EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.CZ Pro ženy Pro muže Slevy a akce

Vyrábíme si vlastní víno

Publikováno od Marcela Matalová

Z většiny druhů ovoce můžeme připravit různé typy vín. Základními typy doma vyráběných vín jsou tzv. lehká stolní vína a vína dezertní.

Stolní víno - označujeme víno s obsahem alkoholu 10 až 12 %, tzn. přicukřované jen natolik, aby po prokvašení zůstalo odolné vůči různým onemocněním. Hotové víno obsahuje jen nepatrné množství cukru, nebo vůbec.

Dezertní víno - obsahuje 80 - 200 g cukru v 1 l, aby bylo chuťově vyvážené i přiměřeně odolné vůči dodatečnému prokvašení cukru, který do vína přidáváme po skončení kvašení, musí obsahovat minimálně 14 % alkoholu. Často se stává, že se kvašení zastaví. Musíme dodržovat určité zásady:

  • ředit mošt vodou jen tolik, kolik je nutné pro snížení obsahu kyselin
  • do moštu přidáváme celé množství cukru určené k prokvašení, zcela rozpuštěné a najednou
  • pokud možno zakvasit mošt ihned po jeho vylisování
  • pro rychlé rozkvašení umístit mošt do teplé místnosti
  • kontrolovat dokvášející mošt a občas jej promíchat

Prosté dezertní víno - získáme přicukřením 80 - 120 g cukru na 1 l vína. Vyrábí se z velmi aromatického ovoce.

Dezertní víno likérové - přídavkem koření, suchých plodů, vinného destilátu a dalších přísad můžeme zhotovit dezertní ovocné víno podobné likérovým vínům.

Vlastníte-li menší vinohrad, nebo si jen chcete vyzkoušet výrobu vína z hroznů, zakupte si praktickou příručku "Výroba vín u malovinařů", kde se dozvíte jak probíhá samotný proces výroby vína, základní informace o moderní výrobě vín a jiné zajímavé informace pro vinaře.

Knihu "Výroba vín u malovinařů" zakoupíte zde: knihy.eiffeloptic.cz