EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.CZ Pro ženy Pro muže Slevy a akce

Každý den nové články o produktech z našeho e-shopu

 
Burek
V brněnských ulicích jsem, už jako malé dítko, často vídala, za výlohou rychlých občerstvení, která provozovali Řekové, něco jako štrůdl smotaný do oválného šneka. Nikdy jsem toto jídlo, jako malé dítě, neochutnala a téměř do svých 26 let jsem neznala jeho chuť. Dnes musím uznat, že jsem o hodně přišla. Burek je vynikají mňamka z řady rychlého občerstvení. A když se nyní dostanu do Brna, tak se jde s rodinkou na burek. Po nějaké době jsem se rozhodla zapátrat po receptu, především po receptu na těsto, jelikož se nejedná o klasické listové těsto, jaké známe tady v ČR.  Když už se mi podařilo najít odpovídající recept, dala jsem se do díla a nyní se o něj s vámi podělím. Burek patří mezi typické balkánské jídlo. Obyčejně bývá plněný masem, tvarohem, nebo špenátem. Ingredience na těsto: 350 g hladké mouky 1 vejce 3 g soli 50 ml oleje cca 150 ml vody Postup:  Do mísi vsypeme mouku, sůl a přidáme vejce a polovinu dávky oleje. Vše ručně promícháváme cca 2 - 3 minuty. Přidáme část vody a tvoříme vláčné těsto. Buď vodu přidáváte, nebo trošku mouky. Nakonec přidáme zbytek oleje a dotvoříme v hladké těsto. Z těsta poté vytvoříme 6 stejně velkých bochánků a ještě je potřeme olejem. Zakryjeme bochánky igelitovou folií a vložíme nejm. na 1 hodinu do lednice. Ingredience na masovou náplň: 500 g mletého vepřového masa 100 ml teplé vody 60 g na kostička nakrájené cibule dle chuti množtví nastrouhaného česneku - II - sůl - II - pepř  Postup: Všechny ingredience řádně promícháme. Postup na práci s těstem: Odpočinuté bochánky vyndáme z lednice. Na stůl používám vyřazené bílé bavlněné prostěradlo, neboť bude zapotřebí těsto vytahovat, aby se nelepilo na stůl. Prostěradlo lehce pomoučíme a jeden bochánek si lehce předválíme. A nyní začneme těsto vytahovat. Je to docela pracné a musí se dávat pozor, aby se neudělala díra. Ale po několikateré výrobě této pochoutky už to budete mít v ruce. Těsto vytahujeme co do nejtenší síly těsta. Na těsto pak "nadrobíme" kousky masové směsi. Ještě pokapeme olejem. Nyní za pomocí látkové podložky (prostěradla) srolujeme jednu polovinu těsta se směsí do středu a z protější strany provedeme to stejné. Vznikne nám dlouhý "had", kterého stočíme do oválného šneka (ad. úvodní obrázek). Takto vytvořené hado-šneky ještě potřeme olejem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 220°C cca 14 minut. Po upečení burek pomašlujeme směsí vody a rozpuštěného másla a ještě na 1 minutu vložíme do trouby.   Jak už jsem uvedla v úvodu, burek lze plnit i tvarohem či špenátem. Já někdy smíchám tyto dvě ingerdience dohromady a je to výborné. Přeji i vám "Dobrou chuť!"    
Zobrazit článek >
 
Postavme se virům! I. část
Z televizí a rádií se na nás hrnou zprávy o chřipkové epidemii. Ani mráz si nedokázal poradit s těmi chřipkovými viry, tak jak to máme udělat my? Když už jsme chřipce propadli, řekněme si pár rad, jak s chřipkou co nejdříve zatočit. Mezi námi koluje jeden mýtus o chřipce a to, že ji způsobuje např. prochladnutí, provlhnutí či průvan. Ale to jsou jen faktory, které chřipku v jejím vývinu jen podpoří. Za nemoc mohou viry, které se usazují ve vlhkém a teplém prostředí našeho těla, což jsou nos a krk. Zde se pak sliznice zanítí a nachlazení je tu. Viry se neustále mění s to je důvod, proč jsou někteří z nás i více náchylnější k onemocnění. Jeden vir šťastně žažehnaji, vytvoří si imunitu a nový je znovu napadne. Následující 4 body je důležité dodržovat, abychom chorobu rychleji setřásli: 1. Je důležitý KLID a UVOLNĚNÍ, čehož nejlépe dosáhneme tím, že si lehneme do postele. 2. Měli bychom se zdržovat v teple. Tělo pak nevynakládá energii na zahřívání a rychleji se regeneruje. 3. Důležitou součástí je i PITNÝ REŽIM. Tekutin bude zapotřebí o mnoho více, než když jsme zdraví. Vyhýbejme se však kávě a černému čaji. Doporučuji např. bylinkový čaj proti nachlazení se zázvorem. 4. Omezit jídlo. Avšak při nemoci zrovna dvakrát nehýříme apetitem. Je vhodné jíst lehká jídla, jako jsou zeleninové polévky, vařené brambory či rýže. Na svačinu si můžeme dát nějaký dobrý jogurt s živou kulturou. Na doplnění vitamínů je skvělé čersvé ovoce. Naopak se vyhýbejme tučným, moučným a přeslazeným jídlům.   Bylinkový čaj lze zakoupit: ZDE
Zobrazit článek >
 
Dejte vašemu dítěti vše potřebné pro zdravý růst
Jak docílit správného vývinu dětského a dospívajícího těla? Čím byste měla vaše dítě podporovat? Jaké látky jsou pro růst nejdůležitější? Základem nejen zdravého růstu je pestrá strava. V jídelníčku celé rodiny by neměly chybět mléčné výrobky, ryby, luštěniny, bílkoviny v podobě masa nebo alespoň sóji, vejce, zelenina a taky ovoce. Pokud váš potomek odmítá jíst zeleninu nebo ovoce, zkuste mu z ní vytvořit nějakou dobrotu. Ovoce lze podávat například v podobě takzvaného freshe. Věřte, že tento nápoj si vaše děti oblíbí. Pokud máte pocit, že se dítěti i přes to nedostává do těla dosti potřebných látek, sežeňte vitaminy. Prodává se obrovské množství různých dětských vitaminů, které jsou přizpůsobeny mlsným jazýčkům. Hlavní stavební jednotkou kostí je vápník. Významně se taky podílí na tvorbě zubů. Tělo roste průměrně do 18 roku, avšak vápník kosti přijímají až do 30 let věku. Nezanedbávejte jeho užívání. Druhou důležitou látkou, která přispívá k dobrému stavu kostí je vitamin D. Díky slunci se do těla dostává přirozeně, při méně častém pobytu na slunci je třeba vitamin doplnit. Do programu dítěte byste kromě dobrého stravování měla zařadit i pohyb. Není nutné, aby dítě každý den vykonávalo velkou aktivitu, avšak rozhodně by mělo denně alespoň půl hodiny sportovat či se jinak pohybovat. Pošlete ho hrát si s kamarády, vyvenčit domácího mazlíčka nebo si spolu sedněte a vyberte zábavný odpolední kroužek, kam bude dítě docházet pravidelně nejméně jednou týdně celý rok.  Vápník + vitamin D, 50 tablet najdete zde.  Další vitaminy najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Malá lekce chorvatštiny. I. část
Zima je sice v plném proudu a většina z nás se oddává zimním radovánkám někde na horách. Ale již nyní po očku pomrkáváme po letních dovolených a přemýšlíme, kam si letos pojedem odpočinout. Chorvatsko! Ano, právě Chorvatsko bývá nejvíce navštěvované a nejen pro jeho finanční a dopravní dostupnost, ale i pro vynikající místní kuchyni a můžeme také konstatovat, že se zde domluvíme, ačkoliv někteří z nás chorvatsky téměř neumí, nebo neumí vůbec. Proto se pojďme připravit na někeré situace, které nás na dovolené potkávají, a naučme se pár užitečných frází. Něco málo k výslovnosti: Samohláska /i/ nezměkčuje souhlásky, které stojí před ní. Tudíž /d/, /t/, /n/ ve slovech div, nikad, tisuća ap. se čtou tvrdě: [dyv], [nykad], [tysuća]. Souhláska /ć/ je mezi "tvrdým" /č/ a českým /ť/, např. kuća, doći, većina. Souhláska /đ / vyslovujeme měkčeji než /dž/, např. ve slovech đak, rođak, doviđenja. Souhláska /h/ odpovídá českému /ch/, např. ve slovech hrvatski, hvala, zahvaliti. Souhláska /g/ odpovídá českému /h/, např. ve slovech glava, grob, drugi. Souhláska /nj/ se vyslovuje jako české /ň/, např. ve slovech njemački, ranjenik. Pro začátek můžeme začít s POZDRAVY, OSLOVENÍ a DĚKOVÁNÍ: Dobrý den!     Dobar dan! Dobré ráno!     Dobro jutro! Dobrý večer!     Dobro veče/dobar veče/dobra večer! Dobrou noc!     Laku noć! Vítejte!     Dobro došli! Ahoj!     Zdravo! Ćao! Dovolte/Promiňte prosím.     Dozvolite/Izvinite molim. Ráda tě vidím.     Radujem se što te vidim. Na shledanou.     Dovidjenja. Brzy na shledanou.     Uskoro se vidimo. Pane!     Gospodine! Paní!     Gospodjo! Slečno!     Gospodjice! Dámy a pánové!     Dame i gospodo! Vážení přátelé!     Štovani prijatelji! Děkuji (Vám).     Hvala (Vam). Děkuji pěkně.     Hvala lijepo. Velika hvala. Není zač.     Nema na čemu. Prosím.     Molim.   Doufám, že se Vám dnešní malá lekce chorvatštiny líbila a že se připojíte k výuce i v dalším pokračování.   Pro ty co se chtějí plně věnovat chorvatštině doporučuji nějaký kurz, nebo knihu: Chorvatština nejen pro samouky  
Zobrazit článek >
 
Zajímavosti z příběhů Indiana Jonese I
Znáte tradiční filmové klasiky režiséra Stevena Spielberga s názvem Indiana Jones? Viděla jste film Indiana Jones alias Dobyvatelé ztracené archy? Jakých zajímavostí a pozoruhodností jste si ve filmu určitě nevšimla? Jaké události provázely nejen herce natáčením? Čtěte dál tento článek. V hadí scéně si zahrálo celkem 7000 hadů a dalších 2000 umělých hadic. Letadlo, kterým odlétá Indiana Jones je totožné letadlo, včetně popisného čísla, jako ve Hvězdných válkách. Bič Indiany Jonese byl vydražen za 43 tisíc amerických dolarů. Bič měří tři metry, avšak pro některé scény, musely být vytvořeny zkrácené repliky. Pro vytvoření dokonalého dobového prostředí muselo být z domů odstraněno přes 300 antén. Na nebezpečné scény byli pouze jen za Indiana Jonese najati tři různá kaskadéři. Každý měl jinou funkci. Natáčení trvalo 73 dní. Toto číslo je vzhledem ke kvalitě filmu velmi malé. Ve filmu zemřelo celkem 84 lidí. Indianu Jonesovi ani v těch nejnebezpečnějších a nejméně praktických scénách nespadne klobouk, jež provází Indyho i v dalších dílech. Měl ho k hlavě přilepen oboustrannou páskou. Ve scéně, kdy René Balloq promlouvá s Indianem Jonesem, herec omylem spolkne mouchu. Větu ,,Jdi do hajzlu.‘‘, kterou vysloví Indiana Jones na náměstí, původní a originální znění vůbec neobsahuje. Tu si do filmu čeští dabéři přidali. Během natáčení v Tunisku postihla nemoc téměř všechny filmové tvůrce i herce. Nad nemocí zvítězil jen sám režisér Spielberg. Nemoc byla způsobena otravou z jídla a on jedl celé natáčení pouze konzervy s těstovinami. Tento díl filmu Indiana Jonese se stal nejvýdělečnějším filmem roku 1981. Knihu Indiana Jones Dobyvatelé ztracené archy najdete zde. Další dobrodružné a westernové romány najdete zde.  
Zobrazit článek >
 
Esteé Lauder
Venku se sype sníh a v noci klesají teploty pod bod mrazu, není se čemu divit, vždyť je leden. Pojďme si však připomenout léto, nebo je vzpomínkou přilákat, alespoň k nám do vyhřátých domovů. S létem jsou spojeny rozmanité vůně, nejen vůně rozličných laskomin, ale především vůně přírody a květin. A právě substance květinových vůní nás mohou doprovázet i v těchto třeskutých zimních měsících. Firma Estsé Lauder nabízí široké množství parfémů pro ženy i pro muže. Dejme dnes přednost parfému Pleasures, který má několikero variant: Pleasures, Pleasures Florals, Pleasures Intense, Pleasures Aqua, Pleasures Exotic, Pleasures Delight, Pleasures Bloom, Pleasures Eau de Fraiche. A právě ten prvně zmíněný nás bude zajímat. Esteé Lauder, Pleasures edp: je parfémová voda. Složení: 1. Hlava: bílá lilie, lístek fialky, 2. Srdce: černý šeřík, bílá pivoňka, růže, květ karo karounde, 3. Základ: santalové dřevo, pačuli. Lze zakoupit ve třech různých objemových flakonech: 30 ml, 50 ml a 100ml. Co se týče výdrže vůně, mohu osobně doporučit. Vůně aplikovaná na tělo vydrží po celý den a na oděvu ji cítím ještě den poté. Je to vůně, která se stoprocentně snoubí s letním obdobím pro příležitosti jako jsou večírky i romantické večeře, ale hodí se pro zimní plesovou sezonu.   V našem e-shopu: http://parfemy.eiffeloptic.cz/pleasures-parfemova-voda-s-rozprasovacem/d19746.htm      
Zobrazit článek >
 
Dětská literatura: Lucie Lomová, Anča a Pepík
Když se řekne Anča a Pepík, troufám si uvést, téměř všem nad třicet let se vybaví knihovnička Čtyřlístek a dobrodružné příběhy dvou myšek. Záměrně jsem uvedla věk dospěláků, jelikož jsme na těchto příbězích jako děti vyrůstali. Ačkoli už jako dítě jsem tyto komiksy opečovávala, neměla jsem všechna vydání, a tak jsem se dlouho pídila po těchto příbězích. Nakonec se v nakladatelství Práh stal, pro mne a ostatní co měli a mají rádi tyto příběhy, vyjímečný počin a Lucie Lomová, autorka Anče a Pepíka, zde vydala dvě knihy s těmito příběhy. Pojďme představit Anču a Pepíka našim nejmenším: Tyto dvě knihy obsahují příběhy dvou myších kamarádů Anči a Pepíka. Anča bydlí v malém domečku s maminkou a Pepík bydlí nedaleko se svým tatínkem. Obě myšky společně prožívají různá dobrodružství, ať už se jedná o rodinné trampoty či setkání s duchem na hradě, dostávají se i do nebezbečných situací s lupiči. Jsou to věrní přátelé, kteří si vzájemně pomáhají a také ostatním a když je to zapotřebí nebojí se postavit i silnějšímu. Tyto příběhy jsou vyprávěny formou komiksu, což je pro malé čtenáře velice oblíbené. Určitě si k nim najde cestu nejedno dítko, ale se vzpomínkou se do těchto příběhů začtou i rodiče. První kniha obsahuje 10 příběhů a 109 stran, a druhá kniha obsahuje 15 příběhů a 101 stran. Knihy lze zakoupit: http://knihy.eiffeloptic.cz/?s=an%C4%8Da+a+pep%C3%ADk        
Zobrazit článek >
 
Tajemství šamponu a kondicionéru
Šampon a kondicionér – dva hygienické prostředky, bez kterých by se ženy neobešly. Jaká skrývají tajemství? Co jste se o šamponech a kondicionérech ještě nedozvěděla? Slovo šampon, má svou dlouho historii. V původním a prvotním překladu znamená champo masáž nebo drbání. Výraz pochází z Indie, kde také pravděpodobně byla používána první šamponová směs. Zatímco evropští obyvatelé užívali k mytí vlasů tradiční mýdlo s aromatickými látkami, Indové se pyšnili vodnatou směsí ze zeleninových lusků a rýžové slámy. První práškový šampon a zároveň úplně první šampon, nacházející se v klasické drogerii, mohli obyčejní lidé spatřit roku 1903. Díky Hansu Schwarzkopfovi se stal tento prodejní předmět dostupným. Tekutá varianta byla k dostání od roku 1927. Za první šampon, který nesloužil pouze k mytí vlasů, nýbrž i k péči o ně, by se dal považovat přípravek značky Pantene od švýcarských mistrů. Jak už z názvu můžete vydedukovat, tento šampon obsahoval panthenol, jež zlepšoval kvalitu vlasů. Věděli jste, že vlasům nejlépe prospěje hydratace kondicionérem a následně poté až omytí šamponem? Je totiž dokázáno, že kondicionér se snadno z vlasů nevymývá a nikdy ho z nich nedostanete všechen. Díky šamponu snáz sleze veškerý obsah dolů a navíc ještě vlasy jednou omyjete. Zkuste při mytí vlasů praktikovat tento postup! Všechny kondicionéry, ať už jsou na lesk nebo objem, obsahují většinou naprosto stejné složení. Pro dosáhnutí cíle určení (například lesku) je do základního balzámu přidána obvykle pouze jedna jediná složka navíc, která zajistí požadovaný cíl.  Největší milovnice mytí vlasů byla asi Sissi, rakouská císařovna. Ta sice tuto péči provozovala jednou za tři týdny, avšak v den, kdy mělo dojít k mytí jejich vlasů mělo město svátek. Šlechtična navíc trvala proceduře, která probíhala celý den.  Šampony a kondicionéry najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Recept: Rozmarýnový chléb
Dnešní doba přímo nabádá k experimentování v kuchyni i co se týče pečení domácího pečiva. Ačkoliv už nejsou klasické pece součástí vybavení našich kuchyní, máme na druhou stranu možnost využít domácích pekáren, nebo přímo troubu. Pro dnešek jsem pro vás připravila: Rozmarýnový chléb Na jeden bochník budeme potřebovat: 1 sáček sušeného droždí 170 g celozrné mouky 170 g hladké mouky 2 lžíce másla a máslo na vymazání formy 60 ml teplé vody (45°C) 250 ml mléka pokojové teploty 1 lžíce cukru 1 lžička soli 1 lžíce sezamových semínek 1 lžíce rozmarýny (nejlépe čerstvá) 1 malá cibulka pokrájená na kostičky 115 g čedaru pokrájeného na kostičky mořská sůl v hrubých krystalech Postup: 1. Smícháme si v míse droždí s oběma druhy mouky. Rozpustíme máslo. Vmícháme teplou vodu, mléko, cukr, máslo, sůl, sezamová semínka, cibulku a rozmarýn. Propracujeme na hladké těsto. 2. Z těsta uděláme placku a položíme na ni kostičky sýru. Krátce těsto propracujeme, aby v něm kostičky držely. 3. Těsto vložíme do čisté mísy, ze všech stran potřeme máslem a zakryjeme suchou utěrkou. Těsto necháme kynout na teplém místě cca 1,5 hodiny, nebo tak dlouho, až svůj objem zvětší asi na dvakrát. 4. Zbytkem másla vymažeme chlebovou formu. Těsto ve formě trochu stlačíme, aby se zbavilo přebytečného vzduchu. Pak opět překryjeme utěrkou a necháme 1 hodinu kynout. Troubu si poté rozehřejeme na 190°C. 5. Pečeme 30 minut. V posledních 5 až 10 minutách pečení překryjeme formu alobalem. Hotový chléb dáme vychladnout a posypeme hrubou solí a snítkou rozmarýny.    
Zobrazit článek >
 
Malý princ - pohádkový příběh, který neomrzí
Malý princ – nestárnoucí dílo, které zná celý svět. Tuto filozofickou pohádku od francouzského spisovatele Antoina de Saint-Exupéryho mají rádi již malé děti díky kouzelnému příběhu, ale milují ji o dospělí. Je v ní totiž zachyceno nespočetně citátů, které člověk s rostoucím věkem začíná chápat. Je to zkrátka nesmrtelné dílo pro každou generaci. Znáte ty nejlepší moudrosti vyřčené nejen Malým princem? Tady jsou některé z nich: ,,Správně vidíme jen srdcem. Co je důležité, je očím neviditelné.‘‘ ,,Až si budeme vědomi své úlohy, byť zcela bezvýznamné, pak teprve budeme šťastni.‘‘ ,,Člověk ponižuje jen proto, že je sám nízký.‘‘ ,,Stáváš se navždy zodpovědným za to, co jsi k sobě připoutal.‘‘ ,,Je třeba žádat od každého, co sám můžeš dát.‘‘ ,,Pravá láska začíná tehdy, když nečekáme nic nazpět.‘‘ ,,Všichni dospělí byli dětmi, ale málokdo si to pamatuje.‘‘ ,,Dokonalosti není dosaženo tehdy, když už není co přidat, ale tehdy, když už nemůžeš nic odebrat.‘‘ Exupéry svůj život zasvětil létání a psaní. Pracoval u několika leteckých společností. Místa, která vkládal do dějů svých příběhů, moc dobře znal. Miloval exotická prostředí. Pokoušel se překonat letecké rekordy, hazardoval s životem. Několikrát dokonce havaroval. V pozdějších letech vstoupil do válečného letectva. Při jedné jeho letecké cestě došlo k sestřelení letadla a Exupéry zahynul. Zemřel v pouhých 44 letech. Autor ve svých dílech přemýšlí zčásti filozoficky. Pokouší se najít dobrotu ve světě. Možná díky jeho optimistické víře v lepší budoucnost se stal tak oblíbeným. Mezi jeho další díla patří například povídky s názvy: Noční let, Válečný pilot, Země lidí nebo Kurýr na jih. Knihu Malý princ najdete zde. Další knihy najdete zde.      
Zobrazit článek >
 
Co je vazelína a jak ji využít? I
Co je to vazelína? Hlavní složka na výrobu vazelíny byla objevena v polovině 19. století v jedné z ropných zemí. Zkoumal ji mladý chemik Robert Chesebrough. S výslednou zázračnou mastí, kterou vyvíjel několik let přejížděl po New Yorku a ukazoval její výhody. Tento nález si nechal patentovat. V roce 1970 si otevřel výrobní továrnu v Brooklynu. Svou výrobní značku nazval Vaseline. Vaseline je skladba německého slova wasser, v překladu voda, s řeckým slovem elaion, které značí olej. Chesebrough prezentoval svůj nový zázrak jako lék na rány a popáleniny. Později však jeho teorii lékaři vyvrátili. Látka nepomáhá léčit poškozenou kůži, pouze ji totiž chrání proti průniku bakterií, vzduchu a jiných mikrobů, takže se pokožka rychleji uzdravuje.  Asi největší zajímavostí z života Chesebrougha byl návyk jíst lžičku vazelíny každý den. Tvrdil, že vazelína dokáže prodloužit mládí a oddaluje smrt. Dožil se na tehdejší dobu neskutečných 96 let. Že by měl Chesebrough pravdu? Během posledních let jeho života se vazelína dostala i do jiných oborů než bylo lékařství. Hojně se začala užívat ve světe kosmetiky a make-upu. Dále se používala na redukci plísní a houbovitých výrůstků. Na počátku 20. let byla vazelína spojená s největším trendem té doby – s voskováním knírů. Napadá vás, k čemu by se dala v dnešní době ještě vazelína využít? Čtěte v druhé části článku.  Vazelínu 100% čistá Vanilka najdete zde. Další krémy, masti, gely, balzámy, emulze a tyčinky najdete zde. Další kosmetiku najdete zde.   
Zobrazit článek >
 
Co je vazelína a jak ji využít? II
Jak vazelínu využít? Vazelína nabízí nespočetné množství způsobů využití. Žádný parfém na vás nevydrží? V tom případě místo, kam jste ho rozprášila potřete vazelínou. Vůně na vás zůstane i dvakrát déle. Často vás trápí obarvená pokožka ještě několik dní po barvení vlasů? Potom si místa náchylná na zabarvení natřete vazelínou, která barvu vyžene a vaše pokožka zůstane čistá. Vyměňte váš balzám na rty za klasickou vazelínu nebo ho alespoň s vazelínou střídejte. Na rty má vazelína blahodárné účinky. Navíc poslouží popraskaným rtům. Praskliny velkou rychlostí zacelí. Pokud nosíte umělé řasy a lepíte je opravdu kvalitním lepidlem, aby nedošlo k jejich odloupnutí, ale máte problém s jejich sundáním, použijte vazelínu. Stačí místo nalepení namazat, pár vteřin počkat a snadno řasy sloupnout. Vazelína jde pak z umělých řas krásně smýt. Vazelína výborně poslouží i vašim řasám. Přinese jim délku i objem. Se samotným odličováním vám pomůže vazelína též. Pokud nemají vaše laky na nehty dostatečný lesk, přetřete je vazelínou. Nové lesklé nehty vám vydrží až několik dní. Na suchou pokožku působí vazelína opravdu skvěle. Pokud máte například na nohách hrubou kůži, masírujte je každý den vazelínou. Vaše chodidla se krásně zjemní. Mimo nohou můžete vazelínu použít na masáž celého těla. Masáž bude díky ní příjemnější. Působí i na stárnutí pleti. Nanášejte ji pravidelně na vrásky. Po nějakém čase se vypnou. Trápí vás v létě nerovnoměrné opálení? V tom případě namažte tělo vazelínou a pak až opalovacím krémem. Vazelínu je vhodné použít i do solária. Máte na oblíbeném kousku vašeho šatníku skvrnu, která nejde dolů? Nezoufejte. Vazelína zvládne odstraňovat skvrny, se kterými si neporadí ani běžný prášek. Natřete vazelínu na skvrnu, počkejte chvíli, než se uvolní. Vaše boty nejsou lesklé a vypadají zašle? Natřete je vazelínou. Najednou budou zářit novotou. Vazelína vám poslouží i k domácí výrobě. Můžete přidat drobné procento do pěny do koupele, domácího tuhého i tekutého mýdla a nebo do peelingu. Používáte i vy doma vazelínu? Využíváte ji ještě jinak? Vazelínu 100% čistá Vanilka najdete zde. Další krémy, masti, gely, balzámy, emulze a tyčinky najdete zde. Další kosmetiku najdete zde.   
Zobrazit článek >
 
Rovinj nejkrásnější město Istrie
Kouzelné město Rovinj se nachází na východním pobřeží Istrie (Chorvatsko) přímo pod Limským fjordem. Toto město patří mezi nejromantičtější místa ve Středomoří. Rovinj je tím pravým místem pro ty, kteří hledají sentimentální atmosféru staré doby.Město započalo svůj život na malém, nyní, poloostrově, který dříve býval ostrovem. Tato část se nazývá Staré město (Stari Grad) a je zastavěná starými domy, uzkými uličkami a malými náměstími, kterých se doposud nedotkl moderní urbanismus. Na pobřeží je město chráněno vysokým skalnatým břehem a zdí postavenou na skalách. Městu vévodí barokní kostel sv. Eufemie, jehož 60 metrů vysoká věž nabízí krásný pohled na šedé a červené střechy a komíny domů, ulice a náměstí, přístav a molo, kde každý den kotví mnoho krásných lodí, člunů a jachet. Je zde mnoho báječných restaurací, které nabízí místní speciality z ryb a mořských plodů. Ale přijdou si tu na uspokojení svých mlsných chuťových buněk i ti, kteří zrovna těmto mořským pokrmům neholdují. K restauracím jsou připojeny i letní zahrádky, ze kterých je romantický výhled na Staré město či kostel. Můžete zde ochutnat i místní zmrzlinu (sladoled) v nejrůznějších příchutích. Kdo má rád svůj klid, najde si v zapadlých uličkách příjemnou restauraci, která sice není součástí pobřežní promenády a číšníci vás nezvou a nevítají u vchodu, ale i zde se báječně najíte a někdy i dostanete něco navíc, např. dezert v podobě zmrzliny či místního moučníku. Ubytovat se zde můžete v mnoha luxusních hotelích, jmenuji např. hotel Lone, Monte Mulini. Ale je tu možnost i ubytování v soukromí u místních obyvatel, nebo můžete využít i okolních kempů. Pro mne je toto město vždy stoprocentní jistotou, že zde strávím nejméně týden či čtrnáct dní každý rok. A to už sem jezdím pěknou řádku let a pokaždé zde najdu něco nového, nebo něco tzv. starého, co jsem ještě neobjevila. Co ještě musím pochválit je místní olivový olej, který si každý rok odvážím jako suvenýr. Jelikož dávám přednost klidnějšímu prostředí, navštěvuji Rovinj spíše koncem sezony. Pokud se do Rovinje vydáte, přeji vám excelentní gurmánské i celkově dovolenkové zážitky!
Zobrazit článek >
 
Módní lednové hity
Jaké jsou čerstvé módní novinky roku 2017? Přidejte nové kousky do svého šatníku!  Venku sice stále panuje mrazivé počasí, to vám však nebrání v tom, abyste si zimu vybarvila květinami. Vzory květin se stávají trendy motivem téměř každým rokem, avšak obvykle přichází až s teplejším počasím. Nyní nastala květinová inovace. Nosí se stylové barevné kabáty v jarních barvách, květinové sukně nebo úzké kalhoty. In jsou taky vesty. Ty jsou obvykle nabarvené opět do květinových tónů. Jak se však říká, čeho je moc, toho je příliš. Nezapomeňte, že květinový vzor obsahuje obvykle větší kombinaci barev. Proto by se pak vás zbytek outfitu měl držet zkrátka. Nalaďte ho do tmavších neutrálních barev. Díky nim taky květinovému vzoru dáte lépe vyniknout. Do kurzu přichází i zelená, která se jednoznačně stala barvou roku 2017. Zelené barvě se říká barva zdraví. Léčí nervozitu a hysterii, udržuje tělo a duši v klidu. Přináší optimismus do života. Dává člověku jistou výraznost. V kladných vlastnostech této barvy bych mohla pokračovat ještě dlouze dál. Proč si tedy tuto barvu neobléknout? V módním světě panuje nyní takzvaná ostrá zelená, jež má prý lákat jaro k nám. Návrháři si ji vybírají též proto, aby v lidech vyvolali optimismus. Blíží se plesová sezóna, co třeba pořídit si šaty v zelené barvě? Ty budou v kombinaci se zlatými a bílými doplňky vypadat naprosto skvostně. Pokud jste k této barvě doposud nenašla vztah, zkuste nejprve sáhnout po nějaké kabelce či šále. Zelený nákrčník najdete zde. Další módní oblečení najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Když doma řádí octomilky - část II.
V tomto druhém díle článku o octomilkách si budete moci přečíst o tom, jak s hmyzem zatočit. Znáte tradiční způsoby vyhnání octomilek? Asi nejznámější metodou, jak se zbavit octomilek, je použití zavařovací sklenice s ovocnou vodou. Vezměte sklenici, naplňte ji sladkou tekutinou a do jejího uzávěru udělejte asi tak deset velmi drobných otvorů. Ještě lepší náplní sklenice je sladké ovoce nebo citron. Nalákání mušek může chvíli trvat, jakmile je však do sklenice konečně polapíte, zatřepejte s ní, aby jste si byli jisti, že se octomilky utopí. Poté sundejte víčko a vylijte obsah sklenice. Pokud třeba zrovna nemáte při ruce zavařovací sklenici nebo nádobu, jejíž uzávěr můžete zničit, zkuste metodu s vínem nebo octem. Do sklenice nebo kalíšku nalijte víno či jablečný ocet a nechte ji na místě, kde se octomilky pohybují. V tekutině se velmi rychle utopí. Ani tato metoda nezabrala? Co takhle zkusit vysavač? Ano, tento přístroj vás velmi snadno otravných mušek zbaví. Můžete vysávat octomilky, které přímo poletují vzduchem, avšak ještě lepší je připravit na ně past v podobě kousku banánu nebo plátku citronu a octomilky jednoduše vysát i s tímto ovocem. Pokud chcete vyhnat octomilky bez zbytečné práce navíc, zapátrejte po postřicích proti hmyzu. Buďte ale opatrní a nejezte potraviny, na které jste postřik nanesli. Při výběru postřiků čtěte pozorně instrukce. Ne všechny postřiky totiž na mušky působí. V obchodě také seženete klasické mucholapky nebo pásky proti mouchám, na které se mušky snadno nalepí. Metod je, jak sami vidíte, více než dost, tak hurá do boje! Ať už jsou mušky pryč! Jablečný ocet najdete zde.
Zobrazit článek >
 
BARF aneb krmení psů I
Pojem BARF je zkratka. Tvoří jí počáteční písmena anglických slov Bones and Raw Food. V překladu se tedy jedná o syrovou stravu, která je podávána nejčastěji psům a kočkám. Jde konkrétně o kosti, syrové maso, zeleninu a ovoce. Krmení BARF by mělo být správně vyváženo. Každý masožravec potřebuje dostatečný přísun tuků, bílkovin, sacharidů, taky minerálních látek spolu s vitaminy a vlákninou. Nemusíte potraviny střídat během dne, ale alespoň v každém měsíci by mělo zvíře dostat dostatečný podíl všech látek. BARF porce pro své zvířecí miláčky si můžete namíchat sami doma. Výhodou krmení je to, že pokaždé víte, co váš mazlíček sní. Zvířatům se díky této stravě, která je rozhodně pestřejší než obyčejné granule, vyvinou lépe orgány, jež si pak poradí s téměř každou látkou. Je pravděpodobné, že váš pes nebo kočka, bude mít na toto jídlo vždy i větší chuť, než by měl na klasické granule. Pokud má vaše zvíře problémy s nechutenstvím, BARF je dobrou volbou. Nevýhodou je, že tato strava nesedne určitě každému zvířeti. Některý pes je alergický na kuřecí maso, jiná kočka zase nemůže některé druhy zeleniny. Tento problém vás dovede k tomu, abyste si u svého mazlíčka ověřili, na co je alergický a jaké potraviny nesnese. Pokud bude dost reakcí na jednotlivé suroviny negativních, pak je třeba se zamyslet, zda vašemu mazlíčkovi nebudou svědčit spíše hypoalergenní či jiné granule. Dalším minusovým bodem je dostupnost. Krmit psa masem a různými druhy zeleniny vyžaduje i větší finanční obraty. BARFem musíte krmit taky vícekrát denně, jelikož čerstvé suroviny tělo spotřebuje až dvakrát rychleji, než ty trvanlivé. Vhodné je mazlíčky krmit minimálně třikrát denně.
Zobrazit článek >
 
BARF aneb krmení psů II
Čím krmit, když chcete nasadit stravu BARF? Masem a vnitřnostmi Tato složka by měla zastávat minimálně 50% celkové dávky. Myslete na to, že maso byste měli raději přemrazit a zbavit ho tak veškerých škodlivých látek a parazitů. Vnitřnosti byste nikdy neměli podávat ve více než polovině procent. Kostmi Možná vás tento údaj překvapí, ale kosti by měly tvořit asi 25% dávky. Nikdy je nevařte! Vařením ztrácí výživné látky a hlavně mění svou strukturu, a tak pak zvířatům hrozí poranění, jelikož se kosti velmi snadno lámou na špičaté úlomky. Pokud bude mít váš mazlíček problém s pojídáním, můžete mu je rozemlít nebo alespoň nasekat. Obilím, ovocem a zeleninou Takzvané přílohy by měly být zastoupeny maximálně ve 30% celkové směsi. Můžete vybírat téměř jakoukoliv zeleninu i ovoce. Pozor na exotické a citrusové plody, na ty jsou zvířata alergická a při pojídání ve větší míře jim hrozí až smrt. Nikdy do jídla nepřidávejte avokádo, citrusy, kaki ani mango. Mlékem a vejci Nezapomínejte na to, že ani mléko by nemělo být chemicky upraveno. Do porce je vhodné ho přimíchávat maximálně třikrát týdně. Můžete taky sáhnout po tvarohu, jogurtu nebo kefíru. Vybírejte produkty s živou kulturou. Vejce se do směsi obvykle přidává syrové, bílek můžete uvařit. Pro pevné kosti přidejte občas i skořápky. Jídlo můžete doplnit ještě minerálními látkami a potřebnými vitaminy, které lze přimíchat do potravy. Pokud se chcete dozvědět další zajímavosti o BARF stravě, pořiďte si knihu od spisovatelky Kateřiny Novosádové BARF Krmení psa přirozenou stravou, kterou najdete zde. Autorka se již roky zaměřuje na chovatelství a zkoumání tohoto druhu stravy. Kniha je první českou originální publikací. Další knihy o chovatelství najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Vnitřní hodiny
Víte o tom, že všichni v sobě máme hodiny, které tikají a určitou hodinu i zazvoní? Jsou to biologické hodiny, které vysílají signály do mozku a společně s ním ovlivňují náš organismus. A jsou to ty samé hodiny, které ovládají až 20 000 neuronových buněk a ty mají za následek to, že se cítíme svěží nebo unavení. Takže bychom se podle nich měli řídit a sebe seřídit podle nich. Mezi 6. a 8. hodinou Tělo je připraveno na probuzení. Začne se tvořit kortizol, který zvyšuje celkovou pohotovost organismu při zátěžových situacích (stres, velká tělesná námaha). Po probuzení počkejte asi tak hodinu, než se nasnídáte. Mezi 7. a 9. hodinou Nyní je čas na snídani plnou proteinů a karbohydrátů, ty se v těchto hodinách nejlépe tráví. Kolem 10. hodiny A teď určitě udělám radost milovníkům kávy. Místo toho, abyste se kofeinem dobíjeli při snídani, dopřejte si ji později. Snižuje produkci kortizolu, který ráno potřebujeme. Mezi 12. a 14. hodinou O slovo se začíná hlásit žaludek, který touží po zdravém obědu. Kolem 14. hodiny Malý kousek čokolády pohladí chuťové buňky i duši a tělo ji do této doby dokáže ještě celkem rychle zpracovat. Mezi 15. a 16. hodinou Pokud je to jen trochu možné, věnujte se nějaké fyzické aktivitě, ať se vám okysličí mozek. Mezi 19. a 21. hodinou Neuždibujte, neuzobávejte … Připravte si zdravou večeři s proteiny a sacharidy. Mezi 22. a 23. hodinou Ideální čas na zdravý a vydatný spánek.
Zobrazit článek >
 
Když doma řádí octomilky - část I.
Bydlí s vámi malé mušky jménem octomilky? Nechcete je už ve svém domě? Jak se tohoto otravného hmyzu zbavit? Pokud doma máte ovoce pomalu na zkažení, čerstvě hnijící nebo plesnivějící zeleninu, nevynesený koš, nečistoty v odpadu a další neplechu, které si kolikrát člověk ani nevšimne, je možné, že k vám přiletí octomilky, jinak nazývané vinné mušky, které cítí tyto či podobné pachy na míle daleko. Velmi rády nakladou ještě toho dne, co přiletí, vajíčka, aby se jejich hejno rozmnožilo. Jakmile se k vám jednou přistěhují, už jen tak neodejdou. Nejvíce ze všeho tyto mušky milují sladké ovoce v takovém stavu, v jakém byste ho vy klasicky vyhodila. Nejvíce je lákají banány, citrony, červená jablka a hroznové víno. Z nápojů je snadno přiláká víno, sladký nektar, mošt a dokonce i pivo. Naštěstí, i když jejich přítomnost v domácnosti není nijak příjemná, nepřenášejí octomilky žádné nemoci. Mohou sice přenášet nejčastěji kvasinky nebo bakterie, ty však vstřebávají přímo v sobě nebo je na sobě uchovají ve velmi malém množství, které není nijak zdraví nebezpečné. Pokud vás napadá otázka, jak se příchodu octomilek vyhnout, tak vás musím zklamat. Jedinou ochranou před muškami je prevence. Musíte dodržovat základní zásady čistoty a stále je kontrolovat. Nejdůležitější je přestat uchovávat ovoce volně v pokoji. Nechte ho v lednici, kde mu bude lépe. Dejte si pozor na ovocné pečivo, jako jsou koláče nebo jiné pro octomilky lákavé látky, taky na otevřené šťavnaté nápoje. Čistěte pravidelně odpad a koš vynášejte alespoň jednou denně, dejte si taky pozor na zbytky tekutin, které do koše třeba i nechtěně nalijete. Vyplachujte řádně dopité láhve. Něco více o tom, jak se octomilek zbavit, se dozvíte v druhé části článku. 
Zobrazit článek >
 
Harry Potter a prokleté dítě
J. K. Rowlingovou zná asi každý. Anglická spisovatelka, která si získala čtenáře z celého světa díky slavné sáze o Harrym Potterovi, již vydala dlouho očekávaný osmý díl příběhu. Prostřední iniciál Kathleen není vůbec pravé jméno Rowlingové. Bylo k jejímu jménu přidáno nakladateli, kteří se obávali menšího prodeje z toho důvodu, že bylo dílo napsáno ženskou spisovatelkou. Na první obálce bylo její jméno popřeno. Objevily se na ní pouze iniciály J. K. Její nápad, napsat knihu o kouzelníkovi, se zrodil při cestě vlakem z Manchesteru, který mířil do Londýna. Celou cestu dumala nad zápletkami a hlavně postavami. Jakmile dorazila do Londýna, měla prý vymyšlenou téměř celou knihu. Doplňkovými knihami přímo k Harrymu Potterovi jsou příběhy s názvem: Famfrpál v průběhu věků, Fantastická zvířata a kde je najít a Bajky barda Beedleho. Nyní se přesuňme k samotné knize Harry Potter a prokleté dítě. Největším překvapením pro všechny předtím, než byla kniha vydána, bylo sdělení, že toto dílo vyjde jako divadelní hra. Rowling ji napsala spolu se scénáristou Jackem Thornem. Samotnou hru rozdělili na dva díly. Kniha vyšla vcelku. Premiéru měla hra 30. července 2016 v Palace Theatre v Londýně. Před premiérou panovaly spekulace, že půjde o příběh, který bude předcházet ostatním dílům. Jde však o sequel, tedy děj navazuje na díla předchozí. V knize vystupuje nejen Harry Potter, jako zaměstnanec Ministerstva kouzel, který už by rád s prací skončil, Ron a Hermiona, ale taky tři jeho děti, dcera Rona a Hermiony Rose a další nové postavy. Hlavní postavou je zde Albus Potter, nejmladší syn Harryho. Ten se nemůže vypořádat se svojí slávou a stále ho tíží myšlenka, že do kouzelnického světa nepatří. Co si otec se synem počne, když opět na svět přijde zlo? Knihu Harry Potter and the Cursed Child najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Vyrobte si vlastní sůl do koupele
Ráda doma vyrábíte, ale už nemáte nápady? Co třeba vyrobit si vlastní esenciální koupelovou sůl? Příprava je snadná, jen vyžaduje pár denních pauz. Vytvořte si další své DIY. Budete potřebovat: Sůl – Když budete vybírat sůl, sáhněte po nějaké kvalitnější. Nejlepší je použít sůl z Mrtvého moře. Tato sůl však není podmínkou, jiné její druhy tento recept nijak neovlivní.   Esenciální olej/e – Vyberte jakékoliv dle vašeho vkusu. Můžete smíchat i pár vůní dohromady. Nepřežeňte to však jejich přílišnou kombinací. Na provonění stačí pouze pár kapek oleje. Bylinky – Bylinky můžete opět kombinovat. Najděte si však jejich účinky. Některé podpoří spaní, jiné třeba mozkovou činnost. Nejprve se rozhodněte, na co koupel budete zaměřovat. Je možné také přidat například vanilkové aroma, med, prášek z kávových zrn, skořici a další. Barvivo – K sehnání je barvivo přímo do koupelových solí. Pokud však pro vás tato látka není dostupná, užijte klasickou potravinářskou barvu. Můžete si udělat vícebarevné směsi. Prázdnou uzavíratelnou nádobu – Připravte si jednu nádobu, ve které budete sůl připravovat a ještě ozdobnou nádobu, v níž budete sůl uchovávat. Postup: Příprava je velmi jednoduchá. Smíchejte sůl s bylinami. Nechte tuto směs den odležet v nádobě. Nemusíte ji uzavírat. Následující den přidejte do soli pár kapek esenciálního oleje dle vašeho výběru. Opět nechte odležet minimálně půl den, tentokrát nádobu určitě uzavřete. Následně přidejte barvivo a důkladně ho v soli promíchejte. Jakmile chytne koupelová sůl správnou barvu, nechte ji odležet jeden den, opět v uzavřené nádobě. Poté ji přelijte do ozdobného džbánku nebo jiné sklenice a uzavřete. Ozdobte mašlí, pro ještě hezčí design. Takováto domácí koupelová sůl se skvěle hodí jako dárek. Sůl do koupele se zeleným čajem najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Hovory s řezníkem
Hovory s řezníkem od Jany Florentýny Zatloukalové.  Kuchařka Hovory s řezníkem Kuchařka pro dceru z masa a kostí oceněná v prestižní světové soutěži GOURMAND COOKBOOK AWARDS 2012 jako nejlepší kuchařka na jedno téma.. Kuchařka pro dceru je tu potřetí! Tentokrát vychází vstříc všem nesmělým dcerám, sestrám, snachám, vnučkám či přítelkyním, které pokládají maso za velkou kuchařskou výzvu. Jak se zbavit ostychu z pultu s masem a jak si vybrat ten správný kus na guláš? Jak překonat obavy z nevyzpytatelného masa a poznat, které je vhodné na pánev, zatímco jinému to bude víc slušet v troubě? Knížka Hovory s řezníkem vás prostřednictvím 200 vyzkoušených receptů z české i světové kuchyně tohle všechno naučí. Jako nejlepší kamarádka vás však nejdřív vezme za ruku a odvede do nejbližšího řeznictví. Tam vás seznámí s tím záhadným mužem se zmijovkou na hlavě a sekáčkem v ruce, vybere s vámi maso a teprve potom se s vámi pustí do vaření. Stejně jako Kuchařka pro dceru a Vánoční kuchařka pro dceru vás obejme, pohladí po duši a odhalí všechno, co jiné kuchařky tak rády tají. I s ní máte jistotu, že díky podrobným, laskavým a vysvětlujícím receptům zvládnete vše hned napoprvé, ať už jsou to rychlé masové kuličky, vepřová čína, slavnostní kachna na dva způsoby nebo dech beroucí bramborová kaše k sekané. Autorka po vás nebude chtít dušení doměkka ani středně rozpálenou troubu, naopak vás upozorní na všechny důležité okamžiky a odpoví na otázky: jak a proč? A až jednoho dne Kuchařku pro dceru z masa a kostí dočtete a dovaříte až do konce, celý svět bude sedět u vás v kuchyni a volat po nášupu. Knihu můžete zakoupit na eshopu knihy.eiffeloptic.cz
Zobrazit článek >
 
Pohankové recepty – slaná jídla
Pohankové karbanátky  Budete potřebovat:  Pohanku (1,5 hrnku) Cibuli (2 větší kusy) Česnek (5 stroužků) Zelí (200 g) Vejce (1 ks) Strouhanku Máslo Sůl Pepř Majoránku Postup: Uvařte pohanku a nechte ji vychladnout. Jakmile bude pohanka studená, smíchejte ji s vejcem, cibulí, nalisovaným česnekem a zelím. Ochuťte směs vypsaným kořením dle libosti. Poté vytvořte téměř hladké těsto. Z něho udělejte malé karbanátky a obalujte je ve strouhance. Ty můžete smažit a nebo péct na pekáči cca 45 minut dozlatova. Nejlépe tyto karbanátky chutnají s vařenými bramborami, kyselím zelím a nebo se zeleninovou oblohou.  Pohanková houbová směs s rukolou  Budete potřebovat: Pohanku (200 g) Cibuli (větší, 1 kus) Houby (100 g) Vývar (zeleninový, 400 ml) Česnek (4 stroužky) Šťávu z čerstvého citronu (1 lžíce) Rukolu (1 balení) Sůl Pepř Postup: Uvařte pohanku v horké vodě, po dovaření ji sceďte. Nakrájejte houby na drobné plátky a osmahněte je ne oleji. Po chvíli přidejte najemno nakrájenou cibuli a česnek. Jakmile budou všechny tyto suroviny dozlatova osmažené, přidejte pohanku a krátce orestujte. Následně přidejte vývar spolu s citronovou šťávou. Téměř hotové jídlo vařte cca 5 minut. Poté odstavte a nechte ještě asi 20 minut odpočinout. Nakonec vmíchejte rukolu. Dobrou chuť. Bio pohanku najdete zde. Další potraviny zdravé výživy najdete zde.   
Zobrazit článek >
 
K čemu je dobrá pohanka?
Pohanka je bylina s bílými nebo růžovými květy. Jejich plodem jsou nažky. Pěstovat ji začalo české obyvatelstvo na počátku 13. století. Dostala se k nám z Ruska. Již tehdy lidé znali lékařské i nelékařské výhody pohanky. Z pohanky nejčastěji pekli chléb nebo vařili pohankovou kaši. Během 20. století upadla pohanka téměř v zapomnění. Nyní se však opět začala hojně objevovat. Pohanková jídla jsou teď, jak se říká, in. Pohanka se často prodává ve zdravé výživě, jelikož je to malý přírodní zázrak. Je velmi prospěšná lidskému organismu a neobsahuje lepek. Pokud jste to ještě neudělala, zařaďte ji do svého jídelníčku. Co pohanka obsahuje? Asi nejdůležitější látkou, kterou pohanka obsahuje je rutin, který podporuje vstřebávání vitaminu C. Nese v sobě však ještě řadu dalších vitaminů a minerálních látek, například vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, mangan, měď, zinek a celou skupinu vitaminů B, vitamin E a taky niacin. A jaké jsou její účinky? Pohanka je významným zdrojem vlákniny, která je důležitá na kostní tvorbu a jejich vývin. Snižuje krevní tlak a odbourává cholesterol v krvi. Užívá se na léčbu hemeroidů. Působí proti žaludečním vředům a celkově podporuje dobrou funkci trávícího systému. Odstraňuje a napravuje popraskané žilky v očích, zmírňuje i žíly křečové. Snižuje riziko infarktu, mozkové mrtvice a taky jakékoliv rakoviny. Jak se používá? Pohanka se používá loupaná, lehce usmažená nebo vařená. Dělají se z ní kašovitá jídla, mouka nebo třeba těstoviny. Pokud byste ráda zkusila z pohanky něco uvařit, těšte se na další článek, který se bude zabývat pohankovými recepty. Bio pohanku najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Pohankové recepty – sladká jídla
Již jste si na těchto stránkách mohla přečíst zajímavosti o pohance a hlavně se dozvědět, k čemu je tato rostlina dobrá. Teď je na čase si z ní něco dobrého uvařit. Pohanková kaše Budete potřebovat: Pohanku (40 g) Vodu (600 ml) Olej (1 lžíce) Med (asi 5 lžic) Postup: Příprava pohankové kaše je velmi jednoduchá. Dejte vařit potřebné množství osolené vody. Do ní přidejte pohanku, povařte půl minuty a hrnec odstavte na 25 minut. Nezapomeňte směs pokapat slunečnicovým olejem. Dle chuti doslaďte pohankovou kaši medem. Toto jídlo se hodí asi nejvíce ke snídani nebo k obědu. Rýžovo-pohankový nákyp s jablky a vlašskými ořechy Budete potřebovat: Pohankové kroupy (200 g) Rýži (150 g) Jablka (8 větších ks) Cukr třtinový (100 g) Ořechy vlašské (25 g) Vejce (2 ks) Máslo (60 g) Vanilkový cukr (1 balení) Skořicový cukr (1 balení) Strouhanku (1 hrst) Postup: Nejprve uvařte pohanku i rýži podle návodu na balení. Obě suroviny poté nechte vychladnout. Mezi tím rozkrájejte měkké máslo a k němu přidejte vejce a cukry. Tuto směs vyšlehejte do pěny. Jakmile bude pěna hotová, přidejte k ní studenou rýži a pohanku. Kouskem másla vymažte plech a zasypte ho strouhankou. Těsto rozdělte na polovinu. První díl těsta vložte na plech. Jablka nastrouhejte na větší kousky, podle libosti je ocukrujte a přidejte skořici. Můžete přimíchat i rozinky. Nezapomeňte přisypat ořechy. Jablkový nákyp vysypte na těsto. Na závěr přidejte druhou část těsta. Pečte na 180° asi 45 minut. Tento desert je výborný se zakysanou smetanou. Bio pohanku najdete zde. Další potraviny zdravé výživy najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Jak oslavit Silvestra?
Již zítra vypuknou oslavy konce roku a začátku toho nového a vy stále nemáte program? Přečtěte si pár nápadů na silvestrovskou zábavu. Party a venkovní show Jste milovnice večírků? Tak proč na nějaký nezajít i na Silvestra. Mnoho restaurací, barů a zábav pořádá přímo silvestrovské party se zajímavým programem. Je dobré vybrat si místo, kam půjdete zapít nový rok, trochu dopředu. Většina podniků přijímá rezervace už od začátku prosince. Zarezervujte si vaše oblíbené místo. Oblečte se teple a vaši party spojte s venkovní půlnoční procházkou a prožijte romantickou podívanou na ohňostroje. Domácí večírek Pokud nejste typ na večerní pochůzky a zábavy, naplánujte nějakou bezvadnou akci u vás doma. Pozvěte pár svých dobrých přátel, přichystejte jednohubky a jiné speciality. Každému z hostů dejte za úkol přinést jednu láhev alkoholu jako vstupné. Uvidíte, že zábava v menším kruhu přátel se určitě povede. Hory Nyní už je asi pozdě zařizovat si pobyt na horách, ale pokud máte rádi pobyt v přírodě, sněhové závěje a čerstvý vzduch, naplánujte si na příští rok romantický nebo třeba i divoký Silvestr. Silvestr a děti Pokud máte děti, určitě i s nimi si dokážete Silvestr užít. Nejlepší možností je uspořádat tzv. houseparty, jak už bylo zmíněno výše. Potěšte však i vaše ratolesti a nechte je užít si Silvestra též. I pro ně můžete naplánovat menší odpolední oslavu. Udělejte výzdobu, nastrojte se do slavnostního oblečení. Na stůl přichytejte různé dobroty. Pokud se rozhodnete pro ohňostroj, vaše děti to jistě ocení. Jestliže z něho máte strach kupte spoustu nafukovacích balonků. Zapátrat můžete po těch, které se plní konfetami. Nafukovací balonky najdete zde.   
Zobrazit článek >
 
Top líčení pro brunetky
Vybíráš si nejlepší líčení pro svou tvář? Pak je potřeba vzít v potaz barvu očí, pleti a samozřejmě barva vlasů. Jaké líčení se hodí pro brunetky? Podle vizážistů patří brunetky mezi  typy,  kterým sluší téměř každé líčení. Je potřeba podtrhnout tmavou barvu vlasů a podtrhnout krásu samotného obličeje. Brunetky snesou na obličeji také větší vrstvu make-upu než blondýnky.   Líčení pro brunetky Brunetkám sluší nejvíce hnědé a fialové odstíny. Pokud jsi brunetka s téměř černými vlasy a modrýma očima, slušet ti budou šedé a bronzové odstíny. Brunetkám s hnědými vlasy a modrýma očima sluší zase zlaté odstíny a hnědá řasenka. Jak na rty? Pro brunetky obecně platí, že jim nesluší růžové a jemně červené odstíny rtěnek. Dívka či žena s tmavými vlasy se nemusí bát použít tmavší a výraznější odstíny rtěnek. Slušet ti bude vínová nebo jasně červená. Pokud máš světle hnědé vlasy, zkus korálovou a broskvové odstíny rtěnek. Top oční make-up Jako brunetka si vyber více pigmentované oční stíny. Slušet ti budou rovněž oční linky, také kouřové líčení. Řasenku použij ve dvou vrstvách a to buď hnědou nebo černou. Brunetka s hnědýma očima si může vybrat jakékoliv stíny. Zelenoočky by měly používat fialové a hnědé oční stíny. Zbytek obličeje nechej světlý, použij jen zdravíčko a lesk na rty. Tvářenka by měla být růžová, červená nebo v bronzovém odstínu. Bronzer je vhodný pouze na zvýraznění lícních kostí. Máš-li ráda červenou, vybírej odstíny  s nádechem do modra. Nošení výrazné rtěnky vyžaduje pouze jemné líčení očí. Při výběru vhodné dekorativní kosmetiky ber v úvahu také nad odstínem svých vlasů, případným melírem a odlesky, které tvoje vlasy hází. Brunetka s melírem si může dovolit nosit růžové podtóny, naopak by se jim měly vyhnout ženy, jejichž vlasy mají červený odlesk. Dekorativní kosmetiku naleznete zde. 
Zobrazit článek >
 
Lanvin III. - Eclat D’Arpege, Jeanne, Me
Poslední část článku je zaměřena pouze na charakteristiku a recenze těch nejlepších parfémů značky Lanvin. Tento článek vám pomůže s výběrem té nejlepší vůně pro vás. Eclat D’Arpege Pokud si plánujete pořídit vůni plnou čistoty a lehké elegance, sáhněte po parfému Eclat D’Arpege. Jsou z ní cítit kusy ovoce, ale taky květinová zahrada. Jestliže patří jarní vůně do vaší srdeční záležitosti, rozhodně po této fialové krásce zapřemýšlejte. Nabízí od každého trochu. Vlastnosti láska, radost a vášeň, kterými tento parfém vyzařuje, ve vás budou probouzet dokonalý pocit blaha. Základ: pižmo, ambra, cedr Hlava: citron, šeřík Srdce: broskev, zelený čaj, pivoňka Jeanne Jemný a jednoduchý design flakonu v růžových barvách už naznačuje, jaký bude váš celkový dojem z vůně. Její vonné esence působí příjemně a trochu zvláštně. Nachází se v ní cosi jedinečného – kombinace všelijakých plodů s teplým santalovým dřevem, pižmem a ambrou. Působí ovocně i květinově a hlavně velmi romanticky. Parfém Jeanne vyhledávají převážně slečny nebo mladé ženy toužící po velké lásce. Základ: santalové dřevo, pižmo, ambra Hlava: maliny, ostružiny, hrušky, citron Srdce: frézie, pivoňky Me Vůně Lanvin Me je velmi specifická tím, že v jejím základu se nachází pouze jedna jediná složka a tou je santalové dřevo. Díky němu působí vůně velmi teple. Obsahuje velký podíl ovoce, které tento parfém dělají přepychovým a velkolepým. Parfém Lanvin Me je prezentován jako dárek, kterým má žena obdarovat sama sebe. Svým modrým designem se zlatými doplňky je prostě neodolatelný. Základ: santalové dřevo Hlava: mandarinka, pomeranč, borůvka Srdce: růže, tuberóza, lékořice Jaká vůně bude ta vaše? Parfémy Lanvin najdete zde. Další parfémy najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Zázrak jménem kokosový olej
Ještě donedávna byl kokosový olej odsuzovaný, ale před nedávnem se opět vrátil na výsluní. Jeho využití je opravdu velmi pestré. Na  co se hodí kokosový olej Nejvyužívanější je na hubnutí, péči o vlasy a kůži. Chcete-li zhubnout, doporučuje se kokosový olej konzumovat, klesne vám chuť k jídlu a zároveň nebudete trpět nedostatkem energie. Mnoho žen vyměnilo krémy na tělo za kokosový olej, který pokožku zvláční a zpružní, stejně tak se postará o vaše vlasy.  Dokáže hydratovat kůži dokonale, aby byla bez vrásek, hebká a pružná. Je vhodný pro léčbu akné. Hezky vás ochladí i pokud se spálíte na sluníčko. Vhodný je panenský, za studena lisovaný. Levnější druhy kokosového oleje se před lisováním zahřejí nebo fermentují, aby se získalo co nejvíce oleje. Ztužováním a masovou výrobou své dokonalé vlastnosti ztrácí.     Zdravé vaření Na rozdíl od jiných tuků se kokosový olej nepřipaluje. Je vhodný na vaření, smažení i pečení. Je složen z 92% z nasycených kyselin, které jsou typické spíše pro živočišné tuky. Proto se kokosový olej rozpouští pouze teplem, při pokojové teplotě zůstane tuhý. Díky příjemné chuti i vůni s ním můžete namazat tousty, suchary nebo jej přimíchat do cereálií. Vhodný je do pomazánek, sladkého pečiva nebo do zálivek na salát, k rýži a kuskusu.   Hubnutí Pomůže vám při redukci váhy na břiše, kde přispívá ke snížení tuku. Často se uvádí jako vhodný přírodní prostředek proti cukrovce. Kokosový olej doporučují také dietologové, protože se déle tráví a energii dodává postupně. Podpora imunity Kokosový olej vám pomůže v ústech ničit bakterie, které způsobují zubní kaz. Po večerním čištění si s ním potřete na noc zuby. Slouží jako přírodní antibiotikum také v trávicí soustavě, dále pomáhá s likvidováním virů a kvasinek.   Kokosový olej naleznete zde. 
Zobrazit článek >
 
Lanvin I. - Budování módní značky
Znáte světovou módní značku Lanvin, která se pyšní velkou spoustou parfémů, originálními kousky oblečení a taky doplňky? Přečtěte si zajímavou historii značky Lanvin. Článek je rozdělen na dvě části. V druhém díle si budete moci detailněji přečíst o parfémech Lanvin. Zakladatelkou světové značky Lanvin se stala Jeanne-Marie Lanvin, která se narodila přesně na Nový rok - 1.1.1867. Pocházela z velmi chudé rodiny novináře, kterému se v zaměstnání ne příliš dařilo. Musel uživit nejen Jeanne, ale taky dalších deset sourozenců a svou manželku. Protože by to sám finančně nezvládl, přispívali mu drazí kamarádi, dokonce i spisovatel Victor Hugo. Již v šestnácti letech se musela Jeanne postavit na vlastní nohy. Našla si místo v menším krejčovství, kam byla přijata na učení ke slavné krejčové madame Felix. Zabývala se hlavně šitím klobouků. Díky jejímu talentu si brzy vydělala slušné peníze, které jí umožnily otevřít si vlastí prodejnu s pokrývkami hlavy. Už tehdy sbírala obdivy celé Francie. Šest let po odstartování tohoto byznysu, roku 1895, se provdala za italského šlechtice, se kterým měla jednu dceru Marii-Blanche. Toto manželství však dlouho nevydrželo. Po čtyřech letech se provdala ještě jednou, tentokrát šťastně. Ovšem pouze díky jejímu prvnímu manželství, které jí přineslo dceru, objevila svůj návrhářský talent. Pro svou dceru šila jeden obleček za druhým. Každá matka chtěla pro své dítě taky takové ojedinělé šaty. Proto si tedy Jeanne otevřela roku 1920 módní salon, který se zaměřoval na oděvy pro matky a hlavně pro jejich dcery. Díky jejím neotřelým nápadům se stala uznávanou módní návrhářkou. Snad každý její kousek oblečení obsahoval alespoň kousek krajky, ornamenty,  květinové vzory nebo perličky. Postupem času svůj talent začala využívat i při výrobě pánských oděvů. Během dalších let se zaměřila i na kožichy, luxusní prádlo, doplňky nebo dekorativní předměty. 
Zobrazit článek >
 
Lanvin II. - Voňavá expedice
Jak pokračuje příběh Jeanne-Marie Lanvin a její již světoznámé značky? Čtěte dál tento článek. Roku 1927 Jeanne ukázala světu svůj první parfém, který již od svého vzniku nesl jméno Lanvin Arpege. Tato vůně se dodnes drží v předních příčkách oblíbenosti. Vůni poznáte podle černého flakonu a zlatého zdobení. Nese květinový nádech s trochou vanilky. Parfém údajně takto pojmenovala sama Marie-Blanche, dcera Jeanne. Její design byl inspirován jejími oblíbenými šaty. Roku 1992 bylo složení parfému jemně pozměněno z důvodu užívání novodobých aromatických složek. Ve 30. letech se Jeanne rozhodla módní značku ještě více propagovat. Zaplatila si drahé reklamy, aby o její nové značce věděl opravdu celý svět. Po deseti let obrovské slávy umírá. Podnik a veškeré její návrhy zdědila samozřejmě její dcera Marie-Branche. Ta však nedokázala pokračovat v jejích stopách a značka postupem času upadla. Jméno Lanvin bylo téměř zapomenuto. Roku 2001 se však nový a velmi kreativní ředitel této značky Alber Elbaz rozhodl navázat na tradici odívání zakladatelky a znovu dostal jméno Lanvin na vrchol módního světa. Zaměřil se na dámské oblečení. Roku 2006 však přišel i s pánskou elegantní kolekcí, která se stala velmi úspěšnou. V roce 2010 uzavřel smlouvu se známým a cenově dostupným švédským řetězcem H&M, pro které začal navrhovat své kolekce. A jaké parfémy této značky patří mezi ty nejoblíbenější? Jak už bylo zmíněno, samozřejmě nejlepší vůní značky je Lanvin Arpege. Mezi další voňavé bomby patří fialová kráska Eclat D’Arpege nebo parfém Jeanne a Lanvin Me. Kterou si vyberete? Parfémy Lanvin najdete zde. Další parfémy najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Strašák zvaný celulitida. Víme jak na ni!
Ženy a dívky nejvíce děsí pomerančová kůže neboli celulitida. Naštěstí  lze proti ní úspěšně bojovat. Celulitida trápí ženy i dívky všech věkových kategorií. Trápí ženy štíhlé i s kily navíc. Přinášíme několik tipů, jak se jí zbavit. Celulitida nejen hyzdí zadeček, ale také ucpává lymfu a omezuje průtok krve. Je tedy důležité se jí zbavit jednou provždy.   Proč celulitida vzniká? Nejčastějším důvodem je sedavé zaměstnání, málo pohybu a špatná strava. Dalším důvodem je hromadění toxinů v těle,  některé ženy ji mají danou geneticky, ale vzniknout může také jako následek užívání antikoncepce s estrogenem. Zaručené tipy na celulitidu Nejosvědčenější je samozřejmě pohyb. Stačí si párkrát týdně zajít na kolo, na brusle nebo zaplavat. Pokud nejste se sportem kamarádka, je vhodné absolvovat alespoň delší procházky. Pijte neslazenou vodu a také změňte svůj jídelníček. Lze pít také bylinkové čaje, například kopřivu, která je pro boj s celulitidou perfektní. Posiluje imunitu a podporuje látkovou výměnu v těle. Skvěle proti celulitidě pomohou také lymfodrenáže - masáže, které provádí speciálně školená masérka, která rozmasíruje přímo lymfu nebo vám nasadí speciální kalhoty, které masáž provádějí za ni. Lymfodrenážní kalhotky nejsou nijak drahé, ale výsledky jsou viditelné až za čas. Rozhodně vyzkoušejte kosmetické výrobky, které jsou určeny na celulitidu. Na trhu jich je celá řada a je rozhodně z čeho vybírat. Skvělé jsou produkty s obsahem kofeinu nebo skořice. Při sprchování si provádějte peeling, který podporuje výměnu staré kůže, pomáhá k lepšímu prokrvování pokožky. Úspěch nepřijde ze dne na den. Důležité je provádět si peeling alespoň jednou týdně, používat denně kosmetiku na celulitidu. Přidejte již zmíněný sport a buďte důsledná. Výsledky se dostaví za pár týdnů. Budete mile překvapena.
Zobrazit článek >
 
Proč jíst semínka? Máme k tomu hned několik důvodů!
Chia semínka, semínka slunečnice, dýně, konopí, lněná a další. Víme, proč je zařadit do jídelníčku. Vyberte si své favority a začněte je konzumovat taky. Mají vysoký obsah vlákniny Lidé konzumují jen malé množství vlákniny. Jde o skvělý přírodní lék, který nám pomáhá proti zácpě a také snižuje hladinu cholesterolu. Vláknina je vhodná prevence proti onemocněním jako je rakovina tlustého střeva, srdeční onemocnění. Pokud hubnete, bez vlákniny to nejde. Naše tělo ji nestráví celou a tak máte delší dobu pocit sytosti. Nejvíce vlákniny obsahují chia semínka, pak lněná, dýňová a slunečnicová.   Jsou skvělým zdrojem bílkovin Semínka a ořechy rádi konzumují vegani pro jejich vysoký obsah bílkovin, kterými nahradí maso. Bílkoviny jsou základní stavební látkou všech živých organismů a vegani trpí často jejich nedostatkem. Semínka jsou tvořena bílkovinami téměř ze 30 %. Semínka, předevší m pak chia můžete přidat do jakéhokoliv pokrmu. Můžete s nimi posypat palačinky, zamíchat je do jogurtu nebo do ovesné kaše. Zlepšíte kvalitu svých vlasů a nehtů Semínka mají obrovské množství vitamínů a minerálů, především pak selenu, zinku, manganu, draslíku, vápníků a také vitaminů skupiny A, B, C. Obsahují  vše pro vaše krásné vlasy, nehty a zuby. Mají dlouhou trvanlivost Semínka se na rozdíl od jiných potravin nezkazí za krátkou dobu. Naopak. V případě správného skladování vám vydrží i dva roky a déle. Nejhorší je pro semínka střídání sucha a vlhka a také proměnlivé teploty. Uchovávejte je v neprodyšném obalu ve tmě. Redukují záněty Vzhledem k vysokému obsahu omega 3 mastných kyselin jsou velmi důležité pro správnou činnost mozku, snižují rizika chronických chorob, ale především mají vynikající protizánětlivé účinky. Nejvíce zdraví  prospěšných látek mají konopná a lněná semínka, chia.   Chia semínka najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Jak na citlivou pleť
Proč  některé z nás trápí senzitivní pokožka? Je to dáno genetikou nebo špatným zacházením s pletí? Citlivosti se dá zbavit, poradíme vám jak. Reaguje vaše pokožka na vítr, teplou sprchu nebo krém? Základem péče o citlivou pleť je vnímat její reakce a pátrat po tom, co ji nejvíce dráždí. Stav pleti je ovlivňován celou řadou faktorů a není snadné najít hlavní příčinu těchto potíží. Kvalitu pleti určují genetické dispozice, prostředí ve kterém žijeme, špatná péče i hormonální prostředí. 1. O svou pleť se starejte Citlivost pleti se projevuje přesušením, šupinkami, pálením, zarudnutím... Trápí-li vás dlouhodobě, je na čase změnit jídelníček i péči o pleť. Důležité je omezit stresové faktory, které pleť zatěžují a sáhněte po výrobcích na citlivou pleť. 2. Čištění pleti je základ Největší chybou je špatné čištění pleti. Není vhodné mýt ji vodou a mýdlem. Voda obsahuje chlór, který se naváže na kožní bílkovinu. Následkem je vznik šupinek a pnutí pokožky. Ideální variantou je čištění  pleti ráno a večer mlékem nebo micelární vodou a následně tonikem. Pleť rozhodně nezanedbávejte a nečistoty z ní odstraňujte pravidelně. 3. Vybírejte správnou kosmetiku Citlivá pleť vyžaduje přípravky, které ji nezatíží. Vyhýbejte se zbytečné chemii. Nevhodný je například olivový olej, který ucpává póry. Pozor dávejte na složení výrobků. Některé látky se mohou navzájem být a může dojít k podráždění pokožky. (například vitamin C a měděné peptidy nebo hydroxykyseliny a retinoly. 4. Zvláštní pozornost věnujte pleti v zimě Dalším ze spouštěčů citlivé pleti je nevhodná péče v zimě. Pokud se vám s nástupem chladného počasí stav pleti zhorší, volte kosmetiku pro péči o pleť v mrazu. Suchá pleť nemá dostatek kožního mazu, který by ji před zimou ochránil. Kvalitní přípravky pro péči o citlivou pleť najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Trendy šperky: osobní motivy, kombinace materiálů
Doby, kdy  se šperky  vyráběly  jen  ze zlata a dalších drahých kovů jsou dávno pryč. Dnes si můžeme vybírat doplňky z nejrůznějších materiálů jako jsou dřevo, plast, kůže nebo dokonce z betonu. Kam šperky nosit a jak vybírat? Šperky vyjadřují náš styl, naši osobnost.  Může být velmi  decentní  nebo  naopak  výrazné a hravé. Fantazii  se  meze nekladou. Vedle tradičních šperků ze stříbra, zlata a drahých kovů se objevují nové materiály i postupy výroby. Šperky mohou být inspirovány přírodou, tradicemi  i osobním stylem a historií. Do města Do města si vybírejte šperky pohodlné, které  jsou volné, pohodlné a nebrání  vám  v pohybu. Důležitá je přirozenost a komfort při všech vašich aktivitách. Jsou  vhodné prsteny, které nám nebrání v manipulaci, při nošení o nich nevíme. Do práce Při  volbě šperků do práce bychom měli být střídmější a opatrnější. Na pracovní schůzku se nebojte zvolit si masivní hodinky v pánském stylu, ale v ostatních špercích se držte raději při zemi. Velké šperky, které přitahují  pozornost, se hodí  na večírek či na rande. Na ples Šperky využijete především v nastávající plesové sezoně.  Šperky volte podle účesu i šatů. K šatům na jedno rameno se nehodí náhrdelník, pokud máte vyčesané vlasy, budou vám slušet visací náušnice. Je potřeba vyzdvihnout šaty nebo šperk. Vyvarujte se přeplácaných kombinací.  Náhrdelník použijte k šatům, které jsou řešeny až ke krku nebo se stojáčkem. Šaty s výstřihem do V ozdobte delším náhrdelníkem, který opticky protáhne šíji. Plesové šaty můžete ozdobit také broží, ke které doladíte prsten, náušnice nebo náramek. Ať už se chystáte do práce, na ples nebo do města, vždy si  vyberte kvalitní šperky.  Vyvarujte se laciným napodobeninám, které nemají dlouhou životnost.
Zobrazit článek >
 
Jaká je letošní filmová novinka Anděl Páně 2?
Anděl Páně 2 je volné pokračování jedné z nejúspěšnějších pohádek Anděl Páně, která vznikla pod vedením Jiřího Stracha. Celým filmem vás budou provázet dvě hlavní postavy v podání Ivana Trojana a Jiřího Dvořáka, se kterými si pohádku rozhodně užijete. Dále hrají: Jiří Bartoška, Bolek Polívka, Vojtěch Dyk, Anna Čtvrtníčková a další. Anděl Petronel s čertem Uriášem bude opět vyslán do světa lidí, aby přinesl zpět ztracené vzácné jablko poznání. Jak si s tím poradí v malé vesničce plné lidí s nejrůznějšími starostmi? Překonají veškeré nástrahy, které se jim postaví do cesty? Pohádka se vrátila na plátna kin po více než jedenácti letech. Téměř každý ji chtěl vidět, někdo to má možná teprve v plánu. Dokladem velké návštěvnosti je číslo 199 300 diváků, které se na pohádku přišlo podívat již v prvním týdnu promítání. Celkový počet diváků se po dnešní 20. hodině pohybuje okolo 720 tisíc. To není málo, že? Film je plný doslova božského humoru, který se objevuje nejvíce v úvodní části při promluvě s různými svatými. Zbytek filmu si smích užijete také, hlavně s Petronelem a Uriášem, jejichž jednání je někdy vtipné samo o sobě. Pohádka byla natočena v prostředí malebného Českého Krumlova. A pár zajímavostí na závěr: Když čert Uriáš čte knihu u nebeské brány, cituje slova z knihy Kladivo na čarodějnice. Anděl Páně se stal divácky nejúspěšnějším českým filmem roku 2016. Pro vytvoření té nejlepší dobové atmosféry bylo vytvořeno 30 nových dekorací a herci se oblékli do více než 300 kostýmů. Byly jste už v kině na filmu Anděl Páně 2? Pokud máte chuť raději na více čertovskou pohádku, hledejte zde. Další knihy najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Jezte semínka pro lepší zdraví!
Malá velikostně, ale velmi prospěšná. Taková je většina semínek. Jaká skrývají tajemství? Proč jsou tak prospěšná našemu zdraví? Chia semínka Semena šalvěje hispánské jsou zdrojem snad každé dobré látky, která pomůže k naší obranyschopnosti a taky tělesné výkonosti. Celý článek o tomto pokladu najdete zde. Slunečnicová semínka Slunečnicová semínka jsou velmi bohatá na vitamin E a B1, hořčík a železo. Působí jako prevence srdečních chorob. Dejte si pozor při jejich pražení. Pražená semínka jsou možná chutnější, ale po tepelné úpravě v nich zbyde pouze 8% výživných látek z celkového původního množství. Sezamová semínka Sezam indický je rostlina původem tropické oblasti. Dnes se pěstuje po celém světě. Jeho semínka obsahují řadu vitamínů, převážně vitaminy skupiny B a beta karoten. Pomáhají při zácpě. Díky vysokému obsahu železa jsou vhodným doplňkem stravy pro lidi trpící anémií. Dýňová semínka Semínka z dýně je vhodné užívat při zánětech močového měchýře. Pomáhají taky při zánětech trávícího traktu. Snižují krevní tlak i cholesterol. Jsou bohatá na vitaminy E, A a D. Obsahují taky velké množství Omega 3 mastných kyselin. Konopná semínka Díky kompletnímu spektru esenciálních aminokyselin obsahují konopná semínka ty nejkvalitnější bílkoviny rostlinného původu. Tato semínka pochází z technického kopí. Jsou prodejná v obchodech s biopotravinami. Přispívají k mozkovému vývoji a lepšímu metabolismu. Lněná semínka Tato semena můžete znát zlatá nebo hnědá. Působí pro dobrou činnost střev, pomáhají proti zácpě nebo při žaludečních vředech. Výborný je i lněný olej. Díky jeho šetrné výrobě neztrácí tento produkt téměř žádné výživné látky. Semena lnu najdete zde. Další potraviny prospěšné zdraví najdete zde.  
Zobrazit článek >
 
Euphoria od Calvina Kleina
Příjemná vůně ovlivňuje naše pocity a je zrcadlem do naší duše. Svět zná parfémy víc jak tisíc let. Lidé různými vůněmi upláceli i Bohy, aby si vyprosili bohatou úrodu. Máte jedinečnou příležitost objevit spolu se značkou Calvin Klein kouzlo parfémů. Krásné, svůdné a sebevědomé ženy se bez kvalitní vůně neobejdou. Zajímají se nejen o vůni, ale i o design flakonu. Exkluzivní parfém v působivém obalu je nálepkou úspěšné ženy. Představujeme vám parfémovou vodu CALVIN KLEIN Euphoria - jen pohled na stylovou krabičku ukrývající stříbrný flakon vás inspiruje k nevídaným aktivitám. Působivý dotek růžové vyjadřuje smyslnost a jemnost. Tato exkluzivní parfémová voda dokonale podtrhne každý outfit a sexappeal její nositelky. Milé dámy, toužíte být středem pozornosti a vlastnit parfémovou vodu v designu napodobující orchidej v rozkvětu? Nebojíte se experimentovat, neboť si přejete být nezapomenutelné? Tak si musíte objednat parfémovou vodu CALVIN KLEIN Euphoria. Tato skvostná parfémová voda je velmi vhodná do nepohody a zimy, neboť i pod zimním oblečením vynikne její podmanivá a výrazná orientální-květinová vůně. Pokud sháníte vůni s velkým V, tak není důvod váhat s objednávkou. Hlava: granátové jablko Srdce: lotos, orchidej Základ: mahagonové dřevo, fialka, pižmo, ambra EDT Euphoria koupíte na eshopu parfemy.eiffeloptic.cz
Zobrazit článek >
 
Nejlepší potraviny pro zdravou snídani
Snídaně by měla být bohatá, aby vám poskytla pořádnou dávku energie a nastartovala vás na celé dopoledne.  V dokonalé snídani bychom měli mít několik potravin, které nám kýžený efekt přinesou a zároveň se po nich nebudeme cítit těžce a nafouknutě.  Které to jsou? Banán Banán umí po ránu skvěle nastartovat organismus. Je přírodním zdrojem vitaminu B6 a C, ale také draslíku a manganu. Poskytnou fyzickou i psychickou vzpruhu, díky obsahu esenciální aminokyseliny tryptofanu, která produkuje hormony dobré nálady. Banány můžete na snídani kombinovat s kokosem, vyrobit z nich zdravé smoothie nebo je zamíchat do musli. Vejce Denní dávku bílkovin a cenných látek vám po ránu poskytne snídaně z vajíček. Smíchejte vejce se šunkou na způsob hemenexu. Doplňte jej o zeleninu a kvalitní chleba. Snídaně bude naprosto dokonalá a naprosto vyvážená. Quinoa Snídani můžete ozvláštnit tím, že vyměníte ovesné vločky za Quinou. Je významným zdrojem vlákniny, hořčíku, draslíku, manganu, vápníku a dalších cenných látek. Díky oříškové chuti si na ní smlsnete. Nebojte se z ní udělat musli nebo kaši. Pokud ji po uvaření lehce opražíte, její lahodná chuť vynikne. Citron Doplňkem každé snídaně by měla být voda s čerstvou citronovou šťávou. Ideální je, pokud vodu mírně ohřejete. Nápoj nastartuje organismus, pomůže s ranní hydratací organismu a je skvělou volbou při detoxikaci organismu. Chia semínka Nenápadná semínka se řadí mezi super potraviny. Jsou nabité vitamíny a minerály, omega 3 mastnými kyselinami a vitaminy skupiny B. Snídaně s chia semínky má skvělý vliv na váš nervový a kardiovaskulární systém. Namočte je přes noc do vody či do mléka. Ke snídani si je vmíchejte do musli nebo do jogurtu, do kaše nebo je přidejte do ovocného koktejlu. Chia semínka najdete zde.   
Zobrazit článek >
 
Pryč s kruhy pod očima!
,,Pytle‘‘ pod očima rozhodně nejsou hezká věc. Ve většině případů se jich můžete zbavit a dokonce velice snadno! Jak na to? Příčiny tvoření kruhů pod očima jsou různé: Bohužel je můžete zdědit. Pokud je na tuto vadu na kráse náchylné vaše příbuzenstvo, pravděpodobně na ni budete trpět taky. Jestliže se velmi ráda opalujete, bude na to pravděpodobně reagovat vaše kůže pod očima. Kožní pigment v této oblasti vysoce reaguje na slunce. Pokud dojde ke spálení pokožky, je možné, že kruhy pod očima vydrží ještě dlouho po jejím zahojení. Noste sluneční brýle a pokožku na obličeji mažte opalovacím krémem s vyšším faktorem. Nezapomeňte taky na krémy po opalování. Při nedostatku spánku se vám může hromadit krev v žilách pod očima. Kůže kvůli tomu tmavne a kruhy jsou na světě. Spěte více a zažeňte je! Ideální doba spánku se pohybuje v čase okolo osmi hodin. Kruhy pod očima může taky způsobit neustálé drbání kůže. Její svědění může být způsobeno nějakou alergickou reakcí. Kruhy pod očima trpí lidé, kteří jsou náchylní na sennou rýmu. Nedostatek železa, dehydratace a celkový nedostatek vitamínového komplexu může způsobit tmavnutí kůže pod očima. Pijte hodně vody. Snažte se vypít minimálně jeden a půl litru klasické vody. Sladké pití omezte. Jezte hodně zeleniny a ovoce. Doplňte železo mořskými plody, rybami nebo listovou zeleninou. Nesolte moc. Další skvělou ochranou jsou speciální krémy nebo korektory, které dodají vaší pokožce potřebné živiny a ještě otoky očí zamaskují. Korektor na tmavé kruhy pod očima najdete zde. Dekorativní kosmetiku nejdete zde. Kruhů pod očima se lze dočasně zbavit taky botoxem. O této proceduře se dozvíte více v tomto článku.
Zobrazit článek >
 
Stačí jedna patnáctiminutovka cvičení a budete zas fit!
Ach ty Vánoce. Všude plno jídla, sladkého pití a hlavně taková hromada cukroví! Co s tím? Nemůžete přestat mlsat, ale ráda byste zachránila svou postavu a tělo udržela v kondici? Udělejte si každý den 15 minut čas a věnujte ho cvičení. Prostřídejte pár těchto cviků během zmíněné patnáctiminutovky a máte vyhráno. Sed leh Není nad dobrou klasiku. Lehněte si na podložku, kolena mírně pokrčte a zvedejte tělo ke kolenům. Ruce nechte za hlavou, pokud by to na vás bylo příliš těžké, držte je zpevněné podél těla. Dřepy Stůjte rovně nebo držte horní část těla v mírném předklonu. Ruce nechte napnuté před sebou. Pokrčujte kolena, dokud vás nebudou táhnout hýžďové svaly. V této pozici zastavte a vydržte asi pět vteřin. Pokud jste byla zvyklá dělat dřepy až na zem, odnaučte se to. Škodí to kolenům. Výpady Stůjte vzpřímeně a střídavě dělejte výpady na každou nohu. Mezi stehnem a lýtkem by měl být pravý úhel. Zkuste alespoň 15 cviků na každou nohu. Kliky Silné ruce se vždy můžou hodit. Nejlepšími cviky pro posílení celých ramen jsou kliky. Opřete ruce o zem tak, aby dlaně držely linii s rameny. Nohy držte ve stejné linii jako ruce. Cviky dělejte klidně pomalu, nezáleží na počtu cviků, ale na jejich provedení. Při plnění těchto cviků nezapomeňte správně dýchat. Mimo toto cvičení dodržujte pitný režim a správnou životosprávu. Zkuste se překonat a vynechat večer alespoň sladké bomby v podobě sladkostí. Ty si užívejte nejlépe v ranních hodinách. Dámské fitness podkolenky najdete zde. Další punčochy a podkolenky najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Co si nezapomenout sbalit na hory?
Zimní sportovní tour se pomalu blíží. Přemýšlíte nad tím, co byste si s sebou na hory neměla zapomenout? S tímto návodem vám už nic chybět nebude! Ať už jedete na lyže, snowboard nebo běžky, termoprádlo by vám chybět nemělo. Dokáže udržet správnou tělesnou teplotu a ochrání vás v té nejkrutější zimě. Nezapomeňte na ruce, uši ani krk. I když si říkáte, že zimní doplňky jsou samozřejmostí, často si je lidé zapomínají. Myslete na ně při balení. Bez rukavic se vám bude špatně sportovat. Přibalte si s sebou taky plavky. Říkáte si, co s nimi v zimě? Každé větší horské středisko se pyšní aquaparkem nebo dokonce hotely mají svoje bazény. Uvidíte, že relax ve vodě po náročném dni na sněhu oceníte. Vaše cestovní kosmetická taštička by měla být ještě plnější než v létě. Přibalte si k běžné výbavě balzám na rty, pleťovou vodu, krém na ochranu proti mrazu a další kosmetické vychytávky. Myslete taky na opalovací krém. Ačkoliv na horách bude teplota pravděpodobně pod nulou, sluníčko má velkou sílu. Snadno může dojít ke spálení pokožky. Zvlášť ještě připomínám zubní kartáček. Nepatří sice ke speciální výbavě, ale je to nejčastěji zapomínaná věc z oblasti kosmetiky a drogerie. Jídlo a pití sice seženete všude, ale na horách budou dobroty stát dvojnásobnou cenu. Vybavte se sušenkami, které se vám na sjezdovkách budou hodit, přibalte taky pet lahev. Co by to bylo za dovolenou bez fotoaparátu. Každé zážitky se musí zdokumentovat, abyste si je ještě dlouho pamatovala. Nezapomeňte si taky nabíječky k potřebnému příslušenství. Barevné rukavice najdete zde. Další módní doplňky najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Jdeš na párty? Bez minikabelky se neobejdeš!
Chystáš se na večírek, bujarou party nebo dokonce na ples? Svou kabelku vyměň za minikabelku nebo psaníčko. Malá společenská kabelka by ti ve skříni rozhodně chybět neměla.  Do malé kabelky  se vejdou všechny nezbytnosti - klíče, telefon, doklady a peníze na taxík nebo malá peněženka.   Neboj se kombinovat Zapomeň na kombinaci bílých bot  a černé kabelky. Naopak kombinuj! Černá je sice in, ale na večírek experimentuj  a vezmi si bílou nebo stříbrnou kabelku a  k ní mentolově zelené lodičky na jehlách. Máš raději klasiku? Černou minikabelku ozvláštni výrazným páskem. Trendem jsou bláznivé kabelky. K výrazným kabelkám si zvol decentní oblečení a naopak. Jednotlivé kusy se tak vzájemně nebijí. Retro   Retro slaví úspěšný comeback. Prohledej skříň mámě či babičce, najdeš v ní jistě zajímavé kousky. In jsou bohaté výšivky, paličkování i krajky.  Hodí se k jednoduchým černým nebo romantickým modelům. Máš raději kůži? Neboj se zvířecích potisků a materiálů, které na první pohled ukážou, že máš ráda styl. Psaníčko můžeš díky dlouhému řemínku nosit na rameni nebo ji prostě nést v ruce. Hezky bude vypadat červená a béžová. Minikabelka jako šperk Vybírej si kabelku, která bude zároveň tvou ozdobou, stejně jako šperky. Zkus třpytivé pouzdro do ruky, neboj se vybírat barvy. Ráda experimentuješ? Na večírek vyber minikabelku ve tvaru jahody, britské vlajky nebo klidně neonové lebky. Kvalitní minikabelky najdete také zde. Vybírat můžete z mnoha barev od černé po stříbrnou, modrou a další. V nabídce jsou psaníčka s řetízkem , s koženým řemínkem i do ruky.
Zobrazit článek >
 
Svatý Štěpán a jeho svátek
,,Koleda, koleda Štěpáne! Co to neseš ve džbáně? Nesu, nesu koledu, upaď jsem s ní na ledu, psi se na mě sběhli, koledu mi snědli. Co mám smutný dělati? Musím jinou žebrati. Koledu mi dejte, jen se mi nesmějte! Koledu mi dali, přece se mi smáli.‘‘ Kdo by neznal tuto kratičkou vánoční koledu. Víte však, proč se zpívá zrovna o Štěpánovi, proč mu patří sváteční den? Kdo vůbec byl svatý Štěpán? Svatý Štěpán byl jeden z prvních lidí, kteří hlásali o Kristově zmrtvýchvstání. Tvrdil, že Židé mohou za smrt Ježíšovu, který je tak důležitý jako sám Bůh. Za tyto názory byl ukamenován před Damašskou bránou. Pocházel z Jeruzaléma, zde i po celý svůj život pobýval. Mezi jeho hlavní činnost patřilo kázání v kostelech a pomáhání dobrým lidem. Svatému Štěpánovi je věnován den 26. prosince, který je v České republice známý taky jako den pracovního klidu nebo ještě častěji jako 2. svátek vánoční. Pořekadlo, které jste si mohla přečíst hned v úvodu, dnes už tak často na ulici neuslyšíte. Výjimkou je však město Studnice nebo oblast Jilemnicka. Zde se každoročně konají slavnostní pochody. Koledníci zpívají nejen tuto píseň, chodí od domu k domu a přijímají dary v podobě svátečního pohoštění nebo domácích likérů. Jezdí se sem pobavit i lidé z nejbližšího okolí. Dříve si těmito činy lidé obvykle vysloužili i peněžní výslužku, která jim pomohla v těžké zimě. Ti bohatí pak svůj výdělek věnovali například chudobincům. Tradičním jídlem tohoto svátku je sváteční štěpánská husa nebo kachna. Pokud máte v rodině samé mlsné jazýčky, určitě si rádi dají. Jak toto jídlo připravit? Recept hledejte v rubrice Vaření. CD Koledy a písně vánoční najdete zde.   Další CD najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Štěpánská husa na dva způsoby
Štěpánskou dobrotu by si dal určitě každý. Připravujete 26. prosince tradiční husu? Zde máte dva návody, jak upéct tuto pochoutku. Štěpánská husa s jablky Budete potřebovat: Husu (1 ks) Jablka (velká, 5 ks) Vlašské ořechy (200 g) Mandle (100 g) Mouku hladkou (35 g) Med (8 lžic) Sůl Pepř Postup: Husu rozkrájejte, omyjte a osušte. Maso osolte, mírně opepřete a vložte je na pekáč. Jablka oloupejte a nakrájejte je na tenké nudličky. Ty smíchejte s ořechy a mandlemi. Polovinu ořechů rozdrťte, druhou polovinu rozkrojte pouze na polovinu, mandle nakrájejte. Maso pečte dozlatova ideálně na 140°C. Asi půl hodiny před dopečením husu polijte výpekem, posypte moukou, přidejte na pekáč trochu tuku a zmíněné množství medu. Na závěr ji můžete ještě zasypat ořechy a nakrájenými jablky. Podávejte ihned po upečení. Štěpánská husa s pečenými kaštany Budete potřebovat: Husí stehna (4 ks) Pečivo (housky nebo rohlíky, 3 ks) Kaštany jedlé (150 g) Smetanu (50 ml) Vejce (2 ks) Mouku hladkou (10 g) Sůl Pepř Postup: Kaštany upečte a oloupejte. Pečivo nakrájejte na malé kousky a promíchejte je s pečenými kaštany. Do této směsi přidejte našlehaná vajíčka a smetanu. Nádivku na závěr osolte, opepřete a vložte do lednice. Stehna omyjte a osušte. Odstraňte stehenní kost a vložte nádivku. Stehna svažte provázkem, aby nádivka nevytekla. Vložte je do pekáče, s trochou vody je pečte na 150°C dozlatova. Chvíli před dopečením je vejměte, přidejte máslo a zaprašte moukou. Obě jídla podávejte s bramborovými knedlíky a sladkým červeným zelím. Velkou domácí kuchařku najdete zde. Další kuchařky najdete zde.
Zobrazit článek >