EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.CZ Pro ženy Pro muže Slevy a akce

Vaření

 
Kam na dýňové slavnosti
S příchodem podzimních dnů sklízíme dýně, které najdou uplatnění nejen v naší kuchyni, ale také jako dekorace našich exteriérů. Pokud si vypěstujete tykev olejnou, získáte z ní nejen vynikající a chutnou dužinu, ale také semena bez slupky, které jsou bohaté na vitamíny, minerály a esenciální mastné kyseliny Omega 3 a 6. Pravidelná konzumace dýňových semen zlepšuje kvalitu vlasů a nehtů. Snižuje cholesterol a redukuje vysoký krevní tlak. Během puberty minimalizuje vznik akné. Pravidelnou konzumací si také podpoříte dobrou náladu. Tradičními, podzimními akcemi, které se věnují těmto výpěstkům jsou dýňové slavnosti. Zde můžete zakoupit a ochutnat dýňové dobroty a zažít zajímavý doprovodný program pro celou rodinu. Kam na dýňové slavnosti: Brno-Modřice, Zahradnické centrum Brabec (5. - 6. 10. 2019) Praha, Zahradnické centrum Chládek (5. - 6. 10. 2019) Bakov, Flora Garden (5. - 6. 10. 2019) Teplice, Zahradnictví Dvořák a syn (5. - 6. 10. 2019) Šebrov, Zahradnictví u Kopřivů (5. - 6. 10. a 12. - 13. 10. 2019) Králův Dvůr, Zahrada Lisý (11. - 13. 10. 2019) Pardubice, AZ Garden (12. - 13. 10. 2019) České Budějovice, Zahradnické centrum Ferenčík (12. - 13. 10. 2019) Líbeznice, Zahradnictví Líbeznice (12. - 13. 10. 2019)   Pokud si chcete uvařit nějakou dýňovou dobrotu a nemáte inspiraci, zakupte si kuchařku DÝNĚ - 50 SNADNÝCH RECEPTŮ.
Zobrazit článek >
 
Proč pít burčák? I
Burčáková sezóna už vrcholí. Proč si taky dopřát tento alkoholický nápoj? Má vám co nabídnout. Skutečně je pravda, že působí pozitivní účinky na zdraví každého svého degustátora. Čtěte dál tento článek a dozvíte se víc.  Na začátek jedna zajímavost. Věděla jste, že burčák je zejména naší specialitou? Pije se ještě na Slovensku, méně pak v Rakousku a Německu. Ostatní evropské státy však tento nápoj vůbec neznají, nemají pro něj ani termín.  Burčák je kvašený nápoj, z čehož je jasné, že obsahuje kvasinky, mimo ně však i pro tělo prospěšné bakterie. Kromě těchto látek je bohatý na železo a zinek, obsahuje i další stopové prvky. Z vitaminů má zde velké zastoupení vitamin B. Z dalších významných látek obsahuje taky tiamin.  Další zajímavou složkou je kyselina pantotenová, která bývá součástí doplňků stravy. Má totiž pozitivní vliv na zažívání. Podporuje celý trávicí proces. Bojuje proti onemocnění sliznice.  Je známo, že alkohol celkově uklidňuje mysl a hodí jedince do pohody. Burčák má tuto sílu však dvojnásobnou, neboť obsahuje nikotinamid, který má zklidňující účinky. Zabraňuje nervovým onemocněním. Má vliv i na kožní problémy.  Zmíněné prvky podporují třeba krásu pleti, dále dodávají sílu nehtům, vlasům i vlasové pokožce. Poslední zmíněná složka tiamin podporuje zase činnost srdce. 
Zobrazit článek >
 
Jedlé druhy dýní I
Vlastně i samotné dýně patří do naší podzimní tematiky. Dnes vás seznámíme s nejznámějšími druhy dýní, které si můžete připravit v kuchyni. Znáte je všechny? Náš článek vám prozradí, jak s konkrétními dýněmi pracovat a co vám která nabídne.  Dýně žaludková  Tato dýně se pro svůj specifický tvar používá někdy za účelem výzdoby, mnohem lepší je však k jídlu. Chutná po oříškách. Jako jedna z mála se hodí ke konzumaci i za syrova, můžete ji jíst dokonce se slupkou. Dorůstá se pouze drobných velikostí, na pěstování není nijak náročná. Pokud chcete pěstovat dýně na malé zahradě, pak je tento typ ideální.  Hokkaido  Když se řekne dýně, mnoho a snad i nejvíce z nás si jistě vzpomene na druh Hokkaido. Jedná se většinou o dýně kulatého tvaru v oranžové či červené barvě. Existují taky zelené Hokkaido, ty se k nám však moc nedostanou. Dužina dýně je při správném uzrání měkká a poddajná. Hokkaido je náročnější na pěstování, hlavně pokud chcete, aby značně vyrostla. Vaše péče však bude stát za sklizené poklady.  Dýně okrasné Pojmenování tohoto druhu vás může zmást. I když okrasné plodiny obvykle slouží pouze skutečně ke kráse nikoliv k užitku, s dýněmi to tak úplně neplatí. Tyto dýně lze ideálně až po tepelném opracování konzumovat, počítejte však s náročnější přípravou, neboť bývají poměrně tvrdé a obsahují málo dužiny. Zpracovat ji ale určitě můžete. 
Zobrazit článek >
 
Jedlé druhy dýní II
Dýně Goliáš  Již název vám napoví, že se bude jednat o mohutný druh dýně. Goliáš může mít až třicet kilogramů. Hodí se zejména na zavařování. Z této dýně vyrobíte výborný kompot i marmeládu. Pozor na skladování, dýně obsahuje dost vody, velmi rychle uhnívá. Hodí se i jako pokrm pro zvířata.  Máslová dýně  Máslovou dýni u nás jen tak na zahrádkách nebo polích nepotkáte. Je velice náročná na podnebí, potřebuje slunečno a teplo. Dováží se k nám však hojně, neboť jde o jeden z nejpěstovanějších druhů dýní. Velkou výhodou je to, že dýně obsahuje málo semen a hodně dužiny, ekonomicky vám vyjde při vaření nejvýhodněji.  Dýně Chioggia  Známý nebo neznámý název? Tato dýně dorůstá poměrně velké velikosti, váhově se můžete těšit na čtyři až šest kil dýňových potěšení. Možná vás překvapí, že dýně Chioggia chutná sladce, dala by se přirovnat k mrkvi. Má velmi tvrdou slupku, čímž znesnadňuje své zpracování. Používá se i k výzdobě. Dýně špagetová  Špagetová dýně může být podlouhlá i kulatá, název dostala podle své dužiny. Jedná se o dýně váhově patřící kategorii do tří kilogramů. Mají obvykle smetanovou žlutou či oranžovou barvu. Dužina špagetové dýně ne vláknitá. Právě z těchto důvodů je vhodné dýni použít do polévky. Přidat ji však můžete třeba taky do těstovin nebo salátu. Svou vizáží je specifická a dá se použít jako dekorativní surovina. 
Zobrazit článek >
 
Houbová sezóna odstartována: Kdy vyrazit na houby?
Houbaři už sklízí první úspěchy. Houbami to v lese brzy přímo začne kvést. Přemýšlíte nad tím, že byste taky vyrazila pro nějaké úlovky, jenže nevíte, kdy je ten správný čas? Pokud jste se již několikrát vracela z lesa s prázdnou, pak je tento článek přímo pro vás.  První přeháňky jsme již shledali, to je známka toho, že se na houby již můžeme těšit. Pozor si však dejte na to, abyste výjezd příliš neuspěchala. Den po prvním dešti je ještě moc brzo na sbírání. Houby sice již mohou vystrčit klobouček, ale budou malé, moc vám neposlouží. Ideální je, když déšť několik dní vydrží, v lese bude stálé vlhko a mírně mokro. V takovém případě houby začnou růst velmi rychle a hojně.  Rychlost růstu hub hodně závisí nejen na vlhkosti a přívalu dešťů, ale taky na teplotě. Pokud je venku velké teplo, houby rostou pomalu a než se vydáte do lesa po deštích, je třeba počkat až týden. Jestliže se však teploty pohybují od osmi do patnácti stupňů, je skvělý čas vyrazit na houby zhruba za tři dny po prvním dešti. Tyto podmínky jsou pro houbaře ideální, úlovky si domů jistě přinesete.  Na podzim vyrážejte do smrkových či jehličnatých lesů. Z listnatých lesů si můžete úlovky vynést na jaře, nikoliv však na podzim. Známkou toho, že rostou houby, jsou auta vášnivých houbařů pozastavená u vozovky či u vjezdů do lesa. Snažte se však najít takovou oblast, ve které bude aut stát méně, máte větší šanci, že houby nebudou vysbírané. 
Zobrazit článek >
 
Poznejte druhy rýže III
Rýže. Pro někoho postradatelný, pro jiného nezbytný pokrm, bez kterého by se neobešel. Jak hodně v kuchyni využíváte rýži? V tomto článku vám představíme ještě další speciální druhy rýže, které zpestří vaše pokrmy.  Rýže obsahuje velké množství vlákniny a taky bílkovin. Určitě oceníte i podstatné množství vitaminu B. Jedná se o lehkou surovinu, kterou může jíst kdokoliv. Hodí se pro seniory i malé děti, dokonce se podává zejména při dietě i zvířatům.  Rýže patna  Tato rýže má speciálně dlouhá a velmi úzká zrnka. Můžete ji jíst neloupanou i bez slupek, často se právě z této rýže vyrábí produkt parboiled.  Rýže parboiled Tento druh rýže je speciální tím, že se nelepí. Pokud si nejradši pochutnáte na sypké dobrotě, navíc loupané, pak sáhněte po tomto druhu rýže. Připravuje se speciálním způsobem, nejprve se vakuuje, pod tlakem a v horké vodě tvrdne.  Rýže bomba Tato speciální rýže je také z Evropy, konkrétně ze Španělska. Celým názvem arroz bomba je typ pěstovaná v oblasti Valencie. Pokud znáte unikátní pokrm paella, můžeme vás ujistit, že se připravuje právě z této rýže. Šafránová rýže nebude chutnat dokonale, pokud směs nevytvoříte z tohoto rýžového druhu.  Pokud chcete zpestřit chuť rýže ještě jiným způsobem, přidejte do pokrmu kokosové mléko, pár kapek citronu nebo mandle, ideálně opražené. Rýži taky pro lepší chuť můžete uvařit ve vývaru. Pokud vsadíte na různé druhy bylinek, chybu taky neuděláte.
Zobrazit článek >
 
Recept: Bábovka s květem levandule
Levandule vás ohromí nejen svojí nádhernou barvou, ale taktéž omamnou vůní. Levandulový olejíček se používá nejen pro miminka proti bolestem bříška, ale také k uklidnění naší mysli. Někomu postačí pouhá inhalace levandulové vůně, jiný si levanduli přidá i do pokrmů. Pojďte s námi zkusit upéct: RECEPT: Bábovka s květem levandule Ingredience: 250 g polotučného tvarohu 200 g pol. mouky 100 g hl. mouky 200 g másla 170 g cukru 4 vejce 4 čaj. lžičky kypřícího prášku 1 vanilkový cukr hrstičku levandulových květů - spíše méně, aby nebyla bábovka převonělá Postup: Změklé máslo utřeme s cukrem a postupně přidáme žloutky. Z bílků budeme dělat sníh, tak si je dáme bokem do jiné mísy. K máslu se žloutky přidáme tvaroh a pořádně promícháme, aby vznikla souvislá vrstva. V další míse smícháme všechny suché ingredience (mouku, cukr, prášek do pečiva a levandulové květy). Nakonec suchou směs přidáme k té tvarohové. Z bílků si vyšleháme tuhý sníh, do kterého v průběhu šlehání přidáme trošku krystalového cukru, aby byl opravdu krásně vyšlehaný. Všechno pak společně promícháme s tvarohovým těstem. Formu na těsto si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Těsto vlijeme do formy a pečeme na 180°C, cca 45 minut. Milujete levanduli? Zakupte si knihu LEVANDULE, kde najdete mnoho zajímavých informací nejen o této vonné rostlině, ale i spoustu receptů a návodů na domácí kosmetiku.      
Zobrazit článek >
 
Poznejte druhy rýže I
Ráda si pochutnáváte na rýžových pokrmech? Určitě víte, že si v obchodech mezi různými druhy rýže můžete vybírat. Tušila jste, že druhy rýží počítáme na tisíce? Ano, skutečně, některé rýže se od sebe liší minimálně, ale distinktivní rysy u nich najdeme. Existuje opravdu velké množství rýžových odrůd a speciálů. V tomto článku vám představíme ty nejznámější a nejoblíbenější, které snadno seženete třeba v našem e-shopu.  Rýže natural  Obyčejná? To sotva. I když zdání může mást, právě tato rýže obsahuje podstatné látky. Za zmínku stojí například vitamin B, dále vláknina, esenciální mastné kyseliny, taky důležité množství vlákniny. Rýže natural svým názvem vyjadřuje nekonečné možnosti nikoliv obyčejný druh. Můžete z ní připravit cokoliv vás napadne. Pochutnáte si na ní jako přísadě v polévce, bude vám chutnat jako příloha, výborná je i do sladkých jídel.  Rudá rýže  Přesuňme se do výšin. Představujeme vám bhútánskou rudou rýži, která se pěstuje v Himalájských pohořích. Rudá rýže vám již díky svému názvu napovídá, že září červenou až mírně hnědou barvou. Pěstována je již po tisíce let, jedná se o nejdůležitější potravinu himalájských oblastí. Určitě se vyplatí poznamenat, že tato rýže čerpe vodu z viaduktů, ve kterých se schovává spoustu živin přímo z hor. 
Zobrazit článek >
 
Poznejte druhy rýže II
Divoká rýže  Někdy ji nazýváme taky planou. Proč? Nejedná se totiž přímo o druh rýže, nýbrž semena vodní trávy, které rostou v Severní Americe. Zrna divoké rýže jsou hodně tmavá a taky dlouhá. Obsahují mnoho důležitých látek, třeba vitamin B. Tato rýže se často míchá s Basmati, o které se dočtete níže.  Basmati rýže  Basmati rýži můžete identifikovat i bez prohlédnutí. Je totiž charakteristická pro svou oříškovou vůni. Její existence spadá až hodně daleko, neboť svůj název si nese již od starých Indů. V hindštině výraz basmati znamená něco jako královna mezi vůněmi. Jedná se o nejvíce konzumovanou rýži v Indii. Vyrábí se poměrně snadno. Dojde k odstranění vnější slupky a následnému leštění.  Jasmínová rýže  S vůněmi ještě nekončíme. Pojďme rovnou přeskočit k rýži jasmínové, ze které můžete cítit také mírně oříšky, ale její vůně je smetanovější a jemnější. Jasmínovou rýži můžete snadno slepit, to s Basmati nedokážete. Jasmínová rýže je taková univerzální. Hodí se jak na slané pokrmy, tak k přípravě sladkých dobrot, skvěle chutná například v nákypech.  Bílá rýže  Barva mluví za vše. Z této rýže byly odstraněny veškeré slupky i jejich stopy. Bohužel v této rýži již nezůstaly zásadní důležité vitaminy a minerály, neboť ty se ukrývají hlavně ve slupkách. Pro některé účely je však tato rýže nezbytná. Dále se dělí na další poddruhy. Nejoblíbenější rýže je dlouhozrnná, kulatozrnná a taky střednězrnná.
Zobrazit článek >
 
Keramická varná konvice Alamere
Kávu ani čaj bez uvařené horké vody nepřipravíte. Moje babička k vaření vody měla smaltovanou konvici. Stála celý den na kamnech a obsah ohřívala. Vodní páry z ní uvolňované zvlhčovaly vzduch a v případě potřeby byla voda za chvilku uvařena. Stačilo konev jen krátce položit na horký tál kamen, a žádaný nápoj byl připraven. Modernější domácnosti vařily na plynu, ale mělo to svá, hlavně bezpečnostní rizika. O vaření na elektřině nemluvě. Hlavním úskalím u vaření na ní je čas, po který trvá, než se varná plotýnka ohřeje a vychladí. Krátce a jednoduše, vaření na elektrické plotýnce je neekologické a neekonomické. Proto jsme se rádi chopili konvic sice elektrických, ale rychlých, nebo lépe rychlovarných. Mají tepelné pojistky a po převaření obsahu se samy vypnou. Nehrozí nám tedy riziko spojené se zapomenutým zapnutým vařičem. Rychlovarné konvice jsou stále elegantnější a především cenově dostupnější. Rozhodně nemusejí být kovové nebo plastové. Stále žádanější jsou ty keramické. Kuchyni dodávají útulný retro vzhled. Rychlovarná keramická konvice Esperanza EKK010W Alamere. Své uplatnění najde v malé i velké domácnosti, vejde se do ní až 1,2 litru vody. Má příkon 1350 W. Má pěkně oblý elegantní tvar a na bílém keramickém těle elegantní bílý květinový dekor. Varná konev Esperanza EKK010W Alamere může svým vzhledem a cenovou dostupností osvěžit i vaši kuchyň. Najdete ji sekci Elektroniky.
Zobrazit článek >
 
Březová voda s malinou
Březová voda není nic jiného než organická tekutina, která se získává speciálním způsobem přímo ze stromu břízy. Obsahuje značné procento vitaminů, taky minerály i stopové prvky. Užívání březové vody má mnoho důvodů. Můžete ji používat jako vnitřní lék, ale taky zevně. Prospěšná je pro vlasy, pleť i detoxikaci těla. Vyzkoušejte taky produkt Březová voda s malinou. Bříza se pro své léčivé účinky využívala již od pradávna. Březová míza, ze které se pak vyrábí voda, není jediným produktem z břízy. Léčivá je i kůra a též listy. Březová voda pomáhá vlasům. Bojuje proti vzniku lupů a taky zabraňuje vypadávání vlasů. Nejčastěji se prodává ve formě kúry, která vyživuje i vlasovou pokožku. Podporuje taky přirozené zvětšení objemu vlasů a dodá vašim kadeřím lesk. Tyto účinky jsou bezvadné, avšak pokud se bavíme o březové vodě, která se podává vnitřně, jistě by vás zajímaly spíše jiné účinky. Pokud vás trápí problémy s játry, pak si určitě březovou vodu objednejte. Dodá orgánům sílu. Bříza má vliv na vylučovací soustavu. Pročišťuje ledviny a pyšní se močopudnými vlastnostmi. Pomáhá při žaludečních obtížích a urychluje metabolismus. Dobře působí taky na psychiku, neboť zklidňuje mysl. Březová voda se doporučuje ke konzumaci, pokud se chystáte mít dítě. Podpoří navíc pravidelnost menstruačního cyklu a zbaví vás bolestí. 
Zobrazit článek >
 
Funkční čokoláda Matcha Tea
Ochutnejte výbornou čokoládu od výrobce Vitalio, která vás nejen zasytí, ale taky prospěje vašemu zdraví. Speciální druh zeleného čaje, který vznikl téměř před tisícem let. To je Matcha Tea. Vyrábí se z čerstvých čajových lístků. Ty se semelou na prášek, který tak dostane výjimečné a velmi specifické aroma. Matcha obsahuje nejúčinnější antioxidanty, které do těla jinak těžko dostanete. Matcha je mimo to taky výborným spalovačem tuků. Matcha Tea urychluje metabolismus a podporuje spalování tuků. Výrazně detoxikuje tělo. Výhodou Matcha Tea je to, že se jedná o stoprocentní zelený čaj. Nejsou do něho přidávána žádná barviva, žádné aromatické látky ani konzervační látky. Do sušenky navíc není přidaný cukr, takže si můžete být jista, že konzumujete zdravý produkt. Pokud potřebujete zvýšit soustředěnost a koncentraci, Matcha je záchranou. Navíc čokoláda vám dodá zase energii. Čokoláda již sama o sobě působí uklidňujícím efektem. Matcha má taky ve vlastnostech zklidnění mysli. Podporuje uvolněnou náladu, zbaví vás napjatosti. Matcha posiluje imunitní systém. Pokud alespoň jednou za čas dodáte Matchu do svému tělo, znesnadníte bakteriím či virům, aby ve vašem těle vytvořily neplechu. Z Matcha čaje je možné připravit několik teplých i studených nápojů. Můžete si připravit taky ovocný koktejl, zmrzlinu a nebo čokoládu. Právě výbornou čokoládovou dobrotu vám nabízíme v našem e-shopu. 
Zobrazit článek >
 
Malý zázrak jménem majoránka
Majoránka je oblíbené koření, které přidáváte jistě třeba do bramboráků. Hodí se o české i zahraniční kuchyně. Majoránka dodá pokrmům šťávu a výbornou chuť. Nás dnes budou ale víc zajímat její účinky. Jaký vliv má majoránka na vaše zdraví?  Bylinka zahání stres a zklidňuje mysl. Léčí nespavost a celkové stavy neklidu. Pomáhá taky proti migrénám.  Poslouží vám v domě menstruace, kdy uklidňuje její průběh a zahání bolesti. Pokud vás trápí menstruační křeče nebo jiná bolest břicha, lžička majoránka na její zahnání určitě neuškodí.  Zahání rýmu. Pokud venku prochladnete, majoránka dokáže nastartovat imunitní systém. Působí však i jako dlouhodobá pomoc. Uvolňuje dýchání. Majoránku by měly pravidelně konzumovat těhotné ženy a taky čerstvé maminky, neboť v majoránce jsou obsaženy látky, které podporují produkci mateřského mléka.  Léčí taky plynatost. Majoránka zlepšuje trávení.  Léčí taky zevní problémy. Snižuje projevy alergických reakcí.  Posiluje kardiovaskulární systém.  Působí proti nechutenství. Zvyšuje chuť k jídlu.  Majoránka je koření do pokrmů jako stvořené, neboť zlepšuje trávená a činnost trávicích orgánů, především žaludku.  Bylina se taky pyšní silnými dezinfekčními účinky.  Působí proti astmatu.  Majoránkou se léčí podrážděné hlasivky. Odvar z této bylinky pomůže při ztrátě hlasu. 
Zobrazit článek >
 
Příběh vína: Co (ne)víte o historii vinařství? III
Pojďme nahlédnout do naší historie. Víno se vyskytuje v pověsti o knížeti Bořivojovi a Ludmile. Ti byli obdarování sudem moravského vína knížete Svatoplukem z důvodů poctění jejich syna Spytihněva. Ludmila vínem zaplatila bohyni, aby zachránila jejich kraj před suchem a přivolala do oblasti déšť. Stalo se tak, úroda byla zachráněna a na počet bohyně a jejího daru začal právě český kníže Bořivoj vysazovat první vinice v Čechách. Ty se nacházely na území Mělníka. Víno u nás pravděpodobně bylo mnohem dříve, než mapují historické doklady. Zřejmě se na našem území réva pěstovala už ve třetím století našeho letopočtu, avšak historici se dnes shodnou, že révy bylo málo, šlo spíše o pěstování pro domácí spotřebu nebo o majetek vrchnosti. První dochovaný fakt o pěstování vína u nás pochází z počátku dvanáctého století, v zakládající listině benediktýnského kláštera naleznete zprávu o vinicích na Moravě.  Konec dvanáctého a počátek třináctého století byl pro zrod vinařské tradice v Čechách velmi podstatný. Z dochovaných dokladů víme o znojemských vinicích, díle o sadech u Uherského Hradiště. Zpráva z oblíbené vinařské oblasti kolem Mikulova pochází z roku 1249.  Za šíření vína se zasloužili především mniši a klášterní správa, víno u nich bylo na denní pořádku. Díky klášterům taky došlo ke vzniku pravých vinic, takových, jaké známe dnes. Úzké uličky mezi pásy vinné révy byly vytvořeny z jasných důvodů. Hůře se k nim dostávali škoditelé jak lidští, tak zvířecí. 
Zobrazit článek >
 
Příběh vína: Co (ne)víte o historii vinařství? I
Máte ráda víno? Popíjíte jej s přáteli na posezení nebo k dobré mu jídlu? Připravili jsme pro vás malý vinařský speciál, který se bude točit kolem perliček z vinné historie. Co o vínu určitě nevíte? V první řadě je třeba ujasnit si jeden z odborných názvů, který k vínu patří. Termín vinařství se používá sice běžně, ale pokud se rozhodneme mapovat historii, produkci a jiný výzkum vín, pak bychom správně měli proniknout do vědy jménem enologie.  Pojmenování víno pochází pravděpodobně z gruzínského termínugvino. Kvašené hrozny, ze kterých se pak připravovalo víno, byly dlouhou dobu považovány za magický dar přírody.  Ne vždy mělo víno své místo ve skleněných nádobách. Že se uchovávalo v sudech, je vám asi jasné, ale napadlo by vás, že dřív se víno nepilo z ničeho jiného než ze dřeva? Dřevěné poháry byly samozřejmostí. I když se postupně staré nádobí nahrazovalo jinými materiály, třeba porcelánem, dřevěné nádoby na víno se na stolech udržely poměrně dlouhou dobu.  O vinné révě vypráví již biblická pověst. Noe, který plul na své arše, se dostal k hoře Ararat. Zde zahlédl popínavou rostlinu plnou bobulí, kterou otrhal do džberu. Nějaké plody okusil, podstatné však je, že po několika dnech se z hroznů v nádobě stal, jak vyprávění popisují, lahodný mok. 
Zobrazit článek >
 
Příběh vína: Co (ne)víte o historii vinařství? II
Vinná réva je jednou z nejstarších rostlin na planetě vůbec. Z historických dokladů se dá s jistotou určit, že se jí živili již lidé v době kamenné. Nálezy, které dokumentují prapůvodní flóru, ukazují přítomnost vína více než čtyřicet milionů zpátky. To je dlouhá doba, viďte. Trochu víc blízká nám je již historie starého Egypta a Asie. Ze starých hieroglyfů je nám známo, že se již před šesti tisíci lety ve zmíněných oblastech vinná réva nejen pěstovala, ale taky se bobule již lisovaly na nápoj. Dokonce dnes víme, že víno již tehdy bylo rozlišeno na několik kategorií, pěstovalo se nejméně osm odrůd. Kromě dokladů ve starém písemnictví existují i další doklady. V egyptských hrobkách byla dokonce nalezena semena révy. To značí nejen to, že se réva pěstovala, ale taky oblíbenost a vzácnost plodů, neboť mocné vrstvy se nechávaly pohřbívat pouze se svým významným majetkem a bohatstvím.  Další, o něco mladší, záznamy pocházejí taky ze starého Řecka a Kréty. Oborníci se dnes domnívají, že právě odsud se víno začalo vyvážet a postupně se dostalo do celé Evropy. Réva se začala pěstovat na dalších místech, příhodné podmínky mělo taky Španělsko nebo oblast jižní Itálie.  Zjistěte víc v knize o vínech: Jedná se již o 3. vydání atlasu pro milovníky vína. V této příručce je do jednoho svazku shrnuto vše, co se lze o víně dozvědět. Je to jak průvodce po zemích i oblastech, v nichž se pěstuje vinná réva, tak také ideální rádce při nákupu vína. Každý, kdo se zajímá o víno, zde najde celou řadu praktických informací počínaje pěstováním vinné révy přes základní pravidla degustace až po doporučení, která vína se nejlépe hodí k určitým jídlům.  
Zobrazit článek >
 
Nebojte se mořských plodů I
Kdybychom v tomto článku měli jmenovat veškeré mořské plody, které si můžete doma připravit, vypadal by text spíše jako učebnice biologie a se čtením byste neskončila ani zítra. Ano, rozumíte správně, mořských plodů existuje obrovské množství. Do kategorie mořských plodů určených na talíř se dle kuchařským mistrů řadí jak mušle, tak korýši i hlavonožci. Pro představu do výčtu můžeme zahrnout krevety, kalamáry, kaviár, taky ústřice, humry a langusty. To je pouze procento z možností.  I když jsou tyto pochoutky stále výsadou zejména přímořských oblastí, rozšířily se už do celého světa a některé dobroty si za poměrně přijatelnou cenu můžete zakoupit dokonce i v supermarketu. V dnešním článku se zaměříme především na obecné rady k jejich přípravě. Mořské plody patří mezi nejluxusnější pokrmy, které se podávají především na společenských akcích a při významných příležitostech. Ochutnejte.  Mořské plody jsou pro zdraví velice prospěšné. Obsahují spoustu vitaminů, za zmínku stojí především vitamin A, B, E a H. najdete v nich taky dost minerálů, jód, fosfor, vápník, taky hořčík nebo draslík. Ku prospěchu vám budou omega 3 nenasycené mastné kyseliny. Jedlíky, kteří se snaží dodržovat příjem zejména zdravých potravin, jistě potěší, že se jedná o nízkokalorické pokrmy. Mezi nejvýraznější vlastnosti mořských plodů patří schopnost snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Chrání tělo taky před krevními sraženinami. Zvyšují obranyschopnost organismu a dokonce mají vliv na pozitivní myšlení. 
Zobrazit článek >
 
Nebojte se mořských plodů II
Pro přípravu mořských plodů platí několik pravidel, které lze využít, ať už připravujete jakýkoliv druh vodních živočichů. Pojďme se na něj podívat.  V první řadě je vhodné upozornit na to, abyste kupovala mořské plody až v den, kdy je budete připravovat. Přesvědčte se, že produkt je čerstvý.  Pozor na solení. Některé plody není vhodné před tepelným zpracováním solit vůbec, jiné jen trochu. Pořádně si pročtěte návod k přípravě konkrétního druhu daru moře.  Další důležitý bod je krátké tepelné zpracování. Mořské plody se pečou, smaží či vaří v krátkých časových intervalech. Následně se ihned podávají. Na znovuohřívání zapomeňte.  Jakmile plody položíte na stůl, možná vás napadne, že vlastně nevíte, jak je jíst. Mořští živočichové se většinou jedí pomocí speciálních příborů. Existuje loupač krevet, také nůž na ústřice nebo vidlička na humry. Pomůcky jsou opravdu různorodé. Než budete servírovat, pořiďte si správné vybavení.  Pokud se servírováním darů moře teprve začínáte, doporučujeme odstartovat rybí maraton známějšími pochoutkami. Připravit si můžete makrelu, mořského vlka nebo žraloka. Oblíbená je taky pražma a samozřejmě losos. Tyto pokrmy můžete podávat jak v polévce, tak jako hlavní chod i dezert. Nebudete si moci vybrat. Pokud s rybami budete spokojena, sáhněte po více exotickém plodu, například delikátních krevetách. Doporučována jsou taky chapadla chobotnice, která patří mezi nejlepší druhy masa vůbec.  Dobrou chuť! 
Zobrazit článek >
 
Zavařujeme I. Domácí kečup
Na zahrádkách dozrávají nejen rajská jablíčka, ale také papriky. Na sklizeň cibule či červené řepy je také vhodná doba. Pokud máte i nějaká jablíčka, přiberte k nim výše jmenovanou zeleninu a uvařte si domácí kečup. RECEPT: Domácí kečup Ingredience: 1 kg rajčat 100 g cibule 100 g jablek 100 g červené papriky (lusk) 50 g červené řepy 80 g cukru 70 ml octa 70 ml vody 2 ks bobkového listu 4 kuličky čeného pepře 4 kuličky nového koření lžička mleté skořice Postup: Rajčata, oloupanou cibuli, jablka, papriku a červenou řepu nakrájíme na menší kousky. Vše vložíme do hrnce, kam přidáme vodu, cukr a koření.  Za občasného míchání vaříme na mírném plameni asi 45 minut, dokud zelenina nezhoustne a nerozvaří se. Poté z hrnce vybereme veškeré koření a tyčovým mixérem nebo v kuchyňském robotu směs rozmixujeme dohladka. Ještě horký kečup naléváme do vyvařených skleniček přes síto. Zavařujeme ho 20 minut. Zavařujte snadno a pohodlně se ZAVAŘOVACÍM HRNCEM SENCOR SPP 2200SS. Má objemem 27 l a plynule nastavitelným termostatem. SENCOR SPP 2200SS disponuje kapacitou 14 zavařovacích sklenic o objemu 1 litr a dvojnásobným bezpečnostním jištěním. Díky skrytému topnému tělesu, můžete v hrnci připravovat i omáčky, polévky nebo horké nápoje, ty si můžete rovnou stočit do hrníčku pomocí integrovaného výtokového kohoutu.  
Zobrazit článek >
 
Recept: Čínské masové taštičky
V čínské kuchyni se většinou používá pšeničná mouka k přípravě moučných jídel, kterými je proslulá. V menší míře se pak využívá mouka kukuřičná, sójová a prosná. Základní těsta jsou však na rozdíl od našich lehce stravitelná. Nepřidává se do nich tuk, vejce ani mléko. Zkuste si připravit velmi chutné: RECEPT: Čínské masové taštičky Ingredience na těsto: 1 kg hladké mouky 1/2 l vlažné vody Ingredience na náplň: 1 kg mletého vepřového ramínka 2 čaj. lžičky mletého zázvoru 1 čaj. lžička mletého kmínu 1/2 čaj. lžičky mletého pepře 2 menší lžičky Vegety 2 lžičky soli cca 0,3 l teplé vody Ingredience na omáčku: 1 díl sójové omáčky 1 díl vody 1/2 dílu octa lisovaný česnek podle chuti Postup: Mouku dáme do mísy a postupně přidáváme teplou vodu. Těsto zpracováváme vařečkou. Nakonec je vypracujeme rukou a necháme pod mísou asi půl hodiny odpočinout. V průběhu této doby ještě několikrát přepracujeme. Z těsta vytvoříme váleček a ten nakrájíme na malé kousky. Každý kousek zmáčkneme rukou a válečkem rozválíme placičku o průměru 6 cm. Okraje placičky by měly být tenší a střed silnější. Do středu placičky dáme masovou náplň, kterou jsme vytvořili smícháním všech ingrediencí. Okraje placičky zmáčkneme k sobě, aby vzniknul půlměsíček. Okraje se nesmí zamastit! Rozlepily by se. Hotové taštičky vaříme v nesolené vařící vodě. Vařečkou ve vodě mícháme jedním směrem, aby taštičky nezůstaly přilepené na dně. Vařením se vždy maličko zvětší, nafouknou se. Až vyplavou na povrch, jsou hotové. Uvařené taštičky se namáčí v misce s omáčkou. Vyzkoušejte dietní čínskou kuchyni podle receptů z kuchařky ČÍNSKÁ KUCHYNĚ V REDUKČNÍ VARIANTĚ.
Zobrazit článek >
 
Pletenec s pekanovými ořechy a javorovým sirupem
Dnes si upečeme pořádnou dobrotu. Pekanové ořechy obsahují spoustu zdraví prospěšných látek, jsou bohaté na zdravé oleje, obsahují podstatné množství vápníku, fosforu a taky vitamin E. Pokud vás zajímají účinky, které přináší konzumace pekanových ořechů vašemu zdraví, navštivte náš magazín pro muže, článek je v něm připraven i pro vás.  My se s vámi dnes podělíme o recept na výborný pletenec, který v podobě koláče vytvářeli již jihoamerické kmeny. Ochutnejte tuto dobrotu. Doporučujeme upéct pletenců více, rychle mizí z talíře.  Budete potřebovat:  Listové těsto (ideálně máslové, 1 ks) Javorový sirup  (hustší, asi 150 ml) Škrob kukuřičný (1 lžičku) Pekanové ořechy (220 g) Vejce (1 ks) Postup:  Nejprve nasekejte dvě třetinu ořechů na menší kousky. Není třeba mixéru, ořechy jdou pěkně krájet. Následně je smíchejte s javorovým sirupem a škrobem.  Připravené těsto rozkrájejte tak, aby vám vznikly čtverečky velké okolo deseti centimetrů. Lépe se vám budou dělat větší pletence. Každý čtvereček pak na dvou protilehlých stranách nakrájejte, ale pozor, maximálně tak dva a půl centimetru z každé strany. Následně do nich naneste náplň a zabalte jednotlivými proužky přes sebe. Využijte vajíčko a potřete jím připravené pletence. Pečte asi dvacet pět minut v troubě vyhřáté na 180°C. Mňam, to bude dobrota! 
Zobrazit článek >
 
Kokosový cukr
Kokosové mléko, kokosové chipsy a taky kokosový olej. Třeba tyto produkty jsme vám už dávno v našem článku představili. Poslední dobou se však dostává na trh taky kokosový cukr. Víte, proč je toto sladidlo výhodné k užívání? Jaké bonusy přinese vašemu tělu a kde se vlastně vzalo? Přečtěte si náš dnešní článek.  Kokosový cukr se vyrábí z květů kokosové palmy. Dojde k naříznutí kvítků, ze kterých vyteče potřebná tekutina. Za teplotních změn je pak tato látka dále upravována. V posledním kroku dojde k výraznému zvýšení teploty a vznikají krystalky, ze kterých se stává náš potřebný cukr.  Kokosový cukr obsahuje velké množství minerálních látek, hlavně železa a zinku. Nese v sobě spoustu vitaminů a antioxidantů. Cukr velmi dobře podporuje střevní mikroflóru, neboť obsahuje látky, které slouží jako probiotika.  Má i další zdravotní účinky. Podporuje zažívání, působí jako prevence proti mnohým nemocem, dokonce dlouhodobě zabraňuje vzniku rakoviny tlustého střeva. Jeho používání je vhodné pro lidi trpící s nadváhou nebo dokonce obezitou. Tělo jej daleko lépe zpracuje než klasický cukr. Má taky pozitivní vliv na tvorbu inzulinu, omezuje dopady cukrovky na tělo jedince.                                                                                                                                                Kokosový cukr je výborný. Používat jej můžete při přípravě každého pokrmu, avšak počítejte s tím, že dá vašemu jídlu karamelový nádech. Hodí se nejlépe do sladkých pokrmů. Jen ochutnejte, jak je dobrý. 
Zobrazit článek >
 
Nejlepší domácí chléb? Vyzkoušejte tyto triky! II
Dejte si na čas. Jedno z nejdůležitějších pravidel spočívá v době, kterou chlebu věnujete. Pamatujte si, že těsto by se mělo nechat kynout dokonce třikrát. Nejprve připravit těsto, pak znovu promnout a ještě jedno kynutí, následně by měl odpočívat ještě připravený bochník před pečením. Vykynutý chléb poznáte tak, že pokud do připraveného bochníku zatlačíte prsty, těsto se nevrátí zpět. Dobře upečený chléb by měl taky pěkně dunět po zaklepání. Pokud chcete chléb ozdobit semínky či jinými ingrediencemi, pamatujte na to, že je nutné jej před posypáním natřít mokrou ingrediencí. Využijte olej, mléko nebo rozpuštěné máslo. Následně na chleba můžete přidat co vás napadne. Tohle stačí stručně. Bez droždí pořádný chléb nikdy neupečete. Nezáleží na tom, zda vsadíte na droždí čerstvé nebo sušené, jen na něj nesmíte zapomenout. Jednoznačně nejlepší chléb vám vykouzlí domácí pekárna chleba. V ní se totiž chléb nejen peče, ale taky ještě opracovává. Vložíte těsto do prostoru. Ta se tam točí, občas je jemně prohněteno. V další fázi se těsto mírně nechá potrhat, se vším si pekárna poradí. Vzniká nadýchaný bochník bez chybičky. Do pekárny však nemusíte vkládat ani hotové těsto. Šikovné stroje za vás těsto připraví. Postačí vložit do pekárny správné ingredience a čekat. Nezapomeňte, že vkládat je nutné nejprve mokré složky, pak až ty suché. 
Zobrazit článek >
 
Retro šlehačková láhev
Výrobky tohoto typy z módy nikdy nevyjdou, jsou příjemně retro. Proč retro? Už naše babičky je v kuchyni využívaly a řekla bych, že se prakticky nezměnily. Řeč je pomocnících, jako jsou sifonové a šlehačkové láhve. Dnešní milovníci nealko bublinkových nápojů znají tzv. SodStream plný plastu. Přestože se designéři snaží a pracují s tvarem a barvami, plastem vždy zůstane. Podstatně elegantnější a dekorativně efektnější, dodnes ji lze ve vybraných obchodech zakoupit, byla skleněná lahev. Naprosto bezpečná, stabilní, uchycená v drátěné síti. Do hlavice se zasunula bombička s CO₂, pootočilo se s ní a nápoj byl hotový. Stačilo stisknout tlačítko. Podobné to bylo se šlehačkou. Kuchaři dnes zařazují šlehačku do hotových pokrmů a výrobci nám rádi podsouvají „šlehačku“ v lahvi, ze které se aplikuje přímo na moučník či kávu. Nemá smysl vysvětlovat, že název šlehačka je pouhou mystifikací, jde jen o částečně rostlinný, víceméně synteticky vyrobený produkt. Pravou šlehačku nic nenahradí. Chutí i konzistencí. Ruční šlehače skrývají riziko, že ji tzv. přešleháte. Proto je skvělá Dessert Whip Plus W láhev. Našleháte v ní až 0,5 litru šlehačky na principu, který jsem výše popsala. Tedy stačí jen nalít do láhve, uzavřít je a do hlavice zasunout bombičku. Jediným rozdílem, že k vyšlehání dochází za pomoci dusíku, přesněji N₂O. Připravená šlehačka v ní vydrží až 10 dní, přitom je bez chemických přísad. Moderní nerezová láhev na přípravu šlehačky Dessert Whip Plus W je vylepšena protiskluzovou silikonovou vrstvou a dávkuje stiskem páčky aplikátoru. Zakoupíte ji v sekci doplňků pro Kuchyň.  
Zobrazit článek >
 
Nejlepší domácí chléb? Vyzkoušejte tyto triky! I
Tento článek nemá za cíl ukázat vám nejlepší recepty a postupy pro pečení chleba. Podíváme se na zajímavé triky a možná i tajné ingredience, které mohou váš domácí chléb zlepšit. Jak vytvořit jedinečnou pochoutku? I chléb může být delikatesou. Při výběru receptu a jeho ingrediencí je vhodné si uvědomit, že právě klasická mouka s vysokým obsahem lepku zajistí to, že bude upečený chléb lehký a vláčný. Pokud se chystáte upéct bezlepkovou podobu chleba, obvykle jsou doporučovány mouky žitné, špaldové, kukuřičné nebo sójové. Ty alespoň zčásti ovlivní výslednou požadovanou strukturu. Zdá se, že záležitosti ohledně mouky jsou opravdu důležité. Základní pravidlo, které si zapamatujte pro jakékoliv pečení s kynutým těstem zní: Mouku je třeba před přidáním do těsta prosít. Bez něj nikdy nebude těsto tak pěkně kynout. Upečený chléb bude díky mouce krásně vláčný. Dejte si pozor, že ne každý chléb kyne zas tejné teploty. Pro většinu chlebů se pohybuje vhodná teplota kynutí kolo třiceti pěti stupňů. Takže možná vám nebude stačit vložit chléb pod topení, bude nutné ho nechat kynout v troubě. Pamatujte si, že každý chléb musí projít pořádným hnětením. Pokud na pořádnou přípravu těsta vaše ruce a jejich síla nestačí, pak popřemýšlejte o koupi domácí pekárny, která práci odvede za vás. Lépe si poradíte taky s kuchyňským robotem. 
Zobrazit článek >
 
Čekankový sirup Originál
Sirup z čekanky je sladidlo, které můžete s chutí využívat vlastně bez zábran. Jedná se o produkt vyrobený speciálně z kořene čekanky. Obsahuje vysoké procento vlákniny, jistě vás potěší, že se jedná o sladidlo s nízkým glykemickým indexem. Hodí se na dochucování pokrmů i pro dětské jedlíky. Čekanka obecná je bylina s krásně zbarvenými modrými lístky. Co se týče lidského zdraví, nejzásadnější je kořen rostliny. Vyrábí se z něj tinktury, vaří se odvary a další léčivé esence. Z čekanky si můžete připravit taky čaj nebo právě již zmiňovaný sirup. Čekanka se pyšní mnohými účinky na lidské zdraví. Přispívá trávicí soustavě. Pomáhá proti onemocnění jater a žlučníku. Léčí žlučníkové kameny. Působí taky jako prevence proti tvorbě ledvinových a močových kamenů. Působí blahodárně na žaludek, zbavuje žaludečních vředů i přecitlivělého žaludku. Čekanka má močopudný účinek, celkově podporuje celou vylučovací soustavu. Má projímavé účinky, takže pomůže v případě zácpy. Čekanka čistí krev. Působí preventivně proti vzniku cukrovky, má vliv na zmírnění průběhu nemoci. Čekanka dodává chuť k jídlu. Používá se jako doplněk stravy při léčbě anorexie nebo jiných poruch příjmu potravy. Ochutnejte náš výborný čekankový sirup. Hodí se i při redukční dietě, neboť obsahuje výrazně méně cukru než kterákoliv jiná sladidla. Pokrmy připravované s čekankovým sirupem jsou velmi chutné. Uvidíte, že si toto sladidlo zamilujete. 
Zobrazit článek >
 
Velký speciál o stravování: Jakých chyb se dopouštíte? IV
Dodržujte pitný režim Tekutiny tvoří zvláštní kapitolu stravování. Již v předchozím díle byly zmíněny nezdravé nápoje a alkohol. Byla by však chyba nepozastavit se u zdravého pitného režimu. Denně by měl dospělý člověk vypít minimálně litr a půl zdravých tekutin. Do nich se počítá většina čajů a voda. Ostatní slazené minerálky jsou dobré pro mlsný jazýček, tělu však na zdraví moc nepřidají. Omezte jejich konzumaci. Pokud vám obyčejná voda nechutná, otestujte kouzlo pár kapek citronu. Pozor na upravovaná jídla Ne příliš vhodná jsou tepelně upravovaná jídla, která obvykle obsahují konzervanty, a taky dost soli. Pokud máte čas a prostor, vařte raději svá jídla, kupujte čerstvé potraviny. Důležitá je vyvážená strava Leckde si přečtete, že při hubnutí i běžném stravování je vhodné omezit konzumaci cukru a přidat co nejvíce bílkovin. Jenže sacharidy nemůžeme házet do jednoho pytle. Jsou cukry nezdravé, tj. bonbóny, pečivo a další potraviny, ale taky sacharidy velmi potřebné, jednoduché cukry, které se nacházejí například v ovoci. Ty tělo potřebuje a dokonce velmi. Nenahrazujte zdravé cukry jen bílkovinami. Vyvážená strava taky spočívá v pravidelném jídle. Snažte se alespoň pár dní sledovat, co vlastně spořádáte a případně upravte jídelníček do vhodnější podoby. 
Zobrazit článek >
 
Velký speciál o stravování: Jakých chyb se dopouštíte? V
Káva ano. Ale jaká? Ať už pijete denně dvě kávy, protože vám chutnají nebo že je zkrátka potřebujete, vůbec to ničemu nevadí. Ovšem pouze tehdy, pokud pijete kávu kvalitní. Nekonzumujte instantní nápoje, omezte tučné mléko a zapomeňte na smetanu. Dejte si pozor na kávu bez kofeinu, na odpoledne nebo večer je určitě vhodná, ale ne každá je kvalitní. O cukru do kávy nemusíme ani hovořit, bez něj je káva zdravější. Sport všechno nezachrání Někteří lidé spoléhají na to, že pokud pravidelně cvičí, mohou si dopřávat zkrátka vše. To tak úplně není pravda. I když nepřibydete na váze, vaše tělo si musí s celou potravou poradit. Nekvalitní stravou zatěžujete nejen trávicí systém, ale celý organismus, ani o tom nemusíte vědět. Špatné stravování se může na těle projevit až za několik let. Doplňujte vlákninu Proběhlo mnoho testů na lidských organismech, které zjišťovaly nejen složení nevhodných látek v organismu, ale taky těch dobrých. V testování zcela propadla vláknina. Tento nenahraditelný komponent je v nedostatečném množství v každém třetím organismu. To je opravdu velké číslo. Vláknina skvěle podporuje trávení i vylučování. Najdete ji v oříškách, zelenině i ovoci, důležité jsou však taky celozrnné obiloviny. Máte již ve svém jídelníčku jasno? Pokuste se vylepšit své stravovací návyky. Tělo vám za tento krok velmi poděkuje, tomu věřte!  
Zobrazit článek >
 
Espresso s tonikem
Už jste ochutnala tuto lahůdku? Nebo si na ni teprve děláte chutě? Ať už je to tak či onak, kávu s tonikem si můžete připravit i doma. Oceníte tento hit léta? I když se zdá být espresso s tonikem novinkou, vězte, že tento nápoj existoval už před mnoha lety. Toto skvělé potěšení plné svěžesti a energie se zrodilo ve Švédsku. Servírování espressa s tonikem má svá pravidla. Ledem by měla být zaplněna minimálně polovina větší sklenice, do které se pak nalijte z větší část tonik, který obvykle doplní hned dvojité espresso. Není pravidlem, že na drink musíte používat tonik klasický, tedy bez příchutě. Fantazii se meze nekladou, vyzkoušet můžete zázvorový, květinový nebo ovocný. Záleží na chuti, kterou od drinku požadujete. Buďte však při přípravě opatrná, výrazná chuť vás může překvapit. S tímto drinkem skvěle ladí taky citron a sirupy. Pokud zvolíte klasický tonik, vymačkejte do nápoje trochu citronu nebo do něj vložte přímo plátky. Dobře chutná taky s bezinkou. Pokud chcete při přípravě docílit barevného efektu, naplňte nejdříve sklenici ledem, následně do ní nalijte tonik. Poté až velmi pomalu lijte do sklenice kávu, ideálně ji nechte udělat v ,,pressovači‘‘, z něj káva poteče ideální rychlostí. Co takhle espresso KRUPS na kapsle? Pro malé kuchyně, skvělá cena, manuální ovládání, pro horké i studené nápoje, extrémně rychlý, čistý, jednoduchý a spolehlivý provoz Thermoblock Tlak čerpadla 15 barů Příkon 1460 W Zásobník vody 0,6 l Úsporný režim: rychlé nahřátí Auto-off po 5 min. Plastový magnetický držák kapslí Plastová aretační páka se zvedačem Plastový volič horká vs. studená voda Odkapávací tácek s nastavením výšky ve 3 polohách Zeleno červený LED spínač zap/vyp, pouze pro kapsle Nescafé Dolce Gusto Rozměry (V x Š x H): 28,7x 15,9 x 22 cm
Zobrazit článek >
 
Velký speciál o stravování: Jakých chyb se dopouštíte? II
Pozor na nízkotučné produkty Že sníte o dost kalorií méně? Dáte si nízkotučný tvaroh a radujete se, že bude hodnota kalorií denního příjmu nižší? Jenže jednotka kcal není vším. Výrobci mají dvě možnosti. Buď do produktu přidají chemická ,,éčka‘‘, která spraví chuť nízkotučného produktu, nebo zvýší množství cukru. Ani jedna metoda není pro organismus vhodná. Vsaďte raději na klasické produkty, které do těla dodají kvalitní složky potravy. Produktům Light se raději vyhněte. Letní drinky, alkoholické nápoje i limonády jsou zlo Kdo by si nezpříjemnil letní zahradní party nebo posezení ve venkovní restauraci lahodným drinkem. Při jeho pití však nezapomínejte myslet na kalorie a hlavně cukr. Do koktejlů se přidávají aromata a sladidla, která sice dovedou chuť nápoje k dokonalosti, ale nepřispějí vašemu zdraví. Je jasné, že na alko drink vyrazíte hlavně večer, ale snažte se vybírat takové pití, které není až tak sladké. Po koktejlu raději zvolte střik. Dobrá volba, která uzemní váš příbytek na váze, je taky vodka nebo gin se sodou. Přidejte okurku nebo čerstvý citron a máte chutný drink téměř bez kalorií. Pozor na upravovaná jídla Ne příliš vhodná jsou tepelně upravovaná jídla, která obvykle obsahují konzervanty, a taky dost soli. Pokud máte čas a prostor, vařte raději svá jídla, kupujte čerstvé potraviny. 
Zobrazit článek >
 
Velký speciál o stravování: Jakých chyb se dopouštíte? III
Jak je to vlastně s dietami? Pokud se rozhodnete držet jakoukoliv dietu, pořádně si nejprve tento krok rozmyslete. Ne všechny, ať už hubnoucí nebo čistící kúry, vám totiž prospějí. Základní a nejdůležitější trik, který můžeme doporučit úplně každému, spočívá v pravidelném režimu jídla. Naučte se snídat, obědvat i večeřet ve stejnou dobu. Svačte kvalitní potraviny, nikoliv rychlé snacky nebo sladkosti. I když je vhodné konzumovat pouze zdravé potraviny, někdy je třeba udělat si jednou z vašich oblíbených lahůdek radost. Diety držet můžete, ale nebuďte tak striktní, raději se odměňujte. Maso je dobré, ale nejezte ho příliš mnoho Živočišné bílkoviny tvoří důležitou součást potravy, kterou každý vegetarián musí nahrazovat velkou dávkou bílkovin rostlinných, plně je však nikdy nenahradí. Tělo bez těchto komponentů v klidu přežije, ale musí si zvyknout na méně energie. Pokud však jíte maso každý den a někdy třeba i dvakrát denně, pomyslete na omezení jeho konzumace. Tělo tolik bílkovin zase nevyužije, vhodnější je konzumace rostlinných proteinů. Jezte luštěniny, taky vejce a mléčné produkty. Nejsou sacharidy jako sacharidy Přílohy nejsou zakázané, ale snažte se omezit ty s vysokým glykemickým indexem. Mezi ně patří knedlíky, těstoviny, ale i brambory. Snažte se alespoň občas vyměnit doplnění hlavního jídla za zeleninu, rýži, ale vynechte tu předvařenou, taky kroupy nebo třeba oblíbený amarant a samozřejmě luštěniny a další. Co se týče sacharidů, omezte pokud možno sladkosti, pití limonád, opatrně i s příliš sladkým ovocem. 
Zobrazit článek >
 
Velký speciál o stravování: Jakých chyb se dopouštíte? I
Jídlo, základ života. A zdravá vyvážená potrava je zárukovou života kvalitního. Se správným stravováním se pojí několik zásadních pravidel, které je třeba dodržovat, pokud dbáte na zdravý životní styl. Snažíte se zhubnout a stále se vám to nedaří? Nebo vás trápí bolení břicha hned po najedení? Možná je problém v tom, co jíte. Nebo se stravujete špatnými postupy? Přečtěte si náš článek a seznamte se s nejčastějšími chybami, kterých se mnoho lidí dopuští třeba i každý den. Příliš mnoho tekutin při jídle Říká se, že těsně před jídlem je vhodné vypít sklenici vody, abyste snědla méně jídla a zahnala hladovou vlnu. Jak se to vezme. Jakákoliv tekutina vás sice pocitově zasytí, avšak taky naředí trávicí šťávy, které pracují na rychlém zpracování potravy. Pít byste neměla ani těsně po jídle, neboť tělo s potravou chvíli potřebuje pracovat zcela samo. Voda nerozpumpuje metabolismus, to si raději v restauraci dejte malý předkrm.  Nespěchejte aneb doporučení k nezaplacení Taky máte dny, kdy do sebe jídlo doslova naházíte, jen abyste už mohla být někde jinde? Konzumace potravin by měla být pro vás potěšením. Naučte se jíst v klidu, vždyť na snědení připraveného jídla potřebujete jen pár minut. V klidu zasedněte ke stolu, u jídla si i odpočinete. A nezapomínejte taky na to, že jíst ve stoje není zdravé! 
Zobrazit článek >
 
Vybíráme olivový olej I.
Olej, nejen olivový, hrál svoji důležitou roli od počátku dějin lidstva. Byl využívaný nejen jako součást přípravy pokrmů, ale také jako nezbytná součást některých náboženských obřadů. Mezi nejstarší oleje patří právě olej olivový. Olivovníkový strom  se stal již v minulosti symbolem věčného mládí, síly a míru. Byl zobrazovaný v amuletech, taktéž se vysazoval jako hraniční strom. Olivový olej je výbornou přísadou pro svoji rozmanitost a aroma. Chuťově mohou vynikat ovocné nebo kořenité tóny. Kvalita olivového oleje je přímo závislá na době sklizně. Je velice důležité, aby se čerstvě sklizené olivy ihned zpracovaly. Olivové oleje se dělí podle chutí, vůní, stupně kyselosti a barvy na: Extra panenský olivový olej Panenský olivový olej Obyčejný olivový olej Panenský lampantový olej Extra panenský olivový olej Odborná definice: Kyselost je nižší než 1o na každých 100 g a organoleptické hodnocení je vyšší než 6,5. Kyselost zde neoznačuje chuť, ale jedná se o chemický parametr - množství mastných kyselin. Panenský olivový olej Odborná definice: Kyselost je nižší než 2o a organoleptické hodnocení vyšší než 5,5. Obyčejný olivový olej Odborná definice: Kyselost je nižší než 3,3o. Není vhodný ke konzumaci. Doporučuje se rafinovat. Panenský lampantový olej Odborná definice: Kyselost přesahuje 3,3o. Nevhodný ke konzumaci. Nejkvalitněší olivový olej, který je možné zakoupit v eshopu je BIO EXTRA PANENSKÝ OLIVOVÝ OLEJ.    
Zobrazit článek >
 
Slané pečení: Pizza placičky
U nás doma milujeme pizzu na všechny možné způsoby. Proto ráda experimentuji nejen s různými druhy těst, ingrediencemi, které pokladu na těsto, ale s různými tvary pizzy. Minulý týden jsem měla zadělané těsto na pizzu, ze kterého měla být klasiky kulatá pizza s ingrediencemi takzvaně "co dům a zahrádka dají". Avšak pro nečekanou návštěvu jsem si chtěla zaimprovizovat. Dobrůtky na náplň, jako jsou zelenina, sýr či vajíčka, jsem nechala beze změny. Chtěla jsem docílit toho, aby si každý vychutnal svoji pizzu. Ač malou, ale celou svoji. Proto mne napadly pizza placičky, které si teď můžete připravit i vy. RECEPT: Pizza placičky Ingredience - těsto: 500 g hl. mouky 10 g suchého droždí 5 g soli 5 g cukru olivový olej 320 ml vody Ingredience - náplň: 2 pol. lžíce másla 2 pol. lžíce hl. mouky 250 ml mléka sůl pepř 100 g měkkého ovčího (kozího, kravského) sýru 2 žloutky 1 hrnek hrášku cherry rajčátka 2 hrsti špenátových listů nebo polníčku 200 g sušené šunky bazalkové listy 1 stroužek česneku 60 ml olivového oleje Postup: Těsto: v míse smícháme všechny suché ingredience. Přilijeme vodu pokojové teploty a promícháme. Uhněteme těsto, které necháme kynout zhruba 2 hodiny při pokojové teplotě. Po vykynutí rozdělíme těsto na potřebný počet kousků, ze kterých vytvoříme placičky. Povrch placiček potřeme olivovým olejem. Rozehřejem troubu na 200oC. Náplň: nejprve si připravíme bešamel. V hrnci necháme rozpustit máslo a pak přidáme mouku. Mouku musíme řádně v másle rozmíchat. Zhruba dvě minuty ji opékáme. Poté za stálého míchání do máslové mouky přilijeme mléko. Vaříme zhruba pět minut. Pak odstavíme z plotny. Nakrájíme si měkký sýr, který vmícháme do bešamelu. Bešamel dle chuti osolíme a opepříme. Následně do bešamelu vmícháme žloutky. Bešamel naneseme na placičky těsta. Na povrch bešamelu rozdělíme hrášek a cherry rajčátka. Pizza placičky položíme na plech a vložíme do trouby, kde je pečeme zhruba 8 minut. Po upečení na každou placičku položíme plátek sušené šunky, špenát nebo polníček. Bazalkový přeliv: rozmixujeme bazalku s česnekem a solí. Směs zředíme olivovým olejem. Tímto přelivem pokapeme každou pizza placičku. Ingredience náplně mohou být změněny podle vaší chutě. Kdyby vám však chyběla inspirace na jiný druh pizzy, nechte se indpirovat kuchařkou SLANÉ PEČENÍ, kde najdete i spoustu jiných a velmi chutných receptů na slané dobrůtky.  
Zobrazit článek >
 
Odličovací sérum ve spreji
My ženy se rády líbíme, proto se upravujeme. Zlepšuje nám to náladu a zvyšuje sebevědomí. A sebevědomá žena je nepochybně šťastnější. Proto se také líčíme, líčidla k nám patří odedávna. Zatímco v minulosti nebyl výběr prostředků krášlení nijak náročný, v obchodech toho opravdu moc k dostání nebylo, dnes je to podstatně složitější. Výrobci nabízejí každou sezónu nové a nové kolekce odstínů a druhů výrobků. Naproti tomu kvalita líčidel byla a dodnes je kolísavá, což ne zdaleka souvisí jen cenovou hladinou, ve které se to které líčidlo prodává. Nepochybně jsou ale na tváři stabilnější, barevnost je sofistikovanější, přestože podléhá módním trendům a měnícímu se životnímu stylu. Ten vše kolem nás zrychluje a žádá si jednoduchá „instantní“ řešení. Nejen líčení by proto mělo být rychlé, ale i odlíčení, i v zájmu zdraví pokožky. Naštěstí existuje dostatek přípravků, které přesně těmto požadavkům vyhovují. Například olejové sérum Renovality. Na vatový tampon, případně přímo na obličej a krk ho nastříkáte a krouživými pohyby setřete. Nejen že účinně odličuje. Čistě přírodní odličovací sérum přispívá výživou a vlhkostí. Obsahuje zejména jojobový olej a pokožce blízký, ve vodě nerozpustný Hemisqualan, který podporuje její přirozenou obranyschopnost, přispívá k jemnosti a udržení hydratace. Sérum bez jakýchkoliv příměsí spolehlivě, přitom šetrně, odstraňuje i voděodolný make-up. Hodí se na pleť citlivou, suchou, normální a aknózní. Odličovací sérum Renovality zakoupíte, nyní za zvýhodněnou cenu, v sekci Kosmetiky.
Zobrazit článek >
 
Recept: Levandulové máslo
Levandule nejen nádherně kvete, ale ještě více se radujeme i z její omamné vůně. Její aroma má velmi pozitivní účinky na naši psychiku. Stačí pár kapek vonného oleje, který naaplikujete do aroma lampy, a pocítíte příval uvolnění. Z této kvetoucí trvalky se dají vyrobit nejen mýdla, vonné olejíčky nebo různá kosmetika, ale také jsem se setkala s levandulovou zmrzlinou. Řekla bych, že musíte být opravdovým milovníkem levandule, aby vám zachutnala i tato ledově osvěžující pochoutka. Proto bych více vsadila na ženy, které mají tuto zmrzlinu více v oblibě než muži. Vy si můžete připravit, podle našeho návodu, zajímavou variantu másla: RECEPT: Levandulové máslo Ingredience: 1 máslo (250 g) špetka soli 1 pol. lžíce medu 1 pol. lžíce čerstvých nebo 1 a 1/2 lžíce sušených levandulových květů Postup: Máslo necháme změknout při pokojové teplotě. Vložíme je do misky a osolíme. Poté do másla postupně zašleháme med a levandulové květy. Hotová směs by měla mít nadýchanou konzistenci. Máslo dáme na potravinářskou fólii a pevně ji stočíme. Vytvoříme máslový váleček. Poté máslo vložíme do chladničky, kde ztuhne. Pokud víte, že celé máslo neupotřebíte, můžete si část odložit do mrazničky. Levandulové máslo lze použít na opečené tousty nebo k dochucení grilovaného kuřecího masa. Taktéž je vhodné k pečení sladkých dezertů. Pokud nemáte levandulové květy, můžete použít SIRUP Z LEVANDULE. Z receptu, díky sladkosti sirupu, vynechejte i med.  
Zobrazit článek >
 
Letní alko drinky, které vás osvěží I
Letní víkendy jsou jako dělané na posezení v parcích, u vody nebo na domácí grilování. Pro každou jmenovanou příležitost by se vám jistě hodil svěží drink. Nepijte těžké víno nebo hutné pivo a vyměňte ho za ledové osvěžení. V tomto dvoudílném článku jsme pro vás připravili několik receptů na zajímavé letní osvěžující alko drinky. Článek se soustředí na méně známé nápoje, abyste mohla objevit nějakou novinku, kterou neznáte. Tak který nápoj to bude? Zázvorový říz Na pěknou letní vypalovačku, která ochladí a ještě vás zbaví všech bacilů budete potřebovat bílý rum a tonik nebo zázvorové pivo a limetku. Mixujte v poměru 1:2. Do nápoje se hodí hodně kostek ledu a limetka. Do zázvorového toniku nebo limonády lze přidat taky hruškovice nebo alkohol s příchutí jablek. V kombinaci se zázvorem chutnají obě dvě varianty skvěle. Pokud vytváříte toto zázvorové překvapení, přidejte do něj předem uvařenou hrušku či jablko nebo využijte kompotovaného ovoce. Opět vložte do drinku alespoň pár kostek ledu. Mojito s melounem Mojito patří mezi nejoblíbenější drinky vůbec. Je svěží, lehké a výborně chutná. Připravili jsme pro vás jeden ,,vylepšovák‘‘ s melounem. Na přípravu budete potřebovat stejné ingredience jako na mojito, tedy světlý rum, mátu, třtinový cukr, limetku a sodovku. Dále si pak připravte kus melounu. Ze zmíněných ingrediencí připravte směs, část melounu rozmixujte a vlijte do mojita. Následně nakrájejte zbytek vodního melounu na kousky a přidejte do nápoje spolu s kousky limetky a máty. 
Zobrazit článek >
 
Letní alko drinky, které vás osvěží II
V tomto článku vás seznámíme s dalšími dvěma drinky, které vám jistě budou chutnat. Pokud jste ještě nečetla první část článku, určitě se k ní vraťte, nápoje stojí alespoň za vyzkoušení. Okurková limonáda na divoko Okurkovou limonádu v nealkoholické podobě vám chutná? Pokud ano, pak vyzkoušejte náš alkoholický speciál, který zpestří každou vaši party. Základ připravte jako obvykle. Oloupejte okurku a rozmixujte ji. Následně přeceďte nápoj, abyste se zbavila semínek. Druhou okurku nakrájejte na velmi jemné plátky a zalijte je ledovou vodu případně do nápoje přidejte ještě led. Vylijte okurkový mix. Přidejte dvě lžíce cukru a zamíchejte. Základ je hotový. Pro přípravu drinku pak použijte citronový silnější alkohol, vodku, rum nebo třeba Fernet. Do velké sklenice přidejte panáka vybraného alkoholu, následně přidejte lžíci medu, dvě lžíce citronové šťávy, několik plátků citronu, najemno nakrájené okurky a led. Vše zalijte okurkovou limonádou a ihned můžete podávat. Vinná réva s citronem Vyzkoušejte jedinečnou kombinaci vína a citrusů. Proč vinný střik trochu nevylepšit? Představujeme vám speciální drink, který vás osvěží. Na jeho přípravu budete potřebovat. Citrusový silnější alkohol, hroznovou limonádu, bílé víno, plátky citronu, kousky hroznů a led. Malého panáka smíchejte s dvěma deci vína, přidejte stejné množství hroznové limonády. Přidat místo limonády můžete i šťávu spolu se sodovkou. Do nápoje přidejte nakrájené hrozny s kousky úzkých citronových plátků a velké množství ledu. 
Zobrazit článek >
 
Pečeme s mangem: Mangové řezy s citronem a kokosem
Do našeho magazínu pro muže jsme připravili článek, který se zabýval účinky manga na zdraví jedince. Podívali jsme se taky na to, jaké hlavní pokrmy můžete připravit z čerstvého manga plného vitaminů. Nemůžeme vás však připravit ani o jeden dezert. Přečtěte si, jak upéct výborné řezy s osvěžujícím mangem. Postup je velmi jednoduchý. Budete potřebovat: Na těsto: Hladkou mouku (120 g) Cukr (moučka, 30 g) Máslo (70 g) Na náplň: Mango (2 ks) Hladkou mouka (40 g) Vejce (2 ks) Cukr moučka (50 g) Citronovou šťávu (50 ml) Postup:   Naplnit můžete menší plech nebo větší dortovou formu, záleží na vašich preferencích. Předehřejte troubu na 170°C. Nádobu vymažte máslem a vysypte moukou. Připravte si těsto. Smíchejte ho do hladka, těsto by nemělo obsahovat žádné hrudky, můžete použít ruční mixér. Směs není tekutá, do formy ji musíte natlačit. Následně pečte osm až devět minut, záleží na velikosti formy a výšce těsta. Nyní je na řadě krém. Zbavte slupky a nakrájejte ho na kostičky. Povařte se lžící vody a cukru. Ze směsi následně vytvořte pyré. V míse zpracujte vejce a cukr, o něj přidejte citronovou šťávu a vychladnuté pyré. Vmíchejte mouku. Směs přidejte na těsto vytažené z trouby a pečte již jen na 160°C asi dvacet až dvacet pět minut, dokud směs neztuhne. Před jídlem nezapomeňte dezert vychladit. Výborně bude chutnat s kokosovým zdobením na povrchu. 
Zobrazit článek >
 
Recept: Třešňový dort
K narozeninám nebo k svátku. Taktéž k jakékoliv sváteční příležitosti se hodí nějaký skvělý dezert. A co třeba třešňový dort? Vězte, že jeho bohatá sladká náplň a šlehačka vás dostanou! Třešně už ze stromů neotrháme, ale někdo si je buď zavařil nebo je lze zakoupit v některém ze supermarketů. RECEPT: Třešňový dort Ingredience: 4 vejce 80 g cukru 1 lžíce kakaa 2 lžíce oleje 80 g polohrubé mouky 1/2 lžičky prášeku do pečiva Krém: 500 g třešní 5 lžic krystal. cukru 1 vanilkový cukr 1/2 lžičky skořice 15 g bramborového škrobu 250 g zakysané smetany 200 ml smetany ke šlehání 5 g želatiny Dále budeme potřebovat: 50 ml smetany ke šlehání moučkový cukr podle chuti třešně na ozdobu Postup: Vajíčka vyšleháme s cukrem do pěny, postupně přidáme olej, polohrubou mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva. Těsto vlijeme do kulaté formy o průměru 26 cm, kterou jsme předem vymastili tukem a vysypali hrubou moukou. Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů cca 10 - 15 minut. Upečený korpus necháme vychladnout. Třešně rozmixujeme mixérem (ne úplně), dáme do hrnce, přidáme kr. a vanilkový cukr, skořici a přivedeme do varu - dusíme cca 8-10 minut. V troše vody si rozmícháme škrob a přidáme k rozmixované hmotě. Promícháme a odstavíme, necháme mírně vychladnout. Smetanu na šlehání vyšleháme do tuhé šlehačky a smícháme ji se zakysanou smetanou. Když máme vychladlou třešňovou hmotu, pomalu ji přimícháme do smetanové hmoty a spojíme. Želatinu připravíme podle návodu na obalu a přidáme ji k utřeného krému. Promícháme a navrstvíme na upečený a vychladlý korpus. Vložíme do chladničky. Na ozdobu použijeme vyšlehanou šlehačku s cukrem a ozdobíme třešněmi. Nechte se inspirovat kuchařkou HELENČINO PEČENÍ a vytvořte další chutné dezerty.        
Zobrazit článek >
 
Domácí pekárna Sencor
Domácí pečivo vždy mělo a má i dnes své kouzlo. Moderní hospodyňky se jeho výrobě nemají čas příliš věnovat, pomíjíme-li dovednost ho připravit. Moderním pomocníkem jsou proto stále rozšířenější domácí pekárny. Jde jen o to, vybrat tu správnou. Vždy by měla poskytovat dostatečný výběr pracovních programů, protože jeden či dva druhy pečiva se  každému brzy přejí. V našem e shopu nabízíme několik typů domácích pekáren. Mohu doporučit elegantní nerezovou pekárnu Sencor SBR 930SS. Má 13 programů, které zahrnují nejčastěji konzumované druhy chleba – rýžový, celozrnný, včetně sladkého. Samostatným program v ní připravíte také těsto na koblihy, pizzu a podobně. Můžete v ní také uvařit marmeládu. Za sebe oceňuji, že nemusím hnětením namáhat zápěstí. Pekárna sama těsto perfektně vyhněte v adhezní pečící nádobě pomocí vyjímatelné vrtule. Pro většinu druhů pečiva stačí dle receptu první nalít vodu a doplnit předepsané ingredience. Je jen na vás, jak velký bochník pečiva se chytáte upéct a jak tmavou barvu má mít – pekárna nabízí 3 možnosti. Stav připravovaného pečiva můžete průběžně kontrolovat průzorem. Základní program na pečení trvá nejméně 3 hodiny, celozrnný vyžaduje minimálně o hodinu více, proto chcete-li čerstvé pečivo k snídani, doporučuji nastavit večer spuštění pekárny s odloženým startem. Až dopeče, oznámí vám to zvukovým signálem. Domácí pekárnu Sencor SBR 930SS zakoupíte v sekci Hobby.  
Zobrazit článek >
 
Dr. Hlaváč: džemy a jiné produkty
Firma Dr. Hlaváč se specializuje na výrobu náplní, džemů, povidel a taky sirupů. Nejdůležitější na produktech je fakt, že se jedná o certifikovanou BIO kvalitu. Jednotlivé produkty vznikají nejen z ovoce a zeleniny, ale taky ořechů, čokolády nebo cereálií. Společnost své první náplně pro pekařskou a cukrářskou výrobu vydala již v roce 1998. K velkému rozšíření sortimentu pak došlo v roce 2011. Značka se může pochlubit tím, že do směsí nepřidává žádný cukr ani sladidla navíc. V současné době se chlubí více než osmdesáti druhy výrobků, které se dostávají do velkoobchodů i malých prodejen. Dr. Hlaváč vyváží produkty taky do zahraničí, nejvíce do Maďarska, Polska, Litvy, taky na Ukrajinu. Velký výčet zahraničních poptávek svědčí o kvalitě produktů. Všechny výrobky jsou připravovány podle tradičních receptur. Ochutnejte malý zázrak mezi potravinami, který tak delikátně chutná. Co třeba vyzkoušet třeba speciální ,,džem‘‘? V našem e-shopu vám nabízíme spoustu variant a příchutí tohoto produktu. Jedinečné lahůdky jsou vyráběny z kvalitního ovoce, které vyrostlo na ekologických sadech. Ochutnejte třeba produkt Bio Chia Meruňka 260 g za skvělou cenu 99 korun. Tradiční meruňkové výrazné chuti dodají chia semínka šmrnc, navíc podpoří její vliv na zdraví. Vyzkoušejte tuto ovocnou pomazánku, kterou si můžete vychutnávat jakýmkoliv způsobem se vám zamane.
Zobrazit článek >
 
Jak se zbavit studených ruk a nohou II.
Nejen špatně zvolené oblečení a nedostatek pohybu způsobuje nepříjemné potíže se studenými končetinami. Může se jednat i o Raynaudův syndrom, který jsme popsali v první části článku: Jak se zbavit studených ruk a nohou I. Dříve než budete chtít tento problém řešit s vašim lékařem, vyzkoušejte některé potravinové doplňky. Měly by obsahovat: vitamín E hořčík pupalkový olej jinan dvoulaločný A co strava? Dopřáváte si na jídlo dostatečný čas a dbáte na správný výběr potravin? Nebo jako většina, jíte ve spěchu a bezmyšlenkovitě? Osobně mám velké zkušenosti se studenými prsty na rukou a stravování pro mne bylo, až do nedávna, spíše nutností bez zamyšlení nad tím, co, kdy a jak jím. Dlohodobě nevhodný výběr potravin může vést k problémům se studenými končetinami. Překyselený organismus způsobuje nejen pocit chladu, ale také únavu a bolest. Do stravy si přidávejte česnek, chřest, chilli papričky, kokos, pistácie nebo zázvor. Dopřejte si pravidelný přísun luštěnin a libového masa (kuřecí, hovězí i zvěřinu). Namísto kávy si můžete uvařit meduňkový čaj. Taktéž vám skvěle poslouží bazalka, fenykl či kmín. Nezapomínejte ani na pitný režim. Pokud vám nechutná čistá voda, můžete si do ní přidat pár kapek citrónové šťávy nebo přímo pár plátků citrónu. Lze ji ochutit i nakrájeným ovocem nebo bezovými květy.  
Zobrazit článek >
 
Sušárna nejen na ovoce
Moji prarodiče měli několik zahrad. Pěstovali na nich mnoho druhů ovoce a zeleniny, dokonce i chmel. Díky jejich práci jsme v době, kdy byla většina dnes běžných druhů ovoce nedostatkovým zbožím, neznali nedostatek. Vlastně jsme ani nerozuměli, proč lidé před prodejnami stáli ve frontách na jahody, třešně, ba i broskve, meruňky nebo dokonce švestky nebo hrušky. O malinách nemluvě, ty ani v prodejnách dostupné nebyly, pravděpodobně byly zdrojem vzácných valut. Všeho jsme měli, co hrdlo ráčí, i když jsme se příležitostně museli podílet na nějakém tom pletí, okopávání, případně sběru například černého, červeného a žlutého rybízu, angreštu a dalších pro děti nepříliš atraktivních druhů ovoce a zeleniny, prodávaného do tzv. sběrny. Pamatuji si, jak babička zpracovávala, co se dalo. Nakládala, zavařovala a také sušila na kamnech a v troubě. Musela to mít tehdy hodně náročné, protože pracně nakrájené ovoce k sušení ráda zasahovala plíseň. Škoda, že se nedožila vymožeností, které tato rizika omezily. Sušárny s patrovými platy k sušení už plísním šanci nedávají, stačí dodržet postup, který je součástí každého výrobku. Například sušárna Sencor SFD 851GR s regulací teploty od 35°C - 70°C umožní usušení produktů i v mezích přísných požadavků na raw stravu. Kompaktní sušárna rovnoměrně suší v 5 patrech o průměru 25,5 cm. Obsahu nehrozí zapaření a jiná zkáza, protože má integrovaný ventilátor. Potřebné programy, včetně odloženého vypnutí, nastavíte na LED podsvíceném displeji. Samozřejmostí je tepelná pojistka proti přehřátí. Sušárnu Sencor SFD 851GR s digitálním displejem, ale i jiné typy téže značky, zakoupíte v sekci Elektroniky pro domácnost.
Zobrazit článek >
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11