přidejte želírovací cukr a kyselinu citronovou. Vařte po dobu patnácti minut. Tekutina by neměla příliš bublat. Džem nalévejte do sklenic a nechte vychladnout. Sklenici se směsí můžete pro jistotu ještě zavařit.  Kompoty  Hruškový kompot nebo horká polévka? Příprava je obdobná. Na vaření vám postačí cukr, přidat můžete i vybrané koření. Kompot lze konzumovat vychlazený, dobře chutná s vanilkovým pudinkem, nebo v horké podobě jako sladkou polévku. Nakládané medové hrušky Dostatek cukru a správné vaření dokáže zařídit, aby připravená směs vydržela celý rok. Pro přípravu nakládaných hrušek budete potřebovat samozřejmě med, dále koření v podobě hřebíčku, ideálně taky badyán a skořici. Důležitá je přítomnost citronu a citronové kůry. Hrušky vařte rozpůlené po dobu patnácti minut. Pak je z hrnce vyjměte. Tekutinu doplňte medem a uzavírejte do sklenic, které nezapomeňte zavařit. 
Zobrazit článek >
 
Slané pomazánky V
Poslední článek, který vás seznámí s dalšími třemi speciálními pomazánkami je tu. Znáte tyto méně tradiční pochoutky? Určitě si je zamilujete. Celerová pomazánka Budete potřebovat: Celer (1 ks) Mrkev (1 ks) Pomazánkové máslo (1 kelímek) Tavený sýr ve střívku (1 ks) Tvrdý sýr (80 g) Vejce (2 ks) Hořčici (2 lžíce) Cukr krystal (1, 5 lžičky) Bílý jogurt nebo tvaroh (1 balení) Sůl a pepř Postup: Nastrouhejte celer s mrkví najemno. Vmíchejte zeleninu do pomazánkového másla. Postupně přidejte zbylé suroviny včetně hrubších plátků strouhaného sýra a nakonec přisypte i nakrájená vejce. Cizrnová pomazánka Budete potřebovat: Jogurt (100 g) Cizrnu (1 hrnek) Mrkev (2 větší kusy) Česnek (3 stroužky) Petrželku nebo pažitku (50 g) Sůl a pepř Postup: Cizrnu uvařte tak, aby byla dostatečně měkká. Po dovaření ji vložte do mixéru a promixujte na hmotu. Do směsi přimíchejte jogurt, nakrájenou pažitku nebo petrželku, taky prolisovaný česnek. Dochuťte solí, případně pepřem. Pomazánku můžete ozdobit třeba cherry rajčátky. S nimi chutná lahodně. Brokolicová pomazánka Budete potřebovat: Brokolici (menší kus) Česnek (2 stroužky) Cibuli (1 ks) Tvaroh nebo tučnější jogurt (1 balení) Majonézu (3 lžíce) Sůl a pepř Postup: Brokolici chvíli povařte. Potom ji pokrájejte nadrobno spolu s cibulí. Pokud máte raději jemné pomazánky, můžete brokolici namixovat. Přimíchejte k zelenině tvaroh a majonézu, přidejte prolisovaný česnek a následně dochuťte kořením a solí. Pokud máte v plánu vytvořit zdravou pomazánku, vyměňte majonézu za zakysanou smetanu. Pomazánku bude i bez majolky výjimečná. Další inspiraci najdete například v knize Pomazánky Dona, kterou koupíte zde. 
Zobrazit článek >
 
Nebojte se mořských plodů II
Pro přípravu mořských plodů platí několik pravidel, které lze využít, ať už připravujete jakýkoliv druh vodních živočichů. Pojďme se na něj podívat.  V první řadě je vhodné upozornit na to, abyste kupovala mořské plody až v den, kdy je budete připravovat. Přesvědčte se, že produkt je čerstvý.  Pozor na solení. Některé plody není vhodné před tepelným zpracováním solit vůbec, jiné jen trochu. Pořádně si pročtěte návod k přípravě konkrétního druhu daru moře.  Další důležitý bod je krátké tepelné zpracování. Mořské plody se pečou, smaží či vaří v krátkých časových intervalech. Následně se ihned podávají. Na znovuohřívání zapomeňte.  Jakmile plody položíte na stůl, možná vás napadne, že vlastně nevíte, jak je jíst. Mořští živočichové se většinou jedí pomocí speciálních příborů. Existuje loupač krevet, také nůž na ústřice nebo vidlička na humry. Pomůcky jsou opravdu různorodé. Než budete servírovat, pořiďte si správné vybavení.  Pokud se servírováním darů moře teprve začínáte, doporučujeme odstartovat rybí maraton známějšími pochoutkami. Připravit si můžete makrelu, mořského vlka nebo žraloka. Oblíbená je taky pražma a samozřejmě losos. Tyto pokrmy můžete podávat jak v polévce, tak jako hlavní chod i dezert. Nebudete si moci vybrat. Pokud s rybami budete spokojena, sáhněte po více exotickém plodu, například delikátních krevetách. Doporučována jsou taky chapadla chobotnice, která patří mezi nejlepší druhy masa vůbec.  Dobrou chuť! 
Zobrazit článek >
 
Irský mech léčí: Jakými vlivy na vaše zdraví se může pochlubit? I
Irský mech může svým pojmenováním klamat, jedná se ve skutečnosti totiž o řasu. Ta se opravdu bohatě využívá v raw stravě. Nedají na ni dopustit vegani, pro které právě tato řasa tvoří nejlepší zdroj kolagenu, který nahradí ten živočišný. Tato řasa získala svůj přívlastek vzhledem k původu svého výskytu. Dříve se totiž objevovala jen v hlubokých vodách irského a zčásti britského kontinentu. I když patří do třídy řas, svým vzhledem naprosto připomíná mech. Z lidového pojmenování se stal oficiální název. Na účinky řasy přišli pravděpodobně až v devatenáctém století rybáři a námořníci sídlící právě v Irsku. Začali řasu konzumovat a postupně objevili výhody její konzumace a vliv na některé kapitoly našeho zdraví. V současné době řasa roste v mnohých lokalitách. Je k nalezení v Tichém oceánu i Atlantiku, její největší zastoupení však zůstalo v severní Evropě. Pro léčebné účely se však hojně pěstuje a zpracovává taky v Kanadě nebo Indonésii. Irský mech obsahuje velké množství minerálních látek, například vápník, draslík, jód nebo síru. Je bohatý taky na hořčík a celou kategorii vitaminů. Najdete v něm všechny prvky od A až k F a taky vitamin K. Irský mech je pro svůj obsah kolagenu přidáván do mnohých potravin zejména mléčných výrobků. Zmínku o jeho výtažcích si můžete prohlédnout na mnohých mlékárenských produktech. 
Zobrazit článek >
 
Pečeme cukroví v mikrovlnce II
Máte se na co těšit. Naučíme vás připravovat klasické dobroty i speciály, se kterými budete na vánočním večírku za hvězdu! Už jste si vybrala novou mikrovlnku, která vám pečení ještě usnadní? Skořicové rolky Budete potřebovat: Máslo (30 g) Mouku (šest lžic) Prášek do pečiva (půl lžičky) Skořici (dvě lžičky) Cukr krystal hnědý (dvě lžičky) Špetku soli Postup: Recept je uzpůsoben k přípravě jedné várky v malé mikrovlnné troubě. Pokud se vám do mikrovlnky vejde větší objem pečení, můžete rovnou recept zněkolikanásobit. Těsto je vhodné samozřejmě si připravit najednou a následně případně kouskovat. Suroviny stačí smíchat dohromady. Mělo by být pevné a tuhé, tak akorát na vyválení. Následně z něj za pomoci válečku vytvořte hladkou placku. Tu mírně pokapejte vodou a srolujte. Pečte minutu a půl v mikrovlnce. Po dopečení lze ještě horké válečky polít rozpuštěným máslem a obalit ve skořici nebo cukru. Jahodové košíčky trochu jinak Budete potřebovat: Jahody (cca 3 kusy) Cukr moučka (1 lžička) Mouku hladkou (4 lžičky) Prášek do pečiva (půl lžičky) Máslo (lžička) Mléko (2 lžičky) Sůl (špetka) Postup: Košíčky se většinou plní a následně již nezapékají. My si je dnes zapečeme celé. Připravte si vhodné nádoby a do nich nakrájejte jahody. Následně vypracujte těsto a na jahody ho nalijte. V mikrovlnce pečte asi minutu a půl, následně vyklepněte. Výše zmíněné množství surovin vyjde na jeden větší košíček. 
Zobrazit článek >
 
Vyrobte si domácí rajčatové nudle do polévky
Můžete si zakoupit různé druhy těstovin, od vaječných či bezvaječných, celozrnných či špenátových až po různé tvary. Také si lze zakoupit nudle a jinak tvarované těstoviny, které jsou vhodné jako zavářka do polévkových vývarů. Ale zajisté mi dáte za pravdu, pokud jste měli možnost někdy ochutnat, že domácí jsou chuťově lepší. Zkuste si vyrobit nudle do polévky podle následujícího receptu: RECEPT: Rajčatové nudle do polévky Ingredience: 1 vejce 1 pol. lžíce studené vody 5 pl. lžic domácího kečupu (může být kupovaný) polohrubá mouka Postup: V míse rozkvedáme vajíčko s vodou a s kečupem. Postupně budeme přidávat mouku. Tolik množství, aby vzniklo pevnější těsto na vyválení. Na vál nasypeme hladkou mouku a vyválíme na něm těsto - co nejvíce do tenka. Těsto si průběžně poprašujeme, aby se nelepilo jak na vál, tak i na váleček. Vyválený tenký plát necháme oschnout, aby se dal krájet a nelepil se. Nejprve si plát nakrájíme na 3 cm široké pásy. Pásy naskládáme na sebe a krájíme tenké nudle. Nudličky ještě necháme na talíři, rozsypané, doschnout, tak aby se lámaly - pro účel skladování. Takto lze připravit i široké nudle, záleží jen na vás, jaký jim dáte tvar a příchuť. Vyzkoušejte zajímavé a velmi chutné recepty, které se týkají těstovin. Kniha TĚSTOVINY z nakladatelství APETIT bude skvělým průvodcem v návodech na nezapomenutelné těstovinové menu.
Zobrazit článek >
 
Jablečné hraběnčiny řezy
Na zahradkách vše pozvolna dozrává a začínáme sklízet i jablka. Pokud zrovna jablka nevyužijete na sušení, zavařování, nebo z těch méně kvalitních nevylisujete velmi chutný mošt, můžete si upéct sladké jablečné dobroty. Kromě dosti známého jablečného štrůdlu, který známe už od našich babiček, si můžete také upéct: RECEPT: Jablečné hraběnčiny řezy Ingredience na těsto 4 žloutky 140 g moučkového cukru hrubá mouka na vysypání plechu  450 g polohrubé mouky 200 g změklého másla + na formu  1/2 sáčku kypřicího prášku 2 lžíce mléka Ingredience na náplň 600 g jablek, oloupaných 1 vanilkový cukr 200 g vlašských ořechů 1 lžička mleté skořice 50 g rozinek, propláchnutých (nemusí být) 4–6 bílků 100 g krystalového cukru 1 lžička vinného či jablečného octa 1 lžička kukuřičného škrobu Postup: Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky dáme do robota a utřeme je s cukrem a máslem až do světlé pěny. Přidáme prosátou mouku smíchanou s kypřícím práškem do pečiva, mléko a vypracujeme hladké těsto. Vyložíme si plechech (20x30 cm) pečícím papírem, nebo vymažeme tukem a vysypeme hr. moukou. Troubu si rozehřejem na 180°C. Jednu třetinu těsta vložíme do mrazáku. Zbylé těsto rozválíme na dno plechu. Jablka oloupeme a nastrouháme do misky a ochutíme skořicí s vynilkovým cukrem. Směs promícháme a nasypeme na těsto. Jablka posypeme ořechy a rozinkami. Bílky našleháme na řídkou pěnu, přimícháme cukr a škrob a vyšleháme na pevný, lesklý sníh. Zašleháme ocet. Rozetřeme na jablka. Navrch nastrouháme zbylou třetinu těsta z mrazáku Pečeme asi 45 minut dozlatova. Vyzkoušejte další chutné jablečné recepty, které naleznete v knize: "JABLEČNÁ KUCHAŘKA". 
Zobrazit článek >
 
Upečte si pravý frgál z Valašska
Nalákali jsme vás na jednu z valašských specialit? Máte chuť na sladkou dobrotu? Pak se seznamte se skvělým receptem na jedinečné valašské frgály. Prozradíme vám, jak upéct základ, jako náplň již můžete využít cokoliv vás napadne. Povidla, mák, tradiční hrušky, jablka se skořicí nebo třeba ostružiny? Budete potřebovat: Polohrubou mouku (500 g) Cukr moučka (60 g) Droždí (1 ks) Vanilkový cukr (1 sáček) Mléko (300 ml) Máslo (50 g) Olej (40 ml) Žloutek (2 ks) Citronovou kůru (1 vrchovatou lžičku) Sůl (špetka) Postup: Nejprve tradičním způsobem připravte z části cukru a mléka kvásek. Ten nechte ležet v menším hrnci, aby vystoupl. Mezitím smíchejte všechny suroviny, na závěr přidejte kvásek, promíchejte a nechte kynout. Doba kynutí by se měla pohybovat okolo dvou až třech hodin, uvidíte sama podle situace. Vymažte si plech(y) máslem a vysypte trochou mouky nebo jednoduše plech vystelte pečícím papírem. Vytvořte tenké těsto a vykrájejte z něj libovolně velké kruhy, podle toho, jak plánujete mít velké frgály. Okraj každého koláče by měl být o trochu vyšší, aby z něj nevytekla náplň. Nyní na koláč skládejte či natírejte suroviny dle chuti. Při přípravě myslete na to, že během pečení každý koláč trochu vystoupne, do šířky se taky mírně zvětší. Koláče pečte na 180°C asi třicet minut. Po deseti minutách pečení přidejte na koláč drobenku z másla, cukru a mouky. Dobrou chuť. Tyto skvělé frgály provoní celý váš byt. 
Zobrazit článek >
 
Mražené ostružinové suflé
Máte chuť na něco mraženého i v podzimním čase? Není pravidlem, že si můžete mražené dezerty dopřávat pouze v létě. Následující dobrotu si můžete vychutnat se svým partnerem u dobrého šálku kávy nebo čaje, taktéž potěšíte své děti nebo návštěvu. RECEPT: Mražené ostružinové suflé Ingredience: 200 g ostružin 3 bílky 100 g krupicového cukru 300 ml tučné smetany Postup: Připravíme si malé zapékací misky (6 porcí), které kolem dokola obalíme pečícím papírem. Ten pevně přivážeme ke každé misce. Rozmixujeme ostružiny na kaši. Ušleháme pevný sníh z bílků a cukru. Ušleháme šlehačku, ale ne příliš tuhou. Opatrně promícháme všechny ingredience. Směs rozdělíme do misek. Necháme zamrazit nejméně na 2 hodiny. Před podáváním odstraníme papír a necháme chvilku povolit při pokojové teplotě. Zlákala Vás tato mražená laskomina? Zkuste i jiné mražené pochoutky. Návod na jejich přípravu Vám dá kniha: Mražené dezerty. Kniha obsahuje originální nápady na kopečkové zmrzliny, koktejly, pěny, poháry, sendviče a různé další speciality. Ať už máte rádi klasickou kuchyni, nebo raději experimentujete a sledujete nejnovější trendy, tato kuchařka mražených dezertů vás pohladí po duši. Recepty jsou rychlé, jejich ingredience snadno dostupné. Najdete zde i tipy na servírování, skladování a různé sezonní variace. Mražené dezerty potěší jak začátečníky, tak zkušené kuchaře všech věkových kategorií.
Zobrazit článek >
 
Pohankové recepty – slaná jídla
Pohankové karbanátky  Budete potřebovat:  Pohanku (1,5 hrnku) Cibuli (2 větší kusy) Česnek (5 stroužků) Zelí (200 g) Vejce (1 ks) Strouhanku Máslo Sůl Pepř Majoránku Postup: Uvařte pohanku a nechte ji vychladnout. Jakmile bude pohanka studená, smíchejte ji s vejcem, cibulí, nalisovaným česnekem a zelím. Ochuťte směs vypsaným kořením dle libosti. Poté vytvořte téměř hladké těsto. Z něho udělejte malé karbanátky a obalujte je ve strouhance. Ty můžete smažit a nebo péct na pekáči cca 45 minut dozlatova. Nejlépe tyto karbanátky chutnají s vařenými bramborami, kyselím zelím a nebo se zeleninovou oblohou.  Pohanková houbová směs s rukolou  Budete potřebovat: Pohanku (200 g) Cibuli (větší, 1 kus) Houby (100 g) Vývar (zeleninový, 400 ml) Česnek (4 stroužky) Šťávu z čerstvého citronu (1 lžíce) Rukolu (1 balení) Sůl Pepř Postup: Uvařte pohanku v horké vodě, po dovaření ji sceďte. Nakrájejte houby na drobné plátky a osmahněte je ne oleji. Po chvíli přidejte najemno nakrájenou cibuli a česnek. Jakmile budou všechny tyto suroviny dozlatova osmažené, přidejte pohanku a krátce orestujte. Následně přidejte vývar spolu s citronovou šťávou. Téměř hotové jídlo vařte cca 5 minut. Poté odstavte a nechte ještě asi 20 minut odpočinout. Nakonec vmíchejte rukolu. Dobrou chuť. Bio pohanku najdete zde. Další potraviny zdravé výživy najdete zde.   
Zobrazit článek >
 
Vietnamská kuchyně: Pomelový dezert CHÉ
RECEPT: Pomelový dezert CHÉ Ingredience: 100 g dužiny pomela sůl 200 g cukru 160 g tapiokové mouky 80 g fazolí mungo 250 ml kokosového mléka Postup: Dužinu pomela nakrájejte na malé kousky a nechte je den odležet v misce s vodou a 1 lžící soli. Poté dužinu 4 x propláchněte studenou vodou. Vložte dužinu do hrnce s 1 l vroucí vody a 1 lžící soli. Povařte 2 minuty. Poté opět sceďte a propláchněte studenou vodou.  Dužinu vložte do misky a přídejte 1 lžíci cukru, promíchejte a nechte přes noc odležet. Do další misky s 1 l vody vsypte 80 g fazolí a nechte přes noc odležet. Do misky s pomelem přisypte 60 g tapiokové mouky a pořádně v ní dužinu obalte. Přiveďte k varu 1 l vody, prisypte dužinu a nechte 10 minut vařit. Dužinu vybrte a vložte do misky se studenou vodou - pro ochlazení. Do stejného hrnce s vroucí vodou přilijte ještě 1 l vody a přisypte fazole mungo se 100 - 150 g cukru. Nechte vařit 20 minut.  Poté snižte plamen. V menší misce smíchejte 100 g tapiokové mouky se 150 ml vody. Poté přilívejte do hrnce k fazolím a míchejte, dokud směs nezhoustne. Pak do hrnce přisypte schlazenou pomelovou dužinu. Vypněte sporák a nechejte vychladnout na pokojovou teplotu. V jiném hrnce přiveďte k varu 250 ml kokosového mléka, 150 ml vody a 50 g cukru (i méně). Směs promíchejte a vypněte sporák. Nechejte vychladnout. Tento dezert podávejte v malých miskách, navrch nalijte směs s kokosovým mlékem.
Zobrazit článek >
 
Žádné moly doma nechci! II
Spreje Další možností pro odstranění molů je aplikace sprejů. Jedná se o však o chemikálie, které je nutné nanášet nikoliv do jídla, nýbrž naopak někam, kam se jídlo nedostane. Nevýhodou sprejů je to, že jejich účinky dlouho nevydrží a těžko zahubí mola, který si vyrazí na procházku až hodinu po aplikaci spreje. Všechno vyhodit Už jste vyzkoušela několik způsobů hubení molů, ale stále na ně doma narážíte? Na chvíli zmizí, ale pak se objeví zase na scénu? V tom případě se zřejmě zvládají udržet někde u zdroje, například v uzavřené nádobě s cukrem nebo v pytlíku s moukou. Co s tím? I když se pokusíte o dokonalé prohledání veškerých potravin, nikdy nemáte jistotu, že nějakou larvu nepřehlédnete. Proto je tedy nejvhodnější vyhodit veškeré zásoby a pořídit si nové. Dobré místo skladování Pokud se chcete ubránit napadení molů, měla byste pravidelně uklízet místa, kde máte potraviny. Při otírání polic vyndejte ze skříní dózy s jednotlivými surovinami na vaření a jinými potravinami, které doma skladujete. Moli nenávidí světlo a taky větrání. Nebojte se tedy nechat otevřený vchod do vaší spižírny. Moli si libují v tmavých koutech a ve vlhkém podnebí. Omezit zásobování V tomto případě jde taky spíše o preventivní opatření, které je dobré proti výskytu molů učinit. Snažte se doma nedělat velké zásoby jídla. Koupit více balení mouky nebo cukru, protože je zrovna v akci, se vzhledem k pár korunám slevy nevyplácí. Určitě by vás mrzelo, kdybyste musela všechny zásoby vyhodit, neboť v případě napadení domácnosti moly je nutné zbavit se veškerých potravin, ve kterých by se mohli moli držet.
Zobrazit článek >
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12