Podzim k nakousnutí
Rok se s rokem sešel a je tu opět podzim. Máme za sebou dokonce i babí léto a nyní nás za okny čeká to pravé sychravé podzimní počasí. Pro některé je podzim synonymem ponurých dnů a smutných nálad, pro jiného je to naopak čas barevných stromů, kaštanů a procházek v šustivém, podzimem vonícím, listí. Ať je to jak chce, každé roční období má své kouzlo. A každé roční období s sebou přináší také dary přírody, které našemu tělu prospívají, pomáhají a chutnají.
I když na podzim příroda spíše „usíná“, stále má tolik síly, že dokáže i v tomto období nabídnout plody doslova nabité vitamíny. Jaké například?
Arónie
Keř jinak zvaný termoplodec či černý jeřáb. Má obrovský obsah vitamínu C, P, B, A, antioxidantů, antokyaninů, bioflavonoidů a dalších prospěšných látek. Dámy ocení také látku zvanou rutin, cennou pro podporu žil. Především arónie je doporučovaným pomocníkem při žilních problémech.
Arónie celkově mimo jiné posiluje imunitu, pomáhá při arterioskleróze, cukrovce, při léčbě chronických onemocnění jako je rakovina, bronchitida, Parkinsonova nemoc aj. Odstraňuje z těla těžké kovy, zlepšuje paměť i zrak, reguluje krevní tlak, zvyšuje pružnost pokožky, čímž oddaluje proces stárnutí. Plod lze koupit v sušené podobě, jako sirup, kompot nebo dokonce i jako víno. Nebo si jej můžete pěstovat doma na zahrádce. Hodí se do smoothie, do jogurtů, müsli nebo jen tak, když vás honí mlsná.
Vlašské ořechy
Kdo by neznal vůni cukroví a pečených dobrot s vynikajícími vlašskými ořechy. O to více si ořechů váží ten, který je sám sbírá a následně i ne zcela snadno loupe. Mnoho lidí vynechává vlašské ořechy s domněnkou, že jsou nevhodné při udržení štíhlé linie. Jak už jsme psali v našem článku „Není tuk, jako tuk“, záleží, jaké tuky potraviny obsahují, rozdíl mezi nimi je značný. Vlašské ořechy jsou sice vysoce kalorické, ale jedná se o kalorie pro tělo důležité a prospěšné. Dodají energii, vitamíny a minerály. Tyto ořechy neobsahují nasycené mastné kyseliny, škodlivé pro tělo, ale nenasycené mastné kyseliny, konkrétně kyselinu linolovou a omega-3. Takové kyseliny pomáhají například snížit hladinu cukru v krvi, ovlivňují tvorbu protilátek, podílí se na tvorbě tkání. Mimo zmíněných kyselin ořechy obsahují vitamíny B, A, E, zinek, hořčík, draslík. Obecně "vlašáky" pomáhají snižovat cholesterol, posilují imunitu, mozkovou činnost i nervovou soustavu. Nepodceňujte význam „královského ořechu“ může vám pomoci i v boji proti stárnutí.
Křen
Nutno říci, že kopat křen není zrovna jednoduchá práce. Tato rostlina se dá v podstatě označit za plevel. Standardně se nevysévá, ale roste planě. Můžeme tak o něj „zakopnout“ na mnoha zahradách, aniž bychom si uvědomili, jaká cenná zelenina (kořen) se nám postavila do cesty.
Křen selský je doslova nadupaný vitamínem C, karoteny, minerály (železo, vápník, hořčík, draslík a fosfor), především však antibakteriálními a antiseptickými látkami. Obsahuje také silice a glykosidy. Křen má silné posilující účinky na obranyschopnost. Tento kořen dokáže eliminovat infekce, je tak důležitým pomocníkem při nachlazení, angíně i jiných onemocnění. Posiluje srdce, pročišťuje krev i organismus, pomáhá při revmatismu a proti močovým kamenům, lečí astma i jiné dýchací potíže. Křen má navíc svou specifickou vůni i chuť, která si našla své místo v kulinářském světě. A když už je řeč o jídle, nutno dodat, že křen podporuje také dobré trávení a chuť k jídlu.
Už máte doma zásobu ořechů, křenu, dýně, jedlých kaštanů i dalších podzimních darů přírody? Víte, co s nimi provedete? Inspirovat se můžete v některé z kuchařek.