EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Vyvažujte makroživiny

Publikováno od Karolína Arnoštová

Pokud trpíte při dietě únavou, zaměřte se na poměr bílkovin, tuků a sacharidů ve svém jídle. Nevyvážená strava s jednostrannými dietami škodí tělu i duši. Důležitý je jídelníček s vyváženým poměrem živit a zvýšit pohybovou aktivitu.

Optimální poměr makroživin

Bílkoviny jsou při redukční dietě velmi důležité, protože při jejich nedostatku dochází k úbytku svalové hmoty. Optimální poměr je 1 g bílkovin/1 kg požadované tělesné hmotnosti. Bílkoviny vyvažujte v poměru 1:1 rostlinné a živočišné.

Rostlinné bílkoviny: luštěniny (hlavně sója)

Živočišné bílkoviny: libové vepřové a hovězí maso, drůbež, králík, šunka, zvěřina, vejce, mléčné výrobky

Tuky je třeba při redukční dietě omezit, ale důležité jsou také. Slouží jako tepelný izolátor, tvoří základní složku buněčných membrán a jsou důležité pro přenos vitamínů rozpustných v tucích (A, D, E, K), ale jejich sytící schopnost je nejnižší. Jejich denní příjem by neměl klesnout pod 50 g.

Dobré tuky: mononenasycené mastné kyseliny – olivový olej, lískové ořechy, mandle aj a polynenasycené mastnékyseliny – tučné ryby, řepkový olej, kvalitní margarín aj.

Špatné tuky: nasycené mastné kyseliny – tučné maso, paštiky, uzeniny, máslo, kokosový a palmojádrový tuk a také transnenasycené mastné kyseliny – ztužené polevy, nekvalitní čokolády, smažené výrobky, dorty, trvanlivé pečivo

Sacharidy by měly tvořit skoro 50% denního příjmu. Omezit by se měly cukry a místo nich přidat polysacharidy. Zajímat by vás měl i glykemický index potravin.

Některé sacharidy zvyšují hladinu krevního cukr a glykemický index vyjadřuje, jak dalece vychyluje konzumace dané potraviny hladinu cukru v krvi. Rychlé cukry zvyšují rychle hladinu cukru v krvi, ale na krátkou dobu a pomalé cukry (polysacharidy) musí být při trávení rozloženy na jednoduchý cukr.

Polysacharidy: obiloviny, brambory, luštěniny a rýže

Knihy o luštěninách koupíte v eshopu zdravi.eiffeloptic.cz