EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Každý den nové články o produktech z našeho e-shopu

 
BIO Arganový olej
  Arganový olej je jedním z nejvzácnějších olejů na světě vzhledem k velmi omezené oblasti rozšíření argánie. Tento strom roste v polopouštích, kde je díky hlubokému kořenovému systému chráněn před vlivem eroze a slouží jako přirozená bariéra proti dezertifikaci. Různé odrůdy argánie kdysi rostly po celé severní Africe, nyní jsou ohrožené a pod ochranou UNESCO. Organizace prohlásila oblast na jihozápadě Maroka mezi Atlantským oceánem a pohořími Atlas a Antiatlas o rozloze 25 687,8 km² za biosférickou rezervaci. Jak již bylo řečeno, arganový olej se vyrábí z plodů stromu Argania Spinosa, který roste pouze v jihozápadní části Maroka. Plody Arganie jsou stále ještě tradičním postupem vytloukány na kamenných mlýncích berberskými ženami. Tento proces je velmi časově náročný. Na jeden litr arganového oleje je potřeba až 30 kg plodů arganie, což odpovídá zhruba 4-5 stromům. Výroba jednoho litru arganového oleje zabere až 20 hodin. Pro srovnání výroba jednoho litru olivového oleje spotřebuje jen 5 kg oliv.   Arganové plody se sbírají třemi různými metodami. První metoda spočívá v tom, že zemědělci vyčkají až plody uzrají a samy spadnou ze stromu. Jiní zemědělci shazují plody Arganie na zem pomocí dlouhých tyčí. Třetí metodou je sběr plodů pomocí koz, které se plody Arganie živí a vybírají se poté z jejich trusu. Tato metoda je nezvyklá, nicméně není pro plody škodlivá. Často si tak na stromech Arganie můžete všimnout koz, které po nich poskakují. Produkt: BIO Arganový olej Výrobce: Natural Medicaments Objem: 250 ml Arganový olej potravinářský se vyrábí z šetrně pražených jadérek plodů stromu Argania spinosa.   Tento olej zakoupíte v našem e-shopu: ZDE
Zobrazit článek >
 
Detox proti jarní únavě
Přišlo jaro a to je čas pro největší čištění organismu. Nejdůležitější roli zde hrají játra, která mají na starosti metabolismus tuků, podílí se na trávení tvorbou žluči a tvorbu hormonů. Očistná kůra nemusí být nijak drastická. Tělo si s toxiny poradí samo, pokud ho podpoříme v práci. Pro začátek bude stačit odlehčit jídelníček, omezit nebo úplně vyřadit cukr a bílou mouku. Dále uberte ze stravy živočišné tuky, které se ukrývají v tučném mase, uzeninách, tučných mléčných výrobcích a sýrech. Omezte také pečivo a sůl a dejte přednost raději obilovinám a zelenině. Místo smažení více vařte, napařujte a blanšírujte. Sůl nahraďte kořením, které zlepšuje zažívání – kmín, pepř, kurkuma, koriandr a tymián. K hlavnímu jídlu přidávejte naklíčené mungo, čočku, cizrnu nebo kvašenou zeleninu. Omezte nebo se úplně vzdejte kávy a alkoholu a místo toho pijte hodně vody a bylinkových čajů. Ráno nalačno si uvařte zázrační detoxikační odvar z horké vody, citronu a zázvoru. Během celého dne pijte vodu s citronem nebo jablečným octem. Každý den se alespoň půl hodiny hýbejte, cvičte nebo jděte na procházku. Pohybem se vyplavují z těla toxiny nahromadění v lymfatickém systému. Proudění lymfy podpoříte také zvednutými nohami, saunou, masáží, jógou nebo protahováním. Neméně důležitý je také odpočinek. Spánek si dopřejete na 7 až 8 hodin a vždy ulehejte před půlnocí. Játra se aktivují v 11 hodin večer a pracují až do 3 do rána. Stahují krev z celého těla a čistí ji.
Zobrazit článek >
 
Podpořte růst svých vlasů
Chtěla byste vlasy alespoň pod ramena, ale oni ne a ne vám vyrůst? Pak jim možná nedáváte tu správnou výživu. Jak se starat o vlasy, aby konečně začaly prodlužovat? Základem jsou vitaminy. Jezte zejména A, D E a K. Dostatek vitaminu C není o nic míň důležitý, neboť právě ten dodá vašim kadeřím na lesku a síle, aby mohly lépe růst. Zkontrolujte, zda přijímáte dostatek železa. Jezte maso, dále listovou zeleninu. Ve vaší stravě by taky neměl chybět zinek. Dodržujte pitný režim. Denní příjem minimálně dvou litrů vody je celkově zdraví prospěšný. Denně si masírujte minimálně po dobu tří minut pokožku na hlavě. Touto jednoduchou činností zajistíte přísun živin k vlasovým kořínkům a rozproudíte krevní oběd. Masáž hlavy je navíc velice příjemná. Pokud je to možné, snažte se ke svým vlasům chovat šetrně. Tím není myšleno jen opatrné a ne příliš časté česání, ale taky omezení vlasových stylistických prostředků. Nelakujte si vlasy, nepoužívejte tužící pěny a podobné přípravky. Vyhněte se samozřejmě taky mechanickému narovnávání nebo kroucení vlasů za použití žehličky a kulmy. Ani fén vlasům neprospívá. Pravidelně své vlasy zastřihávejte. V konečcích vlasů se již vyskytují mrtvé buňky, které akorát vlasy zatěžují. Vlasy byste měla zkracovat každé dva měsíce zhruba o půl centimetru. Co se týče vlasové kosmetiky, zaměřte se na kvalitní vlasové šampony i balzámy. Vyzkoušejte Vlasový šampon s CGF pro růst vlasů a intenzivní regeneraci, který najdete zde: zdravi.eiffeloptic.cz. 
Zobrazit článek >
 
Jak vypadat dobře i nenalíčená?
Že vám to bez dobré řaseny, rtěnky a celkového make-upu prostě nesluší? Tak to jste na omylu. Pečujte o svou pleť a zjistěte, jak být krásná i bez líčení. Nejdůležitější je samozřejmě péče o obličej. Myjte si ho dvakrát denně. Používejte kvalitní pleťovou kosmetiku. Po mytí pokožku hydratujte krémem. Nemyjte si obličej však vícekrát, budete ji mít vysušenou a podrážděnou. Druhým nezbytným krokem je koupě hydratačního krému. Ten používejte klidně vícekrát denně. Jeho typ vyberte dle druhu vaší pleti. Peeling je základem. Sice stačí, abyste ho používala dvakrát týdně, je však pro pleť nezbytný. Zbaví vás odumřelých buněk a odstraní kožní maz. Dobrým pomocníkem k lepší pleti je taky tonikum. Tento druh pleťové vody dodává pokožce hydrataci a taky jí navrací její přirozené pH. Odličujte se! I když se nalíčíte jen párkrát týdně nebo jen jednou do měsíce, je třeba použít odličovací prostředky. Pro pleť je nezbytně důležité, aby byla zbavena nečistot a veškerých líčidel. V létě nezapomínejte na opalovací krém. UV paprsky poškozují pleť v každém počasí, nejen v horkách, kdy je 35°C ve stínu a oblačnost žádná. Pijte vodu! Hydratace je základ pro každou správnou péči. Doplňovat  tekutiny musíte do celého těla, to se vám za pitný režim odvděčí. Prostředky k péči o obličej najdete zde. Čisticí a odličovací micelární vodu Hydrabio H2O najdete zde.  
Zobrazit článek >
 
Co na něj prozradí oči? III
Tak to byly barvy. Pozastavit se však můžeme ještě u dalších očních charakteristik, které si pak můžete pospojovat s barevnou typologií. Sedí náš výzkum na vašeho milého? Malé oči Pokud má muž malé oči, je to zřejmě spíše ,,stydlín‘‘. Žije si ve svém světe a nikoho k sobě mnohdy nepustí. Muži s malýma očima bývají žárliví, avšak sami jsou spíše nevěrohodní. Dbají na detaily, to jim někdy přináší i úspěch v pracovních záležitostech. Velké oči Velké oči jsou heslem úspěšných lidí. Ukazují velké vědomosti v jakémkoliv odvětví, působí poměrně věrohodně. Velké oči mají typičtí extroverti, které k sobě automaticky přitahují okolí. Jsou inteligentní a silní. Blízko u sebe Nositelé očí, které spolu kamarádí někdy až moc, jsou velmi opatrní. Dávají si pozor na své činy i okolí. Jsou schopni několik dní žít jen sami se sebou. Jsou schopni přijímat důvěryhodné informace a plnit těžké úkoly. Daleko od sebe Lidé s očima daleko od sebe se nestydí za své prožitky. Chrlí ze sebe emoce vždy a všude. Někdy se nechají ovládnou nereálnými podněty. Jejich některé zajímavé činy vedou ke zklamání, které je vždy trvalejším procesem. Muži s velkýma očima jsou náladoví a nestabilní, vždy ale dokáží navázat téma k hovoru. Šikmé směrem nahoru V neposlední řadě se můžeme pozastavit ještě například u očí zešikmených. Pokud vedou nahoru, ukazují zdatnost a dobrou kondici svého nositele. Tímto typem očí se vyznačují cholerici, pozor na výbuchy nálad. Šikmé směrem dolů Lidé s očima směřujícíma dolů jsou vždy schopni naslouchat. Jejich problém vězí v tom, že nejsou komunikativní, a tak vás vyslechnou, ale nedají vám zpětnou vazbu. Jde o velmi důvěryhodné osobnosti. Skryjte své tajemství pomocí barevných kontaktních čoček. Jejich použití je naprosto šetrné. Při použití našich čoček nikdo nepozná, že máte ,,uměle‘‘ vybarvené oči. Jaká barva vyhraje? Klikněte zde a můžete vybírat.    
Zobrazit článek >
 
Poznejte nejkrásnější evropská města – Krakov II
Jaká místa stojí za návštěvu? Tipů bude opět požehnaně, máte se na co těšit. Tady je první várka. Wawel Zastavte se na Královském hradě jménem Wawel a prohlédněte si po jeho boku stojící katedrálu. Vydat se můžete taky do zdejší jeskyně, která se nachází přímo pod hradem. Dejte si ale pozor na sedmihlavého draka, který se již prý po mnoho let v jeskyni ukrývá. Kdysi dávno byl poražen králem Krakem a nyní mu nezbývá nic jiného než po stovky let nabírat síly do dalšího boje. Díky králi Krakovi se lidé ve městě mohou cítit v bezpečí. Na jeho počet dostalo město název podle jména hrdinného krále. A aby se ani na draka nezapomnělo, byla před jeskyní vystavěna jeho socha. Nezapomeňte si prohlédnout monument bájné příšery chrlící oheň. Katedrála na Wawelu byla postavena ve čtrnáctém století jako korunovační kostel polských králů, je gotického stylu. Hrad Wawel na místě stojí již od jedenáctého století. Sloužil jako sídlo polských králů a později jako pevnost. V současné době je z hradu muzeum. Muzeum of Contemporary Art in Krakow Zastavte se u krásné budovy MOCAK, která byla navržena architekty až z daleké Itálie. A nezůstávejte pouze venku, běžte se podívat i dovnitř této krásky. Co v ní najdete? Přece dechberoucí muzeum moderního umění. Zaujmout by vás mohla hlavně multimediální část. Pokud hledáte místo, kde pořídíte originální fotografie, zamiřte právě sem. Cupcake Corner bakery&cafe Hledáte sladké pozastavení? Pak navštivte svět cupcaků. Budete doslova omámena vůněmi všeho druhu. Ochutnáním některého z cupcaků se dostanete do ráje. Dle recenzí se vám vyplatí ochutnat čokoládový cupcake nebo ten s lesním ovocem a tvarohem. Kterou chuť zvolíte? Nezapomeňte si na vaši cestu chytrého průvodce. Knihu Krakov najdete zde.        
Zobrazit článek >
 
Jak zmírnit příznaky alergie? III
Mléčné výrobky Možná budete překvapena, ale v případě jakékoliv alergie je vhodné konzumovat dostatek mléčných výrobků. Je jedno, zda tělu dodáte podstatné látky prostřednictvím tvarohu nebo mléčného drinku, zkrátka se zaměřte na to, abyste snědla alespoň jeden mléčný výrobek denně. Léčba pomocí akupunktury Vyzkoušejte zázračnou čínskou medicínu v podobě akupunktury. Jedna jediná jehlička, která se dostane do speciálního bodu na obličeji vás dokáže zbavit rýmy lusknutím prstu. Jiná zase dokáže zmírnit otoky a ta nejmocnější se postará o celkové redukování alergických projevů. Vyzkoušejte tuto metodu léčení, nebudete litovat. Volně prodejná antihistaminika Je jasné, že pokud nebudete žít v karanténě, s alergeny se běžně setkáte. Z toho důvodu je vhodné mít po ruce lehký lék na alergii, který vám v případě potíží nárazově pomůže. Nikdy nevíte, kdy vás alergická reakce může přepadnout. Buďte připravena a zastavte ji včas. Vyzkoušejte bylinky Pomoci od alergie vám mohou i některé bylinky, které třeba běžně pěstujete na své zahrádce. Zjistěte si, jaký bylina dokáže zmírnit projevy vaší konkrétní alergie. Obecně nejlépe pomáhá jalovec, echinacea a ostropestřec. Jiné léky taky přijdou vhod Pokud alergie propukne, víte, že ji jen tak nelze zastavit. Je třeba mít po ruce oční kapky, vybavit se speciálními krémy. Všechny tyto pomůcky vám opět pomohou z alergie rychleji ven. Například v případě rýmy bude nosní sprej k nezaplacení. Umožní vám lépe dýchat, zkrátka vás postaví na nohy. Máte alergii nebo se jedná o pouhou chřipku? Na otázku vám odpoví produkt od výrobce Veroval – Zjištění alergie, domácí test. Najdete ho zde: zdravi.eiffeloptic.cz.   
Zobrazit článek >
 
Podzimní polévky
Horká polévka na podzim přijde každému vhod. A zde vám nyní přinášíme několik zdravých a chutných polévek, které zahřejí, dodají sílu a velkou dávku vitamínů. Řepová polévka Ingredience 2 červené řepy ½ celeru 2 brambory 1 větší mrkev 1 cibule 1 petržel 2 lžíce olivového oleje 1l zeleninového vývaru pepř a sůl Postup: Zeleninu oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Na rozpáleném oleji necháme zesklovatět nakrájenou cibuli. K ní pak přidáme zeleninu a chvíli restujeme. Poté zalijeme vývarem a hodinu vaříme. Polévku osolíme, opepříme a rozmixujeme. Fenyklová polévka Ingredience: 1 bulva fenyklu ½ celeru 1 cuketa 1 petržel 1 cibule 1 lžíce řepkového oleje 1l zeleninového vývaru pepř a sůl Postup: Zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky. Na rozpáleném oleji necháme mírně zezlátnout cibuli, přidám zeleninu a chvíli restujeme. Poté zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a vaříme cca 30 minut. Poté co zelenina změkne, polévku rozmixujeme. Fialová zelná polévka Ingredience: ½ hlávkového červeného zelí 1 plechovka červených fazolí 1 cibule 1 lžíce kysané smetany 1 lžíce rostlinného oleje 1 zeleninový bujón pepř a sůl Postup: Zelí nakrouháme najemno a z fazolí slijeme nálev a propláchneme. Na rozpáleném oleji necháme zezlátnout cibuli a přidáme zelí. Zalijeme vodou tak, aby zelí bylo ponořené a přidáme bujón, sůl a pepř. Necháme vařit, dokud zelí nezměkne - asi ¾ hodiny. Ke konci přidáme fazole a ještě 5 minut vaříme. Po uvaření přidejte lžíci zakysané smetany a rozmixujte.
Zobrazit článek >
 
Výhoda malých prsou
Již dobu vás trápí malá prsa? To, že jste přírodou nebyla dostatečně obdarována má však i své výhody. Jaké? Přečtěte si náš článek. Můžete chodit bez podprsenky. Slečny s košíčky velikosti C a vyššími si moc nedovedou představit, jak by chodily bez podprsenky. Vy však máte, co se týče svázání prsou volnost. Nebojte se a ve slunných dnech sundejte podprsenku dolů. S nošením podprsenky souvisí i další důležitý fakt. Ženy, které mají větší prsa mají od ramínek podprsenky otlačená ramena až skoro do krve. A podprsenka bez ramínek? Tak na ni nemohou ani pomyslet. Díky menší váze vašich prsou vás nebudou bole záda. Ani netušíte, jaké mají některé ženy kvůli prsům problémy se zády. S menšími prsy máte taky větší škálu oblečení na výběr. Padne vám vlastně úplně všechno. Topy ke krku, ale i výstřihy. A pokud vám prsa do vyzývavého topu chybí? Vyřešíte to push-upkou. Snadno seženete taky plavky. Modely vám sednou snad kterékoliv. Ani nebudete vědět, jaký střih plavek si máte vybrat. Velká prsa taky většinou ženám vadí při sportu. Bolí je při běhu, zbytečně moc skáčou při tanci. Ani sportovní podprsenka celý problém nevyřeší. Díky menším prsům se budete méně potit. Pokud vám záleží na vaší váze, s malými prsy máte vyhráno. Nikdy se na ni neukáže tak velké číslo, jaké se zobrazí hubeným ,,prsaticím,,. V těhotenství si ušetříte pocit otravně velkých prsou. Sice vám větší narostou, ale rozhodně ne nijak závratně. Po porodu budete ráda, že zase zmizí. 
Zobrazit článek >
 
Velikonoční dny aneb jak se tyto svátky od pradávna slaví? I
Velikonoce slavíme, pánové čekají na den, kdy budou moci vytáhnout pomlázky na děvčata a dámy zase barví vajíčka, pečou o sto šest, aby stihly mít vše připraveno. Dnes se jednoznačně největším dnes Velikonoc pondělí. Dříve tomu však tak nebylo. Celý týden byl specifický pro různé zvyky a obyčeje. Jak se Velikonoce dodržovaly dřív? S jakou událostí se pojí jednotlivé dny. I když součástí Velikonoc a očekávání jejich příchodu je nedělí celkem šest po sobě jdoucích, my se zaměříme pouze na tři poslední. Smrtná neděle V tento den každá ves vynášela ven za humna smrtku, v různých krajích jinak pojmenovanou, nejčastěji Mořena, Morena nebo na jihu Čaramura, došli s ní k nejbližšímu potoku nebo k vodní nádrži a tam ji nechali utopit. Pojistili si tak to, že na ně si žádné síly nepřijdou. Květná neděle Květná neděle startuje poslední celý postní týden. V tento den údajně Ježíš dorazil do Jeruzaléma. Na připomenutí vítacích ratolestí lidé trhají a světí jívové proutky, takzvané kočičky. Vymetají se světnice a vyhánějí z domu všechnu neplechu, zvířecí vetřelce a samozřejmě i prach. Drží se taky tradice koupě něčeho nového. Modré pondělí Pondělím začíná Pašijový týden, někdy nazývaný jako Veliký týden nebo Svatý. V pondělní den musí být ukončen veškerý úklid, už je totiž nutné odstartovat veškeré přípravy na velikonoční svátky. Modré pondělí se nazývá od modré výzdoby v kostele. Chcete se o velikonočních zvycích a obyčejích dozvědět víc? Cenné informace najdete v publikaci Velikonoční koledy zvyky a obyčeje, která je určená pro děti i dospělé. Najdete ji zde.   
Zobrazit článek >
 
Co jsou to adaptogeny
Adaptogeny jsou léčivé rostliny a houby, které pomáhají organismu adaptovat se při určité zátěži. V případě, že zátěž nepřekročí adaptační rozmezí, zůstaneme zdraví, pokud je rozmezí přeproceno, přijde nemoc. S adaptogeny se adaptační rozmezí rozšiřuje, nejde tedy o léčení choroby, ale o upevnění zdraví. Některé adaptogeny chrání játra, jiné zas cévy, další potlačují záněty, alergie nebo působí na duševní zdraví. Mezi adaptogeny patří: Ženšen praví působí proti nemocen způsobeným převládajícím špatným životním stylem: intoxikace a kocovina, stres, duševní a fyzická výkonnost, zlepšení imunity, dále také proti stárnutí, chemické a radiační zátěži. Šišlák bajkalsky pomáhá při prevenci a léčbě diabetu, nádorových onemocnění a srdečně-cévních onemocněních (nemoci srdce, srdeční mrtvice, ateroskleróza, hypertenze) Schizandra čínská se využívá pro celkové posílení organismu (hlavně při únavě), k potlačení hladu, zvýšení vitality, zpomalení stárnutí a zlepšení duševní výkonnosti. Rozchodnice růžová má protizánětlivý a cytoprotektivní účinek, chrání cévy a mozek při ischemii, dále chrání proti chorobám srdce a proti rakovině. Pomáhá dokonce při odvykání od alkoholu a má antidepresivní účinek. Zázvor má protivirové, antioxidační, baktericidní, protizánětlivé a antialergické účinky. Zázvor je také skvělým doplňkem léčby diabetu, rakoviny, nemocí srdce a jater. Kurkumovník dlouhý (kurkuma) patří mezi prostředky Ajurvédy a tradiční čínské medicíny, kde se používá proti zánětům, diabetu a rakovině. Jedná se o velmi silný antioxidant, který by měl být zařazený do každodenního jídelníčku. Lesklokorka lesklá (reiši) je vysoce léčivá houba, která se využívá při rakovině i mnoha dalších civilizačních nemocech, jako jsou záněty, infekce, hypertenze, deprese a impotence. Čínská medicína ji považuje za zázračnou. Rezavec šikmý (houba čaga) má protirakovinné účinky, hlavně proti rakovině plic a prsu.
Zobrazit článek >
 
Není salát jako salát - Který máte nejraději vy?
Zelenina s vysokým obsahem minerálních látek a vitamínů a ještě s nízkou energetickou hodnotou? Salát! Víte, že existuje opravdu spousta druhů salátů? Jaké jsou ty nejlepší z nich? Jedním z nejstarších druhů pěstované zeleniny je hlávkový salát. K nám byl dovezen ze Středomoří. Dodnes si drží místa na prvních příčkách oblíbenosti. V příznivých podmínkách se dají vypěstovat saláty o váze kolem 500 gramů. Působí proti únavě, posiluje imunitu a celkově snižuje riziko výskytu rakoviny. Ledový salát je velmi lehký a příjemně povzbudí organismus. Nemá téměř žádné energetické hodnoty. Je mírně křupavý a šťavnatý. Obsahuje vysoký podíl minerálních látek, vlákniny a vitamínu B, C a E. Hodí se do salátů, ale i samotný jen tak na chuť. Zmírňuje stres a pomáhá při problémech s nespavostí. Ráno vás naopak šťáva z jeho dužiny může probrat stejně tak dobře, jako šálek kávy. Listový salát se od těch předchozích liší tím, že jeho listy nevyrůstají z jedné hlávky, nýbrž z růžice. Listy jsou kadeřavé. Tento salát má podobné vlastnosti jako saláty Lollo Rosso a Lollo Biondo, o kterých se zmiňuji níže. Sytě zelený salát podlouhlého a úzkého tvaru se nazývá římský. Pomáhá při zažívacích potížích, vylučuje nežádoucí škodlivé látky z těla. Taky díky vysokému podílu draslíku dokáže snižovat vysoký krevní tlak. Číňané tento salát pojídali již v 5. století při slavnostních příležitostech. Zajímavé je také to, že do pravého Caesar salátu, který se skládá dále z kuřecího masa, ančoviček, česneku a parmazánu, patří správně jedině tento druh salátu. Sourozenecká dvojice salátů Lollo Rosso a Lollo Biondo se díky svým pestrým barvám a celkovému kudrnatému vzhledu hodí téměř do každého jídla. Lollo Rosso je na svém konci načervenalý až rudý. Obsahuje vitamín E a karoten díky němuž slouží salát jako prevence proti rakovině tlustého střeva nebo prsu. Lollo Biondo je salát sytě zelený, který se zase pyšní vysokým obsahem hořčíku. Ten podporuje svalovou činnost a taky srdce. Little Gem je salát menšího vzrůstu. Obsahuje měkké listy. Po jejich odřezání zbyde ze salátu uvnitř křupavé srdíčko. Kromě klasických vitamínů obsahuje vysoký podíl jódu, který je dobrý pro správnou funkci štítné žlázy a taky pro celkový růst. Chřestový salát je specifický tím, že jeho listy se vlastně nekonzumují. K jídlu slouží pouze delší dužnatý stonek, který chutná podobně jako okurka. Tento druh salátu díky tomuto poznatku bývá často špatně zařazován do jiných tříd než saláty. Salát Escarole je další specifický druh salátu. Jeho listy jsou nařasené a velmi slabé. Salát celkově připomíná mořské sasanky. Jeho chuť je nahořklá. Vnitřek salátu se hodí k tepelné úpravě, například do polévek. Ano, i polníček se řadí mezi listovou zeleninu, do třídy salátů. Je velmi malého vzrůstu s drobnými listy. Jeho šmak se liší od ostatních salátů svou lehce oříškovou chutí. Možná je pro vás překvapivý fakt, že v listech polníčku je více vitamínu C než v samotných citronech. Tento vitamín spolu s jinými podporuje imunitu. Pomáhá taky na špatnou náladu. Rukola je salát s nahořklou a lehce pikantní chutí. Kromě vitamínu C se pyšní také chlorofylem, barvivem, které pročišťuje celkový trávící trakt. Blahodárné účinky má hlavně na játra. Tento druh salátu je oblíbený v italských kuchyních. Špenát je bohatý na beta karoten a vitamín K. Výborně působí na svalstvo a zdravý růst. Je vhodný také pro lidi se zrakovými problémy. Špenát se jako jeden z mála pojídá nejčastěji tepelně opracovaný. Posledním salátem, který stojí za zmínku je čekanka. Její chuť je dosti hořká, nejvíce u košťálu. Listy jsou zbarvené od červené po světle žlutou barvu. Obecně platí, že čím světlejší list čekanky je, tím méně je hořký. Pokud se chcete hořkosti čekanky zbavit, stačí ji nechat namočenou v horké vodě nebo ji celkově tepelně zpracovat. Čekanka vítězí, co se týče obsahu minerálů. Významný je také vitamín A. 80% Čechů si minimálně jednou týdně dopřeje nějaký salát. Saláty výborně poslouží například jako příloha ke grilovaným masům nebo při jakékoliv dietě. Je to vlastně takový malý zázrak přírody. Knihu s recepty na výborné saláty najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Jak poznat celozrnné pečivo? I
Možná si říkáte, čím se v našem článku budeme zabývat, že ,,hnědé‘‘ pečivo snad pozná každý. Budete se divit ale pečivo není jako pečivo. Ne každá tmavá houska je celozrnná. Mnohé pekařské kousky jsou totiž pouze dobarvovány, aby jako celozrnné působily. Jde o klasický marketingový tah. Jak tedy poznáte, že kupujete opravdu celozrnné pečivo? Podle zákona musí každé celozrnné pečivo obsahovat minimálně osmdesát procent celozrnné mouky. Pak se teprve může jmenovat opravdu celozrnné. V jiném případě narazíte například na název tmavá houska a podobné. Pokud budete zkoumat složení pečiva, tak si dávejte pozor na to, že vás složení může zmást. Zmíněných osmdesát procent se týká opravdu jen mouky. Třeba chléb obsahuje velké množství vody a dalších surovin. Pokud tedy na složení uvidíte například: celozrnná mouka 40%, kvásek, voda 60%,.., neznamená to, že jste si vybrala špatně. Pokud jinou sypkou složku chléb neobsahuje, pak máte jistotu, že se v pečivu nachází opravdu jen ,vrstva‘‘ celozrnná. To je však ta snadnější část. Na složení se můžete koukat prakticky jen v případě, že nákupní košík plníte trvanlivým pečivem. Co dělat ve chvíli, kdy nakupujete v pekárně a složení jen tak na oko nerozpoznáte? Jak mezi těmi všemi potravinami vybrat tu nejlepší nebo alespoň tu, která bude odpovídat celozrnným standardům? Naučte se vařit se skvělou celozrnnou kuchařkou. Publikaci Stručná celozrnná BIO kuchařka (Pavla Momčilová) najdete zde. Známá odbornice na zdravou výživu a zdravé vaření v knize Stručná celozrnná BIO kuchařka odhalí taje využití celozrnných obilovin a produktů v moderní domácnosti. 100 jednoduchých a fungujících receptů a mnoho praktických rad pomůže každému (nejen) začátečníkovi s celozrnným vařením a pečením a seznámí ho i s potřebami celozrnné domácnosti. Kuchařka je vhodná i pro celiaky. Kromě receptů z pšenice, špaldy, žita, ovsa a ječmene zde naleznete i recepty z bezlepkových surovin - jáhly, pohanka, kukuřice a rýže natural.
Zobrazit článek >
 
Staňte se pivními odbornicemi, poznejte druhy piva – III. část
V poslední části pivního seriálu se budete moci seznámit s dalšími světovými specialitami. Znáte některou z nich? Doppelbock Jedním z nejsilnějších pivních ležáků je pivo s názvem Doppelbock. Bylo stvořeno v Bavorsku. Vaří se delší dobu než piva ostatní a tradičně se podává v pivní teplotní klasice, tedy o teplotě kolem 10°C. Alt Pivo Alt neboli Altbier je pro Čechy klasické pivo středně hořké chuti. Zajímavé je, že se tradičně podává ve sklenicích na stopce, do kterých se nalévá například whisky. Biere de Garde Na západě mají lidé rádi ovoce. To už jste si mohla všimnout v článku včerejším. Francouzským ovocným pivem je taky pivo Biere de Garde, které bylo stvořeno v Bretani. American Pale Ale Americký pivní mistr se rozhodl v Sieře Nevadě stvořit nový druh piva, který bude mít sílu. To se mu povedlo. Pivo Pale Ale je jedním z nejsilnějších piv na světě. Pokud byste měla zájem ochutnat pivo ještě silnější než nejsilnější před samotným názvem hledejte ještě pojem strong. Gose Čtyř až pěti procentový alkoholový nápoj Gose vzniká velmi specificky. Nefiltruje se, ale kvasí dlouhou dobu. Pivo obsahuje minimálně 50% pšeničného sladu. Díky mléčnému kvašení, mletému koriandru a špetce soli má nakyslou osvěžující a lehce ostrou chuť. Požitek z tohoto piva je nenahraditelný. Trapista Trapistické pivo je dodnes připravováno v klášterech, a proto ho můžete znát taky pod pojmem klášterní pivo. Vyrábí se nejvíce v Belgii a v Holandsku. Stout Pod pojmem Stout se skrývá hutné husté černé pivo. Je dnes vyráběno pouze třemi pivovary na celém světě. Jedním z nich je pivovar Guiness, který je zároveň největším pivovarem na světě. Pivo má více poddruhů. Známé je například anglické nebo takzvané imperiální. No a teď? Jdete taky na ,,jedno‘‘? :-) Půllitr vyrábějící pěnu najdete zde.  Další dárkové vychytávky najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Malá lekce chorvatštiny LIV. část
Odkaz na 53. lekci DOBAR PONEDELJAK PRIJATELJA! Pamatujete si poslední slovíčka? Ano! To je skvělé, neboť i dnes se ještě zaměříme na téma: KONFEKCE II. - (KONFEKCIJA II.) Chtěl/a bych ...     Želio/željela bih ... - oblek     - odijelo - plavky     - kupaći kostim - podkolenky     - podkoljenice - podprsenku     - grudnjak - podvazkový pás     - pojas sa podvezicama - ponožky     - čarape - pláštěnku     - kišni mantil - punčochy     - čarape - punčocháče     - hulahopke - pyžamo     - pidžamu - rukavice     - rukavice   Pro samouky mám tip na publikaci, která Vám pomůže si lépe ukotvit gramatiku a taktéž si rozšíříte svoji slovní zásobu, vše naučené si poté můžete procvičit v úkolech, které nabízí každá lekce. V knize je uveden i klíč ke každému cvičení + CD s nahrávkami, které namluvili rodilí mluvčí. KNIHA: Chorvatština nejen pro samouky První česká učebnice chorvatštiny přináší kompletní přehled chorvatské gramatiky, poznámky k výslovnosti, bohatou slovní zásobu (v rozsahu zhruba 3000 slov), nejčastější frazeologii a konverzační obraty. Texty v učebnici jsou aktuální, zahrnují hlavní oblasti života se zaměřením na chorvatskou realitu. Důraz je kladen na osvojení základní struktury chorvatštiny, pochopení odlišností (zvláště lexikálních) mezi chorvatštinou a češtinou, získání dovednosti aktivně používat chorvatštinu v každodenním životě, získání dovednosti porozumět psanému i mluvenému projevu. Učebnice je určena jak pro klasickou výuku pod vedením učitele, tak pro samostatné studium. Součástí publikace je Klíč, obsahující kromě řešení cvičení z učebnice i přehled gramatiky, poznámky k výslovnosti a rozsáhlý chorvatsko-český slovníček. V závěru klíče je uveden seznam stop, podle kterého se budete snadno orientovat na dvou přiložených CD. Nahrávka je namluvena rodilými mluvčími a je zaměřena na aktivní zvládnutí jazyka. Tuto knihu zakoupíte v : KNIHY-CIZÍ JAZYKY    
Zobrazit článek >
 
Devět důvodů, proč jíst polévky I
Proč jíst polévky? Přečtěte si, k čemu je konzumace polévek dobrá. Máme pro vás nejméně devět důvodů.  Dalo by se říci, že polévky jsou dobrým zdrojem jídla při hubnutí. Pokud opomeneme ty smetanové, mají poměrně málo kalorií. Navíc skvěle zasytí. Lepší kombinaci byste si zkrátka nemohla přát, že? Ne nadarmo je dobré jíst polévku před hlavním jídlem. Tato porce vás zasytí a pak sníte mnohem menší porci jídla hlavního. Jestliže jste zvyklá konzumovat minimálně pět porcí jídla denně, můžete si oběd rozdělit. Polévku si snězte třeba už v jedenáct, hlavní jídlo klidně o několik hodin později. Pokud máte za cíl zhubnout, jezte zejména masové vývary a zeleninové polévky.  Polévka je dobrou volbou i tehdy, pokud se snažíte ušetřit nějaké peníze. Náklady na její přípravu nejsou vůbec vysoké a ještě vám polévka vydrží i na několik dní. Každá polévka obsahuje velké množství vody, to je samozřejmé. Málokdo si však uvědomuje, že i právě díky konzumaci polévek si zvyšujete svůj denní příjem tekutin. Lidem, kteří zanedbávají pitný režim, polévka přijde přinejmenším vhod.  Blíží se zima, bude třeba něco na zahřátí. Polévka je skvělou volbou nejen po tom, co se vrátíte z procházky v sychravém počasí. Připravujete si do práce jen studené svačiny? Pak si klidně dopřejte k večeři vaši oblíbenou polévku. Člověk by měl zkonzumovat alespoň jedno teplé jídlo denně.  Polévka obsahuje velké množství živin. Samozřejmě záleží na tom, co do polévky dáte a z čeho ji bude připravovat, každopádně většina z nich obsahuje spoustu důležitých antioxidantů, vitaminů a dalších výživných látek.  Příprava polévek může být ještě snazší díky našemu speciálnímu kalendáři. 
Zobrazit článek >
 
Cukrovinky po domácku? Co třeba výborné Mozartovy koule s marcipánem? II
V předchozím článku jste se mohla dozvědět pár základních informací a hlavně zajímavostí, které se týkají kuliček, které dnes budeme péct. Jdeme na to! Budete potřebovat: Hořkou čokoládu (na rozpuštění, 300 g) Marcipán (případně jakoukoliv náhradu výplně, 400 g) Na pevné těsto: Čokoládu na vaření (80 g) Máslo (80 g) Cukr moučka (50 g) Vejce (2 ks) Hladkou mouku (50 g) Kypřící prášek (1 ks) Mleté mandle (50 g) Na krém: Čokoládu na vaření (100 g) Smetanu ke šlehání (100 g) Máslo (100 g) Rum (50 ml) Postup: Nejprve upečte čokoládové dorbky, ty vytvoříte z prostředních ingerdiencí na pevné těsto. Čokoládu rozpusťte a v míse smíchejte s máslem, cukrem a přidejte vejce. Smíchejte mouku s kypřicím práškem a mandlemi a směs zatřete do čokoládové hmoty. Vymažte a vysypte menší pekáč, rozetřete těsto a pečte při 180 °C asi 15 minut. Upečený korpus nechte vychladnout a pak ho rozdrobte do mísy. Na krém zahřejte smetanu a rozpusťte v ní čokoládu, máslo a přidejte rum. Krémem zalijte drobky v míse, měla byste získat hustou hmotu. Dejte ji do lednice ztuhnout tak, aby z ní šly tvarovat kuličky. Ze ztuhlé hmoty následně tvarujte kuličky asi o velikosti lískového ořechu a dejte je do lednice opět ztuhnout. Postupně je obalujte marcipánem, z lednice jich berte vždy jen male množství kuliček a hned po obalení je do ní znovu vraťte, rychle se rozehřívají. Koule nechte v lednici trochu oschnout a pak je obalujte v rozpuštěné čokoládové polevě. Umístěte je na tác nebo mřížku a nechte je tuhnout. Polité koule nedávejte do lednice – zešedly by a ztuhly tak, že byste je z krabičky nebo talířku musela násilím odtrhávat. Nejvíc jim svědčí teploty mezi deseti a dvaceti stupni, třeba na balkoně.
Zobrazit článek >
 
Poznávejte Slovinsko
Slovinsko je nádherná, někdy i opomíjená, země. Každý z nás si tu najde to svoje. Od hor, jeskyní, řek, měst až po moře, to vše nabízí Slovinsko. Tato země je znovu objevovaná našimi turisty, i přes to, že se nejedná o laciný kraj. Zkuste si někdy naplánovat cestu do Chorvatska přes Slovinsko a to mimo dálniční síť. Určitě začnete tuto zemi vnímat úplně jinak. Například hlavní město Ljubljana: ...bylo založeno už ve Středověku, kdy neslo název Aemona. Po pádu Říma bylo vypleněno Huny a nový rozmach zaznamenalo až ve 12. století. V letech 1270 - 76 vládl tomuto městu i český král Přemysl Otakar II. V centru hlavního města Slovinska se tyčí hrad, který může být takovým orientačním bodem. Pod hradem teče řeka Ljubljanica. Hrad byl v minulosti několikrát vypálen. Pokud se dostanete až k hradu, stojí za to vystoupat do hradní věže, kde se Vám, na jejím vrcholu, naskytne nádherná vyhlídka na město. Můžete z výšky shlédnout katedrálu sv. Mikuláše, která byla založená ve 12. století nebo Trojmostí - trojici mostů vedoucí přes řeku. V roce 1898 bylo město poničeno zemětřesením a centrum města tak bylo opraveno v moderním stylu. Na obnově města se podílel například architekt Josip Plečnik, který působil v Praze a také pro T. G. Masaryka prováděl četné úpravy na Pražském hradě. Kdo má rád jeskyně, kterých Slovinsko nabízí nespočetné množství, může naštívit nejznámější a to Škocjanske jame. U města Postojna se pak nachází jeskyně Postojanska jama. Kniha SLOVINSKO - Inspirace na cesty nabízí ucelený přehled zajímavostí Slovinska. Od adrenalinových sportů přes wellness centra až po vinné sklepy: využijte naplno svůj volný čas. Slované, Habsburkové a nezávislost: nahlédněte do minulosti i současnosti Slovinska. Praktické rady: kde se ubytovat, najíst a jak cestovat. Přehledové mapky Slovinska a centra hlavního města.  
Zobrazit článek >
 
S tímhle jídlem od mazlíčka pryč III
Kofein Je asi jasné, že psovi nedáte místo misky kávu, ale vyvarovat byste se měla jakýmkoliv nápojům i jídlu s kofeinem. Jedná se o látku škodlivou pro nervový systém a srdce. Kofein způsobuje křeče nejen u lidí, ale i u psů. Vlašské ořechy Někteří psi si moc rádi hrají s ořechy ve skořápce, ti větší je pak i jí. I když by skořápky moc jíst neměli, není to zas takový problém, ten může nastat pouze v případě vlašských skořápek. Ty způsobují průjem a žaludeční problémy. Ještě větší problém nastává ve chvíli, kdy ořechy skladujete ne v úplně suchém prostředí nebo když ořechy venku namoknou. V tomto případě se na nich může vytvořit toxická plíseň, která může mít pro psa až fatální následky. Sladkosti Největší odměna pro psa je dobrota z pravého masa. Určitě mu nedávejte sladkosti, které obsahují vždy cukr, ale taky většinou kakao. O čokoládě tu již řeč byla, stejně tak platí informace a varování pro kakao. Výjimku tvoří hroznový cukr, ten je pro psa při únavě přímo nutností. Jestliže je váš pes vysílen následkem nemoci nebo zvýšené aktivity, přimíchejte mu do misky s vodou lžíci hroznového cukru a za chvíli mu bude hej. Z tohoto důvodu se taky nedoporučuje ,,páníčkům‘‘ podávat pejskům při výcviku piškoty. Obsahují mnoho cukru a ještě mouku, kterou pes k životu absolutně nepotřebuje ani by ji neměl konzumovat příliš. Sůl a koření Pro psa jsou nevhodné všechny kořeněné a solené potraviny. Ty způsobují nejen trávící soustavu, ale taky zanechávají negativní stopy na srsti, mají na svědomí zhoršení kvality srsti. Naučte se rozumět svému psovi. Teprve s touto knihou pochopíte chování vašeho psa. Naučte se vnímat to, co vám ,,říká‘‘. Publikaci Pes a jeho řeč najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Bylinky pro krásnou a zdravou kůži I.
Už od pradávna se lidé zaobírali otázkou, jak si ponechat mladistvý a svěží vzhled. Vyráběly se různé elixíry mládí, které byly spíše dryáky. Kdo rozuměl bylinkám, snažil se je plně využívat. A ne nadarmo se byliny používají do kosmetických přípravků i dnes. Snaha udržet si jemnou a zdravou pokožku je velmi důležitá i dnes, především pro nás, pro ženy. Jednou z účinných bylinek je: PŘESLIČKA ROLNÍ Na první pohled nám připomíná maličké pravěké stromečky. Nejvíce se jí daří v půdách chudých na živiny. Vyhovují jí rumiště a různé navážky. V přírodě je velmi hojná, proto není nutné ji pěstovat na zahrádce. Při sběru odstřihněte horní třetinu rostliny. Pozor dejte na tmavé skvrny na větvičkách. Jedná se o houbovou chorobu. Sbírejte v měsíci červnu a červenci. K sušení najděte tmavé, suché a dobře větratelné místo. Přeslička rolní je bohatá na kyselinu křemičitou. Ta je potřebná pro zdravý růst nehtů a vlasů. Také podporuje kvalitu naší pokožky. Užívá se jako čaj, který se popíjí několikrát za den. Odvar z přesličky lze účinné použít i na hojení rad a bércových vředů. Lidové léčitelství přesličku rolní využívá i při onemocnění ledvin a močového měchýře. Taktéž blahodárně působí proti poruchám paměti, kornatění tepen, zánětu mandlí, zánětu dutiny ústní, zánětu zubů, křečím v žaludku, žlučníkovému záchvatu, aj. V našem eshopu lze zakoupit: Přesličku rolní - sušená nať Přeslička rolní - výtažek  
Zobrazit článek >
 
Vyrobte si vlastní sůl do koupele
Ráda doma vyrábíte, ale už nemáte nápady? Co třeba vyrobit si vlastní esenciální koupelovou sůl? Příprava je snadná, jen vyžaduje pár denních pauz. Vytvořte si další své DIY. Budete potřebovat: Sůl – Když budete vybírat sůl, sáhněte po nějaké kvalitnější. Nejlepší je použít sůl z Mrtvého moře. Tato sůl však není podmínkou, jiné její druhy tento recept nijak neovlivní.   Esenciální olej/e – Vyberte jakékoliv dle vašeho vkusu. Můžete smíchat i pár vůní dohromady. Nepřežeňte to však jejich přílišnou kombinací. Na provonění stačí pouze pár kapek oleje. Bylinky – Bylinky můžete opět kombinovat. Najděte si však jejich účinky. Některé podpoří spaní, jiné třeba mozkovou činnost. Nejprve se rozhodněte, na co koupel budete zaměřovat. Je možné také přidat například vanilkové aroma, med, prášek z kávových zrn, skořici a další. Barvivo – K sehnání je barvivo přímo do koupelových solí. Pokud však pro vás tato látka není dostupná, užijte klasickou potravinářskou barvu. Můžete si udělat vícebarevné směsi. Prázdnou uzavíratelnou nádobu – Připravte si jednu nádobu, ve které budete sůl připravovat a ještě ozdobnou nádobu, v níž budete sůl uchovávat. Postup: Příprava je velmi jednoduchá. Smíchejte sůl s bylinami. Nechte tuto směs den odležet v nádobě. Nemusíte ji uzavírat. Následující den přidejte do soli pár kapek esenciálního oleje dle vašeho výběru. Opět nechte odležet minimálně půl den, tentokrát nádobu určitě uzavřete. Následně přidejte barvivo a důkladně ho v soli promíchejte. Jakmile chytne koupelová sůl správnou barvu, nechte ji odležet jeden den, opět v uzavřené nádobě. Poté ji přelijte do ozdobného džbánku nebo jiné sklenice a uzavřete. Ozdobte mašlí, pro ještě hezčí design. Takováto domácí koupelová sůl se skvěle hodí jako dárek. Sůl do koupele se zeleným čajem najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Zbavte se plísně v koupelně I
Teplo, pára a hlavně následné vlhko. Koupelna je místnost pro tvorbu plísní jako dělaná. I když se ve vaší koupelně snažíte udržovat pořádek, plísním nezabráníte, třeba pokud nevětráte. Jsou však i jiné příčiny. Náš článek vám pomůže s plísněmi nejen bojovat, ale taky je odstranit. Jdeme na to. Větrání Hned na úvod je třeba připomenout, že je velký rozdíl mezi koupelnu s okny a koupelnou bez možnosti přímého větrání, která se vyskytuje zejména v bytě. V druhém případě je vhodné zkontrolovat větrací otvory, které nemusí být plně funkční. V tom případě je problém tvorby plísní asi jasný. Je třeba popřemýšlet nad všemi možnými příčinami, neboť pokud nedojde k odstranění vnějších vlivů, plíseň se bude vracet a vy nikdy nebudete mít od jejího odstraňování pokoj. Pečlivost a opatrnost Při odstraňování plísní je nutné si hlídat, jak postupujete. Buďte diskrétní. Plíseň se může velmi rychle rozšířit, stačí ji nanést na jiné místo. Pokud tedy ošetřujete libovolné místo, dejte si pozor, abyste po jeho vyčištění umyl nástroje i své ruce, aby se plíseň nedostala ještě jinam. Pozor na tapety Bohužel je třeba podotknout, že pokud máte v koupelně tapety, na kterých se již jednou objevila plíseň, nikdy už se této zákeřnice nezbavíte, ať ji otřete čímkoliv. Plíseň se totiž může tvoři i pod tapetou. O čištění vám prozradíme více níže. Jestliže v brzké době plánujete rekonstrukci koupelny, místo nové tapety vyberte raději kachličky. 
Zobrazit článek >
 
Nespálit se ani jednou za celé léto není nemožné! III
Mazejte se vždy, když jdete na slunce Krémem nepoužívejte jen tehdy, pokud se chystáte slunit, ale v každé situaci, kdy víte, že pobydete nějaké čas na slunci. Ochrana je důležitá, nepodceňujte ji.  Solárium před, ne během  Je pravda, že solárium vás v rozumné míře může připravit na opalování. Pokožka si vytvoří pigment a bude lépe reagovat na paprsky. Je však velká chyba chodit do solária, když už zahájíte opalování pod přirozeným sluncem. Míchání slunečních paprsků s umělým světlem je jedna z nejhorších věcí, které můžete své kůži udělat. Takže opatrně, do solária se vydejte až na podzim.  Lykopen v rajčatech Lykopen je látka, která chrání kůži před UV paprsky. Zabraňuje taky spálení pokožky, nemůžete ale čekat zázraky.  Tekutiny jsou důležité  Pijte ideálně vodu. Hydratace je nezbytná. V létě se potíte víc než v zimě, to je asi jasné. Proto je nutné dodržovat pitný režim víc než v kterémkoliv jiném ročním období. Pokud nejste fanoušek obyčejné vody, pijte vychlazený čaj, čerstvou citronovou šťávu v libovolném zředění. Dobrou volbou jsou taky smoothies, jen to s nimi nepřežeňte.  Opalovací krém by měl zůstávat v chladu Víte, že životnost a stejně tak i působení krému s ochranným filtrem můžete razantně snížit tím, že jej vystavíte na slunci a vysoké teplotě? Krém by měl přijít do teploty maximálně dvaceti pěti stupňů Celsia. Je jasné, že si krém potřebujete vzít s sebou na pláž, před tím jej však vychlaďte v lednici, poté nechávejte ve stínu a následně krém zase v lednici zchlaďte. 
Zobrazit článek >
 
Dobijte baterie
Po kterých potravinách sáhnout, když vám docházejí síly? Káva to není. Avokádo Avokádo má v sobě zdravý tuk pro dlouhodobou energii a lecitin pro podporu soustředění. Banán Při fyzické a duševní námaze nejlépe pomáhají banány. Mají v sobě vysoký podíl přírodního cukru, který se postupně uvolňuje a nabijí energií. Brokolice Brokolice má detoxikační účinky, výrazně podporuje činnost srdce a obsahuje koenzym Q10, který se podílí na výrobě energie v buňkách. Citron Citrony jsou výborným přírodním lékem pro posílení imunity. Vymačkaná šťáva z jednoho citronu ráno na lačno také nastartuje metabolismus a maximalizuje vstřebávání živin z potravin. Čočka Čočka se svým obsahem železa dokáže vyrovnat masu, krom toho má také hodně vlákniny a vitamínů. Goji Goji v sobě velké množství vitamínu B1, B2, B6, E a C a oxidanty pro posílení imunitního systému. Kakao Kakao s mlíčkem, které si pamatujeme hlavně z dětství je bohaté na antioxidanty, železo, mangan, zinek a má blahodárný účinek na náladu. Mandle Mandle pomáhají proti únavě, úzkosti a stresu. Denně stačí sníst jednu hrst mandlí místo antidepresiv. Ovesné vločky Vločky vyrovnávají hladinu cukru v krvi díky vysokému podílu sacharidů a tím chrání před výrazným pocitem hladu. Dalším velkým plusem je také množství vlákniny, která napomáhá správné funkci trávicího traktu.
Zobrazit článek >
 
Poznejte nejkrásnější evropská města – Stockholm I
Hlavní město Švédska Stockholm tvoří zároveň nejlidnatější region země. A není se co divit, město je srdcem kultury a průmyslu. Stockholm se rozkládá celkem na čtrnácti ostrovech. Najdete zde mnoho významných památek a když do Stockholmu přijedete ve správnou dobu, zažijete nějakou z ročně pořádaných akcí. Nenechte si ujíst slavnosti při předávání Nobelovy ceny nebo národní fotbalový zápas. Více o akcích a mnohých památkách se dozvíte v našem stockholmském seriálu. Těšte se na jedinečnou výpravu plnou překvapení. Pokud jste milovnicí muzeí, je pro vás Stockholm tím pravým městem. Poznávejte Stockholm s dobrým průvodcem. S knihou Merian STOCKHOLM se ve městě neztratíte. Průvodce můžete koupit zde. Díky jeho jedinečné poloze mezi jezerem Mälaren a Baltským mořem lze Stockholm nazvat jedním z nejkrásnějších hlavních měst na světě. Stratégové turistického ruchu kdysi prohlásili Stockholm za „hlavní město Skandinávie“, Capital of Scandinavia. A právem! Žádné jiné město na severu Evropy tak harmonicky nesnoubí městský život, ruch metropole, intimitu středověkého starého města a idylickou odloučenost. Město založené ve 13. století mezi jezerem Mälaren a Baltským mořem je rozděleno vodou a spojeno 57 mosty, které propojují čtrnáct ostrovů. Kromě modré barvy moře převládá ve Stockholmu barva zelená. Všude jsou parky, velké i malé: je tu Djurgarden, první městský národní park na světě, Blecktornsparken, Vita Bergen a Langholmen na Söderu, dále Kronobergsparken na Kungsholmenu, Humlegarden na Östermalmu a Tegnerlunden, Vasaparken a Vanadislunden ve Vasastanu. Stockholm je pravý ráj pro cyklisty a pěší návštěvníky.
Zobrazit článek >
 
Sušíme houby v sušičce Concept
Sušení hub je nejběžnějším způsobem jejich konzervace. Houby sice ztratí něco málo z cenných látek, ale většina houbařů zase ocení jejich vůni. Takto upravené houby se nejčastěji používají do polévek, omáček, pod maso, do rýže, těstovin nebo po uvaření v mléce jako čerstvé. K sušení jsou nejvhodnější všechny hřibovité houby. Dají se také sušit václavky, ryzce pravé a jiné houby, které se běžně nesuší. Plodnice důkladně očistíme nožem, odstraníme červivé části a otřeme suchým hadříkem. Zásadně houby nepereme! Nakrájíme je na plátky tlusté 3 - 5 mm tak, aby kloboučky zůstaly pokud možno spojené s nožičkami. Nakrájené plátky ihned ukládáme na plata sušičky. Plátky klademe tak, aby se nepřekrývaly. Způsobů sušení je mnoho: v troubě na slunci na půdě v sušičce Při sušení v troubě nesmí počáteční teplota překročit 45oC do doby, než budou plátky na povrchu suché. Na sluníčku můžeme houby úplně usušit, nebo předsušit a dosušit v sušičce. Hlavně dbáme na to, abychom houby nenechávali venku i přes noc, aby nenasákly vlhkost. Pokud máte tmavou a větratelnou půdu, i zde krásně houby usušíte. Avšak nejrychlejším a pro všechny nejdostupnějším způsobem sušení hub je sušení v sušičce. K tomuto způsobu konzervace Vám e-shop Eiffel Optic nabízí SUŠIČKU OVOCE A ZELENINY IN TIME SO-1060 CONCEPT, kterou zakoupíte zde: zdravi.eiffeloptic.cz  
Zobrazit článek >
 
Poznejte nejkrásnější evropská města – Londýn IV
Než se vydáte ne cestu přečtěte si ještě pár tipů, které se vám před cestou budou hodit. Vstupenky Vstupenky kupujte přes internet. Na internetu možná zrovna chytíte akci a když ne, ušetříte alespoň čas, který byste strávila ve frontách. Mapa Mapu Londýna si můžete stáhnout do mobilu ještě v České republice. Existuje hned několik interaktivních aplikací, které vás velkým městem provedou. Jednodušší turistické mapy jsou taky k dostání v infostáncích zdarma. Cesta do Londýna Nejpohodlnější cesta do Londýna je samozřejmě ta letecká. Není ani nijak finančně náročná. Za letenku zaplatíte kolem tisícikoruny. Zjistěte si taky něco o jízdenkách, díky kterým se dopravíte do centra Londýna. Je vhodné si je pořídit již dopředu. Cesta z letiště a zpět na letiště vás vyjde do stokoruny. Do Londýna si s sebou neberte velký kufr. Téměř u všech společností je v ceně letenky zahrnuto pouze příruční zavazadlo. Za větší obnosy si dost připlatíte. Cestování po Londýně Pokud plánujete výlety po Londýně pomocí autobusů nebo metra, nemusíte myslet na jízdenky. Ty se dají platit naší českou bezkontaktní kartou přímo na místě nástupiště či v autobuse nebo ve vlaku. Britská snídaně Nezapomeňte taky na návštěvu jedné z restaurací nebo kaváren, které vám naservírují tradiční britskou snídani se vším všudy. Předešlý dne však šetřete vaše žaludky, protože snídaně není jen tak ledajaká. Budete muset spořádat kousky slaniny a klobásek, talíř fazolí, smažené vejce a taky tradiční grilované rajče. Jistě si pochutnáte, ale pokud jste zvyklá na malé snídaně, asi se do vás tato porce nevejde. Nezapomeňte si před cestou přečíst turistického průvodce a zabalte si ho i s sebou. Jistě se vám bude hodit. Průvodce Londýn – inspirace na cesty najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Sollux Organic Clean na kuchyně
Úklid je pro někoho nutnost, pro jiného, je-li čas, docela příjemná relaxace. Ozvou se přirozeně hlasy s názorem, že volný čas se dá trávit podstatně příjemněji. A jdou pro udržení zdraví cvičit do posilovny, běhat, plavat, prostě mordovat tělo. Přitom úklid je celkem přirozený pohyb. Vykonává-li se v přiměřené míře, vydá za tělocvičnu a co víc – benefitem je uklizený byt. Už i do úklidu domácností zavítal environmentální trend. Zvolna ustupujeme od chemických čističů a možnými negativními dopady na zdraví a objevujeme úklidové prostředky na bázi octa, sody, přírodních surovin, čistíme horkou párou a podobně. Sollux Organic Clean je organická řada produktů pocházejících z ekologického zemědělství. Výrobce zaručuje 100% nezávadnost, bezpečnost a účinnost. Čistič pro kuchyň je vylepšen o přírodní olej z citronové trávy, působící současně jako osvěžovač vzduchu. Neobsahuje žádné toxické příměsi. Sollux Oganic Clean na kuchyně spolehlivě odstraňuje běžné i odolnější kuchyňské nečistoty. Lze jím čistit kovové, plastové, dřevěné, kamenné, porcelánové povrchy, včetně sklokeramické desky. Hodí se také na mastné nádobí a náčiní. Sollux Organic Clean lze nanášet neředěný přímo na znečištěná místa. Stačí nechat krátce působit a setřít. Vyzkoušejte ho, zakoupit ho můžete v sekci Drogerie.
Zobrazit článek >
 
Zmrazení tukových buněk s rázovou vlnou
Jak funguje přístroj, který vás zbaví tuků a celulitidy? Přístroj ProSchockIce a LPG kombinuje zmrazení tukových buněk a rázovou vlnu. Ošetření přístrojem LPG trvá přibližně dvacet minut a přístrojem ProSchockIce přibližně tři čtvrtě hodiny. Oba přístroje se ovšem nepoužívají ve stejný den a výsledky uvidíte po třech až šesti sezení nebo spíše ležení. Ledová lipolýza přístrojem ProSchockIce připomíná gelový pytlíček zrovna vyndaný z mrazáku a pořádně přitlačený na problémovou partii těla. V druhé fázi vám bude přístroj do těla vysílat impulzy, které velmi výrazně ucítíte. V první fázi se tukové buňky, které jsou velmi citlivé na chlad, zmrazily. Zničené tukové buňky jsou následně z těla odplaveny přes lymfatický systém, játra a trávicí trakt. Po zbytek dne pijte hodně vody, aby se z těla lépe vyloučily odumřelé buňky, jinak vás žádné jiné omezení nečeká. Přibližně po týdnu můžete vyrazit na rázovou vlnu pomocí LPG, který vyhladí pokožku a zlepší její elasticitu. Na sobě budete mít slaboučký overal ze speciální materiálu a masírovací válečky vám budou nasávat tuk, což je trochu nepříjemné, ale pro krásu se toho dá vydržet hodně. Po dalším týdnu se bude vše opakovat, tentokrát s znovu s přístrojem ProSchockIce. Každá další procedura bude o něco příjemnější, protože si kůže bude postupně zvykat.
Zobrazit článek >
 
Poznejte nejkrásnější evropská města – Vídeň I
Předchozí série článků nás zavedla do dalekých krajů a zcela jiné kultury, dnes se podíváme o něco  blíže, do hlavního města jednoho z našich sousedů. Proč navštívit zrovna Vídeň? Čtěte dál a dozvíte se víc. Hlavní město Rakouska leží ve východní části státu na řece Dunaj. Obývají ho téměř dva miliony lidí. Vídeň je největším rakouským městem. Je taky největším a nejvýznamnějším kulturním, politickým, obchodním a dalo by se říci, že i průmyslovým centrem. Do Vídně se snadno dostanete vlastním autem. Pokud však cestu nechcete strávit řízením, můžete využít například autobus Student Agency, který vás do města z Prahy dopraví za 310 korun, za vlak v podobě Pendolina zaplatíte 520 korun. Stephansdom Symbol Vídně, Stephansdom, neboli chrám svatého Štěpána, otevírá své brány turistům již od šesté hodiny ranní. Zde můžete vaši prohlídku města odstartovat. V monumentální budově se skrývají například hrobky prince Evžena Svatojánského, kazatelna Antona Pilgrama nebo gotický oltář. Bohatý zážitek vám taky jistě přinese prohlídka věže Steffl, jež je součástí chrámu. Chrám sídlí v samém centru Štěpánského náměstí, které je známé například díky bohatým sezónním trhům. Během všedního dne zde potkáte mnoho akrobatů, živých soch nebo třeba výtvarníků. Stojí zde několik stánků, které se postarají o to, abyste při prohlídce památek neměla hlad. Präter Kdo by se při návštěvě Vídně nechtěl vydat do Präteru (česky Prateru), že? Pýchou nejslavnějšího rakouského zábavního parku je například obří ruské kolo, které vás vyveze až do výšky 64,75 metrů. Tato atrakce je otevřena celoročně. Každým dnem taky přiláká tisíce turistů. Ruské kolo si dlouho drželo rekord, co se týče nejvyššího ruského kola na světě. V Prateru se skrývá ještě jeden finalista a to nejvyšší řetězový kolotoč na světě. Točí se v neskutečných 117 metrech nad zemí. Funguje od roku 2010 a je již zapsán v Guinessově knize rekordů. Na závěr článku je samozřejmě nutností podat vám informaci o nejlepším průvodci, který vás Vídní na jedničku provede. Tentokrát vítězí kniha od nakladatelství JOTA. Publikaci Vídeň – turistický průvodce najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Pusťte se do velkého vánočního úklidu III
Okna Čištění oken znamená pro mnoho hospodyněk pohromu, není však nutné se hroutit. Se speciálními prostředky vše zvládnete snadno. Kupte si mechanické čističe, které jsou určeny speciálně na okna. Pokud dáváte přednost čistě ruční práci, pak si obstarejte hadřík se speciálními mikrovlákny. Nezapomeňte ani na leštící prostředky. Topení Pozor! Pod okny se většinou skrývá topení. Myslete při úklidu i na něj. Provoněný dům Zlikvidujte veškerý zápach z bytu a nalaďte v něm pravou vánoční atmosféru. Vysypte popelníky, nasypte do nich mletou kávu, která pachy z cigaret pohltí. V případě nepříjemného pachu z lednice do ní vložte rozkrájené jablko, které ji provoní. Zapáchajícím botám pomůžete kousky křídy. Stačí do nich nalámat pár kousků. Pokud chcete celkově provonět byt, pak si oloupejte mandarinku nebo pomeranč. Jejich slupky porovnejte na topení. Teplo, které z něj vychází pronese vůně do celého bytu. Využít můžete taky rozkrájený citron. Výzdoba S vánoční výzdobou začínejte až tehdy, kdy máte vše uklizeno! Proto by bylo dobré s úklidem již opravdu začít. Pokud si vyzdobíte dům předtím, než budete mít uklizeno, akorát si přiděláte práci následným sklízením a zpětným dekorováním věcí. Už jste úklid započala? Jak jste na tom? Na nic nemeškejte, ať si užijete krásné a opravdu klidné svátky! Uklízejte šetrně a prakticky. S ekodrogerií vám vše půjde snáz. Nakupte nové úklidové prostředky zde. 
Zobrazit článek >
 
Dámské účesy od středověku po současnost II
A pokračujeme. Jaké další historické etapy přispěly k vývoji dámských účesů? Poznáváte se v některém ze starších stylů? Baroko přineslo velkou změnu. Pýchu honosných šatů nesměly zakrývat žádné prameny vlasů. Ženy si je tedy svazovaly do drdolů. Ty pak obohacovaly zlatem a drahými perlami. V počátcích baroka se nosily drdoly nízké, s jeho vrcholením se posouvaly do výšin. V době rokoka se nejprve nic neměnilo, avšak pak přišel velký zvrat. Pýchou každé ženy byl co nejobjemnější drdol. Šlechta si účesy nechávala vycpávat, aby byla jejich velikost opravdu monumentální. Královy manželky nosily účesy až třikrát větší, než byla jejich hlava. Klasicismus se zase vrátil k zahalování a skrývání. V oblibě byly klobouky, čepce a závoje. Později, když se do klasicismu výrazně promítla antika, se ženy jakoby staly řeckými bohyněmi. Vlasy si najednou začaly rozpouštět a kroutit. Secese dbala na přirozenost. Jelikož v této době se ženy aktivně účastnily kdejakých vycházek a sportovních aktivit, nebylo vhodné, aby nosily velkolepé účesy. Nechávaly tedy vlasy volně splývat nebo je kroutily. Oblíbená se stala taky kombinace copu s pokrývkou hlavy v podobě dámského kloboučku. V dnešní době si už každá žena nosí, co jí zrovna napadne. Mezi nejoblíbenější a nejtradičnější úpravy vlasů patří culík, drdol nebo cop. Jakému stylu dáváte přednost vy? Knihu Pleteme copy a copánky najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Letní starost o pokožku I – Opalovací krém Bioderma
Zejména ve velkých vedrech dostává pokožka zabrat. Jak se o ni správně starat, aby nepřišla ,,k úrazu‘‘? Jak zajistit to, aby vypadala stále svěže a vitálně? Přečtěte si náš článek a dozvíte se víc. Hydratace To není třeba říkat dvakrát. I když budete pít dostatek vody, pleť se může vzhledem k nadměrnému pocení a chlorované vodě v bazénu dosti vysušovat, a tak je nutné dodávat ji potřebnou vláhu k životu. Minimálně každé ráno pleti dodejte speciální hydratační sérum nebo lehký letní krém. Ideální bude, když si pořídíte i noční emulzi, která bude o pleť pečovat během celé noci. Pokožku se vyplatí hydratovat i během dne. Noste u sebe speciální vodní lázeň ve spreji, která vás zároveň i osvěží. Kromě vody pokožce prospěje bylinkový čaj nebo citronáda. Opalovací krém Základem letního dobrodružství je samozřejmě opalovací krém. Pokud se pohybujete dlouho na slunci, nespoléhejte se pouze na krémy s ochranným faktorem, který je obvykle dost nízký. Na obličej byste neměla používat tradiční ,,opalováky‘‘, ale speciální obličejové opalovací prostředky, které nejsou tak mastné a vyznačují se daleko větší šetrností k pokožce. Vybírejte krém podle typu pleti, jistě najdete takový, který vám bude přesně vyhovovat. Nezapomínejte se během dne přimazávat. Ani krém s nejvyšším faktorem nevydrží celý den. Opalovací krém s vysokým faktorem je zárukou proti spálení pokožky. Vyzkoušejte třeba speciální obličejový přípravek od Biodermy, který je vhodný i pro ten nejsvětlejší typ pleti.
Zobrazit článek >
 
Romantika s Elizabeth Adler
Anglická spisovatelka Elizabeth Adler je velmi oblíbenou osobou literatury pro ženy. Její knihy jsou překládány do nespočtu cizích jazyků. Jaké stojí za přečtení? Prosím, mlč Mladé ženě Fen se začíná měnit život ve chvíli, kdy jí na dveře zaklepe neznámý cizinec. U dveří stojí zakrvácený muž, který měl údajně autonehodu. Zůstane přes noc u Fen a druhý den je dopraven do nemocnice, kde se o něho postarají. Ošetřuje ho Fenina neteř, která o cizinci zjistí další podrobnosti. Kdo je vlastně ten muž, který Fen zaklepal na okno? Situace se začíná komplikovat, když dvě ženy neohroženě pátrají po dalších skutečnostech.. Naposledy v Paříži Lara je velmi šťastná žena, má manžele Billa, který je chirurgem, krásný dům a vše, na co si jen vzpomene. Lara jednoho dne vzpomíná ne její nejšťastnější okamžiky – svatbu a líbánky s jejím milovaným Billem. Zasteskne se jí po Paříži, a tak se rozhodne navrhnout manželovi, že by si jejich krásné zážitky mohli zopakovat. Naplánuje odjezd, procházky po velkoměstě, výlety k památkám a již se těší na neuvěřitelně krásnou atmosféru kouzelné Paříže. Těsně před odjezdem však Laře manžel oznámí, že je v jeho životě ještě jedna žena, mnohem lepší. Laře se v okamžiku naprosto zlomí srdce. Jak se vypořádá s touto skutečností? Mezi další výborná díla Elizabeth Adler patří taky romány Za každou cenu, Z Barcelony s láskou nebo Všechno začalo v Monte Carlu. Tyto publikace včetně dvou výše popsaných a dalších knih najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Malá škola pletení II
Výhodou dnešní doby je velká možnost pletacích materiálů. K pletení si můžete koupit klasickou vlnu, taky merino, kašmír, apaku, hedvábí nebo bambus. Žádná správná začátečnice v pletení se nevyhne koupi nějaké dobré knížky, díky které se naučíte základním pletacím pravidlům. Nejzákladnějším pravidlem je naučit se nahodit první řadu a plést hladce a obrace. Jakmile vaše řada začne již vypadat k světu, můžete se dát do delšího pletení. Existují dva základní druhy pletení. Anglický styl a kontinentální. U nás se používá metoda druhá. Příze je při ní namotána na ukazováčku levé ruky a pravá ruka ji nabírá jehlicí. Oba způsoby pletení jsou pro začátek velmi těžké. Jde však o cvik, každý se plést časem naučí. Nikdy, tedy hlavně pokud jste pletař – začátečník, si nevymýšlejte střihy a vzory pletení. Sledujte návody a jakmile budete mít dosti cviku, můžete si začít praktiky vymýšlet. Prozkoumejte internet nebo si kupte tradiční časopisy pro pletačky. Tak jako pro klasické šití ženy vyhledávají časopis Burda, je i pro pletení důležitý magazín Sabrina nebo Rebecca. Knihu Začínáme s pletením najdete zde. Všechny pletací vzory jsou ve skutečnosti pouze množstvím ok pletených hladce a ok pletených obrace, navzájem různě zkombinovaných. V této knížce najdete jednoduchou abecedu pletení skládající se z deseti lehkých nebo trochu složitějších vzorů. Pro každý vzor jsou navrženy vždy dva modely, abyste si své nové znalosti mohly okamžitě vyzkoušet v praxi. Jedná se o celkem 20 kousků oděvů nebo doplňků, které si dokážete snadno a rychle uplést. Naučíte se nebo si zopakujete pletení vzorů, jako jsou vzor vroubkový, žerzejový, patentový, rýžový, pšeničný, rýhovaný, vzor pískové zrno nebo riviéra, copánkový vzor a vodorovné prolamované vzory. Objevte radost z pletení!
Zobrazit článek >
 
Tyto zlozvyky škodí vašim vlasům II
Nečekáte, až vlasy uschnou Spát s mokrými vlasy je podle kadeřnických mistrů to nejhorší, co svým vlasům vůbec můžete provézt. Velkou chybou je taky svazování do různých účesů, jestliže ještě zcela neuschly. Mokré vlasy, ač se vám to nemusí zdát, jsou mnohem míň poddajné a každý zásah jim může ublížit. Urychlujete foukání vlasů Po umytí hlavy sáhnete po fénu a ten nastavíte na maximum, aby byly vaše vlasy co nejdříve suché? Velká chyba. Vysokou teplotou zas tak sušení neurychlíte a ještě si podstatně zničíte vlasy, zvláště pak pokud tuto metodu opakujete často. Příliš horký fén navíc může spálit vaší pokožku. Vysuší podstatné látky ve struktuře vlasu a pokožce hlavy. Pokud máte problém s roztřepenými konečky, z vlasů máte skoro slámu nebo vás svědí vlasová pokožka, popřemýšlejte nad tím, zda není potřeba snížit výkon fénu. I v případě, že si fénujete vlasy správně, používejte přípravky určené pro tepelnou úpravu vlasů. Produkty ochrání strukturu vašeho vlasu před jakýmikoliv negativním vlivem, které může způsobit i malé teplo. Máte doma správného pomocníka? Upravujete vlasy, když jsou mokré Opět za to může spěch. K mokrým vlasům horko nepatří, jedinou povolenou pomůckou je vysoušeč vlasů. Ať už používáte kulmu, krepovací techniku nebo žehličku, pamatujte si, že je velmi důležité, aby vaše vlasy byly před kontaktem s nimi suché. V momentě, kdy jsou ještě vlhké, naneste na ně speciální přípravek na vlny nebo naopak podporu narovnání, následně vykejte a tepelně upravte. 
Zobrazit článek >
 
Koloidní minerály
Koloidní minerály jsou směsí makro a mikročástic minerálů, které organismus potřebuje ke správnému fungování. Díky své tekuté formě jsou velmi dobře vstřebávány, z 98% tj. až ve dvacet krát větších dávkách než minerály v podobě kovů. Látky obsažené v koloidních minerálech přispívají k udržení normálního stavu nehtů, vlasů, k normální funkci imunitního systému a stavu pokožky, normální činnosti nervové soustavy a k ochraně buněk před oxidačním stresem.Nezapomeňte, že zdravý způsob života a vyvážená strava zajišťují řádné fungování organismu a dobrou kondici. Přípravek Koloidní minerály obsahuje vhodně zvolenou kompozici koloidních minerálů a stopových prvků pro normální činnost organismu. Obsažené koloidní minerály se vyskytují ve formě velmi malých částic, a proto se výborně vstřebávají (až z 98 %, což je ve 20x větších dávkách než minerály v podobě kovů). Minerály jako takové jsou nezbytné pro náš život. Představují stavební materiál kostí a měkkých tkání, podílejí se na tvorbě enzymů, hormonů, umožňují vstřebávání některých vitamínů. Naše tělo potřebuje jak makročástice nebo-li prvky, jejichž denní spotřeba překračuje 100 mg, stejně jako mikročástice (tzv. stopové prvky). Ty druhé, přestože je jich potřeba v minimálních dávkách, jsou nezbytné pro správný rozvoj a fungování organismu. Kromě jiného k nim patří železo, měď, chrom, molybden, selen, bór a jód. Skupinu makročástic představují například vápník, draslík, sodík, hořčík, chlór, fosfor a jiné. Působení minerálů je podmíněno stupněm jejich vstřebávání. Doplňkové podávání minerálních preparátů ještě automaticky neznamená, že je lidský organismus může využít. Nejvyšším stupněm vstřebatelnosti se vyznačují koloidní minerály. Nejvíce minerálů a stopových prvků získává člověk z rostlin především v koloidní formě (roztoky s příslušnou koncentrací a elektrickým nábojem). To znamená, že rostliny přijímají z půdy neorganické minerální sloučeniny a transformují je na sloučeniny organické, které jsou svou strukturou příbuzné tělním tekutinám. Krev nebo buněčná tekutina jsou rovněž koloidní roztoky, proto lidský organismus tak úspěšně přijímá právě minerály v koloidní formě.
Zobrazit článek >
 
Četba pro mladé slečny aneb knihy Lindsey Leavittové
Lindsey Leavittová je americká spisovatelka narozená v roce 1980. V současné době je pyšnou matkou tří dětí. Po studiích se stala učitelkou na základní škole. Za nějaký čas našla svou vášeň pro psaní. Díky svému talentu okouzlila velké množství čtenářského publika, především samozřejmě to ženské. Nyní žije Leavitt v malém horském městečku a pracuje na svých nových knihách. Mezi její nejznámější dílo patří knihy Princezna k pronajmutí a Královské překvapení. Kniha s názvem Princezna k pronajmutí vypráví příběh princezny a hlavně mladé čtrnáctileté Desi, která se jednoho dne ocitne před agentkou Meredith. Ta jí sdělí, že má zvláštní schopnosti, které Desi sama ještě neobjevila. Když si totiž mladá slečinka nalíčí své tváře speciální tvářenkou, promění se v současnou princeznu ze zámku, stane se jejím dvojníkem. Díky této schopnosti se bude moci s princeznou na čas vyměnit. Po pár dnech však Desi začne zjišťovat, že být princeznou není zas až taková pohádka. Jak vše dopadne? To už budete muset zjistit sama. Královské překvapení je volným pokračováním knihy první. Děj se opět točí kolem Desi. Ta se protentokrát rozhodne prozkoumat agenturu, pro kterou pracuje. Postupně Desi zjišťuje, že jsou magická kouzla využívány i v situacích, ve kterých by se zkrátka používat neměly. Jak dopadne Desina láska, princ Karl? Bude Desi přáno v milostném příběhu? Četba, kterou jsem vám ve třech odstavcích krátce představila je vhodná nejen pro ženy, ale taky pro mladé slečny, které touží po prožití nějakého báječného romantického příběhu. Proč ho neprožít alespoň v knize? Díla Lindsey Leavittové najdete zde. Potěšte jimi svého dospívajícího teenagera. 
Zobrazit článek >
 
Kniha: To je Mnichov
Miroslav Šašek se narodil v Praze na Žižkově. Po absolvování reálky studoval  ČVUT v Praze (škola architektury a škola kreslení a malování, prof. Oldřich Blažíček). V letech 1938 a 1939 podnikl studijní cesty do Anglie, Francie, Německa, Belgie, Holandska, Anglie a Skotska. V lednu 1946 se v Jablonci nad Nisou oženil s Jindřiškou Tumlířovou, zvanou Dynda, která pocházela z Loun. V Jablonci krátce žili a navrhovali loutky. Ve třicátých a čtyřicátých letech Miroslav Šašek ilustroval řadu knih, kreslil karikatury a vtipy do Svobodného slova, Českého slova a Večerníku, byl stálým spolupracovníkem nedělní přílohy Českého slova „Kvítko“, dělal i grafickou úpravu několika týdeníků. V roce 1947 odešli Šaškovi do Paříže, kde Miroslav začal studovat na Ecole des Beaux Arts, dokončoval ilustrace pro české vydání Chevallierových Zvonokosů. Začal zde také pro Kuncířovo nakladatelství kreslit turistického průvodce městem pro děti, ale zůstalo jen u přípravných prací. Po únoru 1948 zvolil emigraci a tři roky se v Paříži zkoušel živit jako grafik a architekt. V letech 1951 – 57 byl Miroslav Šašek změstnancem rádia Svobodná Evropa. Nastoupil jako produkční spolupracovník, ale prakticky přes noc se zde stal hlasatelem, hercem, recitátorem i zpěvákem. S Františkem Smrčkem pro své spolupracovníky vydávali cyklostylovaný časopis Škorpion. Do Mnichova a redakce Svobodné Evropy svého manžela následovala i Dynda, která tu pracovala jako asistentka režie. Pro Svobodnou Evropu kreslil Miroslav Šašek i obrázky na letáky, které byly v padesátých letech prostřednictvím balónů dopravovány na území Československa. Spolupracoval také s exilovými časopisy a nakladatelstvími, je autorem grafických úprav, obálek a ilustrací řady titulů. Po rozvodu s Dyndou strávil Miroslav Šašek v roce 1956 několik měsíců u rodiny Ladislava Čerycha v Bruggách. Na podzim roku 1957 ukončil zaměstnání v rádiu Svobodná Evropa, a vrátil se do Paříže k přerušené práci na turistickém průvodci pro děti. V Mnichově měl v tomto roce výstavu obrazů. Zahajovala provoz instituce Haus der Begegnung (Dům setkání), která měla sloužit ke kontaktu uprchlíků ze zemí za železnou oponou a místních obyvatel. Kniha This is Paris se Šaškovými ilustracemi i textem vyšla v roce 1959 v nakladatelství Allen v Londýně, brzo poté i v nakladatelství McMillan v New Yorku. Následovaly knihy o Londýně, Římě, New Yorku, Edinburgu, Mnichově, Benátkách, San Francisku, Izraeli, mysu Cape Canaveral, Irsku, Hong Kongu,  Řecku, Texasu, OSN, Washingtonu D.C., Austrálii a historické Británii. Neuskutečnily se plány na knížky o Bombaji, Dillí (nabídka Air India), Bermudách, Kanadě (návrh přišel od Canadian Pacific), Riu de Janeiru, Kodani, Stockholmu, Vídni, Amsterdamu… Knihy z řady This is byly přeloženy do mnoha jazyků, vycházely ve Francii, Itálii, Německu, Španělsku, jižní Americe, Japonsku i ve Skandinávii v desetitsícových nákladech. Přinesly svému autorovi několik ocenění, podle čtyř z nich (New York, Izrael,  Benátky, Irsko) byly natočeny filmy, motivy z Šaškových ilustrací se objevily na pohlednicích, plakátech a užitkových předmětech. Kromě ilustrovaných průvodců po městech a zemích Šašek vydal další dvě autorské knížky: Stone is not Cold a Mike and the Modelmakers, a několik dalších titulů ilustroval. Pro rádio Svobodná Evropa v šedesátých letech pravidelně psal a namluvil fejetony a postřehy z cest po světě. V únoru roku 1961 se Miroslav Šašek oženil s Annou Molkovou, která v rádiu Svobodná Evropa pracovala pod jménem Anka Dušanová jako hlasatelka. Anna a její syn Pedro Dušan se mu stali rodinou, za níž se ze svých četných cest do Mnichova vracel, ale i toto manželství se po deseti letech rozpadlo. Ani během práce na knihách Miroslav Šašek nepřestával malovat. V posledních patnácti letech života uspořádal řadu výstav svých obrazů v Německu, Švýcarsku, Velké Británii, Austrálii a USA. Zemřel 28. května 1980 ve Wettingenu u Zürichu u své sestry Věry. Obrazový průvodce Miroslava Šaška po nám blízké metropoli doplněný o sešit Mnichovská oklika současné autorky Magdaleny Rutové. Knihu klasika a světově uznávaného ilustrátora doplňuje vtipný a aktuální pohled o několik generací mladší výtvarnice. Kniha: To je Mnichov Autor: ŠAŠEK Miroslav Nakladatelství:Baobab Tohoto obrazového průvodce zakoupíte v našem e-shopu: ZDE
Zobrazit článek >