Ořechy před konzumací namočte
Ořechy jsou bohaté na kyselinu fytovou, která je na jedné straně považována za antinutriční látku, která snižuje využití fosforu, zinku, vápníku a mědi a na druhé straně má hypocholesterolemický účinek. V trávicím traktu je jen část kyseliny fytové přirozeně neutralizována.
Namáčením zvýšíte obsah živin z ořechů a semen.
Jak namáčet
V první fázi ořechy namočíme do teplé vody se solí. Teplá voda zvyšuje vstřebatelnost živin, zejména vitamínů skupiny B. Sůl aktivuje enzymy, které deaktivují inhibitory enzymů v ořechách a ty se po 7-24 hodinách rozpadnou.
V druhé fázi může začít sušení, které vrátí ořechům křupavost.
Na co jsou bohaté jaké ořechy a semínka
Dýňové semínko: zinek, železo, fosfor, vitamín E
Chia semínka: antioxidanty, kvalitní aminokyseliny, hořčík, draslík, fosfor, selen, vápník, železo, rozpustná i nerozpustná vláknina
Konopné semínko: 10 esenciálních aminokyselin, vitamíny, minerály, vláknina, chlorofyl
Lněné semínko: Omega 3, draslík, rozpustná i nerozpustná vláknina, polyfenoly a lignany
Mák: vápník, sodík, fosfor, draslík, hořčík, vitamín E, kyselina linolová a linolenová
Mandle: vitamín B2, vitamín E, hořčík, vláknina a antioxidanty
Sezam: vápník, hořčík, fosfor, železo, zinek, betakaroten, vitamíny skupiny B, nenasycené mastné kyseliny
Slunečnicové semínko: vitamín E, antioxidanty, stopové prvky
Vlašské ořechy: vitamíny skupiny B, aminokyseliny, Omega 3, draslík, hořčík, měď, zinek, mangan