EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Vyznáte se v sýrech? III

Publikováno od Kamila Spoustová

Brynza

V karpatských zemích vznikl již před mnoha lety ovčí zázrak. Společně se zakysanou smetanou tvoří tento sýr slast pro chuťové buňky. Brynza chutná dobře na zapečených bramborách, podává se tradičně taky s haluškami. Sýr je oblíben hlavně u našich slovenských sousedů, taky v Polsku nebo na Ukrajině.

Eidam

Polotučný sýr Eidam je špička mezi sýry, co se týče používání. Není moc slaný, je jemný. Má polotuhou konzistenci. Tento sýr zraje od čtyř týdnů až po deset měsíců.

Cheddar

Ještě si musíme zmínit jednoho anglického velikána. Cheddar je sýr válcovitého tvaru. Má nažloutlou barvu. Jeho chuť je jemná a nasládlá, opět by se dala přirovnat k ořechům. Sýr je na rozdíl od jiných jemných sýrů trochu nakyslý. Dozrává do pikantní a výrazné chuti. Na jeho výrobu se používá kravské mléko. Zraje až dva roky.

Appenzeller

Plnotučné nepasterizované mléko. Hory. 720 let. Jaký sýr to asi bude? Samozřejmě je to takzvaný Appenzeller, který se jmenuje po místu, odkud pochází. Sýr je velmi jemný s výraznou chutí, jeho barva není čistě bílá, míří do slonoviny. Jeho příprava je velmi specifická. Jakmile dozraje, máčí se sýr ve vínu nebo v jablečném moštu s bylinkami, proto je tak jedinečný. I když se vám možná zdá, že jste tento sýr nikdy nejedla, možná změníte názor, když se dozvíte, že z tohoto sýra se připravuje známé fondue.

Poznejte další druhy ještě specifičtějších sýrů. Přečtete si knihu Sýry APETIT, kterou najdete zde. V publikaci se dozvíte nejen více o tom, jak sýry rozeznávat. Kniha vám podá informace, jak nejlépe sýry zpracovat.