EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.CZ Pro ženy Pro muže Slevy a akce

Zajímavosti

 
První měsíc s miminkem III. - nejen o oblékání
Přebalování a koupání miminka si brzy natolik osvojíte, že se Vám to příjde naprosto přirozené v péči o Vašeho drobečka. Některé maminky, a prošla jsem si tím i já, si nebývají jísté, jaké zvolit oblečení pro děťátko, aby mu nebyla zima nebo naopak velké teplo. Vybírejte kvalitní oblečení z bavlny. Pokud bude mít miminko studený nos, ruce a nožičky, je to jeden z ukazatelů, abyste je více oblékla. Nejvíce tepla odchází z hlavičky a nožiček. Proto nezapomínejte na čepičku a ponožky. Podívejte se na naši nabídku - OBLEČENÍ PRO NEJMENŠÍ Součástí každodenní hygieny bude ošetřování pupíku. Hojící se pupík čistěte nejméně třikrát denně. K očistě použijte vatové tyčinky s lihem. Každý den ošetřujte také nosní dírky a ouška. Do nosních dírek nejprve aplikujte zvlhčující kapky a poté je šetrně vyčistěte. V případě očisty oušek můžete zakoupit speciálně upravené vatové tyčinky, které nedovolí hlubší vniknutí do zvukovodu. Některé děti se narodí s dlouhými nehtíky. Nebojte se jejich stříhání. Mějte ve výbavičce nůžtičky s kulatou špičkou. Pokud jste šikovná, můžete použít i klasické manikúrní nůžky, ale i tak, buďte opatrná. Vlásky, pokud to není nezbytně nutné, umyjte až po šestinedělí. Na jemné vlásky Vašeho miminka je vhodný kartáč s jemným vlasem. V eshopu nabízíme sadu Tommee Tippee kartáček a hřebínek.      
Zobrazit článek >
 
První měsíc s miminkem I. - přebalování
S příchodem miminka se stanete nejen hrdou a milující mámou, také vám přibydou radosti i starosti s péčí o malého človíčka. Veškerý svůj volný čas budete věnovat tomu malému uzlíčku, který si bude vyžadovat tu nejlepší péči. Přebalování Dnes si můžete vybrat z mnoha druhů plenek. Na trhu jsou k dostání jednorázové nebo látkové plenky. Každá máma bude preferovat něco jiného a taktéž velmi citlivá pokožka miminka. Počůranou plenku vyměňte pokaždé, když bude "naplnená". Nikdy ji nenechávejte déle, než je nezbytně nutné. Na jemné pokožce novorozence mohou vznikat nepříjemně bolestivé opruzeniny.  Po každém přebalení ošetřete pokožku miminka speciálním krémem. U děvčátek utírejte genitálie vždy zepředu směrem dozadu. V opačném případě hrozí zanesení infekce do močové trubice. Po každém přebalení si pečlivě umyjte ruce. Pokud kojíte, vyvarujte se pikantních a nadýmajících jídel. Zbytečně byste tím potrápila bříško Vašeho miminka. V našem eshopu Eiffel Optic nabízíme: Bambusové plenky - vzor sloni - bílé Mušelínové plenky - šedé - modré - vzor králíčci Látkové pleny - vzor sloni Jednorázové plenky   Jestliže si vyberete variantu jednorázových plenek, vyzkoušejte EKO PLENKY KIT & KIN. Tyto plenky jsou mnohem ohleduplnější k citlivé pokožce novorozence. Obsahují daleko méně chemikálií, které by mohly podráždit citlivou kůži miminka. Nejsou běleny chlórem.    
Zobrazit článek >
 
První měsíc s miminkem II. - koupání
Koupání bude jednou z dalších příjemných povinností, u kterého si užijete společné šplouchání a cákání ve vodě. Novorozené miminko je vhodné koupat dvakrát až třikrát týdně. Ve dnech, kdy nebudete miminko koupat, se doporučuje otírání namočenou žínkou. Ve výbavě by vám neměla chybět koupací podložka do vany, koupací vanička nebo kyblík. Záleží na vás, co si zvolíte jako pohodlnou variantu koupání. Já jsem měla koupací vaničku, kam jsem vkládala podložku. Tu jsem posléze využila i při koupání ve velké vaně. Teplotu vody si vždy ověřte teploměrem. Technika ponoření předloktí bývá zrádná. Používejte kvalitní dětskou kosmetiku, která je šetrná k pokožce. Po umytí pokožku důkladně vysušte a namažte vhodným krémem nebo dětským olejíčkem. Plenkovou oblast preventivně namažte speciální mastí proti opruzeninám. Při koupání miminka zajistěte: teplo v místnosti, kde budete miminko koupat vaničku naplňte vodou jen z poloviny teplota vody by měla být okolo 36°C do vody kápněte pár kapiček dětské pěny do koupele - velmi příjemná je Bublinková koupel a mycí gel pokud nemáte podložku, přidržujte miminko jednou rukou vlásky umývejte na konci koupání, aby hlavička neprochladla, než umyjete tělíčko- příjemnou vůni a jemnou péči dodá Dětský šampon Baby připravte si měkkou a nahřátou osušku k zabalení a osušení miminka po koupeli miminko nikdy nenechávejte bez dozoru!!!! Zajistěte Vašemu miminku pohodlnou koupel s LEHÁTKEM DO VANY BEABA.
Zobrazit článek >
 
Kam na dýňové slavnosti
S příchodem podzimních dnů sklízíme dýně, které najdou uplatnění nejen v naší kuchyni, ale také jako dekorace našich exteriérů. Pokud si vypěstujete tykev olejnou, získáte z ní nejen vynikající a chutnou dužinu, ale také semena bez slupky, které jsou bohaté na vitamíny, minerály a esenciální mastné kyseliny Omega 3 a 6. Pravidelná konzumace dýňových semen zlepšuje kvalitu vlasů a nehtů. Snižuje cholesterol a redukuje vysoký krevní tlak. Během puberty minimalizuje vznik akné. Pravidelnou konzumací si také podpoříte dobrou náladu. Tradičními, podzimními akcemi, které se věnují těmto výpěstkům jsou dýňové slavnosti. Zde můžete zakoupit a ochutnat dýňové dobroty a zažít zajímavý doprovodný program pro celou rodinu. Kam na dýňové slavnosti: Brno-Modřice, Zahradnické centrum Brabec (5. - 6. 10. 2019) Praha, Zahradnické centrum Chládek (5. - 6. 10. 2019) Bakov, Flora Garden (5. - 6. 10. 2019) Teplice, Zahradnictví Dvořák a syn (5. - 6. 10. 2019) Šebrov, Zahradnictví u Kopřivů (5. - 6. 10. a 12. - 13. 10. 2019) Králův Dvůr, Zahrada Lisý (11. - 13. 10. 2019) Pardubice, AZ Garden (12. - 13. 10. 2019) České Budějovice, Zahradnické centrum Ferenčík (12. - 13. 10. 2019) Líbeznice, Zahradnictví Líbeznice (12. - 13. 10. 2019)   Pokud si chcete uvařit nějakou dýňovou dobrotu a nemáte inspiraci, zakupte si kuchařku DÝNĚ - 50 SNADNÝCH RECEPTŮ.
Zobrazit článek >
 
Jetelová směs: Seznamte se s účinky jetele
Už jste zaznamenala náš produkt Jetelová směs v našem e-shopu? Málokdo ví, že tak obyčejná a častá rostlinka jako je jetel dokáže mít významné účinky na lidské zdraví. Jaké pozitivní vlivy můžete shledat při působení na organismus? To se dozvíte v našem článku.  Jetel můžete užívat v době chřipek, pomáhá léčit nachlazení, dokonce i dráždivý kašel. Pomáhá taky při léčbě bronchitidy a černého kašle.  Jetel dokáže tlumit projevy menopauzy a dobře známého problému jménem přechod. Ženám jetel prospěje taky co se týče oblasti intimní. Léčí vaginální záněty i kožní problémy. Pomáhá redukovat výtok a celkově nastoluje gynekologickou pohodu. Dokáže dokonce srovnat nepravidelný menstruační cyklus.  Vyřeší problém onemocnění kůže. Podpoří funkci jater a léčí případné jejich poruchy.  Jetel je vhodné užívat v době rekonvalescence. Posiluje imunitní systém a dodává tělu energii.  Přípravky s jetelem se využívají taky při detoxikaci organismu. Jetel má vliv na čištění krve.  Přípravek prospěje očím, posílí zrak a léčí všemožné nemoci.  Jetel seženete ve formě tablet, čaje, různých extraktů a dokonce i v sušené podobě.  My vám nyní představujeme jetelovou směs obohacenou o další tělu prospěšné látky. Doplněk stravy užívejte dvakrát až čtyřikrát denně po jedné až třech lžičkách. 
Zobrazit článek >
 
Houbaření pro děti
Velmi ráda vzpomínám na své dětství, kdy jsme s tatínkem pořádali brzké ranní výpravy na houby. Jelikož jsme měli les jen pár kroků od domu, měli jsme většinou výhodu prvních houbařů. Košíky jsme brzy naplnili kuřátky, janky nebo modráky. Ač houby téměř nejím, ráda je sbírám i dnes. Nyní chodím na houby se svojí rodinou a musela jsem se naučit řádně rozpoznat, kterou houbu vzít a kterou ponechat v lese. Pomozte i vašim dětem, zábavnou formou, naučit se rozeznávat houby našich lesů. S knihou MOJE HOUBOVÁ ABECEDA vám to půjde jedna radost. Mochomůrku červenou lze snadno rozeznat od jiných hub. Na první pohled zaujme svojí výrazně červenou barvou kloboučku s bílými tečkami. Avšak u mochomůrky zelené nebo také bílé, jak se také nazývá se můžete splést. Je to velmi prudce jedovatý druh houby. Málo znalý houbař si ji může splést s žampionem. Při sběru hub je velmi důležité, všímat si všech znaků. Pokud se vydáte na sběr hub s dětmi, dejte na ně pozor, aby houby neochutnávaly. Mohly by ochutnat druh houby, která je prudce jedovatá už v syrovém stavu. Při otravě je dětský organismus více ohrožený než u dospělého člověka. Zapomeňte na pověry, které neplatí: jedovaté houby nejsou okousané od plžů ani červivé jed v houbách se zničí tepelnou úpravou jedovaté houby jsou pestře zbarvené stříbro v kontaktu s jedovatou houbou zčerná Dříve než se vypravíte na sběr hub, naučte se je dokonale poznávat!  
Zobrazit článek >
 
Proč pít burčák? II
Mezi nevýhody burčáku patří fakt, že nápoj obsahuje poměrně dost cukru, čímž není vhodný pro diabetiky. Lidé reagující na přílišné množství cukru by měli pít burčák opatrně.  Na rozdíl od cukru, který burčák tělu dodává, tento alkoholický nápoj pomáhá odbourávat tuky. Samozřejmě je stále dobré myslet na to, že jde o alkohol. Pokud se však zaměříme na jeho účinky v malém množství, pamatujte si, že má dobrý vliv na cévy a bojuje proti vysoké hladině cholesterolu.  Na burčáku si můžete pochutnávat často, přistupujte však k jeho konzumaci s mírou. Ideální množství denního příjmu by se mělo držet do dvě stě mililitrů. Na tomto množství se shodují skoro všichni odborníci.  Výběr kvalitního burčáku vždy nebývá snadný. Přes velkou dávku cukru bohužel jeho chuť úplně nepoznáme, a tak je vhodné zaměřit se především na barvu. Ta by měla být zlatavá, okrová až nahnědlá. Pokud burčák nalijete do průhledné nádoby, rozhodně by neměl být kalný. Neznamenalo by to, že je nápoj starý, nýbrž že déle kvasí. To znamená, že ztrácí nad míru cukru a mění se v silnější alkohol. Tato informace nám napovídá další degustační znamení. Pokud je burčák méně sladký, pak už pravděpodobně kvasí déle. Jestliže v něm cítíte dosti alkoholu a cukr nevýrazně, to znamená, se jedná o méně čerstvou tekutinu.  Vyrazte taky pro vitaminovou bombu, která navíc dokonce posílí vaši imunitu. A pozor, po nákupu nezapomeňte povolit víčko, aby mohl oxid uhličitý z láhve unikat. Burčákové nápoje neustále kvasí, pokud by byla láhev plně uzavřena, mohla by vybuchnout. 
Zobrazit článek >
 
Řežeme a omlazujeme okrasné keře a stromy I.
Práce na zahradě prakticky nikdy nekončí. Brzy z jara připravujeme půdu k osetí a osázení. Během léta sklízíme úrodu nebo se radujeme z květenství. Řez okrasných dřevin a stromů lze prováděd, při vhodném počasí od měsíce října do března. Každý strom i keř dostal do vínku svůj tvar, který mu v budoucnu zajistí ty nejlepší podmínky pro život. Pokud jej vsadíte do své zahrady, postupem času se dočká nějakého omezení. Ať už pro prostor nebo z důvodu tvaru. Řez i střih, který u okrasné dřeviny nebo stromu provedete v nejčastějších případech navždy změní jejich tvar. Pokud nejste odborníky, může se stát, že se výsledek vašeho zásahu nesetká s danou představou, kterou jste si vytvořili. Kdy řezat a kdy ne? v některých případech nemusíte okrasnou dřevinu nijak upravovat. Pokud máte dostatečně velký pozemek, kde větve daného keře či stromu nijak neohrožují vaši bezpečnost a nebrání úžívání pozemku, můžete nechat dřevině volný prostor k růstu. dále se řez a střih řídí podle formování větví nebo omlazování. Pak nastvává fáze občasného nebo každoročního zásahu. Kde nezasahovat listnaté stromy - dub, jilm, ořešák, líska, neopadavý dřišťál, cesmína, kdoulovec, štědřenec, magnólie, vilín, dřevitá pivoňka, pěnišník, aj. jehličnany - jedle, borovice, okrasný cedr, některé druhy cypřišů, okrasné kultivary smrků, aj.   Práci při střihu okrasných keřů a stromů vám ulehčí ZAHRADNICKÉ NŮŽKY FLO.
Zobrazit článek >
 
SVOBODNÝ PŘÍSTUP K INFORMACÍM BUDE OD PŘÍŠTÍHO ROKU RYCHLEJŠÍ
Dne 24. 4. 2019 nabyl účinnosti zákon č. 111/2019 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o zpracování osobních údajů. Tento zákon zapracovává do dalších právních předpisů změny vyvolané přijetím nového zákona o zpracování osobních údajů.     Jaké změny to jsou a co konkrétně přinášejí? Zmíněný zákon mění mimo jiné také tzv. „stošestku“, tedy zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím. Především upravuje postavení a pravomoci Úřadu pro ochranu osobních údajů, který je nově příslušný k přezkoumání rozhodnutí nadřízených orgánů v přezkumném řízení a k přijímání opatření proti jejich nečinnosti. Tyto změny by měly vést k efektivnějšímu a rychlejšímu vyřizování žádostí o informace. Úřad pro ochranu osobních údajů se také nově stal nadřízeným orgánem pro některé povinné subjekty. Nově může nadřízený orgán (popř. Úřad pro ochranu osobních údajů rozhodující v přezkumném řízení) v případě,  kdy dojde k závěru,  že povinný subjekt odmítl žadateli nezákonně poskytnout informaci, vydat tzv. informační příkaz. Informační příkaz přikazuje  povinnému subjektu poskytnout žadateli příslušné informace, které byly nezákonně odepřeny. Od 1. ledna 2020 bude možné se obrátit na Úřad pro ochranu osobních údajů v případě, kdy povinný subjekt odmítl  žadateli o informace vyhovět, žadatel si přeje podat odvolání nebo stížnost na postup při vyřizování žádosti o informace a zároveň nelze určit nadřízený orgán povinného subjektu dle ustanovení § 178 správního řádu. Doposud o odvolání a stížnostech v těchto případech rozhodoval ten, kdo stál v čele povinného subjektu. Podle uvedených změn v zákoně o svobodném přístupu k informacím se bude postupovat až od 1. 1. 2020. Zákonodárce ponechal Úřadu pro ochranu osobních údajů prostor, aby se mohl připravit na svou novou působnost v oblasti práva na informace.  Mgr. Daniel Macek, partner (macek I legal)
Zobrazit článek >
 
Jedlé druhy dýní I
Vlastně i samotné dýně patří do naší podzimní tematiky. Dnes vás seznámíme s nejznámějšími druhy dýní, které si můžete připravit v kuchyni. Znáte je všechny? Náš článek vám prozradí, jak s konkrétními dýněmi pracovat a co vám která nabídne.  Dýně žaludková  Tato dýně se pro svůj specifický tvar používá někdy za účelem výzdoby, mnohem lepší je však k jídlu. Chutná po oříškách. Jako jedna z mála se hodí ke konzumaci i za syrova, můžete ji jíst dokonce se slupkou. Dorůstá se pouze drobných velikostí, na pěstování není nijak náročná. Pokud chcete pěstovat dýně na malé zahradě, pak je tento typ ideální.  Hokkaido  Když se řekne dýně, mnoho a snad i nejvíce z nás si jistě vzpomene na druh Hokkaido. Jedná se většinou o dýně kulatého tvaru v oranžové či červené barvě. Existují taky zelené Hokkaido, ty se k nám však moc nedostanou. Dužina dýně je při správném uzrání měkká a poddajná. Hokkaido je náročnější na pěstování, hlavně pokud chcete, aby značně vyrostla. Vaše péče však bude stát za sklizené poklady.  Dýně okrasné Pojmenování tohoto druhu vás může zmást. I když okrasné plodiny obvykle slouží pouze skutečně ke kráse nikoliv k užitku, s dýněmi to tak úplně neplatí. Tyto dýně lze ideálně až po tepelném opracování konzumovat, počítejte však s náročnější přípravou, neboť bývají poměrně tvrdé a obsahují málo dužiny. Zpracovat ji ale určitě můžete. 
Zobrazit článek >
 
Jedlé druhy dýní II
Dýně Goliáš  Již název vám napoví, že se bude jednat o mohutný druh dýně. Goliáš může mít až třicet kilogramů. Hodí se zejména na zavařování. Z této dýně vyrobíte výborný kompot i marmeládu. Pozor na skladování, dýně obsahuje dost vody, velmi rychle uhnívá. Hodí se i jako pokrm pro zvířata.  Máslová dýně  Máslovou dýni u nás jen tak na zahrádkách nebo polích nepotkáte. Je velice náročná na podnebí, potřebuje slunečno a teplo. Dováží se k nám však hojně, neboť jde o jeden z nejpěstovanějších druhů dýní. Velkou výhodou je to, že dýně obsahuje málo semen a hodně dužiny, ekonomicky vám vyjde při vaření nejvýhodněji.  Dýně Chioggia  Známý nebo neznámý název? Tato dýně dorůstá poměrně velké velikosti, váhově se můžete těšit na čtyři až šest kil dýňových potěšení. Možná vás překvapí, že dýně Chioggia chutná sladce, dala by se přirovnat k mrkvi. Má velmi tvrdou slupku, čímž znesnadňuje své zpracování. Používá se i k výzdobě. Dýně špagetová  Špagetová dýně může být podlouhlá i kulatá, název dostala podle své dužiny. Jedná se o dýně váhově patřící kategorii do tří kilogramů. Mají obvykle smetanovou žlutou či oranžovou barvu. Dužina špagetové dýně ne vláknitá. Právě z těchto důvodů je vhodné dýni použít do polévky. Přidat ji však můžete třeba taky do těstovin nebo salátu. Svou vizáží je specifická a dá se použít jako dekorativní surovina. 
Zobrazit článek >
 
Síla sebeléčení
Mnohé z našich zdravotních neduhů a nemocí pocházejí z toho, jaký postoj máme vůči sobě samému a k našemu bytí na tomto světě. Někdo může pociťovat strach, nízké sebevědomí nebo je příliš bouřlivý a tak také prožívá veškeré životní situace. Dlouhodobý nepříjemný stav našich myšlenek, vyjadřování a pocitů nás negativně ovlivňuje a dává sílu růstu různým onemocněním. Někdy se jedná i o dlouhodobě generační záležitost, která, když není vyřešena, postihuje nová pokolení. Můžete navštívit lékaře a polikat spoustu léků, ale existuje i jiný způsob, jak na daný zdravotní problém pohlížet a přistoupit k jeho odstranění. Například moje kamarádka v dětství často trpěla na chřipky. Měla velmi přísné rodiče, kteří jí doslova nalajnovali život. Jelikož byla plachá, neměla tu kuráž a odhodlání k jakémukoliv odporu a vyjádření svého názoru. Co tedy znamená chřipka? Nemocný člověk s chřipkou si neumí říct o své potřeby, nedokáže se sám prosadit. Má velkou touhu vykřičet své pocity. Brání mu v tom strach a bezmoc. Proto mlčí a vše v sobě dusí - potlačuje emoce. Žije ve falšné doměnce, že je vše v pořádku. Jak si pomoci? Žádejte druhé v klidu a nebojte se vyjádřit své touhy, názory a pocity. Nebojte se odmítnutí. Přiznejte si skutečný problém a bolest. Kamarádka takto trpěla až do svých čtrnácti let. Když nastoupila na střední školu, a pro velkou vzdálenost od bydliště byla přes týden na internátě, našla si skvělé přátele a poznala příjemné učitele, získavala i sebevědomí uskutečňovat své sny a touhy. S rodiči si v té době vytvořila určitou podobu konverzace. Každou neděli, než měla odjíždět z domu, určili si hodinku takzvané "rodinné porady". V poklidné atmosféře si vzájemně sdělili témata k probrání a snažili se najít vzájemně výhodné cesty. Učili se vzájemnému naslouchání a klidné komunikaci. Pokud i vás trápí zdravotní neduhy a chcete s nimi zatočit pomocí vniřtní změny, zakupte si knihu SÍLA SEBELÉČENÍ.  
Zobrazit článek >
 
Připravte své tělo na podzim: Pleť a kůže potřebuje zvláštní péči I
V jednom z našich předchozích příspěvků jsme se zabývali komplexní přípravou na podzim, která souvisí se vzdálením sluníčka, klesáním denních teplot a dalšími pro nás možná zprvu dost nepříjemnými okolnostmi. Dnes se pozastavíme u problému jménem pokožka. Jak ochránit svou kůži a pleť? O tom vám dnes něco prozradí náš článek. Součástí článku jsou samozřejmě i doporučení na vhodné produkty, tak jako vždy.  Doplňujte tekutiny a hydratujte  Jasně, přes léto tu žízeň tak nějak máme skoro pořád. Horko, silné sluneční paprsky, aby nás nebolela hlava, tekutiny jsou nutností. Je pravda, že s příchodem podzimu skutečně můžete pitný režim mírně snížit, většina z nás jej však omezí razantně, až nezdravě. Doplňovat do těla dostatečné množství tekutin je taky základ dobré imunity. Proto dbejte na dostatečnou konzumaci tekutiny. Hydratace je důležitá pro celé tělo komplexně, samozřejmě však taky pro pleť. Abyste zamezila její dehydrataci, používejte vhodné přípravky, které ji nejen dodají potřebnou vláhu, ale taky zařídí její vitalitu i v době podzimu. V létě jste jistě používala krémy lehké, se zimou můžete přistoupit k mírně těžším krémům, nepřežeňte to však, vaše pleť potřebuje dýchat stále.  Vyzkoušejte skvělý hydratační krém s kyselinou hyaluronovou. Unikátní složení pro viditelné omlazení každé pleti. Složení krému účinně ovlivňuje zklidnění a obnovení rovnováhy pleti. Krém obsahuje nízkomolekulární kyselinu hyaluronovou, která se dobře vstřebává do hlubších vrstev pokožky. Tato "tekutina budoucnosti" urychluje obnovu tkáně a má uklidňující účinek. Krém je určen pro věkovou skupinu 25-60 let.
Zobrazit článek >
 
Připravte své tělo na podzim: Pleť a kůže potřebuje zvláštní péči II
Peeling se musí stát jasnou volbou  Je možné, že jste používání peelingu přes léto dost zanedbávala, viďte? Nechtěla jste narušit tak krásně opálenou kůži? Jenže teď je shození odumřelé kůže opravdu nutnost, aby vaše tělo mohlo správně dýchat. Pamatujte na to, že peeling si nezaslouží pouze vaše pleť, ale i celé tělo. Pro obličej a tělo byste měla využívat ideálně jinou kosmetiku, ta na pleť by měla být šetrnější. Zvlášť si pak můžete vybrat ještě speciální peeling na nohy, který si dokáže poradit s problémem jménem ztvrdlé paty.  Káva vs. zelený čaj  O zeleném čaji se již zmiňoval předchozí článek, myšlenka však stojí za drobné opakování. Čaj obsahuje spoustu antioxidantů, které prospějí samozřejmě také vaší pleti. Bude zářit a bude plná energie, i když se venku počasí zrovna smát nebude. Pozor na výrazné navýšení kávových nápojů, ke kterému by během podzimu mohlo dojít. Jestliže jejich příjem zvýšíte, vzpomeňte si na odstavec o tekutinách, budete jich potřebovat ještě víc.  Nezapomínejte na vlasy  Když už se tu bavíme o kráse, samozřejmě bychom neměly zapomenout na chloubu mnohých z nás. Vlasy. Jak jsou na tom vaše kamarádky po létu? Jistě by potřebovaly vzpružit. Objednejte se ke svému kadeřníkovi alespoň na zastřižení konečků. A třeba vás společně napadne i nový přeliv pro oživení účesu. Nechte se hýčkat vhodnými přípravky, které oživí každý váš vlas. Starat se o vlasy je třeba i celou zimu, vyberte si vhodnou domácí péči v našem e-shopu. 
Zobrazit článek >
 
Stop srovnávání - každá z nás je nádherný originál
Ona má lepší postavu, hustší vlasy, hezčí nos a krásné oči! Proboha, ona má to nebo toho, co jsem chtěla já! Jakto, že jsem taková ...? Určitě i Vy jste se nejedenkrát srovnávala s nějakou ženou z pohledu vzhledu nebo s jiným člověkem, který má "lepší" (podle Vás) kariéru, dům, auto nebo život. A pak jste probděla nějakou tu noc s mučivými myšlenkami, které Vám nedaly spát a Vy se ptala sama sebe: "Proč ona/on a ne já?" a podobně. Srovnávání je zabiják sebedůvěry. Je to předem vždy prohraný boj. Nehodnoťte a nesrovnávejte se s ostatními. Pokaždé, když to uděláte, Vaše sebevědomí začne prudce klesat a Vy o sobě začnete tvrdě pochybovat. Možná Vám na nějakou chvilku zalichotí to, když potkáte někoho, kdo je z Vašeho pohledu slabší. Jste v klidu a nemáte tendence na sobě pracovat. Pokud víte o svých "slabinách", které chcete změnit nebo si jednoduše stanovíte nějaký cíl, kterého chcete v životě dosáhnout, srovnáváním s druhými pouze odvádíte Vaši pozornost od sebe samotné. Začnete směřovat jinam, než jste si sama vytýčila. Zničíte si tak postup ke svému lepšímu já. Pak přijde doba vnitřních muk, které pozvolna odejdou a Vy budete opět na začátku. Není to škoda? JE! Zapracujte na svém sebevědomí! Například s knihou JAK ZÍSKAT ZDRAVÉ SEBEVĚDOMÍ. Pokud budete plánovat nějaký cíl, rozvrhněte si jej na vícero etap. Je důležitější dosáhnout daného s úspěchem, kde cesta k uskutečnění bude chvilku trvat, než-li být pod tlakem, že nestíháte. Pokud už narazíte na někoho, s kým byste měla tendence porovnávání se, otočte své myšlenky k tomu, že si z dané osoby vezmete inspiraci. Co se Vám na daném člověku líbí, co chcete mít jak on? Každý den si říkejte, že se máte ráda. Každý člověk je krásný originál a byla by velká nuda, kdybychom se sobě podobali jako vejce vejci. Zařiďte si svůj krásný život. Kniha SROVNÁVÁNÍ, ZABIJÁK VAŠEHO SEBEVĚDOMÍ Vám pomůže stát se milujícím se člověkem, který ví co od svého života chce.
Zobrazit článek >
 
Anglická nepravidelná slovesa s přehledem
Mezi takzvané strašáky anglického jazyka patří například nepravidelná slovesa. Pokud máte snahu naučit se aktivně používat angličtinu, je zcela bezpodmínečné tato slovíčka znát. Anglický jazyk má zhruba 280 nepravidelných sloves. S některými výrazy se začátečníci a středně pokročilí nemusí vůbec zabývat, jelikož se v běžné komunikaci téměř neobjevují. Pokud cílíte na úroveň INTERMEDIATE, měli byste se naučit zhruba 90 nepravidelných sloves. Možná se budete ptát, jakou využít metodu, abyste se jich naučili co nejvíce a v nejkratším časovém úseku. Každý to má s učením jinak a potřebuje odlišný čas, kdy je schopen naučit se jedno slovíčko. Určitě bude skvělé, pokud máte pozitivní motivaci naučit se anglický jazyk. Možná vás čeká cesta do anglicky mluvících zemí nebo tento cizí jazyk budete chtít využít v zaměstnání. Učte se podle příkladových vět. Není nic horšího, pokud nevíte, jak a kdy nepravidelná slovesa použít. Tudíž si osvěžte znalosti gramatiky. A v neposledním čtěte. Čtěte kdykoliv a kdekoliv je to možné. Začněte od knih, které poskytují jak českou tak anglickou část textu a jsou rozděleny do jednotlivých znalostních úrovní. Vždy je lépe věnovat angličtině alespoň 15 minut denně, než sedět u učení 4 hodiny v tahu. Obklopte se angličtinou. Přehlednou pomůckou pro učení ANGLICKÝCH NEPRAVIDELNÝCH SLOVES vám bude tabulka se stejnojmenným názvem.
Zobrazit článek >
 
Cvičení pro budoucí školáky
Nastoupilo vaše dítko do předškolního vzdělávání a za rok bude nastupovat do první třídy základní školy? Rádi byste jej připravili nenásilnou formou na povinnosti prvňáčka? Pořiďte mu pracovní sešit CVIČENÍ PRO BUDOUCÍ ŠKOLÁKY. V této cvičebnici si budoucí školáci procvičí zábavnou formou vše, co je potřebné pro úspěšné zvládnutí prvního školního roku. Pomocí hravých cvičení a úkolů se naučí základům počtů, psaní i logiky. Jak už šířil Jan Ámos Komenský, škola by měla být především hrou. Sami dobře víte, že jste se něčemu lépe naučili, když vás daná látka bavila a mohli jste se s ní seznámit pomocí nějakého pokusu nebo hry. Naučit se poznávat písmenka zvládne s přehledem již tříleté dítko. Opravdu k tomu stačí pohodové prostředí, zajímavý učební podklad a navození hry. Tato cvičebnice bude skvělou pomůckou i pro malé neposedy, kteří dlouho nevydrží u jedné činnosti. Při vyučovaní a samotném učení budou potřebovat soustředění, aby lépe pochopili co se mají učit. Díky hravým úkolům si procvičí jemnou motoriku. Je důležitá pro správné držení tužky nebo pera v ruce. Také pro správné vedení tahu písma. Mnoho dětí se špatně naučít držet pero a po krátké době mívají unavené nejen prsty, ale také celou ruku. Bavte se společně při učení s vašimi dětmi za pomoci cvičebnice CVIČENÍ PRO BUDOUCÍ ŠKOLÁKY.
Zobrazit článek >
 
Připravte své tělo na podzim I
Nedá se nic dělat, chladnější dny jsou přede dveřmi. Je čas se na podzim po tropickém létě patřičně připravit. Můžete se těšit na mnoho článků s podzimní náladou, které vám v našem e-shopu postupně budeme představovat. V přípravě jsou speciální podzimní tipy, dále recepty na nejlepší zahřívací jídla a nápoje, ani se nenadějete a přijdou taky rady na Vánoce. Začínejme však pomalu. Pojďme se nyní naladit na podzimní mood se vším všudy. Přečtěte si dnešní článek se spoustou zajímavostí.  Podpořte imunitní systém  Zejména pokud bude nástup podzimu rychlý, tělo se špatně s jeho příchodem začne srovnávat. To se můžete projevit zejména na obranyschopnosti organismu. Podpořit imunitní systém můžete snadno pomocí vitaminů a minerálních látek. Všechny zdravé prvky můžete tělu dodávat pomocí doplňků stravy nebo jednoduše zvyšte příjem čerstvého ovoce a zeleniny. Pro tělo však chladné ovoce s blížící se zimou není příliš vhodné, raději vsaďte na smoothies, které příliš nechlaďte, bude vám chutnat i za pokojové teploty.  První pomoc při prochladnutí Přišla doba, kdy přestáváme odhadovat, jak moc se do zimy obléknout. Co se dá dělat, připravení pomocníci na prochladnutí by měli být samozřejmostí. Jak zabránit vzniku chřipky? Nejlepšími přírodními antibiotiky jsou bezesporu med a taky česnek s cibulí. Med můžete přidávat preventivně do čaje. Z česneku a cibule si občas uvařte silný vývar. Tuto zeleninu však můžete konzumovat i syrovou, její účinky vám jen prospějí. 
Zobrazit článek >
 
Hojivé účinky řebříčku
Řebříček obecný (Achillea millefolium) - je rozšířenou bylinou nejen v Evropě, ale i v Asii. Vyskytuje se na suchých loukách, u cest, při okraji lesů od nížiny do hor. Užívaná část Nať - se seřezává v době kvěu (červenec až září). Suší se rychle ve stínu. Při umělém sušení nesmí teplota překročit 40oC. Bylina má slabý aromatický pach a přihořklou, poněkud slanou chuť. Účinné látky a působení Obsahuje hlavně silici s azulenem, alkaloid, flavony a tříslovinu. Působí uvolnění křečí, účinkuje povzbudivě na vylučování žaludečních šťáv a na krevní oběh. Utišuje kašel. Užití Při žaludečních poruchách si připravte vnitřní nálev (2 polévkové lžíce, což je cca 5 g řezané drogy, na šálek vody). Tento nálev užívejte i při nadýmání a proti kašli. Při krvácivých stavech má daný nálev schopnost zvýšení srážlivosti krve. Řebříček zároveň působí protizánětlivě a podporuje hojení. Zevně je lze využít jako přísadu do koupelí při hnisavých ranách nebo kožních vyrážkách. Velice účinný je i k omývání rozpraskaných rukou a pat. Pro přípravu koupele používejte množství řebříčku na množství vody v poměru 2:1. Využijte léčivých účinků řebříčku v kombinaci s heřmánkem a měsíčkem zahradním - ZKLIDŇUJÍCÍ A REGENERAČNÍ KRÉM ARGITAL. Je vhodný na zarudnutí, poštípání, spálení, pupínky, opruzeniny a příznivě působí na imnimní partie.
Zobrazit článek >
 
Zaposlouchejte se do povídání Adiny Mandlové
Adina Mandlová (28. 1. 1910 - 16. 6. 1991) Jedna z největších hvězd českého stříbrného plátna. Ve filmu představovala nejčastěji drzé, chudé, ale počestné dívky nebo bohaté a znuděné manželky. Její herecký talent byl nejprve negativně přijatý tehdejšími médii, ale během své kariéry byla asi nejvíce obsazovanou herečkou. Adina Mandlová se narodila v Mladé Boleslavi. Byla nejmladším dítětem manželů Mandlových. Po třech chlapcích to byla jedniná dcera. Jelikož si otec dceru velmi přál, během jejího dětství jí dopřál mezi sourozenci výsadní postavení. Všichni jí museli vykat a vzbuzovat v ní dojem, že je výjímečná. Otec jí dával hodiny klavíru a staral se o její vzdělání. Její rodinná privilegia byla zrušena v jejích osmi letech, kdy otec náhle zemřel. Adina se tak musela věnovat domácím pracem, které dříve nemusela vykonávat. Ve škole dosahovala dobrých výsledků, ale pokulhávala v chování. Již v šestnácti letech si našla milence, což její matka těžce nesla, neboť žili na malém městě, kde se o všem ihned vědělo. Matčin přítel Adině zaplatil studium ve Francii, odkud byla po dvou letech vyloučená, opět, za špatné chování. Po návratu do Čech se přestěhovala do Prahy, kde se živila jako manekýna. Zanedlouho přijala malou roli ve filmu Děvčátko, neříkej ne!, díky níž se dostala k herectví. Seznámila se s Hugo Haasem, s nímž natočila osm filmů. Po nějakou dobu s ním také žila. Rozešli se v roce 1937. Po válce byla vězněná a vyslýchaná pro údajné styky s Němci. Aby unikla pronásledování, vdala se roku 1947 za pilota Josefa Kočvárka a po získání britského občanství žila v Londýně. Zde se snažila navázat na svoji tehdejší profesi herečky. Avšak její angličtina nebyla perfektní, proto jako herečka příliš neprorazila. Po rozchodu s Kočvárkem si roku 1949 vzala Geoffreyho. Taktéž i toto manželství po dvou letech zkrachovalo. Roku 1950 Adina onemocněla tuberkulózou a léčila se ve Švýcarsku. V roce 1954 si vzala módního návrháře Bena Peersona. U něj dříve pracovala jako manekýna. Později se odstěhovali na Maltu. Ač byl Ben homosexuál, pro Adinu to byl jediný muž, kterého kdy opravdu milovala. Po jeho smrti se Adina Mandlová počátkem roku 1991 vrátila do Čech. Zemřela 16. 6. 1991. Nechala se pohřbít v nejprostším rubáši s polorozvitou růží v ruce. Poslechněte si životní vyprávění Adiny Mandlové, které vzniklo díky nahrávaným rozhovorům s Josefem Škvoreckým.
Zobrazit článek >
 
Poznejte druhy rýže III
Rýže. Pro někoho postradatelný, pro jiného nezbytný pokrm, bez kterého by se neobešel. Jak hodně v kuchyni využíváte rýži? V tomto článku vám představíme ještě další speciální druhy rýže, které zpestří vaše pokrmy.  Rýže obsahuje velké množství vlákniny a taky bílkovin. Určitě oceníte i podstatné množství vitaminu B. Jedná se o lehkou surovinu, kterou může jíst kdokoliv. Hodí se pro seniory i malé děti, dokonce se podává zejména při dietě i zvířatům.  Rýže patna  Tato rýže má speciálně dlouhá a velmi úzká zrnka. Můžete ji jíst neloupanou i bez slupek, často se právě z této rýže vyrábí produkt parboiled.  Rýže parboiled Tento druh rýže je speciální tím, že se nelepí. Pokud si nejradši pochutnáte na sypké dobrotě, navíc loupané, pak sáhněte po tomto druhu rýže. Připravuje se speciálním způsobem, nejprve se vakuuje, pod tlakem a v horké vodě tvrdne.  Rýže bomba Tato speciální rýže je také z Evropy, konkrétně ze Španělska. Celým názvem arroz bomba je typ pěstovaná v oblasti Valencie. Pokud znáte unikátní pokrm paella, můžeme vás ujistit, že se připravuje právě z této rýže. Šafránová rýže nebude chutnat dokonale, pokud směs nevytvoříte z tohoto rýžového druhu.  Pokud chcete zpestřit chuť rýže ještě jiným způsobem, přidejte do pokrmu kokosové mléko, pár kapek citronu nebo mandle, ideálně opražené. Rýži taky pro lepší chuť můžete uvařit ve vývaru. Pokud vsadíte na různé druhy bylinek, chybu taky neuděláte.
Zobrazit článek >
 
Poznejte druhy rýže IV
Černá rýže  Černá rýže má poměrně zajímavou historii. V dřívějších dobách se jednalo o nejváženější druh rýže. Do úst si jej mohli vložit pouze mocní panovníci a vládcovi rádci. Pěstovala se v Číně. V dnešní době jde už o poměrně známou surovinu, která se pěstuje nejen v Asii, ale taky v Africe. Prestiž si tento druh rýže do jisté míry zachoval, jedná se o méně častou plodinu, její vypěstování i zpracování je náročnější. Kilogram této rýže vás u nás vyjde asi na sto třicet až sto čtyřicet korun. Rýže se přimíchává pro zpestření designu do jiných rýží. Často se z ní vyrábí dezerty, hodí se však taky jako příloha.  Rýže Arborio O tom, že není rýže jako rýže, vás přesvědčí právě tento druh. I když byste možná odhadovala, že všechny rýžové druhy se pěstují na území Asie, pak vám nyní prozradíme, že tak to určitě není. I v Evropě seženete specifické druhy pěstované zejména kolem Středozemního moře. Příkladem je právě Arborio, rýže, která má schopnost nasáknout opravdu velké množství vody, čímž se po uvaření stává poměrně lepivá. Je pevná uvnitř, na povrchu velmi jemná. Rýže se pěstuje na území Itálie, možná už tušíte, že právě z této rýže se připravují italská legendární rizota.  Carnaroli rýže  Tento typ rýže má obdobné vlastnosti jako Arborio. Rýže je krátkozrnná, kratší a více zakulacená. 
Zobrazit článek >
 
Recept: Bábovka s květem levandule
Levandule vás ohromí nejen svojí nádhernou barvou, ale taktéž omamnou vůní. Levandulový olejíček se používá nejen pro miminka proti bolestem bříška, ale také k uklidnění naší mysli. Někomu postačí pouhá inhalace levandulové vůně, jiný si levanduli přidá i do pokrmů. Pojďte s námi zkusit upéct: RECEPT: Bábovka s květem levandule Ingredience: 250 g polotučného tvarohu 200 g pol. mouky 100 g hl. mouky 200 g másla 170 g cukru 4 vejce 4 čaj. lžičky kypřícího prášku 1 vanilkový cukr hrstičku levandulových květů - spíše méně, aby nebyla bábovka převonělá Postup: Změklé máslo utřeme s cukrem a postupně přidáme žloutky. Z bílků budeme dělat sníh, tak si je dáme bokem do jiné mísy. K máslu se žloutky přidáme tvaroh a pořádně promícháme, aby vznikla souvislá vrstva. V další míse smícháme všechny suché ingredience (mouku, cukr, prášek do pečiva a levandulové květy). Nakonec suchou směs přidáme k té tvarohové. Z bílků si vyšleháme tuhý sníh, do kterého v průběhu šlehání přidáme trošku krystalového cukru, aby byl opravdu krásně vyšlehaný. Všechno pak společně promícháme s tvarohovým těstem. Formu na těsto si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Těsto vlijeme do formy a pečeme na 180°C, cca 45 minut. Milujete levanduli? Zakupte si knihu LEVANDULE, kde najdete mnoho zajímavých informací nejen o této vonné rostlině, ale i spoustu receptů a návodů na domácí kosmetiku.      
Zobrazit článek >
 
Péče o suché vlasy
Každá žena ráda pečuje o svoje vlasy. Ať už jsou dlouhé nebo mají krátký sestřih. Víme, že příroda nadělila každé z nás jinou kvalitu a hustotu. Jedna je blondýnka s jemnými rovnými vlasy a druhá například kudrnatá zrzka s vlasy tvrdými jako dráty. Určitě i Vy sama jste se nejedenkrát přistihla při myšlence: "Takové bych chtěla mít vlasy.". Bohužel geny neovlivníme a proto se snažme alespoň vylepšit či udržet jejich nynější kvalitu. Určitě i Vy se poohlížíte po kvalitní kosmetice. Chcete dopřát to nejlepší nejen Vaší pokožce, ale také Vašim vlasům. Ty jsou denně namáhané zněčištěným městským prostředím, lakováním, barvením, slunečními paprsky a koupáním v moři či v bazénech, kde se používá chemie. Není nic jednoduššího, než když po umytí vlasů nanesete správný druh vlasové masky. Některé se nechají působit pár minut a musí se smýt, a jiné se nanášejí bez následného opláchnutí vlasů. Pokud jste majitelkou suchých a poškozených vlasů, vyzkoušejte MASKU NA VLASY - BANANA. Díky této vlasové masce budete mít vlasy hladké a vyživené. Také si užijete i po čichové stránce, kdy Vám budou Vaše vlasy vonět po banánovém koktejlu. Použití: z umytých vlasů odstraňte co nejvíce vody vlasy zvolna vysuště ručníkem, neuchylujte se k drastickému kroucení a svazování v ručníkový turban naneste vlasovou masku na poškozenou část vlasů nikdy nenanášejte vlasovou masku až ke kořínkům - vlasy by se Vám více mastily a v těchto místech nejsou vlasy natolik poškozené masku nechte působit maximálně 5 minut poté ji opláchněte studenou vodou - teplá voda by mohla smýt účinky dané masky  
Zobrazit článek >
 
Poznejte druhy rýže I
Ráda si pochutnáváte na rýžových pokrmech? Určitě víte, že si v obchodech mezi různými druhy rýže můžete vybírat. Tušila jste, že druhy rýží počítáme na tisíce? Ano, skutečně, některé rýže se od sebe liší minimálně, ale distinktivní rysy u nich najdeme. Existuje opravdu velké množství rýžových odrůd a speciálů. V tomto článku vám představíme ty nejznámější a nejoblíbenější, které snadno seženete třeba v našem e-shopu.  Rýže natural  Obyčejná? To sotva. I když zdání může mást, právě tato rýže obsahuje podstatné látky. Za zmínku stojí například vitamin B, dále vláknina, esenciální mastné kyseliny, taky důležité množství vlákniny. Rýže natural svým názvem vyjadřuje nekonečné možnosti nikoliv obyčejný druh. Můžete z ní připravit cokoliv vás napadne. Pochutnáte si na ní jako přísadě v polévce, bude vám chutnat jako příloha, výborná je i do sladkých jídel.  Rudá rýže  Přesuňme se do výšin. Představujeme vám bhútánskou rudou rýži, která se pěstuje v Himalájských pohořích. Rudá rýže vám již díky svému názvu napovídá, že září červenou až mírně hnědou barvou. Pěstována je již po tisíce let, jedná se o nejdůležitější potravinu himalájských oblastí. Určitě se vyplatí poznamenat, že tato rýže čerpe vodu z viaduktů, ve kterých se schovává spoustu živin přímo z hor. 
Zobrazit článek >
 
Poznejte druhy rýže II
Divoká rýže  Někdy ji nazýváme taky planou. Proč? Nejedná se totiž přímo o druh rýže, nýbrž semena vodní trávy, které rostou v Severní Americe. Zrna divoké rýže jsou hodně tmavá a taky dlouhá. Obsahují mnoho důležitých látek, třeba vitamin B. Tato rýže se často míchá s Basmati, o které se dočtete níže.  Basmati rýže  Basmati rýži můžete identifikovat i bez prohlédnutí. Je totiž charakteristická pro svou oříškovou vůni. Její existence spadá až hodně daleko, neboť svůj název si nese již od starých Indů. V hindštině výraz basmati znamená něco jako královna mezi vůněmi. Jedná se o nejvíce konzumovanou rýži v Indii. Vyrábí se poměrně snadno. Dojde k odstranění vnější slupky a následnému leštění.  Jasmínová rýže  S vůněmi ještě nekončíme. Pojďme rovnou přeskočit k rýži jasmínové, ze které můžete cítit také mírně oříšky, ale její vůně je smetanovější a jemnější. Jasmínovou rýži můžete snadno slepit, to s Basmati nedokážete. Jasmínová rýže je taková univerzální. Hodí se jak na slané pokrmy, tak k přípravě sladkých dobrot, skvěle chutná například v nákypech.  Bílá rýže  Barva mluví za vše. Z této rýže byly odstraněny veškeré slupky i jejich stopy. Bohužel v této rýži již nezůstaly zásadní důležité vitaminy a minerály, neboť ty se ukrývají hlavně ve slupkách. Pro některé účely je však tato rýže nezbytná. Dále se dělí na další poddruhy. Nejoblíbenější rýže je dlouhozrnná, kulatozrnná a taky střednězrnná.
Zobrazit článek >
 
Kdo byl Oskar Kokoschka?
Oskar Kokoschka byl rakouský malíř a grafik, který se narodil 1. března 1886 v Pölcharnu. Jeho otec Gustav Kokoschka pocházel ze známé pražské zlatnické rodiny, jeho matka Romana Loidlová pocházela ze Štýrska. Během pubescentních let se O. Kokoschka téměř vůbec o umění a tvorbu nezajímal. Jeho touhy vedly ke studiu chemie. Avšak v roce 1905 vyhrál prestižní stipendium na Kunstgewerbeschule ve Vídni, kde počal studovat na učitele umění. Naučil se dekorativnímu a ornamentálnímu umění, ale ne kresbě lidské figury, která byla na škole tabu. Ve Vídni studoval v ateliéru Gustava Klimta, kde se učil užití figury v obrazech. O. Kokoschku podporoval architekt Adolf Loos, který mu mezi svými bohatými klienty a přáteli sháněl zákazníky. Mezi lety 1907 až 1908 Kokoschka maloval akty dospívajících dívek. Kokoschkovo umění bylo bohužel v Rakousku zpočátku nepochopeno a na výstavách bylo systematicky odmítáno, a tak se Kokoschka v roce 1910 přestěhoval do Berlína, kde spoluvydával časopisy pro soudobé umělce.  Oskar byl ve své době velmi kontroverzní postavou nejen u uměleckých kritiků, ale i u veřejnosti – když začal učit na jedné vídeňské dívčí škole, někteří z rodičů protestovali tak vehementně, že musela zasáhnout i rakouská vláda, která mu zakázala vyučovat. V roce 1919 byl Kokoschka požádán, aby učil umění na Akademii krásných umění v Drážďanech, v roce 1924 však náhle a bez předcházejícího upozornění odešel do Paříže, kde vytvořil mnohé obrazy hýřící živými barvami a neklidnou energií. Jeho obrazy tehdy často měly provokativní politické náměty, což dráždilo pronacistické politiky. Kokoschka bydlel v Praze, a to v letech 1934 až 1938 – přijal také československé občanství. Rakouská vláda se snažila nalákat ho zpátky do Vídně tak, že mu nabízela ředitelskou pozici na Kunstgewerbeschule a v roce 1937 mu také uspořádala rozsáhlou retrospektivu v Österreiches Museum für Kunst und Industrie, ovšem Kokoschka se zlákat nenechal. V roce 1936 namaloval portrét presidenta Masaryka a stal se také jeho přítelem. O něco později po nabídkách rakouské vlády však bylo gestapem zkonfiskováno jako zvrhlé umění 417 Kokoschkových děl. Napjatá situace v Praze po podepsání Mnichovské dohody v roce 1938 Kokoschku a jeho přítelkyni Oldu Palkovskou donutila přestěhovat se do Anglie. Usadili se v Cornwallu, kde Kokoschka maloval akvarely. V roce 1940 se přestěhovali do Londýna, kde však Kokoschka často trpěl depresemi. Kokoschka zemřel 22. února 1980 v Montreux ve Švýcarsku. Prohlédněte si některá z jeho významných děl a přečtěte si o dalších umělcích, kteří se na krátký čas usídlili v Československu během druhé světové války - kniha DOST TICHÉHO ŠEPOTU.
Zobrazit článek >
 
Amfiteátr v Pule
Pokud jste ještě nikdy nenavštívili město Pulu, které je součástí Istrijského poloostrova, vřele vám tuto exkurzi městem doporučuji. Ač je konec měsíce srpna a děti se pozvolna připravují na nový školní rok, věřím, že září nebude až tak hektické a budete moci navštívit Chorvatsko i po letních prázdninách. Nejen měsíce červenec a srpen jsou plné sluníčka a příjemných letních teplot. Dominantou města Pula je amfiteátr, který je nejrozsáhlejší římskou stavbou ve městě. Je elipsovitého půdorysu, kde delší osa měří 112 metrů a kratší je v délce 105 metrů. Stavbu zahájil císař Augustus a dokončil ji císař Vespasianus (69-79. n. l.). Amfiteátr se nachází ve svahu, proto má k moři obrácená strana tři podlaží a odvrácená strana má podlaží dvě. Během uplynulých století bylo mnoho kamenů z amfiteátru odneseno a použito na jiné stavby. Dnes už se projdete téměř zrekonstruovaným amfiteátrem. Pořádají se zde mnohá operní představení nebo koncerty. A víte, co znamená slovo amfiteátr? Mnozí z vás budou vědět, že teatrum znamená v řeckém jazyce divadlo. Význam předpony amfi- je dvoj-. Ale proč je amfiteátr dvojité divadlo? Starověké divadlo mělo polokruhovité jeviště. Diváci seděli kolem něj také v půlkruhu. Jelikož se nepoužívaly kulisy, uzavírala vzadu jeviště nějaká budova, stěna, stromořadí nebo výhled do krajiny. Tvar amfiteátru je tvořen jakoby dvěma jevišti obrácenými zády k sobě, čímž vznikne kruhové nebo eliptické spojení jeviště a na něj navazujícího hlediště, kde je dvojnásobně velká plocha jak pro účinkující, tak pro diváky.  
Zobrazit článek >
 
Indie: země plná překvapení II
V Indii byla spředena nejstarší bavlna na světě. Díky své lehkosti byla dlouhý čas v překladu přezdívána jako látka větru nebo ranní rosa.  Indie je druhou nejlidnatější zemí na světě, avšak svou rozlohou tomuto údaji vůbec neodpovídá. V žebříčku je až sedmá, do USA by se vešla třikrát.  Věděla jste, že k Indii patřil dřív celý Pákistán? Země se od sebe oddělily v roce 1947.  Indové milují tanec a jeho umění. Indický tanec je charakteristický pro pestré pohyby rukou. Uctívá se i v chrámech.  U nás růže, v Indii měsíček. Jeho květy se používají jako dekorace posvátných i prestižních stolů. Znamenají štěstí a radost, jsou taky přítomny na každé svatbě.  Říká vám něco pojem rikša? Jedná se o tříkolový dopravní prostředek byl sestrojen ve dvacátém století právě v této zemi, kde se stal nepostradatelným pro místní obyvatele i cestovatele. V současné době slouží rikša k převozu nákladu nebo jako místní taxi pro turisty. Právě na cizince řidiči tohoto dopravního prostředku čekají a doufají ve vysoký výdělek. Nebojte se při návštěvě Indie smlouvat o ceně, která vám přijde přiměřená. Svézt se ale musíte, cestovat v rikše se vám jen tak nepovede.   Máte ráda sušené fazole a cizrnu? Právě zde si můžete na těchto pokrmech pochutnat. Velký vývoz v Indii taky mají banány. 
Zobrazit článek >
 
Indie: země plná překvapení III
V Indii se zrodila hra šachy, která je v současné době oblíbená po celém světě. Chaturanga, tak se původní hra nazývá, je velmi stará a dopátrat její kořeny je nemožné, avšak víme, že dříve byly na šachovnicovém poli postaveny dvoubarevní pěší vojáci, sloni, koně a vozy.  Indové milují mango. Není divu, že se zde vypěstuje přes 40% světové roční produkce. Díky Indii máme taky dostatek koření, v tomto případě jde o 70% světové produkce za rok. Indie je kromě toho největším výrobcem čaje.  Indie tvoří největší demokracii na světě.  Země kromě světové produkce zemědělských plodin patří taky k největším producentům mléka na světě.  Indie je samozřejmě domovem nespočtu památek či jiných historických zajímavostí. Celkem dvacet osm míst je zapsáno na seznam světového dědictví UNESCO. Za návštěvu stojí Nové Dillí, v němž malé chudé domky zdůrazňují velkolepost o kousek dál stojících luxusních paláců. Neopomenutelná je samozřejmě procházka u Tádž Mahalu, Bombaje nebo monumentální pevnosti Ámbér. Tato země má bohužel i své stinné stránky. Například to, že hlavní město je nejznečištěnějším městem světa.  Indie je rájem filmového průmyslu. Napadlo by vás, že se zde vyprodukuje téměř dvakrát víc filmových snímků ročně než v Americe?  Bílá je v Indii barvou smutku. Nevěsty se oddávají v co nejbarevnějších šatech indického typu.  Posvátné zvíře Indie je kráva. Každému obyvateli, který ji potká, přinese prý štěstí. V Indii mají lidé štěstí zřejmě skoro pořád, neboť krávy jsou běžně k vidění na silnicích, ve vesnicích i v rušnějších centrech, kde byste je zajisté nečekali. 
Zobrazit článek >
 
Příběh vína: Co (ne)víte o historii vinařství? III
Pojďme nahlédnout do naší historie. Víno se vyskytuje v pověsti o knížeti Bořivojovi a Ludmile. Ti byli obdarování sudem moravského vína knížete Svatoplukem z důvodů poctění jejich syna Spytihněva. Ludmila vínem zaplatila bohyni, aby zachránila jejich kraj před suchem a přivolala do oblasti déšť. Stalo se tak, úroda byla zachráněna a na počet bohyně a jejího daru začal právě český kníže Bořivoj vysazovat první vinice v Čechách. Ty se nacházely na území Mělníka. Víno u nás pravděpodobně bylo mnohem dříve, než mapují historické doklady. Zřejmě se na našem území réva pěstovala už ve třetím století našeho letopočtu, avšak historici se dnes shodnou, že révy bylo málo, šlo spíše o pěstování pro domácí spotřebu nebo o majetek vrchnosti. První dochovaný fakt o pěstování vína u nás pochází z počátku dvanáctého století, v zakládající listině benediktýnského kláštera naleznete zprávu o vinicích na Moravě.  Konec dvanáctého a počátek třináctého století byl pro zrod vinařské tradice v Čechách velmi podstatný. Z dochovaných dokladů víme o znojemských vinicích, díle o sadech u Uherského Hradiště. Zpráva z oblíbené vinařské oblasti kolem Mikulova pochází z roku 1249.  Za šíření vína se zasloužili především mniši a klášterní správa, víno u nich bylo na denní pořádku. Díky klášterům taky došlo ke vzniku pravých vinic, takových, jaké známe dnes. Úzké uličky mezi pásy vinné révy byly vytvořeny z jasných důvodů. Hůře se k nim dostávali škoditelé jak lidští, tak zvířecí. 
Zobrazit článek >
 
Vyberte tu správnou školní aktovku II.
Vzpomínáte si na svoji aktovku, se kterou jste chodili do školy? Jestliže se teprve chystáte na nákup školní aktovky, určitě vyberte takovou, která bude mít řádnou oporu zad, aby se vašemu dítěti nejen dobře nosila, ale aby mělo stále rovná záda. Více v článku - Vyberte tu správnou školní aktovku I. 5. U výběru myslete i na bezpečí. Proto zvolte školní aktovku s reflexními prvky. Kromě výrazné barvy aktovky se zamřte na refexní pásky, pruhy a odrazky. 6. Ucho na aktovce by mělo být snadno uchopitelné i pro dětskou ruku v zimní rukavici. 7. Pro snadnou údržbu volte omyvatelné materiály. 8. Dno školní aktovky by mělo mít opěrné nožičky, aby nedocházelo k oděru materiálu. Pevné dno je oporou pro stabilitu aktovky, když ji dítě položí na zem. 9. Pro lepší přehlednost je vhodná aktovka, která má rozdělenou vnitřní část přihrádkami. 10. Využitelné kapsičky, kam dítě vloží svačinu, klíče nebo jiné nezbytnosti. Jak by se vaší ratolesti líbil školní batoh PUSHEEN? Dívčí kvalitní batoh v designu kočičky Pusheen s jednou prostornou hlavní kapsou a jednou přední kapsou, zapínání na zip, jedna boční síťovaná kapsa na láhev, polstrované popruhy a záda batohu, poutko na zavěšení, materiál: 100% polyester. Rozměry: 29 x 39 x 10,5 cm, vč. přední kapsy 14,5 cm, nízká hmotnost cca 320 g. Vhodný pro II. stupeň ZŠ a pro studenty.
Zobrazit článek >
 
Příběh vína: Co (ne)víte o historii vinařství? I
Máte ráda víno? Popíjíte jej s přáteli na posezení nebo k dobré mu jídlu? Připravili jsme pro vás malý vinařský speciál, který se bude točit kolem perliček z vinné historie. Co o vínu určitě nevíte? V první řadě je třeba ujasnit si jeden z odborných názvů, který k vínu patří. Termín vinařství se používá sice běžně, ale pokud se rozhodneme mapovat historii, produkci a jiný výzkum vín, pak bychom správně měli proniknout do vědy jménem enologie.  Pojmenování víno pochází pravděpodobně z gruzínského termínugvino. Kvašené hrozny, ze kterých se pak připravovalo víno, byly dlouhou dobu považovány za magický dar přírody.  Ne vždy mělo víno své místo ve skleněných nádobách. Že se uchovávalo v sudech, je vám asi jasné, ale napadlo by vás, že dřív se víno nepilo z ničeho jiného než ze dřeva? Dřevěné poháry byly samozřejmostí. I když se postupně staré nádobí nahrazovalo jinými materiály, třeba porcelánem, dřevěné nádoby na víno se na stolech udržely poměrně dlouhou dobu.  O vinné révě vypráví již biblická pověst. Noe, který plul na své arše, se dostal k hoře Ararat. Zde zahlédl popínavou rostlinu plnou bobulí, kterou otrhal do džberu. Nějaké plody okusil, podstatné však je, že po několika dnech se z hroznů v nádobě stal, jak vyprávění popisují, lahodný mok. 
Zobrazit článek >
 
Příběh vína: Co (ne)víte o historii vinařství? II
Vinná réva je jednou z nejstarších rostlin na planetě vůbec. Z historických dokladů se dá s jistotou určit, že se jí živili již lidé v době kamenné. Nálezy, které dokumentují prapůvodní flóru, ukazují přítomnost vína více než čtyřicet milionů zpátky. To je dlouhá doba, viďte. Trochu víc blízká nám je již historie starého Egypta a Asie. Ze starých hieroglyfů je nám známo, že se již před šesti tisíci lety ve zmíněných oblastech vinná réva nejen pěstovala, ale taky se bobule již lisovaly na nápoj. Dokonce dnes víme, že víno již tehdy bylo rozlišeno na několik kategorií, pěstovalo se nejméně osm odrůd. Kromě dokladů ve starém písemnictví existují i další doklady. V egyptských hrobkách byla dokonce nalezena semena révy. To značí nejen to, že se réva pěstovala, ale taky oblíbenost a vzácnost plodů, neboť mocné vrstvy se nechávaly pohřbívat pouze se svým významným majetkem a bohatstvím.  Další, o něco mladší, záznamy pocházejí taky ze starého Řecka a Kréty. Oborníci se dnes domnívají, že právě odsud se víno začalo vyvážet a postupně se dostalo do celé Evropy. Réva se začala pěstovat na dalších místech, příhodné podmínky mělo taky Španělsko nebo oblast jižní Itálie.  Zjistěte víc v knize o vínech: Jedná se již o 3. vydání atlasu pro milovníky vína. V této příručce je do jednoho svazku shrnuto vše, co se lze o víně dozvědět. Je to jak průvodce po zemích i oblastech, v nichž se pěstuje vinná réva, tak také ideální rádce při nákupu vína. Každý, kdo se zajímá o víno, zde najde celou řadu praktických informací počínaje pěstováním vinné révy přes základní pravidla degustace až po doporučení, která vína se nejlépe hodí k určitým jídlům.  
Zobrazit článek >
 
Nebojte se mořských plodů II
Pro přípravu mořských plodů platí několik pravidel, které lze využít, ať už připravujete jakýkoliv druh vodních živočichů. Pojďme se na něj podívat.  V první řadě je vhodné upozornit na to, abyste kupovala mořské plody až v den, kdy je budete připravovat. Přesvědčte se, že produkt je čerstvý.  Pozor na solení. Některé plody není vhodné před tepelným zpracováním solit vůbec, jiné jen trochu. Pořádně si pročtěte návod k přípravě konkrétního druhu daru moře.  Další důležitý bod je krátké tepelné zpracování. Mořské plody se pečou, smaží či vaří v krátkých časových intervalech. Následně se ihned podávají. Na znovuohřívání zapomeňte.  Jakmile plody položíte na stůl, možná vás napadne, že vlastně nevíte, jak je jíst. Mořští živočichové se většinou jedí pomocí speciálních příborů. Existuje loupač krevet, také nůž na ústřice nebo vidlička na humry. Pomůcky jsou opravdu různorodé. Než budete servírovat, pořiďte si správné vybavení.  Pokud se servírováním darů moře teprve začínáte, doporučujeme odstartovat rybí maraton známějšími pochoutkami. Připravit si můžete makrelu, mořského vlka nebo žraloka. Oblíbená je taky pražma a samozřejmě losos. Tyto pokrmy můžete podávat jak v polévce, tak jako hlavní chod i dezert. Nebudete si moci vybrat. Pokud s rybami budete spokojena, sáhněte po více exotickém plodu, například delikátních krevetách. Doporučována jsou taky chapadla chobotnice, která patří mezi nejlepší druhy masa vůbec.  Dobrou chuť! 
Zobrazit článek >
 
Zavařujeme I. Domácí kečup
Na zahrádkách dozrávají nejen rajská jablíčka, ale také papriky. Na sklizeň cibule či červené řepy je také vhodná doba. Pokud máte i nějaká jablíčka, přiberte k nim výše jmenovanou zeleninu a uvařte si domácí kečup. RECEPT: Domácí kečup Ingredience: 1 kg rajčat 100 g cibule 100 g jablek 100 g červené papriky (lusk) 50 g červené řepy 80 g cukru 70 ml octa 70 ml vody 2 ks bobkového listu 4 kuličky čeného pepře 4 kuličky nového koření lžička mleté skořice Postup: Rajčata, oloupanou cibuli, jablka, papriku a červenou řepu nakrájíme na menší kousky. Vše vložíme do hrnce, kam přidáme vodu, cukr a koření.  Za občasného míchání vaříme na mírném plameni asi 45 minut, dokud zelenina nezhoustne a nerozvaří se. Poté z hrnce vybereme veškeré koření a tyčovým mixérem nebo v kuchyňském robotu směs rozmixujeme dohladka. Ještě horký kečup naléváme do vyvařených skleniček přes síto. Zavařujeme ho 20 minut. Zavařujte snadno a pohodlně se ZAVAŘOVACÍM HRNCEM SENCOR SPP 2200SS. Má objemem 27 l a plynule nastavitelným termostatem. SENCOR SPP 2200SS disponuje kapacitou 14 zavařovacích sklenic o objemu 1 litr a dvojnásobným bezpečnostním jištěním. Díky skrytému topnému tělesu, můžete v hrnci připravovat i omáčky, polévky nebo horké nápoje, ty si můžete rovnou stočit do hrníčku pomocí integrovaného výtokového kohoutu.  
Zobrazit článek >
 
Recept: Čínské masové taštičky
V čínské kuchyni se většinou používá pšeničná mouka k přípravě moučných jídel, kterými je proslulá. V menší míře se pak využívá mouka kukuřičná, sójová a prosná. Základní těsta jsou však na rozdíl od našich lehce stravitelná. Nepřidává se do nich tuk, vejce ani mléko. Zkuste si připravit velmi chutné: RECEPT: Čínské masové taštičky Ingredience na těsto: 1 kg hladké mouky 1/2 l vlažné vody Ingredience na náplň: 1 kg mletého vepřového ramínka 2 čaj. lžičky mletého zázvoru 1 čaj. lžička mletého kmínu 1/2 čaj. lžičky mletého pepře 2 menší lžičky Vegety 2 lžičky soli cca 0,3 l teplé vody Ingredience na omáčku: 1 díl sójové omáčky 1 díl vody 1/2 dílu octa lisovaný česnek podle chuti Postup: Mouku dáme do mísy a postupně přidáváme teplou vodu. Těsto zpracováváme vařečkou. Nakonec je vypracujeme rukou a necháme pod mísou asi půl hodiny odpočinout. V průběhu této doby ještě několikrát přepracujeme. Z těsta vytvoříme váleček a ten nakrájíme na malé kousky. Každý kousek zmáčkneme rukou a válečkem rozválíme placičku o průměru 6 cm. Okraje placičky by měly být tenší a střed silnější. Do středu placičky dáme masovou náplň, kterou jsme vytvořili smícháním všech ingrediencí. Okraje placičky zmáčkneme k sobě, aby vzniknul půlměsíček. Okraje se nesmí zamastit! Rozlepily by se. Hotové taštičky vaříme v nesolené vařící vodě. Vařečkou ve vodě mícháme jedním směrem, aby taštičky nezůstaly přilepené na dně. Vařením se vždy maličko zvětší, nafouknou se. Až vyplavou na povrch, jsou hotové. Uvařené taštičky se namáčí v misce s omáčkou. Vyzkoušejte dietní čínskou kuchyni podle receptů z kuchařky ČÍNSKÁ KUCHYNĚ V REDUKČNÍ VARIANTĚ.
Zobrazit článek >
 
Lublaň - nádherné město i básnická sbírka
Lublaň je hlavní město Slovinska. Poprvé, když jsem tímto městem projížděla, po hlavním tahu z Kranje do Vrhniky, zapůsobilo na mne spíše smutně a zastarale. Avšak, pokud tudy projíždíte pravidelně, a uděláte si čas na prohlídku, Lublaň si vás získá. Je tedy nutné opustit ulice jako Šentvid, Celovška cesta nebo Tržaška cesta, najít si vhodné parkování a navštívit střed města, což je skvost architektury Josipa Plečnika. Jeho architekturu známe i z Pražského hradu nebo kostela na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze. Co by vám nemělo v Lublani uniknout: Lublaňský hrad - tyčí se nad městem a řekou Lublanicí. Z hradeb a vyhlídkové věže se vám naskytnou nejkrásnější pohledy na město a okolí.  Staré město - nejstarší část města je součástí náměstí Mestni trg, Stari trg a Gornji trg. Některé domy mají stále středověkou architekturu, některé z nich byly v 16. a 17. století přestavěny do barokní podoby. Plečnikova tržnice - budova lublaňské tržnice pochází ze 40. let 20. století a je dílem slavného architekta Jože Plečnika. Stojí těsně u řeky Lublanice. Prešernovo náměstí - je hlavním lublaňským náměstím. Se starým městem ho spojuje zajímavá stavba trojmostí, jejímž autorem je Jože Plečnik. Pokud si rádi přečtete nějaké verše, určitě by vám neměla chybět básnická sbírka LUBLAŇ od slovinské básnířky a překladatelky Mety Kušar. Pochází z Lublaně, kde vystudovala slovinskou literaturu na FF. Vydala čtyři básnické sbírky: Madeira (1993), Hedvábí a len (1997), Lublaň (2004) a Jaspis (2008). 
Zobrazit článek >
 
BIO Arganový olej nejen proti vráskám
Arganový olej se získává lisováním plodů marockého stromu argánie trnité. Tento olej se využívá při výrobě kosmetiky, ale také v gastronomii a při léčbě různých onemocnění. Pro mnoho lidí, především pro ženy, se tento olej stal jedním z nejoblíbenějších produktů, neboť v sobě spojuje mnoho účinků najednou. V oblasti kosmetiky je to především přirozená hloubková hydratace a výživa pro pokožku a vlasy, či odstraňování vrásek.   Proč používat BIO Arganový olej: Silný antioxidační (anti-aging) efekt - vysoký obsah vitamínu E a skvalenu pro optimální regeneraci Vaší pokožky Hloubková hydratace a výživa - sametově hebká pleť ihned po aplikaci Vyhlazování vrásek – ta pravá přírodní kosmetika na vrásky a stárnoucí pleť Snižování tvorby kožního mazu - znatelně nižší tvorba kožního mazu již po 14 dnech užívání Léčebné účinky - vhodné na ekzémy, akné, lupénka, sluncem namáhanou pokožku, podráždění a kožní záněty Tento olej je nejuniverzálnější přípravek, která pomáhá v boji proti stárnoucí pleti. Arganový olej obsahuje velmi vysoké procento vitamínu E - například až dvojnásobně tolik, co olej olivový. E vitamín je silný přírodní antioxidan. Dále stimuluje v pokožce tvorbu kolagenu a elastinu, čímž brání tvorbě vrásek a dopomáhá vyhlazovat i ty již existující. Aplikuje se na celou pokožku, tedy i na oblast kolem očí a rtů. Arganový olej, kterému se také říká elixír mládí, je tedy skutečnou prevencí proti stárnutí.
Zobrazit článek >
 
Velký speciál o stravování: Jakých chyb se dopouštíte? II
Pozor na nízkotučné produkty Že sníte o dost kalorií méně? Dáte si nízkotučný tvaroh a radujete se, že bude hodnota kalorií denního příjmu nižší? Jenže jednotka kcal není vším. Výrobci mají dvě možnosti. Buď do produktu přidají chemická ,,éčka‘‘, která spraví chuť nízkotučného produktu, nebo zvýší množství cukru. Ani jedna metoda není pro organismus vhodná. Vsaďte raději na klasické produkty, které do těla dodají kvalitní složky potravy. Produktům Light se raději vyhněte. Letní drinky, alkoholické nápoje i limonády jsou zlo Kdo by si nezpříjemnil letní zahradní party nebo posezení ve venkovní restauraci lahodným drinkem. Při jeho pití však nezapomínejte myslet na kalorie a hlavně cukr. Do koktejlů se přidávají aromata a sladidla, která sice dovedou chuť nápoje k dokonalosti, ale nepřispějí vašemu zdraví. Je jasné, že na alko drink vyrazíte hlavně večer, ale snažte se vybírat takové pití, které není až tak sladké. Po koktejlu raději zvolte střik. Dobrá volba, která uzemní váš příbytek na váze, je taky vodka nebo gin se sodou. Přidejte okurku nebo čerstvý citron a máte chutný drink téměř bez kalorií. Pozor na upravovaná jídla Ne příliš vhodná jsou tepelně upravovaná jídla, která obvykle obsahují konzervanty, a taky dost soli. Pokud máte čas a prostor, vařte raději svá jídla, kupujte čerstvé potraviny. 
Zobrazit článek >
 
Velký speciál o stravování: Jakých chyb se dopouštíte? III
Jak je to vlastně s dietami? Pokud se rozhodnete držet jakoukoliv dietu, pořádně si nejprve tento krok rozmyslete. Ne všechny, ať už hubnoucí nebo čistící kúry, vám totiž prospějí. Základní a nejdůležitější trik, který můžeme doporučit úplně každému, spočívá v pravidelném režimu jídla. Naučte se snídat, obědvat i večeřet ve stejnou dobu. Svačte kvalitní potraviny, nikoliv rychlé snacky nebo sladkosti. I když je vhodné konzumovat pouze zdravé potraviny, někdy je třeba udělat si jednou z vašich oblíbených lahůdek radost. Diety držet můžete, ale nebuďte tak striktní, raději se odměňujte. Maso je dobré, ale nejezte ho příliš mnoho Živočišné bílkoviny tvoří důležitou součást potravy, kterou každý vegetarián musí nahrazovat velkou dávkou bílkovin rostlinných, plně je však nikdy nenahradí. Tělo bez těchto komponentů v klidu přežije, ale musí si zvyknout na méně energie. Pokud však jíte maso každý den a někdy třeba i dvakrát denně, pomyslete na omezení jeho konzumace. Tělo tolik bílkovin zase nevyužije, vhodnější je konzumace rostlinných proteinů. Jezte luštěniny, taky vejce a mléčné produkty. Nejsou sacharidy jako sacharidy Přílohy nejsou zakázané, ale snažte se omezit ty s vysokým glykemickým indexem. Mezi ně patří knedlíky, těstoviny, ale i brambory. Snažte se alespoň občas vyměnit doplnění hlavního jídla za zeleninu, rýži, ale vynechte tu předvařenou, taky kroupy nebo třeba oblíbený amarant a samozřejmě luštěniny a další. Co se týče sacharidů, omezte pokud možno sladkosti, pití limonád, opatrně i s příliš sladkým ovocem. 
Zobrazit článek >
 
Velký speciál o stravování: Jakých chyb se dopouštíte? I
Jídlo, základ života. A zdravá vyvážená potrava je zárukovou života kvalitního. Se správným stravováním se pojí několik zásadních pravidel, které je třeba dodržovat, pokud dbáte na zdravý životní styl. Snažíte se zhubnout a stále se vám to nedaří? Nebo vás trápí bolení břicha hned po najedení? Možná je problém v tom, co jíte. Nebo se stravujete špatnými postupy? Přečtěte si náš článek a seznamte se s nejčastějšími chybami, kterých se mnoho lidí dopuští třeba i každý den. Příliš mnoho tekutin při jídle Říká se, že těsně před jídlem je vhodné vypít sklenici vody, abyste snědla méně jídla a zahnala hladovou vlnu. Jak se to vezme. Jakákoliv tekutina vás sice pocitově zasytí, avšak taky naředí trávicí šťávy, které pracují na rychlém zpracování potravy. Pít byste neměla ani těsně po jídle, neboť tělo s potravou chvíli potřebuje pracovat zcela samo. Voda nerozpumpuje metabolismus, to si raději v restauraci dejte malý předkrm.  Nespěchejte aneb doporučení k nezaplacení Taky máte dny, kdy do sebe jídlo doslova naházíte, jen abyste už mohla být někde jinde? Konzumace potravin by měla být pro vás potěšením. Naučte se jíst v klidu, vždyť na snědení připraveného jídla potřebujete jen pár minut. V klidu zasedněte ke stolu, u jídla si i odpočinete. A nezapomínejte taky na to, že jíst ve stoje není zdravé! 
Zobrazit článek >