EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Každý den nové články o produktech z našeho e-shopu

 
Špagety tak, jak je neznáte I
Milujete špagety, ale už vás nebaví rajčatová omáčka a mleté maso? V tom případě se inspirujte těmito recepty, které ozvláštní tradiční špagetové jídlo. Které si uvaříte jako první? Spaghetti CARBONARA Budete potřebovat: Špagety (350 g) Bůček nebo slaninu (120 g) Sýr (nejlépe ovčí, 60 g) Parmazán (50 g + 25g) Vejce (4 ks) Česnek (4 stroužky) Máslo (60 g) Sůl a pepř Množství surovin vystačí na 4 porce. Postup: Dejte vařit špagety dle návodu na obalu. Nejlépe budou chutnat na skus, takzvaně al dante. Mezitím si připravte slaninu. Tu nakrájejte na velmi jemné plátky. Ve zbytku času nastrouhejte sýry. Připravte si pánev a na ní rozpusťte máslo. Jakmile začne pěnit, přihoďte slaninu a nakrájený česnek. Smažte minimálně tři minuty. Poté česnek ze směsi vyjměte! Pamatujte, že v těstovinách carbonara by se stroužky česneku nikdy neměly nechávat. Slaninu dále smažte, dokud nebude křupavá. Těstoviny vytáhněte z vroucí vody a přihoďte je na pánev. V misce si rozšlehejte vejce. K němu nakonec přidejte i sýr. Polijte směsí všechny špagety. Pokud těstovinám chybí omáčka, přidejte na pánev pár lžic vody. Ještě chvíli poduste téměř hotové jídlo. Připravte si talíře na těstoviny. Nejlépe uděláte, když je naservírujete v hlubokých talířích na polévku. Naaranžujte špagety a na ně přidejte zbylé množství parmazánu. Jídlo můžete ještě dozdobit pažitkou či lístky bazalky. Ihned podávejte. A jak jíte doma špagety vy? Používáte ozdobné dózy na uskladnění těstovin? Plechovou dózu ‚,RAPHAEL-oval‘‘–špagety najdete zde. Další plechové dózy nejen na těstoviny a potraviny najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Odpovědnost provozovatele parkoviště za škodu na zaparkovaných vozidlech
Již mnohokrát bylo probíráno v různých statích, že provozovatel činnosti, se kterou je zpravidla spojeno odkládání věcí (restaurace, fitness apod.), nese odpovědnost za poškození, ztrátu nebo zničení věcí, které si osoba na místě k tomu určeném odložila. Jak je to ale s vozidly zaparkovanými na placených parkovištích?   Jak shora uvedeno, dle § 2945 odst. 1 občanského zákoníku platí, že: „Je-li s provozováním nějaké činnosti zpravidla spojeno odkládání věcí a byla-li věc odložena na místě k tomu určeném nebo na místě, kam se takové věci obvykle ukládají, nahradí provozovatel poškození, ztrátu nebo zničení věci tomu, kdo ji odložil, popřípadě vlastníku věci.“ Dále toto ustanovení také říká, že: „Stejně nahradí škodu provozovatel hlídaných garáží nebo zařízení podobného druhu, jedná-li se o dopravní prostředky v nich umístěné a o jejich příslušenství.“ Uvedené znění snadno svádí k dojmu, že povinnost k náhradě škody má provozovatel jakéhokoli parkoviště, avšak opak je pravdou. Důležitým slovem je totiž „hlídaných“ garáží nebo zařízení podobného druhu, neboť pouze provozovatelé hlídaných garáží a parkovišť, tj. ti, kteří garantují jejich střežení, mají povinnost k náhradě škody na zaparkovaných automobilech. Není rozhodující, jakým způsobem jsou tato parkoviště hlídána, či zda vůbec hlídána skutečně jsou, zásadní je skutečnost, zda takovou službu provozovatel parkoviště nabízí a osoba parkující své vozidlo takové služby využije, přičemž k přijetí takové nabídky v drtivé většině případů bude postačovat fakt, že na takovém parkovišti dotyčná osoba zaparkuje. V případě, že však takovou službu provozovatel negarantuje, nejde o hlídané parkoviště a platba za parkovné přestavuje pouze plnění ze smlouvy o krátkodobém pronájmu parkovacího místa.   Zda se jedná či nejedná o hlídané parkoviště, bude záležet na tom, jestli může osoba mající rozum průměrného člověka s přihlédnutím ke všem okolnostem usuzovat, že taková služba je parkovištěm nabízena. Nejvyšší soud ČR při tom ve svém rozhodnutí ze dne 20. 10. 2016, sp. zn. 25 Cdo 5758/2015, konstatoval, že parkoviště označené značkou P+R, které je celé ohraničeno plotem, přičemž vjezd a odjezd je zajištěn závorovým systémem a nachází se zde mobilní buňka, není hlídaným parkovištěm ve smyslu § 2945 občanského zákoníku, neboť oplocení spolu se systémem automatických závor napojených na výběrný systém má sice určité ochranné prvky, slouží především tomu, aby zabránilo odjezdu bez zaplacení parkovného, případně libovolnému vstupu osob na parkovací plochu, nikoliv již tomu, aby zabránilo odcizení vozidla. Na druhou stranu však nutno poznamenat, že je třeba okolnosti posuzovat případ od případu a pakliže jsou dány důvody, na základě nichž se i průměrná osoba může domnívat, že se jedná o hlídané parkoviště, tj. zejména v případě, kdy provozovatel proklamuje, že jde o hlídané parkoviště, pak je provozovatel parkoviště za škodu na vozidlech odpovědný a této odpovědnosti se jednostranným prohlášením, že za škodu neodpovídá, nemůže zprostit.   Pokud se zaparkované vozidlo přeci jen nacházelo na hlídaném parkovišti a bylo poškozeno, odcizeno či zničeno, je třeba uplatnit náhradu škody do patnácti dnů ode dne, kdy se poškozený musel o škodě dozvědět.   Shrnuto tedy výše uvedené znamená, že provozovatel parkoviště se sice nemůže zprostit povinnosti nahradit škodu v případě, kdy nabízí službu hlídaného parkoviště, nicméně do nabízení služby hlídání parkoviště jej nikdo nutit nemůže a pokud parkoviště neprovozuje jako hlídané, a je to zřejmé i ze všech okolností, pak za škodu neodpovídá.   Autorem textu je Vít Hruška, advokátní koncipient www.maceklegal.cz
Zobrazit článek >
 
Kondicionér na poškozené nehty
Určitě to znáte. Stojíte-li v hromadné dopravě, vidíte spolucestujícím na ruce. Mnoho jich má ruce krásně upravené. Jiní méně krásně a poněkud uměle. Jen menšina je má neupravené. Zkultivovali jsme se a to je dobře. Je ale také pravdou, že máme tendenci jejich nedostatky, podobně jako nedostatky na tváři, maskovat. Často, snad právě proto, že nám příroda nenadělila tvar nehtů, který by se nám líbil, nebo nám nerostou, jak bychom si přáli, saháme po náhradě. Myslím tím nehtovou modeláž, které vrací ženám sebevědomí a spokojenost. Je pravdou, že je-li pěkně propracovaná, je radost na upravenou ruku pohledět. Bohužel to tak vždy není a mnoho, zejména mladých dívek, ji zkusí. Nekvalitní úprava se projeví tak, že typy, které slouží jako základ modeláže, příliš nedrží a uvolní se. Důsledkem mohou být dlouhodobě poškozené vlastní nehty nositelky. Náprava bývá během na dlouhou trať, ale lze ji urychlit. Pokud neznáte přípravky pro péči o nehty Eveline, měla byste je poznat. Mají mnoho zapřisáhlých uživatelek, i mně byly doporučeny. A opravdu fungují. Vyzkoušejte některý z nehtových kondicionérů, mohu doporučit multivitaminový kondicionér s vápníkem a kolagenem SOS Brittle & Broken Nails Multivitamin Condicioner. Je určen k péči o slabé, křehké a štěpící se nehty. Podporuje obnovu, regeneraci a zpevnění nehtů. Nanáší se jako kůra: po protřepání v jedné vrstvě, stejně tak i druhý den. Třetí den se kůra odlakovačem odstraní a postup se opakuje celkem 14 dní. Po této kůře by měla následovat měsíční přestávka. Vyzkoušejte SOS Brittle & Broken Nails Multivitamin Condicioner s vápníkem a kolagenem, vaše nehty to určitě ocení. Najdete ho v sekci Kosmetika.  
Zobrazit článek >
 
Popáleniny a opaření – Jak se jim vyhnout a jak se v případě úrazu léčit?
Jedním z nejčastějších úrazů, které vznikají přímo v našich domácnostech jsou popáleniny. S nimi souvisí také opaření. Sami někdy ani netušíme, jak se nám úrazy tohoto typu stanou. Stačí trocha nepozornosti a nepříjemnost je na světě.   Po takovémto poranění místa ztrácí postižená tkáň nejen svůj tvar, ale taky funkci. Nepleťte si rozdíly mezi spálením, popálením a opařením. Spálí vás vždy slunce. Popálit se můžete vždy o suchý předmět. Pokud dojde k poranění vodou či horkou párou, říká se tomu opaření. Popálení je nutné stále ochlazovat studenou vodou nebo obkládat ledem. Ten však obalte v ručníku nebo jiné tkanině, aby příliš nedráždil kůži. Poté, co řádně popálené místo zchladíte, tak popáleniny zakryjte. Postačí vám k tomu sterilní obvaz, větší náplast nebo kapesník. Nikdy nepřikládejte na ránu vatovou hmotu. Bolavé místo nevystavujte slunci ani přílišnému mrazu. Snažte se postiženým místem ničeho nedotýkat a ránu o nic netřít. Samozřejmě pokud je popálení příliš velké nebo jeví známky nakažení infekcí, dojděte si ihned k lékaři, který ránu patřičně ošetří. Pokud se opaříte, postup je téměř stejný. Místo stále zchlazujte. Pokud rána nebude velká, nezalepujte ji, ani neobvazujte, aby alespoň chvíli dýchala. V opačném případě raději vyhledejte lékařskou pomoc. S obojím poraněním souvisí princip chlazení, který už byl naznačen. Nejlepší způsob je takový, kdy vložíte popálené místo pod tekoucí vodu, která není nijak výrazně studená. Měla by mít okolo 25°. Ránu chlaďte nejméně minutu po takovouto teplotou a až pak začněte teplotu vody snižovat. Pokud si nejste jisti, zda byste skutečně měli vyhledávat odborníka, tak si zapamatujte pár těchto znaků, které vám řeknou, že je odborník skutečně třeba: Popálenina přesahuje rozměr 5 cm nebo je hlubší více než 4 mm. Postiženým místem je krk nebo jakákoliv část dýchacího či trávicího ústrojí. Kolem popáleného místa se objevuje neobvyklá reakce nebo místo výrazně oteče. Poranění může být někdy až tak silné, že se začnou tvořit veliké puchýře vyplněné plazmou, které budou silně bolet, jelikož dojde k poškození podkoží. Takovéto popáleniny nazýváme popáleninami druhého stupně. K dermálním, nejhlubším popáleninám naštěstí v domácnostech při klasických pracích nedochází. Následný den po poranění nezkazíte nic tím, že ránu začnete regenerovat a ošetřovat přírodními léčivy, která zkrátí čas léčby. Na popáleniny je výborný šípkový olej, který spolehlivě zabrání pronikání infekce do tkáně a pomůže rychlejšímu hojení. Pravidla ochrany proti nepříjemným podrážděním či zničením kůže se týkají převážně vašeho kuchyňského koutu, jelikož tam tyto nepříjemnosti nejčastěji vznikají: Nikdy neopouštějte kuchyni, jestliže máte hrnec na plotně. Pokud vyndáváte jakýkoliv předmět, ve kterém se vařilo nebo peklo, tak se ujistěte, že už je vychladlý a nebo užijte jednoduchou pomůcku, která vás ochrání proti horkým předmětům, například utěrku nebo ,,chňapku‘‘. Hrnce nebo pánve, pokud je to možné, vždy mějte na té plotně, která je více vzdálena od vašeho těla. Hrozí pak menší riziko poranění. Nemusím snad ani připomínat, že v oblasti horkých předmětů byste neměli nechat skotačit malé děti. Možná už vědí, že to v kuchyni občas pálí, ale ne vždy si to včas uvědomí. S dětmi souvisí ještě informace ohledně jejich koupání. Tělo dítěte je mnohem více citlivější, než je tělo dospělé osoby. Voda, ve které se dítě koupe by neměla přesáhnou 39°. Pokud nemáte při ruce teploměr, nevadí, ale vždy raději nejprve vodu otestujte sami. Co z toho vyplývá? Při každé manipulaci s horkými předměty je třeba dávat na sebe pozor. Když dojde na poranění, dbejte na první pomoc, jelikož ta je obvykle nejdůležitější a eliminuje další s tím spojené potíže. BIO Extra šípkový olej najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Komplexní remodelační krém Age Specialist 45+
Zejména televizní reklama a promo stránky dámských časopisů nás intenzivně přesvědčují, že bez toho či onoho luxusního pleťového krému váš vzhled utrpí - budete samá vráska. Moderní západní společnost totiž zcela propadla nesmyslnému kultu věčného mládí. Trh kosmetiky nabízí stále nové prostředky, jak mládí uchovat. Přitom zapomínáme na to, že čas zastavit nelze a nezbývá, než se s věkem smířit. Základem je držet se v dobré kondici prostřednictvím rozumného životního stylu, dostatečně relaxovat, hydratovat, chránit a regenerovat. Zdravý vzhled pleti můžete po 30. roce života podpořit kosmetikou s liftingovým účinkem. Mnoho žen je přitom přesvědčeno, že čím dražší značka, tím bude mít prostředek lepší účinky. Někdy to tak opravdu být může, ale proč hned chodit na vrabce s kanónem? Pro začátek začněte s osvědčenou kvalitní, přitom cenově dostupnou značkou. Například L´oréal Paris se zaměřuje na cenově dostupnou kosmetiku pro každý věk a problém. Právě u této značky jsem objevila komplexní remodelační krém pro vykreslení kontur, zpevnění pleti a viditelnou redukci vrásek Age Specialist 45+, určený ženám nad 45 let. Vlastně jsem ho koupila ze zvědavosti a velmi příjemně překvapil. Jemně nažloutlý krém s pumpičkou je příjemně parfémovaný. Krásně se roztírá a okamžitě pleť hydratuje. Současně ji vyživuje a zpevňuje. Poskytuje instantní péči – lze ho totiž použít jako denní i noční krém, což ocení všechny cestovatelky. Je určen nejen tváři, ale i pokožce krku a dekoltu. Zkuste ho, určitě budete spokojena. Najdete ho v sekci Krása mezi Kosmetikou v našem e shopu.
Zobrazit článek >
 
Naučte své dítě jíst zeleninu II
Dejte mu čas Pokud budete dítě nutit k tomu, aby teď hned snědlo celé jídlo, akorát k němu získá odpor. Naučte se s ním chytře smlouvat. Nejprve bude stačit, když danou ,,věc‘‘ pouze ochutná. I když se tak nebude tvářit, podvědomě zjistí, že daná zelenina není nic hrozného. Příště si buď dá sám, nebo mu řekněte, že musí sníst alespoň dvě sousta. Pomalu ale jistě se naučí sníst celou porci. Není taky dobré nutit dítě objevovat několik druhů zeleniny najednou. Pokud nejí nic jiného než například okurku, přidejte k ní třeba mrkev. Až budete spolehlivě vědět, že ji bez problémů jí, přidejte testování další neznámé zeleniny. Z jídla nápoje Jestli potřebujete do dítěte dostat pořádnou dávku vitaminů, můžete na něj zkusit zapůsobit zeleninovým nebo ovocným koktejlem. Většinou platí, že to, co je sladké, si dítě dá nejraději. Přidejte tedy k namixované zelenině jablko nebo pomeranč, či koktejl založte zejména na mrkvi. Někdy při pití pomůže, když dítě nevidí barvu míchaného fresh drinku. Schovávejte Pokud dítě opravdu zeleninu odmítá, snažte se ji zamaskovat. Dejte ji pod šunku na rohlíku, polévky, které obsahují zeleninu rozmixujte. Tahle taktika opravdu funguje. To, co dítě nevidí, úplně lehce sní. Touto metodou taky zjistíte, že odmítání zeleniny nespočívá v její chuti. Jezte taky Všechno, co chcete, aby vaše dítě ochutnalo a snědlo, musíte jíst taky. Ukažte mu, že vám zelenina chutná a neublíží. Zapamatujte si pravidlo, že čím dříve dítě jednotlivé kousky zeleniny ochutná, tím lépe se je naučí jíst. Čím bude starší, tím více některou zeleninu bude odmítat.   Podívejte se do naší dětské sekce e-shopu. Vyberte pro své dítě nové překvapení ve formě hračky. Naši nabídku si můžete prohlédnout zde.        
Zobrazit článek >
 
Pozvánka na výstavu: Sedmičky Josefa Lady
Máte-li rádi ilustrace a obrázky od Josefa Lady, nenechte si ujít zajímavou výstavu: "Sedmičky Josefa Lady"! Výstava „Sedmičky Josefa Lady“ se koná v Galerii Tančící dům od 15. listopadu 2017 do 1. dubna 2018. Galerie Tančící dům společně s rodinou Josefa Lady připravili k 130. výročí narození a 60. výročí úmrtí tohoto významného českého umělce výstavu s názvem Sedmičky Josefa Lady. Výstava přinese obsáhlý vhled do malířovy tvorby i osobního života. Ve čtyřech patrech Tančícího domu bude vystaveno na 400 děl, některá z nich poprvé od roku 1957. Expozice zobrazí nejznámější Ladovy obrazy, ilustrace, dětskou tvorbu, interaktivní exponáty i umělcovy osobní věci. Výstava Sedmičky Josefa Lady je největší přehlídkou Ladovy tvorby v Praze za posledních deset let. V prvním patře a druhém podzemním podlaží Tančícího domu budou k vidění Ladovy obrazy. První podzemní podlaží představí tvorbu pro děti včetně dětské ilustrace, promítání pohádek a řady interaktivních exponátů. V přízemí galerie budou vystaveny osobní věci Josefa Lady včetně jeho pracovny a rodokmenu. Expozice představí i méně známou tvorbu Josefa Lady, především z oblasti karikatury a ilustrace. Kurátory výstavy jsou Lev Pavluch, Jana Sommerová, Jindřich Ulrich a Josef Lada, vnuk malíře Josefa Lady. Otevírací doba galerie je denně od 9 do 20 hodin. Vstupné: Plné vstupné 190 Kč Studenti do 26 let a důchodci 110 Kč Děti od 3 do 15 let 60 Kč Rodinné vstupné (2 dospělí + 2 děti do 15 let) 390 Kč Školní skupiny nad 20 osob 50 Kč za osobu Držitelé ZTP průkazu a děti do 3 let zdarma   Pozn.: Ilustrační obrázek: KNIHA: Česká říkadla Kniha obsahuje lidová česká říkadla, rozpočitadla a kolednické popěvky. Svět českých venkovských tradic je v knížce živě zachovaný a zpřístupněný pro ty nejmenší také díky krásným ilustracím Josefa Lady. Tuto knihu zakoupíte v našem e-shopu: KNIHY  
Zobrazit článek >
 
Ozdravující ZÁBAL NA RUCE s bambuckým máslem
Velkou výhodou bambuckého másla je to, že je šetrné ke všem druhům pokožky. Léčí problematickou pleť a taky akné. Jak již bylo zmíněno, působí proti vrásčité pleti. Léčí ucpané póry, vyhlazuje pupínky. Pro alergiky se hodí máslo stejně tak, naopak pomáhá veškeré alergické projevy díky svým zklidňujícím účinkům zmírňovat. Pomáhá lidem s dermatitidou, ekzémem nebo lupénkou.  Bambucké máslo využijete taky na masáže, pokožku zvláčňuje a vyživuje. Skvěle se vsakuje do pokožky a ještě ji zanechá stoprocentně hladkou. Kráse máslo přispěje taky díky svého vlivu na sílu nehtů a jejich růst. Dodává lesk vlasům a podporuje jejich pevnost.  Teď v zimě se vám máslo bude hodit jako hydratace po procházkách v mrazu nebo nadměrném vlku. Výhodou bambuckého másla je to, že není hutné a neucpává póry. Vyzkoušejte taky jeho skvělé účinky.  Otestujte náš oblíbený ozdravující zábal na ruce, který je teď do zimy jako stvořený.  Jeho používání je velice jednoduché:  1. Umyjte si ruce a naneste si obohacenou masku na ruce a zafixujte nálepkami. 2. Masírujte ruce, aby se sérum mohlo lépe absorbovat. 3. Odstraňte po 20 minutách. 4. Jemně vmasírujte zbytky esence do kůže. Maska je složena z několika účinných prvků, jejichž součástí jsou samozřejmě i látky z bambuckého másla. Zábal prodáváme ve velmi designovém provedení, takže je vhodný taky jako dárek pro vašeho blízkého. Uděláte zábalem někomu radost? Co je lepší než produkt, který přispívá na kráse. 
Zobrazit článek >
 
Zachraňte své oblíbené kousky oblečení II
Oko na punčoše Není nic horšího, než oko na punčoše a hlavně na společenské události. Pokud s sebou nemáte náhradní silonové kalhoty na převlečení, zalakujte oko alespoň lakem na nehty. Díky tomuto kroku zabráníte jeho párání. Fungovat by měl i lak na vlasy. Zatočte se žmolky Každé oblečení ztratí svou krásu ve chvíli, kdy dojde k jeho zažmolkovatění. I žmolečků je však možné se zbavit. Jak? To vám proradí náš speciální článek, který najdete také v této rubrice. A teď už vaše oblečení bude vypadat zase jako zrovna koupené. Pomačkané oblečení Nesnášíte žehlení? Pak při věšení prádla dbejte na jeho vyrovnání. Ideální je například košile věšet rovnou na ramínka. Pokud budete vše dělat pečlivě, možná ani nebudete muset vyndávat žehličku ze skříně. Pokud si šaty, které jste dnes měla na sobě, chcete vzít ještě další den, pověste je na ramínko. Určitě je neskládejte do skříně, musela byste na ně opět vytáhnout žehlícího pomocníka. Boty promokají Vyjdete ven z domu a už byste mola sušit ponožky? Impregnace nezabírají? Vyřešte promokání bot klasickým voskem. Pomocí štětce ho naneste na svou obuv a můžete běhat v kalužích. Kalhoty se nevejdou do kozaček Tento problém už asi trápil každou ženu. Máte kalhoty, které nemůžete vmáčknout do vysokých bot nebo se vám zmačkají natolik, že byste je mohla hned žehlit? Srovnejte cípy kalhot tak, aby vypadaly jako roury. Pak je dole ohrňte a nyní přes ně natáhněte botu. Najednou to jde, že? A ani zmačkání vás nemusí trápit. Nové kousky do svého šatníku nakoupíte zde. 
Zobrazit článek >
 
Pusťte se do velkého vánočního úklidu II
Ložnice Ložnice sice obvykle výrazný úklid kromě luxování nepotřebuje. Zaměřte se ale na převlečení postelí a setřete prach z veškerých polic. Můžete vyměnit knihy na svém nočním stolku za vánoční klasiku. Pokud máte dostatečně velkou pračku, vyperte polštáře a pokud možno i peřiny. V případě že se vám do bubnu nevejdou, najděte si vhodnou čistírnu. Postelové nezbytnosti by se měly jednou za čas prát, tak proč ne třeba před Vánoci. Koupelna a WC Vyrovnejte police s mycími prostředky i veškerou kosmetikou. Nezapomeňte pořádně vydesinfikovat vanu a naleštit všechny stříbrné materiály. Na vanu narovnejte jen to potřebné. Pokud se chystáte mít ve vaně kapra, pořádně si rozmyslete, zda máte prostor na mytí jinde, abyste pak neřešili problém s tím, kam schovat kapra, než se vykoupete.   Vrhněte se i na toalety. Klidně si vezměte na pomoc savo, ať je vše opravdu dokonale čisto. V závěru nezapomeňte v obou místnostech vytřít prach i na zemi. Prach a luxování Setřete prach opravdu ze všeho, z čeho můžete. I když nejste alergik, uvidíte, že se vám najednou bude moc dobře dýchat. Veškeré podlahy pořádně vyluxujte. V případě, že máte na zemi koberce, na vysávání klaďte velký důraz. Malé koberce vykartáčujte a vyklepejte někde ve venkovním prostoru. Kočičích a psích chlupů se zbavíte pomocí vlhké houby. Díky vodě se na houbu chlupy uchytí. Vytírání Při vytírání podlah je vhodné užívat mop. Ten vám opravdu moc usnadní práci. Hlavně tehdy, pokud je váš byt větší nebo dokonce uklízíte více pater rodinného domu. Uklízejte šetrně a prakticky. S ekodrogerií vám vše půjde snáz. Nakupte nové úklidové prostředky zde. 
Zobrazit článek >
 
Boty jara 2017
Zima už pomalu ale jistě odchází. Je čas vyměnit sněhule za jarní lehké boty. Jaké budou letos v kurzu? Tenisky Bez tenisek bychom se neobešly žádné jaro. Nyní však přichází na řadu extravagantní typy bot a taky pastelové barvy. Poohlédněte se po blankytně modrých botaskách. Nebo raději dáváte přednost růžové? Pokud by vás zajímaly již zmíněné výstřednější typy, tak se můžete těšit na boty do špičky nebo na ty, které mají odhalenou patu. Jaké si na jaře obléknete? Všechny, které se třpytí Ano, je to tak. Pokud jste milovnice blýskavých předmětů od lodiček po tenisky, určitě v obchodech najdete ty své. Rozzařte jimi celé své okolí. Korek a guma Že by se nosily korkové pantofle nebo snad boty nejen s gumovou podrážkou? Ano, toto jaro a možná i léto se tento druh bot opravdu nosit bude. Myslíte si, že jde o úlet návrhářů nebo vás toto jarní překvapení těší? Hnědý western Letošní jaro budou frčet taky všechny odstíny hnědé. V kurzu budou třásně i cvočky. Kovbojky nebo mokasíny? Jaké boty zvítězí? Nemůžete se rozhodnout? Pořiďte si oba dva druhy bot. Letos je rozhodně užijete. Neviditelné platformy Ani o boty na podpatku nás letošní jaro neochudí. In budou hlavně uzavřené boty ve stylu tenisek na velmi vysokých klíncích s rovnou podrážkou. Z větší dálky tyto boty vypadají jako klasické botasky. Už víte, proč jsou nazývány neviditelnými? Tak jaké boty si letos obujete vy? Najděte k vašim novým jarním botám vhodnou kabelku.        
Zobrazit článek >
 
Třiďme!
Přestože se mezi námi najde dost „ropáků“, měla by se přemýšlející většině stát vlastní myšlenka trvalé udržitelnost nejen v ekologií. Jak taková udržitelnost může vypadat? Určitě nejsou na místě rady, jak lze obratem změnit myšlení. Taková změna by byla jen dočasná. Začít lze například cíleným nakupováním zboží v recyklovaném či recyklovatelném obalu – kosmetiky, drogerie, potravin a podobně. Když je řeč o obalu, pokud už není použitelný, patří do separace. Tou základní je oddělení směsného odpadu od papíru a plastů. Označené kontejnery jsou dnes na každém rohu a může být mezi nimi také ten na sklo – bílé a barevné, elektroodpad a podobně. Některé osvícené obce a města sbírají bioodpad nejen v zahrádkářských koloniích a kompostují ho. Mimochodem, věděli jste, že bioodpad tvoří až 40% všeho komunálního odpadu? Zbytečně pak končí na skládkách, přitom je snadno zpracovatelný. Jako kompostovaný se může stát hnojivem, protože je zdrojem živin, zlepšuje kvalitu, strukturu a pH půdy. Přirozenou cestou snižuje riziko chorob rostlin a zvyšuje úrodnost. Kompostovat lze nejen na zahradě, ale i doma, v bytě, pomocí vermikompostéru. S kompostováním s něm pomáhají žížaly. Činnost není náročná na čas a prostor a je užitečným příspěvkem k ochraně životního prostředí. A co lze kompostovat?                                Co do kompostu nepatří? kávovou sedlinu                                            sklo     čajové sáčky                                                  plasty hobliny a piliny                                               textil ze směsných vláken kuchyňský odpad, slupky                              chemikálie znečištěný papír od potravin                         kosti a odřezky masa kartonový papír                                             chorobami napadené rostliny vč. ovoce a zeleniny                                                                        popel, prachové sáčky z vysavače      čistící prostředky       nespotřebovaná léčiva
Zobrazit článek >
 
Poznejte nejkrásnější evropská města – Vídeň II
Zoologická zahrada Tiergarten Schönbrunn Rakousko se pyšní nejstarší zoologickou zahradou na světě. Je jí právě Tiergarten Schönbrunn ve Vídni. Byla založena v roce 1752. Původně nebyla postavena vyloženě jako zoologická zahrada, avšak jako zvěřinec, kde si lidé mohli přijít prohlédnout zvířata z odchytu. Zvěřinec se však postupně měnil na zoologickou zahradu. Byl domovem pro čím dál více domácích, ale i exotických zvířaNejvětší pýchou zoologické zahrady jsou asi dnes již velmi ohrožené pandy obrovské. Palác Hofburg a smaragd Emerald Unguentarium Dřívější sídlo Habsburků a současné sídlo prezidenta ročně navštíví tisíce turistů hlavně díky sbírce drahých kamenů, zlata a dalších cenností z dob vlády posledních českých králů. Nejzajímavějším klenotem je samozřejmě největší smaragd světa s názvem Emerald Unguentarium. Na svět přišel v roce 1641, kdy byl vytesán na pokyn císaře Ferdinanda III. Habsburského. Nese v sobě přes 2,5 tisíce karátů, dovezen byl do Vídně až z daleké Kolumbie. Rakouský Parlament Nedaleko radnice se nachází sídlo rakouského Parlamentu. Jeho budova byla navržena architektem Theophilem von Hansenem, který se nechal inspirovat řeckým antickým stavitelstvím. Před vstupem do budovy vám jistě padne do oka taky fontána se sousoším, které znázorňuje například Pallas Athénu, bohyni moudrosti. Belveder Významnou památkou města je samozřejmě taky palácový komplex Belveder, který je někdy přezdíván jako domov výtvarného umění. Budova urývá například 24 děl od Gustava Klimta. Kromě výstavy obrazů vás jistě taky nadchne udržovaná královská zahrada, kde si budete moci odpočinout. Na závěr článku je samozřejmě nutností podat vám informaci o nejlepším průvodci, který vás Vídní na jedničku provede. Tentokrát vítězí kniha od nakladatelství JOTA. Publikaci Vídeň – turistický průvodce najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
BIO Arganový olej
  Arganový olej je jedním z nejvzácnějších olejů na světě vzhledem k velmi omezené oblasti rozšíření argánie. Tento strom roste v polopouštích, kde je díky hlubokému kořenovému systému chráněn před vlivem eroze a slouží jako přirozená bariéra proti dezertifikaci. Různé odrůdy argánie kdysi rostly po celé severní Africe, nyní jsou ohrožené a pod ochranou UNESCO. Organizace prohlásila oblast na jihozápadě Maroka mezi Atlantským oceánem a pohořími Atlas a Antiatlas o rozloze 25 687,8 km² za biosférickou rezervaci. Jak již bylo řečeno, arganový olej se vyrábí z plodů stromu Argania Spinosa, který roste pouze v jihozápadní části Maroka. Plody Arganie jsou stále ještě tradičním postupem vytloukány na kamenných mlýncích berberskými ženami. Tento proces je velmi časově náročný. Na jeden litr arganového oleje je potřeba až 30 kg plodů arganie, což odpovídá zhruba 4-5 stromům. Výroba jednoho litru arganového oleje zabere až 20 hodin. Pro srovnání výroba jednoho litru olivového oleje spotřebuje jen 5 kg oliv.   Arganové plody se sbírají třemi různými metodami. První metoda spočívá v tom, že zemědělci vyčkají až plody uzrají a samy spadnou ze stromu. Jiní zemědělci shazují plody Arganie na zem pomocí dlouhých tyčí. Třetí metodou je sběr plodů pomocí koz, které se plody Arganie živí a vybírají se poté z jejich trusu. Tato metoda je nezvyklá, nicméně není pro plody škodlivá. Často si tak na stromech Arganie můžete všimnout koz, které po nich poskakují. Produkt: BIO Arganový olej Výrobce: Natural Medicaments Objem: 250 ml Arganový olej potravinářský se vyrábí z šetrně pražených jadérek plodů stromu Argania spinosa.   Tento olej zakoupíte v našem e-shopu: ZDE
Zobrazit článek >
 
E-shopy v bezprecedentním ohrožení likvidace státními orgány
Nové nařízení Evropského parlamentu a Rady o spolupráci mezi vnitrostátními orgány příslušnými pro vymáhání dodržování zákonů na ochranu zájmů spotřebitele může ohrozit některé e-shopy. Úřady totiž dostanou nové rozsáhlé pravomoci, které dosud měly jen soudy. Dne 14. listopadu 2017 byl přijatý v prvním čtení Postoj Evropského parlamentu k přijetí nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) o spolupráci mezi vnitrostátními orgány příslušnými pro vymáhání dodržování právních předpisů na ochranu zájmů spotřebitelů a o zrušení nařízení (ES) č. 2006/2004. Cílem tohoto nařízení má být vyšší míra ochrany spotřebitelů nakupujících na internetu. Nejkontroverznějšími změnami bude: pravomoc odstranit obsah nebo omezit přístup k on-line rozhraní nebo nařídit zřetelné zobrazení varování pro spotřebitele při přístupu k on-line rozhraní; pravomoc nařídit poskytovateli hostingových služeb, aby on-line rozhraní odstranil, nebo aby k němu znemožnil či omezil přístup; nebo pravomoc nařídit registrům nebo registrátorům domén vymazat plně kvalifikované doménové jméno a umožnit toto jméno zaregistrovat dotčenému příslušnému orgánu. Důvodová zpráva hovoří o tom, že by příslušné vnitrostátního orgány měli mít možnost přijímat předběžná opatření podle vnitrostátního práva spočívající ve shora uvedeném výčtu pravomocí, a to z následujících důvodů: „Zejména v digitálním prostředí by příslušné orgány měly mít možnost rychle a účinně zastavit protiprávní jednání, na něž se vztahuje toto nařízení, zejména tam, kde obchodník prodávající zboží nebo služby skrývá svoji totožnost nebo se přemístí v rámci Unie nebo do třetí země, aby se vyhnul vymáhání dodržování právních předpisů. V případech, kdy existuje riziko závažné újmy společným zájmům spotřebitelů.“. Lze si tak představit, že shora uvedené pravomoci bude v případě České republiky vykonávat například ČOI. Zatímco dosud o tak závažných důsledcích, které mohou způsobit absolutní ztrátu podílu podnikatelů provozujících e-shop na konkrétních trzích, museli rozhodovat soudy, nyní by mohli předběžná opatření vydávat i úředníci. Podnikatelům tak hrozí nenávratná škoda v případě chybných rozhodnutí, kterých se právě úřady dopouští mnohem častěji než soudy, mimo jiné i z důvodů, že rozhodují ve správních řízeních tzv. vrchnostensky na rozdíl od soudů, které vedou řízení v souladu se zásadami demokratického právního státu, zaručenými Ústavou a Listinou základních práv a svobod. Jak se připravit na to aby právě váš e-shop takové chybné úřední rozhodnutí nezlikvidovalo? Je třeba znát nejen zákonné předpisy na ochranu spotřebitele, ale i např. odvozenou normotvorbu, kterou mohou například být i metodické pokyny ministerstva (viz rozsudek ESLP ve věci Špaček s.r.o. vs. Česká republika). Otázku jak vykládat vágní pojmy jako je např. „existence rizika závažné újmy společným zájmům spotřebitelů“ by měly zodpovědět příslušné státní orgány. Na to, jaký úřad bude nadán těmito pravomocemi, si však musíme ještě chvíli počkat.  Aby nařízení vstoupilo v platnost, je vyžadován souhlas Evropské rady, který jak se zdá, vzhledem k jejímu stanovisku z dne 17. listopadu 2017, bude pouze formalitou. Nařízení pak vstoupí v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie a nabyde účinnosti 24 měsíců ode dne vstupu v platnost. Následně bude závazné a přímo použitelné ve všech členských státech.   Michael Kopecký Paralegal at macek I legal www.maceklegal.cz
Zobrazit článek >
 
Saláty jako hlavní chod - Zdravý cizrnový salát se sušenými rajčaty a balkánem
Římský hrách alias cizrna je luštěnina k nezaplacení. Její konzumace je vhodná téměř při každé dietě. Obsahuje mnoho vitaminů, konkrétně A, B, C a E. Dále stopové prvky železo, draslík, mangan, vlákninu, hořčík, zinek nebo fosfor. Lékaři doporučují jíst cizrnu alespoň jedenkrát týdně, neboť je výborným zdrojem všeho pozitivního pro náš organismus. Cizrna se navíc řadí do nízkokalorické stravy, pomáhá urychlit pocit plnosti. Jídla tedy díky ní sníte méně. Po cizrně rozhodně neztloustnete. Jen si dejte pozor na to, že luštěniny nemusíte sníst zas tak velké množství, aby váš příjem nepřevýšil denní výdej. Hrneček vařené cizrny obsahuje kolem 270 kalorií! Cizrna sice není tučná, ale cukru má více. Budete potřebovat: Cizrnu (250 g) Cibuli (1 ks) Červenou papriku (1 ks) Kapie (100 g) Sušená rajčata (100 g) Petržel (čerstvá, 3 stonky) Římský salát (1/4) Koriandr Citronová šťáva Ocet jablečný Balsamico Cukr Olej olivový Sůl Bazalka Postup: Uvařte cizrnu dle návodu. Mezitím prokrájejte veškerou zeleninu na drobné kousky. Sušená rajčata můžete nechat v kuse nebo je překrojit jen na polovinu. Jakmile se vám uvaří cizrna, nechte ji vychladnout a následně přimíchejte do připravené zeleniny. Dochuťte dle potřeby výše zmíněnými surovinami. Pokud jste na salát použila sušená rajčata v oleji, můžete je místo olivového oleje přidat olej z rajčátek. Pochutnejte si! Publikaci Saláty s láskou plnou dalších skvělých receptů najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Pracovat a nezbláznit se aneb co dělat, když toho máte moc II
Přestávky jsou důležité Nemusíte hodinu obědvat, právě naopak. Dělejte si spíše kratší přestávky, ale mezi prací byste jich měla zvládnout hned několik. Vstaňte, protáhněte se, zacvičte si nebo zvolejte partnerovi. Dělejte cokoliv, zkrátka na chvíli vypněte. Dejte si cíl nebo zvolte časový rámec Jedna z nejdůležitějších věcí pro vás je vědět, kdy práce skončí. Máte dvě možnosti. Můžete si stanovit pravidlo, že si dáte pauzu nebo už úplné volno po dodělání několika smluv, vypracování dvou úkolů a podobně. Pokud vaše práce takto ohraničit nelze, stanovte si časový limit. Denně pracujte maximálně osm hodin nebo jinak, dle vaší volby, a pak si zkrátka dejte pohov, ať uděláte, co uděláte. Stejně byste po takovém čase už toho moc nenapracovala. Neseďte jen doma Zvláště pokud máte v současné době velmi oblíbený homeoffice, měla byste myslet na to, že pracovat není nutné stále jen doma. Vyrazte do kavárny mezi lidi nebo pracujte na sluníčku na zahradě. Střídání míst vám pomůže k rychlejšímu úspěchu. Je dokázáno, že se budete méně nudit. Po práci aktivně! To je taky velmi důležité. Nezalehněte po práci do postele, ale naopak si naplánujte odpoledne s kamarádkou, romantický večer s přítelem nebo si běžte zacvičit. Že se cítíte unaveně? To se vám možná zdá. Po zábavě se budete cítit méně unavená než v práci. Zapomenete na stres a bude vám skvěle. Vyzkoušejte to na vlastní kůži. Tak a už jen zbývá popřát šťastné pracovní dny! 
Zobrazit článek >
 
Sonický zubní kartáček značky ETA
Pravidelné a důkladní čištění chrupu je nezbytnost. Pomineme-li estetické a finanční hledisko – nečištěné zuby dříve nebo později začnou padat a donutí postiženého k investicím do chrupu umělého, čistění zubů má vliv na celkový zdravotní stav člověka. Lékaři prokázali, že bakterie, které se v nečištěné ústní dutině množí, jsou jedním z faktorů, podílejících se na infarktu myokardu. Ne, že by čištění zubů bylo všemocné, ale proč takové riziko neeliminovat, když je to snadné. Pro netrpělivé a méně zručné je vynikající pomůckou kartáček elektrický. Televize nás sice zásobuje dokola omílanou reklamou opřenou o tvrzení, že jen elektrický kartáček s kulatou hlavou je ten pravý. Na trhu jsou ale i jiné a srovnatelně účinné. Dokonce i české provenience. Na mysli mám sonický elektrický kartáček oblíbeného českého výrobce z Hlinska, tedy ETA. Sonický kartáček ETA 170790000 je proti konkurenčním výrobkům vylepšen UV sanitizérem, který z něj, ve spojení s cenou, která pohladí, dělá mimořádný kousek. UV sanitizér účinně likviduje škodlivé bakterie a pomáhá zachovat zdravou ústní dutinu. Připomeňme, že sonické kartáčky dokonale čistí a nevyžadují zdaleka takovou četnost nabíjení, jako kartáčky s kulatou hlavou. Nečistoty uvolňují vibrací, tudíž nehrozí žádné mechanické poškození zubů čí dásní, přitom odstraňují případný zubní kámen. Sonický kartáček ETA 170790000 má vyměnitelné hlavy, dvouminutový časovač a nastavitelný režim pro masáž a čištění. Najdete ho v sekci Krása našeho e shopu.
Zobrazit článek >
 
Zdravá lněná semínka II
Lněná semínka jsou taky významným léčitelem rakoviny. Ano, opravdu. Za objev léčivé kombinace lněného semínka s tučným mlékem nebo se šampaňským byla Johanna Budwig několikrát nominována na Nobelovu cenu. Dokázala totiž vyléčit nejednoho nemocného člověka z rakoviny. Nešlo jen o počáteční fáze, ale i ty pokročilé. Zachránila život nespočtu lidí. Co myslíte, zasloužila by si Budwig Nobelovu cenu? Lněná semínka jsou vhodné ke konzumaci taky, pokud chcete shodit nějaká ta kila dolů. I přesto, že jste se před  chvílí dozvěděla, že jsou semínka téměř z poloviny procent plny tuku, jsou velmi vhodné jako doplněk stravy ve chvíli, kdy hodláte shodit pár kilo. Semínka podporují trávení i vyprazdňování a samozřejmě taky metabolismus, který je, co se týče hubnutí, asi tím nejpodstatnějším. Můžete je jíst i večer, dokonce zahánějí chuť k jídlu. Je samozřejmě potřeba zastavit se taky u denního dávkování. Ideální denní příjem by se měl pohybovat tak okolo dvou polévkových lžic denně, tj. asi 20 gramů. Semínka lze jíst i celá, ale je mnohem lepší si je před konzumací nadrtit či rozmixovat. Přidat je můžete do jogurtu, salátu nebo čehokoliv jiného. Semínka seženete v supermarketu i v různých e-shopech, nejsou příliš drahá. Trochu finančně náročnější záležitostí je lněný olej. Pokud však podporujete zdravou stravu, určitě by lněný olej ve vaší sbírce chybět neměl. Ten má výživový podíl ještě větší, denně vám bohatě postačí jedna lžíce ke konzumaci a přísun zdravých látek budete mít až dost. Už jste vyzkoušela tuto superpotravinu? Produkt Bio Lněné semínko drcené 250 g najdete zde. Reguluje trávení přirozeným způsobem. Má vysoký obsah vlákniny. Lněné semínko můžete použít do müsli, jogurtů, salátů a pečiva. Vhodné pro vegany.  
Zobrazit článek >
 
Recept: Roštěnky z daňčího masa
Většina z nás miluje maso a také jsme si oblíbili zvěřinu. Mezi nejchutnější maso tohoto druhu patří daňčí. Daňčí maso je libové, a patří mezi dietní masa, protože je téměř bez tuku. Milovníci zvěřiny řadí daňčí maso na první místo pro jeho lahodnou chuť. Nikdy se nekonzumuje ze zvířete, které bylo zastřelené na podzim, jelikož v tomto období jsou daňci v období říje. V této době je totiž maso zcela nasáklé samčími hormony a feromony a velmi výrazně páchne. Z daňčího masa můžete připravit guláš nebo pečeni. Kulináři mají v oblibě například recept na daňčí na víně. Pojďte si s námi připravit roštěnky z daňčího masa: RECEPT: Roštěnky z daňčího masa Ingredience: 1 kg daňčího hřbetu bez kosti sůl mletý pepř 2 lžíce rostlinného oleje 1 cibule  2 mrkve 1 petržel 1/4 celeru 2 bobkové listy 7 kuliček pepře 7 kuliček nového koření 5 jalovčinek 25 ml octa 200 ml červeného vína cca litr hovězího vývaru 30-40 hladké mouky 25 g rybízového džemu 1 biocitron, přepůlený krupicový cukr podle potřeby dušená rýže k podávání  Postup: Vykostěné maso nejprve odblaníme a nakrájíme na plátky. Poté masové plátky osolíme a opepříme. Na oleji je zprudka opečeme a dáme stranou. V uvolněné hluboké pánvi opečeme na plátky nakrájenou cibuli a veškerou kořenovou zeleninu, kterou jsme si pokrájeli na kostičky. Zakápneme octem, přidáme koření (bob. list, kuličky pepře - nového koření - jalovčinky). Vrátíme maso k zelenině a koření, a přiklopené dusíme 50 minut nebo do změnknutí. Občas zamícháme. Nejdříve podlíváme vínem, potom podle potřeby vývarem.  Měkké roštěnky vyjmeme a šťávu zaprášíme moukou. Přilijeme 500 ml vývaru a rozmícháme. Přidáme rybízový džem a přepůlený citron. Dochutíme cukrem a prováříme za občasného míchání ještě 30 minut. Přecedíme šťávu přes husté síto zpět na maso, prohřejeme a podáváme například s rýží.    Další velmi chutné recepty nejen na zvěřinu najdete v kuchařce: Mäso a divina.  
Zobrazit článek >
 
Italské sýry - rozdělení
Italská legislativa označuje sýr jako: "Produkt, který se vyrábí z plnotučného mléka, částečně či úplně sebraného, nebo taktéž ze smetany, vysrážený přidáním mléčných kvasinek nebo živočišného syřidla nebo přidáním rostlinného syřidla a kuchyňské soli." V těchto končinách se nabízí okolo 400 druhů sýrů. Proto se zde dbá na přísnou klasifikaci a rozdělení do různých kategorií.  Prvně je nutné sýry rozdělit dle druhu mléka: buvolí kozí ovčí kravské z míchaného mléka z více druhů mléka (převážně ze dvou, méně ze tří) Další hodnocení se děje pozorováním či pohmatem tzv. těsta: sýry z měkkého mazlavého těsta s vlhkostí 45 až 70% sýry z polotvrdého těsta s vlhkostí 40 až 45% sýry z tvrdého těsta s vlhkostí pod 40% - stupeň tvrdosti může ovlivnit doba uložení sýra - mezi další vizuální druhy posuzování sýrového těsta patří: plísňové sýry (př. Gorgonzola) sýry z taženého těsta (př. Mozzarella di Bufala Campana) Dále se hodnotí, zda-li je sýr čerstvý nebo uleželý. Doba, která uběhne od doby zpracování sýra až po dodání na trh, můžeme rozdělit: nejčerstvější = 48 až 72 hodin čerstvý = do 15 dnů polouleželý = od 40 dnů do 6 měsíců uleželý = od 6 měsíců do 1 roku velmi uleželý = více než rok Taktéž se sýry dělí dle tučnosti: nízkotučné = max. obsah tuku 20% polotučné = obsah tuku není nižší než 20% a vyšší než 42% tučné = obsah tuku více než 42%  
Zobrazit článek >
 
Na houby! I
Houbařská sezóna již byla odstartována. Už jste si domů přinesla první houbové úlovky nebo stále čekáte na ten nejlepší čas? Jak bezpečně poznat, že houby porostou nebo kam se vydat? To vše vám prozradí náš článek. V našem dnešním povídání se tak dozvíte mnohá zajímavá fakta a rady, jak správně houbařit. Máte se na co těšit. Na úvod je třeba objasnit, že houbařská sezóna se dělí na dva díly. Ta první trvá již od května do července a druhá začíná v srpnu a pokračuje až do poloviny října. Pro rekreační houbaře je vhodné období na sbírání hub od srpna, to totiž rostou tradiční hřiby i podhříbky. Mnoho lidí žije v domnění, že jakmile naprší, houby hned vyrostou. Jsou však na omylu. Nejvhodnější je se vydat houbařit nejdříve tři dny po dešti, kdy už se v lesích neudržuje přílišná vlhkost. Houby rostou až čtrnáct dní po dešťových přeháňkách. Houbám taky nesluší výkyvy teplot. Jakékoliv teplotní změny a vlhkost houbám akorát přitíží. Za sběrem klasických hub je vhodné se vydat do smrkových lesů. Určitě nehledejte v druhé houbařské vlně v listnatých lesích. Knihu Houby s nožíkem najdete zde. Tato precizně zpracovaná kniha obsahuje podrobné portréty hub a jejich smysluplné fotografie s jasnými rysy, specifikacemi a detailními popisy pro snadnou identifikaci. Najdete zde všechny základní informace o místech růstu, sběru i přípravě. S touto knihou objevíte pravé království hub. Součástí knihy je houbařský nožík.
Zobrazit článek >
 
Rady k nezaplacení aneb jak ještě více ušetřit III
Šetření pokračuje. Přečtěte si další zajímavé triky, které vám pomůžou k uspoření hromady peněz. Proč nechávat nabíječku v zásuvce, když díky jejímu vysunutí můžete ušetřit až několik set ročně? Že se potraviny kazí, když necháte ledničku dlouho otevřenou, to pravda být nemusí, avšak že při dlouhém otevírání mrazničky dojde ke spotřebovávání obrovského množství energie, to už pravda je. Rozmyslete si, pro co do lednice jdete a nedělejte si z ní, jak se říká, televizní obrazovku. Možná jste si myslela bůh ví, jak nešetříte, když nemáte myčku. Paradoxně proděláváte. V dnešní době jsou všechny mycí přístroje úspornější a spotřebují mnohem méně vody, než vy spotřebujete při ručním mytím nádobí. A to i v případě, že si napustíte dřez vodou a poté nádobí jen oplachujete. Nekuřte. Ano, možná se to nekuřákům říká snadno, ale spočítejte si sama, kolik ročně ušetříte, když přestanete kouřit. Nebude se vám přestávat lépe? Někdy jsou poklady přírody vzácnější než všechny léky. Neběhejte při chřipce hned do lékárny. Zkuste si uvařit bylinkový čaj. Třeba se vám po něm udělá ještě lépe, než kdybyste si vzala klasickou tabletku plnou chemikálií. Milujete obědy v restauracích? Co si však občas uvařit doma? Ani netušíte, kolik peněz můžete ušetřit. Stravenku schovejte do kapsy a nakupte za ni třeba něco dobrého, na čem si pochutná celá rodina. Nyní se už můžete těšit na poslední část článku, ve které se dozvíte o dalších výhodných tipech. Kasičku SHARK najdete zde. Další kasičky najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Aby lak na nehty dlouho vydržel…
Také vás nebaví neustálé lakování a odlakovávání nehtů? Přemýšleli jste, jaké by to bylo, kdybyste nehet hned druhý den nemuseli upravovat? Přečtěte si pár rad, jak vyzrát nad neposedným odlupujícím se lakem.   Ještě než se pustíte do lakování, je třeba mít nehty perfektně čisté. Nejprve upravte lůžko i celé prostředí kolem nehtu. Kůžičku zatlačte dolů. Nikdy ji netrhejte ani nestříhejte. Nyní přichází na řadu odmaštění. Možná vám to přijde zvláštní, ale nehty se opravdu dost mastí. Na perfektní vyčištění a redukci mastnoty užijte nejlépe alkohol. Samotná voda nestačí, jelikož nehet nevysuší, pouze ho očistí. Pokud nemáte k dispozici alkohol, postačí vám mýdlová voda nebo jar. A teď už k samotnému lakování. Ještě předtím než nanesete vámi vybranou barvu, použijte podkladový lak. Je přesně určený k tomu, aby k nehtu přilnul. Jeho složení také pomáhá barevné vrstvě usadit se. Dokonce chrání nehet. Jak? Sytě barevné laky můžou pronikat až do samotného nehtu a tam se usazovat. Pokud myslíte, že vám lak na nehty nepřilne ani díky base coatu, tedy podkladovému laku, tak ještě nehty před celkovým lakováním potřete jablečným octem. Nechte je přirozeně oschnout a pak hned lakujte. Kyselina octová je dobrým kamarádem laků na nehty, ty se teď ještě lépe vstřebají a zapůsobí tak, jak mají. Po nalakování první vrstvy zkontrolujte, zda jste lak dostali do všech stran. Pečlivě ho naneste do všech rohů. Máte tak zajištěno, že se vrstvy začnou olupovat déle.   Dejte si pozor na velké nánosy barvy, nejvíce u hlavního laku, tedy barevného. Naneste pouze jednu vrstvu. Při nalakování silné vrstvy lak nikdy perfektně neuschne a může taky vytvořit bublinky. Nanášejte ho směrem od kořene až ke konečkům. Vždy používejte lak krycí. Prodlouží délku výdrže nehtu, přilne k barevnému laku, takže zabraňuje odlupování a dodává nehtům nádherný lesk. Po nalakování jedné vrstvy vyčkejte alespoň deset minut, než položíte nátěr druhý. Po dokončeném lakování vyčkejte nejlépe půl hodiny. Na začátku jsme si řekli, že alkohol je základ pro čištění nehtů. Ano, to je pravda, avšak je také zlo pro nalakované nehty. Jak už víme, vysušuje je. Vysuší dokonce i lak a ten může popraskat a taky se hned oloupat. Platí to bohužel i u antibakteriálního gelu, který možná denně používáte k lepší hygieně.   A co s nehty, když už jsou vrstvy laku oprýskané? Samozřejmě odlakovat, ale hodně šetrně! Aceton nehtům ubližuje už sám o sobě, a tak je přeci nebudeme ničit ještě více. Naneste prostředek na odlakování na vatový tampon a ten podržte lehce přiložený na nehtu. Snažte se omezit přejíždění a zamezte dření. Přirozeně platí, že čím déle ruce máte ve vodě, tím dříve se vám lak poničí. Voda měkčí nejen kůži, ale i lak. Na úklid, při kterém je voda nutností užívejte rukavice. To by bylo vše k samotnému procesu lakování a k ochraně. Nyní si připomeňme výživu. Každý nehet si zaslouží tu nejlepší péči. Pokud mu každý den dopřejete vitamín E, tak se vám odvděčí svou pevností. Pokud jím budete nehet pravidelně potírat, bude dokonalý a zdravý. Jestliže trpíte na lámavé nehty a stává se vám, že se lak odštípne i s kouskem nehtu, zkuste si pořídit doplňky stravy s obsahem vápníku, hořčíku a zinku. Pomohou nejen nehtů, ale i vašim vlasům. A nyní už dokonalé nehty, které vydrží až týden! Všechny druhy laků na nehty včetně nehtového příslušenství najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Městem chodí Mikuláš
Ačkoliv je Mikuláše až ve středu, tak je u nás zvykem, že jsou děti obdárovány sladkostmi večer před svátkem sv. Mikuláše. Pojďme si připomenout, kdo to byl Mikuláš a jaké se v den jeho svátku udržují tradice. Svatý Mikuláš - světec a přítel dětí, patron zajatců, ochránce dobré svatkby, biskup, mučedník, vyznavač a pomocník v nouzi.  POHLED DO HISTORIE: okolo roku 300 n. l. se stal Mikuláš biskupem v době pronásledování křesťanů kolem r. 310 n. l. se dostal Mikuláš do zajetí Galeria Valeria Maximina, zde byl uvězněn v žaláři a těžce mučen v roce 325 n. l. vystoupil na slavném koncilu Nicejském den úmrtí se datuje na den 6. prosince mezi roky 345 - 351 TRADICE: V předvečer 6. prosince navštěvuje Mikuláš (muž s bílým vousem) v doprovodu čerta a anděla děti. Dle toho, zda-li byly děti hodné či zlobily, jim nadělí sladkosti. Pokud se Mikuláš nedostaví osobně, děti si dávají za okno talíř a čekají, až jim nadělí pytlíky s dobrotami.  Mikulášovo uctívání se rozvinulo v Německu zprvu v 10. století v Porýní; bylo podporováno císařovnou Theofanou, řeckou manželkou císaře Oty II. Ve stejném 10. století vznikl v Německu obyčej, který zůstal zachován dodnes: zvyk, že Mikuláš navštěvuje děti a obdarovává je. To se vztahuje na tuto historii: v klášterních školách tehdy byla takzvaná "biskupská hra"; při ní jeden žák přebíral jednou v roce funkci opata nebo i biskupa a "vládl" nad klášterem a nad školou. Zprvu se tato hra konala 28. prosince, v den Neviňátek; asi od 13. století byla přeložena na den sv. Mikuláše.  Krajově i národnostně se liší jak oblečení tak i jméno Mikuláše. V Čechách jsou nejstarší záznamy o mikulášské nadílce ze 14. století
Zobrazit článek >
 
Chorvatsko: Poreč
Poreč patří mezi jedno z nejkrásnějších přístavních měst na Istrii. Toto město čítá asi 8000 obyvatel. Je to rušné město, které má nádherné historické centrum. Dále se vám tu nabízí nesčetně možností k ubytování, a ke koupání tu využijete nejednu náramnou pláž. Poreč je městem kontrastů. Průzračné Jaderské moře, spousta zeleně a borové lesy, které sahají až k mořskému břehu, dělají z Poreče ideální místo pro rodinnou dovolenou. Je to město s přístavem ležící na nízké vápencové pláni mezi zátokou Lima a údolím řeky Mirna. Ekonomika oblasti je založena na zemědělství, pěstování vinné révy, ovoce, rybolovu a cestovním ruchu. Místní klima je neobyčejně mírné, bez úmorných veder (průměrná teplota v srpnu je 24°C, v lednu 4,5°C). Hlavní jádro města leží na úzkém poloostrově. Poreč se honosí vzácnou histrorickou památkou - Eufraziovou bazilikou. Bazilika pochází ze 6. st. a patří i do seznamu kulturního dědictví UNESCO. Pokud zatoužíte po plavbě po moři, můžete se nechat přepravit jednou z lodí nabízejících výlet na 400 metrů vzdálený ostrůvek Sveti Nikola, kde zažijete příjemný odpočinek mimo dosah rušného města a lidí. Máte-li rádi vodní radovánky, zavítejte do aquaparku ve Funtaně, kde je otevřen i dinopark. Funtana je od Poreče vzdálená 7 km směrem na Vrsar. Více informací naleznete přímo na stránkách města Poreče. Odkazy na články: Chorvatsko - PULA Chorvatsko - VRSAR      
Zobrazit článek >
 
Kategorie slunečních brýlí podle propustnosti II
Kategorie 3: Propustnost 8-18% Sluneční brýle s propustností osmi až osmnácti procent se vyrábí nejčastěji. Jedná se o nejvíce typický a nejžádanější faktor. S úbytkem procent propustnosti ubývá světelnost, brýle se vyznačují silnějším ztmavením. Brýle se skly z této kategorie jsou vhodné k běžnému nošení. Tyto pomůcky proti slunci se už nehodí pro nošení na stinných místech, určitě nejsou vhodné do šera. Kategorie 4: Propustnost 3-8% Brýle nejvyšší kategorie poznáte podle extrémně tmavých skel. Hodí se do náročných podmínek. Jejich nošení využijete při cestování směrem k rovníku, nutnou pomůckou by se měly stát na poušti. Pořiďte si tyto brýle i na výšlap do vysokých hor či přímo na ledovec. Skla zvládají odrážet paprsky, téměř zabraňují jejich průniku. Na běžné nošení nejsou tyto brýle příliš vhodné, pro oči nejsou za běžných podmínek tato skla ani pohodlná. V žádném případě tyto brýle nejsou určené k nošení při řízení motorových vozidel. Kategorie +: Dioptrické sluneční brýle Speciální kategorii pak tvoří dioptrické brýle, jejichž skla můžete připravit i jako sluneční. Brýle klasicky zvládnou napravit vadu zraku, ještě se však pyšní zabarvovacím efektem, obvykle do hněda nebo černa, díky němuž nemusíte neustále střídat dioptrické brýle se slunečními nebo používat dvoudílné brýle.   Už máte ve slunečních brýlích jasno? Rozbily se vám staré nebo pokukujete po novém doplňku? Neváhejte a zamiřte do našeho e-shopu, kde si jistě vyberete sluneční brýle přímo pro vás.  
Zobrazit článek >
 
Nedobrovolná dieta – 3. část
Ulcerózní kolitida Ulcerózní kolida je chronické onemocnění střevní sliznice, které začíná obvykle postižením konečníku a omezuje se na tlusté střevo. Na povrchu poškozené sliznici se tvoří vředy a často se střídají klidná bezpříznaková období s fázemi aktivace nemoci. Příznaky V místech zanícené sliznice se tvoří vředy, které mohou krvácet, vylučovat hlen a hnit. Mezi hlavní příznaky patří: Bolest břicha Průjem Krvácení z konečníku Ztráta chuti k jídlu Horečka nevolnost Mimostřevní projevy: kloubní postižení, postižení žlučových cest, postižení oka, afty a kožní vyrážky. Jaké jsou příčiny tohoto onemocnění? Dědičnost Infekční onemocnění trávicího traktu, ale i jiná infekční onemocnění mohou být spouštěčem Kouření Hormonální antikoncepce Stres Stravovací návyky – nízký obsah vlákniny a rybích olejů a naopak velká konzumace masa, alkoholu a mléka. Léčba Léčba probíhá v domácím prostředí, v případě těžkého vzplanutí pak v nemocnici. Uplatňuje se několik důležitých postupů: Protizánětlivé láky Imunomodulační léky Biologická léčba Chirurgické řešení Vhodná dieta Bezezbytková dieta To je strava, ve které nesmí být tučná a nadýmavá jídla, zároveň prakticky bez vlákniny. Ovoce a zelenina by měla být oloupaná, vařená, spařená nebo upravená tak, aby neobsahovala zrníčka a slupky, tedy žádné pro střevo nestravitelné zbytky. Dietu je možné upravovat podle zdravotního stavu, a zda se nenacházíte v akutní fázi nemoci, kdy je omezení přísnější.
Zobrazit článek >
 
Znáte druhy servírovaných káv?
Pijete rádi kávu, ale zůstáváte stále u jednoho druhu, protože si nejste jisti, že by vám jiný druh vyhovoval? Podívejte se na ty nejznámější, podávané v České republice. Po přečtení tohoto článku se stanete odborníky na kávu.    Espresso Tento druh kávy je naprostá klasika. Připravuje se do malých šálků ve vysokotlakovém kávovaru, který funguje na bázi protlačení devadesátistupňové vody přes kávu. Při procesu působí tlak o velikosti 9 barů. Správná porce espressa je tradičně v poměru 7 g kávy na 25 – 30 ml vody. Doba průtoku vody by se měla pohybovat okolo 20 vteřin. Pro lepší představu – do espresso šálku se vejde maximálně 60 – 90 ml tekutiny. V České republice je taky oblíbené espresso lungo, které obsahuje předepsané množství kávy, tedy 7 g, avšak nedodržuje správný poměr. Tato káva může pojmout nad 80 ml vody. Správné espresso by mělo vonět po oříškách, karamelu, čokoládě, květinách nebo ovoci. Kyselost, sladkost ani hořkost by neměla převažovat nad ostatními chutěmi, jelikož všechny chutě by měly být vyvážené. Pro výrazné aroma byste espresso měli vypít co nejdříve. Pokud chcete udržet pěnu, která vzniká u hladiny, tak si na kávu připravte co nejvíce zaoblené hrnečky, v nich se totiž pěna nejdéle vydrží. Původní espresso s malým objemem vody se u nás nazývá Ristretto. Dvojité esspresso, tedy s dvojitou dávkou kávy, nese název Doppio. Cappuccino Správné italské cappuccino se vyrábí ve třetinovém poměru, tedy 1/3 espressa, 1/3 mléka a 1/3 mléčné pěny. Připravuje se do šálků, do kterých se vejde kolem 150 ml nápoje. Konzistence kávy by měla být velice jemná, obzvláště pěna, která by neměla obsahovat příliš velké bublinky. Základem přípravy správného cappuccinového nápoje je nalít první espresso a až poté dolévat mléko, zahřáté na více než 60 stupňů, a nakonec pěnu. Baristé často vytvářejí na hotové pěně obrázky. Toto ,,umění‘‘ se nazývá café art. Caffé macchiato Caffé macchiato často bývá zaměňováno s kávou café latte, avšak to je velký omyl,  jak se za chvíli dozvíte. Tento druh kávy není nic jiného, než klasické espresso s trochou mléka nebo mléčné pěny. Caffé latte Pokud vám při kávě nejde příliš o intenzitu, nýbrž o velké množství, tak latte macchiato je přesně pro vás. Připravuje se z lunga, mléka a našlehaného mléka jako cappuccino. Co se týče množství jednotlivých složek v porovnání s cappuccinem, tak mléka a kávy obsahuje více a mléčné pěny méně. Latte macchiato Pokud jste milovníci velké kávy a hlavně mléka a našlehané pěny, zvolte latte macchiato. Káva krásně vypadá, jelikož střídá barvy. Při nalití kávy do připraveného mléka dosáhnete tříbarevného efektu. Latte macchiato se vždy podává ve skle. České kavárny se dopuští pro Italy nesmazatelného hříchu, protože často přikládají do kávy brčko. Velmi oblíbená je kombinace tohoto druhu kávy s příchutěmi. Můžete využít techniky latté art a nechat si kávu nazdobit například oříškovou polevou. Frappé Tato káva pochází pro změnu z Řecka. Prvním výrobcem byla firma Nestlé, která na světovém veletrhu předtavila tento nápoj jako kávu pro děti. Tradičně se připravuje s velkou dávkou mléka, cukrem a ledem. Alžírská káva Alžírská káva se připravuje z filtrované kávy, která se po přelití do hrnečku nebo sklenice zdobí velkým množstvím šlehačky. Na tu se ještě nalévá vaječný koňak, který volně stéká do kávy a pomalu se s ní mísí. Coretto Zůstaňmě ještě na moment u alkoholu. Tato káva je méně známá, ale v zahraničí je velmi oblíbená. Považuje se spíše za slavnostní nebo večerního pití. Skládá se z klasického espressa, do kterého se přidává celý panák likéru, nejčastěji Baileys. Vídeňská káva Druhá káva zeměpisného názvu se možná může plést s tou první. Ano, jsou téměř stejné. Rozdíl je jen v alkoholu. Této kávě nepřísluší vaječný koňak. Na šlehačku se sype pouze kakao. Pokud byste chtěli šlehačku ke kávě zvlášť, nikoli přímo v kávě, řekněte si o kávu s názvem Panna. Turecká káva Turecká káva se připravuje ve speciální nádobě, takzvané džezvě. Pár lžiček dobře namleté kávy se zalévá studenou vodu a pak jen čekáte, až se tekutina dostane až na okraj nádoby. Pro lepší chuť kávy můžete postup opakovat vícekrát. Tato káva bývá nejčastěji připravována v domácnostech. Tak jaká káva to bude dnes? Zrnkovou kávu najdete zde. Kávové soupravy najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Pohankové recepty – sladká jídla
Již jste si na těchto stránkách mohla přečíst zajímavosti o pohance a hlavně se dozvědět, k čemu je tato rostlina dobrá. Teď je na čase si z ní něco dobrého uvařit. Pohanková kaše Budete potřebovat: Pohanku (40 g) Vodu (600 ml) Olej (1 lžíce) Med (asi 5 lžic) Postup: Příprava pohankové kaše je velmi jednoduchá. Dejte vařit potřebné množství osolené vody. Do ní přidejte pohanku, povařte půl minuty a hrnec odstavte na 25 minut. Nezapomeňte směs pokapat slunečnicovým olejem. Dle chuti doslaďte pohankovou kaši medem. Toto jídlo se hodí asi nejvíce ke snídani nebo k obědu. Rýžovo-pohankový nákyp s jablky a vlašskými ořechy Budete potřebovat: Pohankové kroupy (200 g) Rýži (150 g) Jablka (8 větších ks) Cukr třtinový (100 g) Ořechy vlašské (25 g) Vejce (2 ks) Máslo (60 g) Vanilkový cukr (1 balení) Skořicový cukr (1 balení) Strouhanku (1 hrst) Postup: Nejprve uvařte pohanku i rýži podle návodu na balení. Obě suroviny poté nechte vychladnout. Mezi tím rozkrájejte měkké máslo a k němu přidejte vejce a cukry. Tuto směs vyšlehejte do pěny. Jakmile bude pěna hotová, přidejte k ní studenou rýži a pohanku. Kouskem másla vymažte plech a zasypte ho strouhankou. Těsto rozdělte na polovinu. První díl těsta vložte na plech. Jablka nastrouhejte na větší kousky, podle libosti je ocukrujte a přidejte skořici. Můžete přimíchat i rozinky. Nezapomeňte přisypat ořechy. Jablkový nákyp vysypte na těsto. Na závěr přidejte druhou část těsta. Pečte na 180° asi 45 minut. Tento desert je výborný se zakysanou smetanou. Bio pohanku najdete zde. Další potraviny zdravé výživy najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Jedlé druhy dýní I
Vlastně i samotné dýně patří do naší podzimní tematiky. Dnes vás seznámíme s nejznámějšími druhy dýní, které si můžete připravit v kuchyni. Znáte je všechny? Náš článek vám prozradí, jak s konkrétními dýněmi pracovat a co vám která nabídne.  Dýně žaludková  Tato dýně se pro svůj specifický tvar používá někdy za účelem výzdoby, mnohem lepší je však k jídlu. Chutná po oříškách. Jako jedna z mála se hodí ke konzumaci i za syrova, můžete ji jíst dokonce se slupkou. Dorůstá se pouze drobných velikostí, na pěstování není nijak náročná. Pokud chcete pěstovat dýně na malé zahradě, pak je tento typ ideální.  Hokkaido  Když se řekne dýně, mnoho a snad i nejvíce z nás si jistě vzpomene na druh Hokkaido. Jedná se většinou o dýně kulatého tvaru v oranžové či červené barvě. Existují taky zelené Hokkaido, ty se k nám však moc nedostanou. Dužina dýně je při správném uzrání měkká a poddajná. Hokkaido je náročnější na pěstování, hlavně pokud chcete, aby značně vyrostla. Vaše péče však bude stát za sklizené poklady.  Dýně okrasné Pojmenování tohoto druhu vás může zmást. I když okrasné plodiny obvykle slouží pouze skutečně ke kráse nikoliv k užitku, s dýněmi to tak úplně neplatí. Tyto dýně lze ideálně až po tepelném opracování konzumovat, počítejte však s náročnější přípravou, neboť bývají poměrně tvrdé a obsahují málo dužiny. Zpracovat ji ale určitě můžete. 
Zobrazit článek >
 
Recept: Panettone
RECEPT: Panettone Ingredience: 650 g polohrubé mouky 200 g rostliného tuku 150 g kandovaného ovoce 150 g krupicového cukru 150 g rozinek 50 g droždí 250 ml mléka 4 ks žloutky 2 ks vajec 1 ks vejce na potření 1 lžička soli tuk na vymazání pergamenového papíru špetka nastrouhaného muškátového oříšku kůra z 1 ks citrónu forma vysoká 12 cm o průměru 16 cm pergamenový papír Postup: Droždí smícháme se lžičkou cukru a polovinou vlažného mléka, dobře rozmícháme, přidáme ještě 2 lžíce mouky a vše našleháme, na teplém místě necháme kvásek kynout. Prosátou mouku smícháme se žloutky, vejci, muškátovým oříškem, citronovou kůrou, solí, rozinkami a na drobno nasekaným kandovaným ovocem, přidáme nakynutý kvásek, krátce propracujeme a nakonec vlijeme rozehřátý rostlinný tuk. Těsto důkladně vypracujeme a necháme na teplém místě cca 30 minut kynout. Pak těsto zlehka propracujeme a vytvoříme z něj bochánek. Formu vyložíme pergamenovým papírem, kterou potřeme tukem, vložíme do ní bochánek a necháme dalších zhruba 30 minut kynout. Před pečením povrch panettone nařízneme do kříže a potřeme rozšlehaným vejcem. Troubu předehřejeme na 190-200 °C a moučník nejprve asi 15-20 minut zapékáme, potom teplotu snížíme na 160-170 °C a dopékáme asi 35-45 minut. Po upečení necháme panettone asi 30 minut ve formě chladnout, potom ji vyklopíme, nejlépe na nějakou mřížku (aby nám vychladla i ze spodu) a jakmile úplně vystydne, sejmeme pergamenový papír. POZNÁMKA K PEČENÍ:  Místo originální formy na panettone lze použít i hrnec o stejné velikosti a šířce, který však nesmí mít umělohmotná ucha! Taktéž lze formu nahradit formu hlíněným květináčem.    
Zobrazit článek >
 
To je Praha – Olga Černá
Olga Černá je česká autorka narozená v roce 1964. Znáte ji můžete pod přezdívkou vesnická knihovnice, kterou se sama nazývá. Paní Černá je velmi skromnou autorkou. Vystudovala obor agronomie, pracovala chvíli v laboratoři, avšak pak začala dělat něco, co ji více uspokojuje. Začala pracovat v knihkupectví, nyní ji živí práce v knihovně. Olga Černá nepíše jen knihy, její jméno můžete znát spíše z časopisů a novin. Její nejvýznamnější publikační činností jsou zejména články pro týdeník Respekt, které jsou pravidelně zveřejňovány na blogu. V roce 2008 byla její knihovniční činnost oceněna Ministerstvem kultury ČR v soutěži Knihovna roku. Tak se stalo zejména díky bohatému programu, který v knihovně pravidelně vytváří a taky za skvělé vedení celé knihovny. Na svém kontě má taky publikaci To je Praha. Vyšla v roce 2015. Patří k vyhledávaným knihám současnosti. Ve své knize Olga Černá poutavě vypráví o našem hlavním městě. Dozvíte se, jak vypadala Praha dřív, kolik má mostů nebo třeba to, v jakém domě sídlil sám ďábel. V rámci knihy si budete moci přečíst nejzajímavější pověsti s Prahou spojené. Kniha je vhodná i pro mládež. Publikace by nebyla úplná bez krásných ilustrací Michaely Kukovičové. Česka rodačka je o čtyři roky mladší než její spolupracovnice Olga Černá. V současné době pracuje jako asistentka v ateliéru ilustrace a grafiky na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze, kde taky před tím studovala. Věnuje se ilustracím knih, ale i časopisů. Ilustruje taky pro internetové stránky. Kromě toho pracuje s dětmi, vede dětské výtvarné dílničky. Znáte knihu To je Praha? Pokud ne, určitě se po ní poohlédněte. Je vhodná jako dárek téměř pro každého, při čtení bude bavit celou rodinu. Publikaci najdete zde.  
Zobrazit článek >
 
Sušení prádla v bytě: nevýhody a případné řešení II
Sušák neumisťujte v žádném případě ke stěně. Je důležité, aby kolem něj proudil vzduch. Nedávejte ho ani k topení, neboť razantně sníží jeho funkčnost. Pokud potřebujete něco usušit akutně, raději danou věc položte přímo na topení. V tomto článku už bylo řečeno, jak tedy při sušení postupovat a čemu se vyvarovat. Stále však zde asi nebyl zdůrazněn dostatek důvodů, proč se tak má dít. Nejde totiž jen o vlhkost, ale i její následky. Pokud se jí nebudete snažit zbavovat, začne se vám v bytě tvořit plíseň. Načernalé stěny toho budou důkazem. S plísněmi bohužel souvisí i roztoči. Tyto faktory mohou výrazně ovlivnit lidské zdraví. Problémem se dokonce zabývali australští vědci, kteří teorii potvrdili. Obyčejné sušení prádla může mít pak za následek alergické reakce, které se mohou odrazit na vaší kůži nebo vnitřní stránce těla. Ukázalo se, že u zdravých jedinců může dokonce dojít k vyvolání astmatu. Nevíte, jaký sušák vybrat? Pokud budete dodržovat zmíněné body výše, je to vlastně na vás. V zásadě vybírejte takovou pomůcku, která vám doma bude překážet co nejméně a vejde se vám na ni veškeré prádlo. K dispozici jsou klasické skládací sušáky, můžete si však pořídit patrové pomůcky, které dokáží ušetřit dosti místa, avšak nabízejí i dostatek prostoru pro sušení. Využít můžete taky stropní nebo klasické šňůrové sušáky. 
Zobrazit článek >
 
Poznejte nejkrásnější evropská města – Petrohrad IV
Letní zahrada Půvabný kraj zahrad se nachází těsně za Michailovským zámkem, který byl zmíněn v předchozím článku. Při návštěvě tohoto parku si uděláte obrázek o tom, čemu ruští domorodci říkají zahrady. My bychom tuto oblast nazvali spíše lesem. Mezi stromy vedou cestičky, na hlavní promenádě je umístěna spousta laviček. O víkendech zde můžete spatřit pouliční umělce a poslechnout si hudbu orchestru. Šlisselburg Výlet mimo Petrohrad se vyplatí taky za pevností Šlisselburg. Ta se nachází asi třicet minut autem od Petrohradu. Stojí na velmi malém ostrůvku uprostřed řeky Něvy. Z této pevnosti byl chráněn vjezd do řeky Něvy, po které se kdokoliv dostal do samotného Petrohradu. Aurora Ruský chráněný křižník třídy Pallada nyní slouží Petrohradu jako oblíbené muzeum. Tato loď zažila rusko-japonskou válku v roce 1917. Stala se symbolem bolševické revoluce v Rusku. Muzeem se stala v roce 1957. Seznamte se blíže s ruskou historií. Alexandrino divadlo Nejoblíbenější petrohradské divadlo bylo vybudováno za cara Mikuláše I. Ve své době šlo o jedno z největších a technicky nepropracovanějších divadel na celém světě. Postupem věků jeho techniku spousta divadel překonala, avšak na oblíbenosti divadlo neztratilo. Benátky severu Víte, že Petrohrad je někdy přezdíván Benátkami severu? To proto, že Petr veliký v tomto městě nechal vystavět obrovskou síť kanálů a taky mostů. Celkem se zde nachází 342 mostů a z toho neskutečných 22 mostů zvedacích. Kazaňská katedrála Na místě Kazaňské katedrály byl nejprve vybudován kostel. Založen byl v roce 1733 carevnou Annou Ivanovou. Později byl rozšířen v klasicistní komplex se středovou kupolí a sloupy. Je zde umístěna kopie ikony Matky Boží Kazaňské z 18. století.   Publikaci Petrohrad najdete zde.  
Zobrazit článek >
 
Používáte správný roztok pro kontaktní čočky? II
Pokračujeme.. Jaké druhy roztoků by se vám ještě mohly hodit? Pořiďte si speciál přímo na míru pro vás. Prozkoumala jste již naši širokou nabídku roztoků? Pokud ne, neváhejte a pořiďte si nového pomocníka. Dále existují například roztoky, které se zaměřují zejména na dezinfekci čoček. Každý roztok zbavuje čočky základních bakterií, avšak tyto typy roztoků je vhodné používat zejména ve chvíli, kdy trpíte zánětem očí nebo jinou nemocí s očima spojenou. V dezinfekčních roztocích je obsaženo větší procento peroxidu vodíku. Nenechte se zmást, tato sloučenina sice zahubí veškeré bakterie a zlikviduje nečistoty, ale k čočkám je velice šetrná a prodlužuje jejich životnost. Pro dokonalé vyčištění je třeba nechat čočky v roztoku ležet minimálně pět hodin. Roztok by měli předem vyzkoušet ti, kteří trpí citlivýma očima. Žádná překážka by je však neměla překvapit. Pokud nepotřebujete kontaktní čočky se speciálním ošetřením nebo byste naopak raději sáhla po něčem víceúčelovém, existují produkty i pro vás. Vlastně vám jednoduše bude stačit, když si vyberete jeden z našich multifunkčních roztoků, který vám bude vyhovovat. V takových prostředcích se nachází všechny látky, které čočka a samozřejmě i vaše oko potřebuje. Částečně zabrání vysychání, vyčistí čočky, zkrátka zařídí co nejpohodlnější nošení. Mezi skvělé roztoky, které si u nás můžete zakoupit jednoznačně patří produkt od výrobce Alcon. Aosept Plus HydraGlyde 360 ml je roztok na peroxidové bázi, který ošetří každou kontaktní čočku. Nedráždí oči, naopak je vyživuje.    
Zobrazit článek >
 
Zahradnické práce v březnu
Sluníčko už nám dává najevo, že už se blíží jaro. Po ránu se sice ještě můžeme setkat s nějakým mrazíkem, ale přes den už se vzduch otepluje. V předzahrádkách pomaličku raší, na podzim vysázené, okrasné cibuloviny a v parcích je slyšet zpěv ptáků. Kdo má zahrádku, odklidil poslední zazimované okrasné záhony a začal vysévat semínka paprik. Kdo nemá zahrádku, může začít zahradničit například na balkoně nebo přímo v bytě. Můžete si zasít například majoránku. Je to jedna z mála bylinek, které patří mezi takzvané jednoletky. Její aroma a chuť je stonásobně, né-li více, lepší, než ta, kterou zakoupíte v obchodě. Čerstvou majoránku, ale i tu sušenou, kterou si vypěstujete, můžete použít do gulášů, zeleninových polévek, nebo také k přípravě výborného čaje při nachlazení. Taktéž měsíc březen přeje výsevu letniček, kterými si můžete krásně ozdobit svoji zahradu, terasu nebo balkon. Vysévejte hledíky, gazánie, hvozdíky, tabák, netýkavky, ostálky a další letničky. Koupili jste si v zimních měsících nakvetlé cibuloviny, jako jsou krokusy, modřence nebo hyacinty? Po odkvětu je můžete vysadit do volné půdy, kde vám příští rok nadělají parádu. Než-li přejdete k vysazování do záhonku, počkejte, až zcela odkvetou a zaschnou jim listy. Kromě vysévání semínek paprik, můžete také další zeleninu: celer, brokolici, hlávkový salát, ředkev, ředkvičky, květák, rajčata nebo lilek. Další rady jak postupovat při zahradničení během roku najdete v knize: ZAHRADNÍKŮV ROK.
Zobrazit článek >