EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.CZ Pro ženy Pro muže Slevy a akce

Vyrobte hnojiva ze zbytků z kuchyně

Publikováno dne 03.05.2019 od Marcela Matalová

Máte v plánu pořídit si ekologickou zahrádku a tím se vyhnout používání chemických hnojiv? Zkuste si vyrobit kvalitní hnojivo ze zbytků z vaší kuchyně. Ekologické zahradnictví znamená vyvážené hnojení z přírodních zdrojů, bez ohledu na to, zda jste si přípravky zakoupili nebo jste si je pořídili doma.

V následujícím článku vám představíme některé z ingrediencí, které jsou běžnou součástí každé domácnosti a kuchyně.

  • Slupka z banánu - už naše babičky věděly, jak naložit s banánovou slupkou. Opatrně ji zakopaly k růžím. Banánová slupka obsahuje velké množství draslíku, což růžím vyhovuje. Zaručíte si tak bujný růst a kvetení. Dostatečné množství draslíku zlepšuje odolnost rostlin proti zamrznutí a zároveň je činí méně náchylnými k různým chorobám a škůdcům. Draslík je také zodpovědný za tvorbu chlorofylu, který hraje důležitou roli při tvorbě květů a ovoce. Nedostatku draslíku způsobuje to, že rostliny mají slabé stonky, a listy jsou často zarudlé až červenohnědé, nebo jsou listy jsou suché.
  • Lógr z černé kávy - jednoduše z šesti šálků turka odeberte lógr, který protřepete ve 20 litrech vody. Nechte tuto směs bobtnat po dobu dvou až tří dnů. Zrnková káva obsahuje hodně dusíku, který podporuje růst rostlin.
  • Skořápky z vajec - v každé domácnosti jsou k dispozici vaječné skořápky. Pokud jste nenalezli způsob, jak je využít, zkuste je využít jako výživu pro rostliny. Před použitím skořápky umyjte a poté je romačkejte na maličké kousky. Takto připravené skořápky vložte do půdy pod rajčata, papriky či špenát. Skořápky obsahují vápník, který tyto rostliny potřebují k vytvoření krásných a zdravých květin a plodů.
 
O hnojení půdy a kompostování se více dočtete v knize HNOJENÍ PŮDY A KOMPOSTOVÁNÍ V ZAHRADĚ.