EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Vavřínový olej

Publikováno od Kamila Spoustová

Vavřínový olej a jeho historie sahá do doby dost vzdálené. Souvisí s výrobou prvních kosmetických výrobků, nejčastěji mýdel v antickém Řecku a Římě. Jeho tradice se zachovala dodnes. Jak vám poslouží a do jakých výrobků se přidává? 

Vavřín pravděpodobně poprvé vyrostl na území Přední Asie. Odtud se následně rozšířil na další kontinenty, jeho přesun uvítalo zejména Středomoří. Vavřín je strom menšího vzrůstu, dosahuje maximální výšky kolem dvanácti metrů. 

Věděla jste, že vavřínové listy nejsou ničím jiným než u nás známými bobkovými listy, nepostradatelnou součástí některých našich omáček? Jedná se o přísady do mnohých dalších pokrmů.

Součástí vavřínového oleje je kyselina olejová. Ta se může pochlubit významnými účinky na pokožku, kterou vyživuje. Dokáže výrazně zjemnit její strukturu. Rozjasňuje a hydratuje. 

Vavřínový olej doporučují dermatologové v případě problémů s pletí, i těch závažnějších. Celkově pečuje o tělo. 

Z vavřínového oleje se připravují balzámy a oleje pro masáže, známá mýdla (Aleppo), dále pleťové krémy, masky zejména na čištění pleti, dále koupelové soli. Z vavřínových výtažků se míchají taky vlasové šampony a balzámy, i ty v tuhé podobě. Vavřín je složkou pro výrobu kosmetických produktů ve formě líčidel. Přidává se zejména do přírodních zkrášlovacích prostředků. 

Pokud si pro jakékoliv účely vavřínový oleji pořídíte, myslete na to, že v své čisté podobě je velmi silný. Samostatně ho nepoužívejte, vhodný je koncentrát ředění 1:1.