EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Velký velikonoční speciál – Upečte si beránka I

Publikováno od Kamila Spoustová

Beránek s citronovou polevou

Budete potřebovat:

Na těsto:

Polohrubou mouku (250 g)

Cukr krupice (170 g)

Vejce (celé, 2 ks)

Žloutky (4 ks) + bílky (4 ks)

Vanilkový cukr (1 balíček)

Citronovou šťávu (2 lžíce)

Citronová kůra (2 lžičky)

Na polevu:

Cukr moučka (100 g)

Citronovou šťávu (5 lžiček)

Bílek (1 ks)

Postup:

Nejprve si ušlehejte sníh, ten potom jemně vmíchejte do těsta zhotoveného ze žloutků, vajec, cukru krupice i vanilkového cukru, citronové kůry a šťávy a mouky. Troubu rozehřejte na 190°C. Připravte si formu na beránka a vymažte ji máslem, následně vysypte hrubou moukou. Těsto vlijte do formy a zaklopte ji. Pokud vaše forma příklopku nemá, položte na beránka pečící papír. Pečte dozlatova asi čtyřicet minut. Dejte si však pozor na to, že každá trouba peče jinak. Bedlivě sledujte váš výtvor. Že je beránek hotový poznáte tak, že ho propíchnete špejlí a pokud se na ní nenachytá těsto, je čas beránka vyndat. Nechte ho vychladnout. Mezitím si našlehejte bílek a moučkový cukr. Postupně přidávejte citronovou šťávu. Na beránka rozetřete polevu. Ještě než na něm směs zatuhne, můžete ho ozdobit například mandlemi či jinými ořechy. Pokud mají členové domácnosti oblíbenou hlavně čokoládu, můžete ji na beránka přidat. V kombinaci s citronem bude chutnat ještě lépe.

A nyní už jen zbývá čekat do Velikonoc, ať si na beránkovi konečně můžete pochutnat. Určitě se máte na co těšit.

A kde zjistit například to, co ještě na Velikonoce měli lidé ve zvyku péci? Třeba v knize s názvem Velikonoce, kterou najdete zde