EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.CZ Pro ženy Pro muže Slevy a akce

Zábava

 
Živé kameny
ŽIVÉ KAMENY - pocházejí z jihoafrické pouště. Rostlina je tvořena párem listů, které jsou srostlé. Jedenkrát do roka se obměňují, to znamená, že v původní rostlině se vytvoří rostlina nová. Pěstování v domácích podmínkách je docela složité. Špatně snášejí závlahu aplikovanou z vrchu a ta se jim stává osudnou. Nejlepší zavlažování je technikou vzlínání. Povrch zeminy by měl být trvale suchý. Živé kameny mají nehluboké kořeny a umí využít i mírné zvlhčení zeminy u dna nádoby, kam přivádí vodu knot ze spodní nádoby. Ovšem i ve spodní části nádoby nesmí být voda trvale. Větší množství vody je nutné rostlinám zajistit v období, kdy začínají kvést. V domácích podmínkách je to především září a říjen. Květy se otvírají až odpoledne a to jen při zvýšené závlaze. Během roku vodu téměř nepotřebují. Pouze v období kdy rostliny sesychají (od května do září) a v době kvetení.  Živým kamenům vyhovuje slunečné stanoviště. Avšak zabraňte zahřívání květináče. K tomu Vám postačí například pruh silného papíru, kterým květináč obalíte.  Teplota v zimním období by měla být nižší (cca 15oC). Při obměně rostliny, v období kdy "svléká kůži", se rostlina nezalévá.    V našem e-shopu si zajisté vyberete z nabídky velmi dekorativních obalů na kytky: KVĚTINÁČE Ukázka naší nabídky:        
Zobrazit článek >
 
Romantický večer s vínem a sýry
Je sobota a vy si můžete v klidu posedět u dobrého vínka dlouho do večera. K vínu je ale třeba vždy něco zakousnout. A co třeba nějaký dobrý sýr? Ovšem ne každý sýr je hodí ke každému vínu. Camembert se hodí k vyzrálému červenému vínu, protože i on musel delší dobu zrát v chladu a tak si jeho houbová sýrová až pikantní chuť a vůně sedne s vyzrálým vínem červené barvy. Modrozelená plísňová niva zrála o něco delší dobu než camembert a díky tomu má i výraznější chuť. Jemnější a krémovější chuť mají sýry s vyšším podílem tuku a ty dobře doplní červené víno z pozdního sběru. Poloměkký zlatooranžový sýr s názvem Blaťácké zlato se skvěle snoubí se svěžími bílými víny typu Müller Thurgau nebo Veltlínské zelené. Polotvrdý Tylžský sýr s mléčně nakyslou chutí a výraznou sýrovou vůní nejlépe vynikne s bílými víny Ryzlink vlašský a Rulandské bílé. Moravský bochník je přírodní zrající sýr a jemnou chutí. A stejně tak jako ementál nebo kozí a ovčí sýr se hodí k Sylvánskému zelenému. Velmi kvalitní sýr holandského typu s vláčnou konzistencí a oříškovo-mandlovou chutí je Madeland. Chuťově vynikne s Ryzlinkem a burgundským. Primator ementálského typu potěší svou kvalitou a chutí všechny znalce sýrů a společnost mu může dělat Frankovka, Rulandské bílé nebo šedé.
Zobrazit článek >
 
Kontaktní čočky - co je důležité vědět I. část
Pokud jste zvyklí nosit pouze dioptrické brýle a chcete zkusit změnu v podobě kontaktních čoček a nevíte jaké si zvolit či jak aplikovat, přináším vám několikero informací právě na téma: KONTAKTNÍ ČOČKY 1. Zajděte si na vyšetření očí ...jelikož je velký rozdíl mezi vyšetřením na brýle a na kontaktní čočky! Toto vyšetření vám musí provést pouze kontaktolog, čímž je buď vyškolený oční lékař nebo optometrista. Pokud si chcete aplikovat kontaktní čočky, na vyšetření vám musí zjistit vícero údajů, jako jsou: kvalita slz rozměr oční rohovky Další rozdíl je v počtu dioptrií. Brýle jsou totiž dále od oka a kontaktní čočky aplikujete přímo na oko.  2. Manipulace s kontaktními čočkami Každý začátek je těžší a proto je nutná dávka trpělivosti a odhodlání. Nakonec se však naučíte nasazovat i vy kontaktní čočky. Profesionální kontaktolog vám vysvětlí postup, jak nejlépe s čočkami manipulovat.  3. Kdo si nemůže aplikovat kontaktní čočky? V případě, že se dodržují veškeré rady kontakologa, může si čočky aplikovat většina lidí. Není problém ani u alergiků. Za nejčastější kontraindikaci je uváděn syndrom suchého oka. 4. Z čeho se kontaktní čočky vyrábějí? K výrobě se užívají biokompatibilní materiály, které lidé dobře snášejí. Nejmodernější materiál pro výrobu kontaktních čoček je: silikon = hydrogelový materiál - velmi prodyšný, měkký a příjemný na dotek 5. Sportování s kontaktními čočkami Pro zimní sporty jsou velmi vhodní měkké kontaktní čočky. Zároveň neopomeňte na sluneční brýle, neboť čočky nesuplují kvalitní filtr proti UV záření. 6. Jaký je rozdíl mezi jednodenními kontaktními čočkami a těmi s delší životností? Není pravdou, že by jednodenní čočky byly tenčí nebo méně kvalitní než například čočky s životností 30 dnů. Rozdíl je v použitém materiálu, který je různě odolný, a proto mají i čočky různou životnost.   PRODUKT: Proclear 1 day (30 čoček) Jednodenní kontaktní čočky: jsou mimořádně pohodlné mění každý den - jsou nejzdravější variantou Vše je založeno na technologii PC. PC je zkratka pro fosforylcholin, který obsahuje hydrofilní molekuly biokompatibilní s lidským organismem. Díky technologii PC kontaktní čočky Proclear 1 day déle zadržují vodu a vyznačují se menším povrchovým odpařováním. Technologie PC také vodu přitahuje a váže na povrch čočky - vzniká tak štít, který udržuje čistotu a správnou funkci čoček. To vše znamená, že jednodenní kontaktní čočky Proclear 1 day zůstávají hydratované, což napomáhá celodennímu pocitu pohodlí a zabraňuje pocitu suchých očí. Čočky Proclear 1 day jsou jediné jednodenní kontaktní čočky* , jež podle FDA odpovídají výroku: „Mohou poskytovat lepší pohodlí uživatelům kontaktních čoček, kteří při nošení čoček pociťují mírné obtíže nebo příznaky související se suchostí." Tento produkt zakoupíte v našem e-shopu: OPTIKA  
Zobrazit článek >
 
Co jste o filmové sérii ,,Odstínů‘‘ nevěděla I
Do kin tento měsíc vpadla novinka, na kterou čekala spousta žen. Viděla jste už třetí díl série ,,Odstínů‘‘? Dnes se na filmové dobrodružství podíváme z úplně jiného pohledu. Všimla jste si nějakých scénických zajímavostí nebo zvláštních faktů v ději či čehokoliv jiného? Na co filmaři při tvorbě zapomněli a jaké události se pojí s natáčením? To vše si přečtete v tomto článku. Začněme něčím, co vás možná napadlo. Padesát odstínů šedi se dá přeložit i jako Padesát odstínů Greye, hlavního hrdiny příběhu. Dakota Johnson v rozhovoru vypověděla, že ani po natáčení druhého dílu se nezvykla na postelové scény. Prý je jí doposud velmi nepříjemné, když musí ležet nahá přivázaná k posteli před celým štábem. Její fiktivní partner, Jamie Dornan se o ni však patřičně mezi jednotlivými scénami staral, přikrýval ji dekou. Dakota se stydí dodnes i před svou matkou. Prý se na film nesmí podívat. A jedna zajímavost, která se týká posledního dílu, tedy Padesáti odstínů svobody. Film se natáčel zčásti v Nice, právě ve chvíli, kdy se zde odehrávaly teroristické útoky. Možná jste si všimli, že při známé scéně ve vrtulníku z prvního dílu pár doletí přesně tam, odkud odletěl. Že by snad heliport v Seattlu byl naprosto totožný s tím v Portlandu? Ještě před tím, než byla vytvořena základní linie natáčení posledního filmu se na divácích zkoumalo, jak vnímají herce v předchozích dílech. Nejvíce překvapivých výsledků shledali filmaři při otázce spojené s ideálním Christianem Greyem. Téměř do jedné se ženy shodly, že ho rozhodně mají radši neoholeného. To je pro Jamieho velké plus, nesnáší totiž holení. Baví vás romantická témata? Pak zavítejte do našeho e-shopu, konkrétně do romantické sekce. Klikněte zde a vyberte si zajímavou knihu s milostnou tematikou. 
Zobrazit článek >
 
Vína k itaským sýrům
Chuť sýrů zdůrazníte spojením dalších kvalitních potravin a nápojů. Objevit ideál, který by se k danému druhu sýra hodil, není tak jednoduché, neboť chuťové, čichové, vizuální i hmatové vlastnosti sýra se průběžně mění. Hlavním pravidlo zní: "Nepřebít jakýmkoliv způsobem organické vlastnosti sýra!" Při degustacích se nesmí opomenout chléb a víno. Od starověku tyto dvě pochutiny tvoří se sýry neodlučitelný svazek. Na světě existuje mnoho druhů chleba a proto je důležité znát vlastnosti daného druhu. Dále se při degustacích užívají: sladké zavařeniny džemy ovocné či zeleninové hořčice čerstvá zelenina čerstvé a sušené ovoce extra panenský olivový olej Co se týče pití, používají se: vína bílá a červená perlivá a neperlivá voda pivo čaj destiláty SÝR a VÍNO - být schopen vybrat správné víno k určitému druhu sýra vyžaduje jistou zkušenost.  1.) k čerstvým sýrům nautrální nebo nasládlé chuti: lehké a méně alkoholické bílé víno svěží chuti př. sýr Burrata se šumivým vínem Franciacorta Satén - toto víno lze též spojit se sýrem Sant´ Agata de´ Goti Falanghina, jenž voní po bylinkách 2.) k středně uleželým sýrům: př. 3 až 8měsíční sýr Fontina se krásně pojí s červeným vínem, kde dominuje vůně malého červeného ovoce (rybíz a maliny) a plané růže, což jsou vína: Valle d´Aosta Petit Rouge, Friuli Grave Cabernet 3.) k velmi uleželým sýrům: vhodná jsou červená vína, která se vyznačují bohatou vůní (sušená švestka, ovocná marmeláda, koření) př. uleželý sýr Bitto je vynikající s vínem Valtellina Sforzato 4.) k plísňovým sýrům: u těchto sýrů je lépe volit vína sladká, likérové konzistence, jemná a aromatická (př. Marsala) př. sýr Gorgonzola je skvělý se suchou Marsalou Superiore starou cca 3 roky př. sýr Castelmagno tvoří dokonalou harmonii s vínem Vin Santo del Chianti Classico  
Zobrazit článek >
 
Degustace italských sýrů
Pokud nejsme znalci, můžeme být zmateni obrovskou nabídkou italských sýrů. Avšak ti z nás, kteří se určitým způsobem dokáží v sýrech orientovat, by si měli vybírat k degustaci speciální obchody, kde si své znalosti rozšíří a obohatí. Při degustaci je důležité, kdo bude sýr hodnotit, zda-li amatér nebo profesionál.  amatér - shromáždění a ocenění zvláštností daného sýra profesionál - hodnotí charakter sýra 4 fáze analýzy degustace: dotyková vizuální čichová chuťová 1. dotyková fáze - je to první informace o konzistenci, tvrdosti, zrnitosti, pružnosti a mastnosti sýra. 2. vizuální fáze - tato analýza není stoprocentní. V některých případech pohled vyvolá vjem, který ve skutečnosti znamená něco jiného. Například plně pokrytý sýr černou plísní může na pohled vypadat nevábně, ale na ochutnání je velmi lahodný. 3. čichová fáze - s touto fází se dostáváme do kontaktu při rozbalování či krájení sýra. Postupně se začnou uvolňovat aromatické substance. První vjemy, které vnímáme jsou živočišné, tedy z kterého mléka byl sýr vyroben. Dále vnímáme, zda-li je sýr čerstvý nebo uleželý. Při hodnocení se užívají výrazy jako: čerstvý květinový (čerstvá tráva, seno, česnek) ovocný (broskev, meruňka, jablko) máslo houba vařený kaštan sušené ovoce (ananas, kokos, banán) karamel chléb či chlebová kůrka 4. chuťová fáze - každý degustátor si musí nejprve uvědomit, že sýry mají různou konzistenci (pevnou či krémovou). Pro povzbuzení chuťových buněk je důležité, aby se sýr rozžvýkal a rovnoměrně se rozprostřel v ústech. První dojmy jsou: hořkost slanost pikantnost štiplavá chuť u uleželých sýrů (př. Pecorino Romano) je vhodná u čerstvých sýrů (př. Crescenza) je nevhodná sladkost  
Zobrazit článek >
 
Pekárna chleba s bezlepkovým programem PC-5040
PRODUKT: Pekárna chleba s bezlepkovým programem PC-5040 Chcete mít denně čerstvou snídani? Nechte si chléb upéct přes noc pomocí funkce odloženého startu této domácí pekárny. Pekárna vyniká i speciálním funkcí na přípravu bezlepkového chleba, marmelád a těsta na nudle a těstoviny. Domácí pekárna chleba Concept VITA STYLE mácelou řadu výhod, díky kterým umí usnadnit život v každé domácnosti. Celý proces pečení chleba jeplně automatický, stačí vložit ingredience a zvolit příslušný program. Pekárna je přizpůsobenápro 750 g – 1250 g těsta, je jen na Vás, pro kolik strávníků si budete přát chléb upéct. Pekárna Vás okouzlírozmanitým množstvím programů, díky kterým má pekárna opravduširoké využitív našich domácnostech. Kroměpečení různých druhů chleba(pšeničný, žitný, celozrnný, francouzský, sladký, bezlepkový) lze pekárnu Concept využít taképro přípravu těstk dalšímu použití (kynuté koláče, rohlíky, moučníky, těstoviny, nudle) a takék výrobě džemů, zavařenin a kompotů. Pečící nádoba je opatřenadvěma hnětacími hákypro kvalitní hnětení těsta, nepřilnavou povrchovou úpravou a také možností mýt nádobu v myčce. Nastavitelný12ti hodinový časovačpohodlně zajistí, že pečení chleba začne zcela automaticky a díky tichému provozu pekárny je možné nechat chleba péct i přes noc. Po ukončení programu se pekárna přepne do speciálního režimuKEEP WARM, kterýudržuje teplotuještě dalších 60 minut. TECHNICKÉ PARAMETRY: Speciální funkce: pečení bezlepkového chleba + výroba marmelád, zavařenin a kompotů + příprava těsta na nudle a těstoviny Dva hnětací háky Pro 750 g – 1250 g těsta 1 nepřilnavá vyjímatelná forma: hranatá 12 předvolených programů Velký LCD displej s popisem programů Možnost zvolit stupeň propečení kůrky: světlá, střední, tmavá Odložený start až 12 hodin Funkce udržení teploty po dobu 60ti minut (KEEP WARM) Velké okénko Protiskluzové nožičky Nádobka s odměrkou Formu lze mýt v myčce nádobí Rozměry: 430 x 280 x 280 mm (š x v x h) Délka přívodního kabelu: 80 cm Hmotnost: 5,9 kg Barva: bílá Příkon: 850 W Napětí: 220-240 V Tento produkt zakoupíte v našem e-shopu: ZDRAVÍ  
Zobrazit článek >
 
Bio Aroma roll-on "Na cesty"
PRODUKT: Bio Aroma roll-on "Na cesty" Množství: 9 ml Je to nepostradatelný pomocník při cestách, který osvěží tělo i ducha. OBSAHUJE: esenciální oleje z grepu es. oleje z máty dalších es. oleje POMÁHÁ: tlumit nevolnost ulevuje od bolesti hlavy zahání únavu poskytuje osvěžující pocit Aromaterapie znamená péči pomocí vůní. Využívá vlastnosti přírodních éterických olejů a působí jak preventivně, tak i při akutních potížích. Esenciální oleje dodávají rostlině její vůni, nesou v sobě terapeutické vlastnosti rostliny. Každý olej má své jedinečné vlastnosti, kterých se využívá pro jejich specifické účely. Vůně vám mohou pomoci zmírnit bolesti i napětí. Posilují energii, povzbuzují lepší náladu a otevírají cestu k lásce. Vydejte se s námi do světa aromaterapie, světa vůní, které nás provází již po staletí. V době, která je často plná stresu, napětí a příliš hektického života, přispívá aromaterapie k životní harmonii, pohodě a odolnosti vůči okolí. Užijte si svými smysly svět čistých vůní a vzácných esencí. Objevte v aromaterapii malé voňavé pomocníky pro váš dobrý pocit, harmonii a pro radost ze života. Můžete je mít  vždy a kdekoli po ruce, mohou vás provázet po celý den, poskytnou osvěžení při práci i při studiu, při jízdě autem, zklidňují při stresu, odpočinku i spánku. Tento produkt zakupte v našem e-shopu: ZDRAVÍ  
Zobrazit článek >
 
Jak pracovat s tělovým máslem
Tělové máslo nikdy nenabírejte prsty, ale raději zvolte kosmetickou špachtličku nebo čistou lžičku. Tím se vyhnete zanesení nečistot, které způsobují zkrácení trvanlivosti tělového másla. Tělová másla, která obsahují vodu mají krémovou konzistenci, tudíž se dají snadno aplikovat na pokožku a jemně vmasírovat. Ta másla, která v sobě neobsahují vodu, jsou tužší a proto je vhodné používat, již zmíněnou, kosmetickou špachtličku nebo čistou lžíci. Poté máslo zahřejte v dlaních a po změknutí naneste na pokožku. Krouživými a jemnými pohyby pak máslo vmasírujte do kůže. Skvělou hydrataci pokožky si zajístíte tím, že se nejprve vysprchujete a ihned poté vmasírujete tělové máslo do pokožky. Sice můžete mít pocit, že Vaše pokožka je lehce mastná, avšak máslo se do pokožky rychle vstřebá a Vaše pokožka zůstane krásně vláčná a hydratovaná. Tělové máslo můžete použít i na zrohovatělou kůži na loktech a patách. Pro intenzivní účinek je vhodné, před spaním, nanést silnější vrstvu tělového másla na pokožku a poté zabalit nohy do ponožek a lokty obalit návleky. Taktéž na vlasy je tělové máslo lékem. Vmasírujte trochu másla do umytých vlasů - pouze do vlasových konečků. Nechte působit přes noc a ráno vlasy opláchněte. V zimním období trpí i naše rty. Naneste na Vaše rty bambucké máslo, které na nich vytvoří ochrannou vrstvu. Rty jsou krásně vyživené a hebké.
Zobrazit článek >
 
Dalajlamova kočka
KNIHA: Dalajlamova kočka Umíte si představit, jak se žije kočce po boku Dalajlamy? Tato skvělá kniha Vás zaujme emoční a citovou sondou do kočičího světa a taktéž do života samotného Dalajlamy. Již toto se dá považovat za obrovskou vzácnost, neboť málokomu se toto může stát osobně. Však posuďte sami, jak to všechno začalo: „Představte si typické monzunové odpoledne v Novém Dillí. Dalajlama se vracel z přednáškového turné po Spojených státech. Mířil domů z letiště Indíry Gándhíové a jeho vůz se proplétal ulicemi předměstí. Doprostřed rušné silnice loudavým krokem vstoupil býk a zatarasil tak dopravu. Zastavit muselo i auto s dalajlamou. Jeho Svatost klidně vyhlížela z okénka stojícího vozu a čekala, až se kolona znovu rozjede. Právě v tu chvíli upoutalo jeho pozornost drama, které se odehrávalo na kraji ulice. Uprostřed křiku a lomozu, mezi chodci, cyklisty, pouličními stánky s jídlem a žebráky, postávaly dvě otrhané děti ulice a snažily se doprodat, co jim ten den ještě zbývalo. Ráno totiž v jedné postranní uličce našly čerstvě narozená koťata, schovaná v hromadě režných pytlů. Svůj nález si pečlivě prohlédly a došly k závěru, že by se dal zpeněžit. Koťata nebyla žádná pouliční směska, jejich matka nemohla být obyčejná toulavá kočka. Koťátka vypadala naprosto čistokrevně. Chlapci neznali plemeno himálajských koček, ale podle safírových očí, krásného zbarvení a dlouhé srsti vytušili, že bychom mohli mít nějakou cenu... ... Mě nechali ležet v bahně a radili se, co se mnou. Shodli se na tom, že mě už nikdo nebude chtít koupit. Vzali noviny, byla to týden stará sportovní stránka z Times of India, kterou vítr přivál do blízké škarpy, a zabalili mě do papíru, jako bych byla kus zkaženého masa. Nejspíš mě chtěli hodit na nejbližší hromadu odpadků.“ „Rozhlédla jsem se, abych zjistila, z čeho ten můj nově nalezený pocit bezpečí a sytosti pramení – a setkala se s očima Jeho Svatosti. Jak mám vylíčit první okamžiky v jeho přítomnosti? Byl to pocit a myšlenka zároveň – hluboké hřejivé vědomí toho, že všechno je v pořádku. Jak jsem si později uvědomila, bylo to, jako když vám poprvé v životě dojde, že vaší pravou přirozeností je nekonečná láska a nekonečný soucit. Obojí je ve vás, dalajlama to ve vás vidí, a navíc vám to odzrcadlí zpátky. Vnímá vaši pravou buddhovskou podstatu, a toto vyjímečné vnímání přítomné často přiměje k slzám.“ Tuto knihu zakoupíte v našem e-shopu: KNIHY    
Zobrazit článek >
 
Tělové máslo - kůže jako v bavlnce
Teplotní výkyvy v zimním období jsou pro naši pokožku téměř vražedné, každopádně jsou pro naši kůži velkou zátěží. Kůže je snadněji zranitelná, rychle zčervená, vysušuje se a bývá často napnutá. Důležité je, abychom naší pokožce věnovali důkladnou péči. A proč nezkusit máslo! Ne ne, nebojte se, nejedná se o máslo jako takové, to které konzumujeme. Jde o máslo tělové. Má krásně hutnou konzistenci, která naši suchou pokožku nádherně promastí, hydratuje a zvláční. Pokud máte suchou a k tomu i citlivou pleť, je to tedy pro Vás ta pravá volba! CO TĚLOVÉ MÁSLO OBSAHUJE: čisté tuky oleje vosky rostlinné výtažky pečující látky vonné látky NEJČASTĚJŠÍ SLOŽKY: bambucké máslo kakaové máslo včelí vosk jojobový olej olivový olej makadamový olej vůně kokosu, vanilky či čokolády Tělové máslo je ve své podstatě tuhé. Až při kontaktu s naší pokožkou se rozpouští a stává se roztíratelným.  JAK SE ZÍSKÁVÁ: je to extrahovaný tuk z plodů (ořechů) máslovníku afrického zpracovává se především ručním způsobem po sklizni se ořechy zbaví slupky jádra se drtí, melou, praží při tomto procesu se odděluje tuk od pevných částí ořechů Bambucké máslo nádherně voní po oříšcích.  CO OBSAHUJE: nenasycené mastné kyseliny vitamíny: A a E allatoin - má hydratační, výživné a protizánětlivé účinky    
Zobrazit článek >
 
Konzervace sýrů a stolování
Dříve se sýry uskladňovaly v dobře větratelných sklepech. Takovéto prostory byly tmavé, měly správnou vlhkost a sloužily jako spižírna. Dnešní doba nám nabízí ke skladování potravin ledničky, neboť málokdo vlastní sklep, který by měl příhodné podmínky pro skladování potravin. JAK DOBŘE UCHOVÁVAT SÝRY pokud zakoupíte sýr zabalený ve speciálním obalu a krabičce, je dobré jej, pokud sýr nesníte celý, opět zabalit do onoho papíru a zpět vložit do krabičky. nebalené sýry se ponechávají ve speciálním papíru, do kterého byly zabaleny při nákupu. plísňové sýry zabalte do alobalu. měkké sýry by měly být hermeticky zabaleny. tvrdé sýry můžete zabalit do utěrky, kterou předem navlhčíte v bílém víně. Mozzarellu můžete uložit do vody smíchané s mlékem. JAK PODÁVAT SÝRY K JÍDLU nepodávejte nikdy sýry studené. po vytažení z chladničky je nechte hodinku až dvě odležet v pokojové teplotě. JAKÉ POUŽÍT NOŽE NA KRÁJENÍ na jemné sýry - nůž s dlouhou lehce zajřivenou čepelí s rozdvojeným koncem. na měkké sýry - plochý tupý nůž. na velmi uleželé sýry - nůž s krátkou čepelí ve tvaru kapky. Nůž sýr nekrájí, ale odlupuje sýr po šupinách. JAK NAKRÁJET SÝRY válcovité sýry s měkkým těstem - krájíme na dílky jako dort. kulaté sýry (př. Mozzarella) - krájíme na plátky. sýry s tvrdým těstem (př. Parmigiano Reggiano) - krájíme na šupiny. čtvercové sýry (př. Taleggio) - nakrájíme nejdříve na čtvrtky a poté na trojúhelníky. menší, válcovité či nízké sýry - krájíme na polovinu nebo na kousky.
Zobrazit článek >
 
Italské sýry - rozdělení
Italská legislativa označuje sýr jako: "Produkt, který se vyrábí z plnotučného mléka, částečně či úplně sebraného, nebo taktéž ze smetany, vysrážený přidáním mléčných kvasinek nebo živočišného syřidla nebo přidáním rostlinného syřidla a kuchyňské soli." V těchto končinách se nabízí okolo 400 druhů sýrů. Proto se zde dbá na přísnou klasifikaci a rozdělení do různých kategorií.  Prvně je nutné sýry rozdělit dle druhu mléka: buvolí kozí ovčí kravské z míchaného mléka z více druhů mléka (převážně ze dvou, méně ze tří) Další hodnocení se děje pozorováním či pohmatem tzv. těsta: sýry z měkkého mazlavého těsta s vlhkostí 45 až 70% sýry z polotvrdého těsta s vlhkostí 40 až 45% sýry z tvrdého těsta s vlhkostí pod 40% - stupeň tvrdosti může ovlivnit doba uložení sýra - mezi další vizuální druhy posuzování sýrového těsta patří: plísňové sýry (př. Gorgonzola) sýry z taženého těsta (př. Mozzarella di Bufala Campana) Dále se hodnotí, zda-li je sýr čerstvý nebo uleželý. Doba, která uběhne od doby zpracování sýra až po dodání na trh, můžeme rozdělit: nejčerstvější = 48 až 72 hodin čerstvý = do 15 dnů polouleželý = od 40 dnů do 6 měsíců uleželý = od 6 měsíců do 1 roku velmi uleželý = více než rok Taktéž se sýry dělí dle tučnosti: nízkotučné = max. obsah tuku 20% polotučné = obsah tuku není nižší než 20% a vyšší než 42% tučné = obsah tuku více než 42%  
Zobrazit článek >
 
Historie sýrů
Známe mnoho legend o svatých, kteří se nějakým způsobem dostali do naší historie. Ale stejně tak existují i legendy o sýrech. Před mnoha a mnoha tisíci lety v Asii, kdy člověk prošel změnou, a z lovce se stával pastevec, počal využívat mléko savců. Nejspíše se jednalo o koze, ovce a buvoly.  Ve 3. tisíciletí byl sýr v Mezopotamii již známou pochutinou. Jednalo se o zakysané mléko, které pastýři uchovávali v proutěných koších. Jednalo se nejspíš o tvaroh.  Ve starém Římě byl sýr velmi opěvovaný. Lidé oceňovali jeho ojedinělou chuť, kterou kombinovali nejčastěji s vínem. Z dochovaných písemných dokumentů je známo, že se vyrábělo vícero druhů sýry. Byly to například Caprino či Pecorino. Sýr byl v této době levným pokrmem, který si dopřávali pastýři a vesničané. Na stolech bohatých se nejspíše moc neobjevoval. V tomto období se také začíná vyrábět sýr z kravského mléka. Do roku 1000 se k výrobě sýrů využívaly nejvíce ovce.  Ve středověku italské mnišské řády zavedly praxi střídavého zemědělství. Počalo se více využívat hovězího dobytka a to nejen na práci, ale i k výrobě sýrů. Jelikož se v tomto období udržovaly bezmasé týdny, stal se sýr náhradním zdrojem bílkovin. Mniši taktéž více experimentovali ve výrobě sýrů. Vznikly nové druhy - Montasio, Mozzarella či Grana Padano. Ve 13. století se rozšířila výroba těstovin, a ve 14. století se sýr stává přílohou k těstovinám. V 15. století se sýr zpracovává jako surovina k výrobě paštik, karbenátků, polévek či salátů. Koncem 15. století v Itálii ztrácí sýr svůj obecný název "sýr" a každý druh dostává své vlastní jméno.     
Zobrazit článek >
 
Odpouštějte ... II. část
Zajisté znáte ten pocit, když ve Vás hlodá nějaká ta křivda či ublížení, které se Vás dotkli nedávno, nebo už od té doby uplynulo moře času. Ale ono je to v nás stále skryté a my se tím doslova mučíme a užíráme. Zkuste odpustit! POCHOPME TOHO DRUHÉHO Jakmile budeme mít určitý odstup od trýznivého zážitku, můžeme se postupně přesouvat do další fáze, kdy se budeme snažit pochopit druhou stranu. Vězme, že nikdo není neomylný a každý dělá chyby a občas někoho, i nevědomky, zraní a zklame. Pokud to bude jen trochu možné, dejme vědět druhé straně, že nejsme bez citů a že nás jeho chování zraňuje. Řekněme mu (jim): "Mrzí mne tvá slova,...." "Velmi mne zranilo to, jak jsi se ke mně zachoval ...." Můžeme požádat o vysvětlení toho, proč nám to ten druhý udělal nebo řekl. Snažme se pak pochopit pocity toho druhého. Podívejme se na onu záležitost jiným úhlem pohledu. Třeba se onen vztah, přátelství, ... může obnovit a začneme prostě od začátku. Ano, někdy to třeba nepůjde. Ale i tento stav je v pořádku. Odpuštěním totiž není myšleno to, že rezignujeme na své zásady a budeme všem na vše říkat: "Ano." Pokud cítím, že je nám to tzv. "proti srsti", řekněme: "Ne!". Což je důležité například při psychickém či fyzickém násilí. JAK ODPUSTIT SOBĚ? Toto je obvzláště těžké. Jsme na sebe až moc přísní a důslední. Pokud však vůči sobě budeme chovat a pěstovat si v sobě vztek a nenávist, může to mít velké zdravotní následky. Budeme pak vystaveni velkému stresu, napětí a strachu. Můžeme pak agresivně reagovat na naše okolí.  Ukončete tento boj, kde protivníky jsme my a naše JÁ. Chceme přeci prožít život v určité pohodě, klidu a harmonii.        
Zobrazit článek >
 
Odpouštějte ... I. část
Zajisté znáte ten pocit, když ve Vás hlodá nějaká ta křivda či ublížení, které se Vás dotkli nedávno, nebo už od té doby uplynulo moře času. Ale ono je to v nás stále skryté a my se tím doslova mučíme a užíráme. Zkuste odpustit! NOVÝ ZAČÁTEK Staré či nové křivdy v nás mohou vzbuzovat myšlenky na pomstu. Avšak bychom si tím ve většině případů nepomohli. Tím, že v sobě tyto negace dusíme, ubližujeme především sobě. Pokud se chceme znovu odpíchnout ode dna a začít znovu, bude nutné odpustit. V některých případech to nebude lehké, ale je to důležité.  OSVOBOĎTE SE "Odpustit znamená vzdát se veškeré naděje na lepší minulost." (Jack Kornfield) Vše negativní co se stalo v minulosti, bohužel nelze vzít zpět. Důležité je, abychom vše špatné nechali prostě být a nadále se v tom neutápěli a neoživovali si bolest, která je s tím spojená.  Nechte minulost odejít a plně se soustřeďte na to co je právě teď. Zamylsete se nad tím, co můžete ve svém životě změnit k lepšímu. I v tomto případě nám může být minulost ponaučením, to co už do budoucna nechceme. Tím že si nastavíme cíle a pevné hranice, prokážeme velkou odhodlanost, odvahu a sílu.  JAK NA TO Vybavte si nějakou nemilou záležitost, která Vás trápí. Podívejte se na ni racionálně a s nadhledem. Uvědomte si, že odpuštění a smíření se s danou situací je pro Vás mnohem lepší, než se s ní trápit.  Pokaždé, když budete mít tendeci se trápit či rozčílit kvůli něčemu co Vás vnitřně mučí, zopakujte si: "Lépe odpustit a smířit se s tím, než se celý život trápit!"
Zobrazit článek >
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17