EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.CZ Pro ženy Pro muže Slevy a akce

Vybíráme olivový olej I.

Publikováno dne 06.08.2019 od Marcela Matalová

Olej, nejen olivový, hrál svoji důležitou roli od počátku dějin lidstva. Byl využívaný nejen jako součást přípravy pokrmů, ale také jako nezbytná součást některých náboženských obřadů.

Mezi nejstarší oleje patří právě olej olivový. Olivovníkový strom  se stal již v minulosti symbolem věčného mládí, síly a míru. Byl zobrazovaný v amuletech, taktéž se vysazoval jako hraniční strom.

Olivový olej je výbornou přísadou pro svoji rozmanitost a aroma. Chuťově mohou vynikat ovocné nebo kořenité tóny. Kvalita olivového oleje je přímo závislá na době sklizně. Je velice důležité, aby se čerstvě sklizené olivy ihned zpracovaly.

Olivové oleje se dělí podle chutí, vůní, stupně kyselosti a barvy na:

  • Extra panenský olivový olej
  • Panenský olivový olej
  • Obyčejný olivový olej
  • Panenský lampantový olej

Extra panenský olivový olej

Odborná definice: Kyselost je nižší než 1o na každých 100 g a organoleptické hodnocení je vyšší než 6,5. Kyselost zde neoznačuje chuť, ale jedná se o chemický parametr - množství mastných kyselin.

Panenský olivový olej

Odborná definice: Kyselost je nižší než 2o a organoleptické hodnocení vyšší než 5,5.

Obyčejný olivový olej

Odborná definice: Kyselost je nižší než 3,3o. Není vhodný ke konzumaci. Doporučuje se rafinovat.

Panenský lampantový olej

Odborná definice: Kyselost přesahuje 3,3o. Nevhodný ke konzumaci.

Nejkvalitněší olivový olej, který je možné zakoupit v eshopu je BIO EXTRA PANENSKÝ OLIVOVÝ OLEJ.