EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.CZ Pro ženy Pro muže Slevy a akce

Vaření

 
Vyrobte si domácí rajčatové nudle do polévky
Můžete si zakoupit různé druhy těstovin, od vaječných či bezvaječných, celozrnných či špenátových až po různé tvary. Také si lze zakoupit nudle a jinak tvarované těstoviny, které jsou vhodné jako zavářka do polévkových vývarů. Ale zajisté mi dáte za pravdu, pokud jste měli možnost někdy ochutnat, že domácí jsou chuťově lepší. Zkuste si vyrobit nudle do polévky podle následujícího receptu: RECEPT: Rajčatové nudle do polévky Ingredience: 1 vejce 1 pol. lžíce studené vody 5 pl. lžic domácího kečupu (může být kupovaný) polohrubá mouka Postup: V míse rozkvedáme vajíčko s vodou a s kečupem. Postupně budeme přidávat mouku. Tolik množství, aby vzniklo pevnější těsto na vyválení. Na vál nasypeme hladkou mouku a vyválíme na něm těsto - co nejvíce do tenka. Těsto si průběžně poprašujeme, aby se nelepilo jak na vál, tak i na váleček. Vyválený tenký plát necháme oschnout, aby se dal krájet a nelepil se. Nejprve si plát nakrájíme na 3 cm široké pásy. Pásy naskládáme na sebe a krájíme tenké nudle. Nudličky ještě necháme na talíři, rozsypané, doschnout, tak aby se lámaly - pro účel skladování. Takto lze připravit i široké nudle, záleží jen na vás, jaký jim dáte tvar a příchuť. Vyzkoušejte zajímavé a velmi chutné recepty, které se týkají těstovin. Kniha TĚSTOVINY z nakladatelství APETIT bude skvělým průvodcem v návodech na nezapomenutelné těstovinové menu.
Zobrazit článek >
 
Recept: Křišťálové kuličky
Následující recept pochází ze Severní Číny, z obasti, která je velmi proslulá moučnatými jídly. Většinou se tu vaří z pšeničné mouky, ale také z mouky prosné, kukuřičné a sójové. Následující recept není sice na štíhlou linii, je to teplý a velmi sytý moučník. Povrch kuliček je tvrdší, vnitřek je měkký a sklovitý. RECEPT: Křišťálové kuličky Ingredience: 150 g syrového sádla 100 g moučkového cukru 1 vanilkový cukr 1 bílek 100 g kandovaného ovoce Solamyl na obalení 100 g namočeného Solamylu olej na smažení Postup: Syrové sádlo umeleme asi se 75 g cukru. Pak přidáme vanilkový cukr a hmotu promícháme. Utvoříme z ní menší kuličky a obalíme je v Solamylu. Z uvedeného množství surovin uděláme zhruba 10 kuliček. Po obalení Solamylem dáme kuličky ztuhnout do mrazničky. 100 g Solamylu nasypeme do misky a zalijeme trochou vody, až vznikne hustá hmota. Potom promícháme bílek s máčeným Solamylem na řídké těstíčko. Kuličky v něm omočíme a opatrně vkládáme do rozpáleného oleje na 70oC. Asi 2 minuty smažíme. Kuličky necháme okapat a posypeme zbylým cukrem a nadrobno nakrájeným kandovaným ovocem. Tento recept je velice chutný a hodí se pro vyjímečné chvíle, neboť je velmi kalorický. Máte-li chuť na čínskou kuchyni, která je taktéž velmi chuťově pestrá a zároveň si s ní podpoříte vlastní zdraví, zkuste recepty z knihy: LÉČIVÁ ČÍNSKÁ KUCHYNĚ.  
Zobrazit článek >
 
Je libo kávu překapávanou?
Kávu má rád takřka každý. Pravda, dávno ji nepijeme jen jako klasického „Turka“. Oblíbili jsme si různé nápoje, jichž je káva součástí, stačí se podívat do nápojového lístku v běžné kavárně. V posledních letech se rozšířily kávovary, pracující s kapslemi, v nichž je kávový koncentrát. Milovníky kávy ale sotva přesvědčí, že jde o skutečnou kávu. Proto mají stále v domácnostech místo kávovary na kávu překapávanou. Patříte-li k vyznavačům překapávané kávy, zamyslete se, zda by se vám nehodil kávovar Sencor SCE 5070BK. Sencor SCE 5070BK je cenově dostupný stabilní kávovar s tepelně izolovanou rukojetí a ochranou proti přehřátí. Přestože má kávovar má LCD display s volitelnými funkcemi, působí jako v poslední době tolik žádaný retro přístroj Hodí se do domácnosti i do kanceláře. Na jedno zapnutí v něm připravíte až 15 šálků. S počítáním šálků vám pomůže vodoznak ukazující počet šálků a hladinu vody, které se do něj vejde až 1,8 litru. K vyjímatelnému filtru je snadný přístup, proto je údržba velmi jednoduchá. Asi málokdo má v kuchyni tolik prostoru, aby si mohl vybavovat domácnost pouze jednoúčelovými přístroji. Sencor SCE 5070BK nemusí sloužit jen k přípravě kávy. Vhodný je také k přípravě čaje. Kávovar Sencor SCE 5070BK zakoupíte v sekci Elektroniky pro domácnost.
Zobrazit článek >
 
Arašídové máslo v ekonomickém balení
O arašídovém másle jsme slýchali v hlavně amerických filmech. Jen málokdo z nás tušil, jak vypadá a chutná. Paradoxní je, že se o žádné máslo nejedná. Napadá mě to jako paralela s pomazánkovým máslem-nemáslem. V každém případě arašídové máslo je čistě rostlinnou pomazánkou z burských oříšků. Občas můžete narazit i na jeho křupavou variantu, obsahující podíl hrubě nasekaných oříšků. Čím je arašídové máslo pozoruhodné? Je mimořádně tučné, proto spolehlivě zasytí. Neobsahuje jakékoli přídavky živočišného původu, proto je vhodné pro vyznavače veganského a vegetariánského životního stylu a stravování. V chladnu, podobně jako živočišné máslo tuhne, proto je potřeba ho skladovat v chladnějším a temném místě, aby nežluklo. Z podstaty má lehce nasládlou chuť, proto výborně chutná na pečivu samotné, ale preferujete-li sladké, je moc dobré s marmeládou a povidly. Co do obsahu živin je bohaté na vitaminy skupiny B, A, C, kyselinu listovou a minerály vápník, jód, selen, měď, železo, hořčík, zinek a další. Arašídové máslo není právě levné, proto stojí za povšimnutí ekonomické rodinné 1 kg balení GoOn! Hladké arašídové máslo GoOn! je přesně takové, jaké má být - voňavé, sladké i slané zároveň. Určitě si na něm vy i vaše rodiny pochutnáte. Ochutnejte ho! Arašídové máslo Go On! najdete mezi zdravou výživou v sekci Zdraví.
Zobrazit článek >
 
Jak vybrat správný zavařovací hrnec? II
Pokud chcete trochu ušetřit, můžete si pořídit klasický zavařovací hrnec, který se využíval hlavně dřív. Některé hospodyňky však na něj ani dnes nedají dopustit. Většinou je vyroben z plechu. Obsahuje teploměr pro hlídání horkosti vody, neboť tekutinu v nádobě je nutné zahřívat pomocí sporáku či kamen a udržovat její teplotu po celou dobu zavařování. Už byl zmíněn také výrobní materiál. U klasického zavařovacího hrnce nemáte materiálově co řešit, důležitá otázka se týká hrnců elektrických. Kromě nerezového druhu totiž máte možnost pořídit si hrnec z takzvaného smaltu. Jde o levnější látku, takže je hrnec finančně dostupnější, avšak problém může nastat při jeho údržbě, smaltové hrnce taky často dokonce praskají. Na materiálu se nevyplatí šetřit, pořiďte si raději nerez.  Výběr taky zakládejte na velikosti hrnce. Pokud zavařujete často a po větším množství, pak volte hrnec s větší vnitřní nádrží. Sklenice přeměřte a vypočítejte, jaká velikost se vám vyplatí. Promyslete si také, zda budete zavařovat i nápoje. Pokud kupujete zavařovací hrnec pro prodejní účely, jistě vyberete nějaký větší. Velkou výhodou je výpustný ventil, který poslouží pro nalévání nápojů i odlévání vody.  Při výběru je také vhodné sáhnout po stroji s časovačem, který bude hlídat dobu zavařování a celkové přípravy. Některé hrnce nabízí taky možnost pozdního zapnutí nebo na nich lze nastavit doba vypnutí.  Vyberte si nový zavařovací hrnec v našem e-shopu. Prohlédněte si naše tipy, které jsme vložili do odkazů na konci obou částí článku. 
Zobrazit článek >
 
Jak vybrat správný zavařovací hrnec? I
Připravujete každý rok zavařeniny v obyčejném kastrolu? Co takhle si práci usnadnit pomocí skvělého zavařovacího hrnce?  Pokud pěstujete vlastní ovoce a zeleninu, jistě se vám už stalo, že jste se prala s jeho přebytkem. Zavařeniny jsou skvělou volbou. Pořiďte si zavařovací hrnec a připravujte kompoty či jiné dobroty podle libosti.  V tomto článku vám poradíme, jak správný zavařovací hrnec vybrat. Zohlednila jste všechny kategorie? Přesvědčte se v našem návodu, že vybíráte správný zavařovací hrnec.  Zavařovací hrnec zvládne najednou zavařit několik sklenic, navíc se hodí pro přípravu různých teplých nápojů. Umožňuje uchovat čerstvé potraviny výborné ještě po několik měsíců. Zavařovací hrnec má sice skoro vždy jediný účel, a tak se může zdát, že na jeho výběru nebude nic těžkého, jak se však budete moci přesvědčit, je třeba brát v potaz hned několik důležitých kategorií.  Dnes tvoří nejžádanější zavařovací hrnec ten elektrický. Jedná se o hrnec, který si vystačí se zahříváním sám, nepotřebuje plotnu. Sám reguluje teplotu vody, nejčastěji za pomoci vlastního termostatu. Hrnec se vyrábí z různých materiálů, které se odráží zejména v rychlosti přípravy a ceně. Plusem elektrického hrnce bývá taky displej, který zobrazuje informace o čase, aktuální i cílené teplotě nebo například stavu vody. 
Zobrazit článek >
 
Skvělé jsou houby nakládané
Minulý rok se houbařům docela dařilo. Někde více a někde ani prašivka. Jak to bude letos vypadat s množstvím jedlých hub v našich lesích je prozatím ve hvězdách. Pokud se na jejich sběr vydáte a podaří se vám najít slušné množství, které nestačíte zpracovat na smaženici nebo je nasušit, zkuste si je naložit. Přináším vám velmi chutný recept, který máme v naší rodině velice oblíbený. RECEPT: Skvělé nakládané houby Ingredience na nálev: 1 l vody 250 ml 8% octa 8 kostek cukru 2 čaj. lžičky soli bobkový list nové koření celý černý pepř hořčičné semínko jalovčinky koriandr Další možné ingredience: cibule nakrájená na plátky mrkev nakrájená na kolečka Postup: Houby nejprve očistíme. Poté je povaříme v hodně osolené vodě a po uvaření je necháme okapat. Nálev: svaříme 1 l vody, ocet, cukr a sůl. Někdo vkládá koření až do skleniček, ale já je vložím přímo do nálev, kde se svaří. Do skleniček naskláme koření (pokud je nesvaříte v nálevu, po naplnění skleniček houbami a zeleninou rozdělím koření z nálevu do skleniček) a houby. Kdo chce, přidá si k houbám cibuli a mrkev (nám to tak více chutná). Houby zalijeme teplým nálevem. Sterilujeme 20 minut při teplotě 80oC. Nechte se inspirovat dalšímy postupy, jak využít houby v kuchyni v knize: HOUBY. Kniha vám bude i dobrým rádcem při jejich sběru.  
Zobrazit článek >
 
Těsto na ciabattu
Ciabatta je nejznámější italská příloha, která je využívaná k mnoha jídlům. Některým se může zdát její příprava náročná, sice ne co do ingrediencí, ale časově. Avšak po jejím upečení se vám vynaložená námaha odvděčí vynikající chutí. RECEPT: Ciabatta s olivami Ingredience: 400 g hladké mouky 20 g droždí 200 ml teplé vody 1 lžíce olivového oleje 2 čajové lžičky soli černé/zelené olivy pokrájené na čtvrtky Postup 1 den: Mouku, droždí, sůl a vodu dáme do mísy a pořádně promícháme tak, aby vzniklé těsto bylo hladké. Pak necháme zhruba 5 minut těsto odpočinout. Přidáme polévkovou lžíci olivového oleje a pokrájené olivy. Těsto promícháme. Mírně vymažeme velkou mísu olejem, kam uložíme těsto. Mísu zakryjte a těsto nechte 10 minut odpočívat při pokojové teplotě. Pracovní plochu si lehce naolejujeme. Mokrými nebo naolejovanými rukami přendejte těsto z mísy na pracovní plochu a vytvarujte z něj zhruba čtverec. Podeberte těsto ze vzdálenějšího konce a převraťte ho k sobě (zhruba na půlku). To samé udělejte z bližšího konce – podeberte ho a převraťte na vršek těsta. A nyní uděláte to samé nejprve z levé strany – podeberete těsto na levém konci a převrátíte ho nahoru zhruba na půlku. A nezapomeneme ani na pravou stranu a uděláme to samé. Nyní dáme těsto zpět do naolejované mísy. Necháme ho tam 10 minut. Poté zopakujeme celý překládací proces, který opakujeme ještě 2x. Těsto v naolejované míse přikryjeme igelitovým obalem a dáme do ledničky. Postup 2 den: Těsto vyndáme z ledničky zhruba 3 hodiny před pečením. Necháme ho 1 hodinu odpočívat při pokojové teplotě. Připravíme si plech a pečící papír a pořádně ho posypeme moukou. Pracovní plochu také posypeme moukou a opatrně vyjmeme těsto z mísy. Mokrým nožem rozdělíme těsto na 4 díly. Přehněte levou stranu těsta na vršek a to samé udělejte vzápětí s pravou stranou. Jako když skládáte poštovní obálku. Otočte těsto a položte ho na omoučněný pečící papír. Udělejte pak to samé se zbývajícími kousky těsta. Přikryjte naolejovaným igelitem a nechte 1 hodinu odpočívat. Pak otočte těsto a opatrně rukama vytvarujte zhruba 15 cm velké ciabatty (nebo menší, pokud jste těsto rozdělili na více kusů). Těsto pak vraťte na pečící papír a udělejte to samé i se zbylými kusy těsta. Opět přikryjte naolejovaným igelitem a nechte 1 hodinu odpočívat. Před koncem hodiny zahřejte troubu na 230°C. Plech s těstem dejte do trouby a pečte 12 minut. Pak ciabatty otočte a pečte dalších 12 minut. Čas se může mírně lišit v závislosti na velikosti vašich ciabatt. Z upečených ciabatt můžete vykouzlit následující recept - Panini bagetky s pršutem a mozzarelou Těsto na ciabatty je lépe zpracovat ručně, avšak s jinými těsty vám pomůže KUCHYŇSKÝ ROBOT STM 6356YL. Kuchyňský robot Sencor STM 6356YL s bajonetovým systémem, výkyvným ramenem a 8 rychlostmi, do kterého se vejde až 1,5 kg těsta. Planetární systém hnětení, míchání a šlehání zaručuje bezezbytkové promíchání obsahu mísy. Nechybí ani tepelná pojistka proti přehřátí.
Zobrazit článek >
 
Vanilkový lusk a jak na něj
Vanilku zajisté už při pečení použila každá hospodyňka. Do těsta ji lze přidat v prášku, můžeme využívat pouze jejího aroma, v obchodech je taky k dostání například vanilkový cukr. Ideální volbou při pečení je však využít čerstvé vanilky přímo z lusku. Víte, jak si s vanilkovým luskem poradit? Že ne? Pak si přečtete náš článek a upečený poklad bude díky vanilce ještě lepší než kdy dřív! Vanilkový lusk je běžně k dostání v některých supermarketech, s jistotou ho seženete ve speciálních prodejnách. Pozor si při nákupu dejte na to, že existuje více druhů lusků. Jejich aroma a chuť je navíc závislá na podnebí, takže nemůžete počítat s tím, že každý plod bude úplně stejný. Při pečení rozdíl jen těžko poznáte. Vanilkové lusky poměrně dlouho vydrží. Vyplatí se je skladovat v uzavřených nádobách, aby nevyschly. Vanilkový lusk není třeba nijak omývat, neboť budete pracovat jen s jeho vnitřkem. Rozřízněte ho podélně a poté seškrábněte dužiny včetně semínek. Tuto dužinu již pak přidávejte libovolně do těst nebo využívejte na vaření. Pro kulinářský požitek postačí jeden maximálně dva lusky, zjistíte, že aroma je opravdu silné. Díky luskům si můžete vyrobit taky domácí vanilkový cukr, postačí, když celý lusk uzavřete ve sklenici s cukrem. K aromatizaci lze využít i pár prázdných lusků, vůni v cukru zanechají také. 
Zobrazit článek >
 
Opravdový pomocník
Vždycky jsem měla ráda mrkvový a okurkový salát. Oblíbila jsem si i bramboráky, chlupaté knedlíky, halušky, jablečný koláč či další podobné lahůdky připravené ze strouhané zeleniny a ovoce. Nepovažuji se za mimořádně nešikovnou, přesto jsem tato jídla dlouho nerada připravovala. Při ručním krouhání jsem si totiž pravidelně bolestivě ustrouhla prst, často do krve. S klasickým kovovým struhadlem byla navíc práce namáhavá a zdlouhavá, nemluvě o případných zdravotních rizicích použitých kovových slitin se sklonem ke korozi. Nahrazením kovového struhadla za plastové jsem si také nepomohla, plastová rádoby struhadla jsou jednoduše tupá, nestrouhají. Ne, že bych byla právě sběratelkou elektrických domácích pomocníků. Na můj vkus zabírají mnoho místa a čas, který ušetříte jejich činností, strávíte jejich mytím. Když jsem uviděla v obchodě elektrické struhadlo velmi oblíbené značky Sencor – SSG3504RD, váhala jsem. Nakonec jsem neodolala, přesvědčil mě jeho jednoduchý, ale hravý barevný design, 5 vyměnitelných krouhacích hranolů různé hrubosti v příslušenství a chuť na mrkvový salát. Udělala jsem dobře. Sencor – SSG3504RD krájí, řeže i strouhá a zelenina a ovoce jsou jím na libovolnou hrubost nakrouhané velmi rychle. Stačí jen připravit misku, do níž budou rozmělněné potraviny padat a zmáčknout robustní tlačítko v horní části přístroje. V příslušenství je také kotouček na vlnité plátky i na krouhání ořechů, výrobu strouhanky a dalších tvrdých potravin. I v chodu je stabilní, stojí na pryžových protiskluzových nožkách. Snadno ho smontujete i před mytím rozeberete. Ze strouhaného ovoce a zeleniny v chodu šťáva nestříká, zamezuje tomu ucpávka hrdla struhadla v příslušenství. Přívodní šňůra je dostatečně dlouhá pro pohodlnou manipulaci na pracovním stole. Elektrické struhadlo Sencor – SSG3504RD se určití hodí i do vaší kuchyně. Najdete ho v sekci Elektroniky pro domácnost.
Zobrazit článek >
 
Gelato tyčový mixér
Pamatuji si babičky mnohadílný kuchyňský robot. Uměl mlít kávu i vyhníst těsto. Vlastně nevím, co všechno uměl. Babička ho měla v komoře. Byl těžký, hlučný a zabral moře místa. A taky stál hodně peněz. Nerada ho používala. Mytí takového „stroje“ bylo totiž pracné. Taková činnost přitom následovala po jediném použití některého z příslušenství. Naštěstí doba pokročila. Dávno si nepořizujeme komplikované velké přístroje do domácnosti, tedy pokud nemáme velkou rodinu. Kupujeme si lehké, jednoduché kuchyňské pomocníky, i když připouštím, že zdaleka nedosahují životnosti babiččina kuchyňského robota. Přesto své kvality mají: jsou snadno omyvatelné, dají se vložit i do myčky. Můžete si vybírat z mnoha barev, fantazii se meze nekladou. Mají mnoho dovedností, o kterých by si babička mohla nechat zdát. A především jsou lehké a nezabírají místo. Díky cenové dostupnosti mohou být hezkým dárkem, dokonce i pro domácnost starého mládence. Tmavě fialový tyčový mixér Gelato EKM006V značky Esperanza všechny výše popsané výhody splňuje. Je cenově dostupný, skladný, snadno smontovatelný a omyvatelný. Pro pohodlné mixování je jeho součástí také uzavíratelná mixovací plastová nádoba téže barvy. Snadno s ním připravíte rychlou ovocnou i zeleninovou snídani i svačinku, základ na těsto, jemnou krémovou polévku, oblíbenou omáčku, pomazánku, krém na dort a další. Fantazii se meze nekladou. Má příkon 280 W a 2 stupně otáček. Fialový tyčový ponorný mixér Gelato EKM006V zakoupíte v sekci Elektroniky pro domácnost.
Zobrazit článek >
 
Višně? Rozhodně ano! I
Mohou višně pomoci vašemu zdraví? Ano! Víte, jak? Přečtěte si náš článek a zjistíte, že konzumace výborných višňových plodů se opravdu vyplatí.  Že na našem území rostly višně od počátku civilizace? Ani náhodou. Na evropské území se dostaly až na konci dvanáctého století, a to díky Římanům, kteří je z asijských zemí dostaly na jih našeho světadílu.  Višně obsahují velké množství vitaminů, minerálů i stopových prvků. Ty taky podstatně ovlivňují zdravotní účinky třešní. Z vitaminů stojí za zmínky skupina vitaminů B, dále taky ,,Céčko‘‘. Mnohem vyšší procentní zastoupení pak tvoří jód, mangan, vápník, draslík zinek nebo železo. Díky jódu jsou višně vhodné k léčbě štítné žlázy. Vyživují kosti a navíc redukují bolesti páteře.  Možná jste slyšela o tom, že višně jsou skvělým přírodním přípravkem pro léčbu jater. Ano, je tomu skutečně tak. Za pozitivní vliv višní na játra může především zinek. Dokáže tlumit příčiny pití alkoholu, pomáhá s jeho vylučováním z těla.  Na kosti působí taky vápník, který je potřebný zejména pro zdraví kostí, dále vitální zuby a dobrou funkci nervů.  Mangan řídí zejména regulaci cukru v krvi, o červené krvinky se pak stará speciálně železo.  Má taky vliv na mozkovou činnost, navíc chrání tento orgán před onemocněním typu Parkinson nebo Alzheimer. I u manganu je vhodné zmínit vliv na zdraví a pevnost kostí. Již nyní lze zhodnotit, že višně jsou na léčbu kostí jako dělané. 
Zobrazit článek >
 
Višně? Rozhodně ano! II
Pokud máte problémy se svalovou soustavou, hledáte způsob dobré regenerace a zároveň však podporu svalové činnosti, ideální je draslík. A ve višních ho najdete spoustu! Draslík taky podporuje funkci srdce, vylučovacího orgánu, zejména ledvin. Tlumí projevy alergií a jejich celkový průběh.  Pokud tyto informace shrneme, můžeme si povšimnout několika důležitých poznatků. Višně mají podstatný vliv na zdraví stavebních jednotek našeho těla. Pyšní se taky významnou vlastností pročištění organismu. Jak jste se mohla dozvědět výše, višně podporují funkci ledvin i jater. Jistě vás potěší ještě jedna informace. Višně jsou sice sladkým ovocem, takže potěší vaši mlsnou, ale sehrají taky významnou roli při hubnutí. Pokud máte problémy s nadváhou, jezte višně klidně každý den, ideálně však prostřednictvím výtažků v doplňcích stravy, neboť do nich jsou přidávány taky višňové stonky, které mají vliv na neutralizaci tuků. Taky podporují celkovou očistu těla.  Jak už bylo zmíněno v předchozím odstavci, višně seženete například ve formě tabletek jako vhodný doplněk stravy. Velmi oblíbený je višňový sirup, který skvěle chutná a můžete jej míchat s vodou nebo s ním třeba péct. Z višní se často připravují taky čaje, ať už čistě z tohoto plodu nebo ovocné mixy. Pokud máte chuť na čajovou dobrotu, pak myslete na to, že pro lepší účinky je určitě vhodnější pořídit si sypaný čaj než skoro namletý sáčkový. Bude vám více ku prospěchu. Višně seženete taky v sušené podobě, jak slazené tak nedoslazované.  A hurá na višňové hody. Jaký dobrota to dnes bude?  
Zobrazit článek >
 
Irský mech léčí: Jakými vlivy na vaše zdraví se může pochlubit? I
Irský mech může svým pojmenováním klamat, jedná se ve skutečnosti totiž o řasu. Ta se opravdu bohatě využívá v raw stravě. Nedají na ni dopustit vegani, pro které právě tato řasa tvoří nejlepší zdroj kolagenu, který nahradí ten živočišný. Tato řasa získala svůj přívlastek vzhledem k původu svého výskytu. Dříve se totiž objevovala jen v hlubokých vodách irského a zčásti britského kontinentu. I když patří do třídy řas, svým vzhledem naprosto připomíná mech. Z lidového pojmenování se stal oficiální název. Na účinky řasy přišli pravděpodobně až v devatenáctém století rybáři a námořníci sídlící právě v Irsku. Začali řasu konzumovat a postupně objevili výhody její konzumace a vliv na některé kapitoly našeho zdraví. V současné době řasa roste v mnohých lokalitách. Je k nalezení v Tichém oceánu i Atlantiku, její největší zastoupení však zůstalo v severní Evropě. Pro léčebné účely se však hojně pěstuje a zpracovává taky v Kanadě nebo Indonésii. Irský mech obsahuje velké množství minerálních látek, například vápník, draslík, jód nebo síru. Je bohatý taky na hořčík a celou kategorii vitaminů. Najdete v něm všechny prvky od A až k F a taky vitamin K. Irský mech je pro svůj obsah kolagenu přidáván do mnohých potravin zejména mléčných výrobků. Zmínku o jeho výtažcích si můžete prohlédnout na mnohých mlékárenských produktech. 
Zobrazit článek >
 
Irský mech léčí: Jakými vlivy na vaše zdraví se může pochlubit? II
Účinky irského mechu jsou pestré. K jeho cenným vlastnostem patří funkce ochranného filmu ve střevech, díky jehož působení tělo dokáže přijmout a vstřebat mnohem víc účinných živin. Co se týče orgánů, řasa působí na celé trávicí ústrojí. Pomáhá však taky s dýchacími potížemi. Nejlepší účinky můžeme shledat u průdušek. Je dobrým doplňkem stravy při potížích s dýcháním nebo vykašláváním. Irský mech detoxikuje organismus, skvěle zvládne odvést těžké kovy a jiné pro tělo nebezpečné látky z těla. Řasa může být prezentována taky jako elixír krásy, neboť má vliv na celou vnější vizáž těla. Dodává vitalitu pleti, vlasům i nehtům. Blahodárně působí taky na pokožku. Léčí vyrážky, ekzémy, akné nebo zatočí s vysušenou kůží. Irský mech pomáhá léčit taky křečové žíly, je dobrou prevencí proti oparům. Vzhledem k pleti je vhodné připomenout, že mech dokáže nejen vaši tvář vyhladit a hlavně ji zbavit vrásek. Pomáhá na kruhy pod očima, takže pokud za sebou máte probdělé noci, vyzkoušejte obklady z irského mechu. Na jejich ztrátu však přispěje i konzumace řasy. Zájem o tuto potravinu by měli zvýšit taky aktivní sportovci a milovníci fitness, neboť mech obsahuje velké množství argininu a citrulinu, které podpoří vaši výkonnost i proaktivní činnost organismu. Mořskou řasu můžete konzumovat jako doplněk stravy, avšak irský mech je vhodné podávat ve své celistvé formě. V našem e-shopu vám nabízím několik produktů v podobě sušené dobroty. Mech můžete přidávat do polévek, omáček a dokonce i do sladkých pokrmů. Nejen že vylepší stravitelnost jídla, ale taky podpoří jeho chuť!
Zobrazit článek >
 
Karob BIO
Svatojánský chléb. Tak se lidově pojmenovává již po staletí strom, ze kterého se získává karobový prášek. Podle pověsti se totiž jedná o potravinu, kterou pojídal sám svatý Jan. Historky kolem této skutečnosti se jen tradují a nelze je dokázat, jisté je ale to, že karob hrdě využívali již starověké civilizace. Už ony objevili sílu, účinky i výhody karobu. Otestujte ho také! Karob se nejčastěji využívá jako náhražka kakaa, ze kterého lze vyrobit výtečnou čokoládu. Karob je přírodním sladidlem, které dokáže nahradit kdejaké nezdravé cukrovinkové přísady. Co se týče energetické hodnoty, je karob s kakaem přibližně na stejné úrovni. Čeho si však jeho uživatelé cení nejvíce? Toho, že karob neobsahuje téměř žádné tuky. Při hubnutí a praktikování různých diet jej můžete konzumovat bez výčitek. Jen si na karob musí dávat pozor ti, jejich jídelníčky mají za cíl eliminovat podíl cukru. Toho karob oproti kakau obsahuje podstatně víc. Nápoje a pokrmy připravované z karobu rozhodně není nutné doslazovat. Co se týče složení, karob je velmi bohatý na vitamin A a B, dále obsahuje velké množství vlákniny a taky spoustu minerálních látek, za zmínku stojí železo, hořčík, fosfor, taky draslík. Za hlavní výhodu karobu se dá samozřejmě považovat to, že jde o hypoalergenní potravinu, která se chuťově vyrovná kakau. Navíc neobsahuje lepek. Snižuje hladinu cholesterolu a i přes vyšší složku cukru, dokáže regulovat jeho sladké zastoupení v krvi. Navíc funguje jako prevence proti osteoporóze a taky podporuje vykašlávání. Dodá vám energii, je skvělým startérem dne! Ochutnejte. 
Zobrazit článek >
 
Vyznáte se v druzích cukru? II
Třtinový cukr Mezi hnědými cukry je třtinový cukr tím nejdražším. Ve složení samozřejmě musí být uvedeno, že je cukr vyroben z cukrové třtiny. Dováží se zejména z tropických oblastí. Má typickou zlatavou barvu. Součástí třtinového cukru je melasa, ta se však může nacházet i v cukru hnědém s tou výjimkou, že v třtinovém cukru už melasa je, do hnědých cukrů se přidává.  Rapadura  Speciální druh třtinového cukru pak tvoří takzvaná rapadura, což je tmavě hnědý prášek, který se vyznačuje zemitou chutí. Vyrábí se stejně jako cukr třtinový, až na to, že se vůbec nečistí. Pouze se mele na velmi jemná zrnka. Rapadura obsahuje spoustu vitaminů a minerálních látek. Její cena je vyšší, ale pokud ladíte zdravý životní styl, tento cukr je pro vás jako dělaný. Palmový cukr Za jmenování stojí taky cukr získávaný z palmové mízy. Vyrábí se jejím sušením. Obsahuje melasu, dokonce poměrně velké množství cenných látek pro naše zdraví. U nás se tento cukr používá málo, avšak k dostání je. V Asii s tímto druhem cukru vaří i v domácnosti. Palmový druh přírodního sladila je taky důkazem toho, že není cukr jako cukr. Palmový slad totiž obsahuje mnohem méně kalorií než cukry popisované výše. Prozkoumejte výhodné nabídky (nejen) cukrů v našem e-shopu. Vybírat si můžete ze spousty druhů. Samozřejmě níže přikládáme odkaz a náš tip. 
Zobrazit článek >
 
Vyznáte se v druzích cukru? I
Cukrem si oslazujeme život každou chvíli. Používáme ho na pečení, k doslazování různých pokrmů i nápojů. Jeden cukr je však jiný než druhý, a to nejen z hlediska vizáže, ale taky ze stránky zdravotní nebo rozdílné vhodnosti k doslazování různých jídel.  Bílý cukr Tento cukr je (u nás) považován za základ cukrů. Využívá se při vaření i pečení nejčastěji. Jeho roční konzumace daleko převyšuje prodej všech ostatních cukrů dohromady. I když je vhodné připomenout, že oblíbenost tmavých cukrů stoupá.  Bílý cukr se vyrábí z cukrové řepy. Na kvalitní a výživné stránce mu ubírají chemické procesy, při kterých je cukr odbarvován, a tak i zbavován minerálů a stopových prvků. Cukr ztrácí taky své vitaminy, čímž se z něj stává opravdu jen prostředek k doslazení.  Tmavý alias hnědý cukr Tmavý cukr netvoří jeden druh sladidla. Pozor při jeho výběru, tmavý cukr může být pouze dobarven, nemusí se jednat o třtinový, který bude ještě zmíněn níže. Horší verzí tohoto cukru je produkt barvený karamelem. Jedná se o tradiční řepný cukr.  Existuje taky nerafinovaný řepný cukr, který se vyznačuje tím, že neprochází čištěním, tj. nedojde k odbarvení cukru na sněhovou barvu. Vzhledem k tomu, že neprochází náročnými úpravami, je cukr bohatý na některé ze sloučenin. Obsahuje draslík, sodík a soli těchto prvků. Pozor však na přílišnou konzumaci tohoto cukru, ve velkém množstvím může ublížit ledvinám. Orgán může mít problém se zpracováním.  Nejvhodnější pro zdraví je cukr s melasou, která cukru dodá exotický šmrnc a ještě živiny. Původem je tento barvený cukr řepný. Cukr s přidanou melasou je méně nákladný než třtinový cukr. 
Zobrazit článek >
 
Jak podpořit chuť jídla, když vaříte pro děti? Naučte se používat bylinky!
Máte v rodině malé dítě, které už obědvá s vámi? Pak je třeba udělat jisté změny ve vaření, respektive v dochucování pokrmů. Žádný masox, glutamát, sladidla a další dochucovadla. Je na čase naučit se vařit zdravě, méně solit a nepepřit. Jídlo může být chutné i bez použití jakékoliv chemie a výrazných dráždivých potravin. Jak vylepšit pokrmy, aby je mohla jíst celá rodina? Vše se dozvíte v tomto článku. Nemějte obavy, všem bude vaše jídlo chutnat! Dítěti ve věku do jednoho a půl roku, kdy pro něj připravuje příkrmy nebo už s vámi konzumuje klasické pokrmy, rozhodně nedochucujte jídlo solí nebo cukrem. Právě v tomto věku si totiž jedinec může navyknout na slané nebo naopak sladké pokrmy. Tuto chuť si lehko přenese do dospělosti a návyku ku příkladu na přesolená jídla se už jen tak nezbaví.  V další fází věku již můžete soli využívat, ale opět platí, že čím méně přidáte soli nebo sladidel, tím lépe uděláte. V potravinách už se dnes vyskytuje poměrně dost soli jen tak.  Pokud nemá vaše jídlo chuť, je na čase naučit se pracovat s bylinkami. Vyzkoušet můžete kopr, troch kmínu, bazalku, oregano, dokonce kurkumu, papriku a jiné. U zelených bylinek se nemusíte omezovat. V případě jiných se držte spíše střídmosti, avšak pro chuť je přidávat můžete. S dochucováním začínejte pomalu, abyste zjistila, jaké koření v podobně bylinek se zdá být nejvíce vyhovující. 
Zobrazit článek >
 
Grep na snídani: Proč zrovna toto ovoce?
Snídaně je základ dne. Měla by být vydatná a taky plná výživných hodnot. Na snídani je vhodné ze slané nabídky podávat vajíčka či žitný chléb. Pokud raději začínáte den sladce, pak byste si mohla pochutnat na ovesných vločkách a banánu. Pak je tu taky grep. O jeho výhodách bude náš článek.  Grep obsahuje velké množství vody, po ránu dodá tekutiny. Hydratuje a zvyšuje imunitu. Obsahuje cenné antioxidanty. Je skvělým zdrojem vitaminu C, v jednom grepu najdete zhruba denní požadované množství příjmu tohoto vitaminu.  Jestliže se snažíte zhubnout, grep se stane vaším spolehlivým pomocníkem. Jedná se o potravinu, kterou se vyplatí konzumovat obecně před jídlem, neboť startuje metabolismus. Hlídá hladinu cukru v krvi a taky řídí činnost a produkci inzulinu.  Ovoce se vplatí jíst i se slupkou. Samozřejmě nemáme na mysli vnější kůru, nýbrž bílé vlákno obalující každý trojúhelníček grepu.  Grep působí proti kardiovaskulárnímu onemocnění, má vliv na léčbu rakoviny. Ovoce ničí žaludeční vředy. Léčí plísně. Grapefruit vám dodá hodně energie, a ta je po ránu k nezaplacení, že?  Grepovou sílu můžete vyzkoušet taky v podobě rostlinného elixíru. Ten se podává vnějšně, je určený zejména pro citlivou a suchou pokožku. Olej aplikuje na obličej, dekolt či ruce každý den. Ochrání jemnou pokožku před nepříznivými vnějšími vlivy.  Grep pleti dodá sílu do každého dne, ničí znečištění a vyživuje kůži.  Otestujte tento produkt doslova na vlastní kůži. Nebudete litovat.  
Zobrazit článek >
 
Velká vlna smoothie: Proč zrovna celerové? I
Pít smoothie z různých kombinací ovoce a zeleniny vám rozhodně neuškodí. Právě naopak. Díky čerstvým produktům třeba přímo ze zahrádky svému tělo dodáte bohaté vitaminy a minerální látky. V poslední době se zejména na sociálních sítích rozmohl trend v pití celerové šťávy. Proč je celer v podobě smoothie tak jedinečný? Celer obsahuje spoustu tělu prospěšných látek. Je v něm obsažen vitamin A, B, C, K a P. Jeho součástí jsou taky beta karoteny, flavonoidy, antioxidanty, ze stopových prvků stojí za jmenování vápník, hořčík, fosfor, dále draslík. Velkou výhodou celeru je to, že obsahuje pouze čtyřicet kalorií. To je opravdu velmi málo, takže celer můžete konzumovat klidně i večer. Jeho šťáva je však, jak se brzy dozvíte, vhodná zejména po ránu. Máte vysoký tlak? Pak se stane smoothie z celeru vaším nejlepším přítelem. Navíc podporuje rozšiřování tepen, čímž zajistí stálý průtok krve. V předchozím jmenování prospěšných látek byly zmíněny antioxidanty. Ty jsou samy o sobě vhodné pro dobrou funkci organismu. Výzkumy bylo však dokázáno, že v celerové šťávě se vyskytuje nejméně osm druhů antioxidačních látek, které působí jako prevence proti rakovinotvornému bujení. Jsou obranou proti vzniku nádorů. Máte problém s vylučováním? Nebo trávením? I po ránu se vám zdá, že má váš žaludek snad o několik kilo navíc? Pak vyzkoušejte pravidelnou celerovou terapii. 
Zobrazit článek >
 
Velká vlna smoothie: Proč zrovna celerové? II
Nastartuje orgány a navíc podporuje funkci střev. Celer totiž obsahuje dostatečné množství vlákniny, mnohem víc než například banán. Podporuje taky činnost močového měchýře. S hlediskem vylučování souvisí i to, že celer brání usazování infekcí v moči a podporuje transport škodlivých látek z těla. U zánětů se ještě zastavme. Je známo, že celer působí proti kdejakým chorobám, zejména těm zánětlivým. Působí jako prevence a napomáhá v léčení dny, bronchitidy, osteoporózy, astmatu nebo artritidy. Celer je vhodný pro všechny, kteří trpí vysokou hladinou cholesterolu v těle. Pomáhá odbourávat špatné tuky, které můžete znát pod zkratkou LDL. Celer podporuje činnost mozku. Hned po ránu vám to bude pálit. Působí taky proti zánětům tohoto orgánu, je ku příkladu prevencí proti nevítanému Alzheimeru. Dalším plusem je, že celer působí taky na spánkové fáze mozku. Podporuje fáze celkově, čímž spánek s jistotou zkvalitní. Látky obsažené v celeru zlepšují sexuální výkonost a zvyšují aktivitu. Aktivní hledisko se netýká jen milostných hrátek. Zjistíte, že celer je výborný pro potřebný přísun energie, díky které se vrhnete s chutí do kdejakého sportu. Na tento fakt jistě čekáte. Ano, celer se stane vaším přítelem na cestě za štíhlou linií. Omezuje chutě, zejména na sladké, a navíc podporuje pocit sytosti. Pokud jej vypijete místo snídaně, nebudete mít s jistotou tak dvě hodiny hlad. Antioxidanty už v článku byly jednou zmíněny, avšak mohou se pochlubit ještě jedním výrazným účinkem. Zpomalují stárnutí. Podporují dokonce složky kolagenu, zabraňují vzniku vrásek a další projevy stáří pleti. 
Zobrazit článek >
 
Raw Bio drcené kakaové boby
Čokoláda a výrobky jí vylepšené jsou oblíbenou lahůdkou nejen Evropanů. Milují ji mladí i staří. Zřejmě nejoblíbenější je jako sladký nápoj, i když pralinky a v tabulkách, někdy obohacených o všelijaké oříšky a příchuti také není k zahození. Samozřejmě se vyskytuje množství produktů, které se jako čokoláda jen tváří. Barvu jim může dodat i nějaký ten kakaový prášek, ale čokoláda to prostě není. Pravdou také je, že čokoláda je bohatá na cukr, což z ní dělá solidní nepříliš zdravou energetikou bombu. Trochu lépe jsou na tom prémiové čokolády, deklarující vysoký obsah kakaa v neprospěch v poslední době tolik zatracovaného cukru. Ještě lepší je dát si tuto dobrotu úplně bez cukru – přírodní, bez jakéhokoli pražení – v podobě buď celých, případně drcených kakaových bobů. Nepražené kakaové boby mají osobitou, lehce nahořklou, intenzivní a lahodnou chuť a vůni. Pravdou je, že je specifická a pro někoho, kdo očekává čokoládovou chuť, může být zklamáním. Na rozdíl od „zdravě“ tvářící se čokolády s nízkým obsahem cukru neobsahují cukr žádný, přitom povzbuzují organismus. Pomáhají vyplavovat dobrou náladu navozující serotonin. Obsahem hořčíku zbavují napětí a křečí, imunitu podporují vitaminem C. Nepražené kakaové boby lze považovat za superpotravinu - uplatňující se hlavně v oblasti zdravé výživy. Můžete je přidat do kaše, tvarohu, vloček, domácích zákusků. V našem e shopu je můžete zakoupit drcené v oblíbené Raw Bio kvalitě značky Allnature mezi zdravou výživou v sekci Zdraví.
Zobrazit článek >
 
Hummus aneb cizrnová pomazánka
No, nezní to moc lákavě, že? Pokud si však doma cizrnovou pomazánku připravíte, zjistíte, že ale velice lákavě voní. A jakmile ochutnáte, bude vám jasné, že si tento recept musíte někam honem uložit. Tak jdeme na to, jak se připravuje velmi jednoduchý a oblíbený hummus? Budete potřebovat: Cizrnu (2 malé konzervy) Sezamovou pastu (6 lžiček) Olivový olej (4 lžíce) Šťávu z čerstvého citronu (cca z 1 kusu, dle chuti) Česnek (2 storužky) Kmín mletý (1 lžičku) Sůl a pepř Postup: Nejprve rozdělejte konzervu a slijte cizrnový nálev (Ponechte si jej třeba v hrnečku!). Cizrnu vysypte do mixéru a přidejte k ní veškeré suroviny. Česnek před přidáním do směsi prolisujte. Následně směs rozmixujte. Cizrna bude dost hustá, takže do ní přidejte minimálně čtyři lžíce nálevu z konzervy. Pravděpodobně bude třeba přidat ještě víc, to ale záleží na vás a na využití hummusu. Jakmile bude mít pomazánka vhodnou konzistenci, naaranžujte ji na misku a podávejte. Zbytek cizrnové směsi můžete skladovat třeba v zavařovací sklenici. Moc dlouho v ní ale určitě nevydrží, že? :-) Dobrou chuť! Výhodou tohoto jídla je jeho různorodé využití. Cizrnovou směs můžete připravit jako omáčku na zeleninu či jiné méně zdravé dobroty. Hodit se vám však bude i jako pomazánka na chleba. Kromě toho lze dochutit hned na několik způsobů. Vytvořit můžete třeba kari, pikantní nebo jalapenos verzi.  
Zobrazit článek >
 
Jak se zrodil Matcha čaj I
Tekuté povzbuzení plné antioxidantů, aminokyselin a nejrůznějších minerálů. To je Matcha čaj. V našem článku se podíváme až do daleké minulosti, jak tento čaj vznikal a k čemu sloužil. Dozvíte se taky to, proč dnes rozlišujeme dva základní druhy Matcha čaje, tradiční japonský a čínský.  Zmínky o čaji Matcha shledáváme už v dávné literatuře pocházející ze třetího století našeho letopočtu. Díky ní víme, že se čaj používal k léčbě těžkých onemocnění, byl pomocníkem v případě horečky a taky zabíral na otoky.  Již v této době se však začíná mísit historie dvou národů. Japonský velvyslanec údajně při návštěvě Číny dovezl do země semínka odrůdy Matcha čaje, kterou čínští obyvatelé neznali. Údajně ji vyměnil za jiný tajný lék, který zase japonská země potřebovala. S jistotou víme, že v Číně byl odvar z čajových lístků používán jako léčivé tonikum. Prameny zaznamenávají, že poprvé byla síla Matcha čaje otestována za dynastie Tang.  Pokud jste četla předchozí odstavec pozorně, mohlo vás zaujmout, že byly zmíněny čajové lístky, ale Matcha je vlastně prášek. Hned přijde vysvětlení. Čaj byl využíván zejména buddhisty. Na konci dvanáctého století, konkrétně v roce 1191, jeden ze zenových mnichů jménem Eisai zjistil, že účinky budou ještě silnější, když se čaj nebude jen louhovat, ale rozemele, rozmíchá ve vodě se a vypije celý. Přivedl tak do Číny a následně i do celého světa novou metodu pití čaje. V jeho době se taky tento čaj nevyužíval už jen jako lék, ale taky jako nápoj. 
Zobrazit článek >
 
Jak se zrodil Matcha čaj II
Později tento způsob pití převzalo i Japonsko, odkud čaj pocházel. Tam se popíjení stalo tradicí šlechticů. Pili jej bohatí a taky rytíři. Čaj byl nápojem samurajů. Čaj jim dodával sílu, ale taky byl považován za látku, která vnese harmonii a klid do jejich neustále akčního, leckdy až bouřlivého, života.  Tradiční pěstování a zpracování čaje Matcha se pak přemístilo zpět do Japonska. Tam se postupně příprava čaje ustálila a podle ní připravujeme čaj dodnes. Co se týče čínských čajů, jedná se o nápoje, které nemají dlouhou tradici. Vzhledem k jiným podnebným podmínkám se na území začaly pěstovat jiné druhy čajů. V posledních letech však farmářům došlo, že světová poptávka Matcha je vysoká a začali čaj znovu pěstovat ve velkém. Od japonské odrůdy se tento čaj liší barvou i chutí. Čínský čaj jednoduše poznáte podle toho, že nejde moc dobře naplnit a nemá tak výraznou barvu.  Vraťme se ještě k Eisaiovi. Možná vás zaujalo, že jeden jediný muž dokázal takhle jednoduše změnit přípravu čaje. Ve své knize s názvem Kissa yojoki se totiž dostal k tomu, že tento čaj je nepřekonatelným lékem pro duši. Jako jeden z vážených mnichů byl brán zcela vážně, a tak netrvalo dlouho, a čaj se od buddhistů dostal až na císařský dvůr.  Za zmínku z historického měřítka stojí ještě století šestnácté. Došlo ke vzniku takzvaného čajového obřadu. Ten se lišil od západních kultur, avšak spočíval taky v odpočinku, a to v tom nejvyšším. Pití čaje vedlo až k meditaci. Nápoj se stal taky výživou jogínů. Ze všech druhů asijských čajů se stal právě Matcha tím, který hrál v každém cvičení roli.
Zobrazit článek >
 
English Tea Shop: čaj levandule a heřmánek
Už jste ochutnala náš výborný růžový čaj z levandule a heřmánku?  Heřmánek pravý je znám zejména díky svým zklidňujícím a tlumícím účinkům. Působí proti křečím. Pomáhá proti bolestem břicha, například i v době menstruace. Léčí taky nadýmání.  Má vliv na hojení ran a opět pomáhá snižovat jejich bolest. Působí taky proti bolesti zubů.  Má vliv taky na krásu. Léčí ekzémy a různé vyrážky. Má vliv na zčervenání akné. Podporuje kvalitu vlasů i nehtů.  Heřmánek povzbuzuje unavené oči. Zabraňuje pocitům únavy či celkové vyčerpanosti.  Levandule spolu s heřmánkem vytváří skvělé léčebné duo. Je charakteristická svými podobnými účinky, avšak stejně u levandule najdeme další extra vlastnosti. Proč vám bude levandule ku prospěchu?  Levandule pomáhá v boji s nespavostí. Jistě znáte recept levandulové koupele, jejíž esence vám pomohou lépe usínat. Obdobně působí i čaj.  Levandule působí proti bolestem hlavy, má vliv na migrény, jejichž průběh dokáže výrazně omezit.  Působí taky proti zánětům nervů a celkově podporuje jejich funkčnost. Má vliv na negativní průběh stresu a jeho nežádoucí účinky.  Otestujte produkt obsahující zklidňující heřmánek s levandulí, bezkofeinový nápoj, který si díky jeho skvělé chuti užijete. Čaj si nemusíte připravovat pouze jako horký nápoj. Vykouzlit si můžete i studené potěšení, jen je v chladné vodě třeba sáček déle louhovat. Balení obsahuje dvacet kusů čajových sáčků. 
Zobrazit článek >
 
Pěstujte levanduli
Už od dávných dob si lidé oblíbili omamnou vůni levandule. V každé zahrádce se levandule pěstovala, nejen pro její léčebné účinky, ale také pro okrasu a ochranu jiných rostlin. Nebojte se pěstovat levanduli, není to vůbec složité. Osobně jsem začala levanduli pěstovat před čtyřmi lety a stále, při pravidelné péči, každé jaro krásně obrůstá a v létě bohatě kvete. Mám ji vysazenou nejen v předzahrádce, ale také v užitkové zahradě mezi jahodami a také vedle ní vysazuji rajčata. Sazeničky jsem si předpěstovala ze semínek zakoupených v zahradnictví. Klíčivost je stoprocentní. Levandule lékařská je bylina s omamnou vůní a nádherně fialově kvetoucími květy. Tato rostlina je původem ze slunného Středomoří. V dnešní době exituje také levandule, která kvete nejen fialově, ale i modře, růžově nebo bíle. Nejvhodnějším stanovištěm je slunné, suché místo s dobře propustnou vápnitou půdou. Květy levandule jsou skvělým materiálem k výrobě dekorací, vonných sáčků do skříně, výrobě kosmetiky nebo jako surovina vhodná například k pečení. RECEPT: Levandulové sušenky Ingredience: 250 g hl. špaldové mouky 60 g cukru 1 vanilkový cukr 1 lžička ml. skořice špetka soli 120 g másla 1 vejce 3 lžičky sušených levandulových květů Postup: V míse si smícháme mouku, cukr i vanilkový, špetku soli a skořici. Poté přidáme na kousky nakrájené změklé máslo, vejce a levandulové květy. Vypracujeme hladké těsto, které necháme v chladu odležet cca 1-2 hodiny. Poté přeneseme těsto do pokojové teploty, aby změklo. Z těsta vyválíme placku silnou zhruba 3 milimetry a vykrajujeme sušenky. Pečeme asi 10 minut na 180oC. Jste-li milovnicí levandule, neměla by Vám chybět tato kniha "LEVANDULE", která je věnovaná právě teté krásce mezi květinami.  
Zobrazit článek >
 
Pečeme si sami chleba - Tmavý chléb
Koupit celozrnné pečivo v obchodních řetězcích je stále problémem, ačkoliv netvrdím, že neexistují výjimky. Od té doby, co jsem osobně přešla na zdravější stravovaní, peču si svůj domácí chleba. Ačkoliv nevyužívám domácí pekárnu, i tak to má své výdody. Vím, co do těsta dávám, chleba mám vždy čerstvý a také si mohu dané recepty dochucovat například různými semínky a bylinkami dle mojí chutě. Doma jsme si velice oblíbili následující recept z knihy: PEČEME SI SAMI CHLEBA RECEPT: Tmavý chléb Ingredience: 350 g jemně mleté celozrnné pšeničné mouky 100 g jemně mleté špaldové mouky 50 g žitné mouky 2 lžičky soli 7 g sušeného droždí (nebo 20 g čerstvého) 100 g slunečnicových semínek 25 g kmínu 50 g máku 70 ml melasy tuk na vymazání mísy sezamová semínka na ozdobení Postup: Ve velké míse smícháme mouky, sůl, droždí, semínka, kmín a mák. Přidáme melasu a 300 ml vody. Vše důkladně promícháme. Takto připravené těsto důkladně hněteme alespoň 7 minut. Poté těsto přesuneme do vymaštěné mísy a necháme je zhruba 2 hodiny kynout. Po vykynutí vyložíme plech pečícím papírem. Vykynuté těsto opět pečlivě prohněteme a oboucháme o vál. Vytvarujeme kulatý chleba a celý ho obalíme v sezamových semínkách. Poté ho přemístíme na plech a necháme ještě hodinu kynout. Pečeme v předehřáté troubě na 220oC. Do bochníku uděláme ostrým nožem křížem několik zářezů. Pečeme cca 30 minut, tak aby chleba zezlátl a na poklep zněl dutě. Upečený bochník necháme vychladnout na mřížce.
Zobrazit článek >
 
Aby vitaminy nezmizely I
Víte, že ve slupce jablka se schovává nejvíce vitaminu? Že vařením zeleniny zlikvidujete až devadesát procent látek, které tělo potřebuje? Nebo že po oddělení plodu musíte dar přírody sníst do nějaké doby, aby obsahoval všechny vitaminy? A co skladování? Otázek o zachování nejdůležitějších látek v ovoci by vás mohlo napadnout daleko víc. My vám dnes prozradíme zejména triky, které vám pomohou udržet si v ovoci či zelenině zdravé látky a napovíme, jak se k jednotlivým plodům chovat.  Neloupejte a nestrouhejte Zásadním pravidlem je neodstraňovat ze zeleniny jedlé slupky. V ní se skrývá nejčastěji vitamin C a další důležité látky, které třeba pod slupkou ani nenajdete. Většinu zeleniny i ovoce znehodnotíte taky strouháním. Odšťavňování Zvláštní případ tvoří proces odšťavňování. Pokud chcete doplnit vitaminy a minerály, je ovoce v tekuté podobě tou nejlepší volbou. Nezapomínejte odšťavňovat ovoce i se slupkou, samozřejmě jen tou jedlou. Pamatujte však na to, že prolisováním ovoce se ničí vláknina. Ta nátlak nevydrží. Díky její absenci se ostatní látky dostanou snáz do těla, avšak myslete na to, že je třeba doplňovat vlákninu jinak.  Dobrou volbou je sušička Přemýšlíte, jak zpracovat ovoce a zeleninu, když v nich chcete uchovat většinu vitaminů? Otestujte služby sušičky. Domácí sušení vám zajistí, že v plodech zůstanou zdravé látky. Pamatujte na to, že sušit byste měla maximálně při čtyřiceti stupních. 
Zobrazit článek >
 
Aby vitaminy nezmizely II
Vařit, ale ne nevařit Zkrátka zeleninu ohřívejte, ale nevařte. Vitamin C zaniká při sto stupních Celsia, některé druhy ,,Béčka‘‘ se mohou vypařit ještě mnohem dřív. Vařte tedy zeleninu pozvolna a před tím, než voda dojde k bodu varu, zeslabte ohřev. Druhou možností je vložit zeleninu již do horké vody.  Není zelenina jako zelenina  To, co bylo zmíněno v předchozím odstavci, nemusí platit pro všechny látky. Nejznámější opak tvoří beta karoten. Ten se do těla uvolní mnohem lépe, když jsou plody jej obsahující zahřáté a klidně i povařené. Takže mrkev vařte. Můžete ji taky nastrouhat.  Malé kousky jsou pěkné, ale ne tak zdravé Cibuli, okurku či cokoliv jiného se snažíme nakrájet na malé kousky, aby se lépe jedly. Jenže napadlo vás někdy, že každým řezem ničíte fytonutrienty? Jedná se o látky, které oxidují na vzduchu. Jakmile narušíte jejich strukturu, téměř hned se vypaří.  Přímé slunce ani chladnička Mnohé hospodyňky nechávají nezralé ovoce takzvaně dojít na slunci. Jiné zase podpoří jeho výdrž větším chladem. Pravdou je, že nejvíce ovoce a zeleniny by mělo být skladováno při pokojové teplotě. Pokud zdravý nákup nevložíte do mrazáku, ale do chladničky, vitaminům se nic nestane, avšak ovoce ztratí na chuti. Otestujte rozdíl sama.  Výjimku tvoří bylinky, ty neskladujte jinde než v ledničce. Vydrží jak jejich látky, tak i podstatná vůně.  Pomohl vám náš článek? Teď už jenom zdravě. Nezabíjejte zbytečně vitaminy v ovoci a zelenině, které mohou nahradit kdejaký doplněk stravy.  Máte pocit, že nepřijímáte dostatek důležitých látek. Tabletky s komplexním obsahem jsou řešením.
Zobrazit článek >
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10