Tyto webové stránky přizpůsobujeme na míru vám. Na základě vašeho chování na webu personalizujeme jeho obsah a zobrazujeme vám relevantní nabídky a produkty a také analyzujeme vaše chování na webu, abychom mohli zlepšovat naše služby nebo pro vás připravovat služby nové. Toho docilujeme užíváním souborů cookies a dalších síťových identifikátorů, které mohou obsahovat osobní údaje. My a partneři máme k těmto údajům na vašem zařízení přístup nebo je ukládáme. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ vyjádříte svůj souhlas s užitím souborů cookies a s užitím a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a v reklamních sítích na dalších webech našich partnerů. Nastavení cookies, personalizace a reklamy si můžete změnit kliknutím na tlačítko „Upravit“. Více informací o zpracování údajů a našich partnerech naleznete na této stránce.
EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Vína k itaským sýrům

Publikováno od Marcela Matalová

Chuť sýrů zdůrazníte spojením dalších kvalitních potravin a nápojů. Objevit ideál, který by se k danému druhu sýra hodil, není tak jednoduché, neboť chuťové, čichové, vizuální i hmatové vlastnosti sýra se průběžně mění. Hlavním pravidlo zní: "Nepřebít jakýmkoliv způsobem organické vlastnosti sýra!"

Při degustacích se nesmí opomenout chléb a víno. Od starověku tyto dvě pochutiny tvoří se sýry neodlučitelný svazek. Na světě existuje mnoho druhů chleba a proto je důležité znát vlastnosti daného druhu. Dále se při degustacích užívají:

  • sladké zavařeniny
  • džemy
  • ovocné či zeleninové hořčice
  • čerstvá zelenina
  • čerstvé a sušené ovoce
  • extra panenský olivový olej

Co se týče pití, používají se:

  • vína bílá a červená
  • perlivá a neperlivá voda
  • pivo
  • čaj
  • destiláty

SÝR a VÍNO

- být schopen vybrat správné víno k určitému druhu sýra vyžaduje jistou zkušenost. 

1.) k čerstvým sýrům nautrální nebo nasládlé chuti:

  • lehké a méně alkoholické bílé víno svěží chuti
  • př. sýr Burrata se šumivým vínem Franciacorta Satén - toto víno lze též spojit se sýrem Sant´ Agata de´ Goti Falanghina, jenž voní po bylinkách

2.) k středně uleželým sýrům:

  • př. 3 až 8měsíční sýr Fontina se krásně pojí s červeným vínem, kde dominuje vůně malého červeného ovoce (rybíz a maliny) a plané růže, což jsou vína: Valle d´Aosta Petit Rouge, Friuli Grave Cabernet

3.) k velmi uleželým sýrům:

  • vhodná jsou červená vína, která se vyznačují bohatou vůní (sušená švestka, ovocná marmeláda, koření)
  • př. uleželý sýr Bitto je vynikající s vínem Valtellina Sforzato

4.) k plísňovým sýrům:

  • u těchto sýrů je lépe volit vína sladká, likérové konzistence, jemná a aromatická (př. Marsala)
  • př. sýr Gorgonzola je skvělý se suchou Marsalou Superiore starou cca 3 roky
  • př. sýr Castelmagno tvoří dokonalou harmonii s vínem Vin Santo del Chianti Classico