EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Velký velikonoční speciál – Upečte si beránka II

Publikováno od Kamila Spoustová

Druhý díl pečení velikonočních beránků je tu. Proč péct pouze jednu pochoutku? Potěšte chutě každého člena rodiny. Jaké beránky si upečeme dnes?

Třený velikonoční beránek

Budete potřebovat:

Polohrubou mouku (320 g)

Máslo (150 g)

Cukr krupice (150 g)

Kypřící prášek (1 ks)

Vejce (4 ks)

Citronovou kůru (1 lžičku)

Mléko (cca půl hrnečku na zředění, dle potřeby)

Postup:

Nejprve si rozdělte vaječné bílky a žloutky. Z bílků vyšlehejte sníh a žloutky smíchejte s cukrem a máslem. Do směsi postupně přidejte i ostatní suroviny. Nakonec přidejte sníh z bílků a jemně promíchejte. Pokud je směs moc hustá, přidejte mléko. Těsto by měl jít hladce míchat lžící. Vymažte formu máslem a vysypte ji cukrem. Rozehřejte troubu na 180°C a vložte do ní beránka. Pečte asi 40 minut. Po upečení ihned vyklepněte beránka z formy a nechte ho vychladnout.

Tvarohový beránek

Budete potřebovat:

Polohrubou mouku (250 g)

Máslo (250 g)

Cukr krupice (200 g)

Tvaroh polotučný (250 g)

Vejce (3 ks)

Kypřící prášek (minimálně polovinu balíčku)

Vlašské ořechy (70 g)

Citronovou kůru (1 lžičku)

Postup:

Při přípravě tohoto těsta není nutné oddělovat bílky od žloutků. Utřete máslo s cukrem, tvarohem a celými vejci. Přidejte mouku. Nezapomeňte ji prosát, aby bylo těsto vláčnější. Potom přimíchejte zbylé suroviny včetně nasekaných vlašských jader. Vymažte formu máslem, vysypte hrubou moukou. Vložte připraveného beránka do trouby vyhřáté na 180°C na 45 minut. Po dopečení vyndejte beránka z pece ven. Vyjměte ho z formy a nechte vychladnout. Pokud vám v balíčku zbylo pár vlašských ořechů, můžete jimi beránka posypat. 

A kde zjistit například to, co ještě na Velikonoce měli lidé ve zvyku péci? Třeba v knize s názvem Velikonoce, kterou najdete zde