EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Každý den nové články o produktech z našeho e-shopu

 
Barevné kontaktní čočky II
Letní typ má světlou pleť s růžovými tóny. Barva vlasů je obvykle v popelavých odstínech od té nejsvětlejší blond po světlejší hnědou. Očím nejlépe bude slušet šedá, modrošedá nebo zelenomodrá barva. Podzimní typ má sice světlejší pleť, avšak vlasy jsou obvykle tmavší, od kaštanově hnědé, přes zrzavou po hnědou. K této typologii se nehodí žádný modrý odstín. Vhodná je barva zelená a všechny druhy bary hnědé. Zimní typ takzvaně barevně kontrastuje. Pleť je obvykle bílá, maximálně narůžovělá. Vlasy jsou černé, v méně případech tmavě hnědé barvy. K tomuto typu se hodí nejvíce modrá barva očí. Můžete nasadit i zelenou nebo šedivou. Hnědé odstíny s vámi moc ladit nebudou. Není problém měnit celou barevnou typologii. Barva pleti by však vždy měla být v harmonii s teplým nebo studeným druhem. Do teplých barevných typů patří jarní a podzimní. Letní a zimní typ je typický studený. Pokud se chystáte na nějaký kostýmový večírek, můžete zkusit čočky méně tradiční. V dnešní době seženete čočky všech vzorů a barev, na které si jen vzpomenete. Existují barvy v kombinaci se zvířecími motivy, také čočky, které z vás v okamžiku udělají upíra. Můžete vybírat syté barvy a dokonce i UV, které pod UV světlem přímo září. Určitě si barevných čoček nenakupujte ihned moc. První je vyzkoušejte. Když se vám barva na vašich očích nebude zamlouvat, tak si nebudete dělat hlavu z toho, že jste si koupila čočky na další půl rok. Pokud budete o barevné variantě přesvědčena, tak je naopak lepší vybírat čočky na co nejdelší dobu. Barevné kontaktní čočky najdete zde.  
Zobrazit článek >
 
Mátovo-skořicová pasta Marvis
Nároky na zubní hygienu se s dobou neustále zvyšují. Snad i pod vlivem masivní osvěty, propagující všestranné prostředky a pomocníky v čistění chrupu. Máme senzační zubní kartáčky – mechanické i elektrické mnoha tvarů a typů. Máme také mezizubní kartáčky, dentální nitě a párátka, ústní sprchy, stěrky jazyka a další. Máme stále funkčnější ústní vody i zubní pasty. Péči doplňujeme pravidelnou návštěvou hygienisty. To je pomůcek a metod, že? Ani ty nám ale nezaručí zdravý a bezproblémový chrup, není-li čistění zubů dostatečně pečlivé – v případě chrupu totiž opravdu platí staré moudro, že práce kvapná – málo platná. Zuby prostě potřebují čas a pečlivost. A kvalitní zubní pastu, působící na všech frontách – komplexně. K takovým patří gurmánská mátovo-skořicová pasta s xylitolem značky Marvis. Zaujme už tubou, ve které se skrývá – je krásně retro. Čištění zubů mátovo-skořicovou pastou Marvis Cinnamon Mint přispívá k uchování zdravého dechu – důkladně čistí celou dutinu. Sama skořice, resp. oleje v ní obsažené, působí antibakteriálně, omezuje růst plísní a virů. Regeneruje tkáně a zlepšuje látkovou výměnu v tkáních. Omezuje projevy nachlazení. Obsahem fluoru a xylitolu působí pasta preventivně proti zubnímu kazu a plaku. Pastu Marvis Cinnamon Mint zakoupíte v sekci Drogerie.  
Zobrazit článek >
 
Deodorant, antiperspirant nebo něco přírodního? Pryč s nepříjemným zápachem!
Pocení je úplně přirozená věc. Je to důležitý proces, který slouží k termoregulaci organismu, k tvorbě antibakteriálního filmu kůže a k vytváření ochranného pláště pokožky. Produkuje také látky pro látkovou výměnu. Tělesný pach k pocení bohužel patří také. Je způsoben bakteriálním rozkladem potu. Naštěstí na redukci pocení i pro potlačení nepříjemného zápachu máme v dnešní době nekonečné množství přípravků.   Rozlišujeme několik typů deodorantů dle místa užívání. Nejčastějšími a nejvyhledávanějšími jsou ty do podpaží. Druhým typem jsou deodoranty určené k redukci zápachu nohou a další možností, ačkoliv méně užívanou, jsou deodorantové přípravky určené do oblasti genitálií, které užívají hlavně ženy. Nyní se zaměřme na klasické deodoranty do podpaží. Rozlišujeme dva druhy přípravků. Již několikrát zmíněné deodoranty a taky antiperspiranty, které tvoří podskupinou deodorantů. Antiperspiranty díky účinným látkám brání nejen vzniku pachu, ale také redukují pocení. Reagují na vlhkost v podpaží. Zužují horní části potních žláz, takže pot nevychází ven a nebo se ven dostává pouze omezeném množství. Vše se děje díky sloučeninám hliníku, které jsou doplněné mikročásticemi stříbra, jež nese antibakteriální účinky. Nevýhodou antiperspirantů je to, že jejich běžný základ, složka INCI, reaguje s potem tak, že vytváří na oblečení žluté skvrny. Nebezpečí antiperspirantů? Asi už jste o něm slyšeli. Parabeny a sloučeniny hliníku jsou podezřívány z toho, že zvyšují riziko rakoviny. To však nebylo vědecky prokázané. V dnešní době výrobci redukují tyto sloučeniny na minimum, avšak hliník je právě ta složka, díky které je účinnost deodorantů tak silná, a tak alespoň v malé míře, zde svůj prostor hliník má. Každý deodorant je však testován a kosmetické firmy kontrolují jejich reakce. Na trh se dostanou pouze ty, které jsou zcela bezpečné, takže byste neměli mít obavy. Pokud s potem nemáte problémy a nepotíte se příliš, tak užijte přípravek pouze na redukci tělesného zápachu, tedy deodorant. Jeho výhodou je, že neobsahuje žádné zmíněné sloučeniny včetně hliníkových solí. Bohužel i deodoranty můžou zanechávat skvrny na oblečení. Pokud se jim chcete vyhnout, vezměte si při výběru deodorantu na pomoc kus černé látky. Deodorant naneste kamkoliv na pokožku a po třiceti vteřinách ho setřete látkou. Objevila se na ni bílá stopa? Pak sáhněte po jiném. Roll-on nebo klasický sprej? Roll-ony můžete znát taky pod názvem kuličkové deodoranty. Účinnost by měla být stejná, záleží spíše na značce a hlavně na tom, co vám lépe vyhovuje. Kulička se obvykle nelepí a deodorant pak rychleji zasychá. Když však otevřený roll-on užíváte jen nahodile, může se stát, že vám začne vysychat. A pokud byste chtěli vyzkoušet něco zcela nového a 100% přírodního, vyrobte si vlastní domácí deodorant. Jeho výroba je velmi jednoduchá a zvládne ji naprosto každý. Budete potřebovat: Kokosový olej – 7 lžic Jedlá soda – 20 lžic Kukuřičný škrob – 20 lžic Příprava: Smíchejte spolu jedlou sodu a kukuřičný škrob. Poté přidejte kokosový olej a ,,těsto‘‘ vyšlehejte mixérem. Hmota by měla dostat pevnou konzistenci. Pokud se tak enstane, stačí přidat ještě několik lžiček kukuřičného škrobu. Tuhou směs ponechte minimálně pět minut v mrazícím boxu. Konzistence se zchladí a zůstane pevná, pak už směs můžete používat jako klasický deodorant. Možná vás překvapí, že tento domácí produkt vystačí pro jednu osobu cca na půl roku. Pokud užíváte jakoukoliv formu deodorantu a stále vás trápí přebytečné pocení, zkuste dodržovat pár těchto zásad: Sprchujte se vícekrát denně. Neužívejte příliš teplou vodu. Zbavíte se nejen tělesného pachu, ale i osvěžíte tělo. Pijte šalvějový čaj. Šalvěj v boji proti pocení bude stát na vaší straně. Pokud můžete, vynechávejte alkohol, kávu a ostrá jídla. Noste vzdušné oblečení a hlavně látky z přírodních materiálů. Stres je špatný pro každého a navíc velmi zvyšuje pocení. Vyhýbejte se stresovým situacím, jak jen můžete. A teď už žádné ,,koláče‘‘, že? Deodoranty najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Hubneme s Katchabou
Vše na nás hlásá, abychom byly fit do léta a vytrénovaly jsme si dokonalou postavu. Zajisté, pohyb je vlmi důležitý a podpoříte tím rychlejší spalování tuků a formování postavy. Ale také strava tu hraje velmi důležitou roli. Na každou z nás působí něco jiného, a proto by bylo velmi troufalé, naordinovat všem stejný jídelníček. Avšak některé z nás ani neví, jak svoji stravovací dietu započít. Nechte se inspirovat RECEPT(Y) NA ZHUBNUTÍ, které sepsala Karolína Katchaba Hrubešová. Karolína Katchaba Hrubešová je jednou z nejúspěšnějších foodblogerek, které se na objevily na sociálních sítích za poslední rok. Během té krátké doby se armáda kačabek , jak si říkají členky její převážně ženské facebookové skupiny Jíme a hubneme s Katchabou, rozrostla na 54 tisíc. V současnosti do ní každý den přibývá víc než stovka dalších. RECEPT(Y) NA ZHUBNUTÍ se zabývají nejen velmi chutnými recepty, ale i potřebami mozku a nervové soustavy z hlediska stravy. A také tím, co lze pracovně nazvat psychologií obezity a optimálním laděním psychiky lidí s nadváhou (s čímž má autorka, která se zbavila nadváhy 40 kilogramů, vlastní bohaté zkušenosti). Fakt, že „všechno začíná v hlavě“, je totiž někdy mnohem tvrdším oříškem k rozlousknutí než nové stravovací návyky a KATCHABA zábavnou a srozumitelnou formou vysvětluje, jak toho dosáhnout.
Zobrazit článek >
 
Salátové mňamky bez kalorií III
  V tomto třetím díle článku se podíváme na poslední duo výtečných salátů, které taktéž samozřejmě neobsahují téměř žádné kalorie. Tentokrát to budou recepty trochu exotičtější.     Bagetový salát s červeným vínem Budete potřebovat: Okurku (1/2) Cherry rajčátka (hrst) Cibuli červenou (1 ks) Petrželku (cca 3 stonky) Kapary (35 g) Jablečný ocet (1 lžíci) Červené sladké víno (3 lžíce) Hnědý cukr (1 lžíci) Olivový olej (1 lžíci) Bagetku (menší, ½) Postup: Nakrájejte veškerou zeleninu, rajčátka rozkrojte pouze na polovinu. Dochuťte směs zmíněným množstvím surovin. Kapary přidejte až úplně na závěr. Připravte čerstvou křupavou bagetku a nakrájejte ji na kousky. Nasypte ji na salát a už nepromíchávejte. Ihned podávejte, aby se pečivo na salátu úplně nerozložilo. Tato pochoutka pochází z Toskánska. Salát s mátou a žlutým melounem zasypaný sušenými rajčaty Budete potřebovat: Salátovou okurku (1/2) Sušená rajčata (hrst) Mátu (cca 1 stonek) Citronovou šťávu (2 lžíce) Olivový olej (1 lžíci) Meloun žlutý (1/4) Cukr krystal (1 lžičku) Postup: Nakrájejte okurku a smíchejte ji s melounem. Přidejte nasekanou mátu, veškeré suroviny na dochucení a pečlivě promíchejte. Sušená rajčata nakrájejte na menší kousky. Pokud nejsou slaná, můžete je prosolit. Zasypte jimi salátovou směs a máte hotovo. Tuto dobrotu je dobré nechat asi hodinu odležet v lednici. Všechny složky se vpijí do sebe a salát dostane výjimečnou chuť. Knihu Hravě o živé stravě najdete zde. Další knihy o zdraví najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Jak skládat puzzle? II
Můžete třídit Pokud skládáte puzzle o velkém množství dílků, rozhodně se vyplatí nejprve si jednotlivé součástky roztřídit. Můžete tak učinit nejlépe podle barev. Do jednoho místa přidávejte díly žluté a béžové, do druhého modré. Důležité je taky to, abyste jednotlivé součástky puzzle otočila barvou vzhůru a následně na ně dobře viděla. V rámci třídění taky vyjměte všechny kousky s rovnou hranou, které budou tvořit okraj, jak se brzy dozvíte, ten je strategicky nejvhodnější skládat jako první. Nejprve okraje Vlastně to již bylo řečeno v předchozím odstavci. Pokud skládáte puzzle s velkým počtem dílků, určitě je výhodné nejprve si složit okraj a následně až jeho vnitřek. Okrajových dílků nikdy není zas tak tolik a jejich skládání vám půjde od ruky. Ze začátku je nemusíte zkoumat, stačí, když dílky poskládáte k sobě. Díky okrajům navíc dostanete základní barevné ohraničení díky kterému budete moci snáz pokračovat dál nebo lépe zapasujete poskládaný motiv.   Skládejte společné prvky a nejlehčí motivy To je asi jasné. Nemusíte skládat od kraje, právě naopak. Zaměřte se na prvky, které vám k sobě ladí a pak postupujte dál. Kousky celého puzzle je vhodné skládat uprostřed rámečku, ať je pak nemusíte složitě přenášet. Části můžete mít rozeseté uprostřed puzzle. Pospojujete je, až přijde čas. Nejtěžší na konec V závěru budete samozřejmě třeba připojit zbylé dílky a pospojovat jednotlivé části k sobě. Podívejte se na výsledný obrázek a dílky přemístěte do patřičných zón. Pak už vám nezbyde nic jiného než je zkoušet, do jakých míst se váš dílek zrovna vejde. 
Zobrazit článek >
 
Rozhovor se spisovatelkou a novinářkou Petrou Pospěchovou – nejen o outdoorovém vaření
Dnes přijala pozvání k rozhovoru paní Petra Pospěchová, jejíž tvorba je nabízena na e-shopu Eiffel Optic v podobě knih Outdoorová kuchařka a Regionální kuchařka- Všechny chutě Čech, Moravy a Slezska Dobrý den, paní Petro. Vím o Vás, že jste se narodila v Olomouci a první vzpomínky máte z Vizovic, jsou jistě úzce spjaty s Vaší rodinou. Tam jste prvně oddělila žloutek od bílku a byla to právě babička, která Vás uvedla do tajů vaření? Máte pro nás nějakou úsměvnou příhodu z Vašich úplných kulinářských začátků? To by si asi vzpomněly obě babičky, které na mě u válu nebo u kastrolů dohlížely, ale bohužel už se jich nemůžu zeptat. Babičky byly ty, co mě učily vařit i péct, později v pubertě jsem vaření brala i trochu jako vzdor, protože naši mámu to tehdy v kuchyni moc nebavilo. Babička Vizovická, Marie, byla taková ta echtovní venkovská kuchařka, chvíli vařila i v hospodě a taky v závodce místního družstva papučářů. Lidi, co tam pracovali, na její jídlo dodneška vzpomínají, když se potkáme. Druhá babička, hanácká, byla spíš kuchařka městská, taková ta vzdělaná dáma, co uměla pět jazyků a mezitím jen tak levou zadní pekla skvělé koláče a božsky vařila. Vystudovala jste sociologii, ale začala jste psát. Co bylo impulsem k tomu, že se z Vás stala spisovatelka/novinářka? Psala jste do Lidových novin, MF, vydala národopisnou Regionální kuchařku, Outdoorovou kuchařku, na co jsem ve Vaší tvorbě neupozornila, či dokonce pozapomněla? Novinařina byla jasná volba od konce roku 1989, kdy se mně coby jedenáctileté dostal do ruky revoluční studentský časopis Přetlak. Hleděla jsem okouzleně na ty namnožené a svázané stránky, kde se na rovinu a chytře psalo o všem, co se zrovna dělo a bylo mi jasné, že až budu velká tak… Na gymplu už jsem si psala sešity zalomené do trojsloupce, což dovádělo k šílenství část učitelů, kteří chtěli mít spořádaně nalajnované zápisky. No a hned po maturitě, když mě napoprvé nevzali na vysokou, jsem se šla přihlásit do místních novin o místo. Vzali mě do kulturní rubriky a já jsem neohroženě sypala recenze na takové velikány jako Marian Varga, což bych si dneska už netroufla. Pak si pamatuji nějaké články o nacistech, což bylo v devadesátých letech dost aktuální téma – třeba když kamenem vystřelili oko cestující ve vlaku z Olomouce na Ostravu. Nebo zabili afrického studenta. O muzice jsem pak psala ještě v Brně, během studií na vysoké. Když jsem končila sociologii, dostala jsem možnost dělat ve svých prvních pražských novinách. S jistotou, kterou mají jenom štěňata, kterým jsem tehdy z novinářského pohledu byla, jsem odjela do velkého světa a učila se za pochodu. Skvělé pak bylo jak první angažmá v Týdnu, tak později v domácí rubrice Hospodářek, kde tehdy šéfoval Jindra Šídlo. No a odtamtud už mě draftovali na místo food writera na plný úvazek pro všechny přílohy Hospodářek. Outdoorová kuchařka ? Přeložíte nám tento název? Znamená to něco v tom smyslu – najdi zde recept, který spojíš, se zážitkovým programem – uvař si v terénu? V téhle knížce objevíte recepty na vandry, treky i jednoduché výlety s dětmi. Svoje si v ní najde ten, kdo chce děcka trochu zabavit na jednodenním výšlapu i drsný horolezec, který se chystá zdolat sedmitisícovku v Karakoramu prvovýstupem. Každý, kdo rád vyráží do přírody a chce mít lehký batoh s výživnými a rychle uvařitelnými ingrediencemi, tam má dost receptů, které ho můžou inspirovat a vést k chutnému jídlu v polních podmínkách.     Co se ve Vašich knihách můžeme dočíst zajímavého, co jinde nenajdeme? Regionální kuchařka je unikátní v tom, že je kombinací etnografického spisu zaměřeného na všechny staré národopisné regiony Čech, Moravy a Slezska a výběru receptů z daných krajů. Těch nejtypičtějších posbíraných od babiček a taky ze starých národopisných knížek a od etnografů. V jednom kusu tohle jinde nenajdete. Outdoorová kuchařka je v našich končinách nezvyklým žánrem, něco podobného jsem objevila jen ve Spojených státech, ale tam vaří mnohem méně úsporně, pokud jde o čas, váhu surovin – čeští trekeři by nad jejich stylem ohrnuli nos. Na Outdoorovou kuchařku od nich mám zatím reakce veskrze pozitivní, asi nejvíc mě potěšil jeden starý tramp ze Slovenska, profesí kuchař, který mi napsal dlouhý dopis, že se bál, jaká snůška vygooglovaných blbin to bude, ale že smeká klobouk a Outdoorovka ho dostala. Kluci z našeho lezeckého oddílu mi ji pochválili s tím, že neví, zda podle ní budou vařit pod skalami, ale takovéhle věci by mohly minimálně obohatit jejich domácí jídelníček, byť zatím vařili nejvýš čaj. Napadlo Vás někdy, že by z Vás byla skutečně výjimečná kuchařka a pořídila jste si vlastní restauraci? Vařím a peču ráda a hodně, ale už jsme prošla tolika kuchyněmi svých kamarádů a viděla tolik únavy, zklamání a taky pár krachů, že do téhle branže budu vždycky fušovat spíš z dálky. Baví mě vařit pro blízké, péct quiche (francouzský slaný koláč pozn. redaktora)  pro přátele, udělat třípatrový dort k celorodinným narozeninám, ale na to, abych stála celé dny od rána do večera u sporáku, na to mám moc neklidnou povahu. Četla jsem o Vás, že když zrovna nejste v redakci, či v kuchyni, tak je Vaše záliba lezení po horách. Berete si s sebou svačinu nebo Vás láká udělat si ohýnek jako za dětských let a odpočinek spojit se zážitkem něco vlastního si upéci či uvařit na rozpálených kamenech? Valašský hruškový frgál by se pekl asi složitě , ale co třeba valašskou kyselicu? Ale bez zelí by to asi také nebylo ono, že? Co Vám v přírodě chutná nejvíce? Jsou to právě bramborové placky jako za dětských let, kdy se Vám spojují s vůni, rodiči a dětstvím? Když jsme venku, bereme buď plynové vařiče nebo chystáme jídlo klasicky po vandrácku: na ohni. Teď jsme byli s klukama v Rumunsku a na Ukrajině a myslím, že některá jídla, co se během těch dní otočila v ešusu, by si spousta lidí dala i doma. Pohanka se špekem a opečenými praváky, kuskus se sušenými rajčaty a pestem, polenta s pečenými klobouky bedel… Kombinuji vždycky to, co zrovna roste v přírodě se skladnými a lehkými ingrediencemi sbalenými doma. Prozradíte našim čtenářům, zda chystáte nějaké další překvapení v podobě nového knihy? Mám pár nápadů, ale jsem trochu pověrčivá: nechte se překvapit, zahálení mi nikdy dlouho nevydrží. Děkuji pěkně za rozhovor a přeji mnoho krásných lezeckých výletů, dobrých nápadů a šťastných zážitků. Na závěr ještě 4 recepty z Outdoorové kuchařky.     Petra se narodila v roce 1978 v Olomouci, první vzpomínky má ale z Vizovic, odkud pochází část její rodiny a kde ji babička odmala nechala míchat tvaroh se žloutkem a vykrajovat cukroví. Vystudovala sociologii v Brně, od osmnácti let pracuje v novinách. O gastronomii začala psát v Týdnu, psala pro Hospodářské noviny a v současnosti píše pro MF Dnes, Reportér a Lidové noviny. Zbožňuje poctivou domácí kuchyni, zejména tu valašskou. Když zrovna není u počítače ani v kuchyni, chodí a leze po horách. Outdoorovou kuchařku můžete zakoupit v eshopu Eiffel Optic – zde Fotografie k článku: nakladatelství Smart Press. Autor: Milena Drtinová
Zobrazit článek >
 
Co na něj prozradí oči? II
Zelené oči Smyslnost a spousta tajemství, které musíte prozkoumat. Muži se zelenýma očima jsou spíše temperamentnějšími typy, taky vášniví, dokáží zaujmout. Pestrých zelených očí nenajdete mnoho. Jejich majitelé proto na sebe dokáží ihned upoutat. Schopnost zaujmout se přenesla z očí do celé osobnosti. Jak již bylo řečeno ,,zelenáči‘‘ si s sebou nosí spoustu tajemství. Tím taky v lidech vzbuzují nedůvěru. I když se vám může muž se zelenýma očima zalíbit na první pohled, zřejmě vám pak potrvá, než si k němu vytvoříte plnou důvěru. Buďte opatrná a zjistěte si o něm no nejvíc informací sám vám toho obvykle totiž moc neprozradí. Na druhou stranu zelenoocí jsou schopni každým dnem kolem sebe rozdávat tunu lásky. Je však třeba jim to oplácet. Pokud se jim nedostane toho, chtějí, mohou být až zlí. Šedé oči Pokud se dáte ,,do kupy‘‘ s mužem s šedýma očima, vězte, že váš vztah bude naplněn nekonečnou romantikou a vášní. Šedé typy se vyznačují velkou empatií, vnímají všechno kolem sebe a život prožívají naplno. Ve vztahu však mají občas chuť zahýbat a neumí odhadovat hranice. V komunikaci si vždy stojí za svým. Libují si ve chvilkových vztazích. Skryjte své tajemství pomocí barevných kontaktních čoček. Jejich použití je naprosto šetrné. Při použití našich čoček nikdo nepozná, že máte ,,uměle‘‘ vybarvené oči. Jaká barva vyhraje? Klikněte zde a můžete vybírat.   
Zobrazit článek >
 
,,Mamí, tatí, koupíte mi zvířátko?‘‘ I. – Úvod a nemazlivá zvířata
,,Mamí, tatí, koupíte mi zvířátko?‘‘ Už jste doma tuto větu od vašeho potomka nebo dokonce potomků slyšela několikrát, ale stále váháte? Víte, jaké starosti, ale i radosti vás se zvířátkem budou čekat? Přečtěte si tento článek. V tomto díle se budu věnovat celkovému úvodu, co se týče domácích mazlíčků a nemazlivým, zvláště exotickým tvorům. Z psychologického hlediska je zvířátko pro dítě důležité. Dítě se nejen naučí o svého mazlíčka pečovat, ale taky získá kamaráda, kterému se může svěřit s problémy nebo se s ním třeba jen zasmát.   Pro začátek, hlavně u menších dětí, je dobré začínat s méně náročnými mazlíčky. Malé děti ještě nebudou zcela chápat, že o zvířátko je třeba dobře pečovat a budou ho brát jako hračku. Se vzrůstajícím věkem se vše naučí, avšak je třeba dát dítěti na to dostatečný prostor a čas. Počítejte s tím, že pokud je dítěti méně než deset let, připadne starost o mazlíčka na vás nebo jiného dospěláka vaší rodiny. Pokud se o mazlíčka nechcete starat nebo na to nemáte čas, s pořízením zvířete si ještě počkejte. Abyste zjistila, zda se vaše dítě dokáže alespoň o část práce kolem mazlíčka postarat, tak mu na zkoušku přidělte jinou povinnost. Stačí, když své dcerce nebo synovi pořídíte květinu. Dejte jim instrukce a nechte je, aby se o ni starali alespoň měsíc. Pokud se rozhodnete pro koupi mazlíčka, promyslete si dobře taky finanční situaci. Spočítejte roční částku za krmení, nezapomeňte na veterináře a v některých případech na výcvik či jiné potřebné kroky. Velmi důležité je taky vědět, zda z vaší rodiny není nikdo alergický na chlupy a podobně. Bylo by opravdu nemilé a smutné dávat pryč mazlíčka ze zdravotních důvodů. Budou trpět nejen členové rodiny, ale hlavně zvířátko. Až si budete zvíře pořizovat, tak zvažte, odkud nebo od koho mazlíčka koupíte. Malá zvířátka seženete ve zverimexu, ale ta větší, jako jsou psi a kočky je dobré kupovat z chovatelských stanic, které vám ke zvířatům dodají průkaz původu. Díky němu budete vědět, jak zvíře vyroste, budete seznámeni s jeho předpoklady a taky s náchylnostmi na nemoci. Určitě uděláte dobrý skutek, když si pořídíte zvíře z útulku, avšak myslete na případ, že ne každé zvířátko má povahu na to, aby snášelo děti. Je proto dobré vždy kupovat mláďata, aby si na děti zvykla. A teď už ke zmíněným nemazlivým tvorům. Rybičky Rybičky nevyžadují přílišnou péči a obvykle jsou v domě i pěknou dekorací. Je vhodné je krmit jednou až třikrát denně. Akvárium je třeba umývat asi tak jednou za dva týdny. Nevýhodou je to, že s rybičkami se moc nepomazlíte a pro dítě rybička nebude asi to pravé potěšení. Hmyz, bezobratlí Tito tvorové opět nevyžadují žádnou extra péči a starost o ně vám nezabere denně více než patnáct až třicet minut. Opět je však značná nevýhoda to, že dítě nemá možnost se s těmito tvory pomazlit. Želva Třetím nemazlícím tvorem je želva. Ačkoliv želvy nevyžadují pohyb, péče a starost o ně je náročnější. Před koupí želvy byste si toho měla prostudovat o želvách více. Navíc potřebujete speciálního veterináře. Ne každý rozumí exotickým zvířatům. Čištění terária vám taky kus času zabere. Výbava pro utvoření dobrého prostředí želvy není taky úplně levnou záležitostí. K dalším tvorům podobným těmto patří šneci a různí ještěři, jim se ale budu věnovat ve třetí části článku.   Další díl bude zaměřen na chlupaté tvorečky. Poslední článek pak bude věnován těm méně tradičním zvířatům. Můžete se těšit. :-) Pokud vás téma zvířat více zajímá určitě si přečtěte knihu Zvířecí instinkty, kterou najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Podzimní únava? Dobijte baterky! I
Zase je tu podzim, což znamená nejen nárůst viróz mezi lidmi, ale taky dnů bez šťávy. Jde na vás dřímota už po obědě? Jak se vypořádat s náladou pod psa a tělem bez energie? Tento problém nebudete muset dlouho řešit, s našimi tipy budete hned fit!  Choďte rovně Věděla jste, že únavu může zvyšovat i to, že chodíte shrbená? Je to paradox, ale právě když vypnete tělo a budete se ho snažit držet ve správné poloze, tj. ramena zasunete dolů, zvednete hlavu a zkrátka narovnáte záda, budete se cítit lépe. Vyzkoušejte tento postup. Nezapomínejte držet svá záda v rovině i ve chvíli, kdy sedíte. Káva a zelný čaj Nechoďme kolem horké kaše, kofein dělá prostě zázraky! Pokud potřebujete rychle dobít energii, nic vám nepomůže lépe, než šálek dobré kávy či silného zeleného čaje. Záleží na vašich preferencích, avšak pamatujte na to, že s kávou byste to neměla přehánět, čaje můžete vypít přece jen víc. Venkovní procházky jsou fajn i v zimě Nebojte se chladného počasí, pokud se pořádně oblečete, žádné nachlazení vám nehrozí. Procházky jsou důležité i na podzim. Snažte se hýbat a provětrávat tělo, jak to jen jde. I když se vám to třeba nezdá, podzimní sluníčko vám dokáže dodat taky spoustu energie. Pokud se kupříkladu večer potřebujete nabudit k práci, vyjděte na pět minut ven, chlad probudí vaše tělo dokonale. Poslouchejte hudbu Pokud se potřebujete nabudit, vyzkoušejte taky velkou moc písniček. Veselé ,,songy‘‘ vám dodají spoustu energie. U hudby si můžete lehce zatančit a hned vám půjde práce snáz.
Zobrazit článek >
 
Vánoční zvyky, které dodržujeme, ale nevíme proč
K Vánocům se pojí nejrůznější zvyky, které pocházejí z dob před vznikem křesťanství pro oslavu slunovratu, ale většinou oslavují přímo narození Ježíška. Betlém a jesličky První jesličky postavil v Itálii František z Assisi a ke krmení přivedl vola a osla. Večer tam pak v roce 1223 sloužil první stědrovečerní mši. První betlém byl představen jezuity v roce 1560 v českém kostele sv. Klimenta v Praze. Byl to první betlém v celé střední Evropě. Vánoční stromeček Jedná se o nejrozšířenější zvyk o Vánocích. Ti, co přicházeli poklonit se Ježíškovi, mu nechávali dary pod stromem. Proto i my pod ozdobeným vánočním stromečkem nacházíme dárky. Jmelí Jmelí je považováno za posvátné již od dob keltských druidů, kteří věřili, že má kouzelnou moc. Chrání proti ohni a nedovolí vstup do obydlí zlým duchům a čarodějnicím. Jmelí však musí být dobové a odseknuté zlatým srpem. Nesmí odpadnout na zem, pouze na připravené plátno pod stromem. Stará legenda také praví, že jmelí bývalo dříve strom, ze kterého byl zhotoven Kristův kříž. Strom po jeho ukřižování hanbou seschl a změnil se v rostlinu. Nezapomeňte, jmelí nosí štěstí jen obdarovanému. Štědrovečerní večeře Událost, během které se sejde celá rodina. Večeří se rybí polévka, bramborový salát a kapr. Při prostírání nezapomeňte připravit jeden talíř navíc pro nečekanou návštěvu, na jeden roh stolu dejte pecen chleba, abyste měli pořád co jíst, na druhý roh slaměnku pro dobrou úrodu, na třetí peníze pro blahobyt a na čtvrtý misku na zbytky pro dobytek a slepice. Celý stůl ovažte řetězem nebo provazem, což zaručí soudržnost celé rodiny. Od večeře se smí zvedat pouze hostitelka, ostatní sedí, dokud všichni nedojí. Rodina by se o příštích Vánocích nesešla celá.
Zobrazit článek >
 
Jak na kamélie
Kamélie byly po mnoho let pěstovány ve sklenících jako subtropické rostliny a v domech jako pokojové květiny. Avšak při zavedení ústředního topení začal být pokojový vzduch pro kamélie příliš suchý. Nedávno se opět obliba v pěstování zvýšila díky tomu, že se tyto nádherné květiny dají pěstovat i v zahradě. Kamélie pěstované v zahradě mohou přežít i silné mrazy, pokud je před nimi ochráníte tím, že je obalíte izolací (např. rohožemi z trávy, jutovou pytlovinou, ...aj.). Nikdy však nepoužívejte polyetylénové fólie! Kamélie pocházejí zejména z východní Asie, Indočíny a Japonska. Kořeny se ovíjejí kolem skal, na kterých je vytvořena vrstva humusu z opadaných listů. Lesní půda je mírně kyselá a rovnoměrně vlhká, avšak nikoli promáčená, neboť voda se vsakuje hlouběji. Pokud jim dokážete vytvořit podobné podmínky ve vaší zahradě, budete se moci těšit z krásy těchto stálezelených keřů. Čeho se vyvarovat: kamélie nesmí mít stále namočené kořeny = nesázet do míst s vysokou hladinou spodní vody nesmí být bohatě vápenitá půda = kamélie pak chřadnou  kamélie spíše neokopávat = mají mělké kořeny, citlivé na narušení nebo poškození půda nesmí vyschnout a musí být dostatečně vlhká = jinak dochází k opadání poupat kamélie rostoucí venku nehnojte Co prospěje: opadané listy nechte na zemi zetlít = kompost pro půdu kamélie sázejte na chráněná místa před severními a východními větry keř zasaďte nejlépe do polostínu, kde i půda bude chráněná před vyschnutím i v polostínu ponechte kaméliím dostatek světla = nutné pro nakvetení a samotné kvetení
Zobrazit článek >
 
Domácí malinová maska na obličej
Plody přírody jménem maliny obsahují velké množství vitaminů, taky hořčík, měď, vápník, zinek, fosfor a draslík. Jsou chutné, přímo lahodné a mají výrazné účinky na lidské zdraví. Maliny posilují imunitu a postarají se o krásu pleti. Prospěšné látky z malin můžete do těla dostat prostřednictvím odvaru, nálevu nebo speciálního výtažku. Ideální možností aplikace či konzumace malin tvoří samozřejmě ovoce čerstvé. Pojďme si umíchat speciální masku na obličej, za kterou vám vaše plať poděkuje. Není asi třeba připomínat, že čerstvé masky jsou samozřejmě těmi nejlepšími. Nejenže zachovávají veškeré zdravé prvky, ale nejsou taky ani trochu chemické či konzervované. Co budete na malinovou masku potřebovat? Maliny čerstvé (15 ks) Bílý jogurt (2 lžíce) Med (1 lžíce) Citron (7 kapek) Krupičku (4 lžíce) Smíchejte všechny suroviny dohromady, nebojte se maliny plně rozmačkat, aby se jejich obsah snadno dostal do vaší pleti. V případě mastnější pleti je do masky vhodné přidat krupičku, ale není to nutné. Jestliže se vyhnete krupičce, uberte půl lžičky jogurtu a lžíci medu snižte na polovinu, aby vám maska lépe držela na obličeji. Jak již bylo řečeno, krupička z kůže odvede přebytečný maz, maliny se postarají o komplexní výživu. Celkově vám tato podomácku vyrobená kosmetická pomůcka pomůže k tomu, aby byla vaše pleť hladší a pružnější. Vyzkoušejte náš BIO Malinový olej 20 ml se silnými hydratačnímu účinky. Najdete ho zde: krasa.eiffeloptic.cz.  
Zobrazit článek >
 
PurCellin nejen na strie
Nesmělé sluneční paprsky naznačují, že jaro je za humny. Nedočkavě prohlížíme jarní kolekce oblečení, obuvi a doplňků a zvažujeme, čím svou garderobu obměnit. Hledání originálního kousku bývá těžké, protože prodejny obchodních center vesměs nabízejí zboží stejného materiálu, vzorů, barev a střihů. Jedinečnost a neotřelost je vzácná a její hledání časově náročné. Podobně dlouhou cestou je také boj s častým estetickým nedostatkem, obtěžující ženy každého věku a všech věkových kategorií - celulitidou. Její příčina s tělesnou hmotností zcela nesouvisí. Objevuje se hlavně na stehnech a hyždích žen a vzniká z důvodu zvětšení objemu podkožních tukových buněk. Ty mají v důsledku snahu se vytlačovat na povrch a způsobují v kritických oblastech nehezké ďolíčky a hrbolky. Příčinou celulitidy je dědičná dispozice a životní styl, vyznačující se sedavým způsobem života a obecně nedostatkem pohybu. Na jejím vzniku se podílí také hormonální a stravovací vlivy. Je nespravedlivá, muže trápí jen minimálně - jejich kůže je silnější a hladina ženského hormonu estrogenu, který významně přispívá vzniku celulitidy, je podstatně nižší. Boj o omezení viditelné „pomerančové kůže“, jak se jí někdy říká, je během na dlouhou trať a nese jen dílčí úspěchy. Zbraní, které boj s ní usnadňují, je dnes na trhu mnoho. Vyzkoušejte třeba PurCellin, olej z oblíbené řady Bi-Oil. Směs heřmánkového, levandulového, rozmarýnového a měsíčkového oleje, obohacených o vitaminy A a E, určená k pravidelné masáži kritických partií. Vyrovnává texturu a pigmentové nerovnosti. Zlepšuje vzhled strií, jizev a kožních vad. Masážní olej PurCellin najdete mezi kosmetikou v sekci Krása.
Zobrazit článek >
 
Koncentrovaná ústní voda s konopným olejem
Dostatečná ústní hygiena je nedílnou součástí kultury moderního člověka. Soudobé vymoženosti, které nám s ní pomáhají a usnadňují ji, nelze považovat za nadstandard. Hlavně v osobním kontaktu není nic nepříjemnějšího, než jedovatý dech protějšku v důsledku nepravidelné a nedostatečné hygieny. Prostředků a pomocníků nabízí trh nepřeberné množství. V obchodě naleznete množství ústních vod, které mají finišovat čištění chrupu. Jenže, až na výjimky, jde o ústní vody v rozředěné podobě. Má to mnoho pozitiv. Například neřešíte přístup ke zdroji pitné vody. Lze ji dát i do ústní sprchy, neriskujete špatné naředění. Z hlediska finančního je zakoupení „řídké“ ústní vody vyloženě neekonomické. Podstatně výhodnější je zakoupení koncentrované ústní vody, kterou naředíte vodou z kohoutku dle návodu. Koncentrovaná ústní voda Orcann je z tohoto důvodu skvělým návratem k tradici, protože do nedávna byla koncentrovaná voda naprosto běžná. Žádnou zředěnou byste v obchodě nenašly. Orcann od značky Annabis je složením naprosto výjimečná a hodí se ke každodenní péči. Obsahuje vysoký podíl za studena lisovaného oleje z konopí setého, stále častěji využívaného také k ústní hygieně. Orcann pomáhá bojovat s parodontózou, pachem, bolestivými afty a opary. Předchází i jejich vzniku a omezuje případná krvácení.  Koncentrovanou ústní vodu zakoupíte v sekci Zdraví v našem e shopu.
Zobrazit článek >
 
Jak šetřit životní prostředí v domácnosti? Je to snazší, než si myslíte! III
Balené vody a jiné tekutiny Pijete denně balenou vodu? Pak ubližujete nejen přírodě, ale taky své peněžence. Vložte jednorázovou investici raději do filtrační nádoby a zapomeňte na týdenní nákupy balených vod nebo minerálek. Pokud jste fanouškem perlivých nápojů, využít můžete například Soda Stream, zařízení, které z vašeho nápoje hned udělá bublinkové potěšení. Navíc nabízí velké množství šťáv, takže z nápoje ihned vykouzlíte vaši oblíbenou limonádu. Sviťte úsporně Ušetřete peníze i přírodu tím, že vyměníte klasické žárovky za úsporné. Můžete vyzkoušet LED světla nebo halogenové či kompaktní žárovky, které nepraskají a nevadí jim ani časté blikání. Jejich výdrž je velká, až desetinásobná oproti klasických žárovkám. I když jsou tyto žárovky dražší než ty úplně klasické, investice do nich se vám bezesporu vyplatí. Papírové kapesníky a jednorázové ubrousky či pleny Papírové kapesníčky, kuchyňské utěrky papírové, dětské vlhčené ubrousky, pleny a jiné jednorázové příslušenství. Všechny tyto produkty lze samozřejmě nahradit stálou variantou. Nejenže lidé toto příslušenství dohazují kde je napadne. Nikdo nemyslí ani na to, že jde o tříděný odpad. V posledních letech se spotřeba jednorázového zboží zvýšila oproti minulému desetiletí na trojnásobek. To není zrovna pozitivní zpráva, že? Jasně, noste s sebou kapesníky pro případ nouze, ale raději mějte při sobě předměty, které hned po jejich použití nemusíte vyhazovat. Látkové kapesníky, utěrky a pleny jsou dobrou volbou. Dezinfekční a vlhčené ubrousky lze nahradit jemným látkovým ubrouskem či kapesníkem, jež doplní antibakteriální gel nebo krém. 
Zobrazit článek >
 
Jak si vybrat správnou podprsenku I
Už jste jistě přišla na to, že vybrat správnou podprsenku, tak aby vám dobře seděla, dá někdy pořádně zabrat. Víte, jaká kritéria by spodní prádlo mělo splňovat, abyste o něm mohla říct, že vám padne jako ulité? Dnes se zaměříme na výběr podprsenky. V první řadě prozkoumáme její celkovou vizáž, v následujícím článku se zaměříme taky na výběr velikosti. Ukázalo se totiž, že téměř padesát procent žen nosí špatnou velikost košíčků. Jak jste na tom vy? Proč se ženy bojí větších velikostní podprsenek? Pokud si podprsenku kupujete přes internet, je to velký risk, ale správný výběr se vám povést může, stačí vědět na co všechno brát ohled. Zaprvé se zastavíme u obvodu. Pamatujte si, že číslo udávající obvodovou délku před písmenem na podprsence se nemusí vůbec shodovat s vaším skutečným obvodem pod ňadry. Údaj na podprsence by měl být o něco nižší. Podprsenka se vám samozřejmě nemá zařezávat, ale rozhodně by vám neměla padat. Spodní prádlo, které drží u těla jenom díky ramínkům asi vaše prsa moc dobře nezajistí. Podprsenka s moc širokým obvodem vám bude k ničemu. Správný výběr podprsenky si v tomto ohledu můžete ověřit taky tím, že ji u zapínání natáhnete od těla. Pokud do prostoru mezi zády a podprsenkou nasoukáte celou ruku, vybrala jste moc volný díl. Jestliže mezi podprsenku a tělo vložíte zhruba dva prsty, máte kousek vybraný. Pokračování najdete v druhé části článku.
Zobrazit článek >
 
Hrací deka s hrazdou clip-on
Měkká hrací deka Taf Toys byla speciálně navržena, aby podporovala hraní dítěte na bříšku. Polštářek pomáhá dítěti při hře na bříšku a podněcuje dítě ke zvedání hlavičky a krku. Pro malého kojence, který tráví většinu dne i noci ležením na zádech, je důležité, aby trávil několikrát denně čas ležením na bříšku a takzvaným “pasením koníčků”. Poloha na bříšku přináší děťátku jiný pohled na svět a posiluje krční a zádové svaly, které později umožňují dítěti začít se přetáčet, lézt a sedět bez opory. Díky unikátnímu způsobu uchycení hraček speciálními klipy lze hračky buď připevnit na hrazdu pro hru na zádech nebo postavit před dítě pro hru na bříšku uchycením do klipu na dece. Hračky jsou místo prostého zavěšení v klipu pevně uchyceny, takže dítě může při hře na zádech i na bříšku sledovat svůj odraz v bezpečném zrcátku, roztáčet měkký šustící míček nebo zkoumat cinkající stromeček. Přímo na dece jsou umístěny šustící části i pískátko. Různorodé aktivity podporují rozvoj hrubé a jemné motoriky i poznávacích schopností dítěte. Deku i polštářek zdobí krásné barevné ilustrace, které podněcují interakci rodiče a dítěte a podporují vývoj emoční inteligence dítěte. Hrazdu je možné oddělit a deku používat i samostatně. Vhodné od narození. Hrací podložku zakoupíte v našem e-shopu: ZDE  
Zobrazit článek >
 
Zlo jménem žvýkačka: Vlasy, oblečení i boty II
Deodorant pomůže Deodorant nebo antiperspirant má doma asi každý. Dobře ho využijete nejen v letních dnech, ale taky na odstraňování žvýkačky. Nejlépe spolupracuje s vlasy. Postačí několikrát nastříkat a žvýkačku z vlasů lehce vyčešete. Pokud vám to dostatečně nejde, opatrně oddělujte vlas po vlasu a neustále žvýkačku přestříkávejte. Uvidíte, že za chvíli odstraňování půjde samo. Arašídové máslo Některé ,,recepty‘‘ vás možná udiví, podstatné je však to, že fungují. Žvýkačku poměrně snadno odstraníte pomocí burákového másla, a to odkudkoliv. Potřete zaschlou žvýkačku burákovým máslem a nechte působit. Jestliže není žvýkačka pevná, pak ji rovnou s máslem propracujte. Kružte jím kolem žvýkačky a postupně v něm žvýkačku jakoby rozmíchejte. Žvýkačka se časem spojí s máslem, stejně jako byste tvořila těsto. Nyní stačí odstranit z povrchu burákové máslo a máte hotovo. Líh Odstraňovat žvýkačku lihem můžete odkudkoliv. Vyplatí se používat na jemné materiály nebo věci, které jsou těžko přístupné jiným metodám. Pracujte ideálně za pomoci houbičky či hadříku. Na čistící pomůcku naneste líh a následně houbičkou roztírejte líh po povrchu látky. Chvíli jej nechte působit a následně žvýkačku pomocí slabší plochy odstraňte. Dolů půjde snadno, na látce nezanechá žádné stopy ani žvýkačka, ani líh. Ocet Stejně tak dobře jako líh funguje i ocet. Postupujte shodným způsobem a žvýkačka bude rázem pryč.
Zobrazit článek >
 
Zeleninové koktejly pro štíhlou linii
Hledáte zdravé a ještě chutné nápoje? Nějaké zázraky, které vám ještě pomůžou udržet si štíhlou linii? Pak čtěte dál a naučte se mixovat tyto tři výtečné drinky. Červená královna Řepa výborně působí na oběhový systém a pročišťuje krev. Přidejte k ní do páru salátovou okurku a vytvořte si domácí čistič organismu. Namixujte celou okurku a k ní přidejte dvě řepy. Opět rozmixujte. Toto zeleninové smoothie výborně působí na unavený organismus. Posílí funkci celého těla do dalších dnů. Zázvor a mrkev Zázvor je blahodárný téměř na všechno. Jeho funkce se hodí i při hubnutí. Rozmixujte pět mrkví s dvěma centimetry zázvoru. Vytvoříte tak kouzelný lektvar, který vám pomůže shodit nějaká ta kila dolů snáz. Tento nápoj dokáže organismus taky prohřát. Posílí celkovou imunitu těla. Celerová bomba s rajčaty Celer má v povaze uklidňovat. Působí proti nervozitě a strachu, taky proti nespavosti. Podporuje vylučování. Nakrájejte celerovou nať, rajče, zelené jablko, smíchejte suroviny dohromady a následně je rozmixujte. Do připraveného nápoje kápněte pár kapek olivového nebo mandlového oleje, který podpoří trávení. Tak na jakém koktejlu si pochutnáte dnes vy? Vyzkoušejte jeden ze zeleninových zázraků. Vyzkoušejte nové smoothie, které jste ještě nepila, s knihou 36 Smoothies pro duši. Publikaci najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Knihy Mileny Holcové I
Autorka Milena Holcová ještě do nedávna žila život, který ji naplánovali jiní. Jendou si však řekla dost a vydala se svou cestou.. Mile Holcová jako malá vynikala v atletice, dobře se učila. Úspěšně vystudovala právnickou fakultu, vdala se a přijala práci v prestižním zaměstnání. V životě ji však něco chybělo. Jednoho dne ho zkrátka otočila vzhůru nohama. S příchodem nového muže zanechala práce a dala se na cestování. Její dobrodružství ji naplňují dodnes. Autorka se podívala snad do každého koutu světa, nyní dává přednost tuzemskému bádání. Holcová je taky skvělou autorkou. Pojďme si přiblížit její tvorbu. Romance na tři doby I vyzrálé dámy se mohou zamilovat. Poznejte padesátiletou Ditu, která je zblázněná do pětadvacetiletého fotografa, který ještě ani neví, co od života chce. Postupně však hrdinka zjišťuje, že pro ni tento muž udělá víc, než si doposud myslela. Láska v moll Milostný živit dokáže být někdy velmi těžký a taky zrádný. O tomto fakt by nám mohli říci své Sylva, Marie a Jan. Kniha se nezabývá pouze láskou zmíněné trojce, ale taky se zaměřuje na běh normálního života. Jak byste hodnotili eutanázii? Kde je vaše hranice důstojnosti? S tím vám poradí hlavní postavy příběhu. Poznejte, že život může být i bláznivý, barevný a plný neočekávaných překvapení. Riskantní rozhovor Kniha o smyslu a limitech mateřství. Zapomeňte na klasický happy end a vydejte se s autorkou po stopách tří obyčejných žen. Každá má své problémy, jiný cíl a sen. Jak se se životem každá z nich poradí. Vžijte se do role zoufalé nebo vděčné matky. Všechny publikace Mileny Holcové najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Věčný problém jménem prach: Zatočte s ním jednou pro vždy I
Máte pocit, že prach s vámi doslova bydlí? Neustále musíte vysávat a otírat police? Nebo vás trápí časté kýchání, neboť se prachové částice jen tak proletují ve vzduchu? Pak je tento článek připraven přímo pro vás. Poradíme vám, jak se prachu jednou pro vždy zbavit. Zapomeňte na každodenní úklid, představíme vám šikovné triky i ty nejlepší pomocníky! Skříně potřebují uzavřít  Máte doma velkou knihovnu, která je přístupná bez jakéhokoliv otevírání dveří? Nebo místnost zdobí příliš polic se samými ozdobami? Pamatujte si, že prach se drží ve všech otevřených prostorách, nejlépe však na místech, kam se prach dostane například pomocí průvanu. Pak stačí, aby se prachu usadil, už se nepustí.  Větrejte  Pravidelné větrání je velmi důležité i pro naši dýchací soustavu a přívod kyslíku. Jak větrat, aby se prach zevnitř dostal ven, nikoliv naopak? Větrat je vhodné po dešti, kdy jsou prachové částice zvenčí usazeny na zemi. Pokud doma vytvoříte průvan, pěkně vzduch obměníte, avšak prachu to moc nepomůže.  Kvalitní vysavač je základ  Nebudeme chodit kolem horké kaše, pojďme si přiznat, že kvalitní luxovací pomůcka je pro proces zbavování se prachu v domácnosti velmi důležitá. Pořiďte si takový vysavač, který vás zvládne zbavit prachu snadno a bez nutnosti vaší námahy. Pořídit si můžete kulatého robota, který práci odvede za vás. Vsadit se vyplatí taky na vysavač s výměnnými hlavicemi, které poslouží k čištění jednotlivých předmětů.   
Zobrazit článek >
 
Ghí aneb zázrak v kuchyni
Už jste slyšela o produktu jménem Ghí, tedy o přepuštěném másle? Co to vlastně je? Přepuštěné máslo bylo v kuchyních různých kultur používáno již před mnoha sty lety. Jak čas plynul, toto máslo bylo pomalu zapomenuto. Nyní však opět nastoupila jeho éra, protože lidé se zajímají o co nejzdravější receptury na přípravu studených i teplých jídel, a tak nemohou zapomenout ani na přepuštěné máslo. Od klasické máslové cihličky, kterou koupíte v supermarketu se liší Ghí svou nulovou vodnatostí. Připravuje se pomalým rozehříváním klasického másla ve vroucí vodní lázni. Z másla pomalu vytéká voda a zbývá z něj pouze žlutý neprůhledný tuk. Jeho hranice tání se pohybuje okolo dvou set stupňů Celsia. Používá se při pečení i smažení, v některých případech je Ghí používáno i na přípravu studených pokrmů. Chutná jemně, je nasládlé a při jeho pojídání budete cítit příjemnou oříškovou chuť. Výhodou tohoto speciálního másla je jeho velká trvanlivost. Bez jakýchkoliv konzervačních látek vydrží Ghí ve správném prostředí až měsíce. Ghí si můžete připravit i sama doma, avšak příprava i samotný proces výroby může trvat až několik hodin. Jak na to? Těšte se na další článek, ve kterém vám přípravu Ghí prozradím. A zajímavost na závěr. Věděla jste, že speciální přepuštěné máslo připravovali i Indové už někdy kolem 4. století? Zdrojem pro jeho výrobu jim bylo kravské máslo. Obyvatelé Indie věřili, že máslo Ghí má blahodárné účinky na celý lidský organismus. Skladovali másla i několik desetiletí s domněním, že čím starší máslo bude, tím lepší zdravotní účinky bude na člověka mít. Ghí – České ghíčko najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Poznejte nejkrásnější evropská města – Vídeň II
Zoologická zahrada Tiergarten Schönbrunn Rakousko se pyšní nejstarší zoologickou zahradou na světě. Je jí právě Tiergarten Schönbrunn ve Vídni. Byla založena v roce 1752. Původně nebyla postavena vyloženě jako zoologická zahrada, avšak jako zvěřinec, kde si lidé mohli přijít prohlédnout zvířata z odchytu. Zvěřinec se však postupně měnil na zoologickou zahradu. Byl domovem pro čím dál více domácích, ale i exotických zvířaNejvětší pýchou zoologické zahrady jsou asi dnes již velmi ohrožené pandy obrovské. Palác Hofburg a smaragd Emerald Unguentarium Dřívější sídlo Habsburků a současné sídlo prezidenta ročně navštíví tisíce turistů hlavně díky sbírce drahých kamenů, zlata a dalších cenností z dob vlády posledních českých králů. Nejzajímavějším klenotem je samozřejmě největší smaragd světa s názvem Emerald Unguentarium. Na svět přišel v roce 1641, kdy byl vytesán na pokyn císaře Ferdinanda III. Habsburského. Nese v sobě přes 2,5 tisíce karátů, dovezen byl do Vídně až z daleké Kolumbie. Rakouský Parlament Nedaleko radnice se nachází sídlo rakouského Parlamentu. Jeho budova byla navržena architektem Theophilem von Hansenem, který se nechal inspirovat řeckým antickým stavitelstvím. Před vstupem do budovy vám jistě padne do oka taky fontána se sousoším, které znázorňuje například Pallas Athénu, bohyni moudrosti. Belveder Významnou památkou města je samozřejmě taky palácový komplex Belveder, který je někdy přezdíván jako domov výtvarného umění. Budova urývá například 24 děl od Gustava Klimta. Kromě výstavy obrazů vás jistě taky nadchne udržovaná královská zahrada, kde si budete moci odpočinout. Na závěr článku je samozřejmě nutností podat vám informaci o nejlepším průvodci, který vás Vídní na jedničku provede. Tentokrát vítězí kniha od nakladatelství JOTA. Publikaci Vídeň – turistický průvodce najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Poznejte nejkrásnější evropská města – Stockholm II
Královský palác Oficiální budovou krále není žádná jiná stavba než Královský palác. Ten byl vybudován z původního hradního sídla. Turistickou atrakcí je hlavně výměna stráží, která s ekoná před palácem. Skanzen Arthur Hazelius se v roce 1891 rozhodl k založení obrovského muzea pod širým nebem. Dodnes je jeho velkolepé dílo národním klenotem. Na ploše o rozloze třiceti hektarů se tyčí asi 150 typických selských stavení, které sem byly dovezeny z celého Švédska. Neunikne vám ani podívaná na tehdejší nábytek a každodenní vybavení tehdejších lidí. Vydejte se na ostrov Djurgarden pozdravit mimo jiné i severská zvířata – medvědy, losy a soby. Stockholmská radnice Městská pýcha byla postavena v roce 1923 ve stylu národního romantismu. Tvoří ji cekem osm milionů červených cihel. Dominantou radnice je červený Modrý sál, kde je každoročně koná slavnostní banket při příležitosti předávání Nobelových cen. Dalším oblíbeným místem je Zlatý sál nebo Princova galerie, jež zdobí mnohé nástěnné malby prince Eugena. Severské muzeum Kdo chce blíže poznat Švédsko, jeho historii, kulturu a taky bohatství, měl by se vydat do Severského muzea. Uvnitř krásné romantické budovy najdete taky švédské kroje, keramiku, oděvy a šperky. Oblíbená je výstava, která je věnována Laponcům. Riddarholmský kostel Kostel je slavný díky tomu, že v něm dochází k pohřbům švédských králů. Byl postaven v letech 1280-1300, jde o klasickou otickou stavbu. Velmi nápadný je díky červeným cihlám. Poznávejte Stockholm s dobrým průvodcem. S knihou Merian STOCKHOLM se ve městě neztratíte. Průvodce můžete koupit zde.
Zobrazit článek >
 
CD Mnich, který prodal své ferari
Autor knihy "Mnich, který prodal své ferari" je známý řečník Robin Sharma. Je to jeden z nejlepších expertů na takzvaný "leadership", což v překladu znamená: dosahování osobního úspěchu. Napsal osm bestsellerů včetně této nejúspěšnější. Celkový prodej jeho knih dosáhl přes 5 miliónů prodaných titulů. Robin Sharma je výkonným ředitelem společnosti Sharma Leadership International, která pomáhá lidem a organizacím v tom, aby se stali špičkou. Přemýšlela jste někdy nad tím, že byste změnila svůj život nebo-li přístup k životu? Už se netrápit křivdami, kterých na se Vás dopustili jiní nebo dokonce Vy samotná, přestat si stěžovat na osud, být zdravější, nemyslet negativně a žít svůj život naplno s tím, že až budete umírat, budete šťastná, že jste žila a užila sve tak, jak jste si přála? Změňte svůj život - a to teď hned! Zaposlouchejte se do audio knihy "Mnich, který prodal své ferari", kterou namluvil známý herec Jiří Dvořák. Zaposlouchejte se do životních rad Robina Sharmy, které Vám pomohou žít svobodněji a konečně si plnit své sny, které jste doposud snila, ale nežila! Svým pozitivním přístupem k životu změníte mnohé události a také lidi ve svém okolí. Možná se Vám stane, že někteří, především rodina, Vás nebudou chápat, proč jste "najednou" tak jiná, ale vězte: STOJÍ TO ZA TO!     
Zobrazit článek >
 
Vyznáte se v druzích cukru? II
Třtinový cukr Mezi hnědými cukry je třtinový cukr tím nejdražším. Ve složení samozřejmě musí být uvedeno, že je cukr vyroben z cukrové třtiny. Dováží se zejména z tropických oblastí. Má typickou zlatavou barvu. Součástí třtinového cukru je melasa, ta se však může nacházet i v cukru hnědém s tou výjimkou, že v třtinovém cukru už melasa je, do hnědých cukrů se přidává.  Rapadura  Speciální druh třtinového cukru pak tvoří takzvaná rapadura, což je tmavě hnědý prášek, který se vyznačuje zemitou chutí. Vyrábí se stejně jako cukr třtinový, až na to, že se vůbec nečistí. Pouze se mele na velmi jemná zrnka. Rapadura obsahuje spoustu vitaminů a minerálních látek. Její cena je vyšší, ale pokud ladíte zdravý životní styl, tento cukr je pro vás jako dělaný. Palmový cukr Za jmenování stojí taky cukr získávaný z palmové mízy. Vyrábí se jejím sušením. Obsahuje melasu, dokonce poměrně velké množství cenných látek pro naše zdraví. U nás se tento cukr používá málo, avšak k dostání je. V Asii s tímto druhem cukru vaří i v domácnosti. Palmový druh přírodního sladila je taky důkazem toho, že není cukr jako cukr. Palmový slad totiž obsahuje mnohem méně kalorií než cukry popisované výše. Prozkoumejte výhodné nabídky (nejen) cukrů v našem e-shopu. Vybírat si můžete ze spousty druhů. Samozřejmě níže přikládáme odkaz a náš tip. 
Zobrazit článek >
 
Na angínu s angínovníkem
Jeden den jsou teploty nad bodem mrazu a a druhý den teplota padá až do mínusových stupňů a Vy máte zaděláno na angínu. Někdo si okamžitě běží do lékárny pro nějaký ten sirup či tabletky a jiní se svěří do rukou bylinkám. Že bylinkám nevěříte? V některých speializovaných zahradnictvích je možné zakoupit angínovník čínský (Belamcanda chinensis). Tato byliny je účinná proti spoustě nemocí a zároveň Vám zkrášlí domov svým květenstvím. Květy má skvrnitě oranžovočervené, kvetou od června až do září. Po odkvětu se tvoří na rostlině tobolky se semeny, které se také využívají k léčbě. K čemu se dá angínovník využít? Je to trvalka, které dorůstá do výšky 60 cm. Mladé listy obsahují glykosidy, třísloviny, silice a také zatím nepříliš prozkoumané alkaloidy. Látky obsažené v angínovníku rozpouští hleny, což je vhodné při kašli. Využívá se také v prevenci proti angíně a dalším krčním onemocněním. Blahodárně účinkuje na hlasivky a krásně hojí také sliznice. Zda-li Vám dokáže léčit již propuklé onemocnění, v tomto se názory různí. Převážná část těch, co angínovník používají, se shoduje v tom, že právě angínu umí zastavit a odstraní bolesti v krku. Vývar z oddenků napomáhá při revmatizmu, nadýmání i zácpě. Působí také močopudně, tudíž se využívá i při léčbě chorob močových cest a ledvin. Dále je vhodný i při léčení poruch žláz s vnitřní sekrecí (např. pohlavních). Použití angínovníku Konce mladých listů se žvýkají, jenž jsou velice aromatické a můžete pociťovat, jako byste žvýkali velké množtví mentolových žvýkaček. Žvýkejte max. 5 x za den cca 30 vteřin. Z oddenků se vaří odvar, nebo si je můžete naložit v alkoholu a vyrobit si výluh, který se používá na kloktání.   Inspiraci v bylinkách najdete např. v knize: Léčivé a kouzelné byliny, kterou zakoupíte na našem e-shopu: ZDE        
Zobrazit článek >
 
Vyberte si ten pravý make-up! III
Kompaktní make-up Kompaktní pudr je tím pravým pomocníkem v případě, že potřebujete zakrýt nedostatky. Je tuhé konzistence, vhodný pro mastnou pleť. Pomáhá tlumit zarudlé stopy na obličeji. Tento druh make-upu významně matuje pokožku. Tekutý make-up Tekutý make-up je nejpoužívanějším přípravkem obecně. Většinou se nanáší nejprve na dlaň, následně jej roztíráte po obličeji. Tento druh přípravku jistě znáte z drogerií či parfumerií, nejčastěji ho seženete ve skleněné lahvičce s pumpičkou. Tekutý make-up má v sobě zabudovanou taky UV ochranu, která je pozitivní zejména v létě. Jistě ji oceníte. Voděodolný make-up Za poslední zmínku stojí taky make-up, který vám z obličeje jen tak nesklouzne. Asi není třeba připomínat, že tento přípravek svým přilnutím k pokožce pleť celkově zatěžuje. Zajistí vám však dokonalý vzhled v každé situaci, i například na plovárně. Má většinou tužší konzistenci, který zajišťuje jeho výdrž. Pokud make-up chcete dostat z obličeje, je nutné použití speciálního odličovacího prostředku. Odlíčení je v tomto případě naprostou nezbytností. Primer I když se nejedná čistě o make-up nýbrž o takzvanou podkladovou bázi, která přilne k obličeji a nachytá na sebe částečky make-upu tak, aby vydržel na pleti co nejdéle, stojí tento přípravek za připomenutí. Vyznačuje se velmi lehkou strukturou, celkově sjednocuje pleť. Na jeho podklad můžete nanášet korektor nebo samotný makeupový prostředek. Primer lze však používat i jako jediný doplněk krásy, je nutné jej ale zafixovat například pomocí pudru. Všechny druhy zmíněných make-upů najdete zde: krasa.eiffeloptic.cz. 
Zobrazit článek >
 
Tchaj-wan: krásy a zajímavosti III
Je zajímavé, že i když je nejrozšířenějším náboženstvím u nás Buddhismus, můžete na ostrově ochutnat víc zvířecích specialit, než kde jinde. V restauracích jsou poměrně běžnou záležitostí jídla v podobě kuřecích pařátů, hadího masa a dalších pochutin. Najdete zde však i spoustu vegetariánských restaurací. Pracovní vytíženost by se s tou naší nedala srovnávat. Průměrný obyvatel Taiwanu pracuje sedmdesát hodin týdně. Snadné to nemají ani děti, vzhledem k důrazu na vzdělání nové elity i práci rodičů se učí téměř celý den. Taiwanci sice mluví čínsky, ale jinak píšou. Využívají nezjednodušené tradiční znaky, které jsou k zapamatování poměrně složité. V současné době stát řeší problém zapomínání, který byl způsoben příchodem chytré elektroniky. Není neobvyklé, že si domorodci pomáhají při písemné komunikaci překladačem.  Slyšela jste už pojmenování asijští tygři? Právě k nim totiž Taiwan patří. Jedná se o neoficiální sdružení zemí, které jsou charakteristické svým bleskovým a zároveň i rekordním hospodářským růstem. Tchaj-wan patří mezi turisticky nejnavštěvovanější oblasti Asie. Na ostrově si prohlédnete památky ze starých dob, ale i architektonický modernismus. Kromě toho prozkoumáte nedotčenou přírodu a užijete si pohled nebo koupání na krásných písečných plážích. Nejvíce navštěvované místo tvoří samozřejmě hlavní město Tchaj-pej, kde taky pobývá spousta domorodců. Za návštěvu stojí taky město Čang-chua nebo Tchaj-nan. Pokud vás zajímají spíše přírodní památky, rozhodně vyrazte k jezeru Slunce a měsíce, dále do Národního parku Taroko. Při návštěvě ostrova nesmíte vynechat taky vyhlídku Alishan, půvabný Orchidejový ostrov a nebo horu Yushan. 
Zobrazit článek >