EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Každý den nové články o produktech z našeho e-shopu

 
Noční krém proti pigmentovým skvrnám
Skvrny pigmentové můžete znát taky pod pojmenováním stařecké, i když toto označení se liší. Stařecké skvrny jsou vlastně druhem skvrn pigmentových. Zatímco za pihy má na svědomí slunce v kterémkoliv věku, ty stařecké se tvoří zejména po čtyřicátém roce. Jedná se o tmavé stopy, které se vyskytují zejména v oblasti obličeje a rukou, avšak najít je můžete kdekoliv na kůži. Hyperpigmentace není žádná nemoc, jde o běžný stav pokožky, ve které dochází k větší míře produkce melaninu. Tvorba je ovlivněna samozřejmě i fototypem člověka a jeho zdravotním rozpoložením. Někdo považuje pihy za svou přednost, jiný se každou skvrnu snaží zamaskovat. Jak jste na tom s přijetím tmavších teček vy? Pokud byste je raději na svém těle nevídala, pořiďte si účinný krém, který vám pomůže jejich výskyt omezit. Vyzkoušejte třeba Noční krém proti pigmentovým skvrnám Even Brighter, který vaši pleť sjednotí a rozjasní. Dodá ji správný barevný tón. Klinické i dermatologické testy produktu ukázaly viditelnou redukci pigmentových skvrn, takže se na krém můžete opravdu spolehnout. Dokonce bylo zjištěno, že aktivní složky zajišťují dobré vyživení pleti, která pak vypadá svěže a plná života. Krém je dobré nanášet na vyčištěnou pleť opravdu každý večer. Mezi aktivní složky patří kyselina glycyrrhetinová, dexpanthenol a další látky. 
Zobrazit článek >
 
Salátové mňamky bez kalorií I
Přepadají vás večerní chutě a hlady? Snažíte se ovládnout, ale někdy je hlad silnější než vaše vůle? Nebojte. Po těchto receptech rozhodně nepřibydete a navíc si skvěle pochutnáte! Množství surovin u každého receptu je vypočítáno na jednu porci. Rýžový salát ,,Štěpič‘‘ Budete potřebovat: Rýži (100 g) Papriku červenou (1/2) Ananas (čerstvý, cca 100 g) Baby špenát (25 g) Cibuli červenou (1/2) Nízkotučný jogurt (25 g) Smetanu (20 g) Limetku (1 lžíci čerstvé šťávy) Chilli koření, sůl, pepř Postup: Nejprve si připravte rýži dle návodu. Na tento salát se nejlépe hodí rýže basmati, ale lze použít jakýkoliv jiný druh rýže. Zatímco se rýže bude vařit, nakrájejte si papriku na jemnější plátky. Vykrojte ananas a do salátu přidejte asi jeho čtvrtinu nakrájenou na kousky. Cibuli nasekejte na velmi drobné kousky. Potom, co se rýže uvaří, ji zchlaďte vodou. Jakmile bude rýže studená, smíchejte ji se zmíněnými surovinami. Do směsi přidejte jogurt, šťávu z limetky a smetanu pro lepší chuť. Dle potřeby dokořeňte, osolte a opepřete. Na závěr přidejte baby špenát. Ihned podávejte. Červená pochoutka z řepy Budete potřebovat: Červenou řepu (150 g) Fazolky zelené (50 g) Pomeranč (1/2) Baby špenát (40 g) Rukolu (15 g) Sýr (balkánský nebo feta, 30 g) Oříšky (dle chuti, 15 g) Jablečný ocet (1 lžíci) Olivový olej (1 lžíci) Med (1 lžičku) Postup: Uvařte oloupanou řepu a fazolky. Červenou řepu je vhodné nechat vařit minimálně hodinu, fazolky stačí povařit asi deset minut. Připravte si oříšky, nejlépe chutnají opražené. Smíchejte nakrájenou řepu, fazolky, špenát a rukolu. Směs zakápněte pomerančem, přidejte olivový olej, ocet a med. Dobře salát promíchejte. Poté přidejte oříšky spolu se sýrem. Nyní už ho jen lehce promněte. Hotový salát vložte na pár minut do lednice, aby zchladnul. Poté hned podávejte. Knihu Hravě o živé stravě najdete zde. Další knihy o zdraví najdete zde.          
Zobrazit článek >
 
Sanicell pro zdraví vašeho mazlíčka
Inostol, řazený do skupiny vitaminů B, je důležitým stavebním prvkem některých fosfolipidů a dalších biomolekul v těle. Jeho přirozeným rostlinným zdrojem jsou luštěny. Účastní se řady biochemických reakcí v těle. Inostol a jeho deriváty má průmyslové využití. Uplatňuje se také ve farmacii: ve vysokých dávkách přispívá k omezení projevů duševních poruch. Pro podobnost s tvrdými drogami jej využívají producenti k jejich rozředění. Inostol ve spojení s antioxidanty - vitaminy a minerály, bývá používán pro podporu imunity lidského i zvířecího organismu. V případě veterinárního produktu Sanicell jde konkrétně o kombinaci inostolu s inostolhexafosfátem, selenem, vitaminem C, hořčíkem a vápníkem. Cílem jeho působení je, mimo jiné, zpomalení rakovinnému bujení a potlačení případných zánětů. Inhibuje případný metastatický proces. Má také schopnost ze zvířecího těla uvolňovat nadbytečné minerály, čímž působí preventivně proti ledvinovým kamenům. Podporuje zdraví cév, protože brání srážení krevních destiček a přispívá ke správné funkci jater. Z výše uvedeného je patrné, že preparát Sanicell  působí preventivně a současně zlepšuje kvalitu života zvířecích rekonvalescentů. Pomáhá jim zvládat i stres s onemocněním související. Před podáním zvířeti důkladně prostudujte příbalový leták. Sanicell najdete v sekci Zdraví mezi doplňky stravy pro zvířata.
Zobrazit článek >
 
Jaké hračky pořídit dětem na zahradu? III
Pro tátovy kutily Máme tu něco zejména pro chlapce. Na zahradě je stále třeba co opravovat nebo jen uklízet. Věřte, že syn rád vypomůže s montováním nábytku i předěláváním kůlny. Pořiďte mu speciální dětské vybavení. Malý pomocník se jistě bude hodit. Bazén Bazén nabídne ochlazení celé rodině. Pokud máte na zahradě dostatečný prostor, určitě můžete popřemýšlet ihned nad nákupem velkého zabudovaného bazénu. Plavat v něm můžete s dětmi, takže je ve vodě v pořádku uhlídáte. Pro ty nejmenší je dobré pořídit ještě malé nafukovací brouzdaliště k rychlému zchlazení v opravdu horkých podmínkách. Určitě je vhodné mít u bazénu hadici, kterou rychle malé koryto napustíte a děti se mohou ihned cachtat. Vozítka V módě jsou aktuálně dětská autíčka s vlastním pedálem a volantem, ale vaše dítě jistě potěší i klasické odrážedlo nebo jiný dopravní prostředek. Ty na zahradu patří. Kde jinde by se s nimi mělo vaše dítě vybláznit? Pozor věnujte ještě tomuto odstavci. Představíme vám body, které se týkají bezpečnosti vašich dětí na zahradě. Jaké preventivní opatření učinit, když si děti hrají bez stálého dozoru? Určitě zakryjte vodní plochy. Z velkých bazénů přikrytých jen igelitem ukliďte žebříky. Zahradu zbavte ostrých náčiní a nebezpečných nástrojů, dítě by se je mohlo splést se svými hračkami. Ze zahrady se vyplatí odstranit i různé rozprašovače s ředidly a postřiky, odstraňte taky nádrže s benzínem a další předměty. Nezapomeňte na terénní úpravy. Zakryjte ostré nebo koukající předměty v zemi, vyhlaďte povrch. Žádné jámy. Už víte, jaké vybavení pro děti pořídíte na zahradu? Skluzavka, houpačka či trampolína? Nebo snad kombinace několikeré zábavy? 
Zobrazit článek >
 
Arašídové máslo v ekonomickém balení
O arašídovém másle jsme slýchali v hlavně amerických filmech. Jen málokdo z nás tušil, jak vypadá a chutná. Paradoxní je, že se o žádné máslo nejedná. Napadá mě to jako paralela s pomazánkovým máslem-nemáslem. V každém případě arašídové máslo je čistě rostlinnou pomazánkou z burských oříšků. Občas můžete narazit i na jeho křupavou variantu, obsahující podíl hrubě nasekaných oříšků. Čím je arašídové máslo pozoruhodné? Je mimořádně tučné, proto spolehlivě zasytí. Neobsahuje jakékoli přídavky živočišného původu, proto je vhodné pro vyznavače veganského a vegetariánského životního stylu a stravování. V chladnu, podobně jako živočišné máslo tuhne, proto je potřeba ho skladovat v chladnějším a temném místě, aby nežluklo. Z podstaty má lehce nasládlou chuť, proto výborně chutná na pečivu samotné, ale preferujete-li sladké, je moc dobré s marmeládou a povidly. Co do obsahu živin je bohaté na vitaminy skupiny B, A, C, kyselinu listovou a minerály vápník, jód, selen, měď, železo, hořčík, zinek a další. Arašídové máslo není právě levné, proto stojí za povšimnutí ekonomické rodinné 1 kg balení GoOn! Hladké arašídové máslo GoOn! je přesně takové, jaké má být - voňavé, sladké i slané zároveň. Určitě si na něm vy i vaše rodiny pochutnáte. Ochutnejte ho! Arašídové máslo Go On! najdete mezi zdravou výživou v sekci Zdraví.
Zobrazit článek >
 
Do kaviáru se zamilujete aneb jak přispěje vaší kráse
Kaviár už sám o sobě zní jako něco luxusního. Pravá kaviárová dobrota je podávána pouze při zvláštních příležitostech. Nechte tímto přepychem hýčkat svou pokožku. Vyzkoušejte moc kaviáru z hlediska zdraví a krásy.  Kaviár obsahuje nenasycené mastné kyseliny, velké množství bílkovin, vitaminů a minerálů. Konkrétně se v kaviáru vyskytuje téměř jenom zdravý tuk včetně toho rybího. Ze stopových prvků stojí za zmínku sodík, draslík, fosfor a taky selen nebo železo a měď. Ve větší míře najdeme v kaviáru vitamin A, částečně skupinu B, dále D a E.  Není tajemstvím, že účinky kaviáru využívají i ty nejslavnější celebrity. Jedná se totiž o silné afrodiziakum, které má silné omlazující schopnosti.  Přípravky s kaviárem hydratují a zjemňují pokožku. Pleť bude díky kaviáru zářit. Kromě těchto účinků zvyšuje kaviár elasticitu pleti. Stimuluje tvorbu nového kolagenu, a tak zpomaluje proces tvoření vrásek a celkově tak zamezuje stárnutí pokožky.  Z hlediska vlasů se kaviár postará o skvělé vyživení vlasových kořenů, které získají na síle. Zabraňuje třepení kadeře a celkově zabraňuje lámání vlasů. Kaviár najdete v pleťových krémech, očních přípravcích a taky krémech určených pro péči o celé tělo.  Mezi další produkty s kaviárem patří šampony. Vyzkoušejte jeden z nich, který dodá vlasům pružnost a oslnivý lesk. Obsahuje vitamin C, hydratuje a revitalizuje vlasové vlákno, regeneruje a dodává lesk. Navíc neobsahuje žádné sulfáty! 
Zobrazit článek >
 
Slané pomazánky II
Pokračování pomazánkového článku je tu. Jaké pomazánky můžete připravit dnes? Tady jsou: Ředkvičková pomazánka Budete potřebovat: Ředkvičky (1 svazek) Cibuli (1 ks) Zakysanou smetanu (6 lžic) Máslo (2 tlustší plátky) Tofu nebo mozzarella (1 balení) Sůl a pepř Postup: Máslo rozehřejte na pánvi a osmažte na něm cibulku. Nechte směs vychladnout, poté přidejte najemno nastrouhané ředkvičky a zbylé suroviny. Tofu a mozzarellu můžete buď nastrouhat nebo nakrájet. Přidejte sůl a pepř dle chuti. Namazané chlebíčky můžete ozdobit například pažitkou. Kečupová pomazánka s jarní cibulkou Budete potřebovat: Tvaroh (1 balení) Tavený sýr (80 g) Červenou mletou papriku (1 lžičku) Kečup (5 lžic) Jarní cibulku (1 svazek) Sůl a pepř Postup: Tvaroh vložte do misky, promíchejte ho se sýrem, přidejte kečup, papriku a najemno nakrájenou jarní cibulku. Na závěr opepřete a osolte pomazánku dle chuti. Bazalková pomazánka Budete potřebovat: Tofu zauzené (1 balení) Jarní cibulku (1 svazek) Česnek (1 stroužek) Hořčici (3 lžičky) Stonky bazalky (5 ks) Bazalku sušenou (1 lžičku) Sůl a pepř Postup: Příprava této pomazánky vám zaberou opravdu jen několik minut. Všechny suroviny totiž stačí vložit do mixéru a nahrubo je rozmixujte. Pokud doma máte více bazalky, můžete jí ještě ozdobit namazané jednohubky. Pomazánka z bílého jogurtu s pórkem Budete potřebovat: Pórek (1 ks) Mrkev (2 menší kusy) Kapie (3 lžíce) Bílý jogurt (1 velký kelímek) Tvrdý sýr (120 g) Sůl a pepř Postup: Nastrouhejte mrkev, najemno nakrájejte pórek, přidejte kapie a smíchejte tuto zeleninu s bílým jogurtem. Pro bohatší chuť přidejte tvrdý sýr. Na závěr pomazánku nezapomeňte dochutit dle vaší chuti. Další inspiraci najdete například v knize Pomazánky Dona, kterou koupíte zde.
Zobrazit článek >
 
Posilte svůj zrak
Zrak je důležitý smysl jako každý jiný a je třeba o něj pečovat. Proto je dobré podporovat oči vitamíny a také je cvičit.   Pestrá strava by měla být samozřejmostí. Váš zrak nejvíce podpoří vitamíny A, C, E a zinek se selenem. Vitamín A najdete v sýrech a všech ostatních mléčných výrobcích. Navíc například ze zeleniny je tělo schopno si vitamín vytvářet samo – z beta-karotenu, který způsobuje žlutooranžové zbarvení. Typický zástupce, který ho obsahuje je mrkev. Je součástí ale i spousty dalších druhů ovoce a zeleniny jako například meruňky a papriky. Nedostatek vitamínu A způsobuje šeroslepost. Pro doplnění vitamínu E jezte ořechy a klíčky. Dodáte tak očím celkovou vitalitu. Vitamín C najdete snad v každém kousku ovoce či zeleniny, nejvíce v citrusových plodech. Kromě očního zraku podporuje taky celkovou obranyschopnost. Pokud nechcete stále myslet na to, zda jste dodrželi denní přísun potřebných vitamínů, obstarejte si tabletky, které vám budou složit jako přínosný doplněk stravy každý den. Co například Ocuvite Complete značky Bausch & Lomb? V předchozí části jsem naznačila, jak jsou vitamíny důležité. Pro podporu zraku je výborný ale také trénink očí. Existují nejrůznější cviky, díky kterým se vaše oči budou cítit doslova jako znovuzrozené. Tady jsou některé z nich: Mrkání První série cviků slouží spíše k rozehřátí. Cvičení je založené na sériích po deseti mrkáních. Nejprve u mrkání klasicky zavírejte oči a hned potom je otevírejte. Následně mrkejte pouze se zavřenýma očima. Na závěr zavřete oči ještě jednou a snažte se tlačit víčka co nejvíc k sobě. Tento proces opět zopakujte desetkrát. Tyto cviky je vhodné praktikovat ráno, jelikož pomůžou k rozjasnění vašich očí a také je zvlhčí. Obálka a hodiny Při této sérii si možná budete připadat legračně, avšak účinky cvičení pocítíte ve velmi brzké době. V tomto cvičení se stačí soustředit pouze na pohyb očí. Základem je hlavu nechat v jedné poloze a při cvičení s ní nehýbat. Nejprve zakoulejte očima do obou stran. Poté pohybujte očima vertikálně a následně horizontálně. Na závěr ještě opište trajektorie obou diagonál. Všechny cviky opakujte pětkrát. Poté zavřete oči a proveďte vysvětlený postup poslepu. Třetí sérii cvičení ukončete opět s otevřenýma očima. Skákavý pohled K tomuto cvičení dobře poslouží váš výhled z okna. Ostřete na míso v dáli a poté hned na menší předmět, který najdete cca do jednoho metru od vás. Na každý bod upřete pohled maximálně tři vteřiny. Tento cvik může dobře fungovat taky s vaším ukazováčkem. Natáhněte prst a pohlédněte do dáli. Po pár sekundách bleskově zaostřete na prst.   Palming Pro uvolnění očních svalů je nejlepší cvik, který spolupracuje s dlaněmi. Ty třete o sebe a pak z nich vytvořte jakési mističky, které přiložíte na zavřené oči. Dlaněmi by nemělo pronikat světlo. Lokty opřete o pevnou desku a hlavu zcela povolte. Nezbývá nic jiného, než takto relaxovat. Pamatujte, že při každém cvičení, ať jde o jakékoliv, byste měli mít sundané brýle i kontaktní čočky. Namáhat oči, které k ostření nemají zrovna žádné pomůcky, je zdravé. Cvičení je třeba provádět stále, nejlépe každý den. Uvidíte, že po čase rozeznáte změnu k lepšímu. Nejrůznější tablety pro zrak najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Recept: Chlebové kroužky
RECEPT: Chlebové kroužky Ingredience: 350 g jemné celozrnné pšeničné mouky 100 g jemně mleté špaldové mouky 50 g žitné mouky 2 lžičky soli 7 g sušeného droždí 100 g slunečnicových semínek 25 g kmínu 50 g máku 70 ml melasy tuk na vymazání plechu sezamová semínka na ozdobení kroužků Postup: Ve velké míse smícháme všechny druhy mouky, sůl, droždí, semínka, kmín a mák. Přidáme melasu a 300 ml vody a vše důkladně promícháme.  Těsto položíme na pracovní plochu posypanou bílou moukou. Ještě sedm minut důkladně těsto hněteme. Poté ho přesuneme do mírně vymaštěné mísy a necháme přibližně dvě hodiny kynout tak, aby hmota zdvojnásobila objem. Nakynuté těsto vyndáme na pomoučněnou plochu a znovu pečlivě prohněteme. Vytvarujeme kroužky, které posypeme sezamovým semínkem. Potom je přemístíme na plech a necháme kroužky ještě hodinu kynout. Těsto by opět mělo zdvojnásobit objem. Předehřejeme si elektrickou troubu na 220oC, horkovzdušnou na 200oC. Ostrým nožem uděláme na kroužcích několik zářezů. Pečeme 30 minut, dokud kroužky nezezlátnou a na poklep nezní dutě. Upečené chlebové kroužky necháme vychladnout na drátěné mřížce. Toto těsto můžete využít i na upečení celého bochníku. K pečení chleba je skvělou volbou "PEKÁRNA CHLEBA S BEZLEPKOVÝM PROGRAMEM", kterou zakoupíte v našem e-shopu  : ZDRAVÍ  
Zobrazit článek >
 
Tajemství Karibiku – Jamajka I
Pojďme společně poznat Karibik trochu detailněji. Naše cesta dnes míří téměř do srdce celého Karibiku – na Jamajku. Ostrov Jamajka je součástí Velkých Antil. Už kolem roku 650 na tomto území docházelo k migracím Indiánů. První Evropan, který na tento ostrov vkročil, byl mořeplavec Kryštof Kolumbus, který se na ostrov dostal v rámci své výpravy a prozkoumávání terénu Střední Ameriky. Od roku 1509 byla Jamajka kolonizována Španělskem. Na konci 17. století se stal ostrov součástí Západoindické federace. V ní zůstal po mnoho let. Rok 1962 se stal na Jamajce známým díky vyhlášení nezávislosti v rámci Commonwealthu. V čele Jamajky stojí generální guvernér. Pobřeží Jamajky se pyšní skvostnými korálovými útesy. Vnitrozemí je hornaté. Jamajka je ovládána vlhkým tropickým podnebím a někdy i hurikány. Na Jamajce žijí méně než tři miliony obyvatel. Je osídlena hlavně černochy, mulaty a taky maroony, potomky uprchlých otroků. Určitě víte, že z Jamajky pochází hudební styl Reggae. Nejvýznamnější postavou tohoto stylu byl Bob Marley. Jamajčané mají taky velmi rádi sporty, zejména ty atletické. Pochází odtud slavný Usain Bolt, držitel několikanásobného počtu rekordů nejen v běhách na krátké tratě. Jamajští sportovci se však snaží dosáhnout dobrých sportovních výsledků i v jiných disciplínách. Jednou ze sportovních kuriozit Jamajky je účast sportovců na zimních olympijských hrách. Soutěží zde v jízdě na bobu. Tato sportovní disciplína byla inspirací pro americké filmaře, kteří na námět těchto sportovců vytvořili úspěšný film se jménem Kokosy na sněhu. Víte, kam na Jamajce vyrazit a co vás při vašich cestách může potkat? Těšte se na další článek. Osvěžte si Angličtinu, ještě než se vydáte na tento ostrov. Anglický kapesní slovník najdete zde.        
Zobrazit článek >
 
Terapie spravující tok času
Obnovuje mladistvou strukturu pleti, zpevňuje ji a dodává jí pružnost. Násobí schopnost pleti odrážet světlo. Prostřednictvím tekutých krystalků dodává pleti jedinečný zářivý vzhled. Cellular Radiance Cream odráží nedočkavost mládí ve své schopnosti mít vynikající výsledky od chvíle, kdy jej poprvé aplikujete - redukuje vrásky a pigmentové skvrny, tonizuje a revitalizuje pleť a dodává ji nádherný mladistvý jas. Vhodné pro ženy se znaky chronologického stárnutí pleti způsobeného změnami středního věku (linky, vrásky, ztráta pružnosti). Pro extrémní a neočekávaně suchou pleť, při ztrátě záře. Aktivní látky: rozjasňující komplex - jedinečná kombinace tekutých a křemenných krystalků a pigmentů odrážející světlo, která zdůrazňuje přirozený jas pleti a redukuje vzhled drobných linek a vrásek. Minimalizuje nedokonalosti pleti a rozjasňuje ji. komplex fytosteronů - nehormonální rostlinné estrogeny derivované z extraktů sóji, černého plostičníku, divoce rostoucí sladké brambory (yamu) a jetele lučního, které napomáhají zlepšovat pružnost buněčné membrány a celkově pleť zpevňovat a vyživovat. Působí protizánětlivě. Rovněž zlepšují hydrataci pleti a zjemňují ji. ochranný komplex - imunitní posilující elementy výtažků třapatky nachové, betaglukanu, schizofillanu (druh houby) podporují imunitní systém pleti a redukují nepříznivý vliv UV záření. Zpomalují proces stárnutí, působí protizánětlivě, zklidňují a dodávají zář. exkluzivní buněčný komplex - živiny dodávající energii, hydratují a vyživují. Účinky: obnovuje mladistvou strukturu pleti, zpevňuje ji a dodává jí pružnost, prostřednictvím tekutých krystalků dodává pleti jedinečný zářivý vzhled, napomáhá pleti přizpůsobit se změnám souvisejícím s věkem a redukovat viditelnost jemných linek, vrásek a pigmentových skvrn, hloubkově hydratuje a vyživuje zralou pokožku se sklony k vysoušení, zvyšuje odolnost přirozených ochranných systémů pleti a bojuje proti škodlivému vlivu volných radikálů. Jak používat Používejte na den i noc. Po očištění pleti a tonizaci, naneste šetrně na pleť obličeje a krku. Krém od značky La Prairie koupíte v eshopu krasa.eiffeloptic.cz
Zobrazit článek >
 
BioBeam 940
BioBeam 940 je moderní vysoce účinný systém světelné terapie určený pro bezbolestnou léčbu pohybového aparátu bez vedlejších nebo negativních účinků. BioBeam 940 využívá vlastní, patentově chráněnou technologii léčebných vlastností infračerveného paprsku jedné vlnové délky 940 nm, která je účinná při léčbě pohybového aparátu. BioBeam 940 má výrazný analgetický, protizánětlivý a hojivý (biostimulační) efekt, což výrazně snižuje počet lékařských zákroků, množství užívaných léků a s tím spojené odbourání jejich vedlejších a nežádoucích účinků. BioBeam 940 je nízkovýkonový úzkopásmový zdravotnický přístroj využívající infračerveného světla k zmírňování chronické bolesti spojené se všemi typy artritidy, jako je osteoartritida, revmatická a revmatoidní artritida či dnavá artritida, bolesti malých kloubů a k léčbě poruch měkkých tkání, například zánětu šlachy. Může být použit jako alternativa k farmaceutickým přípravkům a fyzioterapii nebo ve spojení s nimi. Je účinným fototerapeutickým prostředkem ke zmírnění bolesti. Jiné fototerapeutické metody jsou velmi nákladné a často vyžadují klinickou aplikaci. Lehký, přenosný a cenově dostupný Biobeam 940 je vhodný i pro domácí použití. BioBeam 940 poskytuje rychlou úlevu od akutních, chronických, kloubových a revmatických obtíží. Fototerapie je oblast medicíny, kde jsou pacienti léčeni světelnými paprsky. Někdy se při fototerapii využívá sluneční světlo. Světelný zdroj BioBeam 940, který má zvláštní léčebné vlastnosti, je příkladem světelného zdroje, který se v přírodě nevyskytuje. BioBeam 940 používá úzkopásmové infračervené světlo ke zmírňování příznačných bolesti kloubů při revmatických a artritických stavech, například bolesti zad či kolena. Fototerapie byla použita v mnoha klinických aplikacích a pokusech. Vyvolává v zásadě tři typy interakce tkáně: fotochemické účinky, fototermální účinky a fotomechanické a fotoionizační účinky. Když je na tkáně aplikováno světlo, dojde k jistým pozitivním biologickým změnám, a v takovém případě tělo pozitivně reaguje zmírněním chronické bolesti spojené s revmatickou a revmatoidní artritidou malých kloubů a s poruchami měkkých tkání, například zánětem šlachy. BioBeam 940 využívá nízkoenergetické úzkopásmové infračervené světlo, které je absolutně bezpečné, neprodukuje teplo, nemá vedlejší účinky ani při dlouhodobém používání. Je neinvazivní, nemá žádné kontraindikace, pokud jde o užívání léků nebo fyzioterapii. Na co výrobek pomáhá: při bolestivých stavech organismu, při poranění pohybového aparátu (poranění kloubů, šlach, svalů a dalších měkkých tkání), při degenerativním postižení kloubů a chrupavek, při úponové bolesti svalů a šlach (např. achilodynie, tenisový loket apod.), při zánětlivých onemocněních šlach a svalů, při bolesti páteře, při ostruhách patní kosti, při revmatismu, při artróze různé lokalizace, při artritidě, synovitidě, bursitidě, při laserpunkturách, při poúrazových stavech ve sportu, při omezené pohyblivosti, při bolesti zad a podobných obtížích. Technické parametry výrobku: vlnová délka: 940 nm, průměr světelného paprsku: 2 cm2, kontinuální režim CW (nepřetržitý) - výkon v ohnisku: 50 mW/cm2, maximální výkon: 40 mW/cm2, pulsní režim - maximální energie (běžná): 200 mW, frekvence: 120 Hz, příkon (obvyklý): 20 mW, napájecí napětí: 230 V (50 Hz), záruční doba standardně 36 měsíců. BioBeam 940 od výrobce Drixon Group koupíte v eshopu zdravi.eiffeloptic.cz
Zobrazit článek >
 
Velký velikonoční speciál – Symboly Velikonoc a jejich příběh II
Kříž Dovolím si na začátek ještě dodat malou specifikaci kříže jako takového. Jeho základní vlastnost se pravděpodobně nezměnila už od starověku. Již staří Řekové i Egypťané považovali tento ornament za symbol setkání a tajemství. Z tohoto důvodu byl umisťován na mnohá důležitá místa. Byl taky nošen na nejvyšší kopce, aby dával najevo spojení nebe a země, Boha a obyčejného lidu. V křesťanské víře byl kříž samozřejmě spojován s již zmíněným ukřižováním, a tak si dodnes nese nálepku něčeho svatého. Velikonoční vajíčko Pro to, čím je vlastně o Velikonocích vajíčko a kde se vlastně vzalo, neexistuje jednotné tvrzení. Asi nejvíce lidí by vám na položenou otázku odpovědělo, že vejce je počátkem života každého tvora. Již od pradávna bylo vejce symbolem plodnosti a taky úrody, proto ho najdeme i v pohanských Velikonocích, tedy ve Velikonocích jakožto oslavách jara. A proč se dnes vajíčka o velikonočních svátcích barví? Tak na tuto odpověď si počkejte v článku o malování vajíček. Velikonoční oheň ,,Opravdu k Velikonocím patří oheň?‘‘ Takto jsem při zjištění o spojení Velikonoc s ohněm reagovala já. A vy? Máte oheň s nimi spojený? Co podle vás tento zdroj tepla a světla symbolizuje? Oheň byl vždy nejen pro křesťany něco posvátného. Oheň oficiálně startuje velikonoční slavnosti o Bílé sobotě. Ve spojení s kostely je v některých městech, i když v této době již spíše pouze v malých vesničkách, stále udržována tradice pronášení světla ulicemi. Průvod vede až do kostela, kde i malý plamínek tmavou místnost rozzáří. Pomlázka a voda Pomlázka je symbolem mladosti a svěžesti. Proto si chlapci vyrábí pomlázky z mladých jarních proutků a všem dívkám předávají pomocí jemné koledy vlastnosti pomlázky, tedy jarního proutí. Děvčata pak mají na oplátku pro chlapce připravená vědra vody, kterými je polévají. Ne vždy však zůstali mokří jen chlapci. :-) Voda jim přinesla takovou malou očistu těla i duše. Čistá studená voda totiž dokázala z člověka vypudit všechny hříchy. Voda byla prospěšná i po zdravotní stránce. Člověk, který byl polit, celý rok údajně neonemocněl. Zajímá vás tato tématika více? Ráda byste se dozvěděla mnohé další o našich dvou největších svátcích, jimiž jsou Velikonoce a Vánoce? V tom případě zamiřte do e-shopu, kde můžete objevit CD Vánoce a Velikonoce v úvahách Tomáše Halíka. CD najdete zde.  
Zobrazit článek >
 
Co se zásnubním prstenem, když sejde ze svatby?
Podle průzkumů se každý desátý pár rozejde těsně před svatbou. V této chvíli vyvstává otázka, která jistě napadla alespoň jednou každou z nás: „Co se snubním prstenem? Vrátit ho nebo si ho ponechat?“   Vzhledem k tomu, že se nezadržitelně blíží Vánoce, řada mužů se rozhodne spojit příjemné s užitečným a své drahé pod stromeček věnují zásnubní prsten. Od chvíle, kdy řeknete pod vánočním stromečkem své ano, uplyne celá řada týdnů. Během svatebních příprav a čekání na vytoužený den D se může stát cokoliv a může dojít i na rozchod snoubenců. Žena se najednou ocitne před otázkou, co dělat s prstýnkem, který nosila na levém prsteníčku. Má podle etikety vrátit nebo si ho naopak nechat? Jak se k tomu postaví muž, kterého si měla brát? Jde o řadu otázek, které lze zodpovědět jen těžko. Zásnubní prstýnek není levná záležitost. Muži do tohoto šperku investují desítky i stovky tisíc korun. Na to, zda vrátit či nevrátit prsten lze pohlížet z etického i právního hlediska. Zásnubní prsten podmíněný dar nebo zástava? Z právního hlediska se jedná o dar a jako takový, by ho žena vracet neměla. Některé státy, například Pensylvánie vidí zásnubní prsten jako podmíněný dar a z jejich hlediska je podmínkou daru svatba. Proto pokud nedojde ke sňatku, je vhodné prsten vrátit tomu, kdo mu ho věnoval. Výjimkou jsou případy, kdy je prsten součástí dědictví snoubenky nebo byl darován k narozeninám či jako vánoční dárek. V americkém Ohiu se zase zásnubní prsten považuje za zástavu, která opět značí svatbu. Rozdíl v těchto pojmech je v tom, že je zástava symbolická, nejde při ní o materiální hodnotu prstenu. Na podmíněný dar se pohlíží věcně a je proto je lepší jej vrátit.   Zásnubní prsten z hlediska etiky Řadu z vás jistě napadne, že pokud rozchod zapříčinil muž, žena by si měla prstýnek nechat jako bolestné či kompenzaci za vynaložené finanční prostředky na plánovanou svatbu. Ne každá opuštěná nevěsta touží po tom si prsten nechat. Když se pár rozejde před svatbou, smí si ho žena nechat nebo jej musí vrátit. V našem státě neexistuje legislativa, která by tuto situaci upravovala. Řešení této otázky je tak pouze na snoubencích.   Zdroj: https://www.eppi.cz/
Zobrazit článek >
 
Halloweenské zajímavosti ze světa II
Pavouky na Halloween nevyhánějte. Možná jste si všimla, že další dekorací, která se pojí s tímto svátkem, jsou pavučiny s pavouky. Kreslí se na cukroví a malují se třeba na obličej. Pavouk o Halloweenu nikdy neměl znamenat prvek děsivý. Právě naopak. Pokud jedinec vidí pavouka o Halloweenu, znamená to, že ho nějaký dobrý duch pozoruje a po celý rok chrání. Proč oranžová a černá barva? To není těžké odhadnout. Oranžová symbolizuje podzim, tuto barvu nese většina dýní. Černá barva je symbolem tajemství, magie a smrti. Halloween je původem svátek keltský. Pochází z Evropy, nikoliv z Ameriky, jak si mnozí myslí. Jeho kořeny sahají opravdu hluboko. Původně se den nazýval Samhain. Lidé věřili, že právě v tento den se mohou mrtví dostat zpět do země živých. Stírala se hranice mez těmito dvěma světy. Aby duše našly cestu ke svým milovaným, připravovaly se svíčky, které se ukládaly do vyřezané řepy. Svíčka měla taky ochranářský účinek. Ze světa mrtvých bohužel údajně může vyjít kdokoliv, a tak jsou plamínky důležité pro každého člena rodiny, aby ho ochránily od zlých duchů. I z tohoto důvodu se lidé převlékali do strašidelných kostýmů. Věřili, že zapudí zlé duchy. Proč se dřív vyřezávala řepa? Jak již bylo zmíněno, svátek má velmi starou tradici. Keltové k dispozici řepu neměli, ta se na území dostala až z Jižní Ameriky. Dýně se stala jistě praktičtější variantou. Historické doklady nám také ukazují, že místo řepy se využívaly k ukrytí svíček taky brambory. To teda jistě nebyla snadná práce, vyřezat z brambory lucerničku. 
Zobrazit článek >
 
Byl nevěrný! Jak mu odpustit? I
Samozřejmě, na začátku je důležité položit si otázku, zda váš vztah má ještě cenu. Pokud byla nevěra jen hloupým úletem, může to jít řešit. Pokud však váš partner vedle dlouho dva vztahy, těžko se mu bude z problému bruslit ven. Jak to, že s vámi není spokojený? Budete mu od teď jen vy stačit? Zamyslete se nad tím, zda váš vztah cenu ještě má a zda mu chcete dát ještě šanci. Pokud váháte, není moc co řešit. Můžete se vystrojit na lov a hledat nového partnera. Nebudete to lehké, ale vy to zvládnete. Přece se nebude trápit s někým, kdo za to nestojí. Svolila jste k urovnání vztahu a vzájemně si přejete, aby se vše napravilo? Pak ej třeba projít si další důležité kroky. Jdeme na to!  Předně se podívejte na problém oběma očima. Popovídejte si o jeho nevěře, zjistěte, co ho k ní vedlo. Pak se taky pozastavte u sebe. Neděláte i vy něco špatně, že měl potřebu být i s jinou? Zamyslete se nad tím, co vám ve vztahu chybělo, najděte i den a situaci, kdy partner s nevěrou začal. Pamatujte si, že váš partner musí mluvit čestně a jasně. Pokud to s vámi nebude chtít probírat, něco je špatně. K problému se nevracejte. Jasně, váš přítel musí vědět, e nevěra je to nejhorší, co vám může udělat a že pokud se ještě bude opakovat, váš vztah do minuty končí. To mu však řekněte jednou, ale ne tisíckrát. Nehodí se, abyste mu neustále jeho nevěru připomínala. I když vás to trápí, nepatlejte se v minulosti a snažte se mu odpustit! I potěšení drobností pomůže. Kouzelné dárky vybírejte zde.
Zobrazit článek >
 
Tradice zásnubního prstenu III
Velkou oblibu si dnes vybírají drahokamy či levnější varianty barevných kamenů. Kámen se může vztahovat ke znamení zvěrokruhu či jen symbolizovat oblíbenou barvu partnerky muže. Diamanty, respektive (polo)průhledné zářivé kameny, jsou znakem čistoty, odolnosti, věčnosti. To platí i o levnějších variantách kamínků, jakými jsou například zirkony, které udělají taktéž skvělou parádu. Seskupení kamenů má taky svou symboliku. Tak ku příkladu trojice drahokamů zastupuje rodinu, tj. matku otce a děti. Dominantní kámen může zářit sám či za přítomnosti několika kamínků. Další variantu tvoří kroužek posetý velkým množstvím malých kamínků. Pro ty, kteří nejsou fanoušky vystouplých prstenů se vyrábějí varianty ploché, kdy je opravdu malý nepatrný kamínek zasazen dovnitř prstenu. Nejčastěji do tohoto typu zásnubních prstenů (ještě častěji pak snubních) si můžete nechat vyrýt vaše společné motto, symboly lásky, jména či cokoliv jiného. Dříve se nosily hlavně prsteny zlaté. Dnes vítězí stříbrné kroužky. Současným hitem jsou prsteny z růžového zlata nebo kombinované varianty. Již jde byl zmíněn prsten snubní. Co se zásnubním kroužkem ve chvíli, kdy se vdáte? Nebojte, nemusíte se ho vzdát. Prsten pak putuje z levé ruky na pravou a místo něho přichází prsten snubní. V jiném případě může žena nosit oba prsteny při sobě. Možní vás překvapí, že v některých kulturách nenosí zásnubní prsten jen žena, ale i muž. Při svatbě pak dojde ke spojení této dvojice prstenů. Jeden větší kroužek je pak nasazen na ruku nevěsty.   Příkladem oblíbených zásnubních prstenů je například 
Zobrazit článek >
 
Tyto potraviny vám pomohou na cestě ke štíhlé linii!
Víte, že denně zkonzumujete větší počet potravin, která tělu urychlují metabolismus nebo pozitivně přispívají ke štěpení tuků? Jaké z nich to jsou? Káva Kofein dodá tělu dočasnou energii a pomůže zvýšit fyzickou i tělesnou aktivitu člověka až o dvanáct procent. Taky mnohokrát zrychluje metabolismus, čímž pomáhá k hubnutí. Věděla jste, že kofein zrychluje i spalování a snižuje chuť na sladké. To je dobrá zpráva, že? Vejce Konzumace vajec je tělu velmi prospěšná. Vejce obecně obsahují velké množství vitaminů a antioxidantů, ale taky pomáhají snižovat hladinu cholesterolu. Chilli Pálivá jídla vám též pomohou při hubnutí. Již z názvu si můžete vydedukovat, že tělo vnitřně zahřívají, zrychlí tím metabolismus a také urychlí štěpení. Dochází ke spalování velkého množství kalorií. Chilli taky snižuje chuť k jídlu. Skořice Zůstaňme ještě u koření. Skořice pomáhá udržovat správnou hladinu cukru v krvi. Dokáže vás zaplnit a podpoří trávení jak snědeného jídla, tak i toho, co v nejbližší době zkonzumujete. Jablko Jablka sice tuky neštěpí, avšak dokonale vás zasytí. Nebudete se cítit hladoví  i několik hodin. Citrusy Citron obsahuje nejvíce vitaminu C, co se týče citrusových plodů. Pijte pravidelně vodu s čerstvým citronem. Banán Dalším skvělým ovocem jsou banány. Pokud je nebudete jíst večer, chybu při konzumaci neuděláte. Banány stimulují vylučování vody z těla. Vyhněte se však nedostatečně zralým plodům. Krůtí prsa Krůtí prsa jsou nejlepším masem pro lidský trávící systém vůbec. Obsahují velké množství bílkovin a zabraňují jo-jo efektu. Tak jaké potraviny přidáte do svého jídelníčku? Další pro hubnutí prospěšnou potravinou je hořká čokoláda, najdete ji zde.        
Zobrazit článek >
 
Rozhovor se spisovatelkou a novinářkou Petrou Pospěchovou – nejen o outdoorovém vaření
Dnes přijala pozvání k rozhovoru paní Petra Pospěchová, jejíž tvorba je nabízena na e-shopu Eiffel Optic v podobě knih Outdoorová kuchařka a Regionální kuchařka- Všechny chutě Čech, Moravy a Slezska Dobrý den, paní Petro. Vím o Vás, že jste se narodila v Olomouci a první vzpomínky máte z Vizovic, jsou jistě úzce spjaty s Vaší rodinou. Tam jste prvně oddělila žloutek od bílku a byla to právě babička, která Vás uvedla do tajů vaření? Máte pro nás nějakou úsměvnou příhodu z Vašich úplných kulinářských začátků? To by si asi vzpomněly obě babičky, které na mě u válu nebo u kastrolů dohlížely, ale bohužel už se jich nemůžu zeptat. Babičky byly ty, co mě učily vařit i péct, později v pubertě jsem vaření brala i trochu jako vzdor, protože naši mámu to tehdy v kuchyni moc nebavilo. Babička Vizovická, Marie, byla taková ta echtovní venkovská kuchařka, chvíli vařila i v hospodě a taky v závodce místního družstva papučářů. Lidi, co tam pracovali, na její jídlo dodneška vzpomínají, když se potkáme. Druhá babička, hanácká, byla spíš kuchařka městská, taková ta vzdělaná dáma, co uměla pět jazyků a mezitím jen tak levou zadní pekla skvělé koláče a božsky vařila. Vystudovala jste sociologii, ale začala jste psát. Co bylo impulsem k tomu, že se z Vás stala spisovatelka/novinářka? Psala jste do Lidových novin, MF, vydala národopisnou Regionální kuchařku, Outdoorovou kuchařku, na co jsem ve Vaší tvorbě neupozornila, či dokonce pozapomněla? Novinařina byla jasná volba od konce roku 1989, kdy se mně coby jedenáctileté dostal do ruky revoluční studentský časopis Přetlak. Hleděla jsem okouzleně na ty namnožené a svázané stránky, kde se na rovinu a chytře psalo o všem, co se zrovna dělo a bylo mi jasné, že až budu velká tak… Na gymplu už jsem si psala sešity zalomené do trojsloupce, což dovádělo k šílenství část učitelů, kteří chtěli mít spořádaně nalajnované zápisky. No a hned po maturitě, když mě napoprvé nevzali na vysokou, jsem se šla přihlásit do místních novin o místo. Vzali mě do kulturní rubriky a já jsem neohroženě sypala recenze na takové velikány jako Marian Varga, což bych si dneska už netroufla. Pak si pamatuji nějaké články o nacistech, což bylo v devadesátých letech dost aktuální téma – třeba když kamenem vystřelili oko cestující ve vlaku z Olomouce na Ostravu. Nebo zabili afrického studenta. O muzice jsem pak psala ještě v Brně, během studií na vysoké. Když jsem končila sociologii, dostala jsem možnost dělat ve svých prvních pražských novinách. S jistotou, kterou mají jenom štěňata, kterým jsem tehdy z novinářského pohledu byla, jsem odjela do velkého světa a učila se za pochodu. Skvělé pak bylo jak první angažmá v Týdnu, tak později v domácí rubrice Hospodářek, kde tehdy šéfoval Jindra Šídlo. No a odtamtud už mě draftovali na místo food writera na plný úvazek pro všechny přílohy Hospodářek. Outdoorová kuchařka ? Přeložíte nám tento název? Znamená to něco v tom smyslu – najdi zde recept, který spojíš, se zážitkovým programem – uvař si v terénu? V téhle knížce objevíte recepty na vandry, treky i jednoduché výlety s dětmi. Svoje si v ní najde ten, kdo chce děcka trochu zabavit na jednodenním výšlapu i drsný horolezec, který se chystá zdolat sedmitisícovku v Karakoramu prvovýstupem. Každý, kdo rád vyráží do přírody a chce mít lehký batoh s výživnými a rychle uvařitelnými ingrediencemi, tam má dost receptů, které ho můžou inspirovat a vést k chutnému jídlu v polních podmínkách.     Co se ve Vašich knihách můžeme dočíst zajímavého, co jinde nenajdeme? Regionální kuchařka je unikátní v tom, že je kombinací etnografického spisu zaměřeného na všechny staré národopisné regiony Čech, Moravy a Slezska a výběru receptů z daných krajů. Těch nejtypičtějších posbíraných od babiček a taky ze starých národopisných knížek a od etnografů. V jednom kusu tohle jinde nenajdete. Outdoorová kuchařka je v našich končinách nezvyklým žánrem, něco podobného jsem objevila jen ve Spojených státech, ale tam vaří mnohem méně úsporně, pokud jde o čas, váhu surovin – čeští trekeři by nad jejich stylem ohrnuli nos. Na Outdoorovou kuchařku od nich mám zatím reakce veskrze pozitivní, asi nejvíc mě potěšil jeden starý tramp ze Slovenska, profesí kuchař, který mi napsal dlouhý dopis, že se bál, jaká snůška vygooglovaných blbin to bude, ale že smeká klobouk a Outdoorovka ho dostala. Kluci z našeho lezeckého oddílu mi ji pochválili s tím, že neví, zda podle ní budou vařit pod skalami, ale takovéhle věci by mohly minimálně obohatit jejich domácí jídelníček, byť zatím vařili nejvýš čaj. Napadlo Vás někdy, že by z Vás byla skutečně výjimečná kuchařka a pořídila jste si vlastní restauraci? Vařím a peču ráda a hodně, ale už jsme prošla tolika kuchyněmi svých kamarádů a viděla tolik únavy, zklamání a taky pár krachů, že do téhle branže budu vždycky fušovat spíš z dálky. Baví mě vařit pro blízké, péct quiche (francouzský slaný koláč pozn. redaktora)  pro přátele, udělat třípatrový dort k celorodinným narozeninám, ale na to, abych stála celé dny od rána do večera u sporáku, na to mám moc neklidnou povahu. Četla jsem o Vás, že když zrovna nejste v redakci, či v kuchyni, tak je Vaše záliba lezení po horách. Berete si s sebou svačinu nebo Vás láká udělat si ohýnek jako za dětských let a odpočinek spojit se zážitkem něco vlastního si upéci či uvařit na rozpálených kamenech? Valašský hruškový frgál by se pekl asi složitě , ale co třeba valašskou kyselicu? Ale bez zelí by to asi také nebylo ono, že? Co Vám v přírodě chutná nejvíce? Jsou to právě bramborové placky jako za dětských let, kdy se Vám spojují s vůni, rodiči a dětstvím? Když jsme venku, bereme buď plynové vařiče nebo chystáme jídlo klasicky po vandrácku: na ohni. Teď jsme byli s klukama v Rumunsku a na Ukrajině a myslím, že některá jídla, co se během těch dní otočila v ešusu, by si spousta lidí dala i doma. Pohanka se špekem a opečenými praváky, kuskus se sušenými rajčaty a pestem, polenta s pečenými klobouky bedel… Kombinuji vždycky to, co zrovna roste v přírodě se skladnými a lehkými ingrediencemi sbalenými doma. Prozradíte našim čtenářům, zda chystáte nějaké další překvapení v podobě nového knihy? Mám pár nápadů, ale jsem trochu pověrčivá: nechte se překvapit, zahálení mi nikdy dlouho nevydrží. Děkuji pěkně za rozhovor a přeji mnoho krásných lezeckých výletů, dobrých nápadů a šťastných zážitků. Na závěr ještě 4 recepty z Outdoorové kuchařky.     Petra se narodila v roce 1978 v Olomouci, první vzpomínky má ale z Vizovic, odkud pochází část její rodiny a kde ji babička odmala nechala míchat tvaroh se žloutkem a vykrajovat cukroví. Vystudovala sociologii v Brně, od osmnácti let pracuje v novinách. O gastronomii začala psát v Týdnu, psala pro Hospodářské noviny a v současnosti píše pro MF Dnes, Reportér a Lidové noviny. Zbožňuje poctivou domácí kuchyni, zejména tu valašskou. Když zrovna není u počítače ani v kuchyni, chodí a leze po horách. Outdoorovou kuchařku můžete zakoupit v eshopu Eiffel Optic – zde Fotografie k článku: nakladatelství Smart Press. Autor: Milena Drtinová
Zobrazit článek >
 
Znáte druhy servírovaných káv?
Pijete rádi kávu, ale zůstáváte stále u jednoho druhu, protože si nejste jisti, že by vám jiný druh vyhovoval? Podívejte se na ty nejznámější, podávané v České republice. Po přečtení tohoto článku se stanete odborníky na kávu.    Espresso Tento druh kávy je naprostá klasika. Připravuje se do malých šálků ve vysokotlakovém kávovaru, který funguje na bázi protlačení devadesátistupňové vody přes kávu. Při procesu působí tlak o velikosti 9 barů. Správná porce espressa je tradičně v poměru 7 g kávy na 25 – 30 ml vody. Doba průtoku vody by se měla pohybovat okolo 20 vteřin. Pro lepší představu – do espresso šálku se vejde maximálně 60 – 90 ml tekutiny. V České republice je taky oblíbené espresso lungo, které obsahuje předepsané množství kávy, tedy 7 g, avšak nedodržuje správný poměr. Tato káva může pojmout nad 80 ml vody. Správné espresso by mělo vonět po oříškách, karamelu, čokoládě, květinách nebo ovoci. Kyselost, sladkost ani hořkost by neměla převažovat nad ostatními chutěmi, jelikož všechny chutě by měly být vyvážené. Pro výrazné aroma byste espresso měli vypít co nejdříve. Pokud chcete udržet pěnu, která vzniká u hladiny, tak si na kávu připravte co nejvíce zaoblené hrnečky, v nich se totiž pěna nejdéle vydrží. Původní espresso s malým objemem vody se u nás nazývá Ristretto. Dvojité esspresso, tedy s dvojitou dávkou kávy, nese název Doppio. Cappuccino Správné italské cappuccino se vyrábí ve třetinovém poměru, tedy 1/3 espressa, 1/3 mléka a 1/3 mléčné pěny. Připravuje se do šálků, do kterých se vejde kolem 150 ml nápoje. Konzistence kávy by měla být velice jemná, obzvláště pěna, která by neměla obsahovat příliš velké bublinky. Základem přípravy správného cappuccinového nápoje je nalít první espresso a až poté dolévat mléko, zahřáté na více než 60 stupňů, a nakonec pěnu. Baristé často vytvářejí na hotové pěně obrázky. Toto ,,umění‘‘ se nazývá café art. Caffé macchiato Caffé macchiato často bývá zaměňováno s kávou café latte, avšak to je velký omyl,  jak se za chvíli dozvíte. Tento druh kávy není nic jiného, než klasické espresso s trochou mléka nebo mléčné pěny. Caffé latte Pokud vám při kávě nejde příliš o intenzitu, nýbrž o velké množství, tak latte macchiato je přesně pro vás. Připravuje se z lunga, mléka a našlehaného mléka jako cappuccino. Co se týče množství jednotlivých složek v porovnání s cappuccinem, tak mléka a kávy obsahuje více a mléčné pěny méně. Latte macchiato Pokud jste milovníci velké kávy a hlavně mléka a našlehané pěny, zvolte latte macchiato. Káva krásně vypadá, jelikož střídá barvy. Při nalití kávy do připraveného mléka dosáhnete tříbarevného efektu. Latte macchiato se vždy podává ve skle. České kavárny se dopuští pro Italy nesmazatelného hříchu, protože často přikládají do kávy brčko. Velmi oblíbená je kombinace tohoto druhu kávy s příchutěmi. Můžete využít techniky latté art a nechat si kávu nazdobit například oříškovou polevou. Frappé Tato káva pochází pro změnu z Řecka. Prvním výrobcem byla firma Nestlé, která na světovém veletrhu předtavila tento nápoj jako kávu pro děti. Tradičně se připravuje s velkou dávkou mléka, cukrem a ledem. Alžírská káva Alžírská káva se připravuje z filtrované kávy, která se po přelití do hrnečku nebo sklenice zdobí velkým množstvím šlehačky. Na tu se ještě nalévá vaječný koňak, který volně stéká do kávy a pomalu se s ní mísí. Coretto Zůstaňmě ještě na moment u alkoholu. Tato káva je méně známá, ale v zahraničí je velmi oblíbená. Považuje se spíše za slavnostní nebo večerního pití. Skládá se z klasického espressa, do kterého se přidává celý panák likéru, nejčastěji Baileys. Vídeňská káva Druhá káva zeměpisného názvu se možná může plést s tou první. Ano, jsou téměř stejné. Rozdíl je jen v alkoholu. Této kávě nepřísluší vaječný koňak. Na šlehačku se sype pouze kakao. Pokud byste chtěli šlehačku ke kávě zvlášť, nikoli přímo v kávě, řekněte si o kávu s názvem Panna. Turecká káva Turecká káva se připravuje ve speciální nádobě, takzvané džezvě. Pár lžiček dobře namleté kávy se zalévá studenou vodu a pak jen čekáte, až se tekutina dostane až na okraj nádoby. Pro lepší chuť kávy můžete postup opakovat vícekrát. Tato káva bývá nejčastěji připravována v domácnostech. Tak jaká káva to bude dnes? Zrnkovou kávu najdete zde. Kávové soupravy najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Odpovědnost provozovatele parkoviště za škodu na zaparkovaných vozidlech
Již mnohokrát bylo probíráno v různých statích, že provozovatel činnosti, se kterou je zpravidla spojeno odkládání věcí (restaurace, fitness apod.), nese odpovědnost za poškození, ztrátu nebo zničení věcí, které si osoba na místě k tomu určeném odložila. Jak je to ale s vozidly zaparkovanými na placených parkovištích?   Jak shora uvedeno, dle § 2945 odst. 1 občanského zákoníku platí, že: „Je-li s provozováním nějaké činnosti zpravidla spojeno odkládání věcí a byla-li věc odložena na místě k tomu určeném nebo na místě, kam se takové věci obvykle ukládají, nahradí provozovatel poškození, ztrátu nebo zničení věci tomu, kdo ji odložil, popřípadě vlastníku věci.“ Dále toto ustanovení také říká, že: „Stejně nahradí škodu provozovatel hlídaných garáží nebo zařízení podobného druhu, jedná-li se o dopravní prostředky v nich umístěné a o jejich příslušenství.“ Uvedené znění snadno svádí k dojmu, že povinnost k náhradě škody má provozovatel jakéhokoli parkoviště, avšak opak je pravdou. Důležitým slovem je totiž „hlídaných“ garáží nebo zařízení podobného druhu, neboť pouze provozovatelé hlídaných garáží a parkovišť, tj. ti, kteří garantují jejich střežení, mají povinnost k náhradě škody na zaparkovaných automobilech. Není rozhodující, jakým způsobem jsou tato parkoviště hlídána, či zda vůbec hlídána skutečně jsou, zásadní je skutečnost, zda takovou službu provozovatel parkoviště nabízí a osoba parkující své vozidlo takové služby využije, přičemž k přijetí takové nabídky v drtivé většině případů bude postačovat fakt, že na takovém parkovišti dotyčná osoba zaparkuje. V případě, že však takovou službu provozovatel negarantuje, nejde o hlídané parkoviště a platba za parkovné přestavuje pouze plnění ze smlouvy o krátkodobém pronájmu parkovacího místa.   Zda se jedná či nejedná o hlídané parkoviště, bude záležet na tom, jestli může osoba mající rozum průměrného člověka s přihlédnutím ke všem okolnostem usuzovat, že taková služba je parkovištěm nabízena. Nejvyšší soud ČR při tom ve svém rozhodnutí ze dne 20. 10. 2016, sp. zn. 25 Cdo 5758/2015, konstatoval, že parkoviště označené značkou P+R, které je celé ohraničeno plotem, přičemž vjezd a odjezd je zajištěn závorovým systémem a nachází se zde mobilní buňka, není hlídaným parkovištěm ve smyslu § 2945 občanského zákoníku, neboť oplocení spolu se systémem automatických závor napojených na výběrný systém má sice určité ochranné prvky, slouží především tomu, aby zabránilo odjezdu bez zaplacení parkovného, případně libovolnému vstupu osob na parkovací plochu, nikoliv již tomu, aby zabránilo odcizení vozidla. Na druhou stranu však nutno poznamenat, že je třeba okolnosti posuzovat případ od případu a pakliže jsou dány důvody, na základě nichž se i průměrná osoba může domnívat, že se jedná o hlídané parkoviště, tj. zejména v případě, kdy provozovatel proklamuje, že jde o hlídané parkoviště, pak je provozovatel parkoviště za škodu na vozidlech odpovědný a této odpovědnosti se jednostranným prohlášením, že za škodu neodpovídá, nemůže zprostit.   Pokud se zaparkované vozidlo přeci jen nacházelo na hlídaném parkovišti a bylo poškozeno, odcizeno či zničeno, je třeba uplatnit náhradu škody do patnácti dnů ode dne, kdy se poškozený musel o škodě dozvědět.   Shrnuto tedy výše uvedené znamená, že provozovatel parkoviště se sice nemůže zprostit povinnosti nahradit škodu v případě, kdy nabízí službu hlídaného parkoviště, nicméně do nabízení služby hlídání parkoviště jej nikdo nutit nemůže a pokud parkoviště neprovozuje jako hlídané, a je to zřejmé i ze všech okolností, pak za škodu neodpovídá.   Autorem textu je Vít Hruška, advokátní koncipient www.maceklegal.cz
Zobrazit článek >
 
Nejlepší dýňová polévka
Podzimní období je pro dýňové pokrmy jako stvořené. Pojďme si dnes uvařit dýňovou polévku, po které se vám jistojistě budou sbíhat sliny už při pročítání receptu. Tak jdeme na to! Budete potřebovat: Dýni (nakrájenou dužinu bez semínek, 800 g) Zeleninový vývar (600 ml) Smetanu ke šlehání (250 ml) Cibuli (větší, 1 ks) Máslo (2 lžíce) Česnek (2 stroužky) Mrkev (1 ks) Cukr třtinový (1 lžíce) Kari (1 lžíce) Dýňová semínka (pražená, 150 g) Dýňový olej (pár kapek na porci) Chilli paprička (1 ks) Sůl a pepř Postup: Na másle nejprve dozlatova osmahněte cibuli spolu s česnekem. Až zpění, přidejte dýni a smažte dále asi pět minut. Následně přidejte strouhanou mrkev, koření a cukr. Poté směs přemístěte do hrnce a zalijte vývarem. Přiveďte k varu a asi tak patnáct minut polévku vařte na silném ohni, aby zelenina pořádně změkla. Poté přilijte smetanu, osolte, případně opepřete. Po uplynulém čase polévku rozmixujte tyčovým mixérem. Na polévku můžete přidat zakysanou smetanu, dále pár kapek dýňového oleje, samozřejmě opražená a osolená dýňová semínka a zmíněnou chilli papričku. Pokud nejste fanouškem pálivých pokrmů, papričku vynechte. Pokud slavíte Halloween tak, že doma poctivě vydlabáváte dýně a následně do nich vyřezáváte strašidelné obličeje, zbyde vám dýňová dužina. I v případě, že nepůjde o kostičky, můžete tuto dýni využít na přípravu polévky taky. Zbavte ji semínek, jak to jen půjde. Při vaření pak postupujte úplně stejně podle receptu. 
Zobrazit článek >
 
Nezbytné vybavení k vodě
Denní teploty okolo 30oC, které nám přinesl měsíc červen nám neomylně sdělují, že je tu léto. A k létu patří čas koupání, dovolených, výletů a prázdnin. Někteří z nás se vydají za turistikou do hor, ale většina si bude užívat krásných teplých dnů někde u vody. Ať už si budete chtít zaplavat v bazénu, v rybníce, v moři nebo si budete chtít užívat příjemné chvíle na vaší zahradě či na chalupě, nemělo by vám chybět nezbytné vybavení. V eshopu Eiffel Optic jsme uvedli novou kategorii zboží pod názvem LÉTO. V první řadě, pokud si chcete užít plavání na vlastní zahradě, navštivte podkategorii - Bazény. Zde si můžete vybrat z růných druhů a rozměrů bazenů. Také jsou zde zařezeny výrobky v oblasti bazénové chemie, filtrů, nafukovacích pump, a v případě nechtěného porušení povrchu bazénu, zde najdete i záplaty. Velmi zajímavou částí bude podkategorie - K vodě. Zde si vybere každý člen vaší rodiny. Děti budou nadšené z různých a záavných nafukovacích lehátek, partner si může vybrat některý z nafukovacích člunů, aby jste si užili i rodinnou vyjížďku po vodě, a k pohodlnému opalování si vyberete plážové lehátko. Kdo nechce o prázdninách nebo dovolené zahálet a je rozený milovník sportu, musí navštívit podkategorii - Letní aktivity. Vybere si tu každý! Nabízíme zde vybavení pro sportovní aktivity: Badminton Camping a turistika Cyklistika Fotbal Kolečkové brusle Koloběžky Tenis Trampolíny Venkovní hry A co teprve podkategorie - Léto a děti. Obsahuje pestrou nabídku zbéží, které vaše děti využijí u vody, na zahradě i při letních aktivitách. Když bude chtít jen tak odpočívat ve vaší zahradě, podívejte se na naši nabídku - Letní zahrada. Vybavte si svůj oblíbený zahradní koutek dřevěným nebo kovovým zahradním nábytkem, aby se vám lépe odpočívalo. Nebo se pozvěte vaše přátele a připravte si nějakou dobrotu na některém  grilů z naší nabídky. Dále tu najdete i přípravky na i po opalování - Opalování. A při ostrém letním sluníčku nezapomínejte ani na ochranu vašeho zraku - SLUNEČNÍ BRÝLE. Vstupte do našeho eshopu a užijte si s námi nejkrásnější letní radovánky i odpočinek.  
Zobrazit článek >
 
Tajemství Karibiku - Kuba II
Seznamte se s dalšími obecnými radami, které se vám při cestě na Kubu budou dozajista hodit. Je dobré být připravena na vše. Po příletu na Kubu nezapomeňte na to, že musíte přetočit hodinky o 6 hodin zpět. Nepijte místní vodu z vodovodu! Voda není filtrovaná a obvykle je pouze povrchově čištěna.  Na Kubě není dobré cestovat samostatně. Pokud plánujete objevovat tajemství Kuby sólo, přidejte se alespoň při přepravě k nějaké skupině lidí. Mějte neustále pod kontrolou taky svá zavazadla. Vyvážet ze země můžete běžně kolem 20-50 doutníků. Při větším počtu je dobré seznámit se s detailními podmínkami vývozu a dovozu ze země. Každá osoba si také domů může přinést 2 litry rumu. Pro další potraviny a příslušenství není vývoz striktně omezen. Rozhodně si s sebou na ostrov nezapomeňte: lékárničku, tablety na desinfekci vody, kapesní nožík, pokrývku hlavy, opalovací krém s nejvyšším faktorem, sluneční brýle, přibalit můžete i potápěčské brýle, adaptér do zásuvky a deku na pláž. Důležité kontakty: Ambulance – 104 Hasiči – 105 Policie – 106 Taxi – 555555 Hlavní nemocnice – 2042811-14 Letiště – 2664133 A nezapomeňte, že každého Kubánce potěší drobný dáreček či jiná pozornost. Zabalte si do kufru taky něco, čím zapůsobíte na místního obyvatele, který vám v každé krizové situaci rád pomůže.   V dalším článku se budete moci seznámit s místy, která byste na ostově rozhodně neměla minout. Máte se určitě na co těšit.  Knihu Španělština nejen pro samouky najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Parafínové zábaly nejen pro jemné ruce
Parafín působí na pokožku blahodárně. Dokáže ji prohřát, a tak je pak pro ni snadné uvolnit ze sebe veškeré toxické a jiné škodlivé látky. Zvyšuje krevní oběh a otevírá póry. Prokrvuje pokožku a výrazně redukuje vrásky. Působí i proti jejich vzniku. Nejčastěji se v kosmetice parafín používá na zábaly rukou, spodní části nohou, taky krku a dokonce i obličeje. Parafín vám může pomoci při renovaci pokožky nebo při chorobách pohybového aparátu. Uvolňuje často namáhané klouby. Věděla jste, že parafín vám pomůže i v boji s celulitidou? Zjemňuje ztvrdlou kůži a taky popožene buňky k vyplnění nerovností jejích nerovností. Jak správně připravit domácí parafínový zábal a jak při proceduře postupovat? Výhodou parafínových zábalů je to, že je můžete aplikovat neustále. Parafín není nijak škodlivý ani při častém používání, právě naopak. Prvním krokem je pořídit si správný parafín. Chcete ošetřit vaše vrásky a zabránit tvorbě dalším nedokonalostem pleti? Pak sáhněte po bílém parafínu – máslo carité Starpil, který najdete zde. Před nanesením parafínu je dobré očistit si místo, na které parafín aplikujete, například peelingem. Poté už stačí rozehřát parafín a pokožku jím potřít. Pokud plánujete parafínový zábal na ruce, můžete si připravit parafínovou koupel přímo ve vašem umývadle. Ponořte ruce do umývadla nebo nádoby s parafínem a počkejte na chvíli, kdy parafín k vaší pokožce dokonale přilne. Poté ruce vyjměte a nechte parafín asi deset minut působit. Parafín zcela zatvrdne a po uplynulém čase ho budete moci snadno sloupnout z rukou. Další parafíny pro různé účely najdete zde.          
Zobrazit článek >
 
Tradice věnečků III. část
Když se řekne věneček, nejspíš se Vám vybaví kruh. Ten i doposud symbolizuje slunce a věčnost a také ochranu. Nejen stavby z dob minulých byly budovány do kruhu, tak i každý hospodář své obydlí obsypával pískem dokola, aby je chránil před nečistými silami. Například o Vánocích se řetězem obtočily nohy svátečně prostřeného stolu, aby se rodina za rok opět celá sešla.  Tradice a symbolika věnečků a věnců 8.) v době adventní Poprvé adventní věnec vyrobil protestantský teolog Hinrich Wichern v roce 1839. Pracoval v sirotčinci, kde se děti netrpělivě dotazovaly, kdy už budou Vánoce. Věnec byl vyroben ze dřeva, ke kterému připevnil jedlové větvičky a ozdobil je svícemi. Bylo jich celkem 24 kusů, 19 z nich představovalo všední dny v týdnu a 4 velké byly znamením 4 nedělí. Každý den jednu zapálil. Postupem času se z celkového počtu 24 svící ustálily jen 4 svíčky. Někdo, krom tradičních 4 svící, přidává do prostřed věnce ještě jednu velkou bílou svíci = symbolika čistoty Krista a jeho matky. Tato svíce se rozsvěcuje na Štědrý večer. Svíce na adventním věnci představují kříž nebo požehnání ze všech světových stran. SYMBOLIKA SVÍČEK: první - naděje druhá - mír třetí - přátelství čtvrtá - láska BARVA SVÍČEK: - svíčky na adventním věnci mohou být fialové = liturgická předvánoční barva. - první, druhá a třetí fialová a čtvrtá růžová. - protestanti používají červené svíčky = symbolika Kristovy krve, nebo modré = symbol nového stvoření.      
Zobrazit článek >
 
Udržet si svého partnera navěky? Zkontrolujte, zda vše děláte správně. I
Ve vztahu občas přijde krize, avšak s těmi to body se některým můžete snadno vyvarovat. Zkontrolujte, jak se ke svému partnerovi chováte a zda není třeba něco změnit. Naučte se správně žít ve dvou. Neměňte ho Máte ho snad ráda takového, jaký je, nebo ne? Snaha změnit partnera je nejběžnější trik žen, který nejčastěji končí ostrými hádkami, někdy až rozchodem. Proč toužíte po tom, aby byl jiné? Vždyť by ve vašem vztahu byla nuda, kdyby se choval stejně jako vy. Milujte ho takového, jakým je. Nezabývejte se zbytečnostmi a užívejte si vašeho krásného vztahu. Jak slíbíte, tak i učiňte Slíbila jste vašemu partnerovi pomoc? Nebo jste si snad domluvili společný víkend bez práce? Snažte se vaše sliby dodržet. Když tak nebudete činit, hrozí, že vám váš partner přestane důvěřovat a navíc si bude myslet, že vám na něm vůbec nezáleží. A to přece nechcete ne? Nežárlete To se snadno řekne, že? Ale vztah bez vzájemné důvěry jako by ani vztahem nebyl. Přestaňte sledovat servírku, na kterou se usměje a nevyčítejte mu, že jde na posezení se svou starou známou. Jestliže je váš vztah v pokročilém stádiu, jistě byste měla vědět, zda je vám váš partner věrný. Pokud ano, žárlení není na místě. Máte podezření? Pak máte povolení zkoumat, avšak vše dělejte v tajnosti, abyste neprojevila svou nedůvěru před ním. Mohlo by ho to nejen velmi mrzet, ale jistě byste mohla taky vyvolat zbytečnou hádku, jež by nemusela dopadnout dobře. Potěšte vašeho milého nějakým pěkným dárkem, nakupovat můžete zde.  
Zobrazit článek >
 
Udržte si tmavou hřívu II
Olej dodá vlasu výživu a lesk. Rozjasní jej a do hloubky vyživí. Vlasy budou mít vyhlazenou strukturu. A ta jemnost! Radost vlasy pohladit! Po barvení je vhodné využívat služeb masek na vlasy. Opět můžete vybrat nějakou, která vlasům zajistí trvalý lesk, ale hlavně se ujistěte, že dodá vašim vlasům hydrataci a spraví namožené části vlasu. Tmavé vlasy je hlavně po nabarvení nutné chránit přípravkem na opalování. I když máte i přirozeně vlasy tmavší a jen si je dobarvujete, myslete na to, že i když má vlas v sobě pigmentové buňky, je třeba se chránit před nebezpečným UV zářením. Pokud nebudete používat opalovací vlasový krém, může se stát, že vám účes časem zcela vybledne. Opalovací přípravek navíc bývá určený nejen pro vlasy, ale taky na ochranu vlasové pokožky. Ochráníte svou hřívu i kůži. Jedno velké upozornění na závěr. Jestliže máte vlasy čerstvě nabarvené, pamatujte na pravidlo 72 hodin. Po žádném barvení byste své vlasy neměla namáčet dříve. Barva se na vlasech potřebuje nějaký čas usadit. Alespoň při prvních mytích používejte péči pro barvené vlasy. Vhodné jsou taky obnovující kúry, které napraví škodu na vlasech, kterou napáchala barva.  Otestujte Color Shampoo od značky INEBRYA Dobře fixuje barvu vlasu,barva má delší trvanlivost a je živější. Obsahuje vitamín E, extrakt ze včelího medu které pomáhají barvené vlasy chránit a vyživovat. Použití: Rovnoměrně aplikujte na mokré vlasy, vmasírujte, opláchněte Vůně: KARAMELOVÝ KRÉM  Objem: 1000 ml
Zobrazit článek >
 
V tomhle všem vám pomůže vaše mikrovlnka!
Každá domácnost využívá mikrovlnku hlavně na klasický ohřev jídla nebo třeba dopékání. Víte však, k čemu vám ještě může být dobrá? Přečtěte si tento článek, jehož některá fakta vás rozhodně překvapí. Získávání šťávy z ovoce Pokud jste závislá na takzvaných domácích fresh drincích nebo klasických smoothie, rozhodně vás potěší tento trik. Vymačkejte všechnu šťávu z ovoce tak, jak jen vám půjde. Pak ho však nevyhazujte a vložte jej na dvacet vteřin do mikrovlnné trouby zapnuté na plný výkon. Po vyjmutí uvidíte, na kolik šťávy jste ještě zapomněla. Přidejte ji do vašeho smoothie. Možná ztratila pár vitaminů, chuť však rozhodně ne, o dostatek vitaminů se postará zbylá šťáva. Měknutí luštěnin Každá správná hospodyňka ví, že aby byly luštěniny měkké, musí se alespoň den dopředu namočit. Může se vám ale stát, že na tento úkon před vařením zapomenete. Nic si z toho nedělejte. Vložte je do mikrovlnné trouby na deset minut, poté nechte půl hodiny dojít a můžete začít připravovat jakékoliv jídlo. Obnovení vůně koření Máte doma již dlouhou dobu koření, které ztratilo vonnou esenci? Vložte ho do mikrovlnné trouby na pár sekund a jeho aroma je ihned zpět. Tento trik můžete použít i na sušené květiny. Ty se také po několika sekundách v mikrovlnce rozvoní. Návrat tekutého medu, roztavení čokolády Zcukernatěl vám med nebo potřebujete v rychlosti roztavit čokoládu bez vodní lázně? Vložte tyto potraviny do mikrovlnné trouby na dvě minuty a vaše přání bude splněno. Návrat měkkého chleba Je koupený chléb již tvrdý jako kámen? Vložte ho do mikrovlnky, překryjte namočenou papírovou utěrkou a mikrovlnnou troubu zapněte na plný výkon na deset sekund. O úkonu bude váš chléb chutnat i vonět jako by se právě dopekl. Kuchyňské doplňky a drobné kuchyňské spotřebiče najdete zde. 
Zobrazit článek >