Tyto webové stránky přizpůsobujeme na míru vám. Na základě vašeho chování na webu personalizujeme jeho obsah a zobrazujeme vám relevantní nabídky a produkty a také analyzujeme vaše chování na webu, abychom mohli zlepšovat naše služby nebo pro vás připravovat služby nové. Toho docilujeme užíváním souborů cookies a dalších síťových identifikátorů, které mohou obsahovat osobní údaje. My a partneři máme k těmto údajům na vašem zařízení přístup nebo je ukládáme. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ vyjádříte svůj souhlas s užitím souborů cookies a s užitím a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a v reklamních sítích na dalších webech našich partnerů. Nastavení cookies, personalizace a reklamy si můžete změnit kliknutím na tlačítko „Upravit“. Více informací o zpracování údajů a našich partnerech naleznete na této stránce.
EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Každý den nové články o produktech z našeho e-shopu

 
Jak NEvypadat starší: Vlasy a účes
Každý věk si taky žádá jiný účes. Vyzkoušejte některé z našich doporučení a vypadejte hned od deset let mladší! Vlasy až k hýždím Stále pečujete o své vlasy a ,,pěstujete‘‘ si je co nejdelší? Tak zase uberte. Pokud má žena delší, je to určitě plus, ale musíte se zamyslet nad tím, zda vám úče, který nosíte, sluší. Délka vlasů dospělé ženy by měla sahat maximálně pod prsa. V delších případech už vlasy nemusí vypadat přitažlivě, právě naopak. Zakrývejte šediny A pravidelně. Šediny samozřejmě patří k vyzrálejšímu věku, ten však není třeba přiznávat, že? Zamaskujte odrosty. Barvu na ně zvládnete doplňovat sama, není nutné navštěvovat každý týden kadeřnici, poraďte se s ní, jak na to. Melíry Melíry jsou jedny z mála stylu účesů, které sluší opravdu každému, stačí jen vybrat jejich odstín. Navíc dokáží skvěle maskovat šediny.   Změna je dobrá Nestrachujte se ze změn a vyzkoušejte nějaký trendy účes. Zastavte se u své kadeřnice a nechte si poradit, jaká změna by vás musela. Co takhle vlasům dodat teplý nádech, abyste jím vykompenzovala mráz ve vašem okolí? Za vlasovou stěnou Snažíte se pomocí vašich vlasů schovat alespoň část obličeje, na kterém se nachází tolik nedostatků? Na to se vykašlete. Není třeba nic schovávat! Možná je to k nevíře, ale nápadným maskováním na schované partie naopak vyvoláváte velkou pozornost. Lidi zajímá, co se skrývá pod povrchem. Krátký účes je dobrou volbou Obecně platí, že krátké účesy dělají z žen mladší krásky. Nesluší ale úplně každému, proto se před radikální změnou minimálně s někým o vašem nápadu ostříhat se poraďte. Vlasy neskrývejte Naopak se s nimi každému pochlubte. Vytvořte si na hlavě účes, ve kterém se cítíte sebevědomě a při nejlepším i sexy. Naučte se svým účesem na sebe chytat pozornost. Vlasovou kosmetiku pro dokonalý účes najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Arašídové máslo v ekonomickém balení
O arašídovém másle jsme slýchali v hlavně amerických filmech. Jen málokdo z nás tušil, jak vypadá a chutná. Paradoxní je, že se o žádné máslo nejedná. Napadá mě to jako paralela s pomazánkovým máslem-nemáslem. V každém případě arašídové máslo je čistě rostlinnou pomazánkou z burských oříšků. Občas můžete narazit i na jeho křupavou variantu, obsahující podíl hrubě nasekaných oříšků. Čím je arašídové máslo pozoruhodné? Je mimořádně tučné, proto spolehlivě zasytí. Neobsahuje jakékoli přídavky živočišného původu, proto je vhodné pro vyznavače veganského a vegetariánského životního stylu a stravování. V chladnu, podobně jako živočišné máslo tuhne, proto je potřeba ho skladovat v chladnějším a temném místě, aby nežluklo. Z podstaty má lehce nasládlou chuť, proto výborně chutná na pečivu samotné, ale preferujete-li sladké, je moc dobré s marmeládou a povidly. Co do obsahu živin je bohaté na vitaminy skupiny B, A, C, kyselinu listovou a minerály vápník, jód, selen, měď, železo, hořčík, zinek a další. Arašídové máslo není právě levné, proto stojí za povšimnutí ekonomické rodinné 1 kg balení GoOn! Hladké arašídové máslo GoOn! je přesně takové, jaké má být - voňavé, sladké i slané zároveň. Určitě si na něm vy i vaše rodiny pochutnáte. Ochutnejte ho! Arašídové máslo Go On! najdete mezi zdravou výživou v sekci Zdraví.
Zobrazit článek >
 
Chondrocat Biosol pro zdravé klouby koček
Produkt: Chondrocat Biosol 100 ml Veterinární přípravek Chondrocat Biosol obsahuje komplex biologicky aktivních látek pozitivně ovlivňujících regenerační procesy v kloubních, šlachových a vazivových tkáních, zvyšujících kloubní pohyblivost a omezujících bolestivost kloubů v klidu i při pohybu. Tento produkt zakoupíte v našem e-shopu: ZDE Informace k produktu: Veterinární přípravek Chondrocat Biosol obsahuje: Kolagenní peptidy CHP - ve formě vysoce využitelného biosolu zvyšují syntézu kolagenu, vyživují a regenerují kloubní chrupavky, šlachy, vazy a kosti a zmírňují až odstraňují tak následky poškození kloubů, vazů a šlach. Kolagenní peptidy zabraňují dalšímu úbytku chrupavek, zlepšují hybnost a zmírňují bolestivost. Chondroitinsulfát a glukosaminsulfát - váží v kloubní chrupavce vodu a zabezpečují tak její vhodné mechanicko-elastické vlastnosti. Snižují aktivitu enzymů poškozujících kloubní chrupavku, pozitivně ovlivňují její metabolismus a mají protizánětlivé účinky. Zvyšují rovněž elasticitu chrupavky a tím pozitivně ovlivňují její mechanickou funkci. Taurin - je pro kočky velmi důležitá esenciální aminokyselina a jeho přítomnost v potravě je nezbytná. Nedostatek taurinu může způsobovat různé zdravotní komplikace, poruchy vidění, onemocnění srdce aj. Mangan - je důležitým stopovým prvkem zasahujícím do metabolismu kolagenu a pojivových tkání, zároveň má pozitivní vliv na kvalitu srsti. Selen - má významný pozitivní vliv v procesu revmatoidních zánětů. Spolu s vitamínem E pozitivně ovlivňuje průběh osteoartrózy a snižuje bolestivost. Působí jako silné antioxidanty a chrání organismus před škodlivým působením volných radikálů. Vitamín C - je důležitý pro normální produkci kolagenu a funkci všech pojivových tkání. Působí jako antioxidant, podporuje imunitu a pomáhá odstraňovat únavu. Biotin - zásadním způsobem příznivě ovlivňuje zdravotní stav kůže a srsti. Je nezbytný pro normální utilizaci živin, podporu a růst tělních tkání. Beta-karoten - působí jako antioxidant a prekursor vitamínu A podporuje vybarvení srsti. Chondrocat Biosol se doporučuje podávat: při onemocnění a poranění pohybového aparátu koček, při zhoršené pohyblivosti a neochotě k pohybu, při ztuhlosti kloubů, pro intenzivní regeneraci kloubních chrupavek, kostí a vazů, pro výživu kůže a srsti. Dávkování Dávkujte 5 ml denně, odměřenou denní dávku přimícháme do krmení. U hůře krmitelných koček lze přípravek aplikovat na srst tlapky, tak aby došlo k jeho slízání v rámci hygieny kočky. Přípravek je vhodné podávat denně po dobu alespoň 2 měsíců. Kúru je vhodné 3x ročně opakovat. Dlouhodobé i trvalé podávání je možné.
Zobrazit článek >
 
Fondue
Fondue z roztaveného sýra nad ohněm pochází z francouzské části Švýcarska a tam jsou také jako národní pokrm. Z historie Alpští pastýři žili po celý rok většinou odloučení od civilizace. Měli pouze základní potraviny, které si sami vyrobili. Jednalo se pouze o chleba a sýr, který tavili nad ohněm. Další legenda praví, že fondue vynalezli mniši, kteří v době půstu nesměli jíst žádné pevné pokrmy, tak si roztavili sýr a ten už neměl pevnou podobu. Jak rituál probíhá Fondue vám nepřinesou hotové, ale dostanete jednotlivé suroviny a nástroj na přípravu. Potom si připravujete a dochucujete sami. Takže hotování s přáteli tak trvá i několik hodin. Jedná se o společenskou událost, během které můžete spolu konverzovat. Jaký sýr na fondue Na přípravu můžete použít mnoho druhý sýra a můžete je dokonce i kombinovat. Ve Švýcarsku míchají ementál, gruvere, vacherin fribourgeois a appenzeller. Ve francouzském Savojsku zas míchají ementál s comté a beaufortem. Příprava Fondue se připravuje ve speciálním kameninovém hrnci caguelonu, ve kterém se rozpouští sýr v bílém víně, ochucený pepřem, česnekem, muškátem a zahuštěný bramborovým škrobem. Caguelon je umístěn uprostřed stolu nad rechaudem, což je malý lihový hořák. Po roztavení sýra si můžete dlouhými vidličkami namáčet bagetky nakrájené na malé kousky a v kraji kolem Gruyere i malé vařené brambory ve slupce.  
Zobrazit článek >
 
Jak vypadat štíhleji? I
Stále se vám nedaří zhubnout? Už nevíte co udělat pro to, abyste vypadala štíhlejší? Po přečtení tohoto článku už to vědět budete. Stačí pár jednoduchých triků a vaše nová postava bude na světě. Zvyšte se Každé tělo, které se stane vyšším díky podpatkům bude vypadat opticky štíhleji. Je jedno, jaký styl bot na podpatku zvolíte. Platí zde jednoduché pravidlo. Čím budou vaše podpatky vyšší, tím budete vypadat vyšší i vy. Nepřežeňte to však, boty, které si na sebe vezmete byste měla umět ovládat. A pamatujte, největší efekt docílíte s botami stejné barvy jako má váš spodní outfit. Máte na sobě silonky? Pak si obujte lodičky v tělové barvě. Pokud jste si na sebe navlékla černé džíny, sáhněte po podpatkách tmavé barvy, nejlépe přímo černé. Vysoký účes Zůstaňme ještě u prodloužení těla. Napadlo vás někdy, vyčesat si velmi vysoký culík nebo drdol? Pokud ne, tak to rozhodně vyzkoušejte. I tato jednoduchá vlasová úprava vaše tělo opticky prodlouží. Jedna barva na celém těle Možná jednobarevné modely vypadají všedně, avšak pomohou vám k opticky lépe vypadající postavě. Doplňte svůj jednobarevný look odlišným tílkem nebo masivním náhrdelníkem či jinými šperky. Můžete také sáhnout po výrazné kabelce. Čím tmavší pleť, tím lepší Máte v létě pocit, že vypadáte štíhleji, i když vážíte stále stejně? Může za to opálení. Čím více bude vaše pokožka hnědá, tím lépe skryjete jakékoliv nedostatky. Nemusíte chodit do solária, bude vám stačit samoopalovací krém. Líbil se vám tento článek? Již nyní se můžete těšit na jeho pokračování, ve kterém si budete moci přečíst o dalších fintách. Praktikujete ještě další zeštíhlující metody? Samoopalovací mléka a krémy najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Tuhá vs. tekutá mýdla II
Tekutá mýdla Většina tekutých mýdel je, co se týče pH, kyselejších než mýdel tuhých. Bohužel i kyselost z vnějšího prostředí může způsobit únavu, celkové vyčerpání nebo psychickou nerovnováhu. Toto mohou být první příznaky překyselení organismu. V takovém případě pak konzumujte detoxikační přípravky, které vám od kyselosti pomohou a vyměňte alespoň na chvíli mýdlo tekuté za tuhé.  Tekuté mýdlo je ideální používat spíše v zimě, když je pokožka suchá než jindy.  Co se týče používání mýdla ,,venku‘‘, v restauracích nebo například na veřejných toaletách v obchodních domech, je rozhodně lepší využívat mýdlové dávkovače s tekutým přípravkem. Na tuhém mýdle se totiž udržuje mnohem více bakterií a nikdy nevíte, kdo se jím mysl před vámi. Tekutá mýdla jsou vhodná zejména pro děti, které mytí rukou mnoho času nevěnují, některé by se mu nejraději vyhnuly úplně. Tekuté mýdlo je pro děti méně náročnou volbou.  Pohybujete se v prostorách, kde často mýdlo dochází? Noste si s sebou desinfekční prostředek, který stačí na ruce aplikovat po jejich umytí vodou. Desinfekce má stejné účinky jako mýdlo, zlikviduje bakterie a vy z nich už nemusíte mít strach.  Pozor si dejte taky na následné sušení rukou. Elektrické vysoušeče jsou doslova zlo. Udržují se v nich bakterie a vlivem tepla se ještě množí rychlostí blesku. Jednorázové papírové ručníky jsou pravou volbou, pokud své ruce nechcete nechávat uschnout přirozenou cestou. Určitě zapomeňte na společné ručníky.  Když už hovoříme o hygieně, je ještě třeba upozornit na riziko používání různých kosmetických pomůcek. Problém může nastat ve chvíli, kdy je dostatečně nemyjete. Nezapomínejte štětec od pudru nebo i malé štětečky, které používáte na nanášení stínů na oči, umývat pod tekoucí vodou minimálně jednou týdně. V tomto případě je vhodné starat se o pomůcky tekutým mýdlem, které bude k nástrojům šetrnější. 
Zobrazit článek >
 
Stephenie Meyerová a příběh jejího života a prvního románu Stmívání
Americká spisovatelka Stephenie Meyerová se narodila v roce 1973 v Arizoně. Má pět sourozenců. Ty jí byli inspirací v literárních dílech. Meyerová vystudovala bakaláře, diplom si odnesla z oboru Svobodná umění. Po studiích pracovala jako recepční v realitní kanceláři. V roce 1994 se vzdala za Christiana Meyera, se kterým má nyní tři děti. Po narození prvního syna přemýšlela o tom, že se stane právničkou. Plánovala nastoupit na právnickou fakultu místní univerzity, nakonec si to však rozmyslela a začala se věnovat psaní. Její úplnou prvotinou je proslulé dílo Stmívání, první ze čtyř knih Twilight ságy. Inspirací pro román jí byl vlastní sen. Do románu se zapsala tak vášnivě, že své dílo i přes práci dokončila za tři měsíce. Původně vůbec neměla v plánu dílo vydat. K tomu, aby napsané texty poslala do agentury ji přiměla její sestra. Odmítlo ji devět velkých firem. Tato skutečnost je potěšující pro mnohé začínající autory, aby se nevzdávali a obešli všechna vydavatelství, která se obejít dají. V desátém nakladatelství byla Meyerová úspěšná. O pár měsíců později byl její rukopis vydražen za neskutečných 750 tisíc USD. Jeden měsíc po vydání se román umístil na pátém místě v žebříčku nejprodávanějších knih v rámci ankety New York Times. Časopis Publishers Weekly spisovatelce udělil cenu s názvem Nejlepší kniha roku. Román byl přeložen do 26 jazyků. Později se dočkal i filmové verze. Do Twilight ságy se řadí ještě další tři romány s názvem Nový měsíc, Zatmění a Rozbřesk. Všechna díla byla zfilmována. Mezi její další úspěšná díla patří knihy s názvem Krátký druhý život Bree Tanner nebo Hostitel. Její knihy k zakoupení najdete zde.          
Zobrazit článek >
 
Elizabeth Arden – cesta firmy na vrchol a kouzlo stvořených parfémů
Přečtěte si příběh úspěšné ženy, která založila jednu z nejznámějších kosmetických firem na světě a poznejte parfémy, které budete muset mít.   Florence Nightingale Grahamová se narodila v roce 1878 kousek od Ontaria v Kanadě. Její matka vlastnila velké jmění, a tak své dceři chtěla dopřát to nejlepší vzdělání. Florence se však dala jinou cestou. Nedokončila ani střední zdravotnickou školu a vydala se s bratrem do USA, kde se stala účetní. Tato práce ji ale vůbec nevyhovovala, jelikož jejími koníčky nebyly finance, nýbrž kosmetika a celková péče o tělo, hlavně pleť. Její sen se jí začal plnit ve chvíli, kdy dostala možnost pracovat pro kosmetičku Eleanor Adairovou. Brzy poté, roku 1909, založila s herečkou Elizabeth Hubbardovou vlastní kosmetickou firmu Elizabeth Arden, do půl roku se však Florence osamostatnila. První kosmetický salon otevřela do roka od založení firmy. Při návštěvě Paříže získala nové užitečné vědomosti z oblasti módy a líčení a hned začala zkrášlovací techniky využívat ve svém saloně v New Yorku. Zasloužila se hlavě o posun ve zkrášlování úst. Velmi významně totiž rozšířila kolekce rtěnek. Její úspěch byl opravdu obrovský. To nám dokazuje například fakt, že v roce 1929 už vlastnila 150 salónů ve 22 státech světa. Založila také úplně první lázně, které byly zaměřené pouze na zkrášlovací procedury. Lázně se nacházely ve státě Maine a byly založeny roku 1934. Až do své smrti byla jedinou majitelkou firmy, která z ní udělala téměř nejbohatší ženu světa. Dnes se mimo dekorativní kosmetiku firma věnuje i výrobě parfémů. Jaké jsou ty nejlepší? Elizabeth Arden 5th Avenue Na počátku působí svěže s malým přídavkem něčeho kořeněného. Poté, co se rozvoní, s ní budete působit spíše jako sladká květinka. Symbolizuje eleganci a sílu každého okamžiku. Pokud máte rádi procházky kvetoucí přírodou, je pro vás tato vůně jako dělaná. Poznejte Pátou Avenue z jiného úhlu a užijte si s vůní dny s velkoměstským nádechem. Parfém se hodí spíše na běžné denní nošení. K této voňavé klasice byly postupně vytvořeny i její odrůdy, kterými jsou vůně s názvy: 5th Avenue After Five, 5th Avenue Night, 5th Avenue Style, 5th Avenue NYC, 5th Avenue Premiere, 5th Avenue Only NYC. Základ: jantar, tibetské pižmo, santalové dřevo, vanilka, kosatec Hlava: šeřík magnolie, mandarinka, lipový květ Srdce: jasmín, broskev, tuberóza, fialka, bulharská růže Elizabeth Arden Green Tea Hledáte voňavé osvěžení? Pak parfémová voda Elizabeth Arden Green Tea je vůně právě pro vás. Je lehká a svěží. Zelená barva je symbolem síly a odhodlání. Vůně vám zkrátka dodá energii do celého dne. Tento výrobek má své stálé zákazníky, kteří se k němu rádi vracejí již od roku 1999. Hodí se pro každodenní nošení, není vtíravá, ani extrémně výrazná. Základ: bílý jantar, dubový mech, pižmo Hlava: citron, pomerančová kůra, bergamot, rebarbora, kmín Srdce: zelený čaj, máta, jasmín, karafiát, fenykl   Elizabeth Arden Beauty Sytý červený flakon vás možná zmate. Červeno-zlaté ladění parfému by nám mohlo přivádět myšlenku, že se bude jednat o hutný, silný parfém. Opak je pravdou. Téměř jako všechny vůně Elizabeth Arden je i tato parfémová voda jemná a lehce svěží. Je ojedinělá svou melounovou příchutí, kterou doprovází spousta květin. Meloun budete cítit na začátku, ale taky i po vstřebání vůně. Základ: santalové dřevo, jantar, pižmo Hlava: rýžový květ, italský bergamot, zeleň Srdce: bílý zázvor, modrý lotus, knotovka lesní, orchidej Všechny voňavé produkty Elizabeth Arden najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Nedá a nedá si poradit! I. část
Dobrá rada nad zlato? Ano! Ale někdy slýcháme tolik rad za celý život a stejně si ve většině případů uděláme to co chceme a jak to chceme my. Už od malička slýcháme od našich maminek různé rady: "Nejez to sladké před obědem!" "Teple se obleč!" apod. Ano, tím vším a podobným jsme si prošli snad všichni. Ale toto byly takové rady, které když se nedodržely, nebyly z toho žádné velké následky. Nanejvýš jsme po sladkém nechtěli polévku a pokud jsme vyběhli ven bez svetříku, přinesli jsme si s sebou maximálně nachlazení. Horší to však je, když si v pubertě zapálíte svoji první cigaretu a prokouříte se až do dospělosti či k nechtěné rakovině! Jak máme tedy žít a nekazit si svůj  "krátký" pobyt na Zemi? Měli bychom si uvědomit že naše svoboda není nekonečná. Vždy kolem sebe máme nějakou tu autoritu, která nás vede či napomíná. Od dětství tu jsou naše maminky (některé nám radí i v dospělosti - např. tchýně ), ve školním věku pak částečně tuto roli přebírají učitelé, knihy či naši oblíbení idolové. Když vstoupíme do dospělosti, jsou tu třebas zákony. Pokaždé se od někoho dovíme nebo si přečteme: "To nedělej!" "To se nesmí!" A zde je právě ta možnost rozhodnutí, jak dál postupovat, abychom si nepřivodili nějaké problémy. Avšak můžete namítnout, že někdy je dobré tzv. "riskovat". Jinak by byl život plný stereotypu a šedi, kdyby se všichni chovali jako stádo ovcí. Však bylo mnoho cestovatelů, umělců a myslitelů, kteří si šli svojí vlastní cestou. Ale jako argument mohu uvést, že někteří z toho výčtu se nedožili vysokého věku, nebo žili v bídě apod. A proto si uvědomte, že vše má své hranice.  
Zobrazit článek >
 
NejSEXY muži světa podle časopisu People
Milé dámy, pojďme se rozplynout nad nejvíce sexy muži naší planety. Jací jsou tři poslední výherci? Dwayne Johnson Americký herec Dwayne Johnson, známý pod jménem The Rock, je nejvíc sexy muž roku 2016 v soutěži časopisu People, jedné z nejznámějších soutěží mužské krásy světa. Dwayna můžete znát například z filmu Král Škorpion, Hercules nebo z posledního dílu Rychle a zběsile. Svůj soukromý život tráví s přítelkyní Lauren Hashian a dcerami. V rozhovoru pro magazín People vypověděl, že v posilovně tráví spoustu času. Pravidelně vstává ve čtyři hodiny ráno, aby stihl sportovat a udržet si tak svou fyzickou kondici, točit nové díly seriálu Pobřežní hlídky (Nové epizody vyjdou už v roce 2017.) a hlavně si užívat krásné chvíle s rodinou. Řekla byste, že tomuto ,,bouchači‘‘ je už 44 let? David Beckham Fotbalistovi Davidu Beckhamovi je nyní už 41 let. Tento krasavec je příkladem toho, že vrásky mužům sluší. Až prý totiž známky stáří udělaly z Davida nejdokonalejšího muže planety. Je šťastně ženatý s Victorií Beckham, se kterou vychovává čtyři děti. Chris Hemsworth Titul roku 2014 získal herec původem z Austrálie, Chris Hemsworth. Muž s hlubokým hlasem, pronikavě modrýma očima a blonďatými vlasy umí okouzlit nejen na jevišti. Není divu, že přitahuje spoustu žen. Pochází z větší  rodiny, jeho bratři se též věnují herectví. Z televize byste mohla znát třeba jeho bratra Liama z filmu Hunger Games. První ročník této soutěže byl odstartován v roce 1985. Tohoto roku zvítězil Mel Gibson. Dalším oceněným je například Brad Pitt, Richard Gere nebo Johnny Depp. Všichni tři si obhájili titul minimálně ještě jednou poté. Blíží se rok 2017. Kdo myslíte, že získá titul budoucí?
Zobrazit článek >
 
Co pomáhá na akné? Třeba gel Clearskin! I
Akné nepatří jen mezi problémy dospívajících jedinců, ale i dospělých lidí. Jedná se o jedno z nejčastějších kožních onemocnění, které je každému vlastníku esteticky nepříjemné. Akné se nejčastěji vyskytuje na obličeji, ale taky na krku a zádech. To z toho důvodu, že právě na těchto místech se nachází nejvíce mazových žlázek. Ty jsou pro kůži důležité, avšak produkují více mazu, než by měly. Vznik akné je spojen nejen s mazem, který je většinou hustý a má problém se dostat ven, ale taky se stresovými situacemi. I ty mají vliv na naši pleť. Někdy je akné způsobeno i používáním špatné kosmetiky. Akné může být dáno geneticky. To však neznamená, že by nešlo léčit. S tímto kožním problémem se dá zatočit, s bojem ale není dobré otálet. Jak postupovat proti akné? Žádné doteky obličeje Dávejte se pozor na to, abyste se nedotýkala obličeje. Tím si na něj můžete zanést bakterie a jiné mikroorganismy které mohou na pleti způsobit velkou neplechu. Pokud se kůže potřebujete dotýkat, čiňte tak po umytí rukou. Pravidelná hygiena je základ Nezapomínejte na pravidelnou sprchu. Pokud trpíte na akné, je největší chybou sprchovat se po celém dni až ráno. Potřebujete z kůže dostat maz, odumřelé buňky a samozřejmě vyčistit póry. Když už jsme u té hygieny, nezapomínejte se o svůj obličej starat ráno i večer. Používejte speciální přípravky, které vaši pleť pročistí, dodají jí živiny a ještě vám pomůžou v boji s akné. Pravidelným mytím obličeje se vyhnete silné tvorbě mazu, taky obličej zbavíte nečistot. Dodržujte dvojitou hygienu, ale vícekrát zase obličej nemyjte. Mohla byste si tím vysušit pokožku a ta by začala produkovat ještě více mazu. Vyzkoušejte kosmetického pomocníka Pleťový gel proti akné Clearskin, který najdete zde: vyprodej.eiffeloptic.cz. Využijte naší výhodné akční nabídky! 
Zobrazit článek >
 
Noste sluneční brýle i v zimě, oči vám poděkují
To, že s plavkami můžeme schovávat hluboko do skříně i sluneční brýle, je velký mýlka. Tato pomůcka oční ochrany by vám měla sloužit vlastně celý rok. Proč tomu tak je? Přečtěte si pár důvodů. Věděla jste, že v zimě je slunce níž než v létě? Z tohoto důvodu je taky v tomto období ostřejší. Zejména od sněhu se pak velmi silně odráží. Pokud se chystáte na zimní radovánky, pořiďte si lyžařské brýle s UV filtrem a clonou nebo pořádné klasické sluneční brýle. Pokud budete své oči vystavovat slunečním paprskům dlouho bez ochrany, může je postihnout až šedý zákal.  Zapište si za uši, že sněhová pokrývka může zvýšit intenzitu slunečního záření až o osmdesát procent původní hodnoty.  Spolehněte se na kvalitní sluneční brýle s dostatečným UV filtrem. Luxusní brýle ověřených značek vám vždy nabízí ideál, který vaše oči ochrání. Důvěřujte třeba značce Ray-Ban nebo Porche Design. Brýle této značky se vyznačují taky silným slunečním filtrem.  Vybírejte brýle zejména se širšími skly, které ochrání vaše oči ze stran a zespodu. To je dobré zejména z důvodu zmíněného odrazu sněhu, který k očím může lehce proniknout ze stran i ze spodní části.   Sluneční brýle jsou samozřejmě i módní záležitostí. Pokud chcete svému outfitu dodat trochu nevšednosti, drsného rázu a možná i drzosti, noste sluneční brýle úplně ke všemu. I když již v úvodu bylo zmíněno, že by se sluneční brýle měly nosit po celý rok, zvykem tak není, a proto celkový pohled na ženu v teplejším oblečení se slunečními brýlemi působí trochu tajemně.   
Zobrazit článek >
 
12 kroků ke šťastnému vztahu I
Naučte se ho milovat se vším všudy. Prožijte váš vztah naplno a užívejte si každého společného momentu. Jak to udělat, aby byl váš společný vztah dokonalý? Naučte se odpouštět Každý dělá chyby, malé, ale i pořádné, Základem dobrého vztahu je naučit se partnerovi odpouštět. Říct ,,to nic‘‘ jde poměrně snadno, ale shodit tíhu ze srdce už tak samo nejde. Když se to ale naučíte, budete žít mnohem šťastnější a bezstarostnější život. Naučte se smát Brát některé věci s humorem či nadsázkou je velmi důležité. Naučte se bavit i na věcech, které vám vadí. Stále si nemůžete zvyknout na to, že si nepověsí klíče a nechá je hozené na botníku? Nebo si snad nestele postel? Vždyť kvůli této maličkosti se na něj nedá ani zlobit, že? Udělejte si ze situace legraci a nenechte se hlavně vytočit. Řešení problémů s úsměvem má taky něco do sebe. Buďte vždy spolu Dřív, kdy technika moc nefungovala, by bylo téměř nemožné tento krok splnit. Muž odjel a žena na něj mohla jen vzpomínat. Když byl partner dlouho pryč, mohla mu dáma poslat leda tak psaní o jednom listu. Dnes má každý pár obrovskou výhodu. Můžete si SMSkovat, telefonovat, taky spolu chatovat online a nebo dokonce pozorovat jeden druhého přes Skype. Máte tolik možností. Spojte se alespoň jednou denně a dejte si vědět, jak se ten druhý měl. Popovídejte si o běžných věcech, stačí pár minut. Buďte spolu i ve chvíli, kdy jste mnoho kilometrů od sebe. Potěšte partnera drobným dárkem. Objednejte mu novou knihu, jen tak. Naši nabídku si můžete prohlédnout zde. 
Zobrazit článek >
 
Proč si pořídit rýžovar?
Tak tohohle pomocníka musíte doma mít! Proč? Přečtěte si náš článek, ve kterém přijdeme hned několik odpovědí. Rýžovar je poměrně malý, takže vám nebude strašit na lince, schováte jej lehce do šuplíku a vytáhnete vždy, když budete potřebovat. Dalším plusem je, že mechanismus nezabírá místo na plotně. Stačí ho zapojit do zásuvky a rýže už se připravuje, takže nemusíte mít obavy z toho, že se vám nevejdou další chody na oheň. Pokud jste milovnice rýže na skus, pěkně sypké a nelepivé, musíte si rýžovar prostě pořídit. S obyčejným hrnkem nikdy takový přílohový poklad nevykouzlíte. Navíc jej můžete využít i na další pečení nebo smažení. Tento přístroj je oblíbený taky díky své nízké ceně. Investice vám zajisté nebude líto. Mytí rýžovaru je mnohem jednodušší než čištění hrnce. Miska je samozřejmě uzpůsobena k vaření rýže, takže jsou její okraje vyrobeny z nepřilnavého materiálu, tudíž se nemusíte bát, že by se rýže přilepila na okraje a vy byste ji musela dlouho z dutiny odstraňovat. Skvělé je, že práci s rýžovarem se vlastně ani nedá říkat práce. Postačí, když do nádoby nasypete rýži, zalijete ji odpovídajícím množstvím vody, zapojíte do zásuvky, stisknete tlačítko a rýže už se připravuje. Nemusíte nic hlídat, rýžovar se ozve po dovaření sám. Nepřipaluje se, voda nevytěká, takže žádná kontrola není třeba.  
Zobrazit článek >
 
Skvělý Václav Neckář
Také jste si oblíbila písničky od Václava Neckáře? Moje nejoblíbenější, a to už od dětství, je písnička "Lékořice", jejíž videoklip jsem viděla v televizním pořadu "Písničky z obrazovky". Postupem času se k této písničce přidávaly další a další, které jsem našla na LP albech, které měli ve sbírce moji rodiče. Určitě je také budete velmi dobře znát: "Lady Jane", "Bylo čtvrt a bude půl", "Pojď se vzít" nebo "Kdo vchází do tvých snů má lásko". Václav Neckář se narodil v Praze dne 23. října 1943. Přijímací zkoušky na DAMU absolvoval čtyřikrát, ale bez úspěchu. Proto se vydal na dráhu osvětlovače v Divadle pracujících v Mostě. Zde působil také jako divadelní elév. V roce 1964 se mu podařil konkurz do divadla malých forem Alfa v Plzni, kde působila i Marta Kubišová. Roku 1965 přešel do pražského divadla Rokoko. V tomto divadle vznikl první Václavův hit "Tu kytaru jsem koupil kvůli tobě". A posléze i další hitovky. Určitě si také vybavíte filmové úspěchy Václava Neckáře: Ostře sledované vlaky (režie: Jiří Menzel, film získal Oskara) Soukromá vichřice Ta naše písnička česká Kulhavý Ďábel Kolonie Lanfieri Skřivánci na niti Šíleně smutná princezna, aj. V roce 1968 Václav Neckář s Martou Kubišovou a Helenou Vondráčkovou založili trio Golden Kids. Po ukončení této skupiny Václav působil v kapele Bacily. Přelom 70. a 80. let lze označit za Neckářův umělecký vrchol. Jeho další alba již nebyla tak úspěšná a dodnes nejsou ve Vaškově diskografii příliš známá, viz. Atlantida 99 nebo Pod komandem lásky. V  listopadu 2002 Václava postihla mozková příhoda. Řada jeho koncertů a vystoupení musela být odložena a Vašek musel zpívání přerušit. V roce 2004 se velkolepě vrátil před publikum vyprodané pražské Lucerny. Rok 2005 byl ve znamení vydání po 17 letech nového řadového alba. V listopadu 2014 vychází vůbec první Václavovo vánoční album pojmenované Mezi svými. Vzniklo v produkci Dušana Neuwertha a Václavova bratra Jana a nenajdete na něm jedinou koledu nebo vánoční standard, "jen" původní písně psané Václavovi přímo na tělo. Václav Neckář velmi intenzivně koncertuje se skupinou Bacily. Koncerty skupiny Bacily s Václavem Neckářem mohu vřele doporučit. Měla jsem tu možnost navštívit jejich vystoupení v prosinci 2017 v Brně a byl to neskutečně silný zážitek. Písničky Václava Neckáře si můžete připomenout a společně zazpívat například s albem ŽIVOT.
Zobrazit článek >
 
Hubněte jídlem – Jaké potraviny zrychlují metabolismus?
Nebaví vás už hledat další a další diety, které stejně nepomáhají? Už to dělat nemusíte! S těmito potravinami půjde hubnuti snáz. Losos Losos není jen zdravý, ale taky účinný na hubnutí. Zabraňuje tvorbě leptinu, tj. hormonu hladu a díky specifickým tukům ještě urychlí trávení i spalování. Krevety Napadlo vás někdy jíst krevety před cvičením? Ne? Tak byste to měla zkusit. Oranžové nebo narůžovělé barvivo, které je součástí krevet urychluje spalování téměř na polovinu klasického času. Ořechy S ořechy to nesmíte přehánět, jelikož jsou dosti tučné. Pokud je však denně dokážete konzumovat v malé míře (do 30 gramů), tak máte vyhráno. Nejen že si pochutnáte, ale taky přijdete o pár procent tuku. Omega-3 mastné kyseliny, které každý druh ořechů obsahuje, mají totiž vliv na jejich ukládání. Zabraňují přebytečnému zásobování těla tuky. Kromě ořechů jsou též výborná dýňová semínka, která na hubnutí mají pozitivní vliv. Skořice Skořice dokáže působit na tělesnou teplotu. Téměř hned od okamžiku snědení zvýší teplotu organismus a ten díky tomu rychleji potravu vstřebá a vyloučí nechtěné látky z těla. Užívání skořice je vhodné i v době nemoci. Výborně zabraňuje množení bakterií. Chilli Dalo by se říci, že chilli prohřeje organismus také. Zažehnává chuť k jídlu a po pikantním obědu už nebudete mít chuť na sladký zákusek, ale taky obsahuje kapsaicin, který urychluje metabolismus. Vejce Lidé, kteří trpí na nedostatek vitamínu D, mají problém se spalováním tuků. Kvůli absenci tohoto vitamínu se jim totiž téměř veškerý tuk ukládá do tkání. Jezte vejce a doplňte tak potřebné ,,Déčko‘‘, které navíc působí proti cukrovce. Jablka Ne že by jablka v sobě nosila spalovače tuků, ale díky vysokému procentu vlákniny ničí pocit hlasu a navozují pocit sytosti. Avokádo Avokádo. Zdroj téměř všech vitamínů, které člověk potřebuje. Navíc je hodně syté. Díky jeho konzistenci nedostanete hlad ještě dlouho po jeho spořádání. Brokolice a květák Tito dva zástupci klasické syté zeleniny bojují proti rakovině i jiným nemocem. Obsahují vysoký obsah vlákniny, která vám zaručí pocit sytosti. Zelené složky  v brokolici navíc urychlují metabolismus. Výhodou je, že vařením tato zelenina neztrácí téměř žádné výživné látky, takže není problém ji připravit například jako teplou večeři.   Čokoláda Hurá! Něco, co má rád snad každý. Dobrá čokoláda s vysokým obsahem kakaa přispěje k lepšímu spalování tuků díky flavonoidům. Ty snižují hladinu cholesterolu v krvi. Také podporují tvorbu serotoninu, známého hormonu štěstí. Jablečný ocet Lžička jablečného octa každý den urychlí lidský metabolismus. Kromě toho zahání chutě k jídlu. Pokud si neumíte představit, že byste měla sníst samotný jablečný ocet, tak jednu lžičku rozmíchejte do horké vody. Pijte ráno vždy na lačno. Káva Nyní samozřejmě nemám na mysli rozpustné kávy, které se dají běžně koupit v supermarketech nebo v automatech na teplé nápoje. Kvalitní káva obsahuje velké množství kofeinu, který stimuluje metabolismus. Při pravidelném pití kávy můžete spálit až o polovinu více kalorií, než je u vás běžné. Zelený čaj Též kvalitní zelený čaj obsahuje nějaké to množství kofeinu, které působí pozitivně na lidský metabolismus. Navíc se může pochlubit velkým množstvím antioxidantů. Výzkumy bylo zjištěno, že pravidelné pití zeleného čaje má vliv na tuky hlavně v oblasti pasu. Voda Možná si po přečtení tohoto ,,nápoje‘‘ budete klást otázku, jak by vám mohla pomoci s hubnutím obyčejná voda. Ale ona opravdu pomůže. Nemá sice vliv na rychlejší spalování tuků, ale díky pití dostatečného množství tekutin tělo dokáže snadněji pracovat a tedy i hubnout. Pokud chcete přispět ještě něčím tekutým ke spalování, zkuste minerální vodu. Ta obsahuje velké množství vápníku, díky němuž tělo tuky rychleji vstřebá. Vytvořte si nový jídelníček tak, aby obsahoval alespoň některé zde zmíněné suroviny. Uvidíte, že se vám hubnutí začnete konečně dařit.  Knihu Lehké obědy a svačiny najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Tradice věnečků III. část
Když se řekne věneček, nejspíš se Vám vybaví kruh. Ten i doposud symbolizuje slunce a věčnost a také ochranu. Nejen stavby z dob minulých byly budovány do kruhu, tak i každý hospodář své obydlí obsypával pískem dokola, aby je chránil před nečistými silami. Například o Vánocích se řetězem obtočily nohy svátečně prostřeného stolu, aby se rodina za rok opět celá sešla.  Tradice a symbolika věnečků a věnců 8.) v době adventní Poprvé adventní věnec vyrobil protestantský teolog Hinrich Wichern v roce 1839. Pracoval v sirotčinci, kde se děti netrpělivě dotazovaly, kdy už budou Vánoce. Věnec byl vyroben ze dřeva, ke kterému připevnil jedlové větvičky a ozdobil je svícemi. Bylo jich celkem 24 kusů, 19 z nich představovalo všední dny v týdnu a 4 velké byly znamením 4 nedělí. Každý den jednu zapálil. Postupem času se z celkového počtu 24 svící ustálily jen 4 svíčky. Někdo, krom tradičních 4 svící, přidává do prostřed věnce ještě jednu velkou bílou svíci = symbolika čistoty Krista a jeho matky. Tato svíce se rozsvěcuje na Štědrý večer. Svíce na adventním věnci představují kříž nebo požehnání ze všech světových stran. SYMBOLIKA SVÍČEK: první - naděje druhá - mír třetí - přátelství čtvrtá - láska BARVA SVÍČEK: - svíčky na adventním věnci mohou být fialové = liturgická předvánoční barva. - první, druhá a třetí fialová a čtvrtá růžová. - protestanti používají červené svíčky = symbolika Kristovy krve, nebo modré = symbol nového stvoření.      
Zobrazit článek >
 
Jak to bylo s laky na nehty?
Nehty si lidé museli upravovat odjakživa. V Turecku si je brousili pomocí mušlí, jinde je zase lidé opalovali svíčkou. Dávné portréty faraonů Egypta nám zase ukazují, že tehdejší vládci si nechávali barvit nejen nehty, ale i celé tělo. Prostředkem, jímž své nehty barvili byla hlavně hena nebo taky měděná barva z výměšků hmyzu. Egypťanky přišly před stovkami let taky s jinou inovací – píchaly si barvivo přímo do lůžek nehtů, to se rozprostřelo a údajně jim pak už rostly pouze nehty barevné. V Číně barevné nehty znamenaly luxus, hlavně tedy ty se zlatými odlesky. Červená a černá barva zase dávala najevo sílu a moc. Až do konce 19. století se každý člověk staral o své nehty sám. S rozvojem techniky vznikly i nové salóny, které začaly nabízet úpravu a barvení nehtů. Rozšířily se hlavně v USA. Na počátku 20. století už byly lidem známy tekuté laky. Do 30. let tohoto století nenosily ženy jinak upravené nehty než na takzvaný moonlook. Toto zdobení se vyznačovalo červenou nebo růžovou barvou, která se však nenanášela na celé nehty. Dole se nechalo volné místo ve tvaru měsíčku, asi dva milimetry na špičce nehtu zůstávaly též volné. Díky bratrům Revsonovým přišly na svět i jiné barvy. Bratři totiž naučili lidi míchat barevné laky pomocí pigmentu a ne barviv, jak bylo doposud zvykem. Od let 50. se začaly nosit nehty umělé. Tento trend byl odstartován v Hollywoodu. První umělý nehet vynalezl zubní lékař Fred Slack. Gelové nehty vznikly též díky zubní technice. Materiál, ze kterého se nehty vyráběly slouží totiž taky na tvoření zubních plomb. Díky nejrůznějším průzkumům je nám dnes známo, že nejoblíbenější barva laku byla vždy červená. Platí to i u vás? Je to vaše top barva? Červený lak na nehty Perfect Stay Gel Shine 12 ml najdete zde. Další prostředky nejen na manikúru najdete zde.    
Zobrazit článek >
 
Ženšen
Ženšen je už pradávna vyhledávaný pro svoji sílu, která lidem pomáhá čelit proti nemocem, usnadňuje nám rekonvalescenci, zpomaluje stárnutí a zvyšuje nám vitalitu. Látky, které jsou v ženšenu uložené stimulují aktivitu buněk, které umí zahubit všechny rakovinotvorné a poškozené buňky v těle. Ženšen je také silný antioxidant a chrání tělo před zhoubným působením volných radikálů. Nejen, že nám ženšen zvyšuje vitalitu, ale také zlepšuje činnost buněk, které zpracovávají cukr. Má také silně povzbuzující účinky, které vydrží v těle velmi dlouho. což pocítíte nejen na těle, ale i po psychické stránce. Dále se v ženšenu nachází látky, které svojí strukturou připomínají hormony, které brání naše tělo ve stresových situacích. Extrakt z ženšenu se používá při zlepšování paměti a pro lepší soustředění. Dále nám napomáhá při bolestech hlavy a jako doplněk při léčbě kardiovaskulárních onemocněních, diabetu, depresích a ledvinových problémech. V neposlední řadě se také řadí, dle orientální medicíny, do afrodiziak. Je popisován jako lék na impotenci a neplodnost. Různé experimenty dokázaly, že ženšen dokáže stimulovat tvorbu pohlavních hormonů, které mají vliv na plodnost.   Dopňky zdraví obsahující ženšen zakoupíte v našem e-shopu Eiffel Optic: ZDE Ukázka produktů z e-shopu Eiffel Optic:                                                                     
Zobrazit článek >
 
ÚSTAVNÍ SOUD ZRUŠIL ČÁST ZÁKONA O EET. JAKÉ ZMĚNY NASTANOU?
12. prosince 2017 zrušil Ústavní soud nálezem sp. zn. Pl. ÚS 26/16 část zákona o evidenci tržeb, zákona č. 112/2016 Sb. (dále jen „zákon o EET“). V tomto článku se dočtete, co se změní v elektronické evidenci tržeb po nálezu Ústavního soudu. Odložení třetí a čtvrté vlny EET Rozhodnutí odložilo třetí a čtvrtou vlnu EET. Třetí fáze EET měla nastoupit od 1. března 2018 a měla zahrnovat například činnost účetních, právníků, zemědělců, veterinářů, lékařů, nebo stánkových prodejců. Čtvrtá vlna se pak měla týkat například kadeřnic, dalších vybraných řemesel a výrobních činností a měla být zahájena od 1. června 2018. Ústavní soud oba termíny nyní zrušil a není jisté, kdy a zda se tito podnikatelé do EET zapojí. Dle Ústavního soudu je zapotřebí zvážit možné dopady na zbývající skupiny povinných subjektů. Bezhotovostní platby nebudou podléhat EET Ústavní soud vyjmul z povinnosti EET platby bezhotovostním převodem, tedy veškeré platby kartou, platby přes platební brány a podobně. Dle Ústavního soudu neexistuje legitimní důvod k plošné evidenci bezhotovostních plateb, jelikož bezhotovostní platby zanechávají elektronický záznam a jsou proto snadno dohledatelné. Povinnost evidovat a vydávat doklady s kontrolním kódem pro bezhotovostní platby skončí ke dni 28. února 2018. Zrušení povinnosti uvádět DIČ K 28. únoru 2018 také Ústavní soud zrušil povinnost uvádět na účtenkách daňové identifikační číslo poplatníka. DIČ v případě fyzické osoby totiž obsahuje rodné číslo poplatníka a jeho uvedení na účtence je dle Ústavního soudu v rozporu s právem na ochranu před neoprávněným zveřejňováním či zneužíváním osobních údajů. Výjimky z EET pouze zákonem Ústavní soud také zrušil s platností k 31. 12. 2017 ustanovení zákona o EET, které dávalo vládě zmocnění ke stanovení výjimek z povinnosti EET. Vláda tak mohla svým nařízením některé tržby vyloučit z EET úplně, případně je převést do zjednodušeného režimu. Podle Ústavního soudu má však stanovit primárně zákon, na koho povinnost evidence dopadá a v jakém režimu, nikoliv vládní nařízení. Zákon dle soudu není protiústavní Ačkoliv Ústavní soud zrušil některá dílčí ustanovení zákona o EET, zákon jako celek neshledal protiústavní a platí nadále. Povinnost elektronicky evidovat tržby tak zůstává pro podnikatele v pohostinství, ubytovacích zařízeních a v kamenných obchodech. Rozhodnutí Ústavního soudu vítají především e-shopy a podnikatelé spadající do třetí a čtvrté vlny. Lze čekat ale i negativní dopady, a to zejména na dodavatele pokladen a tiskáren, kteří očekávali dodání tisíce pokladen v roce 2018. Daniel Macek Advokát at macek I legal www.maceklegal.cz
Zobrazit článek >
 
Rozhovor se spisovatelkou a novinářkou Petrou Pospěchovou – nejen o outdoorovém vaření
Dnes přijala pozvání k rozhovoru paní Petra Pospěchová, jejíž tvorba je nabízena na e-shopu Eiffel Optic v podobě knih Outdoorová kuchařka a Regionální kuchařka- Všechny chutě Čech, Moravy a Slezska Dobrý den, paní Petro. Vím o Vás, že jste se narodila v Olomouci a první vzpomínky máte z Vizovic, jsou jistě úzce spjaty s Vaší rodinou. Tam jste prvně oddělila žloutek od bílku a byla to právě babička, která Vás uvedla do tajů vaření? Máte pro nás nějakou úsměvnou příhodu z Vašich úplných kulinářských začátků? To by si asi vzpomněly obě babičky, které na mě u válu nebo u kastrolů dohlížely, ale bohužel už se jich nemůžu zeptat. Babičky byly ty, co mě učily vařit i péct, později v pubertě jsem vaření brala i trochu jako vzdor, protože naši mámu to tehdy v kuchyni moc nebavilo. Babička Vizovická, Marie, byla taková ta echtovní venkovská kuchařka, chvíli vařila i v hospodě a taky v závodce místního družstva papučářů. Lidi, co tam pracovali, na její jídlo dodneška vzpomínají, když se potkáme. Druhá babička, hanácká, byla spíš kuchařka městská, taková ta vzdělaná dáma, co uměla pět jazyků a mezitím jen tak levou zadní pekla skvělé koláče a božsky vařila. Vystudovala jste sociologii, ale začala jste psát. Co bylo impulsem k tomu, že se z Vás stala spisovatelka/novinářka? Psala jste do Lidových novin, MF, vydala národopisnou Regionální kuchařku, Outdoorovou kuchařku, na co jsem ve Vaší tvorbě neupozornila, či dokonce pozapomněla? Novinařina byla jasná volba od konce roku 1989, kdy se mně coby jedenáctileté dostal do ruky revoluční studentský časopis Přetlak. Hleděla jsem okouzleně na ty namnožené a svázané stránky, kde se na rovinu a chytře psalo o všem, co se zrovna dělo a bylo mi jasné, že až budu velká tak… Na gymplu už jsem si psala sešity zalomené do trojsloupce, což dovádělo k šílenství část učitelů, kteří chtěli mít spořádaně nalajnované zápisky. No a hned po maturitě, když mě napoprvé nevzali na vysokou, jsem se šla přihlásit do místních novin o místo. Vzali mě do kulturní rubriky a já jsem neohroženě sypala recenze na takové velikány jako Marian Varga, což bych si dneska už netroufla. Pak si pamatuji nějaké články o nacistech, což bylo v devadesátých letech dost aktuální téma – třeba když kamenem vystřelili oko cestující ve vlaku z Olomouce na Ostravu. Nebo zabili afrického studenta. O muzice jsem pak psala ještě v Brně, během studií na vysoké. Když jsem končila sociologii, dostala jsem možnost dělat ve svých prvních pražských novinách. S jistotou, kterou mají jenom štěňata, kterým jsem tehdy z novinářského pohledu byla, jsem odjela do velkého světa a učila se za pochodu. Skvělé pak bylo jak první angažmá v Týdnu, tak později v domácí rubrice Hospodářek, kde tehdy šéfoval Jindra Šídlo. No a odtamtud už mě draftovali na místo food writera na plný úvazek pro všechny přílohy Hospodářek. Outdoorová kuchařka ? Přeložíte nám tento název? Znamená to něco v tom smyslu – najdi zde recept, který spojíš, se zážitkovým programem – uvař si v terénu? V téhle knížce objevíte recepty na vandry, treky i jednoduché výlety s dětmi. Svoje si v ní najde ten, kdo chce děcka trochu zabavit na jednodenním výšlapu i drsný horolezec, který se chystá zdolat sedmitisícovku v Karakoramu prvovýstupem. Každý, kdo rád vyráží do přírody a chce mít lehký batoh s výživnými a rychle uvařitelnými ingrediencemi, tam má dost receptů, které ho můžou inspirovat a vést k chutnému jídlu v polních podmínkách.     Co se ve Vašich knihách můžeme dočíst zajímavého, co jinde nenajdeme? Regionální kuchařka je unikátní v tom, že je kombinací etnografického spisu zaměřeného na všechny staré národopisné regiony Čech, Moravy a Slezska a výběru receptů z daných krajů. Těch nejtypičtějších posbíraných od babiček a taky ze starých národopisných knížek a od etnografů. V jednom kusu tohle jinde nenajdete. Outdoorová kuchařka je v našich končinách nezvyklým žánrem, něco podobného jsem objevila jen ve Spojených státech, ale tam vaří mnohem méně úsporně, pokud jde o čas, váhu surovin – čeští trekeři by nad jejich stylem ohrnuli nos. Na Outdoorovou kuchařku od nich mám zatím reakce veskrze pozitivní, asi nejvíc mě potěšil jeden starý tramp ze Slovenska, profesí kuchař, který mi napsal dlouhý dopis, že se bál, jaká snůška vygooglovaných blbin to bude, ale že smeká klobouk a Outdoorovka ho dostala. Kluci z našeho lezeckého oddílu mi ji pochválili s tím, že neví, zda podle ní budou vařit pod skalami, ale takovéhle věci by mohly minimálně obohatit jejich domácí jídelníček, byť zatím vařili nejvýš čaj. Napadlo Vás někdy, že by z Vás byla skutečně výjimečná kuchařka a pořídila jste si vlastní restauraci? Vařím a peču ráda a hodně, ale už jsme prošla tolika kuchyněmi svých kamarádů a viděla tolik únavy, zklamání a taky pár krachů, že do téhle branže budu vždycky fušovat spíš z dálky. Baví mě vařit pro blízké, péct quiche (francouzský slaný koláč pozn. redaktora)  pro přátele, udělat třípatrový dort k celorodinným narozeninám, ale na to, abych stála celé dny od rána do večera u sporáku, na to mám moc neklidnou povahu. Četla jsem o Vás, že když zrovna nejste v redakci, či v kuchyni, tak je Vaše záliba lezení po horách. Berete si s sebou svačinu nebo Vás láká udělat si ohýnek jako za dětských let a odpočinek spojit se zážitkem něco vlastního si upéci či uvařit na rozpálených kamenech? Valašský hruškový frgál by se pekl asi složitě , ale co třeba valašskou kyselicu? Ale bez zelí by to asi také nebylo ono, že? Co Vám v přírodě chutná nejvíce? Jsou to právě bramborové placky jako za dětských let, kdy se Vám spojují s vůni, rodiči a dětstvím? Když jsme venku, bereme buď plynové vařiče nebo chystáme jídlo klasicky po vandrácku: na ohni. Teď jsme byli s klukama v Rumunsku a na Ukrajině a myslím, že některá jídla, co se během těch dní otočila v ešusu, by si spousta lidí dala i doma. Pohanka se špekem a opečenými praváky, kuskus se sušenými rajčaty a pestem, polenta s pečenými klobouky bedel… Kombinuji vždycky to, co zrovna roste v přírodě se skladnými a lehkými ingrediencemi sbalenými doma. Prozradíte našim čtenářům, zda chystáte nějaké další překvapení v podobě nového knihy? Mám pár nápadů, ale jsem trochu pověrčivá: nechte se překvapit, zahálení mi nikdy dlouho nevydrží. Děkuji pěkně za rozhovor a přeji mnoho krásných lezeckých výletů, dobrých nápadů a šťastných zážitků. Na závěr ještě 4 recepty z Outdoorové kuchařky.     Petra se narodila v roce 1978 v Olomouci, první vzpomínky má ale z Vizovic, odkud pochází část její rodiny a kde ji babička odmala nechala míchat tvaroh se žloutkem a vykrajovat cukroví. Vystudovala sociologii v Brně, od osmnácti let pracuje v novinách. O gastronomii začala psát v Týdnu, psala pro Hospodářské noviny a v současnosti píše pro MF Dnes, Reportér a Lidové noviny. Zbožňuje poctivou domácí kuchyni, zejména tu valašskou. Když zrovna není u počítače ani v kuchyni, chodí a leze po horách. Outdoorovou kuchařku můžete zakoupit v eshopu Eiffel Optic – zde Fotografie k článku: nakladatelství Smart Press. Autor: Milena Drtinová
Zobrazit článek >
 
Špagety tak, jak je neznáte I
Milujete špagety, ale už vás nebaví rajčatová omáčka a mleté maso? V tom případě se inspirujte těmito recepty, které ozvláštní tradiční špagetové jídlo. Které si uvaříte jako první? Spaghetti CARBONARA Budete potřebovat: Špagety (350 g) Bůček nebo slaninu (120 g) Sýr (nejlépe ovčí, 60 g) Parmazán (50 g + 25g) Vejce (4 ks) Česnek (4 stroužky) Máslo (60 g) Sůl a pepř Množství surovin vystačí na 4 porce. Postup: Dejte vařit špagety dle návodu na obalu. Nejlépe budou chutnat na skus, takzvaně al dante. Mezitím si připravte slaninu. Tu nakrájejte na velmi jemné plátky. Ve zbytku času nastrouhejte sýry. Připravte si pánev a na ní rozpusťte máslo. Jakmile začne pěnit, přihoďte slaninu a nakrájený česnek. Smažte minimálně tři minuty. Poté česnek ze směsi vyjměte! Pamatujte, že v těstovinách carbonara by se stroužky česneku nikdy neměly nechávat. Slaninu dále smažte, dokud nebude křupavá. Těstoviny vytáhněte z vroucí vody a přihoďte je na pánev. V misce si rozšlehejte vejce. K němu nakonec přidejte i sýr. Polijte směsí všechny špagety. Pokud těstovinám chybí omáčka, přidejte na pánev pár lžic vody. Ještě chvíli poduste téměř hotové jídlo. Připravte si talíře na těstoviny. Nejlépe uděláte, když je naservírujete v hlubokých talířích na polévku. Naaranžujte špagety a na ně přidejte zbylé množství parmazánu. Jídlo můžete ještě dozdobit pažitkou či lístky bazalky. Ihned podávejte. A jak jíte doma špagety vy? Používáte ozdobné dózy na uskladnění těstovin? Plechovou dózu ‚,RAPHAEL-oval‘‘–špagety najdete zde. Další plechové dózy nejen na těstoviny a potraviny najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Recept: Sušenky ke kávě
Jak už jste si jistě stačili všimnout, zima klepe na dveře. V tomto sychravém počasí není nad to, sednout si s čajem či kávou k pěkné pohádce či romatickému filmu. Říkáte si, že tomu něco chybí? Přesně tak ! Sušenky! Proto vám níže přinášíme recept na naprosto bezkonkurenční sušenky ke kávě z dílny Luxusni-dorty.cz od té, alespoň dle mého názoru, nejšikovnější cukrářky Jaroslavy Kasálkové.  Tyto sušenky nevyžadují ani tolik náročnosti na výrobu jak na přípravu jejich vzhledu. Ten když se ale dovede k dokonalosti, vrátí se Vám tisíckrát a můžu potvrdit, že pak i více chutnají ostatním strávníkům   Recept: Suroviny 4 šálky hladké mouky 1 prášek do pečiva 1 šálek moučkového cuku 1 balíček vanilkového cukru špetka soli 1 vajíčko 350 g másla 45 g kakaového prášku 1 lžíce rumu Odložíme si stranou kakaový prášek, rum a dvě lžičky bílků.  Všechny ostatní suroviny zpracujeme do hladkého a pružného těsta. Rozdělíme na 3 třetiny. 2 třetiny dáme bokem a do zbylého těsta zapracujeme kakaový prášek a rum. Z tmavého i z jedné poloviny světlého těsta si vypracujeme kvádry, které potřeme vaječným bílkem a dáváme na sebe tak, aby nám vytvořily šachovnici. Ze zbylé třetiny si vyválíme široký plát, do kterého opatrně zabalíme už připravenou šachovnici a dáme na 24 hod. uležet do lednice. Ztuhlé pak krájíme na tenké plátky a pečeme v troubě 10 -12 min. při 200° C TIP: Udělejte radost svým kolegyním v práci, spolužákům nebo kamarádům. Stačí vzít celofánový sáček, do něho tři voňavé sušenky, kousek papíru, mašličku a je hotovo! A už jen uvařit si k nim výbornou kávu nebo čaj a nechat si tu chuť rozplynout na jazyku. A věřte mi, nejvíc Vám bude chutnat, pokud se rozdělíte s těmi, které máte rádi! A k takovým sušenkám se skvěle hodí káva s vůní kokosu, kterou naleznete na eshopu Eiffel Optic zde a pokud jste spíše na čaje, doporučejeme ovocný čaj "Advent-Vánoční čas".
Zobrazit článek >
 
Krásná vždy a všude I
Sjednoťte pleť Ať už se chystáte líčit na party nebo jen nanášíte drobný make-up kvůli procházce, měla byste myslet hlavně na podkladovou bázi a sjednocení barvy pleti. Použijte krém, který vaši pokožku bude regenerovat po celý den a ochrání ji před mrazem. Make-up stačí zvolit lehký, barevně by měl odpovídat vaší pleti a nastavit ji jeden jediný tón. Vsaďte na kvalitu, správná barva pleti je základ celého líčení. Oči musí být vidět Zkuste přidat ke každodenní řasence taky lehké stíny. Nemusí být nikterak výrazné. Zapátrejte po nude odstínech nebo po čokoládových tónech, které se do zimního počasí výborně hodí. Pokud chcete své oči rozjasnit, přidejte světlý stín na vnitřní stranu očí. Chystáte se na akci? Pak se nebojte nanést do vašich vnitřních koutků zlatý nádech. Nezapomínejte ani na tužku. Naneste na oči tenké černé linky, které prohloubí a zdokonalí váš pohled. Dejte si pozor, abyste spodní linky nevedla příliš u oka a opticky si ho nezmenšila. Na závěr řady obohaťte řasenkou a finální oční luk je hotový. Hurá do víru dění! Rozjasňující make-up Teint Miracle SPF 15 (Bare Skin Foundation) 30 ml od značky Lancome najdete zde. Světlo není odráženo pouze od povrchu pleti, naopak je vyzařováno i z hlubších vrstev pokožky. Laboratoře Lancome dešifrovaly tajemství tohoto přirozeného jasu, který dává každé tváři nezaměnitelný barevný odstín. Teint Miracle je prvním make-upem od Lancome, který v pokožce obnovuje její přirozený jas. Vzniku make-upu předcházel 10letý výzkum a zisk 7 patentů. Vhodné i pro citlivou pleť. Složení bez olejů a parfemace. Nekomedogenní (neucpává póry), dermatologicky testováno.
Zobrazit článek >