Tyto webové stránky přizpůsobujeme na míru vám. Na základě vašeho chování na webu personalizujeme jeho obsah a zobrazujeme vám relevantní nabídky a produkty a také analyzujeme vaše chování na webu, abychom mohli zlepšovat naše služby nebo pro vás připravovat služby nové. Toho docilujeme užíváním souborů cookies a dalších síťových identifikátorů, které mohou obsahovat osobní údaje. My a partneři máme k těmto údajům na vašem zařízení přístup nebo je ukládáme. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ vyjádříte svůj souhlas s užitím souborů cookies a s užitím a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a v reklamních sítích na dalších webech našich partnerů. Nastavení cookies, personalizace a reklamy si můžete změnit kliknutím na tlačítko „Upravit“. Více informací o zpracování údajů a našich partnerech naleznete na této stránce.
EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Vaření

 
Velký speciál o stravování: Jakých chyb se dopouštíte? V
Káva ano. Ale jaká? Ať už pijete denně dvě kávy, protože vám chutnají nebo že je zkrátka potřebujete, vůbec to ničemu nevadí. Ovšem pouze tehdy, pokud pijete kávu kvalitní. Nekonzumujte instantní nápoje, omezte tučné mléko a zapomeňte na smetanu. Dejte si pozor na kávu bez kofeinu, na odpoledne nebo večer je určitě vhodná, ale ne každá je kvalitní. O cukru do kávy nemusíme ani hovořit, bez něj je káva zdravější. Sport všechno nezachrání Někteří lidé spoléhají na to, že pokud pravidelně cvičí, mohou si dopřávat zkrátka vše. To tak úplně není pravda. I když nepřibydete na váze, vaše tělo si musí s celou potravou poradit. Nekvalitní stravou zatěžujete nejen trávicí systém, ale celý organismus, ani o tom nemusíte vědět. Špatné stravování se může na těle projevit až za několik let. Doplňujte vlákninu Proběhlo mnoho testů na lidských organismech, které zjišťovaly nejen složení nevhodných látek v organismu, ale taky těch dobrých. V testování zcela propadla vláknina. Tento nenahraditelný komponent je v nedostatečném množství v každém třetím organismu. To je opravdu velké číslo. Vláknina skvěle podporuje trávení i vylučování. Najdete ji v oříškách, zelenině i ovoci, důležité jsou však taky celozrnné obiloviny. Máte již ve svém jídelníčku jasno? Pokuste se vylepšit své stravovací návyky. Tělo vám za tento krok velmi poděkuje, tomu věřte!  
Zobrazit článek >
 
Recept: Sněhové pusinky s kávovým krémem
Zbyly Vám bílky a nevíte, jaké zajímavé cukroví ještě upéct? Zkuste vynikající: RECEPT: Sněhové pusinky s kávovým krémem Ingredience: 4 bílky 100 g pískového cukru 75 g moučkového cukru 15 g Solamylu ( asi 3 středně navršené kávové lžičky) Krém:   2,5 dcl silné černé kávy 5 dkg hrubé mouky 7 dkg vanilkového cukru 7 dkg másla vlašské ořechy (jemně sekané) Postup: PUSINKY: Z bílků ušleháme hodně pevný sníh a během šlehání přidáváme pískový cukr. Moučkový cukr prosijeme nebo dobře promícháme se Solamylem a lehce, už jen vařečkou vmícháme do sněhu.  Cukrářským sáčkem stříkáme pusinky na plech vyložený pečícím papírem a sušíme v pootevřené horkovzdušné! troubě ( do dvířek strčíme silnější vařečku) na co nejnižší teplotu ( já asi 50°C) cca 8 - 11 hodin. Ochutnáme, jestli je chceme mít úplně suché nebo uvnitř trochu lepkavé. Záleží na chuti. KRÉM: Uvaříme čtvrt litru silné černé kávy, necháme vychladnout. Pak do ní rozkvedláme 5 dkg hrubé mouky a svaříme na hustou kaši při stálém míchání. Zvlášť utřeme 7 dkg vanilkového cukru se 7dkg másla (může být polovina i umělého tuku). Do prochladlé kávové kaše vmícháme máslo s cukrem utřené po lžičkách a vše pilně třeme asi čtvrt hodiny, aby se krém pěkně spojil. Máme-li , můžeme při tření přidat lžíci jemně usekaných vlašských ořechů.
Zobrazit článek >
 
Recept: Svařák & Punč
V zimě zahřeje a také chutná! Svařák nebo punč, každý z nich má něco do sebe. 1. RECEPT: Svařené víno Ingredience: voda 3 - 4 lžíce třtinového cukru 4 hřebíčky svitek skořice citron pomeranč Postup: Do hrnce nalijte zhruba centimetr vody ode dna, přisypte třtinový cukr, 4 hřebíčky a jeden svitek skořice. Přidejte tři plátky citronu a dva plátky pomeranče a dejte vařit. Ovoce by mělo ve vodě trochu plavat, aby se nepřipeklo. Pokud zjistíte, že se voda vyvařila, dolijte ji. Po 10 minutách přilijte i víno; to už jen zahřejte, nevařte. Vyndejte koření, víno doslaďte a případně dochuťte citronem. Ihned podávejte.   2. RECEPT: Punč Ingredience: 100 g rozinek 50 g sušených brusinek 30 ml rumu nebo griotky ½ litru silného černého čaje 1 litr červeného vína 1 citron nakrájený na plátky 4 svitky skořice cukr podle chuti Postup: Sušené ovoce nasypte do misky, zalijte je rumem nebo griotkou a nechte namáčet nejméně dvě hodiny (klidně i několik dní). Čaj, víno, plátky citronu a svitky skořice přiveďte k varu. Do nahřátých sklenic pak rozdělte sušené ovoce s rumem, zalijte punčem a podle chuti oslaďte.   3. RECEPT: Dětský punč Ingredience: 4 sáčky ovocného čaje bez barviv a aromat (nebo 4 lžíce sypaného čaje) 1 biopomeranč (i s kůrou) + skrojky na ozdobu 1 červené jablko 500 ml červené hroznové šťávy či moštu 1 lžíce rozinek, propláchnutých horkou vodou 5 hřebíčků, 1 svitek skořice, 2 hvězdičky badyánu + svitky skořice na ozdobu 2 lžíce hnědého cukru med a citronová šťáva na dochucení Postup: Omyté ovoce nakrájejte na úhledné tenké kousky, případně na kolečka. Jablka zbavte jádřinců, naopak slupky neloupejte, dodají punči hezkou červenou barvu. (Hrušky se pro tento účel moc nehodí – rychle se rozvaří a punč zakalí.) V hrnci přiveďte k bodu varu džus. Pak vhoďte čaj a přilijte dva litry vroucí vody; nejlépe přímo z varné konvice. Celou dobu udržujte tekutinu horkou, ale ne vroucí. (Pro dospělé můžete čaj a horkou vodu nahradit červeným vínem.) Přidejte ovoce, rozinky, koření a cukr. Plamen udržujte na minimu, aby punč nezačal vřít. Zahřívejte pár minut. Až ovoce trochu změkne, sejměte hrnec z ohně a nechte punč mírně zchladnout. Vyjměte koření a nápoj dochuťte medem a citronovou šťávou. Podávejte ozdobené svitkem skořice a/nebo skrojkem pomeranče.
Zobrazit článek >
 
Na tohle jídlo při hubnutí zapomeňte
Snažíte se zhubnout? Pak ze svého jídelníčku vynechte extrémně tučná či sladká jídla. Sice se říká, že občasné snědení něčeho nezdravého neuškodí, ale při hubnutí má jídelníček úplně jiná pravidla. Limonády Máte žízeň? Pak vsaďte raději na čerstvou vodu. Pokud vám na obyčejné vodě začne po čase vadit její chuť nebo si začněte dělat mlsnou na slazené nápoje, přidejte do vody citron nebo si jednou za čas místo svačinky připravte čerstvé ovocné smoothie. Smetanové dobroty Na smetanu rovnou raději zapomeňte. Pokud ráda na přípravu jakéhokoliv pokrmu používáte smetanu, vyměňte ji za mléko. Přestaňte myslete taky na smetanové jogurty ala čokoládové bomby a raději si místo nich nakupte jogurty s nízkým obsahem cukru i tuku. Smažená jídla Ať už byste si ráda dala řízek, hranolky nebo dokonce řízek s hranolky, zamyslete se nad tím, jakou práci vám dalo shodit přebytečná kila. Stojí za tu ,,makačku‘‘ porce z fast foofu? Není lepší dopřát s třeba výborný salát se zeleninou? Tučné masné výrobky Paštika, salám, párky a další dobroty. Tak na ty budete muset na čas taky přestat myslet. Vezměte si místo nich na svačinu plátek šunky a nebo sýr. Pokud potřebujete uspokojit své masité chutě, připravte si na oběd pečené kuře nebo vařené libové vepřové. Můžete si samozřejmě připravit i jiné druhy masa, ale dbejte na to, abyste je vařila netučnými způsoby. Shoďte pár kil s kuchařkami určenými k vaření pro štíhlou linii. Kuchařku si můžete vybrat zde.
Zobrazit článek >
 
Bio Arrowroot
Záhadu jménem Arrowroot můžete znát taky pod pojmenováním kuzu. Nezní vám tento název již více povědomě? Pokud ne, nevadí, právě pro to pravé seznámení s kuzu byl vytvořen tento článek.  Arrowroot je vlastně škrob, který se získává z poměrně vzácného japonského vinného kmene. I když název správně napovídá, že se strom nachází v Japonsku, najdete jej taky na území severní Ameriky. Kuzu je samozřejmě velice prospěšný lidskému zdraví. Zejména dříve byl používán pro léčení žaludečních obtíží, dnes již shledáváme jeho mnohem pestřejší využití. Postupně bylo zjištěno, že tento speciální škrob má velice kladné účinky na celý oběhový systém. Kuzu je velkým podporovatelem metabolismu a celkové činnosti trávicí soustavy.  Pomáhá taky zvyšovat imunitu, působí proti chřipce a bolestem v krku. Dokáže taky snížit teplotu a zklidnit průběh horečky. Kuzu má tu výhodu, že jej můžete užívat i s jinými léky jako běžný doplněk stravy.  Víte, že kuzu se nepoužívá čistě jen jako léčivá látka, ale též jako zahušťovadlo? Přidává se třeba do polévek, omáček nebo při výrobě želé. Kuzu tuhne při nižších teplotách než kukuřičný škrob. Jeho vlastností je taky to, že pomáhá vyrovnávat kyselost z cukrů, a tak je jeho přidání vhodné taky do dezertů, pudinků nebo třeba koláčů.  Z Arrowrootu si můžete připravit i speciální nápoj, stačí rozpustit prášek v troše studené vody a následně jej nalít do celého objemu tekutin.  Ochutnejte taky tento malý zázrak. U nás ho nyní koupíte dokonce za akční cenu, 125,- Kč! 
Zobrazit článek >
 
Cukrovinky po domácku? Co třeba výborné Mozartovy koule s marcipánem? II
V předchozím článku jste se mohla dozvědět pár základních informací a hlavně zajímavostí, které se týkají kuliček, které dnes budeme péct. Jdeme na to! Budete potřebovat: Hořkou čokoládu (na rozpuštění, 300 g) Marcipán (případně jakoukoliv náhradu výplně, 400 g) Na pevné těsto: Čokoládu na vaření (80 g) Máslo (80 g) Cukr moučka (50 g) Vejce (2 ks) Hladkou mouku (50 g) Kypřící prášek (1 ks) Mleté mandle (50 g) Na krém: Čokoládu na vaření (100 g) Smetanu ke šlehání (100 g) Máslo (100 g) Rum (50 ml) Postup: Nejprve upečte čokoládové dorbky, ty vytvoříte z prostředních ingerdiencí na pevné těsto. Čokoládu rozpusťte a v míse smíchejte s máslem, cukrem a přidejte vejce. Smíchejte mouku s kypřicím práškem a mandlemi a směs zatřete do čokoládové hmoty. Vymažte a vysypte menší pekáč, rozetřete těsto a pečte při 180 °C asi 15 minut. Upečený korpus nechte vychladnout a pak ho rozdrobte do mísy. Na krém zahřejte smetanu a rozpusťte v ní čokoládu, máslo a přidejte rum. Krémem zalijte drobky v míse, měla byste získat hustou hmotu. Dejte ji do lednice ztuhnout tak, aby z ní šly tvarovat kuličky. Ze ztuhlé hmoty následně tvarujte kuličky asi o velikosti lískového ořechu a dejte je do lednice opět ztuhnout. Postupně je obalujte marcipánem, z lednice jich berte vždy jen male množství kuliček a hned po obalení je do ní znovu vraťte, rychle se rozehřívají. Koule nechte v lednici trochu oschnout a pak je obalujte v rozpuštěné čokoládové polevě. Umístěte je na tác nebo mřížku a nechte je tuhnout. Polité koule nedávejte do lednice – zešedly by a ztuhly tak, že byste je z krabičky nebo talířku musela násilím odtrhávat. Nejvíc jim svědčí teploty mezi deseti a dvaceti stupni, třeba na balkoně.
Zobrazit článek >
 
Poznejte sílu hrušek
Hrušeň patří mezi dlouhověké stromy, vydrží vám na zahradě až stovky let. To už něco o síle stromu vypovídá. Jaké účinky na váš organismus budou mít hrušky? Rozkvétá hrušeň na vaší zahradě nebo si pochutnáváte jen na plodech kupovaných? V každém případě je dobré vědět, proč vám budou hrušky ku prospěchu.  Hrušky jsou bohaté na vitamin B, C a E. Obsahují významné minerály a taky stopové prvky, z nichž by vás mohla zajímat především měď, taky mangan, hořčík, železo a draslík. Hrušky obsahují taky významné množství vlákniny.  Hrušky jsou skvělým pomocníkem na snižování krevního tlaku. Pokud bojujete s tímto problémem, jezte hrušky pravidelně třeba na svačinu. Uvidíte, že se hladina tlaku v krvi sníží.  Hrušky podporují funkci ledvin. Bojují proti tvorbě ledvinových kamenů. Čistí močové ústrojí. Konzumace hrušek navíc podporuje vylučování kyseliny močové.  Pokud vás trápí žaludeční nebo žlučníkové potíže, pak je ovoce správnou volbou. Nemusíte je jíst syrové, vyzkoušejte taky domácí hruškový kompot, o kterém jsme se zmiňovali v našem hruškovém speciálu, který je již dostupný v našem magazínu.  Víte, že ku prospěchu vám nebudou jen plody, ale taky listy hrušně? Nechte je usušit a později si z listů můžete připravit výtečný čaj, který se může pochlubit skvělými detoxikačními účinky. Můžete uvařit i čerstvé listy, vzniklý nápoj poslouží však pouze k okamžité konzumaci.
Zobrazit článek >
 
Velký speciál o stravování: Jakých chyb se dopouštíte? I
Jídlo, základ života. A zdravá vyvážená potrava je zárukovou života kvalitního. Se správným stravováním se pojí několik zásadních pravidel, které je třeba dodržovat, pokud dbáte na zdravý životní styl. Snažíte se zhubnout a stále se vám to nedaří? Nebo vás trápí bolení břicha hned po najedení? Možná je problém v tom, co jíte. Nebo se stravujete špatnými postupy? Přečtěte si náš článek a seznamte se s nejčastějšími chybami, kterých se mnoho lidí dopuští třeba i každý den. Příliš mnoho tekutin při jídle Říká se, že těsně před jídlem je vhodné vypít sklenici vody, abyste snědla méně jídla a zahnala hladovou vlnu. Jak se to vezme. Jakákoliv tekutina vás sice pocitově zasytí, avšak taky naředí trávicí šťávy, které pracují na rychlém zpracování potravy. Pít byste neměla ani těsně po jídle, neboť tělo s potravou chvíli potřebuje pracovat zcela samo. Voda nerozpumpuje metabolismus, to si raději v restauraci dejte malý předkrm.  Nespěchejte aneb doporučení k nezaplacení Taky máte dny, kdy do sebe jídlo doslova naházíte, jen abyste už mohla být někde jinde? Konzumace potravin by měla být pro vás potěšením. Naučte se jíst v klidu, vždyť na snědení připraveného jídla potřebujete jen pár minut. V klidu zasedněte ke stolu, u jídla si i odpočinete. A nezapomínejte taky na to, že jíst ve stoje není zdravé! 
Zobrazit článek >
 
Jedlé druhy dýní II
Dýně Goliáš  Již název vám napoví, že se bude jednat o mohutný druh dýně. Goliáš může mít až třicet kilogramů. Hodí se zejména na zavařování. Z této dýně vyrobíte výborný kompot i marmeládu. Pozor na skladování, dýně obsahuje dost vody, velmi rychle uhnívá. Hodí se i jako pokrm pro zvířata.  Máslová dýně  Máslovou dýni u nás jen tak na zahrádkách nebo polích nepotkáte. Je velice náročná na podnebí, potřebuje slunečno a teplo. Dováží se k nám však hojně, neboť jde o jeden z nejpěstovanějších druhů dýní. Velkou výhodou je to, že dýně obsahuje málo semen a hodně dužiny, ekonomicky vám vyjde při vaření nejvýhodněji.  Dýně Chioggia  Známý nebo neznámý název? Tato dýně dorůstá poměrně velké velikosti, váhově se můžete těšit na čtyři až šest kil dýňových potěšení. Možná vás překvapí, že dýně Chioggia chutná sladce, dala by se přirovnat k mrkvi. Má velmi tvrdou slupku, čímž znesnadňuje své zpracování. Používá se i k výzdobě. Dýně špagetová  Špagetová dýně může být podlouhlá i kulatá, název dostala podle své dužiny. Jedná se o dýně váhově patřící kategorii do tří kilogramů. Mají obvykle smetanovou žlutou či oranžovou barvu. Dužina špagetové dýně ne vláknitá. Právě z těchto důvodů je vhodné dýni použít do polévky. Přidat ji však můžete třeba taky do těstovin nebo salátu. Svou vizáží je specifická a dá se použít jako dekorativní surovina. 
Zobrazit článek >
 
Jak se vyrábí olivový olej? I
Víte, jak se vyrábí oblíbený olivový olej? Přečtěte si zajímavý článek, který vám odhalí detaily výroby žádaných produktů. Olivový olej se vyrábí nejčastěji lisováním oliv, existují však i jiné speciální metody. Používá se na vaření i v rámci výroby kosmetických produktů a dokonce léčiv. Olivový olej se vyrábí většinou přímo poblíž olivových plantáží, od nás nejblíže v místech kolem Středozemního moře. Olivový olej patří do kategorie nejzdravějších olejů, které obsahují mnoho cenných a výživných látek. Olivový olej vyráběly již starověké civilizace, hojně se produkoval na Krétě, středním Východě a dokonce v Sýrii. Do celého světa se olej dostal také před několika tisíci lety díky Féničanům. První doklady o tradičním lisování oleje pochází od Římanů, kteří se taky zasloužili o zakládání olivových plantáží. Olivy znamenaly pro tehdejší civilizace hlavní zdroj nezbytného tuku. Již tehdy se však olej využíval taky jako kosmetická složka pro zdravou pokožku nebo jako masážní prostředek. Historie bylo dost, pojďme se vrátit do současnosti. Jak se olej vyrábí? V první řadě je třeba připomenout, že samozřejmě i u těchto plodů platí, že není oliva jako oliva. Oleje se od sebe tak jako víno liší už jen dobou sběru základní složky výrobního produktu. Olivy na výrobu nejkvalitnějších olejů bývají sbírány ještě před dozráním. Z měkkých a snadno trhajících se oliv lehce vznikne olej, zvýší se také jeho množství, avšak nebude tak kvalitní. Hrozí navíc že olivy budou již přezrálé a dojde k dalšímu zhoršení chuti. 
Zobrazit článek >
 
Zahradníkův rok - rady na měsíc říjen
Měsíc říjen je měsícem sklizně jádrového ovoce. Přináším vám několik rad na říjnové práce při sklizni, v sadě a na zahrádce. Skladovací prostor - aby nám plody dlouho vydržely v perfektním stavu, skladovací prostor musí být chladný, spíše tmavý, větratelný, s dostatkem vzduchu a bez výskytu škůdců. Jak ukládat ovoce - ideální jsou police nebo regály, kam se uloží ovoce jednotlivě. Lépe se kontrolují napadené plody plísní. Jak pracovat s ořechy - vlašské ořechy usušíme na slunci, v suché místnosti nebo na půdě. Pouze zcela suché ořechy můžeme sesypat do koše nebo přepravek. V žádném případě se nesmí ořechy umývat! Píďalka zhoubná a podzimní - proti jejich náletům připevníme na kmeny vyšších stromů lepové pásy. Nemocné stromy - poškozené a odumírající stromy odstraníme i s kořeny. Strupovitost jabloní a hrušní - krátce před opadem listů ošetříme jabloně a hrušně postřikem krystalického hnojiva močoviny v koncentraci 7%. Výsadba - začíná ve druhé polovině měsíce. Stromky a keře musí být dostatečně vyzráléve dřevě. Především dbejte na to, aby nevyschly kořeny. Proto je dobré 24 hodin před výsadbou namočit kořeny stromků a keřů do vody. Orba - zaoráváme rostliny, které vytváří dostatečnou hmotu (svazenka, hořčice nebo peluška) na zelené hnojení. Staňte se odborníkem v zahradnickém oboru s knihou ZAHRADNÍKŮV ROK! Autor Wolf-Dieter Storl vysvětluje všechny důležité práce a dává je čtenáři k dispozici krok za krokem.
Zobrazit článek >
 
Biologicky odbouratelný přípravek na nádobí
Přestože se skepse vůči zastáncům enviromentálního přístupu k naší budoucnosti stala takřka prestižním postojem, pořád se najde dost lidí, kterým stav přírody a její budoucnost lhostejný není. Je to dobře, protože kdybychom byli všichni skeptičtí, čekala by nás budoucnost, podobající se minulosti. Pro ty, kteří si nepamatují, nebo by moc rádi zapomněli, připomenu kyselé deště a jimi spálené stromy. Zdrojem byly oxidy síry, které vypouštěly uhelné elektrárny a chemické továrny. Řeky byly plné zapáchající znečištěné vody, kterou vypouštěly továrny. Dnešek je díky změně myšlení a moderním technologiím jiný, čistější. Nejste-li o nutnosti ochrany přírody tak úplně přesvědčeni, začněte opatrně, třeba s ekologickým mytím nádobí. Winni´s Piatti Lime je k tomu opravdu jako stvořený. Koncentrovaný přípravek s vůní limetky a jabloňových květů je vyroben bez přídavků složek živočišného původu. Spolehlivě odmašťuje, přitom je zcela odbouratelný a nezanechává v odpadu žádné stopy. Dokonce použitý obal prostředku je recyklovatelný. Ve Winni´s Piatti Lime nejsou žádná barviva a stabilizátory, které by mohly vyvolávat přecytlivělost. Pozitivním přínosem odbouratelného prostředku na nádobí jsou vláčné a nevysušené ruce. Používání ekologicky šetrných úklidových prostředků vede snížení výskytu alergií. Prostředek na nádobí Winni´s Piatti Lime najdete v sekci Zdraví mezi ekodrogerií.
Zobrazit článek >
 
Jak zpracovat hrušky? II
Hruškový sirup a šťáva  Hruškovým sirupem můžete zpestřit těsto na koláč, jeho náplň a samozřejmě i kdejaký koktejl či jiný drink. Sirup vám jistě přijde vhod. Pokud domácí sirupy vaříte pravidelně, jistě víte, jak na to. Pro nováčky ve zkratce připomeneme nutnost velkého množství cukru a kyseliny citronové. Hrušky byste měla před přípravou prolisovat, to se ostatně dozvíte v konkrétním postupu na přípravu tekuté dobroty.  Hrušky usušte na křížaly  Křížaly nemusí být jen z jablek. Na hruškové křížaly nepoužívejte úplně šťavnaté hrušky, pokud totiž zvolíte přírodní sušení, mohly by hrušky začít plesnivět. Hrušky se dají velmi pomalu vysušit s pomocí trouby. Vlastníte-li sušičku, máte vyhráno. Ze sušičky vyjmete hotové křížaly, které budou chutnat nejlépe. Pokud uvažujete o koupi sušičky na ovoce, můžete si prohlédnout nabídku v našem e-shopu. I my pro vás pomocníka nabízíme.  Povidla z hrušek Pokud jste otevřela náš článek s receptem na tradiční valašský frgál, jistě si vzpomínáte na informaci, že tradiční jsou na frgálu především hrušky. Pokud frgál ozdobíte hruškovými povidly a drobenkou, nebudete litovat. Hrušková povidla jen tak v obchodě neseženete, uvařte si doma své. Příprava je obdobná jako u džemu, jen je hrušky nutné rozemlít či rozkrájet na opravdu drobné kousky. Do směsi se nepřidává želírovací cukr. Doba vaření je o něco delší. Nezapomeňte na to, že v povidlech je výtečný rum a koření, třeba hřebíček. 
Zobrazit článek >
 
Oslaďte si život aneb přírodní cukry I
Průměrná osoba žijící ve vyspělé zemi zkonzumuje až čtyřikrát více cukru, než by doopravdy měla. Dávka cukru na den při normální denní aktivitě by neměla přesáhnout 200 gramů. Za zdravou dávku se pro tělu se však považuje pouze třicet gramů. O tom ale nebude náš dnešní článek. My se podíváme na to, zda není nějaká možnost sladit zdravěji. Pojďme si prohlédnout přírodní sladidla. Bílý cukr Tím lidé nejčastěji sladí již od sedmnáctého století. Má velmi vysokou sladivost. Tento druh cukru je nyní však mezi lidmi známý jako bílý jed. I odborníci souhlasí a mnohem méně ho jako sladidlo doporučují. Máte mnoho možností, jak ho nahradit. Třtinový cukr Dokonce i v cukrárenském průmyslu se od bílého cukru umělci odsouvají. Nahrazují ho cukrem třtinovým. Ten je nerafinovaný, má tmavší barvu a mírně rozdílnou chuť. Je zdravější. Jedinou jeho nevýhodou je obsah balastních látek. Ty mohou u lidí vyvolávat alergické reakce. Slady Pojďme se podívat na slady obecně. Slad se obecně používá ke slazení nápojů a taky dezertů. Můžete znát například kukuřičný slad, rýžový, ten však u nás zásadní roli nehraje, a nebo ječmenný, který jistě znají i ženy. Slady mají nižší sladivost než klasický cukr, proto je nutné je užívat ve větší míře. V porovnáním s klasickým cukrem jsou mnohem zdravější. Melasa Pokud potřebujete doplnit vitaminy, zkuste melasu. Jde o tmavý hustý sirup, který vzniká při výrobě cukru. Mírně se chutí od klasických cukrů liší, je podobný spíše cukru třtinovému. Svou sladkou úlohu však dokonale plní. Ukrývá se v něm hlavně velký podíl vitaminů skupiny B, taky mnoho minerálů. Bio Naturala přírodní třtinový cukr najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Feng Shui a pravidla stolování I
Stolování podle Feng Shui prý vyzdvihne sváteční atmosféru k výšinám. Dodá slavnostní úrovni několik bodů navíc. Feng Shui pomůže udržet správnou harmonii, pohodu a radost všech vašich hostů. Funguje opravdu pozitivně tato metoda stolování? To už musíte posoudit sama. Tady jsou ty nezákladnější pravidla, která byste měla se stylem Feng Shui dodržovat: Základem všeho je pevný a mohutný stůl z masivního dřeva. Pokud vlastníte pouze tenký, plastový a ještě třeba viklající se stůl, měla byste ho ihned nahradit jiným. Nerovnovážnost stolu značí nedostatek příjmů a nestabilitu celého místa, bytelný stůl naopak prokazuje jeho stabilitu a vaši pevnou finanční stránku. Váš stůl by měl mít nejlépe kulatý nebo alespoň zakulacený tvar. Pokud vlastníte stůl hranatý, nikdy nikoho neusazujte na roh stolu. Všechny čtyři rohy totiž dle Feng Shui symbolizují šípy, jež mají za úkol otrávit strávníka. Můžete tak vaší návštěvě přivodit zbytečné trávící problémy nebo nepohodlnost či napjatost. Aby otrávené šípy alias rohy stolu neměly tak velkou sílu, postavte doprostřed vaší prostřené tabule červenou květinu, která tyto šípy omámí. Pokud nemáte doma žádný ubrus, ani neplánujte večeři, než si nějaký pořídíte. Jeho barva by měla být neutrální a nebo zemitá. Vhodnou barvou ubrusu posílíte celkovou energii v místnosti. Nikdy nestolujte v šeru nebo v přítmí. Pokud venku už slunce zapadlo, rozsviťte umělé světlo, můžete si přisvítit i svíčkami, které jsou dle pravidel Feng Shui rozhodně povoleny. Nejvhodnější počet svíček je pět. Při večeři pro dva volte svíčky dvě. A co dál? To se dozvíte ve druhé části článku. Nejrůznější druhy svíček na váš stůl najdete zde.   
Zobrazit článek >
 
Upéct vánoční štólu? V troubě SHARP to hravě zvládnete!
Vánoční štóla je druhem vánočního pečiva, který pochází ze sousedního Německa. Svým tvarem představuje malého Ježíška zabaleného v plenkách. V našich domácnostech se peče jen zřídka, sice si ji můžete zakoupit v některém z obchodů s potravinami, kde je nabízejí ve vícero chuťových variantách, ale o té domácí víte, co jíte. Štóla je specifická tím, že ji musíte upéct nejméně tři týdny před Vánocemi. Musí se pořádně zaležet, aby se propojily všechny chutě a štóla změkla. Proto Vám přináším můj oblíbený recept už nyní, abyste si mohla přikoupit potřebné suroviny a včas se pustit do pečení. RECEPT: Vánoční štóla s marcipánem Ingredience: 240 g rozinek jumbo 50 g kandované směsi ovoce 3 pol. lžíce hnědého rumu 200 g celých mandlí 1 kostka droždí 150 ml mléka 130 g cukru krupice 200 g másla vejce 2 žloutky špetka soli 150 g marcipánu 3 lžíce griotky 500 g polohrubé mouky nastrouhaná kůra z jednoho menšího citronu vanilková esence moučkový cukr na husté posypání upečené štoly Postup: Rozinky a kandované ovoce namočíme přes noc do rumu. Ve velké misce necháme vzejít kvásek s droždí se lžící cukru a vlahém mlékem. Zpracujeme těsto ze zbytku cukru, mouky, vajíčka, žloutků, Zbytek cukru,100 g změklého másla, citronové kůry, soli a vanilkové esence.  Nakonec do těsta vmícháme ovoce namočené v rumu. Necháme asi 40 minut kynout. Marcipán prehněteme s griotkou. Vykynuté těsto vyválíme do dvou obdélníků a doprostřed položíme souběžně s delší stranou kousky marcipánu a oloupané na kousky nakrájené mandle. Těsto uchopíme za delší stranu a přeložíme ho tak, aby překrývalo marcipán. Zbývající třetinu přehrneme navrch. Uprostřed vytvoříme dlaní žlábek. Stejně uděláme i druhý plát. Obě štoly položíme na vymaštěný plech a necháme ještě 20 minut kynout. Předehřejeme troubu na 180 °C. Pečeme dozlatova, (asi hodinu). Ještě teplé je potřeme zbylým máslem a pocukrujte. Po vychladnutí pevně zabalíme do alobalu a necháme tři týdny odležet. Tuto štólu můžete upéct například ve vestavné troubě SHARP KS-70S50BSS. Tato vestavná trouba je v energetické třídě A a disponuje 78litrovým objemem. Elektrická trouba Sharp KS-70S50BSS v černém provedení nabízí 10 programů. Trouba vám díky možnosti čištění párou a hladkému vnitřnímu smaltu Easy to Clean Enamel usnadní čištění a díky vyjímatelnému vnitřnímu sklu Remove&Wash vše půjde velmi rychle.  
Zobrazit článek >
 
Letní alko drinky, které vás osvěží II
V tomto článku vás seznámíme s dalšími dvěma drinky, které vám jistě budou chutnat. Pokud jste ještě nečetla první část článku, určitě se k ní vraťte, nápoje stojí alespoň za vyzkoušení. Okurková limonáda na divoko Okurkovou limonádu v nealkoholické podobě vám chutná? Pokud ano, pak vyzkoušejte náš alkoholický speciál, který zpestří každou vaši party. Základ připravte jako obvykle. Oloupejte okurku a rozmixujte ji. Následně přeceďte nápoj, abyste se zbavila semínek. Druhou okurku nakrájejte na velmi jemné plátky a zalijte je ledovou vodu případně do nápoje přidejte ještě led. Vylijte okurkový mix. Přidejte dvě lžíce cukru a zamíchejte. Základ je hotový. Pro přípravu drinku pak použijte citronový silnější alkohol, vodku, rum nebo třeba Fernet. Do velké sklenice přidejte panáka vybraného alkoholu, následně přidejte lžíci medu, dvě lžíce citronové šťávy, několik plátků citronu, najemno nakrájené okurky a led. Vše zalijte okurkovou limonádou a ihned můžete podávat. Vinná réva s citronem Vyzkoušejte jedinečnou kombinaci vína a citrusů. Proč vinný střik trochu nevylepšit? Představujeme vám speciální drink, který vás osvěží. Na jeho přípravu budete potřebovat. Citrusový silnější alkohol, hroznovou limonádu, bílé víno, plátky citronu, kousky hroznů a led. Malého panáka smíchejte s dvěma deci vína, přidejte stejné množství hroznové limonády. Přidat místo limonády můžete i šťávu spolu se sodovkou. Do nápoje přidejte nakrájené hrozny s kousky úzkých citronových plátků a velké množství ledu. 
Zobrazit článek >
 
Jak vypěstovat domácí jahody?
Na pěstování jahod vám vystačí pouze malý kousek záhonku. Pokud máte možnost zahrádkářské činnosti, určitě si vypěstujte jahůdky. S těmi z obchodu se nedají srovnat. Dopřejte si požitek díky jejich čerstvé a sladké chuti. Nejprve je zapotřebí vybrat si správnou odrůdu, kterou do květináče zasadíte. Ty jsou rozděleny nejčastěji podle doby dozrávání. Brzké odrůdy dozrávají koncem června, další pak o něco později. Jahody můžete sázet jak do květináčů, tak i do klasické půdy na vaší zahrádce. Jahodám vyhovuje jemně kyselá půda. Dohnojit ji můžete tradiční chlévskou mrvou. Jahody je dobré sázet již na začátku jara. Jestliže jste tak doposud neučinila, poraďte se v zahrádkářství, jakou odrůdu sazeniček zvolit. Je možné, že vám však zahradníci napoví, abyste nové jahodníky zasadily až po prázdninách. Plánujete zasadit co nejvíce jahod? Pak popřemýšlejte o realizaci pyramid, které zajistí, že se na malý záhonový prostor vejde mnohem více sazenic, které zajistí větší úrodu. Na zahrádku se vám jako pomůcka k pěstování jahod bude hodit černá netkaná textilie, která snižuje riziko hnilobných procesů. Pomůže vám taky při ochraně jahod před nečistotami a taky jahody zabezpečí, co se týče škůdců a plevele. Vypěstujte si pár jahůdek snadno doma, v jakémkoliv počasí. Produkt Vypěstuj si jahody najdete zde. Rádi byste si občas dopřáli čerstvé jahody jako ze zahrádky? Na to nemusíte mít záhon! S touto sadou si je vypěstujete i v bytě. V této kouzelné krabičce najdete terakotový květináček, sáček semínek a kompostový kotouč. Tak se pohodlně posaďte a sledujte, jak vaše zahrádka roste. A už žádné čekání na léto! 1x terakotový květináček 1x sáček s jahodovými semínky 1x kompostový kotouč Postupujte podle návodu na obalu        
Zobrazit článek >
 
Až rozkvetou lípy II. část
Diaforetikum je látka, která podporuje pocení. A právě lipové květy tuto látku obsahují. Proto se lipový čaj používá při nachlazení a při snižování vysoké teploty. Taktéž skvěle prohřívá organismus a blahodárně působí pro zklidnění a klidnému usínání. Pokud trpíte na migrény, připravte si odvar z lipového květu a přilijte jej do lázně. Co se dá připravit z lipového květu: 1.) čaj proti nachlazení a chřipce 20 g lipových květů 20 g květů hlohu 30 g květů z černého bezu 15 g listů meduňky Připravíme si směs z bylinek a přelijeme ji vroucí vodou. Necháme louhovat cca 10 minut. Pijeme 3 - 4 x denně po dobu nemoci. 2.) lipový sirup 6 plných hrstí lipových květů 40 g kyseliny citronové 1 kg cukru Nasbírané květy rozložíme na papír, abychom se zbavili různých mušek a broučků. Květy musíme nejprve odstonkovat. Poté vložíme květy do velké sklenice a zalijeme litrem vroucí vody, do které rozmícháme kyselinu citronovou. Tuto směs necháme odležet dva dny na chladném a tmavém místě. Po uplynutí této doby, přecedíme květy a ještě z nich vymačkáme šťávu. Lipový výluh svaříme s cukrem a rozlijeme do připravených čistých sklenic a uzavřeme. 3.) osvěžující lipový nápoj lipový čaj citron med ledové kostky Uvařený lipový čaj dochutíme citronovou šťávou a medem. Přidáme ledové kostky. Na efekt můžeme přidat pár plátků citronu či limetky, které vložíme do džbánu s čajem. Na tento osvěžující nápoj můžete využít SKLENĚNOU NÁDOBU S KOHOUTKEM, kterou zakoupíte v našem e-shopu : BYTOVÉ DOPLŇKY
Zobrazit článek >
 
Před dovolenou do kondice II.
Začnete-li s novým životním stylem už dnes, vězte, že za 21 dní si vybudujete návyk na pravidelné cvičení a zdravé stravování. Po 66 dnech se dané návyky stanou automatickými, a vy nad nimi nebudete nijak přemýšlet, jednoduše je budete konat. Pokud nově zahájený životní způsob života vydržíte po uvedenou dobu, máte velkou šanci si jej dlouhodobě udržet a dočkat se příjemných změn. Praktikujte prkno Prkno nebo-li "plank" je vhodným cvikem pro posílení středu těla. Můžete jej provést téměř kdekoliv. Přesné provedení je uvedeno například na www.youtube.com. Vzdejte se kouření! Pokud jste kuřačka, přestaňte s kouřením. Bylo a je mnoho neúspěšných lidí, kteří se rozhodli s tímto nezdravým zlozvykem skoncovat, ale nezvládli to. Některým to trvalo delší dobu, ale zvládli to! Protože to má obrovský smysl! Zlepšíte si funkci plic a snížíte si riziko infarktu na polovinu. Buďte připravena! Naplánujte si Váš den dopředu. Můžete si sepsat do diáře věci, které musíte vyřešit a čas, který budete věnovat pohybu. Večer si také připravte jídlo na druhý den. Nejen pohybem si zajistíte krásnou postavu a přimějete své tělo k odbourávání tuků. Pokud nevíte, jak změnit dosavadní jídelníček, zalistujte v knize KETODIETA PRO ZAČÁTEČNÍKY. Tato dieta s nadbytečnými kily dokáže pořádně zatočit! Je založená na sníženém obsahu cukrů, naopak je zvýšený příjem bílkovin. Touto dietou přimějete Váš metabolismus k zásadní změně, tedy k přirozenému spalování uložených tuků. Výsledky se brzy dostaví.             
Zobrazit článek >
 
Retro šlehačková láhev
Výrobky tohoto typy z módy nikdy nevyjdou, jsou příjemně retro. Proč retro? Už naše babičky je v kuchyni využívaly a řekla bych, že se prakticky nezměnily. Řeč je pomocnících, jako jsou sifonové a šlehačkové láhve. Dnešní milovníci nealko bublinkových nápojů znají tzv. SodStream plný plastu. Přestože se designéři snaží a pracují s tvarem a barvami, plastem vždy zůstane. Podstatně elegantnější a dekorativně efektnější, dodnes ji lze ve vybraných obchodech zakoupit, byla skleněná lahev. Naprosto bezpečná, stabilní, uchycená v drátěné síti. Do hlavice se zasunula bombička s CO₂, pootočilo se s ní a nápoj byl hotový. Stačilo stisknout tlačítko. Podobné to bylo se šlehačkou. Kuchaři dnes zařazují šlehačku do hotových pokrmů a výrobci nám rádi podsouvají „šlehačku“ v lahvi, ze které se aplikuje přímo na moučník či kávu. Nemá smysl vysvětlovat, že název šlehačka je pouhou mystifikací, jde jen o částečně rostlinný, víceméně synteticky vyrobený produkt. Pravou šlehačku nic nenahradí. Chutí i konzistencí. Ruční šlehače skrývají riziko, že ji tzv. přešleháte. Proto je skvělá Dessert Whip Plus W láhev. Našleháte v ní až 0,5 litru šlehačky na principu, který jsem výše popsala. Tedy stačí jen nalít do láhve, uzavřít je a do hlavice zasunout bombičku. Jediným rozdílem, že k vyšlehání dochází za pomoci dusíku, přesněji N₂O. Připravená šlehačka v ní vydrží až 10 dní, přitom je bez chemických přísad. Moderní nerezová láhev na přípravu šlehačky Dessert Whip Plus W je vylepšena protiskluzovou silikonovou vrstvou a dávkuje stiskem páčky aplikátoru. Zakoupíte ji v sekci doplňků pro Kuchyň.  
Zobrazit článek >
 
Pěstujte levanduli
Už od dávných dob si lidé oblíbili omamnou vůni levandule. V každé zahrádce se levandule pěstovala, nejen pro její léčebné účinky, ale také pro okrasu a ochranu jiných rostlin. Nebojte se pěstovat levanduli, není to vůbec složité. Osobně jsem začala levanduli pěstovat před čtyřmi lety a stále, při pravidelné péči, každé jaro krásně obrůstá a v létě bohatě kvete. Mám ji vysazenou nejen v předzahrádce, ale také v užitkové zahradě mezi jahodami a také vedle ní vysazuji rajčata. Sazeničky jsem si předpěstovala ze semínek zakoupených v zahradnictví. Klíčivost je stoprocentní. Levandule lékařská je bylina s omamnou vůní a nádherně fialově kvetoucími květy. Tato rostlina je původem ze slunného Středomoří. V dnešní době exituje také levandule, která kvete nejen fialově, ale i modře, růžově nebo bíle. Nejvhodnějším stanovištěm je slunné, suché místo s dobře propustnou vápnitou půdou. Květy levandule jsou skvělým materiálem k výrobě dekorací, vonných sáčků do skříně, výrobě kosmetiky nebo jako surovina vhodná například k pečení. RECEPT: Levandulové sušenky Ingredience: 250 g hl. špaldové mouky 60 g cukru 1 vanilkový cukr 1 lžička ml. skořice špetka soli 120 g másla 1 vejce 3 lžičky sušených levandulových květů Postup: V míse si smícháme mouku, cukr i vanilkový, špetku soli a skořici. Poté přidáme na kousky nakrájené změklé máslo, vejce a levandulové květy. Vypracujeme hladké těsto, které necháme v chladu odležet cca 1-2 hodiny. Poté přeneseme těsto do pokojové teploty, aby změklo. Z těsta vyválíme placku silnou zhruba 3 milimetry a vykrajujeme sušenky. Pečeme asi 10 minut na 180oC. Jste-li milovnicí levandule, neměla by Vám chybět tato kniha "LEVANDULE", která je věnovaná právě teté krásce mezi květinami.  
Zobrazit článek >
 
Dejte si první novoroční předsevzetí - zhubněte!
Už delší dobu bojujete s dietou a nedaří se Vám zhubnout? Říkáte si, že to nikdy nedokážete? Věřte, že je to velký omyl! Musíte především chtít a zároveň na to jít tou správnou cestou. Zahoďte návody na tukožroutské polévky, vaječné diety a diety podobného typu. Protože všechny tyto procesy jsou jen krátkodobého rázu a jejich podstatou je, abyste ztratila vodu z těla a především trpí svalová hmota. Vy hladovíte a tuku se zbavujete pomálu. Především si uvědomte, proč chcete zhubnout. Zda-li máte nějaké zdravotní komplikace, nebo se už na sebe nemůžete dívat. A pokud jste zdravá, ale máte nadváhu, vězte, že zdravotní komplikace se časem mohou taktéž dostavit. Pokud už máte jasno, proč chcete zhubnout, stanovte si reálný cíl. Pokud si s ním nevíte rady, zajděte si do nejbližšího fit centra a požádejete o pomoc trenéra, který Vám sestaví jídelníček na míru a taktéž cvičení. Bez pohybu to totiž nejde! S novým jídelníčkem a tréninkovým plánem lze užívat i podporující doplňky stravy. Jedním z nich je TRANSFORMATION SHAKE, který Vám pomůže odbourávat tuky a udržet svalovou hmotu! Připravek obsahuje: Vitamín B6 (pyridoxin hydrochlorid) 0.5 mg Vitamín B2 (riboflavin) 0.5 mg Vitamín B1 (thiamin) 0.5 mg Vitamín B12 (kyanokobalamin, kobalamin) 0.0000005 mg Magnézium (Laktát hořečnatý dihydrát) 90 mg Selen (seleničitan sodný, selenan sodný) 0.0000015 mg 48% syrovátkový protein WPC80 inulín 10% koncentrát mléčných proteinů MPC – casein, maltodextrin pomerančový koncentrát kyselina citrónová aroma umělé sladidlo (natrium cyklamat a natrium sacharin) přírodní barvivo beta karoten
Zobrazit článek >
 
Vánoční pečení VIII. – Linecké ořechové čtverečky
Znáte linecké ořechové čtverečky, někdy taky nazývané jako ořechové kostky? Pokud jste tento recept ještě nevyzkoušela, tak vám zaručuji, že po prvním ochutnání už nebudete chtít jíst nic jiného.  Příprava není až tak složitá, avšak ingrediencí je poměrně mnoho, jelikož toto cukroví se skládá ze dvou těst a dvou polev. Budete potřebovat: Na těsto: LINECKÉ TĚSTO Mouku hladkou (150 g) Mouku polohrubou (150 g) Cukr moučka (100 g) Máslo (200 g) Vejce (1 ks) Citronovou kůru (1-2 lžičky) Sůl (špetka) OŘECHOVÉ TĚSTO: Mouku polohrubou (150 g) Cukr moučka (250 g) Máslo (250 g) Vlašské ořechy (mleté, 150 g) Rum (2-5 lžic) Vejce (bílky, 7 ks) Citronovou kůru (1-2 lžičky) Sůl (špetka) Na polevu: Cukr moučka (300 g) Rum (2 lžíce) Vejce (žloutky, 7 ks) Na polevu a posyp: Čokoládu na vaření (1 tabulka) Vlašské ořechy (celé, cca 50 ks) Postup: Ze všech surovin vypracujte hladké těsto. Máslo, které budete dávat do těsta, by mělo být měkké, aby se lépe zpracovávalo. Jemné těsto vložte do igelitového pytlíku nebo potravinářské fólie a nechte dvě hodině v lednici. Ořechové těsto připravte taktéž. Smíchejte všechny suroviny, ale tentokrát bez bílků. Ty našlehejte v mixéru a vytvořte sníh. Přidejte ho do hladkého těsta, které opět vložte do lednice. Jakmile si linecké těsto odpočine, vyndejte ho z lednice, rozválejte a položte ho na plech vyložený pečícím papírem. Na toto těsto přidejte těsto ořechové a nechte ho péci 40 minut na 150°C. Mezi tím, co se bude cukroví péct, připravte si polevu. Žloutky vyšlehejte tak jako bílky. Na upečený korpus natřete polevu a nechte zaschnout. Poté rozpusťte čokoládu, do které přidejte pár lžic vody a plátek másla, aby se leskla. Čokoládu vylijte na těsto a opět počkejte, až zaschne. Těsto na plechu rozkrájejte a na každý kousek položte kus vlašského ořechu. Dobrou chuť! Další recepty na cukroví najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Nejchutnější vánoční cukroví - medvědí pracny
Vánoční přípravy jsou spojené nejen s pečením cukroví, ale hlavně s tou omamnou vůní, která se line z našich kuchyní. Především aroma vanilky, skořice nebo hřebíčku, to jsou vůně, které máme pevně spjaté s dětstvím a s očekáváním Vánoc. Mezi nejoblíbenější vánoční cukroví patří dozajista vanilkové rohlíčky, linecké nebo perníčky. Některé cukroví lze upéct těsně před svátky, ale jiné zase potřebuje svůj čas na to, aby se uleželo a krásně zkřehlo. Především vánoční štóla, pokud jste si zvykli ji péct, potřebuje nejméně tři týdny, aby se rozležela a dala se konzumovat. Moje babička pekla velmi dobré linecké, do kterého přidávala citronovou a pomerančovou kůru. Také její medvědí pracny byly bezkonkurenční. Pokud jste je ještě nepekli, zkuste to s námi. RECEPT: Medvědí pracny Ingredience: 36 dkg hladké mouky 30 dkg másla 10 dkg moučkového cukru 15 dkg vlašských ořechů 3dkg kakaa skořice mletý hřebíček citronová kůra Postup: Pokud máte máslo z chladničky, nechte jej nejprve povolit, aby se s ním lépe pracovalo. Ze všech surovin vypracujeme vláčné těsto a dáme je odpočinout přes noc do chladničky.  Druhý den těsto vyndáme a opět necháme lehce změknout. Poté z těsta odebíráme kousky, které natlačíme do formiček v slabé vrstvě. Naplněné formičky vyskládáme na plech a pečeme na 170°c asi 15 min.  Upečené pracny obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru. Vyzkoušejte další recepty z kuchařky Nejchutnější vánoční cukroví. Ke knize je přiložena forma, která usnadní přípravu vánočního cukroví.
Zobrazit článek >
 
Co je to blanšírování?
Blanšírování někdy taky blanžírování. Víte, co se pod tímto kuchařským termínem skrývá za činnost? Možná vám něco prozradí překlad tohoto pojmu. Slovo bylo odvozeno od francouzského blanchir, což znamená zbělit. Není nutné vás déle napínat. Blanšírování je krátký proces namáčení ovoce či zeleniny do horké vody a následného ochlazení ve vodě ledové. Možná teď přemýšlíte, proč tedy pojem blanchir. Tato technika totiž nemá původ v rostlinné stravě. Původně se namáčelo do horké vody maso. To po krátké horké lázni zbělalo a zatáhlo se. Díky tomu pak při tepelném zpracování nepustilo tolik vody a zůstalo šťavnatější. Tento způsob taky ulehčí porcování masa a odstraňování blán. Dnes se technika aplikuje především na ovoce a zeleninu. V první řadě je blanšírování výhodné v tom, že zajistí uchování živin včetně vitaminů a dále chuti. Zajišťuje taky jistou míru konzervace, takže brání zkažení potravin. Nejen že pomůže ovoci a zelenině zachovat jeho čerstvost, ale taky zajistí neměnící se barvu. Zabraňuje tmavnutí či vysychání plodů. Tato metoda se využívá třeba při přípravě pesta. Přeskočte do našeho magazínu pro muže a zjistěte, jak se bazalkové pesto připravuje. Technika blanšírování je taky ku prospěchu při odstraňování slupek z plodů. Namočte do horké vody rajčata, broskve nebo třeba meruňky a hned vám půjde jejich vrchní obal odstraňovat lépe. Tuto metodu vyzkoušejte taky na mandle nebo pistácie. Blanšírovat se vyplatí taky houby. Čiňte tak, než je zamrazíte. Vyzkoušejte si metodu blanšírování. Kupte si u nás třeba mandle a můžete návod testovat.
Zobrazit článek >
 
Pohankové recepty – sladká jídla
Již jste si na těchto stránkách mohla přečíst zajímavosti o pohance a hlavně se dozvědět, k čemu je tato rostlina dobrá. Teď je na čase si z ní něco dobrého uvařit. Pohanková kaše Budete potřebovat: Pohanku (40 g) Vodu (600 ml) Olej (1 lžíce) Med (asi 5 lžic) Postup: Příprava pohankové kaše je velmi jednoduchá. Dejte vařit potřebné množství osolené vody. Do ní přidejte pohanku, povařte půl minuty a hrnec odstavte na 25 minut. Nezapomeňte směs pokapat slunečnicovým olejem. Dle chuti doslaďte pohankovou kaši medem. Toto jídlo se hodí asi nejvíce ke snídani nebo k obědu. Rýžovo-pohankový nákyp s jablky a vlašskými ořechy Budete potřebovat: Pohankové kroupy (200 g) Rýži (150 g) Jablka (8 větších ks) Cukr třtinový (100 g) Ořechy vlašské (25 g) Vejce (2 ks) Máslo (60 g) Vanilkový cukr (1 balení) Skořicový cukr (1 balení) Strouhanku (1 hrst) Postup: Nejprve uvařte pohanku i rýži podle návodu na balení. Obě suroviny poté nechte vychladnout. Mezi tím rozkrájejte měkké máslo a k němu přidejte vejce a cukry. Tuto směs vyšlehejte do pěny. Jakmile bude pěna hotová, přidejte k ní studenou rýži a pohanku. Kouskem másla vymažte plech a zasypte ho strouhankou. Těsto rozdělte na polovinu. První díl těsta vložte na plech. Jablka nastrouhejte na větší kousky, podle libosti je ocukrujte a přidejte skořici. Můžete přimíchat i rozinky. Nezapomeňte přisypat ořechy. Jablkový nákyp vysypte na těsto. Na závěr přidejte druhou část těsta. Pečte na 180° asi 45 minut. Tento desert je výborný se zakysanou smetanou. Bio pohanku najdete zde. Další potraviny zdravé výživy najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
English Tea Shop: čaj levandule a heřmánek
Už jste ochutnala náš výborný růžový čaj z levandule a heřmánku?  Heřmánek pravý je znám zejména díky svým zklidňujícím a tlumícím účinkům. Působí proti křečím. Pomáhá proti bolestem břicha, například i v době menstruace. Léčí taky nadýmání.  Má vliv na hojení ran a opět pomáhá snižovat jejich bolest. Působí taky proti bolesti zubů.  Má vliv taky na krásu. Léčí ekzémy a různé vyrážky. Má vliv na zčervenání akné. Podporuje kvalitu vlasů i nehtů.  Heřmánek povzbuzuje unavené oči. Zabraňuje pocitům únavy či celkové vyčerpanosti.  Levandule spolu s heřmánkem vytváří skvělé léčebné duo. Je charakteristická svými podobnými účinky, avšak stejně u levandule najdeme další extra vlastnosti. Proč vám bude levandule ku prospěchu?  Levandule pomáhá v boji s nespavostí. Jistě znáte recept levandulové koupele, jejíž esence vám pomohou lépe usínat. Obdobně působí i čaj.  Levandule působí proti bolestem hlavy, má vliv na migrény, jejichž průběh dokáže výrazně omezit.  Působí taky proti zánětům nervů a celkově podporuje jejich funkčnost. Má vliv na negativní průběh stresu a jeho nežádoucí účinky.  Otestujte produkt obsahující zklidňující heřmánek s levandulí, bezkofeinový nápoj, který si díky jeho skvělé chuti užijete. Čaj si nemusíte připravovat pouze jako horký nápoj. Vykouzlit si můžete i studené potěšení, jen je v chladné vodě třeba sáček déle louhovat. Balení obsahuje dvacet kusů čajových sáčků. 
Zobrazit článek >
 
Recept: Chodské koláče
RECEPT: Chodské koláče Ingredience na 5 kusů: 25 g droždí 100 g krupicového cukru 500 g polohrubé mouky 250 ml vlažného mléka 1 malé vejce 1 žloutek sůl 50 g mandlí 125 ml rozpustěného másla 1 vejce na potření Tvarohová náplň: 250 g mekkého tvarohu 40 g cukru 1 žloutek 1 lžíce vanilkového pudinkového prášku Povidlová náplň: 100 g povidel 1 lžička rumu 40 g strouhaného perníku špetka skořice Maková náplň: 150 g mletého máku 250 ml mléka 3 lžíce medu 3 lžíce vanilkového pudinkového prášku Postup: Z droždí, 1 lž. cukru, 2 lžic mouky a trocha vlažného mléka připravíme kvásek, který necháme vzejít na teplém místě. Do mísy prosyjeme mouku, přidáme vejce, žloutek, cukr a sůl. Ke směsi přidáme kvásek a vše důkladně promícháme. Přidáme zbylé mléko a rozpuštěné máslo. Propracujeme robotem. Těsto necháme vzejít na teplém místě. V době kynutí těsta si připravíme náplně:      Tvarohová: vyšleháme tvaroh s cukrem, žloutkem, cukrem a pudink. práškem.      Povidlová: rozmícháme povidla s rumem a přidáme postrouhaný perník. Dochutíme skořicí.      Maková: svaříme jemně umletý mák s mlékem a medem. Směs necháme vychladnout a přidáme pudinkový prášek. Vymícháme do hladké konzistence. Z vykynutého těsta vypracujeme 5 koláčů se zvýšeným okrajem. Okraje potřeme rozšlehaným vejcem. Na koláče klademe náplně dle naší fantazie a zdobíme mandlemi. Pečeme při 160oC asi 50 minut.
Zobrazit článek >
 
Dýňové noky a pozvánka na slavnosti
Patříte-li mezi pěstitele dýní, zajisté jste v plném proudu sklízení, zavařování a dlabání. Z dýní se dají připravit chutné sladké kompoty, vynikající polévky, omáčky, sladké dezerty, džus, ale takté můžete využít dýně při přípravě velmi chutných příloh. Například dýně muškátová (Cucurbita moschata) se stává poměrně oblíbenou dýní. V pěstování má vyšší nároky na teplo a vlhko. Má tvar hrušky, jejíž slupka je světlá, ale při jejím rozkrojení odhalíte nádherně sytou oranžovou dužninu. Zkuste si připravit dýňové noky s vlašskými ořechy: Ingredience: 1 muškátová dýně (cca 1 kg) 200 g celozrnné mouky 1 vejce sůl 100 g vlašských ořechů 40 g cukru 40 g másla Postup: Nejprve oloupeme dýni a zbavíme ji semínek. Poté ji nakrájíme na stené kousky a vložíme je na plech do rozehřáté trouby na 200oC. Dýni pečeme zhruba 20 minut. Z teplé dýně rozmixujeme pyré. Přidáme mouku, sůl a vejce. Vypracujeme hladké těsto. Z těsta tvoříme lžičkou noky a vkládáme je do vroucí vody. Vaříme 2 - 3 minuty => až vyplavou. Uvařené noky pomažeme máslem a posypeme namletými/posekanými ořechy a pocukrujeme. Tyto noky lze konzumovat i naslano. Vyzkoušejte další chutná jídla z dýní za pomoci kuchařky: DÝNĚ, domácí delikatesy. Velký výběr praktických a báječných receptů jejichž základní surovinou je dýně. Jou tu polévky, masové směsi, doplňky k rybě, zákusky .... celý receptář. Naučte se připravovat a vychutnávat si tyto nápadné plody. Dobrou chuť! Pokud nemáte možnost pěstování dýní, navštivte nějakou z probíhaících dýňových slavností: 6. - 7. 10. 2018: Zahradnické centrum Brabec (Brno-Modřice), Zahradnické centrum Chládek (Praha), Zahradnictví Dvořák a syn (Teplice), Flora Garden (Bakov), Zahradnictví u Kopřivů Šebrov 13. - 14. 10. 2018: Zahrada Lisý (Králův Dvůr), Zahradnické centrum Ferenčík (České Budějovice), AZ GARDEN (Pardubice), Zahradnictví Líbeznice  
Zobrazit článek >
 
Valašské tradiční dobroty: Ochutnáváme východní kuchyni III
Slivovice Abychom nezůstali jen u jídla, připomeneme vám alkoholický nápoj jménem slivovice. I když se pije po celé republice i v zahraničí, originál pochází od nás z České republiky, pravděpodobně konkrétně z Valašska. Alespoň tak tomu je se slivovicí ze švestek. Slivovici se taky občas říká valašský penicilin, neboť se jedná o nápoj, kterým se kdysi léčily nemoci. Samozřejmě i dnes dokáže bacily z těla vyhnat či alespoň zahubit. Pohanka O pohance jsme v našem e-shopu již několikrát psali v souvislosti s jejími zdravotními účinky. Děkovat za pestré využití a vlastně i objevení můžeme valašskému obyvatelstvu žijícímu v sedmnáctém století. Pravděpodobně v této době začala být dle písemných památek pohanka využívána. Z pohanky se připravovala kaše, později se začala surovina využívat taky k přípravě jiných pokrmů. Povidla Už byly zmíněny koláče, tak vás možná napadne, že se některé hospodyňky snažily dříve vymýšlet nejrůznější náplně. Díky vytvoření povidel byla práce se švestkami a přípravou koláče mnohem rychlejší. Místo vykládání švestek stačí povidlovou pomazánku natřít na koláč a dát zapéct. Víte, že pravá povidla jsou produktem nedoslazovaným? Samotné švestky se podělí o tolik cukru, že není třeba náplň nijak dochutit.  
Zobrazit článek >
 
Příprava dýňového kompotu v zavařovacím hrnci
Dýňový kompot - dýně je zde pouze nositelem chutě a vůně, kterou kompotu uměle dodáme. Proto je velmi zajímavé, když můžeme chutě různě ovlivnit. Dýni omyjeme, oloupáme a nakrájíme ozdobným nožem na kostičky. Takto nakrájenou dýni namočíme na 12 hodin do roztoku octa. Roztok si připravíme v poměru 1:1, tedy 1 díl 8% octa s 1 dílem vody. Po vyjmutí z rotoku předvaříme kostky dýně 10 minut v cukernatém nálevu. Cukernatý nálev připravíme z 1 l vody a 0,40 kg cukru a jemně nakrájené citronové kůry. Dýni pak vyjmeme a necháme vychladnout na vzduchu. Na dno každé sklenice dáme 1/8 citrónu, 2 - 3 hřebíčky a kousíček skořice. Do nálevu můžeme přidat několik kapek pomerančové lihové tresti nebo kapku ananasové lihové tresti. Taktéž můžeme do některé ze sklenic přidat pomerančovou kůru. Sterilizujeme 40 minut při 85oC. Hrnec na zavařování CONCEPT ZH003 2000W je ideálním pomocníkem na zavařování ovocných kompotů i jiných pokrmů. S jeho pomocí můžete jednoduše připravit různé marmelády, džemy, ovocné nebo zeleninové směsi, houby a jiné. Můžete připravit i teplé nápoje jako např. čaje, svařené víno nebo grog. Jeho objem je 27 litrů a najednou můžete připravit až 11 kusů 720 ml nebo 34 kusů 370 ml sklenic. Nádoba hrnce je nerezová a můžete si nastavit i teplotu podle potřeby. Díky časovači budete vždy přesně vědět, kdy hrnec ukončí vaření. Nerezový hrnec CONCEPT 2000W na domácí zavařování je vynikající pomůckou pro přípravu chutných a zdravých ovocných kompotů. Můžete ho použít i pro přípravu hub, masa, paštik nebo jiných hotových pokrmů a vhodný je i na rozpouštění medu. S jeho pomocí můžete připravit i domácí marmelády, džemy, různé ovocné a zeleninové směsi. K jeho dalším funkcím patří i vaření a udržování teploty, díky čemuž můžete připravovat různé teplé nápoje, jako např. čaje, svařené víno nebo grog. Hrnec na zavařování zakoupíte v eshopu zde: zdravi.eiffeloptic.cz
Zobrazit článek >
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12