EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Každý den nové články o produktech z našeho e-shopu

 
Kde se vzalo santalové dřevo?
Co je vlastně santalové dřevo zač a v jakém odvětví je nejvíce vážené? Vše zjistíte v našem článku. Santalové dřevo, exotické a zároveň silně vonné dřevo, je součástí santalovníku bílého. Nejde o příliš mohutný strom, dorůstá se pouze devíti metrů. Narazit na něj můžete běžně na jihu Asie nebo v Indonésii. K nám, respektive do celé Evropy, se dováží z Číny nebo Japonska. Santalové dřevo se využívá hojně v kosmetickém průmyslu při výrobě parfémů. Než ale zamíříme do této oblasti, podíváme se na jeho další použití. Santalové dřevo nachází totiž využití například v léčitelství. Má antiseptické účinky. Vonné oleje ze santalového dřeva se přidávají do lampiček hinduistů nebo buddhistů. I islámské náboženství nenechává santal stranou. Santalové dřevo se používá taky k výrobě nejrůznějších magických sošek a jiných dřevěných klenotů. Vyrábí se z něj drobný nábytek, ale sežene i luxusní větší truhličky, které vás však vyjdou velice draho. Santalové dřevo se někdy rozemílá jako přísada do tabáku. Santalové dřevo má dezinfekční účinky, pomáhá při nadýmání. Působí proti kašli a zmírňuje bolesti hlavy. Celkově působí proti zánětům. Co se týče výroby parfémů, hraje santalové dřevo nepostradatelnou roli. Je jemné a spíše sladké. Jeho chuť mírně připomíná smetanu. Je součástí orientálních vůní, ale i smyslných klasik. Přidává se nejen do dámských vůní, ale i do těch pro muže. Santalové dřevo je ku příkladu součástí těchto parfémů: Cerruti: 18881, Givenchy: Amarige, CK: Euphoria, Gucci: Flora, Elizabeth Arden: 5th Avenue, Burberry: London.  
Zobrazit článek >
 
Co nevíte o konopí II. + recept
O tom, že konopí léčí, už věděli naši předci před několika tisíci lety. Nejstarší zmínky se datují z jihovýchodní Asie asi před 3000 lety před naším letopočtem. V období středověku se jednalo o velmi známou a pěstovanou bylinu. V České republice je možné legálně pěstovat certifikované odrůdy konopí s obsahem THC do 0,3%. Konopí v kosmetice V dnešní době lze zakoupit mnoho kosmetických přípravků, které obsahují výtažky z konopí. Konopný olej, který se do těchto produktů přidává, se lisuje z konopného semínka. Blahodárně působí na lidskou pokožku, snadno se vstřebává a skvěle hydratuje. Konopný olej neobsahuje žádné látky, které by dráždily lidskou pokožku. Naopak v sobě skrývá velké množství vitamínů a má silné antibakteriální, protialergické a regenerační účinky. Konopná kosmetika pomáhá je výtaným pomocníkem při léčbě popálenin. Také slouží jako vynikající prostředek k vyhlazování vrásek, k léčbě popraskané kůže nebo proti vypadávání vlasů. Semínka technického konopí se hojně využívají i při přípravě pokrmů. Může si je přidat do chlebového těsta nebo si připravit vynikající: RECEPT: Avokádová pomazánka s konopnými semínky Ingredience: 1 avokádo 1/2 rajského jablíčka (oloupat) 1 stroužek česneku (rozmačkat) 1 pol. lžíce loupaného konopného semínka sůl citronová šťáva Postup: Rozmačkáme avokádo v misce a přidáme rajče, česnek a semínko. Vše krátce rozmixujeme. Ochutíme solí a citronovou šťávou. V kuchyni už víte, jak s konopným semínkem naložit. Pokud chcete vyzkoušet sílu léčebných účinků v kosmetice, a trápí vás opary, vsaďte na KONOPNOU MAST NA OPARY.  
Zobrazit článek >
 
Jak si poradit s velkým horkem ve vašem domě? I
Ještě minulý měsíc jsme měli zapnutá topení a nyní už se začínáme shánět po větráku. Přišlo pravé jaro, venku se bude stále oteplovat. Co dělat, když vás zaskočí nejen první horka? Jak si poradit s teplem v domácnosti? V našem článku vám dáme pár rad, jak bezpečně přežít vysoké teploty ve vašem bytě nebo domě. Zavřete okna, větrejte jen ráno a večer Pokud venkovní teplota převýší naměřené číslo ve vaší domácnosti, pak už je nutné změnit dosavadní systém větrání. Určitě nenechávejte otevřené ono přes celý den, okno otevírejte, když venku ještě není takové horko, ideální je vyvětrat ráno a pak až večer s ochlazením. Během dne nemějte otevřené ani ventilačky. Závěsy Na slunce, které pálí i přes sklo, pomohou závěsy. Ideálně na léto vyberte tmavé neprůhledné dekorace, přes které dovnitř vůbec slunce neprojde. Další dobrou taktikou, která se týká závěsů a záclon, je postříkat okenní tkaniny vodou. Odpařováním vody totiž dochází k ochlazování vzduchu a vám se doma bude mnohem lépe dýchat. Nebojte se vlhka, vodu určitě nepocítíte. Pozor na střešní okna Nejhůře na tom s přibývající teplotou a sluneční září jsou podkrovní byty. Sem slunce pálí úplně nejvíc. Bohužel v tomto případě žádné závěsy nepomohou. Bude potřeba okna zabezpečit jinak. Okna je nutné ochránit před paprsky zevnějšku. Nyní je nejlepší doba na nainstalování okenních markýz. Vyberte tu správnou a v létě v klidu můžete pobývat i v podkrovním pokoji.
Zobrazit článek >
 
Úklid
Pravidelný úklid je součástí každé, nebo alespoň většiny, domácností. Každá z nás, milé dámy, zajisté známe každodenní klasický úklid. Občas je však důležité provést i velké gruntování. Prach je náš každodenní nepřítel. Jako pomocníka si můžeme vzít hadřík namočený v octové vodě. Kuchyně: Tato část bytu patří k nejrizikovějším. Každý prostředek, který používáme k přípravě jídla musíme udržovat v čistotě. O to více místa, kde pracujeme s masem. Důkladně také vyčistíme chladničku a pravidelně sledujeme potraviny, které zde ukládáme, zda-li nejsou prošlé či dokonce plesnivé. Pečlivost při úklidu věnujte i odpadkovému koši a ploše okolo něj. Koupelna: Pozornost při úklidu si zaslouží podlaha, po které chodíme bosí. Ta bývá zdrojem různých plísňových onemocnění. Každý člen rodiny by měl mít v koupelně samostatně oděleny své ručníky, houbičky, osušky a zubní kartáčky. V případě onemocnění, někoho z rodiny, je vhodná pravidelná dezinfekce povrchu umyvadla a vany. Při velkém úklidu neopomeňte i různá zákoutí. Toaleta: Záchodová mísa by se měla umývat po každém použití. Ale dejme si ruku na srdce, milé hospodyňky, která z nás má čas a náladu běžet na toaletu a drhnout ji po každém použití? Proto, alespoň 1 x do týdne, proveďte důkladnou očistu  záchodové mísy a plochy okolo ní. Nezapomeňte na záchodové prkýnko i záchodovou štětku!   saponáty a dezinfekce by se měli používat pouze 1 x do týdne na usazenou špínu použijte práškové čistící prostředky po použítí chemických čistících prostředků na vaně a umyvadle je nezapomeňte důkladně opláchnout čistou vodou  
Zobrazit článek >
 
Mýdlo s oslím mlékem
Oslí mléko je známo zejména ve spojení s kosmetickými účinky. Objevila jste už jeho kouzlo? Přečtěte si náš článek a zjistěte o mléku víc. Oslí mléko je velmi bohaté na vitaminy i minerály. Obsahuje vitamin A, B2 taky C a E. Obsahuje fosfor, draslík, taky sodík, vápník a hořčík. Podstatné jsou taktéž omega-3 mastné kyseliny a imonoglobulin. Oslí mléko obsahuje méně tuku než kravské. Je sladší, jemnější a jeho barva je čistě bílá. Užívat jej můžete zevnitř i povrchově. Vnitřní užití má vliv na imunitu. Mléko dokáže bojovat proti infekcím, působí taky proti únavě. Podporuje rekonvalescenci, zmírňuje projevy alergií. Pokud jste však rozklikla tento článek, jistě vás zajímají spíše vnější účinky mléka. Jaké jsou výhody (nejen) mýdla z oslího mléka? Do kosmetiky se přidávají pro naše tělo zdravé bakterie, dále se hojně využívá mléčný tuk, jeho protein a taky mléčný cukr. Pomáhá redukovat vrásky, má vliv na tvorbu kolagenu, čímž podporuje vypínání pokožky. Celkově působí proti stárnutí kůže. Hojí rány, nedráždí citlivou kůži. Léčí ekzém a různé vyrážky. Pomáhá proti lupénce. Pomáhá čistit pokožku. Kůže díky němu lépe odstraní mrtvé buňky z pokožky a zajistí si tak lepší prodyšnost. Mléko celkově pokožku vyživuje a chrání proti nepříznivým vlivům. Kozí mléko je šetrnější než to kravské, a tak se hodí i pro tu nejcitlivější pokožku. Je vhodné pro malé děti. 
Zobrazit článek >
 
Lanvin III. - Eclat D’Arpege, Jeanne, Me
Poslední část článku je zaměřena pouze na charakteristiku a recenze těch nejlepších parfémů značky Lanvin. Tento článek vám pomůže s výběrem té nejlepší vůně pro vás. Eclat D’Arpege Pokud si plánujete pořídit vůni plnou čistoty a lehké elegance, sáhněte po parfému Eclat D’Arpege. Jsou z ní cítit kusy ovoce, ale taky květinová zahrada. Jestliže patří jarní vůně do vaší srdeční záležitosti, rozhodně po této fialové krásce zapřemýšlejte. Nabízí od každého trochu. Vlastnosti láska, radost a vášeň, kterými tento parfém vyzařuje, ve vás budou probouzet dokonalý pocit blaha. Základ: pižmo, ambra, cedr Hlava: citron, šeřík Srdce: broskev, zelený čaj, pivoňka Jeanne Jemný a jednoduchý design flakonu v růžových barvách už naznačuje, jaký bude váš celkový dojem z vůně. Její vonné esence působí příjemně a trochu zvláštně. Nachází se v ní cosi jedinečného – kombinace všelijakých plodů s teplým santalovým dřevem, pižmem a ambrou. Působí ovocně i květinově a hlavně velmi romanticky. Parfém Jeanne vyhledávají převážně slečny nebo mladé ženy toužící po velké lásce. Základ: santalové dřevo, pižmo, ambra Hlava: maliny, ostružiny, hrušky, citron Srdce: frézie, pivoňky Me Vůně Lanvin Me je velmi specifická tím, že v jejím základu se nachází pouze jedna jediná složka a tou je santalové dřevo. Díky němu působí vůně velmi teple. Obsahuje velký podíl ovoce, které tento parfém dělají přepychovým a velkolepým. Parfém Lanvin Me je prezentován jako dárek, kterým má žena obdarovat sama sebe. Svým modrým designem se zlatými doplňky je prostě neodolatelný. Základ: santalové dřevo Hlava: mandarinka, pomeranč, borůvka Srdce: růže, tuberóza, lékořice Jaká vůně bude ta vaše? Parfémy Lanvin najdete zde. Další parfémy najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Posilovací odporové gumy: Jak vybrat tu správnou? II
2,3 (4,7) – 27 kg Tato guma je poměrně tenká a nabízí nejmenší odpor. Jedná se o pomůcku, která poslouží při zvyšování vaší flexibility. Je dobrá na protažená celého těla, hodí se jako pomůcka k procvičení po náročném tréninku. Využívat ji můžete taky při rozcvičce. Číslo 4,7 uvedené v závorce udává druhý typ gumy, která se od popisu této téměř neliší. Opět je vhodná pro protažení jen je trochu více tuhá. 6,8 – 29,5 kg U gum s vyššími hodnotami kilogramů se samozřejmě zvyšuje i jejich odpor. Na práci s nimi je třeba vynaložit trochu více té síly, stále jsou však vhodné spíše pro rozcvičku než pro samotné cvičení. Hodí se na pomalé cviky typu dřepu nebo mrtvého tahu. Tuto gumu můžete používat taky k protažení. Přecházejte k ní však pomalu, ideálně až poté, co se naučíte pracovat s výše zmíněnou posilovací gumou nejmenšího odporu. 11,3 – 36,3 (40,8) kg S touto gumou si už pěkně zamakáte. Pokud vám už nestačí váha vlastního těla, je právě tato guma ideálním řešením. Pokud máte odvahu, používejte ji při dřepování, lépe se však střední odporová guma hodí třeba na shyby. Ideální pomůckou je pro nás ženy zejména při funkčním tréninku. Vyzkoušejte sám. V dalším článku se ještě pozastavíme o poslední kategorie gum, samozřejmě si povíme něco o těch s úplně nejvyšším odporem. Máte už ve výběru jasno? Úplně byste mít neměla, další cenné informace totiž teprve získáte díky poslední části článku.
Zobrazit článek >
 
Proč randit se starším mužem? I
Předčtěte si hned několik důvodů, proč se vyplatí randit či následně žít se starším mužem. A protože jich je více než dost, rozdělila jsem články do dvou částí. Zde je první série výhod pro vás. Příjemnou zábavu. Muži vyššího věku toho už mají přirozeně více za sebou, můžete se od nich mnohé naučit. Posbírejte jejich zkušenosti ve váš prospěch. Váš partner vám může pomoci i v budování kariéry. Jak již bylo řečeno, zkušeností už má více než dost, a tak bude vědět, jak byste se mohla na vaši vysněnou pozici vypracovat. Pokud se rozhodnete chodit se starším mužem, určitě vás po pár schůzkách seznámí i se svými přáteli. To je velké plus pro vás. Jistě poznáte úplně nové lidi, protože s vašimi vrstevníky jen tak asi akce nepodniká. Je zde jen malé riziko, že někoho z nich budete znát. Máte šanci vytvořit nová přátelská pouta. Bude se chovat jako gentleman. Ne, že by žádný mladý pán nevěděl, co to gentlemanství znamená, u těch starších však máte jistotu, že budou vědět, jak na to. Bude znát triky, které zaručeně dámy potěší. V alkoholu má výdrž. Už totiž pije o pár let déle jak vy. Pokud rád navštěvuje hospody nebo posedává nad vínem, určitě se neopije po jedné skleničce. Možná s ním taky strávíte ty nejpestřejší sexuální okamžiky ve vašem životě. Pokud je to randící typ, určitě už má pár divokých nocí za sebou. Objevte dosud vámi neobjevené, starší partner to bude zřejmě v posteli umět. Přečtěte si něco více o lásce, která je v každém z nás. Toto téma je perfektně zpracováno například v knize Láska Z. Jordánové, najdete ji zde. 
Zobrazit článek >
 
Nafukovací bazének pro malé děti
Nejsem právě vyznavačem náhražek a považuji za ni i budování bazénků. Zdrobnělinu jsem použila naprosto úmyslně, na zahradách řadových domků jiné ani být nemohou. Kromě toho, že ochladit se lze velmi rychle a v celku levně pod sprchou, je budování zahradního bazénku neekologickou a neekonomickou záležitostí, a tím nemyslím investici do jeho pořízení. Malý bazének se hodí k osvěžení. K plavání, ani tomu dětskému, ani náhodou určen není. Naplnění vodou, hlavně nemá-li jeho majitel jiný zdroj vody, než vodovod, je v době, kdy celý svět řeší nedostatek vody, vyloženým ropáctvím. Malý zahradní bazének není výhrou ani při hlídání malých dětí, protože podle zkušeností bývají děti rychlé a vynalézavé. Stačí malé zavrávorání a nejistě se pohybující malé dítě se může v lepším případě pouze nechtěně vykoupat, o horších případech se nebudu ani zmiňovat. Jsou ale výjimky, kdy jsem nucena uznat, že je jeho použití malého bazénku na místě. Má-li umožnit zabavení a osvěžení maličkého sotva se pohybujícího dítě. Pár centimetrů vody se na slunci rychle ohřeje a dostatečný dozor z něj udělá příjemného společníka. Takový bazének můžete zakoupit v našem e shopu v sekci Sport. Nafukovací vinylový tříkomorový bazének Bestway P 91007 s dekorem Mickey Mousse má v průměru 122 cm a je 25 cm vysoký. Můžete se s ním vypravit na víkendový pobyt i dovolenou, protože ho velmi rychle rozložíte, napustíte a po použití zase takřka kdekoliv složíte.
Zobrazit článek >
 
Zachyťte vám drahé okamžiky profesionálním fotoaparátem Canon
PowerShot G9X Mark II SL je profesionální kompaktní fotoaparát v ultratenkém provedení. Snímač typu 1.0. Objektiv se světelností od f/2.0, 3" LCD s dotykovým ovládáním, Wi-Fi a Bluetooth, nabíjení přes USB. Kreativita a možnosti ovládání stejné jako u zrcadlovek. S tímto profesionálním ultratenkým fotoaparátem, jenž vloží rychlý a vysoký výkon do vaší dlaně, můžete vytvářet nádherně ostré snímky a stabilní filmy v každé situaci. Používejte přesně tolik ovládání, kolik chcete. Nechejte fotoaparát, ať pracuje sám, nebo využijte řadu profesionálních funkcí k posunutí snímků na nové umělecké úrovně. Snímejte a sdílejte snadno úžasné a dokonale stabilní filmy Full HD, i když běžíte, a vyjádřete se neomezenými způsoby pomocí plně kreativního ovládání. Objevte svou tvořivost mnoha chytrými funkcemi, které usnadní zachycení hvězdné oblohy, jedinečných snímků a krátkých filmových klipů s profesionálními výsledky. Specifikace fotoaparátu: 1.0 – velký snímač pro špičkové výsledky Intelligent IS – stabilní snímky a filmy v každé situaci Bluetooth – Stálé připojení mezi fotopaparátem a chytrým zařízením F/2 – vysoká světelnost výkonné zpracování procesorem DIGIC 7 pohodlné nabíjení pomocí USB kabelu 3" dotykový LCD – jednoduché dotykové ovládání mimořádně rychlé automatické zaostřování a kontinuální snímání ve formátu RAW
Zobrazit článek >
 
Vše, co potřebujete vědět o filtračních konvicích III (Filtrační konvice Brita Marella)
Pokud je vaše rodina početnější, možná ještě víc než konvici využijete karafu. Ty bývají obvykle většího objemu než konvice, a tak vám filtrovaná voda vydrží déle. Právě na správné prozkoumání objemu je vhodné myslet nejvíce. Ujistěte se, o jakém je v případě vámi vybrané konvice řeč. Kromě celkové míry vody, kterou láhev zvládne pojmout, je třeba se zaměřit taky na objem přefiltrované vody. Ten vás totiž zajímá mnohem víc než celkové možnosti konvice. Do prostoru pro přefiltrovanou vodu se vejde obvykle kolem poloviny celkového množství, a tak musíte počítat s tím, že pro doplnění vody z filtru budete muset po dolití té přefiltrované chvíli čekat. Jedná se však o drobnou komplikaci, pokud tento fakt vůbec za komplikaci považovat lze. O filtru už byla řeč, jen je ještě před nákupem vhodné upozornit na to, abyste si ověřila, kde se právě filtry do vaší konvice dají sehnat. Zjistěte, zda jsou běžně dostupné a samozřejmě prozkoumejte i jejich cenu. Určitě se vyplatí investice do dražší filtrační konvice, pokud pak její filtry patří mezi ty cenově nejvýhodnější. To si jistě představíte i sama. A teď už nezbývá nic jiného, než konvici koupit, že? Otestujte oblíbené filtrační nádoby Brita, které se vám hrdě odmění svou dlouhou výdrží a rychlou funkcí. A svěží stoprocentně chutná voda je už na cestě!
Zobrazit článek >
 
Klidná mysl
Meditace pochází z latiny a znamená rozjímání. Tak si uvařte šálek dobrého čaje, zastavte čas sama v sobě a vnímejte jen sama sebe. Představte si blankytně modrou oblohu s bílými obláčky, které plují, možná se na chvíli zastaví a zase odejdou. A to jsou i naše myšlenky. I ty které nás obtěžují, a zdržují se v hlavě, jednou odejdou. Fyzické cvičení nám pomáhá žít zdravě a udržet se v kondici. Meditace pomáhá dosáhnout vnitřního klidu, štěstí a vychutnávat si život. Udělejte si každý den čas, ponořte se sama do sebe a zapomeňte na vnější svět. Nemusí to být hodiny, stačí třeba jen deset minut. Důležitá je pravidelnost. Meditace mindfulness je umění zaměřit pozornost k přítomnému okamžiku bez jeho hodnocení. Získáte odstup od svých emocí a nepříjemnostem. V běhu každodenního života totiž děláme jednu věc za druhou a nedokážeme si všímat co se děje kolem nás a proto nedokážeme správně reagovat. S meditací mindfulness začnete postupně žít v přítomnosti, všímat si toho, co se děje, začnete si všímat sama sebe, svých potřeb a přání. Jak na to Na chvíli se zastavte, ať už děláte cokoliv. Nechte myšlenky a vzpomínky odplout a zkrátka je buďte. Dýchejte! Nesoustřeďte se na nic jiného než na svůj dech. V duchu pošlete dech do bolavých ramen nebo napětí v obličeji. Soustřeďte se na své smysly. Co vidíte, co slyšíte, co vnímáte v tento okamžik. Cesou k vnitřní spokojenosti je vděčnost, za to, že máte rodiče, partnera, děti, práci … Ne všichni mají takové štěstí jako vy.
Zobrazit článek >
 
Lehátko do vany pro miminka od Beaby
Pokud máte malé miminko, určitě znáte koupání z porodnice. Avšak koupací lehátka do vany nabízejí bezpečnou a jednodušší manipulaci s vašim drobečkem. Poté bude koupel příjemná jak pro miminko, tak i pro vás. Pokud budete používat koupací lehátko, budete mít obě ruce volné a můžete se více a pečlivěji věnovat vašemu miminku. Do kdy používat lehátko? nejvhodnější doba k používání lehátka je od narození miminka po dobu, než začne vaše dítě samo sedět, tedy bez opory. Je lehátko bezpečné? Ano! Lehátko dává maximální oporu dětskému tělíčku. Pokud máte živějšího potomka, nemusíte se obávat, že by se lehátko převrhlo. Jeho stabilitu zajišťují protiskluzové úchyty. Jaké jsou druhy lehátek do vany: Plastová lehátka - jsou anatomicky tvarovaná. Jsou snadno omyvatelná a snadněji se udržují. Maličkou nevýhovou může být počáteční nepohodlnost a taktéž může miminko studit. Látková lehátka - jsou měkká a velmi pohodlná. Povlak je nutné pravidelně prát! O PRODUKTU: Lehátko do vany zn. Beaba je vhodné do každé dětské vaničky. Je velice pohodlné a má dostatečný sklon, který zajišťuje, že dětská hlavička i jeho trup budou drženy nad vodou. Potah je z měkkého a zároveň z příjemného materiálu. Každé koupání pak bude příjemný zážitkem nejen pro miminko, ale i pro vás!  Lehátko má nosnost 10 kg. Potah lze sejmout a prát. Lehátko do vany - modré od zn. Beaba zakoupíte v eshopu zde: pro-deti.eiffeloptic.cz              
Zobrazit článek >
 
Jak zafixovat rtěnku? II
Pokud nosíte stále stejně barevnou rtěnku nebo střídáte podobné odstíny, určitě se vyplatí koupit si do páru i konturovací tužku. Konturka zajistí, aby se rtěnka nedostala tam, kam nemá. Rtěnka se někdy moc ráda rozpíjí, dostane se do kůže okolo rtů a líčení samozřejmě pak nevypadá hezky. Nanesením barevné tužky zajistíte i delší výdrž rtěnky, konturka přes hraniční čáru barvu nepustí. Pokud vám došel i korektor, lze konturku využít jako podklad pod rtěnku. Jen myslete na to, že rty tužkou je třeba nalíčit velmi jemně, soustřeďte se na silnější okraj. Vsaďte na vrstvení. Ale pozor, s jedním trikem navíc. Už jakmile si naneste první vrstvu rtěnky, použijte papírový kapesník, do kterého barvu obtisknete. Nebojte, ubrousek pohltí jen to potřebné a rtěnka na vašich rtech zůstane. Pak se nemusíte bát nanést ještě jednu vrstvu rtěnky. I po tomto kroku však použijte trik s papírovým kapesníčkem a přebytečnou barvu dostaňte dolů. Určitě barvu neutírejte. Kapesník stačí přitisknout na rty tak, jako byste ho chtěla políbit. Pokud máte v plánu používat pudr, který určitě poslouží taky jako fixátor, pak vězte, že je nutné ho nanést na předposlední vrstvu rtěnky. Na pudr následně ještě musí přijít konečná vrstva barvy, jinak by rty nevypadaly pěkně. V závěru celého líčení rtů samozřejmě můžete užít pravý fixátor. Jedná se většinou o bezbarvé tuhé gely, které naneste na horní vrstvu rtěnky. K dispozici jsou fixační přípravky lesklé a matné, záleží na vašich preferencích.  
Zobrazit článek >
 
Lehká osvěžující jahodová polévka
V horkých letních dnech nemáme na těžká jídla téměř pomyšlení. Už pro samotné vysoké teploty míváme pocit těžkosti a k občerstvení vyhledáváme spíše jídla chlazená a osvěžující. Máte-li ráda polévky, zkuste si připravit nějakou netradiční. Na zahrádkách dozrávají jahody a tak je můžete plně využít jako hlavní ingredienci. Touto skvělou, osvěžující dobrotou potěšíte nejen svůj žaludek, ale také, s vynecháním červeného vína, Vaše děti. RECEPT: Jahodová polévka se zmrzlinou Ingredience: 400 g čerstvých jahod 2 dcl červeného vína (varianta pro dospělé) 50 g cukru krupice 1 vanilínový cukr 100 g zakysané smetany 1 limetka vanilkovou zmrzlinu lístky máty na ozdobu Postup:   Nejprve očistíme a omyjeme jahody. Vložíme je do hrnce a rozmačkáme je společně s oběma druhy cukru. Při variantě pro dospělé, přidáme červené víno a směs rozmixujeme. Poté dobře omyjeme limetku a nastrouháme kůru, kterou smícháme se zakysanou smetanou. Zakysanou smetanu s limetkovou kůrou vmícháme do jahodové polévky. Polévku dáme vychladit do lednice. Při servírování přidáme do talíře s polévkou kopeček vanilkové zmrzliny, který ozdobíme lístkem máty.  Vyzkoušejte další skvělé lehké polévky, které Vás svojí konzumací neunaví a dodají vitamíny. Recepty najdete v kuchřce pod názvem LEHKÉ POLÉVKY - RECEPTY OD BABIČKY.  
Zobrazit článek >
 
Pálivé papričky na zdraví! II
Snižují hladinu cukru v krvi Pokud jíte papričky při jídle nebo po něm, dokáží snižovat příjem inzulinu z něj. Tento proces souvisí s vlákninou. Ta zpomaluje rychlost vstřebávání cukru do těla. To je taky důvodem, proč jsou papričky vhodné i pro diabetiky. Snižují cholesterol a posilují srdeční činnost Papričky zajišťují rychlé rozpouštění cholesterolu a následné vyloučení z krve a těla. Papričky navíc mají vliv na srdeční činnost, snižují riziko infarktů a mrtvice. Zrychlují metabolismus Leckde si přečtete, že chilli papričky dokáží pořádně rozproudit metabolismus. Je to pravda. Pokud hubnete a každý den spořádáte lžíci mletých papriček, můžete dosáhnout toho, že se váš metabolismus zrychlí až o 23%. Skvělým společníkem jsou i z druhého ohledu. Obsahují bílkoviny, které urychlují redukci váhy. Když se podíváme na papričky samotné, jsou nízkokalorické. To je bezvadné, ne? Zahání hlad Zůstaňme ještě u hubnutí. Je jasné, že po pálivém jídle vás obvykle přejde chuť na cokoliv. To je pravda, ale papričky k tomu ještě zvyšují pocit sytosti. Podporují trávení. Působí jako přírodní projímadlo, snižují chuť na tučné i sladké. Zlepšují náladu Papričky, zejména látka capsaicin, mají vliv na naši náladu. Vzbuzují totiž v těle hormony štěstí. Knihu Koření a jeho léčivé účinky najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Vliv alkoholických nápojů na vaši krásu III
Usnete s make-upem  Za daný problém téměř vždy může taky alkohol. Vypijete pár drinků a jste ráda, že se vůbec dostanete do postele. Sprcha nepřipadá v úvahu, natož nějaké odličování. Vaše pokožka touto vaší nedbalostí však dostane opravdu dost zabrat. Víte, že během spánku se naše tělesná teplota zvyšuje? Jde o přirozenou reakci při odpočinku, avšak upozornit je třeba na to, že právě za teplejších podmínek je naše pokožka schopna do sebe absorbovat mnohem více látek. Co se stane ve chvíli, kdy se neodlíčíte? Make-up, pudr, nečistoty celého večera a další látky se dostanou k vašim buňkám. V pokožce samozřejmě nemají co dělat, a tak se je tělo bude snažit zase vyloučit. Typickou obranou reakcí jsou pupínky a černé tečky. Ty vás budou strašit ještě minimálně po několik dní. I když večer zanedbáte nanášení krému a hloubkové čistění pokožky, make-up a všechna jiná líčidla si opravdu odstraňte. Nebo chcete mít ošklivou pleť ještě několik dní po večírku?  Nespíte dobře Možná se vám zdá, že po alkoholu spíte doslova jako zabitá, ale tělo si ve skutečnosti vůbec neodpočine. Má problémů s odbouráváním alkoholu víc než dost. V noci či k ránu pracuje mnohem víc než obvykle. Tím, že se ve skutečnosti vlastně skoro nevyspíte, celý den nemusíte vypadat jen hůř než obvykle, ale taky vás může trápit stres a nervozita, typické příznaky nedostatečného spánku a únavy. 
Zobrazit článek >
 
Pampelišková káva – Proč vyměnit klasiku? I
Pampeliška je sama o sobě léčivá a můžete si z ní připravit dokonce i kávu. Jedná se o zdravý povzbuzovač plný síly. Jaké má pampeliška účinky a proč ji pít? Pampeliška je bohatým zdrojem vitaminů A, skupiny B, C a D. Obsahuje taky značný počet minerálů, například zinek, vápník, hořčík, železo a nebo draslík. Tato bylina lze přidat do jídla, ale taky z ní lze připravit výborné nápoje. Jedním z nich je pampelišková káva, která se připravuje speciálně z kořene smetánky lékařské. Jde o rostlinu, plnou zátraků. Pampelišková káva se připravuje z kořene rostliny. Ten má mnoho významných účinků na lidský organizmus. Tak třeba startuje metabolismus a pomáhá s hubnutím. Odkyseluje organizmus a zbavuje tělo přebytečné vody, Pampeliška dodává energii a detoxikuje tělo. Kořen má vliv na trávicí soustavu celkově, ale nejvíc se vyznamenává v ochraně střed, jater a žlučníku. Tyto orgány brání celkově před nemocemi. Pampeliška podporuje taky vylučovací soustavu, má vliv na funkci ledvin a močového měchýře. Výtažky z pampelišky taky snižují krevní tlak a ovlivňují činnost srdce. Snižuje cholesterol v krvi. Kořen z pampelišky působí protizánětlivě, čistí a posiluje střeva. Pampeliška je vhodná na akné, působí proti ekzémům a vyrážkám. Studie skutečně potvrdily, že kořen pampelišky působí proti rakovině. Pomáhá vyhnout se buňkám kontaktu s nebezpečnými radikály a celkově je před nimi chrání. Vyzdvihuje taky schopnost chemoterapií léčit jedince. Vyzkoušejte taky Pampeliškovou kývu Pražený kořen. 50 g tohoto zázraku najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Co při vaření děláte špatně? Jakých chyb se dopouští i zkušení kuchaři? II
A je tu další pokračování článku o vaření. Jakých chyb se dopouštíte? V tomto druhém díle článku se podíváme ještě na obecnější (nejen) kuchařské rady. V další sérii článků s trochu jiným názvem si budete moci přečíst o chybák, kterých se běžně dopouštíme při přípravě jednotlivých pokrmů.  Jste zvyklá před uklizením nákupu do lednice omýt veškeré ovoce i zeleninu, aby je pak jejich strávník nemusel omývat a rovnou si zdravou svačinu snědl? Tímto způsobem však ovoci i zelenině akorát škodíte. Ta se totiž po umytí až dvakrát rychleji kazí. Navíc voda přitahuje bakterie a mikrobi, v lednici se na ně nachytá spousta dalších škodlivin. Rozhodně byste měla každou porci ještě těsně před jídlem omýt. Pamatujte si, že nejlepší je omývat zeleninu i ovoce až těsně před konzumací. Zůstaňme ještě u ovoce. Možná vás nikdy nenapadlo, že bakterie se mohou udržovat i pod povrchem. Ano, mikrobi se dokážou dostat třeba i pod slupku od banánu. Pokud dbáte na omývání, určitě se naučte oplachovat i ovoce, ze kterého jste odstranila slupku. Zapomeňte na mytí nádobí a jeho uklízení při vaření. Můžete ho nejen zašpinit, ale taky na něj přenést zdraví škodlivé látky. Představte si, že jste právě roklepla vejce, vyhodila skořápky a v tom okamžiku se domyla myčka a vy jste šla rychle vyrovnat alespoň pár talířů. Popadla jste utěrku, avšak na ní se dostaly i zbytky syrových vajec, utřela jste nádobí a možná jste tak zadělala zdravotní problém nejen sobě, ale i ostatním, kteří dostanou na talíř svou obědovou porci.  Poučila jste se z těchto kulinářských nedostatků? Teď už jen správně!  Knihu vůně domova Vaření najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Boj proti akné I
Trápí vás nehezké pupínky na obličeji? Už nevíte, jak na ně zaútočit? Přečtěte si naše rady, které se ve většině případů skládají ze zcela přírodních ,,receptů‘‘. Zbavte se akné jednou pro vždy. Co na kožní problémy zabírá?  Zelený čaj  Uvařte si zelený čaj tak jako běžně, ale sáčky po jeho vylouhování nevyhazujte. Jemně je vyždímejte a následně jimi začněte přejíždět pokožku na obličeji. Čaj obsahuje látky, které zmírňují záněty a ničí bakterie. Obklady ze zeleného čaje si taky dokáží poradit se zarudlou pokožkou. Díky vysoké míře antioxidantů působí čaj proti vráskám a zabraňuje tvorbě kožního mazu. Využijte tohoto pomocníka, kterého jistě máte doma.  Ocet jablečný  Jablečný ocet je skvělý na pleť díky silným dezinfekčním, antibakteriálním a antivirovým účinkům. Zabíjí i ty bakterie, které mají podíl na tvorbě akné. Dokáže potlačit zánět nebo alespoň zmírnit jeho projevy, a tak vás zbaví neustále zarudlých pupínků. Díky octu navíc dostanete z kůže přebytečný kožní maz. Ocet na svou pleť aplikujte jednou denně, ideálně večer. Nalijte prostředek na vatový tampónek a pleť pomocí něho omyjte. Nechte půl minutu působit a poté opláchněte.  Tea Tree Australský tea tree zázrak vysušuje pokožku, zabíjí bakterie a ještě zmírňuje projevy akné. Díky schopnosti odstraňování mastnoty vás zbaví viditelných mocnějších pupínků, které jsou pro oko samozřejmě nehezké. Při dlouhodobějším užívání dokáže jedince akné zbavit úplně. Dejte si však pozor na to, že Tea Tree není pro každého, všem tento olej nesedne.  Na seznam svých kosmetických přípravků přidejte produkt od Aromedica – Gel pro mastnou pleť se sklonem k akné 50 ml, který najdete zde: eshopeiffel.cz/zdravi.
Zobrazit článek >
 
Lék na neforemnou postavu: Co vám pomůže v boji za lepší tělo? II
Pokud jste se právě rozhodla pro návštěvu různých fitness studií, musíte si nejprve odpovědět na otázku ,,Proč?‘‘. Proč vlastně chcete začít cvičit? Máte v úmyslu pouze posílit svalstvo a zformovat postavu nebo shodit pár kilogramů a pak si váhu udržovat? Každý požadavek vyžaduje trochu jiné cvičení, je dobré si nejprve rozmyslet svůj cíl a prozkoumat možnosti.  Cvičení má i mnoho dalších plusů, které (nejen) každá žena ocení. Nemění jenom tvary vašeho těla, ale působí na vás i zevnitř. Zbaví člověka stresu i jiných negativních pocitů. Správným cvičením můžete mnohonásobně zlepšit svůj zdravotní stav. Rušíte jím taky riziko různých druhů zranění. Cvičení pomáhá omezit příznaky menopauzy u žen. No není to dostatek důvodů proč se začít pohybovat? O tomto tématu se taky rozpovídá autorka v knize Ovládněte svůj metabolismus, která vám byla doporučena již v předchozím článku. Dnes vám představíme druhý fenomenální bestseller, druhou část této knihy, která nese podtitul Kuchařka. Autorkou je Jillian Michaels, žena, pro niž spor je největší vášní. Je cvičitelkou a fitness poradkyní. Co vás ale jistě nejvíc potěší, na YouTube najdete pod jejím jménem mnohé řízené lekce, které vám zaberou maximálně půl hodiny času. Vyzkoušejte toto stoprocentně účinné cvičení, které dokáže kompletně přebudovat vaše tělo. A samozřejmě nezapomeňta vařit zdravě. Jillian vám poradí ve své knize. Žádné chemikálie ani nezdravé produkty, i zdraví jídlo může chutnat delikátně. Přesvědčte se sama.  
Zobrazit článek >
 
Za silonky vděčíme českému muži
Snad téměř každá žena měla tu čest nosit je minimálně jednou na nohou. Silonky, módní doplněk i nutnost každé ženy nejen v době dávno minulé. Umělé vlákno, které u nás nahradilo hojně používané luxusní hedvábí. A zase ti muži Kdo se alespoň trochu zajímá o historii, ví, že i muži rádi, a vlastně jako první, nosili přiléhavé kalhoty, podobné dnešním legínám. Ženy naopak nosily punčochovou variantu těchto kalhot. Jak pro ženy, tak pro muže to nebyla otázka estetiky, ale nezbytná ochrana nohou. Často se za zimního počasí nosilo i několik vrstev punčoch najednou. Postupně ale funkce ochrany nohou vystřídala estetika a obyčejné punčochy byly nahrazeny punčochami s okrasnými švy. Muži nakonec vyměnili současnou ochranu nohou za kalhoty a ponožky. Dámy zůstaly u punčošek, a to především v době, kdy do módy vstoupily i krátké sukně. Dlouhé pletené punčošky vystřídaly punčošky vyráběné z luxusního hedvábí, což z finančních důvodů nebylo zrovna pro každou ženu. Zanedlouho po 2. svétové válce české ženy zajásaly, zrodily se silonky. Muž silonek i kontaktních čoček Za vynález silonového vlákna mohou ženy vděčit muži, který o několik let později vynalezl světově proslulé kontaktní čočky. Ano je řeč o Ottu Wichterlovi, největším českém vynálezci. A jak to vše začalo? Když nacisté zavřeli vysoké školy nemohl Otto dokončit studium na lékařské fakultě, kde studoval biochemii, nechal se proto zaměstnat ve výzkumném ústavu Baťových závodech. Baťa dal Wichterlemu volnou ruku, což se mu zanedlouho vyplatilo. Ottovi se podařilo vyvinout systém spřádání polyamidové příze. Válka ale zabránila úspěchu. Baťa nechtěl, aby vynález získali Němci, po válce zase hrozilo, že vynález padne do rukou komunistů. Výroba silonu se tak rozjela až o deset let později v roce 1950, kdy na trh pronikly první československé silonky. Nutno říci, že z vynálezu Otty Wichterleho nemají dodnes radost pouze ženy, ale také rybáři, tenisté nebo chirurgové. Je libo silon nebo nylon? První punčochy ze syntetických vláken, konkrétně z nylonu, byly vyrobeny o několik let dříve v Americe. Na světové výstavě v New Yorku v roce 1939 firma Du Pont přestavila tyto lehké nylonové punčochy, jako alternativu dražších punčoch hedvábných. Ženy se na ně vrhaly jako smyslu zbavené. Nylonky se prodávaly po celých Spojených státech, prodalo se jich čtyři milióny párů. Ženy se ale neradovaly dlouho. Výroba nylonových punčošek musela ustoupit válce, do které se Amerika v Evropě přidala. Místo nylonových punčoch se tak z nylonu vyráběly potřebnější věci, jako byly padáky a stany pro vojáky. Světová značka A kdo může za velkovýrobu silonek? Neméně známá firma z Vansdorfu, firma ELITE a.s., která si nejen díky silonkám získala věhlasné jméno, ale zasloužila se o jejich další zdokonalení a vylepšení. Historie firmy sahá až do roku 1905, kdy paní Marie Kunertová vyráběla pletené zboží. A jak je to u starých dobrých značek obvyklé, první punčošky paní Kunertové vznikaly v malém přístavku za domem. Ale to už je jiná historie.  Nejen silonky zdobí ženu, pokud hledáte i jiné zajímavé módní doplňky, podívejte se zde.
Zobrazit článek >
 
Letošním trendem jsou přírodní materiály: Vyznáte se v nich? II
Angora Angorský materiál se hodí spíše do chladnějšího počasí, neboť tato látka dost hřeje. I v jarních kolekcích však kousky z angory seženete. Jedná se o jemnou a hebkou látku, která se připravuje z ostříhané srsti angorských králíků. Lidé mylně zaměňují látku s tou z angorských koz, jde však o materiál úplně jiné a vůbec ne hebké struktury. Angorská látka se často míchá s bavlnou nebo vlnou z důvodu upevnění vláken. Nejčastěji se z ní vyrábí ponožky, svetry a zimní doplňky. Pěkný přehoz vám však při studených večerech bude ku prospěchu. Pašmína Pokud znáte kašmír nebo jej dokonce máte v oblibě, pak si i pašmínu zamilujete. Tato látka se vyrábí ze srsti tibetských koz. Právě v Tibetu a oblasti celého Perského zálivu se pašmínové látky vyrábí. Látka je velice jemná, většinou tenčí, překvapí vás však její hřejivost. Pašmína se nemačká a navíc se vyznačuje vysokou odolností. Pašmínu s sebou můžete nosit jako přehoz pro případ ochlazení. Nejčastěji se z této látky vyrábí velké šály a šátky, které obvykle nesou shodný název s materiálem. Kůže Kůže tvoří jeden z úplně nejstarších materiálů vůbec. V historii byl naprosto nepostradatelný, v současné době bychom se bez kůže také jen těžko obešli. V létě užijete především kožené boty ve formě sandálků nebo lodiček, i kožená sukně však může vypadat stylově. Kabelka v kůži by se vám mohla také hodit. Jen si dejte pozor na to, abyste se o svůj kožený majetek správně starala. Vyžaduje jistou péči. Speciálně se pak z nehladké či původní kůže vyrábí kožešiny. 
Zobrazit článek >
 
Cukrovinky po domácku? Co třeba výborné Mozartovy koule s marcipánem? II
V předchozím článku jste se mohla dozvědět pár základních informací a hlavně zajímavostí, které se týkají kuliček, které dnes budeme péct. Jdeme na to! Budete potřebovat: Hořkou čokoládu (na rozpuštění, 300 g) Marcipán (případně jakoukoliv náhradu výplně, 400 g) Na pevné těsto: Čokoládu na vaření (80 g) Máslo (80 g) Cukr moučka (50 g) Vejce (2 ks) Hladkou mouku (50 g) Kypřící prášek (1 ks) Mleté mandle (50 g) Na krém: Čokoládu na vaření (100 g) Smetanu ke šlehání (100 g) Máslo (100 g) Rum (50 ml) Postup: Nejprve upečte čokoládové dorbky, ty vytvoříte z prostředních ingerdiencí na pevné těsto. Čokoládu rozpusťte a v míse smíchejte s máslem, cukrem a přidejte vejce. Smíchejte mouku s kypřicím práškem a mandlemi a směs zatřete do čokoládové hmoty. Vymažte a vysypte menší pekáč, rozetřete těsto a pečte při 180 °C asi 15 minut. Upečený korpus nechte vychladnout a pak ho rozdrobte do mísy. Na krém zahřejte smetanu a rozpusťte v ní čokoládu, máslo a přidejte rum. Krémem zalijte drobky v míse, měla byste získat hustou hmotu. Dejte ji do lednice ztuhnout tak, aby z ní šly tvarovat kuličky. Ze ztuhlé hmoty následně tvarujte kuličky asi o velikosti lískového ořechu a dejte je do lednice opět ztuhnout. Postupně je obalujte marcipánem, z lednice jich berte vždy jen male množství kuliček a hned po obalení je do ní znovu vraťte, rychle se rozehřívají. Koule nechte v lednici trochu oschnout a pak je obalujte v rozpuštěné čokoládové polevě. Umístěte je na tác nebo mřížku a nechte je tuhnout. Polité koule nedávejte do lednice – zešedly by a ztuhly tak, že byste je z krabičky nebo talířku musela násilím odtrhávat. Nejvíc jim svědčí teploty mezi deseti a dvaceti stupni, třeba na balkoně.
Zobrazit článek >
 
Podkladová Gold anti-wrinkle base
Všechny se chceme být celý den upravené a cítit dobře. Všimla jste si ale, že i když se ráno pečlivě nalíčíte, make-up vydrží sotva dopoledne? V případě řasenky je to jasné, bez úpravy žádná, tedy kromě voděodolné, nevydrží ani pracovních 8 hodin. Ale make-up? Jedním z důvodů nestability, kromě kvality použitých líčidel, je kvalita podkladu, na němž má make-up držet. Roli hrají vlastnosti denního krému, který používáte. Například mastnější krém, pokud neodsajete nevstřebaný zbytek, spolehlivě vaše ranní dílo rozpustí. Zřídkakdy také považujeme za důležitou podkladovou bázi. Jejím úkolem je především zmatnit a vyhladit tvář tak, aby se barevný podkladový krém neusadil v pórech a jemných vráskách. Některé báze mají také rozjasňující, vyživující, případně hydratující složky a hodí se i k samostatnému použití. Na trhu je podkladových bází široká nabídka, spolehlivě ale fungují jen některé. V době internetu je ideální za tím účelem prohlédnout recenze na nákupních serverech, některé z nás ale nedají na subjektivní dojmy. Vyhovuje jim metoda pokus-omyl. Ať už patříte k jakékoliv z těchto skupin, prohledněte si naši nabídku. Vyzkoušejte omlazující a vyhlazující bázi Gold anti-wrinkle base od osvědčeného Dermacolu. Zlatavý gel vyhlazuje, omlazuje, rozjasňuje zlatavými částečkami a zaručí vám celodenní trvanlivost vašeho líčení. Hodí se pro všechny typy pleti. A ještě jeden bonus vám nabízí: je cenově dostupná. To přeci za zkoušku stojí. Gold anti-wrinkle base - omlazující a rozjasňující bázi značky Dermacol zakoupíte v sekci Kosmetiky.    
Zobrazit článek >
 
Dávka romantiky Lucindy Riley II
Půlnoční růže Román vás zavede do světa indických maharádžů a jejich velkolepých paláců, seznámí vás s tamější kulturou. V pozadí nezůstane ani tajemství anglické šlechty. Román Půlnoční růže líčí soudy čtyř generací. Autorka vypráví o životě krásné Anahity, která pochází z urozené, ale velmi chudé indické rodiny. Ta se spřátelí s princeznou Indirou, která žije v přepychu. Dostane nabídnuto, že ji může doprovázet na internátní školu až do samotné Anglie. Tato cesta je jí osudnou, neboť zde najde bohatého dědice panství, do kterého se i zamiluje. Po této události celý děj přeskočí osmdesát let. Na panství, kde pobývala se svým vyvoleným Anahita se nyní chystá mladá americká herečka točit film. Na tomto pozemku však potká zajímavého přítele, který je pravnukem Anahity. Společně se rozhodnou k objevování temných tajemství jeho rodiny. Budete překvapena, na jaké zapeklitosti pátrací pár přijde. Dozvíte se, že nad jejich rodem bude možná viset krutá kletba. Tajemství černé orchideje Julia se po tragické havárii, při níž zahynuli její manžel a malý syn, vrací do míst svého dětství. Krajina kolem norfolského panství Wharton Park se pro ni stává útočištěm před okolním světem a vzpomínky na milovaného dědečka, pěstitele orchidejí v panských sklenících, jí dodávají sílu i v okamžicích nejhlubšího zoufalství. Navíc se ve Wharton Parku objevuje nový dědic panství, milý a laskavý muž, který tají podobné šrámy na duši jako Julia. Jejich zpočátku opatrná náklonnost se brzy mění v hlubší cit, ale Julia se mu brání, protože má pocit, že ztratila právo na štěstí. Majitel panství při rekonstrukci starého šlechtického sídla narazí na ukrytý deník Juliina dědečka. Když Julia odveze zápisky babičce Elsie, která se odstěhovala z Wharton Parku brzy po manželově smrti, Elsie se navzdory dávným slibům rozhodne, že je načase svěřit vnučce pravdu. Před užaslou Julií tak postupně začne odhalovat dávný tragický příběh lásky, který začíná na Wharton Parku těsně před válkou a pokračuje v exotickém Thajsku, vlasti orchidejí, které Juliin dědeček s takovou láskou po celý život pěstoval. Lásky, která dramaticky zasáhla do osudů několika obyvatel panství, ale také do osudu nádherného venkovského sídla, s nímž jejich životy zůstaly navždy spojeny. Knihy Lucindy Riley najdete zde.   
Zobrazit článek >
 
V tomhle všem vám pomůže vaše mikrovlnka!
Každá domácnost využívá mikrovlnku hlavně na klasický ohřev jídla nebo třeba dopékání. Víte však, k čemu vám ještě může být dobrá? Přečtěte si tento článek, jehož některá fakta vás rozhodně překvapí. Získávání šťávy z ovoce Pokud jste závislá na takzvaných domácích fresh drincích nebo klasických smoothie, rozhodně vás potěší tento trik. Vymačkejte všechnu šťávu z ovoce tak, jak jen vám půjde. Pak ho však nevyhazujte a vložte jej na dvacet vteřin do mikrovlnné trouby zapnuté na plný výkon. Po vyjmutí uvidíte, na kolik šťávy jste ještě zapomněla. Přidejte ji do vašeho smoothie. Možná ztratila pár vitaminů, chuť však rozhodně ne, o dostatek vitaminů se postará zbylá šťáva. Měknutí luštěnin Každá správná hospodyňka ví, že aby byly luštěniny měkké, musí se alespoň den dopředu namočit. Může se vám ale stát, že na tento úkon před vařením zapomenete. Nic si z toho nedělejte. Vložte je do mikrovlnné trouby na deset minut, poté nechte půl hodiny dojít a můžete začít připravovat jakékoliv jídlo. Obnovení vůně koření Máte doma již dlouhou dobu koření, které ztratilo vonnou esenci? Vložte ho do mikrovlnné trouby na pár sekund a jeho aroma je ihned zpět. Tento trik můžete použít i na sušené květiny. Ty se také po několika sekundách v mikrovlnce rozvoní. Návrat tekutého medu, roztavení čokolády Zcukernatěl vám med nebo potřebujete v rychlosti roztavit čokoládu bez vodní lázně? Vložte tyto potraviny do mikrovlnné trouby na dvě minuty a vaše přání bude splněno. Návrat měkkého chleba Je koupený chléb již tvrdý jako kámen? Vložte ho do mikrovlnky, překryjte namočenou papírovou utěrkou a mikrovlnnou troubu zapněte na plný výkon na deset sekund. O úkonu bude váš chléb chutnat i vonět jako by se právě dopekl. Kuchyňské doplňky a drobné kuchyňské spotřebiče najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Vánoční zvyky, které dodržujeme, ale nevíme proč
K Vánocům se pojí nejrůznější zvyky, které pocházejí z dob před vznikem křesťanství pro oslavu slunovratu, ale většinou oslavují přímo narození Ježíška. Betlém a jesličky První jesličky postavil v Itálii František z Assisi a ke krmení přivedl vola a osla. Večer tam pak v roce 1223 sloužil první stědrovečerní mši. První betlém byl představen jezuity v roce 1560 v českém kostele sv. Klimenta v Praze. Byl to první betlém v celé střední Evropě. Vánoční stromeček Jedná se o nejrozšířenější zvyk o Vánocích. Ti, co přicházeli poklonit se Ježíškovi, mu nechávali dary pod stromem. Proto i my pod ozdobeným vánočním stromečkem nacházíme dárky. Jmelí Jmelí je považováno za posvátné již od dob keltských druidů, kteří věřili, že má kouzelnou moc. Chrání proti ohni a nedovolí vstup do obydlí zlým duchům a čarodějnicím. Jmelí však musí být dobové a odseknuté zlatým srpem. Nesmí odpadnout na zem, pouze na připravené plátno pod stromem. Stará legenda také praví, že jmelí bývalo dříve strom, ze kterého byl zhotoven Kristův kříž. Strom po jeho ukřižování hanbou seschl a změnil se v rostlinu. Nezapomeňte, jmelí nosí štěstí jen obdarovanému. Štědrovečerní večeře Událost, během které se sejde celá rodina. Večeří se rybí polévka, bramborový salát a kapr. Při prostírání nezapomeňte připravit jeden talíř navíc pro nečekanou návštěvu, na jeden roh stolu dejte pecen chleba, abyste měli pořád co jíst, na druhý roh slaměnku pro dobrou úrodu, na třetí peníze pro blahobyt a na čtvrtý misku na zbytky pro dobytek a slepice. Celý stůl ovažte řetězem nebo provazem, což zaručí soudržnost celé rodiny. Od večeře se smí zvedat pouze hostitelka, ostatní sedí, dokud všichni nedojí. Rodina by se o příštích Vánocích nesešla celá.
Zobrazit článek >
 
Velikonoce ve světě I
Jak se slaví u Velikonoce u nás moc dobře víte. Napadne vás však, jak to mají ve světě? Myslíte si, že všude funguje pomlázka a velikonoční zajíček nebo vejce? Ne tak docela. Jiný kraj, jiný mrav, to platí i co se týče Velikonoce. Jak slaví Velikonoce jednotlivé státy světa? Francie Pokud jste pozorně četla náš předchozí článek o Velikonocích, pak víte, že zvony se na Zelený čtvrtek vypínají a jsou spuštěny až p Bílé sobotě. Tato němost zvonů připomíná starou Římskou tradici. Ve Francii se tento zvyk dodržuje stále, odbít nesmí ani jeden zvon, všechny přece odletěly do Říma. Další část však již mají předělanou po svém. Zvony se totiž vrací plné velikonočních vajíček a přináší dary pro hodné děti. Nosí taky sladkosti. Ty jsou pak rozdávány právě před kostelem nebo jsou předány rodičům, kteří je mají za úkol dát dětem. Někdy se sladkosti rozletí takovou rychlostí, že se potrácejí na zahradě a je nutné, aby si je děti našly. Poslední zvyk je pro děti nejoblíbenějším. Velká Británie V Anglii nechodí jen mužští koledníci, ale taky mladé slečny od domu k domy, klepou na dveře a prosí o velikonočního zajíčka. Tento zvyk je podobný halloweenskému. Itálie V Itálii je největší tradicí slavnost při svačině s velikonočními vajíčky. Jsou dány doprostřed stolu, okolo nich posedají lidé a ukazují svou vzájemnou lásku. Vajíčka jsou požehnána a pak se již můžou běžně konzumovat. Přečtěte si o Velikonocích ještě víc. Mnohé zajímavosti najdete a historická fakta najdete v knize Lectio divina - Doba postní a velikonoční triduum. Publikaci najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Perfektní rty: Recept na dokonalé líčení I
Rty jsou symbolem smyslnosti, patří do erotogenní zóny. Nechte si záležet na jejich líčení. Krásná barva, dobře vedená konturka nebo jen spořádaná úprava z vašich rtů udělá doslova předmět k nakousnutí. Jak nalíčit své rty? Pojďme si tento kosmetický proces projít krok za krokem. Součást článku tvoří šikovné tipy a triky. Zjistěte, zda postupujete při zkrášlování správně. Barva podle celého líčení Se rtěnkou se dobře experimentuje. Líčení rtů můžete založit na kontrastech, avšak pamatujte na to, že by rtěnka měla ladit s vašim celkovým líčením. Pokud si namalujete výrazné oči, už byste to neměla přehánět s barvou na rty. Jedno nebo druhé stačí. Dále se řiďte taky pravidlem chladných a teplých odstínů. Celkové nude líčení se však naopak nemusíte bát rozsvítit výraznou barvou. Malý bonus k tomuto pravidlu. Víte, že stylisté doporučují dodržovat stejné odstíny rtů a nehtů? Vyzkoušejte tuto taktiku. Líbí se vám? Konturovací tužka jako základ Pokud toužíte po looku plných rtů, základ líčení by měla tvořit konturka. Měla by být o něco tmavší než vaše rtěnka. Určitě nevybírejte žádnou světlejší. Linku jemně rozetřete štětečkem dovnitř rtů nebo ji přejeďte prstem. Mělo by dojít k zamaskování ostřejších hran. Tužka navíc dokáže vaše rty nejlépe proměnit. Pokud vás trápí velký ret, konturku nezavádějte až do krajů vnějších úst, hrany rtů vynechte. Jestliže však naopak toužíte po plnějších rtech, pak konturovací tužku veďte úplně po jejich hraně. Opticky rty zvětšíte, nikdo však díky následnému zamaskování rtěnkou nepozná, že k této fikané úpravě došlo. 
Zobrazit článek >
 
Kouzlo starých Vánoc aneb kde ho hledat
Vánoce? Kdy naposledy to vlastně byly svátky klidu, míru a lásky? Pojďte si na chvilku  zavzpomínat jak se dříve oslavovaly Vánoce. Kdy se začaly prvně slavit se už asi nikdo z nás nedozvíme, ale nejstarší zmínka a dochované záznamy mluví o oslavách kolem roku 336. Do 17. století se vánoční oslavy odehrávaly především v kostelích, poté se jesličky a slavení přesunulo do domácností. V 19. století se k obvyklým jesličkám přidalo i zdobení stromečků. Jak tedy ty opravdu staročeské Vánoce tehdy asi vypadaly? Několik dní před Štědrým dnem správná hospodyně napekla chléb, v bohatších domácnostech pekly také vánočku s rozinkami a oříšky. Byla pověra, aby se vánočka povedla, měla by mít hospodyně při jejím pečení bílou zástěru a při kynutí vyskakovat vysoko do vzduchu, jak vysoko vyskočí, tak dobře těsto vykyne. Štědrému dnu se přisuzovala magická moc a proto se držela  spousta zvyků, pojďme si je trošku připomenout: Zlaté prasátko - Můžeme zde hovořit  o tradici, kdy se tvrdí, že pokud vydržíte celý Štědrý den se postit, tak večer se vám pak zjeví zlaté prasátko, které vám zaručí hojnost a dobrou úrodu na celý příští rok. Zřejmě proto, že zajišťování úrody už nebývá nejvyšší prioritou našich domácností, tak se také málokomu podaří zahlédnout stín zlatého prasátka jak běží po stěně či stropu místnosti a málokdo tuto tradici dodržuje, ale představme si, jak bychom se asi na večer plný hojnosti těšili, kdybychom vydrželi do večera se postít. Házení střevícem - Svobodné dívky jej házely přes rameno ke dveřím. Potom se běžely podívat, jak to dopadlo a pokud špička ukazovala ke dveřím, dívka se v daný rok měla už vdavek dočkati. Třesení stromkem - Určitě to nebylo vánočním  stromkem, ale nejčastěji mladou jabloní či zlatým deštěm nebo bezem na zahradě. Děvče si vyběhlo po večeři na zahradu, zatřáslo stromkem a odkud – z jakého směru se první ozval pes, odtud měl přijít slečně ženich. Rozkvetlá Barborka - Svobodná dívka si na svátek sv. Barbory utrhla větvičku třešně nebo zlatého deště. Pokud jí snítka rozkvetla do Štědrého dne, do roka se vdala Štěstíčka - Na malé papírky se napsala psaníčka zpravidla jednoslovná hesla (štěstí, zdraví, bohatství, svatba, dítě atd.) a ta se vložila do nádobky. Stolovníci pak po večeři losovali. Převládala samozřejmě pozitivní hesla, negativním se vyhýbali. Použitá hesla se vracela do nádobky zpět, aby si další losující  mohli vytáhnouti svou budoucnost a dozvěděli se tak svůj osud, co je čeká a nemine. Lití olova do vody - Vzala se kovová lopatička a nad plamenem se roztavil kousek olova, který se následně vlil do lavoru nebo nádoby se studenou vodou. Podle výsledného tvaru se odhadovala podoba či povolání budoucího partnera, případně budoucnost milého. Pouštění lodiček - Naloupaly se vlašské ořechy. Ze skořápky ořechu se vyrobily lodičky, zákaply voskem na který se postavil zbytek svíčky. Zapálené se pouštěly v lavoru naplněném vodou. Podle toho, kam dopluly, se hádalo, kdo zůstane doma a kdo se vydá do světa, když se lodička držela u kraje-dotyčný zůstal doma, nebo když doplula ke středu umyvadla vydával se do světa. V některých krajích byl trochu jiný výklad tohoto zvyku – komu lodička doplula nejdál, toho čekal dlouhý a šťastný život. Krájení jablka - Po štědrovečerní večeři si každý musel rozkrojit jablko, napříč, tedy kolmo na stopku. Kdo ve svém jablku nalezl pěticípou „hvězdičku“ ze zdravých jadérek, byl spokojen. V příštím roce ho čekalo štěstí a zdraví, ale běda tomu koho čekal jádřinec červavý, musel se nemoci bát. A když byla místo  pěticípé hvězdičky jadérka uspořádána do tvaru křížku, hrozilo to nejhorší. Proto všichni vyhledávali velká, zdravá jablíčka. Podobně hledali lidé budoucnost i ve vlašských ořechách. Kdo ve čtyřech nalezl zdravá jádra, věřil, že bude zdravý celý rok Dělení vánočních oplatků - V některých krajích se na konec štědrovečerní večeře dělily oplatky potřené medem (podobné hostiím). Každý ze stolovníků dostal jednu oplatku a poté nastalo společné dělení. Každý podal každému kousek ze své oplatky, symbolizovalo to sounáležitost rodiny, že se každý s každým rozdělí o poslední sousto. Jmelí - Dalším vánočním zvykem je zavěšování jmelí. Lidé si jeho zelené, postříbřené či pozlacené snítky nejčastěji připevňovali ke stropu , případně nad dveře. Zřejmě proto, že pod zavěšeným jmelím má muž právo políbit jakoukoli dívku, či ženu. Nebo si je upůevňovbali pro to, že se tradovalo,  že „kdo se pod jmelím políbí, druhému se zalíbí“ a jejich láska bude po způsobu jmelí věčně zelená. Každopádně darované jmelí nosí štěstí, a tak se při vánočních návštěvách hodilo a hodí dodnes s sebou snítku na návštěvu donést. O Štědrém dnu se již od rána připravovala večeře, a protože naši předkové věřili v magickou moc čísla 9, připravovali obvykle devět chodů. Ne všichni sice tento zvyk dodržovali, ale vždy se na stole mělo objevit vše z úrody, aby bylo dostatek i v příštím roce. Jako první chod se podával hrách. Pravidlem ale bylo, že nejdříve hospodyně myslela na zvířata a z mísy odebrala po lžíci pro každé z domácích zvířat. Jedly se tedy především polévky a luštěninová jídla. Například hrách, hrachová polévka či "pučálka" což je jídlo z naklíčeného hrachu, to se hojně vyskytovalo, protože prý zaručovalo strávníkům hojnost na celý příští rok. Dále houbový kuba, masitý pokrm nebo ryba pro štěstí (ta až v 19-20. století, dříve byla považována za postní jídlo), zelí na ochranu před zimnicí, knedlík, aby rodina byla stále syta, a trochu ovoce (ovocná omáčka). Dále jste na stolech mohli vidět sušené a vařené ovoce, krupičné a kukuřičné kaše polité medem nebo sirupem. Zvyky u Štědrovečerní večeře Hospodyně nachystala vždy o jeden talíř navíc . Při samotné večeři počet strávníků musel být vždy sudý, pokud nebyl, dával se proto ten talíř navíc nebo i pro pro nečekaného hosta, který byl vždy vítán. Od doby, kdy se hostilo rybami,  tak se pod sváteční talíř (nebo pod  ubrus)  dával penízek nebo šupina z kapra a to mělo značit, aby měl dotyčný štěstí a peníze a pak si je každý dal do své portmonky a ty zajistily dostatek financí na celý příští rok.. Od štědrovečerní večeře nikdo nesměl vstát , protože se věřilo, že kdo to udělá, ten se už "příštích Vánoc nedožije". Důležitý úkon byl, že se nohy svátečního  stolu  svazovaly řetězem, a to pro to, aby rodina držela pohromadě. Kapr - Pojídání ryb k štědrovečerní večeři je zvykem velice mladým. Ryby se totiž na stolech našich předků v tento den prakticky dříve nikdy nevyskytovaly. Ryby byly nejprve záležitostí bohatých měšťanů, na vesnici opět začaly pronikat až ve 20. století. Dnes je neodmyslitelnou součástí vánočního stolu kapr. Nejčastěji připravovaný v trojobalu a usmažený. Ale i on je dnes už na ústupu. Stále častěji je vytlačován sumci, štikami, pstruhy, ale také lososem a nebo i mořskými rybami či plody moře. Vánočka a cukroví se servírovalo jako sladká tečka nakonec slavnostního večera. Jako nápoj se podával čaj, bílá káva, víno, pivo či pálenka – ta hlavně pro dobré trávení.   Neodmyslitelný vánoční stromeček je z historického hlediska tradicí velmi mladou.  Poprvé se v českých zemích objevil vánoční stromeček v roce 1812. Ve svém bytě v Praze-Libni jej v salonu nazdobil ředitel Stavovského divadla Jan Karel Leibich. Štědrovečernímu stolu, k němuž pozval herce a jejich manželky, vévodila jedle s ozdobami a svíčkami. Vzbudil opravdu velkou pozornost a pověst o něm se rozeběhla celou Prahou. Již příští rok se objevil v mnoha měšťanských domácnostech. Na vesnici se začal šířit až téměř o sto let později, kdy první zmínky jsou z počátku dvacátého století z Valašska. Ovšem ještě stále to nebyl stromek takový jaký ho známe dnes. Po Štědrovečerní večeři bylo už slyšet jen zvoneček a do světnice hospodář donesl stromeček.  Na  vesnicích se zpravidla zavěšoval nad štědrovečerní stůl špičkou dolů a zdobil se převážně jablky, sušeným ovocem, ořechy, později i perníčky, řetězy a svíčkami. Svíčky společně zapálili všichni a zpívali koledy, tak se dělo každý den, dokud stromeček nebyl odstrojen. Štědrovečerní magie - Nikdy jindy se v českých domácnostech tolik nečarovalo a nevěřilo na pověry, jako právě na Štědrý večer. Přes den se nesmělo zametat, poklízet  a vynášet z domu odpadky a smetí, protože by se vyneslo štěstí. Ježíšek - Po štědrovečerní večeři nastal okamžik, na který se mnohé české děti těšily celý rok. Rodina se shromáždila kolem rozsvíceného vánočního stromečku, pod nímž se kupily zabalené dárečky. Podle tradice je sem nepozorovaně přinesl Ježíšek,ale  jakým způsobem k dětem přicházel, zůstává obestřeno čarovným tajemstvím. Ježíšek je zdrobnělinou pro Ježíše Krista, jehož dětství bylo  o vánocích velmi zdůrazňováno. Děti Ježíškovi před vánoci posílaly dopisy, ve kterém ho prosily o to, co by si přály pod stromečkem nalézt nejvíce. Původně v českých zemích nosíval dárky sv. Mikuláš, postava Ježíška sem pronikla až v devatenáctém století z Německa. České děti z obou tradic vytěžily maximum: dárky jim nosil tedy jak Mikuláš, tak i Ježíšek.  Obvyklé dárečky pod stromeček - Samozřejmě i v dobách minulých si děti přály dostat pod vánoční stromeček hlavně hračky- byly to hlavně  dřevěné malované hračky, ale i panenky v lidových krojích či v městském oblečení, pokojíčky pro panenky, dřevěná zvířátka a další hračky městské provenience. Ač se zdá, že jsou hračky  považovány za symbol Vánoc, vzájemné obdarování nepatří mezi staré zvyky. Pravidlem se dárky staly až v 19. století, kdy je děti dostávaly už v adventním čase od Mikuláše a dalších tajemných bytostí, nadělovalo se však i do punčochy nebo do boty za oknem. Nejčastějším dárkem byla tzv. mikulášská zahrádka – drobné ovoce nabodnuté na dřívka zapíchané do velkého jablka. Hračky byly dlouhou dobu vyráběny pouze podomácku, později se rozvinula řemeslná výroba hraček. V 19. století u nás začala vznikat významná centra výroby klasických dřevěných hraček, jako byl Skašov, Krouna nebo dílny na Hlinecku, Příbramsku , Domažlicku, Klatovsku,  Hořicku a jinde. Nejoblíbenější byly lidové dřevěné hračky představující různé lidské postavy, ptáčky, zvířata, kolébky, panenky, houpací koně, vozíky či miniatury předmětů každodenního života. Přelom 19. a 20. století se stal „zlatou érou“ hračkářského průmyslu. Tehdy vzniklo hnutí na podporu rukodělně vyráběných hraček, objevila se i snaha o umělecké ztvárnění hračky – vzniklo sdružení výtvarných umělců Artěl v Praze. A konečně tedy vrcholem Štědrého dne byla půlnoční mše.Venku byla tma, sníh a zima. Sníh křupal cestou do kostela pod nohama a mrzlo jen praštělo. Lidé se scházeli v kostele, kde byly vedle oltáře postaveny jesličky. Uvnitř kostela, který byl ohřátý jen  dechem a vírou věřících, zářily svíce a dojemná hra varhan doprovázela zpěv koled. Lidé věřili, že o půlnoci se v jejich srdcích narodil Kristus, cítili přítomnost lásky malého dítěte, jejich pohled objímal kolébku a s nadějí a láskou a pokorou se těšili na nový rok.   Koleda - Tradice koledování sahá v českých zemích až do středověku a ještě v nedávné době byl tento zvyk součástí především venkovského prostředí. Koledníci obcházeli stavení, zpívali písně a za přání všeho dobrého dostávali od hospodářů výslužku. Hlavní dobou koledování bylo období mezi Štědrým dnem a svátkem Tří králů (tj. 24.12.-6.1.). S tradiční vánoční koledou je spojen například svátek sv. Štěpána (26.12.). Verše Koleda, koleda Štěpáne, co to neseš ve džbáně? Nesu, nesu koledu, upad sem s ní na ledu znají i děti, které se koledovat už nevydávají. Koledy se dnes zpívají jen u vánočního stromečku a i ty jsou stále častěji nahrazovány spíše pouštěním vánoční hudby, což je zajisté velká škoda A tak mě napadá, co kdybyste změnili shon za drahými dárky a Vánoce pojali historicky a vyzkoušeli si  jeden ze zvyků, hospodyňky –zalaškujte si- a vyskočte při pečení vánočky a věřte, že více vykyne, svažte nohy stolu řetězem a poděkujte za celou a šťastnou rodinu nebo třeba jen zatřeste bezem a poslouchejte zda se nějaký psík ozve a z jakého směru nebo se na Štědrý večer prostě jen tak projděte. Nemohu zaručit, že bude křupající sníh a mráz, ale i víra ve vše krásné v novém roce nás utvrdí v tom, že se máme na co těšit. Neberme Vánoce jen jako povinnost a  slávu hojnosti jídla, předhánění se v množství a cenách dárků pojďte to zkusit ještě trochu postaru...   AKCE SPOJENÉ S KOUZELNÝMI VÁNOCEMI:  Národní muzeum Praha nabídne od 24.11.2016 svým návštěvníkům výstavu „Milý Ježíšku, přeji si…“ Vánoční výstava prezentuje zejména hračky, které nacházely děti pod stromečkem v 19. a 20. století. Zámek v Pardubicích nabízí až do 5. února 2017 výstavu Slunovrat, Vánoce, Hromnice – výstava o tradicích na přelomu roku Na výstavě dostávají svůj konkrétní obsah známé i polozapomenuté pojmy jako slunovrat, advent, roráty, přástky, dračky, koleda, Hromnice a mnoho dalších.  Jiřinkový sál Muzea Boženy Němcové zve na tradiční osmou výstavu Vánoční inspirace - Nostalgické Vánoce. Vystavena bude pestrá paleta vánočních dekorativních předmětů, ukázky klasických i méně obvyklých adventních vazeb a dárků. Na své si přijdou všichni, kteří věří, že k Vánocům patří andělé, betlémy, stuhy a křehké ozdoby. Věříme, že letošní nabídka potěší všechny návštěvníky, kteří se na výstavu Vánoční inspirace rádi vracejí. Expozice bude otevřena v pátky a adventní víkendy 25.-27. 11., 2.-4. 12. a 9.-11. 12. 2016, od 10.00 do 17.00 hodin. Milevské muzeum pořádá 4.12.2016 od 9:00 do 17:00 Vánoční jarmark řemesel  Můžete si poslechnout flašináře, ochutnat tradiční medovinu, vidět ukázky řemesel a další.   A v neposlední řadě Prácheňské muzeum v Písku otevřelo 22.11.2016 výstavu s názvem Šťastné a veselé O proměnách českých Vánoc ve 20. století. Výstavu naleznete v galerii muzea až do 31.12.2016      
Zobrazit článek >
 
Jak vám může v domácnosti pomoci ocet? IV
Pomocník do auta Vyčistíte si skla u auta a po chvilce jsou zase úplně špinavé? Možná nebude chyba v metodě čištění, ale u stěračů. Polejte je octem a pořádně je otřete. Zbavíte je mastnoty i špíny. Vaše okna budou jako vyměněná. Ocet vám pomůže i se sundáváním jakékoliv špíny z laku, navíc místo ještě vydezinfikuje. Vhod vám přijde taky při sundávání dálniční známky. Boj proti mastnotě Pokud doma alespoň občas vaříte, jistě vás trápí neustále zaprášená a neuvěřitelně mastná digestoř. Nechcete stále sahat na lepkavé odsávání. Aplikujte na houbičku ocet a po vaření celou digestoř otřete. Netradiční leštící prostředek Jistě víte, že aby vaše okna byla dokonale čistá, je nutné nejprve je umýt čistícím prostředkem, mýdlem nebo něčím podobným, čím dostanete dolů nečistoty a mastnotu. Následně musí přijít na řadu ještě leštění. Pokud nemáte na mytí oken dostatek času nebo nechcete používat tisíce různých prostředků, vyzkoušejte obyčejný ocet. Usnadní vám samotné mytí a ještě okno vyleští. Sklo budete mít vyčištěno během deseti minut a ještě bude zářit jako nové. Nebojte se, že bude zapáchat. Octové esence se během chvíle vyvětrají. Klávesnice Voda s octem vyčistí klávesnici lépe než jakýkoliv jiný prostředek. Pamatujte si, že žádné elektronické zařízení nesmíte čistit ve chvíli, kdy je připojeno k elektrice. Opojte tedy nabíječky i jiné příslušenství. Samozřejmě přistupujte k elektronice opatrně i v tom syslu, že vodu nenecháte dostat se dovnitř zařízení. Na většinu zmíněných triků vám postačí úplně obyčejný ocet, někdy bude třeba použít jablečný, avšak jiné druhy octa nejsou potřeba. Do kulinářství se vám ale budou hodit i jiné octové speciality. Vyzkoušejte netradiční spojení chutí v podobě produktu BIO RAW Kokosový ocet – s mateční kulturou 250 ml, který najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Chorvatsko: UMAG
Umag je letovisko, které leží na severozápadním pobřeží Istrie. Objevíte zde krásné historické centrum. Kromě senzačního koupání tu najdete spoustu příležitostí, jak si skvěle zasportovat a dobře se pobavit. Toto okouzlující přístavní městečko čítá téměř 13 tisíc obyvatel. Nabídne vám okouzlující historii v podobě urbanistické výstavby v centru města a také mnohá moderní sportoviště a pláže, kde si nejen užijete vodních radovánek, ale také si zde krásně odpočinete. Budete-li cestovat do Umagu, zabrouzdejde nejprve prstem po mapě. Toto městečko leží na SZ pobřeží Istrie. Okolo Umagu se sdružují další neméně pěkná letoviska, jako jsou Katoro, Polynezija, Punta či Stella Maris. Histroické jádro Umagu leží na poloostrůvku mezi dvěma zálivy. Severně položený má funkci jachtařského přístavu. Nová část města se rozkládá na přilehlé pevnině. V brzkém ránu tu potkáte rybáře, kteří nahodili návnady ve zdejších mělčinách. Jinak během dne až do pozdních nočních hodin tu panuje čilý společenský ruch. Podnebí tu přeje pěstování vinné révy a právě ty největší vinařské sklepy najdete právě zde.  Umagu se také říká "město tenisu". A pro ty, kteří milují tenis a také jej rádi hrají, nabízí Umag na 60 tenisových kurtů. Každoročně se tu pořádá tenisový turnaj ATP Croatia Open.   Pro více informací zavítejte přímo na stránky města: Grad Umag Odkaz na články: Chorvatsko: POREČ Chorvatsko: PULA                        
Zobrazit článek >
 
Upečte si muffiny III
Muffinů není nikdy dost! Pojďme se ještě seznámit s méně tradičními sladkostmi, které stojí za to ochutnat! Perníkové muffiny  Budete potřebovat: Hladkou mouku (150 g) Polohrubou mouku (150 g) Vejce (2 ks) Třtinový cukr (90 g) Máslo (250 g) Olej (90 ml) Jedou sodu (1 lžíci) Zázvor mletý (2 lžičky) Skořici mletou (1/2 lžičky) Hřebíček mletý (1/3 lžičky) Pepř mletý (1/4 lžičky) Nové koření (špetka) Sůl (špetka) Postup: V jedné nádobě vyšlehejte vejce, přidejte cukr a máslo a potom znovu vyšlehejte směs i s ostatnímu surovinami. V druhé míse smíchejte ostatní ingredience a potom do nich přimíchejte vyšlehané suroviny. Pokud máte problém s tím, že směs není hladká, tak jí též našlehejte. Předehřejte si troubu na 190°C a naplňte košíčky. Pečte asi 20 minut. Mrkvové muffiny zdobené polevou Budete potřebovat: Na těsto: Hladkou mouku (150 g) Cukr krupice (100 g) Olej (220 ml) Vejce (2 ks) Mrkev (200 g) Skořici mletou (1 lžička) Kypřící prášek (1 lžička) Na polevu: Máslo (60 g) Cukr moučka (190 g) Vanilkový cukr (1/4 sáčku) Vanilkové aroma (1/2 lžičky) Smetanový sýr (60 g) Postup: Vyšlehejte v nádobě vejce, smíchejte ho s měkkým máslem a cukrem a poté přidejte ostatní suroviny na těsto. Předehřejte troubu na 180°C a pečte asi 25 minut, dokud muffiny nedostanou zlatavou barvu. V době, kdy se budou zákusky v troubě péct, si připravte polevu. Utřete smetanový sýr s máslem a vanilkovým práškem. Potom přidejte cukr a řádně promíchejte. Poleva by měla být hladká a nadýchaná. Muffiny vyndejte z trouby a nechte je vychladnout. Poté je potřete polevou a můžete podávat.  Další muffinové dobroty můžete objevovat v knize Snadné muffiny, kterou najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Zregenerujte vaši pleť s hadím sérem
SnakeActive je luxusní sérum se 4% polypeptidovým extraktem z hadího jedu. Má prokazatelné liftingové, protistárnoucí a protivráskové účinky. Klinické testy prokázaly, že právě 4% koncentrace polypeptidů obsažených v jedu funguje na bázi zpomalení svalových kontrakcí, které už nedovolí času podepsat se na vaší tváři. Hadí jed spolu s vitaminy, přírodními oleji a dalšími efektivními látkami jako je například kyselina hyaluronová nebo kolagen, pleť revitalizují, hloubkově hydratují a vyplňují i ty nejhlubší vrásky. Výsledkem je nádherně hebká, vypnutá a mladistvě zářivá pleť. Diet Esthetic SnakeActive sérum vaši pleť také neuvěřitelně krásně provoní díky tahitské gardénii. Produkt nebyl testován na zvířatech. Dermatologicky testováno. Sérum s hadím jedem je vhodné pro všechny typy zralé pleti. SLOŽENÍ: polypeptid ze zmijího jedu – redukuje vrásky šípkový olej – zpomaluje projevy stárnutí, regeneruje bambucké máslo – výborně hydratuje a zvláčňuje skvalen – antioxidační účinky vitamin E – antioxidant, má hojivé účinky, chrání kožní buňky kyselina hyaluronová – chrání pleť před vnějšími vlivy prostředí, vyhlazuje vrásky, udržuje pevnost a pružnost tkání vitaminy B a E – chrání pleť proti předčasnému stárnutí v důsledku UVA a UVB záření esenciální mastné kyseliny – pro hloubkovou hydrataci kolagen – udržuje strukturu pokožky neporušenou elastin – podporuje přirozenou pružnost a pevnost hydrolyzovaný sójový protein – projasní a rozzáří pleť
Zobrazit článek >