EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Každý den nové články o produktech z našeho e-shopu

 
Havaj: Místo nejen pro dovolené na pláži aneb největší zajímavosti z ostrovů I
Havaj. Ostrovy, kam spousta z nás touží vyjet na dovolenou. V našem článku však dnes nebudeme opěvovat pouze krásné pláže Havajských ostrovů. Podíváme se hlavně na zajímavosti týkající se této části kontinentu. Jistě se dozvíte novinky, máte se na co těšit!  Havajské ostrovy se rozkládají na jihozápadním pobřeží Severní Ameriky. Jejich rozloha je 28 tisíc kilometrů čtverečných, čímž tento ostrovní stát tvoří osmý nejmenší samostatný celek USA. Mezi velká města se řadí Honolulu, dále Pearl City, Hilo nebo Waipahu. Nejvyšším bodem oblasti je Mauna Kea.  Havajské ostrovy byly objeveny mořeplavcem Jamesem Cookem až na konci osmnáctého století. Ostrov měl své obyvatele i před velkým objevením, vyvíjela se zde civilizace s kastovními prvky, která byla vedena náčelníky. Nezbytnou součástí obyvatelstva byly taky mocní šamani. Proběhlo několik bitev, při kterých zahynul sám James Cook, nakonec ostrovy ovládl náčelník Kamehameh. Po několik desítek let se vláda původních obyvatel na ostrově překvapivě dobře držela.  V hlavním městě Honolulu žije v přepočtu více než jedna desetina obyvatel celé České republiky. Město se nachází na ostrově Oahu. Původní obyvatelé havajského ostrova dodnes uctívají bohy. Napadlo by vás, že jedním z mužů, které uctívají zejména japonští kněží, je George Washington? Na Havaji se pěstují kávové boby. Ostrovy tvoří jediný stát s produkcí bobů v celém USA. 
Zobrazit článek >
 
Nechcete tetování na stálo? Máte víc možností, než si myslíte! II
Ať žijí festivaly V poslední době se staly velice oblíbené speciální pestré tetovačky a nalepovací motivy, které můžete vídat na mnohých festivalových návštěvnících. Jedná se o drobné kamínky, perličky a podobné 3D prvky, které jsou buď samolepící, takže se na kůži snadno přichytí, nebo je umístíte na pokožku pomocí speciálního lepidla. Takto fungují i druhé fiktivní tetovačky, na které se v poslední době dost zvedá poptávka. Jde o speciální třpytky, které uchytíte přím na kůži pomocí lepidla. Henna Pokud vás zajímá hlavně tetování, které by mělo vydržet alespoň několik dní, ideálně pár týdnů, pak vybírejte hennu. Toto přírodní barvivo zůstane v kůži, dokud nevybledne. Není nijak vylepšováno černou barvou. Existuje několik henn, ty se liší svou sílou i dobou výdrže. Tetovací gel Hennu jste již vyzkoušela? Čekáte, že vám prozradíme ještě nějakou novinku? Tak to máte pravdu, neboť právě nyní vám prozradíme něco o tetovacím gelu z rostliny Genipa americana, která roste v amazonských oblastech. Obsahuje speciální látky, které na kůži dokáží vytvořit přímo malý zázrak. Na tělo aplikujete gel, který po dvouhodinovém působení oloupete. Do dvaceti čtyř hodin se vám na místě zrodí novinka v podobě tetování, která bude vaši pokožku zdobit minimálně po několik týdnů. 
Zobrazit článek >
 
Dárky na poslední chvíli – PRO NĚJ
Dárkový poukaz Dárkový poukazem nic nezkazíte. Vyberte zážitek, jakým by mohla být třeba ochutnávka piva, nebo klidně dovolenou pro dva, tu váš přítel jistě čekat nebude a ještě poukazem obdarujete sama sebe. Sportovní potřeby Není snad muž, který by v něčem s někým nesoupeřil. Pokud máte doma posilovacího maniaka, určitě ho potěšíte čímkoliv na sport. Vyberte mu nějaký doplněk stravy nebo samotné sportovní náčiní. Každého jistě taky potěší oblečení z funkčního materiálu, které poslouží nejen do posilovny, ale i pro horaly. Něco na zub Každého muže potěší nějaké luxusní občerstvení. Co takhle sýrový balíček? Nebo nedá dopustit na kvalitní klobásy? To už víte vy. Co vašemu mužovi udělá radost? ,,Ujíždí‘‘ váš blízký na sladkém? Kdy jindy ho jím obdarovat než o Vánocích, že? Parfém Parfém je předmět, který si muž obvykle sám nekoupí. Takže máte možnost, obdarovat ho voňavým potěšením právě na Vánoce. Vyberte luxusní parfém, k tomu přidejte do setu vodu po holení nebo nějaký deodorant. Kniha Kniha potěší vždycky. Pokud zamíříte v knihkupectví pro nějaký bestseller, nic tím nezkazíte. V případě, že nemá vaše žena na čtení moc času, můžete zapátrat po audioknize. Vyberte si publikaci od nás, naši širokou nabídku si prohlédněte zde. Jste na Vánoce již plně připravena?  
Zobrazit článek >
 
Vaše vůně - ALIEN
 nabízí a doporučuje:   1) Alien Oud Majestueux od značky Thierry Mugler je orientálně-květinová, dřevitá vůně pro ženy, která byla poprvé veřejnosti představena v roce 2015. V úvodu se ukrývá šafrán a kardomon, srdce vůně patří kašmíru a jasmínu a na závěr se rozvine vůně ambry a agarového dřeva. Hlava: kardamon, šafrán Srdce: jasmín, kašmír Základ: agarové dřevo, ambra   Tuto vůni zakoupíte v našem e-shopu: ZDE 2) Alien Eau Extraordinaire je pozitivní vůně v jemných květinových tónech s charakteristickou svěžestí, která vytváří optimismus. Vůni tvoří neodolatelná kombinace neroli s čajem a bergamotem . Srdce tvoří svěží , exotická květina Tiare a v závěru vůně zahřeje smyslný jantar. Nový parfém Thierry Mugler byl vytvořen s cílem přinést pocit klidu a štěstí pro všechny ženy.Flakon nové vůně navazuje na styl kolekce Thierry Mugler, připomínající klenot, zdobený zlatými detaily. Alien Eau Extraordinaire byla zahájena v roce 2014 . Hlava: bergamot, čaj, neroli Srdce: heliotrop, květy Tiare Základ: ambra, jantar   Tuto vůni zakoupíte v našem e-shopu: ZDE 3) Thierry Mugler představuje nové vydání vůně Alien pro rok 2012. Bohatá, intenzivní vůně Thierry Mugler Alien Essence Absolue zdůrazňuje krásu každé ženy. Parfém Thierry Mugler Alien Essence Absolue je bohatá a mimořádně ženská vůně vyzařující mystickou energii. Hlava: jasmín Srdce: kořen kosatce, kašmírové dřevo Základ: kadidlo, myrha, ambra, vanilka   Tuto vůni zakoupíte v našem e-shopu: ZDE 4) Thierry Mugler představuje limitovanou edici Alien Eau Extraordinaire Gold Shimmer, která vychází k předchozí vůně Alien Eau Extraordinaire a je navíc obohacena o zlatý třpyt, který ulpí na Vaší kůži a promění ji tak v lesklou. Na trh byla uvedena v roce 2015. Hlava: čaj, bergamot, neroli Srdce: květiny Tiaré Základ: otočník, ambra, kašmírové dřevo   Tuto vůni zakoupíte v našem e-shopu: ZDE 5) Alien-cizinec, bytost přicházející odjinud, žena pocházející z jiného světa, mimo naši všednost. Je odlišná, ale přitom nám blízká. Vyzařuje pozitivní energii, mír a magii. Orientálně-dřevitá vůně, která je nabitá pozitivní energií. Vůně byla uvedena na trh v roce 2005. Hlava: jasmín Srdce: kašmírové dřevo Základ: bílá ambra   Tuto vůni zakoupíte v našem e-shopu: ZDE 6) Alien-cizinec, bytost přicházející odjinud, žena pocházející z jiného světa, mimo naši všednost. Je odlišná, ale přitom nám blízká. Vyzařuje pozitivní energii, mír a magii. Orientálně-dřevitá vůně, která je nabitá pozitivní energií. Vonný talisman Alien od Thierryho Muglera přichází v nové podobě, s novými tóny. Vůně byla uvedena na trh v roce 2009. Hlava: mandarinka, citrusy Srdce: jasmín, bílé květiny Základ: bílá ambra, kašmírové dřevo   Tuto vůni zakoupíte v našem e-shopu: ZDE
Zobrazit článek >
 
Slané pomazánky III
A jaké pomazánky si připravíme dnes, sledujte tento seriálový pomazánkový speciál a načerpejte inspiraci pro vaše každodenní kuchyňské čáry. Sýrová pomazánka s kousky šunky Budete potřebovat: Šunku (200 g) Pomazánkové máslo (1/2 kelímku) Tavený sýr (150 g) Cibuli (1 ks) Postup: Cibuli rozkrájejte na jemné kousky a osmahněte ji na pánvi. Nemusíte dozlatova, stačí, aby cibule trochu změkla. Přidejte nakrájenou šunku a mírně ji orestujte. Mezitím smíchejte pomazánkové máslo se sýrem. Jakmile směs z pánve vychladne, přidejte ji do másla. Můžete dochutit hořčicí nebo kečupem. Křenová pomazánka z tvarohu Budete potřebovat: Tvaroh (200 g) Zakysanou smetanu (60 g) Vejce (4 ks) Křen (4 lžíce) Jarní cibulku (1 ks) Sůl a pepř Postup: Vajíčka uvařte natvrdo. Smíchejte tvaroh se zakysanou smetanou a ochuťte je. Nastrouhejte křen na nudličky a přidejte ho do směsi. Zasypte pomazánku jarní cibulkou a nakrájenými vejci. Vše dobře promíchejte. A vida, pochoutka je na světě. Křen samozřejmě přidávejte dle vašich chutí, pomazánku lze vytvořit výrazně pálivější, stačí přidat více křenu. Tradiční česneková pomazánka Budete potřebovat: Lučinu (150 g) Pomazánkové máslo (80 g) Majonézu (3 lžíce) Jarní cibulku (1 ks) Česnek (5 stroužků, můžete samozřejmě přidat více, záleží na vaší chuti) Hrozny bílé (pár kusů na ozobu) Postup: Smíchejte majonézu, pomazánkové máslo, lučinu a nakrájenou jarní cibulku. Prolisujte česnek a vmíchejte ho do směsi. Dosolte a opepřete pomazánku, jak je libo. Tato dobrota se hodí na menší jednohubky. Skvěle chutná s bílým hroznovým vínem. Nakrájejte kuličky na poloviny a vždy jeden díl položte na jednohubku. Další inspiraci najdete například v knize Pomazánky Dona, kterou koupíte zde. 
Zobrazit článek >
 
Indie: země plná překvapení III
V Indii se zrodila hra šachy, která je v současné době oblíbená po celém světě. Chaturanga, tak se původní hra nazývá, je velmi stará a dopátrat její kořeny je nemožné, avšak víme, že dříve byly na šachovnicovém poli postaveny dvoubarevní pěší vojáci, sloni, koně a vozy.  Indové milují mango. Není divu, že se zde vypěstuje přes 40% světové roční produkce. Díky Indii máme taky dostatek koření, v tomto případě jde o 70% světové produkce za rok. Indie je kromě toho největším výrobcem čaje.  Indie tvoří největší demokracii na světě.  Země kromě světové produkce zemědělských plodin patří taky k největším producentům mléka na světě.  Indie je samozřejmě domovem nespočtu památek či jiných historických zajímavostí. Celkem dvacet osm míst je zapsáno na seznam světového dědictví UNESCO. Za návštěvu stojí Nové Dillí, v němž malé chudé domky zdůrazňují velkolepost o kousek dál stojících luxusních paláců. Neopomenutelná je samozřejmě procházka u Tádž Mahalu, Bombaje nebo monumentální pevnosti Ámbér. Tato země má bohužel i své stinné stránky. Například to, že hlavní město je nejznečištěnějším městem světa.  Indie je rájem filmového průmyslu. Napadlo by vás, že se zde vyprodukuje téměř dvakrát víc filmových snímků ročně než v Americe?  Bílá je v Indii barvou smutku. Nevěsty se oddávají v co nejbarevnějších šatech indického typu.  Posvátné zvíře Indie je kráva. Každému obyvateli, který ji potká, přinese prý štěstí. V Indii mají lidé štěstí zřejmě skoro pořád, neboť krávy jsou běžně k vidění na silnicích, ve vesnicích i v rušnějších centrech, kde byste je zajisté nečekali. 
Zobrazit článek >
 
Jak se připravit na prezentaci
Pracujete-li na nějaké pozici, která vyžaduje obchodní dovednosti, zajisté vás nemine nějaká prezentace. A nemusí se jednat jen profesi spojenou s prodejem nějakého produktu. Prezentace je plně obsáhlá i v učitelské profesi nebo i tam, kde se zaobíráte výzkumem. Zkrátka, pokud jste postaveni do situace, kdy máte za úkol něco odprezentovat před skupinou lidí nebo studentů, bude zaúotřebí se na ni řádně připravit. Umění prezentace patří dnes mezi základní profesní dovednosti. Proto je důkladná příprava a organizace přednesu velice důležitá. V prvé řadě musíte perfektně ovládat dané téma prezentace, abyste mohli pohotově reagovat na závěrečné dotazy. Avšak nic se neděje, pokud nebudete znát na některou z otázek odpověď. Nikdo není dokonalý a tak na tuto, zdánlivě nepříjemnou situaci, můžete zareagovat: "Děkuji za velmi zajívavý dotaz. Prozatím jsem se touto problematikou nezaobíral/la. Do příště si toto téma prostuduji." apod. Dále byste měli zvládnout artikulaci. Můžete si cvičit různé jazykolamy, které vám pomohou snadno vyslovit slovní spojení, u kterých se občas zakoktáte. Taktéž je vhodné osvojit si uvolnění svalů ve tváři. Jednou z variant je masáž tváří, nebo frkání jako kůň. Možná vám to příjde vtipné, ale je to velice účinné. A na co byste neměli zapomínat? Na řeč těla! I to je velmi důležité. Možná si řeknete, že posluchače bude více zajímat obsah tématu, ale prezentace začíná už samotným příchodem do místnosti. Taktéž ukončení prezentace není dáno poděkováním a rozloučení, ale odchodem z místnosti. Vždy se najde plno lidí, kteří budou hodnotit nejen prezentaci, ale i vás samotné. Vše je ze vším plně propojené. A pokud se nechcete dočkat unaveného publika, vše si důkladně připravte. A jak na to? S knihou KOMUNIKACE A PREZENTACE vám to půjde velice snadno. Naučíte se nejdůležitějším postupům a technikám, které jsou potřebné k vedení kvalitní a úspěšné prezentace.  
Zobrazit článek >
 
Pomocník pro mytí hladkých povrchů
Takřka všichni bydlíme. Ať v domě, nebo v bytě. Nechceme-li žít jako na skládce, nezbývá nám, než uklízet. Četnost a intenzita úklidu záleží na individuálních požadavcích a potřebách obyvatele obydlí. Významnou roli hraje ale časová náročnost některých uklízecích procedur a co vyhovuje jednomu, nevyhovuje jinému. Já osobně beru úklid jako formu aktivního odpočinku. Byly doby, kdy jsem například okna svého bytu myla každý měsíc. Nyní už na úklidové činnosti nemám tolik času, proto jsem uvítala elektronické pomocníky, které začal trh nabízet. Významným pomocníkem se staly tzv. vysavače na okna. Přirozeně nejde o vysavače v pravém smyslu slova, jsou to vlastně vodu rozstřikující mopy, které po umytí tekutinu z povrchu odsávají. Významně tak urychlují pro mnoho lidí jednu z nejnepříjemnějších činností v domácnosti. Minimalizují dříve nezbytné leštění čištěného povrchu. Většina z nich je finančně dostupná a tak může mít každý doma čisto, jak sám vyžaduje. Vysavač na okna Sencor SCW 3001YL pohání akumulátor, který umožňuje vysavači na jedno nabití, trvající cca 4 hodiny, pracovat až 30 minut. Ocení ho i leváci, protože je ergonomicky uzpůsoben pro práci oběma rukama. Pracovní šířka vysavače je 280 mm. S SCW 3001YL už nehrozí žádné kapky špinavé vody v okolí čištěného povrchu.. Funguje při všech pracovních úhlech, proto je možné ho využít nejen při mytí oken a výloh, ale také dveří, zrcadel, koupelny, prostě všech hladkých povrchů v bytě i domě, v prodejnách a podobně. Vysavač na okna Sencor SCW 3001YL zakoupíte v sekci Elektroniky pro domácnost v našem e shopu.
Zobrazit článek >
 
Cukrovinky po domácku? Co třeba výborné Mozartovy koule s marcipánem? I
Přemýšlíte nad pěkným dárkem, který byste nejraději sama po domácku vyrobila? Co takhle potěšit obdarovaného sladkou pochoutkou? V dnešním dvoudílném článku vám přinášíme recept na skvělé kuličky, které se spolehlivě svou chutí i vizáží podobají pravým Mozartovým koulím. Nejprve se podíváme trochu do historie, v dalším článku už na vás čeká pečlivě vypracovaný recept. Hurá do toho! Mozartovy koule, v původním názvu Mozartkugeln, jsou pralinky, které poprvé vytvořil salcburský cukrářský mistr Paul Fürstem roku 1890. Původně je pojmenoval Mozartovy bonbony, až později byly pralinky přejmenovány na Mozartovy koule, samozřejmě po hudebním skladateli W. A. Mozartovi. Stalo se tak právě v době, kdy propukl ve městě tzv. Mozartův kult. Z ničeho nic jako by Mozart začal dobývat svět. Vznikly Mozartovy dorty a cukrovinky, dokonce i Mozartův krém na boty. Možná vás zaujme, že právě s krémem na obuv přišla prvně firma Hladík od nás z Čech. Dnes jsou pravé a původní kuličky vyráběny Cukrářstvím Fürst právě v Salzburgu. Firma je tvoří podle původního receptu a stále bez pomoci přístrojů. Šikovní cukráři dodnes vyrábí koule ručně. To je také hlavním důvodem, proč jsou tyto pralinky tak drahé. Firma vyrobí za rok asi 1,4 milionu koulí. Existuje řada napodobenin a pravé Mozartovy koule moc Čechů nezná. Někdy ani lidé netuší, že jedí levné náhražky. V jádru originálních koulí se skrývá pravý marcipán a krém z pistáciových oříšků, druhou vrstvu tvoří nugátový krém a poslední vrstvu hořká čokoláda. Každá pralinka je jedinečná a hlavně není zcela kulatá, příčinou nepravidelného tvaru je postup při výrobě. Koule se tvaruje kolem tyčky a až po zaschnutí prvních vrstev je z tyčinky vytahována. Jak budeme tuto cukrovinku péct my? Dozvíte se v dalším článku. 
Zobrazit článek >
 
Zubní kartáček Preserve ultra soft
Ústí hygiena, přesněji správná ústní hygiena, je nezbytnou součástí hygienických návyků každého člověka. Přes prohlubující se poznání má, zejména mladší generace, tendenci ji podceňovat. Vychází totiž z toho, že má zuby zatím zdravé a netuší, jak snadné je o vlastní chrup přijít. Správná péče o chrup by přitom měla být komplexní. Prvním krokem je výběr správného zubního kartáčku. Dávno je pryč doba, kdy byly v obchodech dostupné jen ty tvrdé a středně tvrdé. Nevědělo se totiž, že tvrdý kartáček je nevhodný nejen pro samotný chrup, kdy může poškozovat zubní sklovinu a krčky zubů. Kartáček, či snad lépe „rejžák“ nesvědčil ani dásním, které většinou jen odřel, rozhodně ale nemasíroval. Postupem času se z uživatelů těchto nevhodných kartáčků stali pacienti parodontologických ordinací. Dnes víme, že správný kartáček má být nejen ergonomicky tvarovaný s malou hlavou, aby se dobře dostal do všech zákoutí ústní dutiny. Má být také minimálně měkký, nejlépe velmi měkký. K péči o zachování zdravého chrupu totiž patří i masáž dásní.  Proto vyzkoušejte zelený Preserve ultra soft zubní kartáček, který je, v zájmu ochrany životního prostředí, vyroben z nezávadného 100% recyklovaného plastu - polypropylenu z jogurtových kelímků. Dobře vyčistí zuby a šetrně promasíruje dásně. Přírodě přátelský ultra soft kartáček značky Preserve najdete v sekci Zdraví, oddělení Kosmetiky našeho e shopu. 
Zobrazit článek >
 
Cestujeme po Istrii II.
Namíříte-li si to na severozápadní pobřeží Istrie, prvním větším letoviskem, které můžete navštívit, je Umag. Umag - v okolí tohoto města jsou rozsáhlé vinice s bílým vínem pro výrobu Malvazije. Stará část města vás okouzlí romantickými uličkami. Na malém náměstí - Trg Marija i Lina stojí kaplička sv. Rocha, kde je nádherně vymalovaný dřevěný strop. Další významnou památkou je kostel Panny Marie, vystvavěný v barokním slohu. Ten najdete na hlavním náměstí - Trg Slobode. Na tomto náměstí se setkává stará část města s novou. Směrem na jih leží další zajímavé město - Novigrad. Prohlídku tohoto města můžete začít v přístavu Mandrač. Půjdete-li podél přístavu, objevíte velkou válcovitou baštu a zrekonstruované hradby. Za prohlídku stojí i kostel sv. Pelagia, který byl v 15.-16. století přestavěn z původně románského kostela. Uvnitř je dřevěný barokní oltář s vyřezávanými anděli. Celé město si můžete prohlédnout z výšky ze sloupovité rozhledny Belveder. A jedeme dál. Zhruba 18 km směrem na Pulu je krásné, turisticky oblíbené, město - Poreč. Co se týče ubytování, jedná se o největší středisko na Istrii. Mezi nejznámější letoviska patří Zelená a Modrá laguna (Zelena i Plava laguna). V roce 1910 se zde otvíral první hotel. Stará část města leží na poloostrově. Vstupní bránou k prohlédce této historické části je Náměstí Svobody - Trg Slobode. Najdete zde například městskou katedrálu. Půjdete-li hlavní ulicí (ulica Dekumenska), dostanete se k bývalému římskému fóru, dnes je to náměstí Marafor. Dojdete-li k domu s číslem popisným 2, uvidíte tam staré městské hradby. V domě číslo 9, v paláci Sinčić, je umístěno vlastivědné muzeum. Nezapomeňte ani na baziliku sv. Eufrasia. Je to památka v byzantském slohu a v roce 1997 byla zapsaná na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Nejobdivovanější částí této baziliky je zlatá mozaika zdobící výtězný oblouk. Při prohlídce měst se setkáte s různými nápisy a texty, které si budete chtít přeložit. Použijte k tomu CHORVATSKÝ SLOVNÍČEK, na jehož 672 stránkách najdete mnoho užitečných slovíček.
Zobrazit článek >
 
Byl nevěrný! Jak mu odpustit? II
Žádná pomsta! Napadlo vás, že nejlepším trestem pro partnera by bylo mu to oplatit? Tak na to ani nemyslete. Netrapte ho a nedělejte mu naschvály. Takto odpuštění opravdu nevypadá. A hlavně, vaše pomsta by se mohla provalit až o několik let déle a co dělat pak? Stanovte si pravidla. Samozřejmě, došlo k jejich porušení, a tak je třeba povědět si o tom, kde se stal problém, jak ho řešit a hlavně jak mu příště zamezit. Stanovte si, co je ve vašem vztahu povoleno a co nikoliv. Pamatujte, že i když podvedl on vás, nepůjde o vaše diktátorství. Na podmínkách se musíte oba domluvit, chce to počítat s tolerancí a hlavně kompromisy. Musíte být oba dva spokojeni. Ve vztahu, který byl narušen nevěrou samozřejmě dochází k porušení důvěry. Musíte se však s odpouštěním snažit, aby nabývala zpět i vaše víra v partnera. Je to těžké, to určitě, ale neprohrabávejte mu jeho soukromí. Nestudujte zprávy ani nebrouzdejte v jeho kapsách, zda něco neobjevíte, tedy určitě ne před ním. Pokud chcete vztah zachránit, snažte se mu ukázat, že si musí vaši důvěru získat, určitě se bude snažit. Říkejte mu, s čím máte problém, kdy se bojíte, že vám zase zahne. Nechte se ujistit, že tomu tak nebude. Naplánujte si společné akce. Nikde se neodpouští líp, než při společných zážitcích. Usmiřte se navzájem a ukažte si svou lásku. Vždyť máte rád jeden druhého. I potěšení drobností pomůže. Kouzelné dárky vybírejte zde. 
Zobrazit článek >
 
Podpořte svou imunitu!
S blížícím se podzimem je žádoucí podpořit svou imunitu. Můžete zkusit třeba rakytník, přesně rakytník řešetlákový. Sibiřské, mongolské a tibetské léčitelství jej zná od nepaměti. Celý keř, tedy kůra, listy i plody obsahují mnoho lidskému zdraví prospěšných látek. Rakytník je znám svým vysokým obsahem vitaminu C – má ho až 10 x více než pomeranč. Bohatý je na vitaminy A, řadou vitaminů B, D, K, P, železo - jednoduše je výživovou bombou. Navíc obsahuje hippophein – alkaloid, proměňující se v těle na serotonin. Z mimořádného složení plynou i jeho výjimečné léčebné účinky. Počínaje podporou imunity při jarní únavě, urychlením rekonvalescence po chřipkových onemocněních, přes hojení sliznic, léčbu žaludečních i kardiovaskulárních obtíží. Prokázán je pozitivní vliv při léčení šerosleposti a onemocnění oční rohovky. Podporuje krvetvorbu a krevní srážlivost i léčbu mužské sterility. Abychom ale nezapomněli na jeho vnější účinky. Olej z rakytníku omlazuje pokožku hlavy – podporuje růst vlasů, tak těla. Pozitivně působí na hemoroidy, ekzémy, lupénku, bércové vředy. Zlepšuje hojení popálenin a regeneruje pokožku po opalování. Nejsilněji rakytník čerstvý, ale je obtížně česatelný – keř je trnitý a plody jsou malé bobulky na krátkých stopkách. Proto je v domácím léčitelství používán jako čaj, džem, sirup a olej.
Zobrazit článek >
 
Poznejte nejkrásnější evropská města – Budapešť III
Budapešťská zoo Zoologická zahrada v Budapešti patří do první pětky nejstarších zoologických zahrad tady u nás. Je však zahradou spíše menší. Od roku 1866, kdy byla vybudována je stále zdokonalována a renovována. Nachází se na území městských sadů, kde najdete taky botanickou zahradu, která k zoo náleží. V Zoo Budapešť si můžete prohlédnout kolem 700 druhů zvířat a 2000 druhů rostlin. Nepřijde taky o architektonický prožitek. Některé pavilony jsou dnes již totiž uznávanými památkami a cennostmi města. Markétin ostrov Tento ostrůvek uprostřed Dunaje se trochu podobá našemu pražskému Střeleckému ostrovu, je však jen asi stokrát větší. Markétin ostrov v Budapešti je asi tři kilometry dlouhý a půl kilometru široký. Nachází se zde mnoho rekreačních zón od parků a ž po lázně. Najdete zde dokonce i stadion. Původně se na tomto místě nacházely ostrovy tři. Ty však byly uměle spojeny. Na místě najdete například hudební fontánu, zoo, japonskou zahradu, vodárenskou věž nebo památník, který připomíná sté výročí Budína a Pešti. Najdete zde taky kino nebo hotel. Ostrov je oblíbený jak mezi turisty, tak i u domácích, kteří si sem chodí zasportovat nebo jen odpočinout. Na Markétin ostrov se dostanete pomocí Markétina mostu. Szoborpark Szoborpark neboli park soch je soubor socialistických pomníků Lenina, Engelse, Marxe a dalších významných osobností své doby. Tyto sochy byly do Budapešti dovezeny po pádu režimu a ihned začaly zdobit náměstí. Nyní se sochy nachází na jednom místě pospolu. Chcete o městu vědět víc? Pořiďte si spolehlivého průvodce, který vám o městu poutavě povypráví, ale taky vás v něm šikovně provede. S knihou Budapešť – inspirace na cesty se rozhodně neztratíte! Publikaci si můžete koupit zde.  
Zobrazit článek >
 
Podzimní trendy, které se budou nosit i v zimě
Oblíbily jste si na podzim módní trendy, kterých se nechcete vzdát? Tak to ani nemusíte. Většina podzimních trendů se bude nosit i v zimě. Samet Samet je teplý, luxusní a komfortní, působí honosně a je tak příjemný na dotek. Protože je tento materiál výrazný, je třeba ho kombinovat s hladkými materiály. Sametové kousky nejlépe vyniknou ve tmavých odstínech, jako je černá, tmavě modrá, bordová nebo tmavě zelená. Military Muži v uniformách jsou velice sexy a co teprve ženy. O tom ví své světové módní domy, které se inspirují armádními uniformami letců a námořníků. Tento styl se hodí jak pro trendové nadšence, tak i pro konzervativnější z vás. Stylové jsou kabáty, saky s dvouřadým zapínáním, lampasové lemování na nohavicích a letecké bundy. Ovčí kožešina Jedná se hlavně o vesty, které mají jednu stranu semišovou druhou pokrytou ovčí kožešinou. V tomto případě se nosí ovčí kožešina ven. V případě bund a kabátů je to naopak. Shearling trend je velmi výrazný, proto se kombinuje s jednoduchým oblečením v neutrálních barvách a s denimem. Kožený neopunk-rock Rockem nebo punkem jsou tyto trendy kousky jen letmo inspirovány, přesto jsou mnohé velmi divoké. Kožené bundy se kombinují s roztrhanými džíny nebo legínami se semišovými botami s třásněmi. Odvážnější variantou jsou kožené kalhoty, nejlépe v černé barvě. Pokud si nejste jisté jak kožené kousky kombinovat, držte se pravidla jednoho zvoleného materiálu v outfitu, stejně jako u džínoviny.
Zobrazit článek >
 
Jak vybrat správný zavařovací hrnec? I
Připravujete každý rok zavařeniny v obyčejném kastrolu? Co takhle si práci usnadnit pomocí skvělého zavařovacího hrnce?  Pokud pěstujete vlastní ovoce a zeleninu, jistě se vám už stalo, že jste se prala s jeho přebytkem. Zavařeniny jsou skvělou volbou. Pořiďte si zavařovací hrnec a připravujte kompoty či jiné dobroty podle libosti.  V tomto článku vám poradíme, jak správný zavařovací hrnec vybrat. Zohlednila jste všechny kategorie? Přesvědčte se v našem návodu, že vybíráte správný zavařovací hrnec.  Zavařovací hrnec zvládne najednou zavařit několik sklenic, navíc se hodí pro přípravu různých teplých nápojů. Umožňuje uchovat čerstvé potraviny výborné ještě po několik měsíců. Zavařovací hrnec má sice skoro vždy jediný účel, a tak se může zdát, že na jeho výběru nebude nic těžkého, jak se však budete moci přesvědčit, je třeba brát v potaz hned několik důležitých kategorií.  Dnes tvoří nejžádanější zavařovací hrnec ten elektrický. Jedná se o hrnec, který si vystačí se zahříváním sám, nepotřebuje plotnu. Sám reguluje teplotu vody, nejčastěji za pomoci vlastního termostatu. Hrnec se vyrábí z různých materiálů, které se odráží zejména v rychlosti přípravy a ceně. Plusem elektrického hrnce bývá taky displej, který zobrazuje informace o čase, aktuální i cílené teplotě nebo například stavu vody. 
Zobrazit článek >
 
Poznejte nejkrásnější evropská města – Paříž III
Další památky jsou tu. V rámci této části našeho povídání si můžete přečíst tipy, které se vám budou hodit jak před cestou tak i během vaší cesty. Vítězný oblouk, Carrousel a La Grande Arch Právě jste si přečetla názvy tří pařížských oblouků, která tvoří takzvanou Velkou osu. Vítězný oblouk je hlavním obloukem. Byl postaven na přikázání Napoleona spolu s obloukem Carrousel, aby oslavoval všechny vyhrané Napoleonovy bitvy. Vítězný oblouk je druhým největším obloukem na světě. Jeho výška sahá něco málo přes padesát metrů. Stavba se nyní nachází uprostřed kruhového objezdu, na který se sbíhá neskutečných dvanáct ulic. Oblouk Carrousel najdete v Tuilerijských zahradách, které se nachází nedaleko Louvru a poslední, nejnovější oblouk, se nachází ve čtvrti La Defénse. - Do Paříže se vyplatí cestovat letadlem. Neničte se mnohahodinovou projížďkou v autobuse a zkuste zapátrat po levných letenkách. Doporučuji návštěvu stránek easyJet.com, Air France. Pokud poletíte na poslední chvíli, jistě seženete letenky za bezvadné ceny i u českých společností. - Již v jednom z článků o Amsterodamu jste si mohla přečíst o tipu, který se týkal půjčování kol. Zde sice nejsou kola úplnou součástí každodenního života místních, avšak rozhodně tímto způsobem cestování ušetříte a ještě se udržíte v kondici. - Chcete se dozvědět ještě víc, než najdete v samotném průvodci? Nechcete za to utratit balík peněz? Pak si zapamatujte takzvané Free Walking Tours. Ty jsou pořádány místními nadšenci. Nejsou striktně placené, avšak při vaší spokojenosti se předpokládá, že dostanou na ruku alespoň pár euro za skvělý výklad. Neumíte Francouzsky? Nevadí! Spousta z těchto ,,rekreačních‘‘ průvodců mluví anglicky, někteří dokonce česky. TIP: Schází vám mapa Paříže? Shánět ji nemusíte. Tu seženete na každém rohu zdarma. Nezapomeňte si pořídit jednoho z nejlepších pařížských knižních průvodců. Průvodce Paříž najdete zde.  
Zobrazit článek >
 
Biologicky odbouratelný přípravek na nádobí
Přestože se skepse vůči zastáncům enviromentálního přístupu k naší budoucnosti stala takřka prestižním postojem, pořád se najde dost lidí, kterým stav přírody a její budoucnost lhostejný není. Je to dobře, protože kdybychom byli všichni skeptičtí, čekala by nás budoucnost, podobající se minulosti. Pro ty, kteří si nepamatují, nebo by moc rádi zapomněli, připomenu kyselé deště a jimi spálené stromy. Zdrojem byly oxidy síry, které vypouštěly uhelné elektrárny a chemické továrny. Řeky byly plné zapáchající znečištěné vody, kterou vypouštěly továrny. Dnešek je díky změně myšlení a moderním technologiím jiný, čistější. Nejste-li o nutnosti ochrany přírody tak úplně přesvědčeni, začněte opatrně, třeba s ekologickým mytím nádobí. Winni´s Piatti Lime je k tomu opravdu jako stvořený. Koncentrovaný přípravek s vůní limetky a jabloňových květů je vyroben bez přídavků složek živočišného původu. Spolehlivě odmašťuje, přitom je zcela odbouratelný a nezanechává v odpadu žádné stopy. Dokonce použitý obal prostředku je recyklovatelný. Ve Winni´s Piatti Lime nejsou žádná barviva a stabilizátory, které by mohly vyvolávat přecytlivělost. Pozitivním přínosem odbouratelného prostředku na nádobí jsou vláčné a nevysušené ruce. Používání ekologicky šetrných úklidových prostředků vede snížení výskytu alergií. Prostředek na nádobí Winni´s Piatti Lime najdete v sekci Zdraví mezi ekodrogerií.
Zobrazit článek >
 
Jak poznat kvalitní máslo?
Máslo je z velké části tvořeno mléčným tukem a mastnými nenasycenými kyselinami, vitaminy, minerály i antioxidanty. Aby se máslo mohlo nazývat máslem, musí obsahovat minimálně 80% máselného tuku. Tento tuk musí být mléčného původu, nesmí být do něho přidávány žádné jiné tuky. Dejte si pozor na to, co kupujete. Pokud bude mít máslo tradiční cihlový tvar, avšak jeho pojmenování bude znít například ,,Čerstvé‘‘, či ,,Pravé‘‘ nebo ,,České‘‘, avšak pojem máslo bude na obale chybět, měla byste zbystřit. To co, si právě chystáte přidat do košíku, vlastně máslo vůbec není. Prozkoumejte jeho obal a seznamte se s náhražkami, které do něho byly místo mléčného tuku přidány. Čerstvé máslo vydrží asi 35-60 dní. Mělo by se prodávat pouze do 20 dní od data výroby. Jestliže doma rozbalíte máslo, které je na povrchu více žluté, než jste zvyklá a nebo je dokonce žluklé, jedná se o máslo staré. Neberte ohledy na cenu, ale opravdu jen na obal. Některá opravdová másla mohou být levná a jiné máslové náhražky naopak dražší než másla klasická. Dejte si pozor taky na chytrý tah prodejců, kteří snižují tradiční gramáž z čísla 250 pouze na 200. Při rychlém nákupu si této změny ani nevšimnete. Věděla jste, že kromě pravého másla a malého máselného podvrhu lze ještě rozlišit máslo na čerstvé, které cestuje do obchodních regálů přímo z mlékárny a jak už bylo zmíněno, vydrží maximálně 60 dní a taky na máslo stolní? To se dostává do prodeje až poté, co je na chvíli uchováno v mrazničkách. Poté ho výrobce rozmrazí a pošle do obchodů. Toto máslo není samozřejmě tak zdravé. Láká vás něco speciálního? Co třeba zkusit netradiční máslovou pochoutku? Mandlové máslo bílé BIO najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Gelato tyčový mixér
Pamatuji si babičky mnohadílný kuchyňský robot. Uměl mlít kávu i vyhníst těsto. Vlastně nevím, co všechno uměl. Babička ho měla v komoře. Byl těžký, hlučný a zabral moře místa. A taky stál hodně peněz. Nerada ho používala. Mytí takového „stroje“ bylo totiž pracné. Taková činnost přitom následovala po jediném použití některého z příslušenství. Naštěstí doba pokročila. Dávno si nepořizujeme komplikované velké přístroje do domácnosti, tedy pokud nemáme velkou rodinu. Kupujeme si lehké, jednoduché kuchyňské pomocníky, i když připouštím, že zdaleka nedosahují životnosti babiččina kuchyňského robota. Přesto své kvality mají: jsou snadno omyvatelné, dají se vložit i do myčky. Můžete si vybírat z mnoha barev, fantazii se meze nekladou. Mají mnoho dovedností, o kterých by si babička mohla nechat zdát. A především jsou lehké a nezabírají místo. Díky cenové dostupnosti mohou být hezkým dárkem, dokonce i pro domácnost starého mládence. Tmavě fialový tyčový mixér Gelato EKM006V značky Esperanza všechny výše popsané výhody splňuje. Je cenově dostupný, skladný, snadno smontovatelný a omyvatelný. Pro pohodlné mixování je jeho součástí také uzavíratelná mixovací plastová nádoba téže barvy. Snadno s ním připravíte rychlou ovocnou i zeleninovou snídani i svačinku, základ na těsto, jemnou krémovou polévku, oblíbenou omáčku, pomazánku, krém na dort a další. Fantazii se meze nekladou. Má příkon 280 W a 2 stupně otáček. Fialový tyčový ponorný mixér Gelato EKM006V zakoupíte v sekci Elektroniky pro domácnost.
Zobrazit článek >
 
Různé střihy kalhot pro různé postavy I
Vyznáte se v základních střizích kalhot? Pojďme je společně objevit. V našem článku se jednak budeme zabývat typy kalhot, ale taky se podíváme na to, jak sluší jednotlivým postavám. Nosíte ty správné? Prozkoumala jste již nabídku kalhot v našem e-shopu? Bootcut Tyto kalhoty jsou charakteristické díky svému rozšíření ve spodní části. Jsou upnuté v místě zadečku, začínají se rozšiřovat v oblasti stehen nebo kolen. Jejich cílem je odpoutání od velikosti boků. Nohavice potlačují šířku v místech nad zadečkem, některým se podaří zamaskovat i větší stehna. Pokud máte problém s vizáží zmíněných partií, vsaďte na tyto kalhoty. Rovné Kalhoty s rovnými nohavicemi tvoří takový univerzál. Džíny, ,,pláťáky‘‘, elastické kalhoty a další materiálově odlišné spodní díly se v tomto střihu šijí. Jedná se o klasiku, která tu vždycky bude. Džíny se dělají většinou s nižším sedem, a tak se hodí zejména těm, které chtějí zachovat čistotu svých linií. Džíny by měly jemně obepínat vaše horní partie nebo by měly být lehce vzdušné. Boyfriend Ohrnuté nad kotníky nebo jen zahnuté, aby na noze nevypadaly moc dlouhé. Volný střih, obvykle záplata nebo trhaný efekt. Kalhoty boyfriend nejvíc dají na pohodlnost. Hodí se na hubené postavy, neboť opravdu nemají žádné partie obepínat. Pokud máte problém s tím, že vám úplně nepadnou, raději se zaměřte na jiný druh kalhot.  
Zobrazit článek >
 
Dlouhé a husté řasy – snadná cesta k cíli I
Že už nikdy vaše řasy hezčí nebudou? Že se vám jejich vizáž neustále zhoršuje? Že s tím nejde nic dělat? Tak to jste na omylu? O řasy je nutné se starat tak jako například o vaše vlasy. Pokud jim dopřejete péči, bohatě se vám za ni odvděčí. A nyní se již pojďme podívat na samotné tipy, jak si vzhled řas zlepšit. První viditelné známky ,,zkrásnění‘‘ uvidíte již po pár dnech! Kokosové mléko Kokosové mléko je dobré používat čerstvé, avšak i plechovka z obchodu vám bude ku prospěchu. Kápněte tekutinu na vatový tampónek. Ten přiložte na zavřené oko a nechte ho tam asi deset minut. Pak postup zopakujte i na druhém oku. Pokud vás netíží čas, můžete brát tuto proceduru jako relaxaci. Položte tampónky na oči zároveň a na pár minutek si zdřímněte. Kokosové mléko řasy vyživí, budou lesklé a zdravé k nepoznání. Rozčesávání Víte, že své řasy byste měla česat tak jako vlasy? Ono opravdu. Stačí jednou denně, ale pořádně. Díky tomu, že své řasy pročísnete, je zbavíte i neviditelných nečistot a ještě jim pomůžete k růstu. Slepeným řasám se růst opravdu nechce. Masáž víček Hezky učesat, to bychom měli, ale co takhle ještě masáž? Přirozeně nepůjde o masáž samotných řas, nýbrž o masírování očních víček. Díky tomuto triku totiž stimulujete růst řas. Masáž provádějte klidně každý den, tak totiž nabere na účinku. Jak potupovat? Krouživými pohyby prstů postupujte po celém víčku. Masáž nesmí bolet ani nijak tahat víčka. Poznáte, co je vám příjemné. Oko masírujte tři až pět minut. Kosmetiku určenou pro péči na řasy najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Spálená kůže a jak na ni
Spálení naší pokožky sluncem může být nejen bolestivé, ale taky zdraví nebezpečné. Pokuste se o její nápravu, jak jen je to možné. Seznamte se s babskými radami, jak spálenou kůži léčit. Zelenina První pomocí na spálenou pokožku je chladná zelenina. Z vaší kůže teď sálá horko? Přiložte na ní plátky  vychlazené okurky. Za chvíli bude její teplota v normálu. Pokud okurka není k dostání, využijte jakoukoliv jinou chladnou zeleninu, například rajče. Tvaroh Kupte si klasický tuhý tvaroh, ten řádně vychlaďte a poté jej aplikujte na pokožku. Dokáže ji zklidnit a zchladit. Aloe vera Aloe vera má na rozdíl od tvarohu nejen chladivý účinek, ale taky dokáže pokožku léčit. Rozkrájejte listy aloe vera a dužinou je přikládejte na kůži. Nechte zábal chvíli působit. Pokožku po sundání lístků neoplachujte. Ovesné vločky Vločky namočte ve vlažné vodě a přiložte je na spálená místa. Nechte je na těle dvě až pět hodin a poté vločky sejměte. Rychlejší aplikací vloček je koupel. Nasypte do vany balíček ovesných vloček a zalijte je vodou. Do vody můžete přidat ještě pár kapek výtažku z již zmíněného aloe vera. Mléko Smíchejte šálek mléka se šálkem vody, přidejte led a vymáchejte v této směsi obklady. Ty pak přiložte na tělo a nechte je asi hodinu působit. Čaj I čajové lístky působí blahodárně na pleť. Vychlaďte čaj a připravte si z něj obklady. Ideálně použijte čaj černý nebo ještě lépe zelený. Jedlá soba Kůži pomůže taky koupel, do které přidáte celý hrneček jedlé sody. Po koupeli vás přestane pokožka pálit a bude méně podrážděná. Panthenol Zaručenou pomocí na spálení je lék jménem Panthenol. Nezapomínejte na tento prostředek a obohaťte jím svou lékárničku. Zklidňující Panthenol po opalování najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
MÍČEK Tomáš, STROMY SVĚTA
Tomáš Míček se narodil v Ostravě. Po obdržení titulu v oboru fyzické geografie, utekl před komunistickým režimem ze své vlasti do Rakouska. Tam se věnoval svému koníčku, kde fotografoval přirozený svět, zejména divoké koně, sopky, stromy, květiny a další přírodní jevy kromě tradičního života lidí. Jeho fotografie byly publikovány v časopisech jako GEO, Stern, Vogue, L'Europeo. Až dosud publikoval asi třicet knih v jedenácti jazycích. Popis knihy: Fotograf Tomáš Míček se převážně zaměřuje na osaměle stojící stromy. Svými fotografickými knihami již potěšil celou řadu čtenářů. Téměř mystickým způsobem v nich zachytil „přítomnost" stromů a jejich kouzlo. Svůj intuitivní přístup přitom kombinuje s dokonalostí technické fotografie. Původním podnětem k tomuto dobrodružství bylo estetické okouzlení, úžas nad mnohotvárnou rozmanitostí a výrazovou silou stromů - ať už se jednalo o urputné pletence řeckého olivovníku, obří sekvoje v Kalifornii, podivné africké baobaby, nebo o australské žlutokapy, jež vypadají, jako by ani nebyly z tohoto světa. Jako fotograf se často soustředí na úžasné detaily, jako jsou struktura stromové kůry či síťovitá spletitost kořenů, aby pak přišel s téměř abstraktními snímky, jež odhalují „tkáň" přírody. Název: Stromy světa Autor: Tomáš Míček Jazyk: čeština Nakladatelství: SLOVART Značka: SLOVART Druh: Kniha Vazba: Pevná s přebalem lesklá Počet stránek: 360 V prodeji od: 06/2015 Rozměry (výška x šířka x tloušťka): 127x127x30 mm ISBN: 978-80-7391-150-8 Knihu zakoupíte v našem e-shopu: ZDE  
Zobrazit článek >
 
Co při vaření děláte špatně? Jakých chyb se dopouští i zkušení kuchaři? I
Máte ráda vaření? Ať už v kuchyni trávíte pět minut nebo celé hodiny, seznamte se se základními chybami, které dělají i zkušení kuchaři. Schválně si spočítejte, kolika z nich se dopouštíte vy. Necháváte na plotně stydnout večeři a pak ji znovu ohříváte, něž se zbytek rodiny vrátí domů? Proč dát jídlo alespoň na chvíli do lednice? Teplota asi od pěti do padesáti stupňů Celsia tvoří nejideálnější prostředí pro vývoj a rozmnožování bakterií. Pokud necháte jídlo na stálém ohřevu, můžou se s ním stát divy. Potraviny se nestihnout zkazit, a tak ani nepoznáte, že je v jídle něco škodlivého. Vařte v ten pravý čas a nebo uchovávejte jídlo v lednici, abyste nějakému strávníkovi nezpůsobila zbytečné zdravotní potíže. Dokonce i každé malé dítě by mělo vědět, že před jídlem se musí mýt ruce. To platí i u vaření. Vy byste si však jako správná hospodyňka měla umýt ruce pokaždé, něž do nich vezmete jiný druh potravin. Pokud na mytí rukou zapomínáte, tak si ale zapamatujte, že po mase, mořských plodech a vejcích byste si na umytí rukou měla vzpomenout stoprocentně.  Myslete taky na prkénko. Pokud na něm krájíte maso, rozhodně byste ho předtím, než na něj položíte zeleninu měla omýt jarem a horkou vodou. Maso je rozhodně lepší krájet na plastovém prkénku, jelikož se v něm bakterie těžko uchytí. Na dřevěných prkénkách si rády hoví. Schovají se do štěrbin a někdy ani horká voda na ně nedosáhne. Co ještě děláme při vaření špatně? To se dozvíte v dalším článku.  Knihu vůně domova Vaření najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Tajemství Karibiku – Jamajka I
Pojďme společně poznat Karibik trochu detailněji. Naše cesta dnes míří téměř do srdce celého Karibiku – na Jamajku. Ostrov Jamajka je součástí Velkých Antil. Už kolem roku 650 na tomto území docházelo k migracím Indiánů. První Evropan, který na tento ostrov vkročil, byl mořeplavec Kryštof Kolumbus, který se na ostrov dostal v rámci své výpravy a prozkoumávání terénu Střední Ameriky. Od roku 1509 byla Jamajka kolonizována Španělskem. Na konci 17. století se stal ostrov součástí Západoindické federace. V ní zůstal po mnoho let. Rok 1962 se stal na Jamajce známým díky vyhlášení nezávislosti v rámci Commonwealthu. V čele Jamajky stojí generální guvernér. Pobřeží Jamajky se pyšní skvostnými korálovými útesy. Vnitrozemí je hornaté. Jamajka je ovládána vlhkým tropickým podnebím a někdy i hurikány. Na Jamajce žijí méně než tři miliony obyvatel. Je osídlena hlavně černochy, mulaty a taky maroony, potomky uprchlých otroků. Určitě víte, že z Jamajky pochází hudební styl Reggae. Nejvýznamnější postavou tohoto stylu byl Bob Marley. Jamajčané mají taky velmi rádi sporty, zejména ty atletické. Pochází odtud slavný Usain Bolt, držitel několikanásobného počtu rekordů nejen v běhách na krátké tratě. Jamajští sportovci se však snaží dosáhnout dobrých sportovních výsledků i v jiných disciplínách. Jednou ze sportovních kuriozit Jamajky je účast sportovců na zimních olympijských hrách. Soutěží zde v jízdě na bobu. Tato sportovní disciplína byla inspirací pro americké filmaře, kteří na námět těchto sportovců vytvořili úspěšný film se jménem Kokosy na sněhu. Víte, kam na Jamajce vyrazit a co vás při vašich cestách může potkat? Těšte se na další článek. Osvěžte si Angličtinu, ještě než se vydáte na tento ostrov. Anglický kapesní slovník najdete zde.        
Zobrazit článek >
 
Očista jater
S jarem se vše probouzí k životu a stejně je to i s naším tělem, kde se probouzejí játra. Pokud na sobě ucítíte změny, například vás začne bolet žlučník nebo cítíte návaly vzteku, začněte měnit i jídelníček. Nemusíte se hned pustit do drastického půstu, protože ten není vhodný pro každého a navíc se musí provádět pod dohledem. Každému jedině prospěje, pokud na nějakou dobu vynechá živočišné bílkoviny, velké množství ořechů a zkrátit dobu vaření. Jestliže to zvládnete, tak zároveň i vynechejte kávu, mléko, mléčné výroby, cukr, pšeničné výrobky a samozřejmě alkohol a sůl. Jak očistit tělo Do svého jídelníčku zařaďte vše, co je zelené(pórek, pažitku, řapíkatý celer, bazalku, řeřichu, špenát…) a čerstvé, naklíčená semena, šťávy a smoothies. Pro podporu očisty je velmi důležitý i pohyb. Nemusíte chodit do fitcentra nebo na drahá cvičení, stačí, když půjdete každý den na hodinovou procházku. Důležitý je samozřejmě i spánek, proto choďte spát brzy, nejdéle ve 22. hodin. Očistu jater také podpoříte jednoduchým nápojem, který budete pít před jídlem. Jedná se o sklenici vody s jablečným octem. Nápoje pro očistu jater Nastrouhejte mrkev a ředkev. Zalijte horkou vodou a vypijte co nejteplejší. Lžíci jablečného octa smíchejte se lžičkou medu a zalijte půl litrem vlažné vody. Nápoj můžete pít ráno nalačno nebo před každým jídlem. Šťáva z řapíkatého celeru je nejlepší po ránu.
Zobrazit článek >
 
Proč kastrovat kočky
V rámci tématu o kastraci koček se lidská populace dělí na dva tábory. Ať už jste zastánkyní kastrace nebo jste zásadně proti, to nechám na Vás. V následujícím článku si přečtěte o výhodách, které jsou s kastrací spojené. V zákonu na ochranu zvířat proti týrání (246/1992 Sb.) je stanoveno, že se nesmí narozená koťata topit (§ 5, odst. 5. a)) a zároveň je zakázáno užít jiného zbůsobu utrácení pro jejich nadpočet! A kdo měl možnost, například na prázninách u babičky, vidět nespočet malých koťat, které pravidleně vyváděla jejich kočičí máma k plným miskám, ví, jak se umí rychle a aktivně množit. Pokud bydlíte na venkově a máte kočku i kocoura, které necháváte volně běhat po venku, a nestojíte o koťata a chcete Vašim mazlíkům prodloužit život, tak neváhejte a dejte je vykastrovat. Proč kastrovat kočičku? Nejen pro to, že nemáte zájem o kočičí potomky, ale taktéž je kastrace vhodná z dalších důvodů: sexuální neklid kočky se zcela vytratí, přestane takzvaně mrouskat nebude vyhledávat společnost kocourů, tudíž se bude více držet doma stane se více mazlivou Průběh kočičí říje Během tohoto období kočka skoro nepřijímá potravu.  Je velmi neklidná. Často močí. Průběh kastrace kočky Je o něco složitější než kastrace kocoura. V celkové narkóze se otevře dutina břišní, ze které se vyjmou vaječníky a děloha. Pokud necháte kočičku kastrovat v menší veterinární ordinaci, ihned po zákroku si berete uspanou kočičku domů. Po příjezdu z kastrace ji zajistěte klidné a teplé místo, někde na zemi, nejlépe ji nechte probouzet v přepravce. Kočička bude mít po operaci na bříšku dva až tři stehy, které by si neměla nijak poranit.   Po kastraci ji nechte doma, aby si odpočinula a neporanila si sešité bříško. Až bude kočička více aktivní, můžete ji zabavit hračkou pro kočky "CHYŤ MYŠKU".
Zobrazit článek >
 
Tajemství Karibiku - Kuba III
Dost už bylo pravidel a rad, nyní se pojďme podívat na místa, která na Kubě prostě musíte navštívit! Tady jsou ta nejlepší z nich: Havana Hlavní město Kuby Havana je obvykle přezdívané jako Paříž Karibiku. Je největším městem Kuby s více než dvěma miliony obyvatel. Havana byla již od počátku 16. století centrem ostrova. Zakladatelem tehdejší pevnosti byl Diego Velázquez de Cuéllar, vysílal z ní válečné loďstvo a taky objevitele s cílem přivlastnit si další části území. Během 18. a 19. století nejen toto město vzkvétalo. Bylo základním centrem kolonií v Karibiku. Během následujících století se zde začaly stavět velké hotelové komplexy a taky herny. V Havaně se nachází nejvýznamnější kubánské letiště. Dostanete se sem taky po hlavní silnici Kuby, dokonce sem vede i železniční spojení. Za prohlédnutí určitě stojí havanská katedrála, kubánské sídlo vlády a taky pobřežní pevnosti Castillo de la Real Fuerza, Castillo de San Salvador de la Punta a Castillo de Los Tres Reyes Magos del Morro, ze kterých srší tehdejší tradiční kultura. Tyto tři památky byly centrálními body celého opevnění. Zajímavá je taky podívaná na místní havanský Capitol, který kopíruje Capitol ve Washingtonu. Nezapomeňte se taky projít po kolonádě Malecón. Tato osmikilometrová promenáda tvoří srdce nočního života nejen místních obyvatel. Trinidad Jedno z větších známých oblastí Kuby je taky Trinidad. Tuto oblast poznáte hlavně díky barevným pastelovým domům, které vytváří dokonalé barevné městské panorama. Ve velké části z nich najdete umělecké galerie, kam přispívají nejen místní malíři a jiní umělci. Nezapomeňte se zde alespoň projít taky po pláži zvané Playa Ancon, po jedné z nejkrásnějších kubánských pláží.  Naučte se alespoň základní španělské fráze. Knihu Španělština nejen pro samouky najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Výroba čokolády
Jak probíhá výroba jedné z nejlepších cukrovinkových lahůdek? Jaká tajemství skrývají složky čokolády?  Samotná výroba samozřejmě začíná sesbíráním plodů. Kakaové boby, které vyrůstají přímo z kmene kakaovníku se odsekávají mačetou. Ihned po odseknutí se boby vyloupávají. Jsou pokládány na banánové listy. Následuje fermentace, tj. kvašení. Tento proces trvá kolem tří dnů. Je zajímavé, že před tímto procesem jsou boby bílé. Hnědou barvu a aroma získávají až za pár dnů. Následuje téměř nejdůležitější část – sušení kakaových bobů. Tato fáze rozhoduje totiž o celkové kvalitě kakaa. Při špatném sušení dochází k zapařování nebo hnilobným procesům. Boby se taky nesmí přesušit, aby neztratily svou kvalitu. Následně jsou boby obvykle ošetřovány přípravky proti škůdcům. Sklizeň probíhá dvakrát ročně. Po tomto aktu jsou boby čištěny a následně pak praženy. Proces pražení trvá od půl po dvě hodiny. Praží se v teplotě kolem 120°C. Pražení je důležité ke zjemnění chuti a odpaření vody. Aroma upražených bobů je po vychladnutí úplně jiné než před pražením. V následující fázi se boby separují od slupky. Některé boby při pražení popraskají, není to však jejich stálou vlastností, takže se většina z nich musí nadrtit. Pomocí fukarů dojde k oddělení vnitřní části od nechtěných slupek. V srdci každého bobu se nachází kakaová směs, která se skládá ze specifických bílkovin, kakaového másla a škrobu. V dalším kroku dojde znovu k drcení, tentokrát však už jen samotné směsi. Poté se ještě jednou hmota řádně očistí. K tomu, aby mohlo dojít k výrobě čokolády je potřeba směs ještě umlet nebo zjemnit. K tomu slouží kakaový mlýn nebo válcovač. Stroje pracují za teploty 80°C. Ze směsi pak díky tomu vzniká horká kakaová hmota. Dochází k rozdělení kakaového másla a kakaového koláče, tedy kapalné a pevné části. Z kakaového koláče totiž vzniká nám již známý kakaový prášek. Po této části práce již nezbývá nic jiného, než příprava samotné čokolády. Do kakaové hmoty pevného skupenství se přidá kakaové máslo, mléko, vanilka a dle chuti i cukr. Takto jsou vyráběny všechny druhy čokolády kromě netradiční bílé. Ta neobsahuje žádnou kakaovou hmotu. Směs je dlouho míchána z důvodu zjemnění. Ovšem mícháním se čokoláda zcela nevyhladí. Musí dojít k tzv. konšování. To je proces, díky kterému se čokoláda stane dokonale hladkou. Směs je míchána při teplotě 60°C celé tři dny. V této fázi jsou do čokolády přidávána různá aromata či příchutě. V dalším kroku dojde k temperování. Téměř hotová čokoláda se vloží do jiné nádoby, kde je zchlazena na 28°C a následně zahřáta na teplotu o čtyři stupně vyšší. Díky temperovacím strojům získá čokoláda dokonalý vzhled. Finální vzniklá směs by měla být hladká, aromatická a chutná. Čokolády můžete znát kořeněné, květinové nebo ovocné. Každá z nich se pyšní specifickou chutí. Každá správná čokoláda by měla mít lesk. Pro výrobu tabulkové čokolády stačí tuto směs nalít do vybraných tvarovacích nádob. Čokoláda se nechá vystydnout. Poté dojde k očištění a vyhlazení na povrchu. Čokoláda musí asi hodinu odpočívat a potom může být hned balena. Pamatujte, že výroba kvalitní čokolády není až tak levná záležitost. Nemůžete se divit, že kvalitnější značky čokolád něco stojí. Cena se odvíjí od počtu surovin a množství kakaových složek. Ceny kvalitních tabulkových čokolád stojí nejméně 70 korun. Výrobci nevyrobí čokoládu se vším všudy pod korun 40. Také jste už slyšela nebo na sobě sama cítila, že čokoláda udělá člověka šťastnějším? Uspokojí naše vybíravé chuťové buňky a navíc může povzbudit. Při její konzumaci dochází totiž k uvolňování serotoninu, tzv. hormonu štěstí. Navíc čokoláda obsahuje ještě méně známou látku nazývanou fenylethylamin, která působí v těle a posiluje pocit zamilovanosti. Nejrůznější druhy té nejlepší čokolády najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
První nebo páté narozeniny vašeho dítěte? Je třeba je oslavit!
První narozeniny.. Dá se s jistotou říci, že na první narozeniny děťátka si budou pamatovat lépe rodiče, než samotné dítě. Je to však druhá nejdůležitější událost v jeho životě, hned po narození. Oslavu neplánujte velkolepou, nejlepší je oslavit první narozeniny dítěte pouze v rodinném duchu. Vyzdobte pokoj balónky a pestrými předměty. Rozhodně nezapomeňte na dort. Myslete na to, že vaše dítě si moc rádo dá dort samo. Tak taky vznikají fotky dětí upatlaných od šlehačky, pochutnávajících si na dortu. Určitě si připravte fotoaparát. Nebuďte zklamaná z toho, že oslava nebude dítě moc dlouho bavit. Je taky možné, že rozbalí jeden dárek a na zbytek už nebude mít chuť. Nedělejte si s tím hlavu a část oslavy přeložte na jinou hodinu. Když je dítě starší.. Po oslavě prvních narozenin se bude dítě na další narozeninovou oslavu těšit snad celý rok. Pokud je vaše dítko už trochu starší, určitě by rádo uvítalo nějakou oslavu se svými vrstevníky. Pozvěte pár svých přátel, které mají děti ve stejném věku a rozhodně nezapomeňte na nejlepšího kamaráda nebo kamarádku vašeho dítěte ze školky. Dobré by bylo připravit oslavu s nějakým tématem. Malé slečny by si mohly hrát na princezny ve ztraceném království a z kluků by se určitě rádi stali kovbojové. Pokud máte na oslavě zastoupení jak kluků, tak i holek, určitě vás napadne téma vhodné pro obě dvě pohlaví. Nezapomeňte na maminky, které s dětmi přijdou. Můžete je poprosit, aby taky téma dodržely. Prostor konání tematicky nazdobte. Řádně si rozmyslete místo a čas konání oslavy. Bezpochyby nejlepší pro menší děti je, když se oslava koná doma. Můžete zde pořád hry dle libosti, děti mohou pobíhat po bytě nebo po zahradě. V restauraci by se přeci jen trochu nudily. Oslava by neměla být uspořádána večer, protože některé děti začínají být brzo unavené. Nejlepší čas na dětskou party je dopoledne před obědem, s nímž oslavu taky můžete spojit a potom po ,,O‘‘. Oslava by neměla být moc krátká, ale ani moc dlouhá. Ideální doba konání je kolem tří hodin. Důležitou složkou, která nesmí na žádné oslavě chybět je jídlo a pití. Myslete na to, že malí ,,skřítci‘‘ neocení honosně nazdobené chlebíčky. Raději si pochutnají na kukuřičných sucharech, pudinku nebo přesnídávkách. Pokud už jsou děti starší, určitě ocení třeba mini řízečky nebo hranolky. Nezapomeňte taky na zeleninu. Nejlepší je nachystat raut, kde si každé dítě bude moci vzít co jen bude chtít. S občerstvením myslete taky na dospěláky. A nakonec samozřejmě dort. Ten by měl být součástí každé narozeninové oslavy. Určitě víte, jaké druhy sladkostí má vaše dítě nejraději. Dbejte na to, že dort by měl být nejen hezký na oko, ale musí také i dobře chutnat. Současným hitem jsou nazdobené dorty plné marcipánových postaviček, perliček a dalších vymožeností. Opravdu si na něm děti pochutnají? Nebude lepší klasický čokoládový nebo ovocný dort? Z pití budou nejlepší džusy nebo šťávy. Připravte i vodu s citronem na osvěžení. Jako přípitek můžete nachystat dětský sekt. Při přípravě myslete na spoustu nádobí. Nejlepší volbou je nakoupit hromadu umělohmotných talířků a kelímků, aby nedošlo ke zbytečným rozbitím. Posledním důležitým bodem oslavy je zábava. Nachystejte pro děti spoustu her. Děti budou mít jistě radost, když se do některých z nich připojí i dospěláci. Můžete zábavu přizpůsobit opět do tématu. Další, ač dražší záležitostí jsou placená vystoupení. Můžete objednat kouzelníka, klauna, nebo balónkovou show. Některé firmy také poskytují skákací hrady nebo jiné zábavné atrakce k pronajmutí. Pokud máte zahradu a po finanční stránce si to taky můžete dovolit, zainvestujte do některé z těchto zábav. Děti to moc ocení. Všechno nejlepší vašemu potomkovi a teď se jde slavit! Podnos na narozeninový dort najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Navlečte se do podzimních trendů IV
Stříbro všude Zlatavé paprsky opustily molo. Nyní je střídají stříbrné a měděné odstíny. Při pohledu na tyto barvy vám bude ještě chladněji, než vám doposud bylo, avšak představte si sebe ve stříbrné nádheře uprostřed zasněžených ulic. Větší kouzlo už váš outfit mít nemůže. Bílá neumírá Co se týče bot, vrátila se k nám opět bílá sezóna. Nic neuklidní módní výstřelky návrhářů lépe než bílé boty. Pokud zvolíte bílé tenisky, nepůjde moc o žádnou novinku. Zkuste z obchodních regálů vytahat i páskové bílé boty na podpatku. Za nevkus se nebudou považovat ani bílé silonové ponožky, které vám budou z bot vykukovat. Ňadra ven Krajka a dost. I takový může být podzim. Žádná podprsenka a prsa pouze schovat drobnou krajkou. Modely s těmito druhy topů jsou nejen vyzývavé, ale taky zatraceně sexy. Vyzkoušejte jeden z krajkových modelů a sestavte si s ním neodolatelný večerní look. Každý se za vámi ohlédne. Klobouky a kšilty Po přečtení nadpisu jste si asi vzpomněla na tradiční pokrývky hlavy. Jakékoliv zvyky jsou však letošní rok stranou. Nejvíce in jsou čepice s kšiltem. Jejich hlavní část je mírně nabíraná a obvykle dole spjata silnější gumou. Zabodujete s jakýmkoliv materiálem, naprostým hitem jsou však čepice z jemné kožešiny a taky manžestrové doplňky. Některé čepice jsou spojeny s jemnější šálkou či s kuklou přes rty a nos. Pokud dáváte přednost raději kloboukům, zpestřete si den s drobným baretem, který posunete pro styl našikmo. Nové podzimní trendy si můžete vybírat zde. Nezapomeňte si prohlédnout i naši nabídku trendy módních doplňků.    
Zobrazit článek >
 
Laurell K. Hamilton a její knihy II
Fantasy dobrodružství s Hamilton ještě zdaleka nekončí. Pojďme se seznámit s dalšími jejími tituly. Na závěr se podíváme na jedny z nejoblíbenějších knih trochu zblízka. Laurell K. Hamilton má na svém kontě ještě jednu kratší sérii románů. Ta se týká samozřejmě fantasy tématu, to se však prolíná s detektivními prvky a mnohými erotickými scénami. Vypráví příběh princezny Meredith, která se rozhodně opustit svou říši z důvodu zla. Odstěhuje se do Los Angeles, obyčejného světa lidí a stane se vyšetřovatelkou. Jak to však v knihách bývá, zase tak jednoduché to mít nebude. Meredith bude za nějaký čas objevena a bude muset čelit mnohým nástrahám. Jak si s nimi poradí? Příběh Meredith si budete moci přečíst v knihách A Kiss of Shadows, A Caress of Twilight, Seduced by Moonlight a A Stroke of Midnight. Seznamte se blíže s Meredith. O jejím životě vám více napoví tato krátká Mereditina výpověď, která zdobí zadní obal publikace: "Jsem Meredith Gentryová, princezna a dědička trůnu Říše kouzel. Aby mě korunovali královnou, musím otěhotnět a zajistit tak, že královská pokrevní linie bude pokračovat. Pokud selžu, má teta, královna Andais, získá příležitost udělat to, po čem nejvíc touží: ustanovit králem svého zvráceného syna Cela… a zabít mě. Mí královští strážci mě neustále obklopují a dvě lásky mého života – má Temnota a můj Vražedný Forst – jsou vždy po mém boku. Přísahali, že se se mnou budou milovat a že mě ochrání. Byli jsme přinuceni odejít do exilu do světa smrtelníků a doufáme, že uprchneme stahujícím se stínům dvorních intrik. Ale král Taranis, mocný a nebezpečný vládce Požehnaného království, vznesl proti mým vznešeným ochráncům obvinění z odporného zločinu. Vím, že Taranisovým skutečným cílem jsem já. Pokusil se mě zabít, už když jsem byla dítě, a obávám se, že nyní jsou jeho úmysly ještě daleko děsivější..." Název: Polibek stínů Podnázev: Merry Gentry 1 Edice: Fantastická Epocha Autor: Laurell K. Hamiltonová Jazyk: čeština Nakladatelství: Epocha Značka: Epocha Druh: Kniha Vazba: Pevná s přebalem matná Počet stránek: 392 V prodeji od: 09/2012 Rozměry (výška x šířka x tloušťka): 127x127x34 mm ISBN: 978-80-7425-158-0 Knihy Laurell K. Hamilton najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Zeleninou k imunitě - cibule a křen
Potřebujeme-li posílit naši imunitu, není nutné ihned spěchat do lékárny. Není totiž od věci použít plodiny, které sami můžeme vypěstovat, nebo je najdeme v našich kuchyňských zásobách. Mezi tyto plodiny patří zejména: Cibule: Cibuli kuchyňskou máme zajisté všichni doma k dispozici. Obsahuje velké množství cenných a prospěšných látek (draslík, jód, vápník a železo). Dále pak vitamíny např. B1, B2, B3 a C. K jejímu pěstování je zapotřebí hlinitopísčitá půda. Lze pěstovat z výsevu nebo ze sazečky. Cibulový sirup - oloupejte cibuli a nakrájejte na kostičky. Polijte medem a tuto směs nechte několik hodin odstát (nejlépe přes noc). Poté sceďte a tento sirup užívejte dvakrát denně 1 polévkovou lžíci.   Křen: Naše babičky dříve pěstovaly křen na zahrádkách. Tento jev je v dnešní době spíše ojedinělý. Avšak se dá křen najít ve volné přírodě. Pěstuje se pro posílení imunity a jako pomocník při léčbě zánětů.  Obsahuje draslík, hořčík a vápník plus vitamíny B, C, a E. Pro jeho dobrý růst potřebuje humózní půdu. Lze jej pěstovat z kořenových řízků, které sázíme rovně nebo šikmo. Křenová směs - oloupejte a nastrouhejte křen a smíchejte s medem. Křenová pomazánka - oloupejte a nastrouhejte křen a smíchejte s tvarohem. Můžete přidat i Lučinu či žervé. Dochuťte solí a mletou sladkou paprikou. Křen s jablky - u nás je rodinnou tradicí podávat k vařenému masu křen s jablky. Oloupejte a nastrouhejte křen a k tomu přimíchejte nastrouhaná jablka. Je to vynikající pochoutka nejen k masu.   Inspiraci naleznete: ZDE  
Zobrazit článek >