EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.CZ Pro ženy Pro muže Slevy a akce

Každý den nové články o produktech z našeho e-shopu

 
Březová voda s malinou
Březová voda není nic jiného než organická tekutina, která se získává speciálním způsobem přímo ze stromu břízy. Obsahuje značné procento vitaminů, taky minerály i stopové prvky. Užívání březové vody má mnoho důvodů. Můžete ji používat jako vnitřní lék, ale taky zevně. Prospěšná je pro vlasy, pleť i detoxikaci těla. Vyzkoušejte taky produkt Březová voda s malinou. Bříza se pro své léčivé účinky využívala již od pradávna. Březová míza, ze které se pak vyrábí voda, není jediným produktem z břízy. Léčivá je i kůra a též listy. Březová voda pomáhá vlasům. Bojuje proti vzniku lupů a taky zabraňuje vypadávání vlasů. Nejčastěji se prodává ve formě kúry, která vyživuje i vlasovou pokožku. Podporuje taky přirozené zvětšení objemu vlasů a dodá vašim kadeřím lesk. Tyto účinky jsou bezvadné, avšak pokud se bavíme o březové vodě, která se podává vnitřně, jistě by vás zajímaly spíše jiné účinky. Pokud vás trápí problémy s játry, pak si určitě březovou vodu objednejte. Dodá orgánům sílu. Bříza má vliv na vylučovací soustavu. Pročišťuje ledviny a pyšní se močopudnými vlastnostmi. Pomáhá při žaludečních obtížích a urychluje metabolismus. Dobře působí taky na psychiku, neboť zklidňuje mysl. Březová voda se doporučuje ke konzumaci, pokud se chystáte mít dítě. Podpoří navíc pravidelnost menstruačního cyklu a zbaví vás bolestí. 
Zobrazit článek >
 
Funkční čokoláda Matcha Tea
Ochutnejte výbornou čokoládu od výrobce Vitalio, která vás nejen zasytí, ale taky prospěje vašemu zdraví. Speciální druh zeleného čaje, který vznikl téměř před tisícem let. To je Matcha Tea. Vyrábí se z čerstvých čajových lístků. Ty se semelou na prášek, který tak dostane výjimečné a velmi specifické aroma. Matcha obsahuje nejúčinnější antioxidanty, které do těla jinak těžko dostanete. Matcha je mimo to taky výborným spalovačem tuků. Matcha Tea urychluje metabolismus a podporuje spalování tuků. Výrazně detoxikuje tělo. Výhodou Matcha Tea je to, že se jedná o stoprocentní zelený čaj. Nejsou do něho přidávána žádná barviva, žádné aromatické látky ani konzervační látky. Do sušenky navíc není přidaný cukr, takže si můžete být jista, že konzumujete zdravý produkt. Pokud potřebujete zvýšit soustředěnost a koncentraci, Matcha je záchranou. Navíc čokoláda vám dodá zase energii. Čokoláda již sama o sobě působí uklidňujícím efektem. Matcha má taky ve vlastnostech zklidnění mysli. Podporuje uvolněnou náladu, zbaví vás napjatosti. Matcha posiluje imunitní systém. Pokud alespoň jednou za čas dodáte Matchu do svému tělo, znesnadníte bakteriím či virům, aby ve vašem těle vytvořily neplechu. Z Matcha čaje je možné připravit několik teplých i studených nápojů. Můžete si připravit taky ovocný koktejl, zmrzlinu a nebo čokoládu. Právě výbornou čokoládovou dobrotu vám nabízíme v našem e-shopu. 
Zobrazit článek >
 
Allnature - Přeslička nať
Vždy když vidím jako součást bylinného čaje, případně samostatně název přeslička rolní, vzpomenu si na školní roky: paleontologické obrázky Zdeňka Buriana a přesličky a plavuně. Také na výukové procházky přírody a sběr léčivých bylin. Sbírali jsme při nich přesličku, kontryhel, jitrocel a už ani nevím, jaké další bylinky. Ve škole jsme je pak sušili a odnášeli do sběrny. Dnes bylinky pěstujeme, podobně jako levanduli, na „plantážích“, případně je dovážíme. Nejsem si totiž jista, že by se někdo profesionálně věnoval obcházení luk a sběru například právě přesličky rolní. A tak ji kupujeme již nasušenou. A víte, k čemu je tato takřka běžná bylinka dobrá? Zbystřit by měli hlavně lidé, které trápí špatná funkce močových cest, močové kameny a písek, krvácivost všeho druhu, dna, artritida, hemoroidy a bércové vředy. Ženy ocení účinky přesličky při gynekologických obtížích, jako jsou výtoky a záněty. Přispívá také ke zlepšení kvality nehtů, případně jejich zánětech. Podpoří i vaši paměť, hojení ekzémů a vyrážek a hojení polypů, vředů, zklidní křeče. Přesličku rolní lze používat k obkladům, oplachům i jako čaj. Nepochybně má mnoho dalších zde neuvedených účinků. Proto nezapomeňte přesličku zařadit do své domácí lékárny. Přesličku značky Allnatura zakoupíte v našem e shopu v sekci Zdraví.  
Zobrazit článek >
 
Malý zázrak jménem majoránka
Majoránka je oblíbené koření, které přidáváte jistě třeba do bramboráků. Hodí se o české i zahraniční kuchyně. Majoránka dodá pokrmům šťávu a výbornou chuť. Nás dnes budou ale víc zajímat její účinky. Jaký vliv má majoránka na vaše zdraví?  Bylinka zahání stres a zklidňuje mysl. Léčí nespavost a celkové stavy neklidu. Pomáhá taky proti migrénám.  Poslouží vám v domě menstruace, kdy uklidňuje její průběh a zahání bolesti. Pokud vás trápí menstruační křeče nebo jiná bolest břicha, lžička majoránka na její zahnání určitě neuškodí.  Zahání rýmu. Pokud venku prochladnete, majoránka dokáže nastartovat imunitní systém. Působí však i jako dlouhodobá pomoc. Uvolňuje dýchání. Majoránku by měly pravidelně konzumovat těhotné ženy a taky čerstvé maminky, neboť v majoránce jsou obsaženy látky, které podporují produkci mateřského mléka.  Léčí taky plynatost. Majoránka zlepšuje trávení.  Léčí taky zevní problémy. Snižuje projevy alergických reakcí.  Posiluje kardiovaskulární systém.  Působí proti nechutenství. Zvyšuje chuť k jídlu.  Majoránka je koření do pokrmů jako stvořené, neboť zlepšuje trávená a činnost trávicích orgánů, především žaludku.  Bylina se taky pyšní silnými dezinfekčními účinky.  Působí proti astmatu.  Majoránkou se léčí podrážděné hlasivky. Odvar z této bylinky pomůže při ztrátě hlasu. 
Zobrazit článek >
 
Amfiteátr v Pule
Pokud jste ještě nikdy nenavštívili město Pulu, které je součástí Istrijského poloostrova, vřele vám tuto exkurzi městem doporučuji. Ač je konec měsíce srpna a děti se pozvolna připravují na nový školní rok, věřím, že září nebude až tak hektické a budete moci navštívit Chorvatsko i po letních prázdninách. Nejen měsíce červenec a srpen jsou plné sluníčka a příjemných letních teplot. Dominantou města Pula je amfiteátr, který je nejrozsáhlejší římskou stavbou ve městě. Je elipsovitého půdorysu, kde delší osa měří 112 metrů a kratší je v délce 105 metrů. Stavbu zahájil císař Augustus a dokončil ji císař Vespasianus (69-79. n. l.). Amfiteátr se nachází ve svahu, proto má k moři obrácená strana tři podlaží a odvrácená strana má podlaží dvě. Během uplynulých století bylo mnoho kamenů z amfiteátru odneseno a použito na jiné stavby. Dnes už se projdete téměř zrekonstruovaným amfiteátrem. Pořádají se zde mnohá operní představení nebo koncerty. A víte, co znamená slovo amfiteátr? Mnozí z vás budou vědět, že teatrum znamená v řeckém jazyce divadlo. Význam předpony amfi- je dvoj-. Ale proč je amfiteátr dvojité divadlo? Starověké divadlo mělo polokruhovité jeviště. Diváci seděli kolem něj také v půlkruhu. Jelikož se nepoužívaly kulisy, uzavírala vzadu jeviště nějaká budova, stěna, stromořadí nebo výhled do krajiny. Tvar amfiteátru je tvořen jakoby dvěma jevišti obrácenými zády k sobě, čímž vznikne kruhové nebo eliptické spojení jeviště a na něj navazujícího hlediště, kde je dvojnásobně velká plocha jak pro účinkující, tak pro diváky.  
Zobrazit článek >
 
Noční krém s Jerlínem japonským
Mám ráda přírodní kosmetiku. V raných 90. letech mi úspěšně pomáhala hlavně s problematickou pletí. V té době se jednalo o pouhé záblesky návratu k přírodě a znovuobjevování dávno známých bylin. Taková kosmetika se do obchodů dostávala jen sporadicky. Dnes je přírodní kosmetika běžnou součástí našich kosmetických rituálů. Vyhledáváme zejména tu, která pracuje s bylinkami v bio kvalitě a trendu se chopily dokonce i komerční velkovýrobci. Produkty, jejichž základem jsou přírodní suroviny jsou bez barviv a konzervantů, si nás získaly. Svou oblibu si získala kosmetika Natura Siberica, založená na pozitivním přínosu bylin, rostoucích v drsné a divoké oblasti Dálného Východu a Sibiře. Ty jsou zpracovávány moderními technologiemi a doplňovány jen minimálním množství umělých přísad. V sortimentu najdete široké spektrum produktů pro každý typ pleti, pro péči o vlasy i pokožku těla. Zmínila jsem, že mi přírodní kosmetika významně usnadnila péči o problematickou pleť, na což jsem si vzpomněla při pohledu právě na produkt jmenované značky. Noční krém na mastnou a smíšenou pleť (Sophora Japonica Night Cream). Atraktivně balený lehký hydratační krém s praktickou pumpičkou se dobře dávkuje. Účinnou složkou nočního krému je Jerlín japonský, rostlina s významně stahujícími účinky. Má vysoký obsah rutinu, který pleť posiluje a zrychluje její regeneraci. Bisabolol ji zjemňuje a zklidňuje. Polypeptidy působí preventivně proti vzniku předčasných vrásek a elastin ji hloubkově zvlhčuje. Krém vyrovnává strukturu pleti a podporu její přirozenou ochrannou bariéru. Noční krém na mastnou a smíšenou pleť s Jerlínem japonským zakoupíte v sekci Kosmetiky.  
Zobrazit článek >
 
Indie: země plná překvapení II
V Indii byla spředena nejstarší bavlna na světě. Díky své lehkosti byla dlouhý čas v překladu přezdívána jako látka větru nebo ranní rosa.  Indie je druhou nejlidnatější zemí na světě, avšak svou rozlohou tomuto údaji vůbec neodpovídá. V žebříčku je až sedmá, do USA by se vešla třikrát.  Věděla jste, že k Indii patřil dřív celý Pákistán? Země se od sebe oddělily v roce 1947.  Indové milují tanec a jeho umění. Indický tanec je charakteristický pro pestré pohyby rukou. Uctívá se i v chrámech.  U nás růže, v Indii měsíček. Jeho květy se používají jako dekorace posvátných i prestižních stolů. Znamenají štěstí a radost, jsou taky přítomny na každé svatbě.  Říká vám něco pojem rikša? Jedná se o tříkolový dopravní prostředek byl sestrojen ve dvacátém století právě v této zemi, kde se stal nepostradatelným pro místní obyvatele i cestovatele. V současné době slouží rikša k převozu nákladu nebo jako místní taxi pro turisty. Právě na cizince řidiči tohoto dopravního prostředku čekají a doufají ve vysoký výdělek. Nebojte se při návštěvě Indie smlouvat o ceně, která vám přijde přiměřená. Svézt se ale musíte, cestovat v rikše se vám jen tak nepovede.   Máte ráda sušené fazole a cizrnu? Právě zde si můžete na těchto pokrmech pochutnat. Velký vývoz v Indii taky mají banány. 
Zobrazit článek >
 
Indie: země plná překvapení III
V Indii se zrodila hra šachy, která je v současné době oblíbená po celém světě. Chaturanga, tak se původní hra nazývá, je velmi stará a dopátrat její kořeny je nemožné, avšak víme, že dříve byly na šachovnicovém poli postaveny dvoubarevní pěší vojáci, sloni, koně a vozy.  Indové milují mango. Není divu, že se zde vypěstuje přes 40% světové roční produkce. Díky Indii máme taky dostatek koření, v tomto případě jde o 70% světové produkce za rok. Indie je kromě toho největším výrobcem čaje.  Indie tvoří největší demokracii na světě.  Země kromě světové produkce zemědělských plodin patří taky k největším producentům mléka na světě.  Indie je samozřejmě domovem nespočtu památek či jiných historických zajímavostí. Celkem dvacet osm míst je zapsáno na seznam světového dědictví UNESCO. Za návštěvu stojí Nové Dillí, v němž malé chudé domky zdůrazňují velkolepost o kousek dál stojících luxusních paláců. Neopomenutelná je samozřejmě procházka u Tádž Mahalu, Bombaje nebo monumentální pevnosti Ámbér. Tato země má bohužel i své stinné stránky. Například to, že hlavní město je nejznečištěnějším městem světa.  Indie je rájem filmového průmyslu. Napadlo by vás, že se zde vyprodukuje téměř dvakrát víc filmových snímků ročně než v Americe?  Bílá je v Indii barvou smutku. Nevěsty se oddávají v co nejbarevnějších šatech indického typu.  Posvátné zvíře Indie je kráva. Každému obyvateli, který ji potká, přinese prý štěstí. V Indii mají lidé štěstí zřejmě skoro pořád, neboť krávy jsou běžně k vidění na silnicích, ve vesnicích i v rušnějších centrech, kde byste je zajisté nečekali. 
Zobrazit článek >
 
Crossbody Tommy Hilfiger
Všimla jste si, jak jsou praktické tzv. crossbody kabelky oblíbené? Nosí je ženy i muži, bez rozdílu věku. Hodí se do města, do práce i pro volný čas. Proč je tolik milujeme? Protože nejsou jen hezké a praktické. Svou funkčnost prokazují tím, jak se skvěle nosí – cross, tedy křížem i jen tak přes rameno. Tím ponechávají nositeli volné ruce, což ocení nejen maminka s nákupem vedoucí děti ze školky. Perfektně doplňují neformální městský a sportovní styl oblečení a co víc – kapsářům moc šancí nedávají. Jejich případný pokus by byl marný, protože tašku máte stále u těla a je-li křížem, nikdo vám ji nevytrhne. Crossbody kabelky jsou typické barvou, materiálem a designem. Jejich velikost je předurčuje k dennodennímu nošení - bez obtíží do takové tašky nacpete i menší svačinu, telefon, doklady a třeba látkovou tašku na nákup cestou z práce. Není určena na nošení větších dokumentů. Nejcennější drobnosti stačí zavřít do zipem uzavíratelné kapsy. Neopomenutelná je i možnost snadné údržby – stačí je jen vlhkým hadříkem otřít a suchou ji pak důkladně naimpregnovat. Crossbody Tommy Hilfiger jménem Hayden Large North/South Tommy Navy svůj původ rozhodně nezapře.  Měří 25 x 25 cm a je krásně tmavě modrá, ozdobená jednoduchou aplikací v červené a bílé barvě. Zip je pro ozdobu zakončen stuhou s logem značky. Popruh kabelky je nastavitelný. Dámskou crossbody kabelkuTommy Hilfiger zakoupíte v sekci Módy.
Zobrazit článek >
 
Příběh vína: Co (ne)víte o historii vinařství? III
Pojďme nahlédnout do naší historie. Víno se vyskytuje v pověsti o knížeti Bořivojovi a Ludmile. Ti byli obdarování sudem moravského vína knížete Svatoplukem z důvodů poctění jejich syna Spytihněva. Ludmila vínem zaplatila bohyni, aby zachránila jejich kraj před suchem a přivolala do oblasti déšť. Stalo se tak, úroda byla zachráněna a na počet bohyně a jejího daru začal právě český kníže Bořivoj vysazovat první vinice v Čechách. Ty se nacházely na území Mělníka. Víno u nás pravděpodobně bylo mnohem dříve, než mapují historické doklady. Zřejmě se na našem území réva pěstovala už ve třetím století našeho letopočtu, avšak historici se dnes shodnou, že révy bylo málo, šlo spíše o pěstování pro domácí spotřebu nebo o majetek vrchnosti. První dochovaný fakt o pěstování vína u nás pochází z počátku dvanáctého století, v zakládající listině benediktýnského kláštera naleznete zprávu o vinicích na Moravě.  Konec dvanáctého a počátek třináctého století byl pro zrod vinařské tradice v Čechách velmi podstatný. Z dochovaných dokladů víme o znojemských vinicích, díle o sadech u Uherského Hradiště. Zpráva z oblíbené vinařské oblasti kolem Mikulova pochází z roku 1249.  Za šíření vína se zasloužili především mniši a klášterní správa, víno u nich bylo na denní pořádku. Díky klášterům taky došlo ke vzniku pravých vinic, takových, jaké známe dnes. Úzké uličky mezi pásy vinné révy byly vytvořeny z jasných důvodů. Hůře se k nim dostávali škoditelé jak lidští, tak zvířecí. 
Zobrazit článek >
 
Příběh vína: Co (ne)víte o historii vinařství? IV
Karel IV. na naše území přivezl ze svých zahraničních cest jedno z nejlepších vín, rulandské šedé. Zajímavé je, že se doposud nepodařilo zjistit, kde se odrůda tohoto vína vlastně zrodila. Upoutat by vás taky mohl fakt, že Karel IV. si sám dovážel víno z dalekých krajů, postupně však veškerý dovoz zakázal, neboť se rozhodl podpořit české vinaře. Víno se nesmělo nejen dovážet, ale taky vyvážet. Později došlo k povolení vývozu znojemského vína.  Za zlatý věk českého vinařství se doposud považuje šestnácté století, kdy pouze na území Moravy existovalo pravděpodobně kolem třiceti tisíc hektarů vinic. To teda není malé číslo.  Víno má mnoho patronů. Znát byste mohla jméno svatý Vavřinec či svatý Bartoloměj. Mezi dalšího významného patrona patří svatý Václav, který dokonce víno pěstoval, sklízel a lisoval.   A na závěr pár číselných perliček. V současné době, ve srovnání s jinými alkoholickými nápoji, žádanost vína stoupá nejvíce. Zatímco odběr vína na osobu za rok o jeden litr stoupl, nákup piva o deset litrů klesl. Průměrný člověk v České republice vypije za rok dvacet litrů vína, dohromady se počet alkoholu na jednoho člověka pohybuje okolo sto sedmdesáti litrů.  Pokud se chystáte vyrazit do vinařských oblastí, máte na výběr. Čechy se dělí do dvou krajů vinařů, na oblast litoměřickou a mělnickou. Na Moravě se tyto oblasti nachází hned čtyři, mikulovská, slovácká, velkopavlovická a znojemská. Tak kam vyrazíte? 
Zobrazit článek >
 
Vyberte tu správnou školní aktovku II.
Vzpomínáte si na svoji aktovku, se kterou jste chodili do školy? Jestliže se teprve chystáte na nákup školní aktovky, určitě vyberte takovou, která bude mít řádnou oporu zad, aby se vašemu dítěti nejen dobře nosila, ale aby mělo stále rovná záda. Více v článku - Vyberte tu správnou školní aktovku I. 5. U výběru myslete i na bezpečí. Proto zvolte školní aktovku s reflexními prvky. Kromě výrazné barvy aktovky se zamřte na refexní pásky, pruhy a odrazky. 6. Ucho na aktovce by mělo být snadno uchopitelné i pro dětskou ruku v zimní rukavici. 7. Pro snadnou údržbu volte omyvatelné materiály. 8. Dno školní aktovky by mělo mít opěrné nožičky, aby nedocházelo k oděru materiálu. Pevné dno je oporou pro stabilitu aktovky, když ji dítě položí na zem. 9. Pro lepší přehlednost je vhodná aktovka, která má rozdělenou vnitřní část přihrádkami. 10. Využitelné kapsičky, kam dítě vloží svačinu, klíče nebo jiné nezbytnosti. Jak by se vaší ratolesti líbil školní batoh PUSHEEN? Dívčí kvalitní batoh v designu kočičky Pusheen s jednou prostornou hlavní kapsou a jednou přední kapsou, zapínání na zip, jedna boční síťovaná kapsa na láhev, polstrované popruhy a záda batohu, poutko na zavěšení, materiál: 100% polyester. Rozměry: 29 x 39 x 10,5 cm, vč. přední kapsy 14,5 cm, nízká hmotnost cca 320 g. Vhodný pro II. stupeň ZŠ a pro studenty.
Zobrazit článek >
 
Prevence proti ztrátě chrupu
Jaká preventivní opatření podniknout, abyste se ve stáří nedívala na zuby mimo svá ústa? Přečtěte si dnešní a pořiďte si vhodný produkt pro prevenci a zdraví vašeho chrupu v našem e-shopu.  Základ, který je důležitý nejen pro ochranu proti viklajícím se zubům, je řádná ústní hygiena. V první řadě je třeba používat vhodný kartáček, který by měl mít měkké a rovně střižené štětiny. Obecně platí, že vhodné jsou kartáčky, s menšími čistícími ploškami. Sice s takovým kartáčkem nevyčistíte zuby tak rychle, ale tato pomůcka je pro chrup i dásně vhodnější. Navíc lépe vyčistí i všechny zubní zákoutí. Nezapomeňte kartáček pravidelně měnit, nejdéle jednou za tři měsíce. Myslete taky na příslušenství pro čistění mezizubních prostorů.  Není třeba asi připomínat, že byste si zuby měla čistit dvakrát denně, ráno a večer. Kartáček veďte po zubních ploškách ideálně je čistěte kroužkovými pohyby. Používejte vhodnou pastu, která je obohacena o fluoridovou složku. Dásním nejméně prospívají bělící zubní pasty, těm se pokud možno vyhněte.  Soustřeďte se nejen na odstranění zbytků jídla z vašich zubů, ale taky zkontrolujte, zda jste zlikvidovali opravdu všechen plak. Právě ten je z hlediska paradentózy pro nemoc největším rizikem.  Podstatné je zaregistrovat včas příznaky nemoci a samozřejmě znát preventivní opatření. Pokud shledáváte ve vašich ústech tyto změny, je nutné přinejmenším zbystřit. Ochabování dásní je postupné a když ho řešíte včas, nemusí vůbec dojít do extrémů. Kontrola je základ. 
Zobrazit článek >
 
Příběh vína: Co (ne)víte o historii vinařství? I
Máte ráda víno? Popíjíte jej s přáteli na posezení nebo k dobré mu jídlu? Připravili jsme pro vás malý vinařský speciál, který se bude točit kolem perliček z vinné historie. Co o vínu určitě nevíte? V první řadě je třeba ujasnit si jeden z odborných názvů, který k vínu patří. Termín vinařství se používá sice běžně, ale pokud se rozhodneme mapovat historii, produkci a jiný výzkum vín, pak bychom správně měli proniknout do vědy jménem enologie.  Pojmenování víno pochází pravděpodobně z gruzínského termínugvino. Kvašené hrozny, ze kterých se pak připravovalo víno, byly dlouhou dobu považovány za magický dar přírody.  Ne vždy mělo víno své místo ve skleněných nádobách. Že se uchovávalo v sudech, je vám asi jasné, ale napadlo by vás, že dřív se víno nepilo z ničeho jiného než ze dřeva? Dřevěné poháry byly samozřejmostí. I když se postupně staré nádobí nahrazovalo jinými materiály, třeba porcelánem, dřevěné nádoby na víno se na stolech udržely poměrně dlouhou dobu.  O vinné révě vypráví již biblická pověst. Noe, který plul na své arše, se dostal k hoře Ararat. Zde zahlédl popínavou rostlinu plnou bobulí, kterou otrhal do džberu. Nějaké plody okusil, podstatné však je, že po několika dnech se z hroznů v nádobě stal, jak vyprávění popisují, lahodný mok. 
Zobrazit článek >
 
Příběh vína: Co (ne)víte o historii vinařství? II
Vinná réva je jednou z nejstarších rostlin na planetě vůbec. Z historických dokladů se dá s jistotou určit, že se jí živili již lidé v době kamenné. Nálezy, které dokumentují prapůvodní flóru, ukazují přítomnost vína více než čtyřicet milionů zpátky. To je dlouhá doba, viďte. Trochu víc blízká nám je již historie starého Egypta a Asie. Ze starých hieroglyfů je nám známo, že se již před šesti tisíci lety ve zmíněných oblastech vinná réva nejen pěstovala, ale taky se bobule již lisovaly na nápoj. Dokonce dnes víme, že víno již tehdy bylo rozlišeno na několik kategorií, pěstovalo se nejméně osm odrůd. Kromě dokladů ve starém písemnictví existují i další doklady. V egyptských hrobkách byla dokonce nalezena semena révy. To značí nejen to, že se réva pěstovala, ale taky oblíbenost a vzácnost plodů, neboť mocné vrstvy se nechávaly pohřbívat pouze se svým významným majetkem a bohatstvím.  Další, o něco mladší, záznamy pocházejí taky ze starého Řecka a Kréty. Oborníci se dnes domnívají, že právě odsud se víno začalo vyvážet a postupně se dostalo do celé Evropy. Réva se začala pěstovat na dalších místech, příhodné podmínky mělo taky Španělsko nebo oblast jižní Itálie.  Zjistěte víc v knize o vínech: Jedná se již o 3. vydání atlasu pro milovníky vína. V této příručce je do jednoho svazku shrnuto vše, co se lze o víně dozvědět. Je to jak průvodce po zemích i oblastech, v nichž se pěstuje vinná réva, tak také ideální rádce při nákupu vína. Každý, kdo se zajímá o víno, zde najde celou řadu praktických informací počínaje pěstováním vinné révy přes základní pravidla degustace až po doporučení, která vína se nejlépe hodí k určitým jídlům.  
Zobrazit článek >
 
Příznaky hrozící ztráty zubů
Máte strach, že přijde čas, kdy se vaše zuby začnou viklat a postupně vypadnou? Nebo monitorujete problém ustupujících dásní? Je třeba zbystřit. V dnešním článku vám podáme  pár zpráv o paradentóze. Dozvíte se, jak se nemoc projevuje, co dělat v případě její návštěvy a jaká preventivní opatření dodržovat.  Paradentóza, je závažné onemocnění dásní, které může skončit až ztrátou zubů. Dochází při ní k poškození závěsného aparátu, které je spojeno s odhalováním zubních krčků, vikláním a možným vypadnutím chrupu. Tato nemoc postihuje až 90% populace. Vysoké procento je způsobeno především lidskou nedbalostí.  Příznaky Mezi příznaky nemoci patří napětí a brnění celé čelisti, zvláštní tlak v zubech, pachuť v ústech, úbytek vaziva a kostní tkáně.  Jedním z prvních příznaků paradentózy jsou zduřené a zarudlé dásně, respektive jejich okraje. Během čištění zubů vám dásně budou krvácet. Krev můžete pociťovat i při žvýkání.  Jakmile se dásně dostanou do dalšího stádia onemocnění, začnou ze zubů slézat a vytvářet takzvané kapsy, tedy žlábky, do kterých se snadno dostanou zbytky jídla a taky z nich nesnadno vyčistíte plak, takže může poměrně lehce dojít ke vzniku zánětu. Asi pro vás nebude překvapením, že nemoc je zejména kvůli tomuto problému spojena taky se zápachem z úst.  Vaše dásně budou přecitlivělé a nateklé. Pokročilá fáze paradentózy se pojí se záněty tkání a s rozestupováním zubů. Následně se chrup začne viklat a může vypadnout. 
Zobrazit článek >
 
Nebojte se mořských plodů I
Kdybychom v tomto článku měli jmenovat veškeré mořské plody, které si můžete doma připravit, vypadal by text spíše jako učebnice biologie a se čtením byste neskončila ani zítra. Ano, rozumíte správně, mořských plodů existuje obrovské množství. Do kategorie mořských plodů určených na talíř se dle kuchařským mistrů řadí jak mušle, tak korýši i hlavonožci. Pro představu do výčtu můžeme zahrnout krevety, kalamáry, kaviár, taky ústřice, humry a langusty. To je pouze procento z možností.  I když jsou tyto pochoutky stále výsadou zejména přímořských oblastí, rozšířily se už do celého světa a některé dobroty si za poměrně přijatelnou cenu můžete zakoupit dokonce i v supermarketu. V dnešním článku se zaměříme především na obecné rady k jejich přípravě. Mořské plody patří mezi nejluxusnější pokrmy, které se podávají především na společenských akcích a při významných příležitostech. Ochutnejte.  Mořské plody jsou pro zdraví velice prospěšné. Obsahují spoustu vitaminů, za zmínku stojí především vitamin A, B, E a H. najdete v nich taky dost minerálů, jód, fosfor, vápník, taky hořčík nebo draslík. Ku prospěchu vám budou omega 3 nenasycené mastné kyseliny. Jedlíky, kteří se snaží dodržovat příjem zejména zdravých potravin, jistě potěší, že se jedná o nízkokalorické pokrmy. Mezi nejvýraznější vlastnosti mořských plodů patří schopnost snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Chrání tělo taky před krevními sraženinami. Zvyšují obranyschopnost organismu a dokonce mají vliv na pozitivní myšlení. 
Zobrazit článek >
 
Nebojte se mořských plodů II
Pro přípravu mořských plodů platí několik pravidel, které lze využít, ať už připravujete jakýkoliv druh vodních živočichů. Pojďme se na něj podívat.  V první řadě je vhodné upozornit na to, abyste kupovala mořské plody až v den, kdy je budete připravovat. Přesvědčte se, že produkt je čerstvý.  Pozor na solení. Některé plody není vhodné před tepelným zpracováním solit vůbec, jiné jen trochu. Pořádně si pročtěte návod k přípravě konkrétního druhu daru moře.  Další důležitý bod je krátké tepelné zpracování. Mořské plody se pečou, smaží či vaří v krátkých časových intervalech. Následně se ihned podávají. Na znovuohřívání zapomeňte.  Jakmile plody položíte na stůl, možná vás napadne, že vlastně nevíte, jak je jíst. Mořští živočichové se většinou jedí pomocí speciálních příborů. Existuje loupač krevet, také nůž na ústřice nebo vidlička na humry. Pomůcky jsou opravdu různorodé. Než budete servírovat, pořiďte si správné vybavení.  Pokud se servírováním darů moře teprve začínáte, doporučujeme odstartovat rybí maraton známějšími pochoutkami. Připravit si můžete makrelu, mořského vlka nebo žraloka. Oblíbená je taky pražma a samozřejmě losos. Tyto pokrmy můžete podávat jak v polévce, tak jako hlavní chod i dezert. Nebudete si moci vybrat. Pokud s rybami budete spokojena, sáhněte po více exotickém plodu, například delikátních krevetách. Doporučována jsou taky chapadla chobotnice, která patří mezi nejlepší druhy masa vůbec.  Dobrou chuť! 
Zobrazit článek >
 
Dentální hygiena psů: Jak pečovat o chrup vašeho mazlíčka? I
Tak jako o svůj chrup pečujete vy, je nutné starat se o zuby vašeho domácího mazlíčka. Dnes vás provedeme zásadami dentální hygieny zvířat, zaměříme se především na psy.  Nejlepší je psa naučit na kontrolu zoubků už od štěněte. Starší psi, kteří na čištění nejsou zvyklí, snáší tento proces většinou špatně. Ukažte psovi, že se mu nic zlého neděje a odměňujte ho, časem pochopí, že jde o pravidelnou rutinu, kterou musí přetrpět.  Na zubech psů se tak jako u lidí vytváří plak. Ten si pes zvládne z jisté části odstranit sám, neboť jeho sliny mají samočistící účinky. Nedokážou však očistit chrup dokonale, proto je jednou za čas nutné, aby zasáhl páníček.  Pokud se o chrup psa budete nedostatečně starat, hrozí mu problém jménem zubní kámen a taky zánět dásní, ze kterého může vzejít až vypadávání zubů.  To, že pes potřebuje vyčistit chrup, poznáte taky podle nepříjemného zápachu z úst. Řešte problém co nejdříve, aby v jeho ústech nevznikl zánět.  Do diáře byste si alespoň jednou ročně měla zapsat nutnost prohlídky chrupu veterinářem, neboť pes zánět v ústech najevo dát vůbec nemusí. Problém se však může rychle rozšířit do celého těla a napadnout játra, ledviny a dokonce srdce, což způsobí neuvěřitelný poprask. Nechceme vás strašit, jen zdůrazňujeme, že kontrola chrupu je opravdu důležitá. 
Zobrazit článek >
 
Dentální hygiena psů: Jak pečovat o chrup vašeho mazlíčka? II
V případě návštěvy veterinární kliniky, doktor chrup zkontroluje, pokud je však nutný nějaký zákrok, provádí se v narkóze. Veterinář psa na krátkou dobu uspí a následně odstraní kámen nebo případně vytrhne zub. Chrup psa se většinou trhá, pokud jde o důležité zuby, je možná i náprava.  Určitě vás zajímá, jak tedy postupovat při ústní hygieně psa. Součástí vaší psí výbavy by měl být co nejměkčí kartáček, pozor, dásně psa bývají mnohdy citlivější než ty lidské. Nečistěte pouze vodou, pořiďte psovi taky speciální pastu, zkontrolujte, že má v sobě velmi nízký obsah fluoru. Zuby byste měla psovi čistit každý třetí den, pokud se mazlíčkovi čištění obzvlášť nelíbí, pokuste se mu na zuby podívat alespoň jednou za týden. Hygienu můžete zvýšit zakoupením speciálních hraček a pamlsků, které pomáhají s čistěním chrupu a odstraňují plak. Kousací hračky, kostičky i další speciálně vyvíjené pomůcky jsou pro vás k dispozici v každém obchodě zaměřeném na chovatelství, stačí si vybrat.   Pravidelné čištění zubů a jeho potřeba závisí taky na druhu psí stravy. Konzervy hygieně nepřidají, stejně tak vlhké krmivo. Všechny nepevné suroviny se na zubech uchytávají a hůře ze skloviny slézají dolů. Ideální jsou tvrdé pamlsky a klasické granule, které pak ovlivňují tvorbu plaku mnohem méně, navíc působí proti tvorbě zubního kamene. 
Zobrazit článek >
 
Zavařujeme I. Domácí kečup
Na zahrádkách dozrávají nejen rajská jablíčka, ale také papriky. Na sklizeň cibule či červené řepy je také vhodná doba. Pokud máte i nějaká jablíčka, přiberte k nim výše jmenovanou zeleninu a uvařte si domácí kečup. RECEPT: Domácí kečup Ingredience: 1 kg rajčat 100 g cibule 100 g jablek 100 g červené papriky (lusk) 50 g červené řepy 80 g cukru 70 ml octa 70 ml vody 2 ks bobkového listu 4 kuličky čeného pepře 4 kuličky nového koření lžička mleté skořice Postup: Rajčata, oloupanou cibuli, jablka, papriku a červenou řepu nakrájíme na menší kousky. Vše vložíme do hrnce, kam přidáme vodu, cukr a koření.  Za občasného míchání vaříme na mírném plameni asi 45 minut, dokud zelenina nezhoustne a nerozvaří se. Poté z hrnce vybereme veškeré koření a tyčovým mixérem nebo v kuchyňském robotu směs rozmixujeme dohladka. Ještě horký kečup naléváme do vyvařených skleniček přes síto. Zavařujeme ho 20 minut. Zavařujte snadno a pohodlně se ZAVAŘOVACÍM HRNCEM SENCOR SPP 2200SS. Má objemem 27 l a plynule nastavitelným termostatem. SENCOR SPP 2200SS disponuje kapacitou 14 zavařovacích sklenic o objemu 1 litr a dvojnásobným bezpečnostním jištěním. Díky skrytému topnému tělesu, můžete v hrnci připravovat i omáčky, polévky nebo horké nápoje, ty si můžete rovnou stočit do hrníčku pomocí integrovaného výtokového kohoutu.  
Zobrazit článek >
 
Vlasové hnojivo Maxivitalis
Padají vám vlasy? Nacházíte denně na hřebenu přímo vlasové chomáče? Nemusíte se hroutit, je tady lék, v tomto článku vám přestavíme bojovníka od značky Maxivitalis jménem Vlasové hnojivo. Pomůže vám!  Tento doplněk stravy obsahuje velké množství minerálních a jiných prospěšných látek, které vlasy potřebují pro zdravý růst. Dodává taky energii vlasovým kořínkům, aby eliminoval vypadávání vlasů.  Užití přípravku se doporučuje i v případě pomalého růstu vlasů a ztráty vitality vašich kadeří. Navíc hojí vlasovou pokožku, zabraňuje tvorbě lupů a celkově zlepšuje stav kůže.  Součástí komplexu jsou aminokyseliny, methionin, dále cystin. Tyto prvky jsou především zdrojem keratinu, který tvoří základní stavební jednotku vlasu. Mezi další důležité látky patří síra a taky její obdobný zdroj methylsulfonylmethan. Zajišťuje vyživení vlasových cibulek, díky čemuž se vypadávání vlasů rázem sníží.  Určitě vás potěší, že produkt podpoří taky zlepšení stavu vlasů, nehtů a pokožky. Snižuje únavu. Díky obsahu kyseliny pantotenové dodává energii a podporuje dokonce mentální výkonnost. Produkt vám tedy prospěje i v jiných ohledech.  Pro dosažení maximálních účinků užívejte ideálně dvě tablety denně po dobu tří měsíců. Výsledek se dostaví už po týdnu užívání produktu. Otestujte také jeho sílu. V našem e-shopu si můžete koupit výhodné balení za skvělou cenu. 
Zobrazit článek >
 
Recept: Čínské masové taštičky
V čínské kuchyni se většinou používá pšeničná mouka k přípravě moučných jídel, kterými je proslulá. V menší míře se pak využívá mouka kukuřičná, sójová a prosná. Základní těsta jsou však na rozdíl od našich lehce stravitelná. Nepřidává se do nich tuk, vejce ani mléko. Zkuste si připravit velmi chutné: RECEPT: Čínské masové taštičky Ingredience na těsto: 1 kg hladké mouky 1/2 l vlažné vody Ingredience na náplň: 1 kg mletého vepřového ramínka 2 čaj. lžičky mletého zázvoru 1 čaj. lžička mletého kmínu 1/2 čaj. lžičky mletého pepře 2 menší lžičky Vegety 2 lžičky soli cca 0,3 l teplé vody Ingredience na omáčku: 1 díl sójové omáčky 1 díl vody 1/2 dílu octa lisovaný česnek podle chuti Postup: Mouku dáme do mísy a postupně přidáváme teplou vodu. Těsto zpracováváme vařečkou. Nakonec je vypracujeme rukou a necháme pod mísou asi půl hodiny odpočinout. V průběhu této doby ještě několikrát přepracujeme. Z těsta vytvoříme váleček a ten nakrájíme na malé kousky. Každý kousek zmáčkneme rukou a válečkem rozválíme placičku o průměru 6 cm. Okraje placičky by měly být tenší a střed silnější. Do středu placičky dáme masovou náplň, kterou jsme vytvořili smícháním všech ingrediencí. Okraje placičky zmáčkneme k sobě, aby vzniknul půlměsíček. Okraje se nesmí zamastit! Rozlepily by se. Hotové taštičky vaříme v nesolené vařící vodě. Vařečkou ve vodě mícháme jedním směrem, aby taštičky nezůstaly přilepené na dně. Vařením se vždy maličko zvětší, nafouknou se. Až vyplavou na povrch, jsou hotové. Uvařené taštičky se namáčí v misce s omáčkou. Vyzkoušejte dietní čínskou kuchyni podle receptů z kuchařky ČÍNSKÁ KUCHYNĚ V REDUKČNÍ VARIANTĚ.
Zobrazit článek >
 
Pletenec s pekanovými ořechy a javorovým sirupem
Dnes si upečeme pořádnou dobrotu. Pekanové ořechy obsahují spoustu zdraví prospěšných látek, jsou bohaté na zdravé oleje, obsahují podstatné množství vápníku, fosforu a taky vitamin E. Pokud vás zajímají účinky, které přináší konzumace pekanových ořechů vašemu zdraví, navštivte náš magazín pro muže, článek je v něm připraven i pro vás.  My se s vámi dnes podělíme o recept na výborný pletenec, který v podobě koláče vytvářeli již jihoamerické kmeny. Ochutnejte tuto dobrotu. Doporučujeme upéct pletenců více, rychle mizí z talíře.  Budete potřebovat:  Listové těsto (ideálně máslové, 1 ks) Javorový sirup  (hustší, asi 150 ml) Škrob kukuřičný (1 lžičku) Pekanové ořechy (220 g) Vejce (1 ks) Postup:  Nejprve nasekejte dvě třetinu ořechů na menší kousky. Není třeba mixéru, ořechy jdou pěkně krájet. Následně je smíchejte s javorovým sirupem a škrobem.  Připravené těsto rozkrájejte tak, aby vám vznikly čtverečky velké okolo deseti centimetrů. Lépe se vám budou dělat větší pletence. Každý čtvereček pak na dvou protilehlých stranách nakrájejte, ale pozor, maximálně tak dva a půl centimetru z každé strany. Následně do nich naneste náplň a zabalte jednotlivými proužky přes sebe. Využijte vajíčko a potřete jím připravené pletence. Pečte asi dvacet pět minut v troubě vyhřáté na 180°C. Mňam, to bude dobrota! 
Zobrazit článek >
 
Kokosový cukr
Kokosové mléko, kokosové chipsy a taky kokosový olej. Třeba tyto produkty jsme vám už dávno v našem článku představili. Poslední dobou se však dostává na trh taky kokosový cukr. Víte, proč je toto sladidlo výhodné k užívání? Jaké bonusy přinese vašemu tělu a kde se vlastně vzalo? Přečtěte si náš dnešní článek.  Kokosový cukr se vyrábí z květů kokosové palmy. Dojde k naříznutí kvítků, ze kterých vyteče potřebná tekutina. Za teplotních změn je pak tato látka dále upravována. V posledním kroku dojde k výraznému zvýšení teploty a vznikají krystalky, ze kterých se stává náš potřebný cukr.  Kokosový cukr obsahuje velké množství minerálních látek, hlavně železa a zinku. Nese v sobě spoustu vitaminů a antioxidantů. Cukr velmi dobře podporuje střevní mikroflóru, neboť obsahuje látky, které slouží jako probiotika.  Má i další zdravotní účinky. Podporuje zažívání, působí jako prevence proti mnohým nemocem, dokonce dlouhodobě zabraňuje vzniku rakoviny tlustého střeva. Jeho používání je vhodné pro lidi trpící s nadváhou nebo dokonce obezitou. Tělo jej daleko lépe zpracuje než klasický cukr. Má taky pozitivní vliv na tvorbu inzulinu, omezuje dopady cukrovky na tělo jedince.                                                                                                                                                Kokosový cukr je výborný. Používat jej můžete při přípravě každého pokrmu, avšak počítejte s tím, že dá vašemu jídlu karamelový nádech. Hodí se nejlépe do sladkých pokrmů. Jen ochutnejte, jak je dobrý. 
Zobrazit článek >
 
Multifunkční hrnec MH-03
Nejsem žádný labužník, proto miluji víceúčelové kuchyňské pomůcky. Nabízejí totiž mimořádnou možnost kreativní přípravy potravin. Většinou jsou nenáročné na údržbu a  mají elegantní tvar, který se hodí do každé kuchyně. Po horkovzdušném fritovacím hrnci, ve kterém jdou udělat i muffiny, mě nadchl hrnec, který má dokonce 5 funkcí. Nerezový hrnec Orava MH-03 totiž dovede pomalu vařit – o hrnci na pomalé vaření jsem se již také zmiňovala, umí také grilovat – je vybaven grilovacím roštem, který lze použít jako rošt pro vaření v páře a smažit maso i zeleninu. Dokáže také jídlo ohřívat. Hrnec má nepřilnavý povrch, jídlo se v něm určitě nepřipálí. Můžete tudíž pracovat i jen s malým množstvím tuku či dokonce bez něj. Multifunkční hrnec Orava MH-03 má proto ambice zastoupit v kuchyni sporák s troubou a grilem i mikrovlnnou troubu. Díky skleněné poklici můžete sledovat, jak si příprava jídla aktuálně stojí. Hrnec je vybaven tepelnou pojistkou, proto se nemůže přehřát. Nastavení jeho činnosti se provádí na zabudovaném LED displeji s nastavitelným časem a teplotou. Dobu vaření nastavíte na časovém spínači se zvukem doprovázeným časovačem. Vnější stěny hrnce nepřejímají vnitřní teplo, pracuje-li, nespálí vás. Celkově má hrnec vnitřní objem až 5,5 litru a rozměry 44,5 x 30 x 31 cm. Lze ho mýt v myčce. Obdélníkový multifunkční hrnec Orava MH-03 zakoupíte v sekci Kuchyň.
Zobrazit článek >
 
Nejlepší domácí chléb? Vyzkoušejte tyto triky! II
Dejte si na čas. Jedno z nejdůležitějších pravidel spočívá v době, kterou chlebu věnujete. Pamatujte si, že těsto by se mělo nechat kynout dokonce třikrát. Nejprve připravit těsto, pak znovu promnout a ještě jedno kynutí, následně by měl odpočívat ještě připravený bochník před pečením. Vykynutý chléb poznáte tak, že pokud do připraveného bochníku zatlačíte prsty, těsto se nevrátí zpět. Dobře upečený chléb by měl taky pěkně dunět po zaklepání. Pokud chcete chléb ozdobit semínky či jinými ingrediencemi, pamatujte na to, že je nutné jej před posypáním natřít mokrou ingrediencí. Využijte olej, mléko nebo rozpuštěné máslo. Následně na chleba můžete přidat co vás napadne. Tohle stačí stručně. Bez droždí pořádný chléb nikdy neupečete. Nezáleží na tom, zda vsadíte na droždí čerstvé nebo sušené, jen na něj nesmíte zapomenout. Jednoznačně nejlepší chléb vám vykouzlí domácí pekárna chleba. V ní se totiž chléb nejen peče, ale taky ještě opracovává. Vložíte těsto do prostoru. Ta se tam točí, občas je jemně prohněteno. V další fázi se těsto mírně nechá potrhat, se vším si pekárna poradí. Vzniká nadýchaný bochník bez chybičky. Do pekárny však nemusíte vkládat ani hotové těsto. Šikovné stroje za vás těsto připraví. Postačí vložit do pekárny správné ingredience a čekat. Nezapomeňte, že vkládat je nutné nejprve mokré složky, pak až ty suché. 
Zobrazit článek >
 
Nejlepší domácí chléb? Vyzkoušejte tyto triky! I
Tento článek nemá za cíl ukázat vám nejlepší recepty a postupy pro pečení chleba. Podíváme se na zajímavé triky a možná i tajné ingredience, které mohou váš domácí chléb zlepšit. Jak vytvořit jedinečnou pochoutku? I chléb může být delikatesou. Při výběru receptu a jeho ingrediencí je vhodné si uvědomit, že právě klasická mouka s vysokým obsahem lepku zajistí to, že bude upečený chléb lehký a vláčný. Pokud se chystáte upéct bezlepkovou podobu chleba, obvykle jsou doporučovány mouky žitné, špaldové, kukuřičné nebo sójové. Ty alespoň zčásti ovlivní výslednou požadovanou strukturu. Zdá se, že záležitosti ohledně mouky jsou opravdu důležité. Základní pravidlo, které si zapamatujte pro jakékoliv pečení s kynutým těstem zní: Mouku je třeba před přidáním do těsta prosít. Bez něj nikdy nebude těsto tak pěkně kynout. Upečený chléb bude díky mouce krásně vláčný. Dejte si pozor, že ne každý chléb kyne zas tejné teploty. Pro většinu chlebů se pohybuje vhodná teplota kynutí kolo třiceti pěti stupňů. Takže možná vám nebude stačit vložit chléb pod topení, bude nutné ho nechat kynout v troubě. Pamatujte si, že každý chléb musí projít pořádným hnětením. Pokud na pořádnou přípravu těsta vaše ruce a jejich síla nestačí, pak popřemýšlejte o koupi domácí pekárny, která práci odvede za vás. Lépe si poradíte taky s kuchyňským robotem. 
Zobrazit článek >
 
Retro šlehačková láhev
Výrobky tohoto typy z módy nikdy nevyjdou, jsou příjemně retro. Proč retro? Už naše babičky je v kuchyni využívaly a řekla bych, že se prakticky nezměnily. Řeč je pomocnících, jako jsou sifonové a šlehačkové láhve. Dnešní milovníci nealko bublinkových nápojů znají tzv. SodStream plný plastu. Přestože se designéři snaží a pracují s tvarem a barvami, plastem vždy zůstane. Podstatně elegantnější a dekorativně efektnější, dodnes ji lze ve vybraných obchodech zakoupit, byla skleněná lahev. Naprosto bezpečná, stabilní, uchycená v drátěné síti. Do hlavice se zasunula bombička s CO₂, pootočilo se s ní a nápoj byl hotový. Stačilo stisknout tlačítko. Podobné to bylo se šlehačkou. Kuchaři dnes zařazují šlehačku do hotových pokrmů a výrobci nám rádi podsouvají „šlehačku“ v lahvi, ze které se aplikuje přímo na moučník či kávu. Nemá smysl vysvětlovat, že název šlehačka je pouhou mystifikací, jde jen o částečně rostlinný, víceméně synteticky vyrobený produkt. Pravou šlehačku nic nenahradí. Chutí i konzistencí. Ruční šlehače skrývají riziko, že ji tzv. přešleháte. Proto je skvělá Dessert Whip Plus W láhev. Našleháte v ní až 0,5 litru šlehačky na principu, který jsem výše popsala. Tedy stačí jen nalít do láhve, uzavřít je a do hlavice zasunout bombičku. Jediným rozdílem, že k vyšlehání dochází za pomoci dusíku, přesněji N₂O. Připravená šlehačka v ní vydrží až 10 dní, přitom je bez chemických přísad. Moderní nerezová láhev na přípravu šlehačky Dessert Whip Plus W je vylepšena protiskluzovou silikonovou vrstvou a dávkuje stiskem páčky aplikátoru. Zakoupíte ji v sekci doplňků pro Kuchyň.  
Zobrazit článek >
 
Žehlící prkno s elektrickou zásuvkou
Pro většinu žen je žehlení prádla pěkně černou můrou. V domácnosti, kde jsou malé děti, se totiž nejen hodně pere, ale také hodně žehlí. Je to nutnost zejména u dětí, které trápí atopický ekzém, lišeje, kopřivky, opruzeniny a podobné nepříjemnosti. Na trhu jsou sice dostupné prášky na praní s antibakteriálními přísadami, ale prádlo po vyprání potřebuje také změkčit, a to nemluvím o skladnosti v šatníku, ke které žehlení jednoznačně přispívá. Na postiženou dětskou pokožku není totiž vhodné používat oblečení měkčené aviváží, protože by ji mohla dráždit. Proti hospodyňkám v minulosti mají dnešní ženy jisté výhody: žehličky jsou už dávno napařovací, zřejmě jen v málokteré moderní domácnosti byste našli jinou a nemusí žehlit někde na stole. O historických mandlech na prádlo nemluvě. Mají pomocníka, který jim práci usnadňuje – žehlící prkno. Moderní skladné žehlící prkno je pokryto žáruvzdorným potahem a lze ho nastavit na potřebnou výšku. Ta lepší mají pevný odkládací prostor na odložení žehličky, případně uložení celé parní stanice. A co víc, dokonce jsou vybavena elektrickou zásuvkou. Není tedy třeba řešit ani přístup k elektrice a lze k nim připojit například speciální rukárník. Žehlící prkno LT8002 PRESENT o rozměrech 120 x 38 cm je přesně takto vybaveno. Je stabilní a lze ho nastavit na výšku až 92 cm. Je prodyšné – plynule odvádí páru z žehleného prádla. Kromě odkládacího prostoru na žehličku má držák kabelu a transportní zámek. Samozřejmostí je, že potah prkna je snadno vyměnitelný. Žehlící prkno LT8002 PRESENT se zásuvkou zakoupíte v sekci Elektroniky pro domácnost.
Zobrazit článek >
 
Jak zafixovat rtěnku? I
Znáte to. Krásně si nalíčíte rty, avšak vaše práce nevydrží možná ani hodinu. Jak zajistit, aby vám obyčejná rtěnka zůstala na rtech co nejdelší dobu? S těmito triky už se za večer nebudete vůbec muset přimalovávat! V první řadě je třeba prozkoumat povrch svých rtů. Pokud trpíte na popraskané rty nebo se vám na nich loupe jemná kůžička, pak rtěnka nebude na ústech nikdy vypadat dobře. Výstupků na rtech se zbavíte peelingem. Pomoci si můžete domácí metodou, smíchejte krystalky cukru s medem, jemně promasírujte a vaše rty jsou rázem krásně hladké. V případě odlupující kůžičky si však dejte pozor, abyste si ze rtů s ní nestrhla i živou kůži. Místo by vás pak bolelo a ještě by přes poškození nešla dobře nanést rtěnka. Pokud se vám nepodaří jemně odstraňovat nedostatky, rty naopak potírejte balzámem. Existuje spousta bází pod rtěnku. Tento druh přípravků vám pomůže perfektně zacelit rtěnku a přispěje taky k její výdrži. Pokud nevlastníte žádnou speciální bázi, pak můžete vsadit na běžný korektor. Naneste jemnou vrstvu přes rty i do jejich okolí a následně naneste rtěnku. Nejen že déle vydrží, bude se vám i líp aplikovat. Rtěnka na rty se nejlépe nanáší štětečkem. Použít můžete jakýkoliv. Krásně s ním barvu protáhnete do všech koutů, ve vzduchu je mnohem menší riziko toho, že byste štětečkem uhnula mimo rty. 
Zobrazit článek >
 
Jak zafixovat rtěnku? II
Pokud nosíte stále stejně barevnou rtěnku nebo střídáte podobné odstíny, určitě se vyplatí koupit si do páru i konturovací tužku. Konturka zajistí, aby se rtěnka nedostala tam, kam nemá. Rtěnka se někdy moc ráda rozpíjí, dostane se do kůže okolo rtů a líčení samozřejmě pak nevypadá hezky. Nanesením barevné tužky zajistíte i delší výdrž rtěnky, konturka přes hraniční čáru barvu nepustí. Pokud vám došel i korektor, lze konturku využít jako podklad pod rtěnku. Jen myslete na to, že rty tužkou je třeba nalíčit velmi jemně, soustřeďte se na silnější okraj. Vsaďte na vrstvení. Ale pozor, s jedním trikem navíc. Už jakmile si naneste první vrstvu rtěnky, použijte papírový kapesník, do kterého barvu obtisknete. Nebojte, ubrousek pohltí jen to potřebné a rtěnka na vašich rtech zůstane. Pak se nemusíte bát nanést ještě jednu vrstvu rtěnky. I po tomto kroku však použijte trik s papírovým kapesníčkem a přebytečnou barvu dostaňte dolů. Určitě barvu neutírejte. Kapesník stačí přitisknout na rty tak, jako byste ho chtěla políbit. Pokud máte v plánu používat pudr, který určitě poslouží taky jako fixátor, pak vězte, že je nutné ho nanést na předposlední vrstvu rtěnky. Na pudr následně ještě musí přijít konečná vrstva barvy, jinak by rty nevypadaly pěkně. V závěru celého líčení rtů samozřejmě můžete užít pravý fixátor. Jedná se většinou o bezbarvé tuhé gely, které naneste na horní vrstvu rtěnky. K dispozici jsou fixační přípravky lesklé a matné, záleží na vašich preferencích.  
Zobrazit článek >
 
Lublaň - nádherné město i básnická sbírka
Lublaň je hlavní město Slovinska. Poprvé, když jsem tímto městem projížděla, po hlavním tahu z Kranje do Vrhniky, zapůsobilo na mne spíše smutně a zastarale. Avšak, pokud tudy projíždíte pravidelně, a uděláte si čas na prohlídku, Lublaň si vás získá. Je tedy nutné opustit ulice jako Šentvid, Celovška cesta nebo Tržaška cesta, najít si vhodné parkování a navštívit střed města, což je skvost architektury Josipa Plečnika. Jeho architekturu známe i z Pražského hradu nebo kostela na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze. Co by vám nemělo v Lublani uniknout: Lublaňský hrad - tyčí se nad městem a řekou Lublanicí. Z hradeb a vyhlídkové věže se vám naskytnou nejkrásnější pohledy na město a okolí.  Staré město - nejstarší část města je součástí náměstí Mestni trg, Stari trg a Gornji trg. Některé domy mají stále středověkou architekturu, některé z nich byly v 16. a 17. století přestavěny do barokní podoby. Plečnikova tržnice - budova lublaňské tržnice pochází ze 40. let 20. století a je dílem slavného architekta Jože Plečnika. Stojí těsně u řeky Lublanice. Prešernovo náměstí - je hlavním lublaňským náměstím. Se starým městem ho spojuje zajímavá stavba trojmostí, jejímž autorem je Jože Plečnik. Pokud si rádi přečtete nějaké verše, určitě by vám neměla chybět básnická sbírka LUBLAŇ od slovinské básnířky a překladatelky Mety Kušar. Pochází z Lublaně, kde vystudovala slovinskou literaturu na FF. Vydala čtyři básnické sbírky: Madeira (1993), Hedvábí a len (1997), Lublaň (2004) a Jaspis (2008). 
Zobrazit článek >
 
Jak bezpečně poznat, že má o vás zájem? III
Je to fakt takový nervák? Muž pociťuje nervozitu do té doby, zda si není skutečně jistý, jestli o něj máte zájem. Můžete ho v jeho úzkosti trochu vykoupat, ale nepřežeňte to, aby si nemyslel, že ho odmítáte. Komplimenty jsou na hranici S jistotou se nedá říct, zda muž, který vám neustále skládá komplimenty, má o vás zájem. Někteří pánové to totiž dělají čistě pro udržení dobrých vztahů, vědí, že ženám komplimenty sluší a hlavně je jimi přivedou na svou stranu. Pokud má o vás nějaký muž zájem, je možné, že naopak všechny komplimenty odhodí do kapsy. Bude se snažit, aby jeho touhy nebyl příliš vidět, a tak se možná začne chovat až odměřeně. Neději neztrácejte, jde možná jen o projev nervozity. Potřebuje o vás vědět Neviděli jste se nezvykle dlouho? V tom případě od něj očekávejte alespoň SMS. Určitě na vás myslí a zajímá ho, jak se máte. Buďte šťastná, že se zajímá, je to známka toho, že na vás nezapomněl. Nepotkáme se? Neprobereme to osobně? Jasně. Bude se snažit iniciovat setkání. Možná bude chtít dořešit pracovní povinnosti raději v klidu v kavárně nebo jen tak navrhne, abyste se sešli sami, protože si popovídáte lépe než v partě vašich kamarádů. Pokud máte o něj taky zájem, tento nápad určitě nezahazujte. Pokud odmítnete, je možné, že se přestane touto cestou snažit. A pozor! Pokud si zjistí, do jakých podniků ráda chodíte, možná se tam začne taky najednou objevovat. To je ale náhoda, že? 
Zobrazit článek >
 
Jak bezpečně poznat, že má o vás zájem? I
Zdá se vám, že to v práci mezi vámi a vaším kolegou jiskří? Nebo poměrně často narážíte na neznámého jen tak na ulici a cítíte chemii? Či snad váš kamarád projevuje zvláštní náklonnost? Zjistit, zda o vás má chlap zájem není tak úplně těžké. S těmito triky odhalíte jeho záměr raz dva. Zajímáte ho Pokud se příliš neznáte, můžete si být jista, že se o vás bude chtít něco dozvědět. Bude se ptát na vaše plány, zjistí si, co máte ráda a věřte tomu, že se taky časem nenápadně zeptá, zda se ve vašem okolí pohybuje nějaký muž. Potřebuje přeci vědět, zda má zcela volné pole. Další známka toho, že se nevyptává jen proto, aby mezi vámi přerušil trapné ticho, spočívá v tom, že veškeré informace, které mu o sobě prozradíte, si bude pamatovat. Až vás překvapí, co všechno o vás ví. Pamatuje si přesně i váš vzhled. Buďte si jista, že si všimne taky nového účesu nebo jiného oblečení. Řeč těla Pokud budete pozorovat jeh pohyby a gesta, můžete si všímat hned několika projevů. Jestliže o vás jeví zájem, pak si pravděpodobně bude využívat každou chvíli, kterou může strávit ve vaší blízkosti. Všímáte si, že se rozestup mezi vámi neustále zmenšuje? Pak je to jasné, určitě má zájem. Možná mu sem tam ujede letmý dotek. Nedivte se, když se mu líbíte, dotýkat se vás potřebuje. 
Zobrazit článek >
 
Jak bezpečně poznat, že má o vás zájem? II
Otestujte taky sjednocenost vašich gest. Pokud totiž provedete nějaké pohyby, může je začít napodobovat. Bude tak činit nevědomě, netestujte to však příliš okatě. Komunikace v partě Pokud se jedná o muže z vaší party přátel, můžete si povšimnout, že pokud něco vypráví, soustředí se především na to, zda ho posloucháte právě vy. Bude se pak taky zajímat hlavně o vaši reakci. Přece musí taky zjistit, jak se líbí on vám a zda vás vůbec zajímá. Oční kontakt Když muž pozoruje vaše rty, má na ně zálusk, ale bohužel si obvykle od tohoto gesta nemůžete slibovat nic dlouhodobého. Když naopak funguje oční kontakt, pak máte teprve vyhráno. Pokud se mu líbíte, bude na vás schopný koukat dlouze a čekat, až se váš pohled setká. Další důležité hledisko je smích očí. Poznáte to. Pokud se někdo směje jen ze zdvořilosti, jeho pohled zůstane stále stejný. Jestliže však jde o upřímný smích, kterými dává najevo své emoce, oči mu budou jiskřit také. Opravdu! A jeden bonus na závěr. Jistě znáte takový ten pocit motýlků v břiše nebo příjemně nepříjemného pocitu, když stojí vyvolený kousek od vás. V přítomnosti osoby, která se vám fakt líbí, se vám zvyšuje tlak. A ne málo, věděla jste to? Jeho zvýšená hladina se pak viditelně projeví na zorničkách. Pokud jsou jeho zorničky podivně rozšířené, máte vyhráno. 
Zobrazit článek >
 
BIO Arganový olej nejen proti vráskám
Arganový olej se získává lisováním plodů marockého stromu argánie trnité. Tento olej se využívá při výrobě kosmetiky, ale také v gastronomii a při léčbě různých onemocnění. Pro mnoho lidí, především pro ženy, se tento olej stal jedním z nejoblíbenějších produktů, neboť v sobě spojuje mnoho účinků najednou. V oblasti kosmetiky je to především přirozená hloubková hydratace a výživa pro pokožku a vlasy, či odstraňování vrásek.   Proč používat BIO Arganový olej: Silný antioxidační (anti-aging) efekt - vysoký obsah vitamínu E a skvalenu pro optimální regeneraci Vaší pokožky Hloubková hydratace a výživa - sametově hebká pleť ihned po aplikaci Vyhlazování vrásek – ta pravá přírodní kosmetika na vrásky a stárnoucí pleť Snižování tvorby kožního mazu - znatelně nižší tvorba kožního mazu již po 14 dnech užívání Léčebné účinky - vhodné na ekzémy, akné, lupénka, sluncem namáhanou pokožku, podráždění a kožní záněty Tento olej je nejuniverzálnější přípravek, která pomáhá v boji proti stárnoucí pleti. Arganový olej obsahuje velmi vysoké procento vitamínu E - například až dvojnásobně tolik, co olej olivový. E vitamín je silný přírodní antioxidan. Dále stimuluje v pokožce tvorbu kolagenu a elastinu, čímž brání tvorbě vrásek a dopomáhá vyhlazovat i ty již existující. Aplikuje se na celou pokožku, tedy i na oblast kolem očí a rtů. Arganový olej, kterému se také říká elixír mládí, je tedy skutečnou prevencí proti stárnutí.
Zobrazit článek >
 
Mátovo-skořicová pasta Marvis
Nároky na zubní hygienu se s dobou neustále zvyšují. Snad i pod vlivem masivní osvěty, propagující všestranné prostředky a pomocníky v čistění chrupu. Máme senzační zubní kartáčky – mechanické i elektrické mnoha tvarů a typů. Máme také mezizubní kartáčky, dentální nitě a párátka, ústní sprchy, stěrky jazyka a další. Máme stále funkčnější ústní vody i zubní pasty. Péči doplňujeme pravidelnou návštěvou hygienisty. To je pomůcek a metod, že? Ani ty nám ale nezaručí zdravý a bezproblémový chrup, není-li čistění zubů dostatečně pečlivé – v případě chrupu totiž opravdu platí staré moudro, že práce kvapná – málo platná. Zuby prostě potřebují čas a pečlivost. A kvalitní zubní pastu, působící na všech frontách – komplexně. K takovým patří gurmánská mátovo-skořicová pasta s xylitolem značky Marvis. Zaujme už tubou, ve které se skrývá – je krásně retro. Čištění zubů mátovo-skořicovou pastou Marvis Cinnamon Mint přispívá k uchování zdravého dechu – důkladně čistí celou dutinu. Sama skořice, resp. oleje v ní obsažené, působí antibakteriálně, omezuje růst plísní a virů. Regeneruje tkáně a zlepšuje látkovou výměnu v tkáních. Omezuje projevy nachlazení. Obsahem fluoru a xylitolu působí pasta preventivně proti zubnímu kazu a plaku. Pastu Marvis Cinnamon Mint zakoupíte v sekci Drogerie.  
Zobrazit článek >
 
Čekankový sirup Originál
Sirup z čekanky je sladidlo, které můžete s chutí využívat vlastně bez zábran. Jedná se o produkt vyrobený speciálně z kořene čekanky. Obsahuje vysoké procento vlákniny, jistě vás potěší, že se jedná o sladidlo s nízkým glykemickým indexem. Hodí se na dochucování pokrmů i pro dětské jedlíky. Čekanka obecná je bylina s krásně zbarvenými modrými lístky. Co se týče lidského zdraví, nejzásadnější je kořen rostliny. Vyrábí se z něj tinktury, vaří se odvary a další léčivé esence. Z čekanky si můžete připravit taky čaj nebo právě již zmiňovaný sirup. Čekanka se pyšní mnohými účinky na lidské zdraví. Přispívá trávicí soustavě. Pomáhá proti onemocnění jater a žlučníku. Léčí žlučníkové kameny. Působí taky jako prevence proti tvorbě ledvinových a močových kamenů. Působí blahodárně na žaludek, zbavuje žaludečních vředů i přecitlivělého žaludku. Čekanka má močopudný účinek, celkově podporuje celou vylučovací soustavu. Má projímavé účinky, takže pomůže v případě zácpy. Čekanka čistí krev. Působí preventivně proti vzniku cukrovky, má vliv na zmírnění průběhu nemoci. Čekanka dodává chuť k jídlu. Používá se jako doplněk stravy při léčbě anorexie nebo jiných poruch příjmu potravy. Ochutnejte náš výborný čekankový sirup. Hodí se i při redukční dietě, neboť obsahuje výrazně méně cukru než kterákoliv jiná sladidla. Pokrmy připravované s čekankovým sirupem jsou velmi chutné. Uvidíte, že si toto sladidlo zamilujete. 
Zobrazit článek >
 
Kondicionér na poškozené nehty
Určitě to znáte. Stojíte-li v hromadné dopravě, vidíte spolucestujícím na ruce. Mnoho jich má ruce krásně upravené. Jiní méně krásně a poněkud uměle. Jen menšina je má neupravené. Zkultivovali jsme se a to je dobře. Je ale také pravdou, že máme tendenci jejich nedostatky, podobně jako nedostatky na tváři, maskovat. Často, snad právě proto, že nám příroda nenadělila tvar nehtů, který by se nám líbil, nebo nám nerostou, jak bychom si přáli, saháme po náhradě. Myslím tím nehtovou modeláž, které vrací ženám sebevědomí a spokojenost. Je pravdou, že je-li pěkně propracovaná, je radost na upravenou ruku pohledět. Bohužel to tak vždy není a mnoho, zejména mladých dívek, ji zkusí. Nekvalitní úprava se projeví tak, že typy, které slouží jako základ modeláže, příliš nedrží a uvolní se. Důsledkem mohou být dlouhodobě poškozené vlastní nehty nositelky. Náprava bývá během na dlouhou trať, ale lze ji urychlit. Pokud neznáte přípravky pro péči o nehty Eveline, měla byste je poznat. Mají mnoho zapřisáhlých uživatelek, i mně byly doporučeny. A opravdu fungují. Vyzkoušejte některý z nehtových kondicionérů, mohu doporučit multivitaminový kondicionér s vápníkem a kolagenem SOS Brittle & Broken Nails Multivitamin Condicioner. Je určen k péči o slabé, křehké a štěpící se nehty. Podporuje obnovu, regeneraci a zpevnění nehtů. Nanáší se jako kůra: po protřepání v jedné vrstvě, stejně tak i druhý den. Třetí den se kůra odlakovačem odstraní a postup se opakuje celkem 14 dní. Po této kůře by měla následovat měsíční přestávka. Vyzkoušejte SOS Brittle & Broken Nails Multivitamin Condicioner s vápníkem a kolagenem, vaše nehty to určitě ocení. Najdete ho v sekci Kosmetika.  
Zobrazit článek >
 
Velký speciál o stravování: Jakých chyb se dopouštíte? IV
Dodržujte pitný režim Tekutiny tvoří zvláštní kapitolu stravování. Již v předchozím díle byly zmíněny nezdravé nápoje a alkohol. Byla by však chyba nepozastavit se u zdravého pitného režimu. Denně by měl dospělý člověk vypít minimálně litr a půl zdravých tekutin. Do nich se počítá většina čajů a voda. Ostatní slazené minerálky jsou dobré pro mlsný jazýček, tělu však na zdraví moc nepřidají. Omezte jejich konzumaci. Pokud vám obyčejná voda nechutná, otestujte kouzlo pár kapek citronu. Pozor na upravovaná jídla Ne příliš vhodná jsou tepelně upravovaná jídla, která obvykle obsahují konzervanty, a taky dost soli. Pokud máte čas a prostor, vařte raději svá jídla, kupujte čerstvé potraviny. Důležitá je vyvážená strava Leckde si přečtete, že při hubnutí i běžném stravování je vhodné omezit konzumaci cukru a přidat co nejvíce bílkovin. Jenže sacharidy nemůžeme házet do jednoho pytle. Jsou cukry nezdravé, tj. bonbóny, pečivo a další potraviny, ale taky sacharidy velmi potřebné, jednoduché cukry, které se nacházejí například v ovoci. Ty tělo potřebuje a dokonce velmi. Nenahrazujte zdravé cukry jen bílkovinami. Vyvážená strava taky spočívá v pravidelném jídle. Snažte se alespoň pár dní sledovat, co vlastně spořádáte a případně upravte jídelníček do vhodnější podoby. 
Zobrazit článek >
 
Velký speciál o stravování: Jakých chyb se dopouštíte? V
Káva ano. Ale jaká? Ať už pijete denně dvě kávy, protože vám chutnají nebo že je zkrátka potřebujete, vůbec to ničemu nevadí. Ovšem pouze tehdy, pokud pijete kávu kvalitní. Nekonzumujte instantní nápoje, omezte tučné mléko a zapomeňte na smetanu. Dejte si pozor na kávu bez kofeinu, na odpoledne nebo večer je určitě vhodná, ale ne každá je kvalitní. O cukru do kávy nemusíme ani hovořit, bez něj je káva zdravější. Sport všechno nezachrání Někteří lidé spoléhají na to, že pokud pravidelně cvičí, mohou si dopřávat zkrátka vše. To tak úplně není pravda. I když nepřibydete na váze, vaše tělo si musí s celou potravou poradit. Nekvalitní stravou zatěžujete nejen trávicí systém, ale celý organismus, ani o tom nemusíte vědět. Špatné stravování se může na těle projevit až za několik let. Doplňujte vlákninu Proběhlo mnoho testů na lidských organismech, které zjišťovaly nejen složení nevhodných látek v organismu, ale taky těch dobrých. V testování zcela propadla vláknina. Tento nenahraditelný komponent je v nedostatečném množství v každém třetím organismu. To je opravdu velké číslo. Vláknina skvěle podporuje trávení i vylučování. Najdete ji v oříškách, zelenině i ovoci, důležité jsou však taky celozrnné obiloviny. Máte již ve svém jídelníčku jasno? Pokuste se vylepšit své stravovací návyky. Tělo vám za tento krok velmi poděkuje, tomu věřte!  
Zobrazit článek >
 
Espresso s tonikem
Už jste ochutnala tuto lahůdku? Nebo si na ni teprve děláte chutě? Ať už je to tak či onak, kávu s tonikem si můžete připravit i doma. Oceníte tento hit léta? I když se zdá být espresso s tonikem novinkou, vězte, že tento nápoj existoval už před mnoha lety. Toto skvělé potěšení plné svěžesti a energie se zrodilo ve Švédsku. Servírování espressa s tonikem má svá pravidla. Ledem by měla být zaplněna minimálně polovina větší sklenice, do které se pak nalijte z větší část tonik, který obvykle doplní hned dvojité espresso. Není pravidlem, že na drink musíte používat tonik klasický, tedy bez příchutě. Fantazii se meze nekladou, vyzkoušet můžete zázvorový, květinový nebo ovocný. Záleží na chuti, kterou od drinku požadujete. Buďte však při přípravě opatrná, výrazná chuť vás může překvapit. S tímto drinkem skvěle ladí taky citron a sirupy. Pokud zvolíte klasický tonik, vymačkejte do nápoje trochu citronu nebo do něj vložte přímo plátky. Dobře chutná taky s bezinkou. Pokud chcete při přípravě docílit barevného efektu, naplňte nejdříve sklenici ledem, následně do ní nalijte tonik. Poté až velmi pomalu lijte do sklenice kávu, ideálně ji nechte udělat v ,,pressovači‘‘, z něj káva poteče ideální rychlostí. Co takhle espresso KRUPS na kapsle? Pro malé kuchyně, skvělá cena, manuální ovládání, pro horké i studené nápoje, extrémně rychlý, čistý, jednoduchý a spolehlivý provoz Thermoblock Tlak čerpadla 15 barů Příkon 1460 W Zásobník vody 0,6 l Úsporný režim: rychlé nahřátí Auto-off po 5 min. Plastový magnetický držák kapslí Plastová aretační páka se zvedačem Plastový volič horká vs. studená voda Odkapávací tácek s nastavením výšky ve 3 polohách Zeleno červený LED spínač zap/vyp, pouze pro kapsle Nescafé Dolce Gusto Rozměry (V x Š x H): 28,7x 15,9 x 22 cm
Zobrazit článek >
 
Velký speciál o stravování: Jakých chyb se dopouštíte? II
Pozor na nízkotučné produkty Že sníte o dost kalorií méně? Dáte si nízkotučný tvaroh a radujete se, že bude hodnota kalorií denního příjmu nižší? Jenže jednotka kcal není vším. Výrobci mají dvě možnosti. Buď do produktu přidají chemická ,,éčka‘‘, která spraví chuť nízkotučného produktu, nebo zvýší množství cukru. Ani jedna metoda není pro organismus vhodná. Vsaďte raději na klasické produkty, které do těla dodají kvalitní složky potravy. Produktům Light se raději vyhněte. Letní drinky, alkoholické nápoje i limonády jsou zlo Kdo by si nezpříjemnil letní zahradní party nebo posezení ve venkovní restauraci lahodným drinkem. Při jeho pití však nezapomínejte myslet na kalorie a hlavně cukr. Do koktejlů se přidávají aromata a sladidla, která sice dovedou chuť nápoje k dokonalosti, ale nepřispějí vašemu zdraví. Je jasné, že na alko drink vyrazíte hlavně večer, ale snažte se vybírat takové pití, které není až tak sladké. Po koktejlu raději zvolte střik. Dobrá volba, která uzemní váš příbytek na váze, je taky vodka nebo gin se sodou. Přidejte okurku nebo čerstvý citron a máte chutný drink téměř bez kalorií. Pozor na upravovaná jídla Ne příliš vhodná jsou tepelně upravovaná jídla, která obvykle obsahují konzervanty, a taky dost soli. Pokud máte čas a prostor, vařte raději svá jídla, kupujte čerstvé potraviny. 
Zobrazit článek >
 
Velký speciál o stravování: Jakých chyb se dopouštíte? III
Jak je to vlastně s dietami? Pokud se rozhodnete držet jakoukoliv dietu, pořádně si nejprve tento krok rozmyslete. Ne všechny, ať už hubnoucí nebo čistící kúry, vám totiž prospějí. Základní a nejdůležitější trik, který můžeme doporučit úplně každému, spočívá v pravidelném režimu jídla. Naučte se snídat, obědvat i večeřet ve stejnou dobu. Svačte kvalitní potraviny, nikoliv rychlé snacky nebo sladkosti. I když je vhodné konzumovat pouze zdravé potraviny, někdy je třeba udělat si jednou z vašich oblíbených lahůdek radost. Diety držet můžete, ale nebuďte tak striktní, raději se odměňujte. Maso je dobré, ale nejezte ho příliš mnoho Živočišné bílkoviny tvoří důležitou součást potravy, kterou každý vegetarián musí nahrazovat velkou dávkou bílkovin rostlinných, plně je však nikdy nenahradí. Tělo bez těchto komponentů v klidu přežije, ale musí si zvyknout na méně energie. Pokud však jíte maso každý den a někdy třeba i dvakrát denně, pomyslete na omezení jeho konzumace. Tělo tolik bílkovin zase nevyužije, vhodnější je konzumace rostlinných proteinů. Jezte luštěniny, taky vejce a mléčné produkty. Nejsou sacharidy jako sacharidy Přílohy nejsou zakázané, ale snažte se omezit ty s vysokým glykemickým indexem. Mezi ně patří knedlíky, těstoviny, ale i brambory. Snažte se alespoň občas vyměnit doplnění hlavního jídla za zeleninu, rýži, ale vynechte tu předvařenou, taky kroupy nebo třeba oblíbený amarant a samozřejmě luštěniny a další. Co se týče sacharidů, omezte pokud možno sladkosti, pití limonád, opatrně i s příliš sladkým ovocem. 
Zobrazit článek >